Factsheet. Sectorplan Voortgezet werkvermogen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Factsheet. Sectorplan Voortgezet werkvermogen"

Transcriptie

1 Factsheet Sectorplan Voortgezet werkvermogen Sectorplan Voortgezet werkvermogen Om knelpunten in de arbeidsmarkt van het voortgezet onderwijs op te lossen, hebben sociale partners een sectorplan Voortgezet werkvermogen voor het voortgezet onderwijs opgesteld. Het ministerie van SZW biedt cofinanciering voor de activiteiten uit dit sectorplan. Duurzame inzetbaarheid De nadruk in het Sectorplan-VO ligt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers in het voortgezet onderwijs. Onder het motto Samen voor Voortgezet Werkvermogen zijn er verschillende activiteiten in het plan opgenomen om dit te bereiken. De activiteiten uit het Sectorplan-VO zijn tot stand gekomen op basis van de Arbeidsmarktanalyse vo, het onderzoek naar De toekomstige arbeidsmarkt voor onderwijspersoneel en 19 deelplannen van scholen, besturen en samenwerkingsverbanden in het vo. Met ontwikkeling tot professionele leergemeenschap, inzet op onderwijskundige dialoog en persoonlijke loopbaanreflectie kunnen scholen werken aan: het hoge uitvalrisico van personeel onder meer door hoge werkdruk; het vitaal aan het werk houden/ de duurzame inzetbaarheid van werknemers; en verbetering van de loopbaanontwikkeling in het onderwijs. In dit factsheet vindt u een beschrijving van alle maatregelen uit het Sectorplan-VO. Informatie over de procedure voor het aanvragen van een maatregel vindt u in de Overeenkomst en in bijlage 2 bij de Overeenkomst. Projectperiode De looptijd van het sectorplan is van 1 mei 2015 tot en met 30 april Op dat moment dient de aanvrager ook alle activiteiten verantwoord te hebben. Aanvrager Aanvrager van een maatregel in het sectorplan is altijd een schoolbestuur of een gemachtigd hoofdaanvrager namens een samenwerkingsverband van schoolbesturen. Bedragen Alle genoemde bedragen in deze factsheet zijn inclusief btw. Daar waar in dit factsheet verletkosten subsidiabel worden genoemd, geldt als bekostigingsbasis: het individueel brutoloon van de betreffende werknemer (exclusief vakantiegeld) vermeerderd met 32%. In dit factsheet wordt gesproken over maximaal subsidiabele bedragen per maatregel. Deze zijn gebaseerd op een aanbestedingsprocedure bij een aantal dienstverleners, die die maatregel aanbieden. Op basis daarvan is een marktconforme prijs voor de verschillende maatregelen bepaald. Deze marktconforme prijs kan zijn begrensd door de door het Ministerie van SZW beschikbaar gestelde bedragen per maatregel.

2 Maatregel 1: scholing Doel van deze maatregel is om een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van een school tot professionele leergemeenschap. De invulling hiervan bestaat uit een 4-tal deelmaatregelen: 1a t/m 1d. Deelmaatregel 1a: Gesprekskringen en ontwikkelnetwerken in school Ervaring opdoen met het in gemeenschappelijkheid (leiding-medewerkers, medewerkers onderling) werken aan relevante thema s. De focus binnen de gesprekskringen ligt op onderwijskundige of organisatorische vraagstukken met bijzondere aandacht voor de professionele houding, professionele samenwerkingsrelaties en daartoe benodigde vaardigheden. Om de duurzaamheid van de maatregel te bevorderen, kan per school een aantal medewerkers opgeleid worden tot coach en wordt een aantal teamleiders geschoold op HR-vaardigheden. Beschrijving maatregel 1a1: Met ondersteuning van een externe procesbegeleider worden binnen (een onderdeel van) de school gesprekskringen/ontwikkelnetwerken opgericht over kwesties aangaande organisatie en kwaliteit van onderwijs. De vorm, inhoud en organisatie hiervan staan de school vrij. In een projectplan wordt aangetoond dat de netwerken een substantiële en duurzame werking op schoolniveau hebben. Beschrijving maatregel 1a2: Om de duurzaamheid van deze maatregel te bevorderen kunnen per aanvraag zes teamleiders een programma volgen dat bijdraagt aan hun vaardigheden in transformationeel, coachend en stimulerend leiderschap. Het doel is om de professionele ruimte en onderwijskundig eigenaarschap van medewerkers binnen de kaders van de school te bevorderen. Voor een nadere omschrijving van deze maatregel, zie ook maatregel 1b. Beschrijving maatregel 1a3: Om dezelfde reden kunnen binnen het kader van deze maatregel twee medewerkers van de school een training/ opleiding volgen, waardoor ze in de school in de toekomst een coachende en begeleidende rol kunnen vervullen in de verdere ontwikkeling van dit soort gesprekskringen en ontwikkelnetwerken. Per aanvraag wordt 50% van de volgende maximaal subsidiabele kosten ter beschikking gesteld : Maatregel 1a1 De kosten voor een externe procesbegeleider, maximaal 30 dagdelen á 545,- per dagdeel. Er dient een gedegen inhoudelijk projectplan te worden ingediend, waarin de doelstelling en werkwijze van de gesprekskringen/netwerken worden omschreven en de beoogde opbrengsten inhoudelijk en qua duurzaamheid worden aangetoond. Maatregel 1a2 De kosten voor de leiderschapsopleiding én de verletkosten van zes teamleiders 6 opleidingsdagen à 1.875,- per opleiding per deelnemer Verletkosten voor maximaal 6 dagen Maatregel 1a3 De kosten voor de opleiding tot coach/begeleider én de verletkosten van twee medewerkers: 9 opleidingsdagen à 3.255,- per opleiding per deelnemer Verletkosten voor maximaal 9 dagen De maatregel wordt idealiter afgenomen als complete set van deze drie genoemde elementen. In voorkomende gevallen kunnen de deelmaatregelen afzonderlijk worden afgenomen.

3 Deelmaatregel 1b: Opleiding integraal HR voor leidinggevenden Leidinggevenden bewust maken van hun leiderschapsstijl en een transformationele, coachende en stimulerende vorm van leiding geven stimuleren. Hiermee wordt de professionele ruimte en het onderwijskundig eigenaarschap van medewerkers binnen de kaders van de school bevorderd, worden hun individuele talenten en ambities sterker ingezet en worden ze meer betrokken bij de ontwikkeling van de organisatorische en pedagogischdidactische praktijk van de school. Beschrijving maatregel: Een zesdaagse leiderschapstraining voor leidinggevenden. Per aanvraag kunnen 8 leidinggevenden een leiderschapstraining volgen. Van deelnemers kunnen 3 huiswerkdagen worden gevraagd. 6 opleidingsdagen à 1.875,- per opleiding per deelnemer Verletkosten voor maximaal 6 dagen Er kan worden ingeschreven voor meerdere (of alle) managers van een school, maar het is niet uitgesloten dat individuele deelnemers van verschillende scholen aan een training deelnemen. Deelmaatregel 1c: Gesprekstraining voor leidinggevenden en medewerkers Oefenen en ervaring opdoen met verschillende gespreksvaardigheden. Beschrijving maatregel: Door middel van 1-daagse en/of 2-daagse trainingen worden leidinggevenden en medewerkers getraind in het adequaat voeren van een gesprek. Het accent ligt op ontwikkelingsgerichte gespreksvoering, op feedbacktechnieken en op omgaan met weerstand. Het karakter van de gesprekstraining kan verschillen: verzuimgesprekken, gesprekken in kader van gesprekkencyclus, loopbaanoriëntatie- of mobiliteitsgesprekken, etc. Per aanvraag kunnen acht medewerkers een gesprekstraining volgen. De kosten voor de 1-daagse gesprekstraining én de verletkosten van acht medewerkers: per 1-daags opleidingstraject voor acht medewerkers Verletkosten voor maximaal acht deelnemers De kosten voor de 2-daagse gesprekstraining én de verletkosten van acht medewerkers: per 2-daags opleidingstraject voor acht medewerkers Verletkosten voor maximaal acht deelnemers Er kan worden ingeschreven voor meerdere werknemers, MR-leden of leidinggevenden van een school, maar het is niet uitgesloten dat individuele deelnemers van verschillende scholen aan een training deelnemen.

4 Deelmaatregel 1d: Training intervisie voor leidinggevenden en medewerkers Door middel van gesprekken over persoonlijke en professionele ambities wordt gewerkt aan een hogere kwaliteit van onderwijs voor de school en van de persoonlijke functie-uitoefening, met als neveneffect een meer op samenwerking gericht werkklimaat in school. Beschrijving maatregel: In deze 2-daagse training gaan medewerkers, onder begeleiding van een externe gespreksleider/trainer, vanuit de eigen beroepspraktijk en beroepshouding met elkaar in gesprek over hun persoonlijke of onderwijskundige ambities en over de moeilijkheden die men daarbij ervaart. Het met collega s delen hiervan tot op het persoonlijke niveau is de inzet van deze training. Per aanvraag kunnen acht medewerkers een intervisietraining volgen. De kosten voor de 2-daagse intervisietraining én de verletkosten per 2-daags opleidingstraject voor acht medewerkers Verletkosten voor maximaal acht deelnemers Er kan worden ingeschreven voor meerdere werknemers of leidinggevenden van een school of team, maar het is niet uitgesloten dat individuele deelnemers van verschillende scholen aan een training deelnemen

5 Maatregel 2: Maak werk van je inzetbaarheid Het verhogen van het werkvermogen en de belastbaarheid en het verbeteren van het loopbaanperspectief van werknemers in het voortgezet onderwijs (in alle leeftijdscategorieën) en daarmee het verkleinen van het uitvalrisico en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid. Deze maatregel bestaat uit een tweetal deelmaatregelen. Maatregel 2a: Loopbaanscan Beschrijving maatregel 2a: Met behulp van de loopbaanscan worden potenties en/of blokkades in het werkvermogen van een werknemer achterhaald. De scans kunnen gericht worden ingezet (bijvoorbeeld op het gebied van motivatie, vitaliteit, competenties, werkdruk, loopbaan, vertrek). In gesprekken met een coach en met de leidinggevende en met inzet van diagnostische tools wordt gekomen tot een individuele aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijk advies, ontwikkelplan of loopbaantraject. Er worden twee typen loopbaanscan onderscheiden: Een traject van een medewerker waarin sprake is van éen consulterend gesprek met een externe coach Een traject van een medewerker waarin sprake is van twee consulterende gesprekken met een externe coach (een van beide gesprekken kan een intakegesprek betreffen, maar het kunnen ook twee vervolggesprekken zijn op de inzet van een diagnostische tool) In beide typen kan er sprake zijn van inzet van een of meerdere diagnostische tools. Elke loopbaanscan wordt afgesloten met een schriftelijke neerslag van de resultaten en een gericht advies of plan van aanpak voor de betreffende werknemer. Per aanvraag maatregel 2a wordt 50% van de volgende maximaal subsidiabele kosten ter beschikking gesteld: Variant met één consulterend gesprek: 410,- Variant met twee consulterende gesprekken: 575,- Alle werknemers van een school waarvoor de werkgever dit zinvol acht.

6 Maatregel 2b: vervolginterventie Beschrijving maatregel 2b: Een interventie in het kader van maatregel 2b wordt altijd voorafgegaan door inzet van maatregel 2a (loopbaanscan). Het resultaat van deze loopbaanscan is voor betreffende deelnemer aanleiding voor een verdiepende interventie. Zowel de loopbaanscans als de interventies zijn bedoeld om het werkvermogen en/of de belastbaarheid van werknemers te vergroten. Ze zijn altijd gericht op de persoonlijke versterking van vitaliteit, loopbaan, mobiliteit en/of vertrek. De verdiepende interventies betreffen altijd individueel maatwerk en kunnen een veelheid aan activiteiten betreffen. Ze passen in een of meer van de volgende categorieën: Loopbaantraject bijv.: verdiepend assessment, talentenonderzoek, vertrekscan, arbeidsmarktoriëntatie (Re)integratie activiteit bijv: therapeutisch traject, training omgaan met beperkingen Scholing of workshops (uitgesloten formele inhoudelijk-vakmatige opleiding) Bijv.: coachopleiding, feedback-training, intervisietraject, kwaliteit van leidinggeven Coaching op persoonlijke- of functioneringsvragen Bijv.: omgaan met de levensfase, assertiviteit, persoonlijk leiderschap Versterking balans werk/privé bijv.: stressmanagement, timemanagement Ingediende aanvragen worden individueel getoetst aan de in deze beschrijving opgenomen specificaties. Honorering van een aanvraag vergt expliciete inhoudelijke instemming van Voion. Per aanvraag maatregel 2b wordt 50% van de volgende maximaal subsidiabele kosten ter beschikking gesteld: maximaal 1.500,- per 6-daags opleidingstraject of training per deelnemer (maximaal 250,- per dag) Maximaal per 12 uur coachingstraject per deelnemer (maximaal 125,- per uur) Maximaal 750,- per verdiepend assessment van meer dan 2 gesprekken per deelnemer (maximaal 410,- voor een verdiepend assessment met 1 gesprek en maximaal 575,- voor 2 gesprekken) Alle werknemers van een school waarvoor de werkgever dit zinvol acht.

7 Maatregel 3: Employabilitytraining Met ontslag bedreigde werknemers in het voortgezet onderwijs krijgen in de vorm van een employabilitytraining ondersteuning in hun oriëntatie op c.q. het zoeken naar een andere baan. Beschrijving maatregel 3: De training is vooral gericht op het vertalen van kennis en ervaring naar competenties en het extern presenteren daarvan. De training vergroot het inzicht in de arbeidsmarkt en de eigen positie daarin. Daarnaast kan er op vaardighedenniveau worden getraind in technieken (bijv. netwerken, omgaan met social media, solliciteren, ) om de kansen in de arbeidsmarkt te vergroten. Een training van 3 of 4 dagdelen bevat een combinatie van de volgende inzichten en vaardigheden: inzicht in de financiële situatie na vertrek uit baan aanmaken van een persoonlijk profiel en arbeidsmarktprofiel opdoen van vaardigheid in netwerken en solliciteren voor een training van 3 dagdelen: maximaal 420,- per traject per deelnemer voor een training van 4 dagdelen: maximaal 510,- per traject per deelnemer Met ontslag bedreigde werknemers in het voortgezet onderwijs en alle andere werknemers in het voortgezet onderwijs die om wat voor reden dan ook op zoek zijn naar een andere baan. Er kan worden ingeschreven voor meerdere werknemers van een school, maar inschrijving staat ook open voor individuele deelnemers.

Samen actief voor Voortgezet Werkvermogen

Samen actief voor Voortgezet Werkvermogen Samen actief voor Voortgezet Werkvermogen Wilt u uitval van zittend personeel voorkomen? Het werkvermogen en/of belastbaarheid van uw (zieke) medewerkers vergroten en hun loopbaanperspectief verbeteren?

Nadere informatie

Samen voor voortgezet werkvermorgen

Samen voor voortgezet werkvermorgen Samen voor voortgezet werkvermorgen rapportnr. 1315 december 2017 Evaluatie van het Sectorplan Voortgezet Onderwijs Samen voor voortgezet werkvermorgen Evaluatie van het Sectorplan Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS

PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS PROGRAMMA FYSERGO VITAAL INHOUDSOPGAVE 1. Wat is Fysergo Vitaal? 5 2. Loopbaanscan 6 3. Vervolginterventies 9 3 DE LOOPBAAN SCAN VERVOLG INTERVENTIES SUBSIDIEREGELS

Nadere informatie

PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS

PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS PROGRAMMA FYSERGO VITAAL VOORTGEZET ONDERWIJS Eerdere deelnemers zijn enthousiast: Ik merk echt dat ik veel bewuster leef, elke dag ga ik voor dat stapje extra De loopbaanscan geeft zo veel meer inzicht:

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT

OVEREENKOMST VAN OPDRACHT OVEREENKOMST VAN OPDRACHT De Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds Voortgezet Onderwijs, Voion, hierna ook te noemen Opdrachtgever, statutair gevestigd te Utrecht, voor het ondertekenen van deze overeenkomst

Nadere informatie

Arbeidsmarkt en mobiliteit. Sectorplan VO Arbeidsmarkt in beweging

Arbeidsmarkt en mobiliteit. Sectorplan VO Arbeidsmarkt in beweging Arbeidsmarkt en mobiliteit Sectorplan VO Arbeidsmarkt in beweging Sectorplan VO Arbeidsmarkt in beweging... Uitgevoerd door: Voion In opdracht van: AOb, CNV Onderwijs, FvOv en Abvakabo FNV en de VO-Raad

Nadere informatie

Informatiebrochure. Werk aan je professionaliteit en inzetbaarheid! Aanbod van activiteiten uit het Sectorplan Voortgezet Werkvermogen

Informatiebrochure. Werk aan je professionaliteit en inzetbaarheid! Aanbod van activiteiten uit het Sectorplan Voortgezet Werkvermogen Werk aan je professionaliteit en inzetbaarheid! Aanbod van activiteiten uit het Sectorplan Voortgezet Werkvermogen Informatiebrochure Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs gewijzigde versie maart 2016 Werk

Nadere informatie

OOP ers in het vo. Arbeidsmarktpositie, scholingsmogelijkheden en werktevredenheid van

OOP ers in het vo. Arbeidsmarktpositie, scholingsmogelijkheden en werktevredenheid van Arbeidsmarktpositie, scholingsmogelijkheden en werktevredenheid van OOP ers in het vo Gegevens over het onderwijsondersteunend personeel (OOP) uit de Arbeidsmarktanalyse ondersteunend personeel voortgezet

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn!

Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn! Medewerkers kunnen hun eigen persoonlijk kapitaal zijn! Ellen Schellekens 9 april 2014 Adviesbureau voor de ontwikkeling van mens en organisatie. IVA Beleid en advies Manager Schouten & Nelissen Directeur

Nadere informatie

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur

Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum. Mirjam Amajjar HRM adviseur Presentatie Inzetbaarheid TMG Loopbaancentrum Mirjam Amajjar HRM adviseur Het loopbaancentrum Activiteiten waar het loopbaancentrum zich op richt: Ontwikkeling van de medewerkers. Het bevorderen van de

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

De ondergetekenden: OVERWEGENDE DAT:

De ondergetekenden: OVERWEGENDE DAT: Overeenkomst inzake de uitvoering van maatregelen in het kader van de Regeling cofinanciering sectorplannen, SectorplanVO met projectnummer: 2014RCSP20147 De ondergetekenden: De Stichting Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk?

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Even voorstellen: Mobility Ronald Leutscher Manager Operations 1 Kent u ze nog? PostNL en de traditionele post 1800 2000 2016 2 Digitalisering Concurrentie

Nadere informatie

Toepassing en het effect van coaching. NVP Commissie Coaching. Resultaten enquête over coaching. April 2007. In opdracht van:

Toepassing en het effect van coaching. NVP Commissie Coaching. Resultaten enquête over coaching. April 2007. In opdracht van: Toepassing en het effect van coaching NVP Commissie ing Resultaten enquête over coaching April 2007 In opdracht van: Doel van het onderzoek 1. Een indruk te krijgen van de algehele beeldvorming rond coaching

Nadere informatie

Op 28 mei 2014 hebt u in het kader van de Regeling cofinanciering sectorplannen subsidie aangevraagd voor het project: Voortgezet werkvermogen.

Op 28 mei 2014 hebt u in het kader van de Regeling cofinanciering sectorplannen subsidie aangevraagd voor het project: Voortgezet werkvermogen. > Retouradres Postbus 93249 2509 AE Den Haag Stg. Arbeidsmarkt en Opleidingenfonds Voortgezet Onderwijs Postbus 2501 6401DA HEERLEN 6401DA2501 Anna van Hannoverstraat 4 2595 BJ Den Haag Postbus 93249 2509

Nadere informatie

Baas in eigen loopbaan

Baas in eigen loopbaan maart 2014 Training zet medewerkers in beweging Baas in eigen loopbaan 1. Inleiding Is de loopbaanontwikkeling en mobiliteit van de medewerkers een belangrijk thema in uw organisatie of samenwerkingsverband?

Nadere informatie

Hoe geef je leiding aan (je eigen) duurzame inzetbaarheid?

Hoe geef je leiding aan (je eigen) duurzame inzetbaarheid? VERSTERKEND LEIDERSCHAP Hoe geef je leiding aan (je eigen) duurzame inzetbaarheid? WELKOM Voorstellen Persoonlijke motivatie + kijk op Duurzame Inzetbaarheid (DI) Filmpje over veerkracht: https://www.youtube.com/watch?v=zozsjemjjhs

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING

Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING Expertisecentrum Plato VAN WERK-NAAR-WERK EN LOOPBAANCOACHING INHOUD WIJ MAKEN ER WERK VAN! 04 PROCEDURE VAN EEN VAN WERK- NAAR-WERKTRAJECT 09 LOOPBAANORIËNTATIE EN LOOPBAANCOACHING 05 OVER EXPERTISECENTRUM

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO

scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO scholings - mogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO VO 2 Informatie over de scholingsmogelijkheden van onderwijsondersteunend personeel in de CAO voortgezet onderwijs Uit een grootschalig

Nadere informatie

DuurzaamInzetbaarheid.nl

DuurzaamInzetbaarheid.nl DuurzaamInzetbaarheid.nl Waarom DI? Ervaring leert dat veel organisaties er beperkt mee bezig zijn. Maar investeren in duurzame inzetbaarheid loont, zowel bij krimp als bij groei! Zijn we er beperkt mee

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

Traject. Reïntegratie 2e Spoor

Traject. Reïntegratie 2e Spoor Traject Reïntegratie 2e Spoor Re-integratie 2 e spoor The art of human development Na uitval door ziekte zal een werknemer normaal gesproken re-integreren bij de huidige werkgever. Dit kan echter niet

Nadere informatie

Speciaal voor het voortgezet onderwijs. Professionaliseringsportaal-VO. voor duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid

Speciaal voor het voortgezet onderwijs. Professionaliseringsportaal-VO. voor duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid Speciaal voor het voortgezet onderwijs Professionaliseringsportaal-VO voor duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid Professionaliseringsportaal-VO voor duurzame ontwikkeling en inzetbaarheid Wilt uw organisatie

Nadere informatie

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016:

Dit zijn de nieuwe trainingen en workshops van Mankind Mens & Organisatie in 2016: Mankind Mens & Organisatie gelooft in de kracht van dromen en drijfveren in relatie tot ondernemerschap en leiderschap. Dromen en drijfveren vormen de grond waarop ambitie kan groeien. Passie zorgt vervolgens

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Compagnon helpt u met een maatwerkprogramma op weg naar een nieuwe uitdaging

Compagnon helpt u met een maatwerkprogramma op weg naar een nieuwe uitdaging Compagnon helpt u met een maatwerkprogramma op weg naar een nieuwe uitdaging De kortste weg naar een passende baan Uw functie bij Van Oord komt te vervallen en u moet op zoek naar een nieuwe baan. Deze

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Scripts voor vitaliteit 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Inhoud Wat is vitaliteit? Welke scripts gericht op vitaliteit zijn het beste? Wat is de rol van werknemer en werkgever hierbij? Wat is vitaliteitmanagement?

Nadere informatie

Sectorplan Vlees sector

Sectorplan Vlees sector Sectorplan Vlees sector Het indienen van de aanvraag voor het Sectorplan Maart 2014 SOL brengt mensen T +31 (0)318 en middelen 648 750 beweging Horaplantsoen 18 6717 LT Ede Postbus 601 6710 BP Ede Inhoud

Nadere informatie

VitaliteitScan Maak van jouw waardevolste bezit niet het duurste bezit

VitaliteitScan Maak van jouw waardevolste bezit niet het duurste bezit VitaliteitScan Maak van jouw waardevolste bezit niet het duurste bezit Agenda 1. Kennismaking 2. Terugkoppeling VitaliteitScan 3. Alice in Wonderland 4. Afsluiting 1 Kennismaking Aon & Corporate Wellness

Nadere informatie

Zoetermeer, 21 september Betreft: subsidie duurzame inzetbaarheid. Geachte lezer,

Zoetermeer, 21 september Betreft: subsidie duurzame inzetbaarheid. Geachte lezer, Zoetermeer, 21 september 2016 Betreft: subsidie duurzame inzetbaarheid Geachte lezer, Hierbij wil ik graag uw aandacht vragen voor de ESF-subsidieregeling duurzame inzetbaarheid voor regio s en sectoren.

Nadere informatie

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl MARJAN HEININK BUREAU VOOR COACHING, LOOPBAANADVIES & TRAINING Op zoek naar de bakens in het werk Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 Psycholoog E-mail: m.heinink@hetnet.nl Postadres : Vosmaerlaan

Nadere informatie

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase 1. Aanbevelingen per levensfase Eén van de onderdelen van het programma Overstag is het ontwikkeltraject Sterk in je Werk. De organisaties die

Nadere informatie

Welkom. Saskia Görtz, directeur A+O Metalektro. stroom genoeg. sterk samen. sterk samen. lang houdbaar. lang houdbaar.

Welkom. Saskia Görtz, directeur A+O Metalektro. stroom genoeg. sterk samen. sterk samen. lang houdbaar. lang houdbaar. aanbod sectorplan metalektro 2015-2016 exclusief voor a+o metalektro bedrijven Welkom Saskia Görtz, directeur A+O Metalektro stroom lang stroom lang aanbod sectorplan metalektro 2015-2016 exclusief voor

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Sectorplan zorg en welzijn

Sectorplan zorg en welzijn Sectorplan 2014 2016 zorg en welzijn Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Jeugdzorg en Kinderopvang en Landelijke plan zorg en Regionale plannen zorg Woensdag 25 februari 2015 Programma 2 sectorplannen:

Nadere informatie

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Praktische begeleiding voor werknemers die zich succesvol willen presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen!

Nadere informatie

De regeling staat open voor alle bedrijven en instellingen, op voorwaarde dat er minimaal twee werknemers aantoonbaar in dienst zijn.

De regeling staat open voor alle bedrijven en instellingen, op voorwaarde dat er minimaal twee werknemers aantoonbaar in dienst zijn. SUBSIDIEREGELING EUROPEES SOCIAAL FONDS Duurzame inzetbaarheid bedrijven en instellingen DOEL Doel van de regeling is duurzame inzetbaarheid van werknemers te stimuleren. De subsidie beoogt een bijdrage

Nadere informatie

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement

Talent management. Een sterkere organisatie door talentmanagement Talent management Een sterkere organisatie door talentmanagement Inleiding Talentmanagement is een van de belangrijkste onderwerpen binnen een organisatie. Organisaties die daadwerkelijk hierop inzetten

Nadere informatie

NA DE SUMMERSCHOOL. Overzicht aanbod mobiliteitsorganisaties per Rijksonderdeel

NA DE SUMMERSCHOOL. Overzicht aanbod mobiliteitsorganisaties per Rijksonderdeel NA DE SUMMERSCHOOL Overzicht aanbod mobiliteitsorganisaties per Rijksonderdeel Ook na de Summerschool kun je verder op zoek naar wat jouw ambities zijn, wat jou energie geeft, waar jij je in wilt ontwikkelen

Nadere informatie

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ

Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Sectorplan VVT, GHZ en GGZ Mobiliteitstrajecten Van-Werk-Naar-Werk-Trajecten Juli 2014 PUBLIEKE ZAAK inleiding In dit document lichten sociale partners verenigd in het Samenwerkings - verband VVT-GHZ-GGZ

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

VITAAL VERDER. Kartonnage- en Flexibele Verpakkingen: Vitaal verder!

VITAAL VERDER. Kartonnage- en Flexibele Verpakkingen: Vitaal verder! Kartonnage- en Flexibele Verpakkingen: Vitaal verder! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod 2019/2021. VITAAL VERDER fcb-verpakkingen.nl 1

Nadere informatie

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN

VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER DUURZAME INZETBAARHEID VOOR LEIDINGGEVENDEN VERBREEDT JE BLIK WORKSHOP BLIKOPENER VOOR LEIDINGGEVENDEN WAAROM DEZE WORKSHOP? Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het bevorderen van inzetbaarheid van medewerkers. Zij zijn degenen die de dialoog

Nadere informatie

Verandering op je werk... Wat doe jij ermee?

Verandering op je werk... Wat doe jij ermee? Verandering op je werk... Wat doe jij ermee? Waar gaat het dan over? Ik wil storingen uitlezen, net als mijn collega. Ik doe zwaar lichamelijk werk. Hoe kan ik dit volhouden? Hoe kan ik beter omgaan met

Nadere informatie

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK!

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! Roadshow West4work, 26 juni 2017 Vokans WERKBAAR WERK?????????????????? WERKBAAR WERK Werkbaar werk is werk dat: Geen overmatige stress oplevert Motiverend is Voldoende leerkansen

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm 26 januari 2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 De respondenten... 3 2.2 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.3

Nadere informatie

ZW ARBO dienstverlening voor het UWV

ZW ARBO dienstverlening voor het UWV ZW ARBO dienstverlening voor het UWV Even voorstellen DHC Wij zijn een expertise bedrijf gericht op het thema duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Goed en gemotiveerd je werk kunnen doen, nu en in de

Nadere informatie

Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen, versie 1.1

Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen, versie 1.1 Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen, versie 1.1 Doel van de menukaart Het doel van deze menukaart is om handvatten aan te reiken voor sectoren om maatregelen in hun sectorplan vorm te

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de regio:

Duurzame inzetbaarheid in de regio: Duurzame inzetbaarheid in de regio: benutten van talent = verhogen van productiviteit Wecreate Consulting in afstemming met CNV en VNO NCW Brabant-Zeeland Waarom Duurzame Inzetbaarheid (DI)? De wereld

Nadere informatie

Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid

Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid 2013/2015 projectleider Panta Rhei: Gerard van Bruggen projectleider DSV: Hans Duivenvoorden Wat er aan voorafging Activiteiten i.h.k.v. de Subsidieregeling risicoregio

Nadere informatie

De winst van duurzaam inzetbare medewerkers. Hoe organiseer ik dat?

De winst van duurzaam inzetbare medewerkers. Hoe organiseer ik dat? De winst van duurzaam inzetbare medewerkers. Hoe organiseer ik dat? Tanja Groenewegen, Randstad Niels Mooij, Gezond Transport Dag van het Magazijn 1 oktober 2014 1 Wilt u allen nog even gaan staan? 1.

Nadere informatie

meer dan re-integratie

meer dan re-integratie meer dan re-integratie is een goed re-integratiebureau? wij werken ONS ANTWOORD HIEROP IS: Een re-integratiebureau dat dagelijks met toewijding, zorg en passie werknemers en werkgevers begeleidt en ondersteunt,

Nadere informatie

De Loopbaanversneller

De Loopbaanversneller hr De Loopbaanversneller Duurzame inzetbaarheid is een thema in veel organisaties. Waarschijnlijk ook bij jou staat het op de agenda, of zal het binnenkort op de agenda gezet worden door medewerkers, ondernemingsraad,

Nadere informatie

ESF-regeling Duurzame Inzetbaarheid Toelichting op hoofdlijnen

ESF-regeling Duurzame Inzetbaarheid Toelichting op hoofdlijnen ESF-regeling Duurzame Inzetbaarheid Toelichting op hoofdlijnen Regeling Duurzame Inzetbaarheid in oktober start een nieuwe ESF-regeling Duurzame Inzetbaarheid voor individuele organisaties (ESF 2014/2020,

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart Evaluatie SECTORPLAN MEUBEL 2014-2016 Duurzame inzetbaarheid op de kaart Inhoud Inhoudsopgave Duurzame inzetbaarheid op de kaart...... 3 Relevante instrumenten aanbieden...... 4 Grafiek resultaten......

Nadere informatie

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Overheidsmanagers, keuzes en dilemma s Management bij de overheid verschilt wezenlijk van leidinggeven in het bedrijfsleven. Het goed kunnen opereren in de complexe

Nadere informatie

Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots

Routeplan meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team Waardigheid & Trots Routeplan "meer ruimte voor de professional, meer ruimte voor het team" Waardigheid & Trots 2017-2018 K. Polman teamleider HRD Definitieve versie d.d. 29-09-2016 Pagina 1 van 5 Inleiding Zinzia streeft

Nadere informatie

Meerlanden/ Spa Groep Mensontwikkeling en Sectorplan Ambor. Marlies van der Greft (Meerlanden) Wouter Jansen (Spa/ NVRD)

Meerlanden/ Spa Groep Mensontwikkeling en Sectorplan Ambor. Marlies van der Greft (Meerlanden) Wouter Jansen (Spa/ NVRD) Meerlanden/ Spa Groep Mensontwikkeling en Sectorplan Ambor Marlies van der Greft (Meerlanden) Wouter Jansen (Spa/ NVRD) Meerlanden: ambities 2012-2016 Samen meer waarde creëren: Meer mogelijkheden voor

Nadere informatie

ESF Subsidie Duurzame Inzetbaarheid voor bedrijven en (overheids)instellingen T: +31 (0) E:

ESF Subsidie Duurzame Inzetbaarheid voor bedrijven en (overheids)instellingen T: +31 (0) E: ESF Subsidie Duurzame Inzetbaarheid voor bedrijven en (overheids)instellingen 2017 www.charlygreen.nl T: +31 (0)88 73 055 59E: info@charlygreen.nl ESF subsidie Het Europees Sociaal Fonds verstrekt voor

Nadere informatie

Junior regisserende inkomensconsulent

Junior regisserende inkomensconsulent Kennis van de Overheid Junior regisserende inkomensconsulent Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord

Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Plan van aanpak: Mobiliteit in de AMR Noord-Holland Noord Kaders van het sectorplan Doelstelling Het sectorplan beoogt een bijdrage te leveren aan de gesignaleerde knelpunten op de arbeidsmarkt Knelpunten

Nadere informatie

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016

projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 projectplan professionaliseringstraject Technisch College Velsen Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het

Nadere informatie

Koersen van werk naar werk; 1-op-1 coaching. Effectieve ondersteuning bij het voortzetten van de loopbaan (binnen of buiten de organisatie).

Koersen van werk naar werk; 1-op-1 coaching. Effectieve ondersteuning bij het voortzetten van de loopbaan (binnen of buiten de organisatie). Baan op de tocht? Te lang in eenzelfde functie? Afnemende motivatie? Ons mobiliteitstraject Loopbaanperspectief onderscheidt vier losse keuzemodules, elk met een eigen insteek * 1 Vergroot je Kansen op

Nadere informatie

Sectorplan. grafimediabranche Alle subsidiemaatregelen op een rijtje 2014-2016

Sectorplan. grafimediabranche Alle subsidiemaatregelen op een rijtje 2014-2016 Sectorplan grafimediabranche Alle subsidiemaatregelen op een rijtje 2014-2016 2 Inhoudsopgave Inleiding Wijzigingen op het sectorplan Over het sectorplan 5 5 5 Opleiden en ontwikkelen Ervaringsprofiel

Nadere informatie

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding

Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Post-hbo cursus Loopbaanbegeleiding Actuele ontwikkelingen zoals flexibilisering van arbeid, de noodzaak tot het vergroten van de in- en externe mobiliteit van de werknemer, maar ook wetswijzigingen zorgen

Nadere informatie

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd:

Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject geformuleerd: projectplan professionaliseringstraject Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 2014-2016 Mendelcollege Doelstellingen professionaliseringstraject Het SWV heeft als doelstellingen voor het professionaliseringstraject

Nadere informatie

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR Welkom Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR De situatie Vitaliteit onder druk in verschillende levensfasen (>20, >30, > 40, >50, > 60). Elke levensfase (!) heeft zijn eigen inzetbaarheidsvragen Vergrijzing

Nadere informatie

Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen

Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen Menukaart cofinanciering maatregelen in sectorplannen Doel van de menukaart Het doel van deze menukaart is om handvatten aan te reiken voor sectoren om maatregelen in hun sectorplan vorm te geven. De menukaart

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 wordt inclusief koptekst gewijzigd en komt als volgt te luiden

Hoofdstuk 17 wordt inclusief koptekst gewijzigd en komt als volgt te luiden Bijlage 1 bij ledenbrief ECCVA/U201201556 Bijlage 1 CAR Teksten A Hoofdstuk 17 wordt inclusief koptekst gewijzigd en komt als volgt te luiden HOOFDSTUK 17 OPLEIDING EN ONTWIKKELING Ontwikkeling en mobiliteit

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

Wat is het Transitiehuis?

Wat is het Transitiehuis? Wat is het Transitiehuis? Joep Jansen namens VSB 2 Wat is het Transitiehuis? Achtergronden Sectorale arbeidsmarkt o Nieuwe Scholingsstructuur Richtlijn Steigers o Dreigend tekort aan gekwalificeerd vakmensen

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Coachingsopleiding. Process Communication Model

Coachingsopleiding. Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Coachingsopleiding Process Communication Model Zou je misschien, als je tijd hebt, hoor Je bent altijd op zoek naar die ene manier om je cliënt écht te helpen.

Nadere informatie

Re-integratie 2 e spoor

Re-integratie 2 e spoor Re-integratie 2 e spoor Hoe eerder een zieke medewerker begeleid kan worden naar een nieuw arbeidsmarktperspectief, des te beter. Beter voor het zelfvertrouwen van de medewerker, beter voor diens kansen

Nadere informatie

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl

DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt. www.dexisarbeid.nl DEXIS Arbeid, en waar dat toe leidt Stel dat iedere medewerker het naar zijn of haar zin heeft op het werk, het gevoel heeft zijn of haar talenten te kunnen inzetten, de sfeer in het team klopt, collega

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te bewegen tot scholing en opleiding Doel van dit stappenplan is aan te geven hoe P&O leidinggevenden kan helpen bij het selecteren van de doelgroep, het voeren van

Nadere informatie

Lerend Netwerk Employability. Tinka van Vuuren

Lerend Netwerk Employability. Tinka van Vuuren Duurzame inzetbaarheid nu en in de toekomst Tinka van Vuuren 5 februari 2015 ONBEPERKT HOUDBAAR! Samen werken aan inzetbaarheid SoFoKleS Inhoud presentatie Wat is duurzame inzetbaarheid? Hoe duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? T: +31 (0) E:

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie?  T: +31 (0) E: Vitaal Leiderschap Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? www.charlygreen.nl T: +31 (0)88 73 055 59 E: info@charlygreen.nl Vitaliteit borgen in het DNA via leiderschap Op welke

Nadere informatie

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management

Your Career in Control Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Potential Programma voor logistiek en Supply Chain management Programma en doelgroep Your Career in Control voorziet in de ontwikkelbehoefte van potentials in de logistieke en supply chain omgeving. Het

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie

Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs

Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs Format projectplan tranche 2018-2019... Indienen voor 1 februari 2018 Op www.voion.nl vindt u informatie over de voorwaarden van

Nadere informatie

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving -

TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - TRAINING Professioneel adviseren voor interne adviseurs Adviseren als tweede beroep - open inschrijving - Het vak van intern adviseur De meeste interne adviseurs hebben vaak twee beroepen: naast het vak

Nadere informatie

Werken met een beperking

Werken met een beperking Meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Zeker ook voor mensen met een beperking. Door (weer) actief mee te doen, wordt de stap naar betaald werk kleiner. Mensen voelen zich gezonder. Daardoor

Nadere informatie