A. Donderwinkel BP TH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A. Donderwinkel BP TH"

Transcriptie

1 BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G / A. Donderwinkel BP TH ONDERWERP AGENDANUMMER Eindrapport Soc. ontwikkelingsagenda Netwerkstad AFGESTEMD MET PORTEFEUILLEHOUDER? Ja GERAADPLEEGDE ADVIESORGANEN N.v.t. INTERACTIE / PARTICIPATIE N.v.t. BELEIDSPROGRAMMA / BELEIDSLIJN 01 - Mens in ontwikkeling COMMUNICATIE Openbaar Publiceren op openbare besluitenlijst. OPMERKINGEN VAN DE SECRETARIS ONTWERPBESLUIT Het college besluit: 1. Kennis te nemen van de Eindrapportage Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente ; 2. De raad hierover te informeren. BESLUIT DATUM BEGROTINGSASPECTEN Niet van toepassing (eventueel binnen een product) FORMATIEASPECTEN Dit voorstel heeft geen gevolgen voor de formatie. ONTWERPTOELICHTING T.B.V. OPENBARE BESLUITENLIJST Begin 2010 hebben de raden van de Netwerkstadgemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal ingestemd met de Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente In de Sociale ontwikkelingsagenda zijn doelstellingen en acties geformuleerd op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, participatie en maatschappelijke ondersteuning en leefomgeving. De Sociale ontwikkelingsagenda werd besproken in het Bestuurlijk Overleg Sociaal van de Netwerkstad Twente. Het afgelopen jaar is gebleken dat veel van deze onderwerpen ook in andere overleggen worden besproken. Daarom is tijdens het Bestuurlijk Overleg van 30 maart 2011 besloten de Sociale ontwikkelingsagenda niet langer in dit overleg te bespreken, maar de onderwerpen uit de agenda in de verschillende andere overleggen te laten neerdalen. Naar aanleiding van bovengenoemd besluit is er een eindrapportage gemaakt van de Sociale ontwikkelingsagenda, waaruit naar voren komt dat met vijf van de negen acties is begonnen in het eerste jaar en dat een aantal acties al is afgerond.

2 TOELICHTING/AANDACHTSPUNTEN T.B.V. COLLEGE Begin 2010 hebben de raden van de Netwerkstadgemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal ingestemd met de Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente In de Sociale ontwikkelingsagenda is de situatie in Netwerkstad Twente op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, participatie en maatschappelijke ondersteuning, en leefomgeving weergegeven. Op basis van die situatie zijn doelstellingen en acties geformuleerd. De Sociale ontwikkelingsagenda werd eens per twee à drie maanden besproken in het Bestuurlijk Overleg Sociaal van de Netwerkstad Twente. Het afgelopen jaar is gebleken dat veel van deze onderwerpen ook in andere overleggen worden besproken. De ene keer gaat het om een regiobreed overleg zoals het afstemmingsberaad Wmo, de andere keer om een beperkte groep gemeenten zoals het dagelijks bestuur van het POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen). Dit besef heeft ertoe geleid dat op 30 maart 2011 tijdens het Bestuurlijk Overleg Sociaal is afgesproken de sociale ontwikkelingsagenda niet langer in dit overleg te bespreken, maar de onderwerpen uit de agenda in de verschillende andere overleggen te laten neerdalen. Het Bestuurlijk Overleg Sociaal komt nog maximaal eens per jaar bij elkaar om met elkaar een actueel thema verder uit te diepen. Naar aanleiding van bovengenoemd besluit is er een eindrapportage gemaakt van de Sociale ontwikkelingsagenda, waaruit naar voren komt dat met vijf van de negen acties is begonnen in het eerste jaar en dat een aantal acties al is afgerond. De kosten (begroting Netwerkstad Twente) voor de uitvoering van de acties bedroegen in totaal circa ,-. Daarnaast is 4.700,- besteed aan de publicatie van de ontwikkelingsagenda. In de eindrapportage is een schema opgenomen met de overleggen waar de onderwerpen van de sociale ontwikkelingsagenda geborgd kunnen worden. De eindrapportage is op 27 april 2011 door de Bestuurscommissie Regio Twente-Netwerkstad vastgesteld en is ter kennisname aangeboden aan de raden en colleges van burgemeester en wethouders van de Netwerkstadgemeenten en het dagelijks bestuur van Regio Twente. BIJLAGE(N) Eindrapportage Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente.

3 Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G PORT.HOUD: Ten Heuw ONDERWERP: Eindrapport Soc. ontwikkelingsagenda Netwerkstad Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE GRIFFIER: DHR. G.J. EEFTINK ADJUNCT-GRIFFIER: MW. A. HAARHUIS ADJUNCT-GRIFFIER: DHR. L.F. NIJLAND paraaf griffier Behandelen Informeren Datum Commissie Fysiek Commissie Sociaal I Commissie Bestuur Trefpunt (uitgebreide commissie) Raadsvergadering 7/6 AH Opmerkingen griffier: Behandeling in de raadscommissie Bestuur Fysiek X Sociaal Datum: Agendapunt: Besluit: Geïnformeerd Akkoord voor raadsbehandeling Hamerstuk Niet-akkoord paraaf griffier Opmerkingen commissiegriffier: Stuknummer:

4 Memo Aan Van : raden en colleges van B en W Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal : Bestuurscommissie Regio Twente - Netwerkstad Datum : 27april 2011 Onderwerp : Eindrapportage Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente 1. Aanleiding en doel Begin 2010 hebben de raden van de vijf Netwerkstadgemeenten ingestemd met de Sociale ontwikkelingsagenda Netwerkstad Twente De Sociale ontwikkelingsagenda geeft de situatie in Netwerkstad Twente weer op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, participatie en maatschappelijke ondersteuning (bijvoorbeeld Wmo en Jeugd), en leefomgeving (bijvoorbeeld cultuur en sport). In de ontwikkelingsagenda zijn negen acties opgenomen, die in de periode uitgevoerd worden. In dit memo wordt de balans opgemaakt van het eerste jaar uitvoering van de Sociale ontwikkelingsagenda. De voortgang van de uitvoering van de ontwikkelingsagenda wordt enkele malen per jaar besproken in het Bestuurlijk Overleg Sociaal van Netwerkstad Twente. Naast de acties uit de ontwikkelingsagenda komen ook andere onderwerpen uit het brede sociale terrein in dit overleg aan de orde. Dit overleg is een aantal jaren geleden ingesteld, omdat de Netwerkstadgemeenten op veel sociale terreinen een voortrekkersrol konden spelen door onder meer hun bestuurlijke kracht en ambtelijke capaciteit. Inmiddels zijn de verschillen tussen stedelijke en plattelandsgemeenten kleiner geworden, met name op het sociale terrein. Een gevolg hiervan is dat veel onderwerpen nu Twentebreed, met alle veertien Twentse gemeenten, besproken worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in overleggen van de GGD of in het Portefeuillehoudersoverleg Sociale zaken. Op aanraden van de commissie Kerckhaert, die in 2010 advies heeft gegeven over intergemeentelijke samenwerking, kunnen onderwerpen op verschillende manieren worden besproken in Twente. Zo kunnen onderwerpen ook in zogenoemde coalitions of the willing worden behandeld. Een goed voorbeeld van zo n samenwerking van twee of meer gemeenten is de samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering. In de toekomst kan dit ook met onderwerpen uit de sociale pijler gebeuren. Aan het einde van deze rapportage is een tabel opgenomen, waaruit duidelijk wordt in welke andere overleggen de onderwerpen uit de ontwikkelingsagenda opgenomen kunnen worden. In het Bestuurlijk Overleg Sociaal op 30 maart 2011 is afgesproken dat dit overleg desgewenst eens per jaar bij elkaar blijft komen. Het doel van dit jaarlijkse overleg is te bespreken of de onderwerpen uit de sociale pijler in de regionale overleggen voldoende aan bod komen. Daarnaast kunnen nieuwe onderwerpen met een specifiek stedelijke component reden zijn tot een overleg op Netwerkstadniveau. De Bestuurscommissie Regio Twente-Netwerkstad heeft deze eindrapportage vastgesteld op 27 april

5 2. Eindrapportage per stedelijke ontwikkeling De Sociale ontwikkelingsagenda is ingedeeld in drie stedelijke ontwikkelingen: Werk en onderwijs, Participatie en maatschappelijke ondersteuning, en Leefomgeving. Per ontwikkeling zijn één of meer acties in gang gezet. Aan het eind van elke actie is aangegeven of een actie afgerond is en in welk verband verdere ontwikkelingen geborgd zijn of kunnen worden. 2.1 Werk en onderwijs Scholingsinitiatief/ POWI-fonds Het Scholingsinitiatief ligt aan de basis van het POWI-fonds, waarmee knelpunten op de arbeidsmarkt versneld kunnen worden aangepakt. Het plan is begin 2010 vastgesteld door het POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen). Er is sprake van een virtueel fonds, waarvoor de drie centrumgemeenten en het UWV hebben afgesproken om een bedrag conform een verdeelsleutel ter beschikking bereid te houden voor storting in een fonds. In het POWI wordt bepaald of een regionaal project financiering ontvangt uit het fonds. De kleinere gemeenten profiteren mee. Middelen uit het fonds zijn onder meer gebruikt voor een tv-programma over de arbeidsmarkt op TV Oost. Deze succesvolle actie wordt door het POWI uitgevoerd. 2.2 Participatie en maatschappelijke ondersteuning Stedelijk noaberschap In stedelijke gebieden is er vaak minder sociale samenhang tussen mensen dan in plattelandsgemeenten. Het vergroten van de sociale samenhang door vernieuwing van het welzijnswerk was daarom één van de doelen van de Sociale ontwikkelingsagenda. De actie bestaat uit twee conferenties, waarvan de eerste is georganiseerd in De eerste conferentie was Dringen(d) achter de voordeur: de wijkcoaches als nieuwe methodiek voor maatschappelijke ondersteuning, op 15 februari Deze conferentie ging in op de vernieuwende aanpak van de Gemeente Enschede in de wijk Velve-Lindenhof om de versnippering in de ondersteuning aan de kwetsbaarste bewoners en gezinnen tegen te gaan. De wijkcoaches zijn tegelijkertijd consulent werk en bijstand, leerplichtambtenaar, medewerker zorgloket, indicatiesteller Bureau Jeugdzorg en CIZ, gezinsvoogd, gezinscoach, reclasseringsmedewerker, consulent woningcorporatie, schuldhulpverlener, opbouwwerker, maatschappelijk werker en woonbegeleider. Tijdens de conferentie zijn ervaringen gedeeld en is het onderwerp wetenschappelijk belicht. Tijdens de tweede conferentie zal (in 2011) de Wmo-werkplaats Netwerkregie Twente 1 centraal staan, met als doel de ontwikkelingen en de resultaten te delen en het debat daarover aan te gaan met betrokkenen (professionals en vrijwilligers) vanuit het werkveld. Het programma Wmo-werkplaats Netwerkregie Twente richt zich in dat kader specifiek op de ontwikkeling, start en oprichting van een Twents kennisnetwerk. Centraal daarin staat de vraag hoe zorg- en welzijnprofessionals vanuit het idee van netwerkregie het gehele zorg- en welzijnnetwerk (dus ook mantelzorgers en vrijwilligers) kunnen ondersteunen. 1 Een Wmo-werkplaats is een kenniscentrum waarin een hogeschool samenwerkt met gemeentes, instellingen en professionals op het gebied van praktijkontwikkeling, onderzoek en opleiding op het terrein van zorg en welzijn. In Wmo-werkplaatsen worden de concepten van reeds getoetste effectieve interventies voor vrijwilligersorganisaties, welzijn- en zorgaanbieders en gemeenten overgedragen, waarbij competenties van medewerkers op het terrein van welzijn en zorg worden ontwikkeld. 2

6 Toekomst van de jeugdzorg In de toekomst worden delen van de jeugdzorg gedecentraliseerd van de provincies naar de gemeenten. Deze decentralisatie gaat gepaard met een bezuiniging. Netwerkstad Twente vindt het belangrijk te kijken welke gevolgen de veranderingen hebben voor de jeugdzorgsector in Twente. Netwerkstad Twente kan door haar grootte slagvaardig opereren en wil kansen om te experimenteren met dit nieuwe beleid benutten. Deze actie sluit aan bij het stedenbeleid van zowel de Provincie als het Rijk. Enkele gemeenten, waaronder Enschede, Hengelo en Almelo, zijn inmiddels begonnen met het voorbereiden van de decentralisatie. Andere gemeenten kunnen, bijvoorbeeld via overleggen van CJG Twente en GGD, betrokken worden bij deze en andere regionale initiatieven om zich voor te bereiden op de decentralisatie van de jeugdzorg. De actie wordt niet voortgezet op Netwerkstadniveau. Sociaal ondernemerschap Het doel van de actie sociaal ondernemerschap is het versterken van de band tussen het bedrijfsleven en de maatschappij en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen is het Pact MVO, een groep van meer dan 90 organisaties in Hengelo die allemaal positief betrokken willen zijn bij people, planet en profit. Netwerkstad Twente wil graag dat deze initiatieven navolging krijgen, omdat ze bijdragen aan de participatie van mensen. Het bureau Radar Advies is ingeschakeld om te onderzoeken hoe het gesteld is met sociaal ondernemerschap in de vijf Netwerkstadgemeenten. Hiertoe zijn ambtenaren op de beleidsterreinen inkoop en arbeidsmarkt geïnterviewd. De resultaten zijn gepresenteerd op 13 december, tijdens de bijeenkomst Inspiratie voor ondernemende ambtenaren. Netwerkstad Twente heeft deze bijeenkomst samen met onder meer de gemeente Hellendoorn en de provincie georganiseerd. Netwerkstad Twente heeft ruim 8.000,- bijgedragen aan het onderzoek en de bijeenkomst. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek: social return en sociaal ondernemerschap zijn sterk in ontwikkeling in de Netwerkstadgemeenten. De kennis en ervaring met het beleidsterrein verschillen sterk per gemeente. integraliteit tussen de beleidsterreinen inkoop, economie, werk en participatie op strategisch en operationeel niveau is een verbeterpunt; er is een grote mate van diversiteit in het gebruik van socialreturnmethoden tussen de Netwerkstadgemeenten; er valt nog veel te verbeteren aan de sturing op rendement en contractmanagement; samenwerking binnen Netwerkstad Twente biedt veel kansen, zowel op het terrein van kennis- en netwerkontwikkeling als het organiseren van inkoopkracht; gemeenten zien de meerwaarde in van MVO/MBO-stimulering, maar doen dit nog weinig. Sociaal ondernemerschap staat nu bij meer gemeenten op de kaart. Het is belangrijk door te gaan met de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap. De werkgroep Inkoop van Netwerkstad Twente heeft dit op zich genomen. Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Armoede en het tegengaan van sociale uitsluiting is één van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie en haar lidstaten is door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. De gemeenten Enschede en Hengelo hebben meegedaan aan de Stedenestafette. Dit is een initiatief van de Gemeente Utrecht, Movisie en het Verwey-Jonker Instituut. De Gemeente Almelo heeft buiten de stedenestafette om een bijeenkomst georganiseerd. In alle drie steden is een deelonderwerp of een deel van de doelgroep dit jaar extra belicht, bijvoorbeeld door extra aandacht of extra onderzoek. In het najaar van 2010 zijn in de steden 3

7 bijeenkomsten georganiseerd. Bij het onderzoek zijn zo veel mogelijk partners betrokken, zowel professionele als vrijwilligersorganisaties. Deze partners werken vaak alleen lokaal, maar zijn soms ook regionaal werkzaam. De Gemeente Hengelo heeft het thema werkende armen in beeld gebracht onder het motto Slimmer kunnen we het niet maken. Er is een bijeenkomst georganiseerd waar de doelgroepen werkende armen en kleine zelfstandigen centraal stonden, met het doel de samenwerking tussen lokale partijen slimmer te organiseren om meer mensen te kunnen bereiken. Netwerkstad Twente heeft de Hengelose bijeenkomst met 1000,- gesubsidieerd. De Gemeente Enschede heeft op 22 oktober een bijeenkomst georganiseerd in de Grolsch Veste, gericht op jongeren. Er waren een werkgeversmarkt en thematische werkgroepen over bijvoorbeeld solliciteren. De Gemeente Almelo heeft op 16 december 2010 een bijeenkomst georganiseerd om in gesprek te gaan met de stad over armoedebestrijding. Na een theatervoorstelling, gespeeld door dak- en thuislozen, de partners van het armoedepact, de gemeente en minima zelf met elkaar in gesprek gegaan over armoedebestrijding. Dit Europese jaar is afgelopen. De resultaten uit de bijeenkomsten worden gebruikt in de gemeenten. 2.3 Leefomgeving Ontwikkelen en realiseren van een sociale pendant van de verstedelijkingsopgave Netwerkstad Twente wil de sociale ontwikkeling in de steden naar een hoger plan tillen door deze te koppelen aan de fysieke ontwikkelingen in het kader van de verstedelijkingsopgaven. Door een deel van de investeringen te besteden aan `sociale verbeteringen wordt meerwaarde gecreëerd voor bewoners. Netwerkstad Twente wil bij de realisatie van deze sociale pendant inzetten op medewerking van provincie en Rijk, die beide het belang van de koppeling van sociale aan fysieke investeringen onderschrijven in hun stedenbeleid. De transformatie- en herstructureringsopgave in de periode is voor heel Netwerkstad Twente woningen (7000 via transformatie en 7500 via herstructurering). Over deze opgave zijn afspraken gemaakt in de Ruimtelijk-Economische Ontwikkelingsagenda van Netwerkstad Twente. Sociale investeringen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheids-, culturele of sportvoorzieningen, dienen naast de fysieke investeringen onderdeel uit te maken van de totale investeringen. Gemeenten kunnen op deze manier gericht investeren om de sociale samenhang in de steden te stimuleren. Binnen de pijler Sociaal zijn geen specifieke acties ondernomen. Via de gemeenten en via de overleggen over Ruimte, Economie en Grondzaken van Netwerkstad Twente kan dit onderwerp onder de aandacht gebracht blijven worden. Netwerkstad Twente op cultureel topniveau Netwerkstad Twente wil haar culturele voorzieningen en activiteiten naar een hoger plan tillen. De eisen die gesteld worden aan de status van Culturele hoofdstad van Europa gelden als uitgangspunt voor het topniveau. Bestaande voorzieningen zullen moeten worden opgewaardeerd en de programmering van culturele activiteiten zal beter op elkaar moeten worden afgestemd. Voldoen aan de eisen van Culturele hoofdstad van Europa is voorlopig te ambitieus gebleken. Er zijn wel andere initiatieven ontplooid, die onder deze actie geschaard kunnen worden. In Netwerkstad Twente is bijvoorbeeld de bouw van het cultuurportaal in voorbereiding. Dit initiatief is overigens al ontwikkeld voordat deze Sociale ontwikkelingsagenda werd vastgesteld. Het portaal ontsluit via internet allerlei culturele informatie, met een grote rol voor cultuur uit de amateurhoek, omdat het aanbod aan professionele cultuurvoorzieningen via andere kanalen voldoende wordt belicht. Het Cultuurportaal komt naar verwachting in de loop van 2011 online. In het najaar van 2010 is een aanvraag voorbereid voor een bijdrage van de provincie Overijssel aan dit Cultuurportaal. Op basis van een negatief ambtelijk advies van de provincie is deze aanvraag ingetrokken. Netwerkstad 4

8 Twente heeft daarnaast 3000,- bijgedragen aan de organisatie van de Kunstmanifestatie in de Creatieve Fabriek in Hengelo van 23 tot en met 26 september Tijdens deze manifestatie werd onder meer de Wolvercampprijs uitgereikt en werden werken uit de gemeentelijke kunstcollecties tentoongesteld. De afstemming van culturele activiteiten is een onderwerp, waarvoor aandacht nodig blijft in de samenwerking tussen gemeenten. Museumdepot Er is veel vraag naar depotruimte voor kunst en cultureel erfgoed in zowel Oost-Nederland als het Euregiogebied in Duitsland. Om de culturele infrastructuur en het profiel van Twente als culturele regio te versterken wil Netwerkstad Twente een modern multifunctioneel kunst- en erfgoeddepot realiseren: het Museumdepot Borne (MuDeBo). Om het museumdepot te kunnen realiseren zullen externe financiële middelen gevonden moeten worden. De exploitatie van het museumdepot is een private aangelegenheid waarin de Netwerkstadgemeenten niet zullen participeren. De Gemeente Borne heeft de beschikking over een cultuurmakelaar. Deze cultuurmakelaar gaat verder met de voorbereidingen van het museumdepot. De rol die Netwerkstad Twente kan spelen, is actief meedenken over de vestigingslocatie, draagvlak creëren bij medeoverheden en mogelijkheden benutten om subsidies te verwerven. Scoren met sport Netwerkstad Twente wil sporters en sportverenigingen ondersteunen. Netwerkstad Twente wil sportvoorzieningen en evenementen beter op elkaar afstemmen en samen aan de slag te gaan met de problemen waarmee sportverenigingen te maken hebben. Een goed voorbeeld hiervan is het vrijwilligerswerk: vooral verenigingen in steden hebben relatief vaak moeite om voldoende vrijwilligers te vinden voor bijvoorbeeld bestuursfuncties. Door kennis te delen en samen aan oplossingen te werken, wil Netwerkstad Twente de problemen aanpakken en verenigingen ondersteunen om vitaal te worden. In Netwerkstadverband zijn geen acties ondernomen op dit terrein. Samenwerking op sportgebied afstemming van voorzieningen en evenementen staat op de agenda van het portefeuillehoudersoverleg sport van Regio Twente. 3. Conclusie Sinds de start van de Sociale ontwikkelingsagenda zijn vijf van de negen acties in gang gezet. De actie Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is afgerond, de andere vier acties zijn nog in uitvoering. De onderwerpen en acties uit de Sociale ontwikkelingsagenda komen in de toekomst terug in andere (regionale) overleggen. Op de volgende bladzijde staan deze overleggen opgesomd. Eens per jaar wordt besproken in hoeverre de borging van de onderwerpen goed loopt. De kosten voor de uitvoering van de acties bedroegen in totaal circa ,-. Daarnaast is 4.700,- besteed aan de publicatie van de ontwikkelingsagenda. 5

9 Borging van onderwerpen uit de Pijler Sociaal van Netwerkstad Twente Onderwerp BO Onderwijs NT BO Cultuur NT BC- NT BO REG NT Eurocities Samenwerking bedrijfsvoering / Werkgroep Inkoop Pho Sociale zaken RT Pho Sport RT POWI Afstemmingsberaad Jeugdzorg Afstemmingsberaad Wmo POWI-fonds X Stedelijk noaberschap X Toekomst jeugdzorg X Sociaal X X X ondernemerschap Europees jaar armoede Afgerond Sociale pendant X verstedelijkingsopgave Cultureel topniveau X Museumdepot Borne X Scoren met sport X Anders Sociale pijler algemeen X X Grotestedenbeleid X Maatsch. opvang e.d. X Eurocities Social X X Affairs Forum Wmo-algemeen X Cultuur - algemeen X Onderwijs - algemeen X BO: Bestuurlijk Overleg NT: Netwerkstad Twente RT: Regio Twente Pho: Portefeuillehoudersoverleg POWI: Platform Onderwijs, Werk en Inkomen REG: Ruimte, Economie, Grond 6

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G201220 PORT.HOUD: Kerckhaert ONDERWERP: Pilot veiligheidshuizen Verweij Jonkerinstituut. Griffie-advies voor behandeling in commissie

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200212 PORT.HOUD: Schelberg ONDERWERP: Samenvatting onderzoek jeudige overvallers. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Behandeling in de raadscommissie

Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 12G200956 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Variantkeuze aanleg warmteleiding Boortorenweg. Griffie-advies voor behandeling in commissie

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G200726 PORT.HOUD: Lievers ONDERWERP: benoeming directeur / bestuurder Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 12G201278 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Jeugdmonitor 2011. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE GRIFFIER:

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G200134 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Verzoek eenmalige bijdrage Innocent. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200122 PORT.HOUD: OA ONDERWERP: subsidie onderhoud AED's Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE GRIFFIER:

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 12G201977 PORT.HOUD: Ten Heuw ONDERWERP: B.O. Maatschappelijke Participatie Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad

Nadere informatie

BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 11G / M.D. de Vries BP JB

BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 11G / M.D. de Vries BP JB BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G0850 427565 / 427565 ONDERWERP M.D. de Vries BP JB Ontwerp bestemmingsplan Semmelweisstraat

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASEUMMER 13G200213 PORT.HOUD: Schelberg ODERWERP: Evaluatie burgernet. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE GRIFFIER:

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CSENUMMER 12G200224 PORT.HOUD: Bron ONDERWERP: Ontwerp bestemmingsplan Sloetsweg / Bellinckhof. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Behandeling in de raadscommissie

Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 10G201458 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Subsidieprogramma Bewonersparticipatie 2011. Griffie-advies voor behandeling in commissie

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G200159 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Oproep ChristenUnie m.b.t. windenergieprojecten. Griffie-advies voor behandeling in commissie

Nadere informatie

Wethouder J. Coes. Voorstel Kennisname van het financieel overzicht over de maanden januari tot en met juli 2015 alsmede de prognose voor 2015.

Wethouder J. Coes. Voorstel Kennisname van het financieel overzicht over de maanden januari tot en met juli 2015 alsmede de prognose voor 2015. Openbaar ja Voorstel voor BC OZJT / BO Samen 14 Datum vergadering 1 oktober 2015 Agendapunt Portefeuillehouder(s) Wethouder J. Coes Domein, behandelend ambtenaar, tel. Evelien Fokkink, manager OZJT Onderwerp

Nadere informatie

regio Twente Netwerkstad

regio Twente Netwerkstad regio Twente Netwerkstad Gemeente Borne Gemeenteraad Postbus 200 7620 AE BORNE Nijverheidstraat 30 7511 JM Enschede POSTADRES Postbus 1400 7500 BK Enschede CONTACT 053 487 65 43 KvK NUMMER 08195873 UW

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / K. Fiselier BP OA. Intensivering project 'Eigen Kracht in het CJG' Zorg voor de mens

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / K. Fiselier BP OA. Intensivering project 'Eigen Kracht in het CJG' Zorg voor de mens SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200260 / 417446 K. Fiselier BP OA AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN 03 - Zorg voor de mens REDEN VAN AANBIEDING

Nadere informatie

BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 12G / J. Wikkerink PSZ TH. Voortgangsverslag 't Geerdink.

BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 12G / J. Wikkerink PSZ TH. Voortgangsverslag 't Geerdink. BESLISSINGSFORMULIER COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 12G201736 494458 / 494458 J. Wikkerink PSZ TH ONDERWERP AGENDANUMMER Voortgangsverslag 't

Nadere informatie

Scherper kiezen met beperkte. Naar een nieuw perspectief in de samenwerking in de wijkaanpak 23 september 2010

Scherper kiezen met beperkte. Naar een nieuw perspectief in de samenwerking in de wijkaanpak 23 september 2010 Scherper kiezen met beperkte middelen Naar een nieuw perspectief in de samenwerking in de wijkaanpak 23 september 2010 Backdraft Meer doen met minder Gemeentes Woningcorporaties Burgers Scherper kiezen:

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200178 PORT.HOUD: Lievers ONDERWERP: Taken en rollen binnen het wijkwelzijnswerk Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G202008 PORT.HOUD: Mulder ONDERWERP: Subsidieaanvraag cultuurelips. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE

Nadere informatie

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS/SI/MM Projectplan Centrum voor jeugd en gezin 1- Notagegevens Notanummer 2007.27935 Datum 15-10-2007 Portefeuillehouder Weth. Adema

Nadere informatie

gemeente Hengelo Bijlage:

gemeente Hengelo Bijlage: A Overzicht vertegenwoordigingen Reactie termijn Opmerkingen Benoemen door Naam Vertegenwoordiging Grondslag Gemeenschappelijke regelingen: Verordening op de bestuurscommissie 1 Regio Twente Regio Twente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013 Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset 2013-2015 Versie 23 januari 2013 Doel: Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten in de FoodValley in staat om de zorg voor

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft!

!!! het!college!van!b&w!van!de!gemeente!almelo! Israa!Abdullatif!(fractie!Almelo!Centraal)! Betreft! Aan hetcollegevanb&wvandegemeentealmelo Van IsraaAbdullatif(fractieAlmeloCentraal) Betreft vragenoversubsidie/stimuleringsbijdragepilotspontanebinnenstadt.b.v.magicalmelo(magica Festival) Datum 8september2015

Nadere informatie

Programmaverantwoording. 5.5 Coalitions of the Willing Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente

Programmaverantwoording. 5.5 Coalitions of the Willing Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente 5.5 Coalitions of the Willing 5.5.1 Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente Verantwoordelijkheid van Besluitvorming in Programmamanager Bestuurlijke Conferentie Netwerkstad Twente Colleges van B & W ir. GJ.

Nadere informatie

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE REGIO TWENTE-NETWERKSTAD. Vastgesteld door de regioraad op 21 maart 2007

VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE REGIO TWENTE-NETWERKSTAD. Vastgesteld door de regioraad op 21 maart 2007 VERORDENING BESTUURSCOMMISSIE REGIO TWENTE-NETWERKSTAD Vastgesteld door de regioraad op 21 maart 2007 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. regioraad: het algemeen bestuur van

Nadere informatie

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg)

Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1. Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 386736 Raadsvergadering van 14 maart 2013 Agendanummer: 9.1 Onderwerp: Inrichting stelsel Zorg voor jeugd (transitie jeugdzorg) Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 18 mei 2015 DATUM 18 mei 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, M. Sijbom

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 12G200864 PORT.HOUD: Bron ONDERWERP: Verplaatsing fietsenstalling Wetstraat Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G201172 PORT.HOUD: Lievers ONDERWERP: Galm - fittesten voor 55+ers. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad RAADSGRIFFIE

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding

Raadsvoorstel. Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder Carla Kreuk- Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (programma 2) Onderwerp Lokale gezondheidsagenda Tiel 2019-2022 Besluit

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200387 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Uitvoeringsplan openbare verlichting. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013

Verslag Dagelijks Bestuur van 6 mei 2013 DATUM 6 mei 2013 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren P.E.J. den Oudsten, J.H. Coes, H. van Agteren, drs.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Financiële afwikkeling Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 28 januari 2016

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 28 januari 2016 DATUM 28 januari 2016 PLAATS Enschede, kamer 503 TIJDSTIP 10:45 uur VOORZITTER R.G. Welten SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG De heren R.G. Welten en H.M. Bolhaar (verslag) alsmede mevrouw G.J.M.

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 12G201775 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Instemmen met werkwijze Toegankelijkheidscommissies. Griffie-advies voor behandeling in commissie

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 07-11-2013 13-089 Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd Aan de raad, Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd 1. De uitgangspunten voor

Nadere informatie

S ONS KENMERK

S ONS KENMERK !_[ O NTVANGEN 1 7 DEC. 2015 Raden van de aan Regio deelnemende gemeenten S026814 BEZOEKADRES Nijverheidstraat 30 7511 jm Enschede POSTADRES Postbus 1400 7500 BK Enschede CONTACT 053 487 65 43 KvK NUMMER

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur van 12 november 2012

Verslag Dagelijks Bestuur van 12 november 2012 DATUM 12 november 2012 PLAATS Kamer 506 TIJDSTIP 14.30 uur VOORZITTER J.H. Coes SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 Bron, dames dr. ing. G.J.M.Vos en drs. E.L. Ruijs AANWEZIG De heren J.H. Coes (plv

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Transformatie jeugdzorg Regionaal projectplan Datum: 10 december 2012 Portefeuillehouder: Jhr. M.R.H.M. von Martels

Nadere informatie

Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente. Commissie Bestuur 19 januari 2012

Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente. Commissie Bestuur 19 januari 2012 Samenwerking Regio Twente & Netwerkstad Twente Commissie Bestuur 19 januari 2012 Inhoud presentatie Het belang van regionale samenwerking (Frank Kerckhaert) Intensivering langs twee sporen: 1. Regio Twente

Nadere informatie

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking

Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking Wat vinden vrijwilligersprojecten van de samenwerking met gemeenten? Resultaten peiling onder inschrijvingen Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2015 en 2016. De Meer dan Handen vrijwilligersprijzen zijn

Nadere informatie

Behandelen Informeren Datum Commissie Fysiek Commissie Sociaal I 18-01-2012 Commissie Bestuur Trefpunt (uitgebreide commissie) Raadsvergadering

Behandelen Informeren Datum Commissie Fysiek Commissie Sociaal I 18-01-2012 Commissie Bestuur Trefpunt (uitgebreide commissie) Raadsvergadering Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 11G201827 PORT.HOUD: Oude Alink ONDERWERP: Herstructurering Twentekanaal Zuid. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging dienstverleningsovereenkomst jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Platformtaak volgens gemeente Holland Rijn land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod

Nadere informatie

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling

Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Impuls klantprofielen kandidatenverkenner en grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling Programma Economie & Werk Portefeuillehouder J. Zoetelief Samenvatting Het ministerie

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX. Openbaar Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 en Zorg & Welzijn / 1051 en Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir en B. Frings

Nadere informatie

Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078

Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078 www.overijssel.nl Postadres Provincie Overijssel Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten in Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle t.a.v. afdeling Sociale zaken Telefoon 038 425 25 25

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Financieel nieuws Maatschappelijke opvang en Beschermd wonen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang 1) Vanaf 1 januari

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 4 december 2018 Zaaknummer: 553278 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg.

Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Onderwerp Decentralisatie Jeugdzorg Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de stand van zaken op het terrein van decentralisatie van de jeugdzorg. Inleiding Gemeenten worden verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie

Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad. Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of raad. Behandeling in de raadscommissie Geleideformulier voor behandeling in commissie en/of raad CASENUMMER 13G200092 PORT.HOUD: Mulder ONDERWERP: Grondprijzennotitie gemeente Hengelo 2013 Griffie-advies voor behandeling in commissie en/of

Nadere informatie

Stand van zaken uitbreiding Wmo

Stand van zaken uitbreiding Wmo 1. Inleiding De Wmo 2015 is vastgesteld, de budgetten voor de nieuwe taken zijn bekend en we krijgen steeds actuelere gegevens over inwoners die gebruik maken van de taken die naar de gemeente over komen.

Nadere informatie

WERKPLAN. Onbeperkt Oost

WERKPLAN. Onbeperkt Oost WERKPLAN Onbeperkt Oost 2015 Onbeperkt Oost p/a Timorplein 8 1094 CB Amsterdam September 2014 Met dit werkplan en deze begroting vraagt de vereniging Onbeperkt Oost een subsidie aan voor het jaar 2015.

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO PvdA-Inzet rijksmiddelen en beleid bij strijd tegen kinderarmoede 1- Notagegevens Notanummer 2017-000487 Datum 01-04-2017 Programma:

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 Raadsstuk Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 1. Inleiding Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak minder kansen om mee te doen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad.

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel raadsvergadering 10-12-2013 agendapunt nummer 13INT02344 onderwerp Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente, deel 2; Werkprogramma 2014-2018 Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel Door de raden

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp Preventie Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg HR gemeenten 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Sinds 9

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/691480 Documentnummer: 1894/2015/693843 Besluitnummer: 47 9.1 Onderwerp: Stichting Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg

Nadere informatie

Oog en oor voor elkaar, Sociale samenhang en leefbaarheid Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak, juli 2010

Oog en oor voor elkaar, Sociale samenhang en leefbaarheid Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak, juli 2010 Oog en oor voor elkaar, Sociale samenhang en leefbaarheid Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak, juli 200. Inleiding In 2009 is in de gemeente Krimpen aan den IJssel een aanvang gemaakt met het formuleren

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU

Raadsvergadering. Grondslag Samenwerkingsverband U10; strategische agenda (Stepping Stones) en jaarlijks werkplan uit te voeren door EBU RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12-05-2016 16-023 Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Aan de raad, Onderwerp Afsluiten convenant tussen EBU en U10 regio Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200208 408760 / 408760 ONDERWERP Nota Vrijetijdseconomie. A. Scholtens BP Lie AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 18 juli 2014 Gemeente Naam Gemeente Naam Aanwezig: Holland Rijnland R.A. van Gelderen (voorzitter) Nieuwkoop J.W.M. Pietersen Alphen aan

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 29 april 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 29 april 2015 DATUM 29 april 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 15:30 uur VOORZITTER De heer J.H. Coes SECRETARIS H.M. Bolhaar PAGINA 1 De heren J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, P. van Zwanenburg, J.

Nadere informatie

VASTGESTELD VERSLAG Bestuurscommissie Agenda van Twente 1 maart 2017

VASTGESTELD VERSLAG Bestuurscommissie Agenda van Twente 1 maart 2017 DATUM 1 maart 2017 PLAATS Vergaderzaal 501, Twentehuis TIJDSTIP 9:00-10:30 uur VOORZITTER P. Welman SECRETARIS S. van der Steen PAGINA 1 M. van Abbema (Twenterand), B. Brand (Dinkelland), A. Hofland (Rijssen-Holten),

Nadere informatie

Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005

Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005 Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005 BRIEVEN / MEDEDELINGEN VAN HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN. Nr. Brief en kenmerk Korte inhoud Advies 1. Voorlopige financiële

Nadere informatie

Prestatieafspraken Wonen gemeente Almelo

Prestatieafspraken Wonen gemeente Almelo Prestatieafspraken Wonen gemeente Almelo 2010 2015 28 januari 2010 Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almelo en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel willen met elkaar afspraken maken

Nadere informatie

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag

Besluit(en): 1. Instemmen met het verlengen van de ouderennota 2007-2010 voor de periode 2011-2012. Secretaris Burgemeester Wethouder Jan van der Laag Besluit van burgemeester en wethouders Datum B&W-vergadering 19 oktober 2010 Behandelend ambtenaar Wendy Snijders Afdeling Strategie, Beleid en Projecten Portefeuillehouder Jan Burger Paraaf afdelingshoofd

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen.

1. Beslispunten 1. Het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gooise Meren 2018 (bijlage 1) vast te stellen. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 621019 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Vaststellen van het Beleidskader financiering zorg, welzijn, kunst, cultuur en toerisme Gemeente Gooise

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Evaluatie nieuwe impuls Steller M. Mulder De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 60 97 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6044570 Datum 23-11-2016 Uw brief van Uw

Nadere informatie

I org MBANSZ Nr (gewijzigd) Houten, 20 juni 2012 xxx

I org MBANSZ Nr (gewijzigd) Houten, 20 juni 2012 xxx Raadsvoorstel I org.00000714 MBANSZ Nr.2012-030 (gewijzigd) Houten, 20 juni 2012 xxx Onderwerp: Raadsvoorstel beleidsadvies sociale armoede Beslispunten: 1. De afbakening van het begrip sociale armoede

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/51 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/51 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Beoogd effect/doel Met het Aanvalsplan armoede Weert wordt beoogd dat niemand in Weert leeft of opgroeit in armoede.

Beoogd effect/doel Met het Aanvalsplan armoede Weert wordt beoogd dat niemand in Weert leeft of opgroeit in armoede. raadsvoorstel Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : OCSW : Ingrid Willems : M.J. (Martijn) van den Heuvel Msc. Raadsvoorstel: DJ-5731 Zaaknummer: 934 Onderwerp Aanvalsplan armoede Weert

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer

Datum: Portefeuillehouders: De Graaf, Horst en Windhouwer Raadsvoorstel Visie vernieuwing sociaal Domein Raadsnummer: 2013-069 Registratiekenmerk: Onderwerp: Visie op de vernieuwing van het sociaal domein in Nijkerk Korte inhoud: "Iedereen telt en doet mee" De

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 11 oktober 2016

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 11 oktober 2016 OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 11 oktober 2016 Aanwezig: Afwezig: E. Eerenberg, loco-burgemeester M.J.M. Meijs, gemeentesecretaris J. van Agteren

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad --

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Onderwerp: Besteding extra middelen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel

HET Loket in TEN BOER. Van bureau naar keukentafel HET Loket in TEN BOER Van bureau naar keukentafel Maatschappelijke veranderingen Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving Van politiek naar sociaal burgerschap WMO; participeren en eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie