Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen."

Transcriptie

1 NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

2 INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd. In het najaar van 2016 woonden er ruim 8,000 kinderen in opvangcentra, afkomstig uit landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak. Na een gevaarlijke, lange en onzekere reis kwamen zij aan in Nederland. Helaas stopt de chaos en onzekerheid hier niet. Kinderen die in het land van herkomst, tijdens de vlucht of hier in Nederland traumatische of 2 stressvolle ervaringen hebben opgedaan worden niet altijd vroegtijdig opgemerkt. Problemen komen vaak pas op de lange termijn naar boven. Volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben overheden de taak om kinderen te beschermen en hun belang centraal te stellen. Toch wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de sociaal-emotionele behoeften van deze kinderen.

3 War Child, Save the Children en UNICEF Nederland zien dat gevluchte kinderen grote behoefte hebben aan structuur, stabiliteit, veiligheid en ontspanning. Zodat ze weer kind kunnen zijn. Door onze jarenlange ervaring en wereldwijde expertise weten wij hoe belangrijk het is om juist deze kinderen vroegtijdig en gedegen te begeleiden. Gezamenlijk bieden we recreatieve sport-, spel- en dansactiviteiten aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar in Nederlandse opvangcentra. De activiteiten worden gegeven door een vast team, op vaste tijdstippen in de week en volgens een vaste structuur. De kinderen hebben daardoor houvast en altijd iets om naar uit te kijken. Zo kunnen ze even hun nare ervaringen vergeten. Ze leren om vrienden te maken en andere kinderen en volwassenen te vertrouwen. Met deze activiteiten Dragen we bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen we dat kinderen weer kind kunnen zijn; Zorgen we dat kinderen (sociale) veerkracht ontwikkelen om te leren omgaan met stressfactoren zoals pesten, boosheid en angst; Verkleinen we de kans dat kinderen op lange termijn verdere psychosociale problemen ontwikkelen; Zorgen we dat kinderen die meer sociaal-emotionele ondersteuning nodig hebben, geïdentificeerd en vervolgens doorverwezen worden naar de juiste instantie. Onze werkwijze Begin 2016 startten we TeamUp zorgvuldig op. We ontwikkelden een methode op basis van onze internationale ervaringen, en verwerkten dit in een Handboek en een Gameboek. In het Handboek vind je informatie over de achtergrond van vluchtelingen (kinderen), de invloed van stress op de ontwikkeling van kinderen en het belang van gestructureerde recreatieve activiteiten. Ook de rol en taken van de vrijwillige begeleiders in het plannen en organiseren van deze activiteiten staat in dit Handboek. In het Gameboek staat een groot aantal spellen met daarbij een uitleg over uitvoering en begeleiding. Ook staat er de zogeheten beslisboom in. Hiermee kun je de spellen uitkiezen die aansluiten bij specifieke emotionele thema s. De gekozen sport-, spel- en dansactiviteiten dragen namelijk bij aan de versterking van bepaalde gedragsvaardigheden bij kinderen. Hierdoor leren zij beter omgaan met de emotionele thema s waar ze in opvangcentra mee te maken hebben. (bijvoorbeeld: Gedragsvaardigheid - rekening leren houden met elkaar, Thema - conflict).

4 KIND VEILIGHEID We hebben de verantwoordelijkheid om de veiligheid van de kinderen te garanderen. De begeleiders verbinden zich daarom aan een gedragscode en Child Safety beleid, zoals geheimhoudingsplicht; signaleren van ongepast gedrag, bij wie en hoe dit ter sprake brengen; en fotograferen. De gestructureerde sport-, spel- en dansactiviteiten worden verzorgd door vrijwilligers. Daarvoor hebben we een wervingssysteem, training, en begeleiding opgezet. De vrijwilligers worden getraind en begeleid worden door professionele trainers. Elk centrum werkt met tenminste tien vrijwilligers. Zij hebben een achtergrond die aansluit op het werken met gevluchte kinderen. Bovendien zijn ze getraind om te herkennen of kinderen meer hulp nodig hebben en weten ze om te gaan met de stress die kan opspelen bij deze kinderen. Klein beginnen, daarna opschalen Er is bewust gekozen om TeamUp kleinschalig te starten op vijf verschillende soorten locaties verspreid door Nederland. Deze locaties zijn Ter Apel, Overberg, Sweikhuizen, Amsterdam en Tilburg. Zo konden we goed toetsen of de aanpak op verschillende contexten aan zou slaan. Het ene kind bevindt zich bijvoorbeeld in een noodopvang in een stad, terwijl een ander in een asielzoekerscentrum zit op het platteland, en een derde in een locatie woont die exclusief bestemd is voor Alleenstaande Minderjarigen. Inmiddels zijn we uitgebreid naar 8 locaties. Eind 2016 zijn de locaties Heerhugowaard, Alkmaar en Maastricht toegevoegd. Alle locaties zijn gekozen in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). We hebben nu zo n 500 kinderen bereikt. Bij hen hebben wij positieve veranderingen waargenomen. En de kinderen zelf zijn enthousiast. We zullen nu de aanpak en uitvoering van TeamUp verfijnen en verbeteren, op basis van de uitkomsten van onze evaluatie. Ambities Het is de ambitie van TeamUp om alle gevluchte kinderen in opvangcentra in Nederland mee te laten doen aan de activiteiten. Uiteraard doen we dit in samenwerking en afstemming met organisaties die al activiteiten aanbieden in de opvangcentra. Zo kunnen we samen zoveel mogelijk kinderen bereiken. ACHTERGROND- INFORMATIE In Nederland komen kinderen in de opvangcentra uit verschillende landen zoals Syrië, Afghanistan, Eritrea en Irak. We belichten hier de actuele vluchtelingenproblematiek in de wereld en de hulp die wordt geboden in Nederland. In 2015 waren 21.8 miljoen mensen vluchteling; 51% hiervan waren kinderen onder de 18 jaar oud; (Bron: UNHCR Global Trends 2015) Op dit moment verblijven ± mensen in Nederlandse opvangcentra, ± hiervan zijn kinderen onder de 18 jaar oud; ± van deze kinderen zijn zonder ouder of voogd naar Nederland gekomen. Zij worden aangeduid als alleenstaande minderjarige asielzoekers en verblijven in aparte centra. (Bron: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, 10 januari 2017)

5 KINDVERHALEN Asim (8 jaar) is Syrië ontvlucht met zijn ouders, broertjes en zusjes. Om de oversteek naar Europa te maken, moesten ze met 20 personen in een rubber boot die voor 6 personen was bedoeld. De mensensmokkelaar zei tegen Asim s moeder dat een paar van haar kinderen moesten achterblijven omdat er niet genoeg ruimte was. Mijn moeder begon te huilen en te gillen, vertelt Asim. Ze smeekte de man om ons allemaal mee te nemen. Ik hoef het niet te overleven, maar mijn kinderen wel, zei ze. Uiteindelijk moesten zijn zusjes en broertjes met z n tweeën in 1 reddingsvest. Maar dat bleek niet genoeg te zijn Asim s broertjes hebben de overtocht niet overleefd. Zij zijn, samen met andere mensen, overboord gevallen tijdens de moeilijke tocht. Asim krijgt het niet over zijn lippen om te vertellen hoe zijn vader zijn broertjes niet kon redden. Wel weet hij nog precies hoe bang hij was. De golven kwamen over ons heen, ze waren zo hoog. Het was zo eng, vooral s nachts in het donker. We waren ook bang dat de kustwachten de boten zouden lek prikken. Zelf heeft hij het overleefd, maar de gebeurtenissen laten hem niet los. Ik hield vroeger heel veel van de zee. Nu haat ik water. Ik wil er niet eens in de buurt van zijn. Ook Evi (11 jaar) moest met 50 mensen in een kleine boot de gevaarlijke overtocht maken. We zaten ineengedoken en opgepropt op de grond. Toen moesten we vijf dagen lopen zonder eten en slapen. Ze is met haar vader en zusje (8 jaar) veilig aangekomen in Nederland, maar ze moesten haar moeder en twee andere zusjes (5 en 7 jaar) in Syrië achter laten, die konden niet mee. Ik wil er niet over praten, Ik mis mama. IK WIL ER NIET OVER PRATEN, IK MIS MAMA. Evi woont nu in de noodopvang in Tilburg. Hier doet ze elke week mee aan TeamUp. Enthousiast roept ze: Vandaag is het dinsdag toch? Dan is het spelen! De wekelijkse sport- en spelactiviteiten zorgen voor veel contact met andere kinderen en ze vertelt trots dat ze wel twintig! vriendinnetjes heeft. TeamUp draagt bij aan stabiliteit en afleiding om haar ervaringen te verwerken. Het allerleukste is dat wij zelf worden gevraagd wat we graag willen spelen... Dan word ik blij. Steun TeamUp. Zodat we gestructureerde recreatieve activiteiten voor alle gevluchte kinderen in Nederlandse opvangcentra kunnen organiseren. Om TeamUp uit te breiden naar meer locaties hebben we uw steun nodig, onder andere om: goede trainingen en professionele begeleiding en ondersteuning te kunnen geven aan de vrijwillige begeleiders; te zorgen dat er op elke locatie een toolkit komt met sport-, spel- en dansmateriaal. VANDAAG IS HET DINSDAG TOCH? DAN IS HET SPELEN!

6 NEDERLAND

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children

MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children helpen samen gevluchte kinderen in Nederland. INTRODUCTIE

Nadere informatie

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Inhoud Presentatie Asielprocedure en opvang in Nederland

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Een toekomst voor mijn kinderen

Een toekomst voor mijn kinderen 25 Een toekomst voor mijn kinderen Dagelijks zien we de beelden op televisie: grote groepen vluchtelingen trekken door Europa, op zoek naar een veilige plek om te wonen. Ze komen uit landen als Syrië,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken Directie Migratiebeleid Asiel,

Nadere informatie

Schooljaar Maandag 25 februari 2019

Schooljaar Maandag 25 februari 2019 INFOOTJE NR.12 Schooljaar 2018-2019 Maandag 25 februari 2019 Agenda Vrijdag 1 maart Carnavalsviering 12:00 uur start de voorjaarsvakantie Maandag 11 maart 08:30 uur einde voorjaarsvakantie Woensdag 13

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Wat als je alles achter hebt moeten laten omdat je op de vlucht bent voor het geweld in

Nadere informatie

School, ouders en communicatie.

School, ouders en communicatie. School, ouders en communicatie. Bezoek onze website voor meer informatie! Kaveh Bouteh k.bouteh@pharos.nl www.pharos.nl Facebook SyriersGezond EritreeërsGezond Trauma kan effectieve communicatie verstoren

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Nieuwegein

Feiten en cijfers. Nieuwegein Feiten en cijfers Nieuwegein Stand van zaken Gemeente heeft een aanbod gedaan aan het COA Er is nog geen reactie van het COA Als reactie COA positief is, volgt overleg over nadere uitwerking Wij willen

Nadere informatie

Jaarverslag

Jaarverslag Jaarverslag 2015 www.vriendenvansamah.nl www.vriendenvansamah.nl info@vriendenvansamah.nl 1 VRIENDEN VAN SAMAH Jonge asielzoekers verschillen op veel punten niet van gewone jongeren; ze hebben dezelfde

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december 2016 - Lucas 2 Dominee leert vloeken, zo heet een boekje dat dit najaar verscheen. Het is geschreven door een dominee, Rikko Voorberg. Hij bezocht Zuid- Europese

Nadere informatie

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag 1 Wat gaan we vandaag doen? Verkenning Van ver gekomen Uit de praktijk > werken met sleutelpersonen

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

Psychische Gezondheid Statushouders

Psychische Gezondheid Statushouders Psychische Gezondheid Statushouders Wat weten we en wat kunnen we doen? Symposium Gezondheid Statushouders 14 juni 2018 Evert Bloemen, arts, Pharos e.bloemen@pharos.nl 14 juni 2018 Wat weten we? Nieuwe

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Uit Passende Zorg Voor een bijzonder doelgroep. GGZ nederland. Innovatie van de Geestelijke gezondheidszorg Voor asielzoekers

Uit Passende Zorg Voor een bijzonder doelgroep. GGZ nederland. Innovatie van de Geestelijke gezondheidszorg Voor asielzoekers Uit Passende Zorg Voor een bijzonder doelgroep GGZ nederland Innovatie van de Geestelijke gezondheidszorg Voor asielzoekers 41 Mind-Spring Psycho-educatie en psychosociale ondersteuning voor en door asielzoekers

Nadere informatie

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar

Op de vlucht. Lesprogramma. Voor kinderen van 8-12 jaar Lesprogramma Voor kinderen van 8-12 jaar Op de vlucht Stichting Gave Marie Curiestraat 35, 3846 BW Harderwijk 0341 460328 servicedesk@gave.nl www.gave.nl Beste kinderwerker, Er zijn wereldwijd 65 miljoen

Nadere informatie

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018

Project Time4You. Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland. LOWAN 9 april 2018 Project Time4You Santje Geuze, T4Y Zuid Nederland Maaike Stolte, T4Y Oos Nederland LOWAN 9 april 2018 Agenda - Introductie VluchtelingenWerk Nederland - Nederlandse Asiel Procedure - Activiteiten voor

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers

Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers Advies ad-hoc commissie CPT ten aanzien van de binnenkomstscreening asielzoekers D A T U M 19 september 2015 U W R E F. O N Z E R E F. 21.201/CoE/u.15.0050 O N D E R W E R P Aanleiding Sinds enige weken

Nadere informatie

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS Heb jij een open heart & mind? Ben je daadkrachtig? Kom je graag in verbinding met mensen die gevlucht zijn? En bovenal: Wil jij onderzoeken wat jij en jouw organisatie kunnen

Nadere informatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie Standpunt: Humanitaire Organisatie Jullie maken vandaag een nieuwsbericht over de reis die vluchtelingen afleggen vanaf hun thuisland naar een nieuwe omgeving. Jullie moeten deze situatie in beeld brengen

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Stap 3: Ondersteun de ouders

Stap 3: Ondersteun de ouders Stap 3: Ondersteun de ouders Voorbeeld 1 Ontwikkeling van het Jonge Kind Impuls, Marlijn Oosterhof en Sylvia den Hollander Het goede voorbeeld In Amsterdam biedt een aantal welzijnsaanbieders - Dynamo,

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in de IJsselhallen in Zwolle COA 2 Waarom komen er vluchtelingen in de IJsselhallen? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar de IJsselhallen? 2 Wie worden in de IJsselhallen ondergebracht.

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951

Leven in veiligheid. Artikel 1, Vluchtelingenverdrag van Genève, 1951 Leven in veiligheid Niemand laat zonder reden zijn familie, vrienden en bezittingen achter. Vluchtelingen kunnen niet anders. De situatie in hun eigen land is te gevaarlijk om er te blijven. Ze vluchten

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) Wonen Er zijn momenteel veel landen

Nadere informatie

Q&A Hans Spekman/Partij bureau. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan?

Q&A Hans Spekman/Partij bureau. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen? Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan? Q&A Hans Spekman/Partij bureau 1. Wat vindt de PvdA over vluchtelingen 2. Hoeveel vluchtelingen zijn er en waar komen ze vandaan? 3. Hoe ziet de asielprocedure eruit? 4. Hoe vindt de opvang plaats? 5.

Nadere informatie

De vluchtelingencrisis. Een fact-check van 9 clichés

De vluchtelingencrisis. Een fact-check van 9 clichés De vluchtelingencrisis Een fact-check van 9 clichés Er zijn wereldwijd nooit meer vluchtelingen dan vandaag Klopt? / Klopt niet? Er zijn wereldwijd nooit meer vluchtelingen dan vandaag One year ago, UNHCR

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06)

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06) kinesiologie en stressmanagement Bluesroute 116 4337 WD MIDDELBURG T (06) 57 12 96 00 veerkracht@zeelandnet.nl www.veerkrachtzeeland.nl Hallo, ik ben Tanja Hoogerheijde. Ik werk met volwassenen èn kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Betreft: zorgen over alleenstaande kinderen in Nederland (agendapunt 1 van het AO op 12 november 2015)

Betreft: zorgen over alleenstaande kinderen in Nederland (agendapunt 1 van het AO op 12 november 2015) Leiden, 6 november 2015 Betreft: zorgen over alleenstaande kinderen in Nederland (agendapunt 1 van het AO op 12 november 2015) Geachte Tweede Kamerleden, woordvoerders migratiebeleid, Onder het groeiende

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST

Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST GGD Noord- en Oost-Gelderland biedt in alle 22 gemeenten van haar regio voorlichtingen voor statushouders aan. Ook verzorgt de GGD

Nadere informatie

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden?

Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders. Wat kan Altra bieden? Hulp voor vluchtelingenkinderen en hun ouders Wat kan Altra bieden? Problemen & Risico s Beschermende factoren Bouwstenen jeugdhulp van Altra Verlies familie en verlatingsangst Veilige basis, vertrouwen

Nadere informatie

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Utrecht 26 maart 2019 Hand-out Asielzoekerskinderen 6.727 kinderen (0-18 jaar) 700 alleenstaande minderjarigen (amv) 23.428 bewoners

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Kinderen, gevlucht en alleen. Een interculturele visie op de begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen

Kinderen, gevlucht en alleen. Een interculturele visie op de begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen Kinderen, gevlucht en alleen Een interculturele visie op de begeleiding van alleenstaande gevluchte kinderen Marjan Schippers KINDEREN, GEVLUCHT EN ALLEEN Een interculturele visie op de begeleiding van

Nadere informatie

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Samen zijn we UNICEF. Samen komen we op voor de rechten van ieder kind. Het verhaal van UNICEF vertelt waarom we dat doen. Het

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

op de vlucht Educatief pakket over asielzoekers in België voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs

op de vlucht Educatief pakket over asielzoekers in België voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs op de vlucht Educatief pakket over asielzoekers in België voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs colofon Contact: Fedasil Dienst Communicatie, Kartuizersstraat 21, 1000 Brussel V.U. Jean-Pierre

Nadere informatie

Externe brochure : toelichting

Externe brochure : toelichting Externe brochure : toelichting Doel: profilering Veldzicht Doelgroep: stakeholders Veldzicht Optionele uitwerking: boekje centrum voor transculturele psychiatrie VAARDIG EN VEILIG VERDER HELPEN In Veldzicht

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei Boekverslag door D. 2249 woorden 7 juni 2016 8,5 3 keer beoordeeld Auteur Willem Frederik Hermans Genre Psychologische roman, Reisverhaal, Avonturenroman Eerste uitgave 1966 Vak Nederlands Methode Nieuw

Nadere informatie

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht

Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht Vaardig en veilig verder helpen Een diversiteit aan mensen In Veldzicht bieden we een beschermde omgeving voor het intensief behandelen van mensen met

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Ad van der Meijden Operationeel Specialist

Ad van der Meijden Operationeel Specialist Workshop 3 Ad van der Meijden Operationeel Specialist Politie Den Haag Expertisecentrum Vreemdelingen, Identificatie en Mensenhandel Bezoekadres: Kwekerijweg 6, 3709 JA Zeist Postadres: Postbus 238, 3984

Nadere informatie

Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks?

Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks? Psychosomatische fysiotherapie als hulp voor zin in seks? Jolanda Kragten Bekkenfysiotherapeut, psychosomatisch fysiotherapeut,haptonomisch werkend fysiotherapeut Zorggroep Almere, NPI 22-03-2013 Verwijzingen

Nadere informatie

DATO

DATO DATO Inhoud Dansen voor Aysa... 14 De tijd vliegt... 20 De wijze les van Zahra... 26 Kamperen in de kou... 32 Slang... 38 Twee werelden... 44 Vergeten Schatten... 50 De auto van de buurman... 56 De verdwenen

Nadere informatie

Vluchtverhaal Shewit

Vluchtverhaal Shewit Tekst > Reporter: Margot Van Wauwe april 2018 Margot Ik ben 26 jaar oud. Eigenlijk heb ik nog niet zoveel van de wereld gezien, op een paar verre reizen en ervaringen na. Zo zat ik ooit wel eens in een

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

MET JEANNE AAN DE SLAG in de klas

MET JEANNE AAN DE SLAG in de klas MET JEANNE AAN DE SLAG in de klas Aan de slag met het verhaal Nu jullie in Ieper letterlijk in Jeannes voetsporen wandelden, maakte het verhaal wellicht wat los bij de leerlingen. Het herinneringsboekje

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten

ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND. Samenvatting van belangrijkste uitkomsten ANALYSIS van interviews met dak- en thuisloze jongeren NEDERLAND 1. 17 interviews 2. Leeftijd van 16 tot 25 3. 59% was jongen en 41% meisje Samenvatting van belangrijkste uitkomsten 4. 41% noemen als etniciteit

Nadere informatie

Welkom! infoavond Zedelgem

Welkom! infoavond Zedelgem Welkom! Tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers te Loppem Mensen op de vlucht: een beeld Opvang asielzoekers door Rode Kruis Vlaanderen Tijdelijk Noodopvangcentrum te Loppem Vragenronde Mensen op

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Kinderen op bezoek op de Intensive Care Kinderen op bezoek op de Intensive Care Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de Intensive Care is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

KinderWoonGroep (KWG) voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

KinderWoonGroep (KWG) voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen KinderWoonGroep (KWG) voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen De KinderWoonGroep (KWG) is een afdeling van unit MAAT (Minderjarige Alleenstaande Asielzoekers Tilburg e.o.) van Sterk Huis. MAAT biedt

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE

VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE VERSLAG INFORMATIEAVOND VESTIGING ASIELZOEKERSCENTRUM ENERGIEWEG; TWEEDE SESSIE Datum: 3 december 2015 Plaats: Zaal Backbone Tijd: 20.00-21.45 uur Aanwezig vanuit het college: burgemeester dhr. P. den

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa

HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU, LIBANON door Tommy Wieringa HARA HACHI BU Libanon Op mijn reizen kom ik veel mensen tegen. In Libanon kwam ik Shunzo Hirose tegen. Shunzo kwam uit Japan. Na deze reis heb ik hem nooit meer

Nadere informatie

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte?

1. Waren er bijzonderheden bij de zwangerschap van uw moeder en/of bij uw geboorte? Biografie vragenlijst Naam: Geboortedatum: Datum van invullen: Introductie Dit is een zelfinvul-vragenlijst over u, uw levensloop en achtergrond. Als bepaalde vragen onduidelijk zijn, kunt u altijd de

Nadere informatie

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang Kennismaking Elise Schutte Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel Den Haag Samaan Samaan Syrische vluchteling Verblijft op dit moment in de noodopvang Wat zouden jullie graag willen

Nadere informatie

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Pedagoog, leraar, intern begeleider, zorgcoördinator, schoolleider en adviseur. Verwachtingen Training Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Inhoud van de workshop

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Woonjournaal. Alstublieft! Woonwijze, uw manier van wonen! December 2014

Woonjournaal. Alstublieft! Woonwijze, uw manier van wonen! December 2014 December 2014 Woonjournaal Woonwijze, uw manier van wonen! 4 12 Mirjam Klasen van Vluchtelingenwerk: Oorlogen zijn niet te voorspellen Arno van der Lee beheerder van de Rode Rik en de ontmoetingsruimte

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

6-9 jaar LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN. Hoe je leerstof over vluchtelingen kan integreren in leerstof voor de basisschool

6-9 jaar LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN. Hoe je leerstof over vluchtelingen kan integreren in leerstof voor de basisschool LESGEVEN OVER VLUCHTELINGEN 6-9 jaar Hoe je leerstof over vluchtelingen kan integreren in leerstof voor de basisschool Deze gids bevat een aantal ideeën om lesgeven over de thematiek van vluchtelingen

Nadere informatie

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg

Volleybalvereniging Woudenberg. Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon. Beleid vertrouwenspersoon Volleybalvereniging Woudenberg Volleybalvereniging Woudenberg Functie- en taakomschrijving vertrouwenspersoon 1 1 Inleiding Binnen de Volleybalvereniging Woudenberg vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is:

Nadere informatie

Kinderneurologie.eu. Nachtmerrie. www.kinderneurologie.eu

Kinderneurologie.eu. Nachtmerrie. www.kinderneurologie.eu Nachtmerrie Wat is een nachtmerrie? Een nachtmerrie is een slaapprobleem waarbij kinderen of volwassenen plotseling wakker worden nadat ze heel eng gedroomd hebben en deze droom nog heel goed kunnen herinneren.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders

Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders Wat is een statushouder? Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en is erkend vluchteling. Vervolgens heeft de statushouder

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie