1. Context: Stressgerelateerde ziekten in opmars.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Context: Stressgerelateerde ziekten in opmars."

Transcriptie

1 Federaal welzijns- en anti-burnout beleid vijf bouwstenen. Beleidscel Ambtenarenzaken 1. Context: Stressgerelateerde ziekten in opmars. Het ziekteverzuim binnen de federale overheid in 2015 bedroeg 5,90%. Dit stemt overeen met verzuimdagen. De tendens over de afgelopen 5 jaar is licht stijgend (+0,24% t.o.v. 2011). De laatste jaren staan de stressgerelateerde ziektes 1 (beperkt tot de mentale gezondheid) in het middelpunt van de belangstelling. Zij hebben inderdaad een negatieve impact op de motivatie, het rendement en de doeltreffendheid van de beroepsbevolking en dreigen in de toekomst een steeds belangrijkere oorzaak van het ziekteverzuim te zijn. De federale ambtenaren vormen hierop geen uitzondering. (Medex, 2015) Wanneer we de ziektecijfers gaan analyseren naar ziektebeelden, merken we dat stressgerelateerde ziekten proportioneel sterk vertegenwoordigd zijn. Het jaarrapport Het ziekteverzuim bij federale ambtenaren 2014 van Medex geeft gedetailleerde informatie hierover, evenwel nog gebaseerd op het jaar ,4% van de verzuimdagen van de federale ambtenaren worden veroorzaakt door stressgerelateerde ziekten. De afwezigheidsduur per attest bedraagt gemiddeld 18,6 dagen in Als we de groep kanker buiten beschouwing laten is het aantal verzuimdagen gedurende al de bestudeerde jaren steeds het grootst geweest in de groep met stressgerelateerde ziektes. (Medex, 2015) Depressieproblemen waren in 2014 verantwoordelijk voor 55% van de afwezigheden binnen de stressgerelateerde aandoeningen met een gemiddelde afwezigheidsduur van 27,1 dagen per persoon. De aandoeningen die een consequente en onmiskenbare band vertonen met professionele stress (uitputting, vermoeidheid, overbelasting, burn-out, werkstress, asthenie, stresssyndroom, ) zijn verantwoordelijk voor 34% van de afwezigheden binnen deze groep. 1 Belangrijk om weten is dat we onder stressgerelateerde aandoeningen het geheel van chronische of acute ziektebeelden verstaan die samengaan met psychische problemen. Hier treft men een aantal aandoeningen aan zoals de nerveuze depressies, angstneurosen, obsessieve neuroses, angstsyndromen en posttraumatische stresssyndromen. Hier situeren zich ook het geheel van aandoeningen die geheel of gedeeltelijk verband houden met de werksfeer zoals burn-out, nerveuze uitputting, overbelasting, vermoeidheid, asthenie en stresssyndromen. (Medex, 2015)

2 De gemiddelde afwezigheidsduur per persoon varieert van 9,3 dagen voor asthenie tot 23,7 dagen voor burn-out. (Medex, 2014) 2. Aanpak In wat volgt lichten we enkel de concrete maatregelen en initiatieven toe die we in het breder kader van het nieuw duurzaam personeelsbeleid m.b.t welzijn en stress wensen te nemen. De FOD P&O beschikt over verschillende netwerken die medewerkers aanspreken over de ganse federale overheid: het Netwerk Personeel en Welzijn (ter ondersteuning van de stafdiensten P&O), Previus.be (ter ondersteuning van de interne preventiediensten) en In Vivo (ter ondersteuning van de leidinggevenden). Deze netwerken organiseren activiteiten rond welzijn, evalueren, burn-out, absenteïsme, stressbeheersing, ergonomie, werklastmeting etc. en wisselen ervaringen uit. Daarnaast ondersteunt de FOD P&O welzijnsbevragingen in organisaties die hierom vragen en wordt er nadien een op maat gemaakt actieplan voorgesteld. De omvang en ernst van het probleem vraagt echter om een coherente aanpak met enerzijds wijzigingen van arbeidsvoorwaarden, maar anderzijds ook om doorgedreven acties die een gedrags-, cultuur- en mentaliteitswijziging van werknemers en hun leidinggevenden bewerkstelligen. De ambitie is duidelijk: we willen als federale overheid iedereen de mogelijkheid geven om op zijn of haar tempo op een volhoudbare wijze mee te bouwen aan een performante overheid. Werk moet werkbaar blijven. Dat houdt in dat we bij de jobinhoud en de jobomvang moeten rekening houden met (tijdelijk) veranderende situaties en persoonlijke noden. We moeten de werknemer en de organisatie voldoende ruimte geven voor flexibiliteit en maatwerk. In wat volgt formuleren we vijf bouwstenen van het federaal beleid tegen stress en burn-out: 1. Inzetten op werkbaar werk en maatwerk. Een gewijzigde regeling rond de organisatie van werktijd en vrije tijd moet de bouwstenen aanreiken voor meer maatwerk, transparantie en flexibiliteit voor ieder individueel personeelslid aangepast aan zijn specifieke behoeften, zijn gezins- of samenlevingsvorm en de levensfase waarin hij zich bevindt. Dit veronderstelt ook het responsabiliseren van de individuele medewerker voor zijn eigen loopbaan. Het verder operationaliseren van de werklastmeting met het oog op een betere beheersing van de werkdruk en het inzetten op flexibele jobinhouden (jobcrafting) moet actief en wisselend werk mogelijk maken. Dit vraagt initiatief en aanpassing van zowel de leidinggevende als de individuele medewerker.

3 2. Doorstroming en mobiliteit verbeteren. We willen de inzetbaarheid van medewerkers vergroten (leren en ontwikkelen, mobiliteit) en een grotere flexibiliteit aanmoedigen en belonen (rollen combineren, heroriëntering mogelijk maken). In het kader van levenslange inzetbaarheid is doorstroming en mobiliteit (zowel intern als extern) essentieel. Daarbij zetten we bewust de deur open naar andere organisaties en de privé. We willen wel onze werknemers de mogelijkheid geven om hun talenten te delen met anderen en elders te laten rijpen. Niet alleen de efficiëntie van de organisaties, maar ook het welzijn van medewerkers kan gebaat zijn bij een flexibele loopbaan. 3. Werken aan welzijn, preventie en re-integratie. We streven naar meer synergie en vereenvoudiging tussen alle regels, praktijken en structuren op het vlak van welzijn en gezondheid op het werk en zullen sterker inzetten op een effectief preventie- en veiligheidsbeleid, dat het aantal arbeidsongevallen effectief reduceert, het ziekteverzuim vermindert en concrete oplossingen biedt voor burn-out. We zetten in op de verdere professionalisering en samenwerking van de bestaande preventiediensten. Daarnaast moet er een sterkere focus komen op re-integratie en aangepaste jobs die langdurig afwezige medewerkers betere kansen geven om terug te integreren in de organisatie. 4. Opleidingen en leiderschap ontwikkelen. Omscholing, bijscholing en continue persoonlijke ontwikkeling maken medewerkers weerbaarder tegen burn-out. Daarnaast is de rol van leidinggevende in de preventie van burnout essentieel. Trainingen, sensibilisering en opleidingen rond stress- en burn-outpreventie moeten leidinggevenden nog sterker bewust te maken van het belang van dagelijkse aandacht voor het welzijn van hun personeel. Er komt bijzondere aandacht voor de gevaren van te grote werkdruk, stressfactoren, te weinig autonomie, onvoldoende zingeving. Dit gegeven dient ook bij selectie en evaluatie meegenomen te worden. 5. Evaluatiebeleid hervormen. Evaluatie kan een positief verhaal zijn binnen loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling en talentmanagement. Het is een insteek naar een duurzaam personeelsbeleid. Het evaluatieproces is in de huidige vorm onvoldoende efficiënt en motiverend. Daarom werken we aan een eenvoudige effectieve feedbackcultuur op basis van duidelijk gecommuniceerde verwachtingen.

4 We zullen het proces van evalueren verder bijsturen en de blik vooruit, naar de toekomst en naar loopbaanontwikkeling centraal stellen evaluatie moet meer en meer ingang vinden. 3. Ondersteuning. We hebben in de afgelopen maanden al grote stappen in de richting van de grote nieuwe horizontale FOD gezet. Deze is er gekomen vanuit de wens om tot een efficiëntere en beter gestroomlijnde federale administratie te komen. Binnen deze grote ondersteunende FOD zullen Personeel en Organisatie, Opleidingen, ICT, Audit, aankopen enzoverder een plaats krijgen en een efficiënte en pragmatische dienstverlening ontwikkelen voor hun stakeholders, in eerste instantie de andere overheidsdiensten. We zullen van de horizontale FOD een echt centre of excellence maken. De individuele ambtenaar zal er terecht kunnen voor al zijn vragen rond opleiding, evaluatie, audit, enzovoort. En de FODs kunnen er terecht voor topadvies over hun begroting, communicatie, HR-beleid. We gaan binnen de horizontale FOD ook verder positioneren als kenniscentrum voor een anti stress en burn-out beleid. We zullen de nieuwe horizontale FOD positioneren als opleidings- en ontwikkelingsbroker om ondersteuning te bieden aan organisaties en werknemers bij hun loopbaanontwikkeling, hun traject van levenslang leren en eventueel mobiliteitskeuzes. Meten is weten. De beleidsperformantie wordt alsmaar transparanter. Via de bestuursovereenkomsten en de bijhorende kpi s kan iedereen de prestaties mee opvolgen. Daarnaast werken we ook aan een uitbreiding van de duurzame sociale balans. We willen zichtbaar maken hoe we als federale overheid scoren op vlak van duurzame HR. Vanzelfsprekend is dit een proces van continue verbetering en zullen we blijven bijsturen waar nodig. Andere criteria zullen hun intrede doen en we zullen deze samen met de verschillende stakeholders kritisch analyseren. Een vernieuwde sociale balans die op een toegankelijke wijze alle kerndata bundelt, zal leiden tot een betere monitoring van het welzijn van het personeel. 4. Conclusie In het licht van de langere loopbanen en hogere nood aan inzetbaarheid worden werkbaar werk en het welzijn van de medewerkers alsmaar belangrijker. De stijgende trend van het verzuim wegens stress en burn-out bij de federale ambtenaren moet omgekeerd worden. Het welzijn van onze medewerkers moet maximaal verzekerd worden. Het is duidelijk dat we dus een tandje moeten bijschakelen.

5 Ik heb er vertrouwen in dat we met dit beleid deze legislatuur kunnen komen tot een betere aanpak van het maatschappelijk probleem van stress en burnout. Dit is niet enkel een wettelijke verplichting en een politieke prioriteit, maar ook een morele plicht. Elke burn-out of stresszieke is er één teveel! Het is een verhaal van samen verantwoordelijkheid nemen zowel politiek, als in de organisatie en door het individu. Een goed en evenwichtig welzijnsbeleid leidt tot een win-win situatie voor iedereen. Werknemers voelen zich niet alleen beter in hun vel en zijn gelukkiger en gezonder, maar studies tonen aan dat ze dan ook productiever zijn. Werknemers die zich beter in hun vel voelen werken vervullen de rol van maatschappelijke dienstverlening van de federale overheid naar burgers en bedrijven toe dus op een betere manier. En dat is goed bestuur.

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

Burn-out Definitie, wetgeving en aanpak

Burn-out Definitie, wetgeving en aanpak Burn-out Definitie, wetgeving en aanpak In de beperking toont zich eerst de ware meester (Goethe) Inhoud BURN OUT: DEFINITIE NIEUWIGHEDEN IN DE WETGEVING 3 PREVENTIEVE AANPAK 4 AZERTIE: INTEGRALE AANPAK

Nadere informatie

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Torhout 16 oktober 2018 Agenda 1. Voorstelling Diverscity Wie we zijn en wat we doen 2. Stress en werkbaarheid Stress, overspanning en burnout

Nadere informatie

Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober Stand van zaken in de overheid. Eva Platteau - KU Leuven

Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober Stand van zaken in de overheid. Eva Platteau - KU Leuven Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober 2012 Stand van zaken in de overheid Eva Platteau - KU Leuven Inhoud Perspectief van de overheid (als werkgever) Cijfermateriaal: vergrijzing

Nadere informatie

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid

Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Arbeidsorganisatie en personeelsbeschikbaarheid Onderzoekers: dr. Sophie Op de Beeck, dr. Eva Platteau en dr. Jolien Vanschoenwinkel Promotor: prof. dr. Annie Hondeghem Werkprogramma Arbeidsorganisatie

Nadere informatie

Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s.

Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s. Bij LBC-NVK, GEEN demagogische beloften, GEEN onrealistische claims, MAAR dagelijks werk in dienst van onze interne en externe collega s. Door het dagelijks verdedigen van onze collega s willen we de verplichte

Nadere informatie

HOE BOUWEN AAN EEN BURN-OUTPROOF ORGANISATIE? STUDIEDAG BAT IDEWE Hilde De Man -20 maart 2019

HOE BOUWEN AAN EEN BURN-OUTPROOF ORGANISATIE? STUDIEDAG BAT IDEWE Hilde De Man -20 maart 2019 HOE BOUWEN AAN EEN BURN-OUTPROOF ORGANISATIE? STUDIEDAG BAT IDEWE Hilde De Man -20 maart 2019 1 HOE BOUWEN AAN EEN BURN-OUT PROOF ORGANISATIE? 4 FASEN-BELEID 2 HOE BOUWEN AAN EEN BURN-OUT PROOF ORGANISATIE?

Nadere informatie

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE

B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT BEGELEIDING INZAKE B R O C H U R E V O O R D E P R O F E S S I O N A L BURN-OUT PILOOTPROJECT IN SAMENWERKING MET DE BANK -& ZIEKENHUISSECTOR BEGELEIDING INZAKE BURN-OUT BURN-OUT INHOUD 4 Burn-out: een hedendaags fenomeen

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid WAT EN HOE VOOR DE OR

Duurzame inzetbaarheid WAT EN HOE VOOR DE OR Duurzame inzetbaarheid WAT EN HOE VOOR DE OR Wat is duurzame inzetbaarheid? Medewerkers iets doen om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers. (reat hr Benchmark) Duurzame inzetbaarheid gaat over de toekomst

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen

VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het inzetten op preventie en welzijn voor het terugdringen van arbeidsongeschikte zelfstandigen SAMENVATTING Griet Smaers Het aantal langdurige arbeidsongeschikte zelfstandigen

Nadere informatie

Burn-out piek nog niet bereikt (De Standaard)

Burn-out piek nog niet bereikt (De Standaard) Burn-out piek nog niet bereikt (De Standaard) Burn-out piek nog niet bereikt MEER EN MEER LANGDURIG ZIEKTEVERZUIM (08 FEBRUARI 2016 Eva Berghmans) Jaar na jaar neemt het langdurig ziekteverzuim toe, stelt

Nadere informatie

WELKOM Ten Huize van UZ Gent

WELKOM Ten Huize van UZ Gent Absenteïsme WELKOM Ten Huize van UZ Gent 15 DECEMBER 2015 HEALTH & SAFETY Proces van uitval en werkhervatting Asbenteïsme HEALTH & SAFETY 3 Onze visie missie Duurzame Inzetbaarheid Asbenteïsme HEALTH &

Nadere informatie

Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013

Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013 1 Hoe werkbaar werk realiseren in de (kleine) zorg/welzijnsinstellingen? HR in zorg en welzijn: studievoormiddag 22 mei 2013 Hadewych Bamps Ria Bourdeaud hui Werkbaar werk realiseren in zorginstellingen

Nadere informatie

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project

VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT. TETRA-Project VAN MORELE STRESS NAAR EEN CULTUUR VAN MORELE VEERKRACHT TETRA-Project 2016-2018 MORELE STRESS Morele stress is het wrange gevoel dat je ervaart wanneer je je waarden en visie op goede zorg niet in de

Nadere informatie

Werken aan het huis van werkvermogen

Werken aan het huis van werkvermogen Werken aan het huis van werkvermogen De sleutel tot duurzame inzetbaarheid (naar Juhani Ilmarinen) Werkvermogen Werk Omstandigheden Inhoud en -eisen Organisatie Management en leiderschap Normen en waarden

Nadere informatie

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken

Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie. Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken Project Talent in beweging : naar een professionele HRM-organisatie Myriam Jammaers, diensthoofd algemene zaken 1. Missie / visie van het OCMW Sint-Truiden Het OCMW Sint-Truiden heeft als opdracht het

Nadere informatie

Taakafbakening tussen een heilige Drievuldigheid : Departement, Agentschap en Minister. Henny De Baets Administrateur-generaal

Taakafbakening tussen een heilige Drievuldigheid : Departement, Agentschap en Minister. Henny De Baets Administrateur-generaal Taakafbakening tussen een heilige Drievuldigheid : Departement, Agentschap en Minister Henny De Baets Administrateur-generaal 07.05.2009 Visie op het thema What s the problem? : focus Trends breken of

Nadere informatie

Ziekteverzuim met succes aanpakken

Ziekteverzuim met succes aanpakken Ziekteverzuim met succes aanpakken Media Werknemer langer actief op de arbeidsmarkt Gezond, gemotiveerd en productief Vergrijzing en chronische stress oorzaken van langdurig absenteisme Ongeziene stijging

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing Duurzame Inzetbaarheid Plan van Aanpak Verstarring erger dan vergrijzing Energiek zijn en blijven is motivatie x competenties x conditie Definitie: Duurzame inzetbaarheid is de mate, waarin medewerkers

Nadere informatie

Langer met goesting aan de slag. Langer met goesting aan de slag. Langer werken : last of lust 28-1-2015

Langer met goesting aan de slag. Langer met goesting aan de slag. Langer werken : last of lust 28-1-2015 Langer met goesting aan de slag Werkwinkel Langer aan de slag: beslag van processen en contexten Marc Thyssen 1 Langer met goesting aan de slag Langer werken: last of lust? Motiveren en stimuleren Organisatie

Nadere informatie

Psychosociale arbeidsbelasting

Psychosociale arbeidsbelasting Psychosociale arbeidsbelasting Een positieve benadering Wilmar Schaufeli Universiteit Utrecht Drie perspectieven Smal: Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) Breder: Werkstress Breedst: Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Inzet op maat. Christel Logemann, algemeen directeur Gé Oerlemans, business development manager

Inzet op maat. Christel Logemann, algemeen directeur Gé Oerlemans, business development manager Inzet op maat Christel Logemann, algemeen directeur Gé Oerlemans, business development manager Programma De ideale DI medewerker 3 rollen Zelfinzicht en reflecteren Doen wat werkt: de medewerker Oefening

Nadere informatie

WERKBAAR WELZIJN VOOR BEELDSCHERMWERKERS

WERKBAAR WELZIJN VOOR BEELDSCHERMWERKERS WERKBAAR WELZIJN VOOR BEELDSCHERMWERKERS Hoe vatbaar zijn beeldschermwerkers voor verzuim? 4 Vergrijzing, katalysator voor verzuim 6 Onze kijk en aanpak 8 In 3 stappen naar werkbaar welzijn voor beeldschermwerkers

Nadere informatie

Houd grip op personeelskosten met uw gezondheidsbeleid!

Houd grip op personeelskosten met uw gezondheidsbeleid! Houd grip op personeelskosten met uw gezondheidsbeleid! Wat gaan wij vandaag brengen? - Vijf pijlers van Welzijn en impact op vitaliteit en productiviteit - Integrale (financiële) bouwstenen voor gezondheids-/vitaliteitsbeleid

Nadere informatie

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Werknemer in de toekomst? Welke werkgever moeten we zijn om: Het nodige talent aan te trekken & te houden

Nadere informatie

EEN CAUSAAL MODEL VOOR DE UITBOUW VAN EEN PERFORMANT EN GEVARIEERD HRM

EEN CAUSAAL MODEL VOOR DE UITBOUW VAN EEN PERFORMANT EN GEVARIEERD HRM HRM, LEIDINGGEVEN, LEEFTIJDSGEBONDEN HRM EN TEAMMANAGEMENT, WELKE ELEMENTEN LEIDEN TOT SUCCES? Donderdag 27 APRIL 2017 Universiteit Gent EEN CAUSAAL MODEL VOOR DE UITBOUW VAN EEN PERFORMANT EN GEVARIEERD

Nadere informatie

Werkbaar werk. Lieve Ruelens

Werkbaar werk. Lieve Ruelens Werkbaar werk Lieve Ruelens FOCUS Personeels- en organisatieadvies Opleidingsplanning Competentiemanagement Leerbeleid Werkplekleren Onthaalbeleid Opleiding voor Iedereen Opleiding en Tewerkstelling Risicogroepen

Nadere informatie

ESF-Subsidie Duurzame Inzetbaarheid? Thema s en voorbeelden.

ESF-Subsidie Duurzame Inzetbaarheid? Thema s en voorbeelden. ESF-Subsidie Duurzame Inzetbaarheid? Thema s en voorbeelden. U wilt ESF-subsidie aanvragen en inzetten om vorm te geven aan een project Duurzame Inzetbaarheid dat specifiek gericht is op en ten goede komt

Nadere informatie

HR Scan. Navigatie-instrument voor uw HR-beleid 1/6. 06/ HR Scan

HR Scan. Navigatie-instrument voor uw HR-beleid 1/6. 06/ HR Scan HR Scan Navigatie-instrument voor uw HR-beleid Acerta Consult cvba Diestsevest 1 3000 Leuven Tel. 016/2 53 2 Fax 016/2 53 35 E-mail: consult@acerta.be BTW BE 28 939 70 - RPR Leuven 1/6 1. Situering Om

Nadere informatie

Zorg voor de zorgprofessional. Goed werkgeverschap. 11 mei 2017 Kathelijne van Marken. Aandacht willen geven in plaats van moeten geven

Zorg voor de zorgprofessional. Goed werkgeverschap. 11 mei 2017 Kathelijne van Marken. Aandacht willen geven in plaats van moeten geven Zorg voor de zorgprofessional Goed werkgeverschap Aandacht willen geven in plaats van moeten geven 11 mei 2017 Kathelijne van Marken HR adviseur arbeidsomstandigheden Even voorstellen 20 jaar adviseur

Nadere informatie

Loopbaanmanagement en ziekte: onverwachte partners? Reïntegratietrajecten bij het Agentschap Jongerenwelzijn

Loopbaanmanagement en ziekte: onverwachte partners? Reïntegratietrajecten bij het Agentschap Jongerenwelzijn Loopbaanmanagement en ziekte: onverwachte partners? Reïntegratietrajecten bij het Agentschap Jongerenwelzijn P 2 (Gemotiveerd) blijven werken als opvoeder/leerkracht in belastend beroep? Moeilijke werkcontext:

Nadere informatie

Mentale begeleiding leidt naar ability to perform. Duurzame inzetbaarheid 6 november 2014

Mentale begeleiding leidt naar ability to perform. Duurzame inzetbaarheid 6 november 2014 Mentale begeleiding leidt naar ability to perform Duurzame inzetbaarheid 6 november 2014 Kennismaking met het Zorgbedrijf ZORGBEDRIJF ANTWERPEN ONZE 4 SCHAKELS Verandering Verandering Van OCMW naar Zorgbedrijf

Nadere informatie

Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen

Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen Wie ben ik Inzetbaar worden Inzetbaar blijven Inzetbaarheid verhogen Integrale aanpak Wie staat waar? Gezondheidsmatrix Obv 1000 FTE Vitaal 110% 15% Gezond 100% 20% Potential at risk 90% 30% At risk 80%

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Verzuimoplossingen voor uw bedrijf ABSENTEISME

Verzuimoplossingen voor uw bedrijf ABSENTEISME Verzuimoplossingen voor uw bedrijf ABSENTEISME Mensura s oplossingen om het verzuim in uw bedrijf aan te pakken 3 Inhoud 01 Absenteïsme Een geschikte remedie voor elke diagnose Multicausaal Meten is weten

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Er-wel-zijn - beleid. Bijlage 3 bij het arbeidsreglement. Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015

Er-wel-zijn - beleid. Bijlage 3 bij het arbeidsreglement. Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015 Er-wel-zijn - beleid Bijlage 3 bij het arbeidsreglement Goedgekeurd op de OCMW-raad van xxxx/2015 versie 1: xxxx 2015 Inhoudstafel A. Visie 2 B. Doelstellingen 2 C. Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

1 INTERACTIEVE OEFENING

1 INTERACTIEVE OEFENING /Verslag HR-deelnetwerk mobiliteit 22/10 1 INTERACTIEVE OEFENING 1.1 CASES 1) Personeelslid kan functie niet meer (volledig) uitoefenen 2) Functie en organisatie zijn veranderd, spanningen tussen personeelslid

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Het vermogen van werknemers om gezond, plezierig en productief te werken, gedurende hun hele arbeidsleven. Het gaat met andere woorden om gezondheid, vakmanschap, motivatie, werk-privé

Nadere informatie

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim?

OR en ziekteverzuim Wie is Maurice Buskens? Wat is ziekteverzuim? OR en ziekteverzuim Help, het ziekteverzuim loopt uit de hand! Maurice Buskens Wie is Maurice Buskens? Ruim 13 jaar ervaring in advisering en training OR-en Ervaring als HR manager met o.a. ziekteverzuim

Nadere informatie

Werkbaar werk & Ergonomie

Werkbaar werk & Ergonomie Werkbaar werk & Ergonomie F Mathias De Waele Participatief ergonomiebeleid Fysieke belasting in kaart Inhoudstabel CLB EDPB Ergonomiebeleid Participatieve aanpak Case Re-integratie Re-integratie en ergonomie

Nadere informatie

Plan van de uiteenzetting

Plan van de uiteenzetting Dienstorganisatie en planning bij de politiediensten Brugge - 29 mei 2007 Flexibiliteit en arbeidstijd bij de politie: knelpunten en uitdagingen voor de kwaliteit van het arbeidsleven Dr Gérard Valenduc

Nadere informatie

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt

1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt Absenteïsme beleid Inhoud 1. Ziekteverzuim op de Belgische arbeidsmarkt 2. Maatregelen bij absenteïsme 3. Kosten van ziekteverzuim 4. Ziekteverzuim volgens de kenmerken van de werkgever 5. Ziekteverzuim

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Wat wil je graag weten? Waar zit je niet op te wachten? Paul Rijnierse Vitaliteitspecialist Ik help mensen en organisaties het beste uit zichzelf en elkaar te halen! www.adaptics.nl

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Beleidsplan ter bevordering van welzijn en welbevinden in onderwijsinstellingen

Beleidsplan ter bevordering van welzijn en welbevinden in onderwijsinstellingen Beleidsplan ter bevordering van welzijn en welbevinden in onderwijsinstellingen Van wettelijke verplichtingen voor personeel naar globaal beleid voor iedereen Voorstelling in Kinepolis Brussel, 24 oktober

Nadere informatie

Kraak de code naar meer goesting en plezier op de werkvloer. Tijd voor nieuwe HR-inzichten

Kraak de code naar meer goesting en plezier op de werkvloer. Tijd voor nieuwe HR-inzichten Kraak de code naar meer goesting en plezier op de werkvloer Tijd voor nieuwe HR-inzichten I. Opzet van het onderzoek Enquête bij 4.000 Belgen: face-to-face decision en opinion makers Representatieve quota-steekproef

Nadere informatie

SAMENVATTING SAMENVATTING. Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender

SAMENVATTING SAMENVATTING. Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender SAMENVATTING Werk en Psychische Gezondheid: Studies naar de invloed van werk kenmerken, sociale rollen en gender In de jaren negentig werd duidelijk dat steeds meer werknemers in Nederland, waaronder in

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

Verzuim onder de duim Cecile Timmermans Elisabeth ziekenhuis

Verzuim onder de duim Cecile Timmermans Elisabeth ziekenhuis Verzuim onder de duim Cecile Timmermans Elisabeth ziekenhuis Partners: Inhoud presentatie Belangrijke aspecten bij verandering verzuim De belangrijkste actoren Hoe houd je goede resultaten vast Vragen/opmerkingen

Nadere informatie

HAAL VERZUIM WEG VAN UW WERKVLOER. Schakel uw preventiebudget in om verzuim te vermijden

HAAL VERZUIM WEG VAN UW WERKVLOER. Schakel uw preventiebudget in om verzuim te vermijden HAAL VERZUIM WEG VAN UW WERKVLOER Schakel uw preventiebudget in om verzuim te vermijden Verzuim én de bijhorende kosten nemen toe 4 Uitdagend, maar voor een groot deel vermijdbaar 6 Blijf niet steken in

Nadere informatie

Hulpmiddelen voor werknemers 1

Hulpmiddelen voor werknemers 1 Hulpmiddelen voor werknemers 1 Oriënterende vragenlijsten Vragenlijst Inzetbaarheid algemeen Mini-scan Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Index Performance Beschrijving De korte versie van de

Nadere informatie

Is werkstress een probleem?

Is werkstress een probleem? 1 Is werkstress een probleem? Enquête Dublin Stichting 25% stressklachten Europees Jaar Veiligheid 56% belangrijkste gezondheidsdreiging Cooper en Karasek 50-55% van het ziekteverzuim NIA onderzoek 33%

Nadere informatie

POP POP. Programma workshop POP. 1. Algemeen kader Situering POP. 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag!

POP POP. Programma workshop POP. 1. Algemeen kader Situering POP. 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag! Programma workshop 1. Algemeen kader Situering Aanleiding Project -model 2. Link Werkervaring (Wim Van Ammel Web vzw) 3. Aan de slag! 1 Achtergrond: Evoluties op de AM: uitdagingen toenemend aantal knelpuntberoepen

Nadere informatie

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum

Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor. VU medisch centrum Resultaten Het Nieuwe Werken Monitor VU medisch centrum Respons Totaal aantal respondenten: 1212 medewerkers Basishouding HNW Basishouding HNW Basishouding HNW 1. Werkplek Werkplek: vast of flexibel 24%

Nadere informatie

Achtergrond. Visie op arbeidsverzuim

Achtergrond. Visie op arbeidsverzuim Deze visienota richt zich specifiek op preventie van arbeidsverzuim. Deze visie is door te vertalen naar terugkeer vanuit arbeidsverzuim en op instroom, doorstroom en uitstroom vraagstukken. Deze doorvertaling

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden.

Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden. Wij helpen medewerkers en organisaties (financieel) gezonder te worden. Inhoudsopgave Gezonder-Nederland 3 De gezondheid in Nederland 4 Meten, managen en monitoren van vitaliteit 5 Gezondheidschecks 6

Nadere informatie

Vernieuwingsagenda umc s Uitgangspunten zoals opgenomen in LOAZ toetsingskader

Vernieuwingsagenda umc s Uitgangspunten zoals opgenomen in LOAZ toetsingskader Vernieuwingsagenda umc s Uitgangspunten zoals opgenomen in LOAZ toetsingskader Kwaliteit Vakmanschap & professionaliteit Dialoog Ontwikkeling Welzijn -> kwaliteit leven Voortzetting Persoonlijk Budget

Nadere informatie

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008 Workability & Inzetbaarheid Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht De opzet van de presentatie De situatie

Nadere informatie

Telewerken VRT. 04/05/2006 Eva Zabarylo - HR

Telewerken VRT. 04/05/2006 Eva Zabarylo - HR Telewerken VRT 04/05/2006 Eva Zabarylo - HR Telewerk VRT 1. Waarom telewerk binnen de VRT? Aanleiding Beheersovereenkomst 2002 2006 VRT Vlaamse gemeenschap: uitdagingen modern personeelsbeleid balans werk

Nadere informatie

De talenten van uw medewerkers: de HRM-sleutel tot succesvolle transitie

De talenten van uw medewerkers: de HRM-sleutel tot succesvolle transitie De talenten van uw medewerkers: de HRM-sleutel tot succesvolle transitie Trends in de zorg Toenemende concurrentie Rendement op zorgproducten en -diensten daalt Dilemma: lagere kosten én hogere kwaliteit

Nadere informatie

Gezond werken maakt gezond leven; En gezond leven maakt gezond werken. Groeipaper. Pieter Van Herck

Gezond werken maakt gezond leven; En gezond leven maakt gezond werken. Groeipaper. Pieter Van Herck Gezond werken maakt gezond leven; En gezond leven maakt gezond werken Groeipaper Pieter Van Herck 6 Ziekteverzuim 5 4 3 2 1 0 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014 2016 Kort Lang Totaal SD Worx Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker?

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker? De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid Jan Booij, tri-plus jan.booij@tri-plus.nl 0657-148149 Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat

Nadere informatie

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Voedingsindustrie stabiele factor in industrie IPV van Sectorfonds naar Personeelsadviseur Werken aan Werkbaarheid

Nadere informatie

De ouderwordende verpleegkundige, waardevol in de zorg?! Anita Wassink 2010-2011

De ouderwordende verpleegkundige, waardevol in de zorg?! Anita Wassink 2010-2011 De ouderwordende verpleegkundige, waardevol in de zorg?! Anita Wassink 2010-2011 Inhoud Situering Onderzoek Resultaten Eigen onderzoek Vergelijking resultaten met ander onderzoek Interpretatie - besluit

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Tiemen van der Worp Hoger Veiligheidskundige & Adviseur Ergonomie

Duurzame Inzetbaarheid. Tiemen van der Worp Hoger Veiligheidskundige & Adviseur Ergonomie Duurzame Inzetbaarheid Tiemen van der Worp Hoger Veiligheidskundige & Adviseur Ergonomie Waarom dit onderwerp? Aanleiding(en) Getriggerd door lezing bij KU Leuven. In België wettelijke plicht om de werkgelegenheidsgraad

Nadere informatie

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK!

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! Roadshow West4work, 26 juni 2017 Vokans WERKBAAR WERK?????????????????? WERKBAAR WERK Werkbaar werk is werk dat: Geen overmatige stress oplevert Motiverend is Voldoende leerkansen

Nadere informatie

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer Preventie van werkdruk in de bouwsector Werknemer Inhoud Wat is werkdruk/stress? Welke factoren bevorderen stress op het werk? Hoe herken ik stress-symptomen bij mezelf? Signalen van een te hoge werkdruk

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016

Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group. Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid bij Schiphol Group Inzet op Maat Tine Versteeg 7 november 2016 Duurzame Inzetbaarheid: Werken is Bewegen 4 aspecten van DI Schiphol Vitaliteit & gezondheid Intrinsieke motivatie

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken Flexibiliteit troef

Het Nieuwe Werken Flexibiliteit troef Het Nieuwe Werken Flexibiliteit troef HR trends - algemeen De belangrijkste maatschappelijke krachten die nu spelen en grote invloed op HR hebben zijn: technologische vooruitgang, economische context,

Nadere informatie

BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN

BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN BIJLAGE 1: OVERZICHT LEVENSFASEN 1. Twintigers Jonge starters 20 tot 30 jaar verzuim Positief ingesteld, willen graag snelle stappen maken en kennis maken met de verschillende facetten van hun baan en

Nadere informatie

Werkbaar werk? Beloftes en valkuilen van personalisatie

Werkbaar werk? Beloftes en valkuilen van personalisatie Werkbaar werk? Beloftes en valkuilen van personalisatie Werkbaar werk? Werkbaarheidsmonitor Wat is werkstress? De mate waarin mentale vermoeidheid, die het gevolg is van psychisch-sociale arbeidsbelasting,

Nadere informatie

ISO 9001:2015 ISO 14001:2015

ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 The world has changed, a revision was needed Alumni-event, Milieu- en preventiemanagement Joerdi Roels, 20-10-2016 Hoeveel officiële ISO certificaten zijn er wereldwijd uitgereikt

Nadere informatie

MEDEWERKERSONDERZOEK 2017

MEDEWERKERSONDERZOEK 2017 MEDEWERKERSONDERZOEK 2017 STICHTING IKPOB RAPPORTAGE Beste lezer, Voor u ligt de rapportage van het medewerkersonderzoek binnen het openbaar bestuur. De resultaten in deze rapportage zijn gebaseerd op

Nadere informatie

Duurzaam loopbaanbeleid. Anders en langer aan het werk

Duurzaam loopbaanbeleid. Anders en langer aan het werk Duurzaam loopbaanbeleid Anders en langer aan het werk Leeftijdspiramide België 2010 Leeftijdspiramide België 2020 Leeftijdspiramide Belgische Werknemers Leeftijdspiramide grote organisaties (>1000) Leeftijdspiramide

Nadere informatie

Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center. Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid

Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center. Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid 1 Duurzame inzetbaarheid 2 Inzetbaarheid @ DSM Nederland Life Science & Materialen 46.5 jaar (NL 41.7)

Nadere informatie

In PErson happy & healthy at work inperson.nl

In PErson happy & healthy at work inperson.nl inperson.nl happy & healthy inperson.nl Happy & Healthy at Work Geluk als businessmodel Gelukkige medewerkers presteren beter en zorgen voor succesvolle organisaties. Dat bewijst tal van wetenschappelijk

Nadere informatie

Welkom bij de FOD Financiën. Infosessie - 22 augustus 2016 Economisten & Juristen

Welkom bij de FOD Financiën. Infosessie - 22 augustus 2016 Economisten & Juristen Welkom bij de FOD Financiën Infosessie - 22 augustus 2016 Economisten & Juristen De FOD Financiën als organisatie - De grootste FOD => Meer dan 23.000 personeelsleden - Ongeveer 120 werklocaties verspreid

Nadere informatie

Competentiemanagement. bij het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel

Competentiemanagement. bij het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel Competentiemanagement bij het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel Hoe het allemaal begon In het kader van het diversiteitsplan: december 2008 - december 2010 Een reeks acties met de focus op recrutering,

Nadere informatie

Beleidsplan Duurzame Inzetbaarheid

Beleidsplan Duurzame Inzetbaarheid Beleidsplan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit beleidsplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Toelichting Aan

Nadere informatie

EXECUTIVE PERFORMANCE

EXECUTIVE PERFORMANCE HEALTH & PERFORMANCE EXECUTIVE PERFORMANCE Effectief investeren in jezelf in de vitaliteit van je organisatie EXECUTIVE PERFORMANCE Energize High Performance dienstverlening van Adaptics is gebaseerd op

Nadere informatie

tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet

tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet ZORG VOOR WERK EEN In POP het kader VOOR van project Kortdurende IEDEREEN stages in privéondernemingen! tijdens de laatste maanden van tewerkstelling via artikel 60 7 OCMW-wet In samenwerking met Gemeente

Nadere informatie

Flexibel werken en organiseren

Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Inhoud Inhoud Inleiding De kracht van flexibiliteit Differentiatie in ontwikkeling en doorstroom gebaseerd op organisatieverschillen Aspecten

Nadere informatie

MYMINDWORKS Quick Scan

MYMINDWORKS Quick Scan MYMINDWORKS Quick Scan MINDWORKS QUICK SCAN MEET DE MENTALE GEZONDHEID VAN JE MEDEWERKER, TEAM EN ORGANISATIE De MindWorks Quick Scan meet de mentale gezondheid van je medewerkers, je team en organisatie.

Nadere informatie

Burn-out: een uitslaande brand?

Burn-out: een uitslaande brand? Burn-out: een uitslaande brand? Maar liefst 84 % van de Limburgers kent iemand die een burn-out had. Dit blijkt uit een grootschalige bevraging die ACV Limburg in november en december van het voorbije

Nadere informatie

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS)

Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Uw welzijnsstudiebureau informeert over: Welzijnscultuur Behaviour Based Safety (BBS) Is er nood aan cultuurverandering? Leidinggevenden nemen geen voorbeeldrol op Welzijn wordt alleen door de preventieadviseur

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

HANDBOEK A.O. STICHTING EVE

HANDBOEK A.O. STICHTING EVE Ziekteverzuimbeleid in het kort Van regels naar waarden 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Algemene waarden 3 3 Procedure afspraken 4 4 Rolverdeling 6 2 1 Inleiding EEM VALLEI Educatief wil in de komende

Nadere informatie

Vitaal Garantplan & De Werkwandeling. In 3 maanden een gezonde organisatie. Brochure

Vitaal Garantplan & De Werkwandeling. In 3 maanden een gezonde organisatie. Brochure Vitaal Garantplan & De Werkwandeling In 3 maanden een gezonde organisatie Brochure Het Vitaal Garantplan Stress is de belangrijkste oorzaak van verzuim. Volgens TNO wordt 42% van het werkgerelateerde verzuim

Nadere informatie

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker

2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 2a. Individueel jaargesprek Format medewerker 1 Introductie Vraagt u zich ook wel eens af doe ik in mijn werk de dingen waar ik goed in ben en waar ik plezier in heb, heb ik een goede werk/privé balans

Nadere informatie

Flexiteam Kind en Gezin. Duurzaam inzetten op talenten

Flexiteam Kind en Gezin. Duurzaam inzetten op talenten Flexiteam Kind en Gezin Duurzaam inzetten op talenten Kind en Gezin Agentschap Vlaamse overheid (Wallonië: ONE) Coördineert in Vlaanderen en Brussel de preventieve gezinsondersteuning (tot 3 jaar), kinderopvang

Nadere informatie

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014

Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator. Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Takenpakket mobiliteitscoördinator Delphine Eeckhout, Traject 28 april 2014 Takenpakket Mobiliteitscoördinator - page 2 Mobiliteit veranderen veronderstelt begrip

Nadere informatie

Ziekteverzuimanalyse van O2A5

Ziekteverzuimanalyse van O2A5 Ziekteverzuimanalyse van O2A5 1 Ziekteverzuimanalyse van O2A5 Kalenderjaar 2007: het gehele jaar Kalenderjaar 2008: van januari 2008 tot half augustus 2008 Om een volledig beeld te kunnen vormen van de

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de taxibranche

Duurzame inzetbaarheid in de taxibranche Duurzame inzetbaarheid in de taxibranche Preventiedag 2013 13 december Ellen.vanwijk@tno.nl Duurzame inzetbaarheid = Gezond, gemotiveerd en productief aan het werk tot aan de pensioengerechtigde leeftijd

Nadere informatie

Programma Participatie en Gezondheid

Programma Participatie en Gezondheid Programma Participatie en Gezondheid TNO & VUmc met AWVN voor Ministeries SZW, VWS en BZK Donderdag 20 November 2008 1 Programma participatie en gezondheid 1. Behoud en bevorderen van een gezonde arbeidsparticipatie

Nadere informatie

ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Caroline Meyers.

ESF Vlaanderen OP Sociale Economie Caroline Meyers. ESF Vlaanderen OP 2014-2020 Sociale Economie Caroline Meyers caroline.meyers@esf.vlaanderen.be Opbouw OP 2014-2020 OP 2014-2020 Prioriteit 1, loopbaanbeleid curatief, 8i (werkzaamheid); 8ii (werkzoekende

Nadere informatie