VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap"

Transcriptie

1 VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak is het steunpunt medezeggenschap in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak maakt onderdeel uit van de vereniging KansPlus, belangennetwerk verstandelijk gehandicapten. KansPlus en VraagRaak willen er voor zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking, hun familie en vertegenwoordigers hun stem kunnen laten horen over dingen die belangrijk zijn in het leven. Zeggenschap over je eigen leven Mensen met een verstandelijke beperking hebben zeggenschap over hun eigen leven. Zij praten mee over dingen die voor hen belangrijk zijn om een goed leven te leiden. Zij doen dit vaak samen met hun familie of vertegenwoordigers. Medezeggenschap Bij medezeggenschap praten mensen met een beperking mee over de zorg en ondersteuning die zij krijgen. Dat gebeurt bij de instelling waar zij zorg van krijgen, in het huis waar zij samen met anderen wonen of in de gemeente. De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Voor mensen die in een zorginstelling wonen, is er de wet op de medezeggenschap (Wmcz). Deze wet zegt dat iedere instelling verplicht is een cliëntenraad in te stellen. Cliëntenraden kunnen meepraten en meebeslissen over wat mensen nodig hebben om hun eigen leven te kunnen leiden. VraagRaak is er om cliëntenraden te ondersteunen bij hun werk.

2 Voor wie is VraagRaak? Cliëntenraden Er zijn verschillende cliëntenraden. Zo zijn er cliëntenraden met alleen cliënten. En er zijn cliëntenraden waar cliënten en familie/vertegenwoordigers in zitten. Cliëntenraadsleden spreken namens anderen. Zij behartigen de belangen van alle cliënten van de instelling. Cliëntenraden kunnen zich bij VraagRaak aansluiten. VraagRaak is er ook voor ondersteuners en coaches. Die zorgen er voor dat cliëntenraden hun werk kunnen doen. En dat cliënten zelf (mede)zeggenschap krijgen en nemen. Instellingen die vragen hebben over de invulling van (mede)zeggenschap in hun organisatie kunnen ook bij VraagRaak terecht. Familieverenigingen Verenigingen van familieleden van mensen met een verstandelijke beperking kunnen lid worden van KansPlus en gebruik maken van de diensten van VraagRaak. Ledengroepen Individuele leden van KansPlus zijn georganiseerd in ledengroepen. Ook de ledengroepen kunnen gebruik maken van de diensten van VraagRaak.

3 Het aanbod van VraagRaak Aansluiting en lidmaatschap Cliëntenraden kunnen zich aansluiten bij VraagRaak. Familieverenigingen die lid zijn of worden van KansPlus kunnen gebruik maken van de diensten van VraagRaak. Hun voordeel: snel contact, gratis informatie en advies over zeggenschap en medezeggenschap korting op de prijs voor meer uitgebreid advies en ondersteuning korting op de schriftelijke producten van VraagRaak, zoals handreikingen en wegwijzers gratis tijdschrift PlusPunt met daarin het katern ZEG s over zeggenschap en medezeggenschap korting op en voorrang bij trainingen en studiedagen belangenbehartiging door KansPlus hulp van de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV), als de raad en de instelling er samen niet uitkomen bij een probleem. Meer weten? Neem contact op KansPlus/VraagRaak via of per via info@kansplus.nl. Kijk ook op

4 Helpdesk KansPlus/VraagRaak VraagRaak heeft een telefonische informatie- en advieslijn. Hier kunt u naar bellen voor antwoord op uw vragen over zeggenschap of medezeggenschap. Deze telefoonlijn is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met medezeggenschap. Voor mensen met een beperking en hun ouders en familieleden. Maar ook familieverenigingen, lokale belangenbehartigers, ondersteuners en coaches kunnen bellen met het Kennis- en adviescentrum KansPlus en VraagRaak: U kunt onze adviseurs bellen: iedere maandag tot en met donderdag van tot uur. Als u belt, krijgt u direct een medewerker van VraagRaak aan de lijn. U kunt alle vragen stellen die met (mede)zeggenschap of met het werk van de cliëntenraad te maken hebben. Soms kunnen wij direct antwoord geven of u iets toesturen. Soms moeten wij iets opzoeken. Dan bellen we later terug. Soms zijn vragen of problemen erg ingewikkeld. Ze kunnen niet zomaar beantwoord worden. Er zijn dan verschillende manieren waarop we advies en ondersteuning kunnen geven. Hoe dat gebeurt, bepalen we samen. Soms vragen we eerst of u meer informatie wilt sturen. Die informatie kan ons helpen bij het geven van advies of bij het beoordelen van de situatie. Voor alle grote en kleine vragen over zeggenschap of medezeggenschap of over het werk in de cliëntenraad. Bel! Met het Kennis- en adviescentrum KansPlus-VraagRaak T: of mail naar advies@kansplus.nl.

5 Advies en ondersteuning Cliëntenraden en familieverenigingen kunnen VraagRaak om advies vragen. Hoe we dat advies invullen, bespreken we van tevoren. We kijken eerst wat er nodig is. Soms is dat het beoordelen van stukken en het geven van schriftelijk advies. Het kan ook zijn dat we een keer op een vergadering komen en de zaken op een rijtje zetten. Of we verzorgen een themabijeenkomst over een bepaald onderwerp. We bespreken van tevoren de kosten en wie dat gaat betalen. Daarna maken we een offerte. Cliëntenraden die aangesloten zijn bij VraagRaak krijgen korting. VraagRaak kan ook zorgen voor langdurige ondersteuning van de cliëntenraad, bijvoorbeeld door het leveren van een coach of ondersteuner. Meer weten? Kijk op of bel Een voorbeeld van een verzoek om ondersteuning Twee instellingen hadden het plan om samen te gaan (fusie). Een cliëntenraad vroeg aan VraagRaak ondersteuning bij de fusie. VraagRaak is in gesprek gegaan met de leden van de cliëntenraad. Zij hebben samen uitgangspunten opgeschreven die gaan over medezeggenschap. Hoe is deze nu geregeld en welke ondersteuning krijgt de cliëntenraad hierbij? Deze uitgangspunten werden gebruikt bij het schrijven van een advies over de fusie. De uitgangspunten gaven aan welke onderwerpen de cliënten belangrijk vinden. Het maakte duidelijk wat de fusie zou moeten opleveren. En welke onderwerpen belangrijk waren om over te gaan praten.

6 Tijdschrift PlusPunt/ZEG s PlusPunt is het tijdschrift van KansPlus en verschijnt vier keer per jaar. In PlusPunt vindt u ook het katern ZEG s. Dit katern gaat over (mede)zeggenschap. In de ZEG s leest u over ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking en van mensen om hen heen. Over de keuzes die zij maken in het leven. Over alle onderwerpen die daarmee te maken hebben. Over vormen van zeggenschap en medezeggenschap. Ook staat in ZEG s informatie over belangrijke ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een beperking. ZEG s is speciaal voor cliëntenraden, familieverenigingen en ledengroepen van KansPlus. Het is eenvoudig geschreven. Zodat mensen die moeite hebben met lezen, het ook echt kunnen lezen. Aangesloten cliëntenraden en leden van KansPlus/VraagRaak ontvangen het tijdschrift gratis. Voor losse abonnementen kunt u contact opnemen met het Kennis- en adviescentrum via of via advies@kansplus.nl.

7 Digitale nieuwsbrief KansPlus/VraagRaak KansPlus verstuurt regelmatig een digitale nieuwsbrief aan de mensen die lid zijn van KansPlus of die een abonnement hebben op het tijdschrift PlusPunt. Een digitale nieuwsbrief wordt verstuurd via de computer. In deze nieuwsbrief staat veel informatie over de vereniging KansPlus. Maar ook over de ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak verstuurt één keer per maand een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief gaat over de ontwikkelingen in zeggenschap en medezeggenschap van mensen met een verstandelijke beperking. Leden van cliëntenraden, familieverenigingen en ledengroepen van KansPlus kunnen een abonnement nemen op deze nieuwsbrief. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door een mail te sturen naar

8 Trainingen en cursussen van VraagRaak VraagRaak geeft trainingen en cursussen op maat die gaan over zeggenschap en medezeggenschap. Voor mensen met een beperking en voor hun familie, vertegenwoordigers en ondersteuners. Bij deze trainingen luisteren we goed naar de vragen van de deelnemers. Naast de cursussen en trainingen op maat organiseert VraagRaak tweemaal per jaar een cursus voor nieuwe cliëntenraadsleden. Je leert dan mensen van andere cliëntenraden kennen. En je leert de belangrijkste dingen voor je werk in de cliëntenraad. Overige cursussen die VraagRaak geeft aan cliëntenraden, familieverenigingen en ondersteuners zijn: de cliëntenraad als team effectief vergaderen onderhandelen met de bestuurder contact met de achterban visie op (mede)zeggenschap. Het taalgebruik en de informatie van de cursussen is duidelijk en eenvoudig. De trainers luisteren goed naar de ervaringen van de deelnemers. Zij gebruiken ook veel voorbeelden uit de praktijk. De sfeer van de cursussen is prettig, vertrouwd en veilig.

9 Lokale belangenbehartiging Vraagt u zich wel eens af of de gemeente genoeg rekening houdt met mensen met een verstandelijke beperking? Begrijpt de vervoerder wel de gevolgen van het combineren van ritten? Houdt die instelling wel genoeg rekening met uw belangen? Zijn er genoeg mogelijkheden voor meedoen in de samenleving (participatie)? En als u wilt dat het anders wordt, wat kunt u dan doen? VraagRaak organiseert op aanvraag van cliëntenraden, ledengroepen en familieverenigingen een cursus Lokale Belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking. De cursus is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in lokale belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking. Wat heeft de cursus te bieden? Wat is lokale belangenbehartiging? Wat kunt u ermee bereiken? Wat is het niet? Hoe gaat belangenbehartiging in de praktijk? Kennis over hoe je een netwerk opbouwt en zichtbaar wordt. Keuze-onderwerpen op basis van wensen van de cursusgroep. Zoals overbrengen van een boodschap, informatie verzamelen uit de achterban, contact met de achterban en onderhandelen. Voorbeelden van belangenbehartiging. Ontmoeting met andere geïnteresseerden uit uw regio. Tussendoor berichtjes en dingen om over na te denken. Met plezier en vertrouwen aan de slag om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren.

10 De cursus beslaat een zaterdag en drie avonden. Maximaal 18 deelnemers. Hiervoor krijgt de organisator een (vrijwillige) trainer en cursusmateriaal voor de deelnemers. Voor meer informatie: Neem contact op met het Kennis- en adviescentrum van KansPlus/VraagRaak via of via

11 Hoe krijg jij dat voor elkaar? Werken in duo s Wat vind jij van de ondersteuning die je krijgt? Gaat dat goed? En wat kan beter? Vinden andere mensen dat ook? Alle gemeenten en instellingen moeten ervoor zorgen dat de ondersteuning van goede kwaliteit is. Is jouw gemeente of instelling goed bezig voor mensen met een verstandelijke beperking? Wil je daarover met hen praten? En zo helpen om het beter te maken? KansPlus organiseert hier in het najaar cursussen over. In december zijn er terugkombijeenkomsten. Wil je meer weten over de cursus dan kun je ook kijken naar de webinars over belangenbehartiging in duo's. Via de link op de website van KansPlus ( kom je terecht bij het KansPlus Youtubekanaal. Waar gaat de cursus over? Als je iets wilt veranderen aan de ondersteuning, tegen wie moet je dat vertellen? Hoe vertel je aan de gemeente waar jij en andere mensen met een verstandelijke handicap niet zo blij mee zijn? Zijn er anderen die je kunnen helpen om daarover te praten?

12 Voor wie is de cursus? Leden van cliëntenraden, familieverenigingen en andere raden en overleggroepen Mensen met een verstandelijke beperking, hun vertegenwoordigers en belangenbehartigers Regionale en plaatselijke (leden)groepen van KansPlus Het liefst willen we dat de deelnemers duo s vormen. Duo s van belangenbehartigers met en zonder een verstandelijke beperking. Globaal Programma van de cursus Tijd: uur. Lunch Kennismaking en bespreking van het programma Wat wil jij voor elkaar krijgen? Waar wil je aandacht voor! Wat is belangenbehartiging? Wat zijn de voor- en nadelen van werken in duo s? Bespreken van een casus Oefening om op te komen voor je belangen Afsluiting en korte evaluatie van het programma Programma Terugkommorgen Deelnemers vertellen aan elkaar wat ze hebben gedaan na de cursus en geven elkaar tips. Voor meer informatie: Neem contact op met het Kennis- en adviescentrum van KansPlus/VraagRaak via of via advies@kansplus.nl.

13 Studiedagen van VraagRaak Minimaal twee keer per jaar organiseert VraagRaak een studiedag over een actueel onderwerp. Voor leden van aangesloten cliëntenraden, familieverenigingen en ledengroepen van KansPlus zijn deze studiedagen vaak gratis. Of u betaalt een kleine bijdrage.

14 Handreikingen van VraagRaak Om cliëntenraden, familieverenigingen en andere belangenbehartigers van mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen, heeft VraagRaak informatiemateriaal ontwikkeld. Zoals de handreikingen die gaan over moeilijke onderwerpen. Waar over gaan de handreikingen In een zorginstelling werken management en cliëntenraad samen. Om dit goed te kunnen doen is het belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Ook is het belangrijk dat cliëntenraad en zorgaanbieder hetzelfde denken over hoe een cliëntenraad moet werken. Bijvoorbeeld Wat zijn de taken van de cliëntenraad?, Waar mogen zij wel of geen advies over geven?, Hoe communiceer je met je achterban? en Hoe moet de informatie van de zorgaanbieder er uit zien? Antwoorden op deze vragen kunt u vinden in de handreikingen van VraagRaak. Voor aangesloten cliëntenraden, familieverenigingen en ledengroepen is dit informatiemateriaal vaak gratis. Of u krijgt korting. Hieronder een aantal voorbeelden van handreikingen uit de collectie van VraagRaak: Handreiking Het Zorgplan (met kaartspel). Deze Handreiking legt uit waarom het zorgplan voor cliënten belangrijk is en wat u er in zet. Voor cliëntenraden staan er tips in voor onderwerpen waarover u kunt adviseren. De handreiking is in eenvoudige taal, met tekeningen. Bij de handreiking hoort het Zorgplan Kaartspel. Prijs aangesloten/leden: 5.00.

15 Film - Praten over je veilig voelen. In deze film vertellen verschillende mensen over verschillende vormen van veiligheid. Het zijn zes onderdelen. U kunt de film in één keer bekijken. Maar u kunt hem ook per onderdeel bekijken. U kiest dan een onderdeel waar u graag verder over wilt praten in de cliëntenraad of met andere mensen. Prijs aangesloten/leden: Handreiking Communiceren met mensen die moeilijk kunnen praten. Als cliëntenraad wilt u weten wat uw achterban van iets vindt. In de achterban zitten ook mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Mensen die niet of niet goed kunnen praten. Hoe kunt u deze mensen verstaan? Hoe komt u er achter wat zij willen en denken? Hoe gaat u daarmee om in de cliëntenraad? Deze handreiking geeft tips en ideeën. Deze handleiding is gratis te downloaden via Ga om de overige producten te bestellen naar de webwinkel van KansPlus/VraagRaak:

Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten

Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten Communiceren met mensen die moeilijk of niet kunnen praten Handreiking Waarover gaat deze handreiking? Als cliëntenraad wil je graag weten wat je achterban van iets vindt. Je achterban, dat zijn de mensen

Nadere informatie

Bericht voor Adviesraad Sociaal Domein over Lokale Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking,

Bericht voor Adviesraad Sociaal Domein over Lokale Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking, Beerendonk van, André (PJA) Van: Erica van den Berg Verzonden: dinsdag 14 november 2017 10:52 Aan: Erica van den Berg Onderwerp: Uitnodiging bijeenkomsten Lokale Belangenbehartiging

Nadere informatie

Over het LSR Advies Informatie Coach of ondersteuner voor de raad Kijken hoe de raad werkt Kwaliteitsonderzoek...

Over het LSR Advies Informatie Coach of ondersteuner voor de raad Kijken hoe de raad werkt Kwaliteitsonderzoek... Inhoud Over het LSR... 5 Advies... 6 Informatie... 8 Coach of ondersteuner voor de raad... 10 Kijken hoe de raad werkt... 10 Kwaliteitsonderzoek... 10 Cursussen en bijeenkomsten... 11 Cliëntvertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) De Wmcz gaat veranderen. Er is een voorstel gemaakt voor een nieuwe wettekst. Daarmee veranderen de regels voor medezeggenschap. En de rechten

Nadere informatie

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Meedenken, meepraten en meebeslissen over kwaliteit van zorg Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Meedenken, meepraten en meebeslissen

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen Handleiding Adviseren rond Wonen en Verhuizen Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel uit

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager Handleiding Adviseren bij benoeming Directeur of Manager Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt

Nadere informatie

Geef ouderen met een beperking een eigen stem! Zorg en ondersteuning voor oudere mensen met een verstandelijke beperking

Geef ouderen met een beperking een eigen stem! Zorg en ondersteuning voor oudere mensen met een verstandelijke beperking Geef ouderen met een beperking een eigen stem! Zorg en ondersteuning voor oudere mensen met een verstandelijke beperking Wat gaan we doen? We gaan het hebben over zorg en ondersteuning voor ouderen met

Nadere informatie

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad

Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad Ons Tweede Thuis Jaaroverzicht 2018 Centrale Cliëntenraad & CENTRALE CLIËNTENRAAD 2018 Inleiding Dit is het jaarverslag van de Centrale Cliëntenraad. Hierin lees je wat wij in 2018 hebben gedaan. Veel

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd Handleiding Adviseren bij benoeming Afdelingshoofd Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel

Nadere informatie

Zo werkt het! Cliënten praten mee!

Zo werkt het! Cliënten praten mee! Zo werkt het! Cliënten praten mee! De informatie in dit boekje is ook van toepassing op de verwantenraden bij Zozijn. Dit boekje is van:. Cliëntenraad:. Coach:. Telefoon-nummer coach:. 1 Inhoud 1. De wet

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

Persoonsvolgende bekostiging

Persoonsvolgende bekostiging Persoonsvolgende bekostiging Wat betekent dat voor mij? Rotterdam, 30 mei 2017 Wie ben ik? Dorien Kloosterman Beleidsmedewerker Langdurige zorg Wlz, Wmo, Jeugdzorg en ZVW Onderwijs, orthopedagogiek, zorg,

Nadere informatie

Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap

Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap Hulpmiddel voor sterke medezeggenschap Hoe werkt het? Medezeggenschap van cliënten is belangrijk. Wanneer is er sterke medezeggenschap? Dat is niet zo makkelijk te bepalen. Dit hulpmiddel helpt om afspraken

Nadere informatie

3A: Bejegening Tips bij het maken van een ondersteuningsplan Tips namens cliënten

3A: Bejegening Tips bij het maken van een ondersteuningsplan Tips namens cliënten 3A: Bejegening Tips bij het maken van een ondersteuningsplan - Maak afspraken over hoe de cliënt aangesproken wil worden. In het kader van bejegening is het klantvriendelijk om te bespreken of iemand met

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016

Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016 Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016 Accent op lokale en individuele belangenbehartiging Nadrukkelijk aandacht voor PR/communicatie Landelijke belangenbehartiging door Ieder(In) Nieuw 2017: Extra Subsdie

Nadere informatie

Waarover gaat deze handreiking?

Waarover gaat deze handreiking? Waarover gaat deze handreiking? Als je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het belangrijk dat jouw wensen worden opgeschreven in een zorgplan. Een zorgplan maak je samen met mensen die dicht bij je staan

Nadere informatie

Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden

Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden www.loc.nl Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden 1 Een visie op de zorg Samen met cliënten, cliëntenraden en zorgverleners heeft LOC een visie op de toekomst van de zorg gemaakt. Daarin

Nadere informatie

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap?

nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? nummer 11 april 2013 Jan Hanse aan het woord Hoe gaat het verder met de medezeggenschap? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona

Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona Visie op medezeggenschap van cliënten en familie van Abrona Bestemd voor: Abrona Geschreven door: Werkgroep Visie op Medezeggenschap, bestaande uit vertegenwoordiging van cliënten, familie, afdeling Medezeggenschap

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij Fusievoornemens

Handleiding. Adviseren bij Fusievoornemens Handleiding Adviseren bij Fusievoornemens Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel uit van

Nadere informatie

Goede zorg & ondersteuning

Goede zorg & ondersteuning Goede zorg & ondersteuning voor ouderen met een verstandelijke beperking voor familie en vertegenwoordigers, cliëntenraden, begeleiders Mensen worden steeds ouder. Ook mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten.

Cliëntenraad. medezeggenschap voor cliënten. Cliëntenraad medezeggenschap voor cliënten www.pleyade.nl De cliënt is ervaringsdeskundige Leven zoals u gewend bent Wanneer u in een zorginstelling woont of gebruik maakt van de diensten van de thuiszorg,

Nadere informatie

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad Meedenken, meepraten, meebeslissen in de Cliëntenraad Cliëntenraad Wat is een cliëntenraad? De cliëntenraad komt op voor de belangen van cliënten. Alle mensen die bij Syndion ondersteuning krijgen zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten

Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten Hoofdstuk 1 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat zijn rechten? 2. Wat zijn de belangrijkste rechten van cliënten? 3. Wat

Nadere informatie

Kwaliteitskader wijkverpleging

Kwaliteitskader wijkverpleging Kwaliteitskader wijkverpleging Zeggenschap in de wijk, handreiking voor cliëntenraden Uitgave van LOC Waardevolle zorg - april 2019 Wees welkom om de informatie uit deze brochure verder te verspreiden.

Nadere informatie

Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt?

Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt? Is het ondersteuningsplan wel echt van de cliënt? Regels voor een goed ondersteuningsplan voor cliënten in de gehandicaptenzorg Handleiding voor cliëntenraden (eenvoudige versie) februari 2010 Over deze

Nadere informatie

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D

Belangenbehartiging. voor u C L I Ë NTE N R A A D Belangenbehartiging voor u C L I Ë NTE N R A A D Cliëntenraad Als u ouder wordt en u krijgt te maken met beperkingen, wilt u het liefste in uw eigen woning en omgeving blijven. Helaas is dat niet voor

Nadere informatie

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Een aantal opvallende punten uit het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Waar geldt de wet? De wet geldt in: - de langdurige zorg (Wlz), - de zorg via de Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling

Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Plannen en geldzaken van de locatie of instelling Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg ictogrammen Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Plannen en geldzaken van de

Nadere informatie

Medezeggenschap voor cliënten, ouders en belangenbehartigers. Meepraten en meedoen! Het beste uit jezelf

Medezeggenschap voor cliënten, ouders en belangenbehartigers. Meepraten en meedoen! Het beste uit jezelf Medezeggenschap voor cliënten, ouders en belangenbehartigers Meepraten en meedoen! Het beste uit jezelf Jouw mening vinden wij belangrijk Jij bent cliënt van Philadelphia. Wij willen je zo goed mogelijk

Nadere informatie

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Vooraankondiging Symposium voor zorgaanbieders en cliëntenraden woensdag 14 maart 2012 Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders Belangrijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier

Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier Rechten van cliënten op papier Hoofdstuk 10 Dit hoofdstuk gaat over: de rechten van cliënten op papier RECHTEN OP PAPIER In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Waar vind je jouw

Nadere informatie

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet

Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Medezeggenschap van kinderen en jongeren en de nieuwe Jeugdwet Artikel 12 VN Kinderrechtenverdrag De Staten die partij zijn, verzekeren het kind dat in staat is zijn of haar eigen mening te vormen, het

Nadere informatie

Kwaliteit van leven kent geen leeftijd en beperking. Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking

Kwaliteit van leven kent geen leeftijd en beperking. Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking Kwaliteit van leven kent geen leeftijd en beperking Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking Wat gaan we doen? Presentatie 1. Over wie gaat het? 2. Voorgeschiedenis:

Nadere informatie

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz Jasper Boele directeur LSR Opbouw lezing Blok1. Ontwikkelingen in de Medezeggenschap Blok 2. Toelichting op de herziene Wmcz Blok 3. Medezeggenschap nieuwe

Nadere informatie

Handreikingen KansPlus/VraagRaak ter bevordering van goed verwantenbeleid instellingen. Jaap Zwitser juni 2018

Handreikingen KansPlus/VraagRaak ter bevordering van goed verwantenbeleid instellingen. Jaap Zwitser juni 2018 Handreikingen KansPlus/VraagRaak ter bevordering van goed verwantenbeleid instellingen Jaap Zwitser juni 2018 Inhoud presentatie Voorgeschiedenis Diversiteit in instrumenten Manifest Familiebeleid in de

Nadere informatie

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster.

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. REGELING CLIËNTENRAAD Artikel 1: Doelstelling Cliëntenraad 1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. 2. De cliëntenraad helpt mee om alles

Nadere informatie

Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg

Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg Zilveren Kruis Zorgkantoor Gehandicaptenzorg Toelichting bij de praatplaat over het zorginkoopbeleid Wlz 2017 Uitleg Het is belangrijk dat cliënten(raden) weten wanneer en waarover zorgkantoren met zorgaanbieders

Nadere informatie

Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016

Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016 Praten met de LCvV? Wat kan jouw raad ermee? nummer 25 oktober 2016 de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Anita van Dinteren Myra Kornalijnslijper cliëntenraad Linger cliëntenraad Heerhugowaard

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie

Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie Hoofdstuk 2 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op informatie In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen. 1. Wat is het recht op informatie? 2. Wat is begrijpelijke informatie? 3. Op welke

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6, maart 2011

Nieuwsbrief 6, maart 2011 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Nieuwsbrief 6, maart 2011 Steeds beter op de kaart Na de presentatie van de glossy in september is er weer genoeg gebeurd. In de gemeente Lopik is in

Nadere informatie

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

NOVEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking NOVEMBER 2018 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Zo blijf je op de hoogte Over deze nieuwsbrief Dit is een nieuwsbrief voor cliënten van Syndion. Nieuwsbrief Cliënt Er staat

Nadere informatie

Prokkelweek. maandag 3 t/m zaterdag 8 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar

Prokkelweek. maandag 3 t/m zaterdag 8 juni. 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Prokkelweek maandag 3 t/m zaterdag 8 juni 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar Prokkel Prokkel: een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en zonder beperking Prokkelen kan op alle levensdomeinen:

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING

CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING CLIËNTENRAAD MEEDENKEN EN MEEPRATEN OVER OPTIMALE KWALITEIT VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING Belangenbehartiging De Cliëntenraad van Franciscus Gasthuis & Vlietland behartigt de belangen van alle cliënten

Nadere informatie

Concept Jaarplan 2016

Concept Jaarplan 2016 Concept Jaarplan 2016 21 september 2015 Inhoudsopgave Concept Jaarplan 2016... 0 1. Missie & Visie... 3 Missie... 3 Visie... 3 2. Capaciteit en middelen... 3 3. Informatievoorziening en belangenbehartiging...

Nadere informatie

Besluiten nemen en advies geven aan de locatiemanager. Uitleg van de stappen bij het adviesblad

Besluiten nemen en advies geven aan de locatiemanager. Uitleg van de stappen bij het adviesblad Besluiten nemen en advies geven aan de locatiemanager Uitleg van de stappen bij het adviesblad ACHTERBAN DE RAAD ZELF CCR/ FAMILIE RAAD DE LOCATIE MANAGER Stap 1 Over welk onderwerp gaan we praten? STAPPENPLAN

Nadere informatie

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016

Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 Wet tot wijziging van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen Reactie van LOC Zeggenschap in zorg 12 november 2016 In dit document vindt u de reactie van LOC Zeggenschap in zorg op het wetsontwerp

Nadere informatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Programma Cliëntenraden: Waar zitten ze? Wat doen ze? Kansen voor u en hen? Samenwerking, hoe pakt u dat aan? Waar zitten

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op klagen? 2. Wat kun je doen met een klacht? 3. Wie kan je helpen

Nadere informatie

Functies van medezeggenschap

Functies van medezeggenschap Functies van medezeggenschap Medezeggenschap of participatie wordt vandaag de dag steeds meer gezien als functioneel voor de organisatie: de organisatie heeft er wat aan. We worden vaak gevraagd om mee

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018

Kwaliteitsrapport 2018 Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Hoe was de ondersteuning in 2018? Ga naar sheerenloo.nl Wat staat er in dit kwaliteitsrapport? Dit kwaliteitsrapport gaat over de ondersteuning van s Heeren

Nadere informatie

Handreiking. vervolg. Manifest. familiebeleid. in de VG-sector

Handreiking. vervolg. Manifest. familiebeleid. in de VG-sector Handreiking vervolg Manifest familiebeleid in de VG-sector Aanleiding: Manifest familiebeleid Februari 2016 presenteerde KansPlus het Manifest Familiebeleid in de VG-sector. De aanleiding voor het Manifest

Nadere informatie

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke?

>> Vindt u het wetvoorstel effectief om de gestelde doelen te bereiken? Indien niet, heeft u suggesties voor verbetering? En zo ja, welke? Internetconsultatie: Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) Eerste reactie LOC Zeggenschap in zorg Dit document is een eerste reactie van LOC Zeggenschap in zorg op de voorliggende Wmcz.

Nadere informatie

Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018

Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018 Bijlage - Beschrijving workshops tijdens LOC-Cursussen Medezeggenschap in theorie en praktijk - voorjaar 2018 Groningen - Hoogezand - d.d. zaterdag 3/2/2018-14.00-16.30 uur Workshop Contact met de achterban

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan

Inhoudsopgave 1. Algemeen Inleiding en visie Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt Zorgplan Mijn Plan Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 1.1 Inleiding en visie... 2 2. Bouwsteen 1: De zorg die jij nodig hebt... 3 2.1 Zorgplan... 3 2.2 Mijn Plan... 3 3. Bouwsteen 2: Jouw mening over de zorg die jij krijgt...

Nadere informatie

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot

2012-2013. ervaringsdeskundige. Mensen met een licht verstandelijk beperking. Opleiding tot 2012-2013 Opleiding tot ervaringsdeskundige Mensen met een licht verstandelijk beperking Uit eigen ervaring... Ik wil mijn stem laten horen, in een groot aantal werkvelden wordt er steeds meer gebruik

Nadere informatie

Meepraten en meedoen!

Meepraten en meedoen! Medezeggenschap voor cliënten, ouders en belangenbehartigers Meepraten en meedoen! Philadelphia voor alle relaties Het beste uit jezelf Jouw mening vinden wij belangrijk Jij bent cliënt van Philadelphia.

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker

Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker jaarplan ASVZ 2017 eenvoudige versie Jaarplan ASVZ 2017 Samen Sterker Jaarplan ASVZ Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2017 gaan doen en wat beter of anders kan in de zorg.

Nadere informatie

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)?

Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Workshop: Wat zegt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)? Theorie en praktijk van medezeggenschap cliënten José Broers adviseur en expert medezeggenschap 10 december 2018 LOC-visie Waarde-volle

Nadere informatie

ZORGZWAARTEPAKKETTEN. Informatie voor cliëntenraden en vrijwilligers van cliënten- en familieorganisaties

ZORGZWAARTEPAKKETTEN. Informatie voor cliëntenraden en vrijwilligers van cliënten- en familieorganisaties ZORGZWAARTEPAKKETTEN Informatie voor cliëntenraden en vrijwilligers van cliënten- en familieorganisaties ZORGZWAARTEPAKKETTEN Informatie voor cliëntenraden en vrijwilligers van cliënten- en familieorganisaties

Nadere informatie

ik heb een goed idee ik maak me zorgen ik heb een vraag De Cliëntenraad

ik heb een goed idee ik maak me zorgen ik heb een vraag De Cliëntenraad Cliënten ik heb een goed idee praten m ee ik maak me zorgen ik heb een vraag De Cliëntenraad Waarom een Cliëntenraad? Beste cliënten, Graag stel ik mij even voor. Ik ben Tineke Kamphuis, je hebt mij vast

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor DE ONTMOETING VRIENDSCHAP IN UTRECHT Editie 30 juni 2019 Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor Vriendschap in Utrecht Kromme Nieuwegracht 50 3512

Nadere informatie

WORKSHOP. Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg

WORKSHOP. Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg WORKSHOP Versterken van cliëntenraden, familieraden en familieverenigingen in de gehandicaptenzorg Congres samen sterk voor kwaliteit 8 december 2017 Jaap Zwitser Co-referent: Martinus Stollenga INHOUD

Nadere informatie

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal

Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal Onderzoek naar persoons volgende bekostiging - hoe gaat het daar mee? Een samenvatting in eenvoudige taal LFB en Ieder(in) hebben onderzoek gedaan naar persoons volgende bekostiging (PVB). Ieder(in) en

Nadere informatie

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing

meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing 1 meepraten bij nieuwbouw, verbouw en verhuizing Sociaal statuut cliënten Cello, versie voor cliënten 2 In dit boekje staat informatie over meedenken en meepraten als er in jouw woning wat verandert. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

gezegdes over Zeg nou zelf! medezeggenschap familiezorg van

gezegdes over Zeg nou zelf! medezeggenschap familiezorg van 60 gezegdes over Zeg nou zelf! medezeggenschap en familiezorg van Beste deelnemers aan de Medezeggenschapsdag van 28 oktober 2017, Twee jaar geleden ontmoetten wij - Klaartje, Ad en Toon - elkaar bij een

Nadere informatie

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND CLIËNTENRAAD FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Ook in uw belang Meedenken en meepraten over een optimale kwaliteit van zorgen dienstverlening. Belangenbehartiging De Cliëntenraad van Franciscus Gasthuis

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Tips voor begeleiders. Tips voor de cliënten-raad. Hoe maak je de cliënten-raad bekend?

Tips voor begeleiders. Tips voor de cliënten-raad. Hoe maak je de cliënten-raad bekend? Tips voor begeleiders Tips voor de cliënten-raad Hoe maak je de cliënten-raad bekend? Dit boekje is in 2017 uitgegeven door de Centrale Cliëntenraad van Esdégé-Reigersdaal. Het is samen-gesteld en gemaakt

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Zorggroep Apeldoorn en omstreken

Zorggroep Apeldoorn en omstreken De cliëntenraad 2 Zorggroep Apeldoorn en omstreken De cliëntenraad is er voor u! De cliëntenraad van Zorggroep Apeldoorn en omstreken wil iets voor u betekenen. Elke dag en op een manier waarbij u zich

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012

Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Inhoud van de cursussen van DLB, najaar 2012 Hieronder volgt een beschrijving van de cursussen die vanuit het project DLB in het najaar van 2012 worden georganiseerd. Er zijn drie cursussen, bedoeld voor:

Nadere informatie

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen?

Hoe kunnen we de financieringsbepalingen verduidelijken, ook voor de ondersteuning, en deze beter en explicieter vastleggen? Kenmerk: WMCZ 2.0 Betreft: Ondersteuning voor Cliëntenraden geregeld in de WMCZ 2.0 Utrecht, zaterdag 10 oktober 2015 Geacht Cliëntenraadslid, beste heer of mevrouw, Hoe kunnen we de financieringsbepalingen

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt. Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012

Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt. Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012 Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt Beeldverslag Open Podium - 6 oktober 2012 Fijn ouder worden, ook als je een beperking hebt Mensen met een beperking, naasten, zorgverleners en cliëntenraden

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad

Meedenken, meepraten, meebeslissen in de. Cliëntenraad Meedenken, meepraten, meebeslissen in de Cliëntenraad Cliëntenraad Wat is een cliëntenraad? Iedereen die bij Syndion ondersteuning krijgt is cliënt van Syndion. Cliëntenraden komen op voor de belangen

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg

Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia Zorg Het beste uit jezelf 2 Reglement voor de cliëntenraden van Stichting Philadelphia Zorg Stichting Philadelphia

Nadere informatie

Welkom bij Maasveld 1

Welkom bij Maasveld 1 Welkom bij Maasveld 1 Inhoud Mensen met een verstandelijke beperking in staat stellen het leven te leiden waar ze voor kiezen 7 Wonen met de juiste zorg Ons aanbod Iedereen een persoonlijk plan Werken

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide.

UITNODIGING. Waar? In vergadercentrum t Lichtpunt van Abrona, Amersfoortseweg 56 in Huis ter Heide. UITNODIGING Feestelijk CONGRES zaterdag 14 november 2009 Waarom dit congres? VraagRaak bestaat eind van dit jaar 10 jaar! Begonnen als zelfstandige stichting is VraagRaak nu het steunpunt medezeggenschap

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport - Cliëntversie. Hoe goed was de zorg die Sprank in 2018 aan jou heeft gegeven?

Kwaliteitsrapport - Cliëntversie. Hoe goed was de zorg die Sprank in 2018 aan jou heeft gegeven? Kwaliteitsrapport - Cliëntversie Hoe goed was de zorg die Sprank in 2018 aan jou heeft gegeven? 21 maart 2019 Waarom dit verslag? Hoe is dit verslag gemaakt? In Nederland werken alle zorgaanbieders met

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap

Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap Recht op zeggenschap Hoofdstuk 3 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op zeggenschap In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op zeggenschap? 2. Wat is het recht op

Nadere informatie

Cliëntenraad. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant

Cliëntenraad. Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Cliëntenraad Informatiefolder over de Cliëntenraad en Medezeggenschap binnen Mediant Doel folder Deze folder is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van de Cliëntenraad. De folder geeft

Nadere informatie

Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden

Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden Informatie voor cliënten (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden Picto versie (Mede)zeggenschap en de Bewoners-/Deelnemersraden bij SDW De woorden waar een streep onder staat worden uitgelegd

Nadere informatie

REGLEMENT CLIENTENRAAD ART LOCA

REGLEMENT CLIENTENRAAD ART LOCA REGLEMENT CLIENTENRAAD ART LOCA Reglement Cliëntenraad Stichting heeft een reglement cliëntenraad opgesteld. In het onderstaand document is het reglement voor de cliëntenraad vastgelegd. Reglement voor

Nadere informatie

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking

Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Cosis dichtbij voor hulp aan mensen met een verstandelijke of psychische beperking Wie is Cosis? Cosis biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische of verstandelijke beperking.

Nadere informatie