Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus 2013 14.00 17.00 uur"

Transcriptie

1 Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Dinsdag 13 augustus uur Gebruik van een gewone rekenmachine is toegestaan; een grafische rekenmachine is niet toegestaan. In totaal zijn er 100 punten te behalen. Dit tentamen bevat aan het eind een bonusvraag, waarmee nog 5 extra punten verdiend kunnen worden. Veel succes! VRAAG 1. RADIOGRAFIE (15 PUNTEN) a) Schets het energie spectrum van de X- rays, die door een Tungsten buis worden uitgezonden, voor buisspanningen van 120, 80, 60 en 40 kv. 3 pt De algemene vorm van de curve wordt nauwer en ook de karakteristieke lijnen verdwijnen als de kv waarde lager wordt dan de K- edge van tungsten. b) Waarom worden de laag energetische X- ray fotonen uit het spectrum gefilterd, vóór de patiënt? 3 pt De laag energetische fotonen dragen wel bij aan de dosis voor de patiënt, maar niet aan de beeldkwaliteit aangezien ze volledig worden geabsorbeerd. Deze fotonen kunnen dus wel schadelijk zijn voor de patiënt maar dragen niet nuttig bij aan de diagnostiek. c) Bereken voor het object in figuur 1, als functie van de invallende intensiteit I 0, de intensiteit van de X- rays, die de detector bereiken voor ieder van de drie X- ray bundels. Het donkere materiaal vertegen- woordigt bot en het lichtere gebied stelt zacht weefsel voor. De lineaire verzwakkingscoëfficiënten bij de gebruikte effectieve X- ray energie van 68 kev zijn 10 cm - 1 en 1 cm - 1 voor bot, respectievelijk, weefsel. 3 pt

2 Figuur 1. Het object uit vraag 1c. Voor mammografie opnamen wordt de borst samengedrukt tussen twee platen. Beantwoordt de volgende vragen met een korte verklaring. d) Om welke reden neemt het beeldcontrast toe door het samendrukken? 3 pt Het beeldcontrast verslechtert door Compton gescatterde X- ray fotonen, die uit de borst voortkomen. Compressie maakt de borst dunner in de richting van X- ray transmissie, en daarom neemt het aantal Compton gescatterde fotonen af en neemt het beeldcontrast daardoor toe. e) Neemt de benodigde X- ray dosis toe of juist af voor een bepaalde signaal- ruis verhouding, in het geval van compressie van het borstweefsel? 3 pt De reductie in Compton gescatterde X- rays maakt de overall SNR van het beeld lager, maar verbetert het beeldcontrast zoals bij vraag 1d beschreven. Om die reden neemt de benodigde dosis voor het behouden van dezelfde SNR iets toe (maar slecht in beperkte mate). Voor kleine lesies is verbetering van het beeldcontrast de voornaamste reden voor het toepassen van samendrukken van de borst.

3 VRAAG 2. COMPUTED TOMOGRAPHY (20 PUNTEN) De eerste vier deelvragen gaan over CT opnamen van het hart. De volgende gegevens zijn bekend: Een CT scanner met 128 detector rijen. De detector breedte is 0.5 mm in het midden van het field- of- view. Een complete rotatie (360 ) van de X- ray buis duurt 0.33 s. Een complete data set voor beeld reconstructie vereist projecties over een bereik van 210. Maximaal 1/4 van de hartcyclus kan worden gebruikt voor het opnemen van de projectie data. De hartslag is 72 slagen- per- minuut. De scan lengte is 20 cm. a) Reken uit hoe lang een ¼ hartcyclus duurt (in seconden). 3 pt 72 slagen- per- minuut, dus (60/72) = 0.83 sec per hartcyclus. Een kwart van een hartcyclus duurt dan 0.21 sec. b) Bereken de tijd, die nodig is om projecties over een bereik van 210 te meten. 3 pt Eén volledige rotatie over 360 duurt 0.33 sec. En dus zal een bereik van 210, (210/360)*0.33 = 0.19 sec vergen. c) Wat kun je uit (a) en (b) concluderen? 4 pt Een complete data set voor beeldreconstructie vergt een 210 scan, die 0.19 sec duurt. Een kwart van de hartcyclus komt overeen met 0.21 sec. Omdat die waarden dicht in elkaars buurt liggen, kan een volledige hartopname worden uitgevoerd gedurende een kwart van de hartcyclus die geschikt is voor scannen, en daarmee worden bewegingsartefacten geminimaliseerd. d) Neem aan dat de verschuiving van de patiënttafel per hartslag gelijk is aan de totale breedte van de detector rijen. Bereken de opname duur. 3 pt De totale detector breedte is 128*0.5 mm=6.4 cm. De totale scan lengte is 20 cm, waardoor 4 opnames nodig zijn om het gehele hart af te kunnen beelden. De totale opname duur wordt daarom: 4*0.83 = 3.3 sec. Beeldvorming met Computed Tomography gaat gepaard met diverse soorten artefacten. In figuur 2 worden twee soorten artefacten getoond.

4 Figuur 2. CT artefacten. Links: partieel volume artefact; rechts: beam- hardening artefact. e) Leg voor elk artefact uit, waardoor het wordt veroorzaakt. 4 pt Het partieel volume artefact wordt veroorzaakt, doordat tijdens de reconstructie transmissiedata van discrete naburige detectoren gemiddeld wordt. Je zou echter de verzwakkingscoëfficiënten μ moeten middelen om het beeld zonder artefact te verkrijgen. De gemiddelde gemeten transmissie is groter dan de transmissie gebaseerd op de gemiddelde μ. Dit leidt eveneens tot streak artefacten, net als bij beam- hardening. Het rechter artefact is het gevolg van beam- hardening. Laag- energetische fotonen worden door de drie sterk verzwakkende objecten uit het X- ray spectrum gefilterd, waardoor de gemiddelde energie van de bundel na transmissie door zo n object hoger wordt. De lineaire verzwakkingscoëfficiënt van hogere energie fotonen is lager dan die van lagere energie fotonen. Hierdoor lijkt het alsof de verzwakking lager is dan verwacht. Di verklaart de streak artefacten, die de objecten met sterke verzwakking verbindt. f) Beam hardening effecten verschillen tussen dunne en dikke patiënten. Leg uit bij welke categorie patiënten deze effecten het sterkst zijn en wat men kan doen om te voorkomen dat deze verschillen de vergelijking van CT beelden tussen dunne en dikke patiënten erg bemoeilijken. 3 pt Beam hardening is het sterkst bij dikke patiënten. De X- rays leggen een langere weg af door de patiënt en daarom vindt er een sterkere absorptie plaats van lage(re) energie fotonen dan bij dunnere personen. Een echte oplossing voor dit fenomeen is er niet. Wel past men de buisvoltage vaak aan om de vergelijking tussen verschillende patiënt groepen te vergemakkelijken.

5 VRAAG 3. NUCLEAIRE IMAGING (20 PUNTEN) a) Antwoordt juist of onjuist op de volgende bewering, met een uitleg van een aantal zinnen. Als een uniforme attenuatie- correctie wordt toegepast op een SPECT scan, zal een tumor die zich dicht in de buurt van bot bevindt een lagere radioactiviteit laten zien dan feitelijk het geval is. 4 pt The gamma fotonen, die uit de tumoren voortkomen ondervinden een sterkere verzwakking dan wordt ingeschat door het correctie algoritme. Daarom zal het gecorrigeerde beeld de hoeveelheid radioactiviteit in de tumor onderschatten: de bewering is dus juist. b) Van een patiënt wordt een SPECT scan gemaakt, en er worden gebieden met radioactiviteit gevonden. Het sinogram staat afgebeeld in figuur 3. Wat zijn de vormen van de gebieden met radioactiviteit? Maak een schets om je antwoord te illustreren. 4 pt Figuur 3. Het sinogram (links) en het bijbehorende object (rechts) uit vraag 3b. c) PET scans laten vaak een artificieel hoge radioactiviteit in de longen zien. Geef één verklaring, waardoor dit zou kunnen worden veroorzaakt. 4 pt De longen verzwakken gamma- fotonen slechts in zeer geringe mate. Als een standaard verzwakkingscorrectie algoritme wordt gebruikt (aannemende dat er uniforme verzwakking optreedt in de hele borstkas), leidt dit tot een overschatting van de verzwakking in de longen. Dit veroorzaakt een hogere waarde van de radioactiviteit in de longen dan feitelijk aanwezig is. d) Compton scattering beïnvloedt de ruimtelijke resolutie van SPECT en PET beelden op verschillende manieren. Leg uit wat daarvan de oorzaak is. 4 pt Scatter leidt tot een verbreding van de point- spread functie (PSF) en daardoor tot een lagere ruimtelijke resolutie. De gevolgen daarvan zijn echter enigszins verschillend voor SPECT en PET.

6 SPECT: een gamma foton dat wordt verstrooid door het verzwakkende object zal alleen worden gedetecteerd als het loodrecht invalt (vanwege de parallelle collimator opbouw). Het gevolg daarvan is dat de gefilterde terug- projectie deze activiteit gedurende de reconstructie zal toekennen aan een (verkeerde) locatie bínnen de contouren van het object. PET: een gamma foton dat wordt verstrooid door het verzwakkende object zal leiden tot een verkeerde respons lijn, die zelfs buiten de patiënt zou kunnen liggen. Daardoor kan in PET imaging het verzwakkende object zich ogenschijnlijk buiten het object bevinden, terwijl in SPECT imaging het verzwakkende object zich binnen het object lijkt te bevinden. Om die reden komt het vaak voor dat in SPECT imaging de huid door Compton scattering een hoge radioactiviteit laat zien. e) Drie parameters, die de signaal- ruis verhouding (SNR) van beelden in nucleaire imaging beïnvloeden zijn de dikte van het detector kristal, de lengte van de lood septa van de collimatoren en de full- width half- maximum van het energie- window rondom 140 kev. Beschrijf voor ieder van deze parameters of een verhoging van de waarde van de parameter leidt tot een toename of een afname van de SNR van het beeld. En leg voor één andere beeld karakteristiek, namelijk de ruimtelijke resolutie, uit of deze verbetert of verslechtert met een verhoging van de drie genoemde parameters. 4 pt Een grotere dikte van het detector kristal leidt tot een hogere SNR, omdat de groter deel van de gamma fotonen wordt gedetecteerd. De ruimtelijke resolutie neemt echter af vanwege de toegenomen point spread functie. Een grotere lengte van de lood septa reduceert de SNR (meer gamma fotonen raken de collimator en worden geabsorbeerd voordat ze de detector bereiken). Het contrast neemt echter toe, omdat meer Compton gescatterde fotonen worden geabsorbeerd. Ook de ruimtelijke resolutie neemt toe, omdat de hoek waaronder fotonen worden geaccepteerd lager is. Een grotere breedte van het energie- window leidt tot een hogere SNR, omdat meer gedetecteerde gamma fotonen worden geaccepteerd als niet zijnde gescatterd. Het contrast neemt echter af, omdat een deel van de meegenomen fotonen in feite gescatterd zijn.

