Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE"

Transcriptie

1 Release RZ17b Ziekenhuiszorg UPDATE 10 specialismen 21 wijzigingen 17 tips RZ17a

2 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG INHOUD Alstublieft. In deze unieke factsheet van Cure4 treft u alle registratiewijzigingen voor Nadat de NZA op 1 juli 2016 de RZ17A gepubliceerd heeft, is op 17 november de definitieve release van de RZ17B uitgebracht. De RZ17B is een aanvulling op de RZ17A maar vervangt deze ook op een aantal punten. Cure4 heeft hierop de factsheet up-to-date gemaakt en voor u de wijzigingen samengevat in dit document. Met dit document ben u daarom volledig op de hoogte van de registratieregels voor Uit ervaring weten we dat een indeling per specialisme de verwerking van de wijzigingen in het ziekenhuis of ZBC bespoedigt. Vandaar dat wij hebben gekozen voor een opbouw per specialisme. Verder zijn er ook wijzigingen die alle specialismen betreffen, deze vindt u onder de button Specialisme Overstijgend. In deze factsheet verwijzen wij regelmatig naar het wijzigingendocument van de NZa, Wijzigingen dbc release RZ17b v Deze kunt u raadplegen door op de button Wijzigingsdocument NZa te klikken. Opbouw De wijzigingen zijn ingedeeld in 10 specialismen en een specialisme overstijgende hoofdstuk. Via de menutegels kunt u makkelijk en snel door het document scrollen. Vanuit het hoofdmenu belandt u op de gekozen specialisme of onderwerp. Door over de Home-knop (linksonder) te scrollen kunt u gebruik maken van de snelkoppelingen naar diverse menu s en documenten. Wij hopen dat dit document u helpt meer wegwijs te worden in de wijzigingen van deze release. Mocht u hulpvragen hebben, dan weet u ons te vinden! Met vriendelijke groet. Willemien Alting & Frouke Snoep Consultants Cure4 sector Ziekenhuiszorg

3 HOOFDMENU RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG

4 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG SPECIALISME OVERSTIJGEND WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR WIJZIGINGEN IN TARIEVEN

5 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG SPECIALISME OVERSTIJGEND WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN Zie voor alle wijzigingen in de BR en de NR het overzicht in het wijzigingendocument Wijzigingen dbc-release RZ17b op pagina 7 t/m 17. De regelgeving van de RZ17a, de gewijzigde regelgeving in de RZ17b en de reden van wijziging zijn in een heldere tabel beschreven. WIJZIGINGEN IN OZP S WIJZIGINGEN STOLLINGSFACTOREN (AANVULLING) Aanvullend op RZ17a zijn er tot worden nieuwe en gewijzigde stollingsfactoren met terugwerkende kracht toegevoegd. Zie het wijzigingendocument pagina 18 t/m 23 voor de nieuwe stollingsfactoren met gewijzigde omschrijvingen. (Dit is een aanvulling op RZ17a op pagina 8) WIJZIGINGEN IN OZP S REGULIERE WIJZIGINGEN ADD-ON GENEESMIDDELEN (AANVULLING) Aanvullend op RZ17a zijn er tot worden nieuwe en gewijzigde stollingsfactoren met terugwerkende kracht toegevoegd. Zie het wijzigingendocument pagina 18 t/m 23 voor de nieuwe stollingsfactoren met gewijzigde omschrijvingen. (Dit is een aanvulling op RZ17a op pagina 8)

6 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG SPECIALISME OVERSTIJGEND WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR UITVALREDUCTIE VOOR COILS EN STENTS BIJ INTERVENTIERADIOLOGIE De toevoeging van dure materialen binnen de interventieradiologie leidt niet langer tot uitval bij de volgende zorgactiviteiten: Craniovasculaire neurointerventies (zorgactiviteiten , , , ); Vaatembolisaties (zorgactiviteiten en ) waarbij coils worden gebruikt; Percutane transluminale angioplastieken (zorgactiviteiten , ) waarbij endovasculaire stents en drug eluting ballonnen worden gebruikt; Overige interventies met gebruik van stents (zorgactiviteit ). WIJZIGINGEN IN TARIEVEN NIEUWE TARIEVEN OZP S GGZ EN FZ Van vier ozp s voor ggz- en fz-aanbieders zijn de tarieven gecorrigeerd: (Consult niet-basispakketzorg -basis of gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (inclusief jeugd-ggz)); (Verblijf niet-basispakketzorg - basis of gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (inclusief jeugd ggz)); (Consultatie bij euthanasieverzoeken op grond van psychisch lijden); (Toeslag per verblijfsdag per extreem vlucht- en beheersgevaarlijke (EVBG) tbs-patiënt - forensische zorg).

7 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0306 UROLOGIE WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN AANGEPASTE TEKST EN PSEUDOCODE ESWL De pseudocode bij was in het Registratieaddendum RZ17a verduidelijkt door de afzonderlijke onderdelen apart te benoemen. Dit blijkt niet te werken. De wijziging in de technische uitwerking is teruggedraaid, de eerdere uitwerking blijft gehandhaafd. De per RZ17a ingevoerde tekstuele voorbeelden die verduidelijkend werken, blijven behouden. Zie Registratieaddendum RZ17b v Dit is een vervanging van (pag. 30) AANSPRAAKCODE MEDISCH NOODZAKELIJKE CIRCUMCISIE OMGEZET VAN ONVERZEKERDE NAAR VERZEKERDE ZORG De aanspraakcode van zorgactiviteit Circumcisie gewijzigd naar 2611 zorgactiviteiten circumcisie. Medisch noodzakelijke circumcisie is hierdoor per 1 januari 2017 aan de te verzekeren prestaties van de Zorgverzekeringswet toegevoegd GEWIJZIGDE AANSPRAAKCODE BIJ ZORGACTIVITEIT INCONTINENTIE CHIRURGIE: PLAATSEN SLING URETHRA BIJ MAN De aanspraak op zorgactiviteit Incontinentie chirurgie: plaatsen sling urethra bij man is gewijzigd van aanspraakcode 1602 Zorgactiviteiten niet conform stand van de wetenschap en praktijk naar aanspraakcode 2601 Zorgactiviteiten Diverse Beperkingen.

8 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0307 Gynaecologie WIJZIGINGEN IN OZP S OBSTETRISCHE HIGH CARE (190219) De zorgactiviteit Toeslag obstetrische high care (190219) in de RZ17b aangepast van een registratieve zorgactiviteit naar een overig zorgproduct met eigen tarief. Deze prestatie kan naast een reguliere verpleegdag worden vastgelegd voor iedere dag dat de patiënt is opgenomen op de OHC-unit. WIJZIGINGEN IN OZP S TWEE NIEUWE OZP S VOOR STERILISATIE OP VERZOEK VAN PATIËNT (202399) Het in RZ17a geïntroduceerde ozp Meerkosten van sterilisatie als bijkomende ingreep tijdens een sectio of therapeutische operatie blijkt niet toereikend. Deze zorgactiviteit is verwijderd. In plaats daarvan zijn twee vervangende ozp s aangemaakt: Sterilisatie van de vrouw (en hieraan gerelateerde zorg) op verzoek van patiënt als bijkomende ingreep tijdens een sectio caesara Sterilisatie van de vrouw (en hieraan gerelateerde zorg) op verzoek van patiënt als bijkomende ingreep bij een andere operatie op medische indicatie, exclusief tijdens sectio caesarea (zie ). Deze ozp s hebben een vrij tarief en komt voor rekening van de patiënt (het betreft onverzekerde zorg). Als gevolg van deze wijziging zijn de consumentenomschrijvingen voor sterilisatie d.m.v. laparotomie (037051, , en ) aangepast. WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR OPLOSSING UITVAL MATERIAALCODE IUD IN 2016 EN 2017 De materiaalcode Intrauterine device of systeem (IUD, IUS) leidt niet meer tot uitval voor de diagnosen: G11, G12, G15, G16, G17, G19, G20, G24 en G30. Dit wordt met terugwerkende kracht ook voor 2016 gecorrigeerd. Trajecten die in 2016 zijn uitgevallen, kunnen per 1 januari 2017 opnieuw aan de grouper aangeboden worden.

9 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0308 Neurochirurgie WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR UITVALREDUCTIE: VASCULAIRE COIL UIT STANDAARDUITVAL VERWIJDERD Materiaalcode (vasculaire coil) is uit de standaarduitval verwijderd. Deze wijziging gaat met terugwerkende kracht in per Dit betekent dat de trajecten die in 2016 zijn uitgevallen, vanaf 1 januari 2017 opnieuw aan de grouper aangeboden kunnen worden. (Zie ook 2.3.6) 0313 Inwendige geneeskunde AANSPRAAKCODE 2601 VERWIJDERD BIJ ZORGACTIVITEIT BEGELEIDING VAN PATIËNTEN MET SUBCUTANE INSULINEPOMP De aanspraakbeperking (2601) op zorgactiviteit Begeleiding van patiënten met subcutane insulinepomp (CSII) wordt verwijderd.

10 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0316 Kindergeneeskunde WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN NIEUWE ZORGACTIVITEIT SKION STRATIFICATIE VERVOLGBEHANDELING Er is binnen de kinderoncologie een zorgactiviteit beschikbaar voor het moment dat een vervolgbehandeling plaatsvindt bij een zorgtraject dat gestart is vóór 1 januari 2017: Indicator ten behoeve van afleiding SKION stratificatie vervolgbehandeling. Daarnaast worden de oude dbc-zorgproducten die tot en met 2016 golden, opnieuw opgenomen in de productstructuur voor 2017 onder nieuwe prestatieen declaratiecodes. Deze dbc-zorgproducten krijgen bij de herintroductie een nieuw zorgproductnummer. Zie voor de omschrijvingen Wijzigingen dbc-release RZ17b pagina 34. WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN AANSPRAAKCODE 2601 VERWIJDERD BIJ ZORGACTIVITEIT BEGELEIDING VAN PATIËNTEN MET SUBCUTANE INSULINEPOMP De aanspraakbeperking (2601) op zorgactiviteit Begeleiding van patiënten met subcutane insulinepomp (CSII) wordt verwijderd. WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN TARIEF GECORRIGEERD VAN VIER DBC-ZORGPRODUCTEN KINDERONCOLOGIE Voor 4 SKION stratificatie producten ( , , en (SKION medium regulier en vervolg en SKION zwaar regulier en vervolg)) zijn de tarieven gecorrigeerd. WIJZIGINGEN IN ZORGACTIVITEITEN CORRECTIE TARIEF NEONATALE IC Het maximumtarief voor de zorgactiviteit Neonatale IC is aangepast.

11 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0318 Gastro-enterologie (MDL) WIJZIGINGEN IN PRODUCTSTRUCTUUR UITVALREDUCTIE: ENDOVASCULAIRE STENT UIT STANDAARDUITVAL VERWIJDERDDUITVAL VERWIJDERD Materiaalcode (vasculaire coil) is uit de standaarduitval verwijderd. Deze wijziging gaat met terugwerkende kracht in per Dit betekent dat de trajecten die in 2016 zijn uitgevallen, vanaf 1 januari 2017 opnieuw aan de grouper aangeboden kunnen worden. (Zie ook 2.3.6) 0322 Longgeneeskunde WIJZIGINGEN IN REGELGEVING, REGISTRATIEADDENDUM EN AFSLUITREDENEN GEWIJZIGDE AANSPRAAKCODE ZORGACTIVITEIT LONGVOLUME REDUCTIE De aanspraakbeperking op zorgactiviteit Endobronchiale longvolume reductie is gewijzigd van 1602 Zorgactiviteiten niet conform stand van de wetenschap en praktijk naar 2601 Zorgactiviteiten Diverse Beperkingen.

12 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG 0329 Consultatieve psychiatrie GENDERDYSFORIE: (KINDER)PSYCHIATER KRIJGT TOEGANG TOT ZORGPRODUCTGROEP Door de diagnose 0329_11 Seksuele stoornissen en genderidentiteitsstoornissen uit te splitsen naar een aparte diagnose voor Incongruentie genderidentiteit (0329_19) en een diagnose Seksuele stoornissen (0329_20) ontstaat de toegang tot zorgproductgroep Daarnaast is er een zorgactiviteit aangemaakt die poortspecialisten (waaronder de psychiater) kunnen vastleggen om af te leiden naar dit zorgproduct: Intake bij incongruentie van genderidentiteit Kaakchirurgie WIJZIGINGEN IN OZP S HERINTRODUCTIE PRESTATIE KAAKCHIRURGIE In verband met de afschaffing van de halveringsregel voor Kaakchirurgie, is de zorgactiviteit Extractie in algehele anesthesie van één of meerdere elementen in elke volgende kaakhelft extractie van één of meerdere gebitselementen per kaakhelft in combinatie met één of meer andere ingrepen geherintroduceerd in 2017.

13 RZ17b UPDATE & TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a algemeen ALGEMEEN DERMATOLOGIE KNO UROLOGIE ORTHOPEDIE CHIRURGIE OOGHEELKUNDE CARDIOLOGIE NEUROLOGIE

14 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a ALGEMEEN INTENSIEF CONSULT (190063) In ziekenhuizen is weinig bekend over de zorgactiviteit intensief consult (190063). In 2015 werd deze activiteit slechts 250 keer gedeclareerd. Bekijk of deze activiteit regelmatig voorkomt en koppel deze aan een agenda zodat u onder registratie voorkomt. Het intensieve consult is een consult tussen poortspecialist en patiënt met een hoge ouderdom of een beperkte levensverwachting. Tijdens dit consult wordt samen met de patiënt en eventueel de sociale omgeving de overwegingen van de patiënt te bespreken over het al dan niet staken of starten van een curatieve of levensverlengende behandeling. Dit mag niet naast een polikliniekbezoek vastgelegd worden. VERMENGING VERZEKERDE/ONVERZEKERDE ZORG Overweegt u onverzekerde zorg i.c.m. verzekerde zorg aan te gaan bieden in uw ziekenhuis? Informeer de patiënt dan goed dat deze optie bestaat! Dit kan bijv. met patiëntenfolders, een vermelding op uw website, posters op de poli etc. De patiënt moet de onverzekerde zorg zelf de rekening betalen: houdt hier rekening mee bij de vaststelling van de tarieven. REGISTRATIEVERPLICHTING ICD-10 Per 1 januari 2017 ligt de verantwoordelijkheid van de ICD-10 registratie niet alleen meer bij de medisch specialist, maar ook bij de organisatie. Bedenk wat dit voor uw organisatie kan betekenen. Is de registratie momenteel volledig belegd bij de medisch specialist? Bepaal per specialisme of er een ondersteunend zorgverlener is die over de capaciteiten beschikt een ICD-10 diagnose te registreren.

15 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a ALGEMEEN VERSCHUIVING MULTIDISCIPLINAIR CONSULT NAAR MEERDERE POLIKLINIEKBEZOEKEN Wanneer tijdens het multidisciplinaire consult meerdere zorgvragen worden besproken en sprake is van hoofdbehandelaarschap door beide specialismen mogen per 2017 meerdere polikliniekbezoeken geregistreerd worden. Wanneer hiervan geen sprake is en een van de behandelaren heeft de rol van ondersteuner moet vanzelfsprekend gehouden worden aan de regelgeving van het multidisciplinaire consult (190010). (Zie ook pagina 69 van de NR/REG-1713). VOORWAARDELIJK TOEGELATEN ZORG In hoofdstuk 2.2 van het wijzigingendocument is beschreven welke prestaties voorwaardelijk zijn toegelaten tot het basispakket. Snel inzichtelijk hebben om welke zorg het gaat? Check de nieuwe zorgproductgroep voorwaardelijk toegelaten zorg in de zorgproductenviewer voor een overzicht van alle studies en bijbehorende zorgproducten. OVERLOOPPROBLEMATIEK Wat te doen met andere zorgproducten die ook tot uitval leiden maar waarvoor geen overloop oplossing is bedacht? Helaas zullen deze trajecten niet declarabel worden, tenzij de betreffende verrichting wordt verwijderd uit de dbc. Wellicht bestaat er nog een andere passende zorgactiviteit voor de verrichting die is uitgevoerd? VERVALLEN ZORGACTIVITEITEN Op zullen weer een hoop zorgactiviteiten vervallen. Speel hier tijdig op in door een einddatum aan de zorgactiviteit toe te voegen waardoor deze per niet meer vastgelegd kan worden. Zorg er daarnaast voor dat nieuwe zorgactiviteiten op beschikbaar zijn.

16 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a KNO VENTIEL-STEMPROTHESE Heeft u patiënten met een ventiel-stemprothese? Dan liep u wellicht ook tegen het probleem aan dat u geen reserveprothese kon verstrekken omdat er geen registratie- en declaratie mogelijkheid voor was. Dit probleem is opgelost door het toevoegen van een nieuwe zorgactiviteit (materiaalcode). Let op: de materiaalcode zelf is niet typerend in de afleiding naar dbc-zorgproducten maar wel is registratie en kostentoerekening mogelijk. Zorg dat u de activiteit op de juiste manier koppelt zodat u onder registratie voorkomt NIEUWE DIAGNOSE: TRAANWEGPATHOLOGIE (DIAGNOSECODE 89) Er is een nieuwe diagnose beschikbaar: Traanwegpathologie (diagnosecode 89) Zie de zorgproductenviewer voor de afleiding van deze diagnose naar de 19 zorgproducten die in zorgproductgroep vallen.

17 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a ORTHOPEDIE DUBBELZIJDIGHEID Worden in uw instelling de regels rondom dubbelzijdigheid goed toegepast? Voorkom over- of onder-registratie met deze regels. Voor parallelliteit bij dubbelzijdige aandoeningen geldt: Beide zijden conservatieve behandeling: één zorgtraject. Eén zijde conservatieve en één zijde operatieve behandeling: één zorgtraject. Beide zijden operatief en met identieke diagnosen in de Diagnose Combinatie Tabel: één zorgtraject. Beide zijden operatief en geen identieke diagnosen in de Diagnose Combinatie Tabel: twee zorgtrajecten. Wanneer een dubbelzijdige aandoening aan beide zijden binnen 42 dagen na elkaar operatief wordt behandeld, worden twee zorgtrajecten geopend. Is dit niet het geval dan worden voor de dubbelzijdige behandelingen seriële subtrajecten geopend binnen één zorgtraject. Dit ter voorkoming van het parallel lopen van conservatieve zorgtrajecten. Bij dubbelzijdige operatieve ingrepen in één sessie (en geen identieke diagnosen in de Diagnose Combinatie Tabel) worden twee zorgtrajecten geopend.

18 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a OOGHEELKUNDE STROOILICHTMETING BIJ CATARACTOPERATIES Er is een nieuwe zorgactiviteit geïntroduceerd voor de Strooilichtmeting als voorbereiding op een eventuele cataract operatie ( strooilichtmeting). TIPS RZ17a NEUROLOGIE NEOSTIGMINE TEST Voert neurologie bij u ook regelmatig een neostigmine test uit bij myasthenia gravis? Vanaf 2017 kan deze vastgelegd worden in zorgactiviteit neostigmine test. Registratie hiervan in een ambulante setting zal afleiden in een middel ambulant zorgproduct.

19 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a DERMATOLOGIE DAGBEHANDELING DERMATOLOGIE Biedt u dagbehandelingen voor dermatologie aan? Vanaf kunt u de zorgactiviteit voor intensieve zalftherapie registreren. Er is een zorgactiviteit voor aangemaakt (039993) en er zijn nieuwe dbc-zorgproducten gemaakt. TIPS RZ17a UROLOGIE ZORGACTIVITEITEN CYSTECTOMIE Ondervond u het probleem dat het niet mogelijk was om bij diagnose 0306_083 Overige (niet congenitale) blaaspathologie een laparoscopische uitgevoerde partiële cystectomie, een open totale cystectomie of een laparoscopische totale cystectomie te declareren? Dit is passende zorg dus om onterechte uitval te voorkomen leidt deze diagnose met één van deze zorgactiviteiten kan af tot een declarabel dbc-zorgproduct.

20 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a CHIRURGIE UITVAL REDUCTIE SCHILDWACHTKLIERBIOPSIE Merkte u dat schildwachtklierbiopsie bij uitval leidde bij de diagnose 0303_350 maligne melanoom? Vanaf 2017 is dat probleem opgelost doordat er 2 zorgactiviteiten ( en ) zijn opgenomen in de afleiding naar zorgproductgroep Nieuwvormingen Melanoom, overige maligne neoplasmata huid en premaligne dermatosen. LONGVOLUMEREDUCTIECHIRURGIE Vanaf 2017 heeft ook de chirurg toegang tot het zorgproduct longvolumereductiechirurgie. Er is een nieuwe diagnose geïntroduceerd (0303_309 copd) die in combinatie met een zorgactiviteit voor longvolumereductie (032525, , ) af zal leiden naar hetzelfde zorgproduct die thoraxchirurgie gebruikt.

21 RZ17a TIPS ZIEKENHUISZORG TIPS RZ17a CARDIOLOGIE UITVAL TRAJECT MET REANIMATIE Voor trajecten met diagnose acuut hartfalen van cardiologie komen geen poliklinische producten voor. Dit leverde problemen op bij het overlijden van een patiënt na reanimatie, een traject met reanimatie zonder klinische opname leidde onterecht tot uitval. Dit is opgelost door de introductie van een nieuw dbc-zorgproduct voor de situatie van een reanimatie zonder dagopname of klinische opname in zorgproductgroep hart en vaatstelsel overige hartziekten, acuut reuma (incl. (sub)acute reum. artritis) en chron. Reum.hartziekten (wd).

22 Release RZ17a Ziekenhuiszorg 26 specialismen 6 wijzigingen uit projecten 9 wijzigingsverzoeken

RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE

RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE RELEASE RZ17AB 0306 UROLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Dit releasedocument bevat de wijzigingen

Nadere informatie

Hoofdlijnen dbc-release RZ17b. Besluitvormingsdocument 2 e go

Hoofdlijnen dbc-release RZ17b. Besluitvormingsdocument 2 e go Hoofdlijnen dbc-release RZ17b Besluitvormingsdocument 2 e go Versie 1.0, 4 oktober 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Updaterelease RZ17b 4 1.2 Inhoud document 4 2. Planning en scope 5 2.1 Planning RZ17b

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE

RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE RELEASE RZ17AB 0316 KINDERGENEESKUNDE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE

RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE RELEASE RZ17AB 0307 GYNAECOLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Dit releasedocument bevat de wijzigingen

Nadere informatie

Wijzigingen dbc-release RZ17b

Wijzigingen dbc-release RZ17b Wijzigingen dbc-release RZ17b Ingangsdatum 1 januari 2017 V20161117 2 Inhoud 1. Inhoud document 4 1.1 Verwijzingen en samenhang relevante informatie 4 1.2 Leeswijzer 5 2. Wijzigingsverzoeken 6 2.1 Wijzigingen

Nadere informatie

Registratieregels RZ15a

Registratieregels RZ15a Implementatiecongres DBC-pakket 2015 4 september 2014 Marjolein Hildebrand 2 Wijzigingen: Registratieregels Registratieaddendum Wijzigingen in de Diagnose en zorgvraagtypering toelichting 3 Aansluiting

Nadere informatie

0307 Gynaecologie Technische uitwerking F21 en toelichting blok B en D

0307 Gynaecologie Technische uitwerking F21 en toelichting blok B en D 0307 Gynaecologie 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen in twee

Nadere informatie

0322 Longgeneeskunde

0322 Longgeneeskunde 0322 Longgeneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen in

Nadere informatie

Oplegger uitlevering RZ14a. Versie

Oplegger uitlevering RZ14a. Versie Oplegger uitlevering RZ14a Versie 20130926 26 september 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Inhoud uitlevering... 4 2.1 Overzicht uitgeleverde onderdelen... 4 3 Feiten en cijfers over deze release...

Nadere informatie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie

Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen. Versie Toelichting op de Specialismespecifieke Toelichtingen Versie 20120726 1 september 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de specialistspecifieke

Nadere informatie

0318 Maag-, Darm-, Leverziekten

0318 Maag-, Darm-, Leverziekten 0318 Maag-, Darm-, Leverziekten 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

0316 Kindergeneeskunde

0316 Kindergeneeskunde 0316 Kindergeneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's. Versie 2.0

Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's. Versie 2.0 Verduidelijking registratie en declaratie bij overloop-dbc's Versie 2.0 20120312 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemene regels overgangsperiode... 4 2.1 DBC s en subtrajecten in één zorgtraject... 4

Nadere informatie

Zorgactiviteiten Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel

Zorgactiviteiten Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel Zorgactiviteiten 2015 Implementatiecongres DBC-pakket 2015 Sonja Muchall Toinny van Schendel 2 Inhoud Wijzigingen release RZ15a - Projecten en individuele verzoeken Vooruitblik release RZ15b Handboek zorgactiviteiten

Nadere informatie

RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE

RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE RELEASE RZ17A 0313 INWENDIGE GENEESKUNDE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Dit releasedocument bevat de wijzigingen in het DBC pakket per 1 januari 2017. In dit document vindt

Nadere informatie

Logopedie in de DBC systematiek

Logopedie in de DBC systematiek Logopedie in de DBC systematiek 28 november 2012 Ingeborg van Dijke/ Jolien Ewalds DBC-Onderhoud i.van.dijke@dbconderhoud.nl 2 Inhoud 1. Hoezo Diagnose Behandel Combinaties (DBC s)? 2. Hoe werkt het systeem

Nadere informatie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie

Toelichting op de Afsluitreden tabel. Versie Toelichting op de Afsluitreden tabel Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3 1.3 Afsluitredenen...

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE

RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE RELEASE RZ17AB 0310 DERMATOLOGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE

RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE RELEASE RZ17AB 1100 KAAKCHIRURGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. De aanvulling hierop is medio november uitgebracht, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten de wijzigingen

Nadere informatie

Handleiding release RZ16a. Versie

Handleiding release RZ16a. Versie Handleiding release RZ16a Versie 20150701 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Release RZ16a... 4 2.1 Nieuwe lay-out... 4 2.2 Nieuwe opzet Releaseproducten... 4 2.3 Nieuwe driedeling Releaseproducten... 4

Nadere informatie

Wijzigingen Ziekenhuiszorg

Wijzigingen Ziekenhuiszorg Wijzigingen Ziekenhuiszorg Release RZ17a 26 specialismen 6 wijzigingen uit projecten 9 wijzigingsverzoeken INHOUD Alstublieft. In deze unieke factsheet van Cure4 treft u alle registratiewijzigingen voor

Nadere informatie

RELEASE RZ17AB 0302 KNO

RELEASE RZ17AB 0302 KNO RELEASE RZ17AB 0302 KNO INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Een aanvulling op dit document is medio november openbaar gemaakt, de RZ17b. Deze releasedocumenten bevatten de wijzigingen

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3

Nadere informatie

Handleiding RZ15b. Versie 20141113

Handleiding RZ15b. Versie 20141113 Handleiding RZ15b Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitlevering RZ15b... 4 3 Inhoud release... 5 3.1 Soorten wijzigingen... 5 3.2 Informatieproducten RZ15a gelden

Nadere informatie

Instructie DBC-registratie Klinische genetica v ingangsdatum instructie 1 januari 2012

Instructie DBC-registratie Klinische genetica v ingangsdatum instructie 1 januari 2012 Instructie DBC-registratie Klinische genetica v20110701 ingangsdatum instructie 1 januari 2012 Deze instructie bevat de regels die gelden voor alle DBC s die geopend zijn vanaf 1 januari 2011 en eventueel

Nadere informatie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie Algemene Toelichting Registratieregels Versie 20120927 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Relatie tussen zorgtrajecten en subtrajecten... 5 3 Openen en sluiten van zorgtrajecten

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen Marnelle de Groot, NZa Frederieke Bakker, DBC-Onderhoud

Belangrijke wijzigingen Marnelle de Groot, NZa Frederieke Bakker, DBC-Onderhoud Belangrijke wijzigingen 2015 Marnelle de Groot, NZa Frederieke Bakker, DBC-Onderhoud Wijzigingen 2015 2 Beleidsmatig Verkorting doorlooptijden > aparte sessie Taakherschikking Integrale Tarieven Bekostiging

Nadere informatie

Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde

Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde Release RZ15a + RZ15b Oogheelkunde Op 17 juli 2014 heeft DBC-onderhoud de RZ15a gepubliceerd. In aanvulling op deze publicatie is op 17 november 2014 de RZ15b gepubliceerd. De RZ15a en RZ15b bevatten de

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten... 6 2.1.3 Afleiden...

Nadere informatie

Toelichting op het koppelalgoritme. Versie

Toelichting op het koppelalgoritme. Versie Toelichting op het koppelalgoritme Versie 20130926 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Koppelen van zorgactiviteiten aan aanvragend of uitvoerend poortspecialisme... 4 Bijlage:

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20121120 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten...

Nadere informatie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie Algemene Toelichting Registratieregels Versie 20130926 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Relatie tussen zorgtrajecten en subtrajecten... 4 3 Openen en sluiten van zorgtrajecten

Nadere informatie

Samenwerking en betaalbaarheid palliatieve zorg op maat

Samenwerking en betaalbaarheid palliatieve zorg op maat Uit een analyse van de NZa blijkt de regelgeving voor palliatieve zorg voor zorgaanbieders niet altijd helder te zijn. Hieronder geven we een toelichting op veel gestelde vragen. 1 Inzet specialistisch

Nadere informatie

Bijlage nadere regel medischspecialistisch. Toelichting regels afleiding

Bijlage nadere regel medischspecialistisch. Toelichting regels afleiding Bijlage nadere regel medischspecialistisch zorg Toelichting regels afleiding Ingangsdatum 1 januari 2019 Toelichting regels afleiding Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Leeswijzer 3 2. Gegevens van en naar een

Nadere informatie

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

32 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen VOOR- PUBLICATIE Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 Het aantal DBC s is in 2015 gestegen met bijna 10%. Deze stijging hangt voor een belangrijk deel samen met de verkorting van de DBC-doorlooptijd

Nadere informatie

Erratum Addendum. Release RZ15a. Versie

Erratum Addendum. Release RZ15a. Versie Erratum Addendum Release RZ15a ersie 20141103 3 november 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Errata op document Wijzigingen DBC-release RZ15a v20140717... 4 2.1 Parallelle zorgtrajecten... 4 2.2 Parallelliteit

Nadere informatie

0313 Inwendige Geneeskunde

0313 Inwendige Geneeskunde 0313 Inwendige Geneeskunde 3. Wijzigingsverzoeken 3.1 Wijzigingen in regelgeving 3.1.3 Technische uitwerking 2.0307.1 F21 en toelichting 1.0000.1 blok B en D Dit wijzigingsverzoek bestaat uit aanpassingen

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ17b

Registratieaddendum RZ17b Ingangsdatum 1 januari 2017 V20161117 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 6 2 Wijzigingen ten opzichte van Registratieaddendum RZ16b... 11 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie... 12 3.1 Voorbeeld

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten...

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 2

Gebruikersdocument deel 2 Gebruikersdocument deel 2 Verantwoording tariefswijzigingen Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpassingen kostentarieven... 4 2.1 Infertiliteit, correctie op gebruikte

Nadere informatie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie 20140717

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie 20140717 Algemene Toelichting Registratieregels Versie 20140717 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Relatie tussen zorgtrajecten en subtrajecten... 4 3 Openen en sluiten van zorgtrajecten

Nadere informatie

Registratieaddendum RZ19a

Registratieaddendum RZ19a Registratieaddendum RZ19a v20180118 Concept Ingangsdatum 1 januari 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden en hiërarchie...

Nadere informatie

RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE

RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE RELEASE RZ17A - 0304 PLASTISCHE CHIRURGIE INLEIDING Op 1 juli 2016 heeft de NZa de RZ17a gepubliceerd. Dit releasedocument bevat de wijzigingen in het DBC pakket per 1 januari 2017. In dit document vindt

Nadere informatie

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek. v20110701

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek. v20110701 Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek 2012 v20110701 Ingangsdatum 1 januari 2012 V O O R W O O R D Dit document licht toe hoe de aanspraak en machtigingen zijn verwerkt

Nadere informatie

Handleiding Release RZ17a

Handleiding Release RZ17a Handleiding Release RZ17a Ingangsdatum 1 januari 2017 V20160701 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Uitlevering RZ17a 4 2. Inhoud release 5 2.1 Soorten wijzigingen 5 2.2 Projecten 5 2.3 Wijzigingsverzoeken 5 2.4

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over DOT

Veelgestelde vragen over DOT Veelgestelde vragen over DOT Openen Mag bij een faxverwijzing alvast een zorgtraject door het secretariaat geopend worden? Kan in DOT in een vervolgtraject (met zorgtype=21) ook een klinische episode worden

Nadere informatie

Toelichting op de Afsluitreden Tabel. Versie

Toelichting op de Afsluitreden Tabel. Versie Toelichting op de Afsluitreden Tabel Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is de functie van de tabel... 3 1.2 Afsluitredenen... 3 1.2.1 Afsluitredenen voor

Nadere informatie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie Algemene Registratieregels Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Relatie tussen Zorgtrajecten en Subtrajecten... 4 3 Openen en sluiten van zorgtrajecten en subtrajecten... 6 3.1 Openen

Nadere informatie

Gebruikersdocument deel 1

Gebruikersdocument deel 1 Gebruikersdocument deel 1 Wijzigingen DBC-pakket Versie 20130305 Ingangsdatum 1 april 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Leeswijzer... 4 2 Inhoud RZ13c... 5 2.1 Wijzigingen grouper...

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115. Ingangsdatum tabel 1 januari 2012

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115. Ingangsdatum tabel 1 januari 2012 Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel v20111115 Ingangsdatum tabel 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Samenhang simuleren, schaduwdraaien

Nadere informatie

DOT in de medische oncologie

DOT in de medische oncologie NVMO-informatiesheet DOT in de medische oncologie versie 2.1, september 2012 NVMO-werkgroep DOT Inleiding Per 1-1-2012 zijn de DBC s vervangen door de DBC Zorgproducten onder DOT. Onder DOT worden zorgtrajecten

Nadere informatie

Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie 20151119

Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie 20151119 Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting Versie 20151119 Ingangsdatum 1 januari 2016 Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting v20151119 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Voor wie is dit document

Nadere informatie

Handboek controles. Zelfonderzoek 2014. Versie: 27 mei 2015. Handboek controles - zelfonderzoek 2014 (versie 27-05-15) 1

Handboek controles. Zelfonderzoek 2014. Versie: 27 mei 2015. Handboek controles - zelfonderzoek 2014 (versie 27-05-15) 1 Handboek controles Zelfonderzoek 2014 Versie: 27 mei 2015 1 Inhoudsopgave Versiebeheer... 4 Inleiding... 6 1.2 Onterecht vastleggen van een polikliniekbezoek meerdere consulten op één dag... 7 1.3 Onterecht

Nadere informatie

Bijlage 1: Wijzigingen regelgeving RZ18b

Bijlage 1: Wijzigingen regelgeving RZ18b Bijlage 1: en regelgeving RZ18b Onderstaande tabel geeft een overzicht van wijzigingen in de beleidsregel Prestaties en tarieven medisch-specialistische zorg en de nadere regel Regeling medisch-specialistische

Nadere informatie

Tweeledige presentatie:

Tweeledige presentatie: Tweeledige presentatie: 1. Zorgactiviteiten 2014: Toinny van Schendel 2. Registratieregels in RZ14a/b: Marjolein Hildebrand Zorgactiviteiten 2014 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 7 oktober 2013 Toinny

Nadere informatie

Registratieregels. Versie

Registratieregels. Versie Registratieregels Versie 20140717 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Registratiemodel en definities... 4 2.1 Registratiemodel... 4 2.1.1 Registreren... 5 2.1.2 Samenvatten...

Nadere informatie

Wijzigingen dbc-release

Wijzigingen dbc-release Document Wijzigingen dbc-release RZ20a Ingangsdatum 1 januari 2020 v20190425 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Verwijzingen en samenhang relevante informatie 4 1.2 Leeswijzer 5 1.3 Disclaimer 6 2. Wijzigingen

Nadere informatie

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c

Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Hoofdlijnen wijzigingen RZ13c Besluitvormingsdocument 2e go Versie 1.0 15 februari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Scope en uitsluitingen, mijlpalen... 4 2.1 Binnen de scope... 4 2.2 Buiten de scope...

Nadere informatie

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening Europalaan 40 3526 KS Utrecht Postbus 2774 3500 GT Utrecht AAN NZa TELEFOON 030 285 08 00 FAX 030 285 08 01 WEBSITE www.dbconderhoud.nl Memo VAN DATUM BETREFT CD/EvL 28 sept 2011 uitval honorariumberekening

Nadere informatie

Registratieaddendum. Ingangsdatum 1 januari v

Registratieaddendum. Ingangsdatum 1 januari v Registratieaddendum Ingangsdatum 1 januari 2018 v20170119 Registratieaddendum v20170119 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 2 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie... 10 3 Nadere toelichtingen, voorbeelden

Nadere informatie

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek

Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek Toelichting aanspraakbeperkingen en machtigingen in de DBCsystematiek 2012 Ingangsdatum 1 januari 2012 Versie 20111115 1 juni 2012 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1 Aanspraak in de DBC-productstructuur...

Nadere informatie

Onverzekerde zorg in de DBC-systematiek ggz vanaf 2013

Onverzekerde zorg in de DBC-systematiek ggz vanaf 2013 Onverzekerde zorg in de DBC-systematiek ggz vanaf 2013 Deze brochure is voor iedereen die meer wil weten over het hoe van onverzekerde zorg in de DBC-systematiek vanaf 2013 2 Vanaf 1 januari 2013 maakt

Nadere informatie

Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Gynaecologie

Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Gynaecologie Specialismespecifieke Toelichting op de Registratieregels Gynaecologie v20110701 Ingangsdatum 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitzonderingen op de algemene registratieregels... 4 2.1 Sluiten

Nadere informatie

De kosten van een ziekenhuisbezoek

De kosten van een ziekenhuisbezoek Gaat u binnenkort naar het MCL? Kijk dan eerst op de website van uw zorgverzekeraar om te kijken of deze een contract met ons heeft afgesloten voor de behandeling die u moet ondergaan. Check ook uw polisvoorwaarden

Nadere informatie

Handleiding tweede conceptrelease RZ16a. Versie

Handleiding tweede conceptrelease RZ16a. Versie Handleiding tweede conceptrelease RZ16a Versie 20150602 2 juni 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Tweede conceptrelease RZ16a... 4 2.1 Verschil ten opzichte van het definitieve pakket... 4 2.2 Nieuwe

Nadere informatie

Instructie Intensive Care v (ingangsdatum instructie )

Instructie Intensive Care v (ingangsdatum instructie ) Instructie Intensive Care v20081001 (ingangsdatum instructie 1-1-2009) Contactgegevens Stichting DBC-Onderhoud Telefoon: 030-2739685 Fax: 030-2739553 E-mail Helpdesk: info@dbconderhoud.nl Internetadres:

Nadere informatie

Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2

Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2 Addendum bij Handboek DOT Controleregels release 2 Vanwege een eerder dan geplande releasedatum komt er een versie van de DCM AOM beschikbaar, waarin een aantal wijzigingen is opgenomen ten opzichte van

Nadere informatie

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast.

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. NADERE REGEL NR/CU-201 Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt

Nadere informatie

Handleiding Release RZ17b-update TT

Handleiding Release RZ17b-update TT Handleiding Release RZ17b-update TT Ingangsdatum 1 januari 2017 V20161208 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Wijzigingen 4 1.2 Inlezen RZ17b-update tarieventabel 4 1.3 Uitgeleverde producten op de website 5 1.4

Nadere informatie

Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie

Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie Vertaaltabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting Versie 20131114 Ingangsdatum 1 januari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2. Wat is de functie van de tabel...

Nadere informatie

Financiering palliatieve zorg

Financiering palliatieve zorg Financiering palliatieve zorg 20 april 2018 Chantal Pereira, adviseur palliatieve zorg IKNL Manon Boddaert, arts palliatieve geneeskunde / medisch adviseur IKNL Disclosure belangen C.F.R. Pereira & M Boddaert

Nadere informatie

Release RZ17a. Erratum addendum

Release RZ17a. Erratum addendum Release RZ17a Erratum addendum ersie 1, 27 juli 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Errata Wijzigingen dbc-release RZ17a v20160701 5 2.1 Onjuiste zpk vermeld in paragraaf 2.2.4 5 2.2 erkeerd add-ongeneesmiddel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Passanten prijslijst per 1 april 2010

Inhoudsopgave. Passanten prijslijst per 1 april 2010 Specialisme Inhoudsopgave Pagina 0301 Oogheelkunde 2 0302 Keel- neus- en oorheelkunde 7 0303 Heelkunde 9 0304 Plastische chirurgie 16 0305 Orthopeadie 18 0306 Urologie 21 0307 Gyneacologie 46 0308 Neurochirurgie

Nadere informatie

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0

Toelichting uitval bij honorariumberekening. versie 1.0 Toelichting uitval bij honorariumberekening versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitval algemeen... 4 3 Honorariumberekening... 6 4 Waardering uitvalproducten... 8 5 Waardering uitvalproducten...

Nadere informatie

Toelichting op de Typeringslijst per specialisme

Toelichting op de Typeringslijst per specialisme Toelichting op de Typeringslijst per specialisme Versie 20110701 Ingangsdatum: 1 januari 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel...

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel Versie 20121120 Ingangsdatum 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2 Wat is de functie van de tabel... 3

Nadere informatie

Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties

Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg Janneke v.d. Akker DBC Medisch Specialistische Zorg Bart Klijs DBC s in de Geestelijke Gezondheidszorg Floor van

Nadere informatie

Nedap healthcare Het openen en sluiten van een DBC-(sub)traject

Nedap healthcare Het openen en sluiten van een DBC-(sub)traject Het openen en sluiten van een Het openen van een DBC-traject Ga naar het administratieve overzicht van de betreffende cliënt en klik op Zorgtrajecten. Klik vervolgens op DBC-traject. Het overzicht met

Nadere informatie

Code Oranje. Presentatie Invitational Conference Spoedzorg deel 2 Geert de Kousemaeker 25 oktober 2016

Code Oranje. Presentatie Invitational Conference Spoedzorg deel 2 Geert de Kousemaeker 25 oktober 2016 Code Oranje Presentatie Invitational Conference Spoedzorg deel 2 Geert de Kousemaeker 25 oktober 2016 Colofon Uitgave: Code Oranje Versie : 1.0 26-10-2016 Status: Gereed Distributie: Niet van toepassing

Nadere informatie

Medische psychologie in de DOT

Medische psychologie in de DOT Medische psychologie in de DOT Marieke de Visscher DBC consulent St. Antonius Ziekenhuis 10 mei 2012 - PAZ Achtergrond - context Financiering Medische Psychologie al discussiepunt sinds start DBC systematiek

Nadere informatie

REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten

REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten TOELICHTING Waarom een registratiewijzer? De Federatie Medisch Specialisten vindt de huidige registratiesystematiek en bijbehorende registratieregels zeer

Nadere informatie

REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten

REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten REGISTRATIEWIJZER Federatie Medisch Specialisten TOELICHTING Waarom een registratiewijzer? De Federatie Medisch Specialisten vindt de huidige registratiesystematiek en bijbehorende registratieregels zeer

Nadere informatie

Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek

Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek BIJLAGE 1: Diagnose behandeling combinaties (dbc s) 7 van 15 Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek 007 Diagnostiek - vanaf 0 tot en met 99 minuten 194,90 008 Diagnostiek - vanaf

Nadere informatie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie

Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel. Versie Toelichting op de Diagnose Combinatie Tabel Versie 20150312 Ingangsdatum 1 april 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Wat is de functie van de tabel... 3 1.1.1 Combinaties van verschillende diagnosen...

Nadere informatie

Specialismespecifieke toelichting op de Registratieregels Klinische Geriatrie. Versie

Specialismespecifieke toelichting op de Registratieregels Klinische Geriatrie. Versie Specialismespecifieke toelichting op de Registratieregels Klinische Geriatrie Versie 20120329 1 mei 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitzonderingen op de algemene regels... 4 2.1 Sluiten van subtraject

Nadere informatie

terugkeer van de aandoening

terugkeer van de aandoening Prijslijst Specialisme Diagnose Dermatologie grote 10.11..24.41 477 330 147 grote ingreep 10.25..24.41 440 325 115 10.11..24.31 455 309 146 Gynaecologie 07.11..G19.501 1.100 699 401 ingreep / behandeling

Nadere informatie

Vertaal Tabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie

Vertaal Tabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting. Versie Vertaal Tabel Zorgactiviteiten Grouper Toelichting Versie 20130425 Ingangsdatum 1 juli 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Voor wie is dit document bedoeld... 3 1.2. Wat is de functie van de tabel...

Nadere informatie

Grouper en zorgactiviteiten op de nota. Inhoud presentatie. Aanleiding: hoe het begon. 29 november 2013 Congres Implementatie DBC-pakket 2014

Grouper en zorgactiviteiten op de nota. Inhoud presentatie. Aanleiding: hoe het begon. 29 november 2013 Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Grouper en zorgactiviteiten op de nota Congres Implementatie DBC-pakket 2014 Tom Derks van de Ven en Marion Duut 29 november 2013 2 Inhoud presentatie 1. Aanleiding en besluit 2. Wijzigingen van DBC-producten

Nadere informatie

Toelichting op REGELING CI/NR

Toelichting op REGELING CI/NR Toelichting op REGELING Toelichting op Regeling Inleiding Recentelijk heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de regeling Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische

Nadere informatie

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Casemix is een ondernemend adviesbureau met hart voor de zorg Wij maken de zorg beter! Kwantitatieve data-analyse is de basis Bekostiging Doelmatigheid Interne

Nadere informatie

Q&A's bij de verboden-toegestaan-lijst

Q&A's bij de verboden-toegestaan-lijst Q&A's bij de verboden-toegestaan-lijst Achtergrond Op 16 juli heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de definitieve verboden-toegestaan-lijst ten behoeve van het aanvullend omzetonderzoek gepubliceerd.

Nadere informatie

Wijzigingen DBC-release RZ15b

Wijzigingen DBC-release RZ15b Wijzigingen DBC-release RZ15b Gebruikersdocument deel 1 Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Leeswijzer... 5 1.2 Verwijzingen en samenhang relevante informatie...

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s

BELEIDSREGEL BR/CU Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s BELEIDSREGEL BR/CU-2020 Verrichtingenlijst ten behoeve van DBC s Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie

Algemene Toelichting Registratieregels. Versie Algemene Toelichting Registratieregels Versie 20141113 Ingangsdatum 1 januari 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Relatie tussen zorgtrajecten en subtrajecten... 4 3 Openen en sluiten van zorgtrajecten

Nadere informatie

Release RZ16a. Erratum addendum

Release RZ16a. Erratum addendum Release RZ16a Erratum addendum ersie 6, 18 mei 2016 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Erratum Wijzigingen DBC-release RZ16a v20150701 5 2.1 Onjuiste beschrijving afleiding DBC-zorgproducten SEH 5 2.2 Onjuist specialisme

Nadere informatie

Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek

Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek BIJLAGE 1: Diagnose behandeling combinaties (dbc s) 7 van 15 Deelprestaties behandeling Bijzondere productgroepen Diagnostiek 007 Diagnostiek - vanaf 0 tot en met 99 minuten 194,90 008 Diagnostiek - vanaf

Nadere informatie

ZA-vertaaltabel. Veelgestelde vragen. Versie 1.0

ZA-vertaaltabel. Veelgestelde vragen. Versie 1.0 ZA-vertaaltabel Veelgestelde vragen Versie 1.0 11 januari 2013 Inhoudsopgave 1 Waarom een vertaaltabel?... 3 1.1 Vertaaltabel, grouper en ZIS... 3 1.2 Vertaaltabel en zorgproductenviewer... 3 1.3 Versies

Nadere informatie

NOV-DAG VAN DE ORTHOPEDISCH SECRETARESSE EN DE POLIKLINIEK ASSISTENT

NOV-DAG VAN DE ORTHOPEDISCH SECRETARESSE EN DE POLIKLINIEK ASSISTENT NOV-DAG VAN DE ORTHOPEDISCH SECRETARESSE EN DE POLIKLINIEK ASSISTENT DOT, ICD-10 en andere ontwikkelingen Beroepsbelangen Commissie Regelgeving Raad beroepsbelangen Federatie Bemiddeling geschillen DOT;

Nadere informatie

Congres Implementatie DBC-pakket Zorgactiviteiten in RZ14a/b. Wijzigen zorgactiviteiten: projecten en individuele verzoeken.

Congres Implementatie DBC-pakket Zorgactiviteiten in RZ14a/b. Wijzigen zorgactiviteiten: projecten en individuele verzoeken. Congres Implementatie DBC-pakket 2014 1. Zorgactiviteiten in RZ14a/b: Toinny van Schendel 2. Registratieregels in RZ14a/b: Marjolein Hildebrand 29 november 2013 Zorgactiviteiten in RZ14a/b Congres Implementatie

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie