Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie."

Transcriptie

1 Jaargang 15, september 2012 Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

2 Van het management Als deze nieuwsbrief verschijnt, zijn de verkiezingen net voorbij. Het is voor de Zorg en met name De GGZ van belang of de politieke partijen zich inzetten voor onze doelgroep. Het LPGGZ heeft in haar 10-punten plan duidelijk onder de aandacht gebracht wat de voornaaste aandachtspunten zijn binnen de GGZ. Het gaat vaak in de media over de toename van de Eigen Bijdragen, een discriminerende maatregel voor de burger met een GGz achtergrond. Bij ons steunpunt is zeer goed zichtbaar dat de financiële situatie van mensen uit onze doelgroep zwaar onder druk is komen te staan. Het risico om in de schulden te raken is voor velen aanwezig, dit gaat veel sneller dan men denkt. Met een kleine uitkering kan men de vaste lasten net betalen maar als men extra moet betalen voor opname, behandeling of medicatie gaat het snel mis. Naast de benarde financiële situatie is ook de arbeidsparticipatie en stigmatisering van de doelgroep een belangrijk thema. Vaak praat men over burgers met psychische problemen als mensen die overlast veroorzaken terwijl de meeste mensen zich terugtrekken uit de maatschappij, niet zichtbaar zijn voor de omgeving en er alleen voor staan. Er is veel diversiteit binnen onze doelgroep, mensen met een psychische achtergrond hebben vaak bijzondere kwaliteiten waar men gebruik van kan maken. Deze bemiddeling op maat, naar kracht en vermogen, is van belang bij arbeidsparticipatie. Of activering, dit verreist een professionele begeleiding door alle partijen. De behoefte aan zelfsturende lotgenotengroepen, voorlichting op scholen, instellingen maar ook aan het bedrijfsleven kan zorgen dat de beeldvorming veranderd, het werken tegen stigma in de psychiatrie is een oud thema maar nog steeds zo noodzakelijk. De weerstand van bewoners, buurtgenoten tegen een GGz cliënt kan enorme gevolgen hebben voor het herstel. Het is aan ons, het ondersteuningspunt GGz en al onze collega instellingen om de vooroordelen en onjuiste voorstelling te bestrijden. Heeft u cliëntervaring en wilt u zich inzetten als lotgenoot of voorlichter bij ons steunpunt? Laat het ons weten via info@kompassie.nl. Jacqueline van den Bos, Manager stichting Kompassie

3 DEPRESSIEVE KLACHTENageWij Wat is er aan te doen?t Depressieve klachten behoren tot de meest voorkomende psychische aandoeningen. De symptomen zijn ingrijpend. In de eerste plaats voelen mensen zich neerslachtig en verliezen ze de belangstelling voor activiteiten. Daarnaast komen problemen voor met eten, slapen en concentratie. Mensen met depressieve klachten voelen zich vaak waardeloos of kampen met overmatige schuldgevoelens. Er zijn in Nederland vele trainingen en cursussen beschikbaar om de klachten te bestrijden. De website geeft een overzicht van de mogelijkheden. De interventies zijn bijvoorbeeld gericht op het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden, op het stoppen met piekeren, of op het ontwikkelen van mentale veerkracht. De trainingen worden aangeboden door welzijnsorganisaties en ggz-instellingen. Zo biedt het trainingscentrum Context (onderdeel van ggz-instelling Parnassia, ) tal van groepscursussen aan op dit gebied. Ook via internet zijn mogelijkheden beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met depressieve klachten. Het voordeel van deze trainingen is dat ze laagdrempelig zijn en anoniem. Enkele sites die hulp bieden op dit gebied zijn: www. psyfit.nl, en Een site die vooral veel informatie biedt, en de mogelijkheid tot het volgen van de gelijknamige cursus bij een instelling, is Bewegen heeft een gunstig effect op mensen met lichte depressieve klachten. Er zijn diverse trainingen beschikbaar die hierop ge-richt zijn. De training Liever bewegen dan moe wordt onder meer aangeboden door Context. Bron: trimbos.nl en loketgezondleven.nl

4 MANISCH-DEPRESSIEF(32) Column van Bert Astrologische context (zie horoscooptekening vorige aflevering). Bij een bipolaire stoornis denk je als astroloog vooreerst aan een zgn. oppositie in de horoscoop. Hierbij staan hemellichamen pal tegenover elkaar, in tegengestelde tekens en huizen (levensgebieden). Als geborene met zo n constellatie zit je dan tussen twee vuren; aan beide zijden wordt er aan je getrokken. Geef je toe aan de ene kant dan protesteert de overkant. Je zit op de wip, heen en weer, en dat kan leiden tot een patstelling: de spanning blijft, maar wordt niet opgelost. Grote onzekerheid, nervositeit en besluiteloosheid. In een crisis, bijvoorbeeld een psychose, schiet de balans naar één kant door, de onderdrukte kant. In mijn geval de onderdrukte woede en agressie van Mars in Ram, vol energie, maar geblokkeerd door Venus in Weegschaal. Beide planeten staan sterk in eigen teken. Die lieve, aardige, beschaafde Venus voert met zachte druk de boventoon, want die wordt als prettig en vriendelijk ervaren. Die boze Mars in het occulte 8e huis blijft verborgen, hij mort en gromt en zint op wraak. Het 8e huis is verwant met het 8e teken: Schorpioen.. Dit verklaart niet helemaal de bipolariteit, maar speelt zeker mee. Een oppositie is in een horoscoop een veelvuldig verschijnsel, niets bijzonders. Hier is de oppositie echter heel exact (180 graden) en zijn Mars en Venus al tegenpolen van nature. Hoe een en ander verder uitwerkt leest u de volgende afleveringen.

5 EVEN VOORSTELLENet Rutger Jacobs, redacteur ment Ik ben Rutger Jacobs, 49 jaar oud en woon in Den Haag. Bij Kompassie ga ik me bezighouden met het blad, Kompassie Nieuws. Schrijven over GGZ- onderwerpen vind ik erg leuk en ik heb dan ook zin om voor Kompassie te schrijven. Mijn interesse is breed, onder andere sport, kunst, muziek, geschiedenis, psychologie, recht, dans, cabaret, spiritualiteit, nieuws en politiek. Uitgesproken hobby s heb ik niet, maar ik doe wat aan sociale media, wandel wat, bezoek musea en ga af en toe uit. Toen ik jong was heb ik veel gestudeerd. Een doctoraal Nederlands Recht, een propedeuse Economie en een propedeuse Psychologie heb ik gehaald. Tijdens mijn studie heb ik in een bandje gespeeld, in een bestuur gezeten en er wat bij gewerkt. Tijdens mijn studie had ik ook mijn eerste psychische problemen. Na het afstuderen heb ik een half jaar als jurist gewerkt en daarna mijn eerste en enige psychose gehad. Een aantal jaren later in een periode van twee jaar vier banen gehad onder andere als jurist. In de laatste van die banen kreeg ik het psychisch moeilijk en ben dan ook in de WAO gekomen. Na een jaar ben ik naast mijn WAO bij de Haeghe Groep gaan werken. De meeste tijd in de administratie. Tussendoor ook enkele psychisch instabiele periodes gehad. Naast het werk voor de Haeghe Groep doe ik veel vrijwilligerswerk bij kerke-lijke organisaties en een verzorgingstehuis en heb wat mantelzorg voor mijn moeder. Twee relaties met een vrouw heb ik gehad en nu ben ik al meer dan 10 jaar vrijgezel. Mijn meeste schrijfervaring heb ik opgedaan bij de Parel, een vroeger cliëntenblad van Parnassia. Verder heb ik nog voor enkele andere bladen geschreven en wat schrijfcursussen gedaan.

6 SIGNALERINGEN Een interview met... Enkele weken geleden heb ik een interview gehouden met Simon en Mieke van de werkgroep signaleringen. Op een zonnige dag leidde Simon ons naar Emma s Hof, een direct tussen de huizen gelegen parkje op 5 minuten lopen van het pand van Kompassie. In deze mooie omgeving vertellen Simon en Mieke met geestdrift over de werkgroep signaleringen: Signaleren is een onderdeel van de belangenbehartiging van Kompassie. Deze taak is Kompassie toegewezen door de gemeente. Dit was voorheen in handen van het GGZ-platform. In het werkgroepje zitten naast Simon en Mieke: Chris-Willem, Jacqueline en Patrick. Het groepje heeft een formulier gemaakt waarop signaleringen kunnen worden opgeschreven. Medewerkers van Kompassie kunnen hier signaleringen op noteren. Een signalering wordt gemaakt van iets dat de medewerkers opvalt als een probleem wat vaak voorkomt. De signaleringen worden geanonimiseerd. Deze signaleringen kan Kompassie aankaarten bij de gemeente of iedere andere organisatie die de signalering betreft.verder worden ze genoemd in een jaarlijks rapport wat Kompassie schrijft. Ook uit de werktafel, onderdeel van het maatschappelijk steunsysteem waar meer GGZ-instanties inzitten namelijk Anton Constandse, Limor en Parnassia en anderen kan Kompassie signaleringen opdoen. Verder houden Kompassiemedewerkers overal de oren open of ze signaleringen waarnemen.

7 Mieke en Simon Er staat druk op de ketel door de wijzigingen in AWBZ, WMO en gemeentelijke en andere bezuinigingen. Reden dus om samen op te trekken waar het kan met andere GGZ-instanties. Een signalering die uit Kompassie kwam was dat cliënten bij de DSZW met veel verschillende ambtenaren te maken krijgen. Een werkcoach en een bijstandsconsulent en dan indien van toepassing ook nog apart persoon voor de schuldsanering. Hierdoor wordt er vaak geen goede vertrouwensrelatie opgebouwd. Kompassie heeft dit bij de gemeente aan de orde gesteld. De gemeente stelt hier prijs op. Simon, Mieke, Patrick en de anderen zijn met enthousiasme met deze en andere signaleringen en dus belangenbehartiging van GGZ-cliën-ten bezig.

8 BESTUURLIJK AKKOORD GGZ , Op 18 juni is er een bestuurlijk akkoord gesloten over de toekomst van de GGZ in De partijen die dit akkoord gesloten hebben zijn de zorgaanbieders, beroepsverenigingen, cliëntenen familieorganisaties binnen de GGZ, zorgverzekeraars en de overheid. Er werden een aantal algemene beginselen verwoord zoals dat de zorg rondom de patiënt georganiseerd moet worden en niet de patiënt rondom de zorg. Ook het zelfmanagement en herstelvermogen van de patiënt zal gestimuleerd moeten worden. Verder wil men een destigmatiseringsprogramma opzetten, omdat patiënten voor hun ziekte uit moeten kunnen komen en in de maatschappij moeten kunnen meedraaien. Men wil eveneens de scheiding tussen somatische (lichamelijke) en psychische ziektes in de zorg veel kleiner maken. Tenslotte noem ik dat ambulante behandeling het uitgangspunt is. Dit laatste betekent dat opnames zo min mogelijk toegepast worden. Het plan is om het aantal bedden in de GGZ fors terug te brengen, vergeleken met 2008 moeten deze in 2020 met een derde verminderd zijn. Uit de media begreep ik dat er meer met de patiënt overlegd zal worden of opname gewenst is. Ook gedwongen opnames wil men verder terugdringen.

9 Een samenvatting. et manage- Vermeldingswaard is ook nog dat E-mental Health en ICTondersteuning volgens partijen een positieve ondersteuning kunnen bieden. Dit houdt in dat er meer verwerking van gegevens en zorg via de computer zal plaatsvinden. Er wordt in het bestuurlijk akkoord herhaald dat in de begroting van het Rijk van 2013 is opgenomen dat de eigen bijdrage bij behandeling in de tweedelijns GGZ verzacht wordt voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Verder worden in het 20 pagina s tellende akkoord onder andere zaken met betrekking tot de financiering en organisatie van de GGZ geregeld. Zoals het werken met DBC s (diagnose behandel combinaties) en het sterk beperken van de groei van de kosten van de GGZ. Indirect kunnen dit soort zaken de patiënt raken. In het bestuurlijk akkoord wordt tenslotte enkele malen gewezen op dat er een wettelijke zorgplicht is voor de patiënt. Mensen in psychische nood zouden altijd zorg moeten kunnen krijgen. Al met al een hoop plannen en veranderingen. Hopelijk pakt het allemaal goed uit voor de patiënt en andere betrokkenen.

10 Nieuwtjes Psy.nl maakt doorstart Drie jaar geleden werd bekendgemaakt dat GGZ Nederland zou stoppen met de uitgave van het blad en de website Psy. Nadat het besluit bekend werd, kwam een stroom van reacties van lezers op gang. De ondernemingsraad van GGZ Nederland begon een actie voor het behoud van het blad, en ook dat leverde veel steunbetuigingen op. Vanaf 1 november staat de website van Psy op eigen benen met nieuws, opinies en als platform voor alle betrokkenen in de psychiatrie. Of het blad ook een doorstart kan maken, is nog onzeker. Meer informatie vindt u op psy.nl Bron: psy.nl STERK helpt kinderen tegen angst en depressie Kinderen van ouders die depressief zijn (geweest) of een angststoornis hebben (gehad), hebben een grotere kans om zelf vergelijkbare klachten te ontwikkelen. Het STERK-onderzoek bekijkt hoe angst en somberheidsklachten bij kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen worden voorkomen door middel van een training. De training is erop gericht de deelnemers weerbaarder te maken, zodat zij beter in hun vel zitten. Het STERK-onderzoek vindt plaats in samenwerking met ggz-instellingen in Groningen, Friesland en Leiden en omgeving. De onderzoekers doen een oproep aan alle ouders met een depressie of angststoornis, met kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, om zich aan te melden voor dit onderzoek. Meer informatie vindt u op de site Bron: De Vizier (adf-stichting)

11 Nieuwtjes het management Onderzoek geluk bij Parnassia GGZ-zorginstelling Parnassia in de Leggelostraat is bezig met een onderzoek naar de geluksbeleving van haar cliënten. De instelling heeft daartoe een brief gestuurd aan cliënten waarin ze op een gelukswijzer kunnen aangeven hoe groot hun geluksbeleving op dit moment is, en de afgelopen maand is geweest. Vorig jaar stond bij Parnassia het thema geluk centraal en is het onderzoek voor de eerste keer uitgevoerd. De bedoeling is dat het onderzoek, onder leiding van psychiater Hans Oolders, jaarlijks gaat plaatsvinden. Bron: Brief onderzoek Parnassia Congres Zelfmanagement bij psychisch lijden Het onderwerp zelfmanagement staat volop in de belangstelling in de zorg. Patiënten worden gestimuleerd om meer en meer eigen regie te voeren over hun gezondheid. Er zijn echter nog veel vragen en dilemma s over de juiste aanpak van zelfmanagement. Om ervaringen en kennis over zelfmanagement bij patiënten met psychische problemen met elkaar te delen, vindt het congres Zelfmanagement bij psychisch lijden op 12 oktober plaats in Utrecht. Het congres is gericht op de ernstige aandoeningen psychotische kwetsbaarheid, depressie en autisme, en wordt georganiseerd door het Trimbos Instituut en het Julius Centrum. Patiënten die lid zijn van een patiëntenorganisatie betalen 75 euro (lesmateriaal inbegrepen). Informatie en een brochure is beschikbaar op

12 KOMPASSIE OP DE KAART Kompassie is een steun- en informatiepunt waar we mensen met een ggz-achtergrond ondersteunen om de juiste oplossing te vinden voor hun problemen. Wij willen daarom ons uitgebreide folderaanbod actueel houden. Hou ons dus op de hoogte. Wij willen graag informatie ontvangen over jullie activiteiten zodat we onze cliënten juist kunnen informeren en verwijzen. Kompassie is vanuit alle richtingen goed bereikbaar. De Regentesselaan verbindt de Loosduinseweg RR 3 met de Laan van Meerdervoort. Ons pand ligt aan de Regentesselaan 108, op de hoek van het Regentesseplein en de Weimarstraat. Tr 11 De dichtstbijzijnde haltes van het Kompassie openbaar vervoer zijn Conradkade Tr 12 voor randstadrail 3, De la Reyweg (Noord) voor randstadrail 4 en tram 2, Weimarstraat (Oost) voor tram 11, Loosduinseweg (Midden) voor tram 12 en Copernicusplein voor bus 20. Loopt u eenmaal onze RR 4 winkel binnen dan krijgt u van ons Tr 2 eerst een kop koffie of thee aangeboden om even bij te komen. Stichting Kompassie Regentesselaan EE Den Haag Telefoon: (070) Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: Bij Kompassie bent u van harte welkom van maandag t/m vrijdag van tot 16.00

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Jaargang 16, december 2013 Nieuws De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT

Nadere informatie

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Jaargang 14, mei 2011 Nieuws DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Preventie

Nadere informatie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Jaargang 16, februari 214 Nieuws Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Regentesselaan 18 2562 EE Den Haag Telefoon (7) 427 32 4 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Nieuws Werk maken van Herstel

Nieuws Werk maken van Herstel Jaargang 16, juli 2014 Nieuws Werk maken van Herstel Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Op moment van schrijven buigt de

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Psychische Gezondheid Statushouders

Psychische Gezondheid Statushouders Psychische Gezondheid Statushouders Wat weten we en wat kunnen we doen? Symposium Gezondheid Statushouders 14 juni 2018 Evert Bloemen, arts, Pharos e.bloemen@pharos.nl 14 juni 2018 Wat weten we? Nieuwe

