PROJECTJOURNAAL. Dubbeldik herfstnummer NIEUW. Zomerklussen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECTJOURNAAL. Dubbeldik herfstnummer NIEUW. Zomerklussen"

Transcriptie

1 In deze uitgave PROJECTJOURNAAL SEPTEMBER 2013 EVEN VOORSTELLEN PAGINA 2» VOORBEREIDINGEN PROCES- STURING IN VOLLE GANG PAGINA 4» BRANDWEER WAGENINGEN IS EEN SMELTKROES, MAAR DAT IS DE STAD OOK. STEVEN VAN RIJN, PAGINA 6» START PROJECT DRO PAGINA 9» Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden Redactieadres Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Meer informatie Dubbeldik herfstnummer Het vorige Projectjournaal is voor de zomer, in juni, verschenen. De afgelopen maanden is er veel werk verzet. Daar willen we je graag over informeren. Alle artikelen in één Projectjournaal was een beetje te veel van het goede. Daarom verschijnt er volgende week een extra editie. NIEUW Vanaf nu wordt ieder (regulier) projectjournaal afgesloten met een speciale pagina over het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie (DRO). Hier vind je informatie over de laatste ontwikkelingen binnen het project. Zomerklussen In de zomerperiode is hard doorgewerkt aan het project regionalisering. Een mooie tijd om zogenoemde zomerklussen op te pakken. Hierbij kun je o.a. denken aan: kennismakingsgesprekken met medewerkers; voorbereidingen eerste teambijeenkomsten; invullen van overdrachtsovereenkomst per gemeente; afstemming met gebouwenbeheerders van gemeenten over het onderhoud van brandweerkazernes; afstemming met financieel controllers en adviseurs over gemeentelijke bijdragen; het maken van een actielijst voor gemeenten en VGGM waarin de activiteiten voor het najaar 2013 zijn uitgewerkt; eerste beeld voor inrichting van werklocaties; afstemming met gemeentelijke salarisadministraties over overgang naar VGGM en uitbetaling salaris laatste maand/ kwartaal 2013; trainingsdagen voor proceseigenaren en voorbereidingen voor het uitwerken van de processen; controleslag voor personeelsgegevens vrijwilligers in Safety Portal (programma voor incident en oefenregistratie).

2 2 Even voorstellen In deze rubriek stellen alle nieuw benoemde teammanagers zich bij toerbeurt voor. Niet allemaal tegelijk gelukkig, maar zo n twee tot drie managers per editie zodat je de gezichten en verhalen daarbij hopelijk een beetje kunt onthouden. Evert-Jan van Veldhuizen Teammanager brandveiligheidszorg Vallei Mijn naam is Evert-Jan van Veldhuizen, 35 jaar, en ik ben geboren in Wekerom. Ik ben getrouwd met Miranda. Samen hebben we twee kinderen, Anne (12) en Teun (8). Met veel plezier wonen we in Bennekom. Van jongs af aan ben ik betrokken geweest bij het brandweervak. Mijn vader was vrijwillig brandweerman. Op mijn tiende ben ik bij de jeugdbrandweer in Ede gegaan. Tot mijn achttiende heb ik daarbij gezeten. Vervolgens ben ik anderhalf jaar lid geweest van de brandweer in De Valk. Toen ik verhuisde naar Ede ben ik vrijwilliger geworden bij Ede-Centrum. Tijdens de opleiding HTS bouwkunde heb ik stage gelopen op de afdeling proactie/preventie in Ede. Sindsdien ben ik in contact gekomen met de proactie- en preventiewerkzaamheden binnen de brandweer. Op de afdeling heb ik een aantal functies doorlopen. Op dit moment ben ik afdelingshoofd. Na mijn officiersopleiding ben ik vrijwillig OvD geworden in Wageningen. Sinds 2011 ben ik OvD/ROGS van het cluster West. Naast mijn werk probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn gezin. Ik mag graag wandelen met de hond, varen met ons bootje, tuinieren, skiën en een film kijken bij de open haard onder het genot van een glas whisky. Vanaf 1 januari mag ik de functie Teammanager brandveiligheidszorg Vallei bekleden. Op dit moment zijn we volop bezig om de overgang op 1 januari zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Ik kijk er erg naar uit om onze energie te bundelen voor de beste samenwerking en kwaliteit. Het is en moet een organisatie blijven om trots op te zijn.

3 3 Hans Hazebroek Clustercommandant Midden Voor mijn omgeving was het al heel vroeg duidelijk dat ik brandweerman zou worden. Ik ben als driejarige kleuter door mijn ouders in de kinderwagen meegenomen naar een grote brand. Daarna wilde ik alleen nog maar met brandweerwagens spelen. Het brandweervirus bleek erg hardnekkig, en daarom was ik superblij dat ik na mijn studie Bestuurs- en organisatiewetenschappen in Nijmegen mijn droom kon waarmaken en bij de brandweer aan de slag kon. Nou ja 'bij de brandweer...': ik kon beginnen als onderzoeker bij het toenmalige Nibra. Na een paar jaar kon ik de overstap maken naar brandweer Gelderland-Midden. Daar heb ik diverse functies vervuld: commandant in Didam, senior beleidsmedewerker bij RGO en vervolgens afdelingshoofd repressie voor Arnhem, Renkum en Westervoort. Vanaf januari ga ik met veel plezier de functie van clustercommandant Midden vervullen en repressief optreden als HOvD. Als ik kijk naar de komende jaren, en het gegeven dat we met z'n allen één brandweer gaan worden, is voor mij duidelijk dat het een continue zoektocht wordt naar balans tussen regionale uniformiteit en lokaal maatwerk. Onze 41 posten zijn en blijven de basis van onze brandweer. Veel zaken zullen regionaal worden afgesproken, maar voor het functioneren van een brandweerpost zal een behoorlijke portie eigen initiatief en zelfsturing noodzakelijk zijn. Mijn streven is om alle posten binnen de regionale uniformiteit zoveel mogelijk de ruimte te geven om lokale problemen ook lokaal op te kunnen lossen. Dat vraagt echter vertrouwen: vertrouwen in de (nieuwe) leidinggevenden en in de nieuwe organisatie die brandweer Gelderland-Midden heet. Maar zeker zo belangrijk is vertrouwen onder elkaar als collega's. Om elkaar te vertrouwen, moet iedereen zichzelf kunnen zijn, ongeacht geslacht, afkomst of seksuele voorkeur. Dat vraagt van ons allemaal een open instelling! Naast alle formele regelingen en werkafspraken die voor 1 januari moeten worden gerealiseerd, denk ik dat we vooral moeten investeren in vertrouwen opbouwen. Daar ga ik me de komende jaren in ieder geval hard voor maken! Tot slot: Ik denk dat ik net als de meeste collega's een brandweerhart heb, en dat er brandweerrood bloed door mijn aderen stroomt. De adrenaline die je krijgt bij een uitruk is dezelfde, ongeacht of je manschap of HOvD bent. Brandweerwerk is weinig praten en vooral doén. Ik hoop dan ook dat we met die instelling de komende jaren met elkaar stevig zullen aanpakken om ook de uitdaging van de regionalisering gezamenlijk onder de knie te krijgen.

4 4 Voorbereidingen processturing in volle gang Het implementatieteam processturing ondersteunt het brandweermanagement bij de invoering van procesgestuurd werken. In de eerste helft van 2013 heeft het implementatieteam achter de schermen veel werk verzet. Inmiddels is beschreven wat processturing inhoudt, zijn de producten en processen vastgesteld en zijn de proceseigenaren benoemd en getraind. De komende periode ligt de nadruk op het verder uitwerken van de processen, samen met collega s. Proceseigenaren Het brandweermanagement heeft per werkproces een proceseigenaar benoemd. Dit zijn mensen die het proces aan de voorkant uitdenken, die het proces bewaken en waar nodig bijstellen. De proceseigenaar is een medewerker of een teammanager uit onze nieuwe organisatie. Om de proceseigenaren voor te bereiden op hun taak, zijn ze deze zomer getraind door het implementatieteam processturing. Tijdens een simulatie hebben ze ervaren wat een proces inhoudt en wat er zoal bij komt kijken. Ook hebben ze met een GGD-proces geoefend in het definiëren van een proces en het werken mer het proces-format. Verder is vooral gesproken over hun rol en hoe deze zich verhoudt tot de lijnmanagers. Processen uitwerken In september en oktober worden in totaal drie bijeenkomsten georganiseerd waarbij alle proceseigenaren zich samen met collega's gaan buigen over hun werkproces. Resultaat is dat er medio oktober een compleet ingevuld proces-format per proces ligt. Per proces is dan duidelijk: wat het proces is; wie de klant(en) is; wat de processtappen zijn om tot het product te komen; welke input en output erbij komt kijken; hoe op het proces kan worden gestuurd. Alle processen worden vervolgens afzonderlijk bekeken en naast elkaar gelegd om de onderlinge samenhang te bepalen. Sluiten ze goed op elkaar aan? Zijn de processen helder voor alle collega's die straks in het proces werken? Worden eventuele risico's/knelpunten voldoende afgedekt? Op basis van de antwoorden op deze vragen zullen de processen waar nodig worden bijgesteld. Vervolg Na het uitwerken en vaststellen van de processen zullen de vervolgacties voor 2013 en 2014 worden bepaald. Denk hierbij aan het bespreken en implementeren van de processen in de betreffende teams en het verder uitwerken van de rol van proceseigenaar ten opzichte van de teammanager. De regie van dit vervolgtraject ligt tot eind 2013 bij het implementatieteam processturing. Vanaf 2014 neemt het stafbureau deze rol op zich.

5 5 Rietgrachtstraat verhuist Half oktober start de sloop van het kantoorpand aan de Rietgrachtstraat. De afdelingen die daar werkzaam waren, hebben vanaf 23 september een nieuwe, tijdelijke werkplek. Op de Broerenstraat in het centrum van Arnhem zijn werkzaam: directie, staf en afdeling preventie. De afdelingen BOV, O&O, Technische dienst en het afdelingshoofd Repressie zijn tijdelijk ondergebracht in het Flexstaete gebouw achter het GGD-gebouw. Teambijeenkomsten Eind september, begin oktober organiseren de nieuwe teammanagers een bijeenkomst met alle medewerkers van het nieuwe team. Doel van de bijeenkomsten is nadere kennismaking en het praten over de verdere inrichting van het werk. Data Risicobeheersing 23/09 Staf 24/09 Incidentbestrijding Noord - 26/09 Oost - datum is nog niet bekend Zuid - 03/10 West - datum is nog niet bekend Midden - 10/09 Operationele voorbereiding Vakbekwaamheid - 04/10 Logistiek & beheer - 01/10 Inkoop & werkplaatsen - 09/10 Operationele informatievoorziening - 15/10 Van Nijkerk naar Rijnwaarden: een rondje door de regio Paul Joosten reed de afgelopen weken aardig wat kilometers door de regio. Hij maakt een rondje langs alle burgemeesters om de overdrachtsovereenkomst door te spreken. De inhoud van de overeenkomsten is deze zomer in samenwerking met de gemeenten tot stand gekomen. De afspraken zijn bedoeld om met elkaar nog even te kijken of alles rond is. En het is een aardige gelegenheid om weer even bij te praten over de regionalisering. Tot slot geeft het ook een positief gevoel. Met elkaar hebben we toch maar weer een flinke klus geklaard, " aldus Paul. Nieuwe communicatieadviseur Ellen van Hees Half augustus is Ellen van Hees gestart als adviseur binnen het communicatieteam van VGGM. Op tijdelijke basis vervangt zij Ine Haanappel. Met de projecten Regionalisering en Doorontwikkeling Repressieve Organisatie in portefeuille is de kans groot dat je Ellen de komende maanden tegenkomt of spreekt.

6 6 "Brandweer Wageningen is een smeltkroes, maar dat is de stad ook." In deze serie laten we je kennismaken met brandweerlieden op een post, waarvan je misschien geen idee hebt wat daar gebeurt en wat de ploeg allemaal doet. Welk specialisme gaat schuil achter de post Wageningen? Steven van Rijn (42), medewerker brandpreventie en is gespecialiseerd in voorlichting voor jongeren. Zijn mail-handtekening: Voorkomen is beter dan blussen. Familie van...? Ha, ha... zou kunnen. We hebben allebei iets met tekenen en schilderen. We hebben het laten uitzoeken en kwamen uit bij een slager in Den Haag, toen zijn we gestopt. Hoe lang ben je al bij het korps Wageningen? Ik ben medewerker preventie sinds oktober Daarvoor was ik bij de brandweer in Voorburg. Daar ben ik in 1993 begonnen. Ik heb als klein jongetje altijd bij de brandweer gewild. Het was mijn droom. Ik ben gek van rode auto's en blauwe zwaailichten. Ik ruk ook mee uit als manschap of als chauffeur. Leuk! Mijn ouders verhuisden naar deze regio. Ik zag toen een vacature in Wageningen voor gebruiksvergunningen. Ik dacht een jaartje overbruggen en dan mijn dierenpension (Steven heeft nog altijd een dierenpension in Duiven, red.) verder ontwikkelen. Het is tot een verbinding gekomen, het liep goed. Hoe zou je de post omschrijven? Een verzameling van aparte, enthousiaste mensen: universitair, cafébezoeker, iemand die de wereld overvliegt, maar ook die Wageningen nog nooit uit is geweest. De brandweer is een smeltkroes, maar dat is de stad Wageningen ook. Wageningen is een bruisende gemeente, een grote stad in het klein. Wat is jouw specialiteit? Voorlichting in preventieve zin. Jongeren zijn mijn aandachtsgebied in opdracht van het bestuur. Het is een kwetsbare groep als het om brandveiligheid gaat. Ik merk nu dat de brandweer door de studenten herkend wordt, ze weten ons te vinden. Belangrijk is om ze een aantal keren per jaar te benaderen, bij controles in eigen huizen, maar ook tijdens de AID (Algemene Introductie Dagen). Daar doen we nu elk jaar hetzelfde, maar dat is herkenbaar. Bij studenten is het zo: hoe kunnen we ze raken? Hoe kun je die betonplaat die ze voor hun kop hebben breken? Grootste probleem in studentenwoningen is het kapot maken van de rookmelder. Ze weten niet hoe ze met die rookmelder om moeten gaan. Lees verder op de volgende pagina

7 7 Welke gebeurtenis/inzet is je het meest bijgebleven? Leuke inzet was een binnenbrand in de Kruisstraat (2009) waar we jonge katjes uit het huis haalden. Samen met Dennis Dekker. De brand was al uitslaand en de vrouw stond buiten te huilen, haar kittens stonden binnen in een doos in een kamer. Wij naar binnen, ik spoot af. We konden niks zien. Het was erg heet en ik duwde Dennis naar voren. Hij kon uiteindelijk de doos vinden en buiten hebben we ze ademlucht gegeven en met een politiewagen met Prio 1 naar de dierenarts. Drie van de vijf hebben het overleefd. Dat geeft voldoening! Hoe belangrijk is de brandweer voor de inwoners van Wageningen, krijg je respons? Wij profileren ons nadrukkelijk. We bewegen naar mensen toe bij controles, maar ook door samen als brandweer boodschappen te doen, samen naar de snackbar. Mensen spreken je dan aan. Wij doen ook mee aan festiviteiten en we zijn gesprekspartner bij de kinderopvang en ouderenzorg. Lokaal heb je je voelsprieten. Meer rood op straat, wat mij betreft. Cijfers & feiten korps Wageningen Aantal posten: 1 aan de Marijkeweg 25 Welk materieel: TS3131, TS3132, HW3151, PM3161, HV3171, FRB3180, DB3101, DA3195, HA DPU, 31SBA, 31M- SA, BRV3113 (De Berenboot). Deze wordt op korte termijn vervangen door de BRV3111. En niet te vergeten B1 dienstfiets. Aantal medewerkers: 45 vrijwilligers en 9 beroeps M/V: allemaal mannen behalve Inge, Dolores en Justine Studentenvoorlichting: 21 augustus tijdens de AID Wat kunnen andere posten van jou/jullie opsteken? Lastig. Wij zijn in Wageningen een flexibele volwassen organisatie. Pluspunt is dat alles niet over teveel schijven hoeft, dat remt af. Van Jan Piet Zijp krijg ik carte blanche als ik met een project aan de slag ga. Bij VGGM... de brandweer houdt niet van verandering. Ik ben voorstander van de regionalisering. Een nieuwe goede organisatie moet er zijn en daardoor wordt de burger nog beter bediend, daar gaat het uiteindelijk om. Ik ga met frisse moed naar Zevenaar, voorlopig is dat mijn nieuwe standplaats.

8 8 Wageningen en Scherpenzeel: eerste korpsen die zijn overgegaan op het netwerk van VGGM Wageningen had uiteindelijk de primeur binnen de regio: op 5 juli ging de knop om en vanaf die datum werken de medewerkers op het netwerk van VGGM. Iedereen heeft een eigen account en een 088 telefoonnummer. Scherpenzeel volgde een week later. De reacties vanuit Scherpenzeel en Wageningen zijn erg positief over het proces van voorbereiding en de nazorg door medewerkers ICT. Enkele reacties uit de korpsen: Ron Bambacht, Wageningen Zowel Angelo als Martijn hebben goed de tijd genomen om medewerkers te instrueren. Na de migratie waren zij ter plekke aanwezig. Verder werkt het systeem vanaf dag 1 meteen goed. Ik ben erg blij met het feit dat mijn agenda nu synchroniseert met mijn telefoon zodat ik ook buiten de deur mijn agenda kan raadplegen. Het werken op het oude netwerk is wel wat omslachtig maar dat is van tijdelijke aard. Dolores Brouwer, Wageningen De eerste week werd ik een beetje gek van het switchen tussen de twee ICT omgevingen. Nu kan ik er mee overweg, al ben ik stiekem wel een beetje blij dat het er straks nog maar één is. Het printen vind ik wel omslachtiger geworden. Snel een printje maken is er niet meer bij. Vooruitblik De volgende kazernes die op de rol staan zijn de kazernes binnen de korpsen Nijkerk en Rijn IJssel. De migratiedatum is even uitgesteld omdat de apparatuur niet tijdig geleverd kon worden. Ondertussen worden wel voorbereidingen getroffen met de korpsen van Barneveld en Lingewaard. We gaan er van uit dat alle korpsen voor eind januari gemigreerd zijn, waarbij het korps van Overbetuwe de hekkensluiter is. Rinse Westerduin, Scherpenzeel Voor Scherpenzeel ging het natuurlijk maar om een beperkt aantal computers, een mooi project om mee te beginnen. We kwamen nog wel software tegen die niet van te voren bekend was uit de inventarisatie. Het werken nu bevalt prima, ook de snelheid van het systeem. Over de ondersteuning door Martijn en Angelo niets dan lof. Ze hoefden na de migratie geen hele week aanwezig te zijn maar waren wel telefonisch goed bereikbaar voor ons. Team ICT dat voor en achter de schermen hard werkt aan de migratie van systemen

9 9 DOORONTWIKKELING REPRESSIEVE ORGANISATIE Hoe bouwen we met elkaar een organisatie die robuust is voor de komende vijf tot tien jaar? Dat is de centrale vraag van het project DRO. Een actueel risicoprofiel, een vernieuwd dekkingsplan mogelijk met variabele voertuigbezetting en een efficiënte en effectieve spreiding van specialistische taken zijn enkele bouwstenen van het plan voor de repressieve organisatie van de toekomst. Voordat er een gefundeerd gesprek over dit toekomstbeeld kan plaatsvinden, moet er nog veel werk worden verzet. Het project is namelijk net gestart. Projectgroep Jan Slakhorst is projectleider. Voor de zomervakantie heeft hij een team om zich heen verzameld. De projectgroep bestaat naast hemzelf uit vijf deelprojectleiders, projectsecretaris Marieke Bik en stagiair Integrale Veiligheidskunde Jeroen van Rossum (vanaf november). Ellen van Hees is als communicatieadviseur aan de projectgroep toegevoegd. Deelprojecten De deelprojectleiders en deelprojecten zijn: Hans Hazebroek Risicoprofiel en nieuw dekkingsplan Rolf van Gerven Specialistische taken Chris Lems Paraatheid, beschikbaarheid vrijwilligers, gedifferentieerd alarmeren, consignatie Adri Koedam Gevolgen voor opleiden en oefenen Marrit Yntema Borgen van participatie, betrokkenheid en binding vanuit de organisatie. Stand van zaken Begin september is de projectgroep voor de tweede keer bijeengekomen. De deelprojectleiders hebben hun kijk op en aanpak van het betreffende deelproject toegelicht. Dwarsverbanden zijn benoemd. De afgelopen weken zijn de eerste collega s benaderd voor het bemensen van de deelprojectgroepen. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met vakinhoudelijke kennis, vertegenwoordiging beroeps-vrijwilligers en spreiding door de regio. Vergelijkbaar met het project Regionalisering wordt er een klankbordgroep opgericht. Iedere post wordt benaderd met het verzoek één afgevaardigde te leveren. Globale planning Najaar 2013 Inventarisatie en oriëntatie andere regio s Actualisatie regionaal risicoprofiel Voorjaar 2014 Vernieuwd dekkingsplan Zomer en najaar 2014 Plan materieel en personeel inclusief implementatieplan Meer weten Heb je vragen of opmerkingen? Benader één van de leden van de projectgroep of stuur een naar brandweer@vggm.nl.

PROJECTJOURNAAL. Implementatieteams aan de slag. Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden

PROJECTJOURNAAL. Implementatieteams aan de slag. Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden In deze uitgave PROJECTJOURNAAL FEBRUARI 2013 (2) IMPLEMENTATIETEAMS GESTART PAGINA 1» WAS-WORDT LIJST KORT OP EEN RIJ PAGINA 2» POST GENDT BELICHT PAGINA 3» LEDEN PLAATSINGCOMMISSIE BEKEND PAGINA 5» NIEUWE

Nadere informatie

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 [vul hier een korte uitleg in zoals: In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland- Midden een visie op basisbrandweerzorg

Nadere informatie

De nieuwe Brandweer Hollands Midden

De nieuwe Brandweer Hollands Midden De nieuwe Brandweer Hollands Midden Bijeenkomst gemeentebesturen (Leiden, 8 oktober 2010) Henk Meijer Regionaal Commandant Korte terugblik Discussie over regionalisering brandweer ruim 5 jaar geleden gestart

Nadere informatie

Uitruk op Maat. In deze uitgave. Project Uitruk op Maat van start in veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

Uitruk op Maat. In deze uitgave. Project Uitruk op Maat van start in veiligheidsregio Zuidoost-Brabant. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost Uitruk op Maat Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost Nieuwsbrief 1 november 2010 In deze uitgave Project Uitruk op Maat van start in veiligheidsregio Zuidoost-Brabant 2 3 Aanleiding van het project Uitruk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF REGIONALISERING BRANDWEER

NIEUWSBRIEF REGIONALISERING BRANDWEER NIEUWSBRIEF REGIONALISERING BRANDWEER... In deze nieuwsbrief» Stand van zaken regionaliseringsproces brandweer oktober 2012... Inleiding Het project regionalisering brandweer verloopt nog steeds conform

Nadere informatie

Presentatie VGGM. Politieke maandag Wageningen 10 oktober Albert-Jan van Maren Masja Kruse

Presentatie VGGM. Politieke maandag Wageningen 10 oktober Albert-Jan van Maren Masja Kruse Presentatie VGGM Politieke maandag Wageningen 10 oktober 2016 Albert-Jan van Maren Masja Kruse 1 Brandweer Gelderland- Midden Brandweer Wageningen per 1-1-2014 geregionaliseerd: onderdeel van Brandweer

Nadere informatie

Afscheid van een betrokken bestuurder

Afscheid van een betrokken bestuurder In deze uitgave o.a. PROJECTJOURNAAL NOVEMBER 2012 BRANDWEERVERENIGINGEN, EEN KLEURRIJK PALET PAGINA 2» 0-METING FACILITY PAGINA 3» RONDE LANGS DE RADEN PAGINA 4» ONDERHANDELINGSRESULTAAT VRIJWILLIGERS

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 29 april 2015 Raadsvergadering :? Agendapunt :? Bijlage(n) : 1 Kenmerk :? Portefeuille : Burgemeester B. Visser Behandeld door Naam : L.W.H. Rebel E-mail

Nadere informatie

Maak kennis met VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSREGIO GELDERLAND-MIDDEN

Maak kennis met VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSREGIO GELDERLAND-MIDDEN Maak kennis met VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSREGIO GELDERLAND-MIDDEN www.vggm.nl MAAK KENNIS MET VEILIGHEIDS- EN GEZONDHEIDSREGIO GELDERLAND-MIDDEN Wie denkt aan publieke gezondheid denkt aan de GGD en de

Nadere informatie

Gemeente Nijkerk, 10 januari 2019

Gemeente Nijkerk, 10 januari 2019 Gemeente Nijkerk, 10 januari 2019 2 Gemeenschappelijke regeling 15 gemeenten 3 Takenpakket Taak Brandweerzorg Rampenbestrijding en crisisbeheersing Beheer Meldkamer (excl. Mono-meldkamer politie) GHOR

Nadere informatie

Laat het ons weten! Als u niet tevreden bent over onze dienstverlening, laat het ons dan weten. Hoe u dat doet, leest u in deze brochure.

Laat het ons weten! Als u niet tevreden bent over onze dienstverlening, laat het ons dan weten. Hoe u dat doet, leest u in deze brochure. MA DI WO DO VR ZA ZO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEPT OKT NOV DEC KLACHTEN? Laat het ons weten! Als u niet tevreden bent over onze dienstverlening,

Nadere informatie

PROJECTJOURNAAL. Processturing: focus op de interne samenwerking en de klant. Extra editie

PROJECTJOURNAAL. Processturing: focus op de interne samenwerking en de klant. Extra editie In deze uitgave PROJECTJOURNAAL 3 OKTOBER INTRANET VGGM EVEN VOORSTELLEN PAGINA 3» PAGINA 4» COLLECTIVITEITSKORTING EN REISTIJD SOCIAAL PLAN PAGINA 5» GELDERLAND-MIDDEN AAN DE KOOK PAGINA 6» Colofon Deze

Nadere informatie

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer!

brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! I brandweer Nieuwegein Zuid Jij ook? Kom bij de brandweer! Brandweer Veiligheidsregio Utrecht zoekt vrijwilligers Werken bij de brandweer: voor sommigen is het een droom, voor anderen een roeping. Werken

Nadere informatie

Samenwerken aan Brandveiligheid

Samenwerken aan Brandveiligheid Gemeente Leiderdorp Gemeente Leiderdorp Wie zijn wij als Brandweer Hollands Midden? Wat mag u van ons verwachten en hoe zijn we aan elkaar verbonden? Samenwerken aan Brandveiligheid Missie Brandweer Hollands

Nadere informatie

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren)

Boerendijk AH Woerden (tijdens kantooruren) De opleidingseisen voor vrijwilligers zijn gelijk aan die voor beroepsbrandweerlieden. We verwachten van je dat je bereid bent om voor je opleiding een deel van je vrije tijd op te offeren. De basisopleiding

Nadere informatie

Veiligheidszorg op Maat. Samen naar een nieuw dekkingsplan

Veiligheidszorg op Maat. Samen naar een nieuw dekkingsplan Veiligheidszorg op Maat Samen naar een nieuw dekkingsplan Veiligheidszorg op Maat In deze brochure staan de bestuurlijke uitgangspunten voor het nog op te stellen dekkingsplan veiligheidszorg, waarover

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Presentatie voor het Algemeen Bestuur op 20 mei 2016 Dekkingsplan Brandrisicoprofiel Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens

Nadere informatie

ALCOHOL. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren E-MOVO 2011. regio Gelderland-Midden. www.vggm.nl

ALCOHOL. Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren E-MOVO 2011. regio Gelderland-Midden. www.vggm.nl ALCOHOL Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren E-MOVO 2011 regio Gelderland-Midden www.vggm.nl FACTSHEET ALCOHOL E-MOVO 2011 ALCOHOL Jongeren zijn volop in de groei en hun hersenen, maar ook andere

Nadere informatie

In het vormgeven van deze hoofdpunten uit de visie heeft de brandweer flinke stappen gezet:

In het vormgeven van deze hoofdpunten uit de visie heeft de brandweer flinke stappen gezet: Agendapunt 4 Van Dagelijks Bestuur Aan Algemeen Bestuur Kopie aan Datum 08-03-2016 Onderwerp Voortgangsrapportage brandweer Telefoon E-mailadres Memo Voortgangsrapportage Brandweer Inleiding De brandweer

Nadere informatie

Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente

Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente VERSLAG van : Algemeen bestuur VGGM / Bestuurscommissie Veiligheid en Gezondheid Gehouden op : 20 maart 2013 Plaats : Arnhem, Schelmseweg 93 A Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente P. Krikke (voorzitter)

Nadere informatie

VISIE PARAATHEID DEFINITIEF CONCEPT 6 OKTOBER.

VISIE PARAATHEID DEFINITIEF CONCEPT 6 OKTOBER. VISIE PARAATHEID DEFINITIEF CONCEPT 6 OKTOBER. In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland-Midden een concept visie Paraatheid ontwikkeld. In afwachting

Nadere informatie

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden ü Aanleiding MOED ü Algemene informatie brandweer in de veiligheidsregio ü Inhoud MOED ü Samenvatting uitspraken algemeen bestuur 1. Aanleiding MOED De wereld

Nadere informatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Veiligheidregio Haaglanden Brandweer Haaglanden Bijlage 5.3 C O N C E P T R A A D S V O O R S T E L Brandweer Haaglanden Bestuurlijke aansturing en Contouren brandweerorganisatie

Nadere informatie

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Met hart en ziel Brandweer Nederland staat voor 31.000 brandweermensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Die 24 uur per dag en 7 dagen

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen / advies zienswijze

Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen / advies zienswijze Onderwerp Brandweerzorg in samenhang en Regionaal Dekkingsplan Veiligheidsregio Groningen 2016-2020/ advies zienswijze Steller J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon

Nadere informatie

Versie: definitief. Projectplan doorontwikkeling repressieve organisatie brandweer Gelderland-Midden

Versie: definitief. Projectplan doorontwikkeling repressieve organisatie brandweer Gelderland-Midden Versie: definitief Projectplan doorontwikkeling repressieve organisatie brandweer Gelderland-Midden Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding en achtergrond... 3 2. Projectdefinitie... 4 2.1 ambitie...

Nadere informatie

Betreft : Principe besluitvorming Doorontwikkeling repressieve organisatie (DRO)

Betreft : Principe besluitvorming Doorontwikkeling repressieve organisatie (DRO) MEMO Datum : 11 februari 2015 Aan : Algemeen Bestuur VGGM Van : Directeur Brandweer Betreft : Principe besluitvorming Doorontwikkeling repressieve organisatie (DRO) In de vergadering van 10 december van

Nadere informatie

MOED. Een toekomstbestendige brandweer VNOG

MOED. Een toekomstbestendige brandweer VNOG MOED Een toekomstbestendige brandweer VNOG AB 3 juli 2014 1 Inhoudsopgave Opdracht en uitgangspunten Waarom MOED? Daarom! Hoe dan MOED? Visie in beeld Voorstellen zonder organisatiewijziging Voorstellen

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage. Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ

Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage. Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ Presentaties -Brandweerzorgplan -Organisatieontwikkeling -Financiële bijdrage Burgemeester Manager brandweer Financieel adviseur VRGZ Agenda Brandweerzorgplan Manager brandweer Organisatieontwikkeling

Nadere informatie

uitrukprocedure 6 + 6 versie 1.0 Nieuwe uitruk procedure per 9 januari 2012

uitrukprocedure 6 + 6 versie 1.0 Nieuwe uitruk procedure per 9 januari 2012 Nieuwe uitruk procedure per 9 januari 2012 Per 9 januari starten we een pilot om uit te rukken met 6 personen verdeeld over 2 (meerdere) voertuigen. De onderstaande inzet voorstellen zijn nader uitgewerkt

Nadere informatie

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad Concept-raadsvoorstel Plaats X, Datum X Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân Aan: de Raad 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio s (Wvr) met het daaraan gekoppelde

Nadere informatie

PROGRAMMA 8: OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID

PROGRAMMA 8: OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID PROGRAMMA 8: OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID Portefeuillehouder: B. Visser Programmacoördinator: V.J.M. van Arkel 8.1 Missie Het programma Openbare Orde en Veiligheid richt zich op een veilig Scherpenzeel

Nadere informatie

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Netwerkdag 27 april 2011 Rob Frek Portefeuillehouder verantwoordelijkheidsverdeling en veiligheidsbewustzijn Directeur

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Ginkel, van H.J. Tel.nr. (0318) 68 08 27 Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2010/55 631916 COA 17 augustus

Nadere informatie

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Nieuwe koersen Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Koerswijziging/bezuinigingen Aansluiten bij nieuwe wetgeving en taakopvattingen

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden

Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden pagina 1 van 5 Ga naar content Brandweer pleit voor realistische wetgeving opkomsttijden Nederland 23 mei 2018 Vandaag verscheen het rapport Inrichting repressieve brandweerzorg van de Inspectie Justitie

Nadere informatie

In 6 stappen naar overzicht in jouw organisatie

In 6 stappen naar overzicht in jouw organisatie Whitepaper In 6 stappen naar overzicht in jouw organisatie Van gebouwenbeheer tot het Sinterklaasfeest tantelouise aan het woord Overzicht. Dat hebben bestuurders nodig om hun werk goed te kunnen doen.

Nadere informatie

Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land. Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten

Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land. Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten Naar een geregionaliseerde brandweer Utrechts Land Achtergrondinformatie voor gemeenteraad Houten Doel informatiebijeenkomst Toelichting op het regionaliseringsproces van de brandweer Voorgenomen stappen

Nadere informatie

Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon adres

Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon  adres Agendapunt 15 Aan Algemeen bestuur Kopie aan Datum 25-05-2018 Onderwerp Inrichting repressieve brandweerzorg: landelijk beeld en regiobeeld Telefoon E-mailadres Memo Inleiding De Inspectie Justitie en

Nadere informatie

Datum: 18 november 2015 Versie: 0.6 Status: concept. Plan van Aanpak Project Dekkingsplan 2.0

Datum: 18 november 2015 Versie: 0.6 Status: concept. Plan van Aanpak Project Dekkingsplan 2.0 Datum: 18 november 2015 Versie: 0.6 Status: concept Plan van Aanpak Project Dekkingsplan 2.0 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en achtergrond... 3 2. Opdrachten... 6 2.1. Opdracht 1: afhechten dekkingsplan 1.0...

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens per 4 jaar een beleidsplan vast, waarin ten minste de operationele prestaties van de

Nadere informatie

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn.

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Belangrijkste informatie Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Het bestuur van de VRK zet kanttekeningen

Nadere informatie

Aan de gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Geacht gemeentebestuur,

Aan de gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Geacht gemeentebestuur, Aan de gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest Datum 7 april 2014 Telefoon 088-2465118 Bijlage Ons kenmerk UIT-2014-038927 Fax Uw kenmerk E-mail arjan.stam@brandweer.vrhm.nl Uw brief van

Nadere informatie

Regie op vernieuwde repressie

Regie op vernieuwde repressie Regie op vernieuwde repressie Op weg naar 2015 en verder. Opgesteld door: Versiebeheer Paul Weyling 1.0. 22-12-2012 Lucas de Lange Lucien Groenewegen Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toekomstperspectief

Nadere informatie

Rotterdam-Rijnmond. NVBR bijeenkomst 07.03.12. Jan Boonekamp

Rotterdam-Rijnmond. NVBR bijeenkomst 07.03.12. Jan Boonekamp Rotterdam-Rijnmond NVBR bijeenkomst 07.03.12 Jan Boonekamp Hoe het begon. Maart 2009 Uitgangspunten: - RR was sedert 1 januari 2008 geregionaliseerd - We waren klaar om onze organisatie verder te ontwikkelen

Nadere informatie

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT

VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT VISIE UITRUK OP MAAT DEFINITIEF CONCEPT In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland-Midden een visie Uitruk op maat ontwikkeld. Landelijk wordt de term

Nadere informatie

Thema Veiligheid Commissie Bestuur 31 mei 2012

Thema Veiligheid Commissie Bestuur 31 mei 2012 Thema Veiligheid 2013-2016 Commissie Bestuur 31 mei 2012 IVB Politie DAS Brandweer Deurne 14-6-2012 1 Wat? CIJFERS 2009-2012 KADER 2013-2016 14-6-2012 2 1 IVB 2009-2012 Integraal Veiligheidsbeleid Kadernota

Nadere informatie

Brandweer Twente staat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar met; mensen

Brandweer Twente staat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar met; mensen Jaarbericht 2016 Brandweer Twente Brandweer Twente telt meer dan 1.000 collega s die hun krachten bundelen vanuit hun passie voor veiligheid en hulpverlening. Zij zetten zich samen in voor een brandveilige

Nadere informatie

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Functie verkenner (gevaarlijke stoffen) werkzaam bij de brandweer De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid 2 Branchestandaard blijvende

Nadere informatie

DE BRANDWEER IN FRYSLÂN

DE BRANDWEER IN FRYSLÂN DE BRANDWEER IN FRYSLÂN Raadsinformatieavond Dantumadiel Dongeradeel Ferwerderadiel Kollumerland c.a. 1 mei 2017 Sinds 2014 onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân Samen met: 1.200 vrijwilligers en 182

Nadere informatie

Informatienotitie AB Veiligheidsregio Utrecht

Informatienotitie AB Veiligheidsregio Utrecht Informatienotitie AB Veiligheidsregio Utrecht Betrokkenheidsonderzoek brandweervrijwilligers Datum vergadering 9 november 2015 Agendapunt 10 Portefeuillehouder Directeur Bijlagen De heer Molkenboer De

Nadere informatie

Project regionalisering brandweer Gelderland-Midden. Organisatieplan Vastgesteld per 19-12-12

Project regionalisering brandweer Gelderland-Midden. Organisatieplan Vastgesteld per 19-12-12 Project regionalisering brandweer Gelderland-Midden Organisatieplan Vastgesteld per 9-- Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Voorwoord... 3. Inleiding... 4. Brandweer Gelderland-Midden... 5. Bouwstenen voor

Nadere informatie

Overzicht budgethouders G:\Financien en Control\- 1 P&C\- 8 Budget en realisatie\2015\basisbestand - Rapportage15.xlsm 1 van 10

Overzicht budgethouders G:\Financien en Control\- 1 P&C\- 8 Budget en realisatie\2015\basisbestand - Rapportage15.xlsm 1 van 10 Risicobeheersing 2.451.701 RB Afdelingshoofd 52.900 411120-RB Algemene kosten 3.100 411121-RB Uitvoeringskosten 19.800 411122-RB Brandveilig leven 30.000 811121-RB Overige ontvangsten 0 RC Regionaal Commandant

Nadere informatie

Overzicht budget versus realisatie tbv Budgethouders

Overzicht budget versus realisatie tbv Budgethouders Risicobeheersing 2.349.254 Sectorhoofd Risicobeheersing - 37.490 411120-RB Algemene kosten 3.100 411121-RB Uitvoeringskosten 19.800 411122-RB Brandveilig leven 30.000 811130-RB Subsidie Externe Veiligheid

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

Vragen D66 Het lijkt D66 belangrijk dat er keuzemogelijkheden zijn. Dat lijkt nu niet het geval.

Vragen D66 Het lijkt D66 belangrijk dat er keuzemogelijkheden zijn. Dat lijkt nu niet het geval. TECHNISCHE VRAGEN Onderwerp : Brandweer Hollands Midden, raad 16 juni 2014 Vraagsteller: verschillende fracties Datum : 6 juni 2014 COMMISSIEADVIES Behandeld in commissievergadering: BM 2 juni 2014 Raadsvergadering

Nadere informatie

Presentatie voorstellen AB MOED

Presentatie voorstellen AB MOED Presentatie voorstellen AB MOED 16 oktober 2014 Filmpje toekomstige brandweer dia 1 openingsdia Visieplaat MOED dia 2: Doel van de presentatie 1. Voorstellen MOED met raad delen vóór het AB van 30 oktober.

Nadere informatie

Inrichting organisatie brandweer

Inrichting organisatie brandweer Inrichting organisatie brandweer Inleiding De omgeving van de brandweer verandert. Daardoor moet ook de brandweer zelf veranderen. Nieuwe ontwikkelingen en nieuw beleid kunnen niet verwezenlijkt worden

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 2030 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Directie Weerbaarheidsverhoging Afdeling veiligheidsregio's Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Overstag! Datum: 3 april Versie: 1.1. Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden.

Overstag! Datum: 3 april Versie: 1.1. Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden. Overstag! Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden. Datum: 3 april 2012 Status: Concept Versie: 1.1 1 Inhoud Inleiding... 3 Vertrekpunt... 4 Uitgangspunten nieuwe organisatie...

Nadere informatie

Veilig Thuis Midden Gelderland

Veilig Thuis Midden Gelderland Veilig Thuis Midden Gelderland Nieuwsbrief juni 2015, nr. 1 Veilig Thuis Midden Gelderland is sinds 1 januari 2015 het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in deze regio. Het

Nadere informatie

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013

SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 SAMENWERKING IN DE VEILIGHEIDSREGIO Uitwerking van criterium 8 uit het Slotdocument VGS-congres 2013 In het Slotdocument van het VGS-congres 2013 Gemeentesecretaris in Veiligheid staat een leidraad voor

Nadere informatie

De laatste editie. Met de finish in zicht...

De laatste editie. Met de finish in zicht... In deze uitgave PROJECTJOURNAAL 10 DECEMBER 2013 AANSTELLINGSBRIEVEN PAGINA 2» EVEN VOORSTELLEN Wim Verboom Roel Lugtmeijer PAGINA 4» FACZA SPREEKUUR PAGINA 7» PROJECT DRO PAGINA 11» De laatste editie

Nadere informatie

b Anders, namelijk: op verzoek van bestuurlijke werkgroep toekomstvisie gemeente Eindhoven Raadsinformatiebrief Betreft Toekomstvisie Brandweerzorg 3

b Anders, namelijk: op verzoek van bestuurlijke werkgroep toekomstvisie gemeente Eindhoven Raadsinformatiebrief Betreft Toekomstvisie Brandweerzorg 3 gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00846 Dossiernummer 14.21.104 20 mei 2014 Raadsinformatiebrief Betreft Toekomstvisie Brandweerzorg 3 Inleiding Sinds het najaar van 2013 werkt in opdracht van het Algemeen

Nadere informatie

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Tandarts Hoek Konijnenwal 23 4001 HA Tiel T. 0344 61 62 40 Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Geachte heer/mevrouw, Al enige tijd werken Tandartspraktijk Hoek, Tandartspraktijk G. van

Nadere informatie

Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente. HovJ / Openbaar Ministerie Plv. korpschef Politie

Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente. HovJ / Openbaar Ministerie Plv. korpschef Politie VERSLAG Verslag van : Algemeen bestuur VGGM / Bestuurscommissie Veiligheid en Gezondheid Gehouden op : 31 oktober 2012 Plaats : Arnhem, Schelmseweg Aanwezig Gemeente Afwezig Gemeente P. Krikke (voorzitter)

Nadere informatie

Beantwoording reacties bestuurders op tweede bestuursrapportage Schriftelijke ronde, oktober 2018

Beantwoording reacties bestuurders op tweede bestuursrapportage Schriftelijke ronde, oktober 2018 Beantwoording reacties bestuurders op tweede bestuursrapportage Schriftelijke ronde, oktober 2018 Gemeente Vragen/reactie Reactie Gereed/ verstuurd Dantumadiel Tweede berap Veiligheid: PPMO: waarom urinetest,

Nadere informatie

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Functie gaspakdrager werkzaam bij de brandweer De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid 2 Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Nadere informatie

Grofontwerp doorontwikkeling VRZ

Grofontwerp doorontwikkeling VRZ Grofontwerp doorontwikkeling VRZ Doorontwikkelingsproces / Project. Om te beginnen wordt er middels een mindmap een overzicht gegeven van de aspecten die een rol spelen bij het proces van de doorontwikkeling.

Nadere informatie

Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken

Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken Evaluatie pilots Dienstverlening op locatie en Papierloos werken Projectgroep Locatie Onafhankelijk Werken Versie 0.3 13 mei 2013 INHOUD 1 Inleiding... 3 Afronding locatie- en tijdonafhankelijk werken...

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen,

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen, VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING BRANDWEER PARKSTAD LIMBURG 2005 Het Algemeen Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg,

Nadere informatie

MEMO. Datum : 17 december 2013 Onderwerp : Notitie stand van zaken betreffende de brandweer van Langedijk

MEMO. Datum : 17 december 2013 Onderwerp : Notitie stand van zaken betreffende de brandweer van Langedijk MEMO Aan : De gemeenteraad Afdeling : - Van : College van B&W Afdeling : - Datum : 17 december 2013 Onderwerp : Notitie stand van zaken betreffende de brandweer van Langedijk Inleiding Deze notitie is

Nadere informatie

Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen.

Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen. Lokaal pakket brandweerzorg Dienstenboek brandweer Maas en Waal voor de gemeente Beuningen Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen. Bijlage bij de dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Samenvatting voor Bent u een man of een vrouw? (N=164) Antwoord Telling Percentage

Samenvatting voor Bent u een man of een vrouw? (N=164) Antwoord Telling Percentage Resultaten Brandweeronderzoek (Regio Utrecht) Aantal respondenten Aantal respondenten in deze vragenlijst: 164 Totaal aantal respondenten in deze vragenlijst: 3701 Percentage van het totaal: 4.4% Samenvatting

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Agendapunt 4 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 19 februari 2016 FORMATIEPLAN 2016-2017 Hierbij ontvangt u het formatieplan voor 2016 en 2017 met het verzoek deze vast te stellen.

Nadere informatie

De Brandweer over Morgen. Risico Beheersing in verandering

De Brandweer over Morgen. Risico Beheersing in verandering De Brandweer over Morgen Risico Beheersing in verandering Beeld van de brandweer? De brandweer Kan het nog beter? Klaar voor de toekomst of aanpassen? De omgeving verandert Knelpunten: Snel veranderde

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. Algemene informatie. Belangrijke data: Start schooljaar. Introductie ouderavonden schooljaar

Nieuwsbrief 1. Algemene informatie. Belangrijke data: Start schooljaar. Introductie ouderavonden schooljaar Nieuwsbrief 1 23 augustus 2018 Belangrijke data: 29 augustus 20.00 uur vergadering Activiteitencommissie 03 september 19.30 uur introductie ouderavond gr. 1 en 2 04 september 19.30 uur introductie ouderavond

Nadere informatie

Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen )

Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen ) Waarom naar een nieuwe aanpak? René Hagen, Lector Brandpreventie (Uitvoerder project Nodeloze uitrukken terugdringen ) Eerste doormeldingen in Nederland Eerste doormelding in Nederland in 1874 Beroepsbrandweer

Nadere informatie

Basisdocument brandweer Nederland Regiobeeld Limburg-Noord mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel

Basisdocument brandweer Nederland Regiobeeld Limburg-Noord mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel Basisdocument brandweer Regiobeeld mei-juni 2017 Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel De opzet van dit tabellenboek Dit tabellenboek maakt deel uit van het belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel

Nadere informatie

Plateau 3: Procesgang plateau 3

Plateau 3: Procesgang plateau 3 Veiligheidszorg op Maat Plateau 3: Procesgang plateau 3 Pagina 1 van 12 Documentinformatie Versie 1.0 : 10 juni 2013 Status : Definitief Doelstelling : voor AB ter besluitvorming Opdrachtgever : Rob Frek

Nadere informatie

Basisdocument brandweer Nederland Regiobeeld Hollands-Midden mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel

Basisdocument brandweer Nederland Regiobeeld Hollands-Midden mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel Basisdocument brandweer Regiobeeld mei-juni 2017 Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel De opzet van dit tabellenboek Dit tabellenboek maakt deel uit van het belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel

Nadere informatie

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335

Spoorboekje. Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland. Deken Dr. Mulderstraat 6d 6681 AB Bemmel. Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 Spoorboekje Deken Dr. Mulderstraat 6d Tel.: 0481-453 680 Fax: 0481-453 335 E-mail info@sbog.nl Internet www.sbog.nl Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland Afkortingenlijst Deken Dr. Mulderstraat

Nadere informatie

Gemeenteraad Noordwijkerhout 28 mei 2015

Gemeenteraad Noordwijkerhout 28 mei 2015 Commissie Bestuurlijke aangelegenheden en middelen Gemeenteraad Noordwijkerhout 28 mei 2015 Henk Meijer Regionaal commandant Inleiding Doel van onze aanwezigheid in uw raad. Het is en blijft ook uw brandweer.

Nadere informatie

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Het borgen van de brandveiligheidsanalyse is een actie die minimaal eenmaal per jaar moet terugkeren. Het doel van deze borging is dat de reeds

Nadere informatie

Op de Hoogte. Woord vooraf. Blijf op de hoogte IN DIT NUMMER: Editie 8 I maart 2018

Op de Hoogte. Woord vooraf. Blijf op de hoogte IN DIT NUMMER: Editie 8 I maart 2018 Op de Hoogte Editie 8 I maart 2018 Woord vooraf Voor je ligt een nieuwe uitgave van Op de Hoogte. Vorige week hebben jullie een korte brief ontvangen. Daarin stond dat de inrichtingsplannen voor de toekomst

Nadere informatie

Basisdocument brandweer Nederland Landelijk beeld mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel

Basisdocument brandweer Nederland Landelijk beeld mei-juni Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel Basisdocument brandweer Landelijk beeld mei-juni 2017 Belevingsonderzoek repressief brandweerpersoneel De opzet van dit tabellenboek Dit tabellenboek maakt deel uit van het belevingsonderzoek repressief

Nadere informatie

ECCvA/U Lbr: 07/40

ECCvA/U Lbr: 07/40 Brief aan de leden T.a.v. het college en gemeenteraad informatiecentrum tel. (070) 3738020 uw kenmerk bijlage(n) onderwerp Brandweerontwikkelingen Samenvatting ons kenmerk ECCvA/U200700611 Lbr: 07/40 datum

Nadere informatie

Brandweer Ede. Bezoekadres: Breelaan 4, EDE

Brandweer Ede. Bezoekadres: Breelaan 4, EDE Brandweer Ede Bezoekadres: Breelaan 4, EDE Postadres: Postbus 8142 610 AC EDE Telefoon : (0318) 68 69 11 Telefax : (0318) 61 60 60 E-mail : Brandweer@ede.nl Inleiding De Wet Veiligheidsregio s (Wvr) vervangt

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR PLOEGCHEF

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR PLOEGCHEF KWALIFICATIEPROFIEL VOOR PLOEGCHEF werkzaam bij de brandweer Status Dit kwalificatieprofiel is op 5 maart 2009 te Arnhem vastgesteld door de Deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten van het Project Kwaliteit

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

I K B E N B R A N D W E E R

I K B E N B R A N D W E E R IK BEN BRANDWEER Waar staat de brandweer voor? Wie zijn wij? Wat doen wij? En hoe willen wij gezien worden? Behulpzaam, deskundig en daadkrachtig. Dat is de brandweer. Maar wat betekent dit voor jou en

Nadere informatie

PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG. Jan Kuyvenhoven

PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG. Jan Kuyvenhoven PROGRAMMA NATUURBRANDEN VGGM PROJECT GEZONDHEIDSZORG Jan Kuyvenhoven 2 Natuurbrand Prioritair risico in risicoprofiel Gelderland-Midden Worst-case scenario's Waarschijnlijkheid Zeer onwaarschijnlijk Onwaarschijnlijk

Nadere informatie

Notitie Brandweerdekking Barneveld

Notitie Brandweerdekking Barneveld Managementsamenvatting Probleemstelling De dekking van de brandweer is onder de norm. Dit is de uitkomst van het regionale dekkingsplan 1 dat is uitgevoerd door adviesbureau van Dijke in opdracht van de

Nadere informatie

Notitie bestuurlijke keuzes. Brandrisicoprofiel en Dekkingsplan in relatie tot Doorontwikkeling Repressie

Notitie bestuurlijke keuzes. Brandrisicoprofiel en Dekkingsplan in relatie tot Doorontwikkeling Repressie Notitie bestuurlijke keuzes Brandrisicoprofiel en Dekkingsplan in relatie tot Doorontwikkeling Repressie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Proces tot nu... 3 1.3 Leeswijzer... 3 2

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding

Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR54284_1 1 juni 2016 Verordening brandveilidheid en brandweerzorg en rampenbestrijding De raad van de gemeente Leek; gelet op: - artikel 1, tweede lid, artikel 12

Nadere informatie