Jaarverslag Jaarverslag 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Jaarverslag 2014"

Transcriptie

1 Jaarverslag Jaarverslag 2014 Hierbij presenteren we de jaarverslaggeving over het jaar In dit jaar hebben de contouren van het veranderende zorglandschap duidelijker vorm gekregen.

2 2 Inhoudsopgave Voorwoord raad van bestuur in vogelvlucht hoogtepunten...4 Project 1 Magentazorg klaar voor de toekomst...10 Magentazorg in cijfers...12 Project 2 Wijkgericht werken...13 Cliënten aan het woord...15 Vastgoed...19 Afsluiting...23

3 3 Voorwoord raad van bestuur In dit jaar hebben de contouren van het veranderende zorglandschap duidelijker vorm gekregen. De drie decentralisaties van de overheid naar de gemeenten de Jeugdwet, de participatiewet en de nieuwe WMO zijn akkoord bevonden en ook de ontmanteling van de AWBZ naar de nieuwe wet langdurige zorg kreeg zijn beslag. Dit laatste betekende onder meer een overgang van wijkverpleging naar de zorgverzekeringswet. Om de uitvoering van alle veranderingen vanaf 1 januari 2015 in goede banen te leiden, is er in het verslagjaar veel overleg gevoerd. Niet alleen met het zorgkantoor maar ook met de zorgverzekeraar en niet in de laatste plaats met de betrokken gemeenten in ons werkgebied. Gemeenten die verantwoordelijk worden voor, voor hen totaal nieuwe, zorgvraagstukken. En extra gecompliceerd doordat de veranderingen tegelijkertijd gepaard gaan met een fors krimpend budget. Vooral onze dochter Actiezorg heeft hier mee te maken gehad. Immers, vanuit dit bedrijfsonderdeel worden de extramurale diensten geleverd. Externe veranderingen vragen om een intern antwoord vanuit Magentazorg. Met het strategisch plan voor ogen is in het verslagjaar een implementatieplan onder de titel Magentazorg klaar voor de toekomst geschreven. Dit plan geeft invulling aan een aantal aspecten uit de organisatie-inrichting, waaronder de leidinggevende structuur, het integreren van wonen, welzijn en zorg, het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening en het realiseren van een gezonde bedrijfsvoering. De situatie rondom de sluiting van de locatie De Haemstede in Bergen als verzorgingshuis heeft geleid tot het besluit dat 18 bewoners er blijven wonen. Overige bewoners zijn verhuisd naar een andere locatie. Voor het merendeel naar de nieuwe locatie De Dijckhoeve in Koedijk. De locaties Lauwershof en Zuyder Waert vierden hun 40-jarig bestaan. In het najaar is een eerste informatiebijeenkomst gehouden voor bewoners en familie over een haalbaarheidsonderzoek naar nieuwbouw van de locatie De Molenhoeve in Sint Pancras. En in december kon groen licht gegeven worden voor de bouw van de locatie Nieuw Varne in Heiloo en is de bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Heiloo. Het waren grote uitdagingen waar Magentazorg zich voor gesteld zag. Met onze medewerkers maar ook nadrukkelijk met familie en vrijwilligers zijn we deze uitdagingen met enthousiasme aangegaan. Raad van bestuur Magentazorg A.L.R. de Jongh, voorzitter A.I. Leemhuis

4 2014 in vogelvlucht - hoogtepunten 4 Al in 2013 heeft de raad van toezicht op verzoek van en in overleg met de raad van bestuur besloten tot werving van een tijdelijke tweede bestuurder. Aanleiding tot dit besluit waren de veranderingen in de langdurige zorg en de daarmee gepaard gaande wijzigingen in de financiering. Om hierop in te spelen heeft Magentazorg een nieuwe strategie uitgezet. Een versterkt team aan de top moet Magentazorg helpen om deze strategie daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Per 1 juni 2014 is de heer Anne Leemhuis hiertoe als lid van de raad van bestuur van Magentazorg aangesteld. Magentazorg introduceert drie nieuwe labels. De introductie van de drie organisatieonderdelen ligt in het verlengde van de nieuwe strategie. We focussen op zorg- en dienstverlening aan ouderen met dementie en bieden daarnaast dienstverlening die hier logisch mee samenhangt: thuiszorg en behandeling, zowel intramuraal als extramuraal, inclusief geriatrische revalidatie. Dit doen we vanuit drie organisatieonderdelen: Actiezorg (zorg thuis), Behandelzorg (behandeling) en Magentazorg (wonen met zorg). Deze dienstverlening sluit naadloos op elkaar aan. Op grond van de constatering dat binnen de diverse locaties van Magentazorg nog verschillende versies van het zorgdossier bestonden, is een projectgroep gestart met de harmonisatie van het zorgdossier. Met een brede vertegenwoordiging uit alle typen intramurale zorgverlening (verpleeghuis, verzorgingshuis en kleinschalige woon voorziening) én alle doelgroepen (psychogeriatrie, somatiek en somatische geronto psychiatrie) is hard gewerkt aan de totstandkoming van een geharmoniseerd dossier voor alle locaties. Tevens is het besluit genomen om het resultaat direct door te vertalen naar een elektronisch cliëntdossier.

5 5 In het verslagjaar is de afdeling P&O bezig geweest om het functiehuis van Magentazorg te harmoniseren en te actualiseren. Dit betekende niet meer of minder dan het samenvoegen van verschillende functiebeschrijvingen uit de voormalige regio s of organisaties. Veel verschillende functienamen en -beschrijvingen voor eenzelfde soort functie zijn tot één functienaam en -beschrijving teruggebracht en opnieuw gewogen conform de FWG systematiek. Op de zorgafdelingen is een constante fluctuatie zichtbaar en merkbaar van de zorgzwaarte. In het verslagjaar is gekozen voor het roosteren van zorgpersoneel in de vorm van roosterbomen. Hiermee is beoogd om de personele inzet zoveel als mogelijk af te stemmen op de dan aanwezige zorgvraag van de bewoners. Binnen het servicecentrum is hard gewerkt aan het harmoniseren van de administratieve processen. Speciaal is aandacht besteed aan de begeleiding bij de verhuizing van een cliënt naar een intramurale locatie van Magentazorg in het project Warm Welkom. In dit project wordt niet alleen stilgestaan bij de betekenis van deze vaak ingrijpende gebeurtenis voor de cliënt zelf maar ook voor diens sociale netwerk. Aan het netwerk worden mogelijkheden aangereikt om ook na de verhuizing van de naaste het intensieve contact te onderhouden. Binnen de afdeling informatievoorziening is veel verbeterd op het gebied van de IT infrastructuur om deze naar de toekomst toe te bestendigen. Meer specifiek is op wens van velen een begin gemaakt met de aanleg van Wifi op alle locaties. De locaties Hoog Duinen en Buiten Zorg waren als eerste aan de beurt. In de loop van 2015 zullen de overige locaties volgen. In 2013 is het contract met de certificeerder Lloyd s geëvalueerd. Deze evaluatie heeft geleid tot het contracteren van een nieuwe certificeerder, Certificatie in de Zorg. In maart 2014 bezocht de auditor van het nieuwe certificeringsbureau Magentazorg met als positief resultaat dat het HKZ certificaat is overgenomen. Afgesproken is dat documentbeheer, risicobeheersing, medicatieveiligheid en methodisch werken aan de hand van het zorgdossier opnieuw getoetst wordt. Dit is gedaan in het najaar van Op enkele verbeterpunten na, was de uitkomst positief.

6 6 In het verlengde van het Inspectiebezoek uit 2013 is in het verslagjaar intensief ingezet op verbeteringen in het kader van hygiëne en infectiepreventie. In het eerste kwartaal is een verbetertraject doorlopen op alle verpleeghuislocaties. Uit de vervolgbezoeken van de Inspectie in Oudtburgh en Zuyder Waert kon worden opgemaakt dat nagenoeg alle punten naar tevredenheid zijn opgelost. Lauwershof is door de Inspectie vooral beoordeeld op informatievoorziening aan de klant, toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en medicatieveiligheid. Met betrekking tot dit laatste onderwerp zijn afwijkingen geconstateerd die met voorrang zijn behandeld. Tijdens het bezoek van de Inspectie aan Lauwershof in het derde kwartaal bleek de Inspectie dusdanig vertrouwen te hebben dat er geen nadere maatregelen hoefden te worden geformuleerd. Door het jaar heen worden meldingen van incidenten bij cliënten geregistreerd en gerapporteerd. In 2014 zijn de regionale en de centrale MIC-commissies geïnstalleerd en zijn de procedures geharmoniseerd. De commissies zijn bedoeld om meldingen te analyseren en om, vanuit de centrale MIC commissie, te adviseren aan management en raad van bestuur. Evenals voorgaande jaren bestaan de meldingen vooral uit valincidenten, medicatiefouten en agressie/grensoverschrijdend gedrag. Aangezien elke melding op zichzelf staat zijn ook de ingezette maatregelen divers van aard.

7 7 Valincidenten De valincidenten hebben een directe relatie met het grote aantal psychogeriatrische cliënten in de locaties. Vanuit de visie op waardevolle zorg wordt een zeer terughoudend beleid met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen gevoerd. Dat maakt dat het aantal valincidenten kan toenemen onder de noemer geaccepteerd risico. Fluctuaties in de toe- of afname van het aantal valincidenten hadden vaak een directe correlatie met de opname of het overlijden van cliënten met een verhoogd risico op vallen. Daarnaast zijn voor cliënten met een verhoogd valgevaar individuele maatregelen genomen in de vorm van extra toezicht, begeleiding bij het lopen, aanpassen medicatie en het gebruik van een trippelstoel. Medicatiefouten Het delen en toedienen van medicatie is een activiteit die in alle rust moet gebeuren. Door de medewerkers, die belast zijn met deze activiteit, een geel hesje te laten dragen met daarop vermeld niet storen tijdens medicatie toedienen, worden ze met rust gelaten en neemt het aantal medicijnincidenten af. Door de invoering van het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS) is er weer aandacht geweest voor het hele medicatieproces. Deze extra aandacht heeft er mede toe geleid dat het aantal medicatie-incidenten is afgenomen. Voor een aantal medicatiefouten lag de oorzaak bij de apotheek. Afspraken zijn gemaakt om deze fouten in de toekomst niet meer te maken. Blijvende aandacht om op grond van het aantal meldingen steeds weer bij te sturen, blijft geboden.

8 8 Agressie en grensoverschrijdend gedrag Op grond van het grote aantal cliënten met psychogeriatrische dan wel gerontopsychiatrische kenmerken komen incidenten met betrekking tot agressie en grensoverschrijdend gedrag meer dan eens voor. In lang niet alle gevallen is dit te voorkomen. Ook wijzigingen in de groepssamenstelling binnen de kleinschaligheid levert onrust op. Steeds is naar aanleiding van meldingen getracht om maatwerk te leveren, vaak in de vorm van een omgangsadvies opgesteld na het inwinnen van expertise en in overleg met familie. In 2014 is wederom een MedewerkerMonitor afgerond. De responsscore was 42,9%. Dit is een aantal procentpunten lager dan de vorige keer toen de respons uitkwam op 48%. Medewerkers zijn vooral kritisch op de communicatie over en het borgen van veranderingen. Een lage score op dit punt komt overeen met het landelijke beeld. Met het management is besproken hoe om te gaan met de uitkomsten. Afgesproken is dat het middenkader plannen van aanpak zal maken voor de eigen afdeling of locatie. In de loop van het jaar is gebleken dat 13 van de 32 leidinggevenden al daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan met de uitkomsten uit de monitor.

9 9 Vanaf juli 2013 wordt binnen Magentazorg gewerkt met een arbeidsdeelnamesysteem. Met dit systeem wordt aangesloten bij de CAO VVT, hoofdstuk 8 Arbeid en Gezondheid. Het zet zowel de medewerker als diens leidinggevende in de juiste positie om er alles aan te doen de arbeid zo snel als mogelijk te hervatten. Omwille van de betrouwbaarheid van de cijfers is het voortschrijdend gemiddelde binnen het nieuwe systeem berekend vanaf juli De gestelde doelstelling van een verzuimpercentage voor 2014 onder de 4% is gehaald. Het verzuimpercentage voor 2014 is uitgekomen op 3,8%. Ter bevordering van het welzijn van de bewoners is in 2014 gestart met het trainen van medewerkers in de Veder Methode. Dit is een contactmethode waarbij met onder andere poëzie en theater, contact gemaakt wordt met de cliënten met geheugenproblemen. De belevingswereld van de cliënt staat hierbij centraal. Andere Handen community is ingezet als het platform van Magentazorg waar medewerkers van en met elkaar kunnen leren (social learning). Andere Handen community is een interactief platform waar medewerkers met elkaar informatie kunnen uitwisselen, tips kunnen geven, vragen kunnen stellen aan elkaar, kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Het platform heeft een eigen groep Magentazorg. Hierbij waren eind 2014 ruim 430 deelnemers aangesloten. Sinds november 2014 dient het platform ook als Intranet. Dit motiveert medewerkers om lid te worden. Het gebruik van een persoonlijk account van Magentazorg maakt het lidmaatschap van Andere Handen community voor medewerkers laagdrempeliger.

10 Project 1 Magentazorg klaar voor de toekomst 10 In het verslagjaar 2014 is toegewerkt naar een implementatieplan voor de al beschreven strategie onder de titel: Magentazorg klaar voor de toekomst. In dit implementatieplan is een vertaalslag gemaakt naar concrete plannen met specifieke aandacht voor personele gevolgen. In grote lijnen komt de organisatie-inrichting neer op een verdeling in locaties aan de ene kant en wijken oftewel gedefinieerde gebieden aan de andere kant. Tot de locaties behoren de drie grote verpleeghuislocaties Lauwershof, Zuyder Waert en Oudtburgh inclusief de kleinschalige verpleeghuislokaties. Tot de wijken behoren de verzorgingshuizen en de extramurale activiteiten van Actiezorg. Leidinggevende structuur Om de strategische doelstellingen te kunnen realiseren is een ondersteunende leidinggevende structuur nodig. Om de dienstverlening rondom de cliënt beter te kunnen organiseren, effectiever te zijn als organisatie en om voldoende managementfocus te organiseren voor de uitdagingen die op ons afkomen, is gekozen voor integraal management op de verpleeghuislocaties en binnen de wijken. Dit houdt in dat er per verpleeghuislocatie één locatiemanager wordt aangesteld en voor elke wijk één wijkmanager. De locatie- en wijkmanagers krijgen ieder de specifieke opdracht om hun locatie of wijk door te ontwikkelen in lijn met de strategie. Voor de wijkmanagers ligt er een opdracht in het ontwikkelen van wijkgericht werken waarbij de diensten van Actiezorg worden verbonden met de diensten van Magentazorg en Behandelzorg in de verzorgingshuizen, de kleinschalige woonvoorzieningen en de locaties voor dagbesteding. De overstap naar integraal management in een periode waarin er zowel binnen als buiten de organisatie veel gaat veranderen, is ambitieus. Om deze overstap op een verantwoorde manier te kunnen maken, worden de locatie- en de wijkmanagers gedurende de looptijd van het strategisch plan begeleid door een transitiemanager. Bij de vormgeving van de locaties en de wijken zullen de transitiemanagers goed de samenhang en de samenwerking in de gaten moeten houden. Dit geldt niet alleen voor de interne samenwerking tussen Magentazorg, Actiezorg en Behandelzorg maar ook voor de samenwerking met andere organisaties in de wijk. Een open communicatie is hierin van belang om te verbinden en om ruimte te geven aan het steeds weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden en aan het benutten van kansen.

11 11 Nadruk op wonen en welzijn Naast de wijzigingen in de structuur zal binnen de services nog meer dan voorheen de nadruk komen te liggen op aspecten van wonen en welzijn. Dit vraagt om een verandering in houding en gedrag van de medewerkers waarbij ze zich gaan realiseren dat zij te gast zijn in het huis van de bewoner. Dit vraagt van medewerkers dat ze deze bewoner en diens naasten als uitgangspunt voor hun handelen nemen. Dit vraagt van medewerkers dat ze vindingrijk zijn en verantwoordelijkheid nemen om een resultaat te bereiken dat een bewoner wenst. Lia de Jongh zegt hierover: Het gaat om het toevoegen van waarde voor onze bewoners. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk mooie dagen aan het leven van onze bewoners toevoegen. In het volle besef dat mensen bij ons wonen omdat zelfstandig wonen niet meer lukt en dit in feite hun laatste (t)huis is. Dan is het heel belangrijk hoe de bewoner en diens familie deze periode beleeft. Ondanks dat er beperkingen zijn en de laatste periode in het leven in de regel zwaar is. Als je iemand dan blij kan maken met een activiteit waar hij of zij van droomt, dan leveren we kwaliteit.

12 12 Magentazorg in cijfers Kerngegevens Aantal / bedrag Cliënten Aantal intramurale cliënten per einde verslagjaar 766 Aantal cliënten dagactiviteiten per einde verslagjaar 200 Aantal extramurale cliënten excl. cliënten dagactiviteiten per einde verslagjaar 876 Capaciteit Aantal beschikbare plaatsen met AWBZ-verblijf per einde verslagjaar 793 Productie Aantal intramurale verpleeg- en verzorgingsdagen in verslagjaar (excl. mutatiedagen, crisisbedden en CVA) Aantal dagdelen dagactiviteiten in verslagjaar Aantal uren extramurale productie in verslagjaar (excl. dagactiviteiten) Personeel Aantal personeelsleden in loondienst per einde verslagjaar Aantal FTE personeelsleden in loondienst per einde verslagjaar Bedrijfsopbrengsten Totaal bedrijfsopbrengsten in verslagjaar Waarvan wettelijk budget voor aanvaardbare kosten Waarvan DBC zorgproducten Waarvan niet gebudgetteerde zorgprestaties (incl. Wmo HbH) Waarvan overige bedrijfsopbrengsten (incl. subsidies)

13 13 Project 2 Wijkgericht werken Het komt steeds vaker voor dat mensen, ondanks beperkingen en behoefte aan zorg en ondersteuning, de wens uitspreken om langer thuis in de eigen vertrouwde omgeving te blijven wonen. Binnen de hervorming van de langdurige zorg speelt de overheid in op deze ontwikkeling. Zo is plaatsing binnen de muren van een instelling voor mensen met een lichte zorgbehoefte niet meer mogelijk en wordt onder andere vol ingezet op de aanwezigheid van de wijkverpleegkundige. Ondersteuning moet dicht bij de burger worden georganiseerd, het liefst in samenhang en zo eenvoudig mogelijk. Vanuit gemeenten en zorgverzekeraars wordt gevraagd om op een andere manier te kijken naar zorg- en hulpvragen. Uitgangspunt is om maatwerk te bieden. Te zoeken naar de vraag achter de vraag om hier vervolgens efficiënt de zorg op in te zetten: zo licht als mogelijk en zwaarder waar nodig. De focus ligt hierbij op het versterken van de eigen regie van de cliënt en diens netwerk, het verhogen van de zelfredzaamheid en het gevoel van veiligheid om zo lang mogelijk deel te kunnen blijven nemen aan de samenleving (= participatie).

14 14 Proef In 2014 is Actiezorg gestart met een proef wijkgericht werken in de gemeente Langedijk. In de pilot is gewerkt met een thuisteam: dicht bij de burger, in diens eigen leefomgeving, te midden van het netwerk dat zich om de burger heen bevindt. Het thuisteam bestond uit medewerkers hulp bij het huishouden II, medewerkers wijkverpleging en ambulante begeleiders. Het integrale karakter van de thuisteams was de kernkwaliteit om aan te sluiten bij de eigen regie, de zelfredzaamheid en de participatie van de cliënt. De korte lijnen tussen de drie services hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging en verpleging en ambulante begeleiding, maakten vroegsignalering en snelle, adequate inzet van zorg mogelijk. Conclusie Door integraal te werken kunnen we zorg (zo goed mogelijk) sluitend maken op de ondersteuningsvraag van de cliënt. Met het netwerk, vrijwilligers en voorliggende voorzieningen in de wijk, kunnen we er samen voor zorgen dat de cliënt zo lang mogelijk, prettig en veilig thuis kan blijven wonen. We dragen er samen zorg voor dat eenieder de mogelijkheden benut die hij heeft, zonder zich hier in overvraagd te voelen. Het werken met integrale thuisteams zal worden uitgerold over alle wijken binnen Magentazorg. Hierbij zal nauw worden aangesloten bij de locaties die binnen de wijk liggen, te weten de verzorgingshuizen en de kleinschalige verpleeghuislocaties van Magentazorg. Ook de diensten vanuit Behandelzorg (fysio- en oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtiek) zullen worden betrokken.

15 15 Cliënten aan het woord Mevrouw Bosman / Zuyder Waert Ik heb absoluut geen klachten. Alles is goed verzorgd, het personeel is goed met elkaar en er zijn geen problemen. Ik vind het belangrijk dat de mensen goed met elkaar omgaan. Dat komt de sfeer ten goede. Met de mensen bedoelt mevrouw Bosman de bewoners. Je moet je proberen aan te passen. Dat is voor mij niet zo n probleem, maar sommige mensen hebben daar wel moeite mee. Soms kunnen ze dat ook niet meer, ze zijn dan te verward of hebben een te zwakke conditie. Op mijn vraag of het personeel of de organisatie meer zou kunnen doen om de mensen te betrekken, antwoordt mevrouw Bosman: Tja, ik zou eigenlijk niet goed weten wat. Het personeel is heel vriendelijk en er wordt van alles georganiseerd. Je kunt aan van alles meedoen en er is ook voor elk wat wils. Mevrouw vindt het wel belangrijk dat zij zich af en toe ook even kan terugtrekken: Zelf doe ik dat graag in de tuin, daar heb ik zo mijn plekje in de buurt van de volière. Ik heb absoluut geen klachten. Alles is goed verzorgd, het personeel is goed met elkaar en er zijn geen problemen.

16 16 Mevrouw Trap (63 jaar) / Hoog Duinen De locatie vindt mevrouw Trap lekker ruim. De kamers, de hal, alles is ruim opgezet. En toch is er een gezellige sfeer. Ruimte vindt mevrouw Trap belangrijk: Ik kan overal goed bij. Ook met de rollator. Ik kan me hier veilig bewegen, dat is belangrijk als je minder goed ter been bent. En als er iets is, dan is er over het algemeen snel hulp. Nee, daar heb ik niets over te klagen. En er is nog iets heel belangrijks bij gekomen, Wifi! Zo fijn, ik ben helemaal verslaafd geraakt aan mijn ipad. Medebewoners worden steeds ouder, in die zin is mevrouw Trap eigenlijk nog een jonkie in Hoog Duinen. Toch zou ze niet willen verhuizen naar een huis waar ze misschien beter in de doelgroep zou passen. Dan zou ik hier weg moeten, uit deze mooie omgeving en van mijn broer. Dat wil ik echt niet. Met de ipad kun je gemakkelijk je contacten onderhouden en daarmee het gemis aan aanspraak compenseren. Bovendien: Het is ook leuk voor medebewoners die niet overweg kunnen met de computer of de ipad. Zo liet ik laatst een medebewoner op zijn verzoek plaatjes zien uit de omgeving van Hoorn. Daar kwam hij vandaan en hij genoot er weer van. Familie die langs komt of vrijwilligers kunnen dat ook met de bewoners doen. We hebben Wifi. Zo fijn ik ben helemaal verslaafd geraakt aan mijn ipad.

17 17 Het eten is hier geweldig, er wordt steeds netjes de tafel gedekt. Het is lekker en het wordt mooi opgediend! Meneer van Westen / De Dijckhoeve Op de vraag wat het eerste in hem opkomt bij zijn verblijf in De Dijckhoeve, antwoordt meneer van Westen: Geweldig! Hij lacht: Het is hier geweldig!. Als voorbeeld: Het eten, er wordt steeds netjes de tafel gedekt! Het is lekker en het wordt mooi opgediend. Sfeer en gezelligheid, dat vindt meneer van Westen belangrijk. Het eten moet er smakelijk uitzien. En dat zit helemaal goed in De Dijckhoeve. Meneer van Westen hecht aan sfeer en presentatie. Netjes hoort daarbij. Niet alleen met tafeldekken, maar ook als het gaat om de medewerkers en met elkaar omgaan. Netjes gekleed en net gedrag. Zoals bijvoorbeeld elkaar groeten, ook dat is belangrijk. Waarbij hij nadrukkelijk aangeeft dat het niet gaat om overdreven toestanden. Gewoon er een beetje om denken. Dat is voldoende, maar wel belangrijk.

18 18 Meneer Vennik / Meander Meneer Vennik denkt bij de zorg binnen Meander meteen aan het woord goed. Hij voegt hieraan toe: In ieder geval voor mij. Wat je van kwaliteit vindt, is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind het hier prima voor elkaar. Hij vindt het belangrijk dat er genoeg te doen is. Dat is hier goed geregeld; er is een heel weekprogramma. Daar heeft meneer Vennik zelf ook aan bijgedragen. Dat zit zo. Van Lauwershof was de bowling-baan-tafel te leen. En die moest terug. Dat vond men erg jammer. Toen heeft de heer Vennik overleg gevoerd met zijn schoonzoon die aannemer is. Kun jij dat ding niet dupliceren? En dan graag met hogere pootjes eronder, zodat mensen in een rolstoel ook goed mee kunnen doen! En zo is geschied. Iets te doen hebben, dat is belangrijk. Eens in de week komt iemand om met meneer Vennik te schaken. Hij beleeft daar veel plezier aan. Ik heb absoluut geen klachten. Alles is goed verzorgd, het personeel is goed met elkaar en er zijn geen problemen.

19 19 Vastgoed Mensen blijven, ook met een zorg- of ondersteuningsbehoefte, langer thuis wonen. Dit maakt dat er minder intramurale plekken nodig zijn voor lichte zorg. Met het oog hierop is de inhoud van de vastgoedportefeuille van Magentazorg in 2014 regelmatig onderwerp van gesprek geweest. De Haemstede Na een uitspraak van de kortgedingrechter zijn de actiegroep Wij gaan niet weg en Magentazorg weer om tafel gegaan teneinde in een ultieme poging nader tot elkaar te komen. In de periode daarna is toegewerkt naar een besluit dat door beide partijen kon worden aanvaard. De locatie De Haemstede zal op termijn gesloten worden als verzorgingshuis en geheel ter beschikking komen voor cliënten met het syndroom van Korsakov. In de tussentijd kunnen, na bouwkundige aanpassingen, maximaal 18 cliënten gegroepeerd in De Haemstede blijven wonen. De vrijgekomen ruimte zal geschikt gemaakt worden voor cliënten met Korsakov. Naarmate de groep verzorgingshuiscliënten kleiner wordt, ontstaat ruimte voor meer cliënten met Korsakov.

20 20 Nieuw Varne Begin 2014 is het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk Nieuw Varne met daarin opgenomen de bouw van 31 appartementen voor Magentazorg door de gemeenteraad van Heiloo geaccordeerd. In de loop van het jaar is de ontwerpfase afgerond en zowel het technisch als functioneel Programma van Eisen vastgesteld. In december kon de aanvraag bouwvergunning worden ingediend bij de gemeente Heiloo. Voorzien wordt dat, na het doorlopen van de daarvoor vereiste procedures, de bouw in september 2015 van start kan gaan. De planning voor ingebruikname wordt gesteld op februari De Dijckhoeve Na een proces van jarenlange juridische procedures is het er dan toch eindelijk van gekomen. In 2014 is de locatie aan de Kanaaldijk te Koedijk in gebruik genomen door vier groepen PG-cliënten. Voor de locatie is een nieuwe naam bedacht: De Dijckhoeve. De locatie kenmerkt zich door de landelijke ligging en de uitstraling van een boerenschuur. Dit laatste wordt geaccentueerd door de fraaie tuin met landelijke ornamenten.

21 21 Lauwershof / Zuyder Waert Beide locaties zijn in 1974 officieel geopend en vierden dus in 2014 hun 40-jarig jubileum. Lauwershof organiseerde circusvoorstellingen en in Zuyder Waert werd een hele week feest gevierd met tal van activiteiten. Beide locaties kunnen terugzien op een mooie viering van hun jubileum. Voor de locatie Lauwershof is in 2014 toegewerkt naar een definitieve keuze voor de toekomst. In de visie van Magentazorg is de locatie in Oudorp een belangrijke die voor de toekomst behouden moet blijven. Vandaar dat vol wordt ingezet op een nieuwe variant van wonen voor kwetsbare ouderen om zodoende binnen Magentazorg voldoende variatie in woonmogelijkheden te hebben.

22 22 De Molenhoeve Magentazorg heeft met het zorgkantoor de afspraak tot realisering van 30 extra plaatsen zwaar in de gemeente Langedijk. Om hieraan tegemoet te komen, heeft Magentazorg het plan opgevat om de locatie De Molenhoeve nieuw te bouwen. Het huidige gebouw is niet geschikt te maken voor de categorie zwaar terwijl de locatie wel een baken is voor de kern Sint Pancras. Meander Bij de locatie Meander zijn de tuin en de serre opgeknapt en onder handen genomen mede met inbreng vanuit de Rotary Langedijk. De tuin is nagenoeg geheel half-verhard en verfraaid met borders en een prieel. Op deze wijze is het bij mooi weer prima buiten vertoeven. Ook de activiteitenruimte is geheel opgeknapt en nu prima te gebruiken voor activiteiten voor bewoners van de locatie en uit de buurt.

23 23 Afsluiting Het verslagjaar 2014 is een jaar geweest van grote veranderingen in het zorgstelsel. Op hoofdlijnen is veel duidelijk geworden. Echter, op detailniveau zal er nog heel wat afstemming moeten plaatsvinden tussen partijen: zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars. In deze turbulente tijd houdt Magentazorg vast aan de strategische visie en het daarop geënte organisatie-inrichtingsplan en implementatieplan Magentazorg klaar voor de toekomst. Dit alles moet leiden tot excellente zorg- en dienstverlening vanuit wijkgerichte thuisteams aan burgers die nog thuis wonen. Voor burgers die op grond van beperkingen zijn aangewezen op een beschutte en beschermde woonomgeving vindt de excellente zorg- en dienstverlening plaats binnen de diverse woonzorglocaties die Magentazorg rijk is.

Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017

Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017 Opdracht wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk 2015 2017 Inleiding Deze opdracht beschrijft de rol van de wijkmanager Heerhugowaard / Langedijk in de implementatie van de strategie van Magentazorg. Deze

Nadere informatie

Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties

Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties Opdracht transitiemanager voor de 3 grote locaties Deze opdracht beschrijft de rol van de transitiemanager voor de 3 grote locaties (Lauwershof, Oudtburgh en Zuyder Waert) in de implementatie van de strategie

Nadere informatie

Opdracht transitiemanager voor de wijken

Opdracht transitiemanager voor de wijken Opdracht transitiemanager voor de wijken Deze opdracht beschrijft de rol van de transitiemanager voor de wijken in de implementatie van de strategie van Magentazorg en Actiezorg. De opdracht heeft een

Nadere informatie

Aandacht voor iedereen

Aandacht voor iedereen Aandacht voor iedereen Veranderingen in de zorg Klankbordgroep belangenbehartiging Aalsmeer 12 mei 2014 Esther Anker Adviseur versterking Wmo In deze presentatie 1. Landelijke ontwikkelingen 2. Hoe is

Nadere informatie

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie

Verslag kwaliteit 2017 cliëntversie Pagina 1 van 14 Inhoud Inleiding... 3 Bouwsteen 1: de zorg die jij krijgt... 4 Bouwsteen 2: ervaringen van de cliënt... 7 Bouwsteen 3: functioneren van de teams...11 Leren van klachten en incidenten...13

Nadere informatie

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016

https://insights.abnamro.nl/branche/drie-wetten-verantwoordelijk-voor-fin... Laatste update:: 19 mei 2016 Page 1 of 6 Laatste update:: 19 mei 2016 Page 2 of 6 Langdurige Zorg De langdurige zorg bestaat uit ondersteuning en verzorging van ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en mensen met langdurig psychische

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag De Friese Staten

Kwaliteitsverslag De Friese Staten Kwaliteitsverslag De Friese Staten In dit kwaliteitsverslag kunt u lezen hoe wij werken aan het verbeteren van kwaliteit. Wij werken aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg door informatie te verzamelen

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg Een nieuwe koers voor welzijn en zorg 14 november 2012 Themadag Commissie Ouderenzorg Religieuzen Carla Cornuit Inleiding Carla Cornuit: bestuurder LuciVer LuciVer Een kleinschalige

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Samen voor de beste zorg Zeepkistbijeenkomst 9 december 2015. ActiVite

Samen voor de beste zorg Zeepkistbijeenkomst 9 december 2015. ActiVite Samen voor de beste zorg Zeepkistbijeenkomst 9 december 2015 ActiVite Agenda Welkom Programma: Missie en visie van ActiVite Beleid van overheid zet door Strategische thema s Stand van zaken ActiVite per

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017

Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Resultaten vragenlijst persoonsvolgende zorg 2017 Experiment Persoonsvolgende Zorg regio Zuid Limburg 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 De respons 3 De vragen uit de vragenlijst. 4 Vraag 1: Bent

Nadere informatie

IJsselheem en veranderingen in de zorg

IJsselheem en veranderingen in de zorg IJsselheem en veranderingen in de zorg Zorgkosten Kosten AWBZ 25 miljard euro (2011); nu 27 miljard In 10 jaar tijd een stijging van 38% Tekort 3 miljard euro In 2013 een daling door invoering scheiden

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 1 Inleiding Op 24 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zekere Basis, locatie Lonnekerveldweg 30 in Enschede op 7 augustus 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zekere Basis, locatie Lonnekerveldweg 30 in Enschede op 7 augustus 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Zekere Basis, locatie Lonnekerveldweg 30 in Enschede op 7 Utrecht, oktober 2017 1 Inleiding Op 7 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna:

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei Utrecht, september 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Janelco Begeleid Wonen met Zorg BV te Oss op 10 mei 2017 Utrecht, september 2017 1 Inleiding Op 10 mei 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Activiteiten en sociaal contact voor plezieriger leven DAGBESTEDING U DOET ERTOE BIJ ACTIEZORG

Activiteiten en sociaal contact voor plezieriger leven DAGBESTEDING U DOET ERTOE BIJ ACTIEZORG DAGBESTEDING U DOET ERTOE BIJ ACTIEZORG Activiteiten en sociaal contact voor plezieriger leven Een actief leven met sociale contacten draagt bij aan een plezieriger leven. Samen koffie drinken, bewegen,

Nadere informatie

Wat gaat goed, wat kan beter? Kwaliteitsrapport Pluryn 2017

Wat gaat goed, wat kan beter? Kwaliteitsrapport Pluryn 2017 Samen werken aan kwaliteit bij Pluryn Wat gaat goed, wat kan beter? Kwaliteitsrapport Pluryn 2017 Inhoud Wat vinden cliënten van de ondersteuning door Pluryn? Cliënttevredenheid 7 Introductie Ondersteuning

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg

Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg Kwaliteitsverslag 2017 Verpleeghuiszorg Inhoud 1. Persoonsgerichte zorg en ondersteuning... 3 2. Wonen en Welzijn... 3 3. Veiligheid... 4 3.1 Decubitus... 4 3.2 Advance care planning... 4 3.3 Medicatieveiligheid...

Nadere informatie

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur)

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur) Agenda voor de vergadering van het Platform Zelfredzaam Datum: Locatie: 12 januari 2015 van 16:00 uur tot uiterlijk 19:00 uur (voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd) Kulturhus Lienden Koningin Beatrixplein

Nadere informatie

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Levensgericht zorgaanbod Een zorgaanbod ontwikkelen dat goed aansluit bij de zorg van onze Gasten. Dat is het doel van ons doelgroepenbeleid. Het verhoogt de kwaliteit

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het kwaliteitsjaarplan van verpleeghuis Reggersoord (etages 3 en 4). Op beide etages zijn

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Magentazorg

FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Magentazorg FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER Algemeen Organisatie: Stichting Magentazorg Organisatorische eenheid: raad van bestuur Opsteller functiebeschrijving: adviseur P&O Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015

Nadere informatie

Zoekprofiel DIRECTEUR ZORG (extramuraal)

Zoekprofiel DIRECTEUR ZORG (extramuraal) Zoekprofiel DIRECTEUR ZORG (extramuraal) Esther van Zwol Soesterberg, februari 2017 1 Voor Magentazorg verricht de Veghte de werving & selectie van een directeur zorg (extramuraal). Magentazorg biedt zorg

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015.

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015. 2.2.3 Evaluatie herindicaties nieuwe taken Wmo 2015 1 Dossier 530 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 530 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 juli 2016 Agendapunt 2.2.3 Omschrijving Evaluatie herindicaties

Nadere informatie

Uitvoering Maatschappelijke Zaken. Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker

Uitvoering Maatschappelijke Zaken. Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker Uitvoering Maatschappelijke Zaken Franca Bruyninckx en Alma Wamsteeker Inhoud Maatschappelijke Zaken Proces Toelichting afdeling Wmo Richtlijnen WLZ Dagactiviteit Wmo Begeleiding Individueel Maatschappelijke

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

ZZP s Lichamelijk Gehandicapten (LG 4-6) Volledig Pakket Thuis (VPT 4-6) Modulair Pakket Thuis (MPT) Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ)

ZZP s Lichamelijk Gehandicapten (LG 4-6) Volledig Pakket Thuis (VPT 4-6) Modulair Pakket Thuis (MPT) Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ) Cliëntgegevens 2017 Financiering Intramuraal/ Extramuraal Zorgproductgroep Wlz Intramuraal Extramuraal ZZP s Verpleging & Verzorging Dementie (VV 5 en 7) ZZP s Verpleging & Verzorging Somatiek (VV 1-4,

Nadere informatie

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal 2015 - Dit onderzoek kan worden overgenomen met bronvermelding. Toezending Utrecht, december 2015 Agenda Managementsamenvatting Generieke resultaten Sectorresultaten:

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING: WIJKMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Actiezorg en Magentazorg

FUNCTIEBESCHRIJVING: WIJKMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Actiezorg en Magentazorg FUNCTIEBESCHRIJVING: WIJKMANAGER Algemeen Organisatie: Stichting Actiezorg en Magentazorg Organisatorische eenheid: raad van bestuur Opsteller functiebeschrijving: adviseur P&O Datum voorlopige vaststelling:

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk!

PrivaZorg. PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! PrivaZorg PrivaZorg thuiszorg klantgericht en persoonlijk! 1 Welkom bij PrivaZorg! PrivaZorg is een thuiszorgorganisatie, die werkt met gemotiveerde, zelfstandige zorgverleners. Thuiszorg is zorg bij mensen

Nadere informatie

De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen!

De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen! De Beleidshorizon vind je op Connect! Veranderen doen we samen! voor medewerkers Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgindicatie die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Lauwershof. Beleidsplan

Stichting Vrienden van Lauwershof. Beleidsplan Stichting Vrienden van Lauwershof Beleidsplan 2017-2020 Inleiding Na een aantal jaren van relatieve rust op het front van activiteiten vanuit de stichting Vrienden van Lauwershof (VVL) zijn bij de doorstart

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest

Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest Veranderingen in de zorg Diny de Bresser Bestuurder Pieter van Foreest 30 maart 2017 Andere tijden..wat is oud.? Nieuwe generatie ouderen (actieve 65+) Eigen regie/eigen keuzes Consument: zelf betalen,

Nadere informatie

Utrecht, Mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016

Utrecht, Mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016 Utrecht, Mei 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Acare Thuiszorg te Arnhem op 5 december 2016 1 Inleiding Op 5 december jl. heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Lauwershof

Stichting Vrienden van Lauwershof Stichting Vrienden van Lauwershof Jaarverslag 2014 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag over 2014. In dit jaar heeft de stichting Vrienden van Lauwershof weer diverse aanvragen financieel ondersteund

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017

Utrecht, juli Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 Utrecht, juli 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Bewust4Beter Care Services v.o.f. te Baarn op 9 maart 2017 1 Inleiding Op 9 maart 2017 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Opzet van de monitor Huishoudelijke Verzorging De nieuwe manier van werken heeft 3 hoofdrolspelers namelijk

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Jaarplan 2017 RL/BD Versie

Jaarplan 2017 Jaarplan 2017 RL/BD Versie Jaarplan 2017 INLEIDING Stichting Thuiszorg Groot Limburg is toe aan alweer haar tweede jaarplan. Terugkijkend op 2016 kan worden gesteld dat de meeste doelen zoals beschreven in het jaarplan 2016 gerealiseerd:

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

PowerPoint PowerPoin pres Expe enta pres rtmee tie enta Lel tie ting A ys Lel tad WBZ Juni/ juli 2013

PowerPoint PowerPoin pres Expe enta pres rtmee tie enta Lel tie ting A ys Lel tad WBZ Juni/ juli 2013 PowerPoint Expertmeeting presentatie Lelystad AWBZ Juni/ juli 2013 Langdurige zorg Brief staatssecretaris april 2013 Veranderingen AWBZ AWBZ wordt teruggebracht tot de oorspronkelijke kern. kern-awbz alleen

Nadere informatie

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019

Utrecht, maart Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019 Utrecht, maart 2019 Rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Nova Zorggroep in Den Haag op 28 januari 2019 1 Inleiding Op 28 januari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet?

Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? 2 Zorg uit de Wlz en ondersteuning of jeugdhulp? Kan iemand met een Wlz-indicatie een beroep doen op de Wmo 2015 of op de Jeugdwet? Afbakening wettelijke kaders: Wlz Wet langdurige zorg: Blijvende behoefte

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01

Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 V40_ indd :01 Kwaliteitsrapportage over de periode juli 2015 tot en met juni 2016 2 Inhoud... Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 Wat is kwaliteit van zorg... 5 De kwaliteitsrapportage 1. Zorgvuldig proces rond cliënten...

Nadere informatie

VOLCKAERT KWALITEITSVERSLAG

VOLCKAERT KWALITEITSVERSLAG VOLCKAERT KWALITEITSVERSLAG DONGEN, JUNI 2018 2017 INLEIDING KWALITEITSVERSLAG 2017 2017 is het eerste jaar dat Volckaert werkt met het kwaliteitsbeleid Het kompas. Het model geeft weer op welke wijze

Nadere informatie

Stichting Vrienden van Lauwershof

Stichting Vrienden van Lauwershof Stichting Vrienden van Lauwershof Jaarverslag 2018 1 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag over 2018. Ook in dit jaar heeft de stichting Vrienden van Lauwershof minder aanvragen voor financiële ondersteuning

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Samen op koers in 2015

Samen op koers in 2015 Beeld van de prestaties Wat hebben we bereikt? Samen dienen en delen 2017-2019 Samen op koers in 2015 Jaarbericht Zorggroep Sirjon Bepalend bij onze zorgverlening is een reformatorische visie op het leven,

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Een gezonde zorgexploitatie van uw woonzorglocatie. Jacqueline van Ginneken Bureau Ouderenzorg. drs. J.H.M. van Ginneken 7 juni 2011

Een gezonde zorgexploitatie van uw woonzorglocatie. Jacqueline van Ginneken Bureau Ouderenzorg. drs. J.H.M. van Ginneken 7 juni 2011 Een gezonde zorgexploitatie van uw woonzorglocatie Jacqueline van Ginneken Bureau Ouderenzorg Rekenen aan zorg drs. J.H.M. van Ginneken 7 juni 2011 juni 2011 www.kcwz.nl 1 Een grote kans. dat u voornemens

Nadere informatie

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis

Bij u thuis. Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis. Herstel bij ons. Overdag bij ons. Tijdelijk bij. Beschut thuis Bij u thuis Thuiszorg, dagactiviteiten en beschut thuis Beschut thuis Overdag bij ons Herstel bij ons Tijdelijk bij Behandeling en expertise Bij u thuis Nieu Ondersteuning, zorg en behandeling thuis Persoonlijk

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Bergen

Proteion is er voor u in Bergen Proteion is er voor u in Bergen U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp.

't Heem in t Heem. 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. t Heem 't Heem staat voor prettig en betaalbaar wonen en oud worden in het eigen dorp. Jaarverslag 2016 Dit jaarverslag geeft een beeld van wat Woonstichting en Zorgstichting 't Heem in 2016 realiseerden.

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond

Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Proteion RCG Vertrouwde zorg en fijn wonen in hartje Roermond Welkom bij Proteion RCG In hartje Roermond, aan het mooie Munsterplein, staat in de schaduw van Cuypers beroemde Munsterkerk een bijzonder

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Stand van zaken Kwaliteitskader Stichting Eykenburg per 1 juli 2017

Stand van zaken Kwaliteitskader Stichting Eykenburg per 1 juli 2017 Stand van zaken Kwaliteitskader Stichting Eykenburg per 1 juli 2017 Inleiding Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is op 13 januari 2017 opgenomen in het register van het Zorginstituut Nederland (ZINL)

Nadere informatie

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015

Bijeenkomst cliëntenraden. Zorgkantoor Friesland Wlz. De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Bijeenkomst cliëntenraden Zorgkantoor Friesland Wlz & De Friesland Zorgverzekeraar Wijkverpleging 13 april 2015 Planning 10.00 11.00 Korte terugblik Presentatie Wlz Presentatie Wijkverpleging 11.00-11.45

Nadere informatie

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Amarant wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Van zorgen voor, naar zorgen dat... Vanaf 1 januari 2015 wordt de functie extramurale begeleiding

Nadere informatie

VISIE. Op weg naar Maatschappelijke Zorg-, hulp en dienstverlening in de gemeente Nuth

VISIE. Op weg naar Maatschappelijke Zorg-, hulp en dienstverlening in de gemeente Nuth VISIE Op weg naar Maatschappelijke Zorg-, hulp en dienstverlening in de gemeente Nuth Waarom? Welke ontwikkelingen op het gebied van Zorg en Welzijn en de gemeentelijke verantwoordelijkheid. Het betaalbaar

Nadere informatie

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid

Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord. 19 april Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid 10 Bouwstenen voor een inclusief coalitieakkoord 19 april 2018 Stichting Gorinchems Platform voor Gehandicaptenbeleid Goedenavond, Mijn naam is Emmy den Heijer voorzitter van de Stichting Gorinchems Platform

Nadere informatie

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog

De positie van de(thuis)zorg. Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog De positie van de(thuis)zorg Henri Plagge, arts M&G MCM voorzitter Raad van Bestuur de Zorgboog de Zorgboog Voor alle generaties; dus kraamzorg, Jeugdgezondheidszorg 0-4 jaar, behandelpraktijk (paramedici),

Nadere informatie

Utrecht, mei Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019

Utrecht, mei Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019 Utrecht, mei 2019 Concept hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Huize Hebe B.V. in Zeist op 14 februari 2019 1 Inleiding Op 15 februari 2019 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017

Resultaatsverslag. N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen. op 14 februari 2017 Resultaatsverslag N.a.v. inspectiebezoek van Zorgcentrum Herema State in Heerenveen op 14 februari 2017 Heerenveen, 31 juli 2017 Inleiding Op 14 februari heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna:

Nadere informatie

Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015

Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015 Factsheet: Monitor Hervorming van de Langdurige Zorg 2015 ActiZ 1 oktober 2014 drs. S. van Klaveren K.J. van de Werfhorst MSc Projectnummer: 419052 Correspondentienummer: DH-0110-4067 Inhoud SAMENVATTING

Nadere informatie

Profielschets Managers Het Nieuwe Maranatha. 1. Op weg naar een nieuw Maranatha

Profielschets Managers Het Nieuwe Maranatha. 1. Op weg naar een nieuw Maranatha 1. Op weg naar een nieuw Maranatha Op het terrein van Maranatha in Rijssen is een prachtig nieuw zorgcomplex verschenen. Aan de laatste fase van de nieuwbouw wordt nog gewerkt. De oude woontoren is gesloopt

Nadere informatie

NVTG Zorgvastgoed Congres "Begrijpen wij elkaar nog wel"

NVTG Zorgvastgoed Congres Begrijpen wij elkaar nog wel pagina 1 pagina 2 Agenda 1) Voorstellen 2) Onderwerp: Bouwen is meer dan alleen stenen stapelen 3) Positie van de vastgoedportefeuille. 4) Bedrijfswaarde 5) Bouwen doe je samen (cliënt bestuur - zorg vastgoed)

Nadere informatie

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven.

Dementie. Leven met dementie. Wat Evean voor u kan betekenen. Evean. Midden in het leven. Dementie Leven met dementie Wat Evean voor u kan betekenen Evean. Midden in het leven. Dementie? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Bij dementie verandert er veel in het leven. Niet alleen voor uzelf

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

Familieparticipatie en mantelzorg

Familieparticipatie en mantelzorg Familieparticipatie en mantelzorg Inleiding: Mantelzorg en familieparticipatie zijn twee begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden. Norschoten maakt onderscheid in deze twee begrippen. In deze notitie

Nadere informatie

BESCHUT WONEN MET INTENSIEVE BEGELEIDING EN UITGEBREIDE VERZORGING (voorheen ZZP 4) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION

BESCHUT WONEN MET INTENSIEVE BEGELEIDING EN UITGEBREIDE VERZORGING (voorheen ZZP 4) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION BESCHUT WONEN MET INTENSIEVE BEGELEIDING EN UITGEBREIDE VERZORGING (voorheen ZZP 4) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige zorgcentra van Proteion staan gastvrijheid

Nadere informatie

Jaarverslag februari Bas de Greef

Jaarverslag februari Bas de Greef Jaarverslag 2016 12 februari 2017 Bas de Greef Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Meerjarenperspectief... 5 Kwaliteit van zorg... 5 Huisvesting... 5 Financiële stabiliteit...

Nadere informatie

Woonzorgconcepten. Over huisvestingsconcepten, zorgconcepten en financieringsvarianten. drs. J.H.M. van Ginneken 30 november 2016

Woonzorgconcepten. Over huisvestingsconcepten, zorgconcepten en financieringsvarianten. drs. J.H.M. van Ginneken 30 november 2016 Woonzorgconcepten Over huisvestingsconcepten, zorgconcepten en financieringsvarianten drs. J.H.M. van Ginneken 30 november 2016 Huisvestingsconcept (meest) bepalend voor de exploitatie van de zorg en dienstverlening

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Venlo

Proteion is er voor u in Venlo Proteion is er voor u in Venlo U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

Archipel Kanidas. Uw wensen, onze zorg en ervaring. het gevoel van samen

Archipel Kanidas. Uw wensen, onze zorg en ervaring. het gevoel van samen Archipel Kanidas Uw wensen, onze zorg en ervaring het gevoel van samen Archipel Kanidas Het leven houdt niet op zodra je ouder bent en in meer of mindere mate afhankelijk wordt van anderen. Ook niet als

Nadere informatie

Als oud worden leidt tot vragen, hebben wij antwoorden. Iedere oudere kan bij Liemerije terecht voor advies over behandeling, zorg en wonen.

Als oud worden leidt tot vragen, hebben wij antwoorden. Iedere oudere kan bij Liemerije terecht voor advies over behandeling, zorg en wonen. 2014in het kort Als oud worden leidt tot vragen, hebben wij antwoorden. Iedere oudere kan bij Liemerije terecht voor advies over behandeling, zorg en wonen. Op basis van de vraag van de cliënt levert Liemerije

Nadere informatie

Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt

Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt Een korte kennismaking met ZINN waar zorg samenkomt Dé zorgorganisatie voor (thuis)zorg, wonen en welzijn in Groningen, Haren en Hoogezand ZINN Thuis Zo lang mogelijk thuis Persoonsalarmering Ook liever

Nadere informatie

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016

Utrecht, mei Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016 Utrecht, mei 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Perla Direct te Almelo op 30 november 2016 1 Inleiding Op 30 november 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland

Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Recente ontwikkelingen Platform Wooninitiatieven in Zuid-Nederland Presentatie op zaterdag 2 november Gabie Conradi, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inleiding Maatschappelijke en politieke trends:

Nadere informatie