Nadere informatie

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, februari 2013 Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bijeenkomst

Nadere informatie

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos

Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos Bijlage 2 Onderwerpen/deelprojecten regionaal uitvoeringsprogramma depressiepreventie 2008 t/m 2011 Gelderse Roos A1 Uitbrengen jaarkrant A2 Advertentie huis aan huis bladen A3 Consultatie B1 Brochures

Nadere informatie

Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose

Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose Weerbaarheid tegen stigmatisering bij mensen met psychose Catherine van Zelst Afdeling Psychiatrie en Psychologie, Universiteit Maastricht Masterclass Netwerk Vroege Psychose 6 februari 2015 Disclosure

Nadere informatie

DIPJE OF DEPRESSIE ONZEKER OF ANGSTSTOORNIS. Maaike Nauta Leonieke Vet. Klinische Psychologie RuG. Accare UC Groningen

DIPJE OF DEPRESSIE ONZEKER OF ANGSTSTOORNIS. Maaike Nauta Leonieke Vet. Klinische Psychologie RuG. Accare UC Groningen DIPJE OF DEPRESSIE ONZEKER OF ANGSTSTOORNIS Maaike Nauta Leonieke Vet Klinische Psychologie RuG Accare UC Groningen Dit lukt me nooit Anderen vinden het niks Ik zie er niet uit Ze vinden me saai Maar wanneer

Nadere informatie

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater

Informatieavond Bipolaire stoornis. Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Informatieavond Bart van den Bergh, verpleegkundig specialist GGz Ronald Vonk, psychiater Bipolaire Stoornis Bipolaire Stoornis = Manisch Depressieve Stoornis (MDS) Algemeen Ziekteverschijnselen Beloop

Nadere informatie

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, mei 2013 Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Samenwerken

Nadere informatie

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op.

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op. Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht T 030 271 83 53, F 030 271 62 56 secretariaat@pvp.nl, www.pvp.nl Utrecht, 2015 Onderwerp: Informatiepakket Voorwaardelijke Machtiging Helpdesk PVP T 0900 4448888 helpdesk@pvp.nl

Nadere informatie

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014 Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie: effectief depressie aanpakken Dr. Roeslan Leontjevas - psycholoog - onderzoek aan Radboud Universitair

Nadere informatie

Nieuws. DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen

Nieuws. DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen Jaargang 14, september 2011 Nieuws DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het

Nadere informatie

IPS en Begeleid Leren

IPS en Begeleid Leren IPS en Begeleid Leren Symposium IPS Arbeidsreïntegratie met de beste papieren? Amersfoort, 30 maart 2006 Lies Korevaar Programma Workshop Welkom Doelstelling workshop Inleiding Doelgroep Begeleid Leren-programma

Nadere informatie

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven

Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Inhoud: Wat is trauma Cultuur aspecten Psychologische Fysieke aspecten Geestelijke aspecten Grenzen aangeven Wat is een trauma? Trauma kan cultuurafhankelijk zijn Cultuur bepaalt reactie Cultuur aspecten:

Nadere informatie

Wat. verandert er voor u vanaf januari 2013?

Wat. verandert er voor u vanaf januari 2013? Wat verandert er voor u vanaf januari 2013? De gevolgen van: * het Lenteakkoord * het Bestuurlijk akkoord toekomst GGZ 2013-2014 * Welzijn Nieuwe Stijl/ decentralisatie AWBZ naar Wmo Wat verandert er voor

Nadere informatie

# #$%#&#' ( &&)*++, (

# #$%#&#' ( &&)*++, ( # #$%#&#' ( &&)*++, ( " # $% % &'%% % ( ) * +$% # %, -.)/ - 0$'( 12 # ' """ Deze vragenlijst kun je gebruiken als je je wilt voorbereiden op het maken van een crisisplan. De vragenlijst kan jou helpen

Nadere informatie

Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting

Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting Revisie 25-09-2014 Beleidsplan Angst, Dwang- en Fobie (ADF) stichting 2014 2019 Inleiding De ADF stichting, indertijd Stichting Fobieclub Nederland, is opgericht in 1968 door Marina de Wolf-Ferdinandusse.

Nadere informatie

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen

De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen. Lectoraat Rehabilitatie Groningen De ouderrol van mensen met (ernstige) psychische aandoeningen Peter van der Ende Senior-onderzoeker Lectoraat Rehabilitatie Hanzehogeschool Groningen p.c.van.der.ende@pl.hanze.nl Website: www.ouderschap-psychiatrie.nl

Nadere informatie

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst.

Autisten uit de kast. Binnen het bedrijf gebruik ik vaak een neutralere term, maar u begrijpt waar het over gaat: schaamte en angst. Tekst, uitgesproken op het Jaarlijkse Congres van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, 7 & 8 oktober 2011 (respectievelijk 1300 & 1200 bezoekers). www.autisme.nl -------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jaargang 15, juli 2012. Nieuws. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl

Jaargang 15, juli 2012. Nieuws. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Jaargang 15, juli 2012 Nieuws D Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bijzondere bijstand voor eigen bijdragen GGz. De doelgroep

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur 1

Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur 1 De stichting bestaat uit het Fonds Psychische Gezondheid, GGZ NL, het Landelijk Platform GGZ, NVvP. En er wordt samen gewerkt met o.a. Kenniscentrum Phrenos, Landelijk Steunpunt Kwartiermaken, Parnassia

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

Bijdragen aan een gezonde samenleving

Bijdragen aan een gezonde samenleving Bijdragen aan een gezonde samenleving De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft De Zorgagenda voor een gezonde samenleving opgesteld. Zoals ook in De Zorgagenda beschreven staat, betekent een gezond

Nadere informatie

E-Mental Health Interventies Bronnen: Robuust, Trimbos Instituut, Lijn1

E-Mental Health Interventies Bronnen: Robuust, Trimbos Instituut, Lijn1 E-Mental Health Interventies Bronnen: Robuust, Trimbos Instituut, Lijn1 Doelgroep Inhoud Waar? Type cursus Kosten* Volwassenen Mentaal Vitaal Informatie over psychische gezondheid en overzichtssite met

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Behouden Kiezen verkrijgen

Behouden Kiezen verkrijgen Gek op School Behouden Kiezen verkrijgen Casus 1 Jan 23 jaar, student Rechten. Eerste psychose op zijn 20e tijdens studiereis. Aanmelding via de huisarts. 1e psychose onderzoek UCP: voorlopige diagnose;

Nadere informatie

Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer

Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer Depressie tijdens de zwangerschap uit de taboesfeer Depressie en angstklachten tijdens de zwangerschap komen regelmatig voor. Toch wordt dit onderwerp nog vaak als taboe ervaren en is niet duidelijk welke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Jaargang 13, mei 2010 Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VRIJWILLIGERS ONTDEKKEN

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

Patiëntenbrochure. Antidepressiva. Afbouwen of doorgaan?

Patiëntenbrochure. Antidepressiva. Afbouwen of doorgaan? Patiëntenbrochure Antidepressiva Afbouwen of doorgaan? Antidepressiva Afbouwen of doorgaan? Heeft u - in overleg met uw (huis)arts - besloten te stoppen met het gebruik van de antidepressiva? Of overweegt

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013.

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Samenwerking met de politie Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Inleiding Samenwerking waarom? Samenwerking hoe? Knelpunten: Informatie uitwisseling,

Nadere informatie

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN

LEEFREGELS EN IK-BEN OPVATTINGEN HERKENNEN In deze huiswerkopdracht wordt uitgelegd wat leefregels en ik-ben-opvattingen zijn en het belang ervan bij het doorbreken van gewoontepatronen. Een voorbeeld van Marjolijn illustreert hoe leefregels en

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA) Definitie consensus groep EPA¹ - Sprake van psychische stoornis

Nadere informatie

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting:

Mijn hersenletsel. Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Toelichting: Mijn hersenletsel Ik heb moeite met het vasthouden of verdelen van mijn aandacht. Ik ben snel afgeleid. Ik heb moeite om alles bij te houden/de wereld gaat zo snel. Ik heb moeite met flexibiliteit en veranderingen.

Nadere informatie

NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014

NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014 JAARGANG 16, SEPTEMBER 2014 NATIONAAL CONGRES ANDERS DENKEN... Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag T (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Vanouds heeft Kompassie een stevige

Nadere informatie

Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête

Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête Jaargang 13, september 2010 Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl STEEDS MEER BEZOEKERS Van het

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 1 Januari 2015 Van de redactie Hallo, Een nieuw jaar en ook weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een

Nadere informatie

Geestelijke gezondheid!? Ik stel u voor. Cijfers voor Gent. Tijd om normaal te doen over geestelijke gezondheidsproblemen.

Geestelijke gezondheid!? Ik stel u voor. Cijfers voor Gent. Tijd om normaal te doen over geestelijke gezondheidsproblemen. Geestelijke gezondheid!? Tijd om normaal te doen over geestelijke gezondheidsproblemen Jan Van Speybroeck, VVGG Ik stel u voor Antoinette Telecomsector Gehuwd, 3 kleine kinderen Sportieve hobby s Elk jaar

Nadere informatie

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING Jaargang 15, juli 2013 Nieuws COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING vanuit gezamenlijk cliëntperspectief Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het

Nadere informatie

Alles Goed? Workshop. Signaleren van stressklachten en burn-out bij werknemers de ideale werknemer het meest kwetsbaar?

Alles Goed? Workshop. Signaleren van stressklachten en burn-out bij werknemers de ideale werknemer het meest kwetsbaar? Alles Goed? Workshop Signaleren van stressklachten en burn-out bij werknemers de ideale werknemer het meest kwetsbaar? Alles Goed? Liesbeth Niessen Psycholoog Arbeid en Gezondheid N.I.P. www.competencecoaching.nl

Nadere informatie

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen

13-11-2014. Poster. Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: In duo s: 1. Persoonlijke belemmeringen Poster Jacomijn Hofstra Onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en docent Toegepaste Psychologie, Hanzehogeschool Groningen In duo s: Belemmeringen in drie categorieën te verdelen: Wat hindert jongvolwassenen

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant?

Wanneer zijn zorgen om mijn kinderen relevant? Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen p/a Dimence Postbus 398 7600 AJ Almelo www.kenbis.nl Opgroeien en de bipolaire stoornis Als ouder met een bipolaire stoornis kun je je zorgen maken over je kinderen;

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

EEN FEESTJE ORGANISEREN

EEN FEESTJE ORGANISEREN EEN FEESTJE ORGANISEREN De cursus is bijna afgelopen. Je wil met de hele klas een feestje organiseren. Jullie bereiden in groep het feestje voor en schrijven een uitnodiging. Wat moet je doen? Dit is groepswerk.

Nadere informatie

Borderline, waar ligt de grens?

Borderline, waar ligt de grens? Borderline, waar ligt de grens? Themadag georganiseerd door Friese werkgroep Labyrinth-In Perspectief 23 november 2002 Programma 10.00 10.15 10.20 11.00 11.15 11.45 12.15 13.00 14.00 15.00 Ontvangst met

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij

preventie mentale ondersteuning direct en dichtbij preventie ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. mentale ondersteuning direct en dichtbij Indigo biedt niet alleen

Nadere informatie

Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum

Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum Hoe blijf ik (psychisch) gezond?! Simone Traa Klinisch psycholoog psychotherapeut Medische Psychologie, Máxima Medisch Centrum Inhoud Definitie gezond Biopsychosociaal model Psychische gezondheid Stress

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Leven met een psychotische stoornis

Leven met een psychotische stoornis Leven met een psychotische stoornis Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de

Nadere informatie

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Nieuws. Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070) Jaargang 15, februari 2012 Nieuws Hoe overleef ik de psychiatrie: 10 Tips Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bezoekersaantallen

Nadere informatie

Als het niet over gaat

Als het niet over gaat Als het niet over gaat Begeleiding van chronisch psychiatrisch patiënten in de huisartsenpraktijk Marian Oud en Ingrid Houtman kaderartsen ggz Na deze workshop heb je: Leerdoelen kennis van de componenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater

Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Als je dip een depressie wordt. Dokter op dinsdag 11 december 2012 L.Breuning, psychiater Wanneer is een dip een depressie Dip hoort bij het leven Depressie is een ziekte Ziekte die (nog) niet aan te tonen

Nadere informatie

WELKOM! Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest. Maandag 6 mei, Dorpscentrum Oegstgeest

WELKOM! Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest. Maandag 6 mei, Dorpscentrum Oegstgeest WELKOM! Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest Maandag 6 mei, Dorpscentrum Oegstgeest Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest Wat is eenzaamheid Hoe is de situatie in Oegstgeest Project Samen tegen Eenzaamheid

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten

Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda. Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP-team) Regio Tilburg en Breda Informatie voor cliënten Vroege Interventie Psychose (VIP-team) GGz Breburg heeft twee VIP-teams, in de regio Breda en Tilburg. Het VIP-team

Nadere informatie

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >>

GGzE centrum psychotische stoornissen. Act. Zorg bij de eerste psychose. Informatie voor cliënten >> GGzE centrum psychotische stoornissen Act Zorg bij de eerste psychose Informatie voor cliënten >> Uw klachten de baas en het dagelijks leven weer oppakken GGzE centrum psychotische stoornissen geeft behandeling

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Verwijzen naar de GGZ Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Nieuwe structuur in de geestelijke gezondheidszorg Om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de geestelijke

Nadere informatie

Behandeling bij psychose

Behandeling bij psychose Behandeling bij psychose Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

PREVENTIE VOOR POH-GGZ

PREVENTIE VOOR POH-GGZ PREVENTIE VOOR POH-GGZ ZORG BIEDEN DIRECT EN DICHTBIJ. DAAR STAAT INDIGO VOOR. HET LIEFST IN DE WIJK, LAAGDREMPELIG EN TOEGANKELIJK. VOOR IEDEREEN. MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ INDIGO BIEDT

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >>

GGzE Centrum Bipolair. Centrum Bipolair. Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis. cliënten >> GGzE Centrum Bipolair Centrum Bipolair Specialistisch behandelcentrum voor mensen met een bipolaire stoornis cliënten >> De bipolaire stoornis komt voor bij ongeveer 1 à 2 procent van de bevolking. Het

Nadere informatie

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden

Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: Jij bent een kei in: leiding geven samenvatten verbeelden Begeleiden - Werkbladen 133 Werkblad 14 Daar ben jij goed in!!! Doel: benoemen van de gaven die vrijwilligers inbrengen en het waarderen van hun inzet, bijvoorbeeld op een vrijwilligersavond. Benodigdheden:

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Patiënt redelijk tevreden, maar snelheid en betrokkenheid bij behandeling kan beter Index 1. Inleiding 2. Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Die Taal van my Hart Stef Bos

Die Taal van my Hart Stef Bos Die Taal van my Hart Stef Bos Werken aan herstel Beernem 27 maart 2013 Martijn Kole Begin veertig Cliënt langdurige ggz Inzet ervaringsdeskundigheid bij de SBWU en HEE Charcot s live case study of hysteria.

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

Eigen regie in de palliatieve fase

Eigen regie in de palliatieve fase Verwante begrippen Eigen regie in de palliatieve fase zelfmanagement Hanke Timmermans Opdracht film ZM Er volgt zo meteen een korte film van ca. 6 minuten, waarin zes mensen met een chronische ziekte aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Nieuws van de Cliëntenraad Jaarverslag 2015 De cliëntenraad heeft een jaarverslag gemaakt van haar activiteiten in 2015. In dit artikel vinden jullie een link naar het jaarverslag.

Nadere informatie

Slecht nieuws goed communiceren

Slecht nieuws goed communiceren Slecht nieuws goed communiceren M A N U K E I R S E F A C U L T E I T G E N E E S K U N D E, K U L E U V E N Waarheid is een van de meest krachtige medicamenten waarover men beschikt, maar men moet nog

Nadere informatie

De psychiatrische cliënt in beeld Terugkeer in de maatschappij Psychiatrisch stigma bekeken vanuit client, familie en samenleving Job van t Veer Wat is het psychiatrisch stigma? Psychiatrisch stigma Kennis

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Behandeling van psychose De rol van andere interventies Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf

Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Familiebeleid Zorgen voor een ander, zorg voor uzelf Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg Contactgegevens voor familieleden / naasten Uw familielid of naaste is in behandeling op locatie Afdeling

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

Participatie in rollen. De cliënten die van de Awbz naar de Wmo gaan. Overzicht. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten)

Participatie in rollen. De cliënten die van de Awbz naar de Wmo gaan. Overzicht. Mensen met beperkingen participeren in de wijk (en daar buiten) Maatschappelijke participatie, stigma en openheid Overzicht Maatschappelijke Participatie Participatie door rehabilitatie Openheid Lies Korevaar Groningen, 27 januari 2015 Afsluiting De cliënten die van

Nadere informatie

Diagnose en classificatie in de psychiatrie

Diagnose en classificatie in de psychiatrie Diagnose en classificatie in de psychiatrie Klinische Validiteit Research Betrouwbaarheid Prof dr Bert van Hemert psychiater en epidemioloog Afdelingshoofd psychiatrie DBC Kosten-baten 2 Diagnosen in de

Nadere informatie

Welkom bij Djoke.nl Kraamzorg bij Psychische klachten

Welkom bij Djoke.nl Kraamzorg bij Psychische klachten Welkom bij Djoke.nl Kraamzorg bij Psychische klachten huishoudster maaltijden De Kraamverzorgster beschuitjes smeren lange dagen korte nachten lange werkweken vrouw/moeder mantelzorger kameleon borstvoeding

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie