Overbrengen van kracht van de spier naar het bot. 1 cm² kan kg dragen. Type 3 minder kwaliteit. - Cellen hebben aanmaakfunctie van collageen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overbrengen van kracht van de spier naar het bot. 1 cm² kan kg dragen. Type 3 minder kwaliteit. - Cellen hebben aanmaakfunctie van collageen"

Transcriptie

1 Peesaandoeningen Rik Dhollander n.a.v. voordracht Nele Mahieu, RUG 09/06/11 1) Opbouw en samenstelling : peesweefsel: De structuur tussen bot en spier Overbrengen van kracht van de spier naar het bot Bestanddelen: - Collageenweefsel type 1 sterk en krachtig 1 cm² kan kg dragen Type 3 minder kwaliteit Afhankelijk van localisatie en functie Maar ook van degeneratief proces - Cellen hebben aanmaakfunctie van collageen - Grondsubstantie zeer veel water Steungevende en glijfunctie (smering)

2 2) Mechanische karakteristieken A) De stress straincurve: belasting - belastbaarheid Is het mechanisch kenmerk dat ontstaan geeft aan een peesletsel: Onze dagelijkse sport situeert zich in een aanvaardbare belastingszone van 4 % deformatie met bijhorende traumata. Bij een normaal herstel volgt een toename van peesvolume en rekbaarheid Bij te grote deformatie en onvoldoende herstel komt men tot een peesletsel. Het collageen neemt af en de belastbaarheid daalt. B) De functie van het peesweefsel: Concentrisch: De spier werkt als een krachtoverbrenger. Delen van het skelet worden naar mekaar toe gebracht. Excentrisch: Een verlenging van de collageenvezels doet zich voor en er wordt potentiële energie opgeslagen in de pees. Stretch-shortening cycle: Een concentrische spieractiviteit na een excentrische beweging leidt tot winst. De pees moet dus sterk en elastisch zijn. Cfr een veer: Ze indrukken geeft opslag van energie, ze loslaten geeft een teruggave van de opgeslagen elastische energie in mechanische arbeid. C) Invloed van oefening (belasting) op het peesweefsel Vroeger dacht men dat de pees niet sterker kon gemaakt worden. Nu stelt men dat men de pees kan trainen in elasticiteit en omvang en dus in belastingsvermogen De pees heeft evenwel een laag metabolisme met trage doorbloeding.

3 3) De Peesaandoening: Een optimale belasting geeft een aanpassing van de pees. Een voorwaarde is dat deze geleidelijk opgevoerd wordt naar een optimale belasting. Overbelasting leidt tot ontaarding van de pees De pees degenereert in 3 stappen: Met evenwel een afwezigheid van inflammatoire cellen. Tendinitis is dus een fout begrip. We spreken over tendinopathie. Fase 1: De reactieve tendinopatie: Te grote belasting geeft een probleem: - Plotse stijging van activiteit (intensiteit, duur, frequentie) - Plotse verandering van activiteit - Extrincieke verandering: ondergrond, schoeisel Typisch is de opgezette pees (acute fase) De cellen nemen toe en zwellen. Behandeling bestaat erin de overbelasting weg te halen: leidt tot herstel. Fase 2: Dysrepair De pees krijgt geen kans tot heling. Deze faalt. De wanorde in de structuur van de collageencellen neemt toe, De grondsubstantie (water) neemt toe De pees verzwakt

4 Fase 3: Degeneratief proces - De collageenbundels liggen na herhaalde en niet herstelde microtraumata verstoord en ongestructureerd. Men ziet een verder gaande degeneratieve tendens in de pees - De collageencellen van het type 1 verminderen. Deze van het type 3 (mindere kwaliteit) vermeerderen. - Er treedt een sterk wisselende densiteit op in de vezels met geleidelijk optredende neovascularisaties en uiteindelijk celdood. Vaak bij de oudere patiënt De klachten gaan meer op en af, geen acute klachten Ook de zwelling is in vele gevallen weggevallen. Soms is geen herstel meer mogelijk wat uiteindelijk tot ruptuur kan leiden. Het algemeen principe is dat aangepaste belasting leidt tot herstel en versterking. Maar, hoe verder het degeneratief proces gevorderd is, hoe moeilijker het herstel wordt. Opm: T.h.v. de pees-bot overgang speelt vaak een compressiefactor. Indien mogelijk is dorsiflectie dan aangewezen.

5 4) Pijn: Over het ontstaan en verloop van pijn tast men nog grotendeels in het duister. Pijn blijkt o.h.a. een zeer onbetrouwbare parameter, vooral de afwezigheid ervan. Maar vanwaar komt ze en wat is de betekenis ervan? Er is geen ontsteking. Dus is er ook geen ontstekingspijn. In fase 1 kan de pijn acuut zijn ook al is er dan nog geen degeneratie. In fase 3 is de pijn vaak slechts sluimerend en dus misleidend. Blijkt dat pijn in fase 3 meestal voorkomt bij neovascularisaties. Maar dat is ook niet altijd zo. Scleroserende injecties van de neovascularisaties doen vaak de pijn dalen. Anderzijds kunnen neovascularisaties kunnen zich ook bij een normaal helingsproces voordoen en dit zonder dat er pijn bij voorkomt. Blijkt ook dat er zich op het vlak van de neurostransmitters fenomenen voordoen die samengaan met pijn. We weten wel dat peespijn niet uitstraalt, dat ze evenredig is met de mate van overbelasting Maar altijd opletten bij de interpretatie van pijn: - Soms blijkt de peesstructuur verstoord zonder dat er pijn of andere symptomen voorkomen. - Soms zijn er zelfs kleine rupturen zonder dat er pijn gevoeld wordt. - Anderzijds zijn er bij alle rupturen tekens van degeneratie. - Het wegnemen van pijn kan misleiden en zo leiden tot herval.

6 5) Behandeling: A) Methodes Relatieve rust: In eerste fase zeer belangrijk. Recuperatie moet mogelijk gemaakt worden. Absolute rust: is katabolisch., Doet de normale metabolische activiteit afnemen. De proteïneproductie valt stil, de structuureigenschappen verslechten. Immobilistatie werkt als overbelasting en doet het degeneratief proces verder lopen. U.S., Laser, Electro: geen evidentie van verbetering. Bij dieren wordt wel een lichte verbetering van de collageensynthese vastgesteld. Bij mensen is dit niet aangetoond. IJs: helpt niet. Werkt wel pijnstillend, maar verlaagt het metabolisme in de pees. Warmte: contrageïndiceerd. NSAID : non steroid anti-inflammatoir drug: Aangezien er geen inflammatie is, heeft dit geen zin. Wel schadelijke nevenwerkingen aan nieren en maag. Corticosteroieden: geen bewijs van heling. In fase 1 kan eenmalig, goed gedoseerde corticotoepassing op korte termijn verbetering geven (3 d rust nadien is wel noodzakelijk). Op lange termijn is het resultaat slechter. Er komen dan meer rupturen voor. Een mogelijkheid is wel de injectie paratendineus te geven.

7 Diepe dwarse fricties: geen bijkomende significante vermindering van de symptomen. Idem voor de Mill s manipulation. Cyriax geeft geen betere resultaten dan placebo. Kan misschien wel zinvol zijn bij degeneratieve peesaandoeningen. Shock wave ther: (Hoog energetische geluidsgolven) Er is een groot verschil in werking van de toestellen. Sommige werken nauwelijks. Bovendien is het onderliggend mechanisme niet duidelijk. Men bekomt soms goede resultaten bij type 3. Maar dit is dan ook als laatste hulpmiddel vnl bij calcificaties. O.H.a. werkt het niet beter dan placebo. Scleroserende injecties: Kunnen neovascularisaties onschadelijk maken. Dus enkel zinvol in fase 3. Sommigen zeggen dat het prikken op zich de pees opnieuw gaat stimuleren Chirurgie: (surgical debridement) : reinigen en losmaken van de pees in de peesschede. Geldt als laatste optie. Complicaties zijn altijd mogelijk. In principe moet men 6 m concervatief werken alvorens over te gaan tot chirurgie. Toch zijn er goede slaagkansen (70 à 80%) Na de chirurgie zorgen voor geleidelijke functionele opbouw. Inlegzooltjes of schoenaanpassingen: Inwerken op voetafrol en statiek blijkt zeer belangrijk. Pronatie- of supinatieondersteuning kan zeer zinvol zijn alsook rekening houden met andere externe elementen als progressieve opbouw en ondergrond.

8 Oefentherapie: Het grote principe is: Blijven bewegen! Belasting moet normaal gezien leiden tot positieve adaptatie van de pees. Over-load is evenwel een sterk bepalende factor voor peesaandoeningen (duur, intensiteit, frequentie) - Stretch-shorten-cycle (het repetitieve ervan) geeft de grootste belasting. Nochtans is deze in de sport noodzakelijk De geleidelijke opbouw is essentieel. - De pees belasten in de verlengde toestand is zeer belastend: Dit is voor elke sport specifiek - Explosiviteit, de snelheid van de contractie, is een meebepalende factor. - Kortere pezen zijn meer kwetsbaar dan lange - Compressie (wringing out) is een bepalende factor Bij tenniselleboog of patellapees kunnen bandjes gebruikt worden om de compressie te verleggen. Het aanbrengen ervan moet wel kortbij de insertie van de pees. Opgelet! De techniek van excentrische contractie mag niet tot compressie leiden. Laat daarom de hiel niet lager zakken dan horizontaal. - Werk traag en geleidelijk aan. Balanceer tussen collageenafbraak en opbouw. Reken op een oefenperiode van 6 tot 12 weken. - Excentrische contracties zijn enkel zinvol in fase 3 (degeneratieve fase) B) Behandeling per fase 1) definieer de pees als oorzaak van de last 2) Bepaal de fase waarin de tendinopathie is geraakt: (anamnese, echo, scanning) En kom tot een passende behandeling:

9 Fase 1 (reactieve tendinopathie) Relatieve rust, kalmeer de pees Excentrische training is in deze fase tegenaangewezen. Externe omstandigheden aanpassen (ondergrond, schoenen, frequentie) Risicofactoren zijn een slechte techniek en statiek Kine: Belasting Belastbaarheid begeleiden Algemene mobiliteit bewaren: fietsen, zwemmen Verhogen van belastbaarheid: Door de pees progressief sterk en elastisch te maken Door uni- of bipodaal te werken Door toename van duur, frequentie, snelheid en belasting Fase 2 (dysrepair) Peesbelasting zeer geleidelijk en onder de belastingsgrens opvoeren Fase 3 (degeneratieve fase) excentrische contracties mogen nu uitgevoerd worden. 3 x 12 beurten per sessie In 3 d cycle: high, medium, low load Concentrisch langs goede kant Pijn tijdens de sessie mag, maar moet daags nadien verdwenen zijn. Bij neovascularisaties : sclerosering Bij celdood: Alles mag nu geprobeerd worden om de cellen te prikkelen Laatste optie: chirurgie (shockwave, prikken, fricties)

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie

Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie Achillodynie, Achillespeesklachten, Achillotendinopathie De grootste en sterkste pees van het lichaam, de Achillespees is een kwetsbare plek. Achillespeesklachten vormen 6,5-11% van de blessures bij hardlopers.

Nadere informatie

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure

Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Behandeling, oefeningen, symptomen en herstel van een achillespeesblessure Ondanks dat de achillespees de grootste en sterkste pees van het menselijke lichaam is blijft een achillespeesblessure een van

Nadere informatie

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) TENNISELLEBOOG (EPICONDYLITIS LATERALIS) WAT IS EEN TENNISELLEBOOG? Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Een tenniselleboog is een degeneratieve

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN.

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN. FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN. Winter, 2014 BLOK 8, door: Gerard Koel. Tendinopathie. Wat verstaan we onder een tendinopathie? Indeling in tendinopathie. 1. Extern

Nadere informatie

Peesaandoeningen I Inleiding

Peesaandoeningen I Inleiding Peesaandoeningen I Inleiding Wat is een pees? Pezen zorgen voor de aanhechting van een spier op een vast punt in het lichaam. Meestal betreft dit een botstuk. De overgang van de spier naar de pees is geleidelijk

Nadere informatie

Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG. P. van der Tas & J.M.

Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG. P. van der Tas & J.M. Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG Stadtlohnallee 2 7595 BP Weerselo Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561 BE Deurningen Telefoon

Nadere informatie

Revalidatie bij tendinopathieklachten Een (sport)kinesitherapeutische benadering Drs. Jo Verschueren

Revalidatie bij tendinopathieklachten Een (sport)kinesitherapeutische benadering Drs. Jo Verschueren Revalidatie bij klachten Een (sport)kinesitherapeutische benadering 02.06.2018 Drs. Jo Verschueren Drs. Jo Verschueren 2 Inhoud Tendinopathie in de klinische praktijk WAAROM komen de klachten terug? WAAROM

Nadere informatie

Tendinopathie Chronische peesklachten

Tendinopathie Chronische peesklachten Tendinopathie Chronische peesklachten Orthopedisch Centrum Máxima Uw specialist heeft bij u een tendinopathie vastgesteld U leest in deze brochure: wat is tendinopathie; hoe ontstaat tendinopathie; wat

Nadere informatie

woensdag 17 oktober 12 Dr. Catherine Gorris Fysische Geneeskunde en Revalidatie h.-hartziekenhuis Lier Symposium peesletsels 13/10/2012

woensdag 17 oktober 12 Dr. Catherine Gorris Fysische Geneeskunde en Revalidatie h.-hartziekenhuis Lier Symposium peesletsels 13/10/2012 Dr. Catherine Gorris Fysische Geneeskunde en Revalidatie h.-hartziekenhuis Lier Symposium peesletsels 13/10/2012 ESWT-behandeling van peesletsels Wat zijn de beste indicaties? ESWT: Inhoud Omschrijving

Nadere informatie

Peespathologie in de knie.

Peespathologie in de knie. Peespathologie in de knie. Dr. Frank Verheyden Heilig Hart Ziekenhuis Lier Peespathologie in de knie. Patellapeestendinitis. Tendinitis van de ganzevoet. Peespathologie in de knie. Patellapeestendinitis.

Nadere informatie

Achillespees ontsteking

Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking Achillespees ontsteking (tendinitis) is een veel voorkomende aandoening die pijn veroorzaakt aan de achterzijde van het been vlak boven de hiel. De achillespees is de grootste en

Nadere informatie

Sportletsels bij wielrenners Sportletsels bij wielrenners. Acute letsels >> val of botsing. Hoofdletsel 22 % Knie Arm 50 %

Sportletsels bij wielrenners Sportletsels bij wielrenners. Acute letsels >> val of botsing. Hoofdletsel 22 % Knie Arm 50 % Sportletsels bij wielrenners Sportletsels bij wielrenners Acuut Chronisch Dr.F.Nelde Fysische geneeskunde en Revalidatie Sportgeneeskunde Acute letsels >> val of botsing Hoofdletsel 22 % Knie Arm 50 %

Nadere informatie

SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL Sander van den Heuvel

SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL Sander van den Heuvel SPORT- EN PEESLETSELS VAN DE VOET EN ENKEL 02.06.2018 Sander van den Heuvel AANDOENINGEN VAN DE ACHILLESPEES Pees genoemde naar ACHILLES uit de HOMERUS van ILIAS de Griekse held werd dodelijk getroffen

Nadere informatie

Indelingen in peesletsels. Tweede bijeenkomst 2013 van het SNT / blok 8 SCH combi cursus. 7 december 2014, Saxion Hogeschool Enschede.

Indelingen in peesletsels. Tweede bijeenkomst 2013 van het SNT / blok 8 SCH combi cursus. 7 december 2014, Saxion Hogeschool Enschede. Indelingen in peesletsels. Tweede bijeenkomst 2013 van het SNT / blok 8 SCH combi cursus. 7 december 2014, Saxion Hogeschool Enschede. Nieuwe klassering peesletsels. PATHOFYSIOLOGIE LOKAAL LETSEL : MACROSCOPISCH

Nadere informatie

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet

Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet G. A. Matricali, MD. PhD. Foot & Ankle Surgery Diabetic Foot Clinic UZ Leuven KU Leuven Weekdelen problemen rond enkel en achtervoet Zeer frequent (ook in 3

Nadere informatie

Behandeling van peesletsels in het bovenste lidmaat. Prof. dr. G. Stassijns Fysische Geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014

Behandeling van peesletsels in het bovenste lidmaat. Prof. dr. G. Stassijns Fysische Geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014 Behandeling van peesletsels in het bovenste lidmaat Prof. dr. G. Stassijns Fysische Geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014 Pathofysiologie Behandelingen Tendinopathie Is het nu Of tendinopathie inflammatie

Nadere informatie

Peesletsels in de dagelijkse praktijk

Peesletsels in de dagelijkse praktijk Peesletsels in de dagelijkse praktijk Symposium Orthopedie 10 december 2016 Sam Hendrix Fysische Geneeskunde & Revalidatie STZH Indeling 1. Achillespeesklachten 2. Pijn onder de voet 3. Chronische enkelklachten

Nadere informatie

Tijdlijn Totale Knieprothese:

Tijdlijn Totale Knieprothese: Tijdlijn Totale Knieprothese: Rehabilitatieproces en kinesitherapie Voor een optimaal herstel zijn rehabilitatie en revalidatie van groot belang. Het doel: de patiënt zo snel mogelijk zijn actieve levensstijl

Nadere informatie

Nieuwe inzichten in de behandeling van peesproblemen Bert van Essen, sportarts SportMáx Maarten-Jan van den Braak, sportfysiotherapeut SportMáx

Nieuwe inzichten in de behandeling van peesproblemen Bert van Essen, sportarts SportMáx Maarten-Jan van den Braak, sportfysiotherapeut SportMáx Nieuwe inzichten in de behandeling van peesproblemen Bert van Essen, sportarts SportMáx Maarten-Jan van den Braak, sportfysiotherapeut SportMáx 9 november 2013, looptrainersdag Nijmegen Inhoud achillespeesblessures

Nadere informatie

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN TJITTE KAMMINGA fysiotherapeut/manueel therapeut docent fysiotherapie HS-Leiden blessurehersteltrainer Haagatletiek auteur: Hardlopen zonder blessures BLESSURE-ABC EN OEFENVORMEN

Nadere informatie

Sportblessures anno 2015

Sportblessures anno 2015 Sportblessures anno 2015 Dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht UMC+ Vakgroepen Epidemiologie en Chirurgie SportmedischAdviescentrumMaastricht Presentatie Gezondheidsuniversiteit, 10 juni 2015 INHOUD

Nadere informatie

Overbelastingsblessures van de knie. Beleid bij topsporters

Overbelastingsblessures van de knie. Beleid bij topsporters Overbelastingsblessures van de knie Beleid bij topsporters Lateraal Tractus ileotibialis frictie syndroom Degeneratieve laterale meniscuslaesie Strain/tendinopathie biceps femoris LCL-laesie Entrapment

Nadere informatie

Overbelastingsblessures van onderbeen en knie. Robert van Oosterom, sportarts 11 januari 2012

Overbelastingsblessures van onderbeen en knie. Robert van Oosterom, sportarts 11 januari 2012 Overbelastingsblessures van onderbeen en knie Robert van Oosterom, sportarts 11 januari 2012 Inleiding Overbelastingsblessures van het onderbeen: o algemeen o Achillespees Overbelastingsblessures van

Nadere informatie

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten.

Artrose knie. Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Artrose knie Wat is artrose? Artrose is een aandoening die voor kan komen bij één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt

Nadere informatie

Stress Fracturen van de voet en enkel

Stress Fracturen van de voet en enkel Stress Fracturen van de voet en enkel Een stress fractuur is een kleine scheur in een bot. Stress fracturen worden vaak veroorzaakt door overbelasting, zoals bij sporten met grote consequenties voor de

Nadere informatie

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose

Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Artrose Bewegen bij heup- en knieartrose Tips om zelf uw klachten te verminderen en informatie over wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen Speciaal voor mensen met artrose is in diverse fysiotherapiepraktijken

Nadere informatie

Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen

Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen Een blessure aan de binnenkant van het onderbeen Dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht UMC+ Vakgroepen Epidemiologie en Chirurgie Sportmedisch Adviescentrum Maastricht TWEE CASUS Casus 1 De 36-jarige

Nadere informatie

Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan

Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan BRENGT GEZONDHEID IN BEWEGING Hardlopen Veel voorkomende blessures en het voorkomen ervan In samenwerking met: Wie zijn wij? MERAS Fysiotherapie Jeroen Panhuizen - Sportfysiotherapeut Ruud Huijbregts -

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Afdeling: Onderwerp: Orthopedie 1 Blessure aan de achillespees De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze

Nadere informatie

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten Achillespeesklachten De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest u over de mogelijkheden van behandeling

Nadere informatie

Instructiefolder achillespeesklachten

Instructiefolder achillespeesklachten Instructiefolder achillespeesklachten Informatie voor patiënten F1105-3430 juli 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Rotator cuff scheur. Orthopedie

Rotator cuff scheur. Orthopedie Rotator cuff scheur Orthopedie Inhoudsopgave Rotator cuff scheur...4 Oorzaken...4 Klachten...5 Diagnose en onderzoek...5 De behandeling...6 De operatie...6 Na de operatie...7 Complicaties...8 Contact...9

Nadere informatie

I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT.

I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT. I.J.J.C.M. Naalden, MSc. J.J.C. de Wolf, MMT. Introductie SMC Rijnland Jeugdsport in Nederland Epidemiologie van sportblessures Ontstaan van blessures Trainingsprogramma: INT-training Rol van de trainer/coach

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor)

Sportgeneeskunde. Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Sportgeneeskunde Fasciïtis plantaris (hielpijnsyndroom, hielspoor) Algemeen Deze folder geeft u informatie over Fasciïtis plantaris ook wel bekend als hielpijnsyndroom of hielspoor. Bouw en functie De

Nadere informatie

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie)

1 Teenstand vanaf vlakke ondergrond. 2 Band training achillespees. 3 Teenstand op traptrede (gestrekte knie) Pagina 1 van 5 Bij welke blessures werkt deze oefentherapie? Deze oefentherapie is effectief bij kuit, enkel, scheenbeen en fascia plantaris klachten. De fascia plantaris is de grote pees in de voetzool

Nadere informatie

Sinds drie weken bestaande pijn aan beide achillespezen bij een 61-jarige prednisongebruiker*

Sinds drie weken bestaande pijn aan beide achillespezen bij een 61-jarige prednisongebruiker* j1 Sinds drie weken bestaande pijn aan beide achillespezen bij een 61-jarige prednisongebruiker* Koos van Nugteren Een 61-jarige man kocht enkele maanden geleden een paar nieuwe schoenen die hem, nadat

Nadere informatie

Ace of Brace? Blessurepreventie in tennis. Babette Pluim, sportarts Bondsarts KNLTB

Ace of Brace? Blessurepreventie in tennis. Babette Pluim, sportarts Bondsarts KNLTB Ace of Brace? Blessurepreventie in tennis Babette Pluim, sportarts Bondsarts KNLTB Langer leven: ga tennissen! Waarom praten we over blessurepreventie? Blessures en gezondheidsklachten belangrijkste reden

Nadere informatie

Patellapees tendinopathie

Patellapees tendinopathie Patellapees tendinopathie R.J. de Vos MD, PhD Sportarts en post-doc onderzoeker Erasmus MC Universitair Medisch Centrum r.devos@erasmusmc.nl @rj_devos Erasmus MC Universitair Medisch Centrum Rotterdam

Nadere informatie

De meerwaarde van een dynamische ganganalyse

De meerwaarde van een dynamische ganganalyse De meerwaarde van een dynamische ganganalyse Info-avond 18/12/2012 Lieselot Verpoest Robin Declerck Marleen Vandewalle 1. Anatomie Complex geheel van botten, spieren en gewrichtsbanden De 3 bogen van de

Nadere informatie

Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen

Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen sterk in beweging! De patiënten die we met echografie en shockwave behandelen, zijn over het algemeen erg tevreden

Nadere informatie

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga

Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga Hielspoor, wat spoort er niet? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen zonder

Nadere informatie

Stretchen: theorie en praktijk

Stretchen: theorie en praktijk Stretchen: theorie en praktijk Studiedag VAT 4 oktober 2014 Fabienne Van De Steene Studiedag VAT 4 okt 14 2 Studiedag VAT 4 okt 14 3 1 Take home message Studiedag VAT 4 okt 14 4 Studiedag VAT 4 okt 14

Nadere informatie

Casus. Achillespeesklachten. Differentiaal diagnose. Anatomie. Rhijn Visser Sportarts

Casus. Achillespeesklachten. Differentiaal diagnose. Anatomie. Rhijn Visser Sportarts Casus Achillespeesklachten Rhijn Visser Sportarts Peter, een 35-jarige lange afstandloper, bezoekt het spreekuur. Hij heeft sinds 4 maanden geleidelijk toenemende last in de achillespeesregio. Hij is bang

Nadere informatie

radiale ESWT praktijkrichtlijn Toepassing van radiale extracorporale shockwave therapie bij tendinopathie

radiale ESWT praktijkrichtlijn Toepassing van radiale extracorporale shockwave therapie bij tendinopathie radiale ESWT praktijkrichtlijn Toepassing van radiale extracorporale shockwave therapie bij tendinopathie Opdrachtnemers Thomas Hamersma Thomas.hamersma@hva.nl Erik Hopman Erik.hopman@hva.nl Opdrachtgever

Nadere informatie

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen Ontstekingsreuma Ontstekingen aan de gewrichten Artrose Gewrichtsslijtage Weke-delenreuma Klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat

Nadere informatie

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN KRAAKBEEN BEHANDELING FEMUR MICROFRACTUUR

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN KRAAKBEEN BEHANDELING FEMUR MICROFRACTUUR KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN KRAAKBEEN BEHANDELING FEMUR MICROFRACTUUR NAAM PATIENT: Datum: Aantal sessies: 60 Sessies per week: 3-5/week Gangrevalidatie: 0-4 weken postoperatief: stappen met

Nadere informatie

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt

Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures. Rode vlek is de plaats waar de pijn gevoeld wordt Dr Steven Claes: 5 meest voorkomende lopersblessures Running & Co, november 2018 Dokter Claes was een spreker op de Running & Co dag van de VAL in Herentals. Hij belichte 5 blessures die het meest voorkomen

Nadere informatie

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament.

Graad 1 verzwikking: Lichte overrekking en geringe beschadiging van de vezels (fibrillen) van het ligament. Verstuikte enkel Een verstuikte enkel is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 25.000 mensen per dag maken dat mee. Enkel verstuikingen komen voor bij atleten en bij niet atleten, bij kinderen en volwassenen.

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG ELLEBOOG KLACHTEN EN KITESURFEN ELLEBOOGKLACHTEN BIJ KITESURFEN Kitesurfen is een sport waarbij veel blessures voorkomen. Zo komen binnen het kitesurfen

Nadere informatie

REVALIDATIESCHEMA SCHOUDER

REVALIDATIESCHEMA SCHOUDER REVALIDATIESCHEMA SCHOUDER DECOMPRESSIE CUFF HECHTING BANKART EN LATARJET HECHTING SCHOUDERPROTHESE DOEL Goed functionerende, pijnvrije schouder via een schema volgens fases met vooropgestelde milestones

Nadere informatie

Ingeklemde zenuw in de pols. Carpal tunnel syndroom

Ingeklemde zenuw in de pols. Carpal tunnel syndroom Ingeklemde zenuw in de pols Carpal tunnel syndroom Inhoudsopgave Wat is het carpal tunnel syndroom... 1 Waardoor wordt het veroorzaakt... 2 Klachten... 2 Diagnose... 3 Behandeling... 3 Tot slot... 5 Wat

Nadere informatie

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, )

Een acuut letsel is een blessure die plots op treed (bvb een enkel verzwikking, een spierscheur, ) Sporten is hoe dan ook gezond, maar brengt ook een verhoogd risico op bepaalde letsels met zich mee. Er zijn echter enkele aandachtspunten en preventie oefeningen die dit risico sterk kunnen verlagen.

Nadere informatie

Rotator cuff scheur. De meeste scheuren treden op in de supraspinatus maar andere delen van de pees kunnen ook zijn aangedaan.

Rotator cuff scheur. De meeste scheuren treden op in de supraspinatus maar andere delen van de pees kunnen ook zijn aangedaan. Rotator Cuff Scheur Rotator cuff scheur Inleiding Een rotator cuff scheur is een vaak voorkomende oorzaak van pijn en ongemak in de schouder bij een volwassene. De rotator cuff bestaat uit 4 spieren en

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Update schouderpathologie 2013

Update schouderpathologie 2013 Update schouderpathologie 2013 Symposium orthopedie Sint-Truiden 30 november 2013 Vanessa Vleugels Kinesitherapeut- revalidatie Pathologie RC RC is kwetsbaar voor peesletsels: a) overbelasting of overuse

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Blessures: een introductie

Blessures: een introductie Blessures: een introductie Onlangs kon men in het nieuws horen dat er steeds meer blessures zijn bij jonge sportertjes. Vele sporters jonger dan 10 jaar lopen blessures op. Het gaat dan voornamelijk om

Nadere informatie

Tendinopathie. Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie

Tendinopathie. Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie Tendinopathie Dr. Bert Bogaert Fysische geneeskunde en revalidatie Tendinopathie Definitie / terminologie Epidemiologie Pathofysiologie Diagnose Definitie / terminologie Tendinose = peesdegeneratie Tendinopathie

Nadere informatie

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz

De hand en pols Sport en peesletsels Gertjan Schmitz De hand en pols Sport en peesletsels 02.06.2018 Gertjan Schmitz Inhoud Voetbal Volleybal/korfbal/basketbal Wielrennen en mountainbiken Tennis en badminton Golf Skiën Boxen 2 Voetbal Letsels ontstaan door

Nadere informatie

Dutch Hamstring Injection Therapy Study. Guus Reurink Arts-onderzoeker Bewegingswetenschapper

Dutch Hamstring Injection Therapy Study. Guus Reurink Arts-onderzoeker Bewegingswetenschapper Dutch Hamstring Injection Therapy Study Guus Reurink Arts-onderzoeker Bewegingswetenschapper Even voorstellen Guus Reurink arts-onderzoeker Dutch HIT studie 24-11-2011 Hamstring injury Hamstringblessure

Nadere informatie

Mobiliteit (3x/d brace los voor oefenen):

Mobiliteit (3x/d brace los voor oefenen): KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN KRAAKBEEN BEHANDELING PATELLA / TROCHLEA MICROFRACTUUR NAAM PATIENT: Datum: Aantal sessies: 60 Sessies per week: 3-5/week Gangrevalidatie: Met de brace gefixeerd

Nadere informatie

Inhoudsopgave Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 Doel... 2 Toepassingsgebied... 2 Werkwijze/ Uitvoering... 2

Inhoudsopgave Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 Doel... 2 Toepassingsgebied... 2 Werkwijze/ Uitvoering... 2 Inhoudsopgave 1. Titel Schouder, Protocol na bicepstenotomie... 2 2. Doel... 2 3. Toepassingsgebied... 2 4. Werkwijze/ Uitvoering... 2 4.1. Behandeling... 2 4.2. Controle/ Nazorg... 5 1. Titel Schouder,

Nadere informatie

DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR. Praktische informatiegids

DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR. Praktische informatiegids DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling voor een scheur van de achillespees en bevat alle informatie over het

Nadere informatie

Tijdlijn Totale Heupprothese:

Tijdlijn Totale Heupprothese: Tijdlijn Totale Heupprothese: Rehabilitatie proces en kinesitherapie Voor een optimaal herstel zijn rehabilitatie en revalidatie van groot belang. Het doel: de patiënt zo snel mogelijk zijn actieve levensstijl

Nadere informatie

Inleiding. Wat is een tenniselleboog?

Inleiding. Wat is een tenniselleboog? Tenniselleboog Inleiding De tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening die bij iedereen kan optreden. Door pijn ontstaat een lastig probleem bij dagelijkse bezigheden en bij het werk, zelfs het

Nadere informatie

Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS

Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS Blessure preventie hardlopen: BELASTING - BELASTBAARHEID in BALANS 05-11-2016 VOORSTELLEN Bert van Essen Sportarts gedurende 25 jaar Eindhoven, Sportmax Op buitenpoli van Maxima Medisch Centrum (MMC) in

Nadere informatie

Sportblessures anno 2015

Sportblessures anno 2015 Sportblessures anno 2015 Dr. Fred Hartgens, sportarts Maastricht UMC+ Vakgroepen Epidemiologie en Chirurgie Sportmedisch Adviescentrum Maastricht Presentatie Gezondheidsuniversiteit, 10 juni 2015 INHOUD

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen tendinose

Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen tendinose Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen tendinose Orthopedische casuïstiek Onderzoek en behandeling van peesaandoeningen tendinose Redactie: Dos Winkel Met bijdragen van: Paul van der Tas Bohn Stafleu

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: CROSSFIT BLESSURES CROSS FIT BLESSURES U heeft een Crossfitblessure opgelopen, wat nu? De folder die voor u ligt is bedoeld om u informatie te verschaffen over de aanpak

Nadere informatie

Pathologie van de cuff: nieuwe ontwikkelingen in kliniek en onderzoek

Pathologie van de cuff: nieuwe ontwikkelingen in kliniek en onderzoek Pathologie van de cuff: nieuwe ontwikkelingen in kliniek en onderzoek 26 oktober 2011 D.F.P. Van Deurzen Orthopedisch chirurg Overzicht 1. Anatomie 2. Biomechanica 3. Tendinopathie 4. Rotator cuff ruptuur

Nadere informatie

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis Tenniselleboog Laterale epicondylitis Inhoudsopgave Wat houdt het in?... 1 Waardoor ontstaat het?... 1 Symptomen... 2 Behandeling... 2 Wat houdt het in? Een laterale epicondylitis, beter bekend onder

Nadere informatie

EFA Target Product Aanpak Marketing Onderscheidend Besluit

EFA Target Product Aanpak Marketing Onderscheidend Besluit Wij zijn een alliantie van fitness clubs met de grootste expertise op het gebied van fitness en fysieke herconditionnering. Wij voeren permanent wetenschappelijk onderzoek naar oefenmethodes en trainingsprogramma

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Spoedeisende Hulp Gescheurde achillespees i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur). In deze folder leest u op welke manier een gescheurde

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Achillespeesruptuur

PATIËNTEN INFORMATIE. Achillespeesruptuur PATIËNTEN INFORMATIE Achillespeesruptuur Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over een achillespeesruptuur en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden.

Nadere informatie

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga

DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga DE KUITBLESSURE: EEN PROBLEEMGEVAL? Tjitte Kamminga TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen

Nadere informatie

Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen

Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen Echografie en shockwave: de ideale combinatie om van je (chronische) pijn af te komen sterk in beweging! De patiënten die we met echografie en shockwave behandelen, zijn over het algemeen erg tevreden

Nadere informatie

Achillespeesontsteking. Orthopedie

Achillespeesontsteking. Orthopedie Achillespeesontsteking Orthopedie Achillespeesontsteking Wat is de Achillespees? De Achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Rechtervoet

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5

Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 Trainingsschema voor gevorderden: Week 5 (60) = 60% maxhf) min rust = wandelen of rustig lopen Week 5 Do 31 maart: 5 x 7min (60,70,60,70,60) 1min rust Vrij 1 april: rustdag Za 2 april: 5 x 8min (60,70,60,70,60)

Nadere informatie

LEEF en BEWEEG! Behandelingsschema. Artroseraadgever voor patiënten. Artrose in kleine en grote gewrichten en de behandeling ervan met

LEEF en BEWEEG! Behandelingsschema. Artroseraadgever voor patiënten. Artrose in kleine en grote gewrichten en de behandeling ervan met Behandelingsschema Naargelang het gewricht of de graad van artrose krijgt u één of meerdere injecties met OSTENIL, OSTENIL PLUS of OSTENIL MINI. Hier afscheuren Artroseraadgever voor patiënten 1. Injectie

Nadere informatie

Vaak spelen er verschillende oorzaken een rol. Het is belangrijk al deze oorzaken zo goed mogelijk mee te nemen in het behandelplan.

Vaak spelen er verschillende oorzaken een rol. Het is belangrijk al deze oorzaken zo goed mogelijk mee te nemen in het behandelplan. Pezen-spreekuur achillespees - knieschijfpees - hielspoor - tennis- of golferselleboog - lopersknie - liesklachten - peesontsteking schouder - scheenbeenklachten 2 Peesproblemen komen vaak voor en zijn

Nadere informatie

Hielspoor /Fasciitis plantaris

Hielspoor /Fasciitis plantaris Hielspoor /Fasciitis plantaris U wordt behandeld voor de klachten aan uw voet(en). De aandoening heeft diverse benamingen: hielspoor, hielpijn, plantaire fasciitis, peesplaatonsteking van de voet. De correcte

Nadere informatie

Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB

Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB Stretching waar ben ik mee bezig????? Fabienne Van De Steene Revaki UGent Sportkine UZ Gent Red Flames- KBVB Take home message dag van de trainer 13-12-14 2 Doel sporten: prestatie Kracht Lenigheid Snelheid

Nadere informatie

ECU tendinitis & luxatie

ECU tendinitis & luxatie RKZ Afdeling Handchirurgie ECU tendinitis & luxatie informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Reconstructie van de voorste kruisband

Reconstructie van de voorste kruisband Reconstructie van de voorste kruisband RECONSTRUCTIE VAN DE VOORSTE KRUISBAND INLEIDING Uw knie is niet stabiel. De orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van de knie te vervangen

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof

H.341878.0415. Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof H.341878.0415 Spataderbehandeling door middel van inspuiten vloeistof Inleiding U heeft samen met uw arts besloten om uw spataderen te laten behandelen. Dit is de spataderbehandeling door middel van inspuiten

Nadere informatie

RKZ Afdeling Handchirurgie. Triggerfinger. informatie voor patiënten.

RKZ Afdeling Handchirurgie. Triggerfinger. informatie voor patiënten. RKZ Afdeling Handchirurgie Triggerfinger informatie voor patiënten T: 0251-265355 plstsec@rkz.nl www.afdelinghandchirurgie.nl Informatiefolder De informatie in deze folder is een aanvulling op het consult

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Lage rugpijn. Kan acupunctuur helpen? Lage rugpijn is één van de meest voorkomende pijnklachten in onze maatschappij. Ze is

Lage rugpijn. Kan acupunctuur helpen? Lage rugpijn is één van de meest voorkomende pijnklachten in onze maatschappij. Ze is Lage rugpijn Kan acupunctuur helpen? Lage rugpijn is één van de meest voorkomende pijnklachten in onze maatschappij. Ze is verantwoordelijk voor vele duizenden uren van arbeidsongeschiktheid en voor het

Nadere informatie

Spasticiteit en Dystonie

Spasticiteit en Dystonie Spasticiteit en Dystonie Injectie met botulinetoxine A bij de behandeling van spasticiteit en dystonie Inleiding Er zijn verschillende neurologische aandoeningen waarbij spasticiteit en/of dystonie kunnen

Nadere informatie

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen]

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Door: Marjolein Stegeman Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Zo n 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn hiel, in 80%

Nadere informatie

Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg

Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg Haperende vinger (trigger finger) Behandeling door de plastisch chirurg Inleiding De plastisch chirurg heeft met u besproken dat u behandeld wordt aan uw haperende vinger, ook wel trigger finger genoemd.

Nadere informatie

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose?

snijlijn snijlijn Hebt u nog vragen? Artrose in de schouder Maak meer wetenschappelijk onderzoek mogelijk Wat is artrose? Schouderartrose Artrose in de schouder Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op

Nadere informatie

Chapter 7. Nederlandse samenvatting

Chapter 7. Nederlandse samenvatting Chapter 7 Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Lumbosacraal radiculair syndroom Het lumbosacraal radiculair syndroom is de aandoening die in de Nederlandse volksmond bekend staat als een

Nadere informatie

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES

BUILT FOR WORLD'S BEST HORSES Een nieuwe dimensie in pijntherapie voor dieren Q-line presenteert een nieuwe, niet-invasieve, behandeling die de genezing van ontstekingsprocessen snelwerkende ondersteunt. De Repuls Vet Rood licht stralingslamp

Nadere informatie

Stabiliteitstraining van de lage rug

Stabiliteitstraining van de lage rug Stabiliteitstraining van de lage rug De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Buik- en rugspieroefeningen worden veelvuldig toegepast in de behandeling bij

Nadere informatie