Wijzigingen Ziekenhuiszorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijzigingen Ziekenhuiszorg"

Transcriptie

1 Wijzigingen Ziekenhuiszorg Release RZ17a 26 specialismen 6 wijzigingen uit projecten 9 wijzigingsverzoeken

2 INHOUD Alstublieft. In deze unieke factsheet van Cure4 treft u alle registratiewijzigingen voor Op 1 juli 2016 heeft de NZa de definitieve release RZ17a gepubliceerd op haar website. Cure4 heeft voor u de wijzigingen samengevat in dit document. Uit ervaring weten we dat een indeling per specialisme de verwerking van de wijzigingen in het ziekenhuis of ZBC bespoedigd. Vandaar dat wij hebben gekozen voor een opbouw per specialisme. Verder zijn er ook wijzigingen die alle specialismen betreffen, deze vindt u onder de button Specialisme Overstijgend. In deze factsheet verwijzen wij regelmatig naar het wijzigingendocument van de NZa, Wijzigingen dbc release RZ17a v Deze kunt u raadplegen door op de button WIjzigingsdocument NZa te klikken. Opbouw De wijzigingen zijn ingedeeld in 26 specialismen en een specialisme overstijgende hoofdstuk. Via de menutegels kunt u makkelijk en snel door het document scrollen. Vanuit het hoofdmenu belandt u op de inhoudsopgave van het gekozen specialisme of onderwerp. Vervolgens kunt u via de buttons naar de wijzigingen. Via de Home-knop (linksonder) kunt u zowel naar dit hoofdmenu als naar de inhoudsopgave van het specialisme gaan. Wij hopen dat dit document u helpt meer wegwijs te worden in de wijzigingen voor volgend jaar en wensen u veel succes met de implementatie. Mocht u hulpvragen hebben, dan weet u ons te vinden! Met vriendelijke groet. Willemien Alting & Frouke Snoep Consultants Cure4 sector Ziekenhuiszorg

3 HOOFDMENU RZ17a WIJZIGINGEN ZIEKENHUISZORG

4 SPECIALISME OVERSTIJGEND WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR WIJZIGINGEN IN ICT

5 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen uit projecten 2.3 INVOERING NIEUWE BEKOSTIGING GENEESMIDDELEN Vanaf worden de prestaties en tarieven van add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren niet meer vastgesteld op het niveau van de laagste prijs per milligram werkzame stof (stofnaam), toedieningsvorm en indicatie maar op het niveau van de lijstprijs (apotheekinkoopprijs, AIP) per consumentenartikel (ZI-nummer), zonder onderscheid naar indicaties. Er wordt dus één add-on prestatie per ZI-nummer vastgesteld voor declaratie. Registratie en declaratie gebeurt niet meer op zorgactiviteit-code, maar o.b.v. het ZI-nummer zoals opgenomen in de G-standaard. De NZa stelt per 2017 dus geen zorgactiviteiten meer vast voor add-on geneesmiddelen. Daarnaast wordt de informatie op de nota uitgebreid met het geneesmiddel dat is toegediend en voor welke aandoening (indicatie). Voor meer informatie over deze wijzigingen, informatie over de aanlevering aan DIS en de conversietabel voor zorginkoop, zie pagina 17 t/m 19 van het wijzigingendocument. Zie ook de website voor updates over de invoering van de nieuwe bekostiging voor add-on geneesmiddelen.

6 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen in regelgeving, registratieaddendum en afsluitredenen AANGEPASTE REGELGEVING VANWEGE PRIVATISERING GROUPERS Per zijn de declaratie grouper en de onderhandenwerk grouper overgedragen aan de Stichting Grouper. VECOZO voert het beheer hiervan uit. In de regelgeving zijn twee aanpassingen doorgevoerd als gevolg van de declaratie-grouper: de audit moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke derde (met het toetsingskader grouper uit 2010 als normenkader) en er is een bijlage aan de nadere regel toegevoegd waarin de voor de afleiding van zorgproducten relevante functionele eisen aan een grouper worden beschreven WIJZIGINGEN IN BELEIDSREGEL EN NADERE REGEL Zie voor alle wijzigingen in de BR en de NR het overzicht in het wijzigingendocument op pagina 33 t/m 68. De regelgeving van de RZ16b, de gewijzigde regelgeving in de RZ17a en de reden van wijziging zijn hier duidelijk beschreven.

7 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen in zorgactiviteiten BEËINDIGING ZORGACTIVITEIT INJECTIEPEN BIJ SOMATROPINE Beëindiging van ozp is een gevolg van beëindiging van zorgactiviteitencodes en declaratiecodes voor de add-on geneesmiddelen zoals beoogd binnen het project Geneesmiddelen add-on beleid VERZAMELPUNT REGULIER ONDERHOUD ZORGACTIVITEITEN Zie het wijzigingendocument pagina 75 t/m 80 voor alle tekstuele wijzigingen in zorgactiviteiten. Deze wijzigingen hebben geen impact op de productstructuur en afleiding van dbc-zorgproducten ZORGACTIVITEITEN CT TOTAL BODY EN MRI TOTAL BODY De whole body CT-scan zorgactiviteit is breder toepasbaar gemaakt. Zorgactiviteit CT total body can, multitrauma komt te vervallen en wordt vervangen door zorgactiviteit CT total body scan, exclusief preventief onderzoek WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEIT CONSUMENTENOMSCHRIJVINGEN Zie het wijzigingendocument pagina 84 t/m 86 voor de wijzigingen in consumentenomschrijvingen.

8 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen in ozp s DEEL REGULIERE WIJZIGINGEN ADD-ONGENEESMIDDELEN RZ17A Er zijn nieuwe add-on geneesmiddelen vastgesteld die met ingang van de RZ17 release in de zorgactiviteitentabel en tarieventabel komen. Zie voor de geneesmiddelen het wijzigingendocument pagina 91 t/m 96. Deze zijn met terugwerkende kracht declarabel en krijgen vanwege het gewijzigde geneesmiddelenbeleid direct einddatum mee VERZAMELPUNT WIJZIGINGEN STOLLINGSFACTOREN Tot worden nieuwe en gewijzigde stollingsfactoren met terugwerkende kracht toegevoegd. Voor deze stollingsfactoren zijn de omschrijvingen zo aangepast dat ze niet meer verwijzen naar de indicatie in de beleidsregel, maar naar de NZa prestatie- en tarieventabel. Aanvullend worden de zorgactiviteiten stollingsfactoren met terugwerkende kracht vanaf voorzien van consumentenomschrijvingen. Zie het wijzigingendocument pagina 98 t/m 101 voor de nieuwe stollingsfactoren met gewijzigde omschrijvingen CONSULTATIE BIJ EUTHANASIEVERZOEKEN OP GROND VAN PSYCHISCH LIJDEN Er is een nieuwe ozp geïntroduceerd voor consultatie door een onafhankelijk psychiater: Consultatie bij euthanasieverzoeken op grond van psychisch lijden. Deze consultatie vervangt overigens niet het SCEN-consult. Het tarief voor deze ozp is 190,54.

9 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen in ozp s # productstructuur DEEL GEWIJZIGDE OZP S VOOR EERSTELIJNSZORG Per 2017 gelden ook voor de prestaties van ergotherapie en logopedie vrije tarieven. Voor fysiotherapie, oefentherapie en diëtetiek was dit al het geval. Voor deze en andere wijzigingen in eerstelijns ozp s, zie het wijzigingendocument pagina 103 t/m PRESTATIE VOOR THUISPRIKKEN GESPLIST IN ONGEPLAND EN GEPLAND Ozp Huisbezoektarief klinisch-chemische en microbiologische laboratoriumonderzoeken ( 13,42) is opgesplitst in 2 nieuwe zorgactiviteiten om de kostenhomogeniteit tussen incidentele huisbezoeken en periodieke huisbezoeken op te lossen. Zorgactiviteit is de nieuwe ozp voor een periodiek huisbezoek en heeft een tarief van 9,85. Voor een incidenteel huisbezoek kan code vastgelegd worden en heeft een tarief van 17,14. PRODUCTSTRUCTUUR GEWIJZIGDE CONSUMENTENOMSCHRIJVINGEN ZORGPRODUCTEN De consumentenomschrijving van ruim 170 dbc-zorgproducten zijn aangepast. Zie de Zorgproducten Tabel v voor de oude en nieuwe omschrijvingen.

10 SPECIALISME OVERSTIJGEND # wijzigingen in ICT VERWIJDEREN KOLOMMEN UIT AANSPRAAKCODE TABEL EN WBMV Lege kolommen of kolommen zonder toegevoegde waarde zijn verwijderd PRESTATIE VOOR THUISPRIKKEN GESPLIST IN ONGEPLAND EN GEPLAND De omschrijving van vijf technische uitvalproducten is gewijzigd. Verder is de omschrijving van twee, onterecht als technisch uitval benoemde, uitvalproducten gecorrigeerd omdat deze wel bereikt kunnen worden. Zie het wijzigingendocument pagina 146 voor meer informatie GEWIJZIGDE CONSUMENTENOMSCHRIJVINGEN ZORGPRODUCTEN De consumentenomschrijving van ruim 170 dbc-zorgproducten zijn aangepast. Zie de Zorgproducten Tabel v voor de oude en nieuwe omschrijvingen NIET-GESPIEGELDE COMBINATIES IN DE DCT Tot RZ17a kwamen er in de dct alleen gespiegelde combinaties voor. Als er A-B in stond, dan ook B-A. Vanaf RZ17a komen er ook niet gespiegelde combinaties in de dct voor, dus alleen A-B.

