Verslag bijeenkomst Transitieatlas Detailhandel Hoekse Waard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag bijeenkomst Transitieatlas Detailhandel Hoekse Waard"

Transcriptie

1 Verslag Onderwerp: Verslag bijeenkomst Transitieatlas Detailhandel Hoekse Waard Datum: Aanwezig: Zie presentielijst SOHW 1. OPENING De avondvoorzitter Jan Verhage (Rabobank Het Haringvliet) opent de bijeenkomst. Hij legt het doel van de Transitieatlas Detailhandel voor de Hoeksche Waard uit en presenteert de agenda die voor deze bijeenkomst gevolgd zal worden. Jo Kolf (Voorzitter Pact van de Waard) introduceert kort het concept Anticipeerregio waarbij demografische veranderingen een impact zullen hebben op o.a. de lokale detailhandel. De mismatch tussen vraag en aanbod zal een direct gevolg hebben voor de detailhandel. Het doel van deze bijeenkomst is om bewust te worden van deze veranderingen zodat de Hoeksche Waard hier adequaat op kan anticiperen. 2. ACTUELE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN Manish Dixit (Senior Adviseur Public Result) benadrukt dat de koude data die in de afgelopen periode is verzameld gecombineerd zal worden met informatie en ervaringen uit de regio. Na een korte introductie van de Transitieatlas, presentatie van beschikbare relevante data en trends, wordt er gestart met de stemronde. Vragen bij de opening: Is er ook iets te zeggen over veranderingen in winkelmomenten? Er is een algemene verschuiving naar de avonduren en de weekenden. Hoe kun je conclusies trekken uit de cijfers 2004 (hoogconjunctuur) in relatie tot 2011 (crisis)? De gepresenteerde cijfers geven feitelijk inzicht in de veranderingen binnen de detailhandel en worden versterkt door de gepresenteerde trends als online winkelen. De crisis is inderdaad van invloed op o.a. de omzetontwikkeling, maar toch geven de cijfers een duidelijke trend aan (zoals de verschuiving naar internet, toenemende bestedingen in dagelijkse detailhandel en schaalvergroting). Public Result B.V., Postbus 11649, 2502 AP, Den Haag, tel , fax: K.v.K.: , ABN AMRO: , BTW: NL B01

2 3. STEMRONDE Manish Dixit introduceert de stemronde: wij stellen u vragen om inzicht te krijgen in wat er in de regio speelt en dialoog op gang te brengen. Met deze informatie kunnen we meningen vergelijken van burgers en professionals. De stemresultaten worden anoniem (op geaggregeerd niveau) gebruikt voor het vervolg. Reacties uit de zaal n.a.v. de vragen: Hoe is het winkelaanbod in de Hoeksche Waard? Deze vraag gaat in op de diversiteit van het winkelaanbod binnen de Hoeksche Waard Een aantal mensen gaf aan dat het winkelaanbod in de Hoeksche Waard teveel van hetzelfde biedt. Echter, gezien de vergrijzing en wellicht afnemende mobiliteit van ouderen heb je per plaats steeds dezelfde winkels nodig om in de dagelijkse behoefte te kunnen voorzien. Stelling: Voor de levensvatbaarheid van de detailhandel is het aan te raden om dagelijkse/nietdagelijkse detailhandel te spreiden/concentreren. Met deze vraag wordt ingegaan op mogelijke strategieën om de bestaanskracht van de detailhandel te vergroten. De uitslag van deze vraag sluit goed aan bij de reactie op de vorige vraag omdat tijdens de discussieronde van de vorige vraag al werd ingegaan op het verschil in dagelijkse en niet-dagelijkse consumptiegoederen. In de vraagstelling wordt ervanuit gegaan dat de overheid detailhandel kan spreiden/concentreren, maar is dat wel zo? Deze vraag gaat over wie dit soort processen initieert en wat de rollen van de verschillende partijen zijn. Men dient er niet vanuit te gaan dat de rol van de gemeenten leidend is. Het is een goed punt om de dagelijkse en niet-dagelijkse detailhandel te concentreren. Hierdoor krijg je per locatie een onderscheidend vermogen en kun je het parkeerprobleem deels aanpakken. Uitgaande van vergrijzing en afnemende mobiliteit, hoe krijg je mensen dan op de plekken waar detailhandel is geconcentreerd? Het is belangrijk om de kwaliteit van leven niet uit het oog te verliezen (leefbaarheid). Het winkelpubliek voor niet-dagelijkse producten (funshoppen) is anders dan het winkelpubliek voor dagelijkse producten (noodzaak). Als je funshoppen kunt combineren met het doen van dagelijkse boodschappen ontstaan er mogelijkheden voor winkeliers om een hogere omzet te genereren. Het is dus belangrijk om niet te concentreren. Het concentreren van detailhandel in de periferie is een bedreiging voor de kernen.

3 Vergrijzing betekent niet persé een afnemende mobiliteit. We moeten de mobiliteit van de 65+ers niet onderschatten. Wat is er aan te raden voor de leefbaarheid van kleine kernen? Waar de vorige vraag inging op mogelijke strategieën om de bestaanskracht van de detailhandel te vergroten, gaat deze vraag in op de mogelijke impact van het concentreren/spreiden van winkels op de leefbaarheid van kleine kernen. Je moet overal je boodschappen kunnen doen, maar de niet-dagelijkse consumptie kun je concentreren. De ouderen in 2025 (babyboomers) is een groep mensen die kritisch is, geld heeft en comfort wil. Meer ouderen in de regio is dus niet perse negatief voor de detailhandel. Waarbij zijn ondernemers in de detailhandel het meest gebaat? Deze vraag richt zich op externe factoren (minder regels, lagere huur, parkeerbeleid, e.d) die een positieve invloed kunnen hebben op de detailhandel. Reactie uit de zaal: In Oud-Beijerland is de huur voor een pand behoorlijk hoog waardoor een behoorlijke omzet noodzakelijk is. Hierdoor gaan winkels failliet. Passende woningbouw is cruciaal voor de langere termijn vanwege de potentie om jonge gezinnen naar de regio te trekken. Hiermee kun je de demografische veranderingen misschien afzwakken. Hoe wordt er gedacht over leegstand? Met deze vraag wordt gepeild hoe er over leegstand wordt gedacht (bedreiging of juist een kans?) Landelijk gezien is er een structurele leegstand van winkelpanden, leegstand is geen bevordering voor de uitstraling van winkelgebieden. De avondvoorzitter concludeert dat leegstand wordt gezien als een bedreiging, maar dat er ook kansen zijn. Wat is de meest kansrijke manier om vrijkomende winkelpanden in te vullen? Om dieper op het leegstandsprobleem in te gaan wordt met deze vraag ingezoomd op de kansen van leegstand.

4 Van oudsher waren een aantal kernen in Hoeksche Waard woonkern. Ook was het vroeger heel normaal om als bakker boven je eigen winkel te wonen. Woningen in een winkelstraat zijn is dus heel normaal in deze regio. Wel moet er worden gezorgd dat winkels/wonen goed worden gecombineerd. Er is m.b.t. het ombuigen van winkels naar woningen, veel weerstand bij de pandeigenaren vanwege (ver)bouwkosten en lagere opbrengsten. Echter, een bewoond pand zorgt voor een betere uitstaling dan een leeg pand. Door panden om te bouwen kun je een passend woningaanbod realiseren voor bijvoorbeeld jongeren die dagelijks verse boodschappen komen doen. In Oud-Beijerland is de transitie van winkel naar woning al aan de gang. De gemeente heeft een woonvergunning afgegeven voor de bovenverdieping van een winkelpand. Hoe is de organisatiegraad van de detaillisten? Ruim de helft van de stemmer geeft aan dat de organisatiegraad van de detaillisten onvoldoende is. Nuancering op de uitslag: Als het gaat om de manier waarop we ons als regio willen profileren kan nog wat extra organisatie gebruiken. In Strijen is een BIZ georganiseerd en je bent verplicht om hieraan deel te nemen. Hierdoor ben je een sterke partner richting de overheid en heb je een hogere participatie. Het centrum management in Oud-Beijerland is een goed voorbeeld waarin detaillisten zijn georganiseerd. Wat zou de rol van de vastgoedeigenaren moeten zijn? Een meerderheid van de stemmers geeft aan de vastgoedeigenaren flexibelere contracten moeten hanteren. Een andere belangrijke uitkomst is dat vastgoedeigenaren zich moeten aanpassen aan maatschappelijke trends. Het aanpassen aan maatschappelijke trends betekent dat je met de vastgoedpartner zou moeten gaan onderhandelen om aanpassingen a.g.v. de trends te realiseren. Een diepteinvestering in onroerend goed kan dus resulteren in een verhoogde waarde van het pand en een verhoogde omzet van de detaillist. Wat is de beste manier om te zorgen voor toekomstbestendige winkelgebieden in de Hoeksche Waard? Een brede afsluitende vraag waarbij inzichtelijk wordt wat volgens de stemmers het belangrijkste ingrediënt is voor succes.

5 Kanttekening vraagstelling: de vragen zijn gesteld over de hele breedte van Hoeksche Waard. In Oud-Beijerland gaat het bijvoorbeeld beter dan in omringende kernen. Een grotere diversiteit aan winkels in kernen kan ertoe leiden dat er meer mensen gaan winkelen. Reactie goede samenwerking door diverse partijen: cultuur als partij. Er moet een natuurlijke relatie zijn tussen winkelaanbod en cultuur. De Kerkstraat in Strijen is een voorbeeld waar winkels en het streekmuseum een mooie combinatie vormen. De beleving in Strijen wordt verzwakt door leegstand, maar de verbinding met cultuur zorgt voor een goede impuls. Een andere impuls voor ondernemers is het organiseren van periodieke markten. Daarnaast is omnichannel een mooi toekomstperspectief als je dit regionaal aanpakt. Denk aan het oprichten van een regionale website waar niet alleen verkoop plaatsvindt, maar ook service wordt gebodene informatie uitgewisseld (lokale service, regionale aankoop). Zorg voor een goede organisatie zodat je een sterke partner bent tegen grotere partijen in processen zoals projectontwikkelaars. Daarnaast speelt een aantal omgevingsfactoren een rol: wordt de A4 aangelegd? En hoe spelen andere keuzes die gemeenten maken er op in? De winkelier heeft geen invloed op deze processen, maar hebben wel invloed op de toekomst van de winkels. 4. KANSEN VOOR DE TOEKOMST Na de pauze geeft Manish Dixit aan dat uit de stemresultaten en de discussie bij de vragen een zestal kernpunten naar boven zijn gekomen: 1. Inzetten op een grotere diversiteit in het winkelaanbod om een groter winkelpubliek aan te spreken. 2. Inzetten op een betere organisatie van de detaillisten. 3. Aanpakken van leegstand d.m.v. herbestemming. De vraag is echter voor wie is leegstand problematisch en voor wie is herbestemming een opgave? 4. Inzetten op een belevingseconomie waarin niet zozeer een product of dienst centraal staat, maar juist de met een product of dienst geassocieerde beleving of ervaring. 5. Inzetten op de marketing van de Hoeksche Waard. 6. Het vergroten van de leefbaarheid van kernen en de levensvatbaarheid van detailhandel, door dagelijkse detailhandel te spreiden en niet-dagelijkse detailhandel te concentreren. Dit betekent dat uiteindelijk ook keuzes zullen worden gemaakt. Inzetten op een grotere diversiteit in het winkelaanbod om een groter winkelpubliek aan te spreken. In de discussieronde over kansen voor de toekomst ligt de nadruk op leefbaarheid, marketing en belevingseconomie.

6 Levensvatbaarheid en leefbaarheid: de nabijheid van dagelijkse producten en het concentreren van niet dagelijkse producten. Kunnen kernen ook levensvatbaar zijn zonder dat er winkels zijn. Hebben we winkels nodig om klanten te bereiken? De grootste zorg is het rendabel houden van winkels en schaalgrootte is hierin erg belangrijk. In Noord-Brabant zijn voorbeelden waar het aanbod van dagelijkse boodschappen is verdwenen uit het straatbeeld. Om dit verlies te compenseren is er de mogelijkheid gecreëerd om online dagelijkse boodschappen te doen in een ander dorp, waarna het wordt thuisbezorgd. Zo is er toch een nabijheid van dagelijkse producten. Een aanwezige oppert juist het aanbod van dagelijkse boodschappen samen te voegen en openingstijden flexibiliseren. Echter, samenvoeging betekent dan wel meer leegstand en een probleem is dat een winkelpand voor veel kleine ondernemers ook hun pensioenvoorziening is. Een andere deelnemer geeft aan dat de markt dit probleem vanzelf zal oplossen: want wat kan een gemeente hier nu actief aan doen? Moet de gemeente hier iets aan doen? Wiens opgave is het vooral? Voor deze oplossende kracht van de markt zal een vermindering van de regellast nodig zijn. Minder regels hebben op langere termijn een oplossend vermogen Verbeteren van het openbaar vervoer is nodig wanneer deze concentratie plaatsvindt. Het OV is bijvoorbeeld wel goed naar Dordrecht of Rotterdam, maar onderlinge verbindingen tussen de kernen zijn er nauwelijks. Maar draagt een verbetering van het OV bij aan een oplossing voor het kwijnende vooruitzicht van de detailhandel? Verdeling van de niet-dagelijkse detailhandel zal volgens een aanwezige misschien wel gepaard moeten gaan met het verdelen van de openingstijden. Coöperaties op eilandniveau van gelijksoortige ondernemers kan een goede kans zijn. Inzetten op marketing van Hoeksche Waard met als doel het aantrekken van een groter publiek. Het is van groot belang om een gezamenlijke en inhoudelijke visie te ontwikkelen. Probeer te voorkomen dat er een collectie aan deelvisies komt: 1 gebied, 1 visie. Dit doe je door een agenda op te stellen en kernwoorden (zoals beleving, gastvrijheid, Korendijk veilige gemeente) regionaal te definiëren. Hierin dienen alle partijen een bijdrage aan te leveren en op eigen initiatief mee aan de slag. Maak woningbouw attractief voor jongeren en jonge gezinnen. Vergroot bijvoorbeeld het aantal starterswoningen. Er zijn genoeg lokale jongeren die het liefst in de regio willen blijven, maar er is een gebrek aan passende woningen volgens een van de deelnemers. Toerisme is een sterk regionaal punt. Denk aan recreatie aan de Binnenmaas. Organisatorisch gezien is de buurtgemeente Goeree-Overflakkee verder. Daar heeft men 1 gemeentelijke organisatie gerealiseerd. In Hoeksche Waard is er nog steeds te veel versnippering doordat er 5 gemeenten zijn wordt in de zaal gezegd.

7 Als de groep 65+ers de dominante groep wordt in de toekomst dan dient de vraag van deze groep inzichtelijk te worden gemaakt. Door goed op deze vraag in te spelen maak je de regio onderscheidend. Verlies echter de jongere generatie niet uit het oog. Flexibele openingstijden. Op momenten dat de winkels in de Hoeksche Waard dicht zijn, gaan mensen naar Rotterdam. Probeer bijvoorbeeld de zaterdagen langer open te zijn voor jonge gezinnen. Een onderzoek naar de klantbehoefte is wellicht nodig. Belangrijk is in dit onderwerp een onderscheid te maken tussen promotie voor het gebied en marketing van de eigen onderneming, dat zijn twee verschillende zaken. Inspelen op de toekomstige bewoners (er zijn veel meer 65+ ers straks), is van belang. Ondernemers moeten daar ook op individueel niveau wat mee doen. Combinaties met horeca kunnen ook kansrijk zijn, en bv. ook slim zijn om de winkels langer open te houden (minder personeelslasten). Een aanwezige oppert dat om de regio te marketen een extreme oplossing zou zijn alle winkels op één plek te organiseren. De kernwaarden van de Hoeksche Waardse detailhandel zijn gastvrijheid en dienstverlening. Inzetten op belevingseconomie aantrekkelijkheid Nuance: niet alleen het winkelaanbod dient aantrekkelijker te worden, maar ook de omgeving. Winkelen is steeds meer ook recreëren Bij beleving en aantrekkelijkheid hoort ook zichtbaarheid. Hoeksche Waard is niet zichtbaar op de ANWB borden bij de Van Brienenoordbrug. Een goed voorbeeld van beleving is de Foodfactory in Rotterdam. Hoeksche Waard straalt Ambachtelijkheid, authenticiteit en originaliteit uit. Een goede markt voor de Hoeksche Waard zijn nabijgelegen plaatsen die qua beleving onder doen voor de Hoeksche Waard, zoals bijvoorbeeld Spijkenisse. Door in te zetten op beleving en aantrekkelijkheid kan er een groter winkelpubliek worden aangetrokken. Algemene opmerkingen: Er is vanavond een grote groep aanwezig, maar alsnog gaat het maar om 2-3% van de retailondernemers in de Hoeksche Waard. Hoe worden de andere ondernemers in de discussie betrokken?

8 5. AFSLUITING Jo Kolf sluit af en geeft aan dat SOHW en Pact van de Waard wil kijken of de betrokken aanwezigen bereid zijn de ingeslagen weg voort te zetten en een perspectief te geven aan de detailhandel binnen Hoeksche Waard. Ondernemers en andere partijen die hierover mee willen denken kunnen zich opgeven bij Gerard van Halderen. Een twaalftal ondernemers heeft dit tijdens de avond reeds gedaan. Overige geïnteresseerden kunnen zich per mail opgeven via Gerard van Halderen en Martin Roobol en In het vervolg zal er een verdere discussie komen over de conclusies van deze avond; voorlopig staat daarom een tweede bijeenkomst voor na de zomer in de planning. Jan Verhage bedankt alle aanwezigen.

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 Reacties uit de zaal: Een aantal mensen gaf aan dat het winkelaanbod in de Hoeksche Waard teveel van hetzelfde biedt. Echter, gezien de vergrijzing en wellicht afnemende mobiliteit van

Nadere informatie

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee

Detailhandelsvisie. Goeree-Overflakkee Detailhandelsvisie Goeree-Overflakkee 2 trends en ontwikkelingen in de detailhandel (algemeen)! Economische stagnatie! Omzetverschuivingen van offline naar online winkels (internet winkelen)! Overcapaciteit

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017

Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland. Ondernemers 22 maart 2017 Regionale detailhandelsvisie Kop van Noord-Holland Ondernemers 22 maart 2017 Opzet werksessie 9.15 Kennismaking 9.30 Introductie en presentatie analyse 9.50 Werksessie Groep 1: hoofdwinkelgebieden Groep

Nadere informatie

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels 120% 100% 80% 60% 40% Verdiepingen Leeg 20% 0% Verdiepingen boven winkels Beleid(oud) Beleid (nieuw) Vraag Toelichting op de presentatie Presentatie Wonen boven winkels 1. Introductie. Ik ben...harry...beleidsmedewerker

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoogvliet. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Winkelcentrum - Binnenban 4 2.2 In de Fuik 5 2.3 Lengweg 5 2.4

Nadere informatie

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector

Startdia met foto Ruimte. De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Startdia met foto Ruimte De toekomst van Amersfoort centrum & de rol van de vastgoedsector Wie ben ik? Stefan van Aarle: Adviseur Retail & Centrummanagement Coördinator Platform Binnenstadsmanagement Organisatie

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Hoek van Holland. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum 4 2.2 Verspreide bewinkeling 5 3 Koers detailhandelsstructuur

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Dirk Mulder Sectormanager Retail @MulderDirk 06-11380971 VOOR WE VAN START GAAN. 2 Agenda Stand van zaken in de retail

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Rozenburg. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Centrum Raadhuisplein 5 2.2 Emmastraat 5 2.3 Verspreide bewinkeling

Nadere informatie

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels

Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk. werkplaats winkels Winkel-8 Heerenveen compact en aantrekkelijk werkplaats winkels Visie Een compact en aantrekkelijk winkelgebied voor iedereen waar het plezierig vertoeven, werken en wonen is. Het centrumgebied nu Toenemende

Nadere informatie

Amsterdam, 2 april 2015. Verslag RMC Werkatelier Retailvisie Leidse Regio, Level Leiden

Amsterdam, 2 april 2015. Verslag RMC Werkatelier Retailvisie Leidse Regio, Level Leiden Amsterdam, 2 april 2015 Verslag RMC Werkatelier Retailvisie Leidse Regio, Level Leiden Op 1 april 2015 vond het werkatelier in de Leidse regio plaats onder begeleiding van Retail Management Center (RMC).

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor

Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Notitie van aanbevelingen Aanbevelingen vanuit de Boxtelse gemeenschap ten bate van het opstellen van een nieuwe Horeca- en Detailhandelsvisie voor Boxtel 1 Inleiding De voorzitters van de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding

Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Centrum Management - Plan van Aanpak (2013) 1. Inleiding Deze notitie beschrijft het Plan van Aanpak en stappenplan voor de herinvoering van centrummanagement in Valkenswaard. Achtereenvolgens wordt ingegaan

Nadere informatie

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken...

Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Als je wel wat Marketing Hulp Kunt gebruiken... Startbijeenkomst Kennisverbreding Toeristisch Westerveld 26 januari 2016 Voorstellen Paul Wijers Docent hbo-opleiding Toerisme en Hotel 11 jaar recreatiebedrijf

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor ondernemers 11 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor ondernemers 11 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor ondernemers 11 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag

Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Rapportage enquête Leidse winkeliers over openstelling op zondag Strategie en Onderzoek, september 2013 Inleiding Begin september 2013 is onder Leidse winkeliers een enquête gehouden over de openstelling

Nadere informatie

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail

Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april Veronique Bulthuis, sectormanager retail Werk aan de winkel! Beneden-Leeuwen, 19 april 2016 Veronique Bulthuis, sectormanager retail Rabobank Kennis en Inspiratie Véronique Bulthuis Sectormanager Retail Rabobank Nederland Agenda Stand van Nederland

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Zwolle Centrum, in 2020 een surprising city?

Zwolle Centrum, in 2020 een surprising city? INRETAIL PRESENTEERT Zwolle Centrum, in 2020 een surprising city? City Centrum Zwolle 22 april 2014 INRETAIL WIE ZIJN WIJ? Marcel Evers Manager Beleid INretail Peter Joziasse Entertainmentexpert Expertgroep

Nadere informatie

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum

Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum Herijking Gebiedsvisie Bussum centrum 25 September 2018 Felix Wigman & Tineke Brinkhorst Agenda 19:00 19:10 Welkom & inleiding door wethouder Munneke-Smeets & wethouder Luijten 19:10 19:40 Presentatie

Nadere informatie

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016

ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART. Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 ACTUALISATIE VISIE OP HET STADSHART Bespreking met Pact van de Binnenstad 10 maart 2016 OPZET.00u Korte toelichting.15u Discussie adhv 4 thema s.ruimtelijke kwaliteit/beleving.cultuur/horeca/evenementen.winkels/werken/

Nadere informatie

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel

Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel Visie en Actieplan winkelcentrum Heksenwiel 29 april 2014 Bestuur Winkeliersvereniging Heksenwiel DELA/DTZ Wijkraad BeKom SOAB Breda BV i.spape@soab.nl e.kalle@soab.nl Waarom een visie op Heksenwiel Leegstand,

Nadere informatie

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen

Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen DE NOORDERBOULEVARD 1942 Van een straat met allure naar een straat met veel uitdagingen - Hoog leegstandspercentage - Teruglopende omzet bij de winkeliers - Brancheverschraling - Verrommeling - Achterstallig

Nadere informatie

Koopstromen Hart van Brabant. Welkom

Koopstromen Hart van Brabant. Welkom Koopstromen Hart van Brabant Welkom Welkom Vester Munnecom, Provincie NB Inleiding Rob Weiss Even voorstellen Rob Weiss - Directeur Ik Onderneem! Professioneel stadsregie (centrummanagement 2.0) Activatie

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies

Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Onderzoek Winkelopenstelling op zondag Resultaten en conclusies Uitgevoerd door CDA-fractie Huizen Juni 2012 2 Inhoudsopgave Conclusies 5 Vergelijking winkelcentrum Oude Dorp en Oostermeent 6 Winkelcentrum

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Noord. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 erboulevard (Zwartjanstraat en molenstraat) 4 2.2 Zwaanshalsgebied

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016

Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 Biz Plan 2016 BIZ Ondernemers Driebergen (BIZ 3B) Activiteitenplan Verantwoording Begroting 2016 BIZ DRIEBERGEN (BIZ 3B) Versie april 2015 Activiteiten 2016 Een Bedrijven Investerings Zone (verder te noemen

Nadere informatie

Transitieatlas detailhandel in vogelvlucht

Transitieatlas detailhandel in vogelvlucht Transitieatlas detailhandel in vogelvlucht Datum: 16 juni 2015 Voorliggende notitie gaat over het mogelijk inzetten van de transitieatlas op het gebied van detailhandel. De transitieatlas is een inhoudelijk

Nadere informatie

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle

Analyses detailhandelsvisie. 10 september 2015 Stefan van Aarle Analyses detailhandelsvisie 10 september 2015 Stefan van Aarle BRO Sinds 1962 Programma Ontwerp Ordenen Regionale en lokale Visies: samenwerking tot ontwikkelplan Supermarkten, PDV / GDV, internethandel,

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Toekomst detailhandel Deventer

Toekomst detailhandel Deventer Toekomst detailhandel Deventer Binnenstadsavond 10 december Theo van Raaij, adviseur economie Gemeente Deventer Winnaars en verliezers Wanneer is de detailhandel kwetsbaar? Wanneer heeft de detailhandel

Nadere informatie

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen. Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur

De afdeling DAD/HBD. Even voorstellen.  Olaf Busch, ruimtelijk economisch adviseur De afdeling DAD/HBD Even voorstellen 1 www.hbd.nl Werkveld Adviseren en begeleiden van ondernemers- verenigingen bij ruimtelijke processen 9 adviseurs met eigen adviesrayon 2 www.hbd.nl Werkveld Herinrichting

Nadere informatie

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012

Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland. 21 juni 2012 Werkconferentie Vastgoedmarkt Midden-Nederland 21 juni 2012 Luc Dietz dagvoorzitter Michaël Kortbeek Voorzitter KvK Midden-Nederland Het probleem Kantorenmarkt: leegstand, fors aanbod Bedrijventerreinen:

Nadere informatie

Ontwikkelperspectief Centrum Ridderkerk 2035 Participatieproces - Stand van Zaken - Raadscommissie 16 mei 2019

Ontwikkelperspectief Centrum Ridderkerk 2035 Participatieproces - Stand van Zaken - Raadscommissie 16 mei 2019 Ontwikkelperspectief Centrum Ridderkerk 2035 Participatieproces - Stand van Zaken - Raadscommissie 16 mei 2019 1 Inhoud presentatie 1. Ontwikkelperspectief en participatieproces 2. Verloop proces stap

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam

Gebiedskoers Detailhandel Overschie. Gemeente Rotterdam Gebiedskoers Detailhandel 2017-2020 Gemeente Rotterdam Datum Juni 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Situatie van de detailhandel in 4 2.1 Burgemeester Baumannlaan 4 2.2 Abtsweg 4 2.3 Park Zestienhoven

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

Retail Management Center

Retail Management Center Retail Management Center Retailvisie en positionering Vught Carine Ghazzi Huib Lubbers 29-1-2015 Copyright RMC 2012 1 Retail Management Center Retail Management Center is een retailadviesbureau waar strategische

Nadere informatie

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV)

Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 Vervoer naar retail: gaan we uit van argumenten of emotie? Hans Voerknecht (KpVV) 1 2 1 Start van de discussie Winkeliers denken, dat hun omzet afhangt van autobereikbaarheid en gratis/goedkoop parkeren

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen

Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Onderzoek leefbaarheid en ondernemersklimaat Kerkstraat Tegelen Contactadres: Trip 7 5944 CS Arcen www.venlo.sp.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Het onderzoek pagina 4 Overige opmerkingen pagina 8

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio

FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio FIETSSTRATEN DE DOODSTEEK VOOR DE MIDDENSTAND? Kees van Ommeren Renee van der West Decisio Indeling Introductie Polarisatie in discussie over fietsstraten, parkeren en effect op winkels en omzet Beschouwing

Nadere informatie

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013 Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie 6 november 2013 Programma Welkom 19:30 uur Stand van zaken en vervolgstappen Kern Moerdijk in de Concept Havenstrategie Advies Commissie Nijpels Pauze 21:00-21:15

Nadere informatie

Toekomst binnenstad Oosterhout

Toekomst binnenstad Oosterhout Toekomst binnenstad Oosterhout Bijeenkomst 12 mei 2016 Stefan van Aarle Wie ben ik? Zelfstandig ondernemer Kwartiermaker binnenstad Tilburg Adviseur retail en centrummanagement Zes jaar ervaring in consultancy

Nadere informatie

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30 Unibail-Rodamco Upgrade Kick-off Stadshart meeting Zoetermeer Gemeente Zoetermeer Programma 1. 1. Welkom 19:30-19:40 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50 Sfeervolle en bruisende binnenstad Achtergrond

Nadere informatie

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE

EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE In samenwerking met: EXPERTGROEP FUTURE CITY CENTRE Shopping Today 24 september 2015 Korte introductie.. Enny van de Velden Managing Director CCV Dienstverlener voor elektronische transacties in Europa

Nadere informatie

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015

Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Leegstand detailhandel: oorzaken en wat doen we ermee? Peter ter Hark Lectoraat Fontys Hogescholen Vastgoed en Makelaardij 22 april 2015 Onderwerpen: Wat is er gebeurd de afgelopen jaren? Wat gaat er gebeuren

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Programma 10 april 2012

Programma 10 april 2012 Programma 10 april 2012 19.30 Welkom, Jos Roewen 19.35 Wat gaan we vanavond doen? toelichting Benjamin Brest 19.45 Wat is uw beeld van Nieuw-Amsterdam-Veenoord? 20.00 Presentatie zwart-witfoto, Benjamin

Nadere informatie

Vraagstimulerende maatregelen

Vraagstimulerende maatregelen Dynamica in de retail. Deze week is er een spraakmakend rapport uitgekomen dat de situatie in de winkelretail beschrijft. Het rapport van Dynamis komt tot de conclusie dat vraagsturing niet tot het gewenste

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws.

Peter Nieland (PN) Blogger. Kadastermens. Echtgenoot. Directeur. Westfries. Mountainbiker. Vader van Nick. PN = Positief Nieuws. Peter Nieland (PN) Echtgenoot Blogger Directeur Kadastermens Mountainbiker Westfries Vader van Nick PN = Positief Nieuws Kaartenman Voorzitter Bar-End Shopper (kijker) Winkelman En wie bent u? Naam. Gemeente.

Nadere informatie

Toekomstbestendige winkelgebieden

Toekomstbestendige winkelgebieden Toekomstbestendige winkelgebieden Presentatie voor TMO Fashion Business School, 4/3/2015 Arjan Raatgever Senior projectleider Ruimte en Economie Wat gaan we doen? Korte kennismaking Hoofdlijnen uit enkele

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website introductie De voorzitter van de avond Inge Nieuwenhuizen, wethouder Economie van de gemeente Voorschoten, heet iedereen welkom in de raadszaal van Leiderdorp. Er is een brede vertegenwoordiging van raadsleden

Nadere informatie

De volkshuisvestelijke opgaven. Gennep, 6 januari 2015 Anne-Fleur Dijkstra

De volkshuisvestelijke opgaven. Gennep, 6 januari 2015 Anne-Fleur Dijkstra De volkshuisvestelijke opgaven Gennep, 6 januari 2015 Anne-Fleur Dijkstra We hebben geen ruimte om ruimte te maken Agenda A. Cijfers B. Wat doen we met overcapaciteit? C. Hoe gaan we om met knelpunten

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen

Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Lesbrief 6: Trends en ontwikkelingen Iedere dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan en veranderen de gewoonten van mensen. Trends en ontwikkelingen vind je dan ook in ieder werkgebied terug. Ook in de

Nadere informatie

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN!

LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! EEN KLOPPEND HART LATEN WE SAMEN ZORGEN DAT ONS CENTRUM NOG MEER GAAT KLOPPEN! ONS CENTRUM in beeld en cijfers WIST U DAT. wij ruim 50.000 m2 detailhandel hebben in ons centrum (vergelijk centrum Helmond,

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder Gemeente Beverwijk Wethouder Tim De Rudder https://www.youtube.com/watch?v=hdoxyqpivas 2 Rabobank Utrechtse Waarden Jappie van der Heide (manager MKB) Rabobank-IJmond 4 Rabobank Utrechtse Waarden Alleen

Nadere informatie

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015

Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert. Stefan van Aarle 25 november 2015 Scenario s detailhandelsvisie centrum Nederweert Stefan van Aarle 25 november 2015 AGENDA 19:30 uur presentatie scenario s 20:30 uur korte pauze 20:45 uur vragenronde 21:15 uur afronding Inleiding Even

Nadere informatie

Impressie themabijeenkomst Detailhandelsnota in concept Datum: 7 maart 2013 Locatie: raadszaal gemeentehuis te Goor

Impressie themabijeenkomst Detailhandelsnota in concept Datum: 7 maart 2013 Locatie: raadszaal gemeentehuis te Goor Impressie themabijeenkomst Detailhandelsnota 2013-2023 in concept Datum: 7 maart 2013 Locatie: raadszaal gemeentehuis te Goor Inleiding Het vigerende detailhandelsbeleid van de gemeente Hof van Twente

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Onderzoek Onderzoek Meten = weten Als u de vinger aan de pols wilt houden, wilt weten of u op de juiste weg zit en u heeft behoefte aan goede, betrouwbare informatie om beslissingen op te nemen, dan kan

Nadere informatie

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis

Zondag openstelling voor kleine ondernemers. CDA Schiedam. Andreas Lepidis 2015 Zondag openstelling voor kleine ondernemers CDA Schiedam Andreas Lepidis Aanleiding In 2011 besloot de gemeenteraad dat de zondag openstelling voor de winkels in Schiedam verruimd werd van 12 zondagen

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012

Kwaliteitsverbetering aanloopstraten. Presentatie 31 mei 2012 Kwaliteitsverbetering aanloopstraten Presentatie 31 mei 2012 Vooraf Aanleiding: BRO rapportage 2009 Conceptplan Brusselsestraat e.o. 2010 Verandering economische situatie 2009-2012 Vraagstelling: Actuele

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

Medezeggenschap van Vrijwilligers

Medezeggenschap van Vrijwilligers Terugkoppeling netwerkbijeenkomst 1 december 2014 Medezeggenschap van Vrijwilligers In deze derde en laatste bijeenkomst keken we opnieuw naar verschillende mogelijkheden om meedenken en meepraten van

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019

Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 Meerjarenbeleidplan Stichting Centrummanagement Hoogeveen 2015-2019 1. Vraag- en probleemstelling Het huidige meerjarenbeleidplan van de stichting loopt van 2011 tot en met 2014. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

Evenwichtig woningaanbod

Evenwichtig woningaanbod ONDERZOEKSOPZET Evenwichtig woningaanbod 24 maart 2017 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Leeswijzer 6 2 Doel en probleemstelling van het onderzoek 7 2.1 Doelstelling 7 2.2 Probleemstelling

Nadere informatie

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle Naar een Ondernemersfonds 22 januari 2018 Stefan van Aarle Wie ben ik? Ondernemer Regisseur binnenstad Tilburg Centrummanager Oosterhout Gebiedsregisseur Waalkade Nijmegen Transformatiemanager Winkelcentrum

Nadere informatie

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners MKB-Nederland Noord Folder Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB-Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies inhoudt

Nadere informatie

Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente

Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente In opdracht van: Versie: augustus 2008 Maatschappelijke Onderneming B+ Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente Inleiding Op 5 oktober

Nadere informatie

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD

Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD) VCOD Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht Aanleiding Binnensteden staan steeds meer in de belangstelling van bezoekers,

Nadere informatie

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument?

BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS. Hoe om te gaan met de online consument? BIG DATA INSIGHTS VOOR ONLINE RETAILERS Hoe om te gaan met de online consument? An Experian Marketing Services White Paper December 2014 INHOUD Wie doet online aankopen?...3 Wanneer worden de meeste online

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

Uitwerking uitkomsten praatcafé

Uitwerking uitkomsten praatcafé Uitwerking uitkomsten praatcafé 21 november 2012 in de Tjattel Sjoerd IJdema / Frans Jorna Inhoud Algemeen... 2 Tafels Voorzieningen... 2 Tafels Wonen... 3 Tafels Werken... 3 Plenaire nabespreking... 5

Nadere informatie