Mensen bouwen, besturen en beschermen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mensen bouwen, besturen en beschermen"

Transcriptie

1 Thema 7 Mensen bouwen, besturen en beschermen Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste onderwerpen en doelen van dit thema. 2 De kinderen kunnen elementen van voorkennis activeren bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende thema. 3 De kinderen kunnen zelfstandig op hun niveau materiaal verzamelen en selecteren dat hen kan helpen bij het uitvoeren van de opdrachten in dit thema. 4 De kinderen kunnen bepaalde elementen van zelfkennis verwoorden en noteren. 5 De kinderen kunnen kiezen of ze zelfstandig of met een klasgenoot een opdracht afwerken.

2 Activiteit 1 Bouwen op Eigenland: waar en hoe? Doelen 1 De kinderen kunnen de kaart en de legende van een fictief eiland correct interpreteren. 2 De kinderen kunnen een windroos hanteren om op een kaart bepaalde punten te lokaliseren. 3 De kinderen kunnen met coördinaten een plaats op een kaart aanduiden. 4 De kinderen kunnen vanuit hun eigen voorkennis en op basis van een natuurkundige kaart een geschikte locatie voor een woning aanduiden die voldoet aan enkele eenvoudige criteria. 5 De kinderen kunnen vanuit hun eigen voorkennis met beperkte middelen een ontwerp van een woning maken dat voldoet aan enkele eenvoudige criteria. 6 De kinderen kennen de materialen en de gereedschappen op een lijst en kunnen hieruit een geschikte keuze maken in functie van hun opdracht en ontwerp. 7 De kinderen kennen de beroepen op een lijst en kunnen hieruit een geschikte keuze maken in functie van hun opdracht en ontwerp. 8 De kinderen kunnen in hun eigen groep en in de klas een eigen voorstel verwoorden en verdedigen. 9 De kinderen maken in overleg een synthese van de individuele voorstellen en kunnen het groepsvoorstel naar voren brengen. 10 De kinderen raadplegen in functie van de gegeven opdrachten passende informatie over bouwen en gebouwen. 11 De kinderen kunnen zich inleven in een volledig fictieve context en zijn bereid hierbij opdrachten te vervullen.

3 Activiteit 2 Bouwen vroeger en nu, hier en elders Doelen 1 De kinderen kennen een beperkte, historische evolutie van de woning. 2 De kinderen kunnen de evolutie van de woning weergeven door de chronologische periodes op de tijdsbalk met de passende titels te linken. 3 De kinderen kunnen verschillende functies van bouwwerken met eigen woorden omschrijven en illustreren. 4 De kinderen kunnen voorbeelden geven van relaties tussen de functie, het uitzicht en de locatie van een gebouw. 5 De kinderen kunnen met eigen voorbeelden aantonen dat bouwwerken zowel nu als vroeger een maatschappelijke context weerspiegelen. 6 De kinderen ontdekken de esthetische waarde van bepaalde gebouwen en kunnen hun eigen voorkeur verwoorden en argumenteren. 7 De kinderen kunnen in tekstgehelen de belangrijkste woorden en woordgroepen markeren. 8 De kinderen kunnen in groep een vrij uitgebreide en complexe opdracht afwerken en maken daarbij onderscheid tussen moet- en mag-opdrachten. Activiteit 3 Bouwen op Eigenland: ons voorstel Doelen 1 De kinderen kunnen nieuw verworven kennis en inzichten in verband met de maatschappelijke, historische, geografische en technische aspecten van bouwen in een fictieve context toepassen. 2 De kinderen kunnen in overleg een groepsvoorstel kritisch evalueren en indien nodig bijsturen. 3 De kinderen zijn bereid om hun idee en ontwerp bij te sturen op basis van nieuw verworven informatie. 4 De kinderen durven en kunnen hun ontwerp aan de klas voorstellen.

4 Activiteit 4 Eigenland besturen: hoe? Besturen vroeger en nu, hier en elders Doelen 1 De kinderen kunnen op basis van hun voorkennis en enkele richtinggevende vragen een eenvoudige bestuursvorm uitwerken en op papier zetten. Activiteit 5 2 De kinderen weten dat politiek of besturen een vast element is van het maatschappelijk bestel dat vroeger, maar ook nu verschillende varianten inhoudt. 3 De kinderen kunnen in hun eigen woorden de volgende begrippen omschrijven: politiek, wet, democratie, dictator, eenpartijstaat, parlement en regering. 4 De kinderen begrijpen op hun niveau ons democratisch systeem en weten dat dit slechts in de loop van de 20ste eeuw een verworvenheid geworden is voor alle Belgen. 5 De kinderen weten dat er ook nu nog vele landen op een ondemocratische manier bestuurd worden. 6 De kinderen begrijpen dat er in ons land een taakverdeling is tussen de verschillende bestuursniveaus en kunnen dit illustreren. 7 De kinderen kunnen op hun niveau het nut van de scheiding der machten illustreren. 8 De kinderen kunnen met enkele voorbeelden de taak van onze koning illustreren en kunnen het verschil met een president aangeven. 9 De kinderen kennen de kleuren en de betekenis van enkele verkeerstekens. 10 De kinderen kunnen in hun eigen groep en in de klas een eigen voorstel verwoorden en verdedigen. 11 De kinderen maken in overleg een synthese van de individuele voorstellen en kunnen dit groepsvoorstel naar voren brengen. 12 De kinderen raadplegen in functie van de gegeven opdracht passende informatie over besturen. 13 De kinderen kunnen zich inleven in een volledig fictieve context en zijn bereid hierbij opdrachten te vervullen. Eigenland besturen: ons voorstel Doelen 1 De kinderen kunnen nieuw verworven kennis en inzichten in verband met de maatschappelijke, historische, geografische en technische aspecten van besturen in een fictieve context toepassen. 2 De kinderen kunnen in overleg een groepsvoorstel kritisch evalueren en indien nodig bijsturen. 3 De kinderen zijn bereid om hun idee en ontwerp bij te sturen op basis van nieuw verworven informatie. 4 De kinderen durven en kunnen hun ontwerp aan de klas voorstellen.

5 Activiteit 6 Eigenland beschermen: hoe? Beschermen vroeger en nu, hier en elders Doelen 1 De kinderen kunnen op basis van hun voorkennis en enkele richtinggevende vragen een eenvoudig plan bedenken om Eigenland te beschermen. Activiteit 7 2 De kinderen zien in dat verdedigen een natuurlijke reflex is die bij de mens door verschillende factoren is geëvolueerd tot een zeer belangrijke, maatschappelijke taak. 3 De kinderen weten dat er twee manieren zijn om een conflict op te lossen: een gewelddadige en een geweldloze. 4 De kinderen kunnen op hun niveau eventuele gevolgen van beide keuzes verwoorden en kunnen argumenteren waarom een geweldloze oplossing in de meeste gevallen de duurzaamste oplossing is. 5 De kinderen kunnen met enkele simpele voorbeelden aantonen dat onze westerse maatschappij voortdurend waakzaam moet zijn voor diverse gevaren. 6 De kinderen kunnen in hun eigen groep en in de klas een eigen voorstel verwoorden en verdedigen. 7 De kinderen maken in overleg een synthese van de individuele voorstellen en kunnen dit groepsvoorstel naar voren brengen. 8 De kinderen raadplegen in functie van de gegeven opdracht passende informatie over beschermen. 9 De kinderen kunnen zich inleven in een volledig fictieve context en zijn bereid hierbij opdrachten te vervullen. Eigenland beschermen: ons voorstel Doelen 1 De kinderen kunnen nieuw verworven kennis en inzichten in verband met de maatschappelijke, historische, geografische en technische aspecten van beschermen van een entiteit in een fictieve context toepassen. 2 De kinderen zijn bereid om in hun fictieve beschermingsplan de geweldloze manier te integreren. 3 De kinderen kunnen in overleg een groepsvoorstel kritisch evalueren en indien nodig bijsturen. 4 De kinderen zijn bereid om hun idee en ontwerp bij te sturen op basis van nieuw verworven informatie. 5 De kinderen durven en kunnen hun ontwerp aan de klas voorstellen.

6 Activiteit 8 Een maquette van Eigenland of van de woning bouwen Doelen 1 De kinderen kunnen op basis van een plattegrond een maquette van Eigenland uittekenen en realiseren of kunnen op basis van een eigen ontwerp een maquette van een woning maken. Activiteit 9 2 De kinderen kunnen verschillende materialen en gereedschappen gebruiken om een maquette driedimensionaal op te bouwen. 3 De kinderen leggen voor het materiaal en het gereedschap de nodige zorg en eerbied aan de dag. 4 De kinderen plannen hun werk en werken het product correct en volledig af. 5 De kinderen genieten van de knutselopdracht en van het eindresultaat. 6 De kinderen kunnen hun waardering voor het werk van klasgenoten uitdrukken en kunnen samen een tentoonstelling opbouwen. 7 De kinderen kunnen de verschillende groepsvoorstellen synthetiseren tot een klasvoorstel. Syntheseactiviteit thema 7 Doelen 1 De kinderen kunnen en durven in groep een werkstuk voorstellen en daar elementen van leerwinst uit het voorbije thema aan linken. 2 De kinderen kunnen uit de voorbije activiteiten binnen het behandelde thema de belangrijkste namen, woorden, gegevens en schema s selecteren en verklaren. 3 De kinderen kunnen ingeoefende vaardigheden koppelen aan activiteiten binnen het behandelde thema en kunnen verwoorden hoe deze vaardigheden optimaal renderen. 4 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dit vast op een specifieke fiche. 5 De kinderen kunnen correcte voorbeelden geven van hoe zij de geselecteerde kennisgegevens en vaardigheden kunnen toepassen in andere leergebieden of contexten buiten de school. 6 De kinderen kunnen hun keuzes van kennisgegevens en vaardigheden vergelijken met de selectie die is opgenomen in het boekje Voor altijd.

7 2de cursorische periode Activiteit 1 Pesten? Wij hebben er de pest aan! Doelen 1 De kinderen kunnen een onderscheid maken tussen pesten en plagen en kunnen dit met voorbeelden illustreren. Activiteit 2 2 De kinderen kunnen anoniem neerschrijven wanneer ze eens gepest werden of zelf iemand pestten. 3 De kinderen kunnen na het beluisteren van twee verhalen de pester, de gepeste en de middengroep aanduiden en kunnen van elk een aantal kenmerken geven. 4 De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen gedrag en dat van een ander. 5 De kinderen kunnen samen een aantal afspraken bedenken voor het pestcontract. 6 De kinderen kunnen een syntheseblad over pesten aanvullen met oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen. 7 De kinderen zijn bereid om een aantal initiatieven te nemen om de klassfeer optimaal te houden. 8 De kinderen kunnen in groep een opdracht uitvoeren en hebben hierbij bijzondere aandacht voor het positief benaderen van de andere. Wielen om je tanden in te zetten Doelen 1 De kinderen kunnen tandwielen op een karton kleven en nauwkeurig uitknippen. 2 De kinderen kunnen gelijkenissen en verschillen i.v.m. de werking van tandwielen herkennen door vergelijkende observaties. 3 De kinderen kunnen de opdrachten met tandwielen uitvoeren en hun bevindingen noteren. 4 De kinderen kunnen informatie opzoeken om opdrachten i.v.m. tandwielen uit te voeren. 5 De kinderen kunnen uit hun eigen ervaringen en voorkennis putten voor het uitvoeren van opdrachten i.v.m. tandwielen. 6 De kinderen kunnen met een klasgenoot samenwerken.

8 Activiteit 3 Alles op zijn tijd? Doelen 1 De kinderen kunnen historische gegevens (foto s, tekeningen en teksten) rubriceren bij de passende historische periode. 2 De kinderen kunnen informatie i.v.m. historische gebeurtenissen en figuren zo verwerken dat ze die op een persoonlijke manier aan de hele klasgroep kunnen voorstellen. 3 De kinderen kunnen de tijdsbalk interpreteren en functioneel gebruiken. 4 De kinderen kunnen met voorbeelden illustreren dat objecten of toestanden al dan niet grondig evolueren met de tijd. 5 De kinderen kunnen in groep samenwerken en kunnen een afgelijnde opdracht grondig en volledig uitvoeren. Activiteit 4 De dieren verdeeld Doelen 1 De kinderen kennen enkele specifieke eigenschappen van de volgende diergroepen: zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën, insecten, spinnen, schaaldieren en weekdieren. Activiteit 5 2 De kinderen kunnen voorbeelden geven van deze diergroepen. 3 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht afwerken. Ik onderhoud mijn fiets Doelen 1 De kinderen kunnen met een checklist nagaan of een fiets in orde is. 2 De kinderen kunnen met een checklist nagaan of een fiets veilig is. 3 De kinderen kunnen aan de hand van schriftelijke informatie de noodzakelijke herstellingen aan een fiets aanduiden. 4 De kinderen kunnen eenvoudige herstellingen aan een fiets zelf uitvoeren. 5 De kinderen zijn bereid om in de toekomst hun fiets degelijk te onderhouden.

9 Activiteit 6 België: land met (zeer) veel gezichten Doelen 1 De kinderen weten dat een landschap wordt bepaald door natuurlijke en menselijke elementen en kunnen dit illustreren. Activiteit 7 2 De kinderen kennen vier landschapstypes: het natuurlijke, het landelijke, het stedelijke en het industriële landschap en kunnen die op hun niveau beschrijven. 3 De kinderen weten dat de landschappen in eigen land vooral gemengde types zijn waarin bepaalde kenmerken overheersen en kunnen dit illustreren. 4 De kinderen weten dat de verschillende kaarten in hun atlas verschillende landschapskenmerken weergeven en kunnen die kaarten gebruiken. 5 De kinderen kunnen landschappen op basis van de overheersende kenmerken typeren en kunnen aanduiden of die kenmerken al dan niet uitgesproken zijn. 6 De kinderen kunnen het aandeel van de mens of de natuur in de vorming van een landschap aanduiden op een eenvoudige schaal. 7 De kinderen begrijpen eenvoudige thematische kaarten uit hun atlas en kunnen die gebruiken. 8 De kinderen kunnen hun eigen streek vergelijken met twee andere streken op basis van landschapskenmerken. 9 De kinderen kunnen streken situeren op de kaart van België. 10 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht afwerken. Dansen door de tijd Doelen 1 De kinderen kunnen een opgegeven begrip bewegend en dansend vorm geven. 2 De kinderen kunnen deeltjes tekstinformatie i.v.m. de evolutie van de dans op hun manier aan de hele klas voorstellen. 3 De kinderen kunnen foto s van dansers interpreteren en kunnen hun interpretatie verantwoorden. 4 De kinderen kunnen per twee een opdracht uitvoeren. 5 De kinderen kunnen hun eigen mening verwoorden en de mening van anderen waarderen.

10 Activiteit 8 Syntheseactiviteit 2de cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen uit de voorbije activiteiten binnen het behandelde thema de belangrijkste namen, woorden, gegevens en schema s selecteren en verklaren. 2 De kinderen kunnen ingeoefende vaardigheden koppelen aan activiteiten binnen het behandelde thema en verwoorden hoe deze vaardigheden optimaal renderen. 3 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet hebben bevestigd of gewijzigd in hun zijn en leggen dit vast op een specifieke fiche. 4 De kinderen kunnen concrete voorbeelden geven van hoe zij de geselecteerde kennisgegevens en vaardigheden kunnen toepassen in andere leergebieden of contexten buiten de school. 5 De kinderen kunnen hun keuzes van kennisgegevens en vaardigheden vergelijken met de selectie die is opgenomen in het boekje Voor altijd. Thema 8 Water anders bekeken Oriëntatie op thema 8 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste doelen en onderwerpen van dit thema. 2 De kinderen kunnen elementen van voorkennis activeren bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende thema. 3 De kinderen kunnen als voorbereiding van een activiteit enkele gegevens vaststellen over het waterverbruik thuis. 4 De kinderen kunnen in samenspraak elke activiteit in dit thema afsluiten met een synthetiserende zin of een opvallende vaststelling.

11 Activiteit 1 Water: wat doen we ermee en waar halen we het? Doelen 1 De kinderen weten dat water wordt verbruikt, vervuild en verspild door de huishoudens, de landbouw en de industrie en kunnen hiervan voorbeelden geven. 2 De kinderen kennen voorbeelden van waterzuivering en -vervuiling in hun buurt. 3 De kinderen kennen enkele waterbesparende tips die zij zelf kunnen toepassen. 4 De kinderen kennen de weg naar een glas drinkwater en kunnen die reconstrueren. 5 De kinderen kunnen het principe de vervuiler betaalt verklaren en illustreren met voorbeelden uit de eigen omgeving. 6 De kinderen kunnen de begrippen verspillen, vervuilen, zuivere energie, biologisch afbreekbaar, biologische landbouw, oppervlaktewater en grondwater met eigen woorden verklaren. 7 De kinderen kunnen informatie ordenen in een schema waarvan de structuur is gegeven. 8 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde opdracht afwerken. 9 De kinderen beseffen dat water een kostbaar en onmisbaar goedje is en zijn bereid om zuinig met water om te gaan.

12 Activiteit 2 Water in ons land Doelen 1 De kinderen kennen de rivier(en) in hun buurt en enkele belangrijke Belgische waterlopen en kunnen die situeren. 2 De kinderen kennen enkele natuurlijke kenmerken van een rivier en kunnen die verduidelijken aan de hand van waterlopen in hun buurt. 3 De kinderen kennen enkele kenmerken van menselijke ingrepen in rivieren en kunnen die verduidelijken aan de hand van waterlopen in hun buurt. 4 De kinderen kunnen op hun niveau verklaren waarom watervervuiling een internationaal probleem is dat een internationale aanpak vraagt. 5 De kinderen weten in welk stroombekken zij wonen en kunnen dit begrip vanuit de eigen context verklaren. 6 De kinderen kunnen de waterkwaliteit in Vlaanderen en in de eigen streek aflezen op een kaart. 7 De kinderen kunnen met voorbeelden aantonen dat water direct en indirect voor veel werkgelegenheid zorgt. 8 De kinderen kunnen over bepaalde items i.v.m. water in ons land een mening vormen en verwoorden. Activiteit 3 Wereld van water Doelen 1 De kinderen weten dat 1 op 4 mensen op de wereld niet over drinkbaar water beschikt. 2 De kinderen weten dat watervervuiling om uiteenlopende redenen een wereldprobleem is en kunnen dit illustreren. 3 De kinderen weten dat vervuild drinkwater jaarlijks miljoenen mensen doodt. 4 De kinderen weten dat organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen het drinkwaterprobleem willen oplossen en kunnen dit illustreren. 5 De kinderen kunnen enkele uitspraken over water in de wereld beoordelen op basis van twee thematische wereldkaarten. 6 De kinderen kunnen enkele werelddelen en landen situeren op de wereldkaart. 7 De kinderen zijn bereid na te gaan hoe zij water kunnen besparen om hun steentje bij te dragen tot het oplossen van het waterprobleem in de wereld.

13 Activiteit 4 Waar komt de regen vandaan? Doelen 1 De kinderen kennen de begrippen smelten, bevriezen, verdampen, condenseren, vloeibaar, vast, gasvormig en zure regen en kunnen die op hun niveau verklaren en illustreren. 2 De kinderen kunnen in een proefje vaststellen dat water verdampt door opwarming en condenseert door afkoeling. 3 De kinderen kunnen de kringloop van het water reconstrueren en verklaren. 4 De kinderen kunnen op hun niveau de oorzaak van, een gevolg van en een maatregel tegen zure regen verwoorden. 5 De kinderen kunnen een proef in verschillende stappen volgen. 6 De kinderen kunnen de link leggen tussen een proef en de kringloop van het water en kunnen dit verwoorden. Activiteit 5 Water heeft vele gezichten Doelen 1 De kinderen weten dat water zowel een positieve als een negatieve bijdrage kan leveren aan het leven en welzijn van mens, dier en plant. 2 De kinderen kunnen situaties waarin water een rol speelt, ordenen, rubriceren en categoriseren op basis van dit criterium. 3 De kinderen kunnen verwoorden in welke situaties water hen aantrekt of afstoot. 4 De kinderen kunnen uit een reeks foto s deze selecteren die hen het meest aanspreken en kunnen verwoorden waarom.

14 Activiteit 6 Proeven met water Doelen 1 De kinderen kennen enkele eigenschappen van water en kunnen die op hun niveau verklaren. 2 De kinderen kunnen eenvoudige proefjes met water volgens een bepaald stappenplan correct en veilig uitvoeren: - ze stellen zichzelf een vraag - ze formuleren vooraf een eigen antwoord - ze voeren een proef uit - ze noteren wat ze hebben gezien - ze selecteren een verklaring uit een gekregen reeks - ze selecteren een toepassing uit een gekregen reeks 3 De kinderen kunnen een afgelijnde opdracht in groep afwerken. Activiteit 7 Met je voeten in het water (leeruitstap) Doelen 1 De kinderen kennen vooraf enkele doelen van een leeruitstap en kunnen de eigen verwachting omschrijven. 2 De kinderen kunnen samen met de leerkracht praktische afspraken maken voor de leeruitstap, ze kunnen die tijdens de leeruitstap opvolgen en achteraf evalueren voor zichzelf en de groep. 3 De kinderen kunnen tijdens de leeruitstap aandachtig en taakgericht luisteren en kijken. 4 De kinderen kunnen in het thema verworven inzichten toepassen op elementen uit de leeruitstap. 5 De kinderen durven tijdens een leeruitstap vragen stellen.

