Welke andere locaties zijn in beeld geweest, en waarom zijn deze afgevallen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke andere locaties zijn in beeld geweest, en waarom zijn deze afgevallen?"

Transcriptie

1 Vragen, Wensen en Bedenkingen bij de opvang. Vooropgesteld kan de fractie van Gemeentebelangen zich vinden in de inspanningen van het college om samen met het COA te zoeken naar een locatie waar de gemeente Oosterhout een bijdrage kan leveren aan de opvang van asielzoekers. Voor dit landelijke probleem dient ook Oosterhout haar verantwoordelijkheid te nemen. We waarderen de inzet van het college om de burgers van informatie te voorzien, zowel via de bewonersbrief, de website als ook de inzet van het college, de ambtenaren en het COA tijdens de informatieavond. Het directe gesprek met betrokken burgers daar is, ondanks de drukte, op prijs gesteld, maar heeft zeker niet alle vragen weggenomen, en ook nieuwe vragen opgeroepen. Naar aanleiding van het voorgenomen besluit, de reacties in oude en nieuwe media, en zeker niet als laatst, de reacties en vragen tijdens informatieavond in het Zandoogje van 20 januari zijn er bij de fractie van Gemeentebelangen wel diverse vragen overgebleven en stellen we vragen van buurtbewoners die nog niet naar tevredenheid beantwoord zijn. We verdelen ze onder in de een aantal thema s Locatie Welke andere locaties zijn in beeld geweest, en waarom zijn deze afgevallen? Antwoord: In onze brief van 3 november jl. hebben wij u aangegeven de mogelijkheden voor de volgende vormen van tijdelijke opvang te bekijken: - tijdelijke (nood) opvang voor mensen voor de duur van jaar, mogelijk in een woonwijk; - tijdelijke (nood) opvang voor maximaal 300 mensen voor de duur van maximaal 3 jaren buiten direct woongebied. Wij hebben voor beide vormen bekeken welke panden en terreinen hiervoor beschikbaar zijn, al dan niet in gemeentelijk eigendom. Het COA heeft vervolgens op basis van hun programma s van eisen voor inrichting en de beschikbare middelen bekeken welke panden en terreinen geschikt (te maken) zijn voor tijdelijke opvang. Voor de eerstgenoemde vorm van opvang is daar het Zandoogje als geschikte locatie uit naar voren gekomen. Voor de tweede vorm is nog geen geschikte locatie gevonden.

2 Is onderzocht of de Portacabins waar het Zandoogje uit bestaat ook verplaatst hadden kunnen worden? En zo ja, wat zijn de afwegingen geweest om dit niet te doen, en zo nee, waarom niet en kan dit onderzoek alsnog op korte termijn plaatsvinden. Antwoord: Wij hebben deze mogelijkheid niet onderzocht, omdat locatie Zandoogje past binnen de kaders zoals die waren vastgesteld (zie antwoord boven). Wij zijn van mening dat met een goede begeleiding het maatschappelijk verantwoord is om de opvang op locatie Zandoogje te realiseren. Zeker omdat het voor die vluchtelingen die kansrijk zijn voor een permanent verblijf in Nederland van belang is dat zij in de bewoonde wereld worden opgevangen. Verplaatsing is wel mogelijk, maar de vraag die dan ontstaat is welke locatie beter geschikt is dan het Zandoogje; een andere woonwijk, zo ja welke? Een industrieterrein, of buiten de bebouwde kom, waar de jongeren geïsoleerd van de samenleving worden opgevangen? Verder dient rekening gehouden te worden met de kosten die verplaatsing met zich meebrengt. Zijn er opvanglocaties van vergelijkbare omvang en bezetting (AMA s) die op een vergelijkbare korte afstand van een woonwijk zijn gesitueerd? Welke ervaringen zijn daarbij opgedaan, en zijn die ervaringen van die locaties meegenomen in de afwegingen? Antwoord: In Purmerend en Borculo zijn er opvanglocaties die in de wijk liggen. In Borculo worden ongeveer 130 jongeren opgevangen en in Purmerend 30. Het COA geeft aan dat de ervaringen hiermee tot nu toe positief zijn. Waarom is er toch voor deze locatie gekozen, ondanks dat de aangrenzende woningen zo dicht tegen het Zandoogje aanstaan? Antwoord: Zoals aangegeven zijn wij van mening dat een tijdelijk opvang voor maximaal 100 mensen in een woonwijk aanvaardbaar is. Verder is de locatie geschikt vanuit het oogpunt van opvang en integratie. Welke garanties worden er gegeven dat deze locatie inderdaad na 1 jaar dichtgaat? (Deze garantie is voor onze fractie een minimale eis om positief te adviseren, los van de overige vragen en reacties daarop). Antwoord: Wij hebben in ons voorgenomen besluit gesteld dat het COA voor maximaal een jaar gebruik mag maken van het pand. De huurovereenkomst en de bestuursovereenkomst worden ook voor maximaal 1 jaar gebruik aangegaan. Na deze periode kan geen opvang meer plaatsvinden. Binnen drie maanden na sluiting opvang zullen wij het pand ook van deze locatie verwijderen. Dit is ook op schrift gesteld voor de direct omwonenden. Hoe wordt de locatie ingedeeld? Hoeveel kinderen komen er bijvoorbeeld op een slaapzaal? Antwoord: De benedenverdieping zal gebruikt worden voor algemene ruimtes, zoals gespreksruimtes, kantoren, voorlichtingsruimte, recreatieruimte, gemeenschappelijke keuken, huiswerkruimte etc. Bovenin komen de slaapvertrekken. Er zullen zo n 2 tot 4 jongeren in een kamer slapen.

3 Welke voorzieningen zullen voor de kinderen aanwezig zijn, zowel binnen als buiten? Antwoord: Er worden recreatieruimtes ingericht voor actieve spellen (o.a. tafelvoetbal, tafeltennis), creatieve activiteiten, filmavonden, tv, bordspellen etc. Verder is er een huiswerkruimte aanwezig met computers en de mogelijkheid tot bijles en ruimte voor gesprekken. Ook het buitenterrein (achterkant pand) wordt ingericht voor sportieve en rustige activiteiten. Past deze opvang binnen het vingerend bestemmingsplan? Zorg Antwoord: De huidige bestemming van het perceel van het Zandoogje is gemengd. Hierbinnen zijn zowel maatschappelijke voorzieningen en wonen toegestaan. Maatschappelijke voorzieningen worden omschreven als culturele, educatieve, (para)medische, sociale, levensbeschouwelijke, religieuze, onderwijsvoorzieningen en voorzieningen van openbare dienstverlening, alsmede ondergeschikte horeca in combinatie met en ten dienste van deze voorzieningen. Gezien de omvang van het gewijzigde gebruik van dit pand, de afwijking van het bestaande gebruik als school en de mogelijke maatschappelijke impact van de nieuwe functie op de omgeving, kan een opvanglocatie voor asielzoekers echter niet zonder meer geschaard worden onder de toegestane activiteiten voor maatschappelijke doeleinden. Om deze reden zal het COA een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Uit de vragen en antwoordenlijst blijkt dat er minimaal 2 tot 3 pedagogisch medewerkers op de locatie aanwezig zullen zijn. Dat komt ons wat weinig over. Graag zouden wij een toelichting op dit aantal krijgen. Ervaringen, normen en mogelijke uitbreidingen. Antwoord: Er zal sprake zijn van 24-uurs opvang. Er wordt gewerkt met een team van circa 19fte, wat in de praktijk zal gaan om medewerkers, die in wisseldiensten werken. Het gaat hierbij om HBO-geschoolde pedagogisch medewerkers. De minimale bezetting op de locatie is 2 begeleiders in de ochtend, 3 in de middag en avond, 2 in de nacht. In de praktijk zijn er vaak meer medewerkers tegelijk aanwezig in het kader van individuele gesprekken met jongeren, trainingen en/of groepsactiviteiten. Verder worden er indien nodig agogen of psychologen ingeschakeld om de kinderen te begeleiden. Hoewel de ervaring van het COA op andere amv-locaties is dat deze inzet voldoende is, hebben wij met COA afgesproken dat de inzet van begeleiding in de nacht voorlopig wordt opgeschaald naar 4 medewerkers. Er zal dan sprake zijn van 2 pedagogisch begeleiders en 2 beveiligers. In welke fase van de asielaanvraag zitten de kinderen die opgevangen gaan worden? Waar komen ze vandaan, en wat zal in het algemeen hun bestemming zijn. En daaropvolgend: Hoe lang zullen ze gemiddeld in het Zandoogje verblijven?

4 Antwoord: De opvang op locatie Zandoogje betreft een proces opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (poa). Na aankomst in Nederland meldt een minderjarige asielzoeker zich in Ter Apel, waar hij zijn asielaanvraag indient. Vervolgens wordt hij direct geplaatst in een poa, waar zijn asielprocedure start. De asielprocedure neemt ongeveer 5-7 weken in beslag waarin de asielzoeker te horen krijgt of hij al dan niet in Nederland mag blijven of dat er meer tijd nodig is om een beslissing te nemen. Afhankelijk van de uitkomst hiervan zal een jongere naar een andere opvangvoorziening, opvanggezin of in enkele gevallen naar land van herkomst verhuizen. De gemiddelde verblijfstijd van een jongere is drie maanden, de werkelijke duur zal per individu verschillen. Op dit moment komende meeste asielzoekers uit Syrië, Eritrea en Afghanistan. Welke vorm van onderwijs zal worden aangeboden? Hoe verloopt het vervoer van en naar die locatie als dat elders dan het Zandoogje is? Antwoord: De jongeren zullen naar een Internationale Schakelklas (ISK) of een andere vorm van onderwijs gaan die speciaal gericht is op het geven van taal- en praktijklessen aan kinderen die geen Nederlands spreken. Op dit moment wordt door het onderwijs onderzocht welke vorm in Oosterhout het beste aansluit en samen met de gemeente wordt bekeken op welke onderwijslocatie dit plaats kan vinden. Jongeren gaan in principe zelfstandig naar school, waar dit niet mogelijk is zorgt het COA voor vervoer. Hoe worden taal, normen en waarden en omgangsvormen bijgebracht om een goede integratie in de omgeving te bevorderen? Antwoord: Binnen het onderwijs wordt aandacht besteed aan taal, normen en waarden en omgangsvormen. Daarnaast heeft elke jongere een mentor die regelmatig met een tolk met de jongere in gesprek gaat, over thema s zoals zelfredzaamheid, veiligheid, omgangsvormen. Verder wordt door het COA (ism GGD) groepsgewijze voorlichting gegeven over zaken als omgaan met andere culturen, alcohol en drugs, seksuele voorlichting, of andere thema s die op dat moment actueel zijn. Het COA heeft daarvoor ook voorlichtingsmateriaal in diverse talen. Welke extra risico s lopen de kinderen, maar ook de omwonenden als het gaat om besmettelijke ziektes die in het land van herkomst voorkomen, maar hier niet? Antwoord: Bestrijding van besmettelijke ziekten en de preventieve gezondheidszorgtaken heeft het COA contractueel belegd bij de GGD-GHOR. Vluchtelingen komen bij Ter Apel binnen en worden daar gescreend op bepaalde besmettelijke ziekten, zoals TBC en scabiës. Indien nodig wordt er dan direct een behandeling opgestart. Verder wordt aan de jongeren van de opvang medische zorg geboden waar nodig. Welke vormen van dagbesteding, naast onderwijs, zullen worden aangeboden. En hoeveel medewerkers zijn hiervoor beschikbaar. Met name in het weekend is de zorg bij buurtbewoners aanwezig dat de kinderen gaan zwerven en hangen. Antwoord: Naast het onderwijs hebben deze jongeren te maken met afspraken in het kader van hun asielprocedure en moeten zij hun eigen huishouden runnen. Dit houdt in dat zij zelf

5 boodschappen doen, koken, schoonmaken etc. In hun vrije tijd kunnen de jongeren gebruik maken van de recreatieruimtes en huiswerkruimte. Wekelijks (zowel doordeweeks als in de weekenden) worden groepsactiviteiten zoals bijv. schilderen, voetballen, spelletjesavond of filmavond en competentiegerichte trainingen, zoals kooklessen, openbaar vervoer training, weerbaarheidstraining of fietsles georganiseerd. Hoe wordt de samenwerking met (sport) verenigingen gezocht? Loopt dit via COA, OIB, Surplus of rechtstreeks naar de verenigingen? Antwoord: Het COA bekijkt welke samenwerking passend is en organiseert dit in principe zelf. Dit kan rechtstreeks, maar ook via Surplus of OIB. Wij zullen dit proces waar nodig/gewenst ondersteunen. Welke rol kunnen vrijwilligers spelen in de dagbesteding, en hoe verloopt de coördinatie daarvan? Antwoord: Het COA is verantwoordelijk voor de begeleiding en de inzet van vrijwilligers. Zij zullen dan ook bekijken op welke wijze vrijwilligers het beste ingezet kunnen worden. Er zijn al veel aanmeldingen van vrijwilligers binnengekomen via de website, mail en inloopavond. Wij verzamelen deze aanmeldingen en geven deze door aan het COA. Waar nodig of gevraagd ondersteunen wij het COA bij het organiseren van de inzet van vrijwilligers, hetzij zelf, hetzij via Surplus Welzijn. Kan de gemeente extra inzet in de begeleiding steken als het COA dit niet kan of wil? Veiligheid Antwoord: In een bestuursovereenkomst maken wij afspraken over onder andere de rol- en taakverdeling tussen de gemeente. Het COA is inhoudelijk en financieel verantwoordelijk voor de begeleiding binnen de opvang en daarmee ook voor de personele bezetting en de veiligheid binnen de opvang. Vanwege de zorgen die er leven in de directe omgeving van de locatie is met COA afgesproken om de personele inzet in de nacht voorlopig te verhogen naar 4 medewerkers. Er zal dan sprake zijn van 2 pedagogisch begeleiders en 2 beveiligers. Veel vragen van buurtbewoners gaan over veiligheid. Zal de groep die wordt opgevangen bijvoorbeeld meer overlast geven dan 3 klassen van een willekeurige middelbare school? Antwoord: Het COA geeft aan dat hun ervaring is dat dat niet het geval is. Het gaat hier een om periode waarin jongeren tot rust kunnen komen van hun meestal zware tocht naar hier en waarin zij hun aandacht nodig hebben om hun asielprocedure te doorlopen. De ervaring van het COA is dat de jongeren blij en opgelucht zijn dat ze nu veilig zijn en dat zij hun toekomst en die van hun achtergebleven familieleden niet op het spel zetten door hier rottigheid uit te halen. Wel kan het soms voorkomen zij soms dingen doen die als ongewenst worden gezien, omdat zij niet bekend zijn met onze normen en waarden. De ervaring van het COA is dat de jongeren hier goed op aan te spreken zijn en dat zij zich welwillend opstellen. Ouders zijn bang dat hun kinderen straks niet meer langs het Zandoogje kunnen fietsen. Welke waarborgen kunnen geboden worden dat dit geen problemen oplevert?

6 Antwoord: Allereerst gaan de jongeren die worden opgevangen zelf ook naar school en zullen zij doordeweeks een deel van de dag niet aanwezig zijn. Verder is hierboven aangegeven dat er een uitgebreid (naschools) programma aanwezig is voor de jongeren en dat zij aangesproken zullen worden op ongewenst gedrag. Mochten er toch signalen zijn van overlast of onveiligheid dan worden er nadere afspraken worden gemaakt tussen buurt, gemeente, politie en COA om verdere overlast te voorkomen. Welke mogelijkheden bieden de huisregels om bijvoorbeeld overlast s avonds en s nachts tegen te gaan? Antwoord: Het COA hanteert huisregels voor de jongeren. Een daarvan is de regel dat jongeren doordeweeks om uur binnen moeten zijn. In overleg met de begeleiders kan hiervan op individuele basis worden afgeweken in geval van hun asielproces of andere verplichtingen. Thuiskomtijd in de weekenden wordt bepaald in overleg met de begeleiders. De begeleiders werken in actieve nachtdienst om toe te zien op het naleven van de afspraken en om in te grijpen bij overlast. Ook wordt gevreesd voor geluidsoverlast in het algemeen, welke afspraken kunnen daar over worden gemaakt? Antwoord: Er vindt periodiek omwonenden-overleg (overlegcommissie) plaats, waarin concrete afspraken gemaakt worden tussen omwonenden, de locatiemanager, de wijkagent en de gemeente. Bij acute situaties waarbij omwonenden overlast ervaren kan altijd contact worden opgenomen met de medewerkers. Voor dat laatste komt een direct telefoonnummer. Hoe worden de huisregels afgedwongen bij overtreding? Antwoord: De jongeren ondertekenen bij aankomst de geldende huisregels voor deze locatie. Deze zijn gebaseerd op de omgangsvormen die wij in Nederland hanteren. Discriminatie op basis van afkomst, religie, politieke voorkeur of seksuele geaardheid hoort daar niet bij. Alcoholgebruik of drugsgebruik worden niet getolereerd. De begeleiding ziet er op toe dat deze huisregels worden nageleefd en spreken de jongeren aan op ongewenst gedrag. Daarbij is een aantal sancties mogelijk, variërend van een geldboete of overplaatsing. In het geval van minderjarige vluchtelingen zullen ook opvoedkundige maatregelen worden in gezet (huisarrest, corvee e.d.). In alle gevallen geldt dat misdragingen consequenties kunnen hebben voor de asielprocedure. Voor zaken die de openbare orde raken wordt altijd de politie ingeschakeld. Hoe wordt contact met de kinderen uit de buurt geregeld? Antwoord: De ervaring van COA is dat deze jongeren, net als hun Nederlandse leeftijdsgenoten, vaak uit zichzelf contact leggen, zonder bemoeienis van ouders. In de overlegcommissie kunnen initiatieven vanuit de buurt, verenigingen of vanuit het COA besproken worden.

7 Overleg & Inspraak Welke overlegstructuur gaat er opgericht worden om de wensen, klachten maar ook hulp te structureren? Antwoord: Het COA stelt een overlegcommissie in, waarin de gemeente (o.a. buurtbeheer, veiligheid), politie en ook omwonenden vertegenwoordigd zijn. Hierin kunnen wensen, signalen, vragen, problemen besproken worden en concrete afspraken worden gemaakt over hoe te handelen. Wie heeft in een dergelijk overleg het laatste woord? Gemeente Oosterhout of het COA? Antwoord: Uitgangspunt is samenwerking en afstemming. Afhankelijk van het vraagstuk zal de gemeente, politie of COA actie moeten ondernemen. Op welke manier kunnen bewoners direct klachten of overlast melden? Antwoord: Na definitieve besluitvorming worden tussen COA, gemeente en bewoners concrete afspraken gemaakt over de wijze waarop klachten en overlast gemeld kan worden. Overlast door de jongeren van de opvang kan overigens altijd gemeld worden bij politie en/of de medewerkers van de opvang. Voor dat laatste komt een direct telefoonnummer. Welke extra afspraken met politie en wijkagent worden gemaakt? Financiën Antwoord: De politie en wijkagent maken onderdeel uit van de overlegcommissie die wordt opgericht. Daarin worden concrete afspraken gemaakt nav signalen of vragen. Verder heeft de burgemeester driehoeksoverleg met politie en openbaar ministerie om de inzet van de politie in zijn algemeenheid en in dit kader specifiek mbt tot de opvang te bespreken en vast te stellen. Naar aanleiding van de zorgen zijn met de politie aanvullende afspraken gemaakt om vanaf de start van de opvang met meer regelmaat te surveilleren in de wijk. Daarnaast zal er ook extra toezicht gehouden worden in de wijk door gemeentelijke toezichthouders. Welke geldstromen zijn er gemoeid met deze opvanglocatie. Bijvoorbeeld welke huur wordt betaald. Welke kosten voor inzet van medewerkers van Surplus, OIB etc. worden vergoed door het COA. (Kunnen deze indien vertrouwelijk eventueel ter inzage gelegd worden)? Antwoord: Wij ontvangen vanuit het COA een vergoeding per op te vangen vluchteling, ter tegemoetkoming in de kosten in het kader van veiligheid en communicatie. Verder ontvangen wij van het COA een kostprijs dekkende huur voor het gebruik van het pand. Het COA maakt zelf of waar nodig/gewenst in afstemming met de gemeente afspraken met organisaties en verenigingen over eventuele inzet en de daarmee gemoeide kosten/vergoedingen.

NR ACTIE ONDERWERP TOELICHTING Afgehandeld

NR ACTIE ONDERWERP TOELICHTING Afgehandeld OMWONENDENOVERLEG AZC WEERT 10 november 2015 Locatie Van Horne kazerne Aanwezig Namens COA Miriam Goudberg, locatiemanager COA Weert Stephanie Quadvlieg, programmamanager Namens gemeente Jos Heijmans,

Nadere informatie

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen.

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen. Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisopvang Versie 20 oktober 2015, 10.30 uur Opvang in Lisse Waarom deze opvang voor vluchtelingen? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de Veiligheidsregio

Nadere informatie

Een opvanglocatie in de gemeente

Een opvanglocatie in de gemeente Een opvanglocatie in de gemeente FACTSHEET ORGANISATIE EN OMGEVING Versie 18 juli 2016 Factsheet Organisatie en omgeving, juli 2016 (Concept) 1 Inhoudsopgave FACTSHEET ORGANISATIE EN OMGEVING... 1 1 Algemeen...

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

Gemeente Heerhugowaard

Gemeente Heerhugowaard Q&A Algemeen: Het COA is op zoek naar extra opvanglocaties. Dit kunnen verschillende locaties zijn, bijvoorbeeld eerder gesloten opvanglocaties, leegstaande verzorgingshuizen, instellingsgebouwen, kazernes

Nadere informatie

Q&A Noodopvang Amstelveen 4 februari 2016

Q&A Noodopvang Amstelveen 4 februari 2016 Q&A Noodopvang Amstelveen 4 februari 2016 In dit document vindt u veel gestelde vragen (Questions) en antwoorden (Answers) in verband met de komende noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Amstelveen.

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen

Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een noodopvanglocatie voor vluchtelingen Noodopvanglocatie voor vluchtelingen Ede adres kazernelaan 2, panden 85 en 86 gemeente Ede Bestuursovereenkomst inzake

Nadere informatie

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 25 mei Registratienummer: Agendapunt: Onderwerp: AZC Ten Boer.

AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 25 mei Registratienummer: Agendapunt: Onderwerp: AZC Ten Boer. AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 25 mei 2016 Registratienummer: Agendapunt: Onderwerp: Voorstel: AZC Ten Boer De raad besluit: I. in te stemmen met de aanwijzing van de locatie Woldwijk

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle COA 2 Waarom komen er vluchtelingen in de IJsselhallen? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar de IJsselhallen? 2 Wie worden in de IJsselhallen ondergebracht.

Nadere informatie

C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM

C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM C O N C E P T 28 oktober 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM OPVANGCENTRUM : Noodopvangcentrum Gorinchem, ADRES :Vroedschapstraat Gorinchem GEMEENTE : Gorinchem BESTUURSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Model Aanvullende Werkafspraken inzake de vestiging van een opvanglocatie. Versie 18 juli 2016

Model Aanvullende Werkafspraken inzake de vestiging van een opvanglocatie. Versie 18 juli 2016 Model Aanvullende Werkafspraken inzake de vestiging van een opvanglocatie Versie 18 juli 2016 Aanvullende Werkafspraken behorende bij de bestuursovereenkomst [ datum ] tussen het COA en de gemeente [ naam

Nadere informatie

Waarom weer in Velp? De locatie aan de Arnhemsestraatweg 348 is het meest geschikt gebleken voor de opvang van asielzoekers.

Waarom weer in Velp? De locatie aan de Arnhemsestraatweg 348 is het meest geschikt gebleken voor de opvang van asielzoekers. Vragen en antwoorden over de nieuwe opvanglocatie in Velp Waarom komt er nog een opvanglocatie? De gemeente wil haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren aan de vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over het AZC in Harlingen Inhoudsopgave

Meest gestelde vragen over het AZC in Harlingen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1.0 Besluiten... 3 1.1 Wie is initiatiefnemer voor de komst van een azc?... 3 1.2 Waarom besluit het College en niet de gemeenteraad?... 3 2.0 Azc - Gemeente Harlingen...

Nadere informatie

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Inhoud Presentatie Asielprocedure en opvang in Nederland

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden Waarom komen er vluchtelingen in het WTC Expo? 2 Wat is een noodopvang? 2 Wat voor een soorten opvang zijn er? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar het

Nadere informatie

Met deze brief informeren wij u over de voortgang van de realisatie van de dependance van het AZC Maastricht in de wijk Malberg.

Met deze brief informeren wij u over de voortgang van de realisatie van de dependance van het AZC Maastricht in de wijk Malberg. > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht Aan de bewoners van dit pand BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht WWW.GEMEENTEMAASTRICHT.NL ONDERWERP DATUM

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE Datum: 3 december 2015 Plaats: Zaal Backbone Tijd: 20.00-21.45 uur Aanwezig vanuit het college: burgemeester dhr. P. den

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u het verslag van de informatiedag, zaterdag 12 maart 2016 in het Rat Verlegh Stadion, over de verhuizing van azc De Boschpoort naar het belastingkantoor aan de

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk?

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk? Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Misschien roept de brief rondom de huisvesting van arbeidsmigranten vragen bij u op. Hieronder hebben we vast een selectie gemaakt van de vragen en bijbehorende

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Beheerplan opvang van asielzoekers Joseph Haydnlaan 2 en uitbreiding opvang Joseph Haydnlaan 2a in Utrecht

Beheerplan opvang van asielzoekers Joseph Haydnlaan 2 en uitbreiding opvang Joseph Haydnlaan 2a in Utrecht Beheerplan opvang van asielzoekers Joseph Haydnlaan 2 en uitbreiding opvang Joseph Haydnlaan 2a in Utrecht Mei 2016 1. Aanleiding In de wijk Oog in Al is aan de Joseph Haydnlaan 2 een bestaande Asielzoekerscentrum

Nadere informatie

Betreft: Realisatie kleinschalige opvang voor alleenstaande vreemdelingen

Betreft: Realisatie kleinschalige opvang voor alleenstaande vreemdelingen /;:ente./ ~enhelder ~ Raadsinformatiebrief Nr. Rl17.0061 (2017) Betreft: Realisatie kleinschalige opvang voor alleenstaande vreemdelingen Aan de leden van de Gemeenteraad Inleiding Het COA vangt alleenstaande

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht Bestuurlijke context. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht Bestuurlijke context. B&W-besluit: Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht 8-10 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur J.L. Veth Telefoon 5114109 E-mail: lveth@haarlem.nl VVH/VHR Reg.nr. 2008/51049 Te kopiëren: 1

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden Veel gestelde vragen en antwoorden Waarom wil het COA het voormalige asielzoekerscentrum s- Gravendeel heropenen? Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal

Nadere informatie

Het concrete verzoek kwam in overleg met het COA medio september, dit is geformaliseerd in een officieel verzoek op 1 oktober 2015.

Het concrete verzoek kwam in overleg met het COA medio september, dit is geformaliseerd in een officieel verzoek op 1 oktober 2015. Verslag informatiebijeenkomst 6 oktober 2015 voor omwonenden i.v.m. tijdelijke noodopvang asielzoekers in het Willem Blaeu College te Alkmaar. Sprekers namens de gemeente: namens het Centraal Orgaan opvang

Nadere informatie

Veelgestelde vragen heropening azc Bellingwolde

Veelgestelde vragen heropening azc Bellingwolde Veelgestelde vragen heropening azc Bellingwolde Waarom azc Bellingwolde heropenen als het aantal asielzoekers daalt (en er elders azc s nog niet zo lang geleden gesloten zijn?) Het COA heeft te maken met

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst voor omwonenden Het Anker Zuidhorn betreffende opvang vluchtelingen

Verslag bijeenkomst voor omwonenden Het Anker Zuidhorn betreffende opvang vluchtelingen Verslag bijeenkomst voor omwonenden Het Anker Zuidhorn betreffende opvang vluchtelingen Datum : donderdag 7 april 2016 Plaats : Het Anker, Geert Waldastraat 2 in Zuidhorn Tijd : 21.00 22.15 uur Aanwezig:

Nadere informatie

C O A Vj Centraal Orgaan opvang asielzoekers

C O A Vj Centraal Orgaan opvang asielzoekers jemecnte [gj)j Doetinchem C O A Vj Centraal Orgaan opvang asielzoekers A f d ' Kopie 19 NOV. 2014 - i Documentnummer.' IL^ļ /J Zaaknummer: \ļ Rappel week: OKTOBER 2014 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisnoodopvang Versie 16 oktober 2015, 22.00 uur

Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisnoodopvang Versie 16 oktober 2015, 22.00 uur Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisnoodopvang Versie 16 oktober 2015, 22.00 uur Opvang in Lisse Waarom deze opvang voor vluchtelingen? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de

Nadere informatie

Bijlage 1. Voorbeeld bestuursovereenkomst gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8

Bijlage 1. Voorbeeld bestuursovereenkomst gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc. 1 van 8 Bijlage 1 Voorbeeld bestuursovereenkomst gemeente & COA bij vestiging van een nieuw azc 1 van 8 Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen! CONCEPT BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE

Nadere informatie

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het?

Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s) uit het meerjarenprogramma gaat het? Zaak kenmerk.: 332475 Hardenberg, 19 juni 2012 Onderwerp: Herontwikkeling Azc De Eik in Slagharen Aan: Burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg Wat willen we bereiken, over welke ambitie(s)

Nadere informatie

Welkom! infoavond Zedelgem

Welkom! infoavond Zedelgem Welkom! Tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers te Loppem Mensen op de vlucht: een beeld Opvang asielzoekers door Rode Kruis Vlaanderen Tijdelijk Noodopvangcentrum te Loppem Vragenronde Mensen op

Nadere informatie

A Beleidskaders voor een mogelijk AZC

A Beleidskaders voor een mogelijk AZC A Beleidskaders voor een mogelijk AZC Naam Menno Visser Datum 13 mei 2015 Versie 1.6 1 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Inleiding en aanleiding 3 2. Doel 3 3. Overwegingen 3 3.1. Ruimtelijke en milieukundige

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar.

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk ) Collegevoorstel Openbaar. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp LHBT problematiek Heumensoord en Reactie op rapportages Nationale Ombudsman & College voor de rechten van de mens rapportage Bezoek noodopvang Heumensoord van de Nationale

Nadere informatie

Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen!

Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen! BIJLAGE CHECKLIST MAATWERK BESTUURSOVEREENKOMST Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen! CONCEPT: 16 SEPTEMBER 2015 BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN NOODOPVANGCENTRUM

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd

Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van de vigerende Bestuursovereenkomst in een Bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsbijlage nummer 218 Inboeknummer OOU002717 Beslisdatum B&W 24 oktober 2000 Dossiernummer.043.205 Raadsbijlage Voorstel inzake het omzetten van

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken 26-04-2016 [ ]Openbaar -- [X]Besloten 26-04-2016

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [X]Akkoordstukken 26-04-2016 [ ]Openbaar -- [X]Besloten 26-04-2016 Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Bed, bad, brood in de Assenstraat 12 1- Notagegevens Notanummer 2016-000697 Datum 21-04-2016 Programma: 08 Meedoen Portefeuillehouder Weth. Kolkman Team PMA

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 2067 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015

Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 Notitie Regionale aanpak vluchtelingenproblematiek Regio Kennemerland 6 november 2015 1. Inleiding In de regio Kennemerland (inclusief de gemeente Haarlemmermeer) hebben de gemeentelijke bestuurders een

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Onderzoek locatie voor mogelijke Opvang Vluchtelingen in Meierijstad VRAAG EN ANTWOORD

Onderzoek locatie voor mogelijke Opvang Vluchtelingen in Meierijstad VRAAG EN ANTWOORD Onderzoek locatie voor mogelijke Opvang Vluchtelingen in Meierijstad VRAAG EN ANTWOORD Algemeen Vragen over de locatie Vragen over Opvang Vluchtelingen (voorwaarden & inrichting) Vragen over hulp aan en

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen.

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Inleiding De centrumgemeente Nijmegen en IrisZorg willen zich inzetten voor kwetsbare jongeren

Nadere informatie

Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen!

Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen! Let op: Aan dit document kunnen derden geen rechten aan ontlenen! BESTUURSOVEREENKOMST INZAKE DE VESTIGING VAN EEN OPVANGCENTRUM OPVANGCENTRUM : Almelo Nevenvestiging (Huize Alexandra) ADRES : Vriezenveenseweg

Nadere informatie

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs.

3. Welke nationaliteiten hebben de vluchtelingen? De vluchtelingen hebben verschillende nationaliteiten, maar het zijn voornamelijk Syriërs. Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden

Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden Aanvraag omgevingsvergunning Venusstraat 2 te IJmuiden Inspraakrapportage 6 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Inspraakprocedure 1.2 Leeswijzer 2. Verwerking inspraakreacties 3. Conclusie 1. Inleiding

Nadere informatie

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016)

Communicatieplan opvang vluchtelingen in Eijsden-Margraten (versie 10 mei 2016) Stappenplan Doel Rol betrokken Communicatie activiteiten Tijdschema 1 Proces, Afspraken over heldere College: Stelt Opstellen persbericht en persmoment beleggen Rond 11 mei randvoorwaard randvoorwaarden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen.

Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Veelgestelde vragen over de verhuizing van de opvangvoorziening van dak- en thuisloze jongeren in Nijmegen. Inleiding De centrumgemeente Nijmegen en IrisZorg willen zich inzetten voor kwetsbare jongeren

Nadere informatie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie

Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Welkom bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie Huisregels voor patiënten en naastbetrokkenen Afspraken Deze huisregels zijn opgesteld om het verblijf binnen de kliniek voor iedereen zo

Nadere informatie

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe

Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Verslag gesprek met direct omwonenden Willibrordhaeghe Donderdag 16 juni, 18.00 20.00 uur, hoofdgebouw Willibrordhaeghe Genodigden waren de bewoners van de Vlierdenseweg 92 t/m 115. Burgemeester Hilko

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 187/2015 Datum : 4 december 2015 B&W datum : 4 december 2015 Beh. ambtenaar : A. Twigt Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : heropening AZC Aanleiding Op verzoek

Nadere informatie

Inspectierapport. Borus kinderopvang (BSO) Haas WV UITHOORN Registratienummer:

Inspectierapport. Borus kinderopvang (BSO) Haas WV UITHOORN Registratienummer: Inspectierapport Borus kinderopvang (BSO) Haas 17 1422 WV UITHOORN Registratienummer: 171044794 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Uithoorn Datum inspectie: 23-11-2018 Type onderzoek:

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam

Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Veelgestelde vragen over het azc Rotterdam Er komt tijdelijk een asielzoekerscentrum (azc) aan de Edo Bergsmaweg in IJsselmonde/Beverwaard. In het asielzoekerscentrum komen maximaal 600 mensen wonen voor

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst omwonenden rondom AZC Weert d.d. 24 september 2015

Verslag bijeenkomst omwonenden rondom AZC Weert d.d. 24 september 2015 Verslag bijeenkomst omwonenden rondom AZC Weert d.d. 24 september 2015 Aanwezig Omwonenden AZC. Namens COA Robin van der Horst, locatiemanager AZC Weert (externe zaken); Miriam Goudberg, locatiemanager

Nadere informatie

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

VRAGEN OVER DE LOCATIES

VRAGEN OVER DE LOCATIES Veel gestelde vragen over komst tijdelijke woningen Heesch en Nistelrode Versie 18 oktober 2016 N.B. De antwoorden op deze veel gestelde vragen houden wij zo actueel mogelijk. Kijk daarom voor de meest

Nadere informatie

Q&A Noodopvang Amstelveen 9 augustus 2016

Q&A Noodopvang Amstelveen 9 augustus 2016 Q&A Noodopvang Amstelveen 9 augustus 2016 In dit document vindt u veel gestelde vragen (Questions) en antwoorden (Answers) in verband met de noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Amstelveen. We behandelen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het verzoek van COA 9 april 2015

Veel gestelde vragen over het verzoek van COA 9 april 2015 Veel gestelde vragen over het verzoek van COA 9 april 2015 In dit document vindt u veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over het verzoek van COA voor de vestiging van 600 vluchtelingen in

Nadere informatie

- Te besluiten Elderhoeve beschikbaar te stellen aan COA om een tijdelijk Azc voor maximaal 350 vluchtelingen te realiseren voor de duur van 5 jaar.

- Te besluiten Elderhoeve beschikbaar te stellen aan COA om een tijdelijk Azc voor maximaal 350 vluchtelingen te realiseren voor de duur van 5 jaar. Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Portefeuillehouder(s) Ron König Zaaknummer Cluster Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Marijn Willemen Datum in college 22-12-2015 Telefoonnummer 026-377 3351 Datum

Nadere informatie

Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen

Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ongevraagd advies 'Safe house' voor vluchtelingen Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings, H. Bruls Samenvatting Op 8 december jl. heeft het college

Nadere informatie

COA bezoekersreglement

COA bezoekersreglement COA bezoekersreglement Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kent een aantal bezoekersregels. Deze zijn officieel in dit bezoekersreglement vastgelegd. De regels geven inhoud aan de zorg voor leefbaarheid,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 8/2015 Datum : 21 januari 2015 B&W datum : 22 januari 2015 Beh. ambtenaar : J.H.D. Hulshof Portefeuillehouder : G. Berghoef en T.M.M. Kok Onderwerp : Reacties naar aanleiding

Nadere informatie

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen), versie 8 juli 2013 1 van 6 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor besloten clubs (minimale eisen),

Nadere informatie

Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort

Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort Terugblik & stand van zaken Vluchtelingenopvang Amersfoort De Ronde 25 oktober 2016 Door wethouder Houwing en burgemeester Bolsius Agenda: Terugblik: Wat is er vanaf de presentatie van het plan van aanpak

Nadere informatie

Wat zijn Skaeve Huse. Over de omgeving

Wat zijn Skaeve Huse. Over de omgeving Wat zijn Skaeve Huse - Waarom Skaeve Huse? - Hoe zien Skaeve Huse eruit? - Waarom deze rare naam? - Wat is woonoverlast en waar komt het voor? - Wat lost Skaeve Huse op? - Wat doet de gemeente nog meer

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. het vestigen van een tijdelijk asielzoekerscentrum

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG. het vestigen van een tijdelijk asielzoekerscentrum Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 2 september 2015 Onderwerp Raadsbrief: Uitkomsten eerste effectanalyse n.a.v. verzoek van COA medewerking te verlenen aan het vestigen van een tijdelijk

Nadere informatie

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor raamprostitutiebedrijven (minimale eisen) versie 8 juli 2013

Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor raamprostitutiebedrijven (minimale eisen) versie 8 juli 2013 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor raamprostitutiebedrijven (minimale eisen) 1 van 7 Voorbeeld voor opbouw en inhoud van bedrijfsplan voor raamprostitutiebedrijven (minimale eisen) versie

Nadere informatie

forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum Warnsveld D.Meijer Maatschappelijke zaken telefoonnr 7632

forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum Warnsveld D.Meijer Maatschappelijke zaken telefoonnr 7632 OPENBAAR Memo (Forum / raad) Aan Van Datum Onderwerp Inlichtingen bij Het Forum Het college van B&W 17-02-2016 Doel Anders, namelijk zienswijze forumbehandeling concept bestuursovereenkomst Tijdelijk noodopvangcentrum

Nadere informatie

Beheerplan opvang van asielzoekers dependance Ravellaan 1 in Utrecht

Beheerplan opvang van asielzoekers dependance Ravellaan 1 in Utrecht Beheerplan opvang van asielzoekers dependance Ravellaan 1 in Utrecht Mei 2016 1. Aanleiding Aan de Ravellaan 1 in de wijk Welgelegen worden voor een periode van maximaal 2 jaar (start vanaf mei 2016) maximaal

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG VKC > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017)

Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Ontwikkeling tijdelijke woningen op Hoge Schaft Vragen & Antwoorden ( februari 2017) Transformatie naar woningen Waarom wordt kantoorgrond op bedrijventerrein De Schaft ingewisseld voor woningen? Waarom

Nadere informatie

Rapportage klachten bewoners en derden jaar 2013

Rapportage klachten bewoners en derden jaar 2013 Rapportage klachten bewoners en derden jaar 2013 datum: 2 juni 2014 naam: Ilja van der Valk - in 't Veen bedrijfsonderdeel: Unit Staf team Juridische Zaken versie: definitief Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

Checklist voor gemeentelijk maatwerk in bestuursovereenkomst noodopvangcentrum asielzoekers

Checklist voor gemeentelijk maatwerk in bestuursovereenkomst noodopvangcentrum asielzoekers Checklist voor gemeentelijk maatwerk in bestuursovereenkomst noodopvangcentrum asielzoekers In opdracht van het OndersteuningsTeam Asielzoekers en Vergunninghouders (OTAV) Korrie Louwes (Berenschot) Sjarka

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 1520 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens

Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens Achtergrondinformatie opvang asielzoekers in Breskens In deze factsheet vindt u achtergrondinformatie naar aanleiding van het verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) voor de opvang van asielzoekers

Nadere informatie

De Ronde 9 februari 2016 Vluchtelingenopvang: draagvlak Toelichting wethouder Bertien Houwing

De Ronde 9 februari 2016 Vluchtelingenopvang: draagvlak Toelichting wethouder Bertien Houwing De Ronde 9 februari 2016 Vluchtelingenopvang: draagvlak Toelichting wethouder Bertien Houwing Twee weken geleden hebben wij afgesproken dat ik u zou bijpraten over het onderwerp communicatie en draagvlak

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Migratiebeleid Juridische en Algemene Zaken Schedeldoekshaven

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting arbeidsmigranten Dongenseweg 67

Stand van zaken huisvesting arbeidsmigranten Dongenseweg 67 Datum 14 juni 2019 19186 Ons kenmerk Postadres Bezoekadres Postbus 90155 Spoorlaan 181 5000 LH Tilburg Stand van zaken huisvesting arbeidsmigranten Dongenseweg 67 Informatieavond bij Auberge de Moerse

Nadere informatie

Protocol omgangsvormen klanten

Protocol omgangsvormen klanten Inleiding Agressief gedrag in de vorm van intimidatie en fysiek geweld is een veel voorkomend verschijnsel geworden in onze samenleving. Vanuit het oogpunt van de Arbowet heeft Patrimonium als werkgever

Nadere informatie

Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers

Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers D A T U M 19 september 2015 U W R E F. O N Z E R E F. 21.201/CoE/u.15.0050 O N D E R W E R P Aanleiding Sinds enige weken

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie D n Dulper Algemeen Stichting kinderopvang Le Papillon is gespecialiseerd in buitenschoolse en naschoolse opvang voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3373 Vragen van het lid

Nadere informatie

Rapport. AZC Ten Boer, locatie Verlaatweg

Rapport. AZC Ten Boer, locatie Verlaatweg Rapport AZC Ten Boer, locatie Verlaatweg Versie: 3 mei 2016 Vastgesteld door het college van B&W in de vergadering van 3 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding.......... 3 2. Participatie en reacties... 3

Nadere informatie

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 :

Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Vragenlijst PAja! Utrecht 2013 : Verschillende instellingen in Utrecht worden gekeurd door jongeren die zelf in die instellingen hebben gewoond of nog steeds wonen. Middels deze vragenlijst willen de instellingen

Nadere informatie

Versie 18 juli Model bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een opvanglocatie

Versie 18 juli Model bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een opvanglocatie Model Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een opvanglocatie Versie 18 juli 2016 1 Bestuursovereenkomst inzake de vestiging van een opvanglocatie Partijen a. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers,

Nadere informatie

Situatierapportage m.b.t. het AZC Weert t.b.v. raadscommissie BV-IW Periode 4 tot en met 24 januari 2016

Situatierapportage m.b.t. het AZC Weert t.b.v. raadscommissie BV-IW Periode 4 tot en met 24 januari 2016 Situatierapportage m.b.t. het AZC Weert t.b.v. raadscommissie BV-IW Periode 4 tot en met 24 januari 2016 1. Totaalcijfers periode 16 september 2015 tem 24 januari 2016 Gemeente Week Week Week Week Week

Nadere informatie

Datum 8 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over overlast en geweld door bepaalde groepen asielzoekers in asielzoekerscentra

Datum 8 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over overlast en geweld door bepaalde groepen asielzoekers in asielzoekerscentra 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest?

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest? asiel nederlands 22-03-2001 15:15 Pagina 1 U vraagt asiel aan in Nederland U heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend. Met uw asielaanvraag verzoekt u de Nederlandse regering om een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Gemeente Coevorden. t y

Gemeente Coevorden. t y g t y Agendapunt : AZC Oosterhesselen Onderwerp : Omgevings- en bestemmingsvergunning Motie nr. 15-05 overwegende dat het college in een voorgenomen concept reactie heeft aangegeven op het verzoek om,

Nadere informatie