Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is."

Transcriptie

1 Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is.

2 Het initiatief: de politieke ronde tafel Sinds oktober 2013 is The Future Group georganiseerd met het bedrijfsleven in gesprek over hoe men zich voorbereidt op de toekomstige arbeidsmarkt, waarbij we vooruitkijken naar de situatie in het jaar De politieke ronde tafel heeft als doel kennisuitwisseling tussen bedrijven hierover te stimuleren en de politiek te informeren over relevante ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Het belang hiervan wordt door alle betrokkenen gesignaleerd. Wetenschappelijk onderzoek wijst daarbij uit dat in 2020 één op de drie banen een flexibele baan is. Dit wordt veroorzaakt door maatschappelijke ontwikkelingen als onder andere de individualisering van de arbeidsmarkt. De oplossing echter ligt, naar de mening van TFG, bij het bedrijfsleven zelf. Voor ons is de vraag interessant wat de klant belangrijk vindt. De mening van het bedrijfsleven wordt naar onze mening te weinig gehoord in het politiek-maatschappelijk debat. Door een aantal keren per jaar met elkaar om tafel te gaan en de problemen en uitdagingen zo goed mogelijk te definiëren ontstaat een groter inzicht. Door deze inzichten en conclusies structureel onder de aandacht te brengen van politiek Den Haag kunnen beleidsmakers gevoed worden met voor de arbeidsmarkt essentiële praktijkinformatie. Het gesprek aan tafel gaat voornamelijk over de doelgroep die bewust heeft gekozen voor het zelfstandigenbestaan als kenniswerker (HBO/WO), een groep die de komende jaren alleen maar zal groeien. Bij de helft van de bedrijven die wij bereiken zitten zzp ers al op strategische posities in de organisatie. Het is voor het bedrijfsleven dan ook van groot belang om grip te krijgen op deze ontwikkelingen en de politiek heeft hierin een grote voorwaardenscheppende taak. Overigens is de (veel grotere) groep zzp ers die door keuzes van de werkgever of door een faillissement zelfstandig is geworden minder nadrukkelijk onderwerp van gesprek, al erkent iedereen aan tafel dat er onwenselijke uitwassen zijn ontstaan en de verzorgingsstaat verder moet evolueren.

3 Tafelgenoten De volgende bedrijven en organisaties hebben reeds een stoel aan tafel: ABN AMRO, Alliander, Achmea, DAS, ING, Kasbank, Post NL, Tata Steel Nederland, ArnoNed, Hoom, PGGM, BKR, Delta Lloyd, Obvion, Fujitsu, EY, Royal HaskoningDHV en Movaris. Daarnaast hebben nog een tiental bedrijven aangegeven interesse te hebben in een stoel aan tafel in de toekomst. Vertegenwoordigers van de organisaties zijn de verantwoordelijken voor de arbeidsmarktpropositie en werving van het bedrijf, en tevens de mensen verantwoordelijk voor strategische inkoop en vendormanagement. Sinds 2015 hebben de tafelgenoten ook de organisatie ten dele op zich genomen. Nadat tafelgenoot ABN AMRO 12 juni 2015 al haar deuren opende, door letterlijk de tafel te dekken in één van de directiekamers op het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan te Amsterdam, was 30 oktober jongstleden Tata Steel de gastheer. In het congrescentrum van de staalgigant werden de uitkomsten van het eerste onderzoek naar hoogopgeleide zelfstandig kenniswerkers onder het Bedrijfsleven gepresenteerd en door de tafelgenoten geverifieerd. De tafelgenoten hebben met elkaar een tweetal doelstellingen geformuleerd. Ten eerste wil men aangesloten blijven bij de politiek door met Kamerleden in gesprek te gaan en zo niet door veranderende wetgeving verrast te worden. Ten tweede is het delen van kennis over innovatieve sourcingsmodellen een belangrijk punt. Zo ontstaat er meer grip op de zzp er en hedendaagse duurzame samenwerkingsmodellen gericht op (ver)binden. TFG wil namens de tafelgenoten politiek Den Haag actief informeren en betrekken bij het debat. Naast de ronde tafelbijeenkomsten met de bedrijven heeft er daarom najaar 2015 een debat plaatsgevonden met de Kamerleden Mei Li Vos (PvdA) en Erik Ziengs (VVD) waarbij de conclusies zijn gepresenteerd van een door TFG geïnitieerd onderzoek.

4 Rol TFG TFG initieert, faciliteert en organiseert. Ook is TFG op verzoek van de tafelgenoten de spreekbuis naar media en politiek. Zo publiceerden het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad in 2015 over de bevindingen aan tafel. Ook toonden de fractieleden van PvdA, D66, CDA en VVD hun betrokkenheid. Sommigen door zitting te nemen aan tafel. Anderen door zich op de achtergrond te laten informeren. Daarnaast geeft TFG de deelnemers inzicht in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving die betrekking heeft of kan hebben op de zzp er. Ook worden wetenschappelijke beschouwingen over het bedrijfsleven in relatie tot de zzp er door TFG voor tafelgenoten samengevat. Als laatste geeft TFG de tafelgenoten inzicht in haar arbeidsmarktconcept dat sinds 2000 bestaat. Dit concept kan dienen als model voor georganiseerde zelfstandigheid en is een voorbeeld van toekomstige arbeidsvormen. TFG is een ICT-dienstverlener bestaande uit een verzameling van maatschappen waarin hoogopgeleide ervaren en gespecialiseerde ICT-ondernemers participeren. Circa 80% van de specialisten die in TFG participeert, komt uit loondienst. Door de ICT kenniswerker als voorbeeld te nemen kunnen de ervaringen van TFG ook als representatief gezien worden voor soortgelijke kennisintensieve beroepen buiten de ICT. Zzp heeft de toekomst! Hoe kan er met elkaar worden gewerkt aan de profilering hiervan? waarom het bedrijfsleven zzp ers zo hard nodig heeft. Zes op de tien bedrijven geeft aan dat de organisatie dankzij zzp ers goed in staat is om snel te reageren op de ontwikkelingen in het werkveld. Ook vindt meer dan driekwart het van belang om met zzp ers een lange termijn relatie op te bouwen waarin oog is voor onder andere kennisdeling, het uitbreiden van het netwerk en professionele ontwikkeling. Het bedrijfsleven mist de stimulerende rol van de overheid, meer dan 60% geeft aan dat de overheid de kans laat liggen om een duidelijk en vruchtbaar klimaat te scheppen voor zelfstandige kenniswerkers. Wisselende wetgeving en een negatief imago van zzp ers liggen hier aan ten grondslag. De ondernemende zelfstandige is nu het slachtoffer van het containerbegrip zzp. Alle deelnemers uit het bedrijfsleven zijn van mening dat zzp ers en bedrijven veel meer aan de politiek moeten laten zien wat ze doen. Dit is nodig om begrip te kweken, te laten zien dat veel zzp ers uit eigen beweging ondernemer zijn. Er moet een sense of urgency gecreëerd worden. Het bedrijfsleven kan hierin een belangrijke rol spelen door duidelijk te maken wat een zzp er goed maakt en

5 Vaste contracten voor bedrijfsleven niet langer uitgangspunt Essentieel is dat de overheid tot nu toe geen middel schuwt om vaste banen te stimuleren, omdat dit ogenschijnlijk goed is voor het sociale stelsel in Nederland. Het bedrijfsleven laat het vaste dienstverband daarentegen steeds meer los, en niet alleen vanuit het perspectief van kostenbesparing. Bedrijven zien dat de trend van zelfstandige kenniswerkers doorzet en niet tegen te houden is. Er gaan steeds meer kenniswerkers bewust zelfstandig. Deze mensen typeren zich door hun communicatieve vaardigheden, HBO/WO opleidingsniveau en specialisatie. Kenniswerkers zoeken afwisseling en uitdaging, ze bepalen hun eigen toekomst en kiezen voor de interessante projecten binnen hun vak. Bedrijven reageren hier inmiddels op door niet langer de werkvorm als uitgangspunt te nemen, maar de benodigde expertise centraal te stellen. Vervolgens kijkt men welke werkvorm hier het beste bij past. Meer en meer zal het inhuren van zzp ers een manier zijn om functies te vervullen die voorheen door medewerkers met vaste arbeidscontracten werden vervuld. De zzp er wordt steeds belangrijker in gebieden zoals ICT, HR en finance. Het bedrijfsleven geeft aan de samenwerking met de zzp er georganiseerder en duurzamer te willen laten verlopen in de toekomst. Niet meer alleen op die éne tijdelijke opdracht gericht maar meer en beter afgestemd op het totale capaciteit en kennisbehoefte van bedrijfsonderdelen. Tevens is de conclusie aan tafel dat het bedrijfsleven zichtbaarder en vriendelijker moet zijn voor bevlogen professionals, want de juiste mensen vinden wordt moeilijker. Het percentage mensen dat verwacht dat de tekorten in de toekomst groeien is bijna 90%. De politiek moet daarnaast het en-en model gaan omarmen waarin flexwerkers als volwaardig worden gezien naast medewerkers met vaste contracten. Momenteel wordt er vooral op de rem getrapt. Een van de deelnemers stelt dat het onmogelijk is om in het oude model snel te reageren op de ontwikkelingen in de wereld om ons heen. Het snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen is een noodzaak om als organisatie ook in de toekomst relevant te blijven. Daarvoor is flexibel inzetbare kennis nodig. De urgentie neemt ondertussen toe, vinden de gesprekspartners: Veel werknemers zien hun baan de komende jaren verdwijnen, de automatisering gaat heel hard. We zullen in Nederland het begrip ondernemerschap positiever moeten laden, specialisatie op de arbeidsmarkt is waar we heen gaan. Mensen moeten hun toegevoegde waarde meer en meer kunnen aantonen. Een ander: Er zijn zoveel revoluties onder de radar gaande. En de zzp er speelt hier misschien wel de belangrijkste rol in. het onmogelijk is om in het oude model snel te reageren op de ontwikkelingen in de wereld om ons heen. Het snel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen is een noodzaak om als organisatie ook in de toekomst relevant te blijven. Daarvoor is flexibel inzetbare kennis nodig.

6 Werkzekerheid in plaats van baanzekerheid Alle deelnemende bedrijven zijn zich er van bewust dat er een nieuwe economische periode aanbreekt waarin baanzekerheid vervangen wordt door werkzekerheid. Hoogopgeleide specialisten laten zich steeds moeilijker overtuigen van het nut van een vaste baan en zijn nu al lastig te werven en te (ver)binden. Tevens (h)erkennen de bedrijven de demografische ontwikkelingen waardoor de schaarste aan hoogopgeleide specialisten steeds verder zal toenemen. Bedrijven voorzien tekorten en zoeken naar een manier om grip te houden op de hoogopgeleide zzp er. Hierdoor, maar ook door andere actualiteiten als kostendruk, vergrijzing, digitalisering, robotisering en toenemende mobiliteit, is het bedrijfsleven op zoek naar arbeidsmarktmodellen van de toekomst. De ondernemende zelfstandige is nu het slachtoffer van het containerbegrip zzp. Opmerkelijk is dat er binnen de deelnemende bedrijven als het gaat om flexibilisering vaak nog wordt gewerkt met arbitraire getallen waarbij het aantal inhuurcontracten wordt uitgedrukt in een percentage van de totale personeelsbezetting. Een denkwijze die door de aanwezige tafelgenoten steeds vaker als achterhaald wordt gezien. stellen meer georganiseerd te gaan samenwerken met deze kenniswerkers. Prof. dr. Sweder van Wijnbergen, econoom aan de Universiteit van Amsterdam zegt hierover het volgende: Structureel zal uiteindelijk wel een knoop moeten worden doorgehakt. Het huidige vaste arbeidscontract waar Asscher iedereen terug in wil hebben, is internationaal gezien onhoudbaar geworden. Maar je moet ook niet van iedereen een zzp er willen maken. Er zal een nieuwe tussenvorm moeten worden bedacht, waar bedrijven mensen aan zich kunnen binden zonder ze in tijden van crisis vol te moeten doorbetalen. Je wilt meer ruimte voor flexibeler tussenvormen, tussen de twee extremen in die we nu hebben. Daar zie ik nog geen ideeën voor. Dat zou Nederland echt een voorsprong geven. Tafelgenoten zijn het er in ieder geval duidelijk over eens dat de bovenkant van de zzp-arbeidsmarkt van specifieke wetgeving moet worden voorzien, anders dan de onderkant van de arbeidsmarkt. Hiermee zou de ontwikkeling van de kenniswerker in de Nederlandse economie een boost krijgen. Aan tafel is zelfs overeenstemming over het feit dat de overheid de rem zet op flexibilisering, doordat ze geen helder en vruchtbaar klimaat schept voor zelfstandige kenniswerkers maar alle zzp ers als één groep ziet. Dit zal op termijn de innovatiekansen van bedrijven beperken omdat de kenniswerker door regelgeving niet in zijn volle kracht kan worden benut. Minder, maar betere wetgeving voor kenniswerkers zal de vrijheid voor de kenniswerker vergroten en bedrijven in staat

7 Werving in de toekomst Hoe werft het bedrijfsleven nu de echte specialisten? Veel bedrijven richten zich steeds vaker rechtstreeks tot de zzp er. Het succes is volgens de tafelgenoten nog niet overweldigend. Het bereiken van de zzp er via een eigen markt-plaats/zzp- portal wordt door één van de aanwezige tafelgenoten betiteld als post and pray: We moeten maar zien wat er uitkomt. Een en ander lijkt vooral een goed middel bij grotere volumes van reguliere posities die moeten worden ingevuld. Binding is minder relevant dan bij de specialistische kenniswerkers. TFG adviseert bij het werven van zwaargewicht ICT-specialisten veel meer de nadruk te leggen op de technologische en innovatieve aspecten achter de dienst/het product. Aan tafel blijkt tevens de steeds groter wordende overlap tussen HR en inkoop. Inkoop, van oudsher gericht op het spel, kosten- en schaalvoordeel, laat zich steeds meer informeren door de markt in plaats van door met aanbestedingen koud een aanbod af te dwingen. De confrontatie met de eigen business over waarom resources nodig zijn wordt steeds vaker gezocht: is er bijvoorbeeld wel een extra ICT er nodig op een bepaalde afdeling, of kan er ook een andere oplossing worden bedacht? Inkoop kiest hierbij voor een regiefunctie waarbij de samenwerking met HR op een andere manier wordt gezocht, het is niet langer u vraagt, wij draaien. In de sessies hebben enkele aanwezigen aangegeven dat zij zich op de korte termijn vooral bezighouden met hoe men bij een toenemend aantal zzp ers de risico s in het kader van de wet ketenaansprakelijkheid zo goed mogelijk afdekt. Daardoor komt men niet toe aan het arbeidsmarkt innovatievraagstuk. De hoeveelheid compliance is dit moment zodanig groot dat er veel tijd en geld onnodig verloren gaat. Eenvoudiger wetgeving en actieve complexiteitsreductie zou het bedrijfsleven veel geld besparen. Laat een zzp er zich binden? Duidelijk is dat vrijwel ieder bedrijf worstelt met flexibel personeel. Het aantrekken van de juiste man of vrouw voor de klus is een uitdaging. De problemen die zich in Nederland voordoen, doen zich ook elders ter wereld voor, aldus een vertegenwoordiger van een bedrijf aan tafel. Schaarste is een van de grootste problemen op dit moment. Heel specifieke kennis en vaardigheden zijn moeilijk te vinden, zeker als er veel vraag naar is. Tafelgenoten zijn het erover eens dat er een groep zelfstandigen is die geboeid wordt vanuit het domein of de branche ze willen betrokken zijn bij het bouwen van vrachtwagens, of ze willen werken in het bank- en verzekeringswezen. Er is echter ook een groep die je alleen kunt binden door je te richten op hun inhoudelijke specialisatie, zoals bij veel ICTprofessionals het geval is. De ervaring van TFG is dat er binnen de ICT veel zelfstandigen zijn die zich überhaupt niet laten binden. Ze stellen eenvoudigweg overal hun expertise beschikbaar en kiezen voor de opdracht die hun op dat moment het beste past. Die ervaring wordt (h)erkend door de rest van de tafel, over het algemeen ziet men de zzp-doelgroep toch als een bak met kikkers die alle kanten opspringen. Het binden en boeien van zzp ers is een uitdaging. Dit blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig, zegt een vertegenwoordiger van een bankorganisatie, maar voordat ik mijn huidige functie ging vervullen dacht ik daar heel anders over. Een ander ziet dat met name in de steden verbinding zorgt voor een gedeelde passie: In Amsterdam werken netwerken samen aan een klus, daar geven ze alles voor en daarna gaat ieder weer zijns weegs.

8 Community-denken en TFG Het community-denken zal de komende jaren snel groeien, zo denken betrokkenen aan de politieke ronde tafel. Het is een diep menselijke behoefte om verbonden te zijn met anderen. Zeker jonge zzp ers zijn van nature meer geneigd om in een netwerk te opereren. Het bedrijfsleven zal daar op in moeten spelen. De gespecialiseerde professionele zelfstandige laat zich niet langer vangen op een traditionele online marktplaats. Visualisatie van het netwerk wordt steeds belangrijker. Zo is LinkedIn steeds meer in opkomst, via dit platform gaan bedrijven op zoek naar specialistische kennis. De kracht van community-vorming zal van onderop moeten komen en minder van het bedrijfsleven zelf, volgens de tafelgenoten. TFG wijst hierbij op de stimulerende rol die bedrijven kunnen vervullen door niet alleen te kijken naar hoe de zzp er zijn opdracht doet maar zijn dienstverlening ook te bezien in het licht van kennisdeling, vergroting van het bedrijfsnetwerk, promotionele activiteiten etc. Ook zijn er bedrijven die experimenteren met traineeships en jonge mensen opleiden zonder hier veel verplichtingen aan te verbinden. Dit in de verwachting dat hierdoor een lange termijnrelatie ontstaat die haar waarde tot in lengte van jaren bewijst. Dit zijn voorbeelden van manieren waarop deze jonge mensen gewend raken aan projectgericht werken; tijdelijke arbeid bij verschillende bedrijven. TFG presenteert een bewezen maatschapmodel (zie bijlage) waarin door kenniswerkers exclusief wordt samengewerkt en namens het expertisenetwerk ICTdiensten worden verleend aan klanten. Maximale binding met de deelnemers én de mogelijkheid om expertisecentra te bouwen op flexibele basis. In de ogen van TFG is het essentieel dat er geen éénop-één relatie van de organisatie met de zelfstandige is, maar een continue stroom van kennismaking en -deling tussen de zelfstandigen onderling, vastgelegd in de organisatie/het netwerk. Daarmee staat voor TFG het community-denken aan de basis van het ondernemen.

9 Tot slot De politieke ronde tafelsessies hebben enkele belangrijke conclusies opgeleverd. Het bedrijfsleven ziet het vaste arbeidscontract niet langer als norm en heeft zzp ers hard nodig om de veranderingen van deze tijd bij te kunnen houden. Bedrijven geven aan behoefte te hebben aan een lange termijn relatie met hoogwaardige zzp ers waarin ruimte is voor kennisdeling, het vergroten van het netwerk en oog voor de professionele ontwikkeling. De maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bereidheid tot investeren is bij bedrijven zeker aanwezig, men beseft zich terdege dat veel zelfstandigen het ondernemerschap zien als een passie. Ook zijn er bij bedrijven zorgen. Onder andere als het gaat om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Bedrijven voorzien enorme tekorten voor specialistisch werk. En de omgang met kenniswerkers in de toekomst is een groot vraagstuk. Bedrijven hebben behoefte aan flexibeler tussenvormen tussen de twee extremen in die we nu kennen (vast dienstverband of zelfstandigenbestaan). Een meer flexibeler arbeidsmarkt helpt de toekomstige innovatiekracht van onze ondernemingen. Dit is een uitdaging op politiek niveau, evenals het maken van specifieke wet- en regelgeving die zich focust op de hoger opgeleide zelfstandig kenniswerker. Het bedrijfsleven wil een vruchtbaarder klimaat voor zelfstandig kenniswerkers, een logische conclusie als in ogenschouw genomen wordt dat we pas aan het begin staan van een revolutie op de arbeidsmarkt waarin de zelfstandig kenniswerker de belangrijkste rol speelt. Met deze conclusies in de hand wordt het gesprek aan tafel de komende tijd voortgezet.

juni 2015 Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is.

juni 2015 Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is. Over het organiseren van arbeid en kennis in een nieuwe economie waar het loondienstverband niet langer de standaard is. Het initiatief: de politieke ronde tafel Sinds halverwege 2013 is The Future Group

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie van zelfstandig kenniswerkers compleet.

Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie van zelfstandig kenniswerkers compleet. Wet DBA dé maat in ondernemen Belastingdienst Zelfstandig kenniswerker Flexmarkt Opdrachtgever ZZP-er Laatste afrondend onderzoek maakt beeld onder opdrachtgevers over de werking wet DBA en de positie

Nadere informatie

Wet DBA belangrijk bespreekpunt tijdens formatie

Wet DBA belangrijk bespreekpunt tijdens formatie Wet DBA belangrijk bespreekpunt tijdens formatie De formatieonderhandelingen zullen vrijwel zeker leiden tot nieuw beleid waar het gaat om de rol van de zelfstandig professional op de arbeidsmarkt. VVD,

Nadere informatie

Een nadere beschouwing van de hoogopgeleide zzp er in Nederland

Een nadere beschouwing van de hoogopgeleide zzp er in Nederland 1/5 dé maat in ondernemen Juni 2015 Een nadere beschouwing van de hoogopgeleide zzp er in Nederland In eerdere ronde tafelsessies van The Future Group is gesproken over de toekomstige ontwikkeling van

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group

Conclusies enquête The Future Group Prof. dr. Henk W. Volberda Politieke Ronde Tafel Alliander 27 Conclusies enquête Flexibilisering van arbeid is een niet te stuiten trend. Het zou goed zijn om hier passend en toekomstgericht beleid op

Nadere informatie

Den Haag, 20 juni 2017

Den Haag, 20 juni 2017 Den Haag, 20 juni 2017 Beste Tafelgenoten, De zzp er is opnieuw veel in het nieuws. Hoewel een nieuw kabinet op zich laat wachten hebben we de laatste tijd wel kunnen lezen dat zzp ers te weinig belasting

Nadere informatie

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid Introductie AWVN 6 trends voor HRM trend flexibeler Innoveren met HR flexibiliteitsbeleid Verander richtingen arbeidsverhoudingen arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

Even voorstellen. Clemens Huis in t veld Directeur. Niels Huismans Business Development

Even voorstellen. Clemens Huis in t veld Directeur. Niels Huismans Business Development Prepare to Connect Even voorstellen Clemens Huis in t veld Directeur Niels Huismans Business Development Hoeveel verschillende arbeidsrelaties voor externe professionals zijn er momenteel in Nederland

Nadere informatie

Dynamische arbeid & dienstverlening. Strategisch partnership in vast en flex

Dynamische arbeid & dienstverlening. Strategisch partnership in vast en flex Dynamische arbeid & dienstverlening Strategisch partnership in vast en flex DE WERELD VERANDERT, CONTINU Groeiende kloof tussen huidig aanbod en toekomstige vraag naar personeel Toenemende flexibilisering

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende visie op arbeid Traditionele organisatie modellen zijn

Nadere informatie

Uitdagingen ICT markt

Uitdagingen ICT markt Uitdagingen ICT markt Kwalitatieve verstoring arbeidsmarkt Kwantitatieve verstoring arbeidsmarkt Sociaal-Maatschappelijke frictie door veranderende perceptie van arbeid Traditionele organisatie modellen

Nadere informatie

4 jaar. Politieke Ronde Tafel. Februari Bedrijfsleven en politiek over de toekomst en rol van de zelfstandig kenniswerker in Nederland.

4 jaar. Politieke Ronde Tafel. Februari Bedrijfsleven en politiek over de toekomst en rol van de zelfstandig kenniswerker in Nederland. Februari 2017 Bedrijfsleven en politiek over de toekomst en rol van de zelfstandig kenniswerker in Nederland. dé maat in ondernemen dé maat in ondernemen 1 De toename van het aantal zelfstandigen is onomkeerbaar,

Nadere informatie

Op weg naar wendbaarheid

Op weg naar wendbaarheid Op weg naar wendbaarheid Thema: Talent 28 juni 2011 Management summary Krapper wordende arbeidsmarkt vraagt om actie Steeds meer positieve signalen zijn waarneembaar uit het Nederlandse bedrijfsleven dat

Nadere informatie

Employer branding voor vast en flex Employer Branding Experience - 6 november 2014. @nrccarriere #EBE14

Employer branding voor vast en flex Employer Branding Experience - 6 november 2014. @nrccarriere #EBE14 Employer branding voor vast en flex Employer Branding Experience - 6 november 2014 @nrccarriere #EBE14 Laurien Roos & Feije Booster Agenda Employer branding voor vast en flex Wat is employer branding Veranderende

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een toekomstig ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever,

Nadere informatie

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau

Whitepaper: De toegevoegde waarde van een gespecialiseerd bureau gespecialiseerd bureau De snel aantrekkende arbeidsmarkt is duidelijk voelbaar in de dagelijkse praktijk van werving en selectie. Belangrijkste trend in de recruitment voor communicatie en marketingprojecten

Nadere informatie

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee!

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee! GA VOOR DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: 1 Duurzame inzetbaarheid door in- en externe flexibiliteit: de overheid betaalt 50% mee! De overheid zet in op zo lang mogelijk

Nadere informatie

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex.

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex. ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN Zekerheid in Flex. Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties De Wet DBA gaat per 1 mei 2016 in werking. Dit vraagt

Nadere informatie

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal Waarom is employer branding belangrijk? Het speelveld van de HRmanager verandert. In de toekomst wordt het meer dan

Nadere informatie

Samenwerken bij mobiliteit en recruitment. Jan van Goch 20 mei 2011

Samenwerken bij mobiliteit en recruitment. Jan van Goch 20 mei 2011 Samenwerken bij mobiliteit en recruitment Jan van Goch 20 mei 2011 Agenda Voorstellen Inleiding Ontwikkelingen/innovaties Voorbeelden samenwerkingsverbanden Vragen Voorstellen Jan van Goch 2001 heden Connexys

Nadere informatie

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019

Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Rapport kwantitatief onderzoek ten behoeve van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 18 juni 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Conclusies Resultaten Annemarijn Koedam Research Consultant

Nadere informatie

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Wil je je rugzak vullen om je loopbaan nu en in de toekomst gestalte te geven en voorbereid te zijn op je toekomst? Baas van je eigen loopbaan in de wereld

Nadere informatie

Over Jos Brenninkmeijer

Over Jos Brenninkmeijer Over Jos Brenninkmeijer Jos Brenninkmeijer heeft sinds 2010 verschillende directiefuncties vervuld bij KPN. Zij heeft vervolgens de overstap gemaakt naar ManpowerGroup Nederland in de functie van Commercieel

Nadere informatie

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 Welkom Hoe Voorstel ronde Thema s Afsluiting Waarom deze sessies? Kennisdeling versterken tussen IT United leden (Een van de voordelen van lidmaatschap)

Nadere informatie

Jongeren aan het werk in de BIZ

Jongeren aan het werk in de BIZ Jongeren aan het werk in de BIZ Een advies voor het creëren van banen voor jongeren in Haagse bedrijven investeringszones Den Haag, juni 2017 In een notendop Er liggen kansen op werk voor jongeren bij

Nadere informatie

Outplacement: voor de werknemer

Outplacement: voor de werknemer Outplacement: voor de werknemer Ontslag: een keerpunt voor werkgever en werknemer De aanleiding tot outplacement is een ontslag. Dat kan zijn door een reorganisatie of omdat werknemer en werkgever, om

Nadere informatie

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn.

Hieronder volgen hiervan een aantal gegevens en de vragen die (extra) gesteld zijn. ZP Onderzoek 2016 Introductie In de eerste maanden van 2016 heeft FastFlex haar jaarlijkse ZP Onderzoek uitgezet onder zzp ers binnen Nederland. Deze online vragenlijst heeft in totaal zes weken open gestaan

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk

Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk Onderzoeksrapport Randstad WerkMonitor 2016 kwartaal 2 Houding ten aanzien van jonge en oudere werkenden, competenties en tijdelijk werk Randstad Nederland Juni 2016 INHOUDSOPGAVE Houding ten aanzien van

Nadere informatie

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Persbericht Yacht, 23 februari 2010 Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence

Nadere informatie

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Na het lezen van deze white paper weet u: Wat een strategische personeelsplanning (SPP) is Hoe organisaties veranderen door automatisering

Nadere informatie

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen

Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Werkwaardig, volwaardig werk voor iedereen Sociaal ondernemen is win win win Werkwaardig is een zakelijk platform dat draait om mensen. Leden van Werkwaardig - werkgevers in de regio Delft - ontmoeten

Nadere informatie

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 20 april 2012 Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Vaste commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

Sterk voor werk DE FEITEN OP EEN RIJ

Sterk voor werk DE FEITEN OP EEN RIJ Sterk voor werk OP EEN RIJ De Wet werk en zekerheid zorgt voor een nieuwe balans tussen flex en zeker Op 1 juli 2015 is de Wet werk en zekerheid volledig in werking getreden. De wet zorgt voor een nieuwe

Nadere informatie

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling Strategische agenda Auteur Datum Jan Bartling 13-09-2018 Strategische agenda digitalisering mbo 2 Strategische agenda digitalisering mbo Bronnen onderzoek Interviews 16 april: conferentie Consultatie Concretiseren

Nadere informatie

Grip op inhuur van professionals en mobiliteit

Grip op inhuur van professionals en mobiliteit Grip op inhuur van professionals en mobiliteit p-ourdesk Inleiding Organisaties zijn vaak afhankelijk van externe professionals. Deze professionals zijn hard nodig om wendbaar te worden en te blijven.

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Organisatiestructuur... 4 2.1 Rollen binnen de Netwerkschool (zie bijlage)... 4 2.2 Het kernteam... 5 2.3 De Interne flexibele

Nadere informatie

Werknemers en werkgevers veranderen

Werknemers en werkgevers veranderen Werknemers en werkgevers veranderen Een introductie: Ardiënne Verhoeven Mijn levensloop 1985-1992 1992-1994 1994-2000 2000 - nu Recht en bedrijfskunde Personeelsmanager HRM manager Zelfstandig HR ondernemer

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

Welkom bij de Flexibility Groep

Welkom bij de Flexibility Groep Welkom bij de Flexibility Groep Wij zijn de eerste online franchise organisatie op het gebied van arbeidsbemiddeling De Flexibility Groep is opgericht in 2006 te Breda. Inmiddels tellen we landelijk meer

Nadere informatie

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar Meer kansen, meer banen Inleiding Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben terecht de volle aandacht van de politiek. Vrijwel alle verkiezingsprogramma s besteden er aandacht aan. Het gaat

Nadere informatie

Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt

Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt Michal van Dantzig ondernemer WinWinWerkt Arbeidsmarkt anno 2018 en mijn persoonlijke visie Arbeidsmarktwaarde Cirkel van Betrokkenheid en Cirkel van Invloed (Steven Covey) WinWinWerkt voor werkzoekenden

Nadere informatie

De fitte gemeente: organisatie in beweging

De fitte gemeente: organisatie in beweging De fitte gemeente: organisatie in beweging Van inzicht en analyse naar vooruitkijken en anticiperen juni 2018 Partners in verbetering De fitte gemeente: organisatie in beweging Van inzicht en analyse

Nadere informatie

Mijn levensloop. Werknemers en werkgevers veranderen. Een introductie: Ardiënne Verhoeven. Arbeidsmarktveranderingen Twee ontwikkelingen

Mijn levensloop. Werknemers en werkgevers veranderen. Een introductie: Ardiënne Verhoeven. Arbeidsmarktveranderingen Twee ontwikkelingen Werknemers en werkgevers veranderen Een introductie: Ardiënne Verhoeven Mijn levensloop 1985-1992 1992-1994 1994-2000 2000 - nu Recht en bedrijfskunde Personeelsmanager HRM manager Zelfstandig HR ondernemer

Nadere informatie

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel Daling personeel Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Invloed Conclusie Bronnen Daling personeel Het aantal medewerkers dat werkzaam is in de sector / branche zal gemiddeld genomen hoger opgeleid zijn,

Nadere informatie

Pilot Verlichte regels winkelgebieden

Pilot Verlichte regels winkelgebieden Pilot Verlichte regels winkelgebieden Inspiratiedag levendige stadskernen, UNIZO, Gent,12 juni 2017 Hanneke van Rooijen Projectleider Ruimte en Economie, Platform31 (Nederland) Bij kennisorganisatie Platform31

Nadere informatie

ACTUEEL TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH

ACTUEEL TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH In de metaalsector worden scholingsfondsen nu ingezet voor persoonlijke opleidingstrajecten. Niet meer per se voor losse cursussen 24 OMSCHOLING REGELEN ONDERNEMERS

Nadere informatie

Personeelsvoorziening van de toekomst

Personeelsvoorziening van de toekomst Personeelsvoorziening van de toekomst een transitienetwerk voor Noordoost-Brabant Food & Feed Noordoost-Brabant Wie doet over tien jaar het werk? Waar staat uw bedrijf over tien jaar? De crisis voorbij,

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Van je werving een specialisme maken. De voordelen van een creatieve RPO

Van je werving een specialisme maken. De voordelen van een creatieve RPO Van je werving een specialisme maken De voordelen van een creatieve RPO Inhoud In deze whitepaper gaat het over een nieuw concept binnen de recruitmentwereld, de creatieve RPO. Zo gaan we dieper in op

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #119 Online bekijken Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven Project MKB 100 boekt resultaat We hebben 100 MKB bedrijven uit de Keyport regio in beeld

Nadere informatie

Regionaal verslag. Landelijk debat Ons Onderwijs Den Haag, 28 mei 2015

Regionaal verslag. Landelijk debat Ons Onderwijs Den Haag, 28 mei 2015 Regionaal verslag Landelijk debat Ons Onderwijs 2032 Den Haag, 28 mei 2015 1. Een korte impressie van de dialoog De debatavond in Den Haag bij het HCO is bezocht door circa 35 deelnemers. Van de aanwezige

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen!

TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen! ! H.J.Blink Emerged B.V. TRENDS IN MOBILITEIT! Kans of bedreiging voor bestaande businessmodellen! welke trends herkennen we welke nieuwe behoe0en/producten ontstaan daardoor wat is de invloed op bestaande

Nadere informatie

Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling

Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling Samenwerken bij werving & selectie en talentontwikkeling Talentenpool: 2 Juni 2016 Nijmegen Nico Sekeris Talentenpool: Flexibilisering en werkzekerheid kan samen Airbnb concepten versterken werving & selectie

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR JULI Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR JULI 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 AFSCHAFFEN ZELFSTANDIGENAFTREK IS GEEN OPLOSSING 4 MEER VROUWEN ALS FREELANCER AAN DE SLAG 5 MEER FREELANCERS,

Nadere informatie

Zorgeloos jouw ideale stagiair.

Zorgeloos jouw ideale stagiair. Zorgeloos jouw ideale stagiair. Stagebemiddeling Natural Talent Contactpersoon: Vincent Broeckaert t +31 (0)6 23 65 28 56 e v.broeckaert@naturaltalent.nl Zoek je voor jouw bedrijf één of meerdere geschikte

Nadere informatie

Talent draagt in grote mate bij aan loopbaan

Talent draagt in grote mate bij aan loopbaan Talent draagt in grote mate bij aan loopbaan NRC Carrière heeft onderzoek laten uitvoeren naar talent en talentontwikkeling. Dit onderzoek is uitgevoerd door Motivaction International onder hoogopgeleiden

Nadere informatie

BAS (BEROEPEN EN ARBEIDSMARKT SURVEY)

BAS (BEROEPEN EN ARBEIDSMARKT SURVEY) PERSOONLIJKE WENDBAARHEID BAS (BEROEPEN EN ARBEIDSMARKT SURVEY) Mei 2013 SUMMARY 62% van de hoogopgeleiden in Nederland heeft geen vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan of opdracht als ze die nu

Nadere informatie

50 plussers op de arbeidsmarkt

50 plussers op de arbeidsmarkt 50 plussers op de arbeidsmarkt Onderzoek arbeidsparticipatie 50-plus werknemers in het bedrijfsleven Het 50+ Adviescentrum heeft in de maanden februari tot en met juni 2016 onderzoek gedaan naar de participatie

Nadere informatie

Search, werving en selectie

Search, werving en selectie Search, werving en selectie voor vaste, tijdelijke én interim-functies in het publieke domein Samen naar beter. PublicSpirit PublicSpirit combineert bewezen deskundigheid op het gebied van search, werving,

Nadere informatie

Strategische PersoneelsPlanning

Strategische PersoneelsPlanning Strategische PersoneelsPlanning Strategische PersoneelsPlanning van SelectiePunt We werken graag voor u SelectiePunt is specialist in Strategische PersoneelsPlanning. Wij helpen organisaties en kandidaten

Nadere informatie

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE?

WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? WERKEN MET FREELANCERS IN JOUW ORGANISATIE? Freelancen, interimmen, contracting zijn allemaal verschillende benamingen voor een zeer sterk groeiend verschijnsel in de economie. Steeds meer industrieën

Nadere informatie

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex.

ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN. Zekerheid in Flex. ZZP ers inhuren risicovol? Dat hoeft niet. SAMENWERKEN MET ZZP ERS INHUURBELEID HERIJKEN Zekerheid in Flex. Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) De Wet DBA is per 1 mei 2016 in werking

Nadere informatie

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi 8% Doelstelling Na deze workshop ben je in staat om zelf de contouren van

Nadere informatie

Do s en don ts werkgeversdienstverlening

Do s en don ts werkgeversdienstverlening Do s en don ts werkgeversdienstverlening Inhoud Aanleiding Overzicht werkgeversdienstverlening Proces aannemen en plaatsen medewerker met arbeidsbeperking Do s en don ts per fase Bronnen Aanleiding Onderzoeksrapporten

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago...

Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... Bijeenkomst 4 november... 2 Conclusie:... 2 Kern:... 2 Quotes Politiek... 3 Verslag per thema... 4 Werken en Ondernemen... 4 Wonen... 4 Imago... 4 Recreëren... 5 1 Bijeenkomst 4 november Sinds een aantal

Nadere informatie

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks.

Derks & Derks B.V. Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Tel. 033-472 80 87 www.derksenderks. 2010 Derks & Derks Wervingskalender Wervingsmethoden en -middelen met humor belicht. Januari 53 1 2 3 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Headhunting Werving

Nadere informatie

Armoede en Arbeidsmarkt

Armoede en Arbeidsmarkt 2 Armoede en Arbeidsmarkt Presentatie Masterclass 4: Armoede en arbeidsmarkt op het congres Overerfbare Armoede, Emmen, 25 september 2017 Jouke van Dijk, Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Arjen

Nadere informatie

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief

Kwaliteit op Maat - Nieuwsbrief KABINET GAAT LOONDOORBETALING BEZIEN IN BREDE CONTEXT From: To: Date: "Kwaliteit op Maat" "Ton van Oostrum" May 27, 2015 8:41:08 PM Weergaveproblemen?

Nadere informatie

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN?

HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? HOE DENKT NEDERLAND OVER SOCIAAL- ECONOMSICHE ZAKEN? ONDERZOEKSRAPPORT November 2018 20845 INHOUDSOPGAVE GESCHREVEN DOOR 1. INLEIDING P AGINA 3 2. CONCLUSIES P AGINA 5 3. RESULTATEN P AGINA 7 BERTINA RANSIJN

Nadere informatie

Nieuwe arbeidsrelaties: een uitnodiging tot dialoog!

Nieuwe arbeidsrelaties: een uitnodiging tot dialoog! Whitepaper Nieuwe arbeidsrelaties: een uitnodiging tot dialoog! Inleiding Op dit moment is nog 9 van de 10 werkenden in Nederland werknemer. Het aandeel zelfstandigen groeit echter gestaag. Er zijn zelfs

Nadere informatie

Sociale werkbedrijven de toekomst

Sociale werkbedrijven de toekomst & Sociale werkbedrijven de toekomst Sociale werkbedrijven 2.0 De Participatiewet vraagt om een nieuwe manier van werken. Er zijn nieuwe doelen vastgelegd en overal ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Flexibel werken en organiseren

Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Flexibel werken en organiseren Inhoud Inhoud Inleiding De kracht van flexibiliteit Differentiatie in ontwikkeling en doorstroom gebaseerd op organisatieverschillen Aspecten

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Jong Talent Programma s

Jong Talent Programma s Kennis van de Overheid Jong Talent Programma s Investeer in de toekomst van uw organisatie Jong talent heeft de toekomst Ze zijn er gelukkig volop: jonge mensen die kiezen voor een carrière bij de overheid.

Nadere informatie

Opleiding Intercedent.

Opleiding Intercedent. Opleiding Intercedent www.bpmo-academy.nl Wat doet een Intercedent? Een intercedent is iemand die bemiddelt tussen werkzoekende mensen en bedrijven die werknemers zoeken. Meestal werken intercedenten logischerwijs

Nadere informatie

"Flexibilisering zou optimum voorbij kunnen zijn"

Flexibilisering zou optimum voorbij kunnen zijn Over Paul de Beer Paul de Beer is codirecteur van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) en bijzonder hoogleraar op de Henri Polak leerstoel voor arbeidsverhoudingen aan de UvA. Hij begon

Nadere informatie

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS

ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT 44 ECONOMISCHE FOCUS INNOVEREN IN INVESTEREN IN 44 ECONOMISCHE FOCUS ONDERWIJS IS SAMENWERKING De Leidse regio heeft behoefte aan meer hoogopgeleide medewerkers én aan een brede basis van medewerkers op mbo-niveau. De onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat 2 3 Vernieuwingen in de praktijk Directe participatie bevorderen 1. Modern werkoverleg 2. OR-leden als

Nadere informatie

Charley Beerman. VNU Media. ZZP nader bekeken. Charley Beerman, VNU Media

Charley Beerman. VNU Media. ZZP nader bekeken. Charley Beerman, VNU Media Charley Beerman VNU Media ZZP nader bekeken Charley Beerman, VNU Media Charley Beerman 7 ½ jaar online ervaring Vooral commercieel De huis zzp-er van VNUmedia Nu adjunct-uitgever Verticals InInterim.nl

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek behoefteanalyse. Creatieve sector Groningen

Rapportage Onderzoek behoefteanalyse. Creatieve sector Groningen RapportageOnderzoekbehoefteanalyse CreatievesectorGroningen Opdrachtgever Opdrachtnemer :GemeenteGroningen :Onderneem t Datum :31januari2012 Onderneem t 1 2 Inhoud 1.OnderzoekbehoefteanalysecreatievesectorGroningen

Nadere informatie

werk voor elke ICT-er Een uniek concept dat werkt!

werk voor elke ICT-er Een uniek concept dat werkt! Een uniek concept dat werkt! Nieuw passend werk realiseren voor ICT professionals met een afstand tot de arbeidsmarkt in een ondernemende omgeving Het ontwikkelen van ICT-professionals die: Zelfbewust

Nadere informatie

Wat drijft de I(C)T-medewerker?

Wat drijft de I(C)T-medewerker? Wat drijft de I(C)T-medewerker? DoelgroepenMonitor Wat drijf de I(C)T-medewerker? DoelgroepenMonitor Emmy Nederkoorn, Karin Lammers en Ester Koot Over Motivaction Gevestigd in Amsterdam Werkgever van 80

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool Voor elk kind dat met plezier naar zijn eigen hoogte klimt Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool www.hermanbroeren.nl Periode 2018-2022 Roermond, 1 augustus 2018 Voorwoord Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 ONDERNEMERS, LAAT ZIEN DAT FLEXWERKERS WAARDEVOL ZIJN 4 OMZET FREELANCERS EN FLEXWERKERS DAALT DOOR TOENEMENDE

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

ZZP Netwerk Nederland

ZZP Netwerk Nederland ZZP Netwerk Nederland sinds 11 juni 2009 voor, door en met ondernemende ZZP ers Postbus 9706 1006 GE AMSTERDAM www.zzpnetwerknederland.nl info@zzpnetwerknederland.nl rapportage n.a.v. onderzoek 15 januari

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015

Mens en werk in zorg & welzijn. HRM in de zorg 15 september 2015 Mens en werk in zorg & welzijn HRM in de zorg 15 september 2015 Even voorstellen Nic Huiskes, TNS Nipo Bas van Leeuwen, Driessen HRM Onderzoek zorg & welzijn Publicaties i.s.m. TNS Nipo 2015 - Werk(t)

Nadere informatie

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?...

Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... ebook Toekomstbestendige zorgondersteuning, bent u al klaar?... Voortschrijdende vergrijzing, de daarmee samenhangende complexiteit van de zorgvraag en de te verwachten schaarste aan verpleegkundig en

Nadere informatie

Wat was uw brutomarge in 2014? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet.

Wat was uw brutomarge in 2014? De brutomarge is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet, uitgedrukt in een percentage van de omzet. Retailscan Deelnemer: 1077387 Hoe staat u ervoor? Uw persoonlijke adviesrapport Detailhandel in beeld De detailhandel is de afgelopen jaren hard getroffen door de economische crisis. Bovendien ging de

Nadere informatie

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen

Analyse enquête GVAG. Individueel en binnen groep. Tussen groepen Analyse enquête GVAG Individueel en binnen groep Betrokkenheid hoog (bestuur, thematrekkers en groepen) Projectgroepen verdienen aandacht Vaardigheden sluiten aan bij rol versus praktijk Jaarplannen wel

Nadere informatie