Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten!"

Transcriptie

1

2 Er valt veel te winnen in het beter maken van de alledaagse vergaderingen, periodieke overleggen en bijeenkomsten! Met de juiste werkvormen op de juiste momenten krijg je in vergaderingen betrokken deelnemers, waardevolle input van iedereen, en bovenal: een prettige sfeer! In dit E-book deel ik 13 werkvormen die je zonder veel voorbereiding kunt toepassen. Stop met oeverloos vergaderen, ga SLIMMER vergaderen! Hartelijke groet, Ruben Hurenkamp Processucces Wil je meer informatie of ondersteuning bij jouw bijeenkomsten? Ik help je graag! Kijk op of stuur een bericht naar

3 # 1 Stel per vergadering maar één doel vast Waarom verlopen vergaderingen vaak niet efficiënt en duren ze te lang? Omdat......we vaak meerdere bedoelingen hebben met een agendapunt,...we soms niet eens weten wat het doel is van een agendapunt,...de deelnemers zelf verschillende doelen in hun hoofd hebben bij een agendapunt. Zo kan het in een vergadering gebeuren dat deelnemers......bij een informatieve mededeling uitgebreid gaan discussiëren,...in een brainstorm meteen allerlei conclusies trekken....bij een concept-besluit dat voorligt allerlei suggesties (opnieuw) inbrengen, Ideaal gezien zou elke vergadering maar één doel moeten hebben: - het delen van informatie, - het spuien van nieuwe ideeën, of - het uitwisselen van meningen en het nemen van een besluit. Ga in jouw vergaderplanning na of het mogelijk is om in elk overleg telkens maar één van deze doelen te hanteren. Als dat niet lukt, splits dan je vergadering op in delen, en benoem vooraf bij elk onderdeel wat het vergaderdoel is (en wat niet). #2 Informatieve presentatie? Doe aansluitend de Ultrakorte Reactie In de vergadering geeft iemand een presentatie. Tijdens of daarna zijn het vaak dezelfde deelnemers die hun (uitgebreide) mening op tafel leggen. En zijn het dezelfde anderen die blijven zwijgen... Is dit herkenbaar? Pak het eens als volgt aan: Aansluitend op de presentatie geven alle deelnemers om de beurt een ultrakorte reactie. Bijvoorbeeld in maximaal 2 zinnen of binnen 10 seconden. De voorzitter van het overleg slaat niemand over, ook niet degenen die normaliter stil blijven. De inleider van de presentatie krijgt zo een totaalbeeld van de meningen in de groep. Vervolgens wijst de inleider een paar mensen aan waarvan hij graag een uitgebreidere reactie wil horen. Met deze aanpak zorg je voor actieve betrokkenheid van iedereen!

4 #3 Vergaderen zonder agenda, maar met structuur: Lean Coffee ideeën spuien De werkwijze van Lean Coffee is als volgt: 1. Bij de start van het overleg (of vooraf) verzamelen deelnemers de onderwerpen of bespreekpunten. 2. De inbrengers geven om de beurt een hele korte toelichting (maximaal 30 seconden!) op het onderwerp: Wat houdt het in en waarom nu bespreken? 3. Eén van de deelnemers noteert het onderwerp in maximaal 3 woorden op een memokaartje en plakt deze op een flipover-vel. 4. Na het inbrengen van de onderwerpen volgt de stemronde. Iedereen geeft 3 punten, naar eigen inzicht te verdelen over één of meerdere onderwerpen. Eén van de deelnemers noteert de punten op elk memokaartje en plaatst deze in volgorde van het puntentotaal. 5. Dan volgt de time boxed bespreking: selecteer de 3 onderwerpen met de meeste punten, die je elk in 15 minuten bespreekt (kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld 4 onderwerpen van elk 10 minuten). 6. Belangrijk: houd de afgesproken tijd goed in de gaten! 7. Sluit elk onderwerp af met een paar minuten afronding: Wat zijn de vervolgacties, wie doet wat? #4 Informatie beklijft beter met een opdracht vooraf Informatie die in een vergadering wordt gepresenteerd, blijft beter hangen als de deelnemers vooraf deze opdracht krijgen van de voorzitter: Maak tijdens de presentatie aantekeningen over - wat de belangrijkste 3 inzichten zijn - welke associaties de informatie oproept - wat het betekent voor het eigen werk - wat het betekent voor het werk van collega's of leidinggevenden - welke 3 actiepunten je kunt formuleren Je kunt elke deelnemer al deze (of andere) vragen voorleggen, of de vragen verdelen over de groep. Na afloop van de presentatie volgt (met de inleider) een gezamenlijke uitwisseling over de genoteerde antwoorden.

5 #5 Snelle uitwisseling in een groep: De Stand-Up De Stand-Up is een onderdeel van Scrum, een project-methode afkomstig uit de ICT. Voor gewone periodieke vergaderingen is Scrum niet echt geschikt, maar de Stand-Up als werkvorm is wel goed toe te passen! Je kan de Stand-Up dagelijks doen, of wekelijks, 2-wekelijks, maandelijks, etc. Elke keer komen de volgende vragen aan bod: Wat heb ik gedaan sinds de vorige meeting? Wat ga ik doen tot de volgende meeting? Waar loop ik tegenaan en welke hulp heb ik daarbij nodig? De werkwijze is als volgt: 1. Deelnemers inventariseren de onderwerpen en actiepunten. Elk punt komt op 1 memokaart te staan. 2. Verdeel een flipover-vel of whiteboard in 3 kolommen. Boven de 1 e kolom zet je TO DO. Boven de 2 e kolom DOING. Boven de 3 e kolom komt DONE te staan. 3. Verdeel alle memokaarten op basis van de huidige stand van zaken over deze 3 kolommen. 4. Nu kan het korte overleg starten. De deelnemers verzamelen zich en lopen alle punten in de kolommen na. Bij TO DO: Wat moet gedaan worden? Binnen welke termijn? Wie doet het? Wat is er nodig? Bij DOING: Waar loop je tegen aan? Wat heb je nodig? Wat is klaar en kan naar DONE? Belangrijk detail: de Stand-Up doe je staand! #6 Ideeën rangschikken met de COCD Box Als je in een brainstorm met een groep veel ideeën hebt verzameld, kan het veel tijd kosten om deze te clusteren en te rangschikken. De COCD-box is een werkvorm die kan helpen dit proces te versnellen: 1. Noteer tijdens de brainstorm elk idee op een aparte memokaart 2. Geef elke deelnemer blauwe, rode, en gele stickers. Blauw = niet origineel, wel goed uitvoerbaar, op korte termijn resultaat Rood = origineel en ook uitvoerbaar. Het geeft een WOW gevoel Geel = een heel origineel idee, nog niet duidelijk hoe uit te voeren, misschien in de toekomst? 3. Alle deelnemers noteren individueel op papier welke ideeën ze welke kleur willen geven. 4. Laat iedereen dan de gekleurde stickers op de gekozen ideeën plakken. Door iedereen eerst individueel te laten kiezen, voorkom je dat deelnemers in hun stemgedrag reageren op elkaar. Zo kom je tot een mooie clustering en prioritering van alle ideeën, van laaghangend fruit tot baanbrekende voorstellen. Een uitgebreide toelichting van deze werkvorm vind je op

6 #7 De Omgekeerde Brainstorm Is het lastig om met een groep in een vergadering nieuwe ideeën te bedenken? Ga dan out-of-the-box denken! Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een werkvorm die je out-of-the-box kan helpen is De Omgekeerde Brainstorm. Daarbij richt de groep zich op wat er zou moeten gebeuren om een probleem te vergroten in plaats van op te lossen! Het gaat als volgt: 1. Formuleer de kernvraag, bijvoorbeeld: hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers inzetbaar blijven en zich betrokken voelen bij de organisatie? 2. Herformuleer deze vraag in het tegenovergestelde: hoe bereiken we in onze organisatie een zo hoog mogelijke uitval en totale onverschilligheid bij de medewerkers? 3. Ga brainstormen over deze omgekeerde vraag. Er komen dan waarschijnlijk suggesties op tafel zoals: - Laat medewerkers zoveel mogelijk overwerken - Geef opdrachten waarbij geen inspraak mogelijk is - Bezuinig op hulpmiddelen en opleidingen 4. Verander alle ingebrachte suggesties in het positief tegenovergestelde, dus: - Voorkom overwerk - Geef medewerkers de vrijheid hun eigen werk in te richten - Investeer in hulpmiddelen en opleidingen 5. Kies met de groep één of meerdere oplossings- of denkrichtingen. Maak afspraken over het uitwerken daarvan. De Omgekeerde Brainstorm is een snelle en luchtige werkvorm, die je goed kan toepassen als je in een vergadering een lastige en complexe vraag gaat bespreken.

7 #8 Zo kom je tot uitwisseling én ideeën: De Meervoudige Kaartvraag In sommige vergaderingen wil je graag een uitwisseling van meningen over een bepaalde situatie of vraagstuk, en tegelijkertijd ook ideeën verzamelen over hoe iets anders en beter kan. Met De Meervoudige Kaartvraag lukt dat. Met deze werkvorm belicht je meerdere kanten van een vraagstuk. Hieronder lees je de werkwijze: 1. Het vraagstuk splits je eerst op in 3 deelvragen: - Wat vinden we prettig in de huidige situatie? - Van wat in de huidige situatie willen we af? - Welke ideeën ter verbetering hebben we? 2. De deelnemers krijgen memokaarten in 3 kleuren: voor "prettig" groene, voor "van af" rode, voor "ideeën" gele kaarten. 3. Per gekleurd memokaart schrijven de deelnemers één opmerking op (in maximaal 3 woorden). 4. Je kunt in één ronde de drie deelvragen tegelijkertijd behandelen, of het in 2 of 3 opeenvolgende ronden te doen. 5. De deelnemers plakken hun beschreven memokaarten op een groot vel aan de muur. Als er antwoorden overeenkomen, voeg je de memokaarten bij elkaar. 6. Eventueel kun je de deelnemers met turven of met stickertjes een waardering laten geven aan de antwoorden op de 3 deelvragen. De opbrengst van deze werkvorm: een gezamenlijk beeld van zaken die de groep nu wel en niet prettig & zinvol vindt in de huidige situatie, plus ideeën voor verbetering en verandering!

8 #9 De Ideeëncarrousel De Ideeëncarrousel is geschikt voor als je in een vergadering niet alleen nieuwe ideeën wilt verzamelen, maar ook concrete vervolgstappen wilt afspreken. Deze werkvorm kun je toepassen bij minimaal 9 deelnemers en een voorzitter. Als je alle stappen goed wilt doorlopen, heb je wel zo n 1,5 uur nodig. 1. Start met een brainstorm om te komen tot een hoeveelheid ideeën. 2. Cluster deze ideeën tot ongeveer 3 à 4 thema s. Als de thema s vooraf al bekend zijn, dan zijn stap 1 en 2 niet nodig. 3. Benoem per thema een thema-eigenaar. 4. Creëer thema-hoeken in de zaal, met flipovers, memokaarten en stiften. 5. Verdeel de overige deelnemers over de thema s (3 à 5 deelnemers per thema, afhankelijk van de omvang van de totale groep). 6. Binnen een vooraf afgesproken tijd (ongeveer 10 minuten) vult elk groepje ideeën aan op de flipover. Schrijf op memokaarten, zo kun je de ingebrachte punten makkelijk herschikken. 7. Is de afgesproken tijd verstreken, dan schuift elk groepje door naar de volgende themahoek. De thema-eigenaar blijft op zijn plek staan. 8. Na een korte briefing van de thema-eigenaren, borduurt de nieuwe groep voort op de ideeën van de vorige groep: aanvullen, clusteren, samenvoegen. 9. Zo schuiven alle groepjes in een aantal rondes telkens door. Maak het in elke volgende ronde steeds concreter: van thema naar onderwerpen, van onderwerpen naar prioriteren, van prioriteren naar acties en actiehouders. 10. In de laatste ronde eindigt elk groepje bij de plek waar deze is begonnen. Het groepje en themaeigenaar bereiden een korte pitch voor over het ontstane plan van aanpak. 11. In de pitchronde presenteren de groepjes hun plan van aanpak. Alle andere deelnemers kunnen vragen stellen en feedback geven. 12. Tenslotte is er de mogelijkheid voor iedereen om zich aan te sluiten bij één of meerdere thema s en daarover vervolgafspraken te maken. De thema-eigenaar bewaakt de afspraken.

9 #10 De Parkeerplaats In veel vergaderingen hebben we last van een 'parkeerprobleem'. Dat probleem ontstaat als deelnemers niet relevante of persoonlijke punten aanstippen en daar (te veel) aandacht voor vragen. Vaak leidt dit tot ergernis bij de overige deelnemers en de voorzitter. Door het niet of niet-tijdig parkeren van deze punten duurt de vergadering onnodig langer! Er is een eenvoudige oplossing voor dit probleem: De Parkeerplaats. Die werkt als volgt: 1. Teken een grote P op een vel papier (minimaal A3-formaat) 2. Hang het vel op een zichtbare plek aan de muur, of leg het op de vergadertafel 3. De niet relevante, niet dringende punten, suggesties, tips en overige informatie kun je 'parkeren' door deze op het vel te noteren. 4. Aan het einde van de vergadering kun je de parkeerplaats kort nalopen. Of iemand stuurt de punten per mail na. #11 Ga actief op zoek naar de afwijkende mening Tijdens een vergadering kan een discussie vrij snel een bepaalde richting op gaan. Een paar deelnemers vullen elkaar aan en zo vormt zich al gauw een beeld van een visie of aanpak. De neiging is om daarover dan meteen een besluit te nemen. Maar is er wel echt sprake van gezamenlijkheid? Zijn alle mogelijke inzichten van de groep ingebracht? Een methode om daar achter te komen: Vraag (als voorzitter of deelnemer) expliciet naar de afwijkende mening(en) van de groep. Bijvoorbeeld: Is er iemand die nog een heel ander idee heeft? Door deze vraag te stellen, nodig je deelnemers uit om hun nog niet uitgesproken gedachten te delen met de groep. Deze aanpak is ontleend aan Deep Democracy, een zienswijze en methode om tot betere besluiten in groepen te komen. Kijk voor meer informatie op

10 #12 Prioriteren en besluiten Heb je met een groep in een vergadering diverse oplossingen bedacht voor een vraagstuk? En weet je niet zo goed hoe je met de groep tot een keuze komt? De werkvorm Prioriteren en besluiten helpt bij het nemen van een gezamenlijk besluit: 1. Zorg dat je evenveel oplossingen hebt als deelnemers aan de groep. Hiervoor moet je eventueel oplossingen clusteren of juist opsplitsen. Heb je veel meer deelnemers dan oplossingen? Stel dan duo's samen en zorg voor evenveel oplossingen als dat er duo's zijn. 2. De voorzitter van het overleg kan actief meedoen, of alleen begeleiden. 3. Alle deelnemers (of duo's) krijgen één kaartje waarop een oplossing staat geschreven. 4. Vervolgens loopt iedereen rustig door de zaal. 5. Al lopend ruilen de deelnemers telkens hun kaartje met iemand die ze tegenkomen. Zorg dat er 2 à 3 keer geruild wordt. 6. Op het teken van de voorzitter stopt iedereen met lopen. De deelnemers zoeken de persoon die het dichtst bij staat op en verdelen samen 7 punten over de 2 oplossingen die op de 2 kaartjes staan. Bijvoorbeeld: oplossing A krijgt 3 punten, oplossing D 4 punten. Andere verdeling kan ook. 7. De punten die elke oplossing krijgt, worden op het kaartje geturfd. 8. Dit herhaal je tot je 5 rondes hebt gehad. 9. Na de 5 e ronde tellen de deelnemers de punten op het kaartje dat ze dan in de hand hebben. 10. Plak de kaartjes in volgorde van punten op de muur of flipover. Ook kun je alle deelnemers in puntenvolgorde laten opstellen. #13 Ga tekenen! We onthouden 10% van wat we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien. Leg in je vergadering dus de nadruk op het visuele! Zorg voor een flipover of A4/A3-vellen en stiften in diverse kleuren. Laat iemand een beeldverslag maken, met getekende illustraties en korte teksten. Visueel notuleren of Graphic recording heet dat. Eén plaatje zegt meer dan woorden. Met beelden kun je eenvoudiger verbanden leggen en het leest sneller. Zo blijven de belangrijkste inzichten, conclusies en afspraken beter hangen bij de deelnemers.

Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Ideaal gezien zou elke vergadering dus maar één doel moeten hebben!

Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Ideaal gezien zou elke vergadering dus maar één doel moeten hebben! Voordat je vergadert #1 Stel maximaal één doel per vergadering Waarom verlopen vergaderingen vaak niet efficiënt en duren ze zo lang? Omdat we meerdere doelen in één vergadering willen stoppen! Er zijn

Nadere informatie

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken

Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Draaiboek voorbereidende bijeenkomst, startsituatie team in kaart brengen en traject uitwerken Inhoud document Hulpmiddel om een bijeenkomst met het team te organiseren om de startsituatie van het team

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK

CONCEPT TOOL ONTWERPEN IN BEELD VOOR EIGEN GEBRUIK 1 Leerdoelen verhelderen 1A Hoe ziet de vaardigheid eruit? Neem een vaardigheid die in komende project of les belangrijk gaat zijn. Schrijf de vaardigheid op een groot vel en verdeel de rest van het vel

Nadere informatie

Handleiding Verbetercheck in teams

Handleiding Verbetercheck in teams Handleiding Verbetercheck in teams Praktisch hulpmiddel om de Verbetercheck in een team toe te passen 22 maart 2011 Betrokken partijen: Teksten en advies: Huub Pennock en Alex van der Wal 1 Inleiding De

Nadere informatie

Effectief overleg start met effectief voorzitterschap WWW.OOSTERHOORNMZ.NL

Effectief overleg start met effectief voorzitterschap WWW.OOSTERHOORNMZ.NL Effectief overleg start met effectief voorzitterschap TIPS EN TRICKS Taken voorzitter De vergadering voorbereiding Zorgen dat de vergadering op tijd begint Taken toelichten en verantwoordelijkheden opleggen

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Werkvorm voor gesprek middenkader

Werkvorm voor gesprek middenkader Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen het gesprek aan te gaan over

Nadere informatie

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Creatief brainstorm sessie draaiboek Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Voorbereiding De voorbereiding van de workshop bestaat uit acht stappen 1. Formuleer een vraagstelling

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS HANDLEIDING AAN DE SLAG MET TRENDS ORGANISEER EEN TRENDSESSIE MET DE TRENDPUBLICATIE IEDEREEN AAN ZET DOEL Met deze set kun jij samen met anderen de gevolgen van trends voor de communicatie van de Rijksoverheid

Nadere informatie

Handleiding Vergadertechnieken

Handleiding Vergadertechnieken Handleiding Vergadertechnieken Zelfstudie en rapporteren Bij OGO leer je niet alleen via het actief deelnemen aan groepsdiscussies, maar ook via het individueel uitvoeren van zelfstudieopdrachten (ZSO).

Nadere informatie

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam

Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Sessieplan Ideeteams Dag 2 Innovatie driedaagse Gemeente Rotterdam Wat: Dag 2 van de ideeteams die tijdens de Innovatie driedaagse aan de slag gaan bij de gemeente Rotterdam Doelen dag 1: Het bepalen van

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

D R A A I B O E K W O R K S H O P :

D R A A I B O E K W O R K S H O P : D R A A I B O E K W O R K S H O P : K L A N T G E R I C H T W E R K E N B I J. Programma Samen voor de klant 3 O U T L I N E Opdracht vóór de eerste sessie: Neem een positief voorbeeld van klantgerichtheid

Nadere informatie

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee

RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee RISICO-ANALYSE Een gewaarschuwd mens telt voor twee In 3 uur zicht op de risico s in en buiten uw bedrijf - Inventariseer factoren die het succes van uw onderneming in de weg kunnen staan - Met stappenplan

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato

SPELVARIANTEN. Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Inleiding Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt

In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt In 5 stappen een werkoverleg houden dat wél het verschil maakt Vergaderen, je hebt er vaak geen zin in. Toch is het belangrijk om af en toe belangrijke zaken met elkaar als team te bespreken. Met deze

Nadere informatie

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht

Wat is Kraak kracht? Kraak kracht Wat is? Met de kaarten van Kraak Kracht evalueert u Kraak de Klas. U gaat door middel van de vragen die op de kaarten staan in gesprek met de leerlingen over de vaardigheden die ze hebben gebruikt. U kunt

Nadere informatie

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training!

E- book. 5 werkvormen met post- its. LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! E- book 5 werkvormen met post- its LaCretio ondersteunt trainers met het geven en ontwikkelen van hun training! Inleiding Post- its, ze zijn er in allerlei verschillende kleuren, maten en merken. Ik heb

Nadere informatie

Werkvorm groepsgesprek professionals

Werkvorm groepsgesprek professionals Werkvorm groepsgesprek professionals Creëren van een stimulerende werkomgeving en het vergroten van professionele autonomie Deze werkvorm kan worden gebruikt om met medewerkers van Justitiële Jeugdinrichtingen

Nadere informatie

Gespreksleidraad collegiaal reflectie moment

Gespreksleidraad collegiaal reflectie moment Gespreksleidraad collegiaal reflectie moment Wanneer gebruik je deze gespreksleidraad? op het jaargesprek willen we je uitnodigen om voor je eigen ontwikkeling een aantal mensen te vragen om mee te denken.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg

Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg Draaiboek voor het team Kwaliteit van verzorging en opvoeding in de residentiële jeugdzorg Marjan de Lange Cécile Chênevert Utrecht, september 2011 2011 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

9. Schrijfopdrachten

9. Schrijfopdrachten 9.1 Poëzie doel Creatief schrijven activeren voorkennis toepassen kennis wanneer n.v.t. groepssamenstelling individueel duur 20 minuten De leerkracht geeft leerlingen een begrip, apparaat, mening, enzovoort.

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Voorbeelden van overleg en besluitvorming

Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeelden van overleg en besluitvorming Voorbeeld 1. Oplossingsgericht vergaderen 1 1. Vaste agendapunten a. Bespreken verslag van de vorige vergadering b. Mededelingen c. Rondvraag 2. Vaststellen van

Nadere informatie

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café

Doel. Vertrekpunt: Santé! De beste gesprekken voer je... op café Doel Geanimeerde gesprekken voeren over belangrijke vragen of thema s in verschillende rondes. Elke deelnemer komt aan het woord. Een worldcafé kan je gebruiken om informatie te verzamelen binnen één thema

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan)

Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Het rondetafeloverleg (i.v.m. 1Gezin1Plan) Inleiding Tijdens een rondetafeloverleg of -bijeenkomst overlegt een gezin met personen uit het sociale netwerk en betrokken zorg- en dienstverleners over het

Nadere informatie

De golf spoelt op het strand. 1. golf 2. strand

De golf spoelt op het strand. 1. golf 2. strand Coöperatieve werkvormen voor spellingonderwijs Schud & pak : - Maak een stapel kaartjes met (werk)woorden in een ondersteunende zin De golf spoelt op het strand. 1. golf 2. strand - - Zet leerlingen in

Nadere informatie

Met intervisie aan de slag. Programmagroep

Met intervisie aan de slag. Programmagroep Met intervisie aan de slag Programmagroep Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Wat is intervisie... 3 1.1 Leren leren van elkaar!... 3 1.2 Hoe wordt intervisie voor regio- en seniorcoaches georganiseerd?...

Nadere informatie

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren?

Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? Welke coöperatieve werkvormen gaan we aanleren? w 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 1 X 2 X X 3 X X X 4 X X X X 5 X X X X X 6 X X X X X X 7 X X X X X X X 8 X X X X X X X X ö 1. D e n k e n D e

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid

Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Handleiding groepsproject Meer Duurzaamheid Beschrijving van het groepsproject Dit project gaat om de toekomst, jullie toekomst. Hoe je je die voorstellen en welke bijdrage je daaraan kunt leveren. We

Nadere informatie

De bruistablet. Creatief zoeken naar

De bruistablet. Creatief zoeken naar De bruistablet Creatief zoeken naar sprankelende oplossingen Op de jeugddienst word je dagdagelijks geconfronteerd met kleine en/of grote problemen, vraagstukken, uitdagingen die een antwoord van je vragen.

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt.

Schrijf deze agenda voor dag 1 op een whiteboard. En zorg dat je gedurende de dag activiteiten afvinkt. DAG 01 UNDERSTAND/ DEFINE Op dag 1 kickstart je je sprint en duik je in de behoefte van je gebruiker, je lange termijn doel en het innovatievraagstuk dat je wilt oplossen de komende drie sessies. In de

Nadere informatie

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER. Magda op school? Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. materialen. Doelen STERKE SCHAKELS MAGDA? REGELS OP SCHOOL EN DE WERKVLOER Jongeren krijgen op school, op de werkplek, in de klas met allerlei regels en afspraken te maken. Zijn de afspraken en regels duidelijk genoeg voor hen? Wat vinden

Nadere informatie

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard.

Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Werkvorm: Bekend, Benieuwd en Bewaard. Doel: Eén van jullie groep gaat opschrijven wat jullie al weten over De Tweede Wereldoorlog (bekend). Daarna schrijven jullie op wat jullie graag willen weten over

Nadere informatie

BOUWPLAN Cocreatie sessie oktober 2012

BOUWPLAN Cocreatie sessie oktober 2012 BOUWPLAN Cocreatie sessie 1.0 3 oktober 2012 Bouwplan Co- creatiesessie 1.0 Team 1 Margo Bazuin Maarten Förster Leah van Adelberg Koen Klever De sessie De sessie gaat plaatsvinden op woensdagavond 3 oktober

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders Pagina 1 van 10 Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor Strategieën ter bevordering van interactie communicatiestijl van het kind Rol van de ouder 1: Laat je kind

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt.

De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Peize, 19 december 2017 Beste lezer, De spel- en werkvormen in dit document komen uit mijn nieuwe boek dat in het voorjaar van 2018 verschijnt. Deze spel- en werkvormen zijn een decembercadeau. Ik wens

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen

Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Actief en creatief aan de slag met de Belevingskaart: 8 inspirerende werkvormen Een belevingskaart? Om inzicht te krijgen hoe kinderen en jongeren hun buurt ervaren, bezochten de onderzoekers van het KIDS-project

Nadere informatie

2. Inleiding. Wij wensen u veel plezier met het lezen van onderstaand concept.

2. Inleiding. Wij wensen u veel plezier met het lezen van onderstaand concept. 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek met Pim Dopheide op dinsdag 25 maart 2014, presenteert de projectgroep van GECKO Unlimited u onderstaand voorstel betreffende

Nadere informatie

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden

Deck of Needs. De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Deck of Needs De snelste manier om de 'juiste' woorden te vinden Het Deck of Needs is ontwikkeld door Drs. Hugo A. Roele, schrijver van het Book of Needs en mede-oprichter van www.kommunikasie.org. a-1

Nadere informatie

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen

Een uitvinding hoeft niet alleen je eigen leven een stukje makkelijker te maken, denk ook aan de wereldproblemen Wat is jouw uitvinders naam? INTRODUCTIE Als je dit boekje in handen hebt, ben je waarschijnlijk iemand die al een uitvinding heeft bedacht en daarmee de wereld gaat veranderen voor jezelf en anderen,

Nadere informatie

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10

SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE OPVOEDINGSSPEL - Bladzijde 1 / 10 SPEELWIJZE Opvoedingsspel Opvoeden is een belangrijke, leuke, maar soms ook moeilijke taak. Voor veel ouders en opvoeders is dit dan ook geen kinderspel en

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Samenwerken èn netwerken

Samenwerken èn netwerken Samenwerken èn netwerken Stappenplan voor versterken van zelforganisaties Auteurs Saskia van Grinsven en Jamila Achahchah Fotografie: Guillermo Dazelle MOVISIE Juni 2012 Inleiding Voor je ligt een stappenplan

Nadere informatie

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft.

Schrijf je leerwensen voor deze training op. Laat je hierbij inspireren door je standpunten bij de uitspraken die de trainer net gedaan heeft. DAG 1 OPDRACHT BESCHIKBARE HULPMIDDELEN TIJD LEEROPBRENGSTEN 1.1. Schrijf je leerwensen op Post-it en flip-over met als titel: Leerwensen 5-10 minuten Bewust bezig zijn met je eigen ontwikkeling als begeleider

Nadere informatie

Plan het plan. Brainstorm methodieken. 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken

Plan het plan. Brainstorm methodieken. 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken Plan het plan Brainstorm methodieken Auteur: Ellen De Grauwe edegrauwe@vvj.be 1. Gebruik niet zomaar Brainstormmethodieken Een brainstorm is ideaal om heel veel ideeën bij elkaar te bedenken. Maar niet

Nadere informatie

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen en Casus Tafels leren in samenwerking met OBS Het Galjoen, Den Hoorn Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus ontwerpen leerlingen een leuke manier om tafels te

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor korte toekomstbabbel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor korte toekomstbabbel Leidraad voor toekomstbabbel 4 tot 8 personen 20 min Nodig enkele buren, vrienden, een groepje

Nadere informatie

E-book. 5 werkvormen voor een krachtig actieplan. Mastering Change

E-book. 5 werkvormen voor een krachtig actieplan. Mastering Change E-book 5 werkvormen voor een krachtig actieplan Mastering Change 5 werkvormen voor een krachtig actieplan Door Stefan op de Woerd en Jochem Aubel Het is een grote uitdaging voor veel trainers is om ervoor

Nadere informatie

Uitwisseling tussen beleid en werkpraktijk. Gemeente Den Bosch en centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof van Reinier van Arkel

Uitwisseling tussen beleid en werkpraktijk. Gemeente Den Bosch en centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof van Reinier van Arkel Uitwisseling tussen beleid en werkpraktijk Gemeente Den Bosch en centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof van Reinier van Arkel De gemeente Den Bosch en het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie

Nadere informatie

Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen

Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen Op weg naar zelfsturing en kleinschaliger zorg: de eerste stappen Verantwoordelijk Als zelfsturend team ben je zelf verantwoordelijk voor de zorg en de organisatie daarvan. In de meeste organisaties krijgen

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject

Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Methode voor moreel beraad uit het moresprudentieproject Moreel beraad is een dialogische werkvorm waarin het onderzoeken van een casus centraal staat. Het is een stappenplan waarin zowel houdingsgerichte

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK

OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK OPDRACHTEN BIJ THEMA 9 FEEDBACK Van positieve feedback leer ik niets. INLEIDING Feedback geven en ontvangen moet je eerst oefenen en dan toepassen. In de opdrachten hieronder ga je ermee aan de slag. Doelstellingen

Nadere informatie

Handleiding Les 1: Een toren bouwen. Zet de leerlingen zo snel mogelijk aan het werk. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak.

Handleiding Les 1: Een toren bouwen. Zet de leerlingen zo snel mogelijk aan het werk. Nieuwsbegriponderwerp. Schrijftaak. Handleiding Les 1: Een toren bouwen Deze schrijfles is de vierde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die ze eerder gebruikten

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Meer doen met de rijtjesboeken

Meer doen met de rijtjesboeken Lijn 3 Meer doen met de rijtjesboeken Meer doen met de rijtjesboeken De rijtjesboeken bij Lijn 3 zijn een belangrijk hulpmiddel bij het automatiseren en vlot lezen van woorden (zie bladzijde 28 en 29 van

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ!

Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ! Opruimen in de praktijk Ruimte voor de professional, die professional dat ben JIJ! Niet alleen toevoegen maar ook opruimen Een handleiding van de Opruimdienst als hulpmiddel voor jouw team Handleiding

Nadere informatie

workshop OR Tools van de toekomst tijd om je toolbox te vernieuwen

workshop OR Tools van de toekomst tijd om je toolbox te vernieuwen MZ op Koers 1 november 2018 workshop OR Tools van de toekomst tijd om je toolbox te vernieuwen Mark Zwijnenburg Loof training en advies Wat gaan we doen? 1. Blik op organisaties in 2018 2. Brein 3. Tools

Nadere informatie

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete 10 werkvormen om het denken te activeren Goede metacognitieve vaardigheden worden gezien als een voorspeller van succesvol leren. Door expliciet aandacht te besteden aan denkvaardigheden, stimuleer je

Nadere informatie

Intervisie CooL. Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma

Intervisie CooL. Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma Intervisie CooL Doelstellingen: deskundigheidsbevordering, leren van elkaar, kwaliteitsverbetering, doorontwikkeling van het CooL-programma Inhoud: 1. Verplicht algemeen deel (deel 1 van het verslagformulier)

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team.

SPELVARIANTEN. Bonus: Ondertussen oefen je met het geven en ontvangen van feedback en bouw je aan het vertrouwen in jouw team. SPELVARIANTEN Wil jij weten waar je in jouw huidige werk goed in bent? Hoe jij communiceert en je gedraagt en vooral hoe de ander dat ziet? En wil jij dit graag uitwisselen met je teamgenoten zodat jullie

Nadere informatie

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015

Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 Bijlage De ins en outs van een brainstormsessie versie 0.1. juni 2015 status: concept In het handboek wordt meerdere malen geadviseerd een brainstormsessie te houden om ideeen te genereren en om te komen

Nadere informatie

5. Klassen-of groepsgesprek

5. Klassen-of groepsgesprek 5.1 Beurten verdelen: Rondje doel Iedereen aan het woord laten over een onderwerp tijdens een gesprek wanneer n.v.t. groepssamenstelling klassikaal, groepjes duur 30 minuten voorbereiding: - Tijdens een

Nadere informatie

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten.

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten. Versie 16 januari 2017 Sorteren unplugged Sorteren gebeurt heel veel. De namen van alle leerlingen in de klas staan vaak op alfabetische volgorde. De wedstrijden van een volleybal team staan op volgorde

Nadere informatie

Overstroming in samenwerking met Lucas Onderwijs en Jet-Net Junior

Overstroming in samenwerking met Lucas Onderwijs en Jet-Net Junior Overstroming in samenwerking met Lucas Onderwijs en Jet-Net Junior Wat kun je doen om graafschade door bevers in dijken te voorkomen? Alternatief: geef de les met één van de andere vragen op het gebied

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan

Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Draaiboek bij workshop informatievaardigheden voor schoolteams basisonderwijs Ter voorbereiding op het informatievaardighedenplan Inleiding Met de aanpak van de Bibliotheek op school werken bibliotheek

Nadere informatie

Produced by WEMA VERGADEREN

Produced by WEMA VERGADEREN VERGADEREN VERGADEREN? - Lang bij elkaar zitten en praten over actuele onderwerpen? - Discussies voeren en meningen uitwisselen? Veel mensen krijgen na verloop van tijd een hekel aan vergaderen. Er wordt

Nadere informatie

Weekstart Keek op de Week

Weekstart Keek op de Week Weekstart Keek op de Week Het WAAROM van de Weekstart? Roll up van de afgelopen week zorgt voor focus op hulpvragen die uit de afgelopen week zijn gekomen en geeft de mogelijkheid de opgeloste hulpvragen

Nadere informatie

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas.

flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. flitsletters spellenbundel Voor speelse oefenmomenten, thuis en in de klas. Beste ouders, Van de leerkracht van uw kind heeft u een setje flitsletters ontvangen. Flitsen is het kort (enkele seconden) laten

Nadere informatie