statenstukken Provinciale Staten Commissie Algemeen Bestuur Commissie Verkeer en Vervoer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "statenstukken Provinciale Staten Commissie Algemeen Bestuur 14-10-2002 Commissie Verkeer en Vervoer 7-10-2002"

Transcriptie

1 Provinciale Staten Commissie Algemeen Bestuur Commissie Verkeer en Vervoer Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: I&V behandeling: J.I. Hennekeij Agenda nr: Vergadering GS: Nr: /64 Onderwerp: Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland Samenvatting: Voorgesteld wordt in te stemmen met de in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland aangegeven wijze waarop de komende jaren de financiële middelen worden ingezet t.b.v. de verkeersinfrastructuur. statenstukken Inleiding Het voorliggende MIZ heeft in principe dezelfde aanpak gehad als eerdere MIZ s. De kostenramingen zijn geactualiseerd naar het huidige prijspeil 2002 inclusief de tot dat moment bekende prijswijzigingen. In dit programma wordt aangegeven op welke wijze wij de komende vijf jaren onze financiële middelen wensen in te zetten voor de verbetering van de verkeersinfrastructuur. In het kader van het amendement Dijsselbloem is voor Zeeland 17 miljoen beschikbaar gesteld. De minister heeft aan de toekenning de voorwaarde verbonden dat vooruitlopend op de wet al een regionaal mobiliteitsfonds wordt ingesteld. De voeding van de reserve met het provinciale aandeel vindt plaats uit de financiële middelen bestemd voor uitvoering van MIZ-projecten. Het rijk stelt haar bijdrage voor 50 % in 2002 en voor 50 % in 2003 beschikbaar. Geconformeerd aan het kasritme van de rijksbijdrage wordt van de voor investeringen in de infrastructuur beschikbare middelen in ,5 miljoen en in ,5 miljoen toegevoegd aan de reserve Regionaal mobiliteitsfonds. Deze toevoeging betreft de toch al voor investeringen in infrastructuur beschikbare middelen. Samenspraak Het concept MIZ heeft een brede procedure van overleg en samenspraak doorlopen. De ontvangen reacties zijn gebundeld in de Nota van Antwoord en voorzien van ons commentaar. Het concept MIZ en de Nota van Antwoord zijn besproken in het Provinciaal Overleg Verkeer en Vervoer (POVV) op 16 september Het POVV kan zich verenigen met de door ons voorgelegde voornemens. Wij zijn dan ook van mening dat het MIZ voldoende maatschappelijk draagvlak heeft om door uw Staten te worden vastgesteld.

2 Onderwerp: Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland Status MIZ Het MIZ is richtinggevend voor de uitvoering van het infrastructuur- en het verkeers- en vervoersbeleid van de komende jaren en bevat derhalve geen bindende toezeggingen. Het MIZ heeft een dynamisch karakter en wordt jaarlijks voor een periode van vijf jaar geactualiseerd. Alleen die projecten die het eerstvolgende jaar in uitvoering zijn of worden genomen, hebben via het Investeringsplan voor het betreffende jaar begrotingstechnische gevolgen. De jaren 2004 tot en met 2007 laten een tekort aan dekkingsmiddelen zien van totaal 17,5 miljoen. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat bij de berekening van de beschikbare investeringsruimte extra middelen uit de budgettaire ruimte niet zijn meegenomen. In het in 2003 op te stellen beleidsprogramma van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zal worden opgenomen welk deel van de budgettaire ruimte voor de sector infrastructuur zal worden bestemd. Afhankelijk daarvan zal worden bezien in welke mate dit voorliggende MIZ realiseerbaar is, en welk bedrag aan overplanning in dit verband acceptabel is. MIZ Het MIZ is een voortzetting van het eerder ingezette investeringsbeleid. Het investeringspatroon wordt gedomineerd door enkele relatief grote projecten. Daarnaast wordt ingezet op het stapsgewijs implementeren van een duurzaam veilige weginrichting en het completeren van de fietsvoorzieningen langs provinciale wegen. De in het voorliggende MIZ opgenomen meerjarenraming geeft de stand van zaken weer t/m de 1 e wijziging van het investeringsplan Voorstel Wij stellen u voor te besluiten overeenkomstig bijgevoegd ontwerp-besluit. GEDEPUTEERDE STATEN VAN ZEELAND, Drs. W.T. van Gelder, voorzitter, Mr. Drs. L.J.M. Verdult, griffier. Ontwerp-besluit De staten der provincie Zeeland, gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 24 september 2002, nr /64; besluiten: het Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland vast te stellen 2

3 MIZ Nota van Antwoord (d.d. 20 september 2002) Waterschap Zeeuwse Eilanden Postbus AC Goes Reactie 1. Het waterschap heeft grote belangstelling voor deelname aan het regionale mobiliteitsfonds en stelt het op prijs indien zij van ontwikkelingen op dit vlak op de hoogte worden gehouden. 2. In tekst MIZ is vermeld dat Fietscoördinatiepunt gericht is op fietsbeleid van derden. Naar hun mening is dit gericht op (de uitvoering van) het fietsbeleid in de provincie, waaronder dus ook van de provincie Zeeland zelf. 3. De beoogde vermindering van de oversteken over de Sloeweg zal gezien het tijdsbeslag van de nog te doorlopen procedures naar verwachting niet meer in het jaar 2002 gerealiseerd kunnen worden. Beantwoording 1. Verdere berichtgeving over het regionale mobiliteitsfonds volgt in principe via het POVV. 2. Ingestemd wordt met de constatering dat het Fietscoördinatiepunt ook gericht is op het fietsbeleid van de provincie zelf. De tekst van paragraaf 2.7. is inmiddels als volgt geactualiseerd: Gelet op de wensen van (klankbordgroep) POVV is in 1999 besloten om, voor een periode van vier jaar, het fietscoördinatiepunt een extra impuls aan de uitvoering van het Actieplan Fiets te laten geven. Hiervoor is het meerjarenprogramma opgesteld waarin per jaar concrete actiepunten zijn opgenomen om de doelstellingen uit het Actieplan te verwezenlijken. De volgende thema s komen aan bod: communicatie, optimaliseren van het fietsnetwerk, fiets als alternatief voor de auto, ketenbenaderingen en verkeersveiligheid. Voor de uitvoering van dit programma is aan het coördinatiepunt een jaarlijks budget toegekend waarvan is bestemd voor het stimuleren van wegbeheerders en overige instanties in Zeeland om fietsvoorzieningen te treffen. Daarnaast zijn er in het MIZ in de periode middelen gereserveerd voor het completeren van fietsvoorzieningen langs provinciale wegen (zie paragraaf 5.3) 3. Op 9 juli heeft door middel van een informatie-avond voorlichting plaatsgevonden over de op handen zijnde reconstructie van de Sloeweg-Noord. Ten aanzien van het over en weer gebruik door landbouwers is inmiddels overlegd met direct betrokkenen. Verder zal op korte termijn worden gekeken naar de consequenties voor het fietsverkeer, alvorens de procedure ter onttrekking aan het openbaar verkeer van de betreffende waterschapswegen zal worden gestart. Naar verwachting zal deze procedure inderdaad op z n vroegst in 2003 zijn afgerond. Gemeente Kapelle Postbus AC Kapelle Reactie In het vorige MIZ was de aanpak van het kruispunt bij Vierwegen opgenomen voor het jaar In de huidige versie van het MIZ is deze reconstructie niet meer opgenomen, hetgeen de gemeente ten zeerste betreurt. Zij verzoeken dan ook de wederopname van de aanpak van het kruispunt in de definitieve versie van het MIZ.

4 Beantwoording In het MIZ is er van uitgegaan, dat er in 2003 groot onderhoud aan het kruispunt Vierwegen bij Kapelle zou plaats vinden. Het was daarbij de bedoeling om tegelijkertijd de verkeerssituatie te verbeteren. De extra kosten zouden gefinancierd worden uit de post duurzaam veilige inrichting van provinciale wegen. Bij het opstellen van het MIZ was er nog sprake van, dat de Westerscheldetunnel in november 2003 geopend zou worden. Inmiddels is duidelijk geworden, dat dit al in maart 2003 het geval zal zijn. Voorzien was dat er voor de openstelling van de Westerscheldetunnel groot onderhoud aan de aansluitende provinciale wegen gepleegd zou worden. Door de vervroegde openstelling is de planning van het onderhoudswerk ingrijpend aangepast. Tevens bleek aanzienlijk meer geld nodig voor het onderhoud. Voor de periode moet nu nog een nieuwe onderhoudsplanning worden opgesteld. Deze zal eerst na de vaststelling van het MIZ gereed kunnen zijn. Dit alles leidt ertoe, dat thans geen uitspraak gedaan kan worden over het tijdstip van groot onderhoud aan Vierwegen. Gezien de grootschaligheid van de huidige situatie blijft aanpassing nog steeds zeer gewenst en zal de provincie trachten de situatie in combinatie met het uitvoeren van groot onderhoud te verbeteren. Gemeente Middelburg Postbus AB Middelburg Reactie De afgelopen jaren is veel gedaan om bereikbaarheid en passeerbaarheid van Middelburg te optimaliseren. Desalniettemin kan vanaf 2005 congestie op de Schroeweg worden verwacht. Er zijn mogelijkheden om de capaciteit van de Schroeweg en omgeving te verbeteren onder voorwaarde dat daarbij het aantal voetgangers-/fietsroutes wordt aangepast met het doel de oversteekbewegingen met de autostructuur te beperken. De gemeente acht het wenselijk om de mogelijkheid tot capaciteitsverbetering op bestuurlijk niveau te bespreken, ervan uitgaande dat de provincie een substantiële bijdrage kan leveren in de financiering van de te kiezen oplossing. Gelet op de belangen voor geheel Walcheren verzoekt de gemeente om hiervoor, vooruitlopend op het bestuurlijk overleg, reeds een bedrag van 2,5 miljoen te reserveren in het MIZ. Beantwoording Het verkeersaanbod op de Schroeweg wordt voor een deel ingevuld door verkeer tussen de rijksweg A58 en Walcheren vice versa. Ter geleiding van doorgaand verkeer tussen de rijksweg A58 en het zuidwesten van Walcheren, zullen wij op afzienbare termijn starten met aanleg van de S14/S15, zoals ook in het voorliggende MIZ is verwoord. Aanvullend start het Rijk in 2005 met aanleg van de N57 ten oosten van Middelburg, waarmee doorgaand verkeer tussen de rijksweg A58 en het noorden van Walcheren buiten de stad om geleid kan worden. Als gevolg van beide maatregelen is het de verwachting dat het aandeel doorgaand verkeer door Middelburg aanzienlijk zal afnemen. Het Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland biedt in principe geen ruimte voor het financieren van maatregelen betreffende infrastructuur van derden. Wij willen u dan ook ten aanzien van uw wens voor een financiële bijdrage verwijzen naar de mogelijkheden tot het indienen van een verzoek in het kader van de jaarlijks te verdelen Gebundelde Doeluitkering (GDU).

5 De navolgende reacties zijn buiten de gestelde termijn binnengekomen en zijn daarom niet opgenomen in de oorspronkelijke Nota van Antwoord MIZ (d.d. 21 augustus 2002). In de POVV-vergadering van 16 september 2002 zijn ze echter mondeling behandeld. Gemeente Hontenisse Postbus ZG Kloosterzande Reactie 1. Een verantwoorde implementatie van een deugdelijk (Duurzaam Veilig-) verkeersbeleid in Zeeland lijkt door de te verwachten GDU-budgetten voor de komende jaren in het gedrang te komen. De ontwikkelingen met betrekking tot de ICES-claim zal de gemeente dan ook nauwgezet volgen. 2. Ten behoeve van een spoedige realisatie van de rondweg Terhole wordt gevraagd om de (extra) planologische procedures te beperken tot het strikt noodzakelijke. Beantwoording 1. Wij onderschrijven uw mening betreffende de marginale omvang van de te verwachte GDUbudgetten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de ICES-claim voor GDU helaas niet gehonoreerd zal worden. 2. Conform de gemaakte afspraken medio 2002 zal gestreefd worden naar een zo snel mogelijke aanleg van de rondweg. Gemeente Terneuzen Postbus AA Terneuzen Reactie 1. De aanleg van een rotonde op de aansluiting provinciale weg N252-Hoekseweg-Buitenhaven (ten zuiden van de zuidelijke brug van de zeesluis) ontbreekt in het MIZ; 2. De aanpassing van de haakse bocht bij DOW (nabij poort 3) is slechts als p.m. post genoemd, wat onzekerheid geeft in een daadwerkelijke uitvoering van dit plan. 3. Genoemde bijdrage voor het fietspad H.H. Dowweg, in het kader van de landinrichting Hoek, is ons inziens ontoereikend voor realisering van dit plan. Beantwoording 1. De rotonde Hoekseweg is genoemd in het kader van het P&R station maar wacht op de definitieve plannen van het rijk voor de nieuwe brug over de sluis en eventueel de derde zeesluis. Het rijk ontwikkelt plannen voor de vervanging van de bestaande basculebruggen, gedacht wordt aan rolbruggen, wat invloed heeft op de ligging van een eventuele rotonde. 2. De huidige toestand is niet ideaal, maar vooralsnog acceptabel. Bij de verwachte verkeerstoename, vooral ten gevolge van ontwikkelingen m.b.t. Logistiek Park en de containerkade, zal deze bocht echter een bottleneck gaan vormen. Daarom is bij de bestemmingsplanprocedure voor de het Logistiek Park hierop gewezen en is verzocht voor de verbetering van de bocht een bedrag op te nemen in de exploitatieopzet van het plan. Dit is vervolgens ook gebeurd, waarna het bestemmingsplan is goedgekeurd. Zeeland Seaports brengt het Logistieke Park nu tot ontwikkeling (en exploitatie) en dient daarom ook voor de kosten op te draaien voor de verbetering van de bocht. 3. De landinrichting Hoek deelt aan de provincie de benodigde gronden toe en legt het fietspad tussen de 3e poort van DOW en de Lovenpolderweg aan met een bijdrage van de provincie. Deze in het MIZ opgenomen bijdrage is conform het in het Raamplan voor het inrichtingsgebied Hoek genoemde bedrag.

6 Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland september 2002

7 Inhoudsopgave 1. Inleiding Algemeen Kostenramingen Ontwikkelingen verkeer en vervoer NVVP MIT-investeringen door het Rijk GDU (gebundelde doeluitkering) Interimregeling duurzaam Veilig (IDV) PVVP Categoriseringsplan Fietsbeleid Openbaar Vervoer-beleid Ontwikkeling havengebieden Europese subsidies Gebiedsgerichte aanpak Algemeen Stand van zaken gebiedsaanpakken Demonstratieproject West-Zeeuws-Vlaanderen De Ruit om Axel Zak van Zuid-Beveland Gebiedsgerichte aanpak Tholen ROM-project Kanaalzone Gebiedsgericht project Schouwen-West Landinrichtingsplan Schouwen-Oost Walcheren Gebiedsgericht project Veerse Meer Corridors Algemeen Rijkscorridors Provinciale corridor Opzet programma Algemeen Implementatie Duurzaam Veilig Fietsvoorzieningen provinciale wegen Het Meerjarenprogramma Onderhoudskosten investeringen Bijlage 1 Prioriteitenlijsten GDU en IDV

8 1. Inleiding 1.1 Algemeen Het MIZ is het zesde Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland. In het MIZ wordt een overzicht gegeven van de investeringen in infrastructuur door de Provincie Zeeland. Jaarlijks wordt het programma geactualiseerd. Alleen de projecten die het eerstvolgende jaar in uitvoering zijn of worden genomen, hebben begrotingstechnische consequenties. De planning van de overige projecten in de jaren daarna moet worden gezien als een doorkijk in de investeringsplanning en heeft een indicatief karakter. Er is dan ook nog ruimte om het plan jaarlijks bij te sturen. Momenteel voert de Minister van Verkeer en Waterstaat het amendement Dijsselbloem uit, dat voorziet in het beschikbaar stellen van aanvullende middelen voor Zuid- en Oost-Nederland. Voor Zeeland gaat het om een bedrag van 17 miljoen. De minister heeft aan de toekenning de voorwaarde verbonden dat vooruitlopend op de wet al een regionaal mobiliteitsfonds wordt ingesteld. Op dit moment is de provincie de enige deelnemer in het fonds; in een later stadium kunnen ook andere overheden deelnemen aan dat fonds. Uit het regionale mobiliteitsfonds worden projecten betaald op verkeers- en vervoergebied. Voor elke Euro die de regio in het fonds stort, stort de minister ook een Euro. De voeding van de reserve met het aandeel van de provincie van 17 miljoen vindt plaats uit de financiële middelen bestemd voor uitvoering van projecten in het kader van het MIZ. Het rijk stelt haar bijdrage voor 50 % in 2002 en voor 50 % in 2003 beschikbaar. Geconformeerd aan het kasritme van de rijksbijdrage wordt van de voor investeringen in de infrastructuur beschikbare middelen in ,5 miljoen en in ,5 miljoen toegevoegd aan de reserve Regionaal mobiliteitsfonds. Deze toevoeging betreft de toch al voor investeringen in infrastructuur beschikbare middelen. De voeding van het fonds bedraagt derhalve in totaal 34 miljoen, waarvan de helft door het Rijk en de helft door de provincie. Materieel is er dus in de periode tot miljoen aanvullend te besteden. Het voorstel aan Provinciale Staten is om deze middelen in te zetten voor het realiseren van een tweede brug bij Bruinisse ( 12 miljoen), het realiseren van het busstation Terneuzen ( 2 miljoen) en de wallokaties voor het fiets-voetveer Vlissingen-Breskens ( 3 miljoen). In het MIZ kon in verband met de toevoeging van Deltadividenden aan de investeringsruimte gestart worden met de voorbereiding van enkele grote projecten. Daarnaast werd een traject uitgezet om jaarlijks in combinatie met renovatiewerkzaamheden een start te maken met de implementatie van duurzaam veilig wegverkeer, en werd een impuls gegeven aan het fietsbeleid door het mogelijk maken van de aanstelling van een fietscoördinator en het reserveren van middelen voor het completeren van de fietsvoorzieningen langs provinciale wegen. Echter, in februari 2000 is door Provinciale Staten besloten om de hogere kosten van de renovatie van de Zeelandbrug voor een bedrag van 5,85 miljoen te dekken uit de investeringsmiddelen voor de reeds genoemde implementatie Duurzaam Veilig wegverkeer en fietsvoorzieningen langs provinciale wegen. In de voorjaarsconferentie 2000 is besloten deze 5,85 miljoen te compenseren. Voor 2001 is circa 1,95 miljoen aan de dekkingsmiddelen toegevoegd. Door de lager uitvallende kosten van de rijbaanconstructie van de Zeelandbrug is deze toevoeging verhoogd tot 2,65 miljoen. Het resterende bedrag van circa 3,2 miljoen wordt afhankelijk van de daadwerkelijke ontwikkeling in de bestedingen beschikbaar gesteld. Bij het opstellen van dit MIZ zijn alle kostenramingen geactualiseerd naar het huidige prijspeil 2002 inclusief de tot dat moment bekende prijswijzigingen. Daarnaast zijn er in 2002 twee grote projecten aan het investeringsplan toegevoegd te weten de reconstructie van de Sloeweg en een gedeelte van de Tractaatweg. Dit resulteerde voor 2002 en 2003 in onvoldoende dekkingsmiddelen om de geplande projecten te kunnen uitvoeren. Om die reden is nog eens goed nagegaan welke projecten nog wat uitgesteld zouden kunnen worden. Alles wat daarbij mogelijkerwijs kon, zonder bestuurlijke afspraken te schenden, is naar 2004 of later verschoven. Desondanks resteerde in eerste instantie een tekort voor 2003 van 4,8 miljoen. In de 2 e wijziging van het investeringsplan 2002 werd hiervan reeds melding gemaakt. Nadien bleek dat het nog mogelijk was om de voor 2003 geplande uitvoering van een project op Tholen (erfontsluitingen) en onderdelen van het project Ruit om Axel nog naar de periode door te schuiven. Provinciale Staten hebben vervolgens op 26 april een motie aangenomen om het voor 2004 en 2005 geplande downgraden van de N254 (Oude Rijksweg) tussen het kruispunt Deltaweg bij Goes en de aansluiting op de rijksweg A58 met een jaar te versnellen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een bedrag van 1 miljoen in 2003 en 0,2 miljoen in Omdat de plannen nog nader uitgewerkt moeten worden, kunnen deze bedragen nog veranderen. 3

9 Door genoemde wijzigingen is het tekort voor 2003 teruggebracht tot In de voorjaarsconferentie van 2002 is besloten voor dit tekort extra middelen beschikbaar te stellen: in 2003 en in Naar aanleiding van aanbestedingsvoordelen (aanleg recreatieverdeelweg, reconstructie Tractaatweg) en budgetoverschot op reeds voltooide projecten (voornamelijk tweede brug Zandkreek), zijn er minder aan extra middelen nodig voor dekking van het tekort op de investeringen in De in de voorjaarsconferentie beschikbaar gestelde aan extra middelen voor het jaar 2003 kan worden verlaagd met tot Dit bedrag is bestemd voor afwaardering van de N254 (Oude Rijksweg), naar aanleiding van de motie in Provinciale Staten van 26 april Het bedrag voor 2004 betreft extra middelen voor de aanleg van de S14-S15. De aanleg van de S14-S15 is gepland in Aanvankelijk werd de start nog in 2002 voorzien, dit wordt In 2002 vindt de aanbesteding nog plaats. De ramingen voor de uitvoeringskosten in 2003 en 2004 zijn op deze ontwikkeling aangepast, 2 miljoen schuift van 2003 door naar De gemeente Hontenisse heeft het initiatief genomen tot de aanleg van een rondweg om Terhole. De rondweg moet de bestaande traverse vervangen, die onderdeel is van de N60. Deze weg is in beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat. De aanleg van een rondweg is dan ook in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het rijk. Echter in de landelijke afweging scoort het project onvoldoende. Naar aanleiding van recente dodelijke ongevallen wordt thans in overleg tussen gemeente, Rijkswaterstaat en provincie Zeeland een plan ontwikkeld voor een rondweg. De kosten van de rondweg worden globaal geraamd op Rijkswaterstaat heeft een voorstel voor de verdeling van de kosten opgesteld, waarbij aan de provincie een bijdrage gevraagd wordt van ,= In de voorjaarsconferentie 2002 is besloten deze kosten voor rekening van de provincie te nemen en voor 2003 een bedrag van als eerste provinciale bijdrage beschikbaar te stellen om op korte termijn tot een oplossing van dit knelpunt in een rijksweg binnen de bebouwde kom van Terhole te komen. De jaren 2004 tot en met 2007 laten een tekort aan dekkingsmiddelen zien van totaal 17,5 miljoen. Hierbij moet in ogenschouw worden genomen dat bij de berekening van de beschikbare investeringsruimte extra middelen uit de budgettaire ruimte niet zijn meegenomen. In het in 2003 op te stellen beleidsprogramma van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten zal worden opgenomen welk deel van de budgettaire ruimte voor de sector infrastructuur zal worden bestemd. Afhankelijk daarvan zal worden bezien in welke mate dit voorliggende MIZ realiseerbaar is, en welk bedrag aan overplanning in dit verband acceptabel is. Dit MIZ blijft een voortzetting van het eerder ingezette investeringsbeleid. Het investeringspatroon wordt gedomineerd door enkele relatief grote projecten. Daarnaast wordt ingezet op het stapsgewijze implementeren van een duurzaam veilige weginrichting en het completeren van de fietsvoorzieningen langs provinciale wegen. 1.2 Kostenramingen Het MIZ is een meerjarenprogramma van de door de provincie uit te voeren wegenbouwprojecten. Doel van dit programma is onder andere afstemming te krijgen tussen de investeringen ten behoeve van het verbeteren van de infrastructuur en de daarvoor beschikbare financiële middelen. Om tot een goede afstemming te komen, is gekozen voor een tijdshorizon van vijf jaar. Deze periode biedt ruimte voor afstemming en bijsturing en blijft overzichtelijk (maatschappelijke uitgangspunten wellicht nog niet te veel gewijzigd). Daarnaast is het voor een goede afstemming uiteraard van groot belang dat de kostenramingen zo nauwkeurig mogelijk zijn opgesteld. Gezien de doorlooptijd van schetsplanfase tot uitvoeringsfase (vaak langer dan vijf jaar) worden projecten reeds in een vroeg stadium in het programma opgenomen. Op dat moment is het project nog maar in grote lijnen bekend. Er is dan slechts sprake van een globale kostenraming op basis van kengetallen, bijvoorbeeld een bedrag per kilometer fietspad. In de verdere uitwerking zal het project zijn uiteindelijke vorm krijgen. Daarbij spelen de technische randvoorwaarden ((grondmechanisch, waterhuishoudkundig, verkeerstechnisch, milieukundig etcetera), wijzigingen uit de inspraakprocedure en de inflatie een grote rol. Uiteindelijk zal dit leiden tot de besteksraming. De praktijk tot nu toe was dat kostenramingen in het algemeen pas bijgesteld werden als de besteksraming bekend was. Zowel ontwerp-wijzigingen als inflatiecorrectie zijn daar dan in meegenomen. Het gevolg daarvan is dat de kosten onverwacht hoger uitvallen en de organisatie pas op het laatste moment wordt geconfronteerd met de hogere investeringskosten. Dit is zowel voor (financiële) planning 4

10 als voor sturing van/besluitvorming over het meerjarenprogramma onwenselijk. In het MIZ zijn de ramingen dan ook aangepast aan de inflatie en de opdat moment bekende ontwerp-wijzigingen. Om de ontwikkeling van de kosten tijdens de voortgang van een project beter te kunnen volgen, wordt de volgende werkwijze gehanteerd: bij het opnemen van een project in het MIZ worden de uitgangspunten voor de raming vastgelegd en wordt op basis van kengetallen een kostenraming opgesteld. Deze raming wordt vastgelegd in een investeringsoverzicht per project en in het projectdossier opgeslagen; de gevolgde systematiek is overeenkomstig CROW publicatie 137 Standaardsystematiek voor kostenramingen in de GWW; jaarlijks bij het opstellen van het nieuwe MIZ (of zo nodig tussentijds) worden de kostenramingen geactualiseerd naar prijspeil (inflatie) en ontwerp-wijzigingen; voor inflatiecorrectie wordt gebruik gemaakt van de prijsindexcijfers van wegenbouw; aanleg van wegen met gesloten verharding, gepubliceerd door het CBS; bestaande kengetallen worden geactualiseerd, kengetallen voor nieuwe ontwerp-eenheden worden ontwikkeld. Opslagpercentages voor onvoorzien zullen worden ontwikkeld op basis van de ervaringen met reeds uitgevoerde werken; het prijzenbestand ten behoeve van het opstellen van gedetailleerde kostenramingen wordt jaarlijks geactualiseerd of meerdere malen als zich tussentijds significante prijsontwikkelingen voordoen; de betrouwbaarheid van de ramingen zal aangegeven worden in termen van nauwkeurig, minder nauwkeurig en globaal. Hoe verder een het project uitgewerkt is, hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe nauwkeuriger de raming wordt. Een raming in de schetsplanfase moet gezien worden als globaal, in de besteksfase als nauwkeurig. In de projectenlijst is dit als volgt weergegeven: 1 Globaal 1 minder nauwkeurig 1 Nauwkeurig kostenramingen vallen onder verantwoordelijkheid van de projectleider. In het kader van kwaliteitsbewaking wordt gebruik gemaakt van collegiale toetsing. 5

11 2. Ontwikkelingen verkeer en vervoer 2.1 NVVP Het kabinetsstandpunt NVVP is in mei 2001 vastgesteld. Bij de Kamerbehandeling in april 2002 kon echter nog geen consensus over het concept worden bereikt. Naar verwachting zal er medio 2003 een nieuw NVVP aangeboden worden aan de Tweede Kamer. In dit NVVP zal met name veel aandacht besteed worden aan het uitwerken van het bereikbaarheidscriterium en de financiële paragraaf. In het kabinetsstandpunt NVVP was de visie van de Zuidelijke Alliantie als landsdelige uitwerking samengevat, maar het pleidooi voor regionale differentiatie van het beleid werd niet overgenomen. De Zeeuwse hoofditems daarin zijn de ontwikkelingen rond havens en industrie, recreatie en toerisme in de kustzone en de bescherming van de open, groene gebieden. Vermoedelijk zal de regionale differentiatie van het beleid ook nu niet verwerkt worden in het plan. 2.2 MIT-investeringen door het Rijk Als gevolg van de onderhandelingen die eind 1998 tussen de provincie Zeeland en het Rijk zijn gevoerd, is in het laatste MIT opgenomen dat de aanpassing van de N57 uiterlijk in 2010 zal worden opgeleverd. Op dit moment wordt in samenwerking tussen Rijk, provincie en gemeente Middelburg bezien in hoeverre hierin nog versnellingen mogelijk zijn. De onderhandelingen over de N61 konden niet meer afgerond worden voor de verkiezingen. Daar op dit moment alle aandacht van V&W uitgaat naar het NVVP, is niet duidelijk op welke termijn een ontwerp-tracébesluit verwacht kan worden. 2.3 GDU (gebundelde doeluitkering) Ook in 2001 is er nog geen definitief besluit genomen over de GDU. In het door de Tweede Kamer verworpen concept NVVP is gesteld dat de grens voor grote projecten (dat wil zeggen waar het Rijk een aanvullende bijdrage op verstrekt) wordt opgehoogd van 11,3 miljoen nu naar 225 miljoen. De middelen die thans in het MIT zijn gereserveerd voor bedragen van deze omvang worden gedecentraliseerd. De verdeelsleutel is gebaseerd op de verdeling van lokale/regionale projecten uit het MIT over de afgelopen 12 jaar. Tegelijkertijd wordt de verdeelsleutel van de GDU herzien. Gestreefd wordt naar een verdeelsleutel die nu tot zo weinig mogelijk herverdeeleffecten leidt, maar in de toekomst wel beter te actualiseren is. Als indicatie voor Zeeland wordt 1,5 miljoen per jaar aangegeven. De toelage samenwerken aan bereikbaarheid (SWAB) komt in principe na 2002 te vervallen ( 0,93 miljoen per jaar). Voor het jaar 2003 zou nog éénmalig dit bedrag gecompenseerd worden. Zekerheid daarover komt er dit najaar met de begroting 2003 van het ministerie. In het kader van ICES-gelden is door de minister van V&W 2,3 miljard geclaimd voor ophoging van de GDU. Over deze claims wordt echter ook pas in het najaar van 2002 besloten. De voortekenen (met name het ICES-budget in relatie tot de ingediende claims) zijn echter niet positief. Ook de te hanteren verdeelsleutel wanneer deze claim (deels) zou worden gehonoreerd is nog niet bekend. Het voorlopige beeld ziet er als volgt uit: Omschrijving/jaar 2002 Na 2003 (indicatief) Regulier GDU-deel (indicatief vanaf 2003) SWAB-toelage MIT-decentralisatie (indicatief) ICES-GDU Onbekend Totaal Nog te besteden GDU voorgaande jaren Hieruit is te concluderen dat, indien de ICES-claim voor ophoging GDU niet gehonoreerd wordt, Zeeland er fors op achteruit zal gaan. In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de gehonoreerde GDUprojecten voor het jaar

12 2.4 Interimregeling duurzaam Veilig (IDV) De verbetering van de verkeersveiligheid in Zeeland is gebaseerd op een Duurzaam Veilig visie. Eind 1997 is een convenant gesloten tussen het rijk, de Unie van Waterschappen, de VNG en het IPO met betrekking tot de 1 e fase DV. De 1 e fase DV loopt eind 2002 af. De 2 e fase DV is landelijk en regionaal nog volop in ontwikkeling en start volgens de huidige planning in Om te voorkomen dat er een (financieel) hiaat ontstaat tussen de 1 e fase en de 2 e is landelijk het Interimbesluit Duurzaam Veilig vastgesteld. Landelijk wordt in de periode circa 60 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de provincie Zeeland komt dat neer op circa 2 miljoen over totaal 3 jaar. Aan Provinciale Staten is voorgesteld 50% van de bijdrage Interimbesluit Duurzaam Veilig in te zetten voor infrastructurele verkeersveiligheidsprojecten (harde sector) en de verdeling van de infrastructuur middelen geïntegreerd te bezien met de verdeling van de GDU. De andere 50% wordt, conform het plan van aanpak van het ROVZ, ingezet voor educatie, voorlichting, draagvlakverwerving en voorlichting over handhaving (zachte sector) en de verdeling van de middelen op te nemen in het ROVZ-programma. Door het ministerie van Verkeer & Waterstaat is inmiddels de Zeeuwse bijdrage ( ) voor 2001 toegekend. Voor 2002 en 2003 zijn in de rijksbegroting voor Verkeer & Waterstaat respectievelijk 21 en 25 miljoen opgenomen. Conform het Besluit van de minister van 6 mei 2002, houdende een wijziging van het Interimbesluit Duurzaam Veilig, geldt voor 2002 en 2003 een percentage van 3,3% voor Zeeland. Hantering van de 50/50-regeling betekent voor de harde en de zachte kant de volgende absolute bedragen: Jaar infrastructuur (harde sector) gedragsbeïnvloeding (zachte sector) Totaal Voor de afhandeling van het harde deel van de bijdrage Interimbesluit Duurzaam Veilig is uit praktische overwegingen voorgesteld om dit mee te nemen in het huidige proces van de GDU. Voor de hoogte van een bijdrage uit de IDV-middelen wordt de huidige GDU-regeling voorgesteld. Voor het stellen van prioriteiten voor de toekenning van dit deel van de IDV-middelen is de notitie Leidraad verdeling GDU - Middelen 1999 aangepast. In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de gehonoreerde IDV-projecten voor het jaar PVVP Op 13 augustus 2002 is het concept-pvvp door GS vastgesteld. Kern van de aanpak is dat gekeken wordt welke accenten in het beleid moeten worden aangebracht, wanneer wordt bezien welk samenhangend beleid vanuit verschillende typen gebieden wenselijk is. Andere nieuwe beleidselementen zijn de implementatie van het beleid inzake Duurzaam Veilig, een andere wegingsmethodiek voor het MIZ, meer accent op monitoring en aandacht voor mobiliteitsmanagement. Naar verwachting kan in het najaar het ontwerp-pvvp ter inzage worden gelegd; vaststelling is voorzien door Provinciale Staten in februari Categoriseringsplan In dit plan op hoofdlijnen is op basis van de verkeersplanologische functie van wegen een indeling in drie inrichtingscategorieën gemaakt, waarbij aansluiting is gezocht met de lopende gebiedsaanpakken. In een parallel traject is gewerkt aan de vertaling van het categoriseringsplan naar een Streekplanuitwerking. In 2001 hebben het categoriseringsplan en de Streekplanuitwerking gezamenlijk een inspraakprocedure doorlopen. Op 28 juni 2002 hebben Provinciale Staten het categoriseringsplan vastgesteld. Naar verwachting zal de Streekplanuitwerking ook nog in 2002 worden vastgesteld. Tevens zal dit jaar - mede in relatie tot de landelijke ontwikkelingen op dit punt - een Zeeuws implementatiebeleid Duurzaam Veilig worden geformuleerd. 7

13 2.7 Fietsbeleid Gelet op de wensen van (klankbordgroep) POVV is in 1999 besloten om, voor een periode van vier jaar, het fietscoördinatiepunt een extra impuls aan de uitvoering van het Actieplan Fiets te laten geven. Hiervoor is het meerjarenprogramma opgesteld waarin per jaar concrete actiepunten zijn opgenomen om de doelstellingen uit het Actieplan te verwezenlijken. De volgende thema s komen aan bod: communicatie, optimaliseren van het fietsnetwerk, fiets als alternatief voor de auto, ketenbenaderingen en verkeersveiligheid. Voor de uitvoering van dit programma is aan het coördinatiepunt een jaarlijks budget toegekend waarvan is bestemd voor het stimuleren van wegbeheerders en overige instanties in Zeeland om fietsvoorzieningen te treffen. Daarnaast zijn er in het MIZ in de periode middelen gereserveerd voor het completeren van fietsvoorzieningen langs provinciale wegen (zie paragraaf 5.3). 2.8 Openbaar Vervoer-beleid In maart 1999 is het beleidsplan Openbaar Vervoer vastgesteld. Dit plan geeft aan hoe de provincie om wil gaan met de bevoegdheden inzake het openbaar busvervoer. Een beperkt deel van de Rijksbijdrage wordt in een reserve openbaar vervoer ondergebracht. Vanuit deze reserve kunnen bijdragen worden verleend ter stimulering van innovatieve ontwikkelingen in het openbaar vervoer, die leiden tot een hogere kostendekkingsgraad, hogere vervoersopbrengsten of imagoverbetering. In 2001 is het halteplan vastgesteld. Dit plan is gericht op verbetering van de accommodatie voor de reizigers en versterkt de ketenbenadering in het openbaar vervoer. In 2002 worden alle provinciale haltes aan de in het halteplan vastgestelde normen aangepast. In totaal is voor deze verbetering gereserveerd. Medio 2002 wordt vastgesteld of er vanuit de reserve openbaar vervoer bijgedragen kan worden in de kosten van verbeteringen aan de haltevoorzieningen van andere wegbeheerders. Op 26 april 2002 is een voorstel met betrekking tot wijziging van de provinciale verordeningen Openbaar Vervoer vastgesteld door Provinciale Staten. Met dit besluit wordt de bestaande regeling ingetrokken en worden 2 onderdelen hieruit (Buurtbusprojecten Zeeland en Reserve Openbaar Vervoer) afzonderlijk vastgesteld. In 2001 is ministeriële regeling extra investeringsimpuls infrastructuur, ook wel bekend als de regeling De Boer, beëindigd. In 2002 zullen de laatste projecten worden afgerond. In 2003 wordt na opening van de Westerscheldetunnel de doorstroming van het openbaar vervoerverbindingen geïnventariseerd. Deze inventarisatie is noodzakelijk omdat door de opening van de tunnel de busroutes in Zeeuws-Vlaanderen en Midden Zeeland zullen wijzigen. Ook de verkeersintensiteit op de routes zal wijzigen. Dit kan aanleiding zijn tot infrastructurele aanpassingen. Op dit moment zijn de te verwachten investeringen nog niet in te schatten. 2.9 Ontwikkeling havengebieden De Zeeuwse havens zijn volop in ontwikkeling. Naast de reeds voorziene autonome groei bestaat het voornemen om in de Westerschelde een buitendijkse terminal voor de afhandeling van containerschepen te realiseren. Deze Westerschelde Containerterminal (WCT) zal belangrijke verkeerskundige consequenties hebben. Gestreefd wordt om in het jaar ,5 miljoen containers af te handelen, waarvan 1,05 miljoen landinwaarts. De beoogde modal-split hierbij volgens de startnotitie van de milieueffectrapportage is dat in 2020 ca. 50% van de totale goederenstromen op een andere wijze dan over de weg wordt afgewikkeld. Om deze ambitieuze doelstelling te kunnen realiseren dient de spoorverbinding tussen Vlissingen en Antwerpen (Sloelijn en Sloebocht naar Lijn 11) verbeterd te worden. Verder zullen op termijn zeker maatregelen nodig zijn om de Sloeweg (N254) op te waarderen tot volwaardige stroomweg. Op dit moment zijn daarvoor nog geen middelen gereserveerd Europese subsidies In Europees verband wordt de financiering van maatregelen in doelstelling 5B-gebieden beëindigd. Er geldt vanaf het jaar 2000 een overgangsperiode van 3 jaar waarbinnen de financiering zal worden afgebouwd. Voor Zeeuws Vlaanderen betekent dit dat in 2003 de Europese subsidie voor plattelandsvernieuwing zal stoppen. 8

14 De nieuwe Europese Kaderverordening Plattelandsontwikkeling biedt mogelijkheden voor Zeeland om een beroep te doen op nieuwe Europese subsidiestromen. Op grond van de Kaderverordening is een plattelandsontwikkelingsplan voor Nederland opgesteld. Voor Zeeland is daarin 0,9 miljoen subsidie gereserveerd. Eén van de maatregelen waarvoor Europese steun mogelijk is, heeft betrekking op: de ontwikkeling en verbetering van de met landbouw samenhangende infrastructuur. Infrastructuur moet daarbij breed worden gezien, verbeteringen aan plattelandswegen ten behoeve van de landbouw zijn hier ook onderdeel van. Rijkswegen en provinciale wegen met de functie doorgaand verkeer vallen niet onder de regeling. Bezien zal moeten worden of ook het inrichten van autoluwe, fietsvriendelijke gebieden of het realiseren van parallelwegen/oversteekvoorzieningen voor langzaam verkeer deels onder deze noemer kan worden gebracht. 9

15 3. Gebiedsgerichte aanpak 3.1 Algemeen Een belangrijk kader voor de uitvoering van het verkeers- en vervoerbeleid vormen de gebiedsgerichte aanpakken. Een gebiedsgerichte aanpak maakt een integrale benadering van de verkeers- en vervoersproblematiek door de verschillende wegbeheerders mogelijk. In Zeeland komen ongevallen te verspreid voor om uit te gaan van verbetering van black-spots. In beginsel komen projecten alleen voor uitvoering in aanmerking, als ze voortkomen uit dan wel samenhangen met gebiedsgerichte aanpakken. Naast de gebiedsaanpakken worden ook corridors onderscheiden. Voor de provinciale wegen gaat het dan met name om onderdelen uit de Midden-Zeeland-route van Bruinisse tot aan Zelzate. Ook op andere terreinen dan verkeer en vervoer is de gebiedsgerichte aanpak in beeld. Daarbij is te denken aan vraagstukken op het gebied van ruimtelijke ordening, natuur, milieu, recreatie, werken en wonen. Niet altijd zijn daarbij de relaties met de verkeers- en vervoersproblematiek even sterk. Wel geldt dat integraal gebiedenbeleid bij uitstek het kader is waarbinnen afstemming van omgevingsbeleid vorm kan krijgen. De meerwaarde van een integrale, gebiedsgerichte aanpak ligt vooral in de samenwerking tussen verschillende partijen, versterking van de effecten van maatregelen door verbreding van de aanpak vanuit verschillende disciplines en het bij elkaar brengen van instrumenten en geldstromen. Mede vanuit de veranderde rol van de provincie als regisseur en door veranderingen in subsidieregelgeving op nationaal en Europees niveau geeft de provincie Zeeland via het integraal omgevingsbeleid in de toekomst een hogere prioriteit aan het integraal opgezette gebiedenbeleid, waarbij de aandacht voor het ene gebied meer geconcentreerd wordt, terwijl activiteiten in andere gebieden naar de wat langere termijn worden verschoven. Een dergelijke prioritering van gebieden is een complex vraagstuk. De belangen vanuit verschillende disciplines moeten worden gewogen. Het is nu al wel te voorzien dat jaarprogramma s een belangrijke rol krijgen bij de concrete vertaling van gemaakte keuzen. Voor dit MIZ is binnen de lopende gebiedsgerichte projecten afstemming gezocht. 3.2 Stand van zaken gebiedsaanpakken Inmiddels lopen er in een groot gedeelte van Zeeland gebiedsgerichte aanpakken. Bij de gebiedsaanpakken in West-Zeeuws-Vlaanderen, de Ruit om Axel, de Zak van Zuid-Beveland en Tholen is het verbeteren van de verkeersveiligheid de belangrijkste ingang geweest. Daarnaast lopen er meer integrale projecten op Walcheren (Walcheren 2000+) en Schouwen West, naast landinrichtingsprojecten in Schouwen-Oost, die ook als gebiedsgerichte aanpak zijn aangemerkt. Noord-Beveland en het noordelijke deel van Zuid-Beveland worden meegenomen in het integrale project Veerse Meer. Het project in de Kanaalzone, dat zich vooralsnog richt op de (verkenning van de) tunnel Sluiskil, is in gang gezet vanuit het oogpunt om de verkeersstromen van en naar de in 2003 te openen Westerscheldetunnel op een goede wijze af te wikkelen en om de economische ontwikkeling in het gebied te stimuleren. Gebieden waarvoor thans nog geen gebiedsaanpak is opgestart zijn Duiveland, de hals van Zuid- Beveland (grofweg de gemeente Reimerswaal) en Oost-Zeeuws-Vlaanderen buiten de Ruit. 3.3 Demonstratieproject West-Zeeuws-Vlaanderen Bij de start van het project in 1996 werd uitgegaan van afronding in het jaar In overleg tussen alle partijen is afgesproken om het project te verlengen tot 31 december Deze extra tijd is meer dan nodig om de provinciale - en rijkswegen, waaronder de provinciale rondweg Aardenburg, in West Zeeuws Vlaanderen af te ronden. Ook de Rijksweg N61 zal naar verwachting later worden aangepast, tenzij door afspraken over voorfinanciering de aanleg kan worden vervroegd. 10

16 De nadere bezinning op de invulling van het demonstratieproject in 1999 heeft geleid tot overeenstemming tussen de wegbeheerders over de inrichting van het hoofdwegennet. Over de inrichting van het onderliggende wegennet in het buitengebied dient nog nadere besluitvorming plaats te vinden. Het investeringsbudget (inclusief onvoorzien) voor alle provinciale projecten bedraagt op basis van het convenant circa 21,7 miljoen (prijspeil eind 1995). Dit bedrag wordt gedekt uit de bijdragen van alle partners. De geraamde provinciale bijdrage daarin bedraagt circa 6,4 miljoen. Binnen het demonstratieproject is afgesproken dat kostenoverschrijdingen ten laste van de betreffende partner komen. Alleen al tengevolge van de inflatie doen zich reeds kostenoverschrijdingen voor. Ook ontwerpwijzigingen leiden tot hogere kosten. In de meerjarenraming is met beide rekening gehouden door in 2005 vooralsnog een bedrag van ca 6,8 miljoen op te nemen. 3.4 De Ruit om Axel Voor de Ruit is een overeenkomst getekend, die uitgaat van afronding van het project in Inmiddels is duidelijk geworden dat vanwege planologische procedures en grondverwerving niet alle projecten tijdig zullen zijn afgerond. Daarom is de looptijd verlengd tot eind Van de rijksprojecten is de rondweg Zaamslag in het najaar van 2001 opgeleverd. Momenteel wordt gewerkt aan de rotonde Hontenissestraat in de N60; voor de overige projecten wordt voorzien dat de afronding tot 2004 of 2005 zal duren. Van de provinciale projecten wordt in 2002 de aanleg van de parallelweg N258 tussen Drieschouwen en de Derde Verkorting afgerond. Tussen 2004 en 2006 volgt de aanleg van een rotonde ten oosten van Axelse Sassing, een rotonde in de N258 bij Absdale, de aanleg van insteekwegen langs de N686 tussen Axel en Axelse Sassing en een parallelwegverbinding aan de noordzijde van het traject Absdale-Hulst. Op grond van verkeersveiligheid en verkeerleefbaarheid is de huidige traverse van de bij het rijk in beheer en onderhoud zijnde N60 door Terhole een knelpunt. De oplossing van dit knelpunt is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het rijk. Echter in de landelijke afweging scoort het project onvoldoende. Na recente dodelijke ongevallen heeft de gemeente, in samenspraak met Rijkswaterstaat en provincie Zeeland, het initiatief genomen voor de planontwikkeling van een rondweg. De kosten van de rondweg worden globaal geraamd op Rijkswaterstaat heeft een voorstel voor de verdeling van de kosten opgesteld, waarbij aan de provincie een bijdrage gevraagd wordt van ,= In de voorjaarsconferentie 2002 is besloten deze kosten voor rekening van de provincie te nemen. 3.5 Zak van Zuid-Beveland Het Masterplan Op weg naar een verkeersveiliger Zuid-Beveland is vastgesteld door de Stuurgroep Gebiedsgerichte Aanpak Zuid-Beveland en is in mei 2000 in de verschillende politieke gremia behandeld. De aanleg van de Westerscheldetunnel heeft uiteraard consequenties voor de toeleidende wegen van zowel de huidige veren als van de Westerscheldetunnel. Daarnaast werpen de ontwikkelingen in en om het havengebied Vlissingen-Oost hun schaduwen vooruit. Na opening van de Westerscheldetunnel (WST) en de Westerschelde Containerterminal (WCT) is er binnen 10 jaar op de Sloeweg, volgens modelberekeningen, een verdubbeling tot verdrievoudiging van de hoeveelheid verkeer te verwachten. Door de Stuurgroep Gebiedsgerichte Aanpak Zuid-Beveland is dan ook een uitwerkingsstudie opgestart voor de verbinding van het Sloegebied naar Goes (deel van de Midden-Zeeland-route), waarin op de consequenties van WST en de economische ontwikkelingen in het Sloegebied wordt ingegaan. Daarbij vindt afstemming plaats met de reeds lopende streekplanuitwerking voor de regio Goes, die deels overlappend is. Ten behoeve van de noodzakelijke capaciteitsuitbreiding van de Sloeweg zijn de voorbereidende werkzaamheden voor een Milieu-Effectrapportage (MER) inmiddels opgestart. Gezien de vormgeving van de huidige weg en de te verwachten verkeersgroei op de korte termijn is het noodzakelijk om nog vóór de opening van de WST en WCT groot onderhoud aan het wegdek van de Sloeweg uit te voeren. De in 2002 uit te voeren werkzaamheden zullen worden gecombineerd met veiligheidsverhogende maatregelen bestaande uit het verbeteren van de aansluiting op de autosnelweg A58, het aanbrengen van bermverhardingen langs en het verminderen van oversteken op de Sloeweg. De aanpassing van de aansluiting op de rijksweg A58 moet er tevens toe leiden dat er zo min mogelijk ongewenst doorgaand verkeer vanaf de Sloeweg over de Nieuwe Rijksweg (N254) richting Goes rijdt. Het downgraden vanaf de aansluiting op de A58 richting s Heer Arendskerke en verder komt vanaf 2003 aan de orde. 11

17 3.6 Gebiedsgerichte aanpak Tholen Op 29 februari 2000 is een intentieverklaring door alle betrokken wegbeheerders en het ROVZ ondertekend. De intentieverklaring heeft een looptijd tot 2010 en bevat onder andere concrete maatregelen voor de korte termijn. Sinds de intentieverklaring zijn door de provincie onder andere rotondes op de N286 bij Sint Maartensdijk en op de N686 ten noorden van Tholen gerealiseerd. Realisatie van het fietspad tussen Sint Maartensdijk en Stavenisse schuift als gevolg van vertragingen in de grondverwerving en financiële redenen op naar Indien zich de financiële mogelijkheid echter alsnog voordoet, zal uitvoering in 2003 plaatsvinden. In 2004 zal in het kader van de ruilverkaveling Oud-Vossemeer gewerkt worden aan het saneren van de kavel- en boerderijontsluitingen aan de noordzijde van de N286 tussen de VRI Oesterdam en de rondweg Poortvliet. Deze percelen zullen in de toekomstige situatie ontsloten worden via nieuw aan te leggen kavelpaden aan de achterzijde van de percelen. 3.7 ROM-project Kanaalzone In maart 2003 zal de Westerscheldetunnel worden geopend. Om te voorkomen dat het verkeer ter plekke van de brug Sluiskil stagneert en kiest voor alternatieve routes over de kanaalkruisingen van Terneuzen en Sas van Gent, is door de regio fors ingezet op het bij het Rijk onder ogen brengen van de problematiek bij de brug in Sluiskil. Deze brug is onderdeel van rijksweg N61, zodat formeel gezien het Rijk initiatiefnemer is bij het opstellen van een verkenning. Nadat eind 1998 bleek dat het Rijk niet bereid was om de tunnel bij Sluiskil op te nemen in het MIT, heeft de provincie een verkenning uitgevoerd om de noodzaak tot aanleg van een tunnel bij Sluiskil te kunnen onderbouwen. Deze verkenning is afgerond en is medio 2001 gecombineerd met een financieringsvoorstel voorgelegd aan de ministers Netelenbos en Zalm. Daarin is uitgegaan van het benutten van een deel van het aanwezige rendement vanuit de NV Westerscheldetunnel. De ministers hebben hier vooralsnog positief op gereageerd; dit is het signaal geweest om in het najaar van 2001 te starten met enerzijds een vervoerwaardeonderzoek naar de effecten van de Sluiskiltunnel en anderzijds de Tracémer-procedure, waarbij is afgesproken dat de provincie hiervoor initiatiefnemer is. Het vervoerwaardeonderzoek is in het voorjaar van 2002 aan de ministers voorgelegd. Het concept van de startnotitie MER wordt in het najaar van 2002 verwacht. Mede in relatie tot de verdere ontwikkelingen op dat terrein zal vervolgens in nauw overleg met de andere wegbeheerders de overstap gemaakt worden naar een meer algemene gebiedsaanpak in de gehele Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. Een belangrijke taak zal zijn om in de periode tot aan de opening van de Sluiskiltunnel zorg te dragen voor een zo goed mogelijke verkeersafwikkeling tussen de Westerscheldetunnel en het Vlaamse hoofdwegennet. In dat kader is reeds gestart met voorbereidende werkzaamheden voor het opstellen van een MER betreffende de noodzakelijke capaciteitsverruiming van de Tractaatweg als schakel tussen de kanaalkruising Sluiskil en het Vlaamse hoofdwegennet. Daarbij wordt gekeken naar opties zoals het ongelijkvloers maken van de VRI-kruispunten en het verdubbelen van het aantal rijstroken (ombouw tot stroomweg). Een situatie in de Kanaalzone die uit oogpunt van een minder vlotte doorstroming van het verkeer bijzondere aandacht verdient is de haakse bocht in de N252 (voorheen N681) nabij Poort III van DOW Benelux. Met de verkeerstoename die het Logistiek Park Braakman en de containeroverslag in de Braakmanhaven zullen veroorzaken, valt te verwachten dat die situatie een knelpunt in de verkeersafwikkeling gaat vormen. In de exploitatieopzet van dit logistieke park is een bedrag opgenomen voor verbetering van deze bocht. Omdat het verbeteringsplan nog in overleg met betrokkenen moet worden uitgewerkt, is voor dit project een p.m. post voor 2004 in de MIZ-tabel opgenomen. 3.8 Gebiedsgericht project Schouwen-West Grote delen van dit gebied vallen onder de (inter-)nationale ecologische hoofdstructuur. De relatief vroege recreatieve ontwikkeling van het gebied is ten koste gegaan van een goede afstemming met andere gebiedsfuncties, met name natuur en landschap. Herstructurering is daarom nodig. Eind 1996 is daarom een streekplanuitwerking Schouwen-West vastgesteld. 12

18 De Gebiedscommissie Schouwen-West heeft per 1 januari 2000 de regie overgenomen van de Bestuurlijke Begeleidingsgroep Schouwen-West en heeft in 2001 een alomvattend Raamplan in het kader van het landinrichtingsplan opgesteld. Cruciaal in het plan Schouwen-West is de provinciale recreatieverdeelweg. Enerzijds voor het optimaliseren van de ontsluitingsstructuur en het functioneren van het transferium Renesse, anderzijds ten behoeve van het verbeteren van de woon- en leeffunctie van het gebied. Het aanleggen van de recreatieverdeelweg maakt tevens de amovering van de Vroonweg mogelijk. Deze weg doorsnijdt momenteel een belangrijk natuurgebied en vormt tevens een blokkade voor ondergrondse afwateringsstromen. De aanleg van de zuidelijke recreatieverdeelweg tussen Haamstede en Renesse is inmiddels aanbesteed en start in de tweede helft van De provincie werkt momenteel aan de tracéstudie voor het doortrekken van de recreatieverdeelweg vanaf Renesse tot aan de rijksweg N57 bij Scharendijke. In samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland en het waterschap Zeeuwse Eilanden wordt een onderzoek ingesteld naar nut en noodzaak van een rondweg om Scharendijke als vervolg op de recreatieverdeelweg westelijk van de rijksweg N57. De besluitvorming is eind 2002 voorzien. Het provinciale aandeel in de rondweg is een vervangend weggedeelte voor de huidige ontsluiting van Scharendijke (N652 tussen grens bebouwde kom en rijksweg N57). Omdat er nog besluitvorming moet plaatsvinden, zijn er nog geen financiën gereserveerd. Tracévaststelling van de noordelijke recreatieverdeelweg wordt in principe eind 2002 voorzien. 3.9 Landinrichtingsplan Schouwen-Oost Eind 1999 heeft Gedeputeerde Staten zowel het Raamplan als de eerste uitvoeringsmodule voor de landinrichting van Schouwen-Oost vastgesteld. Voor wat betreft provinciale projecten is in een eerste module de aanleg van een rotonde Heuvelsweg-Delingsdijk opgenomen. De aanleg van het fietspad langs de Delingsdijk zit niet in de eerste uitvoeringsmodule. In 2001 is getracht dit fietspad versneld uit te voeren; vanwege afstemmingsproblemen met het waterschap en de landinrichtingscommissie is dit echter niet gelukt. Aanbesteding wordt nu voorzien in 2002, zodat het fietspad in 2003 gereed zal zijn. In het Raamplan is er vanuit gegaan dat het tracé van de N59 door de Prunje voorlopig niet wijzigt. De verkenning naar mogelijke nieuwe tracés van de rijkswegen N57/59 op Schouwen-Duiveland is namelijk door het rijk stopgezet. Bij een eventuele vervolgstap van de verkenning, een planstudie, zal ook onderzocht worden in hoeverre andere bestaande wegen de functie van de huidige N59 kunnen overnemen. Zoals gezegd is er momenteel echter nog geen zicht op een dergelijke vervolgstudie Walcheren Walcheren is in het Streekplan als recreatieve herstructureringszone aangeduid. De provincie heeft samen met andere overheden en belangenorganisaties het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een integrale regiovisie voor het gebied. In deze visie staat de kwaliteitsverbetering van het toeristischrecreatief product in relatie tot omgevingskwaliteiten, de agrarische ontwikkelingsmogelijkheden en de ontsluiting van het gebied centraal. Doelstellingen zijn ondermeer het waarborgen van een goede bereikbaarheid van Walcheren, het terugdringen van de overlast die het autoverkeer veroorzaakt in de zomermaanden en het aanmoedigen van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. De uitvoering van dit gebiedsgerichte project wordt zoveel mogelijk afgestemd op het lopende landinrichtingsproject Walcheren. Naast de aanpassing van de Rijksweg 57 is de realisatie van de S14/S15 (N288/N660) een belangrijk item in de regiovisie. Naar verwachting zal dit project in 2002 worden aanbesteed. Daarnaast speelt de ontsluiting van Westhove te Domburg; in de planning wordt nu uitgegaan van realisatie in Op termijn (in samenhang met aanleg N57) zal ook de rondweg Serooskerke-noord moeten worden aangelegd. Een onderzoek naar nut en noodzaak van aanleg van rondwegen om Zoutelande, Domburg en Oostkapelle en aanleg van recreatie-transferia is gestart. De rapportage wordt naar verwachting in het najaar van 2002 opgeleverd. In augustus 2000 is de definitieve regiovisie door de Stuurgroep Walcheren vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben hoofdstuk 4 van deze visie als streekplanuitwerking vastgesteld. Voor de daadwerkelijke uitvoering van het programma is in januari 2001 een bestuursovereenkomst gesloten. 13

19 3.11 Gebiedsgericht project Veerse Meer Het Veerse Meergebied tussen A58 (Zuid-Beveland) en N255 (Noord-Beveland) en tussen N57 (Walcheren) en N256 (Deltaweg), is in het Streekplan aangeduid als herstructureringszone. Op grond daarvan heeft de provincie samen met de andere overheden en belangenorganisaties in maart 2000 de aftrap gegeven voor het gezamenlijk ontwikkelen van een integrale visie en uitvoeringsprogramma. Belangrijke aandachtsvelden binnen de integrale aanpak zijn de kwaliteitsverbetering, vernieuwing en differentiatie van het toeristisch-recreatief product, de verbetering van de waterkwaliteit, de versterking van de landschappelijke inrichting en de verbetering van de ontsluiting. Met de realisering van de plannen voor de bouw van een tweede brug bij de Zandkreekdam en een lus in de N256, wordt reeds ingespeeld op een doelstelling van het project te weten het verminderen van de overlast bij de Zandkreekdam in relatie tot de (toer) recreatievaart, beroepsvaart, weggebruikers. In september 2001 is een bouwstenennotitie opgesteld. Hierin is een aantal onderzoeksopdrachten opgenomen welke momenteel worden uitgewerkt. Het geheel aan informatie leidt tot een programma van eisen voor het gebiedsplan wat medio dit jaar zal worden opgesteld. De bouwstenennotitie bevat onder andere de volgende aspecten op het gebied van infrastructuur en mobiliteit: weginrichting volgens principe duurzaam veilig; kwaliteitsimpuls fietsvoorzieningen; optimaliseren bereikbaarheid Veerse Meer en recreatieconcentraties inclusief ontlasting woonkernen van doorgaand verkeer; toepassen slagenstructuur als verkeersstructuur voor gebiedsontsluiting. 14

20 4. Corridors 4.1 Algemeen Naast de gebiedsaanpakken zijn in het kader van het MIZ ook een aantal corridors gedefinieerd. Het gaat hierbij niet om corridors in de ruimtelijk-economische zin (bedrijvigheid langs infrastructuur), maar om samenhangende delen van het hoofdwegennet. Dat hoofdwegennet is ook in het categoriseringsplan opgenomen. Omdat wijzigingen aan deze hoofdwegen vaak gevolgen hebben voor meerdere gebiedsgerichte aanpakken, wordt daaraan apart aandacht besteed. 4.2 Rijkscorridors Een groot deel van het Zeeuwse hoofdwegennet is in beheer bij het Rijk. Het uitvoeringsprogramma van het Rijk is dan ook leidend bij de prioriteitsstelling van daaraan gekoppelde projecten. In het meest recente Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport zijn de volgende Zeeuwse weginfrastructuurprojecten opgenomen: Project status wegvakken uitvoering corridor relatie gebiedsaanpak N57 Walcheren planstudie Veersegatdam - vanaf 2006 Dammenroute Walcheren rijksweg A58 N61 West planstudie Westerschel aansluiting Duurzaam Veilig detunnel- Midden- West Zeeuwsch Schoondijke Zeelandroute Vlaanderen Westerschelde uitvoering s Heerenhoek- gereed 2003 Midden Zeelandroute Zak van Zuid Beveland tunnel Hoek De aanleg van de rondweg Serooskerke op Walcheren is direct gekoppeld aan de aanleg van de N57. Om deze tegelijk met de N57 op te leveren zal de start van de werkzaamheden ten behoeve van de rondweg Serooskerke omstreeks 2007/2008 moeten liggen. 4.3 Provinciale corridor Op de provinciale onderdelen van de Midden-Zeelandroute tussen Zelzate en Bruinisse, te weten de aansluitende wegen van de Westerscheldetunnel (N253 Tractaatweg en N254 Sloeweg-Noord) en de N256 van Goes tot aan Zierikzee, spelen een aantal projecten die deels al eerder aan de orde geweest zijn. Het eindbeeld voor de Tractaatweg (N253) is ombouw tot stroomweg, teneinde een goede verbinding tussen het stedelijk netwerk Zeeland enerzijds, en de regio s Antwerpen en Gent anderzijds te realiseren. Hierdoor zal tevens de verkeersdruk op de westelijke oever van het kanaal worden verminderd. Het ongelijkvloers maken van de huidige VRI-kruisingen en het toevoegen van rijstroken zijn opties die in de MER Tractaatweg meegenomen zullen worden. Daarbij zal afstemming gezocht moeten worden met de plannen van het Vlaams Gewest betreffende de herinrichting van het gedeelte tussen de Nederlandse grens en de aansluiting op de A11/N49 (Expressweg). De huidige plannen gaan uit van het omvormen van de gelijkvloerse kruispunten ten oosten van Zelzate tot (grotendeels) conflictvrije aansluitingen. Daarbij wordt vooralsnog uitgegaan van een enkelbaansverbinding met Nederland. De omvang van de problematiek bij de brug Sluiskil zal toenemen na de openstelling van de Westerscheldetunnel in Hoewel de brug in een Rijksverbinding ligt, is door de provincie een verkenning naar de mogelijke oplossingen opgesteld en in het voorjaar van 2000 afgerond. Medio 2001 is door de ministers van V&W en Financiën in principe groen licht aan de regio gegeven voor het verder uitwerken van de plannen rond de Sluiskiltunnel (zie verder paragraaf 3.7). 15

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997

Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: Nr /411/22 Middelburg, 19 augustus 1997 Startprogramma Duurzaam Veilig Nr. I&V - 451 Vergadering 26 september 1997 Agenda nr. commissie: Waterstaat en Verkeer 1 september 1997 Gedeputeerde met de verdediging belast: commissie: Algemeen Bestuur

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19-12-2017 NUMMER PS PS2018MME07 AFDELING Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER A.M. van 't Zand DOORKIESNUMMER 3346 DOCUMENTUMNUMMER 81C4B60E PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Statenvergadering: 3 oktober 2002 Onderwerp: Verdeling Gebundelde DoelUitkering en Interim Besluit Duurzaam Veilig 2002. 1. Wij stellen u voor: a. de gelden op basis van de Gebundelde

Nadere informatie

Nr. sta982049/14 Middelburg, 10 juni 1998. Dit voorstel behelst de aanwijzing van een provinciaal wegennet voor het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Nr. sta982049/14 Middelburg, 10 juni 1998. Dit voorstel behelst de aanwijzing van een provinciaal wegennet voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Vaststellen provinciaal wegennet voor het vervoer van gevaarlijke stoffen Commissie: waterstaat en verkeer Commissie: milieu Commissie: algemeen bestuur Nr. KJB-610 Vergadering 10 juli 1998 Agenda nr...........

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND

PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND Nummer 22 van 2002 PROVINCIAAL BLAD VAN ZEELAND De staten der provincie Zeeland gelezen het voorstel van Gedeputeerde Staten van 12 maart 2002, nr. 020726/25; gelet op artikel 145 van de Provinciewet;

Nadere informatie

Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie

Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie Informatiemap m.e.r. Sloeweg (N62) Resultaten van de haalbaarheidsstudie Inhoud Deel I Achtergronden... 3 Waarom deze m.e.r.-studie?... 3 Wat zijn de knelpunten op de Sloeweg?... 3 Welke stappen zijn

Nadere informatie

Berry Verlijsdonk raad

Berry Verlijsdonk raad Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Berry Verlijsdonk 06 13690504 berry@raadhuisadvies.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp 13raad00609 19-12-2013 Beschikbaar stellen voorbereidingskredieten

Nadere informatie

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832

24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 fmff^ groningen Pifypiordrac h t 24 januari 2012 Corr.nr. 2012-02542, VB Nummer 2/2012 Zaaknr. 374832 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het realiseren van de

Nadere informatie

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland

Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Intentieverklaring Kwaliteitsnet Landbouwverkeer Zeeland Beleidsplan Verkeersveiligheid Zeeland 2010-2020... 1 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd 1 22-11-2011 17:16:10 4039641_ROVZ intentieverklaring_u.indd

Nadere informatie

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op

Ontwerp-structuurvisie, vastgesteld door Gedeputeerde Staten op PROVINCIALE COMMISSIE OMGEVINGSVRAAGSTUKKEN LIMBURG MEMO ADVIESSTUK: Structuurvisie Randweg N266 Nederweert 1. Onderwerp / plan Structuurvisie Randweg N266 Nederweert inclusief onderliggende stukken (Plan-

Nadere informatie

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

Mededeling. Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: In de vergadering van de commissie Economie en Bereikbaarheid van 14 oktober

Nadere informatie

icie /^ groningen 6-1 1 maart 2010 Corrnr 2010-15.618, W Nummer 6/2010

icie /^ groningen 6-1 1 maart 2010 Corrnr 2010-15.618, W Nummer 6/2010 icie /^ groningen 1 maart 2010 Corrnr 2010-15.618, W Nummer 6/2010 Zaaknr 237914 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende de herinrichting van de kruisingen van

Nadere informatie

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens

Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Nota van Zienswijzen behorende bij het Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, De Leijkens Rucphen, 7 november 2012 INHOUD; 1. Procedure 2. Ingediende zienswijzen 3. Inhoud zienswijzen en inhoudelijke

Nadere informatie

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld:

Bij de prioritering hebben de volgende overwegingen een belangrijke rol gespeeld: 4 UITVOERING 4. Meerjaren uitvoeringsprogramma Bijgaand treft u het Meerjaren UitvoeringsProgramma (MUP) 0-05 voor de gemeente Brunssum aan. Het MUP is onderverdeeld in ACTIES (niet infrastructureel) en

Nadere informatie

Startbeslissing. Verbreding A4 Vlietland N14. Datum 12 september 2013. De Minister van Infrastructuur en Milieu, mw. drs. Schultz van Haegen.

Startbeslissing. Verbreding A4 Vlietland N14. Datum 12 september 2013. De Minister van Infrastructuur en Milieu, mw. drs. Schultz van Haegen. Startbeslissing Verbreding A4 Vlietland N14 Datum 12 september 2013 Status Eindversie De Minister van Infrastructuur en Milieu, mw. drs. Schultz van Haegen. Inhoud 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Afbakening

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord Holland

Provinciale Staten van Noord Holland Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht 59 Haarlem, 23 augustus 2005 Onderwerp: Overeenkomst Omlegging A9 Badhoevedorp Bijlagen: ontwerpbesluit scope document cash flow prognose Inleiding. Op het

Nadere informatie

Wij stellen u voor te besluiten overeenkomstig bijgevoegd ontwerpbesluit. Ontwerp-besluit

Wij stellen u voor te besluiten overeenkomstig bijgevoegd ontwerpbesluit. Ontwerp-besluit Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: 17-03-2003 belast met Nr: FEZ-732 behandeling: Bruinooge, D.J.P. Agenda nr: Vergadering GS: 04-02-2003 Nr: STA030513/27 Onderwerp: 4e wijziging begroting

Nadere informatie

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D02444 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de

Nadere informatie

L.J.M. Engelbert Verzoek Zeeland-Seaports wijziging procedure WCT

L.J.M. Engelbert Verzoek Zeeland-Seaports wijziging procedure WCT bericht op brief van: - uw kenmerk: - de leden van Provinciale Staten d.t.v. de griffier ons kenmerk: afdeling: 08004346/35/8dg Ruimte bijlage(n): 1 behandeld door: doorkiesnummer: onderwerp: L.J.M. Engelbert

Nadere informatie

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn

Statenvoorstel. Uitvoeringsbesluit vernieuwing Steekterbrug te Alphen ad Rijn Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 14 februari 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 29 maart 2017 Behandeld ambtenaar : S.R. van Altena E-mailadres: sr.van.altena@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1

Ambtelijke bijstand: Ing. R.H. Gaveel 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 13 Onderwerp Beschikbaar stellen kredieten Turnhoutsebaan Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 6 mei 2014 8 juli 2014 Overzichtstekening werkzaamheden Aan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 24 januari 2008 Onderwerp: Havenfront Willemstad / Vaststelling gewijzigde exploitatie Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman

Nadere informatie

Artikel 3 Vaststelling van het volume voor de uitvoering van basis-, en niet basis- en plustaken

Artikel 3 Vaststelling van het volume voor de uitvoering van basis-, en niet basis- en plustaken CVDR Officiële uitgave van Regionale uitvoeringsdienst Zeeland. Nr. CVDR446553_1 13 juni 2017 Bijdrageverordening RUD Zeeland 2017 Besluit van het algemeen bestuur van de Regionale uitvoeringsdienst Zeeland

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Peter Roest raad december 2012

Peter Roest raad december 2012 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Peter Roest 2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Vaststellen beheerbeleidsplan verkeersregelingen 2013-2022.

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Voortgangsbericht project N211 Wippolderlaan. Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten. Voortgangsbericht project N211 Wippolderlaan. Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Contact ing C. Oud T 070-441 81 62 c.oud@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Provinciale Staten Datum Zie verzenddatum

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2

statenstukken Provinciale Staten 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2 Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: 17-03-2006 WEB-265 behandeling: Heukelom, G.R.J. van Agenda nr: Vergadering GS: 31-01-2006 Nr: WEB0600499/2 Onderwerp: Provinciale stimuleringsregeling

Nadere informatie

Betreft vergadering Economie en Mobiliteit 19 mei 2014 Provinciale Staten 6 juni 2014

Betreft vergadering Economie en Mobiliteit 19 mei 2014 Provinciale Staten 6 juni 2014 Griffier van de Staten Geleidebrief Naam voorstel UITV-5A Statenvoorstel realisering verbreding Tractaatweg Betreft vergadering Economie en Mobiliteit 9 mei 204 Te verzenden aan Provinciale Staten 6 juni

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 2018MME22 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING Domein Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER Pauline Bredt DOORKIESNUMMER 06-22161118 DOCUMENTUMNUMMER 81C592AA

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder WW w iiiiiiiiiiiiiniiiiihii gemeente Oosterhout Aan de gemeenteraad 2 mi m Uw kenmerk Ons kenmerk IO.1431088 In behandeling bij r.van.haaf@oosterhout.nl Onderwerp Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten Intentieovereenkomst tunnel bij Sluiskil VOORSTEL

statenstukken Provinciale Staten Intentieovereenkomst tunnel bij Sluiskil VOORSTEL Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: I&V - 319 behandeling: A.J.G. Poppelaars Agenda nr: Vergadering GS: 28 november 2006 Nr: 0605514/54 Onderwerp: Intentieovereenkomst tunnel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010

Raadsvoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. 000184414Zaaknummer OOPOVL02. Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 000184414Zaaknummer OOPOVL02 Onderwerp Kredietaanvraag geluidschermen A59 versie 7 december 2010 Raadsvoorstel Inleiding In dit voorstel wordt u gevraagd een aanvullend krediet van 17.726.000,-- beschikbaar

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017

Reactienota zienswijzen. Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord mei 2017 Reactienota zienswijzen Ontwerp Bestemmingsplan Ammerzoden Noord 2016 11 mei 2017 1. INLEIDING Voor het gebied Ammerzoden Noord, 2 e fase is een woningbouwplan in voorbereiding. In het woningbouwplan worden

Nadere informatie

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota:

Sis. 7 n. B&W-nota. gemeente Winterswijk. nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/6 datum nota: Sis nr(s) geregistreerde stuk(ken): 40245 blad: 1/6 datum nota: 19-06-2015 programma: 4. Ruimt. ontw. in de kern, verkeer en vervoer werkdoel: 719 - Bedrijventerrein Arrisveld bestemmingsplan onderwerp:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042

RAADSVOORSTEL 10.0116. Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 RAADSVOORSTEL 10.0116 Rv. nr..: 10.0116 B&W-besluit d.d.: 5-10-2010 B&W-besluit nr.: 10.1042 Naam programma +onderdeel: Bereikbaarheid Onderwerp: Besluitvorming ten aanzien van het advies Sleutel tot een

Nadere informatie

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar

Onderwerp: Voortgang grondaankoop voor project fietspad 't Woud - Alkmaar Agendapunt : 11. Voorstelnummer : 09-051. Raadsvergadering : 25 september 2014 Naam opsteller : Rienk van der Meer Informatie op te vragen bij : Rienk van der Meer Portefeuillehouder(s) : Peter van Huissteden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL NR april Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik. Aan de raad, RAADSVOORSTEL NR. 19-45 Raadsvergadering Zaaknummer 18 april 2019 653643 Onderwerp: Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3 Bunnik Aan de raad, Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Parallelweg 3, Bunnik.

Nadere informatie

Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt

Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt 2017-2026 Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt a Startnotitie Initiatieffase partiële verdubbeling N34 Emmen de Punt Gedeputeerde Staten van Drenthe Juni 2018 Colofon Dit

Nadere informatie

Nr. RMW-539. Agenda nr. Nr /51 Middelburg, 13 januari Aan de Provinciale Staten van Zeeland

Nr. RMW-539. Agenda nr. Nr /51 Middelburg, 13 januari Aan de Provinciale Staten van Zeeland Bestuursovereenkomst natuurcompensatieprogramma Westerschelde Nr. RMW-539 Vergadering 6 februari 1998 Agenda nr. Commissie: Ruimtelijke Ontwikkeling Gedeputeerde met de verdediging belast: drs. G.L.C.M.

Nadere informatie

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 Bijlage 5 Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 De Partijen A. De gemeente, ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Rapport Rapport betreffende een klacht over Rijkswaterstaat, vallend onder de minister van Infrastructuur en Milieu uit Den Haag. Datum: 10 september 2011 Rapportnummer: 2011/271 2 Klacht Verzoekster klaagt

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: Nr: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer VOORSTEL

WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: Nr: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer VOORSTEL Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: belast met Nr: 17-02-2006 WEB-261 behandeling: Roy, M. le Agenda nr: Vergadering GS: 10-01-2006 Nr: WEB0506268/6 Onderwerp: Verhuizing Centrale Post Ambulancevervoer

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale uitvoeringsdienst Zeeland Nr. 640 13 november 2017 Bijdrageverordening RUD Zeeland 2017 Besluit van het algemeen

Nadere informatie

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7 6 7 $ 7 ( 1 9 2 2 5 6 7 ( / Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM Registratienummer : 2003WEM004725i Portefeuillehouder :J.Binnekamp 7LWHO Aanwending middelen

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare.

Argumenten 1.1 Binnen de randvoorwaarde van soberheid en doelmatigheid is de voorgestelde variant (3B) de best haalbare. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 26 januari 2012 Datum voorstel 23 december 2011 Agendapunt Onderwerp Spoorwegovergang in Leijenseweg te Bilthoven De raad wordt voorgesteld te

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1077115 Sliedrecht, 6 augustus 2013 Onderwerp: Kruispunt Ouverture met toe- en afrit A15 Beslispunten 1. In te stemmen met het

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Zoals u

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Mobiliteit 23 februari 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden Stand

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr

28 oktober 2014 Corr.nr , WE Nummer 57/2014 Zaaknr 28 oktober 2014 Corr.nr. 2014-42.895, WE Nummer 57/2014 Zaaknr. 530309 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen over wijziging knoop N370 noordelijke ringweg westelijke ringweg

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 22 november 2016 Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-362 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte,

Nadere informatie

Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet

Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet INT-19-47971 Raadsvoorstel Aan de raad Documentnummer : INT-19-47971 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Start Uitvoeringsprogramma Doorfietsroute westelijke route en beschikbaar stellen krediet Inleiding Op

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2016

Bestedingsplan mobiliteit 2016 Bestedingsplan mobiliteit 2016 Provincie Zuid-Holland Status: bestedingsplan exclusief de vastgestelde projectenlijst (bijlage 1) Datum: 22 september 2015 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN

Nadere informatie

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt:

Over de voorliggende planningslijst kan verder nog het volgende worden opgemerkt: MEMO Aan: presidium Van: griffie Betreft: planningslijst PS-stukken Datum: 16 november 2015 1. Planningslijst Voor u ligt de meest recente planningslijst. In de lijst is de planning van stukken die vragen

Nadere informatie

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME

Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME S T A T E N V O O R S T E L Datum : 6 september 2005 Nummer PS : PS2005IME06 Dienst/sector : MEC/DER Commissie : IME Registratienummer : 2005MEC001704i Portefeuillehouder: Ger Mik Titel : Projectvoorstel

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 27 januari 2010 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010. Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Aan de raad AGENDAPUNT 3 ALDUS BESLOTEN 4 FEBRUARI 2010 Oostelijke randweg; afronding mer-procedure Voorstel: 1. Het toetsingsadvies van de Commissie voor de mer over het milieueffectrapport (mer) oostelijke

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 6 juni 2012 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012. Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 14 JUNI 2012 Krediet oostelijke randweg en aanpassing Ondernemingsweg Voorstel: 1. Een krediet van 24.250.000,- beschikbaar stellen voor aanleg van de oostelijke

Nadere informatie

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens

Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens agendapunt : B-2 vergaderdatum : 19 november 2015 onderwerp : aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : Investeringsagenda Weg Portefeuillehouder Verkeer Lode Goossens Gevraagde

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt het investeringsplan 2004 en het Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland vast te stellen.

Samenvatting: Voorgesteld wordt het investeringsplan 2004 en het Meerjarenprogramma Infrastructuur Zeeland vast te stellen. Provinciale Staten Gedeputeerde Vergadering PS: 11-11-2003 belast met Nr: FEZ-72 behandeling: Suurmond, J. Agenda nr: Vergadering GS: 15-10-2003 Nr: sta033719/24/13dg Onderwerp: Investeringsplan 2004 en

Nadere informatie

922567(/ &RPPLVVLH $OJHPHHQ %HVWXXU &RPPLVVLH 9HUNHHU HQ 9HUYRHU. I&V-148 DJHQGD QU: 0LGGHOEXUJ 9 november J.I. Hennekeij

922567(/ &RPPLVVLH $OJHPHHQ %HVWXXU &RPPLVVLH 9HUNHHU HQ 9HUYRHU. I&V-148 DJHQGD QU: 0LGGHOEXUJ 9 november J.I. Hennekeij &RPPLVVLH $OJHPHHQ %HVWXXU &RPPLVVLH 9HUNHHU HQ 9HUYRHU *HGHSXWHHUGH EHODVW PHW EHKDQGHOLQJ 2QGHUZHUS J.I. Hennekeij Collectief vraagafhankelijk vervoer Zeeuwsch-Vlaanderen YHUJDGHULQJ 36: 17 december

Nadere informatie

Ondergetekenden: Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht

Ondergetekenden: Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht Rijkswaterstaat, Dienst Zuid-Holland ProRail BV De Provincie Zuid-Holland De Gemeente Moordrecht Convenant (inzake doorstromingsmaatregelen op de A12/A20 knooppunt Gouwe in het kader van ZSMII) Nr: ZHv

Nadere informatie

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012 svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Herstructurering bedrijventerrein De Tweeling Portefeuillehouder: B.R. Arends Beleid en Regie D. van Heteren, telefoon ((0591)68 93 13) Team Ruimtelijk Beleid Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Delegatiebesluit verkoop provinciale eigendommen in Stationsgebied te Middelburg

Delegatiebesluit verkoop provinciale eigendommen in Stationsgebied te Middelburg &RPPLVVLH $OJHPHHQ %HVWXXU &RPPLVVLH 9HUNHHU HQ 9HUYRHU *HGHSXWHHUGH EHODVW PHW EHKDQGHOLQJ J.I. Hennekeij YHUJDGHULQJ 36: 30 juni 2000 QU: I&V - 224 DJHQGD QU: 0LGGHOEXUJ 25 april 2000 2QGHUZHUS verkoop

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 21 mei 2019 Documentnummer: , afdeling Mobiliteit Projecten Dossiernummer : K1280

v o o r d r a c h t 21 mei 2019 Documentnummer: , afdeling Mobiliteit Projecten Dossiernummer : K1280 v o o r d r a c h t 21 mei 2019 Documentnummer: 2019-031568, afdeling Mobiliteit Projecten Dossiernummer : K1280 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen voor het beschikbaar

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor.

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40793] Raadsvoorstel. Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40793] Onderwerp Voorlopig Ontwerp HOV-busbaan en fietspad langs het spoor. Voorgesteld besluit 1. Kennis nemen van het voorlopig ontwerp

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 16 juni 2008 Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 08it00246. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 08Rb025 inzake het beschikbaar stellen van de

Nadere informatie

Wegcategorising HHSK

Wegcategorising HHSK Wegcategorising HHSK NOTA VAN BEANTWOORDING (d.d. 30 mei ) Zienswijzen die naar voren zijn gebracht bij de ter inzage legging van het ontwerprapport Wegcategorisering HHSK (versie 2.1, d.d. 18 januari

Nadere informatie

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006

Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 VoorsteInr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006 ~. Voorstellen aan de raad van de gemeente Wester-Koggenland jaar 2006 Voorstenr.: Agendapunt: Vergadering: 8 juni 2006, Vaststelling intememeentelijk DlÎmtelijk structuurplan voor de gemeenten Obdam Wester

Nadere informatie

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen

PROVINCIE FLEVOLAND. Mededeling. Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Mededeling Voortgangsrapportage Verbetering doorstroming N307 Roggebot - Kampen Kern mededeling: Gedeputeerde Staten informeert met regelmaat over de voortgang

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout Gedeputeerde Staten Contact mr. E. Sprietsma T 070-441 62 47 e.sprietsma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Toelichting projecten investeringen landwegen PMIT 2004-2008

Toelichting projecten investeringen landwegen PMIT 2004-2008 Bijlage 2 Toelichting projecten investeringen landwegen PMIT 2004-2008 In deze bijlage wordt een toelichting gegeven op een aantal geprogrammeerde investeringen landwegen 2004-2008 (product 3.1.5). In

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 6 2018MME20 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 12 december 2017 NUMMER PS AFDELING MEC COMMISSIE MME STELLER Jeanette Goudkamp DOORKIESNUMMER 06-18300482 DOCUMENTUMNUMMER 81C2E186 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter,

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter, 17020519 Gedeputeerde Staten Provincie Zeeland Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie onderwerp wijziging begroting 2018 van de RUD Zeeland kenmerk 17020206 behandeld door E.IVI. Janse

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie

Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 6 Onderwerp : Voorstel tot het verstrekken van een krediet ten behoeve van de uitvoering van een plan van aanpak ten behoeve van de organisatie Samenvatting

Nadere informatie

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7)

Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW. Bijlage(n): diversen (zie blz. 7) S T A T E N V O O R S T E L Datum : 26 april 2005 Nummer PS 2005ZCW04 Dienst/sector : R&G/RLU Commissie ZCW Registratienummer : 2005REG001129i Portefeuillehouder J. van Bergen Titel : Bestuursovereenkomst

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2015/934

Statenvoorstel nr. PS/2015/934 Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 08.12.2015 2015/0396704 H.C. van Ommen, telefoon 06 53 72 76 96 e-mail HC.v.ommen@overijssel.nl Aan Provinciale Staten Onderwerp: Voorstel uitvoering Besluit PS/2014/248

Nadere informatie

Raad : 10 februari 2004 Agendanr. : 9 Doc.nr : B RAADSVOORSTEL

Raad : 10 februari 2004 Agendanr. : 9 Doc.nr : B RAADSVOORSTEL Raad : 10 februari 2004 Agendanr. : 9 Doc.nr : B200315080 Afdeling: : Bouwen en Wonen RAADSVOORSTEL Onderwerp : Bestuursovereenkomst ex artikel 14 Reconstructiewet tussen provincie Noord- Brabant en de

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 14 februari 2012 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Compensatie N605 en LOG en uitbreiding Peellandschapspark Voskuilenheuvel

Nadere informatie

6e wijziging begroting 2018 Provincie Zeeland VOORSTEL

6e wijziging begroting 2018 Provincie Zeeland VOORSTEL Provinciale Staten Financiële consequenties externe inhuur: Kostensoort: Bedrag:,00 Financiële consequenties opdracht / uitbesteding: Kostensoort: Bedrag:,00 Gedeputeerde Vergadering PS: 29 juni 2018 belast

Nadere informatie

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 9 september 2014 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 9 september 2014 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 9 september 2014 Corr. nr.: 2014.11886 Onderwerp : Programma : 11. Bouwen en wonen Agenda nr. : 13, 2014/53 Voorstel tot het (gewijzigd)

Nadere informatie

Statenvoorstel PS 04/06 A

Statenvoorstel PS 04/06 A Statenvoorstel PS 04/06 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 20 januari 2006 Statencommissie : Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid, 16 december 2005 Onderwerp Evaluatieonderzoek

Nadere informatie

Regels inzake de inrichting van het landelijke gebied (Wet inrichting landelijk gebied)

Regels inzake de inrichting van het landelijke gebied (Wet inrichting landelijk gebied) 30 509 Regels inzake de inrichting van het landelijke gebied (Wet inrichting landelijk gebied) Tweede nota van wijziging Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

Nadere informatie

Het benodigde aanvullende budget bedraagt ƒ 12,9 miljoen.

Het benodigde aanvullende budget bedraagt ƒ 12,9 miljoen. &RPPLVVLH 9HUNHHU HQ 9HUYRHU &RPPLVVLH $OJHPHHQ %HVWXXU *HGHSXWHHUGH EHODVW PHW EHKDQGHOLQJ 2QGHUZHUS QU J.I. Hennekeij Reconstructie Zeelandbrug; wijziging investeringsplan 2000 994641/516/21 dg YHUJDGHULQJ

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering : ļ ļ p^g 2012 Besluit: C f IVoorstelnummer: Ç.Q)2LJ\\ Heerhugowaard \QĮ 3 z Agendanr.: 8. Voorstelnr.: RB2011101 Onderwerp: Kredietaanvraag langzaamverkeersbrug over N242 in verlengde

Nadere informatie

Investeren in ontwikkelingen. De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd.

Investeren in ontwikkelingen. De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd. Investeren in ontwikkelingen De reserve ontwikkelingsinvesteringen nader beschouwd. B&W 11 februari 2003 1. INLEIDING 1.1. Algemeen In de notitie Ruimte voor ontwikkelen van de ruimte voorstel tot het

Nadere informatie

M- C ^ y* ) iieywegein. y*^-% Roytingformylier. Middelen/ dekking Akkoord concei Akkoord leidinggevende. Nummer: 2010/73G4

M- C ^ y* ) iieywegein. y*^-% Roytingformylier. Middelen/ dekking Akkoord concei Akkoord leidinggevende. Nummer: 2010/73G4 iieywegein Roytingformylier Nummer: 2010/73G4 y* ) Onderwerp: Opstarten projectbesluitprocedure fietsenstalling Ringstede Afdeling Duurzame Ontwikkeling Behandelend ambtenaar Susanne Siebers Naam portefeuillehouder

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Saneren oversteken N48 bladzijde 1/9

Saneren oversteken N48 bladzijde 1/9 Saneren oversteken N48 bladzijde 1/9 Gemeente De Wolden Gemeente Hoogeveen Provincie Drenthe Gemeente Hardenberg Gemeente Ommen Provincie Overijssel Saneren oversteken N48 bladzijde 2/9 Aanleiding De rijksweg

Nadere informatie

Nota van zienswijzen N266. Citaten uit de reacties

Nota van zienswijzen N266. Citaten uit de reacties Nota van zienswijzen N266 Citaten uit de reacties Scope van het project De Hulsenweg ligt buiten de scope van het project. Een eventuele wenselijke aanpassing van dit kruispunt wordt geraamd en bij de

Nadere informatie

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p'^^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-429268165 (DOS-2007-0001083) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie