De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar"

Transcriptie

1 De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen meer en wilde ook geen leuke dingen meer doen met Pim. Om zijn moeder te troosten, bracht Pim haar elke dag thee en probeerde hij wat te kletsen met haar. Soms ging ze dan ineens huilen of werd ze heel erg boos op hem. Pim voelde zich erg schuldig en dacht dat zijn moeder boos op hem was, omdat hij niet lief genoeg was. Op een gegeven moment ging het echt niet meer goed met de moeder van Pim en moest ze naar het ziekenhuis. Daar vertelden ze dat Pim s moeder depressief was. Ook zeiden ze dat Pim nergens bang voor hoefde te zijn. Zijn moeder was gewoon ziek en dat was niet zijn schuld. Pim s moeder is nu alweer een tijdje in het ziekenhuis om weer beter te worden. PAAZ? Als je zo erg in de war bent als de moeder van Pim, dan zeggen ze ook wel dat je psychiatrische problemen hebt. In het ziekenhuis hebben ze een speciale afdeling voor mensen met psychiatrische problemen. Die afdeling heet de PAAZ. Jouw vader of moeder wordt hier nu ook geholpen. PAAZ staat voor:

2 Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Misschien komt het verhaal van Pim je wel bekend voor. Bij jou is het misschien ook wel zo gegaan. Of heel anders. Je bent misschien erg geschrokken dat je vader of moeder nu in het ziekenhuis ligt. Misschien ben je ook wel een beetje opgelucht. Je vader of moeder wordt eindelijk geholpen. Je hebt vast een heleboel vragen over wat er allemaal aan de hand is. Net als Pim. Pim wil graag weten wat zijn moeder heeft, wat ze doen in het ziekenhuis om haar weer beter te maken en wat zijn moeder de hele dag doet op de PAAZ. In dit boekje gaan we proberen die vragen te beantwoorden! Psychiatrische problemen Net zoals de moeder van Pim heeft jouw vader of moeder psychiatrische problemen. Misschien niet dezelfde, want er zijn heel veel verschillende psychiatrische problemen. Mensen kunnen op allerlei manieren in de war zijn en de één is meer in de war dan de ander. Hier vind je een aantal veel voorkomende psychiatrische problemen.

3 Als je een depressie hebt, voel je je net als de moeder van Pim heel erg somber en verdrietig. De moeder van Pim voelt zich vaak heel erg moe en ligt het liefst in bed met de gordijnen dicht. Ook heeft ze weinig aandacht voor Pim, ze vraagt bijvoorbeeld nooit wat hij die dag allemaal heeft meegemaakt. Meestal heb je nergens zin in als je depressief bent. Net als de moeder van Pim heb je dan geen zin om te eten, geen zin om leuke dingen te doen, geen zin om televisie te kijken en zelfs geen zin om gezellig te praten met andere mensen. Misschien ben jij ook wel eens verdrietig geweest. Meestal is dat na een dagje wel weer over. Als je depressief bent, dan ben je heel lang verdrietig. Soms wel een paar maanden of nog langer! De vader van Tessa heeft een manie. Hij is heel erg druk en rent de hele dag van hot naar haar. Gisteren heeft hij bijvoorbeeld vijf keer het gras gemaaid, drie keer heel veel boodschappen gedaan, het huis zes keer opgeruimd, twaalf keer de krant gelezen en vier keer de kattenbak verschoond. Ook wordt hij heel snel boos of gaat hij ineens heel erg hard en lang lachen. Tessa begrijpt er helemaal niks van. Haar vader is nu al een tijdje op de PAAZ en gelukkig gaat het alweer wat beter. Binnenkort mag hij zelfs een weekendje naar huis om alvast te oefenen voor als hij weer echt naar huis mag.

4 De vader van Mark denkt dat hij de koning van Frankrijk is. Hij doet soms een cape om en roept dan dingen in het Frans. Als hij ergens naar toe gaat, doet hij net of hij op een paard zit! Mark dacht eerst dat zijn vader een grapje maakte, maar zijn vader bleef maar Frans praten. Mark schaamde zich er erg voor en durfde geen vriendjes meer mee naar huis te nemen. De dokter op de PAAZ heeft aan Mark uitgelegd wat zijn vader heeft. Zijn vader heeft een psychose. Tijdens een psychose ben je heel erg in de war. Je ziet dingen die er niet zijn of denkt dingen die niet waar zijn. Als je dingen denkt die niet waar zijn, noem je dat een waan. Bij een waan denk je bijvoorbeeld dat je de koning van Frankrijk bent, net als de vader van Mark. Of dat iedereen boos op je is. Ook al zegt iedereen dat dat niet zo is, dan wil je dat nog niet geloven. Als je dingen ziet, hoort of ruikt die er niet zijn, dan noem je dat een hallucinatie. Zo kun je tijdens een hallucinatie beestjes zien of stemmen horen. Niemand anders ziet of hoort het, maar het lijkt zo echt, dat je niet kunt geloven dat het niet echt is. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van psychiatrische problemen. Er zijn er nog veel meer. Misschien heeft je vader of moeder wel iets wat hier niet bij staat, of wil je meer weten over een bepaald probleem. Je kunt dan altijd aan de dokter of verpleegkundige vragen wat je vader of moeder precies heeft. Hij of zij legt je dat graag uit. Zoals je ziet, zijn mensen met psychiatrische problemen vaak erg in de war. Zelf hebben ze soms niet eens door dat ze anders doen dan normaal en bijvoorbeeld ineens heel erg boos worden. Het is een ziekte waardoor ze zich anders gaan gedragen. Je hoeft je daarom ook niet schuldig te voelen als je vader of moeder tegen je uitvalt of ineens heel verdrietig is. Jij kunt er niks aan doen! Hoe wordt mijn vader of moeder beter? Psychiatrische problemen kun je vaak niet in je eentje oplossen. Daarom ligt je vader of moeder nu in het ziekenhuis. Hij of zij is ziek. Als je een longontsteking hebt, gaat het ook niet zomaar over. Daar moet de dokter bij helpen. De dokter helpt hier ook om je vader of moeder weer beter te maken. Maar hoe wordt je vader of moeder weer beter? Daar zijn allerlei verschillende manieren voor. Omdat de mensen op de PAAZ verschillende ziektes hebben, worden ze ook op verschillende manieren geholpen. De meeste mensen kunnen geholpen worden

5 met medicijnen, verbale therapieën en non-verbale therapieën. Wat dat allemaal precies is, staat hieronder uitgelegd. Een aantal mensen kan geholpen worden met medicijnen. De medicijnen zorgen er voor dat je vader of je moeder beter wordt en bijvoorbeeld vrolijker of minder bang is. Bij een verbale therapie wordt veel gepraat. Door te praten over de problemen kan voor je vader of moeder duidelijk worden wat er precies aan de hand is. Samen met de dokter en soms ook met andere mensen praat je vader of moeder over de problemen die hij of zij heeft. Hierbij wordt gekeken waar de problemen vandaan komen, hoe je er het beste mee om kunt gaan en hoe je een oplossing kunt vinden. Vaak helpt praten heel goed. Het lucht op en andere mensen kunnen een beetje begrijpen hoe je je voelt. Bij non-verbale therapieën wordt niet gepraat, maar worden dingen gedaan. Zo moet je vader of moeder bijvoorbeeld iets maken van klei of papier, of bijvoorbeeld van hout een stuk speelgoed of een cd-rekje maken. De dokter kan zo zien waar je vader of moeder problemen mee heeft. Bijvoorbeeld om lang met iets bezig te zijn of om nauwkeurig te werken. Hier kan dan een oplossing voor worden gezocht.

6 Wat doet mijn vader of moeder op de PAAZ? Sommige mensen blijven dag en nacht op de PAAZ, andere mensen mogen s avonds naar huis. Dit hangt af van de ziekte die zij hebben. Als je s avonds naar huis mag, heet dit Opname Zonder Bed. De moeder van Pim blijft s nachts op de PAAZ. Ze is zo verdrietig en in de war, dat het belangrijk is dat er ook s nachts hulp voor haar is. Elke ochtend staat ze om half 8 op. Ze gaat dan eerst lekker douchen. Als ze gedoucht heeft, gaat ze samen met de andere mensen van haar afdeling ontbijten in één van de huiskamers. Na het ontbijt beginnen de verschillende therapieën. De moeder van Froukje hoeft s avonds en s nachts niet op de PAAZ te blijven en doucht en ontbijt gewoon thuis. Tussen de middag eet iedereen met elkaar in de huiskamer. Na het middageten gaan de therapieën weer verder. s Avonds is het bezoekuur. Pim gaat bijna elke dag bij zijn moeder op bezoek. Zijn moeder vertelt dan wat ze die dag gedaan heeft. Laatst had ze een cd-rek voor Pim gemaakt! Na het bezoekuur drinkt Pim s moeder nog even koffie met de mensen van haar afdeling. Daarna gaat ze lekker naar bed uur: uur: uur: uur: uur: uur: uur: uur: uur: Opstaan Ontbijt Therapie Lunch Therapie Avondeten Bezoekuur Koffie Naar bed Zoals je ziet, ligt je vader of moeder niet de hele dag in bed. Er wordt een hele hoop gedaan om zo snel mogelijk beter te worden. Als het weer wat beter gaat, dan komt je vader of moeder af en toe een weekendje naar huis, om te kijken of hij of zij al die drukte weer aan kan. Dit is een goede oefening voor als je vader of moeder weer echt naar huis komt. De moeder van Pim mag binnenkort ook voor een weekendje naar huis. Pim vindt het wel spannend, maar ook heel leuk. Hij hoopt maar dat het allemaal goed gaat. Soms moeten mensen de hele dag op de afdeling blijven en mogen ze niet naar buiten. Ze zijn dan zo in de war dat ze bijvoorbeeld verdwalen. Zo wilde de vader van Mark laatst naar buiten om oorlog te gaan voeren tegen de Engelsen. Om deze mensen te beschermen zit de deur op slot. De deur biedt bescherming, zoals gips een gebroken been beschermt.

7 En ik??? Nu weet je ongeveer wat je vader of moeder allemaal doet op de PAAZ. Maar wat moet jij nou? Het kan zijn dat je je alleen voelt nu je vader of moeder niet thuis is, of dat je verdrietig bent, omdat het niet goed gaat met je vader of moeder. Ook kan het zijn dat je allerlei vragen hebt over wat er nu precies aan de hand is en hoe het nu verder gaat. Om je wat beter te voelen, kun je allerlei dingen doen. Hier alvast wat tips. Iedereen kan ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld verkouden worden of de griep krijgen. Sommige mensen krijgen psychiatrische problemen. Het is niet altijd duidelijk waardoor dit komt. Maar een ding is zeker: het is niet jouw schuld! Heel belangrijk is dat je over je gevoelens praat. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo vindt Froukje het heel moeilijk om precies uit te leggen hoe ze zich voelt en waarom ze zich zo voelt. En Mark is bang dat andere mensen hem uitlachen als hij vertelt wat er thuis aan de hand is. Dat hoeft niet. Er zijn genoeg mensen die je begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld praten met je vader of moeder, met je broer of zus of je opa of oma. Je kunt het aan je beste vriend of vriendin vertellen of aan de moeder van je beste vriend. Als je liever met iemand praat die je niet zo goed kent, dan kun je bijvoorbeeld de kindertelefoon bellen. Zij kunnen je heel goed helpen, zonder dat je je naam hoeft te zeggen. Bovendien kun je de kindertelefoon gratis bellen. Het nummer is Je kunt ook op de website kijken: Daarnaast kun je altijd praten met de dokter van je vader of moeder of met één van de verpleegkundigen. Zij weten precies wat er met je vader of moeder aan de hand is en kunnen al je vragen beantwoorden. Voor kinderen zoals jij, Pim, Froukje, Mark en Tessa, worden er ook speciale bijeenkomsten georganiseerd door het GGZ Midden Brabant. Mark en Tessa zijn hier laatst naar toe geweest. Ze hebben samen met een paar andere jongens en meisjes gepraat over wat er thuis allemaal aan de hand is. Ze hebben niet alleen

8 gepraat over hun problemen, maar ook over de leuke dingen die ze hebben gedaan. Ook hebben ze spelletjes gedaan en heel veel gelachen. Mark en Tessa vonden het hartstikke fijn om eens met kinderen te praten die in dezelfde situatie als zij zaten. De andere kinderen begrepen precies hoe zij zich voelden en hadden goede tips om met bepaalde situaties om te gaan. Lijkt je dit ook wat? Vraag dan voor meer informatie aan één van de verpleegkundigen. Zij vertellen je graag wat meer. Je kunt ook bellen met het GGZ Midden-Brabant: GGZ Midden Brabant, secretariaat preventie Yvonne v/d Kaas, tel.: (013) Zoals je ziet, hoef je je nergens voor te schamen. Heel veel mensen kennen wel iemand met psychiatrische problemen. En iedereen doet wel eens wat geks. Jij toch ook? Belangrijke telefoonnummers St. Elisabeth Ziekenhuis (algemeen): (013) Route 82 Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ): (013) Huiskamer Y: (013) Huiskamer Z: (013) Psychiatrie, Copyright websiteversie PSB MdW/AM St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Help, ik moet naar het ziekenhuis!

Help, ik moet naar het ziekenhuis! Help, ik moet naar het ziekenhuis! Tips voor mensen met een verstandelijke beperking en voor ziekenhuismedewerkers Inhoud Inleiding Informatie over het ziekenhuis 1 Hoofdstuk 1 Een bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Armoede: wat is dat?

Armoede: wat is dat? Armoede: wat is dat? Deze powerpointpresentatie met bijhorende tekst laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met het begrip armoede, aan de hand van situaties die voor kinderen heel herkenbaar

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan.

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan. Over dit boek Er bestaan veel verschillende boeken over Tijl Uilenspiegel. Het bekendste boek is uit 1867, van Charles de Coster. De Vlaamse Tijl Uilenspiegel strijdt in dit boek voor de vrijheid tijdens

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen

Het valt niet mee de draad weer op te pakken. Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Het valt niet mee de draad weer op te pakken Tips en adviezen voor vrouwen met borstkanker bij psychosociale problemen Colofon Uitgever: Van Zuiden Communications B.V. Postbus 2122 2400 CC Alphen aan den

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Wat wil ik? Als ik niet meer beter word... Dit boek is van: Dit boek is van:

Wat wil ik? Als ik niet meer beter word... Dit boek is van: Dit boek is van: Wat wil ik? Als ik niet meer beter word... Dit boek is van: Dit boek is van: 2015 NIVEL, Postbus 1568, 3500 BN Utrecht Telefoon (030) 2 729 700 Fax (030) 2 729 729 www.nivel.nl nivel@nivel.nl ISBN 978-94-6122-284-8

Nadere informatie