Vroeger kan ik nu zien

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vroeger kan ik nu zien"

Transcriptie

1 Thema 7 Vroeger kan ik nu zien Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen zijn bereid om aan de hand van een fotoreeks hun ouders of grootouders te bevragen over het dagelijkse leven in het midden van de vorige eeuw. 2 De kinderen kunnen met de hulp van de ouders of grootouders hun stamboom tot twee generaties terug reconstrueren. 3 De kinderen kunnen het geboortejaar van verschillende personen op de eeuwband aanduiden. 4 De kinderen kunnen aan de hand van een kleine enquête hun mening over het verleden geven. 5 De kinderen kunnen een vaststelling koppelen aan een foto en nadien hun keuze verantwoorden. 6 De kinderen tonen een zekere interesse voor de historische ontwikkeling van verschillende maatschappelijke aspecten uit de eigen leefwereld. 7 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema.

2 Activiteit 1 Doelen Oma en opa op bezoek Deel A De voorbereiding 1 De kinderen kunnen zelfstandig een vraag bedenken die ze willen stellen aan een oma of opa op bezoek in de klas. 2 De kinderen kunnen samen met de leerkracht een selectie uit zelfbedachte vragen maken en een vragenreeks voor een interview samenstellen. 3 De kinderen kunnen een originele bedanking voor de oma en opa bedenken en uitwerken. 4 De kinderen zijn nieuwsgierig naar de historische ontwikkeling van voorwerpen en maatschappelijke verschijnselen. Deel B 5 De kinderen kunnen zelfstandig een vooraf voorbereide vraag aan een volwassene stellen. 6 De kinderen tonen zich bereid om zich aan de gemaakte afspraken te houden. 7 De kinderen genieten van het verhaal van de grootouders en kunnen hun waardering tonen door hen origineel en passend te bedanken. Deel C 8 De kinderen kunnen hun ervaringen en reacties omtrent een getuigenis in de klas verwoorden. 9 De kinderen zien in dat mensen, objecten, maatschappelijke structuren en opvattingen evolueren in de tijd en kunnen dat aantonen door foto s te koppelen aan de juiste periode of het juiste jaartal. 10 De kinderen kunnen samen met een partner een afgelijnde taak afwerken.

3 Activiteit 2 Historische littekens in Eigengem en in onze gemeente Doelen 1 De kinderen weten wat een historisch litteken is en kunnen dat illustreren met voorbeelden uit... - een fictieve gemeente; - de eigen gemeente. 2 De kinderen zien in dat hun leefomgeving evolueerde in de tijd door overblijfselen van vroeger op te sporen en te situeren in de tijd en in de ruimte. 3 De kinderen kunnen gegevens situeren op een kaart met behulp van een legende en een rooster. 4 De kinderen kunnen jaartallen aanduiden op de eeuwband. 5 De kinderen kunnen hun voorkeur voor iets uit het verleden verantwoorden. 6 De kinderen tonen belangstelling voor de historische ontwikkeling van elementen uit hun leefomgeving. Activiteit 3 Vroeger is mooi, leuk en interessant Doelen 1 De kinderen weten dat... - mensen elementen uit het verleden koesteren; - mensen nieuwsgierig zijn naar het verleden; - mensen leren over en van het verleden; - mensen het verleden trachten te bewaren. 2 De kinderen kunnen gegeven voorbeelden linken aan deze algemene vaststellingen. 3 De kinderen kunnen aangeven of ze wel of niet akkoord gaan met een stelling over het verleden en kunnen hun keuze verantwoorden. 4 De kinderen tonen belangstelling voor het verleden en het heden, hier en elders.

4 Activiteit 4 Op bezoek in een museum of op historische leerwandeling in de eigen gemeente Doelen 1 De kinderen kunnen bij een bezoek aan een plaatselijk museum of tijdens een historische leerwandeling in de eigen gemeente... - met voorbeelden aantonen hoe gebruiksvoorwerpen, gebouwen... in de tijd evolueren; - vaststellen dat mensen nu andere gewoonten en gebruiken hebben dan vroeger; - vaststellen dat er nu producten zijn die er vroeger niet waren en omgekeerd; - vaststellen dat de evolutie van de techniek het leven van de mensen verandert. 2 De kinderen zijn nieuwsgierig naar sporen van het verleden in hun eigen omgeving en leefwereld. 3 De kinderen kunnen zich tijdens een leeruitstap aan de vooraf gemaakte afspraken houden. (facultatief) 4 De kinderen hanteren met de hulp van een volwassene een digitale fotocamera. Activiteit 5 Syntheseactiviteit thema 7 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

5 Thema 8 In alle maten en gewichten Oriëntatie op thema 8 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. Activiteit 1 2 De kinderen kunnen samen met een partner een spel spelen volgens de gemaakte regels en afspraken. 3 De kinderen ervaren dat er grote verscheidenheid is in de wereld van de mensen, de dieren en de planten en kunnen dat op hun niveau verwoorden. We zijn anders... maar nog veel meer gelijk Doelen 1 De kinderen weten dat... - mensen een grote verscheidenheid in uiterlijke en innerlijke kenmerken vertonen; - er tussen mensen veel innerlijke en uiterlijke gelijkenissen bestaan; en kunnen dat op hun niveau illustreren. 2 De kinderen weten dat verschillen tussen mensen verschillende oorzaken hebben (sekse, ontwikkelingsleeftijd, erfelijkheid...) en kunnen dat op hun niveau illustreren. 3 De kinderen weten dat er meer is dat mensen bindt dan hen scheidt en kunnen dat op hun niveau illustreren. 4 De kinderen kunnen de tekening van een ontwikkelingsfase koppelen aan het juiste jaartal op een eeuwband. 5 De kinderen durven in een groep voor hun mening uitkomen en kunnen die verwoorden.

6 Activiteit 2 Doelen Iedereen anders... en dan? Deel A 1 De kinderen weten dat uiterlijke kenmerken aanleiding kunnen geven tot pestgedrag en discriminatie en kunnen uitspraken daarover beoordelen. 2 De kinderen weten dat er mensen zijn die door een handicap niet over alle mogelijkheden beschikken en kunnen een uitspraak daarover beoordelen. 3 De kinderen kunnen en durven hun mening verwoorden in een kringgesprek. 4 De kinderen kunnen zich inleven in de gevoelens van een ander. 5 De kinderen kunnen in een kringgesprek enkele afspraken respecteren. Deel B 6 De kinderen kunnen een knutselwerk afwerken volgens een gegeven stappenplan. 7 De kinderen tonen zich bereid om in hun gedrag rekening te houden met de inzichten die zij in deze activiteit verwierven. Activiteit 3 Planten vergelijken Doelen 1 De kinderen kunnen enkele belangrijke delen van een boom en een bloem beschrijven en benoemen. 2 De kinderen kunnen duidelijke verschillen en gelijkenissen tussen twee planten herkennen en beschrijven. 3 De kinderen kunnen op basis van een zelfgekozen of een gegeven criterium plantengroepen vormen en kunnen die met eigen voorbeelden aanvullen. 4 De kinderen tonen bewondering voor de grote verscheidenheid in het plantenrijk.

7 Activiteit 4 Dieren vergelijken Doelen 1 De kinderen kunnen enkele belangrijke delen van een vis, een vogel, een insect en een zoogdier beschrijven en benoemen. 2 De kinderen kunnen duidelijke verschillen en gelijkenissen tussen twee dieren herkennen en beschrijven. 3 De kinderen kunnen op basis van een zelfgekozen of een gegeven criterium groepen van dieren vormen en kunnen die met eigen voorbeelden aanvullen. 4 De kinderen tonen bewondering voor de grote verscheidenheid in het dierenrijk. Activiteit 5 Alle maten en gewichten in het verkeer Doelen 1 De kinderen weten dat zij als voetganger of fietser een zwakke weggebruiker zijn en kunnen dat verklaren. 2 De kinderen weten dat zij als zwakke weggebruiker beter een afwachtende, defensieve houding aannemen en kunnen dat principe toepassen in gegeven situaties. 3 De kinderen tonen zich bereid om in het dagelijkse verkeer een defensieve houding aan te nemen. Activiteit 6 Syntheseactiviteit thema 8 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij uit een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

8 Thema 9 Een fluitje van een cent Oriëntatie op thema 9 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen in een reeks mogelijkheden hun voorkeur aankruisen en hun keuze verantwoorden. 3 De kinderen kunnen reflecteren over gespreksregels in groeps- en klassengesprekken. Activiteit 1 Gezond en verstandig kopen Doelen 1 De kinderen kennen de verschillende rubrieken van de voedseldriehoek, kunnen er voedingsproducten in ordenen en hun ordening verantwoorden. 2 De kinderen kunnen de voedseldriehoek gebruiken om een gezond ontbijt en een gezond middagmaal samen te stellen. 3 De kinderen kunnen rubrieken in verband met voeding aanvullen met producten die ze lusten en niet lusten. 4 De kinderen kunnen uitspraken over voeding beoordelen als waar of niet waar. 5 De kinderen kunnen in groep samenwerken. 6 De kinderen kunnen tijdens een groepswerk gespreksregels toepassen.

9 Activiteit 2 Een mond vol tanden Doelen 1 De kinderen kunnen en durven spontaan vertellen over hun ervaringen met tandpijn. 2 De kinderen kunnen in een kringgesprek vragen formuleren die ze aan de tandarts willen stellen. 3 De kinderen kunnen vragen stellen aan de tandarts en kunnen zich tijdens het bezoek beleefd en passend gedragen. 4 De kinderen kunnen controleren of alle vragen een passend antwoord kregen. 5 De kinderen kunnen informatie hanteren om enkele opdrachten af te werken. 6 De kinderen kunnen verwoorden op welke wijze zij de informatie hebben gebruikt om de opdrachten op te lossen of af te werken. Activiteit 3 De supermarkt van Eigengem Doelen 1 De kinderen kunnen een legende en een rooster gebruiken om een aantal zaken te situeren op een eenvoudige plattegrond of een kaartje. 2 De kinderen kunnen een plattegrond hanteren om de weg tussen twee plaatsen met straatnamen te beschrijven. 3 De kinderen kunnen de ligging van supermarkten op hun niveau beoordelen en hun oordeel argumenteren. 4 De kinderen kunnen aangeven in welke afdelingen of rekken van de supermarkten ze bepaalde producten vinden. 5 De kinderen kunnen de legende van een plattegrond van een supermarkt aanvullen. 6 De kinderen kunnen op een kaartje van de eigen gemeente de supermarkten situeren en de legende bij het kaartje aanvullen. 7 De kinderen kunnen met een partner samenwerken om een opdracht correct en binnen een afgesproken timing uit te voeren.

10 Activiteit 4 De kruidenierswinkel van Irma (1935) Doelen 1 De kinderen kunnen en durven spontaan spreken over voorwerpen van vroeger. 2 De kinderen kunnen jaartallen op de eeuwband aanduiden. 3 De kinderen kunnen van jaartallen aangeven tot welke eeuw ze behoren. 4 De kinderen kunnen een onvolledige vergelijking tussen een kruidenierswinkel van 1935 en een supermarkt van 2003 aanvullen. 5 De kinderen kunnen foto s rangschikken bij vroeger of nu. 6 De kinderen kunnen enkele uitspraken beoordelen en hun oordeel verantwoorden. 7 De kinderen kunnen zelfstandig een opdracht afwerken. Activiteit 5 Naar de supermarkt Doelen 1 De kinderen kunnen en durven in een gesprek hun mening zeggen en hun ervaringen verwoorden. 2 De kinderen kunnen zelfstandig inkopen doen in de supermarkt. 3 De kinderen kunnen gepast betalen en kunnen het kasticket controleren. 4 De kinderen kunnen hun gedrag op weg naar en in de supermarkt beoordelen. 5 De kinderen kunnen reflecteren over hun manier van boodschappen doen. 6 De kinderen kunnen met een partner samenwerken.

11 Activiteit 6 Lekkere tussendoortjes Doelen 1 De kinderen kunnen ingrediënten en keukengerei benoemen. 2 De kinderen kunnen een recept lezen en de volgorde van de verschillende handelingen aangeven. 3 De kinderen kunnen zelfstandig lekkere tussendoortjes klaarmaken. 4 De kinderen kunnen het belang van lekkere tussendoortjes verklaren. 5 De kinderen kunnen genieten van het proeven van de tussendoortjes. 6 De kinderen kunnen in groep een opdracht uitvoeren en afwerken. Activiteit 7 Syntheseactiviteit thema 9 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

12 3de cursorische periode Activiteit 1 De eeuwband, vroeger en nu Doelen 1 De kinderen kunnen informatie op en onder de eeuwband correct interpreteren. 2 De kinderen kunnen de juiste tijdsaanduiding bij foto s markeren. 3 De kinderen kunnen informatie gebruiken om het juiste jaartal onder enkele foto s en op een eeuwband te noteren. 4 De kinderen kunnen uitspraken over vroeger en nu beoordelen als waar of niet waar. 5 De kinderen kunnen van een foto afleiden wat er vroeger anders was dan nu. 6 De kinderen kunnen met een partner enkele opdrachten afwerken binnen een opgegeven timing. Activiteit 2 Over de grenzen van Eigengem en onze gemeente Doelen 1 De kinderen kennen de begrippen gemeentegrens, deelgemeente en buurgemeente. 2 De kinderen kennen de deelgemeenten (hoogstens vijf) van de eigen gemeente. 3 De kinderen kunnen op de gemeentekaart één buurgemeente aanduiden en aflezen. 4 De kinderen kunnen een legende en een rooster bij een kaart gebruiken. 5 De kinderen kunnen de windstreken gebruiken om een kaart zowel in het horizontale als in het verticale vlak te oriënteren. 6 De kinderen kunnen de windstreken gebruiken om op een eenvoudige kaart een bepaalde plaats te situeren.

13 Activiteit 3 Ik ben een voetganger Doelen 1 De kinderen kennen op elk type openbare weg de wettelijke en veiligste plaatsen voor een voetganger. 2 De kinderen kennen de veiligste manieren en plaatsen om de openbare weg over te steken. 3 De kinderen kennen de betekenis van verkeersborden die belangrijk zijn voor voetgangers (C19, D9, D11, F49 en F51). 4 De kinderen weten dat de voetganger een zwakke weggebruiker is die vanuit een defensieve houding enkel voorrang neemt op andere weggebruikers wanneer dat én reglementair én veilig is. 5 De kinderen tonen zich bereid om hiermee rekening te houden in hun dagdagelijks verkeersgedrag. Activiteit 4 De winter is voorbij Doelen 1 De kinderen weten dat de winter begint op 21 december en eindigt op 20 maart. 2 De kinderen kunnen enkele verschijnselen in verband met mens en natuur (levend en niet-levend) ordenen als typerend voor de winter of niet. 3 De kinderen kunnen over uitspraken oordelen of ze passen bij de winter of niet.

14 Activiteit 5 Syntheseactiviteit 3de cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in de voorbije cursorische periode, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit de voorbije cursorische periode is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit de voorbije cursorische periode hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche. Thema 10 Vers groen Oriëntatie op thema 10 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen zelfstandig een reeks opdrachten uitvoeren en een verklaring geven voor hun antwoorden. 3 De kinderen kunnen de begrippen siertuin, moestuin, speeltuin, kruidentuin en gemengde tuin met eigen woorden omschrijven. 4 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over het toepassen van de gespreksregels.

15 Activiteit 1 De moestuin van Romain Doelen 1 De kinderen kunnen vragen formuleren die ze tijdens een bezoek willen stellen. 2 De kinderen kunnen geboeid en geconcentreerd kijken naar demonstraties en luisteren naar een woordje uitleg. 3 De kinderen kunnen met het passende gereedschap een aantal handelingen uitvoeren in de moestuin. 4 De kinderen kunnen verklaren waarom een aantal handelingen in de moestuin worden uitgevoerd en kunnen die in de juiste volgorde plaatsen. 5 De kinderen kunnen een aantal gereedschappen benoemen en bij gegeven situaties bepalen welk gereedschap ze moeten gebruiken. 6 De kinderen kunnen bij een aantal gerechten een passende groente opgeven. 7 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over het verloop van het bezoek. 8 De kinderen kunnen met een partner een opdracht volledig en correct uitvoeren binnen een afgesproken timing. Activiteit 2 Zaaien en planten Doelen 1 De kinderen kunnen hun ervaringen met de moestuin verwoorden. 2 De kinderen kunnen werkzaamheden uit de moestuin beschrijven. 3 De kinderen kunnen demonstraties van zaaien en planten geboeid en geconcentreerd volgen en kunnen die met een informatieve tekst vergelijken. 4 De kinderen kunnen bij afbeeldingen de juiste begrippen noteren. 5 De kinderen kunnen uitspraken omtrent zaaien en planten beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen tekeningen over de levenscyclus van een boon chronologisch ordenen. 7 De kinderen kunnen met een partner een opdracht afwerken.

16 Activiteit 3 Zaaien en planten: waar en wanneer? Doelen 1 De kinderen kunnen door gebruik te maken van de legende een zaaikalender aflezen en interpreteren. Activiteit 4 2 De kinderen kunnen vanuit een beschrijving en door het hanteren van de zaaikalender de juiste groente bepalen. 3 De kinderen kunnen vanuit een beschrijving van een groente de zaaikalender van deze groente aanvullen. 4 De kinderen kunnen de zaaikalenders gebruiken om een bepaalde groente te beschrijven. 5 De kinderen kunnen met een partner een opdracht afwerken. Tuinieren in de klas Doelen 1 De kinderen kunnen in groep afspraken maken en werkzaamheden verdelen. 2 De kinderen kunnen in groep een zaaibakje maken. 3 De kinderen kunnen een zaaikalender hanteren om op gepaste wijze te zaaien en te planten in het zaaibakje. 4 De kinderen tonen zich bereid om afspraken en opdrachten omtrent de zorg voor de plantjes en het opvolgen van de groei na te leven en uit te voeren. 5 De kinderen kunnen verklaren waarom een zaaibakje een alternatief kan zijn voor heel wat mensen. 6 De kinderen kunnen en durven hun mening geven over het resultaat van deze activiteit. 7 De kinderen kunnen in groep een opdracht correct uitvoeren.

17 Activiteit 5 Groenten op tafel Doelen 1 De kinderen kunnen hun ervaringen in verband met een restaurantbezoek of een feestmaaltijd verwoorden. 2 De kinderen kunnen een maaltijd van meerdere gangen omschrijven en kunnen bij de verschillende gangen een aantal passende voorbeelden geven. 3 De kinderen kunnen een stappenplan volgen om een gerecht te bereiden onder begeleiding. 4 De kinderen kunnen tijdens de bereiding een onderscheid maken tussen veilige en onveilige handelingen. 5 De kinderen kunnen in overleg met elkaar een aantal regels bedenken die dienst kunnen doen in het reglement van het schoolrestaurant. 6 De kinderen kunnen in groep een opdracht volledig en correct afwerken. 7 De kinderen genieten van een zelfbereid gerecht en van het proeven van niet-alledaagse groenten. Activiteit 6 Syntheseactiviteit thema 10 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

18 Thema 11 Veranderlijk als het weer Oriëntatie op thema 11 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kennen 3 weerselementen (temperatuur, neerslag en bewolking) en kunnen die met eigen woorden omschrijven. 3 De kinderen kunnen de 3 weerselementen observeren, beschrijven en voorstellen met gegeven eenheden, termen en symbolen. 4 De kinderen kunnen onderling afspreken wie de dagelijkse weersobservatie uitvoert. 5 De kinderen kunnen en durven vrij associëren rond enkele tekeningen. 6 De kinderen kunnen voor zichzelf aangeven in welke mate ze het weer van de dag aangenaam vonden of niet. Activiteit 1 Het weer verandert Doelen 1 De kinderen kennen de namen en de volgorde van de seizoenen. 2 De kinderen weten dat de zon de motor is van het weer en de cyclus van de seizoenen en kunnen dat op hun niveau verwoorden. 3 De kinderen kennen enkele specifieke meteorologische kenmerken van de seizoenen en kunnen die ordenen in een gegeven schema. 4 De kinderen kunnen op basis van gegeven en verwerkte informatie uitspraken over de seizoenen beoordelen. 5 De kinderen kunnen aangeven welk seizoen zij verkiezen en kunnen hun keuze verantwoorden. 6 De kinderen kunnen samen met een partner een afgelijnde taak afwerken binnen een bepaalde timing.

19 Activiteit 2 Planten en dieren veranderen mee met de seizoenen Doelen 1 De kinderen kennen de namen van de seizoenen en kunnen die in volgorde opsommen. 2 De kinderen weten dat planten en dieren de invloed van de seizoenen ondergaan en kunnen deze cyclus illustreren met voorbeelden. 3 De kinderen kennen enkele typische, seizoensgebonden aspecten van de dieren- en plantenwereld en kunnen daarvan voorbeelden geven op hun niveau. 4 De kinderen kunnen samen met een partner een afgelijnde taak afwerken binnen een bepaalde timing. 5 De kinderen kunnen hun bewondering tonen voor de natuur. Activiteit 3 Wij veranderen ook Doelen 1 De kinderen weten dat de cyclus van de seizoenen invloed heeft op mensen en hun manier van leven en kunnen dat illustreren. 2 De kinderen kunnen concreet beschrijven wat ze voelen in een concrete situatie. 3 De kinderen kunnen gevoelens bij zichzelf en anderen herkennen en beschrijven. 4 De kinderen weten dat het weer een invloed kan hebben op het gemoed van mensen en kunnen dat illustreren. 5 De kinderen kunnen en durven over hun gevoelens praten. 6 De kinderen kunnen met een partner een spel spelen.

20 Activiteit 4 Het weer en het verkeer Doelen 1 De kinderen weten dat de weersomstandigheden en de wisseling tussen dag en nacht een invloed hebben op het verkeer en kunnen dat op hun niveau illustreren. 2 De kinderen kunnen aangeven hoe ze zich in het verkeer als voetganger of fietser moeten aanpassen aan de weersomstandigheden en de duisternis en zijn bereid dat te doen in het dagelijkse verkeer. Activiteit 5 Syntheseactiviteit thema 11 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen eigen weersobservaties inventariseren en kunnen daar op hun niveau enkele eenvoudige conclusies aan vastknopen. 5 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

21 Thema 12 Vaarwel Oriëntatie op thema 12 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen in een reeks van vier foto s de foto aanduiden die bij een tekst past. 3 De kinderen kunnen informatie halen uit een tekst en kunnen op de eigen ervaringen steunen om vragen te beantwoorden. 4 De kinderen kunnen verslag uitbrengen voor de hele klas. 5 De kinderen kunnen reageren op antwoorden en kunnen die passend aanvullen. 6 De kinderen kunnen samenwerken met een partner en kunnen een opdracht volledig afwerken. Activiteit 1 Tot straks... Tot ziens... Misschien tot ziens... Doelen 1 De kinderen kunnen en durven vanuit hun ervaringen vertellen over gevoelens. 2 De kinderen kunnen en durven over gevoelens praten. 3 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen dat hun gedrag en hun gevoelens situatiegebonden zijn. 4 De kinderen kunnen in een reeks gevoelens deze aanduiden die volgens hen passen bij een gegeven situatie. 5 De kinderen kunnen aangeven welke gevoelens bepaalde personen hebben bij een gegeven situatie. 6 De kinderen kunnen met een partner een afscheidstafereel uitbeelden in een rollenspel. 7 De kinderen kunnen bij het lezen van een gedicht verwoorden wat ze voelen en waaraan ze denken.

22 Activiteit 2 Het ga je goed! Doelen 1 De kinderen kunnen vaststellen en met voorbeelden illustreren dat mensen soms bewust kiezen om voor een lange periode of definitief afscheid te nemen. Activiteit 3 2 De kinderen kunnen beschrijven en verwoorden wat anderen en zijzelf voelen in concrete situaties. 3 De kinderen kunnen in concrete situaties tegenstrijdige gevoelens herkennen en verwoorden. 4 De kinderen kunnen aangeven of zij al dan niet akkoord gaan met gegeven uitspraken en kunnen hun keuze verantwoorden. 5 De kinderen kunnen de gevoelens uitgedrukt in een gedicht herkennen, beschrijven en verwoorden. Afscheid nemen kan pijn doen Doelen 1 De kinderen kunnen geboeid luisteren naar een verhaal en kunnen nadien vragen over dat verhaal beantwoorden. 2 De kinderen kunnen beschrijven en vertellen hoe zij zich voelen in bepaalde situaties. 3 De kinderen kunnen en durven bedenkingen formuleren bij pijnlijke momenten in het leven. 4 De kinderen kunnen hun gevoelens vergelijken met die van anderen. 5 De kinderen kunnen vaststellen en met voorbeelden aantonen dat hun levensverhaal mee bepaald wordt door het levensverhaal van anderen. 6 De kinderen kunnen gevoelens van anderen aanvaarden en begrijpen. 7 De kinderen kunnen gevoelens in een gedicht herkennen en met hun eigen woorden beschrijven.

23 Activiteit 4 Afscheid nemen kan een feest zijn Doelen 1 De kinderen kunnen in groep een planning voor een afscheidsfeest opmaken. 2 De kinderen kunnen in groep enkele eenvoudige toastjes klaarmaken, de klas versieren, gezelschapsspelen spelen en zorgen voor achtergrondmuziek. 3 De kinderen kunnen genieten van een afscheidsfeest. 4 De kinderen kunnen het positieve van een klasvriend beschrijven en verwoorden. Activiteit 5 Syntheseactiviteit thema 12 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

24 4de cursorische periode Activiteit 1 Ieder zijn verhaal Doelen 1 De kinderen kunnen informatie op en onder de eeuwband correct interpreteren. 2 De kinderen kunnen een vergelijking tussen en aanvullen. 3 De kinderen kunnen cijfers van foto s op de juiste plaats onder de eeuwband plaatsen. 4 De kinderen kunnen van uitspraken zeggen of ze passen in de tijd van de overgrootouders, de grootouders, de ouders of in de tijd van nu. 5 De kinderen kunnen van een foto afleiden wat er vroeger anders was dan nu. 6 De kinderen kunnen met een partner enkele opdrachten afwerken. Activiteit 2 Vaarwel aan Eigengem en aan onze gemeente Doelen 1 De kinderen kennen de deelgemeenten (hoogstens vijf) en één buurgemeente van de eigen gemeente. 2 De kinderen kunnen op een kaart de andere buurgemeenten aanwijzen en benoemen. 3 De kinderen kunnen een legende, het rooster en de windroos gebruiken om plaatsen te situeren of op te zoeken op een eenvoudige, hen vertrouwde kaart. 4 De kinderen kunnen met gebruik van de legende, het rooster of de windroos zelf een zoekopdracht verzinnen.

25 Activiteit 3 Ik ben een fietser Doelen 1 De kinderen weten op welke plaats van de openbare weg zij veilig moeten en kunnen fietsen. 2 De kinderen kennen de betekenis van enkele belangrijke verkeersborden (D7, D9, D11, B1, B5, C1, C3, F14) en wegmarkeringen voor fietsers. 3 De kinderen tonen zich bereid om in hun eigen verkeersgedrag rekening te houden met wettelijke afspraken en tips die hun fietsveiligheid verhogen. Activiteit 4 Syntheseactiviteit 4de cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden aangebracht en geoefend in de voorbije cursorische periode, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten geleerd hebben. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aangeven van welke orde (kennen of kunnen) een doelstelling/leerinhoud uit de voorbije cursorische periode is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit de voorbije cursorische periode hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat vast op een specifieke fiche.

Verkenning van het thema

Verkenning van het thema Thema 7 Onder dak Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen samen met een partner enkele meerkeuzevragen in verband met het thema beantwoorden. 2 De kinderen kennen de

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het derde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER EERSTE SEMESTER TWEEDE SEMESTER 1 week

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het tweede leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER 1 week Thema 12

Nadere informatie

4de cursorische periode. 3de cursorische periode

4de cursorische periode. 3de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het vierde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TIMING 1 week Thema 12

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1 Lijst van afkortingen bij de ontwikkelstappen tijd: C = cyclisch / L = lineair / O = ordenen / S = situeren / = begrippen / K = kalenders / e = belangstelling / P = periodiseren / E = evolutie / OWti2

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Planning WO verkeer. Materiaal: Handleiding Wegwijzers 3 Leerwerkboek wegwijzers 3

Planning WO verkeer. Materiaal: Handleiding Wegwijzers 3 Leerwerkboek wegwijzers 3 Planning WO verkeer Handleiding Wegwijzers 3 Leerwerkboek wegwijzers 3 Planning September: Thema 1: schoolomgeving - Les 1: Kruispunten, en ik dan? - Les 2: Helpers Oktober: Thema 1: schoolomgeving - Les

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 2de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de volgende opdracht. De leerlingen proberen de onderlijnde woorden op hun werkblad in te vullen als invuloefening.

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3 VELDWERK LANDSCHAP DOELEN Met dit educatief pakket, ontwikkeld door de natuur- en milieueducatie dienst van de Provincie West-Vlaanderen worden belangrijke doelen en leerplandoelstellingen bereikt in het

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 3de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de opdracht om een griezelhuis in te richten. Hun taak is om te bepalen welke dieren er in het huis aanwezig zullen

Nadere informatie

Geschiedenis/erfgoed

Geschiedenis/erfgoed Geschiedenis/erfgoed Kerndoel: Oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling

Nadere informatie

Mensen bouwen, besturen en beschermen

Mensen bouwen, besturen en beschermen Thema 7 Mensen bouwen, besturen en beschermen Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen

Nadere informatie

Eindtermen Wonen en leven in India

Eindtermen Wonen en leven in India Eindtermen Wonen en leven in India Leergebiedgebonden eindtermen Wereldoriëntatie Natuur ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waanemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze

Nadere informatie

1. Wereldoriëntatie - Natuur

1. Wereldoriëntatie - Natuur 1. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden 1.1 kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren; 1.2 kunnen, onder begeleiding, minstens één

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam

WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam WO: januari tot juni 2016 Natuur Ons lichaam 1 Ik ken deze begrippen en kan ze verklaren. spijsvertering, bloedsomloop, energie, hersenen, hoofd, romp, ledematen, skelet, geraamte, zintuigen Tip: Zoek

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw

Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw Leren over Tijd 1. Onderbouw Dag en dagen. 1.tijd meten aan de natuur * volgen zon gedurende de dag met schaduw 1.tijd meten aan de natuur * zonnewijzer

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:...

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:... T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING Naam jongere:... Naam beoordelaar:... Mondelinge interactie LUISTEREN Instructie begrijpen van leerkracht, medeleerling, begeleider Lk zegt: Maak de materialen proper en

Nadere informatie

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2

Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Registratieblad aanbod doelen SLO groep 1 en 2 Mondelinge taalvaardigheid: aanbod doelen voor groep 1 en 2 verwerkt in de kleuterthema s Woordenschat en woordgebruik Th 1 2 3 4 5 6 totaal uitbreiden van

Nadere informatie

LEREN LEREN WAT? HOE?

LEREN LEREN WAT? HOE? LEREN LEREN Bij leren leren ondersteunt de school je schoolse leren en biedt de school je methodieken om toe te passen in leersituaties buiten de school. Als school hebben we gekozen voor het VELOO-programma,

Nadere informatie

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar 5 e Leerjaar 6 e Leerjaar EINDTERMENTABEL OVERZICHT Flos en Bros werkboekjes Tandenmuzeum De mondgazt Dagboek v/e tandenborstel Gezonde start in de mond - Suiker Verzin een supersmoes Tanden de wereld

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 1 Herkennen en benoemen op basis van gevoel, kleur, smaak 6 1 2 Explorerende en experimenterende aanpak 6 2/3 3 Gericht waarnemen en er uitdrukking

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden hun woordenschat uit.

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden hun woordenschat uit. Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 1ste graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 1ste graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 1ste graad pijpenragers elastiek kurkenstop/plasticine/ lijm Neem de elastiek en knip een stuk van 25 cm. Neem de plasticine, klei of kurk als lichaam

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen

maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen Dagplanning De Zonnegloed dierenavonturen 3-daagse maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen Dag 1: Maandag of woensdag Waar parkeren? TP werkt zoveel mogelijk

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen Infofiche Helpertje 1. Praktische gegevens + Werkboek: Helpertje (CN0618) + Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje en Junior Helper (CN0617) + Doelgroep: 10 tot 12 jaar + Duur: 16 uur + praktijktest

Nadere informatie

Het mysterie van ons bord

Het mysterie van ons bord Voeding graad 1 Het mysterie van ons bord Lesvoorbereiding Print Simon de kleine detective uit. Verzend de mail naar je eigen mailadres en laat deze dan op het smartboard zien (zonder de afzender te laten

Nadere informatie

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen kennen en uitvoeren, het juiste en doelgerichte gebruik van bepaalde materialen en voorwerpen. Het kind ontwikkelt het denken: het begrip voor de logische opeenvolging van concrete handelingen en de kennis

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen Infofiche Helpertje 1. Praktische gegevens Werkboek: Helpertje (CN0618) Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje-Junior Helper (CN0617) Doelgroep: 10 tot 12 jaar Duur: 16 uur + praktijktest Lesgever:

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Wat zijn generieke competenties?

Wat zijn generieke competenties? Wat zijn generieke competenties? In duaal leren nemen generieke competenties een centrale plaats in. Het is de bedoeling dat jongeren er dus een goed begrip van hebben voordat erover gesproken kan worden

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE)

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE) Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas - Virtueel bedrijfsbezoek Film: Bedrijf en logistiek proces 1 Belang logistiek voor bedrijf Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is

Nadere informatie

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp Thema 5 Zevenmijlslaarzen Oriëntatie op thema 5 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen elementen van voorkennis gebruiken bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Tuinkers met taksi. Geef ze de ruimte! ROB-dag 2018 Jolande Kelder. onderzoekend leren in de onderbouw. Hogeschool Viaa, Zwolle

Tuinkers met taksi. Geef ze de ruimte! ROB-dag 2018 Jolande Kelder. onderzoekend leren in de onderbouw. Hogeschool Viaa, Zwolle 10 Tuinkers met taksi Geef ze de ruimte! onderzoekend leren in de onderbouw ROB-dag 2018 Jolande Kelder Hogeschool Viaa, Zwolle Klik om tekst toe te voegen 10 Kleuters en onderzoek Onderzoeken; dat past

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden?

Daarom geef ik vanaf vandaag geen huiswerk meer mee om extra tijd vrij te maken om te oefenen. Wat kan in deze voorbereidingsperiode geoefend worden? Beste, Vanaf vandaag (25/11) tot en met dinsdag 3 december wordt in de klas alle geziene leerstof van taal en wiskunde herhaald en geoefend. Dit als voorbereiding op de kerstproeven. Daarom geef ik vanaf

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Handige Harry s. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Handige Harry s Handleiding en leerdoelen - 2de graad Van een aantal dieren kunnen aantonen dat ze aangepast zijn aan hun omgeving. De vaardigheden van dieren in verband brengen met hun levenswijze Voorbeelden

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en logistiek proces - 3 Talenten en beroepen: logistiek Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

eerste leerjaar www.lessenpakket.be

eerste leerjaar www.lessenpakket.be eerste leerjaar 1 Wat voor lekkers zwemt daar? Opdracht Plaats de letters in de juiste volgorde en schrijf de naam van de vis onder de passende tekening. namen van vissen samenstellen a.d.h.v. losse door

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking Eindtermen wiskunde B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking 1. Getallen 1.1 Tellen en terugtellen met eenheden, tweetallen, vijftallen en machten van tien 1.2 Functies van natuurlijke

Nadere informatie

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen.

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Workshop Het museum Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Materiaal: Het maquettepakket van in het muzeeum. Doelen: Moedertaal: Lezen: Communicatieve elementen

Nadere informatie

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k

Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Bee l d e n d e v o r m i n g, n a t u u r, t e c h n i e k Thema / onderwerp Als verwerkingsactiviteit gaan de kinderen een eigen (kinder)boerderij maken, inclusief huisvesting (stallen, hokken, schuilplaatsen

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd.

Nadere informatie

Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld

Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld 1) Reflecteer over deze workshop en het bezoek. Wat vond je interessant? Wat minder? Wat heb je geleerd? Wat ontbrak er volgens jou? Wat ik interessant vind aan

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

www.bingel.be pagina 1 van 12 VAN IN

www.bingel.be pagina 1 van 12 VAN IN Ankers! 2 Maatschappij de euro (1) Ankers! 2 Maatschappij de euro (2) Ankers! 2 Techniek Ik ben gemaakt uit (materialen) Ankers! 2 Natuur ordenen in groepen Ankers! 2 Natuur Waar groei of leef ik? Ankers!

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht op het aanleren van de vaardigheden die nodig zijn informatie van alledag te begrijpen. Doelgroep Praktijkgericht Lezen 1 Het programma

Nadere informatie

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden

Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Les 7 Luisteren Niet luisteren Belang van luisteren Luisterdoelen Luistervaardigheden Je kan verschillende soorten gesprekken hebben. Bijvoorbeeld: Formeel Gepland en met een bepaald doel; voorbereiding!

Nadere informatie

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens!

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens! Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur (RKve) de andere. Zich laten inspireren door de wijze waarop Jezus met anderen omgaat en oproept

Nadere informatie

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Onderdeel van de eindrapportage

Nadere informatie

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P 1 Leerlijn per thema 1. Voetgangerstraining Bij de groep aansluiten (met wandelkoord). Hand in hand met een begeleider stoppen om over te steken (stoeprand = stoprand). Bij de groep aansluiten (zonder

Nadere informatie

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding

Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Kenniskring Vormend Onderwijs Thema: Onderzoekende Houding Onderzoekende houding Samenwerking Academische Opleidingsschool De Sprankel en Viaa Kenniskring Vormend onderwijs. Werkplaats Onderzoekende houding

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling Aardrijkskunde Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen? Hoe leg je de relatie met de beginsituatie?

Nadere informatie