7 VRAAG 4. ULTRAGELUID IMAGING (20 PUNTEN) a) Leg uit, toegespitst op ultrageluid, wat de betekenis is van de volgende begrippen: reflectie, refractie, scatter en absorptie. Welk effect hebben zij op een ultrageluid- beeld? 4 pt - Reflectie is de verandering in richting van een golffront bij een overgang tussen twee verschillende media, zodat het golffront terugkeert in het medium waar het uit kwam. - Als een golffront zich voortplant van het ene naar het andere medium, treedt er refractie van de doorgaande golf op, d.w.z. dat deze zich in een andere richting voortplant dan de invallende golf. - Scattering is het proces, waarbij geluidsgolven in een andere richting doorgaan t.g.v. lokale inhomogeniteiten in massa dichtheid of samendrukbaarheid. - Absorptie betekent dat er verlies aan akoestische energie optreedt door interactie met het weefsel, waardoor er opwarming van het weefsel plaatsvindt. Scattering en reflecties zijn essentieel in conventionele ultrageluid imaging, omdat ze de basis vormen voor het signaal dat door de transducer wordt gedetecteerd na het uitzenden van een ultrageluidgolf. Alhoewel reflecties vooral de overgangen tussen weefsels laten zien, leiden scatter reflecties tot een typisch speckle patroon dat kan helpen bij het onderscheiden van weefsel types. Refractie effecten worden doorgaans genegeerd in ultrageluid imaging, maar dit effect kan leiden tot een ruimtelijke verschuiving en verandering in de vorm van structuren die achter een interface liggen. Tenslotte, zal absorptie resulteren in een verlies aan signaal hetgeen de penetratiediepte van een ultrageluidgolf beperkt en daardoor het bruikbare field- of- view van de techniek. Men wil met ultrageluid het muizenhart in beeld brengen. De hartfrequentie is 300 slagen per minuut, en men wil 20 beeldjes per hartcyclus, die elk zijn opgebouwd uit 50 beeldlijnen. De dikte van de muis is maximaal 2 cm. De geluidssnelheid in weefsel bedraagt 1540 m/s en men maakt gebruik van een 20 MHz transducer, die een pulsduur heeft van 3 periodes. b) Laat door middel van berekeningen zien, of het mogelijk is met dit ultrageluid apparaat het kloppen van het muizenhart adequaat af te beelden. 4 pt!"#$%# Het opnemen van één beeldlijn duurt Δt = 2 = 2!.!" = 26.0 μs. Voor 20 beelden à!"#$%&''("#!!"#!"#$ 50 lijnen is dan 26.0 ms nodig, terwijl de hartcyclus 60/300 = 200 ms bedraagt. Het is dus prima mogelijk om het kloppende muizenhart af te beelden. c) Bereken de diepteresolutie van de gebruikte transducer. 4 pt De diepte resolutie is gelijk aan de helft van de pulslengte volgens 2Δx > cδt, Δx =!! cδt =!!"#$%""&!!! =!!"#$ = mm. De pulslengte was hier 3 golflengtes (λ), en λ =!!"#$!"!!!!!! c/f, met c de geluidssnelheid en f de frequentie van het ultrageluid. Normale tweedimensionale ultrageluidapparaten werken door lijn voor lijn te scannen. Een onderzoeker wil berekenen wat de maximale penetratiediepte is voor driedimensionale real- time ultrageluid imaging, als er nog steeds lijn voor lijn wordt gescand. De onderzoeker wil 60 lijnen in de y- richting en 30 lijnen in de z- richting scannen voor de driedimensionale dataset. Voor real- time ultrageluid moet het complete driedimensionale beeld worden ververst met een frequentie van 24 Hz.

8 d) Hoeveel lijnen moeten er per seconde worden gescand voor real- time driedimensionale ultrageluid imaging? 4 pt 1800*24 = lijnen per sec. e) De geluidsnelheid in zacht weefsel is 1540 m/s. Wat is de maximale penetratiediepte in zacht weefsel voor real time 3D ultrasound imaging, indien lijn voor lijn wordt gescand? Als je het antwoord op vraag (d) niet hebt weten te geven, ga dan uit van lijnen per seconde. 4 pt Het duurt 1/43200 = s = µs om één lijn te scannen. Het geluid moet in deze tijd twee keer de maximale penetratiediepte afleggen (heen en terug). In µs kan het geluid = m afleggen. De penetratiediepte is nu de helft van deze afstand dus m/2 = m = 1.78 cm. VRAAG 5. MRI (25 PUNTEN) Twee weefsels A en B hebben verschillende T 1 relaxatietijden, te weten T1A = 400 ms en T1B = 600 ms. De evenwichtsmagnetisatie van beide weefsels is dezelfde en is gedefinieerd als M0. a) Geef de uitdrukking, die de magnetisatie langs de z- as als functie van de tijd beschrijft, nadat er een 90 o RF- puls is gegeven. 4 pt Voor een 90 o puls wordt de uitdrukking: M z (t) = M 0 (1 e t/t1 ) b) De radioloog wil een goed onderscheid kunnen maken tussen beide weefsels A en B op basis van verschillen in T 1 relaxatietijden. Op welke tijd τ na het toepassen van de 90 o puls is het contrast tussen weefsel A en B maximaal en kan het signaal het beste worden opgenomen? 4 pt Voor maximaal contrast tussen weefsel A en B, moeten we het signaal verschil tussen de weefsels zo groot mogelijk maken. Dat is het geval als de eerste afgeleide van het signaal verschil naar de tijd gelijk wordt aan nul (0).

9 Het signaal moet 487 ms na het toepassen van de 90 o puls worden opgenomen om maximaal contrast op basis van T 1 verschillen tussen weefsel A en B te realiseren. c) In plaats van het toepassen van een 90o puls wordt er een inversion- recovery experiment uitgevoerd met een 180o puls. Geef de uitdrukking voor de magnetisatie langs de z- as als functie van de tijd na de puls voor dit experiment. 4 pt Voor een 180 o puls wordt de uitdrukking: M z (t) = M 0 (1 2 e t/t1 ) d) Op welke tijd τ na het toepassen van de 180 o puls is het contrast tussen weefsel A en B in dit geval maximaal? 4 pt Deze berekening leidt tot dezelfde τ als eerder gevonden voor de 90 o puls, te weten 487 ms. e) Aan welke techniek geef jij de voorkeur voor het onderscheiden van weefsel A en B, het gebruik van een 90 o of een 180 o puls? Denk hierbij aan de mate van beeldcontrast in deze twee gevallen. 4 pt Om te beslissen welke aanpak het grootste signaal verschil geeft, moet het signaal verschil ΔS(487 ms) voor beide opnamen worden berekend. Voor het inversion- recovery experiment is ΔS(τ) twee keer zo groot als voor het experiment met de 90 o puls, en dus leidt toepassing van de 180 o puls tot het beste onderscheid tussen weefsels A en B.

10 BONUSVRAAG (5 PUNTEN) Deze vraag gaat over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zoals dat in Nederland wordt georganiseerd. Daarin krijgen alle vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar iedere twee jaar een uitnodiging voor een mammografie opname. Hieronder zie je twee verschillende soorten beelden van een normale borst en een borst met een mogelijke tumor. a) Welke opnamen zijn gemaakt met mammografie, de linker of de rechter? Motiveer je antwoord. 1 pt De linker beelden zijn gemaakt met mammografie. Het beeldcontrast is niet erg hoog en er is duidelijk sprake van een tweedimensionale projectie van een driedimensionaal object. b) Welke andere beeldvormende techniek is er gebruikt voor de andere opnamen in de figuur? Leg uit waarop je je antwoord baseert. 1 pt De andere beeldvormende techniek is MRI. We zien mooi zacht weefsel contrast en een grote mate van detail, doordat er opnames zijn gemaakt van een dunne plak. c) Noem minimaal twee voordelen van mammografie t.o.v. die andere beeldvormende techniek. Beredeneer je antwoord kort en krachtig. 1.5 pt Voordelen mammografie: snel en goedkoop en daardoor breed inzetbaar voor bevolkingsonderzoek. Mammografie is ook relatief eenvoudig qua uitvoering, waardoor het personeel dat de scans maakt minder uitgebreid opgeleid hoeft te worden. MRI is relatief traag en kostbaar en vereist een langdurige opleiding om de techniek optimaal te benutten. De specificiteit en sensitiviteit van MRI zijn wel beter dan die van mammografie, maar de kans dat MRI voor uitgebreide screening wordt ingezet is niettemin minimaal. d) Noem ook minimaal twee nadelen van mammografie t.o.v. de andere imaging methode. Beredeneer je antwoord kort en krachtig. 1.5 pt Nadelen zijn dat mammografie als projectietechniek details kan missen, waardoor kleine tumoren over het hoofd worden gezien. Verder wordt er gebruik gemaakt van ioniserende straling, terwijl dat bij MRI niet het geval is.

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Uitwerkingen Tentamen Beeldvormende Technieken 8A820 Uitwerkingen Vraag. Radiografie (5 punten) a) Geef minstens twee redenen waarom de borsten platgedrukt worden tijdens een mammografie opname. 3pt - Het verminderen

Nadere informatie

Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00) Tentamen Diagnose en Interventie (8NB00) 21 januari 2014 9:00 12:00 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven worden.

Nadere informatie

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h

Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Tentamen 8NB00 Medische Beeldvorming 19 januari 2016, 9-12h Dit tentamen bestaat uit 7 opgaven, per deelvraag staat uitgesplitst hoeveel punten deze vraag maximaal kan opleveren. In totaal zijn er 44 punten

Nadere informatie

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00)

Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) Oefententamen Diagnose en Interventie (8NB00) 7 januari 2014 14:45-17:45 Gebruik van een gewone en/of grafische rekenmachine is toegestaan. Antwoorden mogen zowel in het Nederlands als het Engels gegeven

Nadere informatie

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003)

Vragen tentamen Medische Technologie (3 juli 2003) Vragen tentamen Medische Technologie 140201 (3 juli 2003) Vraag 1: Licht: Voor electromagnetische golven geldt dat de voorplantingsnelheid c, de frequentie f en de golflengte λ aan elkaar gerelateerd zijn

Nadere informatie

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken

Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken Tentamen 8A820 Beeldvormende technieken 26 juni 2015, 13.30-16.30h Dit tentamen bestaat uit 6 opgaven, elke opgave kan in totaal 10 punten opleveren. Tijdens dit tentamen is het gebruik van een gewone

Nadere informatie

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd

Cursusinhoud. De spinecho pulssequentie 90 puls 180 puls sliceselectie fasecodering frequentiecodering gradiënt k vlak echo repetitietijd echotijd 1 Cursusinhoud Onderdelen en functie van de MRI resistieve / supergeleidende / permanente magneet open / gesloten MRI systemen RF en spoelen gradiënten veldsterkte magneet kooi van Faraday reconstructie

Nadere informatie

Medische beeldvorming

Medische beeldvorming Opgave: MRI-scan a) Er zitten twee waterstofkernen in elk watermolecuul. Hoeveel watermoleculen zitten in 1,0 mm 3 water? m = ρ V = 0,9982 10 3 1,0 10 9 = 0,998 10 6 kg één molecuul heeft een massa van

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur

Tentamen Optica. 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Tentamen Optica 19 februari 2008, 14:00 uur tot 17:00 uur Zet je naam en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 8 opgaven eerst eens door. De opgaven kunnen in willekeurige volgorde gemaakt

Nadere informatie

TENTAMEN. x 2 x 3. x x2. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x)

TENTAMEN. x 2 x 3. x x2. cos( x y) cos ( x) cos( y) + sin( x) sin( y) d dx arcsin( x) FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde Kenmerk: 46055907/VGr/KGr Vak : Inleiding Optica (4602) Datum : 29 januari 200 Tijd : 3:45 uur 7.5 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen Nieuwe ontwikkelingen Synthetische 2D opnamen Dual energy mammografie - Zonder contrastmiddelen - Met contrastmiddelen (CESM) Densiteitsbepalingen Synthetische 2D beelden Wat is het doel van synthetische

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/21763 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Fortes, Wagner Rodrigues Title: Error bounds for discrete tomography Issue Date:

Nadere informatie

Tips en trucs voor optimaal gebruik van je echotoestel. B e n S t e l t m a n E c h o p r a k t i j k N O P E m m e l o o r d

Tips en trucs voor optimaal gebruik van je echotoestel. B e n S t e l t m a n E c h o p r a k t i j k N O P E m m e l o o r d Tips en trucs voor optimaal gebruik van je echotoestel B e n S t e l t m a n E c h o p r a k t i j k N O P E m m e l o o r d Aanleiding Een aantal technische aspecten Transducers Geluidscompensatie Artefacten

Nadere informatie

Samenvatting S a m e n v a t t i n g

Samenvatting S a m e n v a t t i n g S a m e n v a t t i n g Samenvatting Radiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van longkanker patienten. In dit proefschrift worden twee benaderingen onderzocht om de radiotherapie te

Nadere informatie

Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800

Opdracht 2. Opdracht 3 TI. 200 TI 10 TI 800 Taak 4.3 Opdracht 1 T500 T2000 T3000 T5000 1. Het verschil tussen T500 en T5000 is dat het contrast verhoogd wordt. Het contrast van de liquor wordt verlaagd. Dit komt overeen met de theorie. 2. Een TR

Nadere informatie

Hertentamen Optica. 20 maart 2007. Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door.

Hertentamen Optica. 20 maart 2007. Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Hertentamen Optica 20 maart 2007 Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Opgave 1 Slechts eenmaal heeft God de natuurwetten blijvend

Nadere informatie

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door.

Tentamen Optica. 20 februari Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Tentamen Optica 20 februari 2007 Zet je naam, studentennummer en studierichting bovenaan elk vel dat je gebruikt. Lees de 6 opgaven eerst eens door. Opgave 1 We beschouwen de breking van geluid aan een

Nadere informatie

Echografie. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Echografie. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Echografie 1 Inleiding In de geneeskunde wordt een groot aantal technieken gebruikt om beelden van het inwendige van het lichaam te maken. De verzamelnaam

Nadere informatie

Medische Toepassingen van pixel detectors. Jan Visser

Medische Toepassingen van pixel detectors. Jan Visser Medische Toepassingen van pixel detectors Courtesy ATLAS collaboration Jan Visser Viva Fysica, Amsterdam January 2015 Courtesy Linda B. Glaser Foto s maken in Hoge Energie Fysica Vertex resolutie ~ 15

Nadere informatie

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008

HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008. Versie 10/4/2008 HerSE4 6V Natuurkunde 1 Periode 2007-2008 NAAM Leraar J. M. Muller Versie 10/4/2008 Gebruik van BINAS-boek en grafische rekenmachine is toegestaan. Bewijs je beweringen. Vul svp je naam hier boven in.

Nadere informatie

Inhoud. Medische beeldvorming... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie...

Inhoud. Medische beeldvorming... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie... Inhoud... 2 Opgave: Röntgenapparaat... 3 Opgave: PET-Scan... 5 Opgave: MRI-scan... 7 Opgave: Echografie... 8 1/10 HAVO Medische beeldvormende technieken hebben als doel een beeld te vormen van het inwendige

Nadere informatie

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s.

Hierin is λ de golflengte in m, v de golfsnelheid in m/s en T de trillingstijd in s. Inhoud... 2 Opgave: Golf in koord... 3 Interferentie... 4 Antigeluid... 5 Staande golven... 5 Snaarinstrumenten... 6 Blaasinstrumenten... 7 Opgaven... 8 Opgave: Gitaar... 8 Opgave: Kerkorgel... 9 1/10

Nadere informatie

Geleid herontdekken van de golffunctie

Geleid herontdekken van de golffunctie Geleid herontdekken van de golffunctie Nascholingscursus Quantumwereld Lodewijk Koopman lkoopman@dds.nl januari-maart 2013 1 Dubbel-spleet experiment Er wordt wel eens gezegd dat elektronen interfereren.

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/39638 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Pelt D.M. Title: Filter-based reconstruction methods for tomography Issue Date:

Nadere informatie

Iets met Mensen.. Bert Haak congres Medusin 24 januari 2019

Iets met Mensen.. Bert Haak congres Medusin 24 januari 2019 Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Iets met Mensen.. Cesium-jodide scintillator Fotonen Sensitive area/ pixel Detector Signaal Black box Post-processing -LUT curves

Nadere informatie

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica Wat zie je? PositronEmissieTomografie (PET) Nucleaire geneeskunde: basisprincipe Toepassing van nucleaire geneeskunde Vakgebieden

Nadere informatie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie

Wisselwerking. van ioniserende straling met materie Wisselwerking van ioniserende straling met materie Wisselwerkingsprocessen Energie afgifte en structuurverandering in ontvangende materie Aard van wisselwerking bepaalt het juiste afschermingsmateriaal

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen optica

Uitwerkingen tentamen optica Uitwerkingen tentamen optica april 00 Opgave a) (3pt) Voor de visibility, fringe contrast of zichtbaarheid geldt: waarbij zodat V = I max I min I max + I min, () I max = I A + I B + I A I B cos δ met cos

Nadere informatie

1. 1 Wat is een trilling?

1. 1 Wat is een trilling? 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

,9H45'7:"(&H*'7'A'("(&'() NX(6&'(68'H6'$$'() )

,9H45'7:(&H*'7'A'((&'() NX(6&'(68'H6'$$'() ) "#$%""&'(*+%,-#&'.,/'$,%&(###&'0$010'2344"#-567 "#$%&'( "#$%&',3P- "#$%&'(*"# +''$,-.'/01''$,9H45'7:"(&H*'7'A'("(&'( NX(6&'(68'H6'$$'( "#$%""&'(*+%,-#&'./0'$,%&(###&'1$121'3455"#-678 "#$%&'(,3456'78"(&4*'7'9'("(&'(>?

Nadere informatie

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 3, 5, 6 Tijdsduur: Versie: A Vragen: 24 Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let op dat je alle

Nadere informatie

Mammografie. Fysische kant van de insteltechniek. Fysische Groep LRCB, Nijmegen

Mammografie. Fysische kant van de insteltechniek. Fysische Groep LRCB, Nijmegen Mammografie Fysische kant van de insteltechniek Fysische Groep LRCB, Nijmegen Inhoud Collimatie Collimatie Collimatie Compressie Compressie Compressie Borst fixeren Minder onscherpte (beweging en geometrisch)

Nadere informatie

Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur

Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen OPTICA voor BMT (3D010) 22 juni 1999, 14:00-17:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector hangen op het publicatiebord Deeltjesfysica

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend.

Vraag Antwoord Scores. Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 scorepunt toegekend. Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Opgave SPECT-CT-scan B maximumscore 3 antwoord: 99 99 Mo Tc + 0 e + ( γ) of 99 99 Mo Tc + e + ( γ ) 4 43 het elektron

Nadere informatie

Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie. Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015

Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie. Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015 Beginselen beeldbewerking en beeldreconstructie Basiscursus Fysica in de Mammografie Datum: donderdag 15 januari 2015 Inhoud Beeldbewerking Beeldreconstructie Inhoud Beeldbewerking Beeldreconstructie Beeldbewerking

Nadere informatie

Vraagstuk: Afscherming versnellerruimte

Vraagstuk: Afscherming versnellerruimte Vraagstuk: Afscherming versnellerruimte Een onderzoeksinstituut beschikt over een 6 MV versneller. Hiermee worden elektronen versneld die vervolgens op een trefplaat remstralingsfotonen produceren. Met

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities BS 04/03/2016 3 FEBRUARI 2016. - Besluit houdende de aanvaardbaarheidscriteria voor PET-scanners voor gebruik in de nucleaire geneeskunde alsook de procedures dienaangaande 1 HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Nadere informatie

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE. Kenmerk: /vGr. Datum: 24 juli 2000 TENTAMEN

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE. Kenmerk: /vGr. Datum: 24 juli 2000 TENTAMEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE Kenmerk: 46055519/vGr Datum: 24 juli 2000 Vak : Inleiding Optica (146012) Datum : 21 augustus 2000 Tijd : 9.00 uur - 12.30 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel van een vraagstuk

Nadere informatie

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820

Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Tentamen Beeldvormende Technieken 1 8A820 Donderdag 26 juni 2014, 14-17h. Licht je antwoorden toe indien hierom gevraagd wordt. Het gebruik van een (grafische) rekenmachine is toegestaan. De meest fundamentele

Nadere informatie

Mammografie Onderzoek van de borsten

Mammografie Onderzoek van de borsten Mammografie Onderzoek van de borsten Afdeling radiologie Locatie Eindhoven De mammografie vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip: dag uur locatie Eindhoven, afdeling radiologie, eerste etage, route 180

Nadere informatie

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode

- KLAS 5. c) Bereken de snelheid waarmee een elektron vrijkomt als het groene licht op de Rbkathode NATUURKUNDE - KLAS 5 PROEFWERK H7 --- 26/11/10 Het proefwerk bestaat uit 3 opgaven; totaal 32 punten. Opgave 1: gasontladingsbuis (4 p) In een gasontladingsbuis (zoals een TL-buis) zijn het gassen die

Nadere informatie

natuurkunde havo 2017-I

natuurkunde havo 2017-I Molybdeen-99 In Petten staat een kerncentrale waar isotopen voor medische toepassingen worden geproduceerd. Eén van de belangrijkste producten is molybdeen-99 (Mo-99). Mo-99 wordt geproduceerd door een

Nadere informatie

Tentamen Beeldverwerking TI2716-B Woensdag 28 januari 2015 14.00-17.00

Tentamen Beeldverwerking TI2716-B Woensdag 28 januari 2015 14.00-17.00 Tentamen Beeldverwerking TI2716-B Woensdag 28 januari 2015 14.00-17.00 De 2D Gaussische fimctie e-' = 037 e'^ =0.14 e"'' = 0.082 e-' =0.018 deze toets bestaat uit 4 opgaven en 8 pagina's Opgave 1 en 2

Nadere informatie

Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit

Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit Examen stralingsbescherming deskundigheidsniveau 4A/4B p. 1 Vraagstuk 1: Bepaling 51 Cractiviteit Een bron bestaat uit een dunne laag radioactief 51 Cr. Om de activiteit van de laag te bepalen, wordt het

Nadere informatie

, met ω de hoekfrequentie en

, met ω de hoekfrequentie en Opgave 1. a) De brekingsindex van een stof, n, wordt gegeven door: A n = 1 +, ω ω, met ω de hoekfrequentie en ( ω ω) + γ ω, A en γ zijn constantes. Geef uitdrukkingen voor de fasesnelheid en de groepssnelheid

Nadere informatie

Zorg voor kwaliteit is samenwerken Kwaliteit bewaken in de Digitale Screening

Zorg voor kwaliteit is samenwerken Kwaliteit bewaken in de Digitale Screening Zorg voor kwaliteit is samenwerken Kwaliteit bewaken in de Digitale Screening Ruben van Engen 2009 Detector calibraties - flat field calibratie Aandachtspunten Kwaliteitscontrole - wekelijkse kwaliteitstest

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen Optica

Uitwerkingen tentamen Optica Uitwerkingen tentamen Optica 18 februari 2005 Opgave 1 2 y x 2 = 1 a 2 2 y t 2 (1) a) De eenheid van a moet zijn m/s, zoals te zien aan de vergelijking. a = v is de snelheid waarmee de golf zich voortbeweegt.

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2000-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 havo 2000-II Eindexamen natuurkunde -2 havo 2000-II 4 Antwoordmodel Opgave Slijtage bovenleiding uitkomst: m =,87 0 6 kg Het afgesleten volume is: V = (98,8 78,7) 0-6 5200 0 3 2 = 2,090 0 2 m 3. Hieruit volgt dat m

Nadere informatie

Tentamen Golven en Optica

Tentamen Golven en Optica Tentamen Golven en Optica 5 juni 008, uitwerking 1 Lopende golven en interferentie op een snaar a In[1]:= y 0 1; y 1 x, t : y x, t : y 0 x 300 t 4 y 0 x 300 t 4 4 In[4]:= Ploty 1 x, 0, y x, 0, x, 10, 10,

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME TENTMEN ELEKTROMGNETISME 23 juni 2003, 14.00 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. OPGVE 1 Gegeven is een zeer dunne draad B waarop zch een elektrische lading Q bevindt die homogeen over de lengte

Nadere informatie

UITWERKINGEN. Examen Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige

UITWERKINGEN. Examen Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige UITWERKINGEN Examen Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige Nuclear Research and consultancy Group Technische Universiteit Delft Boerhaave Nascholing/LUMC Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Phydrostatisch = gh (6)

Phydrostatisch = gh (6) Proefopstellingen: Bernoulli-opstelling De Bernoulli-vergelijking (2) kan goed worden bestudeerd met een opstelling zoals in figuur 4. In de figuur staat de luchtdruk aangegeven met P0. Uiterst links staat

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II

Eindexamen natuurkunde 1 vwo II Opgave 1 Defibrillator Een defibrillator wordt gebruikt om het hart van mensen met een acute hartstilstand te reactiveren. Zie figuur 1. figuur 1 electroden De borstkas van de patiënt wordt ontbloot, waarna

Nadere informatie

zet uw blik op scherp

zet uw blik op scherp zet uw blik op scherp HOME DVT FOV ONTWERP thinking ahead, focused on life DVT SCOUTOPNAME < DIGITALE VOLUME TOMOGRAFIE De voorpagina toont alle informatie van deze brochure, echter afgebeeld op één bladzijde.

Nadere informatie

samenvatting interactie ioniserende straling materie

samenvatting interactie ioniserende straling materie samenvatting interactie ioniserende straling materie Sytze Brandenburg sb/radsaf2005/1 ioniserende straling geladen deeltjes α-deeltjes electronen en positronen electromagnetische straling Röntgenstaling

Nadere informatie

de verzwakkingscorrectie uit te voeren op basis van de berekende verzwakkingscorrectie.

de verzwakkingscorrectie uit te voeren op basis van de berekende verzwakkingscorrectie. De ultieme uitdaging in het veld van neurowetenschappelijk onderzoek is om te begrijpen wat de biologische basis is van emoties, cognitie en, uiteindelijk, van bewustzijn. Het verkennen van de menselijke

Nadere informatie

Mammografie Onderzoek van de borsten

Mammografie Onderzoek van de borsten Mammografie Onderzoek van de borsten Afdeling radiologie Locatie Eindhoven De mammografie vindt plaats op: Datum:. Dag/tijdstip: dag uur locatie Eindhoven, afdeling radiologie, eerste etage, route 180

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde pilot havo 2010 - I

Eindexamen natuurkunde pilot havo 2010 - I Eindexamen natuurkunde pilot havo 00 - I Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag worden twee punten toegekend. Opgave Eliica maximumscore uitkomst: De actieradius is 3, 0 km. de

Nadere informatie

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6)

Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Naam Klas: Repetitie trillingen en geluid HAVO ( 1 t/m 6) Vraag 1 Een luidspreker en een microfoon zijn in principe op dezelfde manier opgebouwd. Alleen werken ze in omgekeerde richting. Wat bij een luidspreker

Nadere informatie

Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A)

Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A) Naam: Klas: Toets Eenvoudige interferentie- en diffractiepatronen VWO (versie A) Opgave 1 Twee kleine luidsprekers L 1 en L hebben een onderlinge afstand van d = 1,40 m. Zie de figuur hiernaast (niet op

Nadere informatie

Assignment impulse measurement door David Cok

Assignment impulse measurement door David Cok Assignment impulse measurement door David Cok Introduction Het doel van deze opdracht is om een impulse respons te meten van een bepaald akoestisch systeem. Het leek mij interessant om een impuls respons

Nadere informatie

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur

TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS APRIL uur TWEEDE RONDE NATUURKUNDE OLYMPIADE 2012 TOETS 1 26 APRIL 2012 10.30 12.30 uur 1. STOK IN WATER Een homogene stok met een dichtheid van 0,60 kg/dm 3 is draaibaar aan een onderwater gelegen steen bevestigd.

Nadere informatie

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal.

Maar het leidde ook tot een uitkomst die essentieel is in mijn werkstuk van een Stabiel Heelal. -09-5 Bijlage voor Stabiel Heelal. --------------------------------------- In deze bijlage wordt onderzocht hoe in mijn visie materie, ruimte en energie zich tot elkaar verhouden. Op zichzelf was de fascinatie

Nadere informatie

NATUURKUNDE. a) Bereken voor alle drie kleuren licht de energie van een foton in ev.

NATUURKUNDE. a) Bereken voor alle drie kleuren licht de energie van een foton in ev. NATUURKUNDE KLAS 5, INHAALPROEFWERK H7, 02/12/10 Het proefwerk bestaat uit 2 opgaven met samen 32 punten. (NB. Je mag GEEN gebruik maken van de CALC-intersect-functie van je GRM!) Opgave 1: Kwiklamp (17

Nadere informatie

Toets Spectroscopie. Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa. Lees dit eerst!

Toets Spectroscopie. Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa. Lees dit eerst! Toets Spectroscopie Maandag 26 oktober 2015, 9:00-12:00 uur Educatorium, Zaal Alfa Lees dit eerst! Graag op alle papieren die je inlevert je naam en studentnummer vermelden. Je mag bij het oplossen van

Nadere informatie

Tentamen 8C080 - Beeldanalyse

Tentamen 8C080 - Beeldanalyse Tentamen 8C080 - Beeldanalyse 8 april 2013 1. Fourier reeks Bepaal de Fourier reeks van de volgende periodieke functie: In[1]:= In[2]:= f@ω_d := 2Cos@ωD Sin@ 2 ωd+1 Plot@f@ωD, 8ω, π, π

Nadere informatie

1 f T De eenheid van trillingstijd is (s). De eenheid van frequentie is (Hz).

1 f T De eenheid van trillingstijd is (s). De eenheid van frequentie is (Hz). 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2015 theorietoets deel 1 Opgave 1 Botsend blokje (5p) Een blok met een massa van 10 kg glijdt over een glad oppervlak. Hoek D botst tegen een klein vastzittend blokje S

Nadere informatie

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1

σ = 1 λ 3,00 μm is: 3,00 x 10-4 cm σ = 1 cm / 3,00 x 10-4 cm= 3,33 10 3 cm -1 Hoofdstuk 7 Analytische spectrometrie bladzijde 1 Opgave 1 Oranje en groen licht vallen op een prisma (onder dezelfde hoek en in dezelfde richting). Welke kleur wordt het sterkst gebroken? Hoe korter de

Nadere informatie

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 3, 5, 6 en 7 Tijdsduur: Versie: 90 minuten A Vragen: 20 Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let

Nadere informatie

Sonar. Klas: 2T. Docent: Wi

Sonar. Klas: 2T. Docent: Wi Sonar Naam: Klas: 2T Docent: Wi Inhoud De komende drie lessen ga je de opdrachten uit dit mapje maken. Lees dit eerst goed door zodat je weet hoe we gaan werken. Doelen: Je kan vier dieren benoemen die

Nadere informatie

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw

1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj Mieke Blaauw 1 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 2 Wisselwerking en afscherming TS VRS-D/MR vj 2018 1-3 Atoombouw en verval 4,5 Wisselwerking van straling met materie en afscherming 6-9 Röntgentoestellen,

Nadere informatie

Borstkanker bij de jonge vrouw: Beeldvorming

Borstkanker bij de jonge vrouw: Beeldvorming Borstkanker bij de jonge vrouw: Beeldvorming Symposium Multidisciplinair Borstcentrum Zaterdag 15/10/2016 Leuven DR. JULIE SOENS PROF. DR. VAN ONGEVAL DR. S. POSTEMA DR. M. KEUPERS Welke onderzoeken bij

Nadere informatie

Beoordelingscriteria tentamen G&O, 5 juli 2006

Beoordelingscriteria tentamen G&O, 5 juli 2006 Beoordelingscriteria tentamen G&O, 5 juli 006 Opgave 1 a. 5 pt y 1 f x v t ; D y 1, t, v ^ D y 1, x, True y g x v t ; D y, t, v ^ D y, x, True Gewoon invullen in de golfvergelijking. Je moet dus weten

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Domein B2

Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting Natuurkunde Domein B2 Samenvatting door R. 1964 woorden 2 mei 2017 7,1 4 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Domein B. Beeld- en geluidstechniek Subdomein B2. Medische beeldvorming 1. Uitzending,

Nadere informatie

Veterinaire röntgentechniek

Veterinaire röntgentechniek kv s en mas-sen November 6, 2016 Agenda Straling 2 De röntgenbuis De röntgenbuis zet electriciteit om in ioniserende straling. Het rendement waarmee dit gebeurt ligt erg laag, in de grootorde van 0.01

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR NUCLEAIRE CONTROLE

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR NUCLEAIRE CONTROLE FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR NUCLEAIRE CONTROLE Aanbevelingen betreffende het gebruik en de kwaliteitscontrole van PET-scanners gebruikt in de nucleaire geneeskunde. HOOFDSTUK I Toepassingsgebied en definities

Nadere informatie

Fysica van de echografie: Doppler techniek

Fysica van de echografie: Doppler techniek Fysica van de echografie: Doppler techniek 1 Het Doppler effect Het Doppler-effect is het effect dat we kunnen horen wanneer er een brandweerauto met sirene voorbij rijdt. Als de brandweerauto naar ons

Nadere informatie

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1

Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 Eindronde Natuurkunde Olympiade 2018 theorietoets deel 1 1. Spelen met water (3 punten) Water wordt aan de bovenkant met een verwaarloosbare snelheid in een dakgoot met lengte L = 100 cm gegoten en dat

Nadere informatie

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance

Natuurkunde Practicum II. Nuclear Magnetic Resonance Natuurkunde Practicum II Nuclear Magnetic Resonance Door: Jiri Tik Djiang Oen 5814685 September 2008 0 Samenvatting In dit verslag is te lezen hoe NMR werkt en hoe de relaxatietijden zich verhouden tot

Nadere informatie

ULTRASONE MEETTECHNIEK

ULTRASONE MEETTECHNIEK ULTRASONE MEETTECHNIEK Gerrit Blacquiere STRUCTUUR PRESENTATIE Introductie Geluid Overzicht Echo-akoestische Afbeeldingsmethoden Seismische beeldvorming Militaire sonar Medische echografie Niet-destructief

Nadere informatie

Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen.

Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen. Tentamen vragen DEEL B Materiaalkunde dec. 1999 Vraagstuk 1 (10 eenheden) In het algemeen zal een ferro-magnetisch lichaam zich opsplitsen in een aantal magnetische domeinen. a). Wanneer treedt deze toestand

Nadere informatie

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. natuurkunde 1. tijdvak 2 woensdag 24 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur natuurkunde 1 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Driedimensioneel optisch scannen van lichaamsoppervlakken: mogelijkheden en beperkingen

Driedimensioneel optisch scannen van lichaamsoppervlakken: mogelijkheden en beperkingen Driedimensioneel optisch scannen van lichaamsoppervlakken: mogelijkheden en beperkingen Vincent Verhaert Division of Biomechanics and Engineering Design Overzicht Inleiding 3D scanners: verschillende werkingsprincipes

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2009-2010

Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2009-2010 Welkom op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Stage studenten eerste master arts Academisch jaar 2921 11/3/29 1 Inleiding Beste studenten, Geachte toekomstige collega s, Welkom op de afdeling nucleaire geneeskunde.

Nadere informatie

Beeldvorming in Multipel Myeloom en Ziekte van Waldenström. E. De Smet, P. Van Dyck, J. Gielen, K. Verstraeten

Beeldvorming in Multipel Myeloom en Ziekte van Waldenström. E. De Smet, P. Van Dyck, J. Gielen, K. Verstraeten Beeldvorming in Multipel Myeloom en Ziekte van Waldenström E. De Smet, P. Van Dyck, J. Gielen, K. Verstraeten Disclamer Letsels Screening/staging Opvolging Toekomst Conclusie Letsels Screening/staging

Nadere informatie

(B) L_- Tentamen optica en optisch waarnemen

(B) L_- Tentamen optica en optisch waarnemen Tentamen optica en optisch waarnemen 27 maart20l2,15:15-18:00 docenten: dr. W. Vassen, prof.dr. J.F. de Boer Geef altijd een motivatie voor je antwoord. Er zijn 8 vragen. Iedere vraag levert evenveel punten

Nadere informatie

6 Geaggregeerde vraag en geaggregeerd aanbod

6 Geaggregeerde vraag en geaggregeerd aanbod 6 Geaggregeerde vraag en geaggregeerd aanbod Opgave 1 a Noem vier factoren die bij een gegeven prijsniveau tot een verandering van de Effectieve Vraag kunnen leiden. b Met welke (macro-economische) instrumenten

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Technische Natuurkunde Tentamen Golven & Optica 3AA70 Dinsdag 23 juni 2009 van 14.00 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 4 vraagstukken en 5 pagina s met

Nadere informatie

NATUURKUNDE PROEFWERK

NATUURKUNDE PROEFWERK ATUURKUNDE 1 KLAS 5 10/05/06 NATUURKUNDE PROEFWERK N1V2 2.6-2.8 EN EN HOOFDSTUK 3 Proefwerk bestaat uit 2 opgaven. Geef duidelijke uitleg en berekeningen. Totaal: 33 punten. Opgave 1: een tl-buis Een tl-buis

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1 vwo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1 vwo 2004-II Eindexamen natuurkunde vwo 004-II 4 Beoordelingsmodel Opgave Brachytherapie Maximumscore voorbeeld van een antwoord: De -straling, want deze heeft het grootste ioniserend vermogen / een zeer korte dracht

Nadere informatie

Voorgeschreven waarden aan apparatuur gebruikt in de Nederlandse borstkankerscreening

Voorgeschreven waarden aan apparatuur gebruikt in de Nederlandse borstkankerscreening Voorgeschreven waarden aan apparatuur gebruikt in de Nederlandse borstkankerscreening In het algemeen geldt dat de apparatuur aan de voorgeschreven waarden moet voldoen en moet worden bijgesteld als dit

Nadere informatie

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode.

Het blijkt dat dit eigenlijk alleen lukt met de exponentiële methode. Verificatie Shen en Carpenter RDEC methodiek voor de karakterisering van asfaltvermoeiing; vergelijking van verschillende methoden voor het berekenen van de parameters. Jan Telman, Q-Consult Bedrijfskundig

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting NEDERLANDSE SAMENVATTING Ondanks verbeteringen in behandeltechnieken blijven plotse hartdood en een hartinfarct (door afsluiting van een kransslagader) tot de voornaamste redenen behoren van ziekte en

Nadere informatie

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur

Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur Faculteit Biomedische Technologie Tentamen OPTICA (8N040) 16 augustus 2012, 9:00-12:00 uur Opmerkingen: 1) Lijsten met de punten toegekend door de corrector worden op OASE gepubliceerd. De antwoorden van

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde Afdeling: Onderwerp: Nucleaire Geneeskunde 1 Voorwoord In Nederland worden per jaar meer dan honderdduizend mensen verwezen voor een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling. Nucleair geneeskundig

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE @! TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB0) op donderdag 3 november 006, 10:30-1:00 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt

Nadere informatie

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Lichtsnelheid 1 Inleiding De voortplantingsnelheid c van elektromagnetische golven (of: de lichtsnelheid) in vacuüm is internationaal vastgesteld

Nadere informatie