4de cursorische periode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4de cursorische periode"

Transcriptie

1 28 weken 3 Het jaarschema van het tweede leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER 1 week Thema 12 2 weken Thema 11 2 weken Thema 10 2 weken 1 week Thema 9 2 weken Thema 8 2 weken Thema 7 2 weken 1 week Thema 6 2 weken Thema 5 2 weken Thema 4 2 weken 1 week Thema 3 2 weken Thema 2 2 weken Thema 1 2 weken Mijn school Welkom 4de cursorische periode Een winkelkar vol Door weer en wind Het leven op de boerderij 3de cursorische periode Help, ik weet niet wat ik voel! Onderdak Dieren hebben ze ook 2de cursorische periode Lezen is fijn, maar kijken en luisteren ook Wij vieren feest Mijn ouders werken 1ste cursorische periode Zoveel dieren dicht bij mij THEMATISCH WERKEN oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema oriëntatie op het thema 4de cursorische periode activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten activiteiten synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn synthese - kennen - kunnen - zijn aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 3de cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 2de cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding 1ste cursorische periode aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding aanbod - muzische vorming - praktische verkeersopvoeding CURSORISCH De cursorische periodes waarin specifieke elementen aan Het boekje Ik ken en ik kan met een De instrumenten voor de WERKEN bod komen uit de domeinen: selectie van: evaluatie van: - natuur - tijd - te verwerven begrippen - kennis - technologie - ruimte - te verwerven vaardigheden - vaardigheden - mens en uit uit - attitudes (en zelfbeeld) - maatschappij - verkeer - de syntheses van het thematisch werken - muzische opvoeding - de cursorische periodes

2 Thema 1 Welkom Activiteit 1 Welkommiddag: welkom in het tweede leerjaar! Doelen 1 De kinderen kennen hun naam en adres en kunnen dit noteren. 2 De kinderen kennen de kleur van hun haar en van hun ogen. 3 De kinderen kennen de naam van de maand waarin een bepaald thema begint en kunnen dit aanduiden op een schijf. 4 De kinderen kennen de naam van de dag waarop ze een blad afwerken in hun kijk-, lees- en werkboek. 5 De kinderen kennen de gebruikte pictogrammen in het kijk-, lees- en werkboek. 6 De kinderen kunnen in een gegeven aanbod hun persoonlijke voorkeur aanduiden. 7 De kinderen kunnen genieten van een toast op het nieuwe schooljaar. Activiteit 2 We kijken vooruit Doelen 1 De kinderen (h)erkennen bij zichzelf en anderen enkele gevoelens naar aanleiding van de eerste schooldag en kunnen die beschrijven. 2 De kinderen weten dat anderen verschillend kunnen reageren in dezelfde situatie en tonen zich bereid hiermee rekening te houden. 3 De kinderen kunnen de dingen die ze zelf beleefden chronologisch ordenen. 4 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht het weekrooster correct interpreteren. 5 De kinderen kunnen en durven hun eigen voorkeur aanduiden en verwoorden. 6 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht de jaarfries opstarten en correct interpreteren. 7 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht het themaboek samenstellen.

3 Activiteit 3 Veilig van en naar school Doelen 1 De kinderen kennen het begrip passagier en kunnen dit met eigen woorden verklaren. 2 De kinderen kennen de voor hen belangrijke afspraken en verkeersregels voor voetgangers en passagiers. 3 De kinderen tonen zich bereid om als voetganger en passagier veilig deel te nemen aan het verkeer. Activiteit 4 We maken afspraken Doelen 1 De kinderen kennen enkele afspraken uit de klaswet en uit het schoolreglement. 2 De kinderen weten dat afspraken noodzakelijk zijn om samen te leven en samen te werken en kunnen hiervan voorbeelden geven. 3 De kinderen kunnen een bepaald gedrag beoordelen als wenselijk of niet en kunnen hun keuze verantwoorden. 4 De kinderen kunnen aangeven welke afspraken voor hen persoonlijk een bijzondere inspanning vragen. 5 De kinderen tonen zich bereid die inspanning te leveren. 6 De kinderen kunnen vaststellen dat niet iedereen op dezelfde manier reageert op en omgaat met afspraken.

4 Activiteit 5 Een aangekondigde evacuatieoefening Doelen 1 De kinderen kennen de afspraken inzake evacuatie en passen die vlot toe. 2 De teamleden en/of personeelsleden kennen hun specifieke taak bij een evacuatie en voeren die correct uit. 3 De kinderen, leerkrachten en het personeel verlaten het schoolgebouw in een zo kort mogelijke tijd en verzamelen op een veilige plaats. 4 De verzamelverantwoordelijken bekomen door controle de zekerheid dat niemand in het schoolgebouw is achtergebleven. 5 De verzamelverantwoordelijken verhinderen dat iemand naar het schoolgebouw terugkeert of de verzamelplaats verlaat. 6 De betrokkenen evalueren de oefening en passen indien nodig de procedure aan. Activiteit 6 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die leuk of niet leuk vonden. 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die moeilijk of gemakkelijk vonden. 3 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 4 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of kunnen. 5 De kinderen kunnen de aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 6 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen.

5 Thema 2 Mijn school Oriëntatie op thema 2 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen verkennen in een geleide zoektocht het schoolgebouw en het scholencomplex en kunnen daarbij een zoekopdracht oplossen. 2 De kinderen kunnen zich bij een groepsopdracht aan vooraf gemaakte afspraken houden. 3 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van het thema. 4 De kinderen kennen de planning van het thema en kunnen die aflezen van en situeren op een maandkalender. 5 De kinderen weten in welke maand(en) ze dit thema afwerken en kunnen dit aanduiden op een schijf. Activiteit 1 Mijn plaats in de klas Doelen 1 De kinderen weten dat een plattegrond een voorstelling is die de ruimtelijke werkelijkheid vanuit bovenaanzicht verkleind weergeeft. 2 De kinderen weten dat voorwerpen, gebouwen en oppervlakten daarbij worden voorgesteld door kleuren en lijnen. 3 De kinderen weten dat die voorstellingen of tekens in een legende worden verklaard. 4 De kinderen kunnen deze kennis en inzichten aanwenden om zich te oriënteren op een maquette van een niet gekende en van de eigen klas. 5 De kinderen kunnen de leerkracht aanwijzingen geven bij het uittekenen van de plattegrond van de eigen klas. 6 De kinderen kunnen zich tijdens een klassikale taak houden aan al dan niet uitgesproken regels.

6 Activiteit 2 Onze klas in onze school Doelen 1 De kinderen weten dat een plattegrond een abstracte, tweedimensionale weergave is van een ruimte en kunnen dit inzicht aanwenden om een plattegrond correct te gebruiken. Activiteit 3 2 De kinderen kunnen zich oriënteren in en op - een maquette van een fictieve school; - een maquette van de eigen school; - een plattegrond van een fictieve klas; - een plattegrond van de eigen klas; - een plattegrond van een fictieve school; - een plattegrond van de eigen school. 3 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht een maquette omzetten in een plattegrond. 4 De kinderen kunnen eigen voorstellen over de inrichting van de eigen school of klas voorstellen en/of tekenen. 5 De kinderen kunnen samen met een partner een afgelijnde taak afwerken. Waar zit de zon? Doelen 1 De kinderen weten dat de zon schijnbaar elke dag een reisje rond de klas (de school) maakt en dat de zon op vaste tijdstippen op (ongeveer) dezelfde plaats (niet) te zien is en kunnen dat in hun eigen situatie tonen en verwoorden. 2 De kinderen kunnen de zonnestanden koppelen aan volgende tijdsbegrippen: zon op - ochtend; zon hoog - middag; zon onder - avond; nooit zon - nacht. 3 De kinderen kunnen de zonnestanden aanwijzen in de klas en op een plattegrond van de klas en de school. 4 De kinderen weten welke activiteiten vaak s ochtends, s middags, s avonds en s nachts terugkeren. 5 De kinderen kunnen voor een afgelijnde opdracht samenwerken met een partner.

7 Activiteit 4 Een veilige en nette school Doelen 1 De kinderen kunnen gegeven situaties beoordelen als veilig of onveilig, als netjes of niet netjes en kunnen hun keuze verantwoorden. 2 De kinderen kunnen voor verschillende plaatsen in de school aangeven wat veilig gedrag is. 3 De kinderen kunnen verwoorden hoe ze in verschillende situaties kunnen bijdragen tot een nette school. 4 De kinderen tonen zich bereid om rekening te houden met gemaakte afspraken in verband met hygiëne en veiligheid. Activiteit 5 De school vroeger en nu, hier en elders Doelen 1 De kinderen weten dat het onderwijs er vroeger (eerste helft 20ste eeuw) anders uitzag dan nu en kunnen dit aantonen door voorbeelden te rangschikken onder nu of vroeger. 2 De kinderen weten dat er ook aspecten van het onderwijs hetzelfde zijn gebleven in vergelijking met vroeger en kunnen dit illustreren. 3 De kinderen weten dat er leeftijdsgenoten in andere landen (continenten) in andere omstandigheden (geen) onderwijs volgen dan zij en kunnen hierover een eigen mening vormen, aankruisen en verwoorden. 4 De kinderen kunnen voor een afgelijnde taak samenwerken met een partner.

8 Activiteit 6 Dieren en planten op school Doelen 1 De kinderen kennen een regenworm, een mol, een pissebed, een kever, een mier, een merel, een mus en een ekster en herkennen ze op een foto. 2 De kinderen kennen de begrippen stam, stengel, tak, bloem, blad, wortel, struik en boom en kunnen ze in de passende context gebruiken. 3 De kinderen weten dat er dieren zowel boven, op, als onder de grond leven en kunnen dit illustreren met voorbeelden (uit de schooltuin). 4 De kinderen kennen de begrippen boom, struik en bloem en kunnen deze plantensoorten beschrijven door in een gegeven schema enkele kenmerken aan te kruisen. 5 De kinderen kunnen voor een afgelijnde taak samenwerken met een partner. 6 De kinderen weten dat er tussen planten en dieren onderlinge verschillen en gelijkenissen zijn en kunnen dit illustreren. 7 De kinderen kunnen in hun eigen omgeving genieten van de schoonheid en de verscheidenheid van de natuur. Activiteit 7 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen de activiteiten van het voorbije thema situeren op of aflezen van de themalijn en de maandkalender(s). 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die leuk of niet leuk vonden. 3 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die moeilijk of gemakkelijk vonden. 4 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 5 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of kunnen. 6 De kinderen kunnen de aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen.

9 Thema 3 Zoveel dieren dicht bij mij Oriëntatie op thema 3 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen de belangrijkste onderwerpen en inhouden van het thema. Activiteit 1 2 De kinderen kunnen aangeven wat ze nog meer willen weten over het thema. 3 De kinderen kunnen wat ze weten, denken of voelen over bepaalde dieren kenbaar maken door bepaalde opdrachten uit te voeren. 4 De kinderen kunnen de verschillende activiteiten situeren op een maandkalender. Mijn lievelingsdier Doelen 1 De kinderen kunnen hun ervaringen met een lievelingsdier spontaan vertellen. 2 De kinderen kunnen een tekst over een lievelingsdier correct interpreteren. 3 De kinderen kunnen in een reeks gegevens met kenmerken van verschillende dieren, die gegevens selecteren die bij een poes passen. 4 De kinderen kunnen een schema in verband met de aankoop van een lievelingsdier aanvullen en daarbij een passende conclusie formuleren. 5 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over de verschillende opdrachten.

10 Activiteit 2 Dieren thuis Doelen 1 De kinderen kunnen een aantal dieren op een foto herkennen en benoemen. 2 De kinderen kunnen hun ervaringen met dieren spontaan vertellen. 3 De kinderen kunnen een schematische voorstelling van dieren thuis, in de zoo, op de boerderij en in de vrije natuur aanvullen door bij elke rubriek voorbeelden te noteren. 4 De kinderen kunnen een schematische voorstelling van dieren thuis aanvullen door bij elke rubriek voorbeelden te noteren. 5 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over de opdrachten. Activiteit 3 Kriebelbeestjes Doelen 1 De kinderen kunnen hun eigen ervaringen met kriebelbeestjes spontaan vertellen. 2 De kinderen kunnen en durven onder begeleiding enkele kriebelbeestjes zoeken en vangen. 3 De kinderen kunnen enkele kriebelbeestjes herkennen, benoemen en beschrijven. 4 De kinderen kunnen een loep hanteren bij het beschrijven van een paar kriebelbeestjes. 5 De kinderen kunnen uitspraken over kriebelbeestjes beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen aangeven wat ze best niet doen om luizen te vermijden. 7 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over het verloop van de activiteit en over de opdrachten.

11 Activiteit 4 Dieren naast elkaar Doelen 1 De kinderen kunnen enkele kriebeldiertjes benoemen en beschrijven. 2 De kinderen kunnen het verschil en de gelijkenis wat betreft de poten en de voelsprieten tussen spinnen en insecten aangeven. 3 De kinderen kennen het verschil tussen insecten en spinnen en kunnen dit correct verwoorden. 4 De kinderen kunnen afbeeldingen van dieren ordenen door aan te geven of de afbeelding past bij een mier, een kanarie of een spin en ze kunnen hun ordening verantwoorden en verklaren. 5 De kinderen kunnen en durven hun eigen mening zeggen over de verschillende opdrachten. Activiteit 5 Wat dieren doen Doelen 1 De kinderen kunnen enkele kenmerken van de bewegingen van een poes uit een tekst selecteren. 2 De kinderen kunnen de bewegingen en de geluiden van dieren uitbeelden en nabootsen. 3 De kinderen kunnen raden welke dieren worden nagebootst. 4 De kinderen kunnen het gedrag van een poes afleiden van een tekening en kunnen dit noteren. 5 De kinderen kunnen de hoofdingen van een schema met kenmerken van verschillende dieren aanvullen door de afbeelding van enkele dieren op de juiste plaats te kleven. 6 De kinderen kunnen onvolledige tekeningen van een poes, een mier en een spin aanvullen. 7 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over de verschillende opdrachten. 8 De kinderen kunnen hun eigen antwoorden verbeteren of aanvullen. 9 De kinderen kunnen activiteiten van het thema situeren op of aflezen van een maandkalender.

12 Activiteit 6 Kleine beestjes worden groot Doelen 1 De kinderen kunnen dieren opnoemen die wel of geen eieren leggen. 2 De kinderen weten dat insecten en spinnen eieren leggen. 3 De kinderen weten dat de eieren van insecten een hele ontwikkeling doormaken en kunnen de verschillende stappen van die ontwikkeling op hun niveau verwoorden. 4 De kinderen kunnen een viertal foto s aan de juiste begrippen koppelen. 5 De kinderen kunnen stickers met de verschillende stappen in de ontwikkeling van een lieveheersbeestje in de juiste volgorde kleven. 6 De kinderen kunnen een schema van dieren die eieren leggen en dieren die geen eieren leggen met een vijftal voorbeelden aanvullen. 7 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over de verschillende opdrachten. Activiteit 7 Wat mensen met dieren doen Doelen 1 De kinderen kunnen en durven hun eigen ervaringen met het gedrag van mensen tegenover dieren spontaan vertellen. 2 De kinderen kunnen gegeven informatie vergelijken met hun eigen ervaringen en beoordelen. 3 De kinderen kunnen een negatieve houding tegenover dieren ombuigen naar positieve handelingen. 4 De kinderen kunnen een aantal afbeeldingen van dieren bij de juiste naam kleven. 5 De kinderen kunnen uitspraken over dieren beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over de verschillende opdrachten.

13 Activiteit 8 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen activiteiten van het voorbije thema situeren op of aflezen van de themalijn en de maandkalender(s). 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die leuk of niet leuk vonden. 3 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die moeilijk of gemakkelijk vonden. 4 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 5 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 6 De kinderen kunnen aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen. Wat nu? Activiteit 1 Weer of geen weer Doelen 1 De kinderen kennen 3 weerselementen (temperatuur, neerslag en bewolking) en kunnen die met eigen woorden omschrijven. 2 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht de temperatuur meten met een thermometer en afbeelden op de schematische voorstelling van een thermometer. 3 De kinderen kunnen met behulp van de leerkracht de neerslag en de bewolking observeren en voorstellen door een passend pictogram. 4 De kinderen kunnen onderling afspreken wie de dagelijkse weersobservatie uitvoert.

14 Activiteit 2 We kijken achteruit Doelen 1 De kinderen kunnen vertellen wat ze zich nog herinneren van de reeds behandelde thema s. 2 De kinderen kunnen van foto s zeggen bij welk thema ze passen. 3 De kinderen kunnen uitspraken in verband met inhouden uit de reeds behandelde thema s beoordelen als waar of niet waar. 4 De kinderen kunnen op de titelpagina drie dieren tekenen en hun keuze verantwoorden. 5 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over deze activiteit. Activiteit 3 Veilig, veilig en veilig Doelen 1 De kinderen weten dat het veilig is om: - over te steken op het zebrapad; - de school rustig door de schoolpoort te verlaten; - tijdens het spel andere kinderen niet te hinderen of te duwen; - op het voetpad zo ver mogelijk van de rijweg te lopen; - niet achter of tussen geparkeerde auto s te lopen; - in alle situaties eerst uit te kijken vooraleer je oversteekt. De kinderen kunnen dit vanuit concrete (gegeven en eigen) situaties beschrijven. 2 De kinderen beseffen dat het verkeer en het spel op de speelplaats risico s inhoudt en tonen zich bereid om daar in hun gedrag rekening mee te houden.

15 Activiteit 4 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen met een partner een voorgestructureerde synthese van de weersobservaties aanvullen en daarbij een passende conclusie inkleuren. 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die leuk of niet leuk vonden. 3 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze die moeilijk of gemakkelijk vonden. 4 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 5 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 6 De kinderen kunnen aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen. Thema 4 Mijn ouders werken Oriëntatie op thema 4 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen het onderscheid tussen een klusje, een hobby en een beroep en kunnen dit met voorbeelden illustreren. 2 De kinderen kunnen ja of nee antwoorden op vragen over wat ze willen weten, doen of zien in het thema. 3 De kinderen kunnen zeggen wat ze nog meer willen weten over het thema. 4 De kinderen kennen de belangrijkste onderwerpen en inhouden van het thema. 5 De kinderen kunnen de verschillende activiteiten situeren op een maandkalender. 6 De kinderen kunnen samen met een partner een taak afwerken.

16 Activiteit 1 Klusjes thuis en in de klas Doelen 1 De kinderen kunnen de klusjes op het takenbord vergelijken met de klusjes in hun boek en kunnen de verschillen en gelijkenissen beschrijven. 2 De kinderen kunnen aangeven welke klusjes ze graag of niet graag doen en kunnen dit motiveren. 3 De kinderen kunnen een reeks klusjes ordenen volgens de criteria: voor mama, voor papa of voor mij. 4 De kinderen kunnen aangeven hoe het takenbord kan worden aangepast. Activiteit 2 Mama en papa werken Doelen 1 De kinderen kunnen zelfstandig kennis nemen van informatie over enkele beroepen. 2 De kinderen kunnen beroepen verbinden met het passende materiaal of gereedschap. 3 De kinderen kunnen bij uitspraken over beroepen een passend beroep noteren. 4 De kinderen kunnen in een ordening van verschillende beroepen, die beroepen aanduiden die niet in de ordening passen. 5 De kinderen kunnen uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen bij een ordening van beroepen passende voorbeelden geven. 7 De kinderen kunnen in groep een kwartetspel spelen.

17 Activiteit 3 Op bezoek bij de bakker Doelen 1 De kinderen kunnen na overleg met een partner aangeven wat ze tijdens het bezoek willen zien en doen en wat ze willen weten. Activiteit 4 2 De kinderen kennen de afspraken in verband met beleefdheid en gedrag tijdens het bezoek. 3 De kinderen kunnen zich tijdens het bezoek beleefd en passend gedragen. 4 De kinderen kunnen hun gedrag na het bezoek beoordelen. 5 De kinderen kunnen nagaan of ze op al hun vragen vóór het bezoek een antwoord hebben na het bezoek. 6 De kinderen kunnen de info uit hun boek vergelijken met die van het echte bezoek. Bakken, bakken, bakken Doelen 1 De kinderen kunnen recepten zelfstandig doornemen. 2 De kinderen kunnen met behulp van een volwassene een recept uitvoeren. 3 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over het resultaat van een bereiding. 4 De kinderen kunnen genieten van het gezamenlijk bereiden en proeven.

18 Activiteit 5 Waarom werken mama en papa? Doelen 1 De kinderen kunnen zelf redenen bedenken en aangeven waarom hun ouders werken. 2 De kinderen kunnen zelfstandig beperkte info doornemen. 3 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over werkloosheid en kunnen op hun niveau mogelijke oplossingen aanreiken. 4 De kinderen kunnen een schema van beroepen en werkzaamheden aanvullen. 5 De kinderen kunnen uitspraken over beroepen en werkzaamheden beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen hun oordeel over een uitspraak verantwoorden. 7 De kinderen kunnen met een partner samenwerken. Activiteit 6 Werken hier en elders Doelen 1 De kinderen kunnen een aantal foto s rubriceren bij werken hier of werken elders. 2 De kinderen kunnen hun rubricering verantwoorden. 3 De kinderen kunnen hun indeling van de foto s vergelijken met de indeling in het boek en verschillen en gelijkenissen aantonen. 4 De kinderen kunnen op hun niveau enkele vaststellingen en conclusies formuleren bij werken hier en elders. 5 De kinderen kunnen enkele uitspraken over werken hier en elders beoordelen als waar of niet waar.

19 Activiteit 7 Werken nu en vroeger Doelen 1 De kinderen kunnen een aantal tekeningen rubriceren bij werken nu of werken vroeger. 2 De kinderen kunnen hun rubricering verantwoorden. 3 De kinderen kunnen hun indeling van de tekeningen vergelijken met de indeling in het boek en verschillen en gelijkenissen aantonen. 4 De kinderen kunnen op hun niveau enkele vaststellingen en conclusies formuleren bij werken nu en vroeger. 5 De kinderen kunnen enkele uitspraken over werken nu en vroeger beoordelen als waar of niet waar. Activiteit 8 We werken samen met het onderhoudspersoneel Doelen 1 De kinderen kunnen een keuze maken uit een reeks werkzaamheden. 2 De kinderen kunnen onder leiding van een volwassene een gekozen opdracht uitvoeren. 3 De kinderen kunnen de uitvoering en het resultaat van de werkzaamheden op hun niveau beoordelen. 4 De kinderen kunnen respect opbrengen voor het onderhoudspersoneel en hun werkzaamheden. Activiteit 9 Ik word later... Doelen 1 De kinderen kunnen aangeven welk beroep ze later wel of niet willen uitoefenen. 2 De kinderen kunnen in een reeks uitspraken deze aankruisen die volgens hen passen bij het beroep dat ze later willen uitoefenen. 3 De kinderen kunnen en durven hun eigen mening zeggen. 4 De kinderen kunnen en durven reageren op de mening van anderen.

20 Activiteit 10 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 3 De kinderen kennen de namen van verschillende beroepen en kunnen een foto en het passende beroep met elkaar verbinden. 4 De kinderen kunnen overkoepelende begrippen in een schema aanvullen. 5 De kinderen kunnen uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 6 De kinderen kunnen de aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen. Thema 5 We vieren feest Oriëntatie op thema 5 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen de belangrijkste onderwerpen en inhouden van het thema. 2 De kinderen kunnen hun verwachtingen bij het nieuwe thema kenbaar maken. 3 De kinderen kunnen enkele vragen over het thema beantwoorden. 4 De kinderen kunnen aangeven wat ze nog meer willen weten over het thema. 5 De kinderen kunnen de verschillende activiteiten situeren op of aflezen van een maandkalender. 6 De kinderen kunnen samen met een partner een taak afwerken.

21 Activiteit 1 Feesten het hele jaar door Doelen 1 De kinderen kunnen spontaan vertellen over feesten en aangeven wat hen al dan niet doet denken aan een feest. 2 De kinderen kunnen enkele stickers van feesten op de daarvoor voorziene plaats bij een jaarkring kleven. 3 De kinderen kunnen in een opsomming van mogelijkheden aankruisen wat hen aan een feest doet denken. 4 De kinderen kunnen in een opsomming van mogelijkheden aankruisen wat hen niet aan een feest doet denken. 5 De kinderen kunnen cijfers die horen bij naar een bepaald feest in de passende maand van de jaarkring noteren. 6 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over deze activiteit. Activiteit 2 Mijn verjaardagsfeest Doelen 1 De kinderen kunnen beschrijven wat ze zien en wat er gebeurt op foto s. 2 De kinderen kunnen een uitnodiging voor een verjaardagsfeest aanvullen. 3 De kinderen kunnen een tabel over hun vriendjes aanvullen met hun voornamen, wat ze goed kunnen en wat hun favoriete spelletje is. 4 De kinderen kunnen in een reeks spelletjes aankruisen welke spelletjes ze verkiezen en kunnen de reeks met twee voorbeelden aanvullen. 5 De kinderen kunnen in een reeks mogelijkheden aankruisen welke passen bij blij zijn en kunnen de reeks met twee andere mogelijkheden aanvullen. 6 De kinderen kunnen hun antwoorden motiveren. 7 De kinderen kunnen vertellen hoe ze een bepaalde opdracht afwerkten.

22 Activiteit 3 De Sint komt op... Doelen 1 De kinderen kunnen speelgoed rubriceren bij speelgoed voor jongens of bij speelgoed voor meisjes. 2 De kinderen kunnen en durven op hun niveau hun mening zeggen over het rollenpatroon. 3 De kinderen kunnen aangeven welke soort spelletjes ze het liefst spelen. 4 De kinderen kunnen noteren wat ze graag spelen en daaruit afleiden wat ze best aan de Sint vragen. 5 De kinderen kunnen het expressief voorlezen van een gedicht waarderen en beoordelen. 6 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over deze activiteit en daarbij vertellen wat ze moeilijk vonden en waarom. Activiteit 4 De speelgoedberg Doelen 1 De kinderen kennen de naam van heel wat speelgoed en spelletjes. 2 De kinderen kunnen speelgoed en spelletjes indelen in: speelgoed van vroeger en van nu, speelgoed van elders en van hier, speelgoed voor kinderen en voor volwassenen. 3 De kinderen kunnen een reeks uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 4 De kinderen kunnen in een reeks mogelijkheden aankruisen wat bij spelen past. 5 De kinderen kunnen samen met een partner een opdracht volledig afwerken.

23 Activiteit 5 Zelf speelgoed maken Doelen 1 De kinderen kunnen aan de hand van een stappenplan en na een demonstratie een vlieger correct plooien en vouwen. 2 De kinderen ervaren dat de kwaliteit van het papier de stevigheid en de bruikbaarheid van de vlieger bepalen. 3 De kinderen kunnen na een demonstratie zelf een springtouw maken. 4 De kinderen kennen de naam van enkele materialen en gereedschappen: oogvijs, schroevendraaier, plastic touw, priemen, els. 5 De kinderen kunnen hun zelfgemaakt speelgoed kritisch bekijken en beoordelen. 6 De kinderen kunnen hulp vragen en aanvaarden. Activiteit 6 Feest in de klas Doelen 1 De kinderen kunnen in groep een opdracht correct uitvoeren. 2 De kinderen kunnen in groep een eenvoudige planning opmaken. 3 De kinderen kunnen bij het opmaken van een planning afspraken maken die eenvoudig en haalbaar zijn. 4 De kinderen kunnen in groep een doorschuifsysteem met verschillende spelletjes opstellen. 5 De kinderen kunnen in groep een drankje en een hapje klaarmaken. 6 De kinderen kunnen genieten van feesten en spelen in de klas. 7 De kinderen kunnen en durven het feest in de klas kritisch beoordelen en vrijuit hun mening zeggen.

24 Activiteit 7 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 3 De kinderen kunnen uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 4 De kinderen kunnen bij de namen van speelgoed de passende stickers kleven. 5 De kinderen kunnen speelgoed ordenen bij: nu, vroeger, elders of hier. 6 De kinderen kunnen de aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen hun eigen gedrag, denken en voelen aanduiden in meerkeuzevragen. Thema 6 Lezen is fijn, maar kijken en luisteren ook Oriëntatie op thema 6 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen de belangrijkste onderwerpen en inhouden van het thema. 2 De kinderen kunnen aangeven of ze een boodschap visueel en/of auditief waarnemen. 3 De kinderen kunnen voor zichzelf aangeven of ze een bepaald medium kunnen waarderen of niet. 4 De kinderen kunnen de verschillende activiteiten plannen op een maandkalender. 5 De kinderen weten in welke maand ze dit thema afwerken en kunnen dit aanduiden op een schijf.

25 Activiteit 1 Plaatjes, plaatjes, plaatjes Doelen 1 De kinderen weten dat zij voortdurend geconfronteerd worden met beelden en kunnen daar een voorbeeld van geven. 2 De kinderen weten dat dit vroeger niet zo was na een beperkte bevraging van hun grootouders. 3 De kinderen weten dat beelden verschillende bedoelingen kunnen hebben en kunnen op basis van dit inzicht gegeven bedoelingen linken aan gegeven beelden. 4 De kinderen weten dat beelden gemaakt worden door mensen die daarvoor bepaalde technische middelen gebruiken. 5 De kinderen kennen de betekenis van de begrippen schilder, schilderij, fotograaf, fototoestel, cameraman en filmcamera en kunnen afbeeldingen daarvan koppelen aan het juiste begrip. Activiteit 2 Hallo? Doelen 1 De kinderen kennen hun eigen telefoonnummer. 2 De kinderen kennen de delen van het telefoontoestel (hoorn, luidspreker, microfoon, scherm en druktoetsen) en de functie ervan. 3 De kinderen kunnen een telefoontoestel bedienen en een telefoongesprek voeren. 4 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot op basis van een eenvoudig stappenplan een knutselopdracht correct uitvoeren. 5 De kinderen kunnen gereedschap op een veilige manier gebruiken. 6 De kinderen kunnen met een klasgenoot een telefoongesprek naspelen.

26 Activiteit 3 Ik zie niets! Ik hoor niets! Doelen 1 De kinderen ervaren wat het is om slecht te zien of slecht te horen en kunnen die ervaringen verwoorden. 2 De kinderen kunnen voorbeelden geven van de moeilijkheden of beperkingen die slechtziende of slechthorende mensen ervaren in dagdagelijkse situaties. 3 De kinderen weten dat deze mensen hulpmiddelen of technieken gebruiken en dat de maatschappij hiervoor voorzieningen treft en kunnen hiervan op hun niveau voorbeelden geven. 4 De kinderen kunnen op hun niveau een eigen mening vormen over het samenleven met mensen met een handicap en kunnen die mening verwoorden. Activiteit 4 We maken een boek(je) Doelen 1 De kinderen weten hoe een boek wordt gemaakt en kunnen dit proces zelf opnieuw opbouwen aan de hand van stickers. 2 De kinderen kunnen de rol van de auteur, de tekenaar, de zetter, de drukker en de verkoper in dit proces beschrijven. 3 De kinderen kunnen alleen of samen met een klasgenoot een verhaaltje bedenken en dat verhaaltje vertellen in enkele zinnen en uitbeelden in enkele tekeningen. 4 De kinderen kunnen genieten van hun eigen boekje of van het boekje van anderen. 5 De kinderen kunnen kiezen hoe ze een opdracht willen uitvoeren.

27 Activiteit 5 Boekenhappening Doelen 1 De kinderen weten en ervaren dat je iets kunt verwerven door te ruilen, doordat ze in de klas een eigen boek kunnen ruilen voor dat van een klasgenoot. 2 De kinderen kunnen genieten wanneer ouders of grootouders vertellen of voorlezen. 3 De kinderen kunnen zich daarbij aan vooraf gemaakte afspraken houden. 4 De kinderen weten hoe ze een gast in de klas kunnen ontvangen en bedanken en tonen zich bereid dit op een passende wijze met behulp van de leerkracht te doen. Activiteit 6 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 2 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 3 De kinderen kunnen uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 4 De kinderen kunnen de onderdelen van een telefoontoestel benoemen. 5 De kinderen kunnen enkele plaatjes ordenen bij: om iets te verkopen of om iets te leren. 6 De kinderen kunnen de aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 7 De kinderen kunnen de maandkalender gebruiken om activiteiten te situeren. 8 De kinderen kunnen hun eigen mening aanduiden in meerkeuzevragen.

28 Wat nu? Activiteit 1 Weer of geen weer Doelen 1 De kinderen kennen 3 weerselementen (temperatuur, neerslag en bewolking) en kunnen die met eigen woorden omschrijven. 2 De kinderen kunnen de temperatuur meten met een thermometer en afbeelden op de schematische voorstelling van een thermometer. 3 De kinderen kunnen de neerslag en de bewolking observeren en voorstellen door een passend pictogram. 4 De kinderen kunnen onderling afspreken wie de dagelijkse weersobservatie uitvoert. 5 De kinderen kunnen activiteiten situeren op of aflezen van een maandkalender. Activiteit 2 We kijken achteruit Doelen 1 De kinderen kunnen vertellen wat ze zich nog herinneren van thema 4, 5 en 6 en kunnen die thema s situeren op de maandkalenders. 2 De kinderen kunnen van foto s of tekeningen zeggen bij welk thema ze passen. 3 De kinderen kunnen uitspraken in verband met inhouden uit de reeds behandelde thema s beoordelen als waar of niet waar. 4 De kinderen kunnen bij de naam van enkele voorwerpen de passende sticker kleven. 5 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over deze activiteit.

29 Activiteit 3 We kijken achteruit en vooruit Doelen 1 De kinderen kennen de maanden van het jaar in chronologische volgorde. 2 De kinderen kunnen verwoorden en aantonen dat een schooljaar gespreid is over twee jaar. 3 De kinderen kunnen bij een eenvoudige tijdband jaartallen en leerjaren aanvullen. 4 De kinderen kunnen een aantal gegevens rubriceren bij verleden of toekomst. 5 De kinderen kunnen de betekenis van heden, verleden en toekomst met eigen woorden verklaren. 6 De kinderen kunnen uitspraken in verband met tijdsbegrippen beoordelen als waar of niet waar. 7 De kinderen kunnen een tijdband en een jaarfries gebruiken om hun antwoorden te controleren. 8 De kinderen kunnen met een partner samenwerken. Activiteit 4 Ik ken en ik kan Doelen 1 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 2 De kinderen kunnen zelf voorbeelden bedenken die passen bij kennen of bij kunnen. 3 De kinderen kunnen gegevens ordenen bij kennen of bij kunnen. 4 De kinderen kunnen de betekenis van de bladwijzer verwoorden. 5 De kinderen kunnen op hun niveau verwoorden wat ze in deze activiteit hebben geleerd. 6 De kinderen kunnen en durven hun mening zeggen over deze activiteit.

30 Activiteit 5 Syntheseactiviteit Doelen 1 De kinderen kunnen met een partner een voorgestructureerde synthese van de weersobservaties aanvullen en daarbij een passende conclusie inkleuren. 2 De kinderen kunnen de synthese van de weersobservaties vergelijken met de synthese in de eerste cursorische periode en kunnen daarbij een paar conclusies formuleren. 3 De kinderen kunnen op hun niveau het verschil tussen iets kennen en iets kunnen verwoorden. 4 De kinderen kunnen van bepaalde opdrachten aangeven of ze passen bij kennen of bij kunnen. 5 De kinderen kunnen een aantal plaatjes chronologisch ordenen. 6 De kinderen kunnen uit een gegeven reeks een naam kiezen en die bij de passende foto of tekening schrijven. 7 De kinderen kunnen uitspraken beoordelen als waar of niet waar. 8 De kinderen kunnen aanduidingen in het boekje Ik ken en ik kan vergelijken met hun eigen keuzes. 9 De kinderen kunnen de jaarfries gebruiken om activiteiten te situeren. 10 De kinderen kunnen hun eigen mening aanduiden in meerkeuzevragen.

Verkenning van het thema

Verkenning van het thema Thema 7 Onder dak Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen samen met een partner enkele meerkeuzevragen in verband met het thema beantwoorden. 2 De kinderen kennen de

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het derde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER EERSTE SEMESTER TWEEDE SEMESTER 1 week

Nadere informatie

Vroeger kan ik nu zien

Vroeger kan ik nu zien Thema 7 Vroeger kan ik nu zien Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen zijn bereid om aan de hand van een fotoreeks hun ouders of grootouders te bevragen over het dagelijkse

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER EILIG DE WERELD ROND ELUTIEFORMULIER NM N DE LEERLING: Thema eilig de ctiviteiten Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis -- Observaties - opmerkingen - datum 1. De tijd Hoek: Hoe lang nog? Hoekopdrachten

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Soorten gezinnen. 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst. Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Soorten gezinnen 1. Thema: Diversiteit 2. Vakgebied en vakonderdeel: Wereldoriëntatie / Godsdienst 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen Wereldoriëntatie:

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond van attitudes, vaardigheden en kennis in eilig de van een groeiproces van wereldoriëntatie is meer dan alleen maar het toetsen van kennis. Behalve kennis zijn ook vaardigheden en attitudes heel belangrijk,

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets Walter Dons Pedagogisch adviseur inhoud De OVSG-toets -Wat? Waarom? Hoe? -Voor wie? -Evolutie in onze toets Parallellen met de peilingstoetsen OVSG-toets

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 2 Tussendoor 1 Oversteken a In het verkeer 1 3 5 Knip de figuurtjes uit het kopieerblad en plak op de juiste plaats. 1 en 2: De agent heeft het voor het zeggen. 3 en 4: Geen agent.

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Drama 1. Welkom Mijn handen vertellen Ik zeg. Ze zeggen. - De kinderen kunnen met hun handen en zonder te spreken situaties uitbeelden of bevelen geven. - De kinderen kunnen

Nadere informatie

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren.

1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken om hen te ondersteunen bij het leren. Leerlijn ICT DERDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover ICT en zijn bereid ICT te gebruiken

Nadere informatie

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen Infofiche Helpertje 1. Praktische gegevens Werkboek: Helpertje (CN0618) Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje-Junior Helper (CN0617) Doelgroep: 10 tot 12 jaar Duur: 16 uur + praktijktest Lesgever:

Nadere informatie

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten

Cijfers en letters. Zelfstandig spelen. Ontmoeten Cijfers en letters Zelfstandig spelen Schrijfhoekje: ( MO ) 45 kleinmotorisch bewegen Met allerlei schrijfmaterialen experimenteren op verschillende soorten papier < een juiste pengreep nadoen bij het

Nadere informatie

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden -

Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - Leerlijn ICT VIJFDE LEERJAAR 1 Kennismaken - aanzetten - occasioneel opbouwen - regelmatig VERWERVEN - systematisch herhalen - verdiepen - verbreden - 1.a. De leerlingen hebben een positieve houding tegenover

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

HANDLEIDING. Inleiding. 1 e leerjaar groep 3. Schrijfpalet is zeer geschikt als aanvulling op het reeds beschikbare materiaal in bestaande methodes.

HANDLEIDING. Inleiding. 1 e leerjaar groep 3. Schrijfpalet is zeer geschikt als aanvulling op het reeds beschikbare materiaal in bestaande methodes. Schrijfpalet HANDLEIDING Inleiding 1 e leerjaar groep 3 In het onderwijs heeft het traditionele schrijven van een opstel steeds meer plaats gemaakt voor een meer gestructureerde activiteit. Het schrijven

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Leerdoelen en kerndoelen

Leerdoelen en kerndoelen Leerdoelen en kerndoelen De leerdoelen in de leerlijn vallen in het leerdomein Oriëntatie op jezelf en de wereld. Naast de gebruikelijke natuur en milieukerndoelen (kerndoelen 39, 40 en 41) zijn ook de

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien,

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, ) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector

Nadere informatie

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 1. Waarnemen De nieuwe klas verkennen. Doelen. Materiaal. Voortaak Activiteit 1 Waarnemen De nieuwe klas verkennen Doelen 1 De kleuters kunnen een veilige sfeer ervaren bij de leid(st)er en in het nieuwe klaslokaal. (1) (LO 3.4) 2 De kleuters komen graag naar de nieuwe

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beeld 1. Welkom T-shirt sjabloneren Een terugkerende activiteit bij de uitwerking van elk thema - De kinderen kunnen een sjabloon ontwerpen. - De kinderen kunnen in groep uit

Nadere informatie

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:...

T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING. Mondelinge interactie STERKE SCHAKELS. Naam jongere:... Naam beoordelaar:... T-TOOL BEROEPSGERICHTE VORMING Naam jongere:... Naam beoordelaar:... Mondelinge interactie LUISTEREN Instructie begrijpen van leerkracht, medeleerling, begeleider Lk zegt: Maak de materialen proper en

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen.

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Workshop Het museum Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Materiaal: Het maquettepakket van in het muzeeum. Doelen: Moedertaal: Lezen: Communicatieve elementen

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd.

Nadere informatie

Toetstermen en taxonomiecodes

Toetstermen en taxonomiecodes Toetstermen en taxonomiecodes Door middel van toetstermen is vastgelegd wat deelnemers moeten kennen en kunnen. Een toetsterm is bepalend voor de inhoud van de opleiding en de toetsing. Dit betekent dat

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Steunpunt GOK project Genk De bouwhoek

Steunpunt GOK project Genk De bouwhoek Uitwerking De Bouwhoek 1. Het belang van bouwen en construeren Bouwen en construeren ontwikkelen een groot aantal belangrijke vaardigheden, zoals: het bevorderen van eigen initiatief, samenwerken, samen

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

4de cursorische periode. 3de cursorische periode

4de cursorische periode. 3de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het vierde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TIMING 1 week Thema 12

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens!

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens! Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur (RKve) de andere. Zich laten inspireren door de wijze waarop Jezus met anderen omgaat en oproept

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Een voorlopige balans (Periode 1)

Een voorlopige balans (Periode 1) Een voorlopige balans (Periode 1) Omschrijving van deze periode We hebben tijdens dit schooljaar al heel wat gediscussieerd, besproken, nagedacht, Je hebt in deze gesprekken, maar ook in de logboekopdrachten

Nadere informatie

1. Mindmap ICT-leerlijn. - Eenvoudig overzicht ICT in onze school (regelmatig bijwerken) 2. Kleuters

1. Mindmap ICT-leerlijn. - Eenvoudig overzicht ICT in onze school (regelmatig bijwerken) 2. Kleuters 1. Mindmap ICT-leerlijn - Eenvoudig overzicht ICT in onze school (regelmatig bijwerken) 2. Kleuters - Volglijst per kleuter: 10 moetjes voor de 5-jarige kleuters - Andere mogelijkheid: observatielijst

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 8: Reizen Praktijkkern c: Reizen met de fiets binnen de regio Thema 8 Praktijkkern c Reizen Reizen per fiets op een route

Nadere informatie

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig

Peuters - 1K 2K 3K. Basismateriaal. Aanbod peuters 1K indien nodig Peuters - 1K 2K 3K puzzelhoek Materialen Insteekblokken: meetkundige lichamen, kubus, cilinder, Inlegplank met en zonder knoppen - Per inlegruimte één persoon, dier of voorwerp - Per inlegruimte enkele

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Magneten : Een bootje

Magneten : Een bootje Magneten : Een bootje Aantal kinderen: 2-4 Niveau: 3 Benodigdheden: kurk punaise bakje waar water in kan tandenstokers vlagje plastic eendjes of visjes met een schroef in de bek handdoek of dweil magneten

Nadere informatie

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen

Infofiche Helpertje. 1. Praktische gegevens. 2. Inhoud en doelstellingen Infofiche Helpertje 1. Praktische gegevens + Werkboek: Helpertje (CN0618) + Handleiding: Eerstehulpcursussen Helpertje en Junior Helper (CN0617) + Doelgroep: 10 tot 12 jaar + Duur: 16 uur + praktijktest

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 2 e leerjaar groep 4

HANDLEIDING HANDLEIDING. Inleiding. 2 e leerjaar groep 4 Schrijfpalet HANDLEIDING Inleiding HANDLEIDING 2 e leerjaar groep 4 In het onderwijs heeft het traditionele schrijven van een opstel steeds meer plaats gemaakt voor een meer gestructureerde activiteit.

Nadere informatie

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK!

Zuivel is belangrijk. Melk is goed voor... ELK! tweede leerjaar 2 Zuivel is belangrijk Melk is goed voor... ELK! Plaats de passende leeftijd bij elke tekening. Kies uit: 6 tot 12 jaar, 1 tot 3 jaar, 0 jaar, meer dan 60 jaar, 12 tot 18 jaar, 6 maanden

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE)

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE) Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas - Virtueel bedrijfsbezoek Film: Bedrijf en logistiek proces 1 Belang logistiek voor bedrijf Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

Eindtermen Wonen en leven in India

Eindtermen Wonen en leven in India Eindtermen Wonen en leven in India Leergebiedgebonden eindtermen Wereldoriëntatie Natuur ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waanemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze

Nadere informatie

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren?

U vraagt voor de expositie natuurlijk ook enkele (installatie)gidsen. Wedden dat de bezoekers nog nooit zo n visueel wereldbeeld konden ervaren? Het verhaal Het kunstwerk op de rotonde: is het een installatie, een assemblage of een beeldhouwwerk? Vergelijken met kunstinstallaties of art-installations op internet. Meteen de hedendaagse maatschappelijke

Nadere informatie

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken Leerplanthema: 1. Landschap en kaart Timing 01-02/ 05-09/ 12-16/ 19-23/ Effectieve De referentiekader en de facetkaarten van België en Europa, gezien in het eerste leerjaar, herhalen E4: Op werkkaarten

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep

Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep Toelichting In de kolom aanbieding vult u de datum in waarop u de activiteit aan de gehele groep heeft aangeboden. U hoeft dit dan niet bij iedere

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en logistiek proces - 3 Talenten en beroepen: logistiek Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd

Thema Beroepen. Les 1: Beroepen doorheen de tijd Thema Beroepen Les 1: Beroepen doorheen de tijd Lestitel: Beroepen doorheen de tijd Leerdomein: wereldoriëntatie en beeld Lesduur: 75 minuten Leerplandoelen Leerplan wereldoriëntatie VVKBaO 1.5 Kinderen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

LEREN LEREN WAT? HOE?

LEREN LEREN WAT? HOE? LEREN LEREN Bij leren leren ondersteunt de school je schoolse leren en biedt de school je methodieken om toe te passen in leersituaties buiten de school. Als school hebben we gekozen voor het VELOO-programma,

Nadere informatie

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden de woordenschat uit.

Activiteit Doel Beschrijving doel Planning Uitvoering. De kinderen: - geven gericht antwoord op vragen. - breiden de woordenschat uit. Hier vind je een overzicht van de lesdoelen die worden aangeboden in dit project. Houd er rekening mee dat je tijdens de uitvoering van de lessen waarschijnlijk met méér doelen bezig zult zijn, voortkomend

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma.

Onderwerp. VVKBaO. Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma. Onderwerp Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma. WO 2.13 een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren; ICT 1 Hebben een positieve

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

Domein mens: gezondheid welbevinden 21 De leerlingen herkennen en benoemen het gevoel van behagen en onbehagen. x

Domein mens: gezondheid welbevinden 21 De leerlingen herkennen en benoemen het gevoel van behagen en onbehagen. x Praatrondeboek, week A ma di wo do vr s f o m n a d m j j Domein mens: sociale cognitie: bewust zijn van jezelf: weten wat je voelt, denkt en doet (zelfkennis) 01 De leerlingen kunnen eigen gevoelens herkennen

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Hoekenfiche Bouwhoek

Hoekenfiche Bouwhoek Hoekenfiche Bouwhoek Materiaal Peuters eerste kleuterklas Tweede kleuterklas Derde kleuterklas Basismateriaal: Groot materiaal vb. houten blokken Mega-legoblokken magneetblokken Basismateriaal: + middelgroot

Nadere informatie

Auditief geheugen Begrippen Cijfers Dans en beweging

Auditief geheugen Begrippen Cijfers Dans en beweging Auditief geheugen Lessen met als doel het oefenen van het auditief geheugen zijn bedoeld om leerlingen te helpen, informatie die ze horen goed op te slaan. Het geven van enkelvoudige (pak de bal) en meervoudige

Nadere informatie

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren TAAL IS LEUK Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren 1 Inhoudsopgave Pagina Besteed extra aandacht aan de taal van uw kind 4 Adviezen die u kunt toepassen tijdens een gesprekje met uw kind 5 Maak

Nadere informatie