Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820"

Transcriptie

1 Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 14 augustus 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele formules word je geacht uit je hoofd te kennen; meer specifieke formules worden gegeven in de opgaves indien van toepassing. Het aantal punten dat voor elke (deel)opgave behaald kan worden staat tussen haakjes vermeld. Het totaal aantal punten is 70. Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven. 1) MRI (13 pt) a) (3 pt) Noem de 3 soorten magneetvelden waar een MRI-scanner gebruik van maakt en geef aan welke functie ze hebben bij de beeldvorming. b) (2 pt) Onderstaande formule geeft de Boltzmann-verdeling. Wat geeft de Boltzmann-verdeling weer en wat is het belang hiervan bij MRI? N anti par N par = 1 hb 0 2 kt c) (2 pt) Geef twee manieren waarop de signaal-ruis-verhouding (SNR) van MRI verbeterd kan worden. d) (3 pt) Is de repetitietijd TR van een MRI-sequentie gelinkt aan de T 1-relaxatietijd of de T 2- relaxatietijd? Hoe zit dat voor de echo tijd TE? Licht je antwoord kort toe. e) (3 pt) Bij een bepaalde MRI-sequentie wordt er tussen het geven van de 90 -puls (tijdstip t1) en het meten van het signaal (tijdstip t2) een bipolaire gradiënt in x-richting toegepast, zie fig 1. Wat is het effect van deze gradiënt op de netto magnetisatie van A) stilstaand weefsel, B) bewegend weefsel, zoals bloed dat stroomt in x-richting, en C) bloed dat stroomt in y-richting? Gebruik in je antwoord de termen defasering en refasering. Fig 1 a) 1) Het statische externe magneetveld B 0. Dit zorgt ervoor dat de spins zich gaan richten (spin up of spin down) en zorgt voor de precessiebeweging met 0= B 0. Doordat er een (licht) overschot is aan spin up zorgt dit voor een netto magnetisatie langs de positieve z-as (M=(0,0,M0)) die gemanipuleerd kan worden tbv de beeldvorming 2) Magneetveldgradiënten G die aan en uit gezet kunnen worden. Deze worden gebruikt voor de spatiële codering die essentieel is voor de beeldvorming. 3) De RF-pulsen B 1, waarmee de spins beïnvloed kunnen worden, zoals 90 -pulsen die vanuit de evenwichtstoestand de spins in het x,y-vlak kunnen leggen zodat de magnetisatie gemeten kan worden (precessie van de netto magnetisatie in het x,y-vlak).

2 b) De Boltzmann-verdeling heeft de verhouding tussen het aantal spin up (parallel) en spin-down (anti-parallel) oriëntaties aan. Het (kleine) overschot aan spin-up bepaalt de grootte van de netto magnetisatie die bij MRI gebruikt wordt voor de beeldvorming. c) Een hogere SNR kan gerealiseerd worden door een grotere netto magnetisatie te verkrijgen. Dit kan door de beeldelementen (voxel) te vergroten zodat er meer spins per beeldelement zijn en de netto magnetisatie dus toeneemt. Ook kan men de veldsterkte B 0 vergroten zodat de verhouding tussen spin up en spin down gunstiger wordt (relatief meer spin up). Verder kan men bijv beelden meerdere keren acquireren en vervolgens middelen. d) De TR is de tijd tussen 2 excitaties. Gedurende deze tijd moet de z-magnetisatie voldoende zijn aangegroeid om weer opnieuw beïnvloed te worden met een RF-puls. Het herstel van magnetisatie langs de z-as wordt gegeven voor de T1-tijd, TR hangt dus samen met T1. T2 magnetisatie heeft te maken met defasering van spins en dus afname van de netto magnetisatie in het x,y-vlak, waar deze gemeten kan worden. T2 relaxatie hangt dus samen met TE, de tijd tussen excitatie en data acquisitie. e) De eerste lob van de gradiënt zorgt ervoor dat de spins een extra magneetveld ondervinden afhankelijk van hun x-positie, hierdoor bouwen ze een x-afhankelijke fase op. Bij stilstaand weefsel (vaste x-positie) wordt deze fase precies gecompenseerd (teruggedraaid) door de tweede (negatieve) lob. Bij weefsel dat beweegt in x-richting zal de defasering veroorzaakt door de eerste gradiëntlob niet precies gecompenseerd worden door de tweede lob, de spins krijgen dus een onderling verschillende fase en de netto magnetisatie neemt af. Voor een beweging in y-richting is de x-coördinaat constant; deze situatie is equivalent aan stilstaand weefsel, dus geen netto effect.

3 2) CT: projecties (11 pt) Fig 2 Het object in figuur 2 wordt begrensd door de curves y=-x(x-l) en y=x(x-l). Voor de lineaire verzwakkingscoëfficiënt geldt µ=ax+b. Gegeven is L=3. Van dit materiaal worden projecties p(r, ) gemaakt. a) (2 pt) Bij CT wordt filtered backprojection gebruikt om op basis van een verzameling projecties p(r, ) het medische beeld te berekenen. Wat gaat er mis bij de reconstructie als dit filter wordt weggelaten en hoe kan dit filter geïmplementeerd worden? b) (2 pt) Geef de projectie p(1,0 ). Werk de formule zo ver mogelijk uit. c) (3 pt) Geef ook p(0,90 ). Werk de formule zo ver mogelijk uit. d) (4 pt) Bepaal tot slot p(1,-90 ). Werk de formule zo ver mogelijk uit. a) Het filter voorkomt dat er leakage is van grijswaarde naar buiten het eigenlijk object (waar µ=0). Het filter is een wiskundig (ipv fysiek) filter en kan geïmplementeerd worden als een convolutie van de projecties in het spatiële domein, ofwel een vermenigvuldiging in het (spatiële) frequentiedomein. b) De relevante formule is p(r, ) = m(s) ds met s de coordinaat loodrecht op r. Voor =0 komt dit neer op integreren langs de y-as. Er geldt p(1,0 )= 1(1 L) 1(1 L) L 0 a + b dy=(2l-2)(a+b)=4(a+b) voor L=3. c) In dit geval moeten we integreren langs de x-as. p(0,90 )= ax + b dx = [ 1 2 ax2 + bx] L 0 = 1 2 al2 + bl x2 d) p(1,-90 )= a + b dx waarbij xi opgelost kan worden uit -1=x(x-L). Hieruit volgt xi= ½L ± x1 ½ L Voor L=3 komen we op p(1,-90 )= 5 ax + b dx = [ ax2 2 + bx] 5 1. Dit levert 1.5 uiteindelijk op p(1,-90 )=(3/2 a+b)

4 3) CT: sinogram (12 pt) Fig 3 Figuur 3 is een CT afbeelding van een fantoom, een object dat kan worden gebruikt om de kwaliteit van CT scanners en van beeldreconstructie procedures met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de intensiteit in het plaatje, hoe hoger de verzwakking van de röntgenbundel. Zwart betekent µ=0. De ribbe van het vierkant heeft lengte L, dit is gelijk aan de buitenmaat van de donut in het midden. Het gat in de donut heeft diameter ½ L, dit is gelijk aan de diameter van de cirkel aan de rechterkant. De lineaire verzwakkingscoëfficiënt van het vierkant is µ, die van de 2 andere structuren is ½ µ. De afstand van het middelpunt van de donut tot het middelpunt van elk van de andere 2 structuren is 1½ L. a) (4 pt) Schets de projecties p(r, ) behorende bij dit fantoom onder de hoeken 0, 45, 90 en 135. Geef ook de (numerieke) waarde van p(0,0 ) en p(0,90 ). b) (4 pt) Schets het bijbehorende sinogram (over 180 graden). Wat is de breedte van de projectie van het vierkant voor de hoeken 0 en 45? Geef deze breedtes aan in het sinogram. c) (4 pt) De afstand tussen het röntgenfocus en het midden van het fantoom is 100 cm. Bereken de minimale breedte D van de detectorarray, behorende bij het kleinste circulaire field of view (FOV) waarbinnen dit fantoom gescand kan worden. Je mag het röntgenfocus benaderen als puntbron, verder geldt L=25 cm. a) Met de oorsprong van het object in het midden komen we op bovenstaande projecties. Verder geldt p(0,0)=l/4 x µ/2 + L/4 x µ/2 + Lµ = 1 ¼ Lµ en p(0,90)= L/4 x µ/2 + L/4 x µ/2 + L/2 x µ/2= ½ Lµ.

5 b) De diagonaal van de vierkant heeft lengte 2L c) De grootste afmeting van het object is de afstand van de oorsprong (dus het midden van de donut) tot de linker (of rechter) onderhoek van het vierkant. Aangezien de afstand van het middelpunt tot de onderkant van het vierkant gelijk is aan 2L komt dit op (2L) 2 + ( L 2 )2 = 4 1 L. De relevante 4 geometrie is nu gegeven in onderstaand figuur. Volgens Pythagoras geldt nu h= L2 = 85.7, verder geldt door gelijkvormigheid van driehoeken: h = L L D. Hieruit volgt D=182,3 cm.

6 4) Nucleaire imaging (10 pt) Fig 4 Iodium-123 ( I) is een radionucleïde dat veel wordt toegepast in SPECT imaging en vervalt via electron-capture. Het heeft een halfwaardetijd T 1/2 van 13 uur. a) (2 pt) Geef de vervalreactie van iodium-123. Hiertoe kun je het bovenstaand fragment uit het periodiek systeem (figuur 4) gebruiken. b) (4 pt) Voor een bepaalde scan wordt er gewerkt met een radionucleïde waarvan elk molecuul gelabeld is met 2 iodium-123 atomen. Wat is de vervalsnelheid op t=3 uur bij een begindosis van 4 x 10 5 moleculen? Geef je antwoord in aantal iodium-123 atomen dat per seconde vervalt, rond af op hele getallen. c) (4 pt) Bij nucleaire imaging wordt de kans p r(n) op het meten van n fotonen als er gemiddeld r verwacht worden gegeven door de Poisson verdeling: p r (n) = e r r n Wat is de kans dat als je op t=3 uur gedurende 1 seconde meet, dat je dan precies 15 fotonen meet? Neem aan dat gedurende deze 1 seconde de vervalsnelheid constant is en dat alle uitgezonden fotonen ook daadwerkelijk gedetecteerd worden. Als je geen antwoord hebt bij b), neem dan aan dat de vervalsnelheid op t=3 uur gelijk is aan 5 atomen per seconde. a) Electron capture: p + + e n. Bij 53I wordt dit: I + e Te b) N = N 0 e t/ en dus dn = N 0 dt e t/. Verder geldt 1/2 = e T 1/2/ en dus T 1/2 = ln(2). dn = ln(2)n 0 e ln (2)t/T 1/2 met t=3h en N dt T 0=2 x 4 x 10 5 = 8 x 10 5 wordt 1/2 n! ln(2) e ln(2)3 13 = -3.6x10 4, dus 3.6x10 4 desintegraties per uur. Per seconde komt dit op 3.6x10 4 / (60x60)=10 atomen/s. c) p r(n)=p 10(15)=e / 15! = Als men het antwoord op b) niet had, dan heeft met p 5(15) berekend, dit komt op 1.57x10-4

7 5) Ultrasound imaging (11 pt) Fig 5 Bij pulsed wave doppler (PWD) imaging worden er met een vaste pulse repetition frequency (PRF) ultrasound pulsen het weefsel in gestuurd. Vervolgens worden de gereflecteerde pulsen gesampled na een vaste tijdsduur t R (de zogenaamde range gate); deze t R moet afgestemd worden op de diepte van de scatterer. Uit de frequentie van dit gesampelde signaal is de snelheid van de scatterer te berekenen, zie figuur 5. a) (2 pt) Leg uit dat PWD dus eigenlijk niet met het doppler-effect werkt. b) (3 pt) De PRF moet zo worden gekozen dat het faseverschil tussen 2 opeenvolgende t R samples maximaal een halve periode is. Hoe heet het verschijnsel dat optreedt als de PRF te laag wordt gekozen? En wat gaat er dan mis bij het bepalen van de snelheid van de scatterer? We willen nu PWD gebruiken om een pulserende vaatwand te bekijken. We weten dat de amplitude van de pulsatie ongeveer 2 mm is, verder is het hartritme 60 slagen per minuut. We benaderen de positie van de vaatwand (in mm) daarom als x(t)=1 sin(2 t), met t in seconde. c) (2 pt) Bereken de maximale snelheid van de vaatwand (mm/s). d) (4 pt) Bereken de minimale PRF waarmee de pulserende vaatwand correct afgebeeld kan worden voor US pulsen met een frequentie van 5 Mhz. De propagatiesnelheid van ultrageluid in weefsel is 1540 m/s. a) De snelheid van het object wordt bepaald op basis van verschillen in echotijd. Hierdoor hebben de samples van de opeenvolgende echo s (bepaald op tijdstip t R) steeds een andere fase. De frequentieverschuiving van de echo an sich wordt buiten beschouwing gelaten (de verschillende echo s in fig 5 hebben steeds dezelfde frequentie). Het verwaarlozen van de frequentieverschuiving is toegestaan aangezien deze frequentieshift veel kleiner is dan de frequentie van de pulsen zelf. b) Een te laag gekozen PRF leidt tot aliasing, hierbij wordt de snelheid van de scatteraar onderschat omdat een faseverschuiving van meer dan een halve periode, bijv +, wordt aangezien voor een (kleinere) verschuiving van. c) v=dx/dt= 2 cos(2 t). De maximale waarde hiervan is 2 6,3 mm/s. d)tussen 2 pulsen mag de scatterer zich maximaal ¼ verplaatsen, dit resulteert namelijk in een faseverschil van ½ periode (2 x ¼) tussen 2 opeenvolgende t R samples. Verder weten we c= f dus = c/f = 1540/5x10 6 = 3.08x10-4 m = mm. Er geldt nu v max= ¼ PRF en dus PRF=4 v max/ =(4 x 6.3 mm/s)/.308 mm = 82 Hz.

8 6) MRI (13 pt) Een patiënt komt binnen op de polikliniek Neurologie van het Catharinaziekenhuis met symptomen die doen vermoeden dat de patiënt een hersentumor heeft. Er wordt besloten om een MRI scan van het hoofd te maken en de betrokken radioloog besluit om hiervoor een 3 T systeem te gebruiken. Gedurende het onderzoek wordt een slice geselecteerd met een dikte van 2 mm loodrecht op de z-as op positie z = 0.2 m met gebruik van lineaire veldgradiënt G z = 15 mt/m. Voor 1 H-kernen geldt dat γ/2π = MHz/T. a) (3 pt) Wat is de frequentie van de RF puls die gebruikt wordt om deze slice te exciteren? En wat is de bandbreedte? Teken de RF-puls in het frequentiedomein en in het tijdsdomein. b) (2 pt) Bij het selecteren van een slice tijdens een multi-slice scan zal er altijd enige overlap optreden tussen de direct naast elkaar gelegen slices. Leg uit waardoor dit komt. De radioloog gebruikt een spin-echo (SE) sequentie waarvan de pulssequentie afgebeeld staat in figuur 6. Fig 6: Spin-echo pulssequentie diagram c) (3 pt) Leg voor elk van de 3 lobben van de slice selectie gradiënt G slice uit wat hun functie is. Ga in op hun invloed op de netto magnetisatie. Gegeven zijn de volgende weefseleigenschappen: ρtumor = 0.95, T1, tumor = 1100 ms, T2, tumor = 30 ms ρwitte stof = 0.99, T1, witte stof = 1100 ms, T2, witte stof = 80 ms d) (2 pt) Welk type weging kan de radioloog het beste gebruiken om optimaal contrast tussen witte stof en tumor te verkrijgen? Kies uit proton density, T 1 of T 2. Licht je antwoord toe. e) (3 pt) Bereken de echotijd TE die dit optimale contrast zou geven. EINDE

9 a) Algemeen geldt f=( /2 ) B. Voor de frequentie in het midden van de plak geldt dus f mid=( /2 )(B 0+Gz z)=42.57 MHz/T (3T + 15 x 10-3 T/m x 0.2 m) = 127,8 Mhz. Verder geldt voor de bandbreedte df=( /2 ) Gz dz = x 15 x 10-3 x 2 x 10-3 = x 10-3 Mhz=1277 Hz. Dit rechthoekige frequentieprofiel is te realiseren met een sinc-vormige RF-puls: b) Een sinc-vormige puls (formule: sin(t)/t) is in principe oneindig lang. Omdat deze puls in praktijk afgekapt moet worden op een eindige tijdsduur (bijvoorbeeld door vermenigvuldiging met een rechthoekig window) wordt het frequentieprofiel gesmoothed (convolutie met de fouriergetransformeerde van dat rechthoekswindow, dit is weer een sinc functie). Het daadwerkelijke frequentieprofiel is dus breder dan df en zal ook invloed hebben op spins buiten de gewenste z- range. c) De eerste lob van de slice selectie gradiënt zorgt ervoor dat alleen spins binnen een bepaalde z- range dz gevoelig zijn voor de 90 -puls met frequentiebereik df. Deze gradiënt zorgt echter wel voor defasering van de betreffende spins in die z-plak (hoger in de plak draaien de spins sneller, en lager langzamer). De tweede (negatieve) gradiënt compenseert hiervoor (refasering). De laatste lob van de slice selectie gradient zorgt ervoor dat de 180 -puls eveneens alleen invloed heeft op de gewenste spins. Omdat de 180 -puls het teken van de fase van de spins verwisselt, refaseert het tweede deel van deze (positieve) lob de defasering die veroorzaakt werd door het eerste (eveneens positieve) deel van de lob. d) Het relatieve verschil in T 2 is het grootste, dit kan berekend worden als: dρ = (ρ w-ρ t)/ρ mean = 2(ρ w- ρ t)/(ρ w+ρ t)=2*( )/( )=0.04, voor T 2 komen we op dt 2 =2*(80-30)/(80+30)=0.9. De beste weging om het verschil tussen witte stof en tumor te bepalen is dus een T 2 weging. e) Het verschil in magnetisatie dm moet gemaximaliseerd worden. Hiervoor geldt: dm(t)=m w(t)-m t(t)=ρ w e t/t 2w- ρ t e t/t 2t. Om het maximum van deze functie te bepalen moet de afgeleide op 0 worden gezet: dm dt = ρ w T 2w e t/t 2w + ρ t T 2t e t/t 2t = 0 ρ w T 2w e t/t 2w = ρ t T 2t e t/t 2t ρ w T 2t = e t/t t(t 2t T 2w ) 2t+t/T 2w = e T 2t T 2w ρ t T 2w T 2t T 2w T 2t T 2w ln ( ρ wt 2t ρ t T 2w ) = t = 45 ms

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken 26 juni 2015, 13.30-16.30h Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven, elke opgave kan in totaal 10 punten opleveren. Tijdens dit tentamen is het gebruik van een gewone

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 7 opgaven, per deelvraag staat uitgesplitst hoeveel punten deze vraag maximaal kan opleveren. In totaal zijn er 44 punten

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen Tentamen Beeldvormende Technieken 8A820 Uitwerkingen Vraag. Radiografie (5 punten) a) Geef minstens twee redenen waarom de borsten platgedrukt worden tijdens een mammografie opname. 3pt - Het verminderen

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 26 juni 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele

Nadere informatie

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd 1 Cursusinhoud Onderdelen en functie van de MRI resistieve / supergeleidende / permanente magneet open / gesloten MRI systemen RF en spoelen gradiënten veldsterkte magneet kooi van Faraday reconstructie

Nadere informatie

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) 7 januari 2014 14:45-17:45 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven

Nadere informatie

Hertentamen Imaging 1 8DB00

Hertentamen Imaging 1 8DB00 Hertentamen Imaging 1 8DB00 Dinsdag 12 augustus 2014, 9-12h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele formules

Nadere informatie

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde B. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek

Uitwerkingen Mei 2012. Eindexamen VWO Wiskunde B. Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek Uitwerkingen Mei 01 Eindexamen VWO Wiskunde B A B C Nederlands Mathematisch Instituut Voor Onderwijs en Onderzoek Onafhankelijkheid van a Opgave 1. We moeten aantonen dat F a een primitieve is van de

Nadere informatie

2010-I. A heeft de coördinaten (4 a, 4a a 2 ). Vraag 1. Toon dit aan. Gelijkstellen: y= 4x x 2 A. y= ax

2010-I. A heeft de coördinaten (4 a, 4a a 2 ). Vraag 1. Toon dit aan. Gelijkstellen: y= 4x x 2 A. y= ax 00-I De parabool met vergelijking y = 4x x en de x-as sluiten een vlakdeel V in. De lijn y = ax (met 0 a < 4) snijdt de parabool in de oorsprong en in punt. Zie de figuur. y= 4x x y= ax heeft de coördinaten

Nadere informatie

2-7-2014. Neuro & Revalidatie Congres 2014. Inhoud. MRI Veiligheid MRI. Magnetic Resonance Imaging

2-7-2014. Neuro & Revalidatie Congres 2014. Inhoud. MRI Veiligheid MRI. Magnetic Resonance Imaging Neuro & Revalidatie Congres 2014 MRI Magnetic Resonance Imaging Guus Wisse Inhoud MRI Veiligheid MRI Techniek MRI Algemeen De MRI aanvraag Het radiologisch verslag Casuïstiek MRI Veiligheid 1 MRI Veiligheid

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Gebruik van een gewone rekenmachine is toegestaan; een grafische rekenmachine is niet toegestaan. In totaal zijn er 100

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Eamen VW 04 tijdvak dinsdag 0 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) chter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Dit eamen bestaat uit 8 vragen. Voor dit eamen

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores ( ) ( ) Voor de waterhoogte h geldt: ( 2h+ 3h 2h

Vraag Antwoord Scores ( ) ( ) Voor de waterhoogte h geldt: ( 2h+ 3h 2h Eindexamen vwo wiskunde B 0 - II Een regenton maximumscore 5 h V= ( rx ( )) d x 0 00 ( rx ( )) ( 5 5x 5x ) = + Een primitieve van 5+ 5x 5x is 5x+ 7 x 5x Dus = ( 5 + 7 5 ) V h h h 00 V = h+ h h = h+ h h

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 13.30 16.30 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Eindexamen vwo wiskunde B pilot 2014-I

Eindexamen vwo wiskunde B pilot 2014-I Eindeamen vwo wiskunde B pilot 04-I Formules Goniometrie sin( tu) sintcosu costsinu sin( tu) sintcosu costsinu cos( tu) costcosusintsinu cos( tu) costcosusintsinu sin( t) sintcost cos( t) cos tsin t cos

Nadere informatie

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003)

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003) Vragen tentamen Medische Technologie 140201 (3 juli 2003) Vraag 1: Licht: Voor electromagnetische golven geldt dat de voorplantingsnelheid c, de frequentie f en de golflengte λ aan elkaar gerelateerd zijn

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 27 mei 1.0 16.0 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 88 punten te behalen; het examen bestaat uit 19 vragen.

Nadere informatie

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance Natuurkunde Practicum II Nuclear Magnetic Resonance Door: Jiri Tik Djiang Oen 5814685 September 2008 0 Samenvatting In dit verslag is te lezen hoe NMR werkt en hoe de relaxatietijden zich verhouden tot

Nadere informatie

wiskunde B vwo 2015-II

wiskunde B vwo 2015-II Formules Vlakke meetkunde Verwijzingen naar definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder nadere toelichting. Hoeken, lijnen en afstanden: gestrekte hoek, rechte hoek, overstaande

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 20 januari 2015, 9h-12h Bij dit tentamen is het gebruik van een gewone rekenmachine toegestaan. Het tentamen bestaat uit 6 opgaven en er zijn in totaal 60 punten te

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1,2

Examen HAVO. wiskunde B1,2 wiskunde 1, Examen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs ijdvak 1 Vrijdag 19 mei 1.0 16.0 uur 0 06 Voor dit examen zijn maximaal 87 punten te behalen; het examen bestaat uit vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2006-I

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2006-I Verkeersdichtheid We gaan uit van de volgende (denkbeeldige) situatie (zie figuur 1). Op een weg rijden auto s met een snelheid van 80 kilometer per uur. e auto s houden een onderlinge afstand van 45 meter.

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde b 1-2 havo 2002 - II

Eindexamen wiskunde b 1-2 havo 2002 - II Pompen of... Een cilindervormig vat met een hoogte van 32 dm heeft een inhoud van 8000 liter (1 liter = 1 dm 3 ). figuur 1 4p 1 Bereken de diameter van het vat. Geef je antwoord in gehele centimeters nauwkeurig.

Nadere informatie

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen 0. voorkennis Periodieke verbanden Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen Er zijn twee verschillende tekendriehoeken: de 45-45 -90 driehoek en de 30-0 -90 -driehoek. Kenmerken

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Eenheidscirkel In de figuur hiernaast

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 05 tijdvak donderdag 8 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 0 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2002-I

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2002-I Functies In figuur 1 zijn de grafieken getekend van de functies f ( x) = 2x + 12 en g(x) = x 1. figuur 1 P f g O x 4p 1 Los op: f(x) g(x). Rond de getallen in je antwoord die niet geheel zijn af op twee

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 05 tijdvak donderdag 8 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

Tentamen Golven en Optica

Tentamen Golven en Optica Tentamen Golven en Optica 5 juni 008, uitwerking 1 Lopende golven en interferentie op een snaar a In[1]:= y 0 1; y 1 x, t : y x, t : y 0 x 300 t 4 y 0 x 300 t 4 4 In[4]:= Ploty 1 x, 0, y x, 0, x, 10, 10,

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 017 tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 14 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 69 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

9. Het lichaam van de patiënt verstoort de homogeniteit van het hoofdmagneetveld B0. - Waardoor komt deze verstoring?

9. Het lichaam van de patiënt verstoort de homogeniteit van het hoofdmagneetveld B0. - Waardoor komt deze verstoring? Taak : 1.2 1. Wat is een proton en hoe komt een proton in weefsel voor? Een proton is een subatomair deeltje met een positieve elektrische lading het komt voor in waterstof 2. Wat is proton spin? Het vrij

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2002-II

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2002-II Pompen of... Een cilindervormig vat met een hoogte van 32 dm heeft een inhoud van 8000 liter (1 liter = 1 dm 3 ). figuur 1 4p 1 Bereken de diameter van het vat. Geef je antwoord in gehele centimeters nauwkeurig.

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 008 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-16.30 wiskunde B1, Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. it examen bestaat uit 18 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde B Datum: 6 januari 04 Tijd: 4.00-7.00 uur Aantal opgaven: 5 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van een

Nadere informatie

2012 I Onafhankelijk van a

2012 I Onafhankelijk van a 0 I Onafhankelijk van a Voor a>0 is gegeven de functie: f a (x) = ( ax) e ax. Toon aan dat F a (x) = x e ax een primitieve functie is van f a (x). De grafiek van f a snijdt de x-as in (/a, 0) en de y-as

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 dinsdag 25 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 dinsdag 25 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2010 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 18 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B vwo 2010 - I

Eindexamen wiskunde B vwo 2010 - I Gelijke oppervlakten De parabool met vergelijking y = 4x x2 en de x-as sluiten een vlakdeel V in. De lijn y = ax (met 0 a < 4) snijdt de parabool in de oorsprong O en in punt. Zie. y 4 3 2 1-1 O 1 2 3

Nadere informatie

Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking

Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking 23 juni 2015, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 10 opgaven; 5 over beeldvorming en 5 over beeldanalyse. In totaal kun je 100 punten verdienen (50 per deel), dit is

Nadere informatie

wiskunde B pilot havo 2015-II

wiskunde B pilot havo 2015-II wiskunde B pilot havo 05-II Veilig vliegen De minimale en de maximale snelheid waarmee een vliegtuig veilig kan vliegen, zijn onder andere afhankelijk van de vlieghoogte. Deze hoogte wordt vaak weergegeven

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Eamen VWO 05 tijdvak donderdag 8 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Dit eamen

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Calculus, 2DM10, maandag 22 januari 2007

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Calculus, 2DM10, maandag 22 januari 2007 TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Uitwerking Tentamen Calculus, DM, maandag januari 7. (a) Gevraagd is het polynoom f() + f () (x ) + f (x ). Een eenvoudige rekenpartij

Nadere informatie

De twee schepen komen niet precies op hetzelfde moment in S aan.

De twee schepen komen niet precies op hetzelfde moment in S aan. Gevaar op zee Schepen die elkaar te dicht naderen worden gewaarschuwd door de kustwacht. Wanneer schepen niet op zo n waarschuwing hebben gereageerd, stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat een onderzoek

Nadere informatie

wiskunde B havo 2015-II

wiskunde B havo 2015-II Veilig vliegen De minimale en de maximale snelheid waarmee een vliegtuig veilig kan vliegen, zijn onder andere afhankelijk van de vlieghoogte. Deze hoogte wordt vaak weergegeven in de Amerikaanse eenheid

Nadere informatie

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig.

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig. 7 Totaalbeeld Samenvatten Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig. Begrippenlijst: 21: functie invoerwaarde

Nadere informatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie

Inhoud college 4 Basiswiskunde. 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie Inhoud college 4 Basiswiskunde 2.6 Hogere afgeleiden 2.8 Middelwaardestelling 2.9 Impliciet differentiëren 4.9 Linearisatie 2 Basiswiskunde_College_4.nb 2.6 Hogere afgeleiden De afgeleide f beschrijft

Nadere informatie

Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00) Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00) 21 januari 2014 9:00 12:00 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven worden.

Nadere informatie

Wiskunde D Online uitwerking 4 VWO blok 6 les 4

Wiskunde D Online uitwerking 4 VWO blok 6 les 4 Wiskunde Online uitwerking 4 VWO blok 6 les 4 Paragraaf 4 Het inproduct om hoeken te berekenen Opgave a e hoek is kleiner dan 4, want het dak zelf staat onder een hoek van 45, en de kilgoot loopt schuin

Nadere informatie

Oefentoets Versie A. Vak: Wiskunde Onderwerp: Meetkunde Leerjaar: 1 (2017/2018) Periode: 3

Oefentoets Versie A. Vak: Wiskunde Onderwerp: Meetkunde Leerjaar: 1 (2017/2018) Periode: 3 Oefentoets Versie A Vak: Wiskunde Onderwerp: Meetkunde Leerjaar: 1 (017/018) Periode: 3 Opmerkingen vooraf: Het gebruik van een rekenmachine en een tabellenboekje is toegestaan. Geef je antwoord alljd

Nadere informatie

wiskunde B vwo 2017-I

wiskunde B vwo 2017-I wiskunde vwo 017-I Formules Vlakke meetkunde Verwijzingen naar definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder nadere toelichting. Hoeken, lijnen en afstanden: gestrekte hoek,

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 Wiskunde 1,2 xamen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.30 uur 20 00 it examen bestaat uit 19 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Bal in de sloot. Hierbij zijn x en f ( x ) in centimeters. Zie figuur 2.

Bal in de sloot. Hierbij zijn x en f ( x ) in centimeters. Zie figuur 2. Bal in de sloot Een bal met een straal van cm komt in een figuur sloot terecht en blijft drijven. Het laagste punt van de bal bevindt zich h cm onder het wateroppervlak. In figuur zie je een doorsnede

Nadere informatie

wiskunde B Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

wiskunde B Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Eamen VWO 04 tijdvak dinsdag 0 mei 3.30 uur - 6.30 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Dit eamen

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2008-II

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2008-II Koffiekan Bij het zetten van koffie wordt soms een koffiezetapparaat gebruikt. eze opgave gaat over een koffiezetapparaat waarbij de koffiekan, zonder het handvat en de bovenrand, de vorm heeft van een

Nadere informatie

WISKUNDE 5 PERIODEN. DATUM : 4 juni 2010. Formuleboekje voor de Europese scholen Niet-programmeerbare, niet-grafische rekenmachine

WISKUNDE 5 PERIODEN. DATUM : 4 juni 2010. Formuleboekje voor de Europese scholen Niet-programmeerbare, niet-grafische rekenmachine EUROPEES BACCALAUREAAT 2010 WISKUNDE 5 PERIODEN DATUM : 4 juni 2010 DUUR VAN HET EXAMEN : 4 uur (240 minuten) TOEGESTANE HULPMIDDELEN : Formuleboekje voor de Europese scholen Niet-programmeerbare, niet-grafische

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 16 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 80 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 donderdag 9 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 donderdag 9 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HVO 09 tijdvak donderdag 9 mei 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 8 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores ( ) ( ) Voor de waterhoogte h geldt: ( 2h+ 3h 2h

Vraag Antwoord Scores ( ) ( ) Voor de waterhoogte h geldt: ( 2h+ 3h 2h Een regenton maximumscore h V ( rx ( )) dx π 0 00 ( rx ( )) ( x x ) + Een primitieve van + x x is x+ 7 x x π Dus V ( h 7 h h ) + 00 π π V h+ h h h+ h h 00 0 ( ) ( ) maximumscore Het volume van de regenton

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: wiskunde B, Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel Regels

Nadere informatie

Wiskunde Vraag 1. Vraag 2. Vraag 3. Vraag 4 21/12/2008

Wiskunde Vraag 1. Vraag 2. Vraag 3. Vraag 4 21/12/2008 Wiskunde 007- //008 Vraag Veronderstel dat de concentraties in het bloed van stof A en van stof B omgekeerd evenredig zijn en positief. Als de concentratie van stof A met p % toeneemt, dan zal de concentratie

Nadere informatie

wiskunde B pilot vwo 2016-II

wiskunde B pilot vwo 2016-II wiskunde B pilot vwo 06-II De derde macht maximumscore Er moet dan gelden f( gx ( )) x( g( f( x)) f gx ( x ) ( x ) x) ( ( )) + + + f( gx ( )) x+ x(dus g is de inverse functie van f ) Spiegeling van het

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde B Datum: 3 juni 4 Tijd: 4. - 7. uur Aantal opgaven: 5 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van een redenering,

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2005-I Modderstroom Er zijn vulkanen die geen lava uitspuwen, maar een constante stroom modder geven. De koude modder stroomt als een rivier langzaam de helling af (zie foto 1). Aan de rand van deze stroom droogt

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur

Examen VWO. wiskunde B1. tijdvak 2 woensdag 18 juni uur Eamen VWO 008 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B1 Dit eamen bestaat uit 18 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 84 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1,2

Examen HAVO. wiskunde B1,2 wiskunde B1,2 Eamen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei 13.30 16.30 uur 20 05 Voor dit eamen zijn maimaal 86 punten te behalen; het eamen bestaat uit 22 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B Profi

Examen VWO. Wiskunde B Profi Wiskunde B Profi Eamen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Donderdag 25 mei 3.30 6.30 uur 20 00 Dit eamen bestaat uit 7 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B, (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Vrijdag 4 mei 3.30 6.30 uur 0 0 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit 8 vragen.

Nadere informatie

Eindexamen vwo wiskunde B 2014-I

Eindexamen vwo wiskunde B 2014-I Eindexamen vwo wiskunde B 04-I Formules Vlakke meetkunde Verwijzingen naar definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder nadere toelichting. Hoeken, lijnen en afstanden: gestrekte

Nadere informatie

2 Kromming van een geparametriseerde kromme in het vlak. Veronderstel dat een kromme in het vlak gegeven is door een parametervoorstelling

2 Kromming van een geparametriseerde kromme in het vlak. Veronderstel dat een kromme in het vlak gegeven is door een parametervoorstelling TU/e technische universiteit eindhoven Kromming Extra leerstof bij het vak Wiskunde voor Bouwkunde (DB00) 1 Inleiding De begrippen kromming en kromtestraal worden in het boek Calculus behandeld in hoofdstuk

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 1330-1630 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage Dit eamen bestaat uit 16 vragen Voor dit eamen zijn maimaal 79 punten te behalen Voor elk

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 0 tijdvak woensdag juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 8 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen)

Examen havo wiskunde B 2016-I (oefenexamen) Examen havo wiskunde B 06-I (oefenexamen) De rechte van Euler Gegeven is cirkel c met middelpunt (, ) p Stel een vergelijking op van c. De punten B(, 0) en ( 4, 0) M die door het punt A( 0, 4) C liggen

Nadere informatie

Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800

Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800 Taak 4.3 Opdracht 1 T500 T2000 T3000 T5000 1. Het verschil tussen T500 en T5000 is dat het contrast verhoogd wordt. Het contrast van de liquor wordt verlaagd. Dit komt overeen met de theorie. 2. Een TR

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 donderdag 23 juni 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 016 tijdvak donderdag 3 juni 13:30-16:30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 16 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 81 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking

Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking Tentamen 8DB00 Beeldvorming en verwerking 11 augustus 2015, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 10 opgaven; 5 over beeldvorming en 5 over beeldanalyse. In totaal kun je 100 punten verdienen (50 per deel), dit

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 18 mei uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 18 mei uur Eamen VW 016 tijdvak 1 woensdag 18 mei 13.30-16.30 uur wiskunde (pilot) it eamen bestaat uit 16 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 79 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een

Nadere informatie

15.1 Oppervlakten en afstanden bij grafieken [1]

15.1 Oppervlakten en afstanden bij grafieken [1] 15.1 Oppervlakten en afstanden bij grafieken [1] Bereken: Bereken algebraisch: Bereken exact: De opgave mag berekend worden met de hand of met de GR. Geef bij GR gebruik de ingevoerde formules en gebruikte

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni uur Eamen VW 04 tijdvak woensdag 8 juni.0-6.0 uur wiskunde B (pilot) Dit eamen bestaat uit 6 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 06 tijdvak woensdag 8 mei 3:30-6:30 uur wiskunde ij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. it eamen bestaat uit 7 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

Wiskunde D-dag Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u. Aan de gang

Wiskunde D-dag Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u. Aan de gang Wiskunde D-dag 2016 Vrijeschool Zutphen VO donderdag 18 februari, 12:30u 16:30u Aan de gang Verkenning 1 piano Je moet een zware piano verschuiven door een 1 meter brede gang met een rechte hoek er in.

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 18 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 06 tijdvak woensdag 8 mei 3:30-6:30 uur wiskunde ij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. it eamen bestaat uit 7 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat

Nadere informatie

11.1 De parabool [1]

11.1 De parabool [1] 11.1 De parabool [1] Algemeen: Het punt F heet het brandpunt van de parabool. De lijn l heet de richtlijn van de parabool. De afstand van F tot l heet de parameter van de parabool. Defintie van een parabool:

Nadere informatie

De twee schepen komen niet precies op hetzelfde moment in S aan.

De twee schepen komen niet precies op hetzelfde moment in S aan. Gevaar op zee Schepen die elkaar te dicht naderen worden figuur gewaarschuwd door de kustwacht. Wanneer schepen niet op zo n waarschuwing hebben gereageerd, stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat een

Nadere informatie

Extra oefening en Oefentoets Helpdesk

Extra oefening en Oefentoets Helpdesk Etra oefening en Oefentoets Helpdesk Etra oefening ij hoofdstuk a π 9 h 000 geeft h 000 9, cm 8π De hoogte van het lik is s ongeveer,9 cm π r h 000 geeft h 000 000 r 8, r π r π c Als de straal heel klein

Nadere informatie

wiskunde B vwo 2016-I

wiskunde B vwo 2016-I wiskunde vwo 06-I Formules Vlakke meetkunde Verwijzingen naar definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder nadere toelichting. Hoeken, lijnen en afstanden: gestrekte hoek, rechte

Nadere informatie

16.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i

16.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i 16.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i Voorbeeld 2: Los op in 4x 2 + 12x + 15 = 0 4x 2 + 12x + 9 + 6 = 0 (2x + 3) 2 + 6 = 0 (2x + 3) 2 = -6 (2x + 3) 2 = 6i 2 2x + 3 =

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

. Vermeld je naam op elke pagina.

. Vermeld je naam op elke pagina. Tentamen: Elektriciteit en Magnetisme Docent: J. F. J. van den Brand R. J. Wijngaarden Datum: 30 Mei 2006 Zaal: Q112/M143 Tijd: 15:15-18.00 uur. Vermeld je naam op elke pagina.. Vermeld je collegenummer..

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Achter dit examen is een erratum opgenomen.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Achter dit examen is een erratum opgenomen. Eamen VW 04 tijdvak woensdag 8 juni.0-6.0 uur wiskunde B (pilot) Achter dit eamen is een erratum opgenomen. Dit eamen bestaat uit 6 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Aan de gang. Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u

Aan de gang. Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u Aan de gang Wiskunde B-dag 2015, vrijdag 13 november, 9:00u-16:00u Verkenning 1 (Piano) Je moet een zware piano verschuiven door een 1 meter brede gang met een rechte hoek er in. In de figuur hierboven

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 21 juni uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 21 juni uur Eamen VW 017 tijdvak woensdag 1 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Dit eamen bestaat uit 17 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 74 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Wiskunde B (oude stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 27 mei 1330 1630 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 18 vragen

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde B Datum: 8 juli 04 Tijd: 4.00-7.00 uur Aantal opgaven: 5 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van een

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Periodieke functies

Hoofdstuk 8 - Periodieke functies Havo B deel Uitwerkingen Moderne wiskunde Hoofdstuk 8 - Periodieke functies ladzijde 8 V-a c Na seconden = slagen per minuut ca., millivolt V-a Ja, met periode Nee Mogelijk, met periode = en amplitude

Nadere informatie

wiskunde B pilot vwo 2017-II

wiskunde B pilot vwo 2017-II wiskunde B pilot vwo 017-II Formules Goniometrie sin( tu) sin( t)cos( u) cos( t)sin( u) sin( tu) sin( t)cos( u) cos( t)sin( u) cos( tu) cos( t)cos( u) sin( t)sin( u) cos( tu) cos( t)cos( u) sin( t)sin(

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde B Datum: 3 januari Tijd: 9. -. uur Aantal opgaven: 5 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van een berekening

Nadere informatie