Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête"

Transcriptie

1 Jaargang 13, september 2010 Bezuinigingen in de zorg Awbz-enquête Kompassie Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

2 STEEDS MEER BEZOEKERS Van het management Het wordt wellicht een beetje saai om in iedere nieuwsbrief te berichten dat het goed gaat bij Kompassie, maar het is wel waar! We zitten inmiddels alweer over de helft van het derde kwartaal van De eerste twee kwartalen zijn omgevlogen en er is in deze periode heel veel gebeurd. Er zijn nieuwe vrijwilligers bijgekomen en nog steeds is het aantal bezoekers stijgende. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is hun aantal zelfs met 9% toegenomen. Dit is mede te danken aan het feit dat Kompassie sinds maart 2010 iedere week spreekuur houdt op locatie bij Schroeder van der Kolk. Inmiddels zijn we ook vaste gespreksdeelnemer bij de werktafels van het Maatschappelijk Steunsysteem (MSS). Door de contacten die hier worden gelegd en de kennis die andere hulpverleners hierdoor over Kompassie krijgen, worden meer en meer cliënten doorverwezen. Dat is een goede ontwikkeling, want zoals de lezer van de nieuwsbrief weet, wil Kompassie laagdrempelig zijn en toegankelijk voor alle cliënten met een achtergrond in de geestelijke gezondheidszorg. Een echt Steun- en Informatiepunt voor al degenen die met vragen en problemen zitten en die daarbij advies, begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. Onze vrijwilligers, die zonder uitzondering ervaringsdeskundig zijn, kunnen hen verder helpen en dat gebeurt dan ook in het werk van alledag. De vrijwilligers worden hierin bijgestaan door de professionele medewerkers van Kompassie.

3 Van het management Daarnaast blijven we aan de weg timmeren en naar buiten treden. Behalve de vele contacten die onze manager Jacqueline van den Bos in de achterliggende maanden heeft gelegd, zijn er nu ook vrijwilligers van ons bezig om in alle Haagse wijken in contact te komen met buurthuizen, wijkcentra, scholen, huisartsen, stadsdeelkantoren en apotheken om voorlichting te geven over Kompassie en wat wij te bieden hebben. Nieuw project Samen met de Stichting Straat Consulaat en De Achterban is een project opgezet om cliënten uit de doelgroep van de Achterban in contact te brengen met de laagdrempelige, toegankelijke hulpverlening die Kompassie hen kan bieden. Dit omdat een groot aantal van hun cliënten (dé achterban) wellicht in aanmerking zou kunnen komen voor teruggave van de belastingdienst of gebruik zou kunnen maken van andere - voor velen nog onbekende - regelingen. Hierbij valt ondermeer te denken aan de zorgtoeslag en aan bijzondere bijstandsregelingen. Het is de bedoeling dat de straatambassadeurs de doelgroep actief gaan benaderen om ook dak- en thuislozen naar Kompassie te gaan doorverwijzen. Hatice Duran, werkbegeleider

4 MANISCH-DEPRESSIEF (22) Column van Bert Goed, ik was dus door de politie naar een soort opvangcentrum gebracht. Het was een verademing na die lange nacht op het politiebureau, waar ik op weinig humane wijze was behandeld. Na een kalmerend verblijf van misschien een uur kwam een vriendelijke man mij wat broodjes en koffie brengen. Hé, een mens! Hij peilde denk ik mijn toestand en stemming, want hij vroeg toen hoe ik mij voelde. Nu wel goed, zei ik. Goed, zei de man, als u wilt, kunt u naar huis. Waar woont u? Een kwartiertje lopen denk ik, antwoordde ik. Ik stapte bedaard op. Onderweg viel mij een oudere lieve dame op die mij op de fiets steeds passeerde. In een flits drong het tot mij door dat ze me opzettelijk volgde en in de gaten hield. Wat attent, wat humaan! Opeens sprak ik haar aan: Het is goed hoor, met mij gaat het wel weer. Bedankt voor uw zorg! Ze zei niets, maar haar wijze glimlach was gewoon hemels. Inmiddels was ik dicht genoeg bij huis om afscheid van haar te nemen. Ze draaide om en reed weg. Thuisgekomen vielen mij de rust en stilte op. Geen wonder, want het was nog steeds zondag besefte ik. Het was een hectische avond en nacht geweest, maar de zondagochtendrust viel als een warme deken op mij neer. Zulke contrasten, en dat binnen 24 uur. Misschien is dat ook typisch manisch-depressief?!

5 WEEK EVEN VOORSTELLEN VAN D illen Jacqueline voor Janssens, de assistent-werkbegeleider Mijn naam is Jacqueline Janssens en ik ben 47 jaar jong. Ik heb jarenlang als zelfstandig ondernemer een cafébedrijf gerund, tot ik door persoonlijke omstandigheden mijn bedrijfsvoering in 2002 heb moeten staken. Na een aantal jaar werkloos thuis te hebben gezeten, ben ik vanuit mijn sociaal maatschappelijke betrokkenheid bij Humanitas Zoetermeer terechtgekomen. Daar werd een project opgestart mensen thuis te helpen met hun administratie. Zo ben ik in aanraking gekomen met diverse doelgroepen die van hulp verstoken bleven en tussen wal en schip raakten, met alle gevolgen van dien. In deze huidige kredietmaatschappij hebben veel mensen schulden. Gelukkig is er genoeg hulp om de financiële problemen op te lossen, maar ik vind het veel belangrijker de problematiek achter de schulden aan te pakken door deze doelgroep nieuw gedrag aan te leren, beter keuzes te leren maken en op weg te helpen naar zelfredzaamheid. Om hier meer inzicht in te krijgen, ben ik de opleiding schuldhulpverlening gaan volgen. Daar is ook het idee geboren met een aantal collega s een stichting op te richten voor die doelgroep die tussen wal en schip raakt en in het sociale stelsel nog steeds van hulp verstoken blijft. Deze stichting, Sociale ondersteuning van de samenleving (SOS), werd op 8 september 2008 een feit. Maar bij mij bleef de wens bestaan een nog bredere doelgroep mensen begeleiding en ondersteuning te kunnen geven. Dat is dan ook mijn motivatie geweest alsnog een opleiding voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener te gaan volgen. In mei van dit jaar ben ik stage gaan lopen bij Kompassie en sinds kort ben ik aangetrokken als assistent-werkbegeleider. Mijn taak hier is het begeleiden en ondersteunen van de vrijwilligers en stagiaires. Het werk en de sfeer zijn erg leuk en ik ga iedere dag met veel plezier naar Kompassie.

6 STEUNPUNT GGZ UTRECHT Samen leren eigen ervaringen te benutten Hilly Beuving van het Steunpunt GGz Utrecht: Tussen de cliënt als hulpvrager en de hulpverlener als hulpgever ligt een wereld van verschil. Het Steunpunt GGz Utrecht is net als Kompassie een onafhankelijke, laagdrempelige organisatie, die vanuit ervaringsdeskundigheid ondersteuning biedt aan mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met psychische, psychosociale of psychiatrische problemen. Daarnaast ziet het steunpunt het ontwikkelen en gebruikmaken van ervaringsdeskundigheid als kerntaak. Hilly Beuving van het Steunpunt GGz Utrecht vertelt meer over de gezamenlijke training op dat vlak. Wat is jouw functie bij het Steunpunt GGz Utrecht? Sinds 2005 ben ik in dienst bij het Steunpunt als trainer/coach/coördinator op het gebied van ervaringsdeskundigheid. (Ex)cliënten kunnen bij het Steunpunt een opleiding volgen tot ervaringsdeskundige. Die training hebben we zelf ontwikkeld en kan per (nieuwe) groep worden aangepast, afhankelijk van de wensen en competenties van de deelnemers. Mijn coördinerende taken bestaan uit het werven van afzetgebieden om ervaringsdeskundigen in te kunnen zetten en het plannen en maken van afspraken daarover. Met de ervaringsdeskundigen geven we presentaties rond bepaalde thema s in de zorg, zoals het terugdringen van dwang en drang, seksualiteit en intimiteit, bejegening, medicatie. Naast specifieke thema s komen ook de diverse ziektebeelden ter sprake. Een ervaringsdeskundige vertelt daarover in de volle omvang: zij of hij vertelt iets over de achtergrond (het hoe, wat en wanneer), de beleving van de problematiek, de mogelijke therapieën, de herstelfase enzovoort. Regelmatig worden we uitgenodigd tijdens een training voor hulpverleners, waarin ook een dagdeel wordt verzorgd door ervaringsdeskundigen.

7 STEUNPUNT GGZ UTRECHT vervolg Ook deskundigheidsbevordering van vrijwilligers in de psychiatrie (of die daarmee te maken hebben) is een vast onderdeel geworden. Wat is volgens jou de waarde van ervaringsdeskundigheid? In het hulpverleningsproces hebben zowel hulpverleners als cliënten een aandeel. Beiden hebben een eigen rol en verantwoordelijkheid. Om beide rollen tot hun recht te laten komen, is respect voor elkaars verantwoordelijkheden en kennis van elkaars leefwereld nodig. In individuele hulpverleningsrelaties is daar vaak onvoldoende ruimte voor: de cliënt is hulpvrager, de hulpverlener is hulpgever. Daartussen ligt een wereld van verschil. Tijdens presentaties gaan ervaringsdeskundigen hierover in gesprek en nemen hulpverleners kennis van de leefwereld van cliënten zoals zij die beleven. De ervaringsdeskundigen vertellen iets over zichzelf, de keuzes die ze maken in het dagelijks leven, de manier waarop zij met hun problemen omgaan en de eigen oplossingen die ze hebben gevonden. Ook vertellen ze hoe zij de hulpverlening ervaren of hebben ervaren en met name wat hen daarin helpt (succesfactoren) en wat ze daarin missen. Daarnaast is het belangrijk dat ervaringsdeskundigen horen hoe hulpverleners een en ander beleven. Op die manier kunnen we tot uitwisseling komen en kan de zorg nog verder worden verbeterd. Kun je iets vertellen over de training die je aan vrijwilligers van Kompassie gaat geven? Ook deze training wordt op maat aangeboden, afhankelijk van de wensen en competenties van de deelnemers. De groep bestaat uit maximaal twaalf cursisten die gedurende tien bijeenkomsten van 2,5 uur eens in de twee weken bij elkaar komen. Ondergetekende is docent en trainer/coach van de groep. Het lesmateriaal (vooral artikelen en literatuur over herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid) wordt tijdens de bijeenkomsten uitgedeeld en besproken. Tijdens alle bijeenkomsten staat het vertellen van de ervaringen centraal. Om ervaringsdeskundige te kunnen zijn of worden, is het belangrijk dat je ook andere ervaringen mee kunt nemen tijdens bijvoorbeeld een presentatie. Tijdens een optreden is het de bedoeling zo breed mogelijk te kunnen vertellen, zodat de toehoorders een volledig beeld krijgen, dus uit meerdere ervaringen.

8 GEEN EIGEN BIJDRAGE Acties tegen eigen bijdrage begeleiding Sinds 21 juni 2010 moet iedereen een eigen bijdrage betalen voor begeleiding in het kader van de AWBZ. Eerder al verloren velen hun aanspraak op begeleiding. Voor velen is de eigen bijdrage de laatste druppel. Door de eigen bijdrage staat dagbesteding voor (ex)psychiatrisch patiënten op de tocht. Velen moeten na aftrek van vaste lasten rondkomen van 25 euro per week. De eigen bijdrage van zo n 12 euro die mensen in de minima nu iedere vier weken moeten gaan betalen, bezorgt hen nu al slapeloze nachten. Aandacht in de media Sinds 21 juni is op tal van manieren actie gevoerd tegen de invoering van de eigen bijdrage voor begeleiding. Eind juni en begin juli zijn uit verschillende regio s vrijwel dagelijks deelnemers en medewerkers van Reakt naar het Binnenhof afgereisd om actie te voeren. Op 7 juli vroeg een actiegroep ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) die terugkeerden van hun lunchpauze of zij ook moeten betalen om te mogen werken. Zowel in de krant (het AD van 26 juli) als op de radio (Avro op Radio 1 op 2 september) zijn deelnemers en medewerkers van Reakt aan het woord geweest. Medio september besteden TV West en Nova op televisie aandacht aan de zaak. De acties zijn te volgen via de website Op 7 juli hield een groep deelnemers van Reakt een ludieke actie met een kassa bij het ministerie van VWS Via deze site kan iedereen ook de petitie Stop de Eigen Bijdrage voor dagbesteding en arbeid ondertekenen. Deze wordt op 14 september om uur in Den Haag aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van VWS. Hieraan voorafgaand nemen afvaardigingen van dagbestedingorganisaties en overkoepelende instanties om uur deel aan een stille tocht vanaf het Malieveld naar Plein 2.

9 AWBZ-ENQUÊTE De laatste tijd is er veel veranderd in de zorg. Voor zorg in het kader van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) moest vorig jaar opnieuw een indicatie worden aangevraagd en voor begeleiding moet iedereen nu een eigen bijdrage betalen. Omdat wij het belangrijk vinden dat u de zorg krijgt die u nodig heeft, willen we u een paar vragen stellen. U kunt onderstaande enquête invullen, uitscheuren en inleveren bij Kompassie of deze invullen via Maakt u gebruik van zorg binnen de AWBZ via een persoonsgebonden budget (PGB)? Maakt u gebruik van zorg binnen de AWBZ via een zorgverzekeraar, dus op basis van zorg in natura (ZIN)? ja / nee ja / nee Is uw indicatie na 1 januari 2009 gewijzigd? Zo ja, is deze (in dagdelen of financieel)? ja / nee hoger/gelijk/lager Welke consequenties heeft dit voor u? (meerdere antwoorden mogelijk) O Minder hulp O Elders hulp gevonden, namelijk bij... O Onzekerheid O Geen O Weet het nog niet Heeft u hulp gezocht naar aanleiding van de brieven die u over de wijzigingen heeft ontvangen van instanties als het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het zorgkantoor of het Centraal Administratie Kantoor (CAK)? Zo ja, waar?... Weet u dat Kompassie u kan helpen bij het beantwoorden van brieven en het zoeken naar oplossingen? ja / nee ja / nee

10 NIEUWTJES Minder geld voor Haagse welzijnsinstellingen De gemeente Den Haag geeft ondermeer welzijnsinstellingen volgend jaar minder subsidie. De bezuinigingen zijn onder andere noodzakelijk doordat de Rijksoverheid steeds minder bijdraagt. Bij welzijn gaat het volgend jaar om een besparing van 7,2 miljoen euro op een bedrag van 115 miljoen euro. De korting op subsidies voor welzijn voor 2012 en de jaren erna wordt later dit jaar vastgesteld op grond van ondermeer het nieuwe welzijnsplan. Bron: Resultaten tweede bevolkingsonderzoek De psychische gezondheid in ons land is niet echt veranderd ten opzichte van tien jaar geleden. Dat blijkt uit het tweede bevolkingsonderzoek dat het Trimbos-instituut daarnaar heeft uitgevoerd (Nemesis-2). Van de volwassen bevolking had 18% het afgelopen jaar een psychische aandoening, terwijl 43% die ooit had. ADHD komt in de kindertijd of vroege adolescentie bij 2,9% van de bevolking voor. Eenmaal volwassen heeft 72% van hen nog steeds ADHD. Voor het eerst is nu ook bepaald dat gedragsstoornissen in de kindertijd of vroege adolescentie bij 5,6% van de Nederlanders voorkomen en dat 3% van de volwassenen een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Bron: Yvon Jaspers volgt jongeren met anorexia Voor de serie XXS van de KRO volgde Yvon Jaspers een jaar lang vijf jongeren die dagelijks worstelen met de verwoestende eetstoornis anorexia nervosa. De KRO riep voor het programma een zogenoemde community in het leven ( waarop een forum is ingesteld en de jongeren zichzelf in weblogs presenteren. Het programma was vanaf 18 juli gedurende vijf zondagen te zien op Nederland 3, maar is ook te zien via Bron:

11 NIEUWTJES Samen Sterk tegen Stigma Onder de naam Samen Sterk tegen Stigma onderzoeken verschillende ggzorganisaties of ze in Nederland een grootschalige antistigma-campagne van de grond kunnen krijgen. Initiatiefnemer en coördinator is Olivia van de Lustgraaf van de Parnassia Bavo Groep: We willen eerst kijken naar de overlap van bestaande initiatieven zoals Herstel en Burgerschap van GGZ Nederland en Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) van het Trimbos-instituut. Samen Sterk tegen Stigma zou het eerste initiatief zijn dat alle activiteiten verbindt en krachtiger maakt, net zoals de campagne Time to Change in Engeland. Het eerste project is een interne campagne die in 2011 bij verschillende ggz-instellingen moet worden uitgevoerd. Het tweede draait om sport, gezondheid en contact. Van de Lustgraaf: Contact is de beste manier om vooroordelen weg te nemen. Bron: Geen nieuwe pgb s vóór 2011 Wie na 1 juli 2010 voor het eerst een persoonsgebonden budget (pgb) aanvraagt en hiervoor in aanmerking komt, kan voor de rest van het jaar kiezen tussen plaatsing op een wachtlijst voor pgb en zorg in natura. Tot het stopzetten van de instroom van nieuwe pgb-houders is besloten omdat het budget voor deze subsidieregeling (2,1 miljard euro) dit jaar met zo n 300 miljoen euro dreigde te worden overschreden. De maatregel moet de overschrijding met 100 miljoen euro beperken. Uitgaande van een instroom van zo n budgethouders per maand, heeft de maatregel gevolgen voor potentiële budgethouders. Hoewel minder mensen in aanmerking komen voor begeleiding, is de uitstroom van budgethouders door de pakketmaatregel lager dan verwacht en is de instroom juist hoger. Steeds meer mensen kiezen voor een pgb. Waren er bij de introductie van de pgb nieuwe stijl in 2003 ruim budgethouders, inmiddels zijn er meer dan Bron:

12 KOMPASSIE OP DE KAART Kompassie is een steun- en informatiepunt waar we mensen met een ggzachtergrond ondersteunen om de juiste oplossing te vinden voor hun problemen. Wij willen daarom ons uitgebreide folderaanbod actueel houden. Hou ons dus op de hoogte. Wij willen graag informatie ontvangen over jullie activiteiten zodat we onze cliënten juist kunnen informeren en verwijzen. Kompassie is vanuit alle richtingen goed bereikbaar. De Regentesselaan verbindt de Loosduinseweg met de Laan van Meerdervoort. Ons gezellige steun- en informatiepunt ligt aan de Regentesselaan 108, op de hoek van het Regentesseplein en de Weimarstraat. De dichtstbijzijnde haltes van het openbaar vervoer zijn Conradkade voor randstadrail 3, De la Reyweg (Noord) voor randstadrail 4 en tram 2, Weimarstraat (Oost) voor tram 11, Loosduinseweg (Midden) voor tram 12 en Copernicusplein voor bus 20. Loopt u eenmaal onze winkel binnen dan krijgt u van ons eerst een kop koffie of thee aangeboden om even bij te komen. Tr 12 RR 3 Kompassie Tr 11 Stichting Kompassie Regentesselaan EE Den Haag Telefoon: (070) RR 4 Tr 2 Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: Bij Kompassie bent u van harte welkom van maandag t/m vrijdag van tot uur

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Jaargang 16, december 2013 Nieuws De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT

Nadere informatie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Jaargang 16, februari 214 Nieuws Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Regentesselaan 18 2562 EE Den Haag Telefoon (7) 427 32 4 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, februari 2013 Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bijeenkomst

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Jaargang 14, mei 2011 Nieuws DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Preventie

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Wegwijzer naar de AWBZ

Wegwijzer naar de AWBZ Wegwijzer naar de AWBZ Kinderen met een psychiatrische stoornis hebben soms veel zorg nodig. Als dat bij uw kind het geval is, dan kunt u gebruikmaken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Deze

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Crisiskaart Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Consulent Crisiskaart Nel van kempen Diane Hek Crisiskaart Wat is een crisiskaart: Een uitvouwbaar kaartje van bankpasformaat. Samenvatting

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren

10 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren 0 tips voor begrijpelijke AWBZ-formulieren Dit is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Directie Postbus 0011 00 ea Den Haag www.rijksoverheid.nl Maand 0 B-0000 0 tips

Nadere informatie

Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur 1

Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur 1 De stichting bestaat uit het Fonds Psychische Gezondheid, GGZ NL, het Landelijk Platform GGZ, NVvP. En er wordt samen gewerkt met o.a. Kenniscentrum Phrenos, Landelijk Steunpunt Kwartiermaken, Parnassia

Nadere informatie

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb)

Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Ik heb een persoonsgebonden budget (pgb) Wat verandert er voor mij in 2015? Deze folder gaat over de veranderingen in de zorg in 2015. En wat dat betekent voor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Jaargang 13, mei 2010 Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VRIJWILLIGERS ONTDEKKEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 98 34 www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg?

Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Armoede & Veerkracht: Hoe vinden mensen met weinig geld hun weg? Ruim 10% van de Nederlandse bevolking leeft in armoede. Ongeveer 7% van de kinderen in de provincie Groningen groeit op in een gezin dat

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is.

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. Jaarverslag 2012 Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. w m Een vrijwilliger vertelt... Werken bij Sensoor Oost Nederland geeft mij een voldaan gevoel. Het gevoel van iets

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman,

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman, Aan de leden van Provinciale Staten, mevrouw F. Mete en de heer H. Spoeltman Datum : 23 juni 2009 Briefnummer : 2009-37.030/25/A.6, CW Zaaknummer : 181452 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050)

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014.

Algemeen: Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Antwoorden in rood op vragen gesteld op de bijeenkomst over zorg in Stadsdorp Rivierenbuurt 13 december 2014. Zie ook http://www.amsterdam.nl/zorg-welzijn/zorg-ouderen/ Algemeen: Wat betekenen de bezuinigingen

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer Waarom dit formulier? Heeft u zorg nodig? Dan kunt u een beroep doen op zorg die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt of

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Nieuws. DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen

Nieuws. DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen Jaargang 14, september 2011 Nieuws DEN HAAG OPMAAT: dienstverlening dichter bij de burger brengen Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het

Nadere informatie

Nieuws Werk maken van Herstel

Nieuws Werk maken van Herstel Jaargang 16, juli 2014 Nieuws Werk maken van Herstel Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Op moment van schrijven buigt de

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 :

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Verschillende instellingen in Utrecht worden gekeurd door jongeren die zelf in die instellingen hebben gewoond of nog steeds wonen. Middels deze vragenlijst willen de instellingen

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket

Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Deel ggz vanaf 2008 in het basispakket Behandeling psychische problemen voortaan in het basispakket van uw zorgverzekering In deze brochure leest u hoe het is geregeld na 1 januari 2008 Ministerie van

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Regelingen en voorzieningen CODE 1.4.3.528 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 brochure bronnen de brochure Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 van het CAK (uitgave november 2012). De brochure is ook

Nadere informatie

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid

BUITENSTE BINNEN. Op weg naar een nieuwe werkelijkheid BUITENSTE BINNEN Op weg naar een nieuwe werkelijkheid Aanleiding 1. Visie kabinet hervorming langdurige zorg 2. Transitie AWBZ Wmo-Jeugdwet-Participatiewet: Overheveling taken rijk gemeenten Bezuiniging

Nadere informatie

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland.

13 december 2007. Bijlage. Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ. Bestedingsplan. Regio Midden-Holland. 13 december 2007 Bestedingsplan Bijlage Regio Midden-Holland Zorgvernieuwingsprojecten GGZ en Collectieve Preventie GGZ Inleiding Op 3 oktober 2007 heeft het portefeuillehoudersoverleg Wmo ingestemd met

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Deze notitie is bedoeld om meer inzicht te geven over de budgetten en vergoedingen die op zorgboerderijen betrekking kunnen hebben als het gaat om

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Veranderingen in de financiering van zorg

Veranderingen in de financiering van zorg Veranderingen in de financiering van zorg Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor alle cliënten van De Twentse Zorgcentra en hun wettelijk vertegenwoordigers. Waar gaat deze brochure

Nadere informatie

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE

Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Sport- en beweegvragen van kwetsbare doelgroepen/ mensen met een beperking in het sociale wijkteam en de rol van MEE Dordrecht 17 maart 2016 Nynke Tilstra, Sportconsulent Introductie MEE Uitleg Wijkteams

Nadere informatie

Presentatie CAK. Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Klanten 2010

Presentatie CAK. Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Klanten 2010 Presentatie CAK Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Klanten 2010 Agenda 1. Uitvoering Wtcg 2. Film Wtcg 3. Informatieverzoek 4. Wtcg portaal 5. Aanvraag en bezwaar algemene tegemoetkoming

Nadere informatie

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz)

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) Waar gaan we het over hebben? Wie ben ik en waarom deze presentatie? Algemeen: beleidsregels en doelgroep Welke zorg valt voor onze doelgroep onder de AWBZ? Hoe wordt

Nadere informatie

Betrokken begeleiding voor. Hersenletsel en hun omgeving.

Betrokken begeleiding voor. Hersenletsel en hun omgeving. Betrokken begeleiding voor mensen met NieT Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving. Er komen steeds minder vrienden langs, tja, ik ben ook altijd moe. Alles is ineens anders... Als een donderslag bij heldere

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Zorgzwaartepakketten. informatie voor cliënten

Zorgzwaartepakketten. informatie voor cliënten Zorgzwaartepakketten informatie voor cliënten Inhoud 1 Inleiding 1 Wat is een zorgzwaartepakket (ZZP)? 1 Wie bepaalt hoeveel zorg ik krijg? 2 Hoe weet ik of ik een ZZP-indicatie moet aanvragen? 2 Zijn

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer)

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie eigen risico (Cer) Klanten 2013 Wat krijgt u van het CAK? Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Compensatie

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Goede morgen dames en heren,

Goede morgen dames en heren, Goede morgen dames en heren, Mijn naam is Frans Vierling. Ik ben directeur van een non-profitorganisatie die kunstzinnige dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociaal-emotionele

Nadere informatie

17-01-2013 (verstreken looptijd: 12 dag(en) en 6 uur) 29-01-2013 (resterende looptijd: 0 dag(en) en 0 uur)

17-01-2013 (verstreken looptijd: 12 dag(en) en 6 uur) 29-01-2013 (resterende looptijd: 0 dag(en) en 0 uur) Algemene vragenlijststatistieken Naam Inhoud Kent u de Wmo? 8 vragen start nu 17-01 30-01 eind 29-01 Startdatum Einddatum 17-01-2013 (verstreken looptijd: 12 dag(en) en 6 uur) 29-01-2013 (resterende looptijd:

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Betrokken begeleiding voor. Hersenletsel en hun omgeving.

Betrokken begeleiding voor. Hersenletsel en hun omgeving. Betrokken begeleiding voor mensen met NieT Aangeboren Hersenletsel en hun omgeving. Er komen steeds minder vrienden langs, tja, ik ben ook altijd moe. Alles is ineens anders... Het kan zomaar ineens gebeuren:

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden NIEUWSBRIEF Voorzitter: Op 22 januari 2013 was er lezing in het gebouw GGMD te Utrecht gehouden, helaas was de opkomst bedroevend te laag misschien wegens sneeuw. Toch heeft Anouska van GGMD presentatie

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Eigen bijdrage Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) Informatie voor de klant Wij zijn Geert Bouwmeester was pas 22 toen hij in 1924 voor zichzelf begon. Een overloop werd ingericht als kantoorruimte en de

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, mei 2013 Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Samenwerken

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Jaargang 12, juni 2009. Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl

Jaargang 12, juni 2009. Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Jaargang 12, juni 2009 Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl WISSELING VAN DE WACHT Van het management Het gaat erg goed bij Kompassie.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013

Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf 2013 Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar u verzorgd, verpleegd of begeleid wordt?

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

Regelgeving & Geldzaken

Regelgeving & Geldzaken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Regelgeving & Geldzaken Regelgeving & Geldzaken Hoe regel ik mijn geldzaken? Ik vind het moeilijk om overzicht te houden en wil geen schulden maken. Wie zorgt

Nadere informatie

Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ

Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ Fotoverslag 2e werkbijeenkomst Inloop GGZ maandag 30 november 17.15-19.15 uur Regenboogkerk in Hilversum Opening en uitleg programma avondvoorzitter Trudy Busweiler (BMC) Deze tweede werkbijeenkomst is

Nadere informatie