Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie."

Transcriptie

1 Jaargang 15, mei 2013 Nieuws WEEK V/D PHSYCHIATRIE SAMEN STERK TEGEN STIGMA Regentesselaan EE Den Haag Telefoon (070)

2 Van het management Samenwerken formele en informele zorg. Op 19 april is er een dialoogbijeenkomst geweest met als thema : Haagse vrijwilligerszorg, Goud! Op waarde geschat. Veel belangstelling uit de formele en informele zorg was er om deel te nemen aan deze bijeenkomst. Na een inspirerend betoog van prof. Harry Kunneman over; voorbij het dikke ik, bespreekt hij dat de mens in de huidige samenleving denkt weinig invloed te hebben, alles wordt door het hogere management geregeld en de mens/burger trekt zich terug. Voor velen herkenbaar maar volgens Kunneman is er hoop, juist in deze tijd kan de mens van onderaf veel betekenis en invloed hebben op de samenleving en dat bleek ook tijdens de dialoogsessies die volgden. Veel initiatieven over samenwerken in de wijk, samen met Welzijn, Vrijwilligersorganisaties, formele zorg of spontane burgerinitiatieven passeerden tijdens de sessies de revue. Zie voor een uitgebreider verslag ook Haagse zorgvrijwilligers, Goud! Op waarde geschat? Elders in deze nieuwsbrief. Het belang van dagbesteding GGz Tijdens onze bijeenkomst als belangenbehartiger GGz is de dagbesteding ook aan de orde gekomen. In kernwoorden kan het belang van dagbesteding als volgt worden omschreven: Dagstructuur; Ontwikke-len (inzicht in mogelijkheden en beperkingen) ; Terugval voorkomen; Meedoen in de maatschappij; Stabilisering en Veiligheid. Kompassie nieuws Het is bijna zover, De nieuwe website van Kompassie! Begin mei zal de nieuwe website van Kompassie de lucht in gaan, we kijken ernaar uit omdat dit ons meer mogelijkheden biedt om actualiteiten in de GGz te delen en meer gebruik te maken van de sociale media. Vindt u het leuk om mee te werken om de website actueel te houden, laat het ons weten, we zijn op zoek naar een vrijwilliger die wekelijks het GGZ nieuws in de gaten houdt en kan plaatsen op de website. Jacqueline van den Bos, Directeur stichting Kompassie

3 OPROEP:ageWij Uw ervaring met reïntergratie Heeft u ervaring in de GGz en bent u deelnemer aan een reïntegratietraject? Dan komen wij graag met u in contact. Kompassie doet mee aan een landelijk onderzoek. Het LPGGZ, de landelijke cliënten- en familiekoepel in de GGz is in april 2013 dit onderzoek gestart naar de ervaringen van deelnemers aan reïntegratietrajecten naar werk. Doel is dat duidelijk wordt wat goed gaat en wat beter kan en wat de doelgroep nodig heeft om te kunnen reïntegreren. Het LPGGZ schakelt hiervoor vrijwilligers in van regionale cliëntenorganisaties. Kompassie is gevraagd aan dit onderzoek mee te werken voor de gemeente Den Haag. In het najaar verwerkt het LPGGZ de vragenlijsten die landelijk ingevuld zijn. Kompassie zorgt voor terugkoppeling in Den Haag via o.a. de cliëntenraad DSZW (Sociale Dienst). Vrijwilligers van Kompassie voeren de gesprekken. Zij zijn geduldig en nemen dagelijks de tijd om samen met bezoekers naar oplossingen voor vragen te zoeken. Zij hebben zelf ervaring in de GGz en kunnen zich inleven in uw situatie. Gesprekken kunnen plaatsvinden op een plek die voor u prettig is, bijvoorbeeld op een rustige plek in de buurt of bij Kompassie aan de Regentesselaan. Uw ervaringen worden anoniem verwerkt. Wilt u zelf deelnemen of kent u iemand die mogelijk wil deelnemen? Neemt u dan contact op met Henriëtte van de Pol, tel of loopt u binnen bij Kompassie.

4 MANISCH-DEPRESSIEF(35) Column van Bert Goed, genoeg astrologische uitleg nu, wat ook niet door iedereen begrepen wordt. Toch voor mezelf geeft het in essentie de rode draad in mijn leven goed weer. Ik volgde begin jaren negentig een 4-jarige cursus medische astrologie in Amsterdam. Het betreffende instituut heet Aesclepius wat genezing en heelheid betekent. Ik had destijds al zo n 20 jaar astrologische ervaring en werd daardoor direct in de 2e klas toegelaten. De combinatie medische wetenschap en astrologie is voor mij heel logisch. Immers: astrologie is geen geloof, zoals velen denken, maar ook een wetenschap, zij het een ervaringswetenschap, dus niet uit het laboratorium of zo, maar voor eerst door observatie geboren, al vele duizenden jaren geleden. En nog steeds springlevend getuige de vele boeken, opleidingen, scholen, lezingen en congressen. Ik heb in ca. 40 jaar zo n 750 horoscopen getrokken en spreek dus echt uit ervaring. En elke serieuze astroloog weet dat hij of zij zelf de eerste en belangrijkste bron is van astrologische ervaring en kennis. Dus zou het wel gek zijn als ik de opgedane ervaring en kennis omtrent mijn bipolaire stoornis niet zou willen toepassen en gebruiken voor genezing en herstel. En met succes want ik slik zo n 2 ½ jaar geen medicijnen meer en blijf gezond en stabiel. Halleluja!! PS met een knipoog:.en ik vrij nog zonder bril.

5 EVEN VOORSTELLENet John van Oostveenent Mijn naam is John van Oostveen, ik ben 58 jaar oud. Het is nu al weer enige jaren geleden dat ik zonder werk zijnde en net een opname achter de rug hebbende eens voor vrijblijvende informatie over vrijwilligerswerk binnenliep bij Kompassie; dat ik als buurtbewoner wel kende. Door de voortvarendheid van de werkbegeleider kon ik meteen dezelfde week voor enkele dagdelen aan de slag. Tot op heden heb ik daar zeker geen spijt van. Het idee om vrijwilligers met een GGz achtergrond mensen met een zelfde achtergrond te laten helpen om gezamenlijk de zeer diverse vragen op te lossen is een zeer geslaagde. Daarnaast is ook het luisterend oor een zeer belangrijk iets. Eerst met oprechte belangstelling luisteren daarnaast pas probleemgericht de zaak te lijf gaan. Ook krijgt men een vaak goed contact met enkele vaste klanten. Het is niet alleen zinvol voor de klanten maar zeker ook voor de vrijwilligers. De gemeenschappelijke kennis van de tientallen medewerkers en vrijwilligers is opzienbarend groot; en men kan immer een beroep op elkaar doen. Meestal kom je er dan ook wel uit en anders is doorverwijzing nog mogelijk. Het contact onderling is zondermeer goed en collegiaal te noemen. Opvallend vind ik het optreden van de veelal jonge stagiaires. Zeer professioneel en klantvriendelijk. We zijn dankbaar dat de gemeente ons ook dit jaar nog heeft laten bestaan; moge dat nog vele jaren zo blijven.

6 WEEK v/d PSYCHIATRIE In het teken van STIGMA De week van de psychiatrie was dit jaar van 18 tot 24 maart. Op verschillende plaatsen in het land werd er tijdens deze week stil gestaan bij het thema van dit jaar: stigma : wat voor beeld bestaat er in de maatschappij over mensen met een psychische kwetsbaarheid. En hoe kunnen we stigma en ook zelfstigma uit de wereld helpen. In Utrecht werd traditioneel de aftrap gegeven met de Breingeindag en ook in Den Haag was er het een en ander georganiseerd, en Kompassie kon daar natuurlijk niet bij achter blijven. Op dinsdag 19 maart was de Regentesselaan 108 gesloten om zo in de gelegenheid te zijn met zoveel mogelijk medewerkers op pad te gaan. Na een gezamenlijk koffiemoment werden de ongeveer twintig aanwezigen opgedeeld in groepjes. Ieder groepje kreeg een pakket flyers met de opdracht deze uit te delen bij het Stadhuis, op de markt en in het winkelcentrum Leyweg. De tekst op de flyer was kort maar krachtig, eigenlijk een uitnodiging tot een nadere kennismaking met Kompassie. Kompassie heeft vorig jaar een dvd uitgebracht waarop enkele medewerkers van Kompassie iets vertellen over hun achtergrond en wat het werk bij Kompassie voor hen betekent. Die DVD is al op ruime schaal verspreid, maar aansluitend bij het thema van deze week werd besloten alle medewerkers van Indigo er één aan te bieden. Indigo is een onderdeel van Parnassia, de medewerkers bieden ondersteuning in de huisartsenpraktijk aan mensen met psycho-sociale of psychiatrische problematiek. Een vertegenwoordiger van de afdeling, Carola Boek, was graag bereid de dvd s aan te nemen om deze later onder de werknemers te verspreiden. Na deze ochtendinspanning werd in de middag tijd ingeruimd voor ontspanning. In anderhalf uur tijd wist yogaleraar Jan Harmes de Kompassie medewerkers veel bij te brengen over het ontdekken van wat een goed gevoel geeft en wat onrustig maakt, het ervaren van grenzen en het vinden van rust. Toepasbaar thuis maar zeker ook in het dagelijks werk bij Kompassie!

7 WEEK v/d PSYCHIATRIE Samen sterk tegen STIGMA Een persoonlijke impressie van Bert over de werkbijeenkomst voor leden van LPGGZ over Samen Sterk tegen Stigma te Zeist, op 4 april jl., onder leiding van Lucas Wirtz van deze stichting. Alle inleidende voordrachten en de rest van het programma werden geleid door vrouwen, want die hebben door de eeuwen heen onder stigma s geleden. Na een uur kwam het onderdeel droomcafe. Neen, niks drankjes, maar je moest je ogen sluiten en je verbeelden dat het 2020 was en wat er dan zoal aan stigma s is gedaan. Tot ieders hilariteit droomde ik dat de bonobo s (kleine chimpansees) de enige overgebleven primaten waren, want die lossen alle stigma s en agressie op met seks! Voorts werd ons verzocht in groepen te werken over het onderwerp stigma. Namens Kompassie kon ik wel 7 positieve punten van onze stichting opnoemen en slechts 2 punten ter verbetering. M.a.w. stigmatiseren is bij ons bijna taboe, al hebben we er wel mee te maken, soms. Het was leuk mensen te ontmoeten waaronder een vriendelijke bejaarde vrijwilliger (83), op het station. Waarlijk een voorbeeld voor mij, vooral door zijn niet aflatende betrokkenheid, een fijne dag, met een waardige afsluiting in de trein terug. Spreekuren van KOMPASSIE in de buurt: Schroeder, Zilverstraat 40, elke dinsdag, uur REAKT, Wagenstraat 123, elke dinsdag, uur REAKT, Platinaweg 20, elke woensdag, uur Matroesjka, Crispijnstraat 74, elke donderdag, uur Vadercentrum, Jonckbloetplein 24, elke donderdag, Kalhuis, Badhuisstraat 177, elke dinsdag uur Iedereen met een GGz achtergrond kan hier met zonder afspraak met zijn vragen terecht.

