JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL Mede mogelijk dankzij:"

Transcriptie

1 JAARGANG 8 / NUMMER 8 APRIL 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij:

2 VRAAG 1 Grondwet Eind maart werd gevierd dat de Nederlandse Grondwet 200 jaar bestond. De Grondwet is het fundament van de Nederlandse rechtsstaat. De Grondwet is in 1983 voor het laatst herzien. Wat staat er over het Nederlands in de Grondwet? a) Elk lid van de Tweede Kamer moet Nederlands spreken. b) Het Nederlands is de officiële taal van Nederland. c) Iedereen die in Nederland komt wonen, moet Nederlands leren. d) Niets.

3 ANTWOORD VRAAG 1 Grondwet Wat staat er over het Nederlands in de Grondwet? d. Niets. De Nederlandse taal is niet erkend in de Nederlandse Grondwet. In 2010 heeft het kabinet-balkenende IV hier wel een wetsvoorstel voor ingediend, maar de Raad van State vond de wijziging van de Grondwet niet nodig. Volgens de Raad staat het niet ter discussie dat het Nederlands de taal van Nederland is. En als dat toch moet worden vastgelegd, zou dat ook met een normale wet kunnen.

4 VRAAG 2 Autisme Woensdag 2 april was Wereldautismedag. Op die dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, staat autisme in de schijnwerpers. Autisme is een ontwikkelingsstoornis, die ook voor taalproblemen kan zorgen. Mensen met autisme vatten taal bijvoorbeeld vaak letterlijk op. Welk type uiting is vaak moeilijk voor iemand met autisme? a. Een grapje. b. Een mededeling. c. Een opdracht. d. Een vraag.

5 ANTWOORD VRAAG 2 Autisme Welk type uiting is vaak moeilijk voor iemand met autisme? a. Een grapje. Een grapje komt niet altijd goed over bij iemand met autisme, omdat vaak niet letterlijk bedoeld wordt wat er gezegd wordt. Mensen met autisme willen graag regelmaat en duidelijkheid. Een leraar moet dus veel tijd en aandacht besteden aan het begeleiden van deze kinderen op school.

6 VRAAG 3 Rutte Vorige maand vond de nucleaire top plaats in Nederland. Ministerpresident Rutte kreeg van Nederlanders veel kritiek op zijn uitspraak van het Engels tijdens de persconferentie. Engelsen zijn veel positiever over de uitspraak van het Engels door Nederlanders. Waar komt dit verschil vandaan? a. Engelstaligen zijn snel onder de indruk van meertaligen. b. Nederlanders horen beter het Nederlands doorklinken dan Engelsen. c. Nederlanders kunnen klanknuances onderscheiden die Engelsen niet horen. d. Nederlanders zijn een stuk kritischer dan Engelsen.

7 ANTWOORD VRAAG 3 Rutte Waar komt dit verschil vandaan? b. Nederlanders horen beter het Nederlands doorklinken dan Engelsen. Een Engelstalige kan zonder problemen aan het Engels van een Nederlander horen dat hij geen moedertaalspreker is. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders dit storender vinden dan Engelsen, vooral doordat zij het regionale accent erin horen doorschemeren. Sommige taalkundigen denken dat er een nieuwe variant van het Engels in ontwikkeling is: het Nederlands-Engels. Negen van de tien Nederlanders denken beter Engels te spreken dan de gemiddelde Nederlander. Dat is statistisch onmogelijk.

8 VRAAG 4 Obama Tijdens zijn bezoek aan de nucleaire top deed ook de Amerikaanse president Obama een poging om een woordje in een andere taal te spreken. Dank oe wel, zei hij. Hij had moeite om de u uit te spreken. Hoe komt dat? a. Amerikanen kunnen die klank niet horen. b. Die klank komt niet voor in het Amerikaans-Engels. c. Hij herkende you uit thank you. d. Hij versprak zich.

9 ANTWOORD VRAAG 4 Obama Hoe komt dat? b. Die klank komt niet voor in het Amerikaans-Engels. De Nederlandse u -klank komt niet voor in het Engels. Engelstaligen zijn daarom geneigd om er een klank van te maken die er dicht bij in de buurt komt: de oe. Nederlanders doen hetzelfde met de Engelse th -klank. Daar maken ze al snel een t van.

10 VRAAG 5 Taaldiversiteit In Rotterdam riep een van de VVD-posters voor de gemeenteraadsverkiezingen veel reacties op. Er stond op In Rotterdam spreken we Nederlands. In werkelijkheid wonen er in Rotterdam mensen van bijna tweehonderd verschillende nationaliteiten, goed voor vele verschillende moedertalen. De stad heeft dus een grote taaldiversiteit. Welk land kent de kleinste taaldiversiteit ter wereld? a. China. b. Hongarije. c. Noord-Korea. d. Verenigde Staten.

11 ANTWOORD VRAAG 5 Taaldiversiteit Welk land kent de kleinste taaldiversiteit ter wereld? c. Noord-Korea. Elke Noord-Koreaan heeft dezelfde moedertaal: het Koreaans. De mate van taaldiversiteit kun je aangeven met de Greenberg-index. Dat is een getal tussen 0 en 1 dat aangeeft hoe groot de kans is dat twee willekeurig gekozen inwoners uit een land verschillende moedertalen hebben. In Noord-Korea is die kans 0. Papoea-Nieuw- Guinea is met 0,988 het meest diverse land op taalgebied. Daar zijn 836 verschillende moedertalen, elk met gemiddeld nog geen vijfduizend moedertaalsprekers. Nederland heeft 0,291 als indexcijfer en België 0,

12 VRAAG 6 Noodsignaal Wekenlang hebben schepen gespeurd naar het vliegtuig van Malaysia Airlines dat neerstortte in de Indische Oceaan. De zwarte doos van het vliegtuig zond een maand lang een noodsignaal uit. De schepen zijn uitgerust met een ontvanger die dat signaal kan oppikken. Welke vorm heeft het noodsignaal? a. Geluidsignaal. b. Internetsignaal (3G). c. Lichtsignaal. d. Rooksignaal.

13 ANTWOORD VRAAG 6 Noodsignaal Welke vorm heeft het noodsignaal? a. Geluidsignaal. De zwarte doos van een vliegtuig zendt tot dertig dagen na het ongeluk elke seconde een puls uit op 37,5 khz. Daarna is de accu leeg. De puls is een geluidsgolf van trillingen per seconde. Dat geluid is zo hoog dat het menselijk oor het niet kan waarnemen; wij kunnen horen tot 20 khz. De schepen beschikken over speciale ontvangers die deze frequentie wel kunnen oppikken.

14 VRAAG 7 Dementie In 2004 toonden Canadese onderzoekers aan dat tweetaligen gemiddeld vier jaar later dement worden dan eentaligen. Inmiddels hebben verschillende wetenschappers geprobeerd vast te stellen of deze conclusie klopt. Over het algemeen lijken de Canadese onderzoekers gelijk te hebben, al zijn er enige kanttekeningen te plaatsen. Waardoor worden tweetaligen later dement? a. Hun hersencellen kunnen onderling beter communiceren. b. Hun hersenen zijn groter. c. Zij hebben alle kennis dubbel in hun geheugen. d. Zij vergaren gedurende hun leven meer kennis.

15 ANTWOORD VRAAG 7 Dementie Waardoor worden tweetaligen later dement? a. Hun hersencellen kunnen onderling beter communiceren. In het brein van een tweetalige wedijveren de beide talen continu om geselecteerd te worden. Het is de taak van de hersenen om te bepalen welke taal momenteel het meest geschikt is en vervolgens de andere taal te onderdrukken. Dit zorgt ervoor dat de hersencellen onderling beter leren communiceren. Vooral mensen die al jong tweetalig zijn geworden en die vaak moeten wisselen tussen hun beide talen, lijken dit voordeel te hebben.

16 VRAAG 8 Olifanten Volgens onderzoekers van de universiteit van Sussex (Engeland) kunnen olifanten verschillende talen van elkaar onderscheiden. De olifanten zouden zich defensiever gedragen als ze een taal horen van een stam die ze soms bedreigt. Onderling kunnen olifanten met elkaar communiceren over een afstand tot wel tien kilometer. Hoe doen zij dit? a. Hun geluid is zo laag dat het heel ver draagt. b. Hun getrompetter is heel luid. c. Ze herhalen elkaar en geven zo de boodschap door. d. Ze stampen en brengen zo de grond in trilling.

17 ANTWOORD VRAAG 8 Olifanten Hoe doen zij dit? a. Hun geluid is zo laag dat het heel ver draagt. Sommige grote dieren (zoals olifanten en walvissen) kunnen infrasone geluiden produceren en horen. Die geluiden zijn zo laag dat ze voor mensenoren niet te horen zijn. Doordat de omgeving deze lage frequenties nauwelijks absorbeert, zijn de geluiden over grote afstanden voor andere olifanten te horen.

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 2 OKTOBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Rappe troonrede Op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit. Uiteraard vergeleken analisten deze direct

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over vreemde talen leren

Veel gestelde vragen over vreemde talen leren Interview met prof. dr. Jan H. Hulstijn, leerstoelgroep tweede-taalverwerving, Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam (hulstijn@uva.nl) Interview in 2004 gepubliceerd op de website

Nadere informatie

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons:

Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: Lesbrief 54: januari 2019 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@onzetaal.nl. Alarm! 3660 talen worden bedreigd! Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

Lesbrief nummer 29 juni 2016

Lesbrief nummer 29 juni 2016 Lesbrief nummer 29 juni 2016 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. De dokter praat moeilijk Stel, je bent wat ziekjes en gaat

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose

De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose De laatste peiling voor de verkiezingen en de prognose Aanvankelijk leek deze verkiezingen zich te voltrekken op een manier waarbij VVD en PvdA ieder steeds meer kiezers weg gingen trekken van andere partijen.

Nadere informatie

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken 4 Geluid DO-IT Datum 4. Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken PARAGRAFEN Datum 4. Opdrachten -9 4.2 Opdrachten -24 4.3 Opdrachten -27 4.4 Opdrachten -8 Test jezelf 4 PRACTICUM

Nadere informatie

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk.

De horizontale lijnen geven de normale luchtdruk weer. Boven de horizontale lijn verhoogt de luchtdruk, onder de lijn vermindert de luchtdruk. Audio Introductie Geluid is een trilling van deeltjes, die zich voortplant in lucht of in een ander medium, zoals water. Een andere definitie: geluid is een voortschrijdende verandering van luchtdruk.

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 7 MAART 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 7 MAART 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 7 MAART 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Acros&chon De Nederlanders schaatsten maar liefst acht gouden medailles bij elkaar Jjdens de Olympische Spelen in Sotsji. Het Wilhelmus

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 4 DECEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Huh? Nijmeegse onderzoekers ontdekten een woord dat in alle talen ter wereld in ongeveer dezelfde vorm voorkomt: huh? Dat is

Nadere informatie

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur 1red18248 29-06-2007, NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, 22.50 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER HET ONDERZOEK NAAR EVENTUELE VERLENGING VAN DE MISSIE IN

Nadere informatie

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen?

Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Engels in het basisonderwijs: wel of niet vroeg beginnen? Introductie Deze whitepaper verschijnt in een serie whitepapers over Engels in het basisonderwijs. De serie bespreekt verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Lesbrief nummer 23 december 2015

Lesbrief nummer 23 december 2015 Lesbrief nummer 23 december 2015 Wilt u laten weten wat u van deze TLPST vond? Hebt u tips voor de volgende aflevering? Mail ons: redactie@tlpst.nl. Hoe klink jij? Wat vinden andere mensen van hoe jij

Nadere informatie

snel een punt mist. Uiteraard verwijzen we ook regelmatig naar andere hoofdstukken als dat relevant is.

snel een punt mist. Uiteraard verwijzen we ook regelmatig naar andere hoofdstukken als dat relevant is. Voorwoord Deze derde, herziene editie van het Handboek zakelijk Engels is een opgefriste versie van onze tweede uitgave in 2011. De focus van de herziening ligt op de eerste twee hoofdstukken, waarvan

Nadere informatie

Tabellenboek. Gitaar

Tabellenboek. Gitaar 4T versie 1 Natuur- en scheikunde 1, Geluid Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Slj en Zan Tabellenboek 1. Neem de volgende tabel netjes over

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/44267 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Spierings, M.J. Title: The music of language : exploring grammar, prosody and

Nadere informatie

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank

Deel 22: db. Wat zijn db s? Maes Frank Deel 22: db Wat zijn db s? Maes Frank 0476501034 frank.maes6@telenet.be MAES Frank inleiding db 's 1 1. Waarom rekenen met db s? Er wordt heel veel over db gesproken en iedereen denkt dat dit een eenheid

Nadere informatie

Europees Referentiekader

Europees Referentiekader Europees Referentiekader Luisteren Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete omgeving betreffen, wanneer de mensen langzaam en duidelijk spreken. Ik

Nadere informatie

TAAK 1. Waterinname. Educatief Professioneel 1 Voorbeeldexamen Deel B

TAAK 1. Waterinname. Educatief Professioneel 1 Voorbeeldexamen Deel B TAAK 1 Waterinname U werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen. Voor een populairwetenschappelijke website schrijft u een advies over het drinken van water. Vaak wordt het advies gegeven

Nadere informatie

Science Praktisch onderzoek muizen

Science Praktisch onderzoek muizen Science Praktisch onderzoek muizen Door Jasper van Huissteden, Tim v/d Veer, Gijs Groenewoud en Lena Vlaming C2x2 Inhoudsopgave 1. Samenvatting 2. Onderzoeksvraag 3. Hypothese 4. Werkwijze 5. Benodigdheden

Nadere informatie

Leren parafraseren & synthetiseren

Leren parafraseren & synthetiseren Leren parafraseren & synthetiseren Inhoud 1. Standpunt / conclusie (vs) argumenten / onderzoek 2. Een samenhangend betoog schrijven 3. Verwijzen naar andere auteurs 4. Taal in wetenschappelijke teksten

Nadere informatie

Niveaus Europees Referentie Kader

Niveaus Europees Referentie Kader Niveaus Europees Referentie Kader Binnen de niveaus van het ERK wordt onderscheid gemaakt tussen begrijpen, spreken en schrijven. Onder begrijpen vallen de vaardigheden luisteren en lezen. Onder spreken

Nadere informatie

Voorbeelden van geluid die voor mensen erg belangrijk zijn: - voor onderlinge communicatie (spraak en gehoor) - als waarschuwingssignaal (claxon van

Voorbeelden van geluid die voor mensen erg belangrijk zijn: - voor onderlinge communicatie (spraak en gehoor) - als waarschuwingssignaal (claxon van Wat is GELUID Voorbeelden van geluid die voor mensen erg belangrijk zijn: - voor onderlinge communicatie (spraak en gehoor) - als waarschuwingssignaal (claxon van een auto, een overweg, een brandalarm)

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.3 16.3 uur 2 3 Voor dit examen zijn maximaal zijn 88 punten te behalen; het examen bestaat

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je fantastisch Engels leren spreken? Zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd internationale reizen te maken? En kies je voor

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR LERAREN

INFORMATIE VOOR LERAREN INFORMATIE VOOR LERAREN met een AV1 in hun lokaal T: +31 616 997 359 M: klantenservice@noisolation.com Hoi leraar! Deze brief ontvang je omdat één van de leerlingen in je klas de lessen zal volgen met

Nadere informatie

Non-nativeness als spelbreker. Afscheidscollege prof. dr. Marinel Gerritsen 13 november 2014

Non-nativeness als spelbreker. Afscheidscollege prof. dr. Marinel Gerritsen 13 november 2014 Non-nativeness als spelbreker Afscheidscollege prof. dr. Marinel Gerritsen 13 november 2014 Veranderingen in het vakgebied interculturele communicatie Van vijf naar zestien waarden Vlaanderen verschilt

Nadere informatie

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK)

Niveaus van het Europees Referentiekader (ERK) A Beginnend taalgebruiker B Onafhankelijk taalgebruiker C Vaardig taalgebruiker A1 A2 B1 B2 C1 C2 LUISTEREN Ik kan vertrouwde woorden en basiszinnen begrijpen die mezelf, mijn familie en directe concrete

Nadere informatie

nodig hebt om contact te leggen over een grote afstand

nodig hebt om contact te leggen over een grote afstand Kijken naar de aarde GROEP 1-2 16 55 minuten 1, 23 en 54 De leerling: nodig hebt om contact te leggen over een grote afstand manieren met elkaar kunt communiceren voor de wedstrijd Maak voor de activiteit

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Educatief Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte

Voorbeeldexamen Educatief Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte Voorbeeldexamen Educatief Professioneel Deel B: Schriftelijk gedeelte Naam: Voornaam: Geboortedatum: Naam van de instelling: Land: Taak 1 30 Waterinname U werkt als onderzoeker aan de Universiteit van

Nadere informatie

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv

4 Geluid 81213-4. Noordhoff Uitgevers bv 4 Geluid 76 81213-4 In een stadion kan het soms heel stil zijn. Je kunt dan even praten met je buurman. Maar vaak is er een zee van geluid. Het publiek moedigt met zingen en spreekkoren de spelers aan.

Nadere informatie

Een kijkje in je hersenen

Een kijkje in je hersenen Brein in beeld Een kijkje in je hersenen Je brein ziet eruit als een uit de kluiten gewassen walnoot, niet veel groter dan twee gebalde vuisten tegen elkaar. Wat de hersenen doen, het is teveel om op te

Nadere informatie

Nanodeeltjes in de strijd tegen Alzheimer

Nanodeeltjes in de strijd tegen Alzheimer Nanodeeltjes in de strijd tegen Alzheimer Medicatie bij de ziekte van Alzheimer is vooral gericht op symptoombestrijding. Kan dat niet anders, vroegen wetenschappers van de Universiteit Twente zich af.

Nadere informatie

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast.

4. Op deze manier lezen jullie ook de paragrafen Wandelgangenpolitiek en Obama and the Beast. Tekst actief lezen 1. Jullie gaan in tweetallen de tekst Belangrijke wereldleiders in Nederland voor NSS 2014 lezen. Zorg dat jullie een pen of potlood bij de hand hebben. Jullie gaan om de beurt een stukje

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 3 NOVEMBER 2013 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Verwarrende werkwoorden Schrijfster Joke van Leeuwen heeft met haar boek Feest van het begin de AKO Literatuurprijs gewonnen.

Nadere informatie

Waar of niet waar? Zuid-Korea is een eiland. Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b. Pyongyang c. Peking. Niet waar.

Waar of niet waar? Zuid-Korea is een eiland. Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b. Pyongyang c. Peking. Niet waar. Zuid-Korea is een eiland. Zuid-Korea is een schiereiland. Dat betekent dat er nog één zijde van Zuid-Korea verbonden is met een ander land (Noord-Korea). Wat is de hoofdstad van Zuid-Korea? a. Seoul b.

Nadere informatie

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee?

Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Herkennen van signalen op de werkvloer... Wat kun je ermee? Wie zijn wij? Samantha van Engeland & Marianne Stevens Even voorstellen... Maar dan net even anders... Knelpunten voor mensen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

ULTRASONE MEETTECHNIEK

ULTRASONE MEETTECHNIEK ULTRASONE MEETTECHNIEK Gerrit Blacquiere STRUCTUUR PRESENTATIE Introductie Geluid Overzicht Echo-akoestische Afbeeldingsmethoden Seismische beeldvorming Militaire sonar Medische echografie Niet-destructief

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl) Wiskunde A1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.30 16.30 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007

Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007 Bezoekadres: Janskerkhof 13 3512 BL Utrecht tel. 030-253 8472 e-mail: babylab@let.uu.nl Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007 Woord vooraf In het centrum van Utrecht is het Utrechtse Babylab

Nadere informatie

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT

WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT WAT GEHOORVERLIES EIGENLIJK BETEKENT Hoe weet u of u gehoorverlies heeft? De kans is groot dat u de laatste bent die dat weet. De meeste gehoorverliezen ontwikkelen zich namelijk zo geleidelijk dat u het

Nadere informatie

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u?

Wie beslist wat? Duur: 30 45 minuten. Wat doet u? Wie beslist wat? Korte omschrijving werkvorm: De werkvorm Wie-Beslist-Wat is een variant op het spel Ren je rot. De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen

Nadere informatie

Detectie en preventie: technologie vergelijkbaar met inbraakbeveiliging, nu gebruikt om ongelukken met vorkheftrucks te voorkomen!

Detectie en preventie: technologie vergelijkbaar met inbraakbeveiliging, nu gebruikt om ongelukken met vorkheftrucks te voorkomen! Detectie en preventie: technologie vergelijkbaar met inbraakbeveiliging, nu gebruikt om ongelukken met vorkheftrucks te voorkomen! Problemen uit de casus, relevant voor de oplossing zijn: Bij een kleine

Nadere informatie

Spreken over de Triniteit

Spreken over de Triniteit Spreken over de Triniteit Jan Proos Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap van Driestar hogeschool. Zie ook

Nadere informatie

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming

Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming Leidenincijfers Beleidsonderzoek draagt bij aan de kwaliteit van beleid en besluitvorming - Internationalisering Leidse regio www.leidenincijfers.nl BELEIDSONDERZOEK 071-516 5123 I info@leidenincijfers.nl

Nadere informatie

Inleiding communicatie

Inleiding communicatie Inleiding communicatie Communicatie is een proces tussen zender en ontvanger. De boodschap wordt door de ander waargenomen, geïnterpreteerd en geëvalueerd. Als de boodschap niet overkomt, is er sprake

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

Taal in het Kleuterbrein EEG in de praktijk

Taal in het Kleuterbrein EEG in de praktijk Taal in het Kleuterbrein EEG in de praktijk Nina Davids & Judith Pijnacker - senior onderzoekers Petra van Alphen - projectleider Expertise & Innovatie, PonTeM Taal in het Kleuterbrein Waarom EEG? Wat

Nadere informatie

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen

Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Het geheugenverlies van de kiezer en het effect daarvan op de peilingen Bij ieder steekproefonderzoek is de mate van representativiteit een probleem. Gelden de uitspraken die gedaan worden op basis van

Nadere informatie

Energetische achtergronden van autisme bewustzijnskanalen, het energieraster om de aarde, contracten en blokkades

Energetische achtergronden van autisme bewustzijnskanalen, het energieraster om de aarde, contracten en blokkades Energetische achtergronden van autisme bewustzijnskanalen, het energieraster om de aarde, contracten en blokkades Ieder kind is uniek, dus ook kinderen met autistische symptomen. Er zijn allerlei oorzaken

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Examen HAVO. Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl)

Examen HAVO. Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Geschiedenis (nieuwe stijl) en geschiedenis en staatsinrichting (oude stijl) Examen HAVO Vragenboekje Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 22 mei 9.00 12.00 uur 20 02 Voor dit examen

Nadere informatie

Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit

Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels met de universiteit 1 2 Aansluiting Engels Een onderzoek naar de aansluitingsproblematiek van het vwo-vak Engels

Nadere informatie

"Een goede oude dag, zo doen wij dat..."

Een goede oude dag, zo doen wij dat... Slechter zien en slechter horen; kijk en luister naar de cliënt een goede oude dag, zo doen wij dat Conny van den Brand, logopediste Sara Clappers, gedragsdeskundige Inhoud Voorstellen Visus: - Visuele

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 5 JANUARI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Regent Begin december werd koningin Máxima benoemd tot regent. Zij zal waarnemend staatshoofd zijn als de koning overlijdt voordat

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS - NETHERLANDS VRAAG 10 Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de werelpolitiek mengen?

Nadere informatie

Leuke wetenswaardigheden over taal

Leuke wetenswaardigheden over taal Prisma Taalbeheersing Leuke wetenswaardigheden over taal Jenny van der Toorn-Schutte Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen ISBN: 978 90 00 32216 9 NUR: 240 2012 Jenny van der Toorn-Schutte

Nadere informatie

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk

Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Onderzoek Motie van wantrouwen minister Plasterk Rapportage 13 februari 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 5600 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 12 februari

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2003-II

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2003-II Startende ondernemingen In Nederland starten elk jaar ongeveer 5 bedrijven. Sommige van deze startende bedrijven verdwijnen weer snel, andere overleven langere tijd. De Kamers van Koophandel houden de

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

Van de bestuurstafel

Van de bestuurstafel Van de bestuurstafel Zoals u allen bekend heeft de CCT een nieuwe voorzitter. Na jaren als voorzitter van de CCT te hebben gefungeerd heeft Henk Grimberg de voorzittershamer aan Wil de Bruijn overgedragen.

Nadere informatie

1 De Nucleaire Top -24/25-03-2014 No.760. 2 De Nucleaire Top -24/25-03-2014 No.760

1 De Nucleaire Top -24/25-03-2014 No.760. 2 De Nucleaire Top -24/25-03-2014 No.760 1 De Nucleaire Top -24/25-03-2014 No.760 Het Diplomatieke Circus De wereld is een beetje veiliger geworden, aldus premier Mark Rutte op de Nucleaire top in Den Haag. Was de wereld zo onveilig? En wie hadden

Nadere informatie

PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS)

PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS) PSYRATS AUDITORY HALLUCINATION RATING SCALE (AHRS) G. Haddock, University of Manchester, Engeland,1994 Vertaling: M. De Hert, F. Abrahams, N. Pauwels, UC. St. Jozef, Kortenberg, België, 1996 Aangepaste

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II

Eindexamen geschiedenis vwo 2008-II De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië In 1596 bereikte een Nederlandse expeditie onder Cornelis de Houtman Bantam. 2p 1 Leg uit welk verband er bestaat tussen deze expeditie en

Nadere informatie

Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5

Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5 Nederlandstalige handleiding Autoalarm AS5 Inhoud verpakking: Alarmunit Sirene Handzender ( 2 stuks) Kabels incl. zekeringen Zoekfunctie Stil alarm Startblokkering Paniek functie Anti carjacking Aansturing

Nadere informatie

Nascholing voor leerlingen. Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms

Nascholing voor leerlingen. Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms Nascholing voor leerlingen Software-ontwikkeling met behulp van Lego Mindstorms Lego Mindstorms Hardware - RCX (programmeerbare legosteen) - Sensoren - Motoren Software - Robotics Invention System 2.0

Nadere informatie

Uitschakelen in noodgevallen Doe de touch-key kort in de opening op het bedieningspaneel. Het alarm zal uitgaan.

Uitschakelen in noodgevallen Doe de touch-key kort in de opening op het bedieningspaneel. Het alarm zal uitgaan. Basis handeling Het systeem inschakelen Kort op de grote (in-/uitschakelen) knop drukken. Alarm klinkt eenmaal kort. Voortentlamp gaat 30 seconden aan. Het duurt 15 seconden voordat het alarm op beweging

Nadere informatie

7-8. Fietsbel. Waarvoor worden geluiden gebruikt?

7-8. Fietsbel. Waarvoor worden geluiden gebruikt? Waar vind je geluid? Geluid wordt veroorzaakt door trillingen. Deze trillingen zijn een vorm van beweging die je kunt horen. Dit kan je terug vinden in verschillende toonhoogtes. Voorbeelden zijn: vogels

Nadere informatie

Instructie: Quiz EU - Test je kennis!

Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Instructie: Quiz EU - Test je kennis! Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest

Nadere informatie

Experience Design Opdracht 1

Experience Design Opdracht 1 Experience Design Opdracht 1 Kleuren en woorden - De Strooptest Joyce Karreman 0793350 WERKING VAN DE ZINTUIGEN Ik heb gekozen voor de zogeheten Stroop-test. Hierbij werken de ogen nauw samen met het brein,

Nadere informatie

Vaardigheden van Nederlandse leraren taal, rekenen, problemen oplossen

Vaardigheden van Nederlandse leraren taal, rekenen, problemen oplossen Vaardigheden van Nederlandse leraren taal, rekenen, problemen oplossen Bart Golsteyn Maastricht University School of Business and Economics Onderwijseconomie Achtergrond Leraren spelen een cruciale rol

Nadere informatie

Oren en ogen om jaloers op te zijn! Opdracht: analyseren

Oren en ogen om jaloers op te zijn! Opdracht: analyseren Oren en ogen om jaloers op te zijn! Opdracht: analyseren 1. Inleiding Deze opdracht over zintuigen is bedoeld als een hogere denkvaardigheidsopdracht ter vervanging van de lesstof over zintuigen uit de

Nadere informatie

Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen

Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen Samenvatting Transfer en toegang tot Universele Grammatica in tweedetaalverwerving door volwassenen Negen casestudies naar de verwerving van het Engels, Duits en Zweeds door volwassen moedertaalsprekers

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Recht van spreken Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 4 uit het bronnenboekje. Inleiding In het tijdschrift Crimelink van mei 2012 staat een bespreking van het boek Slachtoffer-dadergesprekken

Nadere informatie

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie Zullen computers ooit de menselijke taal begrijpen? Kunstmatige intelligentie 2014 Menno Mafait (http://mafait.org) 1 Al zo n zestig jaar zijn wetenschappers bezig met kunstmatige intelligentie, ook wel

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS BEOORDEEL N BOEK NOOIT A.D.H.V. DE KAFT

PRIMAIR ONDERWIJS BEOORDEEL N BOEK NOOIT A.D.H.V. DE KAFT PRIMAIR ONDERWIJS BEOORDEEL N BOEK NOOIT A.D.H.V. DE KAFT Algemene informatie Beste docent, Voor u ligt de toolkit vanuit RADAR. Vanuit de resultaten van de Diverscity-meter is deze toolkit voor u geselecteerd.

Nadere informatie

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire BASISPRINCIPES 1. Wat is een risico?...1 2. Wanneer is er sprake van hinder ten gevolge van lawaai?...1 3. Welke risico s worden voornamelijk met lawaai geassocieerd?...1

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Het belang van Levensverhalen bij Dementie

Het belang van Levensverhalen bij Dementie Het belang van Levensverhalen bij Dementie 24 februari 2015 Inge van Rooij (coördinerend begeleider, Lunet zorg) Willem Lemmens (gedragsdeskundige, Lunet zorg) Ouder worden! Veroudering = Levensloop! Mensen

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 8 / NUMMER 10 JUNI 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Brasil Donderdag gaat het WK voetbal in Brazilië van start. Veel vrienden en collega s hebben onderling weddenschappen afgesloten

Nadere informatie

Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007

Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007 Bezoekadres: Janskerkhof 13 3512 BL Utrecht tel. 030-253 8472 e-mail: babylab@let.uu.nl Kindertaal in het Utrechtse Babylab Nieuwsbrief 2007 Woord vooraf In het centrum van Utrecht is het Utrechtse Babylab

Nadere informatie

Voor de Raad van State als adviseur en bestuursrechter is het van. belang zicht te hebben op wat er leeft in de werelden van recht,

Voor de Raad van State als adviseur en bestuursrechter is het van. belang zicht te hebben op wat er leeft in de werelden van recht, Inleiding Vice-President Raad van State tijdens de bijeenkomst van een delegatie van de Raad met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling donderdag 12 februari 2009 Dames en heren, Voor de Raad van State

Nadere informatie

Meerdimensionale schaaltechnieken

Meerdimensionale schaaltechnieken STATISTIEK IN WOORDEN Meerdimensionale schaaltechnieken Stel, je krijgt een afstandentabel waarin de onderlinge afstanden van 30 steden in een voor jou onbekend land staan aangegeven. Op grond van deze

Nadere informatie

vergadering C99 zittingsjaar Woordelijk Verslag Commissievergadering Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand

vergadering C99 zittingsjaar Woordelijk Verslag Commissievergadering Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand vergadering C99 zittingsjaar 2016-2017 Woordelijk Verslag Commissievergadering Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand van 18 januari 2017 2 Commissievergadering nr. C99 (2016-2017) 18 januari 2017 INHOUD

Nadere informatie

voorbeelden geven dat je geluid kunt versterken met een klankkast.

voorbeelden geven dat je geluid kunt versterken met een klankkast. Oefentoets Hieronder zie je leerdoelen en toetsopdrachten. Kruis de leerdoelen aan als je denkt dat je ze beheerst. Maak de toetsopdrachten om na te gaan of dit inderdaad zo is. Na leren van paragraaf

Nadere informatie

Oriëntatie Kunstmatige Intelligentie. Inleidend College Niels Taatgen

Oriëntatie Kunstmatige Intelligentie. Inleidend College Niels Taatgen Oriëntatie Kunstmatige Intelligentie Inleidend College Niels Taatgen Inhoud vandaag! Wat is kunstmatige intelligentie?! Vakgebieden die bijdragen aan de AI! Kunnen computers denken?! Hoe denken mensen

Nadere informatie

Wat is nou het verschil tussen dementie en Alzheimer?? Fasen tijdens het dementeren:

Wat is nou het verschil tussen dementie en Alzheimer?? Fasen tijdens het dementeren: Inhoudsopgave Voorkant Inhoudsopgave Versschil tussen dementie en Alzheimer Fasen tijden dementeren Verschijnselen van dementie Hersenen Gedicht over dementie Opname verpleeghuis Juiste benaderingswijzen

Nadere informatie

Gene silencing samenvatting

Gene silencing samenvatting Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Gene silencing zet een doelgerichte stap voorwaarts Doelgerichte

Nadere informatie

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft

Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Hoe verloopt de muzikale ontwikkeling bij dove en slechthorende kinderen En de invloed die de ontwikkeling van het Cochleair Implant daar op heeft Marianne Bloemendaal Inleiding Zingen en musiceren, ondersteunt

Nadere informatie

Verschil tussen Alzheimer en dementie

Verschil tussen Alzheimer en dementie Inhoudsopgave Verschil tussen Alzheimer en Dementie blz. 1 De fasen van Dementie blz. 2 Verschijnselen van Dementie blz. 3 Verschil tussen gezond en dementerend, waardoor? Blz. 4 Benaderingswijze blz.

Nadere informatie

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij:

JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014. Mede mogelijk dankzij: JAARGANG 9 / NUMMER 4 DECEMBER 2014 Partners: Mede mogelijk dankzij: VRAAG 1 Ebola Afgelopen maand was er een grote geldinzamelingsactie voor de bestrijding van ebola. Het woord ebola komt oorspronkelijk

Nadere informatie

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010 1 Bijlage: Vergelijking taalbeschouwelijke termen leerplannen basisonderwijs en secundair onderwijs In deze lijst vindt u in de linkerkolom een overzicht van de taalbeschouwelijke termen uit het leerplan

Nadere informatie

Inhoudstafel. Over VIB 4. Schoolproject Wetenschap op Stap 6. Wetenschapper in de klas 8. Test jouw brein 12

Inhoudstafel. Over VIB 4. Schoolproject Wetenschap op Stap 6. Wetenschapper in de klas 8. Test jouw brein 12 WETENSCHAP OP STAP Inhoudstafel Over VIB 4 Schoolproject Wetenschap op Stap 6 Wetenschapper in de klas 8 Test jouw brein 12 Over VIB De wetenschappers van VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie werken

Nadere informatie