RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma Bereikbaarheid en Binnenstad. Onderwerp Uitvoeringsbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAADSVOORSTEL. B en W-besluit nr.: Naam programma Bereikbaarheid en Binnenstad. Onderwerp Uitvoeringsbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat"

Transcriptie

1 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma Bereikbaarheid en Binnenstad Onderwerp Uitvoeringsbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat Aanleiding Op 14 maart 2013 heeft de gemeenteraad op basis van het Schetsontwerp Breestraat het kaderbesluit voor de kwaliteitsverbetering van de Breestraat vastgesteld. De gemeenteraad erkent de noodzaak en de wens om de Breestraat in haar glorie te herstellen. De vele historische panden, waaronder het Stadhuis en de Stadsgehoorzaal, de verschillende functies en de potentie die de straat heeft, moet worden benut en vooral weer zichtbaar worden gemaakt. De straat moet beleefd kunnen worden en de voetganger staat centraal. In het kaderbesluit zijn de uitgangspunten voor de kwaliteitsverbetering vastgesteld en is de financiering van de proceskosten en uitvoeringskosten uit verschillende budgetten voorgesteld. Daar bovenop zijn drie amendementen en vier moties aangenomen over onder meer de veiligheid, het fietsparkeren en het verminderen van het aantal bussen. Dit is de basis voor voorliggend uitvoeringsbesluit. Na het vaststellen van het Kaderbesluit is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om op korte termijn het aantal bussen door de Breestraat te halveren. Dit is noodzakelijk om de rijbanen in klinkers uit te voeren, hetgeen in het eindbeeld van de Breestraat is voorzien. Dit blijkt niet haalbaar (zie verder onder inzetten op minder bussen door de Breestraat ). De uitvoering van de Breestraat wordt derhalve in twee fasen uitgevoerd, waarbij in de eerste fase de rijbanen van asfalt worden voorzien. Doel besluit Met het nemen van het uitvoeringsbesluit wordt het Voorlopig Ontwerp (VO) Breestraat vastgesteld en krediet beschikbaar gesteld om verdere uitvoering te geven aan de uitwerking en realisatie van de kwaliteitsverbetering Breestraat fase één en de eindfase. Het is niet gebruikelijk om een uitvoeringsbesluit aan de raad voor te leggen op basis van een VO, waarbij er nog sprake is van vraagstukken die nadere uitwerking behoeven. Op dit moment worden er door, vooral, particuliere partijen grote investeringen in de Breestraat gedaan om de Breestraat een nog mooiere, voor het winkelend publiek aantrekkelijkere straat te maken. Sting en V&D openen bijvoorbeeld in april 2014 de hernieuwde deuren. Het college is van mening dat óók de openbare ruimte van de Breestraat bijdraagt aan een verbeterde uitstraling van de Breestraat en het daarom van groot belang is dat de herinrichting zo snel mogelijk plaatsvindt.

2 Aangezien de feitelijke werkzaamheden bij voorkeur plaatsvinden in de zomerperiode, tussen de Leidse Marathon en 2/3 oktoberfeesten en niet tijdens de Sinterklaas / Kerstmaand, zou een uitstel van 1 of 2 maanden feitelijk al snel een uitstel van een jaar betekenen. Voor de ondernemersvereniging Breestraat, die al jaren wacht op een herinrichting, zou dit een grote teleurstelling zijn. Daarnaast zijn de risico s richting DO overzichtelijk en beperkt. Leeswijzer: Voorliggend uitvoeringsbesluit begint na deze leeswijzer met de kaders van het uitvoeringsbesluit. Daarna komen de overwegingen voor het uitvoeringsbesluit met de volgende hoofdonderwerpen: - Voorlopig ontwerp Breestraat - Uitvoeringsprincipes en fasering - Vervolgproces en planning. Na de overwegingen volgen de kopjes afstemming met omgeving, risico s, financiën en tot slot de amendementen en moties. Kader Kaderbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat (RV ) Amendementen A /1, A /2, A /4 Moties M /1, M /2, M /3, M /4 Collegebrief aan de Raad: Resultaat onderzoeken reductie bussen Breestraat. BenW no d.d. 25 juni 2013 Programma Binnenstad (RV ); Verder met de Binnenstad (RV ); Uitvoeringsprogramma Binnenstad (B&W ) Kadernota Kwaliteit Openbare Ruimte (RV ); Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte (B&W ); Kaderbesluit Parkeergarages Garenmarkt en Lammermarkt (RV ); Modellenboek Gevelreclame (RV ); Beleidskader Winkelvoorzieningen Binnenstad (RV ); Uitvoeringsprogramma Bereikbaarheid Leiden (RV ); Masterplan Fietsparkeren (B&W ); Stimuleringsregeling Wonen boven Winkels (RV ); Voorbereidingsbesluit Aalmarkt Mandenmakerssteeg e.o. RV Aalmarkt, vaststellen stedenbouwkundig plan RV Vaststelling Bestemmingsplan Aalmarkt Mandenmakerssteeg e.o. deel 3 Stadsgehoorzaalblok RV Project Kwaliteitsverbetering Gevels Kunst in de Etalage (Stadslab); HOV Tracé door de Leidse Binnenstad (B&W ) Erfgoednota (B&W RV ) Kaderstellende nota Buitenreclame (RV )

3 Overwegingen I Voorlopig Ontwerp Breestraat Al lange tijd is het de gezamenlijke wens van de gemeente Leiden, de ondernemers en de bewoners om de Breestraat de allure te geven die ze verdient. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat het verblijfskarakter van de straat wordt versterkt, de aansluiting met de binnenstad verbetert en dat de voetganger centraal staat: De Breestraat wordt een aantrekkelijke straat om te verblijven. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt ingezet op een hoogwaardige kwaliteit waarbij vooral het nu nog drukke straatbeeld verandert. Door de trottoirs leger te maken, worden de historische gevels weer zichtbaar en de trottoirs beter toegankelijk. Een ander onderdeel van de visie betreft het verbinden van het kernwinkelgebied en het Pieterskwartier. Het eenvoudig kunnen oversteken van de Breestraat speelt daarin een belangrijke rol. De uitgangspunten voor het VO Breestraat zijn opgenomen in het kaderbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat, het Schetsontwerp d.d. 14 maart 2013 en in de aangenomen amendementen en moties. Een en ander is ten opzichte van het schetsontwerp en het kaderbesluit nader uitgewerkt en onderzocht en dat heeft geleid tot voorliggend VO Breestraat. Het VO dient als uitgangspunt voor de verdere uitwerking en realisatie en bevat de volgende principes: A. Een kwalitatief hoogwaardige inrichting van de Breestraat, gericht op de beleving van de voetgangers. Met minder obstakels waardoor de historische panden veel beter tot hun recht komen en waardoor het straatbeeld rustiger wordt. Dat betekent onder meer een nieuw en evenwichtig straatprofiel, hoogwaardig materiaalgebruik conform het handboek Openbare Ruimte, aandacht voor de aanloopstraat vanaf de Garenmarkt, slim omgaan met groenelementen, verwijderen van reclamezuilen, minimaliseren van de ruimtelijke impact van bushaltes en een sfeervolle verlichting. B. Praktische oplossingen voor fietsparkeren, afvalcontainers en laden en lossen. Zorgen dat de fietsparkeerpiek zo goed mogelijk gefaciliteerd wordt, de afvalcontainers met oog voor de omgeving worden geplaatst en laden en lossen met beperkte doorstromingsoverlast wordt gefaciliteerd. C. Een verkeersluwere en -veiligere Breestraat. Dit wordt gerealiseerd door onder meer het verlagen van de snelheid naar de gemiddelde fietssnelheid (15 km/u), het ontmoedigen van inhalen, halteren op de rijbaan, een aangepaste verkeerscirculatie en op termijn een halvering van het aantal bussen door de Breestraat.

4 Eerste fase Eindfase De keuzes en onderbouwing van de principes van het VO worden hierna nader toegelicht. A. Kwalitatief hoogwaardige inrichting Breestraat Straatprofiel In het VO wordt de Breestraat evenwichtiger ingericht met aan weerszijde zo breed mogelijke voetgangersgebieden. Het uitgangspunt is dat het trottoir aan weerszijde van de straat minimaal twee meter breed wordt. Hiertoe wordt de rijbaan op verschillende plekken verlegd. Het uitgangspunt in het Kaderbesluit om de kabels en leidingen ongemoeid te laten liggen wordt gedeeld door de nutsbedrijven. Met hen is besproken de kabels en leidingen niet te verleggen omdat deze tijdelijk deels onder asfalt komen te liggen. De trottoirs worden voorzien van hoogwaardig materiaal, namelijk de Leidse mix klinkers. In de tweede fase wordt de rijbaan eveneens voorzien van klinkers. Met eveneens hoogwaardig en afwijkend materiaal wordt een duidelijke scheiding gemaakt tussen het trottoir en de rijbaan en tussen de twee rijrichtingen van de rijbaan in. De Breestraat vormt nu een barrière voor voetgangers tussen het kernwinkelgebied en het Pieterskwartier. Om de verbinding tussen de gebieden te versterken en bezoekers uit te nodigen de verschillende gebieden te bezoeken, is het belangrijk om het verblijfsklimaat én het oversteken van de Breestraat aantrekkelijker te maken. In het Schetsontwerp bij het kaderbesluit is daarom uitgegaan van een gevel tot gevel inrichting op één niveau (shared space). In de raadsvergadering is hierbij expliciet aandacht gevraagd voor de veiligheid van de voetganger en fietser. De afgelopen maanden zijn deze aspecten nader uitgewerkt. Daarbij is onder meer gekeken naar de principes van de visie Duurzaam Veilig. Vanwege het grote verschil in massa en snelheid tussen voetganger, fietser en bus en gezien de omvang van deze stromen, is in het VO afgestapt van het shared space principe. Er is uiteindelijk gekozen voor een visueel en voelbaar duidelijke scheiding tussen trottoir en rijbaan. Hierdoor lopen voetgangers niet onbewust de rijbaan op en andersom kunnen fietsers niet zonder meer het trottoir op fietsen. Met het toepassen van een brede en subtiel verhoogde stoepband is de scheiding duidelijk en blijft de oversteekbaarheid goed.

5 Ter hoogte van de bushaltes wordt het trottoir verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan om de instap te vergemakkelijken. Dit is verplicht in het kader van Europese regelgeving ten aanzien van het toegankelijk houden van openbaar vervoer voor een breed publiek. Straatmeubilair Omdat de Breestraat zo veel als mogelijk een open karakter krijgt, wordt er zo min mogelijk straatmeubilair toegepast. In het Definitieve Ontwerp worden de locaties voor o.a. bankjes en prullenbakken bepaald. Het straatmeubilair zal conform handboek Openbare Ruimte zijn. Inrichting koppen van de Breestraat De huidige entrees van de Breestraat laten qua uitstraling en veiligheid te wensen over. Het kruispunt Kort Rapenburg-Rapenburg-Noordeinde-Breestraat kent een complexe verkeersafwikkeling. Een ingreep hier hangt samen met een sterke reductie van de verkeersintensiteit waarvoor op stadsniveau keuzes moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld ten aanzien van het doorgaand autoverkeer over de route Noordeinde-Turfmarkt. Om deze redenen is besloten om de herinrichting van het Kort Rapenburg niet mee te nemen in het VO van de Breestraat. Korevaarstraat en Gangetje De nieuwe parkeergarage onder de Garenmarkt is straks het logische eindpunt voor autoverkeer in dit deel van de binnenstad. Verder de binnenstad inrijden is bedoeld voor bestemmingsverkeer waarmee het een bewuste keuze wordt. De Garenmarkt, de Korevaarstraat en het Gangetje krijgen een inrichting die kwalitatief aansluit bij de inrichting van de Breestraat. In de huidige situatie is de Rijndijkstructuur niet meer beleefbaar omdat de Korevaarstraat verkeerskundig overgaat in de Breestraat. In het VO wordt onderscheid gemaakt tussen de twee verschillende structuren, te weten de Rijndijkstructuur en de verkeerskundige structuur. De Breestraat maakt stedenbouwkundig onderdeel uit van de Rijndijkstructuur en vindt daarom in het VO aansluiting met de Hoge Woerd. De herinrichting past tevens bij de wens om van de Korevaarstraat een aantrekkelijke aanloopstraat te maken. Het profiel van de Korevaarstraat wordt gewijzigd met bomen en een middenberm waar fietsparkeren een plek krijgt. Het Gangetje wordt ingericht als plein met ruimte voor extra terrassen en inclusief klinkerverharding die reeds in de eerste fase wordt aangebracht. Voor bussen vanuit de Korevaarstraat wordt daarmee duidelijk dat men een gebied binnenkomt waar de bus te gast is. Blauwe stoep Een belangrijk nieuw onderdeel van het plan is de herintroductie van de historische Blauwe Stoep. Deze stoep was in het verleden vaak voorzien van een hek. In het VO wordt de stoep op een eigentijdse en open wijze vormgegeven. De Blauwe Stoep zorgt er voor dat de gebouwen weer aan de straat staan in plaats van ín de straat. Daarnaast biedt de Blauwe Stoep een uitnodigend karakter; het verbindt de binnenkant en de buitenkant van een pand. De Blauwe Stoep wordt uitgevoerd in hoogwaardig materiaal en heeft naast de mooie uitstraling en het uitnodigende karakter nog twee bijkomende voordelen.

6 Zo markeert de Blauwe Stoep de ruimte die pandeigenaren hebben om maximaal één meter voor het pand te gebruiken voor uitstallingen of een klein terras, een en ander conform het uitstallingenbeleid 1. En daarnaast dient de rand van de Blauwe Stoep als gidslijn voor slechtzienden. Hierdoor zijn er geen zichtbare geleide lijnen in de straat nodig. Voor blinden wordt apart een voelbare geleiding toegepast. Deze oplossingsrichting is afgestemd met het Platform Gehandicapten Leiden en de Oogvereniging Leiden. De verdere uitwerking hiervan vindt van VO naar DO in overleg met het Platform plaats. Medaillon Het medaillon is verwijderd in verband met scheurvorming in de ondergrond. Door het busverkeer ontstonden hierdoor trillingen. Het medaillon wordt teruggeplaatst in de eerste fase. De nieuwe fundatie waarop het medaillon rust bestaat uit één geheel, waardoor mogelijke scheurvorming sterk verminderd wordt, en de kans op onaanvaardbare trillingen hiermee geminimaliseerd wordt. Groen in de Breestraat De Rijndijken, waar de Breestraat onderdeel van uit maakt, kent van origine geen groenstructuur en dat is zichtbaar in de huidige situatie. In de groenvisie voor de binnenstad is voor de Breestraat ook geen extra vergroening voorzien. Dit hangt samen met de stedelijke uitstraling en gebruik van de straat en met de zeer beperkte mogelijkheden om echt goede bomen toe te voegen. In het kaderbesluit is opgenomen dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om op een aantal strategische plekken goede, grondgebonden bomen te plaatsen. Uit de nadere uitwerking blijkt dat het lastig is om geschikte plekken voor grote bomen te vinden. Kabels en leidingen, benodigde ruimte voor de kruin en strijdigheid met andere ruimteclaims zoals laden & lossen, ondergrondse afvalcontainers en bushaltes zorgen er voor dat de keuze beperkt is. In het totaal is er ruimte voor twee extra grote en beeldbepalende bomen in de Breestraat, minimaal twee extra bomen in het Gangetje en minimaal twee extra bomen in de Korevaarstraat. Door de bomen op strategische punten neer te zetten, is vanuit bijna elk punt op de Breestraat zicht op een boom. Met de extra bomen in het Gangetje krijgt het de gewenste pleinuitstraling. De extra bomen in de Korevaarstraat dragen in kwalitatieve zin bij aan het groene beeld van de middenberm. Naast het toevoegen van bomen (totaal zes), moet een aantal bomen worden vervangen (totaal acht). Deze zijn in slechte staat en/of staan op plekken waarbij de grondconditie niet aansluit bij de gewenste doorgroeimogelijkheid of niet passen in de wijziging van het straatprofiel. Daar waar de grondconditie niet aansluit, wordt de ondergrond aangepast en de bomen vervangen. 1 Daar waar het trottoir tussen de twee en drie meter breed is, hebben pandeigenaren minder dan één meter of géén ruimte voor hun uitstallingen.

7 De vier aanwezige leilindes verdwijnen en worden verplaatst naar elders in de stad, omdat deze het zicht op historische panden belemmeren en niet passen in het nieuwe straatbeeld. De huidige boombakken komen niet terug in het nieuwe ontwerp omdat deze een ongewenst obstakel vormen op het trottoir en omdat de toegevoegde waarde van het groen in deze bakken beperkt is. Er bestaan nog wel kansen voor aanvullend, kleinschaliger groen in de straat. Met de stakeholders is afgesproken dat zij ideeën aanleveren voor het verder vergroenen van de straat. Het betreft dan voornamelijk groenelementen aan de gevels, aan lantaarns of op de blauwe stoep. Vanuit het Programma Binnenstad is het vanaf 2015 mogelijk om budget beschikbaar te stellen voor hanging baskets aan de lantaarnpalen in het kernwinkelgebied. De ideeën van de stakeholders worden getoetst aan het VO en haar uitgangspunten. Verlichting De huidige hangverlichting sluit niet aan bij het historische karakter van de straat. In het schetsontwerp wordt de voorkeur uitgesproken voor de Leidse lantaarn als verlichtingselement in de straat. Onderzocht is of het mogelijk is om deze verlichtingselementen toe te passen waardoor meer nadruk komt te liggen op de voetganger en de gevels en minder op de verkeersfunctie. De Leidse lantaarn is mogelijk in het straatbeeld. Als bij de uitwerking naar het definitieve ontwerp blijkt dat de staande lantaarn op de smalste plekken niet past, kan daar gekozen worden voor de Leidse gevellantaarn. Deze is qua uitstraling gelijk aan de staande variant en sluit aan bij het historische karakter van de straat. Naast de Leidse lantaarn kan er feestverlichting in de bomen komen. In het Definitief Ontwerp dient rekening gehouden te worden met het aanbrengen van voorzieningen bij de bomen ten behoeve van de feestverlichting, in/bij een aantal lantaarnpalen elektriciteitsvoorzieningen voor de markt aanbrengen en een eventuele mogelijkheid tot het faciliteren van WIFI. Ook zal van VO naar DO nader onderzoek plaatsvinden naar het aanlichten van een aantal historische panden, waaronder het Rijnlandhuis. Om de verkeersveiligheid bij het hoge aantal bussen in de eerste fase te waarborgen, is het nodig om de huidige hangverlichting te behouden. Deze verlichting kan waarschijnlijk worden gedimd als de Leidse lantaarns worden geplaatst. Hierdoor ontstaat al een beter sfeerbeeld. In de eindfase kan de hangverlichting eenvoudig worden verwijderd. Reclamezuilen Om de straat minder rommelig te maken, is in het kaderbesluit opgenomen dat het weghalen van reclamezuilen (ook wel mupi s genoemd) onderzocht moet worden. Uit een gehouden inventarisatie blijkt dat de aanwezige acht reclamezuilen uit de Breestraat en Korevaarstraat zonder financiële consequenties verwijderd kunnen worden, wanneer er voor vier reclamezuilen een andere, commercieel aantrekkelijke, locatie in Leiden gevonden wordt. In overleg met de eigenaar/beheerder (JCDecaux) worden nader afspraken gemaakt over de verplaatsing. De gemeente heeft met betrekking tot deze mupi s, billboards en bushaltes (arbri s) tot 12 januari 2020 een contract met JC Decaux.

8 Uitstraling en uitrusting bushaltes De huidige bushaltes (abri s) vormen een obstakel in het straatbeeld. Ze nemen relatief veel fysieke ruimte in beslag op het trottoir en ze verstoren het gewenste, ruimtelijke straatbeeld. In het kaderbesluit is opdracht gegeven voor onderzoek naar het minimaliseren van de impact van de bushaltes. Het volledig weghalen van de haltevoorzieningen is ongewenst. In overleg met reizigersvereniging ROVER is in het VO opgenomen dat de haltes in ieder geval van een dak en een bank worden voorzien. De zij- en achterkanten worden verwijderd zodat de zichtlijnen verbeteren en de halte een slechts beperkte versperring vormt op het trottoir. Een HOV halte is niet aan de orde omdat dit niet past in het straatbeeld en omdat de Hooigracht-Langegracht de HOV route wordt zoals is vastgelegd in de bestuursovereenkomst tussen provincie Zuid- Holland en de gemeente Leiden. Evenals bij de reclamezuilen (mupi s), geldt dat er voor het verwijderen van de reclameuitingen op de zij- en achterkanten van de bushaltes afspraken gemaakt worden met de eigenaar/beheerder (JCDecaux). Bij eventuele buitenreclame inkomstenderving, dient het negatief resultaat binnen het project te worden opgevangen. In de komende maanden kunnen in opdracht van de provincie dynamische reizigersinformatie panelen worden geplaatst in Leiden. In overleg met de Provincie zal mogelijke aanpassing van het ontwerp van de panelen voor de Breestraat nog nader besproken worden. B. Praktische oplossingen voor fietsparkeren, afvalcontainers en laden & lossen Fietsparkeren Vooral op drukke momenten leveren geparkeerde fietsen in de Breestraat, stegen en rondom het Gangetje/Steenschuur problemen op. Het betreft dan vooral blokkades op de stoep en flinke hoeveelheden rommelig geparkeerde fietsen. De verblijfskwaliteit van het gebied heeft daaronder te leiden. Naar aanleiding van het kaderbesluit en amendement RV /4 is onderzocht hoe het fietsparkeren goed kan worden gefaciliteerd. Er is onderzoek verricht naar de omvang en de tijden waarop de fietsparkeerproblemen zich manifesteren. Daaruit blijkt dat het piekmoment zich voordoet op een aantal uur op de zaterdagmiddag. Op weekdagen is de problematiek beperkt en staan er rond de 750 fietsen op en rond de Breestraat geparkeerd. Op het piekmoment tussen en uur op de zaterdagmiddag gaat het om ongeveer fietsen van met name kortparkeerders die hun fiets één tot drie uur stallen. Het verschil tussen de piek op zaterdag en de overige weekdagen is circa 900 fietsen. Het is niet efficiënt om voor de volledige piek vaste parkeervoorzieningen te realiseren. Deze voorzieningen zijn namelijk een groot deel van de week onderbenut en bepalen in negatieve zin het straatbeeld. De strategie voor het optimaal faciliteren van het fietsparkeren bestaat uit: Het zo veel mogelijk benutten van capaciteit in de nieuwe fietsparkeergarage onder de V&D. Op basis van onderzoek is ingeschat dat ongeveer de helft van de nieuwe fietsparkeergarage (450 plekken) redelijkerwijs gebruikt gaat worden door bezoeker die normaal in de Breestraat parkeren. Hiervoor worden diverse marketing acties georganiseerd.

9 Het aanbieden van tijdelijke fietsparkeervoorzieningen op zaterdagen. De Steenschuur en een deel van de Nieuwe Rijn worden op zaterdag geschikt gemaakt voor het parkeren van 325 fietsen. Dit betekent dat het noordelijke deel van de Steenschuur op zaterdag voor auto s niet toegankelijk is en de 15 auto parkeerplaatsen op zaterdag niet gebruikt kunnen worden (zie ook Verkeerscirculatie Steenschuur). Deze 15 komen boven op de tien parkeerplaatsen die in de huidige situatie tijdens de markt op zaterdag niet kunnen worden gebruikt. Daarnaast wordt in de Breestraat een aantal fietsmatten uitgerold op piektijden. Deze markeren op een positieve manier de plekken waar geparkeerd mag worden en bieden ruimte aan circa 115 fietsen. Voor het plaatsen en verwijderen van de fietsmatten is de komende twee jaar budget gereserveerd. Aanvullend worden de eerste drie maanden op de piektijden fietscoaches ingezet die mensen op een positieve manier wijzen op de verschillende parkeermogelijkheden. Dit zal in nauwe samenwerking met het Centrummanagement, winkeliers en horecaondernemers plaatsvinden. In de stegen staan in de huidige situatie ongeveer 500 fietsen zowel in vaste fietsvoorzieningen als los tegen de gevel. Er is een wens de fietsparkeervoorziening in de stegen te verbeteren en meer te ordenen door meer vaste fietsvoorzieningen aan te brengen waarmee circa 400 vaste fietsplekken aangeboden worden. In de herontwikkeling van het pand van de Zeeman wordt een openbare fietsparkeerkelder meegenomen welke op woensdagen en zaterdagen open is. Ingeschat wordt dat deze een aantrekkende werking heeft van ongeveer 310 fietsen voor de Breestraat op de piekmomenten. De bovenstaande maatregelen zorgen er voor dat in de dal periode 850 plekken beschikbaar zijn en in de piekperiode Hiermee neemt de impact van fietsparkeerdrukte af, maar er zullen ook altijd nog fietsen buiten de rekken geplaatst worden. Een totaal fietsparkeerverbod voor de Breestraat is niet aan de orde en niet wenselijk vanwege handhaving aspecten en het feit dat kortparkeerders die een enkele winkel bezoeken hun fiets nog steeds voor de winkel moeten kunnen parkeren. Om het straatbeeld minder rommelig te maken en omdat het niet meer noodzakelijk is, worden alle vaste fietsparkeervoorzieningen uit de Breestraat verwijderd. Dit gaat tevens het ontstaan van fietswrakken tegen. Afvalcontainers Conform gemeentelijk beleid worden er in de Breestraat en Korevaarstraat ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Deze containers dienen niet alleen voor de bewoners van de Breestraat, maar bedienen een groter gebied in de Pieterswijk. In het totaal zijn twee locaties op de Breestraat en één op de Korevaarstraat in het ontwerp opgenomen.. In overleg met onder andere de nutsbedrijven zullen deze locaties exact bepaald worden. Daarbij wordt rekening gehouden met onder meer zicht op de monumentale panden, laad & los activiteiten, bushaltes en de looproutes van winkelend publiek.

10 Opheffen parkeerplaatsen Korevaarstraat In het VO wordt voorgesteld om 15 parkeerplaatsen in de Korevaarstraat, tussen het Levendaal en de Steenschuur, op te heffen. Dit is inclusief vier gehandicapten parkeerplaatsen en vier laad & los plaatsen. Hierdoor kan de Korevaarstraat als aantrekkelijke aanloopstraat worden ingericht conform het VO Breestraat. De middenberm wordt gebruikt voor het inpassen van fietsparkeren. Naast de nieuwe inrichting kunnen door het opheffen van de parkeerplaatsen hier twee toegankelijke bushaltes worden ingepast. Dit is nodig omdat er bij het project Garenmarkt geen ruimte meer voor is én om de verkeersveiligheid op het kruispunt Garenmarkt-Levendaal te verbeteren. Het voorstel is om twee gehandicapten parkeerplaatsen van de noordwestkant van de Steenschuur te verplaatsen naar de Zuidoost zijde zodat deze op zaterdag beschikbaar blijven. Ter compensatie van de parkeerplaatsen in de Korevaarstraat wordt nog een extra gehandicapten parkeerplaats toegevoegd aan de Zuidzijde van de Steenschuur, in totaal dus drie. De overige parkeerplaatsen worden gecompenseerd in de, nog te bouwen, Garenmarktgarage. Laden & lossen In het kaderbesluit is als uitgangspunt opgenomen om de laad- en losplekken zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze in het ontwerp op te nemen. De wens is om niet op de rijbaan te laden en lossen maar om geheel of gedeeltelijk het trottoir daarvoor te gebruiken waardoor er minder problemen zijn met de doorstroming van bussen en fietsers. Doordat er minder hoeft worden ingehaald komt dit bovendien de verkeersveiligheid ten goede. In verband met de belemmeringen voor voetgangers en de juridische haalbaarheid is dit lastig te realiseren. Het kan echter gedoogd worden indien er zicht is op een definitieve oplossing. Een definitieve oplossing is mogelijk op het moment dat het aantal bussen wordt gereduceerd en de klinkers in de Breestraat worden aangebracht, waardoor de Breestraat als voetgangersgebied aangeduid kan worden. In dat geval mag, op de aangegeven tijden, overal geladen en gelost worden omdat er geen sprake meer is van een apart trottoir. Laden en lossen zal dan van nature zoveel mogelijk aan de zijkanten van de straat gebeuren. Voor laden en lossen worden de tijden waarop het inrijverbod geldt gewijzigd. In overleg met de ondernemers wordt deze vastgelegd. Het voorstel van de gemeente en een deel van de ondernemers is om de straat alleen tussen en open te stellen voor laden en lossen. Deze tijd heeft als voordeel dat het na de spits is (druk moment in de Breestraat) en dat het beter aansluit bij openingstijden van ondernemers. Ondernemers met speciale goederen zoals vers-waren kunnen eventueel een ontheffing aanvragen om ook op andere tijden te laden en te lossen.

11 C. Verkeersluwere en -veiligere Breestraat Inzetten op minder bussen door de Breestraat De huidige hoeveelheid bussen in de Breestraat (ongeveer 725 per etmaal) heeft een negatieve impact op de beleving van veiligheid en op de verblijfskwaliteit. Een forse vermindering van het aantal bussen zou een positieve impuls betekenen. Uit onderzoek naar trillingen blijkt dat bij 325 bussen per etmaal, met een aantal mitigerende maatregelen en een snelheid van 15 km/u een klinkerverharding op de rijbaan mogelijk is. Het openbaar vervoer brengt ook bezoekers naar de Breestraat. In het kaderbesluit is daarom opgenomen dat de Breestraat een (beperkte) functie voor openbaar vervoer houdt. Uit onderzoek in het voorjaar van 2013 blijkt dat het op korte termijn halveren van het aantal bussen niet mogelijk is omdat met name de Hooigracht en Langegracht nog niet geschikt zijn om deze bewegingen over te nemen. Er zijn op dit traject aanvullende maatregelen noodzakelijk om tot aanvaardbare en betrouwbare rijtijden voor bussen te komen. De verwachting is dat de uitvoeringstermijn van deze maatregelen drie tot vijf jaar in beslag neemt. Hierover is de gemeenteraad op 25 juni 2013 per brief geïnformeerd (DIV ) en zijn de stakeholders hierover tevens uitgebreid geïnformeerd. Met stadsparkeerplan is afgesproken dat er minder busjes door de Breestraat gaan rijden. Stadsparkeerplan geeft aan dat de route nu eigenlijk al niet logisch is omdat bij het afzetten van passagiers in de Breestraat de terugkeerroute naar het Haagwegterrein erg lang is. Als de bouwwerkzaamheden aan de Aalmarkt af zijn, zal de basisroute verlegd worden en zullen meer passagiers voor het centrum afgezet worden bij de Kippenbrug en gaan alleen de echt noodzakelijke ritten nog door de Breestraat. De halte Breestraat (het bordje) zou dan ook verplaatst moeten worden naar een nader te bepalen locatie nabij de Kippenbrug. Verkeersregime Op dit moment is de Breestraat verboden voor gemotoriseerd verkeer, uitgezonderd ontheffinghouders (taxi s). Vanuit de noordelijke rijrichting, is inrijden nooit toegestaan. Vanuit de richting Korevaarstraat, geldt daarnaast nog een uitzondering: voor en na winkeltijden is de straat open voor al het verkeer. De hoge busfrequentie en het grote aantal fietsers van en naar CS maakt dat er vooral in de ochtendspits sprake is van een ongewenst hoge verkeersdruk op de Breestraat. Ook is de regeling zo ingewikkeld dat het leidt tot misverstanden en opstoppingen omdat de automobilist probeert het bord te begrijpen. De nieuwe situatie wordt eenvoudiger. Het inrijdverbod voor gemotoriseerd verkeer blijft van kracht, maar nu voor de gehele dag. Vanuit zuidelijke richting mag daarnaast alleen laad- en losverkeer binnen de aangegeven tijden de straat inrijden. De Breestraat is daarmee in de ochtendspits geen aantrekkelijke route meer voor doorgaand autoverkeer. Het grootste deel van de circa 125 automobilisten die daar nu gebruik van maakt rijdt naar verwachting via de Witte Singel, de Hooigracht of via een route buiten het centrum om. Een klein deel gaat mogelijk gebruik maken van de Langebrug.

12 De verwachte toename van het verkeer op de Lange Brug na de herinrichting van de Breestraat vallen binnen de norm van erftoegangswegen. De intensiteiten zullen gemonitord worden. Als daaruit blijkt dat de toename meer dan 50% is, dan zal in overleg met de wijkvereniging een maatregel als een knip overwogen worden. Verkeerscirculatie Steenschuur Voorgesteld wordt om bij het noordelijk deel van de Steenschuur de rijrichting te wijzigen zodat de doorstroming en veiligheid op het kruispunt Hoge Woerd - Gangetje met de Breestraat verbetert. Ook zal het noordelijke deel van de Steenschuur op de zaterdagen niet meer toegankelijk zijn voor auto s in verband met de mobiele fietsparkeervoorziening die hier wordt aangebracht. Daarnaast wordt met het VO voorgesteld om de bereikbaarheid van de Pieterswijk te waarborgen door het Levendaal tussen de Garenmarkt en de Korevaarstraat in beide richtingen open te stellen voor gemotoriseerd verkeer. 15km/u en een inhaalverbod In het kaderbesluit is vastgesteld dat er onderzoek gedaan wordt naar het beperken van de snelheid en het tegengaan van inhaalbewegingen. Deze maatregelen zijn nodig om de verkeersveiligheid te vergroten en tevens het aantal trillingen te reduceren. Met Arriva zijn goede afspraken gemaakt over de nieuwe gedragsregels voor buschauffeurs in de Breestraat. De buschauffeurs worden uitgebreid geïnstrueerd en meegenomen in de campagne. Arriva en de gemeente tekenen een overeenkomst waarin ze de afspraken over snelheid, inhalen en algemeen rijgedrag in de Breestraat vastleggen. Voor de komende vier jaar zal er twee keer per jaar met GPS gemeten worden hoe snel de bussen rijden en wordt dit met Arriva besproken. Arriva heeft aangegeven geen extra rijtijd in rekening te gaan brengen voor het verlagen van de rijsnelheid. Verder komt er voor het overige verkeer een uitgebreide marketing campagne om de nieuwe spelregels in de Breestraat bekend te maken. De ruimtelijke inrichting is in grote mate bepalend om er voor te zorgen dat de bus te gast is door de aanleg van de middengeleider en het aanbrengen van de Leidse Lantaarn waardoor het profiel optisch gezien versmald wordt. De inrichting van het Gangetje draagt tevens in hoge mate bij aan een ander gevoel en entree van de Breestraat. Handhaven van de snelheid in de zin van het uitdelen van bekeuringen is niet mogelijk op basis van snelheid omdat 15km/u geen wettelijke maximumsnelheid is, tenzij de Breestraat ingericht wordt als (woon)erf. Dit laatste is niet realistisch. Brommers en scooters zijn (helaas) niet te bekeuren tenzij ze veel te hard rijden, dan kan op basis van wangedrag bekeurd worden door de politie. Het instellen van een inhaalverbod is niet zinvol omdat dit alleen geldt voor motorvoertuigen onderling. Bussen mogen in dat geval nog steeds een fietser inhalen. Wel werkt de middengeleider als een optische afscheiding waardoor het inhalen van fietsers, in combinatie met de nieuwe snelheid, nog minder aantrekkelijk is.

13 Halteren van de bus In het schetsontwerp Breestraat zijn verschillende halteringsvormen voor bussen opgenomen, te weten: een verbreding van de weg op halteplaatsen, halteren op de rijbaan of bushaltes in een kom. Deze drie varianten zijn door adviesbureau Goudappel Coffeng onderzocht op het aspect verkeersveiligheid. Naast veiligheid spelen nog andere aspecten een rol zoals doorstroming van de fietsers en impact op de breedte van het trottoir. Goudappel Coffeng adviseert om te kiezen voor halteren op de rijbaan, conform de huidige situatie. Deze optie voorkomt dat bussen een invoegende beweging moeten maken wat onveilige situaties oplevert met dode hoeken. Daarnaast wordt het inhalen van de halterende bus door een fietser een bewuste actie waarbij de fietser zichzelf dwingt goed uit te kijken. Daarbij geldt dat bussen in de nieuwe situatie langzamer rijden waardoor een dergelijke inhaalactie beter in te schatten is. Bij het toepassen van een haltekom zou je in theorie ruimte tussen halterende bus en tegemoetkomende bus kunnen creëren. Goudappel geeft aan dat deze ruimte in de Breestraat vanuit veiligheidsnormen te klein is. Tot slot is een belangrijk argument dat een haltekom een grote aanslag is op de breedte van het trottoir terwijl juist het verbeteren van het verblijfsklimaat voor de voetganger een zeer belangrijk uitgangspunt is. Zeker in de begin situatie waarin nog rekening gehouden moet worden met twee halterende bussen achter elkaar. De verhoging van de halteplaats voorkomt in grote mate dat fietsers de bussen via het trottoir inhalen en daar het wandelend publiek in de weg zit. Daarnaast zullen de twee naast elkaar liggende bushaltes die nu tegenover V&D gesitueerd zijn en vóór de oversteekplaats liggen verplaatst worden richting Korevaarstraat, net achter de oversteekplaats. Het voordeel hiervan is dat we hierdoor de bushaltes uit het kernwinkelgebied halen én het voor de buspassagier die uitstapt veiliger is om achter de bus langs over te steken. In de eindfase zullen de bushaltes bij het Trouwstraatje mogelijk richting CS opgeschoven worden, gereduceerd worden tot één bushalte die dan vlak voor de Waalse Kerk komt te liggen. II Uitvoeringsprincipes & fasering Uitvoeringsprincipes De Breestraat heeft een belangrijke economische functie voor de binnenstad, maar is tegelijkertijd een belangrijke doorgaande route voor onder andere fietsers, hulpdiensten en openbaar vervoer. De bereikbaarheid van de straat is gedurende de uitvoeringswerkzaamheden essentieel voor de bewoners, ondernemers, hulpdiensten en het laden en lossen. Er is met een groot aantal betrokkenen gesproken om tot een zo optimale wijze en periode van uitvoering te komen. Daarbij is rekening gehouden met de mate van overlast, veiligheid van zowel gebruikers als van uitvoerders, uitvoering van omliggende projecten en de uitvoeringskosten. In overleg met bewoners, ondernemers, vervoerders en hulpdiensten worden op basis van bovenstaande aandachtspunten de volgende uitvoeringsprincipes gehanteerd: De werkzaamheden dienen in zo n kort mogelijke tijd uitgevoerd te worden; De werkzaamheden moeten veilig uitgevoerd kunnen worden door de aannemer; De werkzaamheden mogen geen onveilige situaties voor weggebruikers opleveren; De Breestraat moet toegankelijk blijven voor de hulpdiensten;

14 De Breestraat moet voor bewoners, ondernemers en voetgangers (winkelend publiek) toegankelijk blijven; Op de Breestraat moeten laad- en los bewegingen, alsmede trouwstoeten mogelijk blijven; De markt moet bereikbaar blijven; Uitvoering van omliggende projecten mag geen tot weinig invloed hebben op de uitvoering van de Breestraat; Het belang van evenementen die in de Breestaat plaatsvinden moet zorgvuldig worden afgewogen; De werkzaamheden dienen zoveel mogelijk in de zomermaanden plaats te vinden. Bovenstaande uitgangspunten worden verwerkt in het Veiligheids-, Doorstromings-,Hinder- en Communicatieplan (VDHC-plan). Bij de uitvoering zal rekening gehouden moeten worden met de volgende punten: De uitvoeringsperiode is minimaal drie maanden: Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een uitvoeringsperiode van drie maanden het minimum is om het werk uit te kunnen voeren. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat hiermee langer (avond en nacht) en meer dan gebruikelijk gewerkt moet gaan worden en dat deze tijd zo krap is dat tegenvallers in de uitvoering direct tot verlenging van deze periode leidt. De Breestraat moet gedurende de werkzaamheden worden afgesloten voor doorgaand verkeer: Er is onderzocht hoeveel werkruimte een aannemer nodig heeft om de Breestraat te kunnen herinrichten in een zo n kort mogelijke tijd en in een zo veilig mogelijke omgeving. Hieruit is gebleken dat er te weinig ruimte is om een veilig werkvak aan te leggen én alle verkeersgebruikers gebruik te laten maken van de Breestraat, zonder dat er onveilige situaties ontstaan. Derhalve is er voor gekozen de Breestraat over een werkvak van ongeveer 200 meter in de gehele breedte af te sluiten. Dit betekent dat er geen doorgaand verkeer meer mogelijk is met uitzondering van de hulpdiensten. Dit zal nog in overleg met de hulpdiensten nader uitgewerkt worden. De woningen en winkels blijven voor voetgangers bereikbaar. Voor de bussen betekent dit dat de Breestraat niet gebruikt kan worden voor zowel bestemmingslocatie als voor doorgaande route. In overleg met Arriva wordt een omleidingsplan opgesteld. Ook de fietsers zullen voor dat deel dat afgesloten is omgeleid worden. In het plan is gebleken dat er tot op heden geen conflicten zijn met de omliggende projecten, zoals de sloop van het zogenaamde Rijnlandblok, de bouw van de Lammermarktgarage en de bouw van de fietsenstalling op de huidige locatie van het Zeemanpand. Hiervoor geldt dat dit voortdurend gemonitord moet worden.

15 In overleg met de evenementen coördinator is bepaald dat de Breestraat en de Korevaarstraat in ieder geval begaanbaar moet zijn met 2/3 oktober en dat de optocht die Minerva organiseert in het kader van hun 200- jarig bestaan in enigszins aangepaste vorm doorgang kan vinden. Voor wat betreft het nieuwe profiel van de Korevaarstraat zal nog in overleg met de evenementen coördinator en de 3 oktobervereniging bekeken worden of en zo ja welke gevolgen dit heeft voor de taptoe en de optocht. De jaarlijks terugkerende curiosamarkt op de Breestraat zal, als onderdeel van de Lakenfeesten, helaas geen doorgang kunnen vinden op deze locatie. Fasering In het kaderbesluit is als uitgangspunt opgenomen dat de rijbaan in klinkers uitgevoerd wordt. Daarbij is de kanttekening geplaatst dat, vanwege de trillingen, het aantal bussen over de Breestraat eerst gehalveerd moet worden naar maximaal 325 bus bewegingen per etmaal. Zoals onder punt C toegelicht, is het niet mogelijk om op korte termijn het aantal bussen te halveren. Om te voorkomen dat de herinrichting van de Breestraat hierdoor vertraagt, stelt het college voor om de herinrichting in twee fasen uit te voeren: Fase één betreft de herinrichting van de Breestraat, waarbij de rijbaan met een nieuwe, asfalt laag wordt afgewerkt. De eindfase betreft het vervangen van het asfalt op de rijbaan door klinkers en het uitvoeren van de midden geleider in natuursteen. Wanneer er minder bussen zijn, kan ook de bushalte worden verplaatst en kan de hangverlichting worden verwijderd. Met voorliggend besluit wordt tevens de financiering voor de eindfase geregeld. Zodra de bussen zijn verminderd tot het gewenste niveau start de realisatie van de eindfase. Naar verwachting is dit in Een meer gedetailleerde planning is afhankelijk van ontwerpen voor de route Hooigracht-Langegracht-Lammermarkt die momenteel worden uitgewerkt in het kader van het HOV-dossier. Er is op dit punt wel een afhankelijkheid met de uitkomsten van LAB071. III Vervolgproces en planning Er dient nog een aantal ontwerponderdelen nader uitgewerkt te worden van Voorlopig Ontwerp naar Definitief Ontwerp. Verlichting Afhankelijk van de beschikbare ruimte zal nog bepaald worden of er in de smallere gedeeltes van de Breestraat ook lantaarnpalen geplaatst zullen worden of dat de verlichting aan de gevels wordt bevestigd. Nader onderzocht zal worden of het aanlichten van pand en in het Definitief Ontwerp wordt opgenomen.

16 Inrichting In nader overleg met de nutsbedrijven zal afhankelijk van mogelijke verlegging van kabels en leidingen de wegas nog geoptimaliseerd worden. Ook zal nog nader onderzocht worden of het mogelijk en wenselijk is om de bushalte bij het Trouwstraatje te verplaatsen naar de Waalse kerk. Tevens zal in overleg met het Platform Gehandicapten de nadere detaillering van de voelbare geleidelijn bepaald worden. Het straatmeubilair (prullenbakken en bankjes) zal nog opgenomen in het Definitief Ontwerp Voor wat betreft de mobiele fietsvoorzieningen geldt dat de vormgeving hiervan nog nader bepaald moet worden De terrasverordening dient mogelijk aangepast te worden om daar waar terrassen gewenst en mogelijk zijn om de terrassen ook te kunnen plaatsen. Bestrating De exacte materiaalkeuze ten aanzien van bestrating zal nog nader bepaald worden, en ook het bestratingsverband dient nog geoptimaliseerd te worden. Dit geldt ook voor de juiste aansluiting op de stegen. Bepaling locaties Voor zowel de bomen als de ondergrondse afvalcontainers dient de exacte locaties nog bepaald te worden. In overleg met de nutsbedrijven zal deze exercitie nog plaatsvinden. Gangetje De nieuwe inrichting van het pleintje rondom het Gangetje wordt verkeersveilig geacht. Hiernaar zal nog een onderzoek plaats vinden. Natuursteen Vooruitlopend op besluitvorming in de raad zal het natuursteen ten behoeve van de Blauwe Stoep en de trottoirband aanbesteed worden. Omdat de bestelling procedure ten aanzien van natuursteen meer tijd in beslag neemt dan beschikbaar vanaf besluitvorming door de raad, is het van belang deze aanbesteding reeds aan het einde van dit jaar te starten. In de aanbesteding zal de clausule opgenomen worden dat gunning geen doorgang kan vinden indien de raad niet positief besluit ten aanzien van voorliggend raadsvoorstel.. Na vaststelling van voorliggend Uitvoeringsbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat wordt het bestek opgesteld op basis van het Definitief Ontwerp. Daarna wordt de aanbestedingsprocedure (nationaal openbaar) gestart. De gunning van de realisatieopdracht vindt eind mei plaats. Naast prijs, worden de aanbiedingen onder meer getoetst op uitvoeringsperiode, communicatie, risico beperking en kwaliteit. Het uitwerken tot bestek en de aanbestedingsprocedure neemt circa vier maanden in beslag. Dit betekent dat naar verwachting in juni 2014 met de uitvoering gestart kan worden. De totale uitvoeringsperiode neemt zoals genoemd drie maanden in beslag.

17 Bij het opstellen van de planning is rekening gehouden met projecten van de gemeente Leiden en particuliere initiatieven. Verschil tussen 1 e fase en eindfase Omdat het college het van groot belang vindt om ook de eindfase, wanneer er minder bussen door de Breestraat rijden alvast vast te leggen in een raadsbesluit wordt ervoor gekozen de financiën, om van de 1 e fase naar de eindfase te kunnen gaan, met dit besluit vast te stellen. Het verschil tussen de 1 e fase en de eindfase bestrijkt in ieder geval drie, maar wellicht vier inrichtingselementen: De huidige hangverlichting zal verwijderd worden op het moment dat er maximaal 325 bussen door de Breestraat rijden. Het asfalt zal uit de Breestraat verwijderd worden en daarvoor in de plaats komen klinkers te liggen op de rijbaan en zal de middengeleider in Luikse keien worden aangebracht en zal tevens de goot voorzien worden van Luikse keien. De bushaltes die in de 1 e fase nog twee halterende bussen moet bedienen zal verkleind worden naar een bushalte. Dit betekent dat er in totaal vier bushaltes komen in de 1 e fase en twee bushaltes in de eindfase. Tot slot is mogelijke verplaatsing van de bushalte Trouwstraatje naar de Waalse kerk nog noodzakelijk, mocht dit tijdens de 1 e fase niet mogelijk zijn gebleken. Organisatie De projectgroep blijft tot het moment van gunning in haar huidige vorm bestaan. Zodra de realisatie start, heeft de gemeente een toetsteam gevormd. Hierin zit de projectleider samen met de stedenbouwkundige, de verkeersregisseur, een projectcoördinator en de opzichter van de aannemer. Zij toetsen of de werkzaamheden conform planning en opdracht worden uitgevoerd. Afstemming met betrokken partijen Op de Breestraat komen heel veel functies en daarmee ook belangen samen. In de afgelopen periode is daarom veel tijd gestoken in overleg en zijn organisaties die staan voor deelbelangen met elkaar in gesprek gegaan over ontwerp en weging van die belangen. Deze samenwerking is als een meerwaarde ervaren. Er is vooral intensief overleg geweest met een afvaardiging van de stakeholders om de uitgangspunten uit te werken naar het VO. De afvaardiging van de stakeholders bestaat uit de ondernemersvereniging Breestraat en de bewonerscommissie van de Pieterswijk- en Academiewijk en het Centrummanagement. Er is een aantal onderzoeken verricht dat is besproken met de afvaardiging en mede afhankelijk van hun reactie is het VO daarop aangepast. Ook is het ontwerp en zijn de onderzoeken besproken met diverse andere belanghebbenden: Stadsparkeerplan, Arriva, ROVER, ROCOV, Platform Gehandicapten, Oogvereniging, Visio, Fietsersbond, Historische Vereniging Oud Leiden, hulpdiensten, Vecovab. Meer specifiek is met ROVER en ROCOV overleg geweest over de locatie van de bushaltes, met Arriva over het verkeersregime, met de Historische Vereniging Oud Leiden over het medaillon, met het Platform Gehandicapten, de Oogvereniging en Visio over de geleiding voor blinden en slechtzienden en met de hulpdiensten over de uitvoering en fasering.

18 Op basis van input uit de omgeving zijn onderdelen van het ontwerp en aanpalende onderwerpen aangepast en geoptimaliseerd. De samenwerking met Stadslab heeft er toe geleid dat zij een ontwerp voor de Breestraat opgesteld hebben waarbij zij zich met name hebben gericht op het verlevendigen van de straat met activiteiten en een aantal inrichtingselementen. Inrichtingselementen als straatmeubilair en groen zoals deze in de eerste fase toegepast zouden kunnen worden, maar vooral bedoeld zijn om invulling te geven aan het gewenste eindbeeld, waarbij er significant minder bussen door de Breestraat rijden. Het voorlopig ontwerp is ter verdere verificatie van het draagvlak op 11 november 2013 in de Stadsgehoorzaal gepresenteerd aan geïnteresseerden. Hierop is over het algemeen enthousiast gereageerd op de plannen. Daarnaast zijn diverse vragen gesteld en aandachtspunten meegegeven over de verdere uitwerking, plaatsing van prullenbakken, het uitstal- en fietsparkeer regime en de 15 km/u in de Breestraat. In de komende maanden, van VO naar DO, én tijdens de uitvoeringsfase wordt de communicatie voortgezet. Van belang is dat bij de verdere detaillering van het ontwerp de diverse belanghebbenden betrokken blijven en hierover hun mening kunnen ventileren. En ook tijdens de uitvoeringsfase wordt uitgebreid gecommuniceerd. De omgeving wordt nauw op de hoogte gehouden van de werkzaamheden, planning, overlast en de invulling van de tijdelijke situatie. Risico s Voor de uitvoering van het project is een uitgebreide risicoanalyse opgesteld. Daarin is per risico de kans, het gevolg en de maatregelen om het risico te beperken, opgenomen. De belangrijkste risico s voor de Breestraat, zijn: Planning eerste fase: Vanwege de verschillende evenementen in de Breestraat, bestaat er een strakke planning. Deze is haalbaar, maar onvoorziene omstandigheden kunnen vertragingen veroorzaken. Door goede interne proces afspraken te maken en door goede afspraken met de opdrachtnemer wordt dit risico zo veel als mogelijk beperkt. Er zal rekening worden gehouden met de evenementen die doorgang moeten hebben, desnoods zal de straat tijdelijk dichtgelegd worden. Om de planning te halen is het waarschijnlijk noodzakelijk dat er buiten kantoortijden om gewerkt moet worden. Dit kan een prijsopdrijvend effect hebben bij de aanbesteding. Arriva zal tijdens de uitvoering de bussen om leiden. Hierbij houden ze rekening met een uitvoeringstermijn van 3 maanden. Mocht de uitvoering langer duren, zou dit kunnen leiden tot een financiële compensatie. Financiën: De raming is gebaseerd op het VO. In het Definitief Ontwerp zal nog een aantal zaken nader uitgezocht moeten worden. Door in de raming 20% onvoorzien op te nemen, is een aantal risico s conform de risicoanalyse gedekt.

19 Als gevolg van de wegasverlegging, de plaatsing van lantaarnpalen, de nieuwe bomen en de ondergrondse containers liggen sommige kabels en leidingen in de weg. In overleg met de kabels en leidingexploitanten is als gezamenlijk doel gekozen om zo min mogelijk te verleggen en te zoeken naar oplossingen. Dat kabels en leidingen tijdelijk onder asfalt komen te liggen wordt vervelend gevonden maar niet onoverkomelijk. Oplossingen met andere conflictsituaties worden gevonden in verschuiven van een lantaarn of een andere fundatie van de lantaarn, verschuiven van de wegas met een gering aantal centimeters als daar net een kabel onder ligt, zoeken naar de beste plaats voor de containers. Indien het echt niet anders kan moeten kabels en leidingen worden verlegd. Hiervoor is in de raming een bedrag opgenomen. Ook heeft dit mogelijk invloed op de planning. Planning tweede fase kan mogelijk later zijn als blijkt dat het realiseren van maatregelen op de Hooigracht en Langegracht meer tijd in beslag nemen dan nu verwacht wordt. De uitkomst van de LAB071 discussie heeft invloed op de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Door het nemen van maatregelen en een continue sturing op het beheersen van de risico s zijn de risico s te overzien en is het project te typeren als een gemiddeld risicovol project. Financiën Gedurende de periode tussen kaderbesluit (maart 2013) en voorliggend uitvoeringsbesluit zijn de uitgangspunten verder onderzocht en uitgewerkt naar een Voorlopig Ontwerp. Op basis van dit ontwerp is een raming opgesteld van de kosten om tot volledige herinrichting te kunnen komen volgens het Voorlopig Ontwerp. Deze raming is inclusief de kosten om bij reductie van het aantal bussen (tot maximaal 325 per etmaal) over te kunnen gaan van asfalt naar klinkers op de rijbaan. Binnen de raming zijn daarnaast bijkomende kosten als gevolg van het ontwerp, de uitvoering, beheer en vervanging en mogelijke risico s opgenomen. Dekkingsmiddelen volgens kaderbesluit Bij het vaststellen van het kaderbesluit voor de herinrichting van de Breestraat is voorgesteld om in totaal ,-- krediet te reserveren. Dit bedrag is als volgt opgebouwd: Nr Dekking Bedrag in 1 Bijdrage uit het Uitvoeringsprogramma programma Binnenstad Krediet Rijn Gouwe Lijn, eigen kosten Leiden, onderdeel risicoreservering: kwaliteitsverbetering Breestraat Bijdrage uit reserve Onderhoud kapitaalgoederen en inrichting openbare ruimte MIP : investeringsbudget voor fietsroute Breestraat Kort Rapenburg - Prinsessekade Nieuwe Beestenmarkt 2 e Binnenvestgracht Stationsweg Investeringsvolume van de vrijvallende kapitaallasten vorige herinrichting Breestraat: kwaliteitsverbetering Breestraat Totaal

Kwaliteitsverbetering. Breestraat VOORLOPIG ONTWERP OPENBARE RUIMTE. 12 november 2013

Kwaliteitsverbetering. Breestraat VOORLOPIG ONTWERP OPENBARE RUIMTE. 12 november 2013 Kwaliteitsverbetering Breestraat VOORLOPIG ONTWERP OPENBARE RUIMTE 12 november 2013 Colofon Opdrachtgever: Gemeente Leiden Vervaardiging: Gemeente Leiden Visualisaties: De Visualisatiekoning November 2013

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

breestraat 11 nov Kwaliteitsverbetering Breestraat VO

breestraat 11 nov Kwaliteitsverbetering Breestraat VO breestraat 11 nov 2013 1 Kwaliteitsverbetering Breestraat VO 1. Visie Breestraat 2. Straatprofiel 3. Verlichting 4. Bushaltes 5. Fietsparkeren 6. Terrassen 7. Bomen / Groen 8. Gangetje 9. Breestraat Ontwerp

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Nota van beantwoording

Nota van beantwoording Nota van beantwoording Betreft ontwerp verkeers Lammermarkt (herinrichting openbare ruimte). Er is 1 brief met zienswijzen ontvangen. De zienswijze heeft betrekking op de herinrichting van de Lammermarkt

Nadere informatie

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten Raadsstuk Onderwerp Beschikbaar stellen krediet voor realisatie van het Definitief Ontwerp (DO) voor uitbreiding van de Autoluwe Binnenstad. Nummer 2018/389960 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan CONCEPT FOLDER Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan Westerhavenstr. Munnekeholm Aanpak Brugstraat en Munnekeholm Dit plan gaat over de herinrichting van de Brugstraat en Munnekeholm.

Nadere informatie

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Ontwerpsessie Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat Indrukken van de buurt - Fijne leefomgeving - Karakteristieke/monumentale panden

Nadere informatie

Gemeente Leiden, verkeersbesluit project Kwaliteitsverbetering Breestraat herinrichting Breestraat (geslotenverklaring)

Gemeente Leiden, verkeersbesluit project Kwaliteitsverbetering Breestraat herinrichting Breestraat (geslotenverklaring) STAATSCOURANT 19 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5141 februari 2014 Gemeente Leiden, verkeersbesluit project Kwaliteitsverbetering Breestraat herinrichting Breestraat

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0006 Rv. nr.: 13.0006 B en W-besluit d.d.: 8-1-2012 B en W-besluit nr.: 12.1208 Naam programma Bereikbaarheid en Binnenstad Onderwerp Kaderbesluit Kwaliteitsverbetering Breestraat Aanleiding

Nadere informatie

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan

Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Herinrichting Astraat definitief inrichtingsplan Aanpak Astraat Dit plan gaat over de herinrichting van de Astraat, die deel uitmaakt van de westelijke binnenstad. De ov-bussen rijden vanaf 3 september

Nadere informatie

Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Bestemming Binnenstad: Definitief Ontwerp Astraat Herman Lubbers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8289 1 6537064 30-08-2017 Geachte heer, mevrouw, Op 28 juni jl. heeft uw raad,

Nadere informatie

herinrichting stationsgebied

herinrichting stationsgebied herinrichting stationsgebied ambities, opties & afwegingen verkeer in omgeving consequenties en gevolgen schapen kamp stations straat aansluiten en verlevendigen centrum welkom in onze stad! stations plein

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF Bewoners hebben op de bewonersavond op 11 juli 2017 aangegeven de dorpskern van Wieringerwerf graag het karakter te geven van een verblijfsgebied

Nadere informatie

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig

Aansluiting Dorpsstraat: Voetgangersoversteekplaats: Voetgangers op parkeerterrein: Parkeerplaatsen: Oversteekplaats fietsers: Verkeerskundig De herinrichting heeft betrekking op de openbare inrichting van de locatie ter plaatse van de toekomstige supermarkt. De herinrichting houdt voornamelijk het realiseren van een toegang van de supermarkt

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0011, d.d. 20 januari 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit "Verkeerscirculatie Levendaal-West" Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. In te stemmen met het ontwerp-verkeersbesluit

Nadere informatie

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o.

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Rozenprieelstraat e.o. Betreffende straten: Linschotenstraat tot Rozenprieelstraat, Rozenprieelstraat tussen Linschotenstraat en Van Marumstraat, het toegangspad

Nadere informatie

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 Impressie entree Koperwiek - RET Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 1 Algemeen Inleiding Yücel Özmen, projectleider van het project Centrumring, heet alle

Nadere informatie

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage

Gemeente Woerden. Defensie-eiland: inrichting zone rond Kasteel en parkeergarage RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 11R.00075 gemeente WOERDEN Agendapunt: Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Schreurs Contactpersoon: R. Broekmeulen

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT

Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT Schetsontwerp Herinrichting Dorpsstraat HARMELEN VLECHTEND LINT Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur 11 juni 2014 Harmelen kerkplein jaagpad entree landelijke weg langs Leidse Rijn dorpsstraat

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1174 d.d. 17-12-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Stand van Zaken Openbaar Vervoer Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de leden van de gemeenteraad met onderwerp

Nadere informatie

HERINRICHTING RIJNSTRAAT

HERINRICHTING RIJNSTRAAT HERINRICHTING RIJNSTRAAT Informatieavond 29 maart 2015 20.00 Inloop 20.10 Welkom door Ronald Löhr 20.15 In gesprek met wethouders Haring en De Weger 20.30 Rijnstraat tot nu toe en hoe nu verder? door Jeroen

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017)

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Op donderdag 7 december heeft de gemeente Dinkelland een werksessie georganiseerd met omwonenden en ondernemers rond de Bisschopsstraat,

Nadere informatie

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting

Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting Bijlage 2 straten Uitwerking van oplossingen m.b.t. herinrichting In deze bijlage zijn principe-oplossingen uitgewerkt, waarin door herinrichting van straten ruimte wordt gecreëerd voor extra parkeerplaatsen.

Nadere informatie

THEMA 3 RUIMTE VERDELEN. Tafel 10, ronde 1

THEMA 3 RUIMTE VERDELEN. Tafel 10, ronde 1 Tafel 10, ronde 1 Overgang naar Neude / Haas Opium Plompetorenbruggebied Jansveld Meer ruimte Noordzijde Terrassen meer ruimte Als groenstructuur Zoek fietsparkeerruimte in aanloopstraten Bij Opium voor

Nadere informatie

Rode Loper. Nota van Uitgangspunten. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum. Damrak. Dam. Rokin.

Rode Loper. Nota van Uitgangspunten. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum. Damrak. Dam. Rokin. 1 3Herinrichting Openbare Ruimte boven de Noord/Zuidlijn in stadsdeel Centrum Nota van Uitgangspunten Rode Loper Damrak Dam Rokin Muntplein Vijzelstraat Vijzelgracht 1 3Nota van Uitgangspunten Rode Loper

Nadere informatie

de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk

de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk Memo Aan Van Kopie aan Datum de leden van de Bestuurscommissie van Stadsdeel Centrum Jeanine van Pinxteren Robby van Beveren, Jeroen Dijk 30 november BESLUITVORMING EILANDENBOULEVARD NA VOORBEREIDENDE

Nadere informatie

drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud

drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud Gemeente Haarlem drs. Cora-Yfke Sikkema Wethouder duurzaamheid, mobiliteit, beheer en onderhoud Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Beheer Datum Ons kenmerk

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VOETGANGER & VERBLIJF

Sessie 2: WENSEN VOETGANGER & VERBLIJF Sessie 2: WENSEN VOETGANGER & VERBLIJF RUIMTE VOOR VOETGANGERS 25x 62,5x 5x 12,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Teveel fietsers voor gedeeld gebruik. Voetganger delft onderspit Op zaterdag/zondag

Nadere informatie

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Floraplein e.o.

Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Floraplein e.o. Toelichting op concept Voorlopig Ontwerp Floraplein e.o. Betreffende straten: Floraplein, Florapark en Hazepaterslaan In deze toelichting op het concept voorlopig ontwerp (VO) schetsen we eerst de algemene

Nadere informatie

Maatregelen 1/2: Aansluiting A7 en P&R

Maatregelen 1/2: Aansluiting A7 en P&R Hoogwaardig Openbaar Vervoer Inloopavond 16 mei 2017 Gemeentehuis Leek Maatregelen 1/2: Aansluiting A7 en P&R Betreft: Reactienota bij het schetsontwerp (6 maart 2017) Inleiding In 2015 hebben de raad

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Typ teksttyp teksttyp tekst 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Gemeenteraad Datum 20 december 2016 Onderwerp Afdoening Motie Herinrichting Noordeinde Uw brief van 8 september 2016

Nadere informatie

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink Raadsplein besluitvormend Datum 11 september 2017 onderwerp Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan portefeuillehouder Rene de Heer informant Oosterhout, Rob van (2047) medeopstellers

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vrijgeven krediet Albert Schweitzerlaan e.o. Reg.nummer: 2013/219232

Raadsstuk. Onderwerp: Vrijgeven krediet Albert Schweitzerlaan e.o. Reg.nummer: 2013/219232 Raadsstuk Onderwerp: Vrijgeven krediet Albert Schweitzerlaan e.o. Reg.nummer: 2013/219232 1. Inleiding Dit project omvat de Albert Schweitzerlaan, de ML Kinglaan (tussen de Hugo de Grootstraat en de Albert

Nadere informatie

Bussen over West definitief inrichtingsplan

Bussen over West definitief inrichtingsplan Bussen over West definitief inrichtingsplan Eendrachtskade Richting Vinkhuizen Richting Zernike De nieuwe busroute Dit plan gaat over de verkeerskundige herinrichting van een deel van de westelijke binnenstad.

Nadere informatie

BIJEENKOMST ONTWERP KERKLAAN - 19 JUNI 2017

BIJEENKOMST ONTWERP KERKLAAN - 19 JUNI 2017 BIJEENKOMST ONTWERP KERKLAAN - 19 JUNI 2017 Focus voor 2016 VIJVERHOF, CAPELLE AAN DEN IJSSEL GREX PRESENTATIE 2 1. Inleiding Yücel Özmen, programmamanager bij de gemeente Capelle aan den IJssel, heet

Nadere informatie

Dorpsplein Noordwijkerhout. presentatie varianten voorlopig ontwerp

Dorpsplein Noordwijkerhout. presentatie varianten voorlopig ontwerp Dorpsplein Noordwijkerhout presentatie varianten voorlopig ontwerp Totstandkoming ontwerpen Beleidsmatige uitgangspunten Wensen en ideeën over de inrichting Ontwerpvarianten Resultaten co-creatie sessies

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN VERKEER

Sessie 2: WENSEN VERKEER Sessie 2: WENSEN VERKEER FIETSEN 17x 3,5x 53x 13x 3x : Autovrij! 7,5x Toelichting: Gedeeld gebruik van de straat Shared space kan net niet Gedeeld gebruik: o Meer balans voet/fiets Fijn: straat 1 niveau,

Nadere informatie

Dijklint Alblasserdam

Dijklint Alblasserdam Dijklint Alblasserdam Ontwerpvisie Inrichtingsplan Dijklint Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 24 januari 2013 Henk van Zeijl Viviane de Groot 2 Inhoud Inleiding Resultaat discussies in ontwerpwerkgroep

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie

Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel. 1. Inleiding. 2. Beschrijving huidige situatie Herinrichting Zuiderlaan 16 januari 2013 - beschrijving ontwerp - mpl--158 Gemeente Meppel 1. Inleiding In opdracht van de gemeente Meppel werkt buro Hollema aan de uitwerking van de planvorming voor de

Nadere informatie

Ontwerpsessie II herinrichting Kerkstraat

Ontwerpsessie II herinrichting Kerkstraat Ontwerpsessie II herinrichting Kerkstraat Welkom en dank voor uw komst We werken toe naar twee concrete resultaten: Vorige keer: visie op ontwerp van de hele Kerkstraat Vandaag: voorlopig ontwerp voor

Nadere informatie

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Bewonersbijeenkomst 5 juli 2018

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Bewonersbijeenkomst 5 juli 2018 Impressie entree Koperwiek - RET Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Bewonersbijeenkomst 5 juli 2018 1 Algemeen Inleiding Yücel Özmen, projectleider van het project Centrumring, heet alle aanwezigen

Nadere informatie

Tracé Fietsroute Plus

Tracé Fietsroute Plus Bijlage 1 Tracé Fietsroute Plus Inleiding In deze bijlage treft u nadere informatie over de Fietsroute Plus aan. U leest hier wat de belangrijkste kenmerken van een snelle fietsroute zijn en welke bijzondere

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

Bewonersbijeenkomst Groot onderhoud/ herinrichting Velserstraat. Datum 9 juni 2016

Bewonersbijeenkomst Groot onderhoud/ herinrichting Velserstraat. Datum 9 juni 2016 Bewonersbijeenkomst Groot onderhoud/ herinrichting Velserstraat Datum 9 juni 2016 2 Wat kunt u doen op deze bijeenkomst? Het schetsontwerp varianten van de Velserstraat bekijken Vragen te stellen over

Nadere informatie

Error: Reference source not found RAADSVOORSTEL

Error: Reference source not found RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL 08.0014 Rv. nr.: 08.0014 B&W-besluit d.d.: 12-2-2008 B&W-besluit nr.: 08.0099 Naam programma +onderdeel: Error: Reference source not found Omgevingskwaliteit Onderwerp: Aanpassing van de

Nadere informatie

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks Bussen Nu Drie buslijnen stad in via Wittevrouwenstraat - Voorstraat: Lijn 7 (Voordorp-Kanaleneiland) Lijn 55 (Maartensdijk-Utrecht CS) Lijn 14/16 (Transwijk-Centrum) (elektrisch) Straks Lijn 7 en 55 via

Nadere informatie

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Overzichtstekening 9 8 7 6 5 4 3 2 1 verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Wat vooraf ging... Waarom herinrichting Centrum? In juni 2012 heeft de gemeenteraad de notitie 'Op weg naar een leefbaar

Nadere informatie

THEMA 1 VERKEERSSTROMEN EN OVERSTEEKBAARHEID. Tafel 1, ronde 1

THEMA 1 VERKEERSSTROMEN EN OVERSTEEKBAARHEID. Tafel 1, ronde 1 Tafel 1, ronde 1 Voorstraat als gedeelde ruimte, want het is het beste voor voetgangers en oversteekbaarheid Binnenstadstraat, want veel ruimte voor iedereen. Past bij binnenstadkarakter Mits snelheid

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

De verbinding tussen station en binnenstad

De verbinding tussen station en binnenstad De verbinding tussen station en binnenstad De gemeente Arnhem heeft eind september 2014 een eerste schets gepresenteerd voor de nieuwe inrichting van de verbinding station - binnenstad. Ongeveer 200 bewoners,

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Nota van Uitgangspunten Boulevard

Nota van Uitgangspunten Boulevard CONCEPT Nota van Uitgangspunten Boulevard tussen het Waaigat en de Voorstraat 06 01 2015 Colofon Gemeente Kat wijk Koningin Julianalaan 3 Postbus 589 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071-4065000 Telefax: 071-4065065

Nadere informatie

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp

Herinrichting Utrechtseweg Zeist. Slotsessie Ontwerp Herinrichting Utrechtseweg Zeist Slotsessie Ontwerp 18 mei 2015 1 Welkom Slotsessie ontwerp 2 Agenda Ontwerptraject tot nu toe 2 ontwerpen 2+1 varianten 2+1 2+1 en parallelstructuur 2+1 met groene noordberm

Nadere informatie

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36

Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Nieuwsbrief Schoener 17 & Schoener 26 t/m 36 Uitnodiging inloopbijeenkomst voor het voorlopig ontwerp Gemeente Lelystad heeft het voorlopig ontwerp voor de onderhoudswerkzaamheden in uw wijk gereed. Het

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Plantoelichting voorontwepen Scheveningseslag en Harteveltstraat

Plantoelichting voorontwepen Scheveningseslag en Harteveltstraat BOULEVARD SCHEVENINGEN Plantoelichting voorontwepen Scheveningseslag en Harteveltstraat 1. Inleiding Bij de uitwerking van het ontwerp van de herinrichting Boulevard Scheveningen van de Spaanse architect

Nadere informatie

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan Bijlage 3 Toelichting per onderzochte locatie Basisscenario [zie bijlage 2 voor een overzichtstekening] Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Nadere informatie

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID

Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Klankbordgroep werksessie 1 HERINRICHTING MIDDENWEG-ZUID Doel De Middenweg-Zuid wordt heringericht in 2018, waarbij fietsers, voetgangers, busverkeer en autoverkeer een goede en veilige plek krijgen. Doel

Nadere informatie

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013 Stationsgebied Toelichting Stedenbouwkundig Plan 2 & 3 april 2013 Stedenbouwkundig plan 2010: masterplan: geen vierde kwadrant, dóór de stad 2011: variantenstudie: keuze variant Korte Autotunnel 2012:

Nadere informatie

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472

Raadsstuk. 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Raadsstuk Raadsstuk B&W datum Sector/Afd Reg.nr(s) Onderwerp 157/2008 19 augustus 2008 WZ/ogv 08/133472 Kredietaanvraag project Van riool tot Rode Loper: Jansstraat, Jansweg, Kruisstraat en Smedestraat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44

Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Nieuwsbrief Karveel 37, 43 en 44 Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor Karveel 37, 43 en 44. Op de informatiebijeenkomst van 29 november

Nadere informatie

Verkeersstructuurplan Binnenstad

Verkeersstructuurplan Binnenstad Verkeersstructuurplan Binnenstad Andre van der Dussen Jan-Anne Waagmeester 10 november 2015 Raadsopdracht: realistisch en gedragen plan 2 Verkeersstructuurplan Binnenstad Balans verkeer & historische,

Nadere informatie

Impressie Rivierweg-Midden. Rivierweg-Midden en Lepelaarsingel Bijeenkomst 23 april 2018

Impressie Rivierweg-Midden. Rivierweg-Midden en Lepelaarsingel Bijeenkomst 23 april 2018 Impressie Rivierweg-Midden Rivierweg-Midden en Lepelaarsingel Bijeenkomst 23 april 2018 1 Algemeen Inleiding Yücel Özmen, projectleider van het project Centrumring, heet alle aanwezigen van harte welkom

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12 december Behandeld door: E. Koedam. Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat. Raadsvoorstel Nummer: 169755 Behandeld door: E. Koedam Agendapunt: 12 december 2017 Onderwerp: Verbeteren fietspad Barneveldsestraat Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van de gemeenteraad is er bij

Nadere informatie

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument Ringstraten Agenda 1. Welkom 2. Inleiding wethouder Ben van Hees 3. Aanleiding 4. Raadsbesluit 8 maart 2017 5. Ringstraten worden fietsstraat 6. Hoe

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Toelichting proces, onderzoeken en advies Aletta Koster 11 december 2017 Open Opbouw presentatie 1. Aanleiding & doel 2. Wat is een snelle fietsroute?

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018

Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Herinrichting Dorpsstraat Bredaseweg Baarleseweg N639 Chaam 1 e Bijeenkomst 26 februari 2018 Vanavond 1. Welkom Maikel Veroude / wethouder Corry Janssen-Janssen 2. Inleiding Maikel Veroude/Pieter Geerts

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Op 28 november 2013 heeft uw gemeenteraad het uitvoeringsbesluit genomen (Rv. nr ) Hierin is voor de Garenmarkt expliciet opgenomen dat:

Op 28 november 2013 heeft uw gemeenteraad het uitvoeringsbesluit genomen (Rv. nr ) Hierin is voor de Garenmarkt expliciet opgenomen dat: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Programma Bereikbaarheid en programma Binnenstad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Garenmarkt Aanleiding: Naar aanleiding

Nadere informatie

Oplegger voor het raadsdebat

Oplegger voor het raadsdebat Oplegger voor het raadsdebat Datum raadsdebat : 18 oktober 2018 Agendapuntnummer : XI, D1 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Onderwerp : Verkeerssituatie kruising Hoofdstraat- Steenbergerweg

Nadere informatie

Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat

Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat Ontwerpsessie herinrichting Kerkstraat Wat gaan we vanavond doen? Samenvatting proces Samenvatting van de uitgangspunten en kaders Samenvatting van de opgehaalde input In groepen aan de slag met 5 thema

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 21 maart 2016 onderwerp Gasthuisplein portefeuillehouder Filip van As informant IJsselsteijn, RPH (Ronald) 2699 eenheid/afdeling Ontwikkeling OWP Voorgesteld besluit raad

Nadere informatie

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem

Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1259 10 januari 2017 Verkeersbesluit Verkeersmaatregelen Plan de Remise Haarlem Nr. 2016/144799 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Gemeente Leiden, verkeersbesluitproject parkeergarage Garenmarkt, tijdelijke verkeersmaatregelen in verband met wijzigen parkeersituatie

Gemeente Leiden, verkeersbesluitproject parkeergarage Garenmarkt, tijdelijke verkeersmaatregelen in verband met wijzigen parkeersituatie STAATSCOURANT 19 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 44422 augustus 2016 Gemeente Leiden, verkeersbesluitproject parkeergarage Garenmarkt, tijdelijke verkeersmaatregelen

Nadere informatie

Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg. LTA ja: Maand 5 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA

Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg. LTA ja: Maand 5 Jaar 2017 LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Herinrichting kruising Wilhelmakade - Prinsesseweg Registratienr. 6287928 Steller/telnr. J.S. Bos/ 8058 Bijlagen 4 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5

Memo. Inleiding. (bron CROW publicatie 216 Fietsstraten in hoofdfietsroutes). datum 08 oktober 2014 referentie BT/011/141737 pagina 1 van 5 Memo Ter attentie van Gemeente Utrecht T.a.v. dhr. R. Hilhorst Datum 8 oktober 2014 Distributie R. Hilhorst, A. Wenning, J. Blok Projectnummer 141737 VVA Fietsstraat Leidseweg Onderwerp Fietsstraat Leidseweg:

Nadere informatie

Herinrichting openbare ruimte Westzijde Plan van Aanpak en Programma van eisen

Herinrichting openbare ruimte Westzijde Plan van Aanpak en Programma van eisen Herinrichting openbare ruimte Westzijde Plan van Aanpak en Programma van eisen Deel Vinkenstraat Papenpadsloot Versie 1.4, datum 22 juni 2015 Plan van Aanpak De gemeente Zaanstad is voornemens om in 2017

Nadere informatie

Definitief ontwerp Willemskade

Definitief ontwerp Willemskade op stap Expertisecentrum Projecten, Realisatie en Beheer Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 422 69 66 NH.Munnik@zwolle.nl www.zwolle.nl Inhoud 1 Inleiding 3 2 Ontwerp

Nadere informatie

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan'

Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' STAATSCOURANT 31 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 38027 december 2014 Gemeente Papendrecht - Verkeersbesluit 'Aanpassingen Burgemeester Keijzerweg - Molenlaan' Burgemeester

Nadere informatie

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg

Q&A. Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Q&A Groot onderhoud N218b Groene Kruisweg Aan welk gedeelte van de Groene Kruisweg wordt gewerkt? Het gedeelte tussen het kruispunt ter hoogte van de Oude Singel / Stationssingel in Geervliet en de kruising

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Gemeente Arnhem - Zuidelijke Binnenstad: voornemen verkeersbesluiten

Gemeente Arnhem - Zuidelijke Binnenstad: voornemen verkeersbesluiten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 42106 6 april 2016 Gemeente Arnhem - Zuidelijke Binnenstad: voornemen verkeersbesluiten Zaaknummer: 2016-03-01439 Documentnummer: 2016.0.017.747

Nadere informatie

TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG

TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG Gemeente Den Haag RIS104445_02-04-2003 Ons kenmerk DSO/DSO/2003.380 TIJDELIJK FIETSPAD LANGS DE HAAGSE ARC TEN BEHOEVE VAN HET ICC COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DEN HAAG Overwegende dat het

Nadere informatie

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg

Verkeersintensiteiten, verkeersveiligheid en Oosterdalfsersteeg Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nieuwsbrief Lelystad Haven

Nieuwsbrief Lelystad Haven Nieuwsbrief Lelystad Haven Informatie over het definitief ontwerp Met deze nieuwsbrief informeren wij u over het definitief ontwerp voor het groot onderhoud van Lelystad Haven. Op de informatiebijeenkomsten

Nadere informatie