8 HAAGSE ZORGVRIJWILIGERS Goud! Op waarde geschat? Haagse zorgvrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties en gemeente kwamen vrijdag 19 april bij elkaar om te praten over perspectieven voor behoud van het goud. De opkomst was hoog, de sfeer constructief. Elkaar de ruimte geven, leren kennen en erkennen werden benoemd als belangrijke voorwaarden voor intensievere samenwerking op wijk- of stedelijk niveau. Veel initiatieven over samenwerken in de wijk, samen met Welzijn, Vrijwilligersorganisaties, formele zorg of spontane burgerinitiatieven passeerden tijdens de sessies de revue. Veel ideeën hoe we met elkaar kunnen afstemmen, om elkaar te versterken, te faciliteren en te ondersteunen als organisaties werden genoemd. Na deze inspirerende dag waarin de waarden van het doen van vrijwilligerswerk erkend werd is het wachten op de vervolgbijeenkomst tussen formele en informele zorg. Enkele perspectieven uit de dialoog waren: Herken en erken de drijfveren van de vrijwilliger, neem deze serieus en kijk bij welke organisatie die het beste past. Inzet van vrijwilligers heeft effect op de rol van professionals: samenwerking met onderwijs, toekomstige professionals dienen dan anders te worden opgeleid, ten behoeve van een faciliterende/coördinerende rol. Samenwerking tussen organisaties in de vorm van ruilhandel: expertise, locaties, etc. Grijp kansen op kleine schaal, organiseer samenwerking rondom concrete situaties in de wijk. Nader onderzocht moet worden hoe vrijwilligersorganisaties zich op een goede wijze kunnen en willen verbinding met formele zorg en hoe dit vorm kan krijgen?

9 SIRE Campagne tegen STIGMAt- SIRE zoekt mensen die psychische klachten hebben of hebben gehad. Heb jij een psychische ziekte, of heb je die gehad? Dan heb je waarschijnlijk ook te maken met het onderwerp voor een nieuwe SIRE-campagne: het stigma waar veel mensen met een psychische ziekte mee te maken krijgen. Voor deze SIRE-campagne zijn we op zoek naar mensen die tips zouden willen geven via een telefonische hulplijn. Daarnaast zoeken we mensen die hun ervaringen willen delen voor de camera. Wil jij mensen zonder psychische aandoening adviseren hoe ze hier op een positieve manier, beter mee om kunnen gaan? Kun je daarnaast ook nog goed reflecteren op je eigen situatie? Mail dan naar en omschrijf in een paar zinnen wie je bent, waarom je mee wilt doen, en welke psychische aandoening of klachten je hebt (gehad). Vergeet ook niet je naw-gegevens en geboortedatum te vermelden. Vervolgens krijg per van ons uitgebreide informatie. We gaan uiteraard volledig vertrouwelijk met je gegevens om. Deze SIRE-campagne komt tot stand in samenwerking met: Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Zorgverzekeraars Nederland, Fonds Psychische Gezondheid, Korrelatie en Samen Sterk tegen Stigma. Bron: SIRE

10 Nieuwtjes DSM 5 In mei verschijnt de nieuwe versie van de Diagnostic and Statistical Manuel of Mental disorders, ofwel de DSM. De vijfde editie, dus DSM 5. Dit is het handboek dat psychiaters gebruiken voor het stellen van een diagnose. Er is nu al kritiek te horen, zoals van de Amerikaanse psychiater Allen Frances. Hij vindt dat er teveel nieuwe stoornissen worden opgevoerd, hij noemt dit de medicalisering van normaal gedrag. Ook de Nederlandse psychiater Jim van Os, zelf medeauteur, is niet gelukkig. Hij had in dit handboek graag gezien dat het denken in hokjes zou verdwijnen en pleit voor een compleet andere indeling. Anoiksis bracht al een mooie ansichtkaart uit waarop de nieuwe benaming voor schizofrenie wordt gepresenteerd : Psychose Gevoeligheid Syndroom. Lees over dit alles meer op Beperken vergoedingen voor geestelijke gezondheidszorg Er is een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen om vergoedingen voor geestelijke gezondheidszorg drastisch beperken. Alle psychische ziekten met een duidelijke lichamelijke oorzaak worden als het aan het CVZ ligt niet langer vergoed als GGz-zorg. Bijvoorbeeld dementie en delirium maar ook trauma behandeling na sexueel misbruik bij kinderen zouden niet langer voor vergoeding in aanmerking komen. Het CVZ heeft overleg gevoerd met een groep betrokken hoogleraren, die stellen nadrukkelijk dat het schrappen van ggzindicaties een heilloze weg is. Meer informatie:

11 Nieuwtjes het management Schuldhulpverlening In het jaar 2012 werden mensen toegelaten tot de schuldhulpverlening. Dat is 7% minder dan in De da-ling wordt geweten aan de strengere criteria die gemeenten hanteren om mensen te helpen van de schulden af te komen. En niet omdat het aantal mensen dat problemen heeft om rond te komen is afgenomen! Meer werkenden in de schulden Voor het eerst zijn er meer werkenden dan mensen met een uitkering die schuldhulpverlening aanvragen. Bijna de helft van de mensen in het bestand van de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK heeft inkomen uit werk, tegen ongeveer veertig procent met een uitkering, aldus de voorzitter van de NVVK Joke de Kock onlangs in het Nederlands Dagblad. Doordat werkenden meer geld konden lenen dan mensen met een uitkering, neemt ook de hoogte van de schuld van de nieuwe probleemschuldenaren toe. Bij werkenden die bij schuldhulp aankloppen, gaat het vaak om schulden van zo n tien- tot twintigduizend euro. Bron: Nederlands Dagblad Meer informatie: Belasting van mantelzorgers In Nederland geven 1,5 miljoen mensen mantelzorg en van hen voelen mensen zich (zwaar) belast. Aldus gegevens van GGD-en en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste mantelzorgers zijn tussen de 55 en 60 jaar en het aantal uren dat zij aan mantelzorg besteden is 8 tot 11 uur per week. De mantelzorgers van 65 tot 75 jaar besteden 14 uur per week aan hun naasten en de groep van 85 plus zelfs 24 uur per week.

12 KOMPASSIE OP DE KAART Kompassie is een steun- en informatiepunt waar we mensen met een ggz-achtergrond ondersteunen om de juiste oplossing te vinden voor hun problemen. Wij willen daarom ons uitgebreide folderaanbod actueel houden. Hou ons dus op de hoogte. Wij willen graag informatie ontvangen over jullie activiteiten zodat we onze cliënten juist kunnen informeren en verwijzen. Kompassie is vanuit alle richtingen goed bereikbaar. De Regentesselaan verbindt de Loosduinseweg RR 3 met de Laan van Meerdervoort. Ons pand ligt aan de Regentesselaan 108, op de hoek van het Regentesseplein en de Weimarstraat. Tr 11 De dichtstbijzijnde haltes van het Kompassie openbaar vervoer zijn Conradkade Tr 12 voor randstadrail 3, De la Reyweg (Noord) voor randstadrail 4 en tram 2, Weimarstraat (Oost) voor tram 11, Loosduinseweg (Midden) voor tram 12 en Copernicusplein voor bus 20. Loopt u eenmaal onze RR 4 winkel binnen dan krijgt u van ons Tr 2 eerst een kop koffie of thee aangeboden om even bij te komen. Stichting Kompassie Regentesselaan EE Den Haag Telefoon: (070) Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: Bij Kompassie bent u van harte welkom van maandag t/m vrijdag van tot 16.00

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie

Nieuws. De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Jaargang 16, december 2013 Nieuws De beste wensen voor 2014, de medewerkers van Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie

Nieuws. Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Jaargang 16, februari 214 Nieuws Karsten Klein spreekt zijn waardering uit voor vrijwilligers van Kompassie Regentesselaan 18 2562 EE Den Haag Telefoon (7) 427 32 4 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, februari 2013 Nieuws LUNCHBIJEENKOMST MET WETHOUDER BALDEWSINGH Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Bijeenkomst

Nadere informatie

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers

Nieuws. DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Jaargang 14, mei 2011 Nieuws DVD: het unieke levensverhaal van drie vrijwilligers Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Preventie

Nadere informatie

Voor eigen regie in zorg en samenleving

Voor eigen regie in zorg en samenleving Voor eigen regie in zorg en samenleving Prima instrument, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Mensen zelf hun dingen laten doen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je de burger wel goed toerusten.

Nadere informatie

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg?

Kan zorg nog beter? Laat het ons weten! Wat betekent CQI? Waar kunnen cliënten terecht bij klachten over de zorg? Wat gebeurt er met de resultaten? De uitkomsten van het onderzoek helpen: zorgverleners bij het verbeteren van de zorg die zij geven de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de gezondheidszorg beter

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op.

U hoeft geen postzegel te plakken! Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de brief nemen wij contact met u op. Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht T 030 271 83 53, F 030 271 62 56 secretariaat@pvp.nl, www.pvp.nl Utrecht, 2015 Onderwerp: Informatiepakket Voorwaardelijke Machtiging Helpdesk PVP T 0900 4448888 helpdesk@pvp.nl

Nadere informatie

Wonen bij Sprengenhof

Wonen bij Sprengenhof Wonen, welzijn en zorg onder één dak Wat biedt u? Waar vindt u? Hoe meldt u zich aan? Dorps karakter en winkels op loopafstand Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum.

Nadere informatie

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid

OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI. Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid OP WEG NAAR HERSTEL MET HELI Leren leven met een psychische aandoening, beperking of kwetsbaarheid MENTALE ONDERSTEUNING DIRECT EN DICHTBIJ HELI staat voor Herstel in de Eerste Lijn met Indigo. Met herstel

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen

Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Jaargang 13, mei 2010 Deskundigheidsbevordering: Om u nog beter te helpen Kompassie Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VRIJWILLIGERS ONTDEKKEN

Nadere informatie

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Verwijzen naar de GGZ Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ? Nieuwe structuur in de geestelijke gezondheidszorg Om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de geestelijke

Nadere informatie

Nieuws Werk maken van Herstel

Nieuws Werk maken van Herstel Jaargang 16, juli 2014 Nieuws Werk maken van Herstel Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl VAN HET MANAGEMENT Op moment van schrijven buigt de

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Dagbehandeling De Horst

Dagbehandeling De Horst Dagbehandeling De Horst U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar zonder extra ondersteuning lukt dat niet meer. U wordt ouder en krijgt geheugenproblemen. Het is niet meer zo gemakkelijk

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Who Cares! Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Op deze bijeenkomst gingen we in gesprek over de kansen en de grenzen ten aanzien

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012

Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Nieuwsbrief Mantelzorg Uitgave nr. 4 oktober 2012 Inhoud: Nieuws vanuit Steunpunt Mantelzorg Agenda oktober november - december Dag van de Mantelzorg 2012 Terugblik van het respijtweekend Nieuws vanuit

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2015

Nieuwsbrief oktober 2015 Nieuwsbrief oktober 2015 Welkom! Via deze nieuwsbrief ook een warm welkom aan alle ouders/verzorgers van de locatie Van der Muydenstraat. Vanaf heden zullen namelijk beide locaties van ons Kindcentrum;

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten

Ambulant. Algemene informatie voor patiënten Ambulant Algemene informatie voor patiënten 2 In deze folder staat wat u van de ambulante afdeling van Altrecht Senior kunt verwachten. Wanneer kunt u behandeld worden bij Altrecht Senior, Ambulant? Ambulant

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

levend en dood tegelijk

levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk levend en dood tegelijk lezing over NAH in een gezin 9 april 2015 Carina van Welzenis alias Karin van Leeuwen 28 december 2004 rtl nieuws Twee bomen geraakt Een enorme klap, daarna

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen

Positionering dienstverlening. uitdaging. Preventief: focus op groei. probleem. klachten. huisarts. psycholoog. Curatief: focus op genezen Positionering dienstverlening uitdaging Preventief: focus op groei probleem klachten huisarts psycholoog Curatief: focus op genezen Ik wil iets in mijn leven veranderen en ik zoek daar ondersteuning in,

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Ontmoeting in de buurt, 25 februari 2015 Jasper Kimenai, Alzheimer Nederland Programma 1. Cijfers en Feiten 2. Waarom is dit voor mij van belang? 3. Wat is dementie? 4.

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Welkom bij Mindfit basis ggz

Welkom bij Mindfit basis ggz Welkom bij Mindfit basis ggz Eerste gesprek 2 Privacy 2 Zorgzwaarteproduct 2 Vergoeding 2 Elektronisch dossier 3 Wettelijke rechten en plichten 3 Identificatie en registratie 3 Meten 4 Cliëntenraad 4 Tevredenheid

Nadere informatie

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend!

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Heb je geen werk, geen uitkering maar wél ambitie? Wil je bijvoorbeeld graag werkervaring opdoen, in contact komen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online

Jaarverslag 2012. Stichting 113Online Jaarverslag 2012 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke samenleving. Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Dementievriendelijke samenleving Ontmoeting in de buurt, 20 mei 2015 Julie Meerveld, Alzheimer Nederland Programma 1. Dementie: waarom is dit voor mij van belang? 2. Beeldvorming over dementie 3. Hoe kan

Nadere informatie

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl Wonen in Sprengenhof Sprengenhof ligt op een prachtige locatie Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum Sprengenhof. Ugchelen heeft een dorps karakter. Dit

Nadere informatie

De Stemmenpolikliniek

De Stemmenpolikliniek Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) De Stemmenpolikliniek Inhoud Inleiding 1 Stemmen horen 1 De behandeling 2 Kennismaking 3 De inhoud van de behandeling 3 Behandelaars 4 Vragen 4 Belangrijke adressen

Nadere informatie

Mijn naam is Ursula Drexhage ik ben werkzaam bij Riwis zorg en welzijn en al 25 jaar actief in de cliëntenbeweging

Mijn naam is Ursula Drexhage ik ben werkzaam bij Riwis zorg en welzijn en al 25 jaar actief in de cliëntenbeweging Mijn naam is Ursula Drexhage ik ben werkzaam bij Riwis zorg en welzijn en al 25 jaar actief in de cliëntenbeweging Al eens opgenomen geweest inde maatschappij? En beviel het? De wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online Jaarverslag 2013 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF voor MANTELZORGERS Bureau Mantelzorg Weststellingwerf

NIEUWSBRIEF voor MANTELZORGERS Bureau Mantelzorg Weststellingwerf Hierbij ontvangt u de eerste (digitale) nieuwsbrief voor mantelzorgers van dit jaar. Alle mantelzorgers die bekend zijn bij de het Bureau Vrijwilligerswerk en Mantelzorg in de gemeente Weststellingwerf

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

vrijvanschuld Diaconale cursus Schuldhulppreventie

vrijvanschuld Diaconale cursus Schuldhulppreventie vrijvanschuld Diaconale cursus Schuldhulppreventie Inleiding Het aantal huishoudens met schulden is vorig jaar fors gestegen. In 2010 meldden zich 80.000 huishoudens bij de schuldhulpverlening, ruim 25.000

Nadere informatie

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING

COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING Jaargang 15, juli 2013 Nieuws COLLECTIEVE BELANGENBEHARTIGING vanuit gezamenlijk cliëntperspectief Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert

Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Doe mee als gespreksbegeleider van Zorg Verandert Vindt u het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zélf regie hebben over de zorg of ondersteuning? Lees dan deze folder. De zorg verandert. Dat roept bij

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

De ondersteuning voor elkaar

De ondersteuning voor elkaar Themanummer De ondersteuning voor elkaar Zwolle Aan ondersteuning doet iedereen mee augustus 2014 Iedereen doet mee Een groot deel van onze tijd brengen we thuis in het gezin door. Dichtbij huis gaan we

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! De herkenning en glimlachen als je patiënten komt halen doen je goed. Wie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan,

Nadere informatie

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.

Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE. Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie. Jaargang 15, september 2012 Nieuws SIGNALERINGS WERKGROEP BINNEN KOMPASSIE Regentesselaan 108 2562 EE Den Haag Telefoon (070) 427 32 40 info@kompassie.nl www.kompassie.nl Van het management Als deze nieuwsbrief

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Tandarts Hoek Konijnenwal 23 4001 HA Tiel T. 0344 61 62 40 Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Geachte heer/mevrouw, Al enige tijd werken Tandartspraktijk Hoek, Tandartspraktijk G. van

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Angst de baas voor 55+

Angst de baas voor 55+ Angst de baas voor 55+ Ouderen Angst de baas voor 55+ Introductie Ben ik mijn angst de baas? Ieder mens is wel eens bang. Gelukkig maar, want angst kan mensen waarschuwen voor gevaar. Angst is pas een

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Beter voor elkaar Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Inhoud Inleiding 2 Oncologieverpleegkundigen 3 Stomaverpleegkundigen 4 Geestelijke verzorging

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 juni 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 juni 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

Participatiecafé Deurne mei 2015 Evaluatie. Weet wat je allemaal zelf voor een ander kan

Participatiecafé Deurne mei 2015 Evaluatie. Weet wat je allemaal zelf voor een ander kan Participatiecafé Deurne mei 2015 Evaluatie Weet wat je allemaal zelf voor een ander kan doen Inleiding Op 27 mei 2015 vond het 7 de Participatiecafé Deurne plaats. In het veranderende zorglandschap zal

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaargang 15, 2015

Nieuwsbrief Jaargang 15, 2015 Nieuwsbrief Jaargang 15, 2015 VSO Mikado Stiemensweg 44 Terugblik op ouderavond schooltijden Op donderdag 22 januari vond de ouderavond plaats waarin een model werd gepresenteerd voor mogelijke nieuwe

Nadere informatie

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse

Mantelzorgadvies Hillegom Lisse Mantelzorgadvies Hillegom Lisse 1 Beste mantelzorger, Dit is de eerste nieuwsbrief van 2018 met informatie voor mantelzorgers uit Hillegom en Lisse. Wij informeren u middels deze nieuwsbrief over zaken

Nadere informatie

De mantelzorg DER LIEFDE

De mantelzorg DER LIEFDE De mantelzorg DER LIEFDE Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zorgen onbetaald en langdurig voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner of familielid. Ook op de HAN zijn veel medewerkers

Nadere informatie

trendsetters 3 Inloophuis voor mensen met dementie, hun familie en vrienden: Ik mag zijn, wie ik ben

trendsetters 3 Inloophuis voor mensen met dementie, hun familie en vrienden: Ik mag zijn, wie ik ben trendsetters 3 Inloophuis voor mensen met dementie, hun familie en vrienden: Ik mag zijn, wie ik ben Het beeld dat overheerst van dementie is vaak dat van een hoogbejaarde die wegkwijnt in een verpleeghuis.

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

ThuisZorg en plusdiensten 1

ThuisZorg en plusdiensten 1 ThuisZorg en plusdiensten 1 2 ThuisZorg Zorgfederatie Oldenzaal: ThuisZorg die goed en vertrouwd voelt! Wanneer u nog zelfstandig woont, kan het toch zijn dat u hulp van anderen nodig heeft. Maar ook als

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November

Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken Nieuwsbrief van de maand November Parkinson Café Delft en omstreken website: Sophia Revalidatie (sportkantine), www.parkinsoncafedelfteo.nl Reinier de Graafweg 1, email:

Nadere informatie

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt!

Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg. Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! 1 Mantelzorgondersteuning in de oncologische zorg Voorkom dat er achter de patiënt nog een patiënt opduikt! Ans Verdonschot Beleidsmedewerker IKNL Jopke Kruyt Zorginnovatie en begeleiding PROGRAMMA Waar

Nadere informatie

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke

De spin in het web. Handreiking. voor werkers die direct. aan de slag willen met. de sociale netwerken van. mensen met verstandelijke De spin in het web Handreiking voor werkers die direct aan de slag willen met de sociale netwerken van mensen met verstandelijke beperkingen Anne Wibaut, Willy Calis Ad van Gennep Inleiding Wij hebben

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie