Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren"

Transcriptie

1 1 Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren Rick Nouwen 12 November 2009

2 2 Uitingen Een uiting is een reeks expressies met ˆ een illocutionaire strekking ˆ en een vraagtopic Vaak, maar niet altijd, gelijk aan een zin Een communicatieve, geen formele notie

3 3 Illocutionaire strekking John Langshaw Austin, 1955 s William James Lectures How to do things with words (published in 1962) Austin ageerde tegen de gangbare aannames dat ˆ de basisvorm van een zin declaratief is ˆ het basisgebruik van zinnen meedelen is ˆ betekenis vatbaar is in termen van waarheidscondities

4 4 Illocutionaire strekking (i) Waar is Piet? (ii) Piet is ziek (iii) Ontsla Piet! (iv) Je bent ontslagen! vragen meedelen bevelen ontslaan Illocutionaire strekking: datgene dat met de uiting gedaan wordt Onderhevig aan restricties Context-afhankelijk: (v) Kun je het raam open doen? (Het is zo warm.) verzoek (vi) Kun je het raam open doen? (Of zit het vastgeschroefd?) vraag

5 5 Uiting Een uiting is een reeks expressies met ˆ een illocutionaire strekking ˆ en een vraagtopic Illocutionaire strekking: wat er met de uiting gedaan wordt ˆ Voor tekstanalyse: vooral strekkingen als meedelen, berichten, aanbevelen, etc. en niet bevelen, vragen, ontslaan Vraagtopic: hoe de uiting zich verhoudt tot de context ˆ Op welke manier levert de uiting nieuwe informatie gegeven de context?

6 6 Vraagtopic In bijna dertig gemeenten die in 2011 mogelijk samengaan met andere gemeenten, zijn op 3 maart volgend jaar geen verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld om daar de verkiezingen uit te stellen. Op die manier wordt voorkomen dat in deze gemeenten in één jaar tijd twee keer verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden.

7 6 Vraagtopic In bijna dertig gemeenten die in 2011 mogelijk samengaan met andere gemeenten, zijn op 3 maart volgend jaar geen verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Hoe is dit besloten? Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld om daar de verkiezingen uit te stellen. Op die manier wordt voorkomen dat in deze gemeenten in één jaar tijd twee keer verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden.

8 6 Vraagtopic In bijna dertig gemeenten die in 2011 mogelijk samengaan met andere gemeenten, zijn op 3 maart volgend jaar geen verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. Hoe is dit besloten? Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld om daar de verkiezingen uit te stellen. Wat waren de beweegredenen voor dat besluit? Op die manier wordt voorkomen dat in deze gemeenten in één jaar tijd twee keer verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden.

9 7 Oefeningen: vraagtopic Het is een griep die wordt veroorzaakt door een nieuw griepvirus. Dat virus is van varkens op mensen overgesprongen.

10 7 Oefeningen: vraagtopic Bij de Afghaanse presidentsverkiezingen is zoveel fraude gepleegd, dat de klachtencommissie vandaag honderdduizenden stemmen heeft afgekeurd. President Karzai heeft daardoor minder dan vijftig procent van de stemmen.

11 7 Oefeningen: vraagtopic Al snel na de presidentsverkiezingen van 20 augustus was duidelijk dat er op grote schaal gefraudeerd was. Zo meldden stembureaus die niet open waren geweest een opkomst van honderd procent.

12 7 Oefeningen: vraagtopic Karzais belangrijkste rivaal, zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Abdullah, tekende meteen protest aan.

13 7 Oefeningen: vraagtopic Amerikaanse onderzoekers verdeelden 407 mensen met vroege symptomen van het influenzavirus en hun 794 gezonde huisgenoten in een controlegroep die alleen voorlichting kreeg, een groep die alleen handhygiëne moest toepassen en een groep die zowel aan handhygiëne als een mondkapje deed. Wat bleek? Voor gezonde huisgenoten had het weinig zin om zich te beschermen: ze werden er nauwelijks minder door besmet.

14 8 Uitingen Centraal in de analyse staat de communicatieve waarde van een uiting Wat wil de zender met de uiting (illocutionaire strekking)? Hoe verhoudt zich deze tot de context (vraagtopic)? Verder: informatievoorziening is linguistisch gezien niet triviaal

15 9 Informatiestruktuur Intonatie Discussie: hoe verschillen de volgende manieren van uitspraak Ik geloof dat Marie Piet gaat helpen. Ik geloof dat Marie Piet gaat HELpen. Ik geloof dat Marie PIET gaat helpen. Ik geloof dat marie Piet gaat helpen. Ik geloof dat Marie Piet gaat helpen. IK geloof dat Marie Piet gaat helpen.

16 10 Informatiestruktuur VRAAG: Wie gaat Piet helpen? ANTWOORD: Ik geloof dat marie Piet gaat helpen. ANTWOORD: #Ik geloof dat Marie PIET gaat helpen. ANTWOORD: #Ik geloof dat Marie Piet gaat HELpen. Conclusie: uitingen bevatten niet alleen nieuwe informatie, ze bevatten ook informatie over de context

17 11 Nieuwe en Oude informatie Piet heeft Marie een BLOEM gegeven. Oude informatie: Piet heeft Marie iets gegeven Nieuwe informatie: dat iets is een bloem Een bloem heeft Piet Marie gegeven Het was een bloem dat Piet Marie gegeven heeft

18 12 Nieuwe en Oude informatie Oud-Nieuw-principe: in zinnen zonder kloof-constructies, afwijkende intonatie en andere informatie-struktuurmarkeerders geldt: Oude informatie staat links van nieuwe informatie Jan woont in Frankrijk. Waar woont Jan? Wie woont er in Frankrijk?

19 13 Presupposities Een presuppositie is een algemene term voor talig uitgedrukte informatie over de context Intonatie, woordvolgorde Jan is gestopt met roken. Jan s vrouw is gestopt met roken. Ik wist (niet) dat Jan s vrouw gestopt is met roken. A: Jan s vrouw is gestopt met roken. B: Wat? Jan is getrouwd!?! B: #Da s niet waar. Jan is niet getrouwd.

20 14 Terugverwijzing Een speciaal soort presuppositie is anafora, of terugverwijzing Voorbeelden: voornaamwoorden, demonstratieven, definiete beschrijvingen (Context:) Mia heeft een erg vriendelijke buurman. Ze maakt vaak een praatje met m. De/die arme man is echter wel een beetje verlegen.

21 15 Sequentie-effecten Uiting 1. Uiting 2. Uiting 2 wordt geinterpreteerd in het licht van uiting 1. Er kwam een man binnen. Hij ging zitten. Hij ging zitten. Er kwam een man binnen. Dit huis is 100 jaar oud. Het dak is lek.

22 16 Oude en nieuwe informatie in een tekst (1) Mijn oude buurman vertelt me nooit wat. (2) Ik wist niet eens dat zijn zoon Piet verhuisd is. (1) Oude informatie: ˆ Ik heb een oude buurman (presuppositie) Nieuwe informatie: ˆ Deze buurman vertelt me nooit wat. (2) Oude informatie: ˆ Ik heb een oude buurman (presuppositie van 1) ˆ Deze buurman vertelt me nooit wat (informatie in 1) ˆ De buurman heeft een zoon Piet (presuppositie) ˆ Piet is verhuisd (presuppositie) Nieuwe informatie: ˆ Ik wist niet dat Piet verhuisd is.

23 17 Analyse van Oude en nieuwe informatie in een tekst herkomst P,(1) S(G1,1) S(N,1) P,(2) P,(2) P,(2) (1) Mijn oude buurman vertelt me nooit wat. G1: Ik heb een oude buurman. N (1): Mijn buurman vertelt me nooit wat. (2) Ik wist niets eens dat zijn zoon Piet verhuisd is. G1:Ik heb een oude buurman. G2: Mijn buurman vertelt me nooit wat. G3 Mijn buurman heeft een zoon. G4 De zoon van mijn buurman heet Piet. G5 Piet is verhuisd. N (2): Ik wist niet dat Piet verhuisd is. (P=presuppositie, N=nieuw, S=sequentie-effect, G=gegeven)

24 18 Vraagtopic en informatiestruktuur Uitingen geven dus informatie over de context Een vraagtopic is eigenlijk een soort reconstructie van hoe een uiting aansluit op de context Een vraagtopic vormt de brug tussen oude en nieuwe informatie Vraagtopic bepalen: ˆ Identificeer de oude informatie aan de hand van... - de informatie in eerdere uitingen - eventuele presupposities in de uiting - oud-nieuw principe - etc. ˆ De informatie die overblijft is de nieuwe informatie ˆ Het vraagtopic is een vraag over de oude informatie met de nieuwe informatie als antwoord.

25 19 Oefening: Vraagtopic bepalen (neem aan dat er geen eerdere uitingen zijn) Het was Jan die de diamant gestolen heeft! Jan heeft de diamant gestolen Jan heeft een diamant gestolen. Om precies te zijn, Jan heeft een heel dure diamant gestolen.

26 20 Vraagtopic bepalen Niet altijd eenvoudig: Piet is er niet. Hij is ontslagen. Oude informatie: Piet (verwijzing met hij) Mogelijke vraagtopics: Wat is er met Piet? Beter: Waarom is Piet er niet? Of: Wat heeft Piet s afwezigheid tot gevolg?

27 21 Samenvatting Een uiting is een reeks expressies met een communicatieve waarde: i.e. met een illocutionaire strekking en een vraagtopic Uitingen markeren oude informatie Uitingen worden steeds in het licht van het voorafgaande geinterpreteerd Je moet oude en nieuwe informatie kunnen herkennen in uitingen Je moet aan de hand daarvan mogelijke vraagtopics kunnen formuleren

28 LeaseTrader lanceert het LeaseTrader kwaliteitskeurmerk! Het keurmerk staat voor betrouwbaarheid, kwaliteit en goede service van de aanbieder. Lees meer over het keurmerk en de voorwaarden en gedragsregels op de pagina Keurmerk.

29 De zenuw heeft in het lichaam een belangrijke functie. Het geeft alle signalen in het lichaam door van alle lichaamsdelen naar de hersenen en terug. Zenuwen bestaan uit zenuwcellen. Deze werken door elektrische signalen door te geven van het ene deel van de cel naar het andere en door het vrijgeven van chemische stoffen.

30 Wetenschappers uit Israël hebben een formule ontwikkeld waarmee ze de aantrekkelijkheid van gezichten op foto s kunnen optimaliseren. De onderzoekers van Tel Aviv University kwamen tot hun formule door tientallen proefpersonen willekeurige pasfoto s van mannen en vrouwen met een cijfer te laten beoordelen op aantrekkelijkheid. De scores werden daarna ingevoerd in een computer en vergeleken met gezichtsafmetingen van de personen op de foto s.

31 Nhlanhla Nene, een prominente Zuid-Afrikaans parlementslid, is op televisie door zijn stoel gezakt. Dat gebeurde tijdens een interview in een politiek praatprogramma. Midden in het serieuze gesprek zakte het politieke zwaargewicht pardoes door zijn zetel en verdween onder de tafel. De interviewster ging door met presenteren alsof er niets aan de hand was. Nene is de voorzitter van het Zuid-Afrikaanse comité dat moet waken over de uitgaven van de overheid. Hij is al sinds 1999 namens het ANC lid van het Zuid-Afrikaanse parlement.

32 23 Segmenteren: wat is een uiting Een uiting heeft een vraagtopic Een uiting bevat een illocutionaire strekking (bv. berichten) Piet is er niet wegens ziekte. Vraagtopic: Waarom is Piet er niet? Piet is er niet. Hij is ziek. Vraagtopic: Waarom is Piet er niet? Piet is er niet, want hij is ziek. - Twee keer informatievoorziening - Piet is er niet - Hij is ziek (vraagtopic: Waarom is Piet er niet?)

33 24 Segmenteren Segmenteren is moeilijk Je moet beslissen wat de niet-deelbare eenheden zijn die nieuwe informatie geven Top tip: de meeste mensen over-segmenteren Dus niet: Piet is er niet wegens ziekte

34 25 Segmenteren binnen zinnen Nevengeschikte bijzinnen ˆ Piet is er niet, want hij is ziek. (Sommige) Ondergeschikte bijzinnen ˆ Piet is er niet, omdat hij ziek is. Uitbreidende bijzinnen ˆ De broer van Piet, die in Amerika woont, is arts. Nabepalingen (bijstelling) ˆ Barack Obama, de president van Amerika, woont in Washinton.

35 26 Segmenteren: het uitbreidend/beperkend onderscheid Scenario 1: Piet heeft één broer en die broer woont in Amerika Scenario 2: Piet heeft meerdere broers, waarvan er één in Amerika woont. De broer van Piet die in Amerika woont De broer van Piet, die in Amerika woont

36 26 Segmenteren: het uitbreidend/beperkend onderscheid Scenario 1: Piet heeft één broer en die broer woont in Amerika Scenario 2: Piet heeft meerdere broers, waarvan er één in Amerika woont. De broer van Piet die in Amerika woont ˆ Scenario 1:?? ˆ Scenario 2: OK De broer van Piet, die in Amerika woont ˆ Scenario 1: OK ˆ Scenario 2: Onzinnig, Piet heeft meerdere broers

37 27 Segmenteren: het uitbreidend/beperkend onderscheid Beperkend of uitbreiden? Ik begrijp mensen die op Wilders stemmen niet. De studenten die morgen naar Rome vertrekken moeten zich melden. Meer dan 40% van de achterlijke Amerikanen stemde op McCain

38 28 Segmenteren: complicaties Ondergeschikte bijzinnen ˆ Piet is afwezig. Hij is er niet omdat hij ziek is. Samentrekkingen (ellipsis) ˆ Jan is ziek en Piet is ziek. ˆ Jan is ziek en Piet ook. ˆ Jan en Piet zijn ziek. ˆ Jan is ziek maar Piet niet. ˆ Jan is er vandaag niet, maar morgen wel. ˆ Jan is morgen en maandag niet aanwezig.

39 Vuistregels Samentrekkingen Segmenteer (i) als slechts 1 zinsdeel samengetrokken is of (ii) wanneer de niet-samengetrokken zinsdelen gescheiden zijn door andere zinsdelen (i) Jan werkt op kantoor en Piet in de trein. Jan werkt op kantoor en Piet werkt in de trein. segmenteren (i)/(ii) Jan werkt op kantoor en in de trein. Jan werkt op kantoor en Jan werkt in de trein. Niet samengetrokken delen: op kantoor en in de trein (ongescheiden) niet segmenteren (ii) Jan werkt op kantoor en Piet ook. Jan werkt op kantoor en Piet werkt op kantoor. Niet samengetrokken delen: Jan en Piet, deze worden in de zin gescheiden door werkt op kantoor segmenteren 29

40 30 Komma Komma(-intonatie) is vaak, maar lang niet altijd, een indicatie van segmentering De broer van Piet die in Amerika woont. Jan is er niet omdat hij ziek is. Top tip: interpunctie intonatie Top tip: niet elke intonatie-pauze is een segment-grens Het reserve-getal is

41 31 Oefenen NS maakte begin deze maand treinreizen mogelijk met een nietpersoonlijke anonieme OV-chipkaart. Wie twee van die kaarten heeft,? kan het betaalsysteem misleiden. NS gaat ervan uit dat reizigers met chipkaart inchecken op het station van vertrek,? en uitchecken op het station van aankomst. Wie dan niet uitcheckt,? maakt zich een goedkope terugreis mogelijk. Feitelijk is hier sprake van oplichting.

42 31 Oefenen Een deel van de NS-stations wordt voorzien van poortjes,? waardoor in- en uitchecken straks niet meer te ontlopen is. Ze worden al geïnstalleerd,? maar het zal nog enkele jaren duren voordat ze operationeel zijn. Het merendeel van de stations krijgt echter dezelfde paars-witte incheckzuilen? die nu worden gebruikt.

43 31 Oefenen Twee-derde van de Nederlandse bevolking gelooft dat Balkenende wel slim is, maar niet mooi is.

44 31 Oefenen Volleybal-international Kay van Dijk heeft bij een auto-ongeluk in Italië een zware hersenschudding, een gebroken neus en een scheurtje in het bot achter zijn oor opgelopen. Van Dijk schoot vrijdag met zijn auto van de weg, waarna hij eerst de vangrail en vervolgens een vrachtwagen raakte. Het is nog niet bekend wanneer de 2,15 meter lange speler van Pallavolo Loreto het ziekenhuis van Ancona mag verlaten.

45 31 Oefenen Onze workshops worden altijd geheel op maat gemaakt, waarbij wij in samenwerking met de opdrachtgever, de juiste toon, sfeer en andere communicatie voorbereiden.

46 31 Oefenen Een 33-jarige treinmachinist is dinsdagavond aangehouden omdat hij dronken de intercity van Schiphol naar Groningen bestuurde. Hij had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed, meldt het Korps Landelijke Politiediensten. De trein kon na een vertraging van ruim anderhalf uur verder met een andere nuchtere machinist.

47 32 1e Presentatie-opdracht 1. Segmenteer je tekst in delen 2. Gebruik de nummering-conventie van Pander Maat 3. Geef commentaar bij elke zin die je in meerdere delen hebt gedeeld Gebruik slides Format: Slide 1: Je tekst (lees deze 1 keer voor) Slide 2: Je gesegmenteerde tekst (loop deze door) Slide 3: Commentaren (of gebruik meer slides als het niet past)

48 33 1e Presentatie-opdracht Dinsdag 17 November: 1 Charlotte Waskowskij 1 Denise van den Berg 1 Larissa Versloot 1 Sjoer de Jonge 1 Ties Sturm 2 Martijn Piggen 2 Merel Dijke 2 Suzanne Kamps 2 Tess Beekman D Monique van der Poel D Mustafa Anwari D Roelien Stigter

Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren

Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren 1 Vraagtopic, Informatiestructuur, Segmenteren Rick Nouwen Blok 2 2010/2011 2 Uitingen Een uiting is een reeks expressies met ˆ een illocutionaire strekking ˆ en een vraagtopic Vaak, maar niet altijd,

Nadere informatie

Segmenteren II. Rick Nouwen. 16 November 2009

Segmenteren II. Rick Nouwen. 16 November 2009 Segmenteren II Rick Nouwen 16 November 2009 2 Tegen het over-segmenteren Op vrijdag heeft Jan linguini gegeten. Jan heeft gegeten Wat hij at was linguini Dat deed hij op vrijdag 2 Tegen het over-segmenteren

Nadere informatie

Segmenteren II. Rick Nouwen. Blok /2011

Segmenteren II. Rick Nouwen. Blok /2011 Segmenteren II Rick Nouwen Blok 2 2010/2011 2 Segmentering aangeven volgens de methode Uitingen in verschillende zinnen worden opeenvolgend genummerd (1, 2, etc.) Uitingen binnen een zin krijgen hetzelfde

Nadere informatie

Nota Deel 1. Rick Nouwen. 8 december 2009

Nota Deel 1. Rick Nouwen. 8 december 2009 1 Nota Deel 1 Rick Nouwen 8 december 2009 2 Algemene Richtlijnen Wees zuinig met papier: nieuwe secties hoeven niet op een nieuwe pagina; de titel e.d. hoeft ook niet op een nieuwe pagina; maak er gewoon

Nadere informatie

Militairen naar Afghanistan en de Nederlandse politieke crisis

Militairen naar Afghanistan en de Nederlandse politieke crisis Militairen naar Afghanistan en de Nederlandse politieke crisis Vrijdag gaat de regering weer praten over de uitzending van militairen naar Afghanistan. De beslissing is op scherp gesteld door de uitspraken

Nadere informatie

Tekst lezen en een woordenweb maken

Tekst lezen en een woordenweb maken Tekst lezen en een woordenweb maken Je gaat straks een tekst samenvatten. Je vertelt dan in het kort waar een tekst over gaat. Je vertelt in een paar zinnen wat het belangrijkste van een tekst is. 1. Je

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? 2 Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Tekstanalyse. Studiehandleiding Blok 2, DEELTIJD. Docent: Rick Nouwen. Afdeling Taalbeheersing Vakgroep Nederlands Universiteit Utrecht

Tekstanalyse. Studiehandleiding Blok 2, DEELTIJD. Docent: Rick Nouwen. Afdeling Taalbeheersing Vakgroep Nederlands Universiteit Utrecht Tekstanalyse Studiehandleiding Blok 2, 2009-2010 DEELTIJD Docent: Rick Nouwen Afdeling Taalbeheersing Vakgroep Nederlands Universiteit Utrecht Cursuscode: 200400857 1 Doel van de cursus Deze cursus gaat

Nadere informatie

De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS

De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS Kijk ook eens op ns.nl/ovchipkaart De OV-chipkaart: wel zo handig De OV-chipkaart. Eén kaart waarmee u kunt reizen in al het openbaar vervoer in Nederland.

Nadere informatie

De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS

De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS De OV-chipkaart Reizen met de OV-chipkaart bij NS Kijk ook eens op ns.nl/ovchipkaart De OV-chipkaart: wel zo handig De OV-chipkaart. Eén kaart waarmee u kunt reizen in al het openbaar vervoer in Nederland.

Nadere informatie

Referentie. Rick Nouwen. 19 November 2009

Referentie. Rick Nouwen. 19 November 2009 1 Referentie Rick Nouwen 19 November 2009 2 Samenhang Coherentierelaties (vanaf H4) Referentiële samenhang (H3) Vandaag: H3 Volgende week: extra stof over activatie 3 Referentieel verband Referentiële

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd

Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd Deel 1: Persoonsvorm tegenwoordige tijd In deze les leer je zwakke werkwoorden als persoonsvorm in de tegenwoordige tijd op de juiste manier spellen. De sterke werkwoorden leveren vaak geen d- of t-problemen

Nadere informatie

Pragmatiek. 6 juni 2009

Pragmatiek. 6 juni 2009 Pragmatiek 6 juni 2009 Semantiek - Betekenis gedefinieerd in termen van verwijzing naar de werkelijkheid buiten de taal (denotatie) [[Jantje]] = het individu Jantje [[slaapt]] = de verzameling van slapende

Nadere informatie

Communicatie. Architectuur in de digitale wereld. David N. Jansen

Communicatie. Architectuur in de digitale wereld. David N. Jansen Communicatie Architectuur in de digitale wereld David N. Jansen Doel communicatie in twee uur? onmogelijk jullie hebben elders al veel geleerd ik geef voorbeelden van indelingen jullie zoeken daarna meer

Nadere informatie

Wie bestuurt het land?

Wie bestuurt het land? Wie bestuurt het land? Nederland is een democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is een parlement. In zo n parlement zitten mensen die door de bevolking zijn gekozen. Zij zitten namens een

Nadere informatie

Voordat ik je uitleg wat voornaamwoorden zijn, wil ik je vragen of je bij het lezen van de onderstaande zinnen een plaatje voor je ziet.

Voordat ik je uitleg wat voornaamwoorden zijn, wil ik je vragen of je bij het lezen van de onderstaande zinnen een plaatje voor je ziet. Voornaamwoorden Door Henk Wolf. Groningen, 2014. In dit artikeltje leer je wat voornaamwoorden zijn, welke soorten voornaamwoorden er bestaan en welke kenmerken elk van die soorten heeft. Wat zijn voornaamwoorden?

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Referentie. Rick Nouwen. Blok /2011

Referentie. Rick Nouwen. Blok /2011 1 Referentie Rick Nouwen Blok 2 2010/2011 2 Samenhang Coherentierelaties (vanaf H4) Referentiële samenhang (H3) Vandaag: H3 Volgende week: extra stof over activatie 3 Referentieel verband Referentiële

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND

ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND ANTWOORDEN TAALCOMPLEET A2 THEMA 1 NEDERLAND Opdracht 1 een afspraak maken het Nederlandse landschap Sinterklaas het kaartje Opdracht 13 Carola Hadassa Carola Hadassa Carola Hadassa Opdracht 18 Hallo,

Nadere informatie

Weet u wanneer deze boerderij gebouwd is?

Weet u wanneer deze boerderij gebouwd is? Taalkundige onderbouwing voor docenten van het lespakket Pragmatiek In dit bestand zal ik de wetenschappelijke onderbouwing van de lessenreeks Pragmatiek bespreken. Over het algemeen is de reeks gebaseerd

Nadere informatie

Semantiek 1 college 4. Jan Koster

Semantiek 1 college 4. Jan Koster Semantiek 1 college 4 Jan Koster 1 Uitgangspunt sinds vorige week Semantiek is representationeel (en niet referentieel), gebaseerd op interpretaties van sprekers en hoorders Geen scherpe scheiding tussen

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lesbrief 1. Bij de huisarts

Lesbrief 1. Bij de huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts beantwoorden. Veel

Nadere informatie

< Reizen met de ] [ OV-chipkaart >

< Reizen met de ] [ OV-chipkaart > < Reizen met de ] [ OV-chipkaart > Waar kan ik terecht voor meer informatie? Alles over de OV-chipkaart Klantenservice OV-chipkaart: via internet: www.ov-chipkaart.nl Hier vindt u ook filmpjes die u precies

Nadere informatie

Andrews ouders zijn 40 jaar getrouwd. Hij ligt zijn familie in over de komende rechtzaak. Ze zijn trots op hem en ze zullen hem steunen.

Andrews ouders zijn 40 jaar getrouwd. Hij ligt zijn familie in over de komende rechtzaak. Ze zijn trots op hem en ze zullen hem steunen. Filmverslag door een scholier 1510 woorden 24 juni 2001 7 44 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Samenvatting De film begint met een rechtzaak tussen Andrew Beckett en een andere advocaat (later Andrews

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement?

Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Reizen met de Keuzedagen van uw Voordeelurenabonnement? Voortaan met uw OV-chipkaart Noteer hier uw gebruikte Keuzedagen: 1 5 2 6 3 7 4 NS Klantenservice via 0900-202 11 63 ( 0,10 p.m.). 24 uur per dag

Nadere informatie

18 oktober Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump

18 oktober Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump 18 oktober 2016 Onderzoek: Amerikaanse presidentsverkiezingen: Clinton en Trump Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu

Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Deel D Spreken - Thema 11 Milieu Stel een vraag. Je buren gaan op vakantie. Jij gaat voor hun poezen zorgen. Je weet niet wat de poezen moeten eten en hoe vaak ze moeten eten. Wat vraag je aan je buren?

Nadere informatie

SAMENVATTING Het doel van dit proefschrift is drieledig. Ten eerste wordt inzicht verschaft in het gebruik van directe-rede-constructies (bijvoorbeeld Marie zei: Kom, we gaan! ) door sprekers met afasie.

Nadere informatie

* Mijn vader vindt dat je aan make-up niet te veel geld aan moet uitgeven.

* Mijn vader vindt dat je aan make-up niet te veel geld aan moet uitgeven. 1.8 Nederlands formuleren Als je zuiver Nederlands schrijft, moet je net als een verzorgde spelling een verzorgde zinsbouw gebruiken. Veel voorkomende fouten moet je daarbij vermijden. Deze fouten vind

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Reisde u met een papieren kaartje?

Reisde u met een papieren kaartje? Reisde u met een papieren kaartje?? Dit verandert er voor u. Reizen met 40% korting met Voordeelurenabonnement Kaartje met korting kopen bij loket of automaat, of thuis printen als e-ticket Op maandag-vrijdag

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Hersenonderzoek en intelligentie

Hersenonderzoek en intelligentie 45 Hersenonderzoek en intelligentie U werkt als psycholoog-onderzoeker aan de universiteit. Binnenkort bezoekt u samen met een collega het symposium Hersenen en intelligentie. U hebt afgesproken dat ieder

Nadere informatie

Les 1. Bij de huisarts

Les 1. Bij de huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 1. Bij de huisarts Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de huisarts. Uw klachten beschrijven. Vragen stellen aan de huisarts. Vragen van de huisarts

Nadere informatie

Onderzoek: 14 december 2018 Auteur: Petra Klapwijk. Thuis wonen met dementie

Onderzoek: 14 december 2018 Auteur: Petra Klapwijk. Thuis wonen met dementie Onderzoek: 14 december 2018 Auteur: Petra Klapwijk Thuis wonen met dementie Samenvatting Mensen met dementie wonen onverantwoord lang thuis Familieleden waarschuwen voor gevaarlijke situaties Een sigaret

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland 5 mei 2018 Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen.

De termen HIV, Aids en Seropositief worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn het niet dezelfde dingen. Spreekbeurt door een scholier 1684 woorden 22 november 2002 7.2 312 keer beoordeeld Vak Nederlands Dit is een condoom, als je die niet gebruikt bij het vrijen kun je seksueel overdraagbare aandoeningen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-17-2-b Bijlage VMBO-KB 2017 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-17-2-b Staatsinrichting van Nederland Bron 1 tot en met bron 4 zijn vier fragmenten van een stadsplattegrond.

Nadere informatie

DE SAMENGESTELDE ZIN ONDERWERPSZIN. ( Wie niet sterk is ),( moet ) [ slim ] { zijn }.

DE SAMENGESTELDE ZIN ONDERWERPSZIN. ( Wie niet sterk is ),( moet ) [ slim ] { zijn }. 1 DE SAMENGESTELDE ZIN Voordat een zin als samengestelde zin ontleed kan worden, moet hij eerst als enkelvoudige zin ontleed zijn, d.w.z. in een zin met maar één persoonsvorm ( en andere zinsdelen). Een

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Op 7 maart 2006 zijn in Leiden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van alle mensen die zijn gaan stemmen, geeft bijna zes op de tien aan hun

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal

Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Viering honderd jaar Algemeen Kiesrecht Toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib 17 mei 2019 Ridderzaal Dames en heren, In het bijzonder Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit

Nadere informatie

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV 20 feb 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. temperatuur is er min twintig. De harde wind maakt het nog kouder. Daardoor voelt het als min vijftig. PrO -weekkrant Week 02 januari 2014 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 6-12 januari 2014 Eenvoudig Communiceren Winterweer in Amerika Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock In grote delen van Amerika

Nadere informatie

Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking

Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking Presentatie reizen in het Openbaar Vervoer met een visuele beperking Oogvereniging Nederland Datum: 28 maart 2015 Locatie: buurtcentrum Morschwijck, topaaslaan 19, 2332 JC Leiden Door: Peter Waalboer Algemeen

Nadere informatie

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum.

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Wat zijn etnisch culturele minderheden (ECM)?: een duidelijk onderscheiden bevolkingsgroep die een

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Grondwet Eind maart werd gevierd dat de Nederlandse Grondwet 200 jaar bestond. De Grondwet is het fundament van de Nederlandse

Nadere informatie

1.1 INTRODUCTIEDAG 1. JOUW AGENDA

1.1 INTRODUCTIEDAG 1. JOUW AGENDA 1.1 INTRODUCTIEDAG SITUATIE: Je hebt een nieuwe baan bij een communicatiebedrijf op de afdeling HR. Na een paar weken ontvang je een brief van je werkgever over de komende introductiedag. TAAK: Lees de

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10.

Antwoorden Thema 5 woonomgeving. Oefening 3. 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. Antwoorden Thema 5 woonomgeving Oefening 3 A 1. mag 2. moest 3. Mag 4. moeten 5. Mag 6. moeten 7. moet 8. mogen 9. mocht 10. moesten B 1. Kon 2. Willen 3. Kan 4. kunnen 5. mocht 6. Kan - kan 7. wilde 8.

Nadere informatie

Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013

Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013 Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013 Colofon "Klanttevredenheid WMO vervoer Haren 2013" Klanttevredenheidsonderzoek naar het WMO vervoer in de gemeente Haren. Uitgave Deze publicatie is een uitgave

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Nota Deel 2. Rick Nouwen. Week 2, 2010

Nota Deel 2. Rick Nouwen. Week 2, 2010 1 Nota Deel 2 Rick Nouwen Week 2, 2010 2 Algemene Richtlijnen Wees zuinig met papier: nieuwe secties hoeven niet op een aparte pagina; de titel e.d. hoeft ook niet op een aparte pagina; maak er gewoon

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren.

Doe mee en test je kennis. Stuur je antwoorden naar mij en ik informeer je over de scoren. Quiz over politiek, Europa en staatsrechtelijke spelregels Toelichting In de periode 2008-2010 werkte ik als staatsrechtjurist binnen het projectteam versterking Grondwet bij het Miniserie van BZK. Dit

Nadere informatie

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Dit examen doen deelnemers aan de taalcursus Nederlands Niveau 3+4 aan de Universiteit Leiden. Deze cursus bestaat uit 120 contacturen.

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden door een scholier 587 woorden 14 januari 2004 3,8 76 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer H2 1. a) Bron2 in bron 1 wordt

Nadere informatie

Les 2. Naar het ziekenhuis.

Les 2. Naar het ziekenhuis. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes!

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Taalhandelingen (speech acts)

Taalhandelingen (speech acts) Taalhandelingen (speech acts) Discourse-analyse Rick Nouwen 1 De oorsprong van taalhandelingen Logisch-positivisme: nadruk op zinnen die een waarheidswaarde hebben. Vanaf Wittgenstein II: nadruk op alle

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Criminaliteit onder asielzoekers

Praktische opdracht Maatschappijleer Criminaliteit onder asielzoekers Praktische opdracht Maatschappijleer Criminaliteit onder asielzoekers Praktische-opdracht door een scholier 2045 woorden 11 juli 2001 6,7 123 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding: Uit een zelfstandig

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Formuleren

Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting door Luca 1052 woorden 28 maart 2016 8,2 1 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Dubbelop Onjuiste herhaling; Tautologie; Pleonasme; Contaminatie;

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2009 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Staatsinrichting van Nederland Gebruik bron 1 en 2. 1p 1 De twee bronnen hebben te maken met de constitutionele monarchie. Welke

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje.

Barack? Het is voor jou. In 1982 studeert Barack Obama in New York. Hij is net 21 jaar geworden. Hij krijgt een telefoontje. BARACK OBAMA 3 Barack Obama is de president van Amerika. Hij heeft op veel plekken in de wereld gewoond. Hij heeft ook veel mensen ontmoet. Toch is zijn leven niet gemakkelijk geweest. Barack? Het is voor

Nadere informatie

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur 1red18248 29-06-2007, NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, 22.50 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER HET ONDERZOEK NAAR EVENTUELE VERLENGING VAN DE MISSIE IN

Nadere informatie

Praat-plaat. aad/thema/ik werkblad 1

Praat-plaat. aad/thema/ik werkblad 1 Thema Praat-plaat aad/thema/ werkblad 1 Strip aad/thema/ werkblad 2 aad/thema/ werkblad 3 a aad/thema/ werkblad 3 b Knipblad aad aad/thema/ werkblad 4 Stripverhaal hallo ben aad ben een man ben geboren

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-14-1-b Bijlage VMBO-KB 2014 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-14-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een politieke prent over een biddende fabrikant (1907): Onderschrift

Nadere informatie

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg Verslagen Mozmed Gurué Bart Roosenburg 2013 Week 1 Datum: 5 t/m 9 augustus 2013 Team: Hanneke Dekker (arts), Jacinto Joaquim (evangelist), José Orlando (vrijwilliger), Bart Roosenburg (verpleegkundige).

Nadere informatie

Griep uit Mexico. Oefeningen

Griep uit Mexico. Oefeningen 2009-17 tekst 1 Amsterdam, 2 mei 2009 Er is een nieuwe griep. Deze ontstond in Mexico. Daar stierven 15 mensen door de griep. Naam Eerst zei men varkensgriep. Nu zegt men Mexicaanse griep. De griep is

Nadere informatie

Dr House. Per groep is jullie een patiënt toegewezen. Van deze patiënt moeten jullie uitzoeken welke ziekte deze heeft en hoe dat is te behandelen.

Dr House. Per groep is jullie een patiënt toegewezen. Van deze patiënt moeten jullie uitzoeken welke ziekte deze heeft en hoe dat is te behandelen. Dr House Jullie zijn werkzaam in een ziekenhuis. Jullie zijn arts in opleiding en jullie begeleider is de bekende en beruchte Dr. House. Hij is een chagrijnige man die op medisch gebied geniaal is. Maar

Nadere informatie

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of.

A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. A) Gebruik de volgende voegwoorden: maar, want, en, of. 1. Trek je schoenen uit moeder heeft pas schoongemaakt. 2. Ik wilde gaan tennissen mijn vrienden vonden het te warm. 3. Drink je koffie drink je

Nadere informatie

GESCHIEDENIS SO3 TV

GESCHIEDENIS SO3 TV GESCHIEDENIS SO3 TV 2 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 42 vragen. Bij meerkeuze vragen antwoorden met hoofdletter schrijven. Geef niet meer antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld

Nadere informatie

In dit document worden de resultaten voor België bij elke vraag afzonderlijk weergegeven en vergeleken met het Europees gemiddelde.

In dit document worden de resultaten voor België bij elke vraag afzonderlijk weergegeven en vergeleken met het Europees gemiddelde. Directoraat-generaal communicatie Directoraat C - Betrekkingen met de burgers EENHEID OPVOLGING PUBLIEKE OPINIE 30/09/2009 EB71.3 EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Postelectoraal onderzoek Landprofiel: Europees

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Dat hoor je mij niet zeggen!

Dat hoor je mij niet zeggen! Dat hoor je mij niet zeggen! WOUTER VAN WINGERDEN & PEPIJN HENDRIKS Dat hoor je mij niet zeggen! 2015 Thomas Rap amsterdam Het is misschien een cliché, maar het is wel waar! INHOUD Hier, voor je verzameling

Nadere informatie

VVD: De stand na Ayaan Hirsi Ali

VVD: De stand na Ayaan Hirsi Ali Rapport : De stand na Ayaan Hirsi Ali Rutte versus Verdonk: voor wie hebben Nederlanders een voorkeur? 19 mei 2006 Projectnummer: 63413 In opdracht van: Nova Auteur: Gaby Vullings Research Manager INTERVIEW

Nadere informatie

Onderzoek: 200 jaar Grondwet

Onderzoek: 200 jaar Grondwet Onderzoek: 200 jaar Grondwet Publicatiedatum: 27-3- 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 30.156 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 21 t/m 27 maart 2014.

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

26 december Onderzoek:

26 december Onderzoek: 26 december 2016 Onderzoek: Verwachtingen 2017 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Conventionele implicatuur

Conventionele implicatuur Conventionele implicatuur Discourse-analyse Rick Nouwen Literatuur: Potts 2007, Into the conventional-implicature dimension, Philosophy Compass. 1 Wat is een conventionele implicatuur (CI)? Conventionele

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137

Nieuwsbrief 2. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Nieuwsbrief 2 16 september 2013 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Infomorgens Vorige week gaf juf Joanne een informatiemorgen voor de ouders van groep

Nadere informatie

Alzheimer Oud worden zonder het te weten

Alzheimer Oud worden zonder het te weten Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Alzheimer Oud worden zonder het te weten Als je oud bent, weet je het soms allemaal niet meer zo goed. Je vergeet veel. Bij sommige oude

Nadere informatie

ONDERZOEK GENOTMIDDELENGEBRUIK SCHOLIEREN BASISONDERWIJS DEN HAAG 2003

ONDERZOEK GENOTMIDDELENGEBRUIK SCHOLIEREN BASISONDERWIJS DEN HAAG 2003 RIS128575b_10-JUN-2005 ONDERZOEK GENOTMIDDELENGEBRUIK SCHOLIEREN BASISONDERWIJS DEN HAAG 2003 Beknopt verslag ten behoeve van de deelnemende scholen April 2005 Dienst OCW / GGD Den Haag Epidemiologie en

Nadere informatie

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes! 0 Een praatje beginnen met onbekenden.

Pluslessen. Les 42. Contact met elkaar. Wat leert u in deze les? Succes!  0 Een praatje beginnen met onbekenden. http://www.edusom.nl Pluslessen Les 42. Contact met elkaar Wat leert u in deze les? 0 Een praatje beginnen met onbekenden. 0 Praten over uw persoonlijke situatie. 0 Vriendelijk zeggen wat iemand moet doen.

Nadere informatie