Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Ideaal gezien zou elke vergadering dus maar één doel moeten hebben!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Ideaal gezien zou elke vergadering dus maar één doel moeten hebben!"

Transcriptie

1

2 Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Waarom verlopen vergaderingen vaak niet efficiënt en duren ze zo lang? Omdat we meerdere doelen in één vergadering willen stoppen! Er zijn grofweg drie redenen om te vergaderen: - het delen van informatie - het uitwisselen van meningen en nemen van besluiten - het spuien van nieuwe ideeën In de praktijk lopen deze verschillende doelen vaak door de verschillende agendapunten heen. En zo komt het dat in vergaderingen deelnemers bij een korte informatieve mededeling uitgebreid meningen gaan uitwisselen. Worden allerlei ideeën (opnieuw) ingebracht bij een concept-besluit. Of deelnemers gaan bij een brainstorm meteen allerlei conclusies trekken. Verwarrend en tijdrovend! Ideaal gezien zou elke vergadering dus maar één doel moeten hebben! Ga eens na of dat in jouw vergaderplanning haalbaar is. De ene week brainstormen om tot nieuwe ideeën te komen, de andere week kom je tot besluiten en afspraken. En als het niet lukt om je per vergadering te beperken tot één doel, zorg dan dat je de vergadering fysiek kan splitsen in meerdere onderdelen: - Het delen van informatie in een theateropstelling of met een informatiemarkt aan tafels verspreid in de zaal - Brainstormen in een kring zonder tafels en/of staand rondom flipover(s) - Uitwisselen van meningen in een Lagerhuisopstelling Een passende vergadersetting zorgt voor een passende mindset bij de deelnemers. En weet je wat een hele snelle manier is om vergadertijd te besparen? Alle ter informatie punten schrappen van de agenda en die op een andere manier delen! #2 Lean Coffee Lean Coffee is een vergadervorm met structuur, maar zonder agenda! Deze vergaderaanpak is geschikt voor groepen van 5 à 10 personen die nieuwe ideeën willen verkennen of meningen willen uitwisselen. Lean Coffee bestaat uit de volgende stappen: - De groep komt op een afgesproken tijdstip bijeen - Onderwerpen verzamelen: elke deelnemer brengt een of meerdere onderwerpen in, door deze op post-its te schrijven - Toelichting geven: de inbrengers plakken hun post-its op een flipover en geven een (hele) korte toelichting - Stemmen: elke deelnemer krijgt 3 stemmen, naar eigen inzicht te verdelen over de ingebrachte punten, 3 stemmen op één punt mag ook - Prioriteitenlijst maken: de onderwerpen worden op volgorde van het aantal stemmen op een rij gezet - Time-Boxed bespreken: elk onderwerp wordt binnen een vooraf afgesproken tijdspanne besproken (bijv. 10 minuten). Belangrijk is om de tijd goed te bewaken. Te beginnen met het onderwerp met de meeste stemmen. - Afronden

3 #3 Maak van "bijpraten" een agendapunt Ontmoeten de deelnemers van jouw vergaderingen elkaar (bijna) alleen tijdens de vergadermomenten? Plan dan altijd een bijpraatmoment in aan het begin van of halverwege de vergadering. En maak er dan ook gewoon het agendapunt bijpraten van. Zonde van de tijd? Echt niet! Sociale contacten onderhouden vinden we heel prettig, dus is het slim om daar bewust tijd voor in te ruimen. Op deze manier voorkom je dat de social talk op een hinderlijke manier vermengd raakt met de vergadering zelf. En de vergadering daarmee nodeloos lang duurt... #4 Spreek vooraf je verwachtingen uit Hoe bereid jij je vergadering voor? Lever je agendapunten aan, lees je vooraf de vergaderstukken? Spreek vooraf ook uit wat jij van de komende vergadering verwacht en wat je als vergaderresultaat wenst. Bijvoorbeeld: ik verwacht dat we in het komende overleg tot duidelijke afspraken komen over de werkverdeling dit jaar, of ik hoop dat we veel nieuwe ideeën verzamelen voor activiteiten deze zomer. Ben je de voorzitter van het overleg? Ga dan niet alleen uit van je eigen verwachtingen, maar vraag een paar dagen voor het overleg actief bij deelnemers wat zij verwachten en wensen. Je kunt de agenda er ook op aanpassen: schrap het agendapunt vaststellen agenda, en verander dit in wat verwacht jij als resultaat van dit overleg? Daarmee bereik je afstemming over het gewenste eindresultaat van de vergadering, in plaats van de te volgen route. Grote kans dat het overleg dan goed en efficiënt verloopt. Bij de start van de vergadering #5 Doe eens géén voorstelronde! De allereerste vergadering van een nieuwe groep. Hoe voorkom je een lange en saaie voorstelronde? Een mogelijkheid is de voorstelronde overslaan! Als je voorzitter van het overleg bent, neem je de regie en ga je interviewen! Stel bij opening een paar korte vragen aan de deelnemers, bijvoorbeeld: - Omschrijf in 3 zinnen jouw kennisgebied - Wat wil jij graag brengen in deze groep? - Wanneer is voor jou dit project geslaagd? - Waar kunnen anderen jou specifiek voor vragen? Stel deze vragen telkens aan één persoon tegelijk. #6 Of doe de voorstelronde anders - Bij de start van de vergadering (of bij de inloop vooraf) vraag je alle deelnemers bijeen. - Je noemt een onderwerp, eigenschap of interessegebied. - Geef de deelnemers de opdracht om binnen één minuut op zoek te gaan naar anderen met hetzelfde kenmerk en bij elkaar te gaan staan. Zo ontstaan er meerdere groepjes. - Geef elk groepje het woord voor een korte toelichting of opmerking. - Herhaal dit een aantal keren. Begin met algemene eigenschappen (bijvoorbeeld met welk vervoermiddel men is gekomen of gevolgde opleidingen). Sluit af met een of meerdere onderwerpen die direct met de vergadering te maken hebben. De deelnemers leren elkaar niet alleen beter kennen zo, je creëert ook saamhorigheid!

4 #7 Spreek uit en stem af tot hoe laat je wilt vergaderen Herken je deze situatie: bij de start van een overleg spreekt een van de deelnemers uit: "ik moet uiterlijk om uur weg zijn". De voorzitter reageert alleen met: "dan zullen we proberen om de agenda dan afgewerkt te hebben" en opent de vergadering. Het is uur, de deelnemer staat op en vertrekt. En de vergadering gaat nog een half uur door Dit is mij weleens overkomen. Ook als voorzitter. Ik heb gemerkt dat het volgende goed werkt: benoem bij opening van de vergadering wat je zelf als eindtijd wenst (maakt niet uit of je voorzitter bent of deelnemer). En vraag aan alle anderen of zij ook op dat tijdstip klaar willen zijn. Spreek dus met álle deelnemers gezamenlijk een eindtijd af! Hele grote kans dat op het afgesproken tijdstip de hele agenda is afgewerkt! Of zelfs nog eerder #8 De Parkeerplaats Leg een Parkeerplaats aan in je vergadering! De Parkeerplaats is een groot vel (flipover) met daarop een grote letter P getekend. Op het vel noteer je gedurende de vergadering de ingebrachte opmerkingen, discussiepunten, tips en vergaderingen die niet passen bij een van de agendapunten. Met het toepassen van de Parkeerplaats zorg je dat de ingebrachte punten niet verloren gaan, en je voorkomt dat de voortgang van het overleg wordt opgehouden door zaken die niet op de agenda staan. Aan het eind van de vergadering loop je (heel kort) de punten op de Parkeerplaats met alle deelnemers na. Eventueel stuur je deze na per . Ook kan de Parkeerplaats input zijn voor de agenda van het volgende overleg. Tijdens de vergadering #9 Informatieve presentatie? Daarna eerst ultrakorte reactie Eén deelnemer houdt tijdens de vergadering een presentatie. Na afloop zijn het vaak dezelfde mensen die hun (uitgebreide) reactie geven. En dezelfde mensen die blijven zwijgen. Is dit herkenbaar voor jou? Pak het eens als volgt aan: na de presentatie geven alle deelnemers om de beurt een ultrakorte reactie. Bijvoorbeeld in maximaal 2 zinnen of binnen 10 seconden. De voorzitter van het overleg slaat niemand over, ook niet degenen die anders stil blijven. De inleider van de presentatie krijgt zo een totaalbeeld van de meningen in de groep. Vervolgens wijst de inleider een paar mensen aan waarvan hij graag een uitgebreidere reactie wil horen. Met deze aanpak zorg je actieve betrokkenheid van iedereen.

5 #10 Eerst luisteren en samenvatten Ben jij in vergaderingen vooral bezig te bedenken wat jij wilt zeggen? Houd daar mee op! Ga actief luisteren: samenvatten, structureren en daarna pas je eigen reactie. Is het merendeel van de deelnemers in jouw vergaderingen vooral aan het zenden en luistert men slecht naar elkaar? Introduceer deze spelregel in je volgende vergadering: - Elke deelnemer die het woord krijgt in een discussie tijdens de vergadering, geeft eerst een korte samenvatting van de voorgaande spreker - Daarna pas mag hij/zij zijn eigen punt inbrengen Hiermee bevorder je dat deelnemers actief gaan luisteren en ze ook echt reageren op elkaars inbreng. #11 Ga actief op zoek naar de afwijkende mening Tijdens een vergadering kan het voorkomen dat de discussie vrij snel een bepaalde richting uit gaat. Deelnemers vullen elkaars ideeën aan en zo vormt zich al gauw een gezamenlijk beeld van een visie of aanpak. De neiging is om daarover dan ook tot besluitvorming over te gaan. Maar is er wel echt sprake van gezamenlijkheid? Zijn alle mogelijke inzichten van de groep ingebracht? Een manier om daar achter te komen: vraag (als voorzitter of deelnemer) expliciet naar de afwijkende mening. Bijvoorbeeld: is er iemand die nog een heel ander idee heeft? Door deze vraag te stellen, nodig je deelnemers uit om hun nog niet uitgesproken gedachten te delen met de groep. Deze aanpak is ontleend aan Deep Democracy, een methode om tot betere besluiten in groepen te komen. Meer informatie: kijk op #12 Gebruik een talking stick Een hulpmiddel om iedereen te stimuleren beter naar elkaar te luisteren en om luidruchtige deelnemers af te remmen is de talking stick. De talking stick is een eeuwenoud gebruik onder Indiaanse stammen. De deelnemer die in de vergadering het woord heeft, houdt de stok vast. Alle andere deelnemers zwijgen en luisteren. Als de deelnemer klaar is met wat hij/zij wil zeggen, biedt deze een ander de stok aan. Die heeft dan het recht om te spreken. Zo wordt de talking stick van de ene persoon op de andere overgedragen. #13 Ga tekenen in de vergadering We onthouden 10% van wat we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien. Leg in je vergadering dus de nadruk op het visuele! Zorg voor een flipover, een grote wallpaper of A4/A3-vellen en stiften in diverse kleuren. Laat iemand een beeldverslag maken, met getekende illustraties en korte teksten. Dat wordt ook visueel notuleren of Graphic recording genoemd. Eén plaatje zegt meer dan woorden. Met beelden kun je eenvoudiger verbanden leggen en het leest sneller. Zo blijven de belangrijkste inzichten, conclusies en afspraken veel beter hangen bij de deelnemers.

6 #14 Schaf de rondvraag af Duurt de rondvraag bij jou zo lang? Merk je dat deelnemers in de rondvraag vragen stellen over zaken die vooral henzelf aangaan? Of dat er juist hele nieuwe agendapunten worden aangevoerd? Schaf de rondvraag af! Wij kunnen elkaar toch elk moment van de week vragen stellen en daar antwoorden op geven? Via de , whatsapp, etc. etc. of gewoon door bij elkaar langs te gaan. Daar is echt geen apart rondvraagmoment voor nodig! En mocht een vraag relevant zijn om daar in de hele groep op terug te komen, dan agendeer je deze gewoon in de volgende vergadering. Voor de volgende vergadering #15 Doorbreek het vergaderpatroon! Is dit herkenbaar: meerdere keren per jaar vergaderen met dezelfde mensen, in dezelfde zaal, met dezelfde tafelschikking. Zo n vergaderpatroon slaat de inspiratie dood en leidt tot slechte besluiten. Doorbreek bewust het patroon! Kies een andere locatie (bij een klant of projectpartner bijvoorbeeld), andere opstelling van tafels en stoelen, of ga staand vergaderen, rouleer het voorzitterschap. Wie slim vergadert, doorbreekt het patroon!

7 Vijf Werkvormen voor de alledaagse vergaderingen Werkvormen zijn methodes of een bepaalde aanpak voor bijeenkomsten. Werkvormen pas je toe om het overleg en de samenwerking tussen mensen te stimuleren. In trainingen of bij teambuilding worden vele werkvormen toegepast. Maar ook voor de alledaagse (periodieke) vergaderingen zijn er geschikte werkvormen die het overleg beter en leuker maken. Hieronder staan er 5 omschreven. Het ABC-tje Komt in jouw vergaderingen een brainstorm vaak moeizaam (of helemaal niet) op gang? "Het ABC-tje" is een werkvorm die kan helpen, vooral als bij deelnemers de ideeën niet zomaar opborrelen. Hoe gaat het in zijn werk: - Op een of meerdere flipovers schrijf je (in het groot!) alle letters van het alfabet onder elkaar - De deelnemers gaan bij de flipovers staan en pakken een stift - Vervolgens noteert iedereen ideeën en voorstellen, steeds beginnend met een van de letters van het alfabet. De uitdaging is om alle 26 letters ingevuld te krijgen! - Tenslotte bespreekt de groep met elkaar de opbrengst na. Stel jezelf voor aan de hand van je hand Wil je toch een voorstelronde doen in je vergadering? Geef er een duidelijke structuur aan! Dat helpt de deelnemers en bespaart tijd. Een interessante werkvorm waarbij de deelnemers in de voorstelronde elkaar goed leren kennen is de hand. Om de beurt stellen de deelnemers zich voor en steken daarbij achtereenvolgens hun duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink in de lucht. - Bij duim vertellen ze: ik ben goed in - Wijsvinger: ik wil mij ontwikkelen in - Middelvinger: ik heb een hekel aan - Ringvinger: ik ben trouw aan - Pink: ik voel me kwetsbaar als De Gele Kaart Naarmate de discussie in een vergadering vordert, neemt de kans toe dat mensen irrelevante zaken aanvoeren, of twee keer hetzelfde punt inbrengen. Hoe voorkom je nou zo'n situatie, die vaak leidt tot (te) lange vergaderingen? Een eenvoudige en doeltreffende werkvorm is De Gele Kaart. Toe te passen in overleggen met minimaal 4 personen. - Elke deelnemer krijgt voor het begin van de vergadering één gele kaart - Bij langdradigheid of herhaling van zetten mag elke deelnemer een gele kaart op tafel schuiven - 3 gele kaarten op tafel = rood! Dat betekent dat de discussie direct ten einde komt - De deelnemer die als laatste de kaart op tafel legde vat samen. De Omgekeerde Brainstorm Is het lastig om met een groep in vergadering nieuwe ideeën te bedenken? Ga dan out-of-the-box denken! Tja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een werkvorm die kan helpen bij het genereren van nieuwe ideeën is De Omgekeerde Brainstorm. De naam zegt het al, het is een andere manier van brainstormen. In deze werkvorm richt de groep zich op wat er zou moeten gebeuren om een probleem te vergroten in plaats van op te lossen.

8 Het gaat als volgt: - Formuleer de kernvraag waarin het gewenste doel/resultaat zijn verwoord. Bijvoorbeeld: hoe zorgen we ervoor dat alle medewerkers gezond blijven en zich betrokken voelen bij onze organisatie? - Herformuleer deze vraag in het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld: hoe bereiken we in onze organisatie een zo hoog mogelijk ziekteverzuim en totale onverschilligheid bij alle medewerkers? - Ga brainstormen over deze omgekeerde vraag. Er komen dan misschien suggesties voorbij zoals: Geef mensen opdrachten waarbij geen inspraak mogelijk is Laat de directie niemand op de hoogte stellen van nieuwe ontwikkelingen Bezuinig op hulpmiddelen en opleidingen - Verander alle ingebrachte suggesties in het positief tegenovergestelde, dus: Geef mensen de vrijheid hun eigen opdrachten te formuleren Stel iedereen altijd van alles op de hoogte Investeer in hulpmiddelen en opleiding - Kies met de groep één of meerdere oplossings- of denkrichtingen, en maak vervolgafspraken over wie wat uitwerkt. De Omgekeerde Brainstorm is een snelle en luchtige werkvorm, die je goed kan toepassen als je in een vergadering een lastige en complexe vraag gaat bespreken. Geef een cadeau Sluit je met een groep een vergadercyclus af (bijvoorbeeld aan het einde van het jaar of bij afronding van het project)? Dan is dit een mooie afsluitende werkvorm. Je daagt alle deelnemers uit om iets persoonlijks te zeggen over een ander. Het vraagt wel enig verbeeldings- en improvisatievermogen! Dit is de werkwijze: - De groep zit in een kring (zonder tafels!) - De voorzitter begint: hij/zij geeft een denkbeeldig cadeau aan een deelnemer, door gebruik te maken van zijn handen, lichaamstaal, mimiek, etc. "Alsjeblieft, ik heb dit mooie grote cadeau voor je meegebracht!" Belangrijk is dat de gever niet benoemt wat het cadeau is - De deelnemer neemt het cadeau dankbaar in ontvangst en improviseert door een ding, dier, etc. te noemen: Bedankt, wat een mooi heb je meegebracht! - De gever moet daarop weer improviseren door de reden van het geven van dat specifieke cadeau te noemen: Ja, ik dacht je zo n te geven, want - Als alle deelnemers één keer aan de beurt zijn geweest, sluit je de werkvorm af - Met deze werkvorm kun je op een persoonlijke manier uitspreken hoe je de samenwerking met elkaar hebt ervaren! Ik hoop dat je met de tips en werkvormen in dit E-book jouw vergaderingen beter en leuker kan maken, met betrokken deelnemers en waardevolle input van iedereen! Wil je meer informatie of ondersteuning bij jouw bijeenkomsten? Neem contact op! Hartelijke groet, Ruben Hurenkamp ruben@processucces.nl

Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten!

Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten! Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten! Met de juiste werkvormen op de juiste momenten krijg je in vergaderingen betrokken deelnemers,

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Effectief overleg start met effectief voorzitterschap WWW.OOSTERHOORNMZ.NL

Effectief overleg start met effectief voorzitterschap WWW.OOSTERHOORNMZ.NL Effectief overleg start met effectief voorzitterschap TIPS EN TRICKS Taken voorzitter De vergadering voorbereiding Zorgen dat de vergadering op tijd begint Taken toelichten en verantwoordelijkheden opleggen

Nadere informatie

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM

VOORZITTERSCHAP HAND OUT. Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT DK AMSTERDAM VOORZITTERSCHAP HAND OUT Training commissievoorzitters AFK 17 februari 2016 &MAES PRINSENGRACHT 1 1015 DK AMSTERDAM TEL. +31-(0)20-2621220 WWW.EN-MAES.NL VOORBEREIDING Met een goede voorbereiding kun je

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

1 People Do Change/IVA Onderwijs

1 People Do Change/IVA Onderwijs 1 People Do Change/IVA Onderwijs 2 People Do Change/IVA Onderwijs 3 People Do Change/IVA Onderwijs 1 Dit vergt minimaal 1 dagdeel van 4 klokuren. De werkwijze kan tot 10 teamleden door 1 facilitator worden

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen.

Eerste Hulp bij Teamontwikkeling. Inhoud. Doel. Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Eerste Hulp bij Teamontwikkeling Inhoud Een set tools die je kunt inzetten tijdens teamvergaderingen. Doel Teamleiders en teamcoördinatoren helpen om vergaderingen effectiever en leuker te maken, en de

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

Voorbeelden van overleg en besluitvorming

Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeeld 1. Oplossingsgericht vergaderen 1 1. Vaste agendapunten a. Bespreken verslag van de vorige vergadering b. Mededelingen c. Rondvraag 2. Vaststellen van

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen? zorgaanzet.net

Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen? zorgaanzet.net Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen? zorgaanzet.net Suggesties of ideeën om deze uitdaging aan te pakken? Schrijf ze op deze postkaart.

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding

(Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding (Vak)teksten lezen in vmbo - mbo - Handleiding Aan de slag met lezen in beroepsgerichte vakken Voor de verbetering van leesvaardigheid is het belangrijk dat leerlingen regelmatig en veel lezen. Hoe krijg

Nadere informatie

Hier ben ik (lessenserie Omgaan met pesten)

Hier ben ik (lessenserie Omgaan met pesten) Hier ben ik (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Hier ben ik Beginopstelling: Kring Deze dramales "Hier ben ik" voor groep 5/6 maakt onderdeel uit van de lessenserie over omgaan met pesten.

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Met intervisie aan de slag. Programmagroep

Met intervisie aan de slag. Programmagroep Met intervisie aan de slag Programmagroep Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is intervisie... 3 1.1 Leren leren van elkaar!... 3 1.2 Hoe wordt intervisie voor regio- en seniorcoaches georganiseerd?...

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Richtlijn voor het werkoverleg

Richtlijn voor het werkoverleg Richtlijn voor het werkoverleg Nummer: 11.0000274 Versie: 0.1 Vastgesteld door het CMT 10 maart 2011 doc.: pz_alle/regelingen/werkoverleg richtlijn Inleiding Communicatie is hét sleutelbegrip als het gaat

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Inleiding Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het

Nadere informatie

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van..

Vergaderen. Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. Vergaderen Wat is dat? Waarom moet dat? Dit is het boekje van.. 1. Wat is vergaderen? 1. Uitleg vragen en geven Jij mag vragen stellen aan je begeleiders. Ook de begeleiding heeft soms nieuws om te vertellen.

Nadere informatie

Produced by WEMA VERGADEREN

Produced by WEMA VERGADEREN VERGADEREN VERGADEREN? - Lang bij elkaar zitten en praten over actuele onderwerpen? - Discussies voeren en meningen uitwisselen? Veel mensen krijgen na verloop van tijd een hekel aan vergaderen. Er wordt

Nadere informatie

OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE. Richard Broer trainer/adviseur VERGADERAARS ALERT!

OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE. Richard Broer trainer/adviseur VERGADERAARS ALERT! 1 OR & VERGADEREN VARIATIE EN VERRASSING HOUDEN DE VERGADERAARS ALERT! Richard Broer trainer/adviseur IS VERGADEREN HET JUISTE INSTRUMENT? 2 Ja! Iedereen tegelijk op de hoogte Korte tijd nodig Synergetische

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen

Hand-out behorende bij de training. Werkoverleg. Voor iedereen, door iedereen Hand-out behorende bij de training Werkoverleg Voor iedereen, door iedereen Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level Level 14 5617 BC

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

VERGADEREN VOOR DUMMIES

VERGADEREN VOOR DUMMIES VERGADEREN VOOR DUMMIES DE AGENDA VASTSTELLEN Er zijn verschillende soorten agendapunten: Open Bij open agendapunten zijn er nog geen plannen gemaakt, er is nog geen concreet voorstel. De discussie is

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE Opvoedingsspel Opvoeden is een belangrijke, leuke, maar soms ook moeilijke taak. Voor veel ouders en opvoeders is dit dan ook geen kinderspel en

Nadere informatie

DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH. DE ELEVATOR PITCH Een korte handleiding voor het { geven van een pitch

DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH DE ELEVATOR PITCH. DE ELEVATOR PITCH Een korte handleiding voor het { geven van een pitch Een korte handleiding voor het { geven van een pitch Inhoud 1. Inleiding 2. De Pitch 3. De Pitch in 10 seconden 4. Tips en Adressen Inleiding Je bent uitgenodigd om je verhaal te vertellen. Het verhaal

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens?

Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens? Leerlingboekje Les 9 en 10 Naam:. Schrijfopdracht 5: Zijn vrienden het altijd eens? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen

Nadere informatie

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9

Relatiespel SPEELWIJZE. www.crearepartners.com. SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE RELATIESPEL - Bladzijde 1 / 9 SPEELWIJZE Relatiespel De meesten van ons besteden een flink deel van hun tijd aan relaties met anderen. Het is dan ook van groot belang deze contacten zo prettig

Nadere informatie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie

Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Bijlage 1: Draaiboek workshop inbedding gedragscode korte versie Doel Werkvorm Tijd Materialen Inleiding Het managen van de verwachtingen over de workshop Deel 1: Presentatie + filmpje Creëren van draagvlak

Nadere informatie

Praktische tips voor het voeren van een gesprek

Praktische tips voor het voeren van een gesprek Praktische tips voor het voeren van een gesprek David ter Avest Laura Hoekstra Mirjam Karsten Het waarachtige verhaal Vragen stellen en luisteren, we doen het de hele dag en toch staan we er zelden bij

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

11 werkvormen die helpen loslaten

11 werkvormen die helpen loslaten 11 werkvormen die helpen loslaten voor en door coaches met passie voor transformatie eindredactie: Hens van Soest COLOFON Uitgeverij: Auteurs: FOTOMISSIE Hens van Soest, Evelien Stadt, Yvonne Drieduite,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

BOUWPLAN Cocreatie sessie oktober 2012

BOUWPLAN Cocreatie sessie oktober 2012 BOUWPLAN Cocreatie sessie 1.0 3 oktober 2012 Bouwplan Co- creatiesessie 1.0 Team 1 Margo Bazuin Maarten Förster Leah van Adelberg Koen Klever De sessie De sessie gaat plaatsvinden op woensdagavond 3 oktober

Nadere informatie

Intercollegiale Consultatie

Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie Persoonlijk Advies Coaching en Training Materiaal Pagina 1 Intercollegiale Consultatie Intercollegiale Consultatie kan als werkwijze onderdeel zijn van de persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Rubrics vaardigheden

Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden Rubrics vaardigheden In het leerlab 2020 hebben 7 vernieuwingsscholen vier rubrics ontwikkeld om de persoonlijke groei van leerlingen in kaart te brengen. Deze rubrics zijn vaardigheden

Nadere informatie

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen.

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen. WELKOM! Wat geweldig dat je het werkboek hebt gedownload. Dat betekent een belangrijke volgende stap in jouw succes. Want succes bereik je alleen door te doen. Dit werkboek is onderdeel van het Webinar

Nadere informatie

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Moreel beraad is een dialogische werkvorm waarin het onderzoeken van een casus centraal staat. Het is een stappenplan waarin zowel houdingsgerichte

Nadere informatie

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt.

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Peize, 19 december 2017 Beste lezer, De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Deze spel- en werkvormen zijn een decembercadeau. Ik wens

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min.

Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Vrucht van de Geest Leeftijd: 9-12 Thema: God, heilige Geest, identiteit, Normen en waarden, Pinksteren Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de uitwerking van de Geest in mensen. Doelen van deze

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

LEEFPLEZIER VERKENNEN

LEEFPLEZIER VERKENNEN 1 2 3 Thema 1 LEEFPLEZIER VERKENNEN Module Kiezen is een kunst. Kunnen kiezen. Keuzes hebben en afhankelijk zijn van zorg. De waarde van behoud van regie. Inleiding Zelf doen, zelf kiezen: zo belangrijk!

Nadere informatie

Spelenderwijs opvoeden

Spelenderwijs opvoeden INKIJKEXEMPLAAR Spelenderwijs opvoeden Creatieve oplossingen van ouders voor tien wel héél herkenbare gezinsdilemma s inspiratie boekje Wat leuk dat je dit Inspiratieboekje in handen hebt! Zonder een gezinsagenda,

Nadere informatie

om Babbelonië te evalueren

om Babbelonië te evalueren speelse manieren om Babbelonië te evalueren Vuile was/propere was Knip voor elke deelnemer een propere trui en een vuile trui uit. Sjablonen zijn te vinden op internet. Hang een wasdraad op in het lokaal.

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 1: de beginstelling, de Toren en de Loper Extra spullen - Stickers met de namen van de kinderen. - Voldoende kopieën van het uitdeelvel Loop van de stukken ; 1

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts.

Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts. Het Presentatie Structuur Model Hoe ontwikkel jij overtuigende presentaties en webinars? Introverte ZZP-ers worden hooggewaardeerde experts. Het Presentatie Structuur Model De hoofdindeling van een presentatie,

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden.

Instructie voor leerlingen.. 5. Gebruik van de lesbrieven. 6. Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7. Wat wil je zijn en worden. VOORBEELD DE KLAS ALS TEAM (LEERLINGENBOEK) INHOUDSOPGAVE Instructie voor leerlingen.. 5 Gebruik van de lesbrieven. 6 Lesbrief: Wat wil je zijn en worden.. 7 Wat wil je zijn en worden. 11 Wat wil je zijn

Nadere informatie

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep

Teambuilding = vormen van een goedwerkende groep Inspiratiedag 2/02/ 08 Werkwinkel Groep vormen met je begeleidingsploeg Hoe werken aan een toffe sfeer in de begeleidingsploeg? Hoe kan je als hoofdverantwoordelijke de verstandhouding en samenwerking

Nadere informatie

Pendelbemiddeling, wat is het

Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling kan worden ingezet als het niet lukt de buren na 1 intake gesprek bij elkaar te brengen voor een gezamenlijk gesprek en de bemiddelaars van oordeel zijn

Nadere informatie

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl

2014 Kioppe, Arnhem Pedagoge drs. Marleen Kerstens www.bewustekinderopvang.nl Dit e-book is een gratis uitgave van: Kioppe voor Bewuste Kinderopvang en is onderdeel van Procesgericht Vergaderen in de Kinderopvang De eerste titel uit deze vergadermethode is 'Iedereen doet mee!' Kioppe,

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Opa, wie is God? Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 0-8 jaar DOELSTELLINGEN Grootouders wisselen ervaringen uit over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders helpen elkaar op weg met tips en adviezen over geloofsopvoeding en kleinkinderen. Grootouders zijn

Nadere informatie

Handleiding Startwijzer

Handleiding Startwijzer Handleiding Startwijzer Aan de slag met de Startwijzer VO De Startwijzer VO is een digitale scan die in beeld brengt hoe startende leraren op school ingewerkt en begeleid worden en op welke onderdelen

Nadere informatie

DUUR WAT HOE MATERIAAL

DUUR WAT HOE MATERIAAL DUUR WAT HOE MATERIAAL 0.00 5 min Intro begeleiders Introductie thema agressiehantering Doelen simulatiespel Toelichting rollen Introduceer jezelf en het spel Introductie begeleiders Nodig deelnemers uit

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen

Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Werkoverleg in de groothandel in Levensmiddelen, Zoetwaren, Tabaksproducten en Bakkerijgrondstoffen Maart 2002 INLEIDING Deze brochure is ontwikkeld door vertegenwoordigers van medewerkers en werkgevers

Nadere informatie

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten

Versie 10 juni 2015 Uitgave Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten VERGADERTIPS Dit is een uitgave van het Centrum voor Bestuurlijke Activiteiten. Het CBA ondersteunt de medezeggenschap en inspraak binnen Fontys Hogescholen en is betrokken bij: CMR, DMR-en, IMR-en, (G)OC

Nadere informatie

Workshop Rapport maken

Workshop Rapport maken Workshop Rapport maken Deze workshop voer je in drietallen uit. Tip: Lees voordat je aan deze workshop begint paragraaf 11.3 van Gesprekscommunicatie nog eens door! Materialen 1 Wie leest dit voor? 2 Rolbeschrijving

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

Beste mentoren en collega s,

Beste mentoren en collega s, Beste mentoren en collega s, Welkom aan het begin van een nieuw schooljaar als mentor/docent van een derde klas. Ter voorbereiding tref je hieronder de handleiding voor het startprogramma dat je straks

Nadere informatie