U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest?"

Transcriptie

1 asiel nederlands :15 Pagina 1 U vraagt asiel aan in Nederland U heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend. Met uw asielaanvraag verzoekt u de Nederlandse regering om een verblijfsvergunning asiel. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stelt vast of u daarvoor in aanmerking komt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verzorgt de opvang van asielzoekers tijdens de asielprocedure. In deze brochure informeren IND en COA u over de asiel- en opvangprocedure. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest? Deze brochure vertelt u wat van belang is bij een asielaanvraag, hoe de asielprocedure verloopt, met welke instanties u te maken krijgt en welke rechten en plichten u als asielzoeker heeft. Ook kunt u lezen wie in aanmerking komt voor opvang en hoe die opvang is georganiseerd. Op het Aanmeldcentrum is een videofilm in diverse talen beschikbaar met informatie over de asielprocedure. De asielaanvraag De IND beoordeelt elke asielaanvraag in eerste instantie op het Aanmeldcentrum (AC). Op grond van deze eerste beoordeling krijgt u te horen of de IND uw aanvraag in het AC afhandelt of niet. Als uw asielaanvraag in het AC wordt afgehandeld en afgewezen, heeft u geen recht op opvang en dient u Nederland te verlaten. Indien blijkt dat een ander land verantwoordelijk is voor uw asielaanvraag heeft u ook geen recht op opvang.

2 asiel nederlands :15 Pagina 2 Als uw aanvraag verder wordt onderzocht, wordt u overgebracht naar een opvanglocatie van het COA. U kunt daar verblijven tot er een beslissing op uw asielaanvraag is genomen. Om te beoordelen of u recht heeft op asiel in Nederland, toetst de IND uw motieven om asiel aan te vragen aan het Vluchtelingenverdrag van Genève en aan het aanvullende protocol van New York. U komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning asiel wanneer u gegronde redenen heeft om te vrezen voor vervolging op grond van ras, godsdienst, politieke overtuiging, nationaliteit of het behoren tot een bepaalde sociale groep. Ook kunt u een verblijfsvergunning asiel krijgen op grond van bepaalde humanitaire omstandigheden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bijzonder ernstige persoonlijke ervaringen, waardoor u uw land heeft verlaten. Voorts is het mogelijk dat u tijdelijk wordt toegelaten, bijvoorbeeld omdat de situatie in uw land van herkomst nog niet veilig genoeg is om terug te keren of omdat de IND de beslissing op uw aanvraag heeft opgeschort. U krijgt geen verblijfsvergunning asiel om de volgende en soortgelijke redenen: het niet hebben van een goede baan in uw land van herkomst, er niet kunnen studeren of het er niet naar uw zin hebben. U dient er in dergelijke gevallen rekening mee te houden, dat u geen toestemming krijgt om in Nederland te blijven. Ongeveer 20% van de aanvragen wordt direct afgewezen. Als uw aanvraag wordt afgewezen, moet u Nederland verlaten en terugkeren naar uw land van herkomst. Aan de autoriteiten van uw land van herkomst wordt overigens nooit doorgegeven dat u in Nederland asiel heeft aangevraagd.

3 asiel nederlands :15 Pagina 3 Hoe ziet de asielprocedure er stap voor stap uit? Om tot een zorgvuldige beoordeling van uw asielmotieven te kunnen komen, hanteert de IND een uitgebreide asielprocedure. Het is van groot belang dat u tijdens de behandeling van uw asielaanvraag de waarheid spreekt en optimaal meewerkt aan het onderzoek naar uw identiteit, nationaliteit, reisroute, eventueel verblijf in een ander land en asielmotieven. Dit betekent dat u alle documenten en bescheiden, die uw identiteit, nationaliteit, reisroute en vluchtverhaal onderbouwen, moet overleggen. Als u dit doet dan heeft dat een positieve invloed op uw aanvraag en weet u eerder waar u aan toe bent. Doet u dit niet, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor de behandeling en beoordeling van uw asielaanvraag. Als uw asielaanvraag wordt afgewezen, dient u Nederland te verlaten. U heeft tijdens de gehele procedure recht op juridische ondersteuning. Hiervoor kunt u zich wenden tot de Stichting Rechtsbijstand Asiel (SRA). Daaraan zijn geen kosten verbonden. Stap 1 De aanmelding U meldt zich bij de receptie van een Aanmeldcentrum en blijft in de wachtruimte tot u wordt opgehaald. Als u acute gezondheidsklachten heeft, kunt u zonder kosten medische hulp krijgen van de artsen en verpleegkundigen van het Aanmeldcentrum waar u verblijft. Wanneer u vermoedt dat uw klachten verband houden met problemen in het land van waaruit u gevlucht bent, is het raadzaam dat u dit direct zegt tijdens de aanmelding.

4 asiel nederlands :15 Pagina 4 Stap 2 De registratie De ambtenaren van de Vreemdelingendienst zullen u helpen bij het invullen van de papieren en het registreren van de persoonlijke gegevens. Bij de registratie wordt u gefouilleerd. Vrouwelijke asielzoekers worden altijd gefouilleerd door een vrouwelijke ambtenaar en mannen door een mannelijke ambtenaar. Uw reispapieren, zoals uw paspoort en eventuele tickets, worden ingenomen en nader onderzocht. Voordat u kunt worden geregistreerd, stelt een IND-medewerker uw identiteit vast. Wanneer u niet in het bezit bent van een paspoort, kan de IND ook met behulp van uw rijbewijs, een diploma of een ander officieel document uw identiteit en nationaliteit vaststellen. Het opzettelijk weggooien of vernietigen van belangrijke persoonlijke documenten kan de beoordeling van uw asielaanvraag negatief beïnvloeden. Stap 3 Het eerste gehoor Tijdens het eerste gesprek, het eerste gehoor genoemd, vraagt een medewerker van de IND uw identiteit, nationaliteit en reisroute. Bij dit gesprek mag een (rechts)bijstandverlener aanwezig zijn. Een onpartijdige en beëdigde tolk vertaalt mondeling het gehele gesprek. Die vertaling vindt meestal via de telefoon plaats. De tolk vertaalt uitsluitend wat u zegt en wat er tegen u wordt gezegd. Als u van mening bent dat de tolk zich niet aan deze regel houdt of uw verhaal niet goed weergeeft, kunt u met behulp van een speciaal formulier een klacht indienen bij de IND. Heeft u een klacht over de IND-medewerker dan dient u deze ook in bij de IND. Het indienen van een klacht heeft geen negatieve gevolgen voor uw asielaanvraag.

5 asiel nederlands :15 Pagina 5 U moet in principe op alle vragen antwoord geven. Doet u dat niet of onvoldoende, dan heeft dat wel een negatieve invloed op de behandeling van uw aanvraag. Tijdens het eerste gesprek ontvangt u een document. Daarin staat dat u beschikbaar moet blijven voor nader onderzoek tijdens de behandeling van uw asielaanvraag. Dit is wettelijk verplicht. Wanneer u zich niet aan deze verplichting houdt, wordt uw aanvraag afgewezen. Van dit eerste gesprek krijgt u aan het einde van het gesprek een gespreksverslag. Stap 4 De eerste beoordeling Na het eerste gesprek bekijkt de IND of uw asielaanvraag (verder) in behandeling wordt genomen. Uw aanvraag wordt niet in behandeling genomen als bijvoorbeeld blijkt dat u in een ander land bent geweest waar u asiel had kunnen aanvragen of heeft aangevraagd. In dat geval heeft u in beginsel geen recht op opvang in Nederland, omdat een ander land verantwoordelijk is voor de behandeling van uw asielaanvraag. U krijgt ook geen (nieuw) recht op opvang als blijkt dat u eerder in Nederland een asielaanvraag heeft ingediend. In alle andere gevallen wordt uw asielaanvraag afgehandeld in het Aanmeldcentrum of, als verder onderzoek nodig is, in een Opvang- en onderzoekscentrum (OC). Stap 5 Het nader gehoor Tijdens het tweede gesprek, dat is het nader gehoor, in het AC of OC, kunt u uw asielmotieven nader toelichten. Bovendien kunt u persoonlijke documenten laten bespreken, die belangrijk zijn voor het ondersteunen van uw asielaanvraag. Bij dit gesprek is een tolk aanwezig. Verder mogen bij dit gesprek een (rechts)bijstandverlener en/of

6 asiel nederlands :15 Pagina 6 een medewerker van VluchtelingenWerk aanwezig zijn om u bij te staan. Het kan zijn dat het nader gehoor plaatsvindt nadat al bent doorgeplaatst naar een asielzoekerscentrum (AZC) of een aanvullende opvanglocatie (AVO). Het is belangrijk dat u tijdens dit tweede gesprek alles vertelt over de achtergronden van uw asielaanvraag. U dient daarbij de waarheid te spreken. Als u dit niet doet, kan dat nadelige gevolgen voor de beoordeling van uw asielaanvraag hebben. U kunt zich, eventueel samen met een medewerker van de Stichting Rechtsbijstand Asiel of van VluchtelingenWerk, op dit tweede gesprek voorbereiden. Stap 6 Het verslag Zodra het tweede gesprek schriftelijk is uitgewerkt, ontvangt u hiervan een verslag. U krijgt de tijd om dit verslag met uw (rechts)bijstandverlener door te nemen. Wanneer u het niet eens bent met de inhoud van het verslag, kunt u dit schriftelijk doorgeven aan de IND. De IND-medewerker zal uw opmerkingen meewegen bij de uiteindelijke beslissing. Stap 7 Het voornemen en de beslissing De IND kan op uw asielaanvraag positief of negatief beslissen. Het voornemen Als de IND van plan is uw aanvraag af te wijzen, ontvangt u over dat voornemen tot afwijzing eerst een formulier met de gronden van de afwijzing. U kunt dit formulier bespreken met uw (rechts)bijstandverlener en bij de IND uw zienswijze indienen. In het AC heeft u hiervoor drie uur de tijd. De IND-medewerker zal uw opmerkingen meewegen bij de uiteindelijke beslissing.

7 asiel nederlands :15 Pagina 7 De beslissing Wanneer uw aanvraag wordt afgewezen, zult u Nederland moeten verlaten. U kunt beroep indienen tegen deze afwijzende beslissing. In de meeste gevallen kunt u de uitspraak op uw beroep in Nederland afwachten. Indien u de behandeling van uw beroep niet in Nederland mag afwachten, kunt u de rechter om een voorlopige voorziening vragen. Beslist deze positief, dan kunt alsnog in Nederland de uitkomst afwachten. Doorgaans krijgt u 28 dagen, waarbinnen u uw zelfstandig vertrek uit Nederland kunt voorbereiden. Als u de uitspraak op uw beroep niet in Nederland mag afwachten en/of als u geen beroep instelt, zullen alle (opvang)voorzieningen worden beëindigd. Stap 8 Verblijf of vertrek uit Nederland In het geval de IND u een verblijfsvergunning asiel verleent, krijgt u door een gemeente woonruimte toegewezen. Natuurlijk kunt u ook zelf op zoek gaan naar woonruimte. Als uw asielaanvraag is afgewezen en uw rechtmatig verblijf in Nederland is geëindigd, moet u Nederland verlaten. U heeft 28 dagen de tijd om zelfstandig uw terugkeer te regelen. U bent zelf volledig verantwoordelijk voor uw terugkeer en voor het in bezit hebben van de benodigde documenten voor uw terugkeer. Alle van overheidswege aan u verstrekte voorzieningen worden beëindigd na het verstrijken van deze 28 dagen. Regel daarom tijdig uw terugkeer. Als u zelfstandig vertrekt, kunt u de hulp inroepen van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De IOM informeert u over eventuele financiële en andere steun bij terugkeer naar uw land van herkomst of doormigratie naar een ander land. In de

8 asiel nederlands :15 Pagina 8 opvanglocatie kunt u informatie verkrijgen over de terugkeerregelingen van de IOM. SCHEMA ASIELPROCEDURE AANMELDING REGISTRATIE EERSTE GEHOOR EERSTE BEOORDELING POSITIEF NEGATIEF NADER GEHOOR VERTREK UIT NEDERLAND VERSLAG BESLISSING POSITIEF VERBLIJFSVERGUNNING ASIEL VOORNEMEN TOT AFWIJZING POSITIEF NEGATIEF De mogelijkheden voor beroep zijn niet in dit schema opgenomen. Welke opvangmogelijkheden zijn er? Aanmeldcentrum (AC) In een Aanmeldcentrum dient u uw asielaanvraag in. Aldaar bepaalt de IND of uw asielaanvraag ter plekke wordt afgehandeld, of dat u wordt geplaatst in een opvangcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers waar uw asielaanvraag verder wordt behandeld. Als een ander land verantwoor-

9 asiel nederlands :15 Pagina 9 delijk is voor de behandeling van uw asielaanvraag of als u al eerder asiel heeft aangevraagd in Nederland, krijgt u geen (nieuw) recht op opvang. Opvang- en onderzoekscentrum (OC) In een Opvang- en onderzoekscentrum wacht u de (verdere) behandeling van uw asielaanvraag af. U komt in een Opvang- en onderzoekscentrum terecht, zodra het eerste onderzoek in het Aanmeldcentrum is afgerond. In het Opvang- en onderzoekscentrum vindt het nader gehoor met de IND plaats. U heeft hier afspraken met onder meer de medische opvang voor onder andere een TBC-onderzoek en met de Stichting Rechtsbijstand Asiel en VluchtelingenWerk. Kort na aankomst in het Opvang- en onderzoekscentrum ontvangt u een informatiemap, waarin u uitleg vindt over de opvang in Nederland, de medewerkers en diensten van het centrum en de Nederlandse samenleving. Asielzoekerscentrum (AZC) en Aanvullende Opvang (AVO) Nadat u een periode in het Opvang- en onderzoekscentrum hebt verbleven, wordt u overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum of een aanvullende opvang. Hier wacht u de uiteindelijke beslissing op uw asielaanvraag af. Wanneer u een verblijfsvergunning asiel krijgt, kunt u in het asielzoekerscentrum of de aanvullende opvang verblijven tot u via het COA woonruimte aangeboden krijgt of tot het moment dat u zelf woonruimte heeft gevonden. Wanneer uw asielaanvraag wordt afgewezen en u verwijderbaar bent geworden, wordt de opvang beëindigd en moet u Nederland verlaten. In het AZC en de AVO wordt een programma aan-

10 asiel nederlands :15 Pagina 10 geboden, waarvan u tijdens uw verblijf gebruik kunt maken. Het aanbod is gericht op een (tijdelijk) verblijf in Nederland of op terugkeer naar uw land van herkomst. U kunt bijvoorbeeld taallessen Nederlands volgen. Dat kan tot het moment dat u een negatieve beslissing ontvangt. Welke organisaties zijn betrokken bij de asielprocedure? U krijgt tijdens de asielprocedure te maken met verschillende instanties. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) valt onder het Nederlandse Ministerie van Justitie. De IND behandelt uw asielaanvraag. De medewerkers van deze dienst bepalen namens de Staatssecretaris van Justitie of u wel of geen verblijfsvergunning krijgt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is een zelfstandig bestuursorgaan, maar valt onder de politieke verantwoordelijkheid van de Staatssecretaris van Justitie. Het COA is verantwoordelijk voor uw opvang in Nederland en zorgt voor uw eerste levensbehoeften, zoals bijvoorbeeld huisvesting. Ook krijgt u van het COA geld om in uw onderhoud te voorzien. De Vreemdelingendienst (VD) maakt onderdeel uit van de Nederlandse Politie en is samen met de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk voor het toezicht op vreemdelingen. Medewerkers van de Vreemdelingendienst verstrekken u - wanneer u daarvoor in aanmerking komt - een verblijfsdocument.

11 asiel nederlands :15 Pagina 11 Bij de Stichting Rechtsbijstand Asiel (SRA) kunt u terecht voor juridisch advies tijdens uw asielprocedure. De SRA helpt u bijvoorbeeld bij het indienen van bezwaar of beroep wanneer uw asielaanvraag is afgewezen. Voor juridische bijstand kunt u zich kosteloos wenden tot de SRA. VluchtelingenWerk Nederland is een onafhankelijke, niet-religieuze en niet partijgebonden organisatie die u kan ondersteunen tijdens uw asielaanvraag. In elke opvanglocatie zijn medewerkers van VluchtelingenWerk aanwezig of organiseren zij een spreekuur. VluchtelingenWerk werkt nauw samen met medewerkers van SRA. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) geeft u informatie over uw terugkeer naar uw land van herkomst of over doormigratie naar een ander land. Het IOM biedt ook financiîle ondersteuning en begeleiding bij uw vertrek. Deze informatie is slechts een verkorte weergave van de procedure. Uitgebreidere informatie over de verschillende stappen in de asielprocedure kunt u krijgen bij genoemde organisaties. Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. COA/IND Nederlands April 2001

Waarom krijgt u deze brochure?

Waarom krijgt u deze brochure? Uw asielaanvraag Informatie over de Algemene Asielprocedure Waarom krijgt u deze brochure? U wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Waarom krijgt u deze folder?

Waarom krijgt u deze folder? Uw asielaanvraag Informatie over de Algemene Asielprocedure Waarom krijgt u deze folder? U wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze publicatie? U wilt asiel aanvragen in

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze publicatie? U wilt asiel aanvragen in

Nadere informatie

Uw asielaanvraag. Informatie over de Grensprocedure

Uw asielaanvraag. Informatie over de Grensprocedure Uw asielaanvraag Informatie over de Grensprocedure Waarom krijgt u deze folder? U komt Nederland binnen via een lucht- of zeehaven. Nu wilt u hier asiel aanvragen. Asiel betekent: bescherming in een ander

Nadere informatie

Waarom krijg je deze folder?

Waarom krijg je deze folder? Jouw asielaanvraag Informatie over de asielprocedure Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet

Nadere informatie

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft.

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft. Sociale kaart en sociale zekerheid Samenvatting door Sharon.D 20-10-16 Lesstof samengevat uit 24Boost.nl H5 Asielzoekers Asielzoekers/vluchtelingen zijn vreemdelingen die toelating tot ons land vragen

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

Waarom krijg je deze folder?

Waarom krijg je deze folder? Jouw asielaanvraag Informatie over de asielprocedure Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet

Nadere informatie

De procedure in het aanmeldcentrum

De procedure in het aanmeldcentrum De procedure in het aanmeldcentrum Een vluchteling die niet veilig is in eigen land en in Nederland asiel wil aanvragen, moet zich aanmelden bij een aanmeldentrum van de IND. Daar vindt de eerste registratie

Nadere informatie

Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag

Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag Met dit formulier (m35-o) kunt u de IND laten weten dat u opnieuw een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wilt indienen. Voor wie

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische-opdracht door een scholier 2035 woorden 28 januari 2002 7,1 133 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Analyse-schema Asielbeleid Wat is het probleem?

Nadere informatie

Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag

Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag Toelichting Met dit formulier (M35-O) doet u opnieuw een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Lees hieronder eerst de toelichting en

Nadere informatie

De procedure in het aanmeldcentrum

De procedure in het aanmeldcentrum De procedure in het aanmeldcentrum Een vluchteling die niet veilig is in eigen land en in Nederland asiel wil aanvragen, moet zich aanmelden bij een aanmeldentrum van de IND. Daar vindt de eerste registratie

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november 2002 6 113 keer beoordeeld Vak Nederlands Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Het leek me ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp

Nadere informatie

In bezwaar of beroep

In bezwaar of beroep In bezwaar of beroep Wanneer u het niet eens bent met een beslissing van de Nederlandse overheid op grond van de Vreemdelingenwet, dan kunt u hiertegen juridische stappen ondernemen. Dit informatieblad

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: Rapportnummer: 2013/058

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: Rapportnummer: 2013/058 Rapport Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: Rapportnummer: 2013/058 2 Klacht Verzoekers klaagden erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst tijdens het eerste

Nadere informatie

B 7 Asielzoekers en vluchtelinqen 3. Inleidinq

B 7 Asielzoekers en vluchtelinqen 3. Inleidinq B 7 Asielzoekers en vluchtelinqen 3 Inleidinq Dit hoofdstuk heeft, wat de wijze van behandeling van asielverzoeken, in eerste aanleg betreft, met name betrekking op die gevallen, waarin een vreemdeling

Nadere informatie

U vraagt asiel: asiel, krijgt u aanwijzingen van de grensbewakingsambtenaren

U vraagt asiel: asiel, krijgt u aanwijzingen van de grensbewakingsambtenaren Bijlage C 39 Folder met informatie voor de asielzoeker (Nederlandse tekst) 1 Alqemeen Inhoud folder U vraagt asiel: Ministerie van Justitie Afdeling Asielzaken Als u asiel vraagt in Nederland, is het belangrijk

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Het asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Het asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Het asiel Praktische-opdracht door een scholier 2029 woorden 11 januari 2005 7,4 9 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is het asielzoekersprobleem

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst te. Rijswijk. Publicatiedatum: 13 november 2014. Rapportnummer: 2014 /153

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst te. Rijswijk. Publicatiedatum: 13 november 2014. Rapportnummer: 2014 /153 Rapport Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst te Rijswijk. Publicatiedatum: 13 november 2014 Rapportnummer: 2014 /153 20 14/153 d e Natio nale o mb ud sman 1/7 Klacht Bevindingen

Nadere informatie

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland Centrum voor Migratierecht De asielprocedure in Nederland Begrippen Migrant: iemand die voor langere tijd naar een ander land verhuist Asielzoeker: iemand die een aanvraag om bescherming heeft ingediend

Nadere informatie

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Waarom deze brochure? Deze brochure is speciaal voor mensen die een verblijfsvergunning willen aanvragen en

Nadere informatie

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland Centrum voor Migratierecht De asielprocedure in Nederland Begrippen Migrant: iemand die voor langere tijd naar een ander land verhuist (ongeacht reden verhuizing) Asielzoeker: iemand die een verzoek om

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze folder? U wilt asiel aanvragen in Nederland.

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem?

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem? Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart 2002 7,7 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is het probleem? We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand

Nadere informatie

De Vrouwenopvang. MS/DS/FA/JJ/09u.002285. Geachte mevrouw, geachte heer,

De Vrouwenopvang. MS/DS/FA/JJ/09u.002285. Geachte mevrouw, geachte heer, Antwoordnummer 10275, 2280 WB Rijswijk Centraal Orgaan opvang asielzoekers Uitvoeringsorganisatie Rvb De Vrouwenopvang telefoon (0800) 020 10 51 fax (070) 37 27 686 postadres antwoordnummer 10275 2280

Nadere informatie

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077

Rapport. Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 Rapport Datum: 2 maart 2000 Rapportnummer: 2000/077 2 Klacht Op 14 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Assen, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

3. Verzoekers konden zich met het voorgaande niet verenigen en dienden bij brief van 11 april 2007 een klacht in.

3. Verzoekers konden zich met het voorgaande niet verenigen en dienden bij brief van 11 april 2007 een klacht in. Rapport 2 h2>klacht Verzoekers klagen over de door de staatsecretaris van Justitie gevolgde intrekkingsprocedure van de aan hen verleende verblijfsvergunningen asiel voor bepaalde tijd. Met name klagen

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek.

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Datum: 8 juli 2015 Rapportnummer: 2015/114 2 Aanleiding Verzoeker zat in vreemdelingenbewaring

Nadere informatie

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Deze publicatie is speciaal voor mensen die een verblijfsvergunning willen aanvragen en die slachtoffer zijn

Nadere informatie

De IND belicht, jaarresultaten 2003

De IND belicht, jaarresultaten 2003 De IND belicht, jaarresultaten 2003 IMMIGRATIE EN NATURALISATIE Dit boekje presenteert op overzichtelijke wijze de resultaten, die per proces of onderwerp worden behandeld. De getallen zijn meestal afgerond

Nadere informatie

7,2. Het probleem: Praktische-opdracht door een scholier 2150 woorden 15 december keer beoordeeld. Maatschappijleer.

7,2. Het probleem: Praktische-opdracht door een scholier 2150 woorden 15 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. Praktische-opdracht door een scholier 2150 woorden 15 december 2003 7,2 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is het asielzoekers probleem en hoe is het ontstaan. 3. De hoofdlijnen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Migratiebeleid Asiel, Opvang en Terugkeer Schedeldoekshaven 100 2511

Nadere informatie

Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen

Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen Koppelingswet; vreemdelingen en de controle op het verblijfsrecht bij voorzieningen Inhoud Inleiding 3 Rechtmatig verblijf 4 Hoe werkt de Koppelingswet? 4 Om welke voorzieningen gaat het? 5 Zijn er ook

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319

Rapport. Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 Rapport Datum: 18 september 2003 Rapportnummer: 2003/319 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND): - niet tijdig heeft gereageerd op haar brief van 22 oktober

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden Veel gestelde vragen en antwoorden Waarom wil het COA het voormalige asielzoekerscentrum s- Gravendeel heropenen? Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 28 638 Mensenhandel Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Paragraaf C1/2.3 Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Paragraaf C1/2.3 Vreemdelingencirculaire 2000 komt te luiden: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6733 12 maart 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 9 maart 2015, nummer WBV 2015/5, houdende

Nadere informatie

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Vraag 1: Kent u de berichtgeving over het stijgende aantal asielaanvragen van Kosovaren in Nederland? 1)

Vraag 1: Kent u de berichtgeving over het stijgende aantal asielaanvragen van Kosovaren in Nederland? 1) Datum 26 augustus 2015 Onderwer p Antwoorden Kamervragen over het stijgende aantal asielaanvragen van Kosovaren in Nederland Directoraat-Generaal Vreemdelingenzaken Directie Migratiebeleid Asiel, Opvang

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295

Rapport. Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 Rapport Datum: 30 juni 1999 Rapportnummer: 1999/295 2 Klacht Op 17 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer M. te Breda, met een klacht over een gedraging van de Immigratie-

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Slachtoffers van huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld Aanvraagformulier Rvb Slachtoffers van huiselijk geweld In te vullen door het COA Versie 1.2 Dossiernummer Ontvangstdatum Inleiding Dit is het aanvraagformulier voor de Regeling verstrekkingen bepaalde

Nadere informatie

Voorlichting over de Asielprocedure

Voorlichting over de Asielprocedure Voorlichting over de Asielprocedure Iedereen mag in Nederland asiel vragen Nederland heeft aan asielprocedure voor vreemdelingen die Nederland binnen komen en om asiel (internationale bescherming) vragen.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 Vragen gesteld door de leden der Kamer 2019Z11922 Vragen van het lid Baudet (FvD) aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over de problemen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei Rapportnummer: 2012/087

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei Rapportnummer: 2012/087 Rapport Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei 2012 Rapportnummer: 2012/087 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat hij door het toegepaste regiem in het aanmeldcentrum

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178

Rapport. Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178 Rapport Datum: 26 juni 2001 Rapportnummer: 2001/178 2 Klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Visadienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ondergebracht bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst

Nadere informatie

LJN: BL5725, Rechtbank Zutphen, 109691 / KG ZA 10-10 Print uitspraak

LJN: BL5725, Rechtbank Zutphen, 109691 / KG ZA 10-10 Print uitspraak LJN: BL5725, Rechtbank Zutphen, 109691 / KG ZA 10-10 Print uitspraak Datum uitspraak: 18-02-2010 Datum publicatie: 26-02-2010 Rechtsgebied: Handelszaak Soort procedure: Kort geding Inhoudsindicatie: Onder

Nadere informatie

Wijziging aanmeldcentrum-procedure

Wijziging aanmeldcentrum-procedure Wijziging aanmeldcentrum-procedure JU «Circulaire aan de politie en de marechaussee» Aan: de Korpschefs Politieregio s de Commandant Koninklijke marechaussee i.a.a.: de Procureurs-Generaal Onderdeel: Directie

Nadere informatie

Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek. Publicatiedatum 22 juli 2014 Rapportnummer 2014/077

Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek. Publicatiedatum 22 juli 2014 Rapportnummer 2014/077 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Terugkeer en Vertrek. Publicatiedatum 22 juli 2014 Rapportnummer 2014/077 2014/077 de Nationale ombudsman 1/7 Verzoekster klaagt erover dat

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vluchtelingen

Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vluchtelingen Werkstuk Aardrijkskunde Asielzoekers en vlucht Werkstuk door een scholier 2346 woorden 10 december 2002 6,7 229 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding In dit werkstuk ga ik onderzoeken: Welke asielzoekers

Nadere informatie

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort.

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort. B8/3 Slachtoffers en getuige-aangevers van mensenhandel 3.1 Beleidsregels Voor zover indicaties van mensenhandel zich voordoen bij een vreemdeling die via Schiphol Nederland inreist zijn de bevoegdheden

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden

Meest gestelde vragen over de opvang van vluchtelingen in het WTC EXPO in Leeuwarden Waarom komen er vluchtelingen in het WTC Expo? 2 Wat is een noodopvang? 2 Wat voor een soorten opvang zijn er? 2 Hoe lang blijven de mensen (gemiddeld)? 2 Wanneer komen de eerste vluchtelingen naar het

Nadere informatie

Betreft: overlijden Russische asielzoeker Alexander Dolmatov

Betreft: overlijden Russische asielzoeker Alexander Dolmatov De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EA Den Haag Amsterdam, 28 januari 2013 Onze ref. 20130076.MW/EW Direct tel.nr: 020 344 62 42 Direct faxnr: 020 344

Nadere informatie

Resultaten van het IND-dossieronderzoek

Resultaten van het IND-dossieronderzoek Bijlage 1. Resultaten van het IND-dossieronderzoek 1. Inleiding In de kabinetsnota Privé geweld-publieke zaak, die de Minister van Justitie op 12 april 2002 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, is aandacht

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) Wonen Er zijn momenteel veel landen

Nadere informatie

Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken. Directie Afrika. Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus T.a.v.

Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken. Directie Afrika. Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus T.a.v. Postbus 20061 Infolijn 088 0430 T.a.v. 2500 BG Den Haag Aan Land en Taal Ministerie van Buitenlandse Zaken Cluster Ambtsberichten en Terugkeer Postbus 16275 2511 DP Den Haag Directie Afrika Turfmarkt 147

Nadere informatie

De asielprocedure is een veelbesproken onderwerp in de maatschappij. Iedereen heeft er zo zijn eigen

De asielprocedure is een veelbesproken onderwerp in de maatschappij. Iedereen heeft er zo zijn eigen Praktische-opdracht door een scholier 3966 woorden 28 april 2002 8,8 360 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer De Asielprocedure (Deze praktische opdracht bevat oorspronkelijk een aantal statistieken en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 3, derde lid, van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 65549 16 november 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van 30 oktober 2017, nummer 2132996,

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

Vreemdelingencirculaire 2000 Deel A Modellen

Vreemdelingencirculaire 2000 Deel A Modellen 1 Vreemdelingencirculaire 2000 Deel A Modellen Versies 1 geldend per 1 april 2013 MigratieWeb ve13000666 Bijgewerkt sinds tekst per 1 januari 2013 (ve13000300) met WBV 2013/4 (ve13000622). [ Voor Bonaire,

Nadere informatie

Slachtoffers van eergerelateerd geweld

Slachtoffers van eergerelateerd geweld Aanvraagformulier Rvb Slachtoffers van eergerelateerd geweld In te vullen door het COA Versie 4.0 Dossiernummer Ontvangstdatum Inleiding Dit is het aanvraagformulier voor de Regeling verstrekkingen bepaalde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13143 22 mei 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 7 mei 2013, nummer WBV 2013/9, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10189 30 juni 2010 Regeling van de Minister van Justitie van 25 juni 2010, nr. 5657798/10, houdende wijziging van de Regeling

Nadere informatie

3 Voornemen en beschikking in eerste aanleg

3 Voornemen en beschikking in eerste aanleg 3 Voornemen en beschikking in eerste aanleg In hoofdstuk 2 hebben we de beslissingen op de asielaanvragen en de motivering voor die beslissingen behandeld. In dit hoofdstuk en het hierop volgende gaan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 1630 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/192

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/192 Rapport Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/192 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie haar klacht van 16 april 2004 over de lange duur van de behandeling

Nadere informatie

Rapport. Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/291

Rapport. Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/291 Rapport Datum: 21 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/291 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem slechts een deel heeft teruggegeven van de documenten en bescheiden

Nadere informatie

Ongedocumenteerde kinderen

Ongedocumenteerde kinderen 1 Ongedocumenteerde kinderen Dit hoofdstuk geeft een korte toelichting op wat het betekent om ongedocumenteerd te zijn, hoeveel ongedocumenteerden er in Nederland leven, hoe iemand ongedocumenteerd kan

Nadere informatie

Aanvraagformulier Rvb. Ex-asielzoekers. Versie 3.0. In te vullen door het COA. Dossiernummer. Ontvangstdatum

Aanvraagformulier Rvb. Ex-asielzoekers. Versie 3.0. In te vullen door het COA. Dossiernummer. Ontvangstdatum Aanvraagformulier Rvb Ex-asielzoekers In te vullen door het COA Versie 3.0 Dossiernummer Ontvangstdatum Inleiding Dit is het aanvraagformulier voor de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen

Nadere informatie

Kinderpardon: Alles over de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (Ook als je er nog niet om had gevraagd dus)

Kinderpardon: Alles over de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (Ook als je er nog niet om had gevraagd dus) Kinderpardon: Alles over de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (Ook als je er nog niet om had gevraagd dus) Per 29 januari 2019 is de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen

Nadere informatie

Q&A asielprocedure versie 15 april 2016

Q&A asielprocedure versie 15 april 2016 Q&A asielprocedure versie 15 april 2016 Korte uitleg van instanties en afkortingen: De Vreemdelingenpolitie (AVIM) is onderdeel van de Nederlandse politie en houdt toezicht op vreemdelingen. VluchtelingenWerk

Nadere informatie

Plan van Aanpak "knelpunten in het vertrekproces" Een onderzoek naar de knelpunten in het vertrekproces van vertrekplichtige vreemdelingen

Plan van Aanpak knelpunten in het vertrekproces Een onderzoek naar de knelpunten in het vertrekproces van vertrekplichtige vreemdelingen Plan van Aanpak "knelpunten in het vertrekproces" Een onderzoek naar de knelpunten in het vertrekproces van vertrekplichtige vreemdelingen 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 4 1.2 Afbakening 6 2 Doel- en probleemstelling

Nadere informatie

Opstel Maatschappijleer De asielzoeker, het vreemdelingenbeleid en zijn procedures

Opstel Maatschappijleer De asielzoeker, het vreemdelingenbeleid en zijn procedures Opstel Maatschappijleer De asielzoeker, het vreemdelingenbeleid en zijn procedures Opstel door een scholier 2572 woorden 13 mei 2004 4,3 33 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoud voorwoord werkplan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10912 29 februari 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 26 februari 2016, nummer WBV 2016/4,

Nadere informatie

De Dienst Terugkeer en Vertrek. De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid

De Dienst Terugkeer en Vertrek. De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid De Dienst Terugkeer en Vertrek De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid Inhoudsopgave De Dienst Terugkeer en Vertrek 3 De vreemdelingenketen 6 De werkwijze 8 De organisatie 12 De primaire partners

Nadere informatie

Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling)

Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling) Kennisgeving inkomende mobiliteit onderzoeker en gezinsleden (vreemdeling) (532) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Met dit formulier kunt u de IND laten weten dat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 12691 24 augustus 2009 Besluit van de Minister van Justitie van 24 juli 2009, nr. 2009/18, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire

Nadere informatie

Mensen centraal opvang & begeleiding huisvesting & proces relatie & keten

Mensen centraal opvang & begeleiding huisvesting & proces relatie & keten Mensen centraal opvang & begeleiding huisvesting & proces relatie & keten Opvang & Begeleiding Het COA: wie zijn wij en wat is onze opdracht? Het COA is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Wij zijn

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER MEDISCH ONDERZOEK 01-2012

AANVRAAGFORMULIER MEDISCH ONDERZOEK 01-2012 AANVRAAGFORMULIER MEDISCH ONDERZOEK 01-2012 Datum aanvraag: Asielzoeker achternaam nationaliteit man/vrouw voornaam geboortedatum adres Wie vraagt het medisch onderzoek aan Naam rechtshulpverlener Adres

Nadere informatie

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling)

Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) Kennisgeving inkomende mobiliteit student (vreemdeling) (531) Lees eerst de toelichting op deze pagina voordat u begint met invullen. Met dit formulier kunt u de IND laten weten dat u in het bezit bent

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2014:3478

ECLI:NL:CRVB:2014:3478 ECLI:NL:CRVB:2014:3478 Uitspraak 14/5824 WWB-VV 27 oktober 2014 Centrale Raad van Beroep Voorzieningenrechter Uitspraak op het verzoek om voorlopige voorziening Partijen: [Verzoekster]te [woonplaats] (verzoekster)

Nadere informatie

Datum 22 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Asielzoeker uit Bahrein na gedwongen vertrek meteen gearresteerd

Datum 22 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Asielzoeker uit Bahrein na gedwongen vertrek meteen gearresteerd 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal

Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal Veel vragen gesteld aan de Roosendaalse Lijst over vluchtelingen Inzicht en kennis rondom het vluchtelingenvraagstuk in Roosendaal De Roosendaalse Lijst heeft enkele weken geleden het initiatief genomen

Nadere informatie

Het OCMW en de vluchtelingencrisis

Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen Het OCMW en de vluchtelingencrisis Overzicht Inleiding: situatie 2015-2016 Asielzoeker of (erkend) vluchteling? Waarom vluchten mensen? Wat bepaalt of iemand asiel kan aanvragen?

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 111 19 juni 2009 Besluit van de Staatssecretaris van Justitie van 15 mei 2009, nr. 5600380/09, houdende wijziging van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 2195 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Oordeel

Rapport. Een onderzoek naar een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Oordeel Rapport Een onderzoek naar een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst gegrond. Datum: 25 oktober

Nadere informatie

Deze vragen werden ingezonden op 27 mei 2013 met kenmerk 2013Z10369.

Deze vragen werden ingezonden op 27 mei 2013 met kenmerk 2013Z10369. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

FORMULIER VLUCHTVERHAALANALYSE (OIC- pre-besluit variant)

FORMULIER VLUCHTVERHAALANALYSE (OIC- pre-besluit variant) FORMULIER VLUCHTVERHAALANALYSE (OIC- pre-besluit variant) Datum analyse: Persoonsgegevens Initialen voornaam + naam: Geboortedatum: Nationaliteit : IND-nummer: Taal: M / V Meegereisde gezinsleden: Procedureoverzicht

Nadere informatie

Gezinsherenigers/gezinsvormers

Gezinsherenigers/gezinsvormers Aanvraagformulier Rvb Gezinsherenigers/gezinsvormers In te vullen door het COA Versie 3.0 Dossiernummer Ontvangstdatum Inleiding Dit is het aanvraagformulier voor de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën

Nadere informatie