11 0301 OOGHEELKUNDE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

12 0301 OOGHEELKUNDE # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in zorgactiviteiten 2.1 AANSPRAAK: VERMENGING VERZEKERDE/ONVERZEKERDE ZORG CODE 10 Nieuwe ozp s (in navolging op ozp s die in 2016 zijn geïntroduceerd). In 2016 ging het om varices-behandelingen en het plaatsen van lenzen. In 2017 krijgen meer specialismen hiermee te maken: verwijderen en vervangen borstimplantaat na cosmetische augmentatie (199905), cataract met implantlens (za ), circumcisie bij liesbreuk (za ), benigne tumoren (za , , ), afwijkingen gelaat (za , , ), behandeling overbeharing (za ). Er geldt een vrij tarief voor deze ozp s. ZORGACTIVITEITEN NIEUWE ZORGACTIVITEIT STROOILICHTMETING De strooilichtmeting (za ) is een test die wordt ingezet om patiënten beter te adviseren bij de keuze wel/geen cataractoperatie VERBREDEN ZORGACTIVITEIT ELECTRISCHE EPILATIE VAN OOGHAREN Zorgactiviteit Electrische epilatie van oogharen, totale behandeling is beëindigd en is vervangen voor een zorgactiviteit met bredere omschrijving, Verwijderen van oogharen d.m.v. elektrische epilatie of bevriezing, per zitting AANPASSEN CONSUMENTENOMSCHRIJVING ZORGACTIVITEIT FUNDUSFOTOGRAFIE De consumentenomschrijving van za is verduidelijkt.

13 0301 OOGHEELKUNDE # wijzigingen in productstructuur GEWIJZIGDE ZORGACTIVITEITEN EN AFLEIDING COMPLEXE STRABISMUSOPERATIES TABEL Ingrepen aan de verticale rechte oogspieren en verlittekende oogspieren vallen niet langer onder de zorgactiviteit voor reguliere scheelzienoperaties (030941) maar hebben nieuwe zorgactiviteiten gekregen vanwege hogere complexiteit. Zie het wijzigingendocument pagina 124 t/m 126 voor meer informatie over de nieuwe en vervallen zorgactiviteiten en hoe de afleiding naar zorgproducten per 2017 plaatsvindt.

14 0302 KNO WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR WIJZIGINGEN IN LIMATIEVE LIJST MACHTIGINGEN

15 0302 KNO # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in zorgactiviteiten 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG TABEL Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg. ZORGACTIVITEITEN NIEUWE ZORGACTIVITEIT VOOR VENTIEL-STEMPROTHESE Er is een nieuwe materiaalcode geïntroduceerd, wat de verstrekking van een reserveprothese voor patiënten met een ventiel-stemprothese mogelijk maakt: Zorgactiviteit ventiel-stemprothese ZORGACTIVITEITEN BEHANDELING MALIGNE TUMOREN BEËINDIGD Zorgactiviteiten t/m , oude parameters die t/m 2010 fungeerden als FB-parameter, zijn beëindigd VERWIJDEREN TERM BAHA UIT OMSCHRIJVINGEN De term BAHA is een merknaam en is daarom verwijderd uit 4 omschrijvingen van zorgactiviteiten, uit 3 consumentenomschrijvingen en uit 3 zorgproducten.

16 0302 KNO # wijzigingen in productstructuur DEEL PASSENDE DECLARATIE BIJ VERVANGEN VAN DE PROCESSOR BIJ COCHLEAIRE IMPLANTATEN Introductie 2 nieuwe zorgactiviteiten, namelijk Vervangen processor cochleair implantaat bij volwassenen en Vervangen processor cochleair implantaat bij kinderen. Ook zijn 4 nieuwe zorgproducten aangemaakt voor het vervangen van de processor van een cochleair implantaat (onderscheid in diagnose/enkel- of dubbelzijdigheid). De zorgproducten waar de vervanging van de processor eerder in belandde zijn hierdoor ook gewijzigd HERKENBARE AFLEIDING VOOR TRAANWEGPATHOLOGIE Introductie van een nieuwe diagnose, 89 traanwegpathologie. Deze diagnose leidt af naar zorgproductgroep Oog en adnexen Aandoeningen van ooglid, traanapparaat en orbita (incl. congenitaal, incl. orbitatumor) UITVALREDUCTIE VOOR SCHILDWACHTKLIERBIOPSIE 2 Zorgactiviteiten voor verwijderen van de poortwachterklier (za en ) zijn opgenomen in de afleiding naar zorgproductgroep Nieuwvormingen Melanoom, overige maligne neoplasmata huid en premaligne dermatosen. Een schildwachtklierbiopsie (sentinel node procedure) leidt daarmee niet langer tot uitval bij de diagnose maligne melanoom UITVALREDUCTIE PHARYNX-LARYNXEXTIRPATIE BIJ GLOBUS/SLIKKLACHTEN De combinatie van diagnose 55 Globus/slikklachten en zorgactiviteit pharynx-larynxextirpatie inclusief evt. inbrengen ventiel-stemprothese leidt niet langer tot uitval maar leidt af naar dbc-zorgproduct Oper (zeer) zwaar Symptoom slikklacht/zwelling-/abces hals.

17 0302 KNO # wijzigingen in productstructuur DEEL 2 # limatieve lijst machtigingen PASSENDE AFLEIDING PLAATSEN IMPLANTAAT BIJ DIAGNOSE OSSICULAIRE AFWIJKINGEN Het plaatsen van het uitwendige deel van een implantaat leidt bij de diagnose 15 ossiculaire afwijkingen nu naar hetzelfde zorgproduct af als bij andere relevante diagnosen, namelijk het zorgproduct specifiek voor het plaatsen van een botverankerd hoortoestel: Ossiculaire afwijkingen Oper BAHA/plaatsen intra oraal beengeleidingshoortoestel Ooraandoening. LIMATIEVE LIJST MACHTIGINGEN UITVALREDUCTIE SENTINEL NODE PROCEDURE IN ZORGPRODUCTGROEPEN NIEUWVORMINGEN De twee zorgactiviteiten voor sentinel node procedure ( en ) zijn typerend gemaakt voor 10 (oncologische) zorgproducten. Deze zorgactiviteiten leiden hierdoor niet langer tot uitval bij oncologische indicaties waar de procedure wordt uitgevoerd. Zie het wijzigingendocument pagina 133 voor de 10 zorgproducten NIEUWE COMBINATIES TOEGEVOEGD AAN LLM Diagnose 87 Infectie / benigne huidtumoren hoofd/hals i.c.m.: Matig grote en/of gecompliceerde transplantatie: kleiner dan 1% van het lichaamsoppervlak in een functioneel gebied ; Kleine en/of weinig gecompliceerde transpositie, transpositie van huid of opschuifplastiek ; Matig grote en/of matig gecompliceerde transpositie, door middel van direct of indirect gesteelde transpositie van huid ; Grote en/of gecompliceerde transpositie door middel van direct of indirect gesteelde transpositie van huid. Plastische chirurgie diagnose 165 Oor(re)constructie per fase (bv. Bij agenesie) i.c.m.: Alloplastieken bijvoorbeeld ter reconstructie van een oorschelp ; Matig grote en/of matig gecompliceerde transpositie, door middel van direct of indirect gesteelde transpositie van huid ; Transplantatie van derma en/of vet.

18 0303 HEELKUNDE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN DIAGNOSEN EN ZORGVRAAG WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR WIJZIGINGEN VANUIT INNOVATIE OPLOSSING OVERLOOPPROBLEMATIEK

19 0303 HEELKUNDE # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in diagnosen en zorgvraag 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg. 2.6 ZORGPRESTATIES WERVELKOLOMCHIRURGIE De productstructuur van de wervelkolomchirurgie was onoverzichtelijk en de ingrepen en dure materialen waren weinig transparant. De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd: - Zorgproducten die geen betrekking hebben op wervelkolomchirurgie zijn verwijderd uit het zogenaamde wervelkolomsjabloon. Daarbij landen trajecten met ingrepen aan borstbeen en ribben in andere passende dbc-zorgproducten in plaats van in een Oper wervelkolom overig (zeer) zwaar product. - Overbodige dbc-zorgproducten zijn verwijderd. - Lichte aanpassing vormgeving dbc-zorgproducten voor wervelkolomchirurgie - Gewijzigde zorgactiviteiten voor dure materialen. - Verwijderen van obsolete zorgactiviteiten. - Zorgactiviteiten zijn duidelijker omschreven. Zie het wijzigingendocument pagina 24 t/m 30 voor meer informatie over de hierboven beschreven wijzigingen. DIAGNOSEN EN ZORGVRAAG DIAGNOSE CHRONISCHE DIEPE VENEUZE PATHOLOGIE MET ZICHZELF OPGENOMEN IN DCT Diagnose 429 mag niet parallel vastgelegd worden en is daarom i.c.m. zichzelf opgenomen in de dct.

20 0303 HEELKUNDE # wijzigingen in productstructuur DEEL UITVALREDUCTIE VOOR SCHILDWACHTKLIERBIN DCT 2 Zorgactiviteiten voor verwijderen van de poortwachterklier (za en ) zijn opgenomen in de afleiding naar zorgproductgroep Nieuwvormingen Melanoom, overige maligne neoplasmata huid en premaligne dermatosen. Een schildwachtklierbiopsie (sentinel node procedure) leidt daarmee niet langer tot uitval bij de diagnose maligne melanoom PASSENDE DIAGNOSE EN AFLEIDING VOOR LONGVOLUMEREDUCTIE DOOR HEELKUNDE Introductie nieuwe diagnose (309 COPD ) die i.c.m. een zorgactiviteit voor longvolumereductie (za s , , ) afleidt naar dbc-zorgproduct Cardiopulmonale chirurgie / Heelkunde Longvolume reductie chirurgie UITVALREDUCTIE FASCIOTOMIE BIJ ARTERIËLE TROMBOSE EN EMBOLIE Diagnose 417 Arteriële embolie en trombose en zorgactiviteit Decompressie (fasciotomie) onderste of bovenste extremiteit leidt niet langer tot uitval maar leidt af naar dbc-zorgproduct of

21 0303 HEELKUNDE # wijzigingen in productstructuur DEEL NIEUW DBC-ZORGPRODUCT VOOR OPERATIEVE BEHANDELING NEUROBLASTOOM Zorgproduct oper neuroblastoom is toegevoegd. Diagnose 358 neuroblastoom i.c.m. een van de 21 operatieve zorgactiviteiten (zie het wijzigingendocument pagina 130&131) leidt af naar dit zorgproduct UITVALREDUCTIE SENTINEL NODE PROCEDURE IN ZORGPRODUCTGROEPEN NIEUWVORMINGEN De twee zorgactiviteiten voor sentinel node procedure ( en ) zijn typerend gemaakt voor 10 (oncologische) zorgproducten. Deze zorgactiviteiten leiden hierdoor niet langer tot uitval bij oncologische indicaties waar de procedure wordt uitgevoerd. Zie het wijzigingendocument pagina 133 voor de 10 zorgproducten UITVALREDUCTIE DRUG ELUTING BALLON BIJ SHUNTCHIRURGIE Diagnose 435 Shuntchirurgie inclusief revisie t.b.v. nierlijden en za Drug Eluting Ballon leidt niet langer tot uitval omdat deze zorgactiviteit uit de standaard uitval is gehaald.

22 0303 HEELKUNDE # wijzigingen vanuit innovatie # oplossing overloopproblematiek INNOVATIE DUCTOSCOPIE De ductoscopie is een micro-endoscopische techniek die chirurgen in poliklinische setting kunnen gebruiken bij vrouwen met pathologische tepeluitvloed. Zorgactiviteiten Therapeutische ductoscopie en Diagnostische ductoscopie, inclusief eventueel biopt(en) en/of eventuele excisie(s) zijn nieuw en zijn typerend gemaakt in zorgproductgroep Urogenitaal - Aandoeningen van mamma voor dbc-zorgproduct voor zorgproduct Oper mamma middel. Deze zorgactiviteiten zijn geïntroduceerd om de uitrol van deze behandeling naar meerdere ziekenhuizen te bespoedigen. Het zorginstituut heeft aan deze 2 zorgactiviteiten de aanspraakcode 1602 zorgactiviteiten niet conform stand van de wetenschap en praktijk gegeven. OVERLOOPPROBLEMATIEK 3.10 OPLOSSING OVERLOOPPROBLEMATIEK Voor zorgproducten met een openingsdatum in 2015 en een sluitdatum in 2016, waarbij in 2016 een nieuwe zorgactiviteit moet worden vastgelegd, is een oplossing gemaakt voor de declaratieproblematiek. Bij een drietal diagnosegroepen was de omvang van dit jaarlijks terugkerende overloop probleem zo groot dat de zorgactiviteiten met een einddatum voor deze diagnosegroepen met vier maanden zijn verlengd zodat deze in de overloop-dbc s ook in 2016 nog geldig zijn. Deze diagnosegroepen zijn varices, transplantatiezorg beschouwend en operatief en wondbehandeling. De tabellen van RZ17a kunnen vanaf 1 september 2016 worden ingelezen om spoedige declaratie mogelijk te maken en administratieve lasten te beperken. Zie het wijzigingendocument pagina 148 t/m 153 voor de zorgactiviteiten waarvan de einddatum wordt verlengd naar Hier vindt u ook een instructie hoe u in de registratie moet omgaan met de overgangssituatie per diagnosegroep.

23 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR WIJZIGINGEN IN LIMATIEVE LIJST MACHTIGINGEN

24 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE # wijzigingen uit projecten 2.1 AANSPRAAK: VERMENGING VERZEKERDE/ONVERZEKERDE ZORG 10 Nieuwe ozp s (in navolging op ozp s die in 2016 zijn geïntroduceerd). In 2016 ging het om varices-behandelingen en het plaatsen van lenzen. In 2017 krijgen meer specialismen hiermee te maken: verwijderen en vervangen borstimplantaat na cosmetische augmentatie (199905), cataract met implantlens (za ), circumcisie bij liesbreuk (za ), benigne tumoren (za , , ), afwijkingen gelaat (za , , ), behandeling overbeharing (za ). Er geldt een vrij tarief voor deze ozp s. 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg.

25 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE # wijzigingen in productstructuur # lijst limitieve machtigingen PASSENDE AFLEIDING VOOR DE LOWER BODY LIFT Introductie van nieuwe diagnose (234 lower body lift, inclusief opbouwplastiek billen ) en nieuwe zorgactiviteit ( Abdominoplastiek inclusief verwijderen huid-/vetoverschot van flanken, buitenzijde bovenbenen en billen en opbouwplastiek billen (lower body lift). Inclusief eventuele list/reductie mons pubis ). Deze combinatie leidt af naar zorgproductgroep Diagnosen lichaam Reconstructie vrije lap/ lower body lift. De nieuwe diagnose is ook opgenomen in de dct (zie het wijzigingendocument pagina 117) UITVALREDUCTIE RECONSTRUCTIE SLAGADER IN ZORGPRODUCTGROEP PLASTISCHE CHIRURGIE Twee zorgactiviteiten voor reconstructie van een slagader (za s en ) zijn toegevoegd aan de lijst plastische verrichtingen én aan knooppunten waar passende diagnosen toe behoren. Hierdoor leiden deze zorgactiviteiten voortaan af naar een declarabel dbc-zorgproduct NIEUWE COMBINATIES TOEGEVOEGD AAN LLM LIJST LIMITIEVE MACHTIGINGEN Diagnose 165 Oor(re)constructie per fase (bv. Bij agenesie) i.c.m.: Alloplastieken bijvoorbeeld ter reconstructie van een oorschelp ; Matig grote en/of matig gecompliceerde transpositie, door middel van direct of indirect gesteelde transpositie van huid ; Transplantatie van derma en/of vet. Diagnose 234 Lower body lift, inclusief opbouwplastiek billen i.c.m.: Abdominoplastiek inclusief verwijderen huid-/vetoverschort van flanken, buitenzijde bovenbenen en billen en opbouwplastiek billen (lower body lift). Inclusief evt. lift/reductie mons pubis.

26 0305 ORTHOPEDIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

27 0305 ORTHOPEDIE # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in productstructuur DEEL ZORGPRESTATIES WERVELKOLOMCHIRURGIE De productstructuur van de wervelkolomchirurgie was onoverzichtelijk en de ingrepen en dure materialen waren weinig transparant. De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd: Zorgproducten die geen betrekking hebben op wervelkolomchirurgie zijn verwijderd uit het zogenaamde wervelkolomsjabloon. Daarbij landen trajecten met ingrepen aan borstbeen en ribben in andere passende dbc-zorgproducten in plaats van in een Oper wervelkolom overig (zeer) zwaar product. Overbodige dbc-zorgproducten zijn verwijderd. Lichte aanpassing vormgeving dbc-zorgproducten voor wervelkolomchirurgie Gewijzigde zorgactiviteiten voor dure materialen. Verwijderen van obsolete zorgactiviteiten. Zorgactiviteiten zijn duidelijker omschreven. Zie het wijzigingendocument pagina 24 t/m 30 voor meer informatie over de hierboven beschreven wijzigingen. PRODUCTSTRUCTUUR VOORKOMEN UITVAL BIJ OPERATIE MORTONSE NEURALGIE BIJ KINDEREN Diagnose 2045 Mortonse neuralgie en zorgactiviteit neurectomie bij morton s metatarsalgie leidt niet langer tot uitval bij patiënten jonger dan 18 jaar. Ongeacht de leeftijd leidt deze combinatie af naar Gecompliceerde neurolysen.

28 0305 ORTHOPEDIE # wijzigingen in productstructuur DEEL VOORKOMEN UITVAL BIJ OPERATIE MORTONSE NEURALGIE BIJ KINDEREN Diagnose 2045 Mortonse neuralgie en zorgactiviteit neurectomie bij morton s metatarsalgie leidt niet langer tot uitval bij patiënten jonger dan 18 jaar. Ongeacht de leeftijd leidt deze combinatie af naar Gecompliceerde neurolysen UITVALREDUCTIE OPEN REPOSITIE HEUP Diagnose 1703 Loslating/infectie/malpositie prothese bekken/heup/bovenbeen en zorgactiviteit Bloedige repositie heupluxatie leidt niet langer tot uitval, maar leidt af naar dbc-zorgproduct Heup Oper zonder wegnemen gewrichtsprothese (zeer) zwaar UITVALREDUCTIE NEUROLYSEN BIJ ENTRAPMENT PERIFERE ZENUW Diagnose 2120 Entrapment perifere zenuw en zorgactiviteit Neurolysen zonder operatiemicroscoop of loupevergroting leidt niet langer tot uitval, maar leidt af naar dbc-zorgproduct Snijdende specialismen Ov aandoeningen zenuw/ -wortel/ -plexus (excl CTS) Gecompliceerde neurolysen Zenuwstelsel zenuw / -wortel/ -plexus UITVALREDUCTIE PROXIMALE RIJ-CARPECTOMIE BIJ LUNATOMALACIE Diagnose 1604 lunatomalacie en zorgactiviteit proximale rij-carpectomie leidt niet langer tot uitval, maar leidt af naar dbc-zorgproduct Oper pols/ hand (zeer) zwaar.

29 0306 UROLOGIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN IN DE PRODUCTSTRUCTUUR

30 0306 UROLOGIE # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in regelgeving, registratieaddendum en regelgeving # wijzigingen in ozp s 2.1 AANSPRAAK: VERMENGING VERZEKERDE/ONVERZEKERDE ZORG 10 Nieuwe ozp s (in navolging op ozp s die in 2016 zijn geïntroduceerd). In 2016 ging het om varices-behandelingen en het plaatsen van lenzen. In 2017 krijgen meer specialismen hiermee te maken: verwijderen en vervangen borstimplantaat na cosmetische augmentatie (199905), cataract met implantlens (za ), circumcisie bij liesbreuk (za ), benigne tumoren (za , , ), afwijkingen gelaat (za , , ), behandeling overbeharing (za ). Er geldt een vrij tarief voor deze ozp s. REGELGEVING, REGISTRATIE EN AFSLUITREDENEN AANGEPASTE TEKST EN PSEUDOCODE ESWL De tekst in de nadere regel is uitgebreid: Er wordt nu expliciet vermeld dat een subtraject gesloten wordt wanneer een niet-klinische ESWL gevolgd wordt door een klinische opname. De tekst in de nadere regel is uitgebreid door aan de laatste zin of door een klinische opname toe te voegen VASECTOMIE ALS BIJKOMENDE INGREEP OZP S Introductie van nieuwe ozp voor vasectomie als bijkomende ingreep bij een andere operatie: Sterilisatie d.m.v. vasectomie en hieraan gerelateerde zorg op verzoek van patiënt als bijkomende ingreep bij een andere operatie op medische indicatie. Deze ozp heeft een vrij tarief en wordt bij de patiënt in rekening gebracht (het betreft onverzekerde zorg).

31 0306 UROLOGIE # wijzigingen in productstructuur UITVALREDUCTIE CYSTECTOMIE BIJ BLAASPATHOLOGIE Diagnose 083 overige (niet congenitale) blaaspathologie i.c.m. een van de zorgactiviteiten cystectomie (za , en ) leidt niet langer tot uitval maar leidt af naar een dbc-zorgproduct. Zie voor de afleiding naar zorgproducten pagina 127 van het wijzigingendocument UITVALREDUCTIE VASECTOMIE EN REVASCULARISATIE BIJ RECIDIVERENDE INFECTIE BIJBAL Diagnose 62 Ontsteking testis/epididymis en zorgactiviteiten Sterilisatie door middel van vasectomie of Reconstructie van een vas deferens na vasectomie leiden niet langer tot uitval. Za is typerend gemaakt voor en za is typerend gemaakt voor zorgproducten , en UITVALREDUCTIE KLEINE TRANSPOSITIE BIJ UROLOGIE Zorgactiviteit Kleine en/of weinig gecompliceerde transpositie, transpositie van huid of opschuifplastiek i.c.m. een diagnose die betrekking heeft tot urethrapathologie zal leiden naar zorgproduct Urethra-/ Overige urologische aandoeningen Oper open middel CIRCUMCISIE TYPEREND VOOR DBC-ZORGPRODUCT Diagnose 50 peniscarcinoom en zorgactiviteit circumcisie leidt niet langer tot uitval, maar leidt af naar dbc-zorgproduct Maligniteit mannelijke geslachtsorganen Ambulant middel/ dag.

32 0307 GYNAECOLOGIE WIJZIGINGEN IN DIAGNOSEN EN ZORGVRAAG WIJZIGINGEN IN OZP S

33 0307 GYNAECOLOGIE # wijzigingen in diagnosen en zorgvraag # wijzigingen in ozp s DCT AANGEVULD VOOR NIET-TOEGESTANE PARALLELLITEIT BIJ ZWANGERSCHAP 18 Combinaties van diagnoses bleken onterecht op de dct te staan. Een tweede zwangerschap binnen 120 dagen is namelijk wel mogelijk, vandaar dat alle combinaties met diagnose Z11 Verloskundig adviesconsult een einddatum in de dct hebben gekregen. Verder zijn alle B-diagnosen met zichzelf en met alle andere B-diagnosen opgenomen per Tot slot zijn diagnosen K23 en K25 met zichzelf en met elkaar opgenomen in de dct. Hiervoor is ook de nadere regel uitgebreid. WIJZIGINGEN IN OZP S STERILISATIE VROUW ALS BIJKOMENDE INGREEP Introductie nieuwe ozp voor sterilisatie als bijkomende ingreep bij een andere operatie: Sterilisatie van de vrouw (en hieraan gerelateerde zorg) op verzoek van patiënt als bijkomende ingreep bij een sectio caesarea of andere therapeutische operatie. Deze ozp heeft een vrij tarief en komt voor rekening van de patiënt (het betreft onverzekerde zorg).

34 0308 NEUROCHIRURGIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN

35 0308 NEUROCHIRURGIE # wijzigingen uit projecten 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg. 2.6 ZORGPRESTATIES WERVELKOLOMCHIRURGIE De productstructuur van de wervelkolomchirurgie was onoverzichtelijk en de ingrepen en dure materialen waren weinig transparant. De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd: Zorgproducten die geen betrekking hebben op wervelkolomchirurgie zijn verwijderd uit het zogenaamde wervelkolomsjabloon. Daarbij landen trajecten met ingrepen aan borstbeen en ribben in andere passende dbc-zorgproducten in plaats van in een Oper wervelkolom overig (zeer) zwaar product. Overbodige dbc-zorgproducten zijn verwijderd. Lichte aanpassing vormgeving dbc-zorgproducten voor wervelkolomchirurgie Gewijzigde zorgactiviteiten voor dure materialen. Verwijderen van obsolete zorgactiviteiten. Zorgactiviteiten zijn duidelijker omschreven. Zie het wijzigingendocument pagina 24 t/m 30 voor meer informatie over de hierboven beschreven wijzigingen.

36 0310 DERMATOLOGIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR OPLOSSINGEN OVERLOOPPROBLEMATIEK

37 0310 DERMATOLOGIE # wijzigingen uit projecten 2.1 AANSPRAAK: VERMENGING VERZEKERDE/ONVERZEKERDE ZORG 10 Nieuwe ozp s (in navolging op ozp s die in 2016 zijn geïntroduceerd). In 2016 ging het om varices-behandelingen en het plaatsen van lenzen. In 2017 krijgen meer specialismen hiermee te maken: verwijderen en vervangen borstimplantaat na cosmetische augmentatie (199905), cataract met implantlens (za ), circumcisie bij liesbreuk (za ), benigne tumoren (za , , ), afwijkingen gelaat (za , , ), behandeling overbeharing (za ). Er geldt een vrij tarief voor deze ozp s. 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg.

38 0310 DERMATOLOGIE # wijzigingen in zorgactiviteiten # oplossing overloopproblematiek ZORGACTIVITEITEN VOOR ALLERGIETESTEN VERDUIDELIJKT Omdat het onderscheid in allergietesten niet duidelijk was zijn 2 zorgactiviteiten (039060, ) vervallen en vervangen door zorgactiviteit Contact-allergisch onderzoek voor diagnostiek van allergische huidaandoeningen d.m.v. een specifieke op de patiënt afgestemde reeks van ten minste 8 voor de patiënt verdachte stoffen en zorgactiviteit Contact-allergisch onderzoek voor diagnostiek van allergische huidaandoeningen d.m.v. Europese standaardreeks en/of (algemene, niet patiënt-specifieke) aanvullende standaard reeks (20-40 stoffen). Verder is er een wijziging in omschrijving van zorgactiviteit : het woord scarificaties is vervangen door huidpriktests. OVERLOOPPROBLEMATIEK 3.10 OPLOSSING OVERLOOPPROBLEMATIEK Voor zorgproducten met een openingsdatum in 2015 en een sluitdatum in 2016, waarbij in 2016 een nieuwe zorgactiviteit moet worden vastgelegd, is een oplossing gemaakt voor de declaratieproblematiek. Bij een drietal diagnosegroepen was de omvang van dit jaarlijks terugkerende overloop probleem zo groot dat de zorgactiviteiten met een einddatum voor deze diagnosegroepen met vier maanden zijn verlengd zodat deze in de overloop-dbc s ook in 2016 nog geldig zijn. Deze diagnosegroepen zijn varices, transplantatiezorg beschouwend en operatief en wondbehandeling. De tabellen van RZ17a kunnen vanaf 1 september 2016 worden ingelezen om spoedige declaratie mogelijk te maken en administratieve lasten te beperken. Zie het wijzigingendocument pagina 148 t/m 153 voor de zorgactiviteiten waarvan de einddatum wordt verlengd naar Hier vindt u ook een instructie hoe u in de registratie moet omgaan met de overgangssituatie per diagnosegroep.

39 0310 DERMATOLOGIE # wijzigingen in productstructuur NIEUWE DBC-ZORGPRODUCTEN VOOR MOH S CHIRURGIE De vraag om twee aparte dbc-zorgproducten voor enkelvoudige en meervoudige Moh s chirurgie is niet gehonoreerd door de NZa. Wel is zorgactiviteit Operatieve verwijdering van gezwellen d.m.v. Moh s chirurgie vervangen door Operatieve verwijdering van gezwel d.m.v. Moh s chirurgie. Deze nieuwe zorgactiviteit leidt net zoals de vervallen zorgactiviteit af naar Moh s microchirurgie. De vervallen za is ook uit zorgproductgroepen Kinderchirurgie en Nieuwvormingen Benigne neoplasmata huid verwijderd maar is niet vervangen door de nieuwe code omdat deze behandeling hier niet in thuishoort UITVALREDUCTIE VOOR SCHILDWACHTKLIERBIOPSIE 2 Zorgactiviteiten voor verwijderen van de poortwachterklier (za en ) zijn opgenomen in de afleiding naar zorgproductgroep Nieuwvormingen Melanoom, overige maligne neoplasmata huid en premaligne dermatosen. Een schildwachtklierbiopsie (sentinel node procedure) leidt daarmee niet langer tot uitval bij de diagnose maligne melanoom NIEUWE DBC-ZORGPRODUCTEN VOOR DAGBEHANDELING BIJ ERNSTIGE HUIDAANDOENING Introductie van nieuwe zorgactiviteit Intensieve behandeling van ernstige, uitgebreide huidaandoening met zalf (zoals ditranol, teerzalf of wet wrap) incl. eventueel inpakken/verzwachtelen, verwijderen en reinigen van de huid, per dag. Ook zijn er vier nieuwe zorgproductgroepen aangemaakt. Zie voor deze zorgproductgroepen en de afleidingscriteria het wijzigingendocument (pagina 121). Ook is er een bepaling opgenomen in de Nadere regel.

40 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR OPLOSSINGEN OVERLOOPPROBLEMATIEK

41 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE # wijzigingen uit projecten # oplossing overloopproblematiek APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg. OVERLOOPPROBLEMATIEK 3.10 OPLOSSING OVERLOOPPROBLEMATIEK Voor zorgproducten met een openingsdatum in 2015 en een sluitdatum in 2016, waarbij in 2016 een nieuwe zorgactiviteit moet worden vastgelegd, is een oplossing gemaakt voor de declaratieproblematiek. Bij een drietal diagnosegroepen was de omvang van dit jaarlijks terugkerende overloop probleem zo groot dat de zorgactiviteiten met een einddatum voor deze diagnosegroepen met vier maanden zijn verlengd zodat deze in de overloop-dbc s ook in 2016 nog geldig zijn. Deze diagnosegroepen zijn varices, transplantatiezorg beschouwend en operatief en wondbehandeling. De tabellen van RZ17a kunnen vanaf 1 september 2016 worden ingelezen om spoedige declaratie mogelijk te maken en administratieve lasten te beperken. Zie het wijzigingendocument pagina 148 t/m 153 voor de zorgactiviteiten waarvan de einddatum wordt verlengd naar Hier vindt u ook een instructie hoe u in de registratie moet omgaan met de overgangssituatie per diagnosegroep.

42 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE # wijzigingen in productstructuur GEWIJZIGDE OMSCHRIJVING BIJ GEMETASTASEERDE OF HEMATOLOGISCHE MALIGNITEITEN De omschrijvingen van 4 zorgactiviteiten en 6 zorgproducten zijn gewijzigd, omdat deze zorgactiviteiten niet alleen zijn bedoeld voor gemetastaseerde maligniteiten, maar ook voor hematologische maligniteiten. Zie voor alle gewijzigde omschrijvingen het wijzigingendocument (pagina 114 & 115) UITVALREDUCTIE VOOR SCHILDWACHTKLIERBIOPSIE 2 Zorgactiviteiten voor verwijderen van de poortwachterklier (za en ) zijn opgenomen in de afleiding naar zorgproductgroep Nieuwvormingen Melanoom, overige maligne neoplasmata huid en premaligne dermatosen. Een schildwachtklierbiopsie (sentinel node procedure) leidt daarmee niet langer tot uitval bij de diagnose maligne melanoom NIEUWE DBC-ZORGPRODUCTEN LDL-AFERESE EN PLASMAFILTRATIE Introductie van nieuw zorgproduct Plasmafiltratie/ferese, waar naar afgeleid wordt in geval de zorgactiviteit plasmafiltratie of LDL afarese drie keer geregistreerd is, of een combinatie van die twee. Zie het wijzigingendocument pagina voor de diagnosen, de gewijzigde zorgproducten en de wijzigingen die in het registratieaddendum zijn gemaakt.

43 0316 KINDERGENEESKUNDE WIJZIGINGEN UIT ZORGACTIVITEITEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

44 0316 KINDERGENEESKUNDE # wijzigingen in zorgactiviteiten NIEUWE ZORGACTIVITEIT VERWIJZING HUISARTS HIELPRIKSCREENING CF Via de hielprik wordt nu ook getest voor Cystic Fibrosis. Omdat de huisarts de uitslag hiervan ontvangt en het kind direct zou moeten kunnen doorverwijzen naar een instelling in de derdelijn, is een nieuwe zorgactiviteit geïntroduceerd voor verwijzing huisarts naar 3e lijn bij positieve uitslag cystic fibrosis: analyse doorverwijzing door huisarts, in het kader van een tertiaire verwijzing. Deze zorgactiviteit is toegevoegd in de afleiding naar zorgproductgroep Kindergeneeskunde longgeneeskunde (zie voor de 10 zorgproducten het wijzigingendocument, pagina 84).

45 0316 KINDERGENEESKUNDE # wijzigingen in productstructuur VERZOEK NIEUWE DIAGNOSE KINDERGENEESKUNDE BEGELEIDING STAMCELTRANSPLANTATIE DONOR Introductie nieuwe diagnose, 7925 begeleiding stamceltransplantatie donor. Deze nieuwe diagnose leidt i.c.m. 8 zorgactiviteiten af naar zorgproductgroep Stamceltransplantatie autoloog en allogeen)(incl. WBMV), naar 8 verschillende zorgproducten (zie het wijzigingendocument pagina 124). Zonder een van de genoemde zorgactiviteiten leidt deze diagnose af naar Typeringen symptomen/overige contacten overig Licht ambulant MATERIAALCODE VERWIJDEREN UIT STANDAARDUITVAL IN ZPG Zorgactiviteit Inwendige hartritmemonitor (ILR) (=materiaalcode) leidt niet langer tot uitval in zorgproductgroep kindergeneeskunde cardiologie, maar leidt af naar een declarabel dbc-zorgproduct TARIEFDIFFERENTIATIE PER ZORGTYPE BIJ KINDERONCOLOGIE Voor SKION-zorgproducten zijn in 2015 met het verkorten van de doorlooptijd de tarieven door drie gedeeld. Omdat in het initiële subtraject % van de zorg wordt verleend deed deze verdeling geen recht aan de geleverde zorg in de initiële en vervolg subtrajecten. Per 2017 zijn in zorgproductgroep nieuwe zorgproducten geïntroduceerd, waarbij onderscheid is gemaakt in zorgproducten voor initiële trajecten en zorgproducten voor vervolg trajecten. Een ZT11 subtraject zal hiermee afleiden naar een duurder product dan een ZT21 subtraject.

46 0318 MDL WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

47 # wijzigingen uit projecten 0318 MDL # wijzigingen in ozp s # wijzigingen in productstructuur 2.2 APARTE PRESTATIES VOOR VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG Voorwaardelijk toegelaten zorg is zorg die onder voorwaarden is toegelaten tot het basispakket. Voor 2015 en 2016 zijn enkele van deze behandelingen toegelaten tot het dbc-systeem. Om de herkenbaarheid van deze zorg te vergroten komen er nieuwe specifieke zorgproducten die ondergebracht zijn in een nieuwe zorgproductgroep (982017). Zie het wijzigingendocument pagina 10 t/m 17 voor de wijzigingen en uitgangspunten van de nieuwe lijn voor voorwaardelijk toegelaten zorg. WIJZIGINGEN IN OZP S WATERSTOF ADEMTEST DECLARABEL ALS EERSTELIJNSVERRICHTING Zorgactiviteit Waterstof ademtest (glucose, fructose of lactose) is per 2017 ook als ozp te declareren. WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR RF-ABLATIE SLOKDARM OOK MOGELIJK BIJ MALIGNITEIT SLOKDARM Zorgactiviteit Endoscopische radiofrequente ablatie (RF-ablatie) aandoening oesophagus (voor endoscopische mucosectomie zie ) is toegevoegd aan de afleiding binnen zorgproductgroep Nieuwvormingen - Maligne neoplasmata spijsverteringsstelsel (wd). Hetzelfde geldt voor zorgactiviteit RF-ablatie aandoening van interventieradiologie.

48 0320 CARDIOLOGIE WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN IN PRODUCSTRUCTUUR OPLOSSINGEN OVERLOOPPROBLEMATIEK

49 # wijzigingen in ozp s 0320 CARDIOLOGIE # wijzigingen in productstructuur # oplossing overloopproblematiek GEWIJZIGDE OMSCHRIJVING ZORGACTIVITEITEN FIETSERGOMETRIE De medisch specialist is geen vereiste meer bij de uitvoer van een fietsergometrie (zorgactiviteiten en ). De (consumenten)omschrijving van deze zorgactiviteiten is aangepast. WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR NIEUW DBC-ZORGPRODUCT VOOR REANIMATIE ZONDER OPNAME CARDIOLOGIE Introductie van een nieuw zorgproduct waarbij het voor acuut hartfalen niet noodzakelijk is een dagopname of klinische opname te hebben: Cardiologie Acuut hartfalen SEH reanimatie Hart/Vaat reumatisch en overig. Wel nodig voor afleiding is een poli/seh bezoek i.c.m. een van de zorgactiviteiten voor reanimatie ( of ) OPLOSSING OVERLOOPPROBLEMATIEK OVERLOOPPROBLEMATIEK Voor zorgproducten met een openingsdatum in 2015 en een sluitdatum in 2016, waarbij in 2016 een nieuwe zorgactiviteit moet worden vastgelegd, is een oplossing gemaakt voor de declaratieproblematiek. Bij een drietal diagnosegroepen was de omvang van dit jaarlijks terugkerende overloop probleem zo groot dat de zorgactiviteiten met een einddatum voor deze diagnosegroepen met vier maanden zijn verlengd zodat deze in de overloop-dbc s ook in 2016 nog geldig zijn. Deze diagnosegroepen zijn varices, transplantatiezorg beschouwend en operatief en wondbehandeling. De tabellen van RZ17a kunnen vanaf 1 september 2016 worden ingelezen om spoedige declaratie mogelijk te maken en administratieve lasten te beperken. Zie het wijzigingendocument pagina 148 t/m 153 voor de zorgactiviteiten waarvan de einddatum wordt verlengd naar Hier vindt u ook een instructie hoe u in de registratie moet omgaan met de overgangssituatie per diagnosegroep.

50 0322 LONGGENEESKUNDE WIJZIGINGEN VANUIT INNOVATIE

51 0322 LONGGENEESKUNDE # wijzigingen vanuit innovatie INNOVATIE ENDOBRONCHIAAL EENRICHTINGSVENTIEL VOOR PERSISTEREND LUCHTLEK Zorgactiviteiten Plaatsen van intrabronchiaal eenrichtingsventiel(en) voor persisterend luchtlek door middel van therapeutische bronchoscopie en Intrabronchiaal eenrichtingsventiel zijn nieuw. Een persisterend luchtlek is meestal een complicatie op een eerdere operatie en krijgt daarom geen eigen dbc-zorgproduct. Beide zorgactiviteiten krijgen aanspraakcode 1602 omdat deze zorg (nog) niet voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Daarom is gekozen voor een ozp met tarieftype 13 en zpk 99 dat niet meeloopt in de afleiding. Deze zorgactiviteiten kennen een vrij tarief.

52 0326 ALLERGOLOGIE WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN

53 0326 ALLERGOLOGIE # wijzigingen in zorgactiviteiten ZORGACTIVITEITEN VOOR ALLERGIETESTEN VERDUIDELIJKT Omdat het onderscheid in allergietesten niet duidelijk was zijn 2 zorgactiviteiten (039060, ) vervallen en vervangen door zorgactiviteit Contact-allergisch onderzoek voor diagnostiek van allergische huidaandoeningen d.m.v. een specifieke op de patiënt afgestemde reeks van ten minste 8 voor de patiënt verdachte stoffen en zorgactiviteit Contact-allergisch onderzoek voor diagnostiek van allergische huidaandoeningen d.m.v. Europese standaardreeks en/of (algemene, niet patiënt-specifieke) aanvullende standaard reeks (20-40 stoffen). Verder is er een wijziging in omschrijving van zorgactiviteit : het woord scarificaties is vervangen door huidpriktests.

54 0327 REVALIDATIEGENEESKUNDE WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

55 0326 ALLERGOLOGIE # wijzigingen in productstructuur VERVALLEN TOESLAGEN HOGE DWARSLAESIE EN ADEMHALINGSONDERSTEUNING De diagnosetypering en de bijbehorende dbc-zorgproducten voor hoge dwarslaesies wordt opgesplitst: Diagnose 511 Dwarslaesie hoog: C1-C8, T1- T6 vervalt en wordt opgesplitst in diagnosen 515 Dwarslaesie hoog: C1-C8, T1-T6, AIS D en 516 Dwarslaesie hoog: C1-C8, T1-T6, AIS A t/m C. Deze diagnosen zijn opgenomen in de dct. De 5 bestaande zorgproducten krijgen een nieuw zorgproductnummer en er komen 5 nieuwe zorgproducten bij voor diagnose 516. Zie het wijzigingendocument pagina 136 t/m 138 voor de wijzigingen in zorgproducten. I.v.m. het vervallen van de budgetbekostiging, en daarmee het vervallen van de ademhalingsondersteuning, is in 2015 en 2016 een instellingsspecifieke tariefsbeschikking afgegeven voor ademhalingsondersteuning. In deze beschikking werd voor de revalidatie-instellingen die deze zorg leveren de mogelijkheid gegeven om voor een beperkte set dbc-zorgproducten een hoger maximumtarief af te spreken met zorgverzekeraars. Voor 2017 is gezocht naar een structurele oplossing van de toeslagen voor ademhalingsondersteuning in de productstructuur: de bestaande zorgactiviteit voor ademhalingsondersteuning is gewijzigd in een ozp (tarieftype 13), toeslag in verband met chronische beademing revalidatie. Om deze ozp te onderscheiden van de bestaande zorgactiviteit is de omschrijving van za aangepast naar Klinische verpleging ademhaling ondersteuning (zuurstof geven, airstacken (longvolume op peil houden), longen uitzuigen) niet chronisch revalidatie.

56 0328 CARDIO / PULMONALE CHIRURGIE WIJZIGINGEN UIT PROJECTEN WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR

57 0328 CARDIO / PULMONALE CHIRURGIE # wijzigingen uit projecten # wijzigingen in productstructuur 2.6 ZORGPRESTATIES WERVELKOLOMCHIRURGIE De productstructuur van de wervelkolomchirurgie was onoverzichtelijk en de ingrepen en dure materialen waren weinig transparant. De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd: Zorgproducten die geen betrekking hebben op wervelkolomchirurgie zijn verwijderd uit het zogenaamde wervelkolomsjabloon. Daarbij landen trajecten met ingrepen aan borstbeen en ribben in andere passende dbc-zorgproducten in plaats van in een Oper wervelkolom overig (zeer) zwaar product. Overbodige dbc-zorgproducten zijn verwijderd. Lichte aanpassing vormgeving dbc-zorgproducten voor wervelkolomchirurgie Gewijzigde zorgactiviteiten voor dure materialen. Verwijderen van obsolete zorgactiviteiten. Zorgactiviteiten zijn duidelijker omschreven. Zie het wijzigingendocument pagina 24 t/m 30 voor meer informatie over de hierboven beschreven wijzigingen. WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR PASSENDE DIAGNOSE EN AFLEIDING VOOR LONGVOLUMEREDUCTIE DOOR HEELKUNDE Introductie nieuwe diagnose (309 COPD ) die i.c.m. een zorgactiviteit voor longvolumereductie (za s , , ) afleidt naar dbc-zorgproduct Cardiopulmonale chirurgie / Heelkunde Longvolume reductie chirurgie.

RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE

RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Dit releasedocument bevat de wijzigingen

Nadere informatie

RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE

RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Dit releasedocument bevat de wijzigingen in het DBC pakket per 1 januari 2017. In dit document vindt

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE

RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE

Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE 10 specialismen 21 wijzigingen 17 tips RZ17a RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG INHOUD Alstublieft. In deze unieke factsheet van Cure4 treft u alle registratiewijzigingen

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0302 KNO

RELEASE RZ17AB 0302 KNO RELEASE RZ17AB 0302 KNO INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten de wijzigingen

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE

RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE

RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Dit releasedocument bevat de wijzigingen in het DBC pakket per 1 januari 2017. In dit document vindt

Nadere informatie

0307 Gynaecologie Technische uitwerking F21 en toelichting blok B en D

0307 Gynaecologie Technische uitwerking F21 en toelichting blok B en D 0307 Gynaecologie 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen in twee

Nadere informatie

Release RZ17a. Erratum addendum

Release RZ17a. Erratum addendum Release RZ17a Erratum addendum ersie 1, 27 juli 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Errata Wijzigingen dbc-release RZ17a v20160701 5 2.1 Onjuiste zpk vermeld in paragraaf 2.2.4 5 2.2 erkeerd add-ongeneesmiddel

Nadere informatie

Bijlage 4: Rapportage uitvalreductie RZ18a

Bijlage 4: Rapportage uitvalreductie RZ18a Bijlage 4: Rapportage uitvalreductie RZ18a In deze bijlage vindt u de rapportage reductie. Hieronder lichten we eerst het overzicht kort toe, daarna vindt u de rapportage in tabelvorm. De Rapportage Uitvalreductie

Nadere informatie

0322 Longgeneeskunde

0322 Longgeneeskunde 0322 Longgeneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen in

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0305 ORTHOPEDIE

RELEASE RZ17AB 0305 ORTHOPEDIE RELEASE RZ17AB 0305 ORTHOPEDIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

Oplegger uitlevering RZ14a. Versie

Oplegger uitlevering RZ14a. Versie Oplegger uitlevering RZ14a Versie 20130926 26 september 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inhoud uitlevering... 4 2.1 Overzicht uitgeleverde onderdelen... 4 3 Feiten en cijfers over deze release...

Nadere informatie

0318 Maag-, Darm-, Leverziekten

0318 Maag-, Darm-, Leverziekten 0318 Maag-, Darm-, Leverziekten 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

Logopedie in de DBC systematiek

Logopedie in de DBC systematiek Logopedie in de DBC systematiek 28 november 2012 Ingeborg van Dijke/ Jolien Ewalds DBC-Onderhoud i.van.dijke@dbconderhoud.nl 2 Inhoud 1. Hoezo Diagnose Behandel Combinaties (DBC s)? 2. Hoe werkt het systeem

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE

RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Dit releasedocument bevat de wijzigingen

Nadere informatie

Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's. Versie 2.0

Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's. Versie 2.0 Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's Versie 2.0 20120312 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemene regels overgangsperiode... 4 2.1 DBC s en subtrajecten in één zorgtraject... 4

Nadere informatie

Handleiding Release RZ17a

Handleiding Release RZ17a Handleiding Release RZ17a Ingangsdatum 1 januari 2017 V20160701 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Uitlevering RZ17a 4 2. Inhoud release 5 2.1 Soorten wijzigingen 5 2.2 Projecten 5 2.3 Wijzigingsverzoeken 5 2.4

Nadere informatie

Bijlage nadere regel medischspecialistisch. Toelichting regels afleiding

Bijlage nadere regel medischspecialistisch. Toelichting regels afleiding Bijlage nadere regel medischspecialistisch zorg Toelichting regels afleiding Ingangsdatum 1 januari 2019 Toelichting regels afleiding Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Leeswijzer 3 2. Gegevens van en naar een

Nadere informatie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen Versie 20120726 1 september 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de specialistspecifieke

Nadere informatie

Handleiding RZ15b. Versie 20141113

Handleiding RZ15b. Versie 20141113 Handleiding RZ15b Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitlevering RZ15b... 4 3 Inhoud release... 5 3.1 Soorten wijzigingen... 5 3.2 Informatieproducten RZ15a gelden

Nadere informatie

0316 Kindergeneeskunde

0316 Kindergeneeskunde 0316 Kindergeneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie Toelichting op de Afsluitreden tabel Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Afsluitredenen...

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB ADD ON GENEESMIDDELEN

RELEASE RZ17AB ADD ON GENEESMIDDELEN RELEASE RZ17AB ADD ON GENEESMIDDELEN INLEIDING Vanaf 1 januari 2017 worden de prestaties en tarieven van add-on geneesmiddelen en stollingsfactoren niet meer vastgesteld op het niveau van de laagste prijs

Nadere informatie

Handleiding release RZ16a. Versie

Handleiding release RZ16a. Versie Handleiding release RZ16a Versie 20150701 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Release RZ16a... 4 2.1 Nieuwe lay-out... 4 2.2 Nieuwe opzet Releaseproducten... 4 2.3 Nieuwe driedeling Releaseproducten... 4

Nadere informatie

Release RZ16a. Erratum addendum

Release RZ16a. Erratum addendum Release RZ16a Erratum addendum ersie 6, 18 mei 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Erratum Wijzigingen DBC-release RZ16a v20150701 5 2.1 Onjuiste beschrijving afleiding DBC-zorgproducten SEH 5 2.2 Onjuist specialisme

Nadere informatie

0313 Inwendige Geneeskunde

0313 Inwendige Geneeskunde 0313 Inwendige Geneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

Registratieregels RZ15a

Registratieregels RZ15a Implementatiecongres DBC-pakket 2015 4 september 2014 Marjolein Hildebrand 2 Wijzigingen: Registratieregels Registratieaddendum Wijzigingen in de Diagnose en zorgvraagtypering toelichting 3 Aansluiting

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3

Nadere informatie

Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde

Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde Op 17 juli 2014 heeft DBC-onderhoud de RZ15a gepubliceerd. In aanvulling op deze publicatie is op 17 november 2014 de RZ15b gepubliceerd. De RZ15a en RZ15b bevatten de

Nadere informatie

Toelichting op de (papieren) typeringslijsten per specialisme Ingangsdatum: 1 januari 2011

Toelichting op de (papieren) typeringslijsten per specialisme Ingangsdatum: 1 januari 2011 Toelichting op de (papieren) typeringslijsten per specialisme Ingangsdatum: 1 januari 2011 Versie 20101118 Utrecht, 18 november 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld...

Nadere informatie

Toelichting op de Limitatieve lijst Machtigingen. Versie

Toelichting op de Limitatieve lijst Machtigingen. Versie Toelichting op de Limitatieve lijst Machtigingen Versie 20120329 Ingangsdatum 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3

Nadere informatie

Aanvullingen inhoud updaterelease DBC-pakket 2013

Aanvullingen inhoud updaterelease DBC-pakket 2013 Aanvullingen inhoud updaterelease DBC-pakket 2013 Versie 1.0 21 maart 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Wijzigingen ten opzichte van 2 e go RZ13d... 4 2.1 Wijzigingsverzoeken ingediend na 2 e go RZ13d...

Nadere informatie

Besluitvormingsdocument 2e go RZ17a. Hoofdlijnen wijzigingen

Besluitvormingsdocument 2e go RZ17a. Hoofdlijnen wijzigingen Besluitvormingsdocument 2e go RZ17a Hoofdlijnen wijzigingen Versie 1.0, 10 maart 2016 Inhoud 1. Doel en inhoud document 3 2. Planning en scope RZ17a 4 2.1 Planning 4 2.2 Scope 4 2.2.1 In scope: bron van

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 1

Gebruikersdocument deel 1 Gebruikersdocument deel 1 Wijzigingen DBC-pakket Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Leeswijzer... 4 2 Inhoud RZ13c... 5 2.1 Wijzigingen grouper...

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ17b

Registratieaddendum RZ17b Ingangsdatum 1 januari 2017 V20161117 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 2 Wijzigingen ten opzichte van Registratieaddendum RZ16b... 11 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie... 12 3.1 Voorbeeld

Nadere informatie

Hoeveel kost mijn behandeling? De gemiddelde gedeclareerde prijzen van veel voorkomende aandoeningen

Hoeveel kost mijn behandeling? De gemiddelde gedeclareerde prijzen van veel voorkomende aandoeningen Hoeveel kost mijn behandeling? De gemiddelde gedeclareerde prijzen van veel voorkomende aandoeningen Januari 2014 Inhoudsopgave 1. Huidtumoren... 4 2. Cataract... 4 3. Hartritmestoornissen... 5 4. Spataderen...

Nadere informatie

Hoofdlijnen dbc-release RZ17b. Besluitvormingsdocument 2 e go

Hoofdlijnen dbc-release RZ17b. Besluitvormingsdocument 2 e go Hoofdlijnen dbc-release RZ17b Besluitvormingsdocument 2 e go Versie 1.0, 4 oktober 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Updaterelease RZ17b 4 1.2 Inhoud document 4 2. Planning en scope 5 2.1 Planning RZ17b

Nadere informatie

DOT in de medische oncologie

DOT in de medische oncologie NVMO-informatiesheet DOT in de medische oncologie versie 2.1, september 2012 NVMO-werkgroep DOT Inleiding Per 1-1-2012 zijn de DBC s vervangen door de DBC Zorgproducten onder DOT. Onder DOT worden zorgtrajecten

Nadere informatie

Wijzigingen productstructuur 2016. DBC-implementatiecongres

Wijzigingen productstructuur 2016. DBC-implementatiecongres Wijzigingen productstructuur 2016 DBC-implementatiecongres Inhoud van de bijeenkomst 1. Projecten Licht complexe spoedzorg/ ambulant middel Interventieradiologie Varices 2. Overige punten Transplantatiezorg

Nadere informatie

Hoofdlijnen wijzigingen RZ15b

Hoofdlijnen wijzigingen RZ15b Hoofdlijnen wijzigingen RZ15b Besluitvormingsdocument 2e GO RZ15b Versie 1.0 25 september 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Updaterelease RZ15b... 3 1.2 Doel van dit document... 3 2 Planning en scope...

Nadere informatie

Zorgproducten Tabel Toelichting. Versie

Zorgproducten Tabel Toelichting. Versie Zorgproducten Tabel Toelichting Versie 20140717 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Algemene

Nadere informatie

Zorgactiviteiten Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel

Zorgactiviteiten Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel Zorgactiviteiten 2015 Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel 2 Inhoud Wijzigingen release RZ15a - Projecten en individuele verzoeken Vooruitblik release RZ15b Handboek zorgactiviteiten

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ19a

Registratieaddendum RZ19a Registratieaddendum RZ19a v20180118 Concept Ingangsdatum 1 januari 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over DOT

Veelgestelde vragen over DOT Veelgestelde vragen over DOT Openen Mag bij een faxverwijzing alvast een zorgtraject door het secretariaat geopend worden? Kan in DOT in een vervolgtraject (met zorgtype=21) ook een klinische episode worden

Nadere informatie

Instructie DBC-registratie Klinische genetica v ingangsdatum instructie 1 januari 2012

Instructie DBC-registratie Klinische genetica v ingangsdatum instructie 1 januari 2012 Instructie DBC-registratie Klinische genetica v20110701 ingangsdatum instructie 1 januari 2012 Deze instructie bevat de regels die gelden voor alle DBC s die geopend zijn vanaf 1 januari 2011 en eventueel

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115. Ingangsdatum tabel 1 januari 2012

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115. Ingangsdatum tabel 1 januari 2012 Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115 Ingangsdatum tabel 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Samenhang simuleren, schaduwdraaien

Nadere informatie

Handleiding tweede conceptrelease RZ16a. Versie

Handleiding tweede conceptrelease RZ16a. Versie Handleiding tweede conceptrelease RZ16a Versie 20150602 2 juni 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Tweede conceptrelease RZ16a... 4 2.1 Verschil ten opzichte van het definitieve pakket... 4 2.2 Nieuwe

Nadere informatie

Grouper en zorgactiviteiten op de nota. Inhoud presentatie. Aanleiding: hoe het begon. 29 november 2013 Congres Implementatie DBC-pakket 2014

Grouper en zorgactiviteiten op de nota. Inhoud presentatie. Aanleiding: hoe het begon. 29 november 2013 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Grouper en zorgactiviteiten op de nota Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Tom Derks van de Ven en Marion Duut 29 november 2013 2 Inhoud presentatie 1. Aanleiding en besluit 2. Wijzigingen van DBC-producten

Nadere informatie

Erratum Addendum. Release RZ15a. Versie

Erratum Addendum. Release RZ15a. Versie Erratum Addendum Release RZ15a ersie 20141103 3 november 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Errata op document Wijzigingen DBC-release RZ15a v20140717... 4 2.1 Parallelle zorgtrajecten... 4 2.2 Parallelliteit

Nadere informatie

Verantwoording dbcrelease

Verantwoording dbcrelease Document Verantwoording dbcrelease RZ19b Ingangsdatum 1 januari 2019 v20180920 Verantwoording dbc-release RZ19b Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Kengetallen 3 1.2 Impact van wijzigingsverzoeken 3 1.3 Controles

Nadere informatie

Toelichting op het koppelalgoritme. Versie

Toelichting op het koppelalgoritme. Versie Toelichting op het koppelalgoritme Versie 20130926 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Koppelen van zorgactiviteiten aan aanvragend of uitvoerend poortspecialisme... 4 Bijlage:

Nadere informatie

Declaratiecode Zorgproduct

Declaratiecode Zorgproduct Declaratiecode Zorgproduct Tarief Omschrijving 15A249 29499005 1143,91 Lichttherapie bij huidkanker of voortekenen daarvan 15A259 29499016 942,97 Een operatie huid en/of weke delen en/of bot bij huidkanker

Nadere informatie

Release RZ15a + RZ15b Chirurgie

Release RZ15a + RZ15b Chirurgie Release RZ15a + RZ15b Chirurgie Op 17 juli 2014 heeft DBC-onderhoud de RZ15a gepubliceerd. In aanvulling op deze publicatie is op 17 november 2014 de RZ15b gepubliceerd. De RZ15a en RZ15b bevatten de inhoud

Nadere informatie

Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2

Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2 Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2 Vanwege een eerder dan geplande releasedatum komt er een versie van de DCM AOM beschikbaar, waarin een aantal wijzigingen is opgenomen ten opzichte van

Nadere informatie

Registratieaddendum. Ingangsdatum 1 januari v

Registratieaddendum. Ingangsdatum 1 januari v Registratieaddendum Ingangsdatum 1 januari 2018 v20170119 Registratieaddendum v20170119 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden

Nadere informatie

Congres Implementatie DBC-pakket 2014

Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 7 oktober 2013 Mark de Rijter 2 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Ruim 400 deelnemers Ochtend én middagprogramma Per sector 4 parallelsessies Twitter mee: #DBCpakket2014

Nadere informatie

Wijzigingen dbc-release

Wijzigingen dbc-release Document Wijzigingen dbc-release RZ20a Ingangsdatum 1 januari 2020 v20190425 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Verwijzingen en samenhang relevante informatie 4 1.2 Leeswijzer 5 1.3 Disclaimer 6 2. Wijzigingen

Nadere informatie

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Besluitvormingsdocument 2e go Versie 1.0 15 februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Scope en uitsluitingen, mijlpalen... 4 2.1 Binnen de scope... 4 2.2 Buiten de scope...

Nadere informatie

Toelichting op de Typeringslijst per specialisme

Toelichting op de Typeringslijst per specialisme Toelichting op de Typeringslijst per specialisme Versie 20110701 Ingangsdatum: 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel...

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering CI/16/13c /260310

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering CI/16/13c /260310 Aan het bestuur van algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Wijzigingen DBC-release RZ15b

Wijzigingen DBC-release RZ15b Wijzigingen DBC-release RZ15b Gebruikersdocument deel 1 Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Leeswijzer... 5 1.2 Verwijzingen en samenhang relevante informatie...

Nadere informatie

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek. v20110701

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek. v20110701 Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek 2012 v20110701 Ingangsdatum 1 januari 2012 V O O R W O O R D Dit document licht toe hoe de aanspraak en machtigingen zijn verwerkt

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB HEELKUNDE

RELEASE RZ17AB HEELKUNDE RELEASE RZ17AB - 0303 HEELKUNDE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE

RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. De aanvulling hierop is medio november uitgebracht, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten de wijzigingen

Nadere informatie

Handleiding dbc-pakket medisch-specialistische zorg

Handleiding dbc-pakket medisch-specialistische zorg Handleiding dbc-pakket medisch-specialistische zorg RZ18a Ingangsdatum 1 januari 2018 V20170425 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Release RZ18a 4 2. Inhoud release 5 2.1 Projecten 5 2.2 Wijzigingsverzoeken uit

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ17a

Registratieaddendum RZ17a Registratieaddendum RZ17a Versie 20160701 Ingangsdatum 1 januari 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie...

Nadere informatie

Hashcode Samenstelling Grouper

Hashcode Samenstelling Grouper Hashcode Samenstelling Grouper Vanaf softwareversie 7.0 Versie 20141223 va 07 00 23 december 2014 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 1.1 Bepaling van de hashcode voor dure geneesmiddelen, OZP en IC... 3 1.2

Nadere informatie

Wijzigingen dbc-release RZ17b

Wijzigingen dbc-release RZ17b Wijzigingen dbc-release RZ17b Ingangsdatum 1 januari 2017 V20161117 2 Inhoud 1. Inhoud document 4 1.1 Verwijzingen en samenhang relevante informatie 4 1.2 Leeswijzer 5 2. Wijzigingsverzoeken 6 2.1 Wijzigingen

Nadere informatie

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen VOOR- PUBLICATIE Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 Het aantal DBC s is in 2015 gestegen met bijna 10%. Deze stijging hangt voor een belangrijk deel samen met de verkorting van de DBC-doorlooptijd

Nadere informatie

Tweeledige presentatie:

Tweeledige presentatie: Tweeledige presentatie: 1. Zorgactiviteiten 2014: Toinny van Schendel 2. Registratieregels in RZ14a/b: Marjolein Hildebrand Zorgactiviteiten 2014 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 7 oktober 2013 Toinny

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ19b

Registratieaddendum RZ19b V20180920 Ingangsdatum 1 januari 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie... 11 3.1 Voorbeeld afsluitregel...

Nadere informatie

Zorgproducten Tabel Toelichting. Versie

Zorgproducten Tabel Toelichting. Versie Zorgproducten Tabel Toelichting Versie 20140501 Ingangsdatum 1 juni 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Algemene gegevens

Nadere informatie

Poorter honorarium. Kosten instelling. Declaratiecode Zorgproduct

Poorter honorarium. Kosten instelling. Declaratiecode Zorgproduct Declaratiecode Zorgproduct Kosten instelling Poorter honorarium Omschrijving 15A249 29499005 1055,2 88,71 Lichttherapie bij Huidkanker of voortekenen hiervan 15A259 29499016 809,85 133,12 Operatie bij

Nadere informatie

Toelichting op de Afsluitreden Tabel. Versie

Toelichting op de Afsluitreden Tabel. Versie Toelichting op de Afsluitreden Tabel Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is de functie van de tabel... 3 1.2 Afsluitredenen... 3 1.2.1 Afsluitredenen voor

Nadere informatie

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Casemix is een ondernemend adviesbureau met hart voor de zorg Wij maken de zorg beter! Kwantitatieve data-analyse is de basis Bekostiging Doelmatigheid Interne

Nadere informatie

RELEASE RZ18A+B ADD ON GENEESMIDDELEN

RELEASE RZ18A+B ADD ON GENEESMIDDELEN RELEASE RZ18A+B ADD ON GENEESMIDDELEN INLEIDING Op 1 mei 2017 heeft de NZa de RZ18a gepubliceerd. Op 21 september 2017 volgde de RZ18b. Dit releasedocument bevat de totale wijzigingen in het DBC pakket

Nadere informatie

Beoordeling update release DOT (RZ13d)

Beoordeling update release DOT (RZ13d) Rapport Beoordeling update release DOT (RZ13d) Beoordeling wijzigingen in prestaties en tarieven met ingangsdatum 1 juli 2013 april 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Context 5 1.2 Oplevering updaterelease

Nadere informatie

Prijslijst 1 januari 2016 versie 2016.1

Prijslijst 1 januari 2016 versie 2016.1 Prijslijst 1 januari 2016 versie 2016.1 Onderstaande zorgproducten zijn geprijsd conform de structuur 2015. Voor het gereguleerd segment zijn de maximum tarieven 2015 gehanteerd. De onderhavige prijzen

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0308 NEUROCHIRURGIE

RELEASE RZ17AB 0308 NEUROCHIRURGIE RELEASE RZ17AB 0308 NEUROCHIRURGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Dit releasedocument bevat de

Nadere informatie

Toelichting op de Zorgproduct Profielen. Versie

Toelichting op de Zorgproduct Profielen. Versie Toelichting op de Zorgproduct Profielen Versie 20121120 20 november 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Algemene gegevens

Nadere informatie

Toelichting Zorgproducten Tabel. Versie

Toelichting Zorgproducten Tabel. Versie Toelichting Zorgproducten Tabel Versie 20120726 Ingangsdatum 1 september 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Algemene

Nadere informatie

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014

Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 Tarieven 2014 Antoni van Leeuwenhoek Ingangsdatum: 1 april 2014 DBCzorgproductcode 19999007 6 tot maximaal 28 verpleegligdagen bij Een infectieziekte 15B932 11.286,44 10.283,87 1.002,57 20107006 Operatie

Nadere informatie

DOT de stand van zaken en hoe verder. Congres SKGZ 8 oktober 2014 Jaap Stam

DOT de stand van zaken en hoe verder. Congres SKGZ 8 oktober 2014 Jaap Stam DOT de stand van zaken en hoe verder Congres SKGZ 8 oktober 2014 Jaap Stam 2 Inhoud presentatie Wie is DBC-Onderhoud DOT in het kort Belangrijkste kenmerken huidige declaratiepraktijk Problemen binnen

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten...

Nadere informatie

Gebruikersdocument uitlevering deel 1

Gebruikersdocument uitlevering deel 1 Gebruikersdocument uitlevering deel 1 Wijzigingen DBC-pakket Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 1.1 Historie... 6 1.2 Doelstelling... 6 1.3 Leeswijzer... 7 1.4 Onderdeel Reductie

Nadere informatie

Passantenprijslijst HanzeKliniek 2013 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2013 Declaratiecode. Hanze Kliniek. Zorgproduct.

Passantenprijslijst HanzeKliniek 2013 prijzen gelden per 1 januari t/m 31 december 2013 Declaratiecode. Hanze Kliniek. Zorgproduct. 15A346 069499043 Meer dan twee bezoeken aan dagbehandeling of polikliniek en/of onderzoeken bij Carpaaltunnelsyndroom (zenuwtunnelvernauwing in de 304,89 pols) 15A384 070401007 Operatieve ingreep bij Een

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20121120 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten...

Nadere informatie

Hoofdlijnen wijzigingen RZ12c (DOT 2012)

Hoofdlijnen wijzigingen RZ12c (DOT 2012) Hoofdlijnen wijzigingen RZ12c (DOT 2012) Besluitvormingsdocument 1e go / no-go Versie 1.0 22 december 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inhoudelijk voorstel RZ12C april 2012... 4 2.1 Afbakening van

Nadere informatie

Rapport Beoordeling updaterelease DOT 2014 (RZ14b)

Rapport Beoordeling updaterelease DOT 2014 (RZ14b) Rapport Beoordeling updaterelease DOT 2014 (RZ14b) Beoordeling prestaties en tarieven met ingangsdatum 1 januari 2014 november 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Context 5 1.2 Oplevering updaterelease DOT-pakket

Nadere informatie

Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Heelkunde. v20110701

Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Heelkunde. v20110701 Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Heelkunde v20110701 Ingangsdatum 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Dubbelzijdige behandelingen... 4 2.1 Zorgtrajecten bij dubbelzijdigheid...

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ16a

Registratieaddendum RZ16a Registratieaddendum RZ16a Versie 20150701 Ingangsdatum 1 januari 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie...

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 2

Gebruikersdocument deel 2 Gebruikersdocument deel 2 Verantwoording tariefswijzigingen Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpassingen kostentarieven... 4 2.1 Infertiliteit, correctie op gebruikte

Nadere informatie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg),

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft met inachtneming van Hoofdstuk 4, paragrafen 4.2 en 4.4, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), PRESTATIE- EN TARIEFBESCHIKKING ADD-ONGENEESMIDDELEN, april 2017 (Olumiant) Nummer Datum inwerkingtreding Datum vaststelling 1 april 2017 4 april 2017 Geldig tot Onbepaald Behandeld door Directie Regulering

Nadere informatie

TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK

TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK TOEGANGSTIJDEN POLIKLINIEK EN DIAGNOSTIEK Cardiologie Algemeen 3 Chirurgie Algemeen 2 Hernia/liesbreuk 2 Mammapoli < 1 Vaatpoli 1 Varices (spataderen) 1 Dermatologie Algemeen 2 Geriatrie Algemeen Gynaecologie

Nadere informatie

Verwijs indicaties en diagnostiek cardiologie

Verwijs indicaties en diagnostiek cardiologie Verwijs indicaties en diagnostiek cardiologie Bij NB staat aangegeven welke aanvullende ELD noodzakelijk is bij of naast het Regio poli consult. Diagnostiek In tarief Buiten Tarief Zo nodig 2 e consult

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel Versie 20150312 Ingangsdatum 1 april 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is de functie van de tabel... 3 1.1.1 Combinaties van verschillende diagnosen...

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten... 6 2.1.3 Afleiden...

Nadere informatie

Gebruikersdocument uitlevering deel 1

Gebruikersdocument uitlevering deel 1 Gebruikersdocument uitlevering deel 1 Wijzigingen DBC-pakket Versie 20140501 Ingangsdatum 1 juni 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 1.1 Doel van de release... 6 1.2 Leeswijzer... 6 2 De wijzigingen per

Nadere informatie

terugkeer van de aandoening

terugkeer van de aandoening Prijslijst Specialisme Diagnose Dermatologie grote 10.11..24.41 477 330 147 grote ingreep 10.25..24.41 440 325 115 10.11..24.31 455 309 146 Gynaecologie 07.11..G19.501 1.100 699 401 ingreep / behandeling

Nadere informatie