ZMC. Hoorcolleges opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag John Macco

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZMC. Hoorcolleges opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag John Macco"

Transcriptie

1 ZMC Hoorcolleges opdrachten Sander Doomen G&I 1B zondag John Macco ZMC

2 ZMC hoorcolleges opdrachten Opdracht 1: Remmingen Ik ben perfectionistisch, wat mezelf soms tegen werkt. Dan wil ik teveel tot in detail werken en kost het me veel meer tijd dan dat de bedoeling was. Verder kan ik nog wel is dingen vergeten en dit houd me tegen om een goede planning te hebben. Ik vergeet dingen die bij mij niet een bepaalde interesse wekken. Verder kan ik voor mijn gevoel heel veel aan me hoofd hebben en kan dit in de werkelijkheid wel meevallen. Zodra ik teveel stress heb gaat dit gebeuren. Ik ben van nature een stress kip, maar ik kan wel veel stress hebben voordat het me echt teveel wordt. Ik ben verder ook snel afgeleid en dat helpt me niet echt met huiswerk maken. Gelukkig krijg ik tot nu toe alles af, maar als ik er niet snel verandering aan breng kan dit me nog in de problemen brengen. Ik zou soms ook wat meer om hulp kunnen vragen, terwijl ik zelf graag help. Ik heb dan vaak het idee dat het niet handig uitkomt of dat die persoon er niet loopt op de te wachten om mij te helpen. Verder heb ik last van een eet stoornis die mij vaak tegen houd om naar bepaalde dingen toe te gaan, omdat ik van te voren al te bang word dat er niks zal zijn wat ik kan eten. Dit is overigens al wel veel in veranderd en heb er laatste tijd steeds minder last van. Een van mijn grootste remmingen is mijn verbale kloof. Ik ben daar zo onzeker door dat ik aan mezelf twijfel. Mijn verbale kloof houd in, dat mijn denk niveau vrij hoog is maar mijn verbale taal daar mij soms in de steek laat. Ik kan dan niet de goede worden vinden om iets uit te leggen en klinkt voor mijn gevoel alles veel simpeler dan dat het is. Ik voel dan of ik dommer overkom dan dat ik ben. Ook omdat ik dan vaak het gevoel heb dat mensen mij niet begrijpen, raak ik vaak geïrriteerd als ik iets meerdere malen moet uitleggen. Dan begin ik me onzeker te voelen en ga ik twijfelen aan mezelf. Ik helaas ook soms wat problemen met het goed articuleren van woorden, vanwege mijn spraak probleem. Als ik enthousiast word praat ik heel hard en snel. Zo snel dat ik bepaalde klem tonen oversla of letters. Waardoor ik soms niet goed verstaanbaar ben en dit in combinatie met mijn verbale kloof, zo mezelf in soms ongemakkelijke situaties breng. Heel soms stotter ik ook maar dit is nauwelijks echt een probleem te noemen. Verder is mis ik soms schaamte als ik met iemand praat en mis soms de remming om iets niet te hoeven melden. Het is niet dat ik dingen zeg waarvoor ik me schaam, maar soms vertel ik gewoon teveel waardoor een gesprek ongemakkelijk kan worden. Dit is niet fijn voor zowel mij als de andere persoon waarmee ik in gesprek ben.

3 Opdracht 2: Streven Wat ik uit eindelijk wil bereiken in mijn leven is eigenlijk vrij simpel. Ik wil dat mijn vriendin, mijn vrouw word. Een gezin met haar start en in een mooi huisje woon. Voor mij voelt dit al zo sinds ik mijn vriendin heb leren kennen. Ik altijd al wel het gevoel gehad dat een van mijn doelen in dit leven was om kinderen op aarde te brengen en zodat hun deel van de nieuwe generatie kunnen maken. Mijn normen en waarde doorgeven aan mijn kind en dat hij/zij een beter persoon kan worden dan ik. Als baan wil ik het liefste doen wat ik het leukst vind en dat is games maken. Ik wil zelf graag indie gaan en me eigen games maken. Wat ik hier mee wil bereiken is dat ik mijn visie en passie voor games kan delen met de wereld. Een soort van stempel achter laten op de wereld. Door deze opleiding te doen hoop ik meer te leren, meer te ontdekken en meer mensen te leren kennen die dit met mij delen. Hopelijk zelfs een bedrijfje opstarten en games maken die wij zelf willen maken. Ik denk dat ik ook wel graag bekend wil worden in de indie scene en hoop dit te bereiken met mijn eigen bedrijf. Daarnaast wil ik meer bereiken met wat ik kan, ik leer graag nieuwe dingen en wil mezelf verbrede in wat ik kan. Ik wil goed worden in tekenen en in animeren. Opdracht 3:

4

5 Pieter(beste vriend): Was het voornamelijk eens met de keuzes voor de kernkwadranten, maar zou bij sommige misschien andere woorden gebruikt hebben. Vooral bij ruimdenkend en creatief. Maar wist zelf ook niet goed wat een betere keuze zou zijn. Marjolein(Moeder): Kon meteen zien waarom ik deze eigenschappen koos en snapte waarom ik de kernkwadranten zo had ingevuld. Ze heeft er wel veel over gehad en met mij over gepraat(ze is dol op psychologie). Wat ze niet helemaal vond kloppen was dat tevreden overgaat naar inspiratieloos en kon het verband niet helemaal zien, maar vond inspiratieloos wel een allergie voor creatief. Bjorn(klas genoot): Was het wel eens met de keuzes, maar zou ook als de andere personen misschien wat woorden veranderen, zoals; niet kunnen inleven met andere in geen sympathie. Verder vond hij het goede keuzes. Reflectie: Ik moet wel zeggen dat ik sommige lastig vond om in te vullen, door mijn verbale kloof kom ik soms moeilijk op het goede woord en heb dan dus het idee dat ik niet het goede woord gebruik. Ik ben overal tevreden maar sommige woorden zouden wel beter geformuleerd mogen worden. Verder snap ik wel de bedoeling van een kernkwadrant, zo leer je hoe je een sterke kwaliteit kan verbeteren door zijn zwakte en sterkte punt te ontdekken.

6 Opdracht 4: Cognitivisme: Cognitivisme is de leer psychologische stroming en heeft behoorlijk wat invloed gehad op het huidige onderwijs. Dit is ontstaan door de opkomst van de computer, dit zorgde ervoor dat men er achter kwam dat informatie procesverwerking nodig is. Deze theorie gebruikt vragen zoals; hoe neemt de leerling informatie op, hoe verwerkt de leerling die, hoe houd de leerling het vast, hoe werkt het geheugen van de leerling en hoe zorgt de leerling ervoor dat hij zijn geheugen weer kan gebruiken. Men onthoud alleen kennis als er relevante kennis aanwezig is, anders wordt dit snel weer vergeten omdat het geen referentie punt vinden. Het cognitivisme wat in de jaren 70 afspeelde heeft veel bijgedragen aan het kennisverwerkingsproces en integratie proces en de toepassing van kennis. Er is ook kennis opgedaan over het individuele karakter van een leerproces. Het werkt ook beter om na een instructie gelijk een taak te geven dan het herhalen van informatie. Het nadeel wel is dat door deze theorie het leren zelf, karakters, intenties en emoties. Het cognitivisme richt zich voornamelijk op het waarnemen en verwerken van informatie. Diepte psychologie De dieptepsychologie is ontwikkeld op grond van observatie van gedrag in het dagelijkse leven. Sigmund Freud ontdekte dat psychisch en bewust niet hetzelfde waren, maar dat sommige verschijnselen in het leven psychisch zijn maar deze kunnen ook onbewust zijn. Bewustzijn is slechts een eigenschap die het psychische kan bezitten of missen. Slechts een deel van alle psychische verschijnselen speelt zich af in het bewustzijn en een belangrijk deel in het onbewuste. Behaviorisme Behaviorisme is een stroming binnen de wetenschapfilosofie die zich uitspreekt over het onderzoeksdomein en de onderzoeksmethoden van de psychologie. Het is dus een filosofie achter de psychologie. Behaviorisme bestaat uit verschillende stromingen. Het onderzoeksdomein van de psychologie is het gedrag van mensen en dieren. Niet alleen uiterlijk gedrag, maar ook innerlijk zoals gedachten en gevoelens kunnen zo beschreven worden. Het gaat om het organisme in zijn omgeving. De onderzoeksmethode van de psychologie is die van natuurwetenschappen. Zowel experimenteel als ander empirisch onderzoek. De psychologie gaat hierbij opzoek naar de verbanden tussen gedrag en omgeving. Ook hoe gedrag en gewoontes, geleerd zijn. De doelen van de psychologie zijn het voorspellen, controleren of beïnvloeden van gedrag. Behaviorisme definieert psychologie als de wetenschappelijke studie van het gedrag.

7 Humanistische: De humanistische psychologie was een reactie op het behaviorisme en is meer filosofisch dan psychologisch. Maslow een de oprichters was oorspronkelijk een behaviorist, maar toen zijn kind geboren was zocht hij een nieuwe benadering. Maslow verwierp de streven naar wetmatigheden en ging over naar bewustzijn en vrije wil van de mens. De bedoeling om mens zichzelf te laten ontplooien. De bedoeling was om het vanaf een positief blik van de menselijke aard te bekijken. Er werd uitgegaan naar de aangeboren drang of om verder te kijken dan dierlijke instincten en creatieve activiteiten die het welzijn van zowel mens zelf en de maatschappij te kunnen verbeteren. Hier onder de Maslow Piramide.

8 Opdracht 5: De roos van Leary is een interactiemodel dat resultaat is van een psychologisch onderzoek naar het gedrag tussen mensen. Het is een grafische weergave dat er vanuit gaat dat gedrag gedrag oproept. Met behulp van deze methode kunnen gedragspatronen worden geanalyseerd. In de grafiek van de roos van Leary worden relatiedefinities in weergeven. Een relatiedefinitie is de wisselwerking tussen twee mensen ontstaan door een relatievoorstel. Elke relatiedefinitie bestaat uit een dominante rol en een onderdanige rol. De roos van Leary kan op 2 manieren worden gebruikt. 1 e manier van Leary is hoe de interactie is met de persoon. 2 e Manier is hoe jij zelf op deze manier in elkaar steekt. Hieronder de roos van Leary gemaakt tijdens de college:

9 De Roos van Leary test uitslag: Je uitslag De Roos van Leary maakt onderscheid tussen boven- en ondergedrag en tussen samen en tegen. Op basis van deze twee assen komen vier rollen tot stand. Boven-onder: Iemand die bovengedrag vertoont heeft de neiging zich dominant op te stellen. Iemand die ondergedrag vertoont heeft de neiging zich meer afwachtend, volgzaam op te stellen. Samen-tegen: 'Samen' slaat op samenwerken. Dit duidt vaak op een mensgerichte instelling. Mensen met dit gedrag zullen zich over het algemeen vriendelijk opstellen. 'Tegen' duidt op een meer functionele instelling. Mensen met dit gedrag zullen zich vrij zakelijk opstellen en zijn niet primair gericht op samenwerken. De combinaties tussen deze twee assen leiden tot de vier rollen; leidingnemend, aanpassend, defensief en aanvallend. Op basis van je antwoorden is bepaald welk van deze vier rollen het beste op je van toepassing is. Volgens je antwoorden ben je het beste te typeren als enigzins Leidingnemend. Leidingnemend Een leidingnemend persoon is over het algemeen initiatiefrijk en vriendelijk. Hij of zij heeft oog voor de belangen van de ander en is tegelijkertijd doortastend. Leidingnemende personen zijn in de ogen van anderen vaak welbespraakt, hartelijk en joviaal. Andere typeringen die vaak van toepassing zijn; overtuigend, communicatief, aanwezig. In hun enthousiasme kunnen ze zich wel eens vergalopperen of te druk zijn. Uitlokken van gedrag Als iemand zich leidingnemend opstelt, zeker als dit gedrag krachtig wordt ingezet, zal dat bij de ander aanpassend gedrag oproepen. Indien ongewenst, kan leidingnemend gedrag het beste worden weerstaan met aanvallend gedrag. Hierdoor wordt een leidinggevend persoon gedwongen zich defensief op te stellen.

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten

Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Zelfmanagement & Communicatie hoorcollege Opdrachten Docent: John Macco Yannick Seyeux Game Design G&I1D 3012803 14-01-2016 Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 ------------------------------

Nadere informatie

Hoe staat u in de Roos van Leary?

Hoe staat u in de Roos van Leary? Hoe staat u in de Roos van Leary? Volgens de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary heeft ons gedrag consequenties voor het gedrag van de ander. Door je op een bepaalde manier op te stellen, beïnvloed je

Nadere informatie

Mijn remmingen en strevingen

Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen en strevingen Mijn remmingen ben ik me al enige tijd van bewust. Na ander half jaar gekampt te hebben met depressie heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb geleerd om bepaalde remmingen

Nadere informatie

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D

ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco. Milan ten Westeneind G&I 1D ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco Milan ten Westeneind G&I 1D Inhoud ZMC opdrachten voor het hoorcollege van John Macco... 1 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis ZMC Practicum opdrachten Sander Doomen G&I 1B zondag 10-01-2016 Heleen Bulthuis ZMC ZMC Practicum opdrachten Opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Mijn doel is om mijn eigen games te gaan

Nadere informatie

ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton

ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton ZMC 1 Hoorcollege Opdrachten Daniël Seton Door: Daniël Seton Klas: G&I 1D Module: ZMC 1 Docent: John Macco Datum: 14 Jan 2016 Opdracht 1: Remmingen en Gevoels CV Wat zijn mij remmingen? Ik kan niet snel

Nadere informatie

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3.

Opdracht 1 2. Remmingen op sociaal gebied: 2. Streven: 2. Opdracht 2 2. Emotioneel CV: 2. Opdracht 3 3. Kernkwaliteiten 3. Reflectie 3. ZMC HOORCOLLEGE ZMC Michelle Mud G&I1C 3012009 DOCENT John Macco DATUM 14 januari 2016 INHOUD Opdracht 1 2 Remmingen op sociaal gebied: 2 Streven: 2 Opdracht 2 2 Emotioneel CV: 2 Opdracht 3 3 Kernkwaliteiten

Nadere informatie

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016

ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 ZMC Hoorcolleges Naam: Jessica Byrman Docent: John Macco Module: ZMC 1 hoorcollege Inleveren vanaf 10 december 2015 Deadline: 14 januari 2016 Opdracht 1 Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties

Nadere informatie

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten Zelf Management & communicatie Alle Opdrachten Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 01 12 2014 Beschrijf jouw streven op een s.m.a.r.t. manier ik wil voor het einde van de opleiding mijn eigen spel uitgeven.

Nadere informatie

Weet wat je kan. Je laten horen

Weet wat je kan. Je laten horen Weet wat je kan Je laten horen Jij bent er ook nog Hoofdstuk 7 gaat over vertellen wat je moeilijk vindt. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Jij bent er ook nog. blz 2 Je laten horen. blz 3 Moeite

Nadere informatie

ZMC 1 HOORCOLLEGE. Gwen Bergers G&I1A P a g e JOHN MACCO 14/01/16

ZMC 1 HOORCOLLEGE. Gwen Bergers G&I1A P a g e JOHN MACCO 14/01/16 ZMC 1 HOORCOLLEGE JOHN MACCO 14/01/16 Gwen Bergers G&I1A - 3009429 1 P a g e INHOUDSOPGAVE Opdracht 1 - Remmingen Blz. 3 Opdracht 2 - Strevingen Blz. 4/7 Opdracht 3 - Kernkwaliteiten Blz. 8/9 Opdracht

Nadere informatie

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary?

Roos van Leary. Interactiecirkel gedrag. Het nut van de Roos van Leary. Hoe werkt de Roos van Leary? Roos van Leary Interactiecirkel gedrag Gedrag is te voorspellen. Na veel onderzoek ontdekte de Amerikaanse psycholoog Timothy Leary dat de manier waarop mensen reageren in veel gevallen voorspelbaar is.

Nadere informatie

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten Persoonlijkheidstesten De gratis korte persoonlijkheid test De eerste test die ik heb gemaakt is een gratis test. Deze test bestaat uit één vraag waar wordt gevraagd een van de negen figuren te kiezen.

Nadere informatie

ZMC HOORCOLLEGE. Roger Bleeker GI1A-2 docent: John Macco

ZMC HOORCOLLEGE. Roger Bleeker GI1A-2 docent: John Macco ZMC HOORCOLLEGE Roger Bleeker GI1A-2 docent: John Macco Inhoud Opdracht 1 Opdracht 2 Opdracht 3 Opdracht 4 Opdracht 5 Opdracht 6 blz 2 blz 3 blz 4-8 blz 9-11 blz 12 blz 13-14 Beschrijf je remmingen in

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

ZMC Hoorcollege. John Macco. Kees Versluis G1D

ZMC Hoorcollege. John Macco. Kees Versluis G1D ZMC Hoorcollege John Macco Kees Versluis G1D Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situaties: Mijn grootste remmingen zijn: Angst Geen vertrouwen hebben in mensen en/of de situatie Twijfel

Nadere informatie

Zeg het eens. Assertief communiceren en overtuigend argumenteren.

Zeg het eens. Assertief communiceren en overtuigend argumenteren. Zeg het eens Assertief communiceren en overtuigend argumenteren www.cameleontraining.be Overtuigend argumenteren Jij verliest Jij wint Ik win Ik manipuleer jou Ik beïnvloed jou Ik verlies Ik haal ons allebei

Nadere informatie

Naam:.. Klas:. Mentor:

Naam:.. Klas:. Mentor: Naam:.. Klas:. Mentor: Lees elke bewering goed door en beantwoord, door een vakje aan te kruisen, hoe jij over de bewering denkt. Je kunt kiezen tussen: - en - -. 1. Als ik een nieuwsbericht lees dan begrijp

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Stage werkplan. Huidtherapie Leenen

Stage werkplan. Huidtherapie Leenen Stage werkplan Huidtherapie Leenen Te Helmond Naam: Tamara de Vries Studentnummer: 09023259 HDT-vt-02 Inhoud: 1.Inleiding 2. Beschrijving leerdoelen 2.1 Huidtherapeutische stage 2.2 Overzicht leerdoelen

Nadere informatie

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid

SWOT. Werkblad 1 Sterke punten. 1.Omgevingsgericht heid SWOT Werkblad 1 Sterke punten Sterke punten 1.Omgevingsgericht heid 2. Vermogen tot groei en vernieuwing Voorbeelden Ik ben echt iemand die midden in de maatschappij staat. Ik heb veel interesses binnen

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE LOIS VEHOF GAR1B ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE AANTEKENINGEN LOIS VEHOF GAR1B Physe > geesten Logie > kennis Waar in het lichaam zit de geest? - Nergens ; de geest zit niet in het lichaam. Psychologie staat los van elk

Nadere informatie

Zelfmanagement en organisatie Hoorcollege Portfolio

Zelfmanagement en organisatie Hoorcollege Portfolio Zelfmanagement en organisatie Hoorcollege Portfolio Lennart Kuyvenhoven, GI1C Opdracht 1 Remmingen en strevingen Mijn sociale remmingen worden bepaald door mijn normen en waarden en mijn lichte vorm van

Nadere informatie

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman

Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman Thema 2 Interpersoonlijk functioneren: Twee kernkwadranten van Ofman Mijn vijf kaarten/ kernkwadranten uit het spel van Ofman waren: Inlevingsvermogen, doelgericht, open, geduldig, behulpzaam. Hier heb

Nadere informatie

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB.

SLB reflectie eindverslag. Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: Datum: Vak: SLB. SLB reflectie eindverslag Docent: Mieke Vissers Naam: Lynn Duijs Studentnummer: 12043273 Datum: 05.11.2012 Vak: SLB 1 Inhoudsopgave Bijeenkomst 1 Blz. 3 Bijeenkomst 2 Blz. 4 Reflectie 3 + competenties

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 11. 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13. 2. Biologie en gedrag De hardware van het psychisch functioneren 51

Inhoud. Woord vooraf 11. 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13. 2. Biologie en gedrag De hardware van het psychisch functioneren 51 Inhoud Woord vooraf 11 1. Inleiding Kennismaking met de psychologie 13 1.1 Een definitie van de psychologie 14 1.2 Wetenschappelijke psychologie en intuïtieve mensenkennis 16 1.2.1 Verschillen in het verzamelen

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Bewust, aandachtig & positief leven

Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Mindful en vitaal leven Een praktische inleiding Adriana Anna Visser Adriana Anna Visser Coverontwerp

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around 1 2 3 4 5 6 7 8 9 * De opbouw en het onderwerp 3x * Dat ik nu meer over iets totaal onbekends weet 2x * Samenwerken (5x) * een nieuwe religie leren kennen * Yoga onderzoeken, dieper erop ingaan en meditatieles

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum:

ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: ZMC Hoorcollege opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: John Macco Datum: 14-01-16 Opdracht 1: Beschrijf je remmingen in interpersoonlijke situatie (gevoels cv) Hoe mensen mij zien Als iemand die perfectionistisch

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Het ontwikkelen van een zelfbeeld

Het ontwikkelen van een zelfbeeld H.4 KEN JIJ JEZELF?! Het ontwikkelen van een zelfbeeld Je zelfbeeld geeft weer hoe jij over jezelf denkt. Dit zelfbeeld ontwikkel je door naar jezelf te kijken en door de manier waarop anderen naar jou

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg

Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid. Lusanne Hogeweg Van klacht naar kracht, een nieuwe kijk op hooggevoeligheid Lusanne Hogeweg Hooggevoeligheid wordt vaak beschouwd als een lastige karaktertrek. Ten onrechte, meent Lusanne Hogeweg. Haar boodschap aan alle

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Medisch dossier 21 januari 2019

Medisch dossier 21 januari 2019 21 januari 219 CLIENTENPANEL Uit onze eerste enquête bleek dat ons panel vooral bevraagd wil worden over de inzage van het medisch dossier. Iedere arts is verplicht om voor zijn patiënten een medisch dossier

Nadere informatie

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN

15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN 15 KEER JE INNERLIJKE CRITICUS TEGENSPREKEN Spreek jij wel eens met jezelf? En zijn dat dan vriendelijke gesprekjes die je voert met jezelf, of ben je misschien juist behoorlijk streng en kritisch? Misschien

Nadere informatie

Personal Branding Blok 2

Personal Branding Blok 2 Personal Branding Blok 2 Naam: Kenza Zanifi Studentennummer: 500730762 Klas: CE1A1 Docent: Jeroen Kreft Inhoudsopgave 1 Reflectieverslag teamrollen 1 2 Testuitslag Belbin 2 3 Vragen Belbin 3 t/m 4 4 Reflectieverslag

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015

Werken met veerkracht bij de Rabobank. BA&O, 22 oktober 2015 Werken met veerkracht bij de Rabobank BA&O, 22 oktober 2015 Veerkracht is nodig De Rabobank is in beweging De klantbediening verandert Er is een sterke focus op beheer Een grote krimp van personeel Dit

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Masterclass Ik doe wat ik geloof

Masterclass Ik doe wat ik geloof Waarom doe ik wat ik doe Als mensen zijn we veel meer verantwoordelijk voor onze gevoelens en gedragingen dan we geneigd zijn te aanvaarden. Gevoel en gedrag worden in belangrijke mate bepaald door onze

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Lusteloos gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is lusteloos gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt.

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt. Een stigma kan gezien worden als een stempel met negatieve lading dat mensen met psychische aandoeningen opgedrukt krijgen door de omgeving of maatschappij. Dit wordt door velen zo ervaren. Wat ook voorkomt

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4

Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Hoorcollege ZMC 2- Blok 3 en 4 Planning Wat is mijn planningssysteem? Ik gebruik een agenda om deadlines van projecten en opdrachten te noteren. Vervolgens kijk ik hoeveel weken ik voor een taak heb voordat

Nadere informatie

Sociaal angstigen krijgen een tweede kans na een negatieve eerste indruk

Sociaal angstigen krijgen een tweede kans na een negatieve eerste indruk Sociaal angstigen krijgen een tweede kans na een negatieve eerste indruk Cognitive Therapy and Research (2012) Dr. Marisol Voncken and dr. Corine Dijk Stel Je komt een kennis tegen bij de supermarkt. Hij

Nadere informatie

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Zelfmanagement 10-1-2016 Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Inhoudsopgave: Opdracht 1: Motivaties Pagina 2 Opdracht 2: Het Leerteam Pagina 2 Opdracht 3:

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan.

Hieronder volgt de toelichting per onderdeel en achter in de handleiding vindt u tevens een praktisch stappenplan. Handleiding - Aan de slag met de VTL Motivatie Matrix De VTL Motivatie Matrix is een praktisch instrument dat u in kunt zetten tijdens motivatiegesprekken met uw leerlingen. Enerzijds kan het instrument

Nadere informatie

De wijze waarop we op elkaar reageren

De wijze waarop we op elkaar reageren INTERACTIE Een belangrijk aspect in de communicatie met anderen is dus de interactie tussen beide gesprekspartners. Interactie is het proces dat zich tussen twee mensen ontwikkelt in hun communicatie.

Nadere informatie

Signaalkaart Jongeren

Signaalkaart Jongeren Signaalkaart Jongeren Naam: Mike de Boer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Mike... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 8 Inleiding Op 14 maart 2014 heeft Mike de Boer de Signaalkaart

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 2: Waar komt een fixed mindset vandaan?

LES 2: Ontwikkel een mindset voor groei PRESENTATIE 2: Waar komt een fixed mindset vandaan? Veel introverten hebben een fixed mindset ontwikkeld ten aanzien van zichtbaarheid en profileren. Ze denken dat het voor hen niet weggelegd is om zich overtuigend te profileren. Deze presentatie gaat in

Nadere informatie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie

Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik heb een postnatale/postpartum depressie Ik kan nu volledig zeggen dat ik last heb van een postnatale/postpartum depressie. Dit durfde ik niet hardop te zeggen omdat mijn huisarts de eerste keer toen

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10 TOW opdracht 1 1. Stel je voor dat je voor je werk een groot evenement moet organiseren. Welke vaardigheden zijn er volgens jou nodig om dat goed te kunnen doen? Waarom is dat van belang volgens jou? (benoem/bedenk

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie

Jongeren en internet. Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online

Jongeren en internet. Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online Welkom Jongeren en internet Wifi generatie/ generatie swipe - Altijd en overal online Media is gekleurd Belang van social media Hoeveel tijd online? Online/offline Echt of nep? (over nepnieuws) In gesprek

Nadere informatie

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1

METHODEN. Coachingmethoden www.petervandelaak.nl Pagina 1 METHODEN Ik werk met diverse coachingmethoden. Welke ik gebruik hangt af van de situatie. Aandacht, luisteren en echt contact maken komen op de eerste plaats. Kernkwaliteiten (Ofman) Met deze methode kun

Nadere informatie

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties Jeanette aan de Stegge Schilderen met emoties 2 Jeanette aan de Stegge is als schilderes voornamelijk bekend vanwege haar treffende portretten. Ze heeft als bijna geen ander de gave om de persoonlijkheden

Nadere informatie

1. Wat voor werk wil ik doen?

1. Wat voor werk wil ik doen? Studiewijzer 1 Verken jezelf Het kiezen van een studie begint bij kijken naar jezelf. Als je studie aansluit op je eigenschappen en je interesses, dan zit je daar straks beter op je plek. De onderstaande

Nadere informatie

Onderzoek Omgang met Klachten

Onderzoek Omgang met Klachten Onderzoek Omgang met Klachten Onderzoek: Het onderzoek bestaat uit 6 onderdelen. A. wat is de klacht, hoe is het naar jouw idee ontstaan en hoe ga je ermee om. B. het invullen van een schema, waardoor

Nadere informatie

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP

OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP OEFENINGEN: NEEM UW GEDACHTEN ONDER DE LOEP Denken, voelen en doen staan sterk met elkaar in verband. Via uw gedachten kunt u invloed uitoefenen op hoe u zich voelt. Op deze manier kunt u ongewenste gevoelens

Nadere informatie

Instructie voor selfie-video voor Burgerpraat!

Instructie voor selfie-video voor Burgerpraat! Instructie voor selfie-video voor Burgerpraat! In de Burgerpraat-training wordt veel aandacht besteed aan het observeren van jezelf en van anderen. We zullen je tijdens de training uitleggen hoe jouw communicatie

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk!

In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! E-Book wordt aangeboden door CatharinaSmeding.com! In 7 stappen terug in je kracht na een Relatie breuk! Catharina Smeding Tip: print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Let op! Je mag niets aan dit

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

over de toekomst over de toekomst

over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst over de toekomst Wat wil in je leven nooit meer anders dan nu? Wat wil je graag veranderen aan je leven

Nadere informatie

Roos van Leary: theorie en zelftest

Roos van Leary: theorie en zelftest pag.: 1 van code: ORG-COMP-vra-1-bl versie 1 Roos van Leary: theorie en zelftest Het model Leary heeft in 1957 een model ontworpen waarmee relaties tussen mensen in kaart kunnen worden gebracht: de roos

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner PERSBERICHT Lancering 20.11.2018 1 op 4 heeft last van problematische stress Dat blijkt uit enquête bij 5000 personen 55% ervaart druk om perfect te zijn als werknemer, 37 % als ouder en 32 % als partner

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

De training Vitaliteit wordt daarom incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training Vitaliteit wordt daarom incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Vitaliteit Vitaliteit: energie, motivatie en veerkracht Je hebt voldoende beweging, je eet gezond en je zorgt dat je op tijd je rust en ontspanning neemt. Kortom, je zit lekker in je vel. In één

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Signaalkaart Intake. Richting geven aan studiesucces

Signaalkaart Intake. Richting geven aan studiesucces Richting geven aan studiesucces Naam: Datum: Timo van 't Ende 23 december 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Timo... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 9 Inleiding Op 23 december

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Samenvatting Filosofie Emoties

Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting Filosofie Emoties Samenvatting door een scholier 1030 woorden 28 mei 2013 3,2 2 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Filosofie samenvatting Emoties (theorie en primaire teksten) THEORIE

Nadere informatie