15 Activiteit 8 Syntheseactiviteit thema 8 Doelen 1 De kinderen kunnen uit de voorbije activiteiten binnen het behandelde thema de belangrijkste namen, woorden, gegevens en schema s selecteren en verklaren. 2 De kinderen kunnen ingeoefende vaardigheden koppelen aan activiteiten binnen het behandelde thema en verwoorden hoe deze vaardigheden optimaal renderen. 3 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet bevestigd of gewijzigd hebben in hun zijn en leggen dit vast op een specifieke fiche. 4 De kinderen kunnen concrete voorbeelden geven van hoe zij de geselecteerde kennisgegevens en vaardigheden kunnen toepassen in andere leergebieden of contexten buiten de school. 5 De kinderen kunnen hun keuzes van kennisgegevens en vaardigheden vergelijken met de selectie die is opgenomen in het boekje Voor altijd. Thema 9 Kijk verder dan je neus Oriëntatie op thema 9 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kennen vooraf de belangrijkste doelen en onderwerpen van dit thema. 2 De kinderen kunnen elementen van voorkennis activeren bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende thema. 3 De kinderen kunnen over een langere periode weergegevens (aard en hoeveelheid, neerslag, bewolking, windrichting en -sterkte, temperatuur en luchtdruk) observeren, meten en noteren. 4 De kinderen kunnen hun weergegevens en -waarnemingen vergelijken met de weersvoorspelling in de krant. 5 De kinderen kunnen samen afspraken maken over een kleine, dagelijkse taak gedurende het thema.

16 Activiteit 1 Onze blauwe planeet aarde Doelen 1 De kinderen weten dat de aardmantel bestaat uit een hete, deels taaivloeibare massa. Activiteit 2 2 De kinderen weten dat er rond de planeet aarde een atmosfeer of dampkring zit en kunnen er twee, voor de mens belangrijke, eigenschappen van beschrijven. 3 De kinderen weten dat de aarde rond de zon draait en de maan rond de aarde en kunnen dit illustreren. 4 De kinderen weten dat hemellichamen krachten uitoefenen op elkaar en kunnen van de gevolgen een voorbeeld geven. 5 De kinderen weten dat de energie van de zon de bron van leven op aarde is. 6 De kinderen kunnen in een grote ruimte de baan van de aarde rond de zon en de baan van de maan rond de aarde in een concrete opstelling uitbeelden. 7 De kinderen kunnen verwonderd zijn over de oneindigheid van het heelal. 8 De kinderen kunnen zelfstandig tot een bepaalde groepsindeling komen en kunnen deze verantwoorden. We oriënteren ons in de ruimte Doelen 1 De kinderen weten dat de aarde een magneet is waarvan de polen zich in het noorden en het zuiden bevinden. 2 De kinderen weten dat een gemagnetiseerde naald altijd met een kant naar de noordpool en met de andere kant naar de zuidpool wijst. 3 De kinderen kunnen op basis van hun kennis van de zonnestanden de windstreken aanduiden op een zelfgemaakt kompas. 4 De kinderen kunnen de werking van een zelfgemaakt kompas controleren met een echt kompas. 5 De kinderen kunnen op een bepaalde plaats met behulp van een kompas de windstreken aanduiden. 6 De kinderen kunnen een kaart oriënteren met behulp van een kompas. 7 De kinderen kunnen strikte afspraken naleven wanneer ze zich verplaatsen op het schoolterrein.

17 Activiteit 3 Barstensvol energie! Doelen 1 De kinderen weten dat energie de motor is achter alle vormen van verandering en kunnen dit met passende voorbeelden illustreren. 2 De kinderen weten en kunnen illustreren dat - energie wordt doorgegeven onder verschillende vormen. - energie kan worden opgeslagen. - energie zelden voor de volle 100 % wordt aangewend voor de activiteit waarvoor ze bedoeld was. 3 De kinderen weten dat de zon direct of indirect de bron is van bijna alle energie op aarde. 4 De kinderen kennen het verschil tussen fossiele brandstoffen, kernbrandstoffen en alternatieve energiebronnen. Ze kennen de nadelen van energie uit fossiele brandstoffen en kernbrandstoffen en de voordelen van alternatieve energiebronnen en ze kunnen dit alles illustreren. 5 De kinderen kunnen het begrip schone, duurzame of zuivere energie verklaren. 6 De kinderen weten dat de energiebehoeften zo groot zijn dat alternatieve energiebronnen hier voorlopig onmogelijk kunnen aan voldoen. 7 De kinderen kunnen samen met een klasgenoot een afgelijnde taak afwerken.

18 Activiteit 4 Energie maakt het verschil Doelen 1 De kinderen weten dat het energieverbruik rond 1800 sterk is beginnen stijgen en kunnen dit op hun niveau verklaren. 2 De kinderen kennen enkele energiebesparende tips en zijn bereid die toe te passen. 3 De kinderen kennen de dichtstbijzijnde elektriciteitscentrale in hun buurt en weten welk type het is. 4 De kinderen weten dat in ons land vooral kernenergie en fossiele brandstoffen in de elektriciteitsproductie voorzien. 5 De kinderen kennen de problematiek rond kernenergie en kunnen hierover hun mening formuleren. 6 De kinderen weten dat er een verschil is in energieverbruik tussen het rijke noorden en de ontwikkelingslanden, zowel qua hoeveelheid als qua aanwending, en kunnen dit verklaren. 7 De kinderen beseffen dat onze energieverslindende consumptiemaatschappij zich deels zal moeten heroriënteren om nog een toekomst te hebben en kunnen dit illustreren. Activiteit 5 Begin toch niet weer over het weer! Doelen 1 De kinderen kennen enkele weerselementen en kunnen die op hun niveau beschrijven: luchtdruk, windsterkte, windrichting, bewolking, neerslag en temperatuur. 2 De kinderen kunnen op hun niveau enkele weerselementen in een bepaald weertype beschrijven. 3 De kinderen kennen enkele instrumenten waarmee weerselementen worden gemeten en kunnen enkele daarvan correct hanteren. 4 De kinderen kunnen illustreren voor wie of waarvoor weersvoorspellingen belangrijk en nuttig zijn. 5 De kinderen kunnen hun mening over weerfenomenen en -berichten uitdrukken. 6 De kinderen kunnen bepalen of ze alleen of in duo willen werken.

19 Activiteit 6 Met het weer leer je leven Doelen 1 De kinderen weten dat wij in een gematigd klimaat leven en dat de vegetatie hoofdzakelijk bestaat uit gemengd woud. Activiteit 7 2 De kinderen kunnen op hun niveau enkele klimatologische omstandigheden van Noord-, Midden- en Zuid-Europa beschrijven op basis van themakaarten. 3 De kinderen kunnen op basis van themakaarten een Europees land selecteren dat beantwoordt aan specifieke klimatologische omstandigheden. 4 De kinderen kunnen illustreren hoe het klimaat verschillende facetten van het dagelijkse leven beïnvloedt. 5 De kinderen kunnen uit thematische kaarten gegevens over het Europees klimaat en de Europese vegetatie afleiden. 6 De kinderen kunnen verwoorden welk klimaat en welk landschap hen het meest aanspreekt. 7 De kinderen kunnen bepalen of ze alleen of in duo willen werken. Proeven met lucht en elektriciteit Doelen 1 De kinderen kunnen enkele eigenschappen van lucht en elektriciteit op hun niveau verklaren. 2 De kinderen kunnen eenvoudige proefjes met lucht en elektriciteit volgens een bepaald stappenplan correct en veilig uitvoeren: - ze stellen zichzelf een vraag - ze formuleren vooraf een eigen veronderstelling - ze voeren een proef uit - ze noteren wat ze gezien hebben - ze selecteren een verklaring uit een gekregen reeks - ze selecteren een toepassing uit een gekregen reeks 3 De kinderen kunnen een afgelijnde opdracht in groep afwerken.

20 Activiteit 8 Onze waarnemingen besproken Doelen 1 De kinderen kunnen zinvolle relaties tussen weerselementen toetsen aan eigen waarnemingen. 2 De kinderen kunnen op hun niveau, uit vastgestelde weerwaarnemingen op langere termijn, enkele zinvolle conclusies trekken op basis van in het voorbije thema verworven inzichten. Activiteit 9 Syntheseactiviteit thema 9 Doelen 1 De kinderen kunnen uit de voorbije activiteiten binnen het behandelde thema de belangrijkste namen, woorden, gegevens en schema s selecteren en verklaren. 2 De kinderen kunnen ingeoefende vaardigheden koppelen aan activiteiten binnen het behandelde thema en verwoorden hoe deze vaardigheden optimaal renderen. 3 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet bevestigd of gewijzigd hebben in hun zijn en leggen dit vast op een specifieke fiche. 4 De kinderen kunnen concrete voorbeelden geven van hoe zij de geselecteerde kennisgegevens en vaardigheden kunnen toepassen in andere leergebieden of contexten buiten de school. 5 De kinderen kunnen hun keuzes van kennisgegevens en vaardigheden vergelijken met de selectie die is opgenomen in het boekje Voor altijd.

21 3de cursorische periode Activiteit 1 Alleen ben je nergens! Doelen 1 De kinderen weten dat we in onze samenleving binnen een model van onderlinge afhankelijkheid voortdurend een beroep doen op elkaar. 2 De kinderen kennen de mogelijkheid om via de kinder- en jongerentelefoon een antwoord te krijgen op eventuele vragen. 3 De kinderen kunnen vanuit de eigen situatie voorbeelden geven van onderlinge en wederzijdse afhankelijkheid op familiaal, sociaal en economisch vlak. 4 De kinderen weten dat er verschillende gezinsvormen zijn en kunnen vanuit hun eigen ervaringen een reactie formuleren op enkele concrete voorbeelden. 5 De kinderen durven in een kringgesprek hun mening over of gevoelens bij een concrete situatie verwoorden. 6 De kinderen kunnen respect opbrengen voor de mening van anderen. Activiteit 2 Alles op zijn tijd? Doelen 1 De kinderen kunnen historische gegevens (foto s, tekeningen en teksten) rubriceren bij de passende historische periode. 2 De kinderen kunnen informatie i.v.m. historische gebeurtenissen en figuren zo verwerken dat ze die op een persoonlijke manier aan de hele klas kunnen voorstellen. 3 De kinderen kunnen de tijdsbalk interpreteren en functioneel gebruiken. 4 De kinderen kunnen omschrijven hoe situaties en toestanden al dan niet grondig evolueren doorheen de tijd. 5 De kinderen kunnen samen met een partner een opdracht afwerken.

22 Activiteit 3 Reizen met het openbaar vervoer Doelen 1 De kinderen kennen de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Activiteit 4 2 De kinderen weten waar ze informatie over het openbaar vervoer kunnen vinden. 3 De kinderen kunnen enkele troeven van het openbaar vervoer opnoemen. 4 De kinderen kunnen met behulp van een dienstregeling een reisroute met het openbaar vervoer uitstippelen. Gebruik je hersenen! Doelen 1 De kinderen kunnen de hersenen en de zenuwen situeren in het menselijk lichaam. Activiteit 5 2 De kinderen kunnen de taak van de hersenen en de zenuwen op hun niveau omschrijven. 3 De kinderen kunnen verwonderd zijn over de wonderbaarlijke complexiteit en de mogelijkheden van het menselijk brein. Hout, suiker en kunststof Doelen 1 De kinderen kunnen van voorwerpen uit hun omgeving aangeven uit welke grondstof ze gemaakt zijn (ijzer, hout, glas, papier, textiel, kunststof...). 2 De kinderen ervaren en verwoorden op welke wijze een aantal grondstoffen worden verwerkt tot afgewerkte producten. 3 De kinderen ervaren en verwoorden dat er energie nodig is om materialen te verwerken, te vervormen en te produceren. 4 De kinderen kunnen aantonen dat een constructie (cd-rekje) met behulp van verschillende onderdelen wordt samengesteld. 5 De kinderen kunnen aantonen wat de functie van elk onderdeel van de constructie is. 6 De kinderen kunnen in groep een taak uitvoeren en gegevens uitwisselen met andere groepen.

23 Activiteit 6 Soorten verkeersborden Doelen 1 De kinderen kunnen van verschillende verkeersborden de betekenis omschrijven en toelichten. Activiteit 7 2 De kinderen kunnen de verschillende soorten verkeersborden herkennen, benoemen en hun betekenis toelichten. 3 De kinderen kunnen verkeersborden in een plaatselijke omgeving situeren en hun bedoeling en betekenis toelichten. 4 De kinderen kunnen foto s van verkeerssituaties beoordelen en de ontbrekende verkeersborden aanvullen. 5 De kinderen kunnen hun werkwijze bij het oplossen van een probleem aan de hele klas kenbaar maken. Het theater achterna Doelen 1 De kinderen kunnen deeltjes historische tekstinformatie i.v.m. de evolutie van het theater op hun manier aan de klas voorstellen. 2 De kinderen kunnen in groep een opdracht uitvoeren en afwerken. 3 De kinderen kunnen in groep een vermaaksituatie voorbereiden en nadien opvoeren voor de hele klas. 4 De kinderen kunnen kritiek van anderen aanvaarden en waarderen. 5 De kinderen kunnen hun eigen opvoering beoordelen en daaruit besluiten trekken voor de toekomst.

24 Activiteit 8 Syntheseactiviteit 3de cursorische periode Doelen 1 De kinderen kunnen uit de voorbije activiteiten binnen het behandelde thema de belangrijkste namen, woorden, gegevens en schema s selecteren en verklaren. 2 De kinderen kunnen ingeoefende vaardigheden koppelen aan activiteiten binnen het behandelde thema en verwoorden hoe deze vaardigheden optimaal renderen. 3 De kinderen kunnen voor zichzelf bepalen in welke mate activiteiten uit het voorbije thema hen al of niet bevestigd of gewijzigd hebben in hun zijn en leggen dit vast op een specifieke fiche. 4 De kinderen kunnen concrete voorbeelden geven van hoe zij de geselecteerde kennisgegevens en vaardigheden kunnen toepassen in andere leergebieden of contexten buiten de school. 5 De kinderen kunnen hun keuzes van kennisgegevens en vaardigheden vergelijken met de selectie die is opgenomen in het boekje Voor altijd.

Verkenning van het thema

Verkenning van het thema Thema 7 Onder dak Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen samen met een partner enkele meerkeuzevragen in verband met het thema beantwoorden. 2 De kinderen kennen de

Nadere informatie

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek

kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en en ontwikkelingsdoelen techniek 1 kleuteronderwijs lager onderwijs secundair onderwijs 1 ste graad A- stroom en B-stroom eindtermen en ontwikkelingsdoelen techniek 2 Ontwikkelingsdoelen techniek Kleuteronderwijs De kleuters kunnen 2.1

Nadere informatie

Leerdoelen en kerndoelen

Leerdoelen en kerndoelen Leerdoelen en kerndoelen De leerdoelen in de leerlijn vallen in het leerdomein Oriëntatie op jezelf en de wereld. Naast de gebruikelijke natuur en milieukerndoelen (kerndoelen 39, 40 en 41) zijn ook de

Nadere informatie

Vroeger kan ik nu zien

Vroeger kan ik nu zien Thema 7 Vroeger kan ik nu zien Oriëntatie op thema 7 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen zijn bereid om aan de hand van een fotoreeks hun ouders of grootouders te bevragen over het dagelijkse

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het tweede leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER 1 week Thema 12

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp

Activiteit 1. Zevenmijlslaarzen. Oriëntatie op thema 5. Verkenning van het thema. Onderwerp Thema 5 Zevenmijlslaarzen Oriëntatie op thema 5 Verkenning van het thema Doelen 1 De kinderen kunnen elementen van voorkennis gebruiken bij het beantwoorden van enkele oriënterende vragen over het komende

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

4de cursorische periode

4de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het derde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER EERSTE SEMESTER TWEEDE SEMESTER 1 week

Nadere informatie

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen

Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen Eindtermen educatief project Korstmossen, snuffelpalen van ons milieu 2 de en 3 de graad SO Secundair onderwijs - Tweede graad ASO/KSO/TSO - Natuurwetenschappen - Vakgebonden eindtermen I. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren

Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Realiseren van VOET in Geschiedenis: leren leren I II III Leren leren Welke afspraken worden gemaakt om geschiedenis te studeren? Wordt dit opgevolgd per graad en van graad tot graad? Leren leren blijft

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar

EINDTERMENTABEL OVERZICHT. Flos en Bros werkboekjes. x x. x x x x x. x x x. Werkboekje blz e Leerjaar 6 e Leerjaar 5 e Leerjaar 6 e Leerjaar EINDTERMENTABEL OVERZICHT Flos en Bros werkboekjes Tandenmuzeum De mondgazt Dagboek v/e tandenborstel Gezonde start in de mond - Suiker Verzin een supersmoes Tanden de wereld

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

6 Mens en techniek ICT 1ste graad

6 Mens en techniek ICT 1ste graad Materialen 6.1 Kinderen zien in dat courante producten gemaakt zijn uit welbepaalde materialen en/of grondstoffen. OD2.1 ET2.1 vervoeren van bananen link met tandwielen van de fiets maken van een ribbelmachine

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

1. Wereldoriëntatie - Natuur

1. Wereldoriëntatie - Natuur 1. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden 1.1 kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren; 1.2 kunnen, onder begeleiding, minstens één

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Eekhoutcentrum Vliebergh. Wegwijzers voor Aardrijkskunde

Eekhoutcentrum Vliebergh. Wegwijzers voor Aardrijkskunde Eekhoutcentrum Vliebergh NASCHOLING AARDRIJKSKUNDE Wegwijzers voor Aardrijkskunde Geologie: - Opbouw en structuur van de aarde - Platentektoniek - Geologische geschiedenis Kulak 21/11/15 13h30-16h30 KUL

Nadere informatie

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen.

Workshop. Het museum. Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Workshop Het museum Opzet: Aan de hand van een plan de maquette van het museum in elkaar knutselen. Materiaal: Het maquettepakket van in het muzeeum. Doelen: Moedertaal: Lezen: Communicatieve elementen

Nadere informatie

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3

a. vakgebonden eindtermen p. 2 b. leerplandoelstelllingen in het vrij onderwijs (VSKO) p. 3 VELDWERK LANDSCHAP DOELEN Met dit educatief pakket, ontwikkeld door de natuur- en milieueducatie dienst van de Provincie West-Vlaanderen worden belangrijke doelen en leerplandoelstellingen bereikt in het

Nadere informatie

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst.

Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Eindtermen Deze les voor Saved by the bell (lager onderwijs) voldoet aan meerdere eindtermen. Een aantal eindtermen zijn gebundeld in onderstaande lijst. Op de volgende bladzijden hebben we ook enkele

Nadere informatie

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER

VEILIG DE WERELD ROND EVALUATIEFORMULIER EILIG DE WERELD ROND ELUTIEFORMULIER NM N DE LEERLING: Thema eilig de ctiviteiten Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis -- Observaties - opmerkingen - datum 1. De tijd Hoek: Hoe lang nog? Hoekopdrachten

Nadere informatie

Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw. Ruimteaspect Middenbouw. Ruimteaspect Bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw

Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw. Ruimteaspect Middenbouw. Ruimteaspect Bovenbouw. Ruimteaspect Onderbouw Leerervaringen ruimte van onder- en bovenbouw 1. 1. ontwikkeling ruimtebesef * waarnemen en beschrijven vertrouwde plekken * spelen, wandelen, dansen in diverse ruimtes * reflecteren op ruimtes: veilig,

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Transport en logistiek (beroepen: planner, magazijnmedewerker en vrachtwagenchauffeur) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de

Nadere informatie

Montessorischool Steigereiland:

Montessorischool Steigereiland: Montessorischool Steigereiland: Leerlijn Wetenschap en Techniek Middenbouw in drie jaar cyclus per 2010-2011 Doel techniek in de middenbouw Montessorischool Steigereiland biedt de kerndoelen techniek in

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist)

Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Lesvoorbereiding: Kapper en schoonheidsspecialist (beroepen: kapper en schoonheidsspecialist) Klas: 3 e graad basisonderwijs Leervak: WO Technologie - Maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beeld 1. Welkom T-shirt sjabloneren Een terugkerende activiteit bij de uitwerking van elk thema - De kinderen kunnen een sjabloon ontwerpen. - De kinderen kunnen in groep uit

Nadere informatie

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO

Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Voorstel van de Taakgroep Vernieuwing Basisvorming voor nieuwe kerndoelen onderbouw VO Onderdeel van de eindrapportage

Nadere informatie

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs

Schematisch. Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs. Eindtermen basisonderwijs Technologie Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Schematisch OD Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs ET Eindtermen basisonderwijs 2.1 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 De kleuters: KERNCOMPONENTEN VAN TECHNIEK - kunnen

Nadere informatie

De Oude Kaasmakerij. Algemeen

De Oude Kaasmakerij. Algemeen Lesbrief De Oude Kaasmakerij Algemeen Deze lesbrief is opgemaakt voor het lager onderwijs. Voor leerlingen uit eerste, tweede en derde graad van het basisonderwijs werd een specifieke rondleiding uitgewerkt

Nadere informatie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Context 4: Omgeving en duurzame ontwikkeling. De leerlingen: 1. participeren aan milieubeleid en -zorg op school; 2. herkennen

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Eindtermen Wonen en leven in India

Eindtermen Wonen en leven in India Eindtermen Wonen en leven in India Leergebiedgebonden eindtermen Wereldoriëntatie Natuur ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waanemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 1 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN

WISKUNDIGE TAALVAARDIGHEDEN WISKUNDIGE TLVRDIGHEDEN Derde graad 1 Het begrijpen van wiskundige uitdrukkingen in eenvoudige situaties (zowel mondeling als 1V4 2V3 3V3 (a-b-c) schriftelijk) 2 het begrijpen van figuren, tekeningen,

Nadere informatie

Korte inhoud van de thema s

Korte inhoud van de thema s Korte inhoud van de thema s 1. Sporen uit het verleden In dit thema stappen de leerlingen in een teletijdmachine en flitsen ze door tijd en ruimte naar verschillende historische periodes. In die periodes

Nadere informatie

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets Walter Dons Pedagogisch adviseur inhoud De OVSG-toets -Wat? Waarom? Hoe? -Voor wie? -Evolutie in onze toets Parallellen met de peilingstoetsen OVSG-toets

Nadere informatie

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden

Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Wat ga je in deze opdracht leren? Meer leren over: soorten vragen, vraagwoorden, signaalwoorden en sleutelwoorden Soorten vragen, vraagwoorden, signaal- en sleutelwoorden Schema 1 Soorten vragen Open vraag

Nadere informatie

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de

Wereldoriëntatie. Beginsituatie: Leerlingen hebben verschillende technische beroepen besproken of hebben een bezoek gebracht aan de Lesvoorbereiding: Voedingsindustrie (beroepen : kwaliteitsverantwoordelijke, productieoperator en onderhoudstechnicus) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie

Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie & Pedagogische Begeleidingsdienst Basisonderwijs GO! wereldoriëntatie E HO DIT T RK AL E W ITA? G I D IER H CA mens & maatschappij specifieke visie van leerlijn naar methodiek van methodiek naar leerlijn

Nadere informatie

DIDACTISCHE OPDRACHT AARDRIJKSKUNDE 3

DIDACTISCHE OPDRACHT AARDRIJKSKUNDE 3 DIDACTISCHE OPDRACHT AARDRIJKSKUNDE 3 1. ARTIKEL PASSEND BIJ MOESSON-AZIE 1.1 ARTIKEL 1. 1 Tijdschrift : QUEST p 97, 08/2014 auteur: L., Geelen. 1 1.2 ANALYSE 1.2.1 LEERVRAAG EN LEERPLANDOEL WAAR KOMT

Nadere informatie

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen

Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en effecten - 3 Talenten en beroepen Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd.

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien,

Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, Lesvoorbereiding: Metaal en Technologie (beroepen: lasser, elektricien, matrijzenbouwer, ) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssector

Nadere informatie

Keurmerk: Duurzame school

Keurmerk: Duurzame school Keurmerk: Duurzame school Doorlopende leerlijn voor duurzame ontwikkeling van basisonderwijs (PO) t/m voortgezet onderwijs (VO) PO-1 Kennis en inzicht (weten) Vaardigheden (kunnen) Houding (willen) Begrippen

Nadere informatie

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond

Evalueren van attitudes, vaardigheden en kennis in Veilig de wereld rond van attitudes, vaardigheden en kennis in eilig de van een groeiproces van wereldoriëntatie is meer dan alleen maar het toetsen van kennis. Behalve kennis zijn ook vaardigheden en attitudes heel belangrijk,

Nadere informatie

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6

I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 I = Richtsnoer WO II NATUUR Leerlijn 1 ALGEMENE VAARDIGHEDEN: 6 1 Herkennen en benoemen op basis van gevoel, kleur, smaak 6 1 2 Explorerende en experimenterende aanpak 6 2/3 3 Gericht waarnemen en er uitdrukking

Nadere informatie

Geschiedenis/erfgoed

Geschiedenis/erfgoed Geschiedenis/erfgoed Kerndoel: Oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker)

Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Lesvoorbereiding: Social profit (begeleider in de kinderopvang, optieker, radioloog, verpleegkundige, sociocultureel werker) Klas: 3de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp:

Nadere informatie

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met

14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met 14 01 Versie 1 C3 Leren leren Tekst 3/1 Competentiematrix Observatie en evaluatie schema Deze competentiematrix werd ontwikkeld in samenwerking met Onderwijs en Opvoeding Beringen en aan de huistaakbegeleiders

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 2de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 2de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de volgende opdracht. De leerlingen proberen de onderlijnde woorden op hun werkblad in te vullen als invuloefening.

Nadere informatie

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken

Lesonderwerpen Excursie-items Kennismaking, overzicht leerstof en afspraken Leerplanthema: 1. Landschap en kaart Timing 01-02/ 05-09/ 12-16/ 19-23/ Effectieve De referentiekader en de facetkaarten van België en Europa, gezien in het eerste leerjaar, herhalen E4: Op werkkaarten

Nadere informatie

Gelijkwaardig verklaarde eindtermen natuurwetenschappen Voor de tweede graad ASO

Gelijkwaardig verklaarde eindtermen natuurwetenschappen Voor de tweede graad ASO Gelijkwaardig verklaarde eindtermen natuurwetenschappen Voor de tweede graad ASO Federatie Steinerscholen Vlaanderen v.z.w. Gitschotellei 188 2140 Borgerhout Februari 2013 Gelijkwaardig verklaarde eindtermen

Nadere informatie

Aansluiting op het actuele curriculum (2014)

Aansluiting op het actuele curriculum (2014) Aansluiting op het actuele curriculum (2014) De verschillende modules van GLOBE lenen zich uitstekend om de leerlingen de verschillende eindtermen en kerndoelen aan te leren zoals die zijn opgesteld door

Nadere informatie

Waar halen ze de ENERGIE. vandaan? Leerlijn

Waar halen ze de ENERGIE. vandaan? Leerlijn Leerlijn Waar halen ze de ENERGIE vandaan? Inleiding De lesmethode van Solarkids heeft een doorgaande leerlijn voor het basisonderwijs. De leerlijn is gebaseerd op de kerndoelen die zijn opgelegd door

Nadere informatie

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad

Creepy Griezelbeesten. Handleiding en leerdoelen - 3de graad Creepy Griezelbeesten Handleiding en leerdoelen - 3de graad Partnerwerk Geef de leerlingen de opdracht om een griezelhuis in te richten. Hun taak is om te bepalen welke dieren er in het huis aanwezig zullen

Nadere informatie

Workshop. Timmeren. - de oppervlakte van de plank berekenen, en de oppervlakte van het binnenwerk berekenen: basis x hoogte

Workshop. Timmeren. - de oppervlakte van de plank berekenen, en de oppervlakte van het binnenwerk berekenen: basis x hoogte Workshop Timmeren Leerlingen krijgen als voortaak (thuis oplossen) het plan, en dan samen bespreken en controleren in de workshop: - ontbrekende getallen invullen. Hiervoor zetten ze eerst best alles in

Nadere informatie

Workshop. Vriendschapsbandjes

Workshop. Vriendschapsbandjes Workshop Vriendschapsbandjes Opzet: Vriendschapsbandjes in macramé met pareltjes aan. (Idee uit het boekje Eigentijds macramé, Margriet Kors en Gina Lambers, Cantecleer, 2002, ISBN 90 213 3201 9) pagina

Nadere informatie

Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden)

Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden) Leerlijnen voor ontwerpend leren / leren ontwerpen (ontwerp- en maakvaardigheden) Op deze pagina vind je de leerlijn voor ontwerpend leren van het LOOL-project, op de drie volgende pagina s de leerlijn

Nadere informatie

TAXONOMIE HISTORISCH DENKEN

TAXONOMIE HISTORISCH DENKEN Verwijs naar dit document als Smets, W. (2018), Taxonomie historisch denken, opgehaald van: Karel de Grote Hogeschool, https://www.kdg.be/onderzoek-en-expertise/onderzoeksprojecten/praktijkonderzoek-historisch-denken

Nadere informatie

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen

Referentieniveaus uitgelegd. 1S - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1S rekenen. 1F - rekenen Vaardigheden referentieniveau 1F rekenen Referentieniveaus uitgelegd De beschrijvingen zijn gebaseerd op het Referentiekader taal en rekenen'. In 'Referentieniveaus uitgelegd' zijn de niveaus voor de verschillende sectoren goed zichtbaar. Door

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG

DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG DOELSTELLINGEN EN VOET VAN COUDENBERG TOT KUNSTBERG 2 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS - ASO - De volgende doelstellingen en VOET komen aan bod. Aangezien de leerlingen in groepjes worden onderverdeeld, onderzoek

Nadere informatie

Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld

Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld Workshop Studio Globo + Bezoek Open Veld 1) Reflecteer over deze workshop en het bezoek. Wat vond je interessant? Wat minder? Wat heb je geleerd? Wat ontbrak er volgens jou? Wat ik interessant vind aan

Nadere informatie

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1

Dienst Curriculum en vorming Jan Tilley 1 Lijst van afkortingen bij de ontwikkelstappen tijd: C = cyclisch / L = lineair / O = ordenen / S = situeren / = begrippen / K = kalenders / e = belangstelling / P = periodiseren / E = evolutie / OWti2

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE)

Klas in bedrijf. Werkbladen. Belang logistiek voor bedrijf. Peter Hantson. Opleiding secundair onderwijs Vakgroep Techniek (TE) Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas - Virtueel bedrijfsbezoek Film: Bedrijf en logistiek proces 1 Belang logistiek voor bedrijf Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen de eindtermen mens en maatschappij - Historische tijd: de leerlingen 3.7 kennen de grote periodes uit de

Nadere informatie

Kijkwijzer technologische opvoeding

Kijkwijzer technologische opvoeding Kijkwijzer technologische opvoeding Anders kijken naar kinderen tijdens technologische activiteiten. Een kernbegrip bij de evaluatie van het werk van de leerlingen is measurable learning outcome, het meetbaar

Nadere informatie

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson

Klas in bedrijf. Werkbladen. Bedrijf en logistiek proces - 3. Talenten en beroepen: logistiek. Peter Hantson Klas in bedrijf www.klasinbedrijf.be Werkbladen Techniek in de klas Reëel bedrijfsbezoek Bedrijf en logistiek proces - 3 Talenten en beroepen: logistiek Peter Hantson 2013 2015 Dit materiaal is auteursrechtelijk

Nadere informatie

Thema te land, ter zee en in de lucht

Thema te land, ter zee en in de lucht Thema te land, ter zee en in de lucht 1. Doelstellingen/ activiteiten Bedenkt welke doelstellingen we willen en kunnen bereiken binnen het thema. Denk ook aan doelen uit je groepsplan. Welke doelen passen

Nadere informatie

WERKPLAN WERELDORIËNTATIE

WERKPLAN WERELDORIËNTATIE WERKPLAN WERELDORIËNTATIE INHOUDSTAFEL I. Richtsnoer Zie leerplan II. Natuur a. Algemene vaardigheden b. Levende natuur ecosystemen i. Aangepastheid aan de omgeving ii. Eten en gegeten worden iii. Invloed

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

12 - het symbool schrijven als de naam gegeven is en de naam noemen als het symbool gegeven is van minstens twintig elementen.

12 - het symbool schrijven als de naam gegeven is en de naam noemen als het symbool gegeven is van minstens twintig elementen. Leergebied: element Leerplannen LP Chemie 2e gr ASO VVKSO (studierichtingen zonder component wetenschappen) 5.1.1.2 - B5 Chemische elementen in stoffen - Vanuit experimentele waarnemingen samengestelde

Nadere informatie

Leerstofoverzicht Lezen in beeld

Leerstofoverzicht Lezen in beeld Vaardigheden die bij één passen, worden in Lezen in beeld steeds bij elkaar, in één blok aangeboden. Voor Lezen in beeld a geldt het linker. Voor Lezen in beeld b t/m e geldt het rechter. In jaargroep

Nadere informatie

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen

2.3 Leerplandoelstellingen: ontwikkelingsdoelen kennen en uitvoeren, het juiste en doelgerichte gebruik van bepaalde materialen en voorwerpen. Het kind ontwikkelt het denken: het begrip voor de logische opeenvolging van concrete handelingen en de kennis

Nadere informatie

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)?

Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept (stam + contexten)? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED ASO STUDIERICHTING : ECONOMIE Hoe kan de school in het algemeen werk maken van het nieuwe concept

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8

Boer in Beeld Ontwikkelingsdoelen voor type 8 Boer in Beeld Deze onderstaande ontwikkelingsdoelen gelden voor alle thema s. De meer specifieke ontwikkelingsdoelen per thema vind je onder de naam van het thema. Algemene ontwikkelingsdoelen. 2 Varkens

Nadere informatie

Ontdek Europa! - een boekje en educatief onlinespel voor kinderen van 9-12 jaar. Docentenhandleiding

Ontdek Europa! - een boekje en educatief onlinespel voor kinderen van 9-12 jaar. Docentenhandleiding Ontdek Europa! - een boekje en educatief onlinespel voor kinderen van 9-12 jaar Docentenhandleiding I. DOELSTELLINGEN de belangstelling voor Europa en de Europese Unie bevorderen bij kinderen in de leeftijdsgroep

Nadere informatie

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 2 Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) Kerndoel(en):

A. LEER EN TOETSPLAN. Vak: Geschiedenis Leerjaar: 2 Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) Kerndoel(en): A. LEER EN TOETSPLAN Vak: Geschiedenis Onderwerp: De Nieuwe Tijd (extra uitgereikt materiaal) tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600); tijd van regenten en vorsten (1600 1848). 40. De leerling leert

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese.

Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese. Reflectiekaart 3.2.1.5. Onder begeleiding minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese. Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en

Nadere informatie

4de cursorische periode. 3de cursorische periode

4de cursorische periode. 3de cursorische periode 28 weken 3 Het jaarschema van het vierde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TWEEDE TRIMESTER (SEMESTER) DERDE TRIMESTER EERSTE TRIMESTER (SEMESTER) TIMING 1 week Thema 12

Nadere informatie

3de cursorische periode. 2de cursorische periode

3de cursorische periode. 2de cursorische periode 30 1/2 weken 2 weken 3de cursorische periode 3 Het jaarschema van het zesde leerjaar met de volgorde van de thema s en de cursorische periodes TIMING EERSTE TRIMESTER TWEEDE TRIMESTER DERDE TRIMESTER 2

Nadere informatie

3.3 Leerplandoelstellingen: eindtermen

3.3 Leerplandoelstellingen: eindtermen (ook op kunstzinnige wijze en via het doen) en weer laten verzinken in het lange termijngeheugen. Dan pas kan het geleerde in een latere ontwikkelingsfase, gewijzigd en ook in totaal andere toepassings-

Nadere informatie

Onderzoekend leren. (Onderzoeksvraag) Thema 1 thermometer schepjes emmers vouwmeter. Thema 2 anemometer touw chronometer kompas vouwmeter plastic zak

Onderzoekend leren. (Onderzoeksvraag) Thema 1 thermometer schepjes emmers vouwmeter. Thema 2 anemometer touw chronometer kompas vouwmeter plastic zak Materialen Onderzoekend leren (Onderzoeksvraag) Thema 1 thermometer schepjes emmers vouwmeter Thema 2 anemometer touw chronometer kompas vouwmeter plastic zak Thema 3 Noordzeewater Dode zee water gekookte

Nadere informatie

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs

Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Werken aan meer kwaliteit in onderwijs Donderdag 20 maart 2014 Vlaams Parlement Commissie Onderwijs Peter Van Hove 1. Onze school - Basisschool Atheneum Denderleeuw (GO!-onderwijs) - Hoofdschool en wijkschool

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA HOE TE GEBRUIKEN Als leerkracht kun je kiezen hoe je dit lespakket gebruikt in de klas. Je kunt de verschillende delen los van elkaar gebruiken, afhankelijk van de beschikbare

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie