4de cursorische periode. 3de cursorische periode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4de cursorische periode. 3de cursorische periode"

Transcriptie

1 28 weken 3 Het jaarschema van het vierde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TIMING 1 week Thema 12 2 weken Thema 11 2 weken Thema 10 2 weken 1 week Thema 9 2 weken Thema 8 2 weken Thema 7 2 weken 1 week Thema 6 2 weken Thema 5 2 weken Thema 4 2 weken 1 week Thema 3 2 weken Thema 2 2 weken Thema 1 2 weken 4de cursorische periode Eén kopen, vijf gratis Het leven is mooi Van producent tot consument In vuur en vlam 3de cursorische periode Proeven van proefjes Ik wil koning worden 2de cursorische periode Het staat in de krant Vrije tijd = drukke tijd Werken noemt men een job 1ste cursorische periode Dieren passen zich aan Waar ik woon, waar anderen wonen Welkom THEMATISCH WERKEN oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema 4de cursorische periode activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 3de cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 2de cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 1ste cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding CURSORISCH De cursorische periodes waarin specifieke elementen aan Het boekje Voor altijd met een selectie De instrumenten voor de WERKEN bod komen uit de domeinen: van: evaluatie van: - natuur - tijd - te verwerven begrippen - kennis - technologie - ruimte - te verwerven vaardigheden - vaardigheden - mens en uit uit - attitudes (en zelfbeeld) - maatschappij - verkeer - de syntheses van het thematisch werken - muzische opvoeding - de cursorische periodes

2 Thema 1 Welkom Activiteit 1 Welkommiddag: op onze gezondheid! Doelen 1 De kinderen kennen de verwachtingen van hun nieuwe leerkracht en kunnen die illustreren. 2 De kinderen kunnen hun verwachtingen en gevoelens over het nieuwe schooljaar verwoorden. 3 De kinderen kunnen afspraken in een kring- of klassengesprek eerbiedigen. 4 De kinderen kunnen voor een beperkte doe-opdracht in groep samenwerken. 5 De kinderen durven hun gevoelens in groep verwoorden. 6 De kinderen voelen zich welkom in hun nieuwe klas. Activiteit 2 Je naam: een hele geschiedenis! Doelen 1 De kinderen weten en kunnen verklaren dat een voornaam vrij wordt gekozen, terwijl een familienaam wordt doorgegeven. 2 De kinderen kunnen op hun niveau een eenvoudige historiek van de naamgeving beschrijven. 3 De kinderen kunnen met voorbeelden uit hun omgeving illustreren dat de keuze van een voornaam trendgevoelig is. 4 De kinderen kunnen op hun niveau verklaren waarom sommige familienamen dreigen uit te sterven, terwijl andere zo vaak voorkomen. 5 De kinderen kunnen tabellen en staafdiagrammen correct interpreteren. 6 De kinderen kunnen in een kleine enquête bij hun ouders enkele gegevens over hun voor- en familienaam verzamelen. 7 De kinderen kunnen hun eigen voorkeur met betrekking tot naamgeving kenbaar maken. 8 De kinderen tonen zich bereid elkaar met de correcte voornaam aan te spreken.

3 Activiteit 3 Terugblikken en vooruitkijken Doelen 1 De kinderen kunnen hun eigen vakantieherinneringen vlot verwoorden en luisteren naar het verhaal van anderen. Activiteit 4 2 De kinderen kunnen de belangrijke kaders voor tijd (eeuwband) en ruimte (gemeentekaart en windroos) van het vorige schooljaar vlot hanteren in diverse toepassingen. 3 De kinderen kunnen de klasactiviteiten in een weekschema invullen. 4 De kinderen kunnen na onderling overleg een themaboek en een jaarfries samenstellen en de bedoeling ervan illustreren. 5 De kinderen kunnen in een kring- of klassengesprek de afspraken naleven. 6 De kinderen kunnen genieten van het eigen vormgevingsproces en van het beeldend werk van klasgenoten. Veilig naar en op school Doelen 1 De kinderen kennen enkele tips omtrent veiligheid - op de speelplaats - op het parkeerterrein - met de fiets - te voet - met de auto en kunnen die verwoorden. 2 De kinderen kunnen voor elke gegeven spel- en verkeerssituatie zelfstandig een veiligheidsbevorderende tip aanreiken. 3 De kinderen kunnen voor elke gegeven spel- en verkeerssituatie aangeven waaraan zijzelf specifiek aandacht zouden schenken en zijn bereid dat ook werkelijk te doen.

4 Activiteit 5 We maken afspraken Doelen 1 De kinderen kunnen vanuit een bespreking en een evaluatie van de klasafspraken van vorig schooljaar een aangepast klasreglement voor dit schooljaar samenstellen. 2 De kinderen kunnen de afspraken in het schoolreglement verklaren en verantwoorden. 3 De kinderen zijn bereid om de afspraken in het klas- en schoolreglement na te leven. Activiteit 6 Een aangekondigde evacuatieoefening Doelen 1 De kinderen kennen de afspraken inzake evacuatie en passen die vlot toe. 2 De teamleden en/of personeelsleden kennen hun specifieke taak bij evacuatie en voeren die correct uit. 3 De kinderen, leerkrachten en het personeel verlaten het schoolgebouw in de kortst mogelijke tijd en verzamelen op een veilige plaats. 4 De verzamelverantwoordelijken bekomen door controle de zekerheid dat niemand in het schoolgebouw is achtergebleven. 5 De verzamelverantwoordelijken verhinderen dat iemand naar het gebouw terugkeert of de verzamelplaats verlaat. 6 De betrokkenen evalueren de oefening en passen indien nodig de procedure aan.

5 Activiteit 7 Syntheseactiviteit thema 1 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast. Thema 2 Waar ik woon, waar anderen wonen Oriëntatie op thema 2 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen elementen van voorkennis gebruiken bij het verwerken van enkele oriënterende opdrachten over het komende thema. 3 De kinderen kunnen op hun niveau zelfstandig materiaal verzamelen en selecteren dat volgens hen verwijst naar de eigen provincie. 4 De kinderen kunnen zelfstandig een thematafel vulling geven.

6 Activiteit 1 Onze gemeente Doelen 1 De kinderen weten dat ons land verdeeld is in gemeenten en kunnen dat illustreren met voorbeelden uit de eigen omgeving. 2 De kinderen kennen de begrippen gemeente, deelgemeente, fusiegemeente, kinderburgemeester, burgemeester, schepen, gemeenteraad, College van Burgemeester en Schepenen en kunnen die illustreren of verklaren. 3 De kinderen kunnen het bestuur van een gemeente in een schema voorstellen en dat toelichten. 4 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen dat de gemeente vele taken vervult. 5 De kinderen kunnen de functie van het gemeentehuis illustreren, eventueel met eigen voorbeelden. 6 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht afwerken. Activiteit 2 Steden en gemeenten hebben een verleden Doelen 1 De kinderen kennen enkele historische gebouwen, plaatsen, beelden, straten... in de eigen gemeente en kunnen die situeren in de tijd (vorige eeuw of vroeger) en in de ruimte (gemeentekaart). 2 De kinderen kunnen aan de hand van een gegeven lijst besluiten of hun gemeente in het verleden belangrijk was of niet. 3 De kinderen kennen de evolutie (3 stappen) van een historische stad en kunnen die met gegeven foto s, woordstroken en tekeningen in een schema opbouwen. 4 De kinderen weten of zij in een plattelandsgemeente, in een verstedelijkte gemeente of in een stad wonen, kunnen dat verklaren en enkele voor- en nadelen van hun woonplaats opnoemen. 5 De kinderen kunnen de belangrijke woorden in een tekst selecteren en hun selectie vergelijken met die op het knipblad. 6 De kinderen kunnen bepalen of zij alleen of met een partner een taak afwerken.

7 Activiteit 3 Wie woont er naast ons? Doelen 1 De kinderen kennen de begrippen provincie, provinciehoofdplaats, provincieraad, Bestendige Deputatie en gouverneur en kunnen die op hun niveau verklaren. 2 De kinderen kunnen in een schema het bestuur van de provincie vergelijken met dat van de gemeente. 3 De kinderen kunnen enkele voorbeelden geven van initiatieven van de provincie in hun buurt. 4 De kinderen kunnen enkele gegevens en specifieke kenmerken van de provincie op een fiche verzamelen. 5 De kinderen kunnen de eigen gemeente, de aangrenzende gemeenten en de provinciehoofdplaats op de provinciekaart situeren. 6 De kinderen kunnen zich met behulp van de windroos op verschillende provinciekaarten situeren. 7 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een in tijd beperkte opdracht afwerken. Activiteit 4 Afval ophalen en selecteren in de gemeente Doelen 1 De kinderen kunnen de evolutie van de ophaling en de verwerking van afval in de gemeente reconstrueren. 2 De kinderen kunnen de gemeentelijke ophaalkalender correct interpreteren. 3 De kinderen kunnen de werking en de functie van gescheiden afvalinzameling en van het containerpark verwoorden en met gegeven woorden en tekeningen schematiseren.

8 Activiteit 5 Leeruitstap naar het gemeentehuis en/of het containerpark Doelen 1 De kinderen kunnen levensechte waarnemingen en ervaringen koppelen aan reeds verworven begrippen of inzichten i.v.m. - de functie en werking van een gemeentehuis; - de functie en werking van een containerpark. 2 De kinderen kunnen tijdens een leeruitstap gericht waarnemen en durven toelichting vragen aan externe deskundigen. 3 De kinderen kunnen in voorbereiding op een leeruitstap de reisroute op een gemeentekaart aanduiden en vooraf zelf een vraag bedenken. 4 De kinderen kunnen zich tijdens een leeruitstap houden aan gemaakte afspraken. 5 De kinderen kunnen na een leeruitstap voor zichzelf en voor de groep evalueren of gemaakte afspraken werden nageleefd. Activiteit 6 Syntheseactiviteit thema 2 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al dan niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast.

9 Thema 3 Dieren passen zich aan Oriëntatie op thema 3 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. Activiteit 1 2 De kinderen kunnen bij een aantal foto s de associatie maken met hun gevoel van een veilig nest. 3 De kinderen kunnen zelfstandig een reden neerschrijven waarom ze eens verhuisden of waarom ze wel eens zouden willen verhuizen. 4 De kinderen kunnen hun voorkennis weergeven i.v.m. de ontwikkelingen van rups tot vlinder en van kikkerdril tot kikker. 5 De kinderen kunnen omschrijven hoe zij voor hun huisdieren zorgen. 6 De kinderen zijn gemotiveerd voor de activiteiten van dit thema. 7 De kinderen kunnen enkele opdrachten in overleg met een partner uitvoeren. Ik ben lekker (on)zichtbaar Doelen 1 De kinderen kunnen uit foto s en teksten afleiden hoe een natuurfotograaf zich gedraagt en over welke middelen hij beschikt. 2 De kinderen kunnen met eigen ervaringen en wat informatie aantonen dat bepaalde dieren zich verdedigen door zich aan hun omgeving aan te passen. 3 De kinderen kunnen een reeks uitspraken over de spanrups en de natuurfotograaf correct ordenen en rubriceren. 4 De kinderen kunnen uit een reeks middelen en materialen een keuze maken die past bij een natuurfotograaf en ze kunnen hun keuze verantwoorden. 5 De kinderen kunnen uit een reeks uitspraken deze aankruisen die passen bij een bepaald dier. 6 De kinderen kunnen uit een reeks foto s van dieren de passende foto selecteren die bij een reeks uitspraken past. 7 De kinderen kunnen aangeven hoe ze zich als fietser of voetganger duidelijk zichtbaar maken in het verkeer. 8 De kinderen kunnen in partnerwerk een aantal opdrachten uitvoeren. 9 De kinderen kunnen verwonderd zijn over de schoonheid van de natuur.

10 Activiteit 2 Een veilig nest Doelen 1 De kinderen kunnen verschillende functies van een woning opnoemen en beschrijven. 2 De kinderen kunnen uit eigen ervaring en uit informatie afleiden en besluiten dat niet iedereen over een degelijke woning beschikt. 3 De kinderen kunnen verschillende functies en kenmerken van een woning uit 1840 vergelijken met die van een woning vandaag. 4 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen dat er tussen mens en dier gelijkenissen en verschillen zijn bij het bouwen van een woonst of verblijf. 5 De kinderen kunnen een rooster met kenmerken van vogels en zoogdieren aanvullen. 6 De kinderen kunnen in partnerwerk een aantal opdrachten uitvoeren. Activiteit 3 Dieren verhuizen Doelen 1 De kinderen kunnen verschillende redenen bedenken waarom mensen verhuizen. 2 De kinderen kunnen een afgebakend deel informatie op hun eigen manier verwerken en aan de klas voorstellen. 3 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen dat, wanneer de omgeving verandert, de dieren zich aanpassen. 4 De kinderen kunnen het gedrag van dieren als reactie op weersveranderingen beschrijven en met voorbeelden illustreren. 5 De kinderen kunnen een schema met oorzaken en gevolgen aanvullen. 6 De kinderen kunnen de betekenis van trekvogel, standvogel, zwerfvogel, wintergast en zomergast opzoeken in het woordenboek en met een voorbeeld illustreren. 7 De kinderen kunnen samen met een partner of in groep een aantal opdrachten uitvoeren.

11 Activiteit 4 Snikheet en ijskoud Doelen 1 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen hoe ze zich beschermen tegen felle koude en hevige warmte. 2 De kinderen kunnen verbanden aangeven tussen bepaalde gedragingen van mensen en dieren, wanneer ze zich beschermen tegen hitte of koude. 3 De kinderen kunnen met voorbeelden illustreren hoe dieren zich gedragen in de verschillende seizoenen. 4 De kinderen kunnen de reacties van bepaalde dieren op felle koude en hevige warmte beschrijven. 5 De kinderen kunnen een tabel met oorzaken en gevolgen aanvullen. 6 De kinderen kunnen de verschillende stadia in de ontwikkeling van kikkerdril tot kikker en van ei tot vlinder chronologisch rangschikken. 7 De kinderen kunnen de betekenis van sommige woorden opzoeken in een woordenboek. 8 De kinderen kunnen genieten van de natuur. Activiteit 5 De mens steekt een handje toe Doelen 1 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen hoe de mens de overlevingskansen van dieren kan vergroten. 2 De kinderen kunnen de zorg voor hun huisdieren beschrijven. 3 De kinderen kunnen met voorbeelden illustreren wanneer dieren fokken in gevangenschap nuttig kan zijn. 4 De kinderen kunnen situaties met dieren beoordelen als goed of fout en hun oordeel verantwoorden. 5 De kinderen kunnen de nadelige gevolgen van sommige ingrepen van de mensen beoordelen en de slachtoffers opnoemen. 6 De kinderen kunnen respect tonen voor mensen die zich inzetten voor dieren. 7 De kinderen zijn bereid om hun gedrag tegenover dieren indien nodig aan te passen.

12 Activiteit 6 Syntheseactiviteit thema 3 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast. 1ste cursorische periode Activiteit 1 Van eeuw- naar eeuwenband Doelen 1 De kinderen kunnen jaartallen uit een stamboom aanduiden en situeren op een eeuwband. 2 De kinderen kunnen grootouders en overgrootouders situeren en aanduiden op een eeuwband. 3 De kinderen kunnen opgegeven jaartallen situeren in de passende eeuw. 4 De kinderen kunnen het eerste en laatste jaartal van een bepaalde eeuw opnoemen. 5 De kinderen kunnen jaartallen uit een bepaalde eeuw opnoemen. 6 De kinderen kunnen jaartallen uit het begin, het midden en het einde van een bepaalde eeuw opnoemen. 7 De kinderen kunnen met een partner een taak afwerken.

13 Activiteit 2 Ik wil gezien worden Doelen 1 De kinderen kennen de verplichte onderdelen van een fiets die de zichtbaarheid vergroten en kunnen die op een fiets aanduiden. 2 De kinderen kennen allerlei reflecterend materiaal en kunnen dit bij een voetganger of een fietser passend aanbrengen. 3 De kinderen kunnen in een opgegeven reeks de ontbrekende gegevens i.v.m. zichtbaarheid aanvullen. 4 De kinderen kunnen foto s i.v.m. zichtbaarheid beoordelen. 5 De kinderen kunnen met een partner een taak afwerken. Activiteit 3 Onze provincie in hokjes Doelen 1 De kinderen kennen de eigen provinciehoofdplaats. 2 De kinderen kunnen op basis van een zelf getekend rooster (matrix) de coördinaten van gemeenten op de provinciekaart opgeven. 3 De kinderen kunnen vlot een legende, een rooster (matrix) en een alfabetische namenlijst met coördinaten (register) hanteren om gemeenten en andere geografische gegevens te situeren op de eigen provinciekaart. 4 De kinderen kunnen binnen de eigen provincie met behulp van de windroos gemeenten situeren. 5 De kinderen verkennen in een extra taak de kaart van Vlaanderen. 6 De kinderen kunnen in groep een taak afwerken en afspraken maken over de taakverdeling.

14 Activiteit 4 Klussen voor de wintervogels Doelen 1 De kinderen kunnen verklaren hoe winterblijvers worden geholpen door een nestkastje en een vetbol. 2 De kinderen kunnen, met of zonder de hulp van volwassenen, een nestkastje timmeren volgens een stappenplan. 3 De kinderen kunnen aan de hand van een stappenplan een vetbol maken. 4 De kinderen kunnen materialen en grondstoffen correct en veilig bedienen en/of verwerken. 5 De kinderen zijn bereid om na een knutseltaak op te ruimen. 6 De kinderen kunnen na een knutseltaak verwoorden wat goed en wat minder goed ging en hieruit enkele conclusies voor een volgende taak formuleren. Activiteit 5 Syntheseactiviteit 1ste cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen de functie en werkzaamheden van enkele personen in de gemeente opzoeken in het infoboek en dat noteren. Ze kunnen ook opgeven waar ze deze gegevens vonden. 2 De kinderen kunnen uit een reeks mogelijkheden de passende aankruisen i.v.m. wat ze geleerd hebben bij de eerste doelstelling. 3 De kinderen kunnen voor twee vaardigheden opzoeken waar in het werkboek ze die hebben geoefend. Ze kunnen dit werkblad opgeven. 4 De kinderen kunnen uit een reeks vaardigheden die aankruisen die ze hebben toegepast tijdens doelstelling drie. 5 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 6 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast.

15 Thema 4 Werken noemt men een job Oriëntatie op thema 4 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen een kwartet vormen dat bestaat uit een beroep, een grondstof, een product en het gebouw waar gewerkt wordt. 2 De kinderen kunnen beroepen, producten, grondstoffen en gebouwen benoemen en beschrijven. 3 De kinderen kunnen met een partner overleggen. 4 De kinderen kunnen hun partnerwerk evalueren. 5 De kinderen kunnen hun eigen voorkeur of afkeur voor bepaalde beroepen verwoorden en motiveren. Activiteit 1 Hier wordt gewerkt: een geschikte plaats Doelen 1 De kinderen kunnen de inplanting van gebouwen en bedrijven beschrijven en interpreteren. 2 De kinderen kunnen op een kaart van hun regio of buurt allerlei werksituaties situeren en daarbij enkele vaststellingen noteren. 3 De kinderen kunnen het verband leggen tussen soorten bedrijven en soorten beroepen. 4 De kinderen kunnen bij gegeven foto s het beroep van de persoon noteren, de materialen en processen die bij dit beroep horen neerschrijven en de foto s koppelen aan afbeeldingen vangebouwen (bedrijven). 5 De kinderen kunnen uit een aantal verklaringen deze selecteren die passen bij bepaalde gebouwen. 6 De kinderen kunnen verantwoorden waarom ze graag/niet graag op een bepaalde plaats wonen. 7 De kinderen kunnen voor elk criterium bij de inplanting van een nieuw schoolgebouw een waardering geven van 1 tot en met 4. 8 De kinderen kunnen in groep een opdracht correct en volledig uitvoeren. 9 De kinderen kunnen hun groepswerk en de samenwerking beoordelen.

16 Activiteit 2 Gezocht: m/v met talent Doelen 1 De kinderen kennen het onderscheid tussen werknemers en werkgevers. 2 De kinderen weten en kunnen met voorbeelden aantonen dat er gevaarlijke en ongezonde beroepen bestaan. 3 De kinderen weten dat sommige beroepen zware, andere lichte lichamelijke en geestelijke inspanningen vergen en kunnen dit met voorbeelden illustreren. 4 De kinderen weten dat bij sommige jobs verschillende werktijden voorkomen. 5 De kinderen kunnen beroepen van volwassenen op een eenvoudige wijze beschrijven. 6 De kinderen kunnen illustreren dat beroepen vaardigheden vereisen die niet noodzakelijk aan een geslacht gebonden zijn. 7 De kinderen weten dat er op dit ogenblik sommige beroepen vooral door mannen, en andere vooral door vrouwen worden uitgeoefend en kunnen dit op hun niveau verklaren. 8 De kinderen kunnen op hun niveau een aantal oorzaken en gevolgen van werkloosheid opnoemen. 9 De kinderen stellen vast dat we voor levensnoodzakelijke behoeften vaak afhankelijk zijn van andere mensen. 10 De kinderen kunnen de verantwoordelijkheid voor een groepstaak op zich nemen. 11 De kinderen kunnen in groep een opdracht correct en binnen een afgesproken tijd uitvoeren.

17 Activiteit 3 Enkele stappen in het verleden Doelen 1 De kinderen ontdekken de werktijden van kinderen uit verschillende eeuwen en kunnen dat op een daglijn voorstellen. Activiteit 4 2 De kinderen kunnen hun eigen situatie en daglijn vergelijken met die van kinderen uit andere eeuwen en op hun niveau enkele conclusies trekken. 3 De kinderen kunnen situaties en werkomstandigheden toewijzen aan een bepaalde eeuw. 4 De kinderen kunnen op hun niveau hun mening verwoorden over kinderarbeid. 5 De kinderen kunnen met een partner een opdracht uitvoeren. Een bezoek Doelen 1 De kinderen kunnen aan de hand van een fotoreportage met onderschriften een identiteitskaart van een bedrijf opstellen (facultatief). 2 De kinderen kunnen aan de hand van een voorbeeld zelf een identiteitskaart van het bezochte bedrijf opstellen. 3 De kinderen kunnen aan de hand van een invulblad de nodige gegevens over een bedrijf verzamelen. 4 De kinderen kunnen aan de hand van een identiteitskaart twee bedrijven vergelijken en de verschillen en gelijkenissen noteren en bespreken. 5 De kinderen kunnen en durven gerichte vragen stellen aan de gids van het bedrijf. 6 De kinderen kunnen verwoorden hoe ze zich moeten gedragen tijdens het bezoek en kunnen dit toepassen. 7 De kinderen kunnen op passende wijze en op hun niveau de gids bedanken voor de rondleiding. 8 De kinderen kunnen een fototoestel hanteren om een fotoverslag te maken van het bedrijfsbezoek. 9 De kinderen kunnen op hun niveau verwoorden wat zij interessant vonden. 10 De kinderen kunnen hun voorkeur of afkeer uiten voor een job uit het bedrijf en dit verantwoorden. 11 De kinderen kunnen in partnerwerk een taak uitvoeren en afwerken.

18 Activiteit 5 Syntheseactiviteit thema 4 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast. Thema 5 Vrije tijd, drukke tijd Oriëntatie op thema 5 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen in een voortaak hun eigen vrijetijdsbesteding beschrijven. 2 De kinderen kunnen een kalender gebruiken om belangrijke gebeurtenissen uit hun eigen leven aan te duiden. 3 De kinderen weten dat er een ruim aanbod is aan vrijetijdsbesteding en kunnen dit illustreren met voorbeelden. 4 De kinderen kunnen gegevens van tabellen en grafieken aflezen en noteren. 5 De kinderen kunnen gegevens vergelijken en op hun niveau vaststellingen en conclusies formuleren. 6 De kinderen kunnen met een partner een opdracht uitvoeren. 7 De kinderen kunnen deze samenwerking beoordelen.

19 Activiteit 1 Doelen Ons plekje 1 De kinderen kunnen op een plattegrond van de eigen gemeente een weg aanduiden. 2 De kinderen kunnen op een plattegrond van de eigen gemeente bekende plaatsen situeren. 3 De kinderen kunnen een legende bij een plattegrond raadplegen. 4 De kinderen kunnen de begrippen wijk, dorp, gemeente en stad in een juiste context gebruiken. 5 De kinderen kunnen pictogrammen herkennen en toepassen in hun omgeving. 6 De kinderen kunnen nauwkeurig en gericht waarnemen in functie van gestelde vragen. 7 De kinderen kunnen uit een aantal vaststellingen op een speelplein conclusies trekken voor de gebruikers (veiligheid, leeftijdscategorie...). 8 De kinderen kunnen situaties die schadelijk zijn voor de gezondheid herkennen en verwoorden hoe ze elementaire hulp kunnen verlenen. 9 De kinderen kunnen wantoestanden ontdekken en die op hun niveau aanklagen. 10 De kinderen kunnen in groep samenwerken om een opdracht uit te voeren.

20 Activiteit 2 Doelen Welkom in de club 1 De kinderen weten dat er een ruim aanbod is van vrijetijdsbesteding en kunnen dit illustreren met voorbeelden. 2 De kinderen kunnen in een onderwijsleergesprek de diverse vormen van clubs, met lichamelijk passieve en actieve activiteiten, onderscheiden, onderzoeken en evalueren. 3 De kinderen kunnen de clubactiviteiten op een weekschema weergeven en vergelijken met hun eigen weekschema. 4 De kinderen kunnen verschillen en gelijkenissen tussen weekschema s van diverse clubs vergelijken en op hun niveau verklaren. 5 De kinderen weten dat in elke vereniging volwassenen en jongvolwassenen leiding geven en kunnen dit illustreren met voorbeelden. 6 De kinderen weten dat elke club specifieke regels heeft en kunnen er enkele aan clubs toewijzen. 7 De kinderen kunnen cijfergegevens over ledenaantallen vergelijken en op hun niveau conclusies formuleren. 8 De kinderen kunnen hun persoonlijke voorkeur uiten voor bepaalde activiteiten en clubs en kunnen dit op hun niveau argumenteren. 9 De kinderen kunnen verwoorden waarom ze al dan niet tevreden zijn met hun clublidmaatschap. 10 De kinderen kunnen met een partner een opdracht correct en binnen de afgesproken tijd afwerken.

21 Activiteit 3 Op stap met... Doelen 1 De kinderen kunnen de info individueel verwerken en er verslag over uitbrengen. 2 De kinderen kunnen feiten op een eeuwenband situeren. 3 De kinderen kunnen een aantal uitspraken over reizen en vrije tijd door de eeuwen heen beoordelen. 4 De kinderen kunnen voertuigen en hun gebruikers situeren op een eeuwenband. 5 De kinderen kunnen de leefwereld van diverse personages uit verschillende periodes herkennen en illustreren met voorbeelden. 6 De kinderen kunnen redenen om te reizen in diverse eeuwen verwoorden en illustreren met voorbeelden. 7 De kinderen kunnen op hun niveau verklaren waarom bepaalde redenen om te reizen geëvolueerd zijn en andere niet. 8 De kinderen kunnen een slot bedenken bij het verhaal uit de info. 9 De kinderen kunnen in partnerwerk een opdracht correct en binnen de afgesproken tijd afwerken.

22 Activiteit 4 Doelen Vlaanderen vakantieland 1 De kinderen kunnen plaatsen in Vlaanderen, waar bezienswaardigheden te vinden zijn, terugvinden op provinciekaarten. 2 De kinderen kunnen op hun niveau een indeling voorstellen van de diverse bezienswaardigheden. 3 De kinderen kunnen gebruik maken van een gridsysteem (matrix) om plaatsen te situeren en op te zoeken. 4 De kinderen kunnen gegevens uit een legende op een provinciekaart situeren. 5 De kinderen kunnen aan de hand van enkele vaststellingen op hun niveau een verklaring formuleren. 6 De kinderen kunnen een daguitstap in één provincie samenstellen en hun bestemmingen situeren op de provinciekaart. 7 De kinderen kunnen een dagindeling maken voor hun daguitstap. 8 De kinderen kunnen van een aantal bezienswaardigheden de aantrekkingskracht ontdekken en deze toewijzen aan interesses van zichzelf en anderen. 9 De kinderen kunnen de toeristische mogelijkheden van twee provincies vergelijken en daaruit op hun niveau enkele besluiten trekken. 10 De kinderen kunnen hun voorkeur voor bepaalde bezienswaardigheden uiten en verklaren. 11 De kinderen kunnen met een partner een opdracht correct uitvoeren. Activiteit 5 Syntheseactiviteit thema 5 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast.

23 Thema 6 Het staat in de krant Oriëntatie op thema 6 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen elementen van voorkennis activeren bij het verwerken van enkele oriënterende opdrachten over het komende thema. 3 De kinderen kunnen in een enquête in eigen huiskring enkele gegevens verzamelen voor het komende thema. 4 De kinderen kunnen aanduiden of zij antwoorden op basis van een gok of een informatiebron. Activiteit 1 Kranten en tijdschriften vergeleken Doelen 1 De kinderen kennen de begrippen dagblad, krant, tijdschrift, rubriek en artikel en kunnen deze op hun niveau verklaren en gebruiken in passende contexten. 2 De kinderen kennen bij benadering de prijs van een dagblad en kunnen op hun niveau verklaren dat die zonder reclame-inkomsten nog hoger zou zijn. 3 De kinderen weten dat er verschillende Vlaamse kranten en tijdschriften bestaan en kunnen enkele titels opnoemen. 4 De kinderen weten dat er verschillende krantenbijlagen en tijdschriften voor kinderen bestaan en kunnen hiervan voorbeelden geven. 5 De kinderen kunnen enkele verschillen tussen kranten/tijdschriften aangeven en op hun niveau verklaren dat dit o.m. beantwoordt aan de eisen van een verschillend lezerspubliek. 6 De kinderen kennen enkele rubrieken in een krant en kunnen daarvan voorbeelden ordenen. 7 De kinderen kunnen zelf opgetekende enquêtegegevens verzamelen en daar op hun niveau enkele besluiten bij formuleren. 8 De kinderen kunnen vlot overschakelen van klassikaal werk naar partnerwerk en omgekeerd.

24 Activiteit 2 Hoe maak je een krant? Doelen 1 De kinderen kennen de begrippen eindredacteur, hoofdredacteur, journalist, frontpagina, lay-out en primeur en kunnen deze op hun niveau verklaren. 2 De kinderen kunnen de weg van nieuws naar een krant in de bus reconstrueren door een aangeboden schema in te vullen. 3 De kinderen kunnen uit beperkte tekstgehelen de belangrijke woorden selecteren en passend markeren. 4 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht binnen een bepaalde tijd afwerken. Activiteit 3 Reclame, wat doe je ermee? Doelen 1 De kinderen weten dat reclame een vaste plaats en functie heeft verworven in de media en kunnen dit op hun niveau illustreren en verklaren. 2 De kinderen kunnen reclameboodschappen onderscheiden van andere informatie. 3 De kinderen weten dat reclamemakers verschillende middelen gebruiken om producten aantrekkelijk voor te stellen en kunnen deze verleidingstechnieken catalogiseren in een eigen en een aangeboden schema. 4 De kinderen kunnen op hun niveau verklaren dat reclame voor een product, dat product duurder maakt. 5 De kinderen beseffen dat reclame een invloed kan hebben op hun eigen gedrag en tonen zich bereid om dat te onderzoeken en er eventueel rekening mee te houden. 6 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde taak afwerken.

25 Activiteit 4 Letterhistorie Doelen 1 De kinderen kunnen gegevens over de ontwikkeling van de postbedeling, de krant en de drukkunst situeren op een eeuwenband. 2 De kinderen kunnen deze gesitueerde gegevens correct interpreteren door conclusies te beoordelen als waar of onwaar of door ze te situeren in een bepaalde periode. 3 De kinderen zien in dat de evoluties in deze drie domeinen niet los staan van elkaar en van andere maatschappelijke ontwikkelingen en kunnen dat op hun niveau verwoorden. 4 De kinderen kunnen uit een beperkt tekstgeheel de belangrijke woorden selecteren. 5 De kinderen kunnen voor een afgelijnde taak samenwerken in groep. 6 De kinderen kunnen het groepswerk beoordelen en waarderen. Activiteit 5 We maken een krant Doelen 1 De kinderen kunnen eigen ideeën op een creatieve manier omzetten in woorden, tekeningen en/of foto s. 2 De kinderen kunnen in overleg met elkaar keuzes maken en een taakverdeling afspreken. 3 De kinderen kunnen in deelgroepen of in duo deelopdrachten afwerken en zo een gezamenlijk product (een klassenkrant) binnen een bepaalde tijd afleveren. 4 De kinderen kunnen leiding geven aan of krijgen van klasgenoten. 5 De kinderen kunnen al dan niet met de hulp van volwassenen apparaten (kopieermachine, fototoestel, pc...) vlot en correct gebruiken. 6 De kinderen kunnen de bijdrage van klasgenoten aan een gezamenlijk werkstuk objectief evalueren en waarderen. 7 De kinderen genieten ervan om een bijdrage te kunnen leveren aan een gezamenlijk werkstuk.

26 Activiteit 6 Syntheseactiviteit thema 6 Doelen 1 De kinderen kunnen enkele begrippen, inzichten en vaardigheden, aangebracht en geoefend in het voorbije thema, gebruiken, herhalen en/of toepassen in gewijzigde of andere contexten. 2 De kinderen kunnen daarbij in een gegeven lijst van mogelijkheden aanduiden wat zij in die opdrachten hebben geleerd. 3 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast. 2de cursorische periode Activiteit 1 Nog verder in het verleden op de eeuwenband Doelen 1 De kinderen kunnen jaartallen in de passende eeuw voor of na Christus situeren op de eeuwenband. 2 De kinderen kunnen het eerste en het laatste jaartal van een bepaalde eeuw voor of na Christus opnoemen. 3 De kinderen kunnen bij historische informatie oorzaak en gevolg onderscheiden en met een paar voorbeelden aantonen. 4 De kinderen kunnen, na het lezen van een tekst met historische informatie, aangeven wat ze belangrijk vinden. 5 De kinderen kunnen een reeks gegevens rubriceren bij Rome toen en een grootstad nu en ze kunnen daarbij een conclusie formuleren. 6 De kinderen weten dat de eeuwenband een ordeningsmiddel is om historische gegevens te situeren en kunnen dit met voorbeelden illustreren. 7 De kinderen kunnen met een partner een taak afwerken. 8 De kinderen kunnen en durven in een klassengesprek hun mening kenbaar maken.

27 Activiteit 2 Fietsers, opgelet! Doelen 1 De kinderen kunnen uit eigen ervaringen vertellen waar ze moeten, waar ze mogen en waar ze niet mogen fietsen. 2 De kinderen kunnen hun eigen ervaringen i.v.m. fietsen vergelijken met de wettelijke verplichtingen en daaruit de passende conclusies trekken. 3 De kinderen kunnen bij een getekende verkeerssituatie opgeven wat mag en niet mag en ze kunnen daarbij de betekenis van de verkeersborden verklaren. 4 De kinderen kunnen uit drie mogelijke gedragingen bij een getekende verkeerssituatie het correcte verkeersgedrag aankruisen. 5 De kinderen kunnen enkele verkeersborden correct inkleuren en de betekenis van die verkeersborden geven. 6 De kinderen kunnen met een partner een taak afwerken. Activiteit 3 De Vlaamse provincies en de 19 Brusselse gemeenten in kaart gebracht Doelen 1 De kinderen weten dat de 19 Brusselse gemeenten niet tot een provincie behoren. 2 De kinderen kennen de vijf Vlaamse provincies en hun hoofdplaatsen en kunnen die situeren op een passende kaart. 3 De kinderen kunnen met behulp van een passende kaart vlot enkele zoekopdrachten over de Vlaamse provincies afwerken. 4 De kinderen kunnen op de kaart met de Vlaamse provincies vlot de windstreken situeren. 5 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht afwerken.

28 Activiteit 4 Twee dieren en planten vergeleken Doelen 1 De kinderen zien in dat je planten en dieren kunt beschrijven en ordenen door onderlinge gelijkenissen en verschillen aan te geven. 2 De kinderen kunnen dit illustreren door gegevens over uitzicht, voeding, biotoop, voortplanting en bijzonderheden van de egel, de grote bonte specht, de paardebloem en de beuk te ordenen in een gegeven tabel. 3 De kinderen tonen zich bereid om als huistaak aan de hand van een vragenschema een identiteitskaart op te stellen van een plant en/of een dier. 4 De kinderen kunnen bewondering opbrengen voor de natuur. Activiteit 5 Syntheseactiviteit 2de cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen uit een opgegeven info drie belangrijke begrippen selecteren en hun betekenis opgeven. 2 De kinderen kunnen uit een reeks mogelijkheden de passende aankruisen i.v.m. wat ze hebben geleerd bij de eerste doelstelling. 3 De kinderen kunnen de vaardigheid die nodig is om een bepaalde opdracht uit te voeren, omschrijven. 4 De kinderen kunnen uit twee mogelijkheden de passende aankruisen i.v.m. wat ze geleerd hebben bij de derde doelstelling. 5 De kinderen kunnen met een vastgelegde kleurencode aanduiden van welke orde een doelstelling/leerinhoud uit het voorbije thema is. 6 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dat op een specifieke fiche vast.

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het derde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER EERSTE SEMESTER TWEEDE SEMESTER 1 week

Nadere informatie

Vroeger kan ik nu zien

Vroeger kan ik nu zien Thema 7 Vroeger kan ik nu zien Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen zijn bereid om aan de hand van een fotoreeks hun ouders of grootouders te bevragen over het dagelijkse

Nadere informatie

Verkenning van het thema

Verkenning van het thema Thema 7 Onder dak Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen samen met een partner enkele meerkeuzevragen in verband met het thema beantwoorden. 2 De kinderen kennen de

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het tweede leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER 1 week Thema 12

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009

GENTMOMENTEN. lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 GENTMOMENTEN lessenreeks n.a.v. de stadsklassen 21 tot 23 april 2009 Overzicht van de verschillende Gentmomenten. 1. Pointillisme in de drie hoofdkleuren op zwartwitfoto s van Gent 2. Wat zegt Gent ons

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Domein mens: gezondheid welbevinden 21 De leerlingen herkennen en benoemen het gevoel van behagen en onbehagen. x

Domein mens: gezondheid welbevinden 21 De leerlingen herkennen en benoemen het gevoel van behagen en onbehagen. x Praatrondeboek, week A ma di wo do vr s f o m n a d m j j Domein mens: sociale cognitie: bewust zijn van jezelf: weten wat je voelt, denkt en doet (zelfkennis) 01 De leerlingen kunnen eigen gevoelens herkennen

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets Walter Dons Pedagogisch adviseur inhoud De OVSG-toets -Wat? Waarom? Hoe? -Voor wie? -Evolutie in onze toets Parallellen met de peilingstoetsen OVSG-toets

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

3de cursorische periode. 2de cursorische periode

3de cursorische periode. 2de cursorische periode 30 1/2 weken 2 weken 3de cursorische periode 3 Het jaarschema van het vijfde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER EILIG DE WERELD ROND ELUTIEFORMULIER NM N DE LEERLING: Thema eilig de ctiviteiten Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis -- Observaties - opmerkingen - datum 1. De tijd Hoek: Hoe lang nog? Hoekopdrachten

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beeld 1. Welkom T-shirt sjabloneren Een terugkerende activiteit bij de uitwerking van elk thema - De kinderen kunnen een sjabloon ontwerpen. - De kinderen kunnen in groep uit

Nadere informatie

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1 Lijst van afkortingen bij de ontwikkelstappen tijd: C = cyclisch / L = lineair / O = ordenen / S = situeren / = begrippen / K = kalenders / e = belangstelling / P = periodiseren / E = evolutie / OWti2

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp Thema 5 Zevenmijlslaarzen Oriëntatie op thema 5 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen elementen van voorkennis gebruiken bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende

Nadere informatie

Mensen bouwen, besturen en beschermen

Mensen bouwen, besturen en beschermen Thema 7 Mensen bouwen, besturen en beschermen Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen

Nadere informatie

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar 5 e Leerjaar 6 e Leerjaar EINDTERMENTABEL OVERZICHT Flos en Bros werkboekjes Tandenmuzeum De mondgazt Dagboek v/e tandenborstel Gezonde start in de mond - Suiker Verzin een supersmoes Tanden de wereld

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 2de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de volgende opdracht. De leerlingen proberen de onderlijnde woorden op hun werkblad in te vullen als invuloefening.

Nadere informatie

Het kameleongedicht Spreektechnische oefeningen

Het kameleongedicht Spreektechnische oefeningen Les 3.1 Het kameleongedicht Spreektechnische oefeningen 1 De kinderen kunnen in functie van de spreektaak hun voorkennis activeren. 2 De kinderen kunnen zich in duidelijk herkenbare rollen en situaties

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond van attitudes, vaardigheden en kennis in eilig de van een groeiproces van wereldoriëntatie is meer dan alleen maar het toetsen van kennis. Behalve kennis zijn ook vaardigheden en attitudes heel belangrijk,

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst.

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Eindtermen Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Op de volgende bladzijden hebben we ook enkele

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met 14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met Onderwijs en Opvoeding Beringen en aan de huistaakbegeleiders

Nadere informatie

3de cursorische periode. 2de cursorische periode

3de cursorische periode. 2de cursorische periode 30 1/2 weken 2 weken 3de cursorische periode 3 Het jaarschema van het zesde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER 2

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE)

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE) Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas - Virtueel bedrijfsbezoek Film: Bedrijf en logistiek proces 1 Belang logistiek voor bedrijf Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie

Leerlijn Blits groep 5

Leerlijn Blits groep 5 Leerlijn Blits groep 5 Thema les Studievaardigheid Leerdoel (1 ste kennismaking) Leerdoel () Introductie 0 - krijgen inzicht in de lesstof van Blits studievaardigheden maken kennis met de materialen en

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Overzicht van het project

Overzicht van het project Overzicht van het project les 1 Inleiding: Kaasstrooimolen en Pandoerenhoeve Les 2 Het leven van vroeger Les 3 Van zaad tot brood Les 4 Korte informatiefiches en stellingspel Les 5 Natuur: De Bruggeneindse

Nadere informatie

Je beschrijving was vrij kort en niet echt interessant. Je neemt voor de hand liggende voorbeelden.

Je beschrijving was vrij kort en niet echt interessant. Je neemt voor de hand liggende voorbeelden. Rubric Types of workers / soorten werknemers (vakoverschrijdende opdracht Engels / SEI) Feedback van de lkr 0 2 3 4 TOTAAL Je omschreef je soorten werkenden goed (met de juiste definities, begrippen) en

Nadere informatie

Korte inhoud van de thema s

Korte inhoud van de thema s Korte inhoud van de thema s 1. Sporen uit het verleden In dit thema stappen de leerlingen in een teletijdmachine en flitsen ze door tijd en ruimte naar verschillende historische periodes. In die periodes

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

LANDSEXAMEN MAVO

LANDSEXAMEN MAVO LANDSEXAMEN MAVO 2017-2018 Examenprogramma GESCHIEDENIS M.A.V.O. 1 Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het commissie-examen. Het centraal examen wordt afgenomen in één zitting

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Toetstermen en taxonomiecodes

Toetstermen en taxonomiecodes Toetstermen en taxonomiecodes Door middel van toetstermen is vastgelegd wat deelnemers moeten kennen en kunnen. Een toetsterm is bepalend voor de inhoud van de opleiding en de toetsing. Dit betekent dat

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding Motorische competenties. LA-MC-BAL De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden.

Lichamelijke opvoeding Motorische competenties. LA-MC-BAL De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden. Lichamelijke opvoeding Motorische competenties LA-MC-BAL-32.2. De leerlingen worden zich bewust van nauwkeurige kleinmotorische vaardigheden. LA-MC-BAL-32.3. De leerlingen passen kleinmotorische vaardigheden

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en logistiek proces - 3 Talenten en beroepen: logistiek Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen.

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Workshop Het museum Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Materiaal: Het maquettepakket van in het muzeeum. Doelen: Moedertaal: Lezen: Communicatieve elementen

Nadere informatie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Context 4: Omgeving en duurzame ontwikkeling. De leerlingen: 1. participeren aan milieubeleid en -zorg op school; 2. herkennen

Nadere informatie

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken Leerplanthema: 1. Landschap en kaart Timing 01-02/ 05-09/ 12-16/ 19-23/ Effectieve De referentiekader en de facetkaarten van België en Europa, gezien in het eerste leerjaar, herhalen E4: Op werkkaarten

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Doelgroep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedoeld voor

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 3de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de opdracht om een griezelhuis in te richten. Hun taak is om te bepalen welke dieren er in het huis aanwezig zullen

Nadere informatie

Leerdoelen en kerndoelen

Leerdoelen en kerndoelen Leerdoelen en kerndoelen De leerdoelen in de leerlijn vallen in het leerdomein Oriëntatie op jezelf en de wereld. Naast de gebruikelijke natuur en milieukerndoelen (kerndoelen 39, 40 en 41) zijn ook de

Nadere informatie

1.De leerlingen kunnen losse gegevens verwerven en gebruiken door ze betekenis te geven en te memoriseren.

1.De leerlingen kunnen losse gegevens verwerven en gebruiken door ze betekenis te geven en te memoriseren. 1.De leerlingen kunnen losse gegevens verwerven en gebruiken door ze betekenis te geven en te memoriseren. De leerlingen kunnen betekenis geven aan losse gegevens door ze te situeren in een context; door

Nadere informatie

Creativiteit, kun je dat afdwingen?

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Creativiteit, kun je dat afdwingen? Over procesgerichte didactiek, de didactiek van creativiteit, eigenaarschap en betrokkenheid www.kunstedu.nl procesgerichte didactiek proces van de kunstenaar zelf ondergaan

Nadere informatie

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3 VELDWERK LANDSCHAP DOELEN Met dit educatief pakket, ontwikkeld door de natuur- en milieueducatie dienst van de Provincie West-Vlaanderen worden belangrijke doelen en leerplandoelstellingen bereikt in het

Nadere informatie

SPELFICHE: WAT WORD IK?

SPELFICHE: WAT WORD IK? SPELFICHE: WAT WORD IK? Per 2 OF per 4 Wat moet ik doen? 1 Je probeert te achterhalen wat de ander later wil worden. 2 Je kijkt welke talenten horen bij de job dat je zelf hebt gekozen. 3 Je bespreekt

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 4 Leerlijn leren leren Leerlijn leren leren 1 2 3 4 5 6 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 1 De lln kunnen losse gegevens leren ze: a betekenis te geven ze te situeren in een

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier

Nadere informatie

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd.

Nadere informatie

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

DE BAAN OP! Een interessant bedrijf kiezen. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen

maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen Dagplanning De Zonnegloed dierenavonturen 3-daagse maandag - dinsdag - woensdag of woensdag - donderdag - vrijdag Groep van ±25 leerlingen Dag 1: Maandag of woensdag Waar parkeren? TP werkt zoveel mogelijk

Nadere informatie

1. Wereldoriëntatie - Natuur

1. Wereldoriëntatie - Natuur 1. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden 1.1 kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren; 1.2 kunnen, onder begeleiding, minstens één

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Onderwerp: Eindtoetsen 6de leerjaar (OVSG-toetsen) woensdag 22 mei 2018

Onderwerp: Eindtoetsen 6de leerjaar (OVSG-toetsen) woensdag 22 mei 2018 Aan de ouders van het zesde leerjaar Stedelijke Basisschool Spoele Spoele 40, 9160 Lokeren directie.basisschoolspoele@lokeren.be karin.gyssens@lokeren.be 09 348 26 51 www.stedelijkbasisonderwijslokeren.be

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Donderdag 20 maart 2014 Vlaams Parlement Commissie Onderwijs Peter Van Hove 1. Onze school - Basisschool Atheneum Denderleeuw (GO!-onderwijs) - Hoofdschool en wijkschool

Nadere informatie

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 1 Herkennen en benoemen op basis van gevoel, kleur, smaak 6 1 2 Explorerende en experimenterende aanpak 6 2/3 3 Gericht waarnemen en er uitdrukking

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen de eindtermen mens en maatschappij - Historische tijd: de leerlingen 3.7 kennen de grote periodes uit de

Nadere informatie

3 LEERPLANDOELEN. De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding:

3 LEERPLANDOELEN. De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding: 3 LEERPLANDOELEN Algemeen streefdoel De katholieke basisschool stelt zich als algemeen streefdoel voor mediaopvoeding: De leerlingen kunnen op een behendige, zelfredzame en kritische manier participeren

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme

A. MISSIE MEDIATRAINING B. VISIE MEDIATRAINING. GO! middenschool MIRA Loystraat Hamme A. MISSIE MEDIATRAINING De grote missie van deze module is leerlingen te laten ontdekken en hen te laten proeven van de mediawereld door niet alleen het negatieve, maar zeker ook het positieve ervan te

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden hun woordenschat uit.

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden hun woordenschat uit. Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie