College voor HSL, Max A. Huber

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "College voor HSL, Max A. Huber"

Transcriptie

1 College voor HSL, Max A. Huber

2 Introductie Ontwikkelaar & adviseur Junior onderzoeker lectoraat Outreachend werken Socioloog en sociaal werker, gewerkt als woonbegeleider & outreachend maatschappelijk werker -> verliefd op vak, gefrustreerd over praktijk

3 Opbouw Geschiedenis Kernwaarden van Eropaf! Voorbeeld uit de praktijk Toekomst Specifieke vragen Vragen & opmerkingen

4 Geschiedenis (1) FASE TIJDPERK VAN KENMERKEN BETREKKING PROFESSIONALS-BURGERS Wederopbouw Bevoogding ER BOVENOP Emancipatie Identificatie ER NAAST No-nonsense / markt Herontdekking leefwereld Distantie Betrokken professionaliteit ER VANDAAN ER OP AF Uit: Jos van der Lans (2008) Ontregelen, pp. 93

5 Geschiedenis (2) De Vliegende Hollander Van bemoeizorg naar groeizorg De stadsmariniers & achter de voordeur Eropaf!, de WMO & de acht bakens van Welzijn nieuwe stijl Oude waarden in nieuwe tijden (Scholte, 2010) Aanbevolen:

6 Misverstanden over Eropaf Alleen signalering Controle achter de voordeur Alleen bij mensen thuis of op straat Als argument voor bezuinigingen (burgerkracht)

7 Kernwaarden Outreachend werkenden zijn verbindingsmakelaars: Tussen leef- en systeemwereld Binnen de leefwereld Binnen de systeemwereld

8 Trailer Lost mother A

9 Kernwaarden: verbinden met de leefwereld (1) werken vanuit presentie (Baart) een open en contactmakende houding, interesse voor en in contact met de belevingswereld steunend en respectvol, zacht op de relatie waar nodig hard, confronterend en moraliserend op de inhoud, maar: gericht op het herstellen van verbindingen

10 Kernwaarden: Verbinden met de leefwereld (2) Vraag achter de vraag, Wat wil iemand echt? (1 e & 2 e orde preferentie, Tonkens, 2001) Wat te doen met mensen die geen antwoord hebben op: Wat is uw hulpvraag? Wat te doen met mensen die zoveel primaire problemen hebben, dat pas later duidelijk wordt wat de achterliggende vraag/problematiek is? Wat te doen met mensen die zorggetraumatiseerd zijn? Wat te doen met moeilijk verstaanbaar gedrag?

11 Kernwaarden: Verbinden met de leefwereld (3)

12 Trailer Sta me bij O8

13 Kernwaarden: Verbinden met de leefwereld (4) Paternalisme of Eigen Kracht? Voor sociaal werkers is vooral relevant: Welk handelen draagt het meest bij aan empowerment en herstel? Vergroten vaardigheden, wegnemen beperkingen, faciliteren zelfontplooiing Je aanbod legitimeert je bemoeienis Dialoogsturing: volgen waar kan, sturen waar moet Fundament voor handelen, uitwerken in moresprudentie & dialogisch moraliseren (van Doorn, 2008 & 2009)

14 Kernwaarden: Verbinden met de leefwereld (5) Samenvattend: Vanuit presentie nadruk op de relatie Vanuit relatie opzoek naar ondersteuningsbehoefte die bijdraagt aan empowerment en herstel Vanuit professionaliteit vormgeven aan maatwerk tussen volgen en sturen Vragen, opmerkingen?

15 Praktische tips Begin met vragen wat er aan de hand is. Vervolg met vragen of je iemand kan helpen. Voor 90% genoeg om contact te maken, voor de rest: Nut bewijzen Quid pro quo (voor wat hoort wat) Verlost worden van de sociaal werker Verkoopstrategieën Confronteren met de gevolgen (uit Jagt, Moet dat Nou)

16 Kernwaarden: Verbinden binnen de leefwereld (1) Eenzaamheid (niet het zelfde als isolement) vaak groot probleem. Gevoel van verbondenheid grote kracht Samenredzaamheid & Sociale veerkracht (Hilhorst, 2009 & 2010) Vraagverlegenheid & Handelingsverlegenheid (Linders, 2010)

17 Kernwaarden: Verbinden binnen de leefwereld (2) Eigen Kracht conferenties (1) Sociaal netwerk maakt samen plan Niet als laatste optie (if all else failed) Niet als zoek het zelf maar uit Niet als uitvoeringsinstrument voor plannen professionals

18 Kernwaarden: Verbinden binnen de leefwereld (3) Eigen Kracht conferenties (2) Samen uitvoeren plan Ruimte maken voor uitvoering geformuleerde oplossingen In complexe zaken vaak niet zonder professionele ondersteuning Sociaal netwerk is geen concurrentie, biedt andere ondersteuning!

19 Kernwaarden: Verbinden binnen de leefwereld (3) Samenvatting: werken vanuit de relatie met betrokkenen, netwerk en gemeenschap Attitude voor leggen contacten Ontlasten waar nodig, betrekken waar mogelijk Stimuleren wederkerigheid Vragen, opmerkingen?

20 Kernwaarden: Verbinden binnen systeemwereld (1) De problemen (en oplossingen) van mensen schuld Het aanbod wat mensen krijgen kind partner alcohol onzeker inkomen trauma werk onhandig verlies netwerk We helpen je alleen hiermee. Je moet hieraan voldoen. U bent zelf verantwoordelijk voor het behouden van het overzicht.

21 Kernwaarden: Verbinden binnen systeemwereld (2) Eén aanspreekpunt: - Mensen willen als geheel gezien worden en zoeken iemand die met ze oploopt - Tussen alle casemanagers, meldpunten en coördinatieoverleggen - Iemand nodig die de lead neemt met doorzettingsmacht

22 Kernwaarden: Verbinden binnen systeemwereld (3) De toegevoegde waarde van specialisme & specialisten Je kan niet van alles alles weten. Rolverdeling is soms functioneel (bv. good cop-bad cop) Ingevlogen voor specialistische kwesties

23 Kernwaarden: Verbinden binnen systeemwereld (4) Professionals die hulp kunnen bieden op verschillende leefgebieden in een integrale aanpak; Professionals die de lead nemen in de samenwerking tussen verschillende organisaties en daarin de ruimte hebben en nemen om keuzen te maken. Vragen/opmerkingen?

24 Kernwaarden: Samenvatting Eropaffers zijn verbindingsmakelaars in het sociale, die richten op het verbinden van de leef- en systeemwereld, het verbinden binnen de leefwereld en het verbinden binnen de systeemwereld. De professionele plicht om bij te dragen aan de empowerment van burgers in een kwetsbare positie, op wat voor manier dan ook, staat altijd voorop!

25 Intermezzo: Botsing leef- en systeemwereld hy

26 Professionaliteit Ik kan daar geen tijd aan besteden. Het staat niet in ons productenboek en ik kan die tijd dus niet kwijt in mijn registratiesysteem en dat betekent dat ik in feite als werknemer vrijwilligerswerk moet doen.

27 Professionaliteit: Oproep tot ongehoorzaamheid Ik zeg de laatste jaren steeds tegen uitvoerders: accepteer niet automatisch beleid en regels die in strijd zijn met jullie professionele ethiek... [ze moeten] zeggen: het spijt ons verschrikkelijk, maar zo doen wij het niet meer. Herman Tjeenk Willink, voormalig vice-voorzitter van de Raad van State

28 Professionaliteit Professionele ongehoorzaamheid In situaties van strijdigheid tussen twee plichten, van morele/professionele aard vs bureaucratische aard Ongehoorzaamheid als breekijzer naar meer ruimte voor professionele ethiek.

29 Professionaliteit: ethiek Sociaal werkers hebben de verantwoordelijkheid om kennis en kunde toe te passen om personen, groepen, gemeenschappen en de samenleving te helpen bij het oplossen van psychosociale problemen en de gevolgen daarvan. (art 5 Ethics declaration, IFSW, vertaling MH)

30 Professionalisering: Ook dat samen! Platform Professionals Samen sta je sterk! Wees allen ongehoorzaam, tot dat professioneel handelen niet langer ongehoorzaam is!

31 Eropaf in de praktijk (1) werken in de wijk Wijkcoaches/buurtteams/frontlijnteams In onder andere: Enschede, Leeuwarden, Rotterdam, Amsterdam Brede aanpak, integrale hulp, mandaat, ondersteuning van veerkracht

32 Eropaf in de praktijk (1a): Bureau Frontlijn A ONDERWIJS B PRAKTIJK BEGELEI- DING C

33 Eropaf in de praktijk (1b): Bureau Frontlijn oj0

34 Eropaf in de praktijk (2): Voorkomen huisuitzettingen Begonnen o.a. met Vliegende Hollander Samenwerking tussen: gemeente, maatschappelijke dienstverlening, woningbouw, deurwaarder, maatschappelijke opvang (preventieve woonbegeleiding) Samen optrekken van uit gedeeld belang Zie ook:

35 Eropaf in de praktijk (3): uitreikend werken In voorzieningen: being in the same place without meeting, nabij in fysieke leefwereld, grote afstand met belevingswereld Ook in scholen, dagactiviteitencentra, huisartsen, etc. Telkens: uitreiken naar de ander!

36 Eropaf in de toekomst Kansen van decentralisatie (never waste a good crisis) Gooi het kind niet met het badwater weg Ontwikkeling master social work, uitstroomprofiel wijkgericht werken, verder ontwikkeling minor outreachend werken Platform Sociaal werkt!

37 Specifieke vragen (1) Hoe ervaart u outreachend werken? En wat is er nog nodig om de eropaf-aanpak een nog groter succes te maken? Welke voor- en nadelen ziet u van de eropaf-aanpak? Hoe denkt u dat vanuit het buitenland geparticipeerd kan worden? Is dit mogelijk? Wat gebeurt er binnen de eropaf-aanpak nu er veranderingen zijn in de politiek waardoor er minder subsidies zijn en gemeentes zelf mogen bepalen wat zij voor zorg willen aanbieden? Is er een duidelijke verandering te zien qua hulpverlening? Hoe is deze merkbaar? Wat maakt de eropaf-aanpak nu beter/anders dan eerdere vormen van outreachend werk? Voor ons onderzoek hebben we verschillende instellingen en maatschappelijk werkers geïnterviewd. Op de vraag of ze gebruik maakte van Eropaf, wraparound en eigen kracht konden ze vaak geen antwoord geven. Ze werken dus waarschijnlijk niet met deze termen of op een andere manier?

38 Specifieke vragen (2) Zijn instellingen er wel genoeg van bewust dat er een verandering aan zit te komen? Of is elke instelling zelf verantwoordelijk voor de veranderingen die ze (willen) doorvoeren? Wie bepaalt dat een instelling meer outreachend moet gaan werken? is dat de instelling zelf, gemeentes of de overheid? Door vergrijzing en ontgroening komen er minder professionele arbeidskrachten in de sociale sector. Aan de andere kant moet de eigen kracht en maatschappelijke participatie worden bevorderd. Zorgt het bezuinigen op de sociale sector niet op nog minder arbeidskrachten en daardoor minder vrijwillige (mantelzorg, maatjes, burenhulp of familiezorg) hulpverleners? Hoe zou dit kunnen worden opgelost? Het is bekend dat er binnen het outreachend werk een golfbeweging bestaat waarbij er steeds een vermeerdering respectievelijk vermindering van de overheidsbemoeienis is. Kunt u ietsvertellen over de (politieke) motieven van de overheid, op de financiële motieven na, waardoor outreachend werk door de jaren heen wel of niet mogelijk werd gemaakt? In het boek eropaf...en dan? geeft Sjef de Vries kritiek op de vraag achter de vraag wat volgens hem leidt tot een nieuw soort paternalisme.wat is het gedachtegoed van de vraag achter de vraag volgens de Eropaf-aanpak?

39 Vragen & opmerkingen

40 Informatie Linkedingroepen Eropaf & huisuitzettingen

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl vraagt om andere professionals

Welzijn Nieuwe Stijl vraagt om andere professionals Welzijn Nieuwe Stijl vraagt om andere professionals Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl 2010 Professionele mentaliteiten tot 1960/65 ER BOVENOP tot 1980/85 ER NAAST tot 2000/05 ER VANDAAN na 2005 EROPAF! Van garagehouder

Nadere informatie

De betekenis van de buurt in de zorg van mensen voor elkaar

De betekenis van de buurt in de zorg van mensen voor elkaar De betekenis van de buurt in de zorg van mensen voor elkaar L.linders@fontys.nl Lilian Linders Fontys Hogeschool Sociale Studies 06 50242166 Schoor-VMCA-lezing 2013 31 oktober 2013 1 Waar ga ik het over

Nadere informatie

Is er sprake van een trendbreuk?

Is er sprake van een trendbreuk? De leefwereld als spreekkamer Utrecht, 15 mei 2008 Jos van der Lans bewegingen sociaal domein Is er sprake van een trendbreuk? Achter de voordeur stadsmariniers huisbezoek vroegtijdige interventie jeugdveldwachter

Nadere informatie

basis-powerpoint Jos van der Lans

basis-powerpoint Jos van der Lans basis-powerpoint Jos van der Lans bewegingen sociaal domein Is er sprake van een trendbreuk? Achter de voordeur stadsmariniers huisbezoek vroegtijdige interventie jeugdveldwachter straatcoaches - thuismentoren

Nadere informatie

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Module Outreachend Werken programma dag 5 Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Programma 1. Multiple Choice toets bespreken 2. Cirkel van onmacht: Klara Zwart 3. Miranda deel twee

Nadere informatie

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014

Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau. Jaap Ikink. 12 juni 2014 Workshop Krimpcafe XL Maatwerk op lokaal niveau Jaap Ikink 12 juni 2014 Maatwerk voor Sociale Wijkteams Waarom sociale wijkteams? Uitdaging op lokaal niveau! Adviezen voor beleid?! Maatwerk voor Sociale

Nadere informatie

De leefwereld als spreekkamer. Utrecht, SEV 11 oktober 2007 Jos van der Lans

De leefwereld als spreekkamer. Utrecht, SEV 11 oktober 2007 Jos van der Lans De leefwereld als spreekkamer Utrecht, SEV 11 oktober 2007 Jos van der Lans Wat zijn de kenmerken van de vernieuwende initiatieven? Is er sprake van een trendbreuk? Achter de voordeur stadsmariniers huisbezoek

Nadere informatie

Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers

Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers Angst voor afhankelijkheid Over wederkerigheid en (on)afhankelijkheid in relaties tussen burgers L.linders@fontys.nl Lilian Linders Fontys Hogeschool Sociale Studies 06 50242166 Masterclass Humanitas Academie

Nadere informatie

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk 5/13/2016 Wie ben ik? Wat was ook al weer de bedoeling van 3D? Het echte gluren: wie, wat en hoe doen ze het? Aantal dilemma s Discussie Wie

Nadere informatie

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij

Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Informele zorg & Social Work aan de hogeschool Inholland Voor onze opleiding geldt: samenwerken met informele zorg hoort erbij Voor onze opleiding geldt: samenwerken

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Social work in de multiculturele samenleving. Zwolle, 12 april 2006 Jos van der Lans

Social work in de multiculturele samenleving. Zwolle, 12 april 2006 Jos van der Lans Social work in de multiculturele samenleving Zwolle, 12 april 2006 Jos van der Lans Opzet college Overzicht professioneel klimaat sinds WOII Kenmerken en kenteringen Culturele achtergronden verklaard

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt?

De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt? Jos van der Lans De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt? Dinsdag 4 november 2014 PEC Zwolle Stadion / IJsseldelta Center Jacob Leerentveld aparte mensen in een aparte wereld burgers

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

sociale teams In de stad Groningen

sociale teams In de stad Groningen sociale teams In de stad Groningen 11 november 2013 Samenwerken in de buurt Cjg Huisartsen Stip Buurtwerkers Corporaties Politie Wijkbewoners scholen Onze partners Visie Stad Groningen In de kern betreft

Nadere informatie

Maatschappelijk werk is dood. Leve maatschappelijk werk?

Maatschappelijk werk is dood. Leve maatschappelijk werk? Maatschappelijk werk is dood. Leve maatschappelijk werk? Nieuwjaarsbijeenkomst NVMW, 16 januari 2012 Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker Effectiviteit en Vakmanschap

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota 2 Samenvatting van de concept kadernota - Heel het Kind Heel het Kind Op 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet aangenomen. Daarmee

Nadere informatie

Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers. 26 juni 2014

Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers. 26 juni 2014 Transities in de ouderenzorg: verantwoordelijkheden van burgers 26 juni 2014 Programma 15:00 uur Welkom door dagvoorzitter Prof. dr. Katrien Luijkx 15:10 uur Presentatie sprekers: Lilian Linders Ad Pijnenborg

Nadere informatie

Werken aan de nieuwe sociaal werker

Werken aan de nieuwe sociaal werker Werken aan de nieuwe sociaal werker Bijeenkomst OPOF, 17 november 2011, Utrecht Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior medewerker beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht van Maatschappelijk

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg

Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Op weg naar 2020: Transformatie van de maatschappelijke zorg Paul Maatschappelijke zorg (Wolf, 2015) Maatschappelijke zorg richt zich op mensen met meerdere complexe problemen om: sociale uitsluiting te

Nadere informatie

Amaryllis: Welzijn Nieuwe Stijl in Fryslân

Amaryllis: Welzijn Nieuwe Stijl in Fryslân Amaryllis: Welzijn Nieuwe Stijl in Fryslân 1. aanleiding 2. analysemodel 3. richting beleidskader Welzijn Nieuwe Stijl 4. uitwerking sociaal werker 5. uitwerking aanpak complexe problematiek 6. Vervolg

Nadere informatie

WMO WERKPLAATS SOCIALE TEAMS. 11 november 2013

WMO WERKPLAATS SOCIALE TEAMS. 11 november 2013 WMO WERKPLAATS SOCIALE TEAMS 11 november 2013 We leven niet in tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk J. Rotmans 2013 Samenleving verandert van verticaal naar horizontaal centraal

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

DE PROFESSIONALITEIT VAN MAATSCHAPPELIJK WERK

DE PROFESSIONALITEIT VAN MAATSCHAPPELIJK WERK DE PROFESSIONALITEIT VAN MAATSCHAPPELIJK WERK Over de morele identiteit van het beroep en het belang van morele oordeelsvorming Jaarcongres NVMW (10-11-2011) Ed de Jonge INTRODUCTIE: thematiek en spreker

Nadere informatie

Kansen die kloppen op de deur

Kansen die kloppen op de deur Centrum voor Elkaar Kansen die kloppen op de deur 1 Onderzoeks -vraag Worden de uitgangspunten uit de doelomschrijving van het Centrum voor Elkaar gerealiseerd? Wat is de kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Het belang van anders

Het belang van anders Het belang van anders 1 Perspectief Zutphen Zutphen Ontstaan Perspectief Zutphen Kengetallen Maatschappelijke opgaven Welzijn nieuwe stijl Aanpak Waar staan we nu Leren leren 2 Compact stadje aan de IJssel

Nadere informatie

Social work,, professionals en bemoeizorg

Social work,, professionals en bemoeizorg Social work,, professionals en bemoeizorg Lezingenreeks Veranderende Samenleving Hogeschool Leiden, 30 november 2006 Jos van der Lans professionele mentaliteiten tot 1960/65 ER BOVEN OP tot 1980/85 ER

Nadere informatie

Jos van der Lans Een dynamische kijk op Wanningstate Zwolle, 8 november 2012

Jos van der Lans Een dynamische kijk op Wanningstate Zwolle, 8 november 2012 Jos van der Lans Een dynamische kijk op Wanningstate Zwolle, 8 november 2012 TRANSITIE Andere verhoudingen tussen burgers en professionals/instituties WIJKEN / BUURTEN / COMPLEXEN LABORATORIUM DECENTRALISATIE

Nadere informatie

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Innovatief Haaglanden. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Innovatief Haaglanden Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

Contact de motor in zorg. De verwarde hulpverlener zoekt verbinding

Contact de motor in zorg. De verwarde hulpverlener zoekt verbinding Contact de motor in zorg De verwarde hulpverlener zoekt verbinding TOP 3 van Geluk: Autonomie : basic trust Erik Erickson Waardevolle relaties: mensen die er toe doen Zinvolle dagbesteding: reden om uit

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker.

Voor de Jeugddag. Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Voor de Jeugddag Gea de Jong, Programma manager innovatie Sociaal Domein. Chanelle Llobera, Junior beleidsmedewerker. Nieuwe wegen inslaan, door: Wat willen we? Innovatie Sociaal Domein 1. Verbindingen

Nadere informatie

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS

TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS TEAMNASCHOLINGEN EIGEN KRACHT GENERALISTISCH WERKEN IN GEZINNEN EN SOCIALE WIJKTEAMS MODULES: EIGEN KRACHT VAN DE CLIËNT EN ZIJN SYSTEEM INTEGRAAL WERKEN MET MULTI PROBLEEMGEZINNEN COMBINEREN VAN FORMELE

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

Denkbeelden over de nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk. Conferentie De maat van welzijn Boxtel, 22 maart 2007 Jos van der Lans

Denkbeelden over de nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk. Conferentie De maat van welzijn Boxtel, 22 maart 2007 Jos van der Lans Denkbeelden over de nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk Conferentie De maat van welzijn Boxtel, 22 maart 2007 Jos van der Lans professionele mentaliteiten tot 1960/65 ER BOVEN OP tot 1980/85

Nadere informatie

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei 5/14/2014 Startpunt We leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperken. Jan Rotmans Maatschappelijke en politieke

Nadere informatie

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd

De jeugd heeft de toekomst. Notitie Jeugd De jeugd heeft de toekomst Notitie Jeugd Apeldoorn, maart 2018 De jeugd heeft de toekomst De samenleving is volop in beweging. We willen graag dat iedereen mee kan doen en ook mee doet. Daarbij zien we

Nadere informatie

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies

Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies Durf jij het aan? Nieuwe eisen aan de sociale professies 3/11/2014 Paul Vlaar, Movisie Vakmanschap Movisie, kennis en aanpak sociale vraagstukken Afdeling vakmanschap: - Wat moeten professionals kunnen

Nadere informatie

Samen krachtig verder

Samen krachtig verder Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Samen krachtig verder Position Paper Sociaal Domein Hoe zien de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hun rol in de samenleving? Waar staan ze voor en welke

Nadere informatie

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014

Zienn gaat verder. Jaarplan 2014 Zienn gaat verder Jaarplan 2014 Een verhaal heeft altijd meer kanten. Zeker de verhalen van de mensen voor wie Zienn er is. Wij kijken naar ál die kanten. Kijken verder. Vragen verder. Gaan verder. Zo

Nadere informatie

De kracht van maatschappelijk werk in de

De kracht van maatschappelijk werk in de De kracht van maatschappelijk werk in de 21e eeuw NVMW-regionetwerk Noord, 21 oktober Groningen Margot Scholte, lector maatschappelijk werk INHolland / senior adviseur beroepsontwikkeling MOVISIE De kracht

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Bouwstenen voor Burgerkracht Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Even voorstellen: Platform 31 Wie zijn we? Een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

Krachtgericht werken als krijtlijn. Kristin Nuyts

Krachtgericht werken als krijtlijn. Kristin Nuyts Krachtgericht werken als krijtlijn Kristin Nuyts Samenleving evolueert Groeiende dualiteit Groeiend aantal personen in armoede Werken is geen garantie meer om uit de armoede te blijven (jeugdwerkeloosheid

Nadere informatie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie

Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie Praktijk Groeikracht voor individuele en relatietherapie www.praktijkgroeikracht.nl De kracht van EPH voor Welzijn Nieuwe Stijl dat werkt! Edward Bruijn, 2015 Scriptie, groep 36B Opleiding Ervaringsgerichte

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen

Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Bijlage bij verslag ontwikkelkamer pilot buurtgerichte specialistische jeugdhulp 8 juni 2017; de subgroepen De subgroepen gingen

Nadere informatie

Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa

Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa Generalistisch werken- Hoe hoort het? Eelke Pruim Onderzoeker/Docent Viaa Opbouw Generalistisch werken wat is het? Generalistisch werken lukt het? Generalistisch werken wat is het verschil? Generalistisch

Nadere informatie

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw

Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Collectief en preventief werken in sociale teams vanuit samenlevingsopbouw Hanzehogeschool Groningen, 2016 Lectoraat Rehabilitatie, Wmo-werkplaats Noord Lies Korevaar, lector rehabilitatie & Ria Barenkamp,

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Sociaal wijkteam. Presentatie participatieraad 4 maart Ankie van Dalen, Jennifer de Vaal en Lizzy van der Kooij

Sociaal wijkteam. Presentatie participatieraad 4 maart Ankie van Dalen, Jennifer de Vaal en Lizzy van der Kooij Sociaal wijkteam Presentatie participatieraad 4 maart 2014 Ankie van Dalen, Jennifer de Vaal en Lizzy van der Kooij Transitie sociaal domein Verschuiving van staat naar stad 3 grote decentralisaties Bezuiniging

Nadere informatie

Inleiding Jos van der Lans cultuurpsycholoog en journalist

Inleiding Jos van der Lans cultuurpsycholoog en journalist Inleiding Jos van der Lans cultuurpsycholoog en journalist Burgers, gementeraden en de #3d s: Bouwen aan een (decentrale) verzorgingsstad/staat Jos van der Lans DECENTRALISATIESDAG Zwolle, 20 september

Nadere informatie

Verbeteren door vernieuwen en verbinden

Verbeteren door vernieuwen en verbinden Verbeteren door vernieuwen en verbinden Visie op het sociaal domein Hoeksche Waard tot stand gekomen met medewerking van professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties en organisaties van zorgvragers

Nadere informatie

AGENDA. Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH. VGZ Presentatie Symposium Kwetsbare Ouderen. Symp Kwetsbare Ouderen 29-10-13 1

AGENDA. Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH. VGZ Presentatie Symposium Kwetsbare Ouderen. Symp Kwetsbare Ouderen 29-10-13 1 Presentatie Symposium Kwetsbare ouderen RCH Jelle Vrijsen Tilburg, 29 oktober 2013 1 AGENDA Algemene ontwikkelingen Kosten zorg Visie VGZ en bekostiging Visie VGZ op ouderenzorg * Kernwaarden * Doel Integrale

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Werken vanuit het cliëntperspec2ef in Fryslân

Werken vanuit het cliëntperspec2ef in Fryslân Werken vanuit het cliëntperspec2ef in Fryslân Astrid de Bue Cliëntperspec2ef 1 HH, 1 plan, 1 regisseur 1 HH, 1 plan, 1 hulpverlener Multidisciplinair Interdisciplinair Wijk / dorp perspec2ef Werken vanuit

Nadere informatie

Presentatie De nieuwe WMO. Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken

Presentatie De nieuwe WMO. Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken Presentatie De nieuwe WMO Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken Inhoudsopgave 1. De nieuwe WMO in Delft 2. De Delftse toegang tot zorg en ondersteuning Positie toegang: basis maatwerk vangnet Vangnet/

Nadere informatie

Sociale wijkteams

Sociale wijkteams Sociale wijkteams www.sociaalwerkindewijk.nl 11/27/2013 Brochure Samenwerken in de wijk www.sociaalwerkindewijk.nl Opzet presentatie Doel en opdracht Modellen en samenstelling Taken en competenties van

Nadere informatie

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen

Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen Bijlage 3: Overzicht ontwikkelingen De Wmo heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De eerste jaren bestonden uit het neerzetten van goede structuren voor hulp en ondersteuning. De

Nadere informatie

Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem. Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij

Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem. Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij Sociaal Wijkteams in de gemeente Haarlem Projectleider Sociaal Wijkteams Lizzy van der Kooij Programma Context van het Sociaal Wijkteam in Haarlem Achtergrond en aanloop Opgave Doel, samenstelling en wijze

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Workshop Introductie Wmo. Lesprogramma. Ontwikkelingen

Workshop Introductie Wmo. Lesprogramma. Ontwikkelingen Workshop Introductie Wmo Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 28 juni 2012 Lies Korevaar Lesprogramma Kennismaking en uitleg programma Wat is de Wmo? Doelen en uitgangspunten van de Wmo Uitwerking Wmo in de

Nadere informatie

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein Betreft: Vragen m.b.t. Transformatie Agenda Sociaal Domein Datum : 14 augustus 2017 1 Inleiding De PAR is gevraagd een advies uit te brengen aangaande de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Met nadruk

Nadere informatie

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012 Anders doen Carolien de Jong, 21 januari 2012 Aanleiding De organisatorische opgave in tijden van crisis, bezuinigingen en decentralisatie: meer met minder in het sociaal domein van Amsterdam Doel een

Nadere informatie

Lectoraat Dynamiek van de Stad (Inh.) KenniscentrumTalentontwikkeling (HR) WMO-werkplaats Rotterdam

Lectoraat Dynamiek van de Stad (Inh.) KenniscentrumTalentontwikkeling (HR) WMO-werkplaats Rotterdam Gezondheid, sport en welzijn Onderzoek naar de verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden Lectoraat Dynamiek van de Stad (Inh.) KenniscentrumTalentontwikkeling (HR) WMO-werkplaats Rotterdam Josien

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

Meedoen naar Vermogen

Meedoen naar Vermogen Meedoen naar Vermogen Hier komt tekst 27 november 2014 Hier komt ook tekst Wat komt aan bod? Deel 1 Utrechtse aanpak Deel 2 Niemand tussen wal en schip, communicatie 28/11/2014 Deel 1 Deel 1 Utrechtse

Nadere informatie

Wmo en de professional

Wmo en de professional Wmo en de professional Wmo werkplaats Groningen- Drenthe Ferry Wester 1 Wat gaan we doen 1. Kennismaking en uitleg programma 2. Wat is de Wmo? 3. Doelen en uitgangspunten van de Wmo 4. Uitvoering van de

Nadere informatie

Sociale Wijkteams Zaanstad

Sociale Wijkteams Zaanstad Sociale Wijkteams Zaanstad Simone Veenema Afdelingshoofd Werk & Inkomen Gemeente Zaanstad Hoe past SWT in decentralisatie Pijlers 3 decentralisaties Preventie Eigen verantwoordelijkheid Integrale benadering

Nadere informatie

Nieuwe tijden ander sociaal werk. Hans Boutellier Conferentie Wmo-werkplaatsen Utrecht 10 oktober 2014

Nieuwe tijden ander sociaal werk. Hans Boutellier Conferentie Wmo-werkplaatsen Utrecht 10 oktober 2014 Nieuwe tijden ander sociaal werk Hans Boutellier Conferentie Wmo-werkplaatsen Utrecht 10 oktober 2014 Inhoud van het verhaal Nieuwe tijden - complexiteit De improvisatiemaatschappij Sociaal domein - Meer

Nadere informatie

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos

Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk. Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Sociaal Wijkteam Zaandam Zuid en Rosmolenwijk Mirjam Goorhuis Cecilia Kos Wat is een sociaal wijkteam? Eén loket voor alle wijkbewoners Hulpvragen over (bv) schulden, hulpmiddelen, psychiatrie, hoe organiseer

Nadere informatie

nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk Samenwerkende Amsterdamse Stadsdelen voor Onderwijs en Welzijn Bergen, 12 april 2007 Jos van der Lans

nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk Samenwerkende Amsterdamse Stadsdelen voor Onderwijs en Welzijn Bergen, 12 april 2007 Jos van der Lans nieuwe professionaliteit van het welzijnswerk Samenwerkende Amsterdamse Stadsdelen voor Onderwijs en Welzijn Bergen, 12 april 2007 Jos van der Lans professionele mentaliteiten tot 1960/65 ER BOVEN OP

Nadere informatie

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013

Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Zorg, welzijn, preventie en werk verbinden: hoe pakken jullie dat op? Projectenparade, 21 maart 2013 Aletta Winsemius, senior onderzoeker MOVISIE Jan Bouwens programmacoördinator preventie, ZonMw Centrale

Nadere informatie

De professionele mens. Maarn 6 juni 2007 Jos van der Lans

De professionele mens. Maarn 6 juni 2007 Jos van der Lans De professionele mens Maarn 6 juni 2007 Jos van der Lans WERKEN MET PASSIE Beroepseer Trots Plezier persoon-organisatie organisatie professionele autonomie wie beslist waarover Conclusie: De organisatie

Nadere informatie

5 april Actie(f) voor ouderen.

5 april Actie(f) voor ouderen. 5 april 2011. Actie(f) voor ouderen. Hans Krikke H.Krikke@sw=sl.nl 1. Over de organisatie 2. Over vrijwilligers die omzien naar de kwetsbare ander 3. Over ouderen met en zonder kleurtje 4. Over wat vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn. Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg

Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn. Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg Toekomst welzijnsbeleid in Apeldoorn Kadernota Welzijn, Vrijwilligerswerk & Mantelzorg Gemeente Apeldoorn, 31 januari 2013 Inhoudsopgave Waar komen we vandaan? Één integrale kadernota Hoe is de kadernota

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

Welke professionaliteit hoort bij WMO en WWB? Utrecht / Divosa, 13 april 2007 Jos van der Lans

Welke professionaliteit hoort bij WMO en WWB? Utrecht / Divosa, 13 april 2007 Jos van der Lans Welke professionaliteit hoort bij WMO en WWB? Utrecht / Divosa, 13 april 2007 Jos van der Lans professionele mentaliteiten tot 1960/65 ER BOVEN OP tot 1980/85 ER NAAST tot 2005 ER VANDAAN na 2005.. 1945

Nadere informatie

Eén voor allen, allen voor één

Eén voor allen, allen voor één Lectoraat maatschappelijk werk Inholland Eén voor allen, allen voor één Over de generalist, beroepsvorming en een leven lang leren Eropaf-netwerkbijeenkomst 18 juni 2012 Margot Scholte, lector mw en projectleider

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Van garagehouder naar wegenwacht

Van garagehouder naar wegenwacht Van garagehouder naar wegenwacht De opkomst van een nieuw type sociale professionals PRESENTATIE / LEZING n.a.v. Eropaf! De nieuwe start van het sociaal werk Reis door de geschiedenis Reis door de geschiedenis

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Kadernota Wmo Dit is eigen kracht in Hattem!

Kadernota Wmo Dit is eigen kracht in Hattem! Kadernota Wmo 2015 - Dit is eigen kracht in Hattem! Inleiding Er vinden grote veranderingen plaats in zorg en welzijn. Steeds meer taken worden overgedragen aan gemeenten. Met de toenemende verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch 21 juni 2013 Onze samenwerking Vijftien organisaties doen de gemeente s-hertogenbosch op 28 juni 2013 tijdens de jaarlijkse Godshuizenlezing een aanbieding in het kader

Nadere informatie

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren

Wmo subsidiekader 2014. 1. Inleiding. Bijlage: Wmo subsidiekader 2014. Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren Bijlage: Wmo subsidiekader 2014 Wmo subsidiekader 2014 Visie op maatschappelijke dienstverlening, outcome en indicatoren 1. Inleiding In onderstaande vindt u het Wmo subsidiekader 2014, op basis waarvan

Nadere informatie

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak)

Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) Wijkteams wijkcoaches (frontlijnaanpak) 19 september 2013 Dick Laan, sr adviseur Informatievoorziening Soc. Domein, Gemeente Enschede Aanleiding Ontzorgen en normaliseren Benutten talenten en eigen kracht

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Sociale netwerken. Waarom en hoe?

Sociale netwerken. Waarom en hoe? Sociale netwerken Waarom en hoe? Opbouw verhaal Zorg in Nederland -recente ontwikkelingen en hun achtergronden Verschijningsvormen en omvang informele zorg Zorg voor de informele zorg De kracht van netwerken

Nadere informatie

Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015

Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015 Gezonde wijk in wording: Sport als middel tot participatie Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/2/2015 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 %

Nadere informatie