Toelichting Rampenplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting Rampenplan"

Transcriptie

1 Toelichting Rampenplan De gemeente Stein heeft tot taak rampen te voorkomen en te bestrijden. Hoe de gemeente Stein dit denkt te doen staat beschreven in het Rampenplan gemeente Stein Het rampenplan bestaat uit 2 gedeelten, namelijk: - Deel A: Algemeen Deel - Deel B: Processen en draaiboeken Deel A: Algemeen Deel Het algemene deel beschrijft het beleid, de organisatie en de uitvoering van de rampenbestrijding en is daarom de basis van de rampenbestrijding in een gemeente. Door de loop der jaren is het besef gegroeid dat de gemeenten bij een grootschalig incident of een ramp hulp nodig hebben van andere gemeenten in Zuid-Limburg. Daarom is besloten het algemene deel in regionaal verband op te stellen en vast te laten stellen door alle 19 gemeenten in Zuid Limburg.. 1. Algemeen Inleiding Het rampenplan beschrijft de organisatie en werkwijze in zowel de beleidsmatige en operationele zin. De beschreven organisatiestructuur kan flexibel opschalen van klein tot groot, over de grenzen van de gemeente en indien nodig over de landsgrenzen. Doel Het doel van het gemeentelijk rampenplan is om bij alle mogelijke crises, rampen en zware ongevallen te kunnen beschikken over een adequate hulpverlening en bestrijding. Werkingssfeer Het gemeentelijk rampenplan geldt voor het hele grondgebied van de gemeente. Het is een plan waarin het beleid t.a.v. risico s, de organisatie en de uitvoering m.b.t. het optreden tijdens een crisis zijn beschreven. De werkzaamheden zijn beschreven in 28 deelprocessen die verdeeld zijn over de operationele diensten en de gemeente. Zie ook de beschrijving van de deelprocessen. Wettelijke kaders Het college van burgemeester en wethouders moeten tenminste eenmaal per 4 jaar en tussentijds als de omstandigheden dier noodzakelijk maken een rampenplan en de daarbij behorende deelprocessen vaststellen. De burgemeester heeft het opperbevel bij een ramp of crisis en degene die werkzaamheden verrichten om de ramp te bestrijden staan onder zijn bevel. Bij het bestrijden van de ramp of crisis wordt de burgemeester bijgestaan door een Gemeentelijk Rampenstaf, waarin de deskundigen van de operationele diensten en de gemeente zitting hebben. Op vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties kunnen worden gevraagd om deel te nemen aan de rampenstaf. De gemeentesecretaris is verantwoordelijk voor het beheer en het actueel houden van het rampenplan en de daarbijbehorende deelprocessen.

2 Op basis van de Wet Rampen en Zware Ongevallen wordt voor elke voorzienbare ramp waarvan de gevolgen voorzienbaar zijn een Rampbestrijdingsplan vastgesteld. De burgemeester heeft bevoegdheid tot het vaststellen van een Rambestrijdingsplan. Relatie met de buurgemeenten, regionale organisaties, de provincie en het buitenland. De rampenplannen en rampbestrijdingsplannen moeten worden afgestemd met buurgemeenten, regionale organisaties, de provincie en het buitenland. Dit om te voorkomen dat de plannen van de verschillende organisaties onderling tegenstrijdig zijn. Daarom is in de regio Zuid-Limburg besloten om het rampenplan in een nauwe samenwerking tussen de gemeenten, de operationele diensten en de overige belangrijkste partners te beschrijven. Het algemeen gedeelte van het rampenplan in de gemeenten in Zuid-Limburg is daardoor praktisch identiek. Beleid t.a.v. het oefenen Opleiden en oefenen is een belangrijke schakel in de voorbereiding op de rampbestrijding. In regionaal verband wordt jaarlijks een multidisciplinair opleidings- en oefenplan opgesteld, waarin zowel bestuurlijke als operationele aspecten van de rampenbestrijding worden opgenomen. De gemeente Stein sluit wat betreft het oefenen en opleiden aan bij dit regionale plan. Daarnaast wordt ook jaarlijks aandacht besteed aan de eigen gemeentelijke deelprocessen. 2. Beschrijving van de rampbestrijdingsorganisatie Dit gedeelte van het rampenplan wordt de structuur van de rampbestrijdingsorganisatie beschreven en de coördinatieniveaus van klein tot groot. De praktijk heeft uitgewezen dat deze structuur die inmiddels landelijk wordt gehanteerd duidelijkheid geeft bij alle betrokkenen en de snelheid van handelen te goede komt. De gemeentelijke rampbestrijdingsorganisatie In de maximale opschaling bestaat de gemeentelijke rampbestrijdingsorganisatie uit een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) onder voorzitterschap van de burgemeester, een regionaal operationeel team (ROT), een Commando Plaats Incident (COPI), een Gemeentelijk Management Team (GMT) en de Gemeentelijke Actiecentra (GAC. Het GBT onder voorzitterschap van de burgemeester is samengesteld uit adviseurs uit gemeentelijke organisatie en uit de operationele diensten. Ook externe adviseurs (b.v. Justitie, Rijkswaterstaat en bedrijven )kunnen deel uitmaken van het beleidsteam. Het ROT functioneert altijd in regionaal verband en wordt geleid door één van de hulpverleningsdiensten. Bij rampen en zware ongevallen leidt de brandweer, bij verstoring van de openbare orde leidt de politie en bij gezondheidszaken de Geneeskundige diensten (GHOR). Het gemeentelijk managementteam (GMT) onder leiding van de gemeentesecretaris is samengesteld uit de procesverantwoordelijken van de gemeentelijke deelprocessen. In extra capaciteit voor gemeentelijke taken kan worden voorzien door collegiale assistentie van andere gemeenten. Als behoefte is aan meer capaciteit en gespecialiseerde kan verdere bijstand (b.v. aan Defensie) worden aangevraagd.

3 De regionale Rampbestrijdingsorganisatie Als sprake is van een gemeentegrensoverstijgende ramp wordt de gemeentelijke rampenbestrijding aangevuld met een Regionaal Beleidsteam (RBT), die de coördinatie tussen de aanpak van de gemeenten gaat coördineren. Deze structuur bevordert de eenheid en effectiviteit van handelen en een evenwichtige verdeling van schaarste aan personeel en middelen. 3. Alarmering en opschaling De Regionale Alarmcentrale (RAC) alarmeert de politie, brandweer en het ambulancevervoer als er sprake is van een incident. Als deze diensten van mening zijn dat ook een of meerdere gemeentelijke processen opgestart moeten worden zullen het bestuur en de uitvoerenden van de gemeente via de Regionale Alarmcentrale worden gealarmeerd. De betrokken leden van het bestuur, de leden van het GMT en de procesverantwoordelijken zijn allen met een pager (apparatuur waarmee de RAC kan alarmeren) en mobiele telefoons uitgerust. Deel B: Deelprocessen Voor de rampenbestrijding zij 28 deelprocessen beschikbaar. Hierin staat beschreven wat concreet gedaan moet worden en wie verantwoordelijk is voor die werkzaamheden. De 28 deelprocessen zijn in hoofdlijnen als volgt beschreven: 1. Alarmering van bestuur en uitvoerenden Brandweer draagt zorg voor de alarmering van bestuur en uitvoerenden. Afhankelijk van de calamiteit wordt of de burgemeester en de Ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid, of het hele gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie gealarmeerd. 2. Bron- en effectbestrijding Brandweer draagt zorg voor de bron- en effectbestrijding in de meest brede zin. Hiertoe behoren in elk geval: - redden van mens en dier - voorkomen en/of beperken van uitbreiding van het incident - bestrijden van de bron - beschermen van het milieu - meten van concentraties gevaarlijke stoffen 3. Voorlichting De gemeente draagt zorg voor de voorlichting van de bevolking en de media. De operationele voorlichter van politie, brandweer of gemeente draagt zorg voor de voorlichting op het rampterrein. Voorlichting omvat de volgende aspecten: 1. Voorlichting aan de bevolking (via rampenzender en media). 2. Persvoorlichting en mediawatching. 3. Interne voorlichting. 4. Informatie- en meldpunt voor de bevolking. 5. Operationele voorlichting op het rampterrein.

4 3.1. Voorlichting aan de bevolking Bij een calamiteit is het noodzakelijk dat er aan de bevolking ruime informatie wordt verstrekt in zoveel mogelijk openheid over de situatie en de afwikkeling van de gevolgen. Daartoe worden onder meer de publiciteitsmedia ingeschakeld Persvoorlichting De voorlichting aan de media verloopt over het algemeen via mondelinge informatie van de voorlichter, perscommuniqués, persconferenties, internet en een eventueel bezoek aan het rampterrein. De persvoorlichter bereidt de gegevens voor de informatievoorziening ten behoeve van de berichtgeving aan de media voor. Hij/zij draagt tevens zorg voor het bijhouden van de belangrijkste informatie die door de media worden verspreid, opdat zonodig onjuiste berichtgeving gecorrigeerd kan worden (mediawatching). Ten behoeve van de informatieverstrekking aan de media kan een perscentrum worden ingericht Interne voorlichting Interne voorlichting is noodzakelijk om alle betrokkenen doorlopend op de hoogte te houden van algemene zaken en belangrijke ontwikkelingen. Deze vorm van informatievoorziening vormt een aanvulling op de interne informatievoorziening waarvoor elk team verantwoordelijk is Informatie- en Meldpunt voor de bevolking Het is van groot belang om een Informatie- en Meldpunt in te richten waar de bevolking terecht kan met vragen en meldingen. In het gemeentehuis wordt zonodig een aparte balie ingericht en voor telefonische meldingen wordt een apart telefoonnummer open gesteld. De informatievoorziening over mogelijk door de ramp getroffenen geschiedt door een daartoe ingesteld informatiecentrum. 3.5 Persvoorlichting op het rampterrein De persvoorlichting op plaats incident of rampterrein kan worden verzorgd door de operationele voorlichter van politie, brandweer of door een gemeentevoorlichter. Op het rampterrein wordt alleen pers toegelaten onder begeleiding van een voorlichter en slechts na uitdrukkelijke toestemming van de burgemeester. 4. Waarschuwen van de bevolking Brandweer draagt zorg voor het waarschuwen van de bevolking in het door een zwaar ongeval of ramp getroffen en bedreigde gebied. Hiervoor kunnen sirenes, geluidswagens, de regionale omroep en huis- aan huisberichten worden gebruikt. In het algemeen is grote spoed geboden voor de eerste waarschuwing en de eerste berichtgeving. Bij acuut gevaar is de burgemeester degene die beslist over het al dan niet gebruiken van sirenes, tenzij de tijdsdruk geen raadpleging van hem toelaat. Indien uitstel tot rampzalige gevolgen zou kunnen leiden, is de leidinggevende brandweerofficier ter plekke bevoegd tot het geven van die opdracht. Aansturing van de sirenes gebeurt vanuit de Regionale Brandweer. De beslissing tot waarschuwing van de bevolking bij niet acuut gevaar wordt genomen door de burgemeester. Hij stelt de Commissaris van de Koningin hiervan op de hoogte. Indien het gebied dat gewaarschuwd moet worden gemeentegrensoverschrijdend is vindt afstemming met de buurgemeenten plaats.

5 5. Ontruimen en evacueren Politie draagt zorg voor de ontruiming van een gebied en de evacuatie van mensen en dieren. Ontruiming vindt plaats op advies van brandweer of GHOR. Binnengemeentelijke evacuatie valt onder verantwoordelijkheid van de burgemeester. Hij informeert de Commissaris van de Koningin. Buitengemeentelijke evacuatie vereist toestemming van de CdK. 6. Afzetten/afschermen Politie draagt zorg voor afzetten en afschermen van de plaats incident of het rampterrein en bepaalt wat en hoe er moet worden afgezet. Gemeente draagt zorg voor de fysieke uitvoering. Het kan nodig zijn dat het afgezette gebied permanent moet worden bewaakt. 7. Verkeer regelen Politie draagt zorg voor het regelen van het verkeer. Hiertoe behoren in elk geval: Onderbreken van het verkeer in de richting van het incident. Instellen van omleidingsroutes. Vrijhouden/vrij maken van aan- en afvoerroutes voor hulpverlening. Op afstand houden van ramptoerisme. Dit betekent toeschouwers op zodanige afstand houden dat de hulpverlening niet wordt belemmerd en dat ramptoeristen niet in de bedreigde zone kunnen komen. 8. Handhaven rechtsorde Politie en justitie dragen zorg voor de handhaving van de rechtsorde waarvoor eventueel grootschalige inzet van politie (ME) en/of recherche noodzakelijk kan zijn. Hiertoe behoren in elk geval: Bescherming van mensen en dieren tegen bedreiging en geweld. Bewaking van objecten en gebieden tegen diefstal en vernieling. Opsporing en aanhouding van verdachten. 9. Ontsmetten van mensen en dieren GHOR draagt zorg voor het ontsmetten van mensen. Brandweer draagt zorg voor het ontsmetten van dieren. Wie, wat en hoe ontsmet moet worden wordt bepaald door de aard van het incident. 10. Ontsmetten van voertuigen en infrastructuur Brandweer draagt zorg voor het ontsmetten van voertuigen en infrastructuur. Wat en hoe dat moet gebeuren wordt bepaald door de aard van het incident. 11. Inzamelen van besmette waren Gemeente draagt zorg voor inzamelen van besmette waren. Hiertoe behoren in elk geval: Voedsel. Restanten van het incident.

6 Verontreinigde omgeving. Wat en hoe ingezameld moet worden, wordt bepaald door de aard van het incident. 12. Preventieve volksgezondheid en medisch-hygiënische maatregelen GHOR draagt zorg voor de te treffen maatregelen. Dit kan betrekking hebben op adviezen, het treffen van preventieve maatregelen of het gebruik van medicijnen. Wat er moet gebeuren en hoe, wordt bepaald door de aard van het incident. 13. Geneeskundige hulpverleningsketen GHOR draagt zorg voor de geneeskundige hulpverlening van slachtoffers. Hiertoe behoren in elk geval: Geneeskundige verzorging ter plaatse. Transport van slachtoffers naar ziekenhuizen. 14. Opvangen en verzorgen Gemeente draagt zorg voor opvangen en verzorgen van veiliggestelden in tijdelijke voorzieningen. Hier worden veiliggestelden geregistreerd en wordt zonodig aanvullende medische hulp verleend. Veiliggestelden worden voorzien van voedsel, kleding en eventuele slaapgelegenheid. Voor geestelijke opvang wordt gezorgd. Rekening wordt gehouden met de diversiteit van personen (eventueel tolken). Ook voor de opvang van huisdieren wordt gezorgd. Daarover vindt vooraf overleg plaats met de geëigende instanties. Gemeente draagt ook zorg voor opvangen en verzorgen van dieren in tijdelijke voorzieningen. 15. Centraal Registratie- en Informatie Bureau (CRIB) Gemeente draagt zorg voor het inrichten van een centraal registratie- en informatiebureau. In dit bureau worden gegevens van veiliggestelden, gewonden, overledenen en vermisten verzameld en verwerkt. Het leveren van informatie uit de registratie is aan strikte voorwaarden verbonden die door de burgemeester worden bepaald. Voor de registratie is een regionaal registratiesysteem beschikbaar. 16. Identificatie van overledenen Politie draagt zorg voor identificatie, berging en vervoer van overleden slachtoffers. Bij grotere aantallen slachtoffers die geïdentificeerd moeten worden kan gebruik worden gemaakt van het Rampen Identificatie Team (RIT) van het KLPD. Indien rekening moet worden gehouden met radio-actieve of chemische stoffen of met een besmettelijke ziekte, wordt de overledene niet behandeld zonder speciale toestemming en instructies van medische- of stralingsdeskundigen of van deskundigen gevaarlijke stoffen. 17. Uitvaartverzorging Gemeente draagt zorg voor de uitvaartverzorging in rampsituaties. Dit betekent garanderen dat (grote aantallen) overleden slachtoffers op zorgvuldige wijze ter aarde worden besteld. Op grond van de Wet op de Lijkbezorging vervult de Officier van Justitie een belangrijke rol in de werkwijze. 18. Waarnemen en meten Brandweer draagt zorg voor waarnemen en meten. Hiertoe behoren in elk geval: Het in kaart brengen van het risicogebied.

7 Uitvoeren van metingen met mobiele en stationaire apparatuur. Inschakelen van deskundigen. 19. Begidsen Politie draagt zorg voor het begidsen van hulpverleners, bestuurders en deskundigen naar de plaats incident, het rampterrein of elders indien nodig. 20. Toegankelijk/begaanbaar maken Gemeente draagt zorg voor het toegankelijk en/of begaanbaar maken van de plaats incident of het rampterrein. Dit kan betrekking hebben op ruimen van obstakels tot het aanleggen van noodwegen. Tevens dient het beschikbaar maken van voldoende opstelruimte voor voertuigen van hulpverleners tot het deelproces. 21. Verzorging/logistiek rampbestrijdingspotentiëel Brandweer draagt zorg voor de lichamelijke en psychische verzorging van alle hulpverleners op plaats incident, het rampterrein of elders. Hiertoe behoren in elk geval: Voeding. Kleding. Vervoer. Verbindingsmiddelen. Aflossing. Hulpmiddelen voor de uitvoering van werkzaamheden. Sanitaire voorzieningen. 22. Voorzien in primaire levensbehoeften Gemeente draagt zorg voor het voorzien in primaire levensbehoefte van de bevolking. Hiertoe behoren in elk geval: Water. Voeding. Kleding. Vervoer. Verbindingsmiddelen. Aflossing. Hulpmiddelen voor de uitvoering van werkzaamheden. Sanitaire voorzieningen. Voorzieningen voor persoonlijke verzorging.

8 Medicijnen. Geld voor noodzakelijk uitgaven. Voorzieningen voor huisdieren. Huisvesting tijdelijk/langdurig. 23. Strafrechtelijk onderzoek De (hoofd) Officier van Justitie draagt zorg voor strafrechtelijk onderzoek. Dit betekent dat hij mede bepaalt hoe de werkzaamheden van brandweer, politie en GHOR verlopen in verband met de voorwaarden voor strafrechtelijk onderzoek. Wat dit betekent hangt af van de aard van het incident. 24. Psychosociale hulpverlening GHOR draagt zorg voor psychosociale hulpverlening aan slachtoffers en bevolking. Welke hulp nodig is, wordt vastgesteld afhankelijk van de aard van het incident. 25. Centrale Registratie Afhandeling Schade (CRAS) Gemeente draagt zorg voor het inrichten van een bureau voor registratie van schade. Dit bureau inventariseert de omvang van de schade. Het schadebureau fungeert mede als punt waar eenieder die schade heeft geleden deze kan melden. Het schadebureau onthoudt zich van toezeggingen over herstel of vergoeding van geleden schade. 26. Verbindingen Brandweer draagt zorg voor de verbindingen tussen de operationele hulpverleningsdiensten onderling en de verbindingen tussen de openbare hulpverleningsdiensten en de gemeentelijke diensten. In geval de openbare verbindingsmiddelen niet gebruikt kunnen worden draagt de brandweer zorg voor alternatieve voorzieningen. 27. Milieu De regionale Milieudienst draagt zorg voor de advisering van besturen en openbare hulpverleningsdiensten inzake milieu-aspecten van incidenten. 28. Nazorg Gemeente draagt zorg voor de nazorg in het algemeen. De verantwoordelijken van elk deelproces dragen zorg voor de nazorg van alle aspecten van het betreffende deelproces. Er is echter bovendien een algemeen coördinerende nazorg nodig die zich uitstrekt tot het moment dat het dossier kan worden gesloten.

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP)

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) Inleiding Een goede coördinatie tussen betrokken hulpdiensten is bij de bestrijding van complexe incidenten van groot belang. Het model voor

Nadere informatie

Functies en teams in de rampenbestrijding

Functies en teams in de rampenbestrijding B Functies en teams in de rampenbestrijding De burgemeester - De burgemeester heeft de eindverantwoordelijkheid voor en de algehele leiding bij het bestrijden van incidenten in de eigen gemeente; - De

Nadere informatie

Rampenplan gemeente Heerhugowaard. Inhoudsopgave

Rampenplan gemeente Heerhugowaard. Inhoudsopgave Rampenplan gemeente Heerhugowaard Inhoudsopgave Vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders op 08-07-2008 0. Inhoudsopgave Inhoud Dit document bevat de volgende onderwerpen. DEEL A RAMPENPLAN:

Nadere informatie

B1 - Basisplan en hoofdprocessen Inleiding en leeswijzer

B1 - Basisplan en hoofdprocessen Inleiding en leeswijzer B1 - Basisplan en hoofdprocessen B1 0 Inleiding en leeswijzer Inleiding In het basisplan ligt het accent op de bestuurlijke, organisatorische en coördinerende elementen bij het bestrijden van een ramp

Nadere informatie

GRIP-teams en kernbezetting

GRIP-teams en kernbezetting GR P Wat is GRIP? GRIP is de afkorting van Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure en staat voor: het snel en multidisciplinair organiseren van de juiste mensen en middelen die nodig

Nadere informatie

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord

B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2 - Hoofdproces Coördinatie en Commandovoering: GRIP Noord-Holland Noord B2-0 Overzicht Samenvatting In dit deel is de Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings- Procedure (GRIP) Noord-Holland Noord

Nadere informatie

VEILIGHEIDSBELEID RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND. Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders.

VEILIGHEIDSBELEID RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND. Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders. VEILIGHEIDSBELEID EN RAMPENBESTRIJDING GEMEENTE SMALLINGERLAND Het is niet te hopen dát er een ramp gebeurt in onze gemeente of ergens anders. We kunnen met z'n allen wel proberen onveilige situaties te

Nadere informatie

Introductie rampenplan Overzicht

Introductie rampenplan Overzicht Introductie rampenplan Overzicht Inleiding Dit deel vormt een introductie op het rampenplan. Inhoud Dit deel behandelt de volgende onderwerpen: Onderwerp Voorwoord en leeswijzer Onderdelen rampenplan:

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen

REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009. Procesmodellen REFERENTIEKADER REGIONAAL CRISISPLAN 2009 Het Referentiekader Regionaal Crisisplan 2009 Leeswijzer Begin vorig jaar is het projectteam Regionaal Crisisplan, in opdracht van de Veiligheidskoepels, gestart

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Alarmering Deelproces 1

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Alarmering Deelproces 1 Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Organisatorisch deel Alarmering Deelproces 1 Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch deel

Nadere informatie

Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren

Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren Beschrijving operationeel proces politie Ontruimen en evacueren December 2006 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Doel... 2 3. Doelgroep... 2 4. Kritische proceselementen... 2 5. Uitvoering: activiteiten

Nadere informatie

1 De coördinatie van de inzet

1 De coördinatie van de inzet 1 De coördinatie van de inzet Zodra zich een incident voordoet of dreigt voor te doen, wordt de rampenbestrijdingsorganisatie via het proces van opschaling opgebouwd. Opschalen kan worden gedefinieerd

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel I: Algemeen Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inleiding Het voorliggende Rampenplan Gemeente Assen 2007 beschrijft de organisatie en werkwijze van de

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Ontruimen en evacueren Deelproces 5. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Ontruimen en evacueren Deelproces 5. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Ontruimen en evacueren Deelproces 5 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch

Nadere informatie

Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Limburg-Noord

Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Limburg-Noord 2011 2012 Colofon Multidisciplinaire werkgroep Regionaal Crisisplan Regionaal Crisisplan 2011-2012 Versie: 0.9 Vaststellingsdata: Algemeen bestuur 18-11-2011 2 Inhoudsopgave 1. Algemeen...4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Versie 14-05-2009 1/6

Versie 14-05-2009 1/6 Versie 14-05-2009 1/6 Draaiboek : 11 Titel: Draaiboekcoördinator: Ontruimen en evacueren Gerrit Kok Doelstelling: Bij crises kunnen zich dermate grote risico's voor de veiligheid van mens en dier in de

Nadere informatie

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem

B & W-nota. Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem Onderwerp Vaststelling Notitie Een kwaliteitsslag in de Rampenbestrijdingsorganisatie van Haarlem B & W-nota Portefeuille mr. J.J.H. Pop Auteur P. Abma Telefoon 023 5114489 E-mail: pabma@haarlem.nl PD/Veiligheid/2005/547

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Geestelijke zorg Deelproces 24b

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Organisatorisch deel. Geestelijke zorg Deelproces 24b Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Organisatorisch deel Geestelijke zorg Deelproces 24b Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave organisatorisch

Nadere informatie

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES

CONVENANT. SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES CONVENANT SLOTERVAART ZIEKENHUIS VEILIGHEIDSREGIO Amsterdam-Amstelland SAMENWERKINGSAFSPRAKEN VOOR RAMPEN EN CRISES 2012 Ondergetekenden: 1. Het Slotervaart, gevestigd te Amsterdam, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland Inhoudsopgave Grip op hulpverlening 4 Routinefase 6 GRIP 1 8 GRIP 2 12 GRIP 3 18 GRIP 4 24 Gebruikte afkortingen 30 4 Grip op hulpverlening Dit boekje bevat de samenvatting

Nadere informatie

Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler)

Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler) gemeente Eindhoven Raadsnummer og.rzoso.ooz Inboeknummer osbstoooo3 Classificatienummer Do ssiernummer 439.102 2I december 2004 Raads informatiebrief (Bestuurlijke pijler) Betreft vaststelling van het

Nadere informatie

Versie /6

Versie /6 Versie 14-05-2009 1/6 Draaiboek : 15 Titel: Draaiboekcoördinator: Identificeren van slachtoffers Gerrit Kok Doelstelling: Het bergen en identificeren van slachtoffers is één van de dagelijkse voorkomende

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Centraal Registratie- en Informatiebureau (CRIB) Deelproces 15 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december

Nadere informatie

gemeentelijk rampenplan Noord- en Midden-Limburgse gemeenten

gemeentelijk rampenplan Noord- en Midden-Limburgse gemeenten Rampenplan van de gemeente Roermond Versiebeheer datum paraaf AOV vastgesteld door B&W op: Juli 2005 1 e wijziging: Juli 2007 2 e wijziging: Januari 2008 3 e wijziging Juli 2009 4 e wijziging 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Toegankelijk en begaanbaar maken Deelproces 20 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december 2008 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inhoud: 1. Doelstelling pag. 3 2. Realisatie pag. 4 3. Begrippen pag. 5 4. Verantwoordelijkheid pag. 6 5. Pastorale verzorger pag. 7 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Crisiscommunicatie: wie neemt de lead? Door: Roy Johannink & Eveline Heijna

Crisiscommunicatie: wie neemt de lead? Door: Roy Johannink & Eveline Heijna Crisiscommunicatie: wie neemt de lead? Door: Roy Johannink & Eveline Heijna Als het misgaat bij de communicatie in een crisis, dan is dit vaak een gebrek aan duidelijkheid op de vragen: wie doet wat, wie

Nadere informatie

December Deelproces Verslaglegging en archivering

December Deelproces Verslaglegging en archivering December 2006 Deelproces Verslaglegging en archivering Deelproces verslaglegging en archivering December 2006 Inhoudsopgave 1 Algemeen...2 2 Verslaglegging en dossiervorming...2 2.1 Doel...2 2.2 Doelgroep...2

Nadere informatie

PLAN CRISISMANAGEMENT

PLAN CRISISMANAGEMENT PLAN CRISISMANAGEMENT Rampenplan van de gemeente Tilburg Vastgesteld door het college op 19 juli 2005 Productie: Informatie: Gemeente Tilburg, Concernstaf, afdeling Bestuursadvisering Johan Geijsels, bestuursadviseur

Nadere informatie

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD

A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD A 2015 N 51 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 4 de augustus 2015, no. 15/2524, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Landsverordening rampenbestrijding D e G o u v e r n e u r v a

Nadere informatie

Versie 14-05-2009 1/7

Versie 14-05-2009 1/7 Versie 14-05-2009 1/7 Draaiboek : 12 Titel: Draaiboekcoördinator: Afzetten en afschermen Gerrit Kok Doelstelling: Bij een crisis moet de hulpverlening en de bestrijding van het incident door de betrokken

Nadere informatie

December 2006. Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding

December 2006. Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding December 2006 Overzicht organisaties en diensten mogelijk betrokken bij de rampenbestrijding Overzicht betrokken diensten en organisaties Op basis van artikel 3, lid 5, onderdeel b van de Wet Rampen en

Nadere informatie

Rampenplan Vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe d.d. 11 augustus 2009

Rampenplan Vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe d.d. 11 augustus 2009 Rampenplan Vastgesteld door het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe d.d. 11 augustus 2009 Inhoudsopgave DEEL 1: Organisatie rampenbestrijding Inleiding... 5 Karakter en doel

Nadere informatie

Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen

Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen Bijlage: Korte beschrijving hoofd- en ondersteunende processen 1. Bevolkingszorg Communicatie Doel: Het proces communicatie richt zich op besluitvorming, samenwerking, afstemming en coördinatie met het

Nadere informatie

Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen

Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen Beschrijving Incident- en crisismanagementorganen Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave: Inleiding... 2 1 Motorkapoverleg (MKO)... 2 2 Commando Plaats Incident (CoPI)... 2 2.1 Taken... 3 2.2 Bemensing...

Nadere informatie

B6-3 Deelplan Registratie

B6-3 Deelplan Registratie B6-3 Deelplan Registratie B6-3.0 Inleiding en inhoudsopgave Inleiding Bij elk incident en elke ramp, waarbij grotere aantallen personen zijn betrokken, zal snel gevraagd worden naar de identiteit van de

Nadere informatie

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten.

De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband tussen 26 gemeenten. BELEIDSPLAN 2011-2015 VEILIGHEIDSREGIO MIDDEN- EN WEST-BRABANT Bijlage 3. Sturing en organisatie De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant is gebaseerd op verlengd lokaal bestuur en is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

Procesbeschrijving in hoofdlijnen

Procesbeschrijving in hoofdlijnen E Procesbeschrijving in hoofdlijnen INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 PROCESSEN: 1A Alarmering bestuur en uitvoerenden 3 1B Interne alarmering 4 2 Bron- en effectbestrijding 5 3 Voorlichting 7 4 Waarschuwen van

Nadere informatie

Pastorale zorg bij rampen

Pastorale zorg bij rampen 2 Inho ud: 1. Doelstelling pag. 4 2. Realisatie pag. 5 3. Begrippen pag. 6 4. Verantwoordelijkheid pag. 7 5. Pastorale verzorger pag. 8 6. Taken pastorale verzorger pag. 8 7. Coördinator pastorale zorg

Nadere informatie

Crisismanagement Groningen. Basismodule

Crisismanagement Groningen. Basismodule Crisismanagement Groningen Basismodule Doel van de module Kennismaken met crisismanagement Groningen Inzicht krijgen in rollen en taken Beeld krijgen bij samenwerken in de crisis-organisatie Programma

Nadere informatie

Crisisorganisatie uitgelegd

Crisisorganisatie uitgelegd GRIP Snelle opschaling, vaste teams, eenhoofdige leiding Wat kan er gebeuren? KNOPPENMODEL Meer tijd voor opschaling, maatwerk in teams en functionarissen GRIP 4 / 5 STRATEGISCH OPERATIONEEL / TACTISCH

Nadere informatie

Rampenplan van de gemeente Deel I Organisatie voor de bestrijding van rampen en zware ongevallen

Rampenplan van de gemeente Deel I Organisatie voor de bestrijding van rampen en zware ongevallen Rampenplan van de gemeente Deel I Organisatie voor de bestrijding van rampen en zware ongevallen 10 maart 2005 1 Versie 3.5 Inhoudsopgave Deel I: Organisatie voor de bestrijding van rampen en zware ongevallen...4

Nadere informatie

RAMPENPLAN 2007 Gemeente Oirschot. Datum: 27 juni 2007

RAMPENPLAN 2007 Gemeente Oirschot. Datum: 27 juni 2007 RAMPENPLAN 2007 Gemeente Oirschot Datum: 27 juni 2007 Vastgesteld door burgemeester en wethouders van Oirschot op 3 juli 2007 P.S.M. Perriëns Secretaris R.A.L. Severijns Burgemeester Inhoud van het rampenplan

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel IX: Deelproces Verslaglegging en archivering Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 2 Verslaglegging en dossiervorming... 2

Nadere informatie

GRIP-regeling 1 t/m 5 en GRIP Rijk

GRIP-regeling 1 t/m 5 en GRIP Rijk GRIP-regeling 1 t/m 5 en GRIP Rijk Al jaren is het de dagelijkse praktijk om bij grote, complexe incidenten op te schalen binnen de GRIP-structuur. Deze structuur beschrijft in vier fasen de organisatie

Nadere informatie

6 Proces Afzetten - afschermen

6 Proces Afzetten - afschermen 6 Proces Afzetten - afschermen INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 2 DOEL... 1 3 DOELGROEP... 2 4 PROCESVERANTWOORDELIJK... 2 5 OPSTELLEN PLAN VAN AANPAK VOOR HET AFZETTEN AFSCHERMEN 2 5.1 Vaststellen veilig/onveilig

Nadere informatie

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs

Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing. Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Beschrijving toets Basisscholing crisisbeheersing Inhoud 1. Inleiding 2. Eindtermen 3. Leerboom 4. Leerstof 5. Toetsmatrijs Bijlage: Organogram crisisorganisatie 04-06-2010 1 Inleiding De toets Basisscholing

Nadere informatie

Operationele Regeling VRU

Operationele Regeling VRU Operationele Regeling VRU Uitwerking van de Wet veiligheidsregio s over de organisatie en werking van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht. Vastgesteld

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Deel 3. Gecoördineerde rampenbestrijding. Versie 2.0

Deel 3. Gecoördineerde rampenbestrijding. Versie 2.0 Deel 3 Gecoördineerde rampenbestrijding en samenwerking met de GHOR Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Gecoördineerde Regionale Incidenten bestrijdingsprocedure (GRIP)... 3 2. Multidisciplinaire samenwerking

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING houdende regels met betrekking tot de beperking en de bestrijding van calamiteiten

: LANDSVERORDENING houdende regels met betrekking tot de beperking en de bestrijding van calamiteiten Intitulé : LANDSVERORDENING houdende regels met betrekking tot de beperking en de bestrijding van calamiteiten Citeertitel: Calamiteitenverordening Vindplaats : AB 1989 no. 51 (Inwtr. AB 1992 no. 36) Wijzigingen:

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie

Handboek Bevolkingszorg

Handboek Bevolkingszorg Handboek Bevolkingszorg Opzet Handboek Bevolkingszorg Dit hoofdstuk is opgedeeld in vijf delen. Deel A bevat de samenvattingen van de vijf taakorganisaties bevolkingszorg. De delen B tot en met F bevatten

Nadere informatie

GR Pop crisissituaties

GR Pop crisissituaties GR Pop crisissituaties De spil in crisisbeheersing Hulpverlening op maat De Friese samenleving kenmerkt zich door veerkracht. Burgers, bedrijven en instellingen redden zichzelf en helpen elkaar waar mogelijk.

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen Deel VIII: Uitvoeringsplan Intergemeentelijke bijstand Drenthe

Rampenplan Gemeente Assen Deel VIII: Uitvoeringsplan Intergemeentelijke bijstand Drenthe Rampenplan Gemeente Assen Deel VIII: Uitvoeringsplan Intergemeentelijke bijstand Drenthe Rampenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 Nota bene. In de gemeente Assen zal bij een (dreigende) ramp of

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1985 88 Wet van 30 januari 1985, houdende regels inzake de rampenbestrijding en de voorbereiding daarop (Rampenwet) Wij Beatrix, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Montfoort. Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik.

Montfoort. Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik. Leusden Montfoort Nieuwegein Bunnik Zeist Utrechtse Heuvelrug Baarn Woudenberg Vianen Houten De Bilt Bunschoten Soest Vademecum Crisisbeheersing Loenen Gemeentesecretaris Veenendaal Abcoude Woerden Eemnes

Nadere informatie

GR Pop crisissituaties

GR Pop crisissituaties GR Pop crisissituaties De spil in crisisbeheersing Slagvaardig Tijdens een ramp of crisis moeten de inwoners van Fryslân kunnen rekenen op professionele hulp verleners, die snel paraat staan en weten wat

Nadere informatie

Rol van de veiligheidsregio bij terrorismegevolgbestrijding. Paul Verlaan, Directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord/ Brandweer Brabant-Noord

Rol van de veiligheidsregio bij terrorismegevolgbestrijding. Paul Verlaan, Directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord/ Brandweer Brabant-Noord Rol van de veiligheidsregio bij terrorismegevolgbestrijding Paul Verlaan, Directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord/ Brandweer Brabant-Noord Inhoud Veiligheidsregio algemeen Rol van de veiligheidsregio

Nadere informatie

Crisisbeheersingsplan (deel 2)

Crisisbeheersingsplan (deel 2) Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www.nieuwegein.nl Communicatie en juridische zaken Crisisbeheersingsplan (deel 2) Deelprocessen Wet rampen en zware ongevallen Op basis van het Handboek

Nadere informatie

1 Organisatiestructuur opschaling

1 Organisatiestructuur opschaling Deel B Hoofdstuk 1 Organisatiestructuur opschaling 1 Organisatiestructuur opschaling 1.1 Inleiding Bij een ongeval met mogelijk verstrekkende gevolgen zullen veel activiteiten tegelijkertijd moeten plaatsvinden.

Nadere informatie

mei 2008 ERO VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert!

mei 2008 ERO VGWM Gezondheid Veiligheid Welzijn VGWM A WAY OF LIVING Standaards voor professionals, wees alert! mei 2008 VGWM A WAY OF LIVING Veiligheid Gezondheid Welzijn Milieu VGWM Standaards voor professionals, wees alert! Werk veilig of werk niet Het werken op een locatie is niet altijd zonder risico s. Theoretisch

Nadere informatie

Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Montfoort. Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik. Baarn. Bunschoten Soest.

Nieuwegein. IJsselstein. Utrecht. Montfoort. Veenendaal Abcoude. Bunnik. Rhenen. De Bilt. Loenen. Maarssen Lopik. Baarn. Bunschoten Soest. Leusden Montfoort Nieuwegein Bunnik Zeist Utrechtse Heuvelrug Baarn Woudenberg Vianen Houten De Bilt Bunschoten Soest Loenen Veenendaal Abcoude Woerden Eemnes Oudewater Utrecht Wijk bij Duurstede Renswoude

Nadere informatie

Toelichting RADAR. Pagina 1 van 8

Toelichting RADAR. Pagina 1 van 8 Toelichting RADAR Inleiding De ambitie van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is dat eind 2009 de (organisatie van de) rampenbestrijding en crisisbeheersing op orde moet zijn

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN. December Intergemeentelijke bijstand Drenthe

UITVOERINGSPLAN. December Intergemeentelijke bijstand Drenthe UITVOERINGSPLAN December 2006 Intergemeentelijke bijstand Drenthe Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Algemeen... 3 1.1 Doel... 3 1.1.1 Onvoldoende personeel en materieel... 3 1.1.2 Bereikbaarheid en beschikbaarheid...

Nadere informatie

AGENDAPUNT NR: 2008.0.106.306. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 24 november 2008. Pagina 1 van 12

AGENDAPUNT NR: 2008.0.106.306. Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 24 november 2008. Pagina 1 van 12 AGENDAPUNT NR: 2008.0.106.306 Concernstaf Bureau Gemeentesecretaris 24 november 2008 Pagina 1 van 12 Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2008.0.106.306 Datum Zaaknummer 2008-11-01858

Nadere informatie

B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging

B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging B6 1 Deelplan Opvang en Verzorging B6-1.0 Inleiding en leeswijzer Inleiding Om een goede voorbereiding op de rampenbestrijding te garanderen schrijft de Wet rampen en zware ongevallen voor dat iedere gemeente

Nadere informatie

Deel BI - Basisplan. Dit hoofdstuk behandelt de volgende onderwerpen: Onderwerp

Deel BI - Basisplan. Dit hoofdstuk behandelt de volgende onderwerpen: Onderwerp I- O Inleiding en inhoudsopgave Deel I - asisplan Inleiding In het basisplan ligt het accent op de bestuurlijke, organisatorische en coördinerende elementen bij het bestrijden van een ramp en de terugkeer

Nadere informatie

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen

Multidisciplinair Opleiden en Oefenen Toetsingskader en positiebepalingssystematiek (definitieve versie) Inhoudsopgave Inleiding. Verdeling in oordeel, hoofdonderwerpen, onderwerpen, hoofd- en subaspecten. Banden voor positiebepaling. Prestatieniveaus.

Nadere informatie

Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente)

Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente) Overdracht naar de Nafase (advies aan lokale gemeente) Format Plan van Aanpak (PvA) Nafase Omschrijving incident Locatie/gemeente(n) Datum 1. Opdrachtbeschrijving Het

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W-nr. 07.0754, d.d. 10 juli 2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie: (GRIP-procedure en Alarmeringsverantwoordelijkheid) BESLUITEN Behoudens advies

Nadere informatie

Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK

Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK Risico- en crisisbeheersing Brandweer Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMK) Introductie GRIP GRIP1 GRIP2 GRIP3 GRIP4 GRIP5 + GRIP RIJK Wie

Nadere informatie

GRIP Zeeland. Veiligheidsregio Zeeland. Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP)

GRIP Zeeland. Veiligheidsregio Zeeland. Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure. (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP) Veiligheidsregio Zeeland Vijf V s van Veiligheid Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure GRIP Zeeland (afgeleid van het landelijke referentiekader GRIP) Voorkomen Wij signaleren risico

Nadere informatie

Draaiboek Zwaar weer Gemeente Rijssen-Holten Vastgesteld door B&W op: 12 november 2002

Draaiboek Zwaar weer Gemeente Rijssen-Holten Vastgesteld door B&W op: 12 november 2002 Draaiboek Zwaar weer Gemeente Rijssen-Holten Vastgesteld door B&W op: 12 november 2002 Wijzigingen Datum Aard van de wijziging Paraaf 27 april 2004 - RAC vervangen door meldkamer Twente - Regionale Brandweer

Nadere informatie

Nota van B&W. In deze nota:

Nota van B&W. In deze nota: gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Nota Opleiden en Oefenen voor Crisisbeheersing 2009 Portefeuillehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 10 maart 2009 Inlichtingen J.J.M. De Schepper

Nadere informatie

Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio s. Niek Mestrum Manon Ostendorf

Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio s. Niek Mestrum Manon Ostendorf Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio s Niek Mestrum Manon Ostendorf Doel van deze presentatie Deel 1 (Niek): Wat staat er nu exact in de Wet veiligheidsregio s Waarom staat dit er zo

Nadere informatie

MELDING EN ALARMERING

MELDING EN ALARMERING Over deze brochure In deze brochure staan de hoofdlijnen van het Coördinatieplan Rampenbestrijding Waddenzee. Dit plan beschrijft de samenwerking en afstemming die nodig is tussen overheden en hulpdiensten

Nadere informatie

Bijlage A bij voorstel Systeemoefening VRU 2013

Bijlage A bij voorstel Systeemoefening VRU 2013 Bijlage A bij voorstel Systeemoefening VRU 2013 1 Rapportage Systeemoefening VRU 4 december 2013 2 Inleiding Voor u ligt het ingevulde toetsingskader van de Inspectie Veiligheid & Justitie (IV&J). De gegevens,

Nadere informatie

Lokaal bestuur en de Wet veiligheidsregio s

Lokaal bestuur en de Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Lokaal bestuur en de Wet veiligheidsregio s De 8 meest gestelde vragen Infopunt Veiligheid Al langer wordt algemeen erkend dat de bestrijding van rampen en crisis niet binnen de eigen

Nadere informatie

Bijlage E: Observatievragen

Bijlage E: Observatievragen Bijlage E: Observatievragen Inhoudsopgave Waarnemervragen Meldkamer (MK) Waarnemervragen Commando Plaats Inicident (CoPI) Waarnemervragen Regionaal Operationeel Team (ROT) Waarnemervragen Team Bevolkingszorg

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR het AB VRU en het RC

VOORSTEL VOOR het AB VRU en het RC VOORSTEL VOOR het AB VRU en het RC Datum vergadering: 26 maart 2012 Agendapunt: Gez. 1. Datum: 7 maart 2012 Contactpersoon: Angela van der Putten Telefoon: 06-10037299 E-mail: a.van.der.putten@utrecht.nl

Nadere informatie

FIRE PROTECTION CONSULTANTS

FIRE PROTECTION CONSULTANTS FIRE PROTECTION CONSULTANTS Agenda CalaHAn: Calamiteiten Haven van Antwerpen Probleemstelling Project doelstelling Live Demo Conclusies 2 Probleemstelling 3 Projectomschrijving Doelstelling: Een efficiëntere

Nadere informatie

Operationele Regeling VRU

Operationele Regeling VRU Operationele Regeling VRU Uitwerking van de Wet veiligheidsregio s over de organisatie en werking van de hoofdstructuur van de rampenbestrijding en crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Utrecht. Vastgesteld

Nadere informatie

Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant. Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg

Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant. Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg Regionaal crisisplan Regio Zuidoost-Brabant Deel 2: Deelplan Bevolkingszorg Colofon Opdrachtgever dhr. H.A.M. Arkesteijn Auteur(s) mw. D. Aarts dhr. B.M.J. Peute Versie geschiedenis: Versiedatum Veranderingen

Nadere informatie

Oefenkalender Veiligheidsregio Flevoland

Oefenkalender Veiligheidsregio Flevoland 0 Oefenkalender Veiligheidsregio J a n u a r i 0 GHOR oefening CGV met VC Oefening Outbreak infectieziekte voor GGD ism GHOR Brandweer Oefening basisvaardigheden piketofficieren Brandweer Oefening basisvaardigheden

Nadere informatie

Alle activiteiten zijn op maat te maken in overleg met de opdrachtgever. Ook kunt u activiteiten combineren.

Alle activiteiten zijn op maat te maken in overleg met de opdrachtgever. Ook kunt u activiteiten combineren. Introduceren en in gebruik nemen Regionaal Crisisplan: Wij zijn gespecialiseerd in de rampenbestrijding en crisisbeheersing en uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het Regionaal CrisisPlan

Nadere informatie

GEMEENTE VALKEN SWAARD

GEMEENTE VALKEN SWAARD GEMEENTE VALKEN SWAARD Postbus 10100 aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard (040) 208 34 44 (040) 204 58 90 Kenmerk: Onderwerp: Behandeld door. Bijlage: Datum: 10uit07530 brand 21 juli 2010

Nadere informatie

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25. Organisatorisch deel

Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond. Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25. Organisatorisch deel Gemeentelijk Draaiboek, gemeente Helmond Centrale Registratie Afhandeling Schaden (CRAS) Deelproces 25 Organisatorisch deel Gemeente Helmond Vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 23 december

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Hengelo

Rampenplan Gemeente Hengelo Rampenplan Gemeente Hengelo Rampenplan Gemeente Hengelo Versie 2.0, 23 juni 2009 Conform regionaal model versie 2.0, 12 februari 2009 2 Inhoudsopgave Inleiding Karakter en doel Ontwikkelingen wet Veiligheidsregio

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. adj.secr. gem.secr. gfedcb

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. adj.secr. gem.secr. gfedcb Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/VT wijziging gemeentelijke structuur bij crisisbeheersing en rampenbestrijding 1- Notagegevens Notanummer 2007.15204 Datum 11-10-2007

Nadere informatie

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Beschrijving van de organisatie, verantwoordelijkheden, taken en bevoegdheden in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. 1 Inhoud Processen per kolom / hulpdienst Netcentrisch werken GRIP-opschaling

Nadere informatie

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen

Fase 1: Alarmeren. Stap 1. Stap 2. Stap 3. Actie. Toelichting. Betrokken partijen. Betrokken partijen. Actie. Toelichting. Betrokken partijen Draaiboek Brand 2016 Het Draaiboek Brand is onderdeel van het Protocol Grootschalige calamiteiten van het Verbond van Verzekeraars. In het draaiboek is beschreven hoe de coördinatie vanuit de branche Brand

Nadere informatie

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas

In the hot seat. NIBHV Ede 24 november 2015. de crisis samen de baas In the hot seat NIBHV Ede 24 november 2015 de crisis samen de baas Programma: Inleiding workshop Film: Samenwerking tijdens een GRIP incident Sitting in the hot seat: CoPI Even voorstellen Ymko Attema

Nadere informatie

Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders

Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders Sociaal Calamiteitenprotocol versie voor aanbieders Gecoördineerde afstemming communicatie bij sociale calamiteiten Inleiding Sinds de transitie van WMO-voorzieningen en jeugdzorg is de gemeente verantwoordelijk

Nadere informatie

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen

DOEN WAAR JE GOED IN BENT. De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DOEN WAAR JE GOED IN BENT De crisisorganisatie in Drenthe op hoofdlijnen DIT MOET ANDERS In 2009 besloot het bestuur van de Veiligheidsregio Drenthe om crisisbeheersing op een andere manier vorm te geven

Nadere informatie

VADEMECUM CRISISBEHEERSING BURGEMEESTER

VADEMECUM CRISISBEHEERSING BURGEMEESTER VADEMECUM CRISISBEHEERSING BURGEMEESTER VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT VOORWOORD Geachte burgemeester, Het boekje Vademecum crisisbeheersing is bedoeld als een beknopte handleiding bij incidenten en calamiteiten.

Nadere informatie

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg

Omgevingszorg. Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Regionaal Crisisplan - Bevolkingszorg Omgevingszorg Handboek Bevolkingszorg Deel D Datum: Kenmerk: Auteurs: Werkgroep Regionaal Crisisplan Bevolkingszorg Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie