Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800"

Transcriptie

1

2 Taak 4.3 Opdracht 1 T500 T2000 T3000 T Het verschil tussen T500 en T5000 is dat het contrast verhoogd wordt. Het contrast van de liquor wordt verlaagd. Dit komt overeen met de theorie. 2. Een TR van Ok.

3 Opdracht 2 1. Het contrast van de liquor wordt hoger en die van de omliggende weefsels wordt lager. Dit komt overeen met de theorie. 2. Wanneer de TE langer wordt, dan wordt vocht witter afgebeeld. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800

4 TI 10 TI 800 Cyste: Een cyste is een ingekapseld bolletje vocht. TI 10 geeft hiervoor het mooiste plaatje. (Zie ook figuur 1.3 pag. 44 Bij een TI van 10 is de signaalintensiteit van vet vele malen hoger dan bij een TI van 800) Tumor: Bij een TI van 200 is vet niet of nauwelijks zichtbaar. Hier kun je dus het beste voor kiezen. Aantekeningen Wat is lang/ wat is kort Lange TR = ms Lange TE = 60 Korte TR = Korte TE = T1 (vet) = TR kort en TE kort PDplaatje = TR lang en TE kort T2 (water) = TR lang en TE lang

5 Taak 4.4 Opdracht 1: Gradient Echo (GE) en de relatie tussen fliphoek en het MRI contrast Vragen: 1. Bij een hogere fliphoek is er meer contrast. 2. Bij ongeveer 45º fliphoek, hierbij is het contrast tussen witte- en grijze hersenstof gelijk. Opdracht 2: NSA en Ruis verhoudingen Vragen: 1. Bij verhoging van het aantal NSA s gaat de kwaliteit van het plaatje omhoog. Dit komt overeen met de theorie. Bij verhoging van het NSA wordt het signaal vaker gemeten. Je krijgt hierdoor meer signaal. Door verhoging van de NSA gaat de SNR ook omhoog. De kwaliteit van je plaatje wordt daarom beter, omdat er minder ruis is. 2. De scantijd gaat omhoog. Opdracht 3: Contrast toediening en de relatie met de MRI afbeelding Vragen: 1. T2 weging. (TR=2000/TE=90) 2. T1 weging, hierbij is het meeste contrast verschil tussen het meningeoom en de hersenen. Hierbij knalt het meningeoom er als het ware uit, en is het heel opvallend te zien. 3. Door contrast worden de T1 en T2 fase verkort. Het ene weefsel is hier gevoeliger voor dan het andere. Met name bloedrijke tumoren, waar veel water in zit, is gevoelig voor contrast. Water en tumoren geven T1 gewogen een laag signaal. De T1- verkorting na contrast is belangrijk, omdat tumoren/ontstekingen hierdoor wit worden. Hierdoor kun je ze beter zien.

6 Taak 4.5 1a. Wat is een analoog signaal? Geef een voorbeeld. Een analoog signaal is een factor (een geluid, trilling enz.) wat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid zit. Een voorbeeld is het luisteren naar een CD. Het geluid wat je hoort zal (bijna) gelijk zijn aan het échte geluid wat de zanger/zangeres heeft geproduceerd. b. Wat is een digitaal signaal? Geef een voorbeeld. Een digitaal signaal is het signaal wat er overblijft nadat het wérkelijke signaal gesampled en gecodeerd is. (uitleg zie vraag 2). Dit is dus niet gelijk aan het werkelijke signaal. Een voorbeeld is een digitale foto. Deze bestaat uit allemaal kleine pixels. c. Welke voordelen geven een digitaal systeem boven een analoog systeem? Gewone analoge signalen kunnen door ongewenste, storende effecten afwijkingen vertonen met de werkelijkheid. Bij digitalisatie kun je demping, of andere ongewenste beïnvloedingen bijna helemaal uitsluiten. 2a. Beschrijf de omzetting van een analoog signaal naar een digitaal signaal. Als je van een analoog signaal een grafiek zou maken, zou dit een vloeiende kromme worden. Bij digitalisatie wordt om de zoveel tijd (hoe korter de tijd, hoe vloeiender het signaal) een monster (sample) genomen van het analoge signaal. Aan elk sample wordt een waarde gegeven. Dit wordt gedaan door middel van binaire getallen (0 en 1). Als je van dit signaal een grafiek zou maken, zou deze uit stapjes bestaan. b. Wat is een A/D conversie en waarom pas je deze omzetting toe? A/D betekent van analoog naar digitaal en je past deze omzetting toe omdat je van een bepaald signaal de ongewenste effecten uit wil sluiten. Daarbij kunnen digitale signalen worden opgeslagen, gereproduceerd, bewerkt en uitgewisseld. c. Het is belangrijk dat het digitale beeld het analoge beeld zoveel mogelijk benadert. Welke factor speelt hierbij een belangrijke rol? De grootte van de stapjes (samples) is erg belangrijk. Hoe vaker je per tijdseenheid (bv per sec) een monster neemt, hoe dichter het digitale signaal bij de werkelijkheid ligt. d. Wat is een D/A conversie en waarom pas je deze omzetting toe? D/A betekent van digitaal naar analoog en dit pas je toe bij bv het horen van een digitaal geluid. Je zintuigen zullen het horen als een analoog signaal. Echter, als je dit signaal gaat bekijken, dan zul je de stapjes er wel in terugvinden. 3a. Waaruit is een digitaal beeld opgebouwd? Dit is opgebouwd uit beeldpunten of pixels. b. Wat is een pixel? Een klein beeldpuntje. De verschillende rijen en kolommen pixels vormen samen de matrix. c. Wat is een voxel? Een digitaal beeld kan ook ruimtelijk worden gezien. Een voxel geeft de diepte aan in een beeld. d. Wat houdt een bitdiepte in? In een beeld heb je verschillende grijswaarden. Stel je hebt er 2 (bv wit en zwart) dan geldt: aantal grijswaarden= 2^bitdiepte. In dit voorbeeld is de bitdiepte dus 1. Heb je 4 grijswaarden,dan is je bitdiepte 2, want: 2^2=4.

7 Taak Window width en Window Level zijn, met name bij de CT en MRI, samen de belangrijkste en meest gebruikte beeldmanipulatie technieken. Waarom pas je deze technieken toe? Door middel van deze technieken kan de gebruiker bij een digitaal systeem kiezen welk gedeelte van het totale dynamische bereik wordt afgebeeld. Door een beperkt deel van de grijswaarde stappen te kiezen en over het totale densiteitgebied af te beelden kan de gebruiker helderheidverschillen zichtbaar maken die op een conventionele foto nooit zichtbaar waren. INPUTMATRI OUTPUTMATRIX 100 X 100 ROI WINDOW WIDTH 0 0 Wat bepaalt men met de instelling Window Level? Window level (vensterbreedte): centrum dynamisch bereik. De plaats waar het midden van het gekozen window (venster) zich bevindt. Het dynamisch bereik is de variatie van grijswaarden in de voxel. Wat bepaalt men met de instelling Window Width? Window width (vensterhoogte) Hoeveelheid grijswaarden stappen. Het aantal nummers dat wordt afgebeeld. 2 a. Hoe verandert het contrast van een opname als er een smalle window width respectievelijk brede window width wordt ingesteld? Bij een smalle window widht zie je duidelijker het verschil tussen zwart wit, wanneer je naar een brede window width gaat zie je dat verschil minder en zie je meer grijswaarden, en zie je beter de weke delen. b. Hoe verandert de zwarting van een plaatje als er een lage Window level respectievelijk hoog window level wordt ingesteld? Als je van een laag Window level gaat naar een hoog Window level dan verandert de zwarting, de zwarting gaat naar beneden en je krijgt meer grijswaarden en witte delen te zien.

8 A B Figuur A en B zijn CT-opnames van de thorax. A toont een lage Window widht en een hoge Window level (grijswaarden level). Figuur B toont een hoge Window width en een lage Window level. 3 a. Wat verstaat men onder een zogenaamde Rendering techniek en waarbij wordt deze techniek toegepast? Is een techniek om driedimensionale beelden weer te kunnen geven, het is een visualisatie procedure die een volume data- set omzet in een 2D projectie. Een 2D projectie is nodig om het volume op een beeldscherm weer te geven. Er zijn 2 soorten redering: het MIP en het MPR, wat die technieken inhouden beschrijven we in b en c. b. Waarvoor staat MIP en waarvoor gebruik je deze techniek? MIP= Maximum Intensity Projetion. MIP wordt vooral gebruikt bij bloedvat CT s. Bij deze techniek wordt een projectielijn gereconstrueerd door het datavolume. Van de voxels die geraakt worden door deze lijn wordt alleen dat voxel gebruikt voor het resulterende beeld dat de hoogste intensiteit bevat. c. Waarvoor staat MPR en waarvoor gebruik je deze techniek? MPR= Multi Planar Reconstruction. MPR is een reconstructietechniek waarbij, uitgaande van meerdere beelden, een nieuw doorsnedenvlak kan worden bepaald. Hierbij kan zowel een recht als een gebogen vlak gereconstrueerd worden. Dit gebruik je wanneer je bepaalde delen van het lichaam vanuit meerdere posities wilt gaan bekijken. 4 a. Beschrijf de filter-technieken Smoothing en Edge enhancement. - Smoothing: Vermindering van de visuele ruis in de lage contrasten. Er wordt een gemiddelde pixel waarde genomen. Nadeel hiervan is dat dit ten koste gaat van de spatiële resolutie. Dit is een voorbeeld van smoothing. - Edge enchancement: Verhoogt zichtbaar kleine structuren met een hoog contrast. Via een filtertechniek en subtractie blijft alleen de informatie van kleine structuren over. Een nadeel hiervan is dat de ruis continu aanwezig blijft. Dit is een voorbeeld van edge enchancement. b. Welke filter-techniek pas je toe om je contrast te verhogen? Edge enchancement c. Welke filter-techniek pas je toe om kleine structuren te visualiseren? Smoothing.

9 Taak 4.7 Opdracht 1 Spatiele Resolutie a. Spatiele resolutie is de mogelijkheid om 2 structuren afzonderlijk van elkaar nog te kunnen onderscheiden. b. Plakdikte FOV Aantal pixels (matrix) c. De parameters die de spatiële resolutie begrenzen zijn de Matrixgrootte en de pixelgrootte. De spatiële resolutie wil namelijk zeggen de onderscheid tussen twee afzonderlijke structuren. De matrix en de overige parameters bepalen de hoeveelheid pixels in een bepaald gebied. Hoe meer pixels des te kleiner ze zijn en des te minder de blur is in de afbeelding. d. Plakdikte De spatiele resolutie is afhankelijk van de plakdikte omdat je als het ware een over projectie krijgt van de beelden. Vergroten plakdikte: Fielf of View - Minder resolutie. - Meer signaal. FOV 10 FOV 10 MX 256 x 256 MX 256 x 256 Vergroten FOV : gebied. - Meer signaal. - Slechtere spatiele resolutie. - Groter te scannen Aantal pixels (matrix) Vergroten matrix: - Hogere resolutie. - Minder signaal. - Vergroot de scantijd.

10 e. De matrix zegt iets over het aantal pixels. Een matrix bevat pixels (265 maal 265=70225) en een matrix van bevat pixels. Een grotere matrix bestaat dus uit meer en daarom ook kleinere pixels. De kans dat bij een grotere matrix met kleine pixels een lijnenpaar geheel binnen 1 pixel valt is kleiner dan bij kleinere matrix met grote pixels. Een grotere matrix verbetert de spatiële resolutie. Het FOV zegt ook iets over de pixelgrootte. Een grote FOV bestaat uit grote pixels en een klein FOV bestaat uit kleine pixels, aangezien het aantal pixels over een kleiner gebied verdeeld wordt. De spatiële resolutie verbeterd dan ook bij een kleine FOV. Door dan ook nog de plakdikte zo beperkt mogelijk te houden, wordt de beste spatiële resolutie verkregen. Bij een dunnere plak kunnen kleinere details beter worden afgebeeld, omdat er dan minder details over elkaar heen geprojecteerd worden en dus minder lijnenparen in 1 pixel (en voxel) worden verkregen. 2. Contrast Resolutie a. Contrastresolutie is een maat voor het onderscheid van gebieden met gering contrast. Contrastresolutie is niet alleen afhankelijk van het contrast zelf, maar ook van de grootte van de gebieden waartussen men moet discrimineren. De beperkende factor voor contrastresolutie is meestal ruis. b. Waarvan hangt de contrastresolutie af en waardoor wordt het beinvloed? De contrast resolutie hangt af van de verschillen in de T1- of T2- relaxatietijd. De contrast resolutie wordt bepaald door: De repetitietijd (TR); Echotijd (TE); Waterstofdichtheid of protondensity. c. Wat verstaat met onder MOF en hoe bepaal je die? MOF= modulatie- overdrachtsfunctie: getal behorende bij de kleinst zichtbare lijnenparen. Het geeft de grootte aan van het kleinst zichtbare detail bij een groot contrast. Je kunt deze modulatie weergeven door eerst de modulatie uit te rekenen met de formule: Dmax Dmin/ Dmax + Dmin. 100% De resultaten kunnen in een grafiek weergegeven worden met op de x-as het aantal lijnenparen per mm. (lp/mm) en op de y-as de modulatie. (meestal logaritmisch) De MOF is een objectieve maatgeving voor de kwaliteit van een systeem. d. Beschrijf de relatie tussen spatiele en de conrastresolutie. De spatiële resolutie en de contrast resolutie houden verband met elkaar. Als de spatiële resolutie niet groot is dan is de contrast resolutie ook kleiner. Bijvoorbeeld een groter detail heeft minder contrast nodig, omdat het detail al beter waarneembaar is omdat het groter is. 3. Signaal/ Ruis verhouding a. Wat verstaat men onder ruis? Ruis is een elke niet-beeldvormende storing in het signaal, dit ontstaat door spanningsfluctuaties in de ontvangstspoel.

11 b. Welke invloed heeft ruis op de beeldkwaliteit? Door invloed van ruis neemt de beeldkwaliteit af. Dat wil zeggen, hoe meer ruis in de afbeelding hoe minder goed kleinere details kunnen worden gezien. c. Welke parameters beïnvloeden de hoeveelheid zichtbare ruis? S.N.R. betekent Signal Noise Ratio en is de signaal/ruis verhouding waarbij het signaal verschillend kan zijn en gewijzigd kan worden en de ruis een constante, veroorzaakt door de patiënt zelf. De S.N.R. is afhankelijk van de volgende parameters: De proton density van het te onderzoeken gebied. Het voxelvolume TR, Te NEX Ontvangstbreedte Type of coil (de ontvanger) d. Wat beschrijft de signaal/ruis verhouding? De verhouding tussen signaalintensiteit en ruis. Bij bijvoorbeeld een kleine signaalintensiteit kan ruis overheersend worden. e. Wat gebeurt er met de ruiscomponent wanneer de volgende parameters worden gewijzigd? 1.Van een klein FOV naar een groot FOV neemt de verhouding Signaal- ruis toe 2. Van een grove matrix naar een fijne martix neemt de verhouding signaal- ruis af en neemt de scantijd toe. 3. Van een dunne plak naar een dikke plak neemt de verhouding SNR toe. Je krijgt meer anatomie in beeld. De Spatiele resolutie neemt nu juist weer af.

12 Taak Welke factoren zijn bepalend voor je beeldomvang? Beeldmatrix en het aantal bits (bitdiepte). De beeldmatrix is uit hoeveel punten je beeld is opgebouwd. Bijvoorbeeld een beeld met een beeldmatrix van 1024x1024 is opgebouwd uit 1024 pixels breed en 1024 pixels hoog. De bits zijn het aantal grijswaarden of kleuren die er per pixel kunnen voorkomen. Hier geld een bitdiepte van 1 heeft 2 1 is 2 grijswaarden of kleuren en een bitdiepte van 12 heeft 2 12 is 4096 grijswaarden of kleuren. 2 a. Wat is een netwerk? Stelsel van zaken of personen die nauw met elkaar in contact staan. b. Wat is een LAN en in wat voor netwerkstructuur gebruikt men een LAN? LAN staat voor Local Area Network. Dit is een lokaal netwerk. Een LAN wordt gebruikt voor een intern netwerk. Deze is dus toegankelijk voor iedereen die in het netwerk zit, maar niet voor iedereen die daarbuiten zit. 3. a. Waar staat DICOM voor? en waar dient het voor? Digital Imaging and Communication in Medicine. Dit is een open standaard voor alle leveranciers van beeldvormende en verwerkende apparatuur. Alle leveranciers mogen deze specificaties gebruiken zodat alles mooi op elkaar aansluit. b. Waar staat HL7 voor? en waar dient het voor? Health Level 7. Dit is een standaard om alle patiënt informatie op elkaar aan te laten sluiten. c. Waar zorgt een PACS-broker voor? De PACS-broker zorgt ervoor dat de juiste patiëntgegevens uit het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS) in PACS op de juiste plaats komen. 4. a. Waar staat PACS voor? Picture Archiving and Communication System b. Waar zorgt het PACS voor? Het betrouwbaar opslaan, beheren en transporteren van beelden. c. Uit welke onderdelen bestaat het PACS? Werkstroombeheer, beeldarchivering, beeldtransport en bekijken.

13 Taak Hoelang duurt het datatransport van de digitale x-thorax over het netwerk? Het aantal Mb s = 2048 x 2500 x 2 byte*= 10,2 Mb 10,2 Mb/100 Mb/sec= 0,102 sec * 2 byte, want 1 byte=8 bits, je hebt dus 2 byte nodig voor de 12 bits. 2a Wat is de pixelgrootte? Doorsnede beeldversterkerveld/aantal pixels per beeldlijn 320 pixels zijn 420 mm, dus 1 pixel= 420/320=1,31mm 2b Wat is de voxelgrootte? Voxelgrootte= lengte x breedte x diepte De diepte is 10, want dat is de slicedikte dus: Voxelgrootte= 1,31 x 1,31 x 10= 17,16 mm3 3 Hoe groot bedraagt de spatiële resolutie? Spatiële resolutie= FOV in mm/ matrix: 420 mm/320= 1,31mm 320/420/2= 0,38 lijnenparen per mm 4 Hoe is de beeldkwaliteit van deze opnamen in tegenstelling tot de vorige opnamen, oorzaak en reden van dit verschil? We zien op zich niet een heel duidelijk verschil. Een aantal details zijn echter wel duidelijker te zien op de tweede opname. Dit is vanzelfsprekend, want de tweede opname is gemaakt met slices van 5 mm dik. De eerste opname had slices van 10 mm dik. Hoe dunner de slice, hoe meer details je erop ziet. De tweede opname heeft dus een hogere resolutie. Daarbij komt, dat er een kleiner FOV is gebruikt. Stel dat het FOV nu 50 mm is, dan wordt het aantal lijnenparen per mm: 320/50/2= 3,2. Dit betekent dus dat de spatiële resolutie ook groter is.

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd 1 Cursusinhoud Onderdelen en functie van de MRI resistieve / supergeleidende / permanente magneet open / gesloten MRI systemen RF en spoelen gradiënten veldsterkte magneet kooi van Faraday reconstructie

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Vectoren, matrices en beeld. Figuur: Lena. Albert-Jan Yzelman

Vectoren, matrices en beeld. Figuur: Lena. Albert-Jan Yzelman Vectoren, matrices en beeld Figuur: Lena Vectoren, matrices en beeld Hoe coderen we foto s zodat ze te gebruiken zijn op computers? Wat verwachten we van de bestandsgrootte? Hoe verkleinen we de benodigde

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur Gebruik van een gewone rekenmachine is toegestaan; een grafische rekenmachine is niet toegestaan. In totaal zijn er 100

Nadere informatie

6,2. Paragraaf 2.1. Paragraaf 2.2. Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december keer beoordeeld. Informatica Informatica actief

6,2. Paragraaf 2.1. Paragraaf 2.2. Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december keer beoordeeld. Informatica Informatica actief Samenvatting door een scholier 1375 woorden 10 december 2006 6,2 6 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Informatica actief Hoofdstuk 2 Paragraaf 2.1 Kranten dienen om informatie te verspreiden. Een

Nadere informatie

Beeldnetwerken in Ziekenhuizen

Beeldnetwerken in Ziekenhuizen Beeldnetwerken in Ziekenhuizen Overzicht Andries Hamster - November, 2 0 0 2 - s l i d e 2 Introductie Radiologie Beeldnetwerken Trends & Toekomstige ontwikkelingen Demonstratie (tijdens de presentatie)

Nadere informatie

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt

Verkorte handleiding voor het verkleinen van digitale foto s t.b.v. MS-powerpoint-presentaties. Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Blad 1 van 6 - Auteur: Sjoerdt Dit verhaal is toegespitst op gebruikers van de besturingssystemen MS-XP en MS-Vista. Ik ga ervan uit dat gebruikers van software op systemen als OS/2 en Linux voldoende

Nadere informatie

LES 3 Analoog naar digitaal conversie

LES 3 Analoog naar digitaal conversie LES 3 Analoog naar digitaal conversie Misschien is het goed om eerst te definiëren wat analoog en digitaal is en wat de de voor en nadelen hiervan zijn. Analoog naar digitaal conversie wordt voor veel

Nadere informatie

Iets met Mensen.. Bert Haak congres Medusin 24 januari 2019

Iets met Mensen.. Bert Haak congres Medusin 24 januari 2019 Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Cesium-jodide scintillator Fotonen Sensitive area/ pixel Detector Signaal Black box Post-processing -LUT curves

Nadere informatie

Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design

Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design Bijsluiter Presets 2014 t.b.v. NLT-module Sound Design Nov 2014 Hier vind je de belangrijkste nieuwe functies en eigenschappen van WaveWizard en enkele opmerkingen over de opdrachten van de module Sound

Nadere informatie

BrainMask. Snel Start

BrainMask. Snel Start BrainMask Snel Start Segmentatie van de hersenen van drie-dimensionale MR beelden is een cruciale preprocessing stap in morfologische en volumetrische hersen studies. BrainMask software implementeert een

Nadere informatie

Wat is een digitale foto

Wat is een digitale foto Inleiding: basiskennis We beoefenen allemaal de fotografie in de hobbysfeer. Sommigen al jaren, anderen sinds kort. Maar we weten allemaal wat een camera is, en een computer, en een printer. We weten allemaal

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/21763 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fortes, Wagner Rodrigues Title: Error bounds for discrete tomography Issue Date:

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

9. Het lichaam van de patiënt verstoort de homogeniteit van het hoofdmagneetveld B0. - Waardoor komt deze verstoring?

9. Het lichaam van de patiënt verstoort de homogeniteit van het hoofdmagneetveld B0. - Waardoor komt deze verstoring? Taak : 1.2 1. Wat is een proton en hoe komt een proton in weefsel voor? Een proton is een subatomair deeltje met een positieve elektrische lading het komt voor in waterstof 2. Wat is proton spin? Het vrij

Nadere informatie

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign

CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign EEN DOCUMENT DRUKKLAAR MAKEN A. Waar moet ik absoluut op letten? B. Hoe doe ik dit? 3. Een preflight pakket maken in Indesign 4. Drukklare PDF maken

Nadere informatie

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren.

Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. 1 Meten en verwerken 1.1 Meten Meten is weten, dat geldt ook voor het vakgebied natuurkunde. Om te meten gebruik je hulpmiddelen, zoals timers, thermometers, linialen en sensoren. Grootheden/eenheden Een

Nadere informatie

Muziek. Muziek. Analoog rekenen. Hoofdstuk 1: Van analoog naar digitaal. Analoog. Digitaal. Analoog. Gebruik makend van fysische grootheden Cf Babbage

Muziek. Muziek. Analoog rekenen. Hoofdstuk 1: Van analoog naar digitaal. Analoog. Digitaal. Analoog. Gebruik makend van fysische grootheden Cf Babbage Analoog rekenen Gebruik makend van fysische grootheden Cf Babbage Analoge electronica http://www.chem.uoa.gr/applets/appletopamps/appl_opamps2.html Hoofdstuk : Van analoog naar digitaal De rekenlat of

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur.

Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Een pixel is een vierkantje met een egale kleur. Inleiding. Pixels, resolutie en afmetingen in digitale fotografie. Het begrip pixel wordt in verschillende vakgebieden gebruikt waardoor niet iedereen onder een pixel hetzelfde verstaat. In de digitale

Nadere informatie

Handleiding website Pax Christi

Handleiding website Pax Christi Handleiding website Pax Christi deel II Inhoudstafel 1. Invoegen van afbeeldingen... 1 1.1 Wat is een digitale afbeelding?...1 1.2 Het invoegen van een digitale afbeelding in een bericht... 2 2. Posten

Nadere informatie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie

Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Bijlage: Toelichting gebruikte terminologie Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van camerabewaking en daarom is het soms erg lastig om te weten waardoor er verschillen in kwaliteit en prijs ontstaan.

Nadere informatie

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance Natuurkunde Practicum II Nuclear Magnetic Resonance Door: Jiri Tik Djiang Oen 5814685 September 2008 0 Samenvatting In dit verslag is te lezen hoe NMR werkt en hoe de relaxatietijden zich verhouden tot

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011

vwo: Het maken van een natuurkunde-verslag vs 21062011 Het maken van een verslag voor natuurkunde, vwo versie Deze tekst vind je op www.agtijmensen.nl: Een voorbeeld van een verslag Daar vind je ook een po of pws verslag dat wat uitgebreider is. Gebruik volledige

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET

MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET Presentatie Dr. Martijn ter Borg, maag-darm-lever (MDL-arts), Máxima Medisch Centrum, Eindhoven Informatiedag NET-groep 2014 Beter maag- en darmonderzoek

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 7 opgaven, per deelvraag staat uitgesplitst hoeveel punten deze vraag maximaal kan opleveren. In totaal zijn er 44 punten

Nadere informatie

Echografie. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Echografie. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Echografie 1 Inleiding In de geneeskunde wordt een groot aantal technieken gebruikt om beelden van het inwendige van het lichaam te maken. De verzamelnaam

Nadere informatie

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven

Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Activiteit 2 Kleuren met getallen Afbeeldingen weergeven Samenvatting Computers slaan tekeningen, foto s en andere afbeeldingen op door het gebruik van getallen. De volgende opdracht laat zien hoe. Kerndoelen

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

Soorten magneten: 1 Tesla = 10.000 Gauss

Soorten magneten: 1 Tesla = 10.000 Gauss In 1946 werd het verschijnsel NMR (Nuclear Magnetic Resonance) voor het eerst beschreven door Block (universiteit van Stanford) en Purcell (universiteit van Harvard). Dit principe werd in de jaren vijftig

Nadere informatie

Aanwijzingen en instellingen voor het gebruik van Ankerplan bij het maken van definitieve BiK tekeningen

Aanwijzingen en instellingen voor het gebruik van Ankerplan bij het maken van definitieve BiK tekeningen Aanwijzingen en instellingen voor het gebruik van Ankerplan bij het maken van definitieve BiK tekeningen Fred Hartjes 1 mei 2013 Installeren van Ankerplan voor Windows XP Gebruik link http://www.flying-cat.de/ankerplan/tabid/64/default.aspx

Nadere informatie

Subrapporten. 5.1 Inleiding

Subrapporten. 5.1 Inleiding 5 Subrapporten 5.1 Inleiding Een subrapport is een rapport in een rapport. Een subrapport maak je dan ook net zoals je een gewoon rapport maakt. Een subrapport heeft bijna alle eigenschappen die een normaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Gegevens. Doelstellingen Elektronica. verwerven. opslaan. bewerken doorsturen. weergeven. Analoog signaal : snelheidsmeting. KHLim - dep.

Gegevens. Doelstellingen Elektronica. verwerven. opslaan. bewerken doorsturen. weergeven. Analoog signaal : snelheidsmeting. KHLim - dep. Gegevens verwerven Doelstellingen Elektronica opslaan» elektrische vorm» magnetische vorm» mechanische vorm bewerken doorsturen» elektrisch (temperatuur, druk, geluid, beeld, )» optisch» elektromagnetische

Nadere informatie

Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : Klas : NH43 Tijd : uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40

Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : Klas : NH43 Tijd : uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40 Vak naam : Beeldbewerking Docent : Lb Vak code : BBW1N1 Datum : 04-01-2000 Klas : NH43 Tijd : 15.05 uur Aantal bladzijden : 2 Lok : T40 Bij dit tentamen is het toegestaan gebruik te maken van dictaten,

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Navigatie

Functioneel ontwerp. Navigatie Functioneel ontwerp Het functioneel ontwerp bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Navigatie 2. Lijst van alle pagina s 3. Paginaontwerp 4. Formulierontwerp 5. Grafisch ontwerp Navigatie Navigatie wordt

Nadere informatie

HOVO statistiek November 2011 1

HOVO statistiek November 2011 1 Principale Componentenanalyse en hockeystick-short centring Principale Componentenanalyse bedacht door Karl Pearson in 1901 Peter Grünwald HOVO 31-10 2011 Stel we hebben een grote hoeveelheid data. Elk

Nadere informatie

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden.

Uitleg. Welkom bij de Beverwedstrijd 2006. Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Uitleg Welkom bij de Beverwedstrijd 2006 Je krijgt 15 vragen, die je in maximaal 45 minuten moet beantwoorden. Je krijgt 5 vragen van niveau A, 5 vragen van niveau B en 5 vragen van niveau C. Wij denken

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Turbo 240 gaat bewegingsonscherpte tegen

Turbo 240 gaat bewegingsonscherpte tegen Whitepaper Turbo 240 gaat bewegingsonscherpte tegen INHOUD Voorwoord... 2 Responstijd... 2 120 Hz-signaalingang... 3 Hold-type display and impulse-type display... 3 EIZO Turbo 240... 5 Dimmen van de achtergrondverlichting

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Kennismaken met Photoshop CS6 Extended

Kennismaken met Photoshop CS6 Extended Kennismaken met Photoshop CS6 Extended In dit hoofdstuk: ``Photoshop CS6 Extended ontdekken ``Met 32-bits kleuren werken ``Stapelmodi voor slimme objecten `` 3D, video en analyse in het kort ``Enkele nieuwe

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE @! TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB0) op donderdag 3 november 006, 10:30-1:00 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Beeldvormende keten radiologie. Belichtingsaspecten digitale bucky. Beeldvormende keten radiologie. Patiënt. Parameters röntgenapparatuur

Beeldvormende keten radiologie. Belichtingsaspecten digitale bucky. Beeldvormende keten radiologie. Patiënt. Parameters röntgenapparatuur Belichtingsaspecten digitale bucky De relatie tussen (intree)dosis patiënt en diagnostische beeldkwaliteit RÖNTGENBUIS intreespectrum stralings beeld fysisch beeld BEELDVORMEND PROCES PATIËNT WEERGAVE

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

zet uw blik op scherp

zet uw blik op scherp zet uw blik op scherp HOME DVT FOV ONTWERP thinking ahead, focused on life DVT SCOUTOPNAME < DIGITALE VOLUME TOMOGRAFIE De voorpagina toont alle informatie van deze brochure, echter afgebeeld op één bladzijde.

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Hertentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 14 augustus 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Digitale signalen

Hoofdstuk 6: Digitale signalen Hoofdstuk 6: Digitale signalen 6. Algemeenheden Het decimale talstelsel is het meest gebruikte talstelsel om getallen voor te stellen. Hierin worden symbolen gebruikt ( t.e.m. 9 ) die ondubbelzinning de

Nadere informatie

Paracetamol in het bloed

Paracetamol in het bloed Paracetamol in het bloed Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller, die in tabletvorm te koop is. Voor volwassenen zijn er tabletten die 500 mg paracetamol bevatten. Na het innemen van een tablet wordt

Nadere informatie

1 Binaire plaatjes en Japanse puzzels

1 Binaire plaatjes en Japanse puzzels Samenvatting Deze samenvatting is voor iedereen die graag wil weten waar mijn proefschrift over gaat, maar de wiskundige notatie in de andere hoofdstukken wat te veel van het goede vindt. Ga er even voor

Nadere informatie

Summary in Dutch / Nederlandse Samenvatting. Chapter 7

Summary in Dutch / Nederlandse Samenvatting. Chapter 7 Summary in Dutch / Nederlandse Samenvatting Chapter 7 Chapter 7 3D en Subtractie MRI bij MS: Verbeterde detectie van spatiotemporele ziekteactiviteit Multiple sclerosis (MS) is een inflammatoire, demyeliniserende

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips

Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips Snel door de MRI Sneller scannen helpt om de prijs van een MRI-opname laag te houden. Philips werkt aan methoden om met minder metingen toch een goed beeld te krijgen. De Studiegroep Wiskunde met de Industrie

Nadere informatie

INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN

INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN INFORMATIE VAN HET INTERNET VERWERKEN Naam Nr Klas Datum 1. WEBPAGINA'S OPSLAAN Open Windows Verkenner en maak in je persoonlijke werkmap op de server een nieuwe map aan met de naam Lichaamstaal. Open

Nadere informatie

Richtlijnen Scannen Microfilms

Richtlijnen Scannen Microfilms Richtlijnen Scannen Microfilms Versie 1.0, mei 2010 Hans van Dormolen Koninklijke Bibliotheek Den Haag Richtlijnen Scannen Microfilms Versie 1.0, mei 2010 Auteur: Hans van Dormolen Met dank aan: Corine

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Getalformaten, timers en tellers

Getalformaten, timers en tellers Getalformaten, timers en tellers S_CU CU S PV R CV DEZ CV_BCD S_ODT S TV BI R BCD 1 pagina 1 Getalformaten (16 bits) PG CPU BCD W#16#296 Voorteken (+) 2 9 6 0 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 0 1 1 0 Positieve getallen

Nadere informatie

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming Opgave: MRI-scan a) Er zitten twee waterstofkernen in elk watermolecuul. Hoeveel watermoleculen zitten in 1,0 mm 3 water? m = ρ V = 0,9982 10 3 1,0 10 9 = 0,998 10 6 kg één molecuul heeft een massa van

Nadere informatie

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden

3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden 3 Afbeeldingsgrootte en uitsnijden Het formaat van een afbeelding wordt bepaald door het aantal pixels. Pixels zijn blokjes waaruit een afbeelding is opgebouwd. Wanneer u een origineel verkleint, haalt

Nadere informatie

Van analog naar digital, een beknopt overzicht.

Van analog naar digital, een beknopt overzicht. KASK 2BA - technologie Van analoog naar digitaal 1 of 6 Van analog naar digital, een beknopt overzicht. Een van de eerste digitale dingen waar de modale burger op grote schaal bewust geconfronteerd werd

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING 188 Type 1 Diabetes and the Brain Het is bekend dat diabetes mellitus type 1 als gevolg van hyperglykemie (hoge bloedsuikers) kan leiden tot microangiopathie (schade aan de kleine

Nadere informatie

Beoordelen kleurfilters

Beoordelen kleurfilters Beoordelen kleurfilters Gebruik van Microsoft Photo Editor voor het beoordelen van kleurfilters. Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1. Inleiding. 3 1.1. Algemeen. 3 Hoofdstuk 2. Aanpassen intensiteitwaarden primaire

Nadere informatie

Sonar. Klas: 2T. Docent: Wi

Sonar. Klas: 2T. Docent: Wi Sonar Naam: Klas: 2T Docent: Wi Inhoud De komende drie lessen ga je de opdrachten uit dit mapje maken. Lees dit eerst goed door zodat je weet hoe we gaan werken. Doelen: Je kan vier dieren benoemen die

Nadere informatie

De Blu-ray Disc. Uitwerkingen opgaven. Een vakoverstijgende opdracht voor 5 havo en 5/6 vwo. Jean Schleipen Philips Research, Eindhoven

De Blu-ray Disc. Uitwerkingen opgaven. Een vakoverstijgende opdracht voor 5 havo en 5/6 vwo. Jean Schleipen Philips Research, Eindhoven Een vakoverstijgende opdracht voor 5 havo en 5/6 vwo (natuurkunde, wiskunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek) Jean Schleipen Philips Research, Eindhoven Opgave 2 = x 2 3 + x 2 2 + x 2 + x 2 = 4

Nadere informatie

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar Hoofdstuk 6 Digitale systemen Doelstellingen 1. Weten dat digitale systemen andere stabiliteitsvoorwaarden hebben In deze tijd van digitalisatie is het gebruik van computers in regelkringen alom.denk maar

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1

Examen VWO. wiskunde A1 wiskunde A1 Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei 13.30 16.30 uur 20 05 Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen; het examen bestaat uit 21 vragen. Voor

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur wiskunde A1 Examen VWO - Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 25 mei totale examentijd 3 uur 20 05 Vragen 1 tot en met 13 In dit deel staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Boldriehoeken op een wereldkaart. 1. Op zoek naar de kortste afstand

Boldriehoeken op een wereldkaart. 1. Op zoek naar de kortste afstand Boldriehoeken op een wereldkaart 1. Op zoek naar de kortste afstand Een boldriehoek op een wereldbol kun je je makkelijk inbeelden. Je kiest drie steden, en op het aardoppervlak en je verbindt ze met drie

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Minder bekende functies in Excel

Minder bekende functies in Excel Minder bekende functies in Excel Handleiding van Auteur: CorVerm Maart 2011 Datum/tijd plaatsen in een cel Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van

Nadere informatie

HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD

HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD HANDLEIDING OPSTELLEN VAN EEN QFD 1. INLEIDING In eerste instantie gebeurt er een oplijsting van de klanteneisen. Deze moeten worden gerangschikt in klassen, namelijk: - Technische eisen en toepassing

Nadere informatie

PERFUSIE CT VAN DE HERSENEN BIJ DE ACUTE CVA-PATIËNT. 26 maart 2019 Dr. Naïm Jerjir AZ Nikolaas (Sint-Niklaas)

PERFUSIE CT VAN DE HERSENEN BIJ DE ACUTE CVA-PATIËNT. 26 maart 2019 Dr. Naïm Jerjir AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) PERFUSIE CT VAN DE HERSENEN BIJ DE ACUTE CVA-PATIËNT 26 maart 2019 Dr. Naïm Jerjir AZ Nikolaas (Sint-Niklaas) OVERZICHT Inleiding Praktijk voorbeeld Theorie & interpretatie Gelijkaardige technieken OVERZICHT

Nadere informatie

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1

JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 JFZINTERTOOLS INFO CNC BESTURING 1 Korte samenvatting voor het instellen en beginnen van CNC freeswerk. Naar aanleiding van de voorafgaande instructie uren aan de CNC freesmachine. Deze handleiding is

Nadere informatie

een handig etikettenprogramma voor schoolgebruik

een handig etikettenprogramma voor schoolgebruik een handig etikettenprogramma voor schoolgebruik 2 Informatie WinEtiket 1 Inleiding WinEtiket is een hulpprogramma om etiketten op een A4-blad uit te printen. Met bv. de HEMA 525 etiketten kun je 3x7 etiketten

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie. Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015

Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie. Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015 Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015 Inhoud Beeldbewerking Beeldreconstructie Inhoud Beeldbewerking Beeldreconstructie Beeldbewerking

Nadere informatie

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003)

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003) Vragen tentamen Medische Technologie 140201 (3 juli 2003) Vraag 1: Licht: Voor electromagnetische golven geldt dat de voorplantingsnelheid c, de frequentie f en de golflengte λ aan elkaar gerelateerd zijn

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

Het opstellen van een lineaire formule.

Het opstellen van een lineaire formule. Het opstellen van een lineaire formule. Gegeven is onderstaande lineaire grafiek (lijn b). Van deze grafiek willen wij de lineaire formule weten. Met deze formule kunnen we gaan rekenen. Je kan geen lineaire

Nadere informatie

RAW Mode met een zwartwit astronomische webcam

RAW Mode met een zwartwit astronomische webcam RAW Mode met een zwartwit astronomische webcam Etienne Bonduelle - Philippe Bernascolle Nederlandse vertaling: T. Alderweireldt oktober 2004 1 Inleiding Webcams worden op grote schaal gebruikt door amateurastronomen,

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie