FINANCIËLE SITUATIE EN EVOLUTIE VAN DE ONDERNEMING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FINANCIËLE SITUATIE EN EVOLUTIE VAN DE ONDERNEMING"

Transcriptie

1 BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 6: FINANCIËLE SITUATIE EN EVOLUTIE VAN DE ONDERNEMING Indeling: 1. Beschrijving van de ondernemingssituatie 2. Balansanalyse 3. Omloopsnelheid en -tijd

2 Financiële analyse - 1 van 8 FINANCIËLE ANALYSE De FINANCIËLE SITUATIE van een onderneming Periodiek zal men ten behoeve van de bedrijfsleiding, de aandeelhouders, enz. verslag moeten geven over de financiële situatie en evolutie van de onderneming. Het is levensbelangrijk om tijdig te beschikken over correcte en relevante informatie om beslissingen op te baseren. De laatste jaren worden de winstmarges kleiner, de klanten kritischer en de concurrentie heviger. Vandaar dat foutieve beslissingen vaak zwaar doorwegen (denk aan de massa faillissementen van de laatste jaren). 1. Beschrijving van de ondernemingssituatie De ondernemingssituatie kan beschreven worden aan de hand van de jaarrekening (balans, resultatenrekening en toelichting), verslagen van de raad van bestuur en de verwachte marktevolutie, e.d. De financiële beleidsinstrumenten die aangewend worden zijn meestal 1/ het financieel plan (budget en kasplanning) en 2/ de jaarrekening. 1/ Het financieel plan is bedoeld om een beeld te krijgen waarnaar de onderneming zou moeten evolueren (zie: Planning van de ondernemingsactiviteiten). 2/ De jaarrekening wordt opgesteld vanuit de boekhouding en geeft een beeld over de prestaties in het verleden. Het nadeel van een jaarrekening is dat je er geen invloed meer op kan uitoefenen. Het verleden is en blijft het verleden, je kan er enkel van leren. Meestal worden balans en resultatenrekening op basis van een aantal kengetallen (ratio's) geanalyseerd.

3 Financiële analyse - 2 van 8 De BALANS: een portret van uw onderneming De balans is een document waarop staat waar uw geld vandaan is gekomen en waar het op een bepaald ogenblik voor gebruikt wordt. De balans geeft een beeld van de bezittingen (activa) en schulden (passiva) van de onderneming op één welbepaald ogenblik (de balansdatum). Het verschil tussen de bezittingen en de schulden aan derden is datgene wat toekomt aan de aandeelhouders (eigen vermogen of schuld aan de aandeelhouders). Een onderneming is echter meer dan cijfers alleen. In de balans vinden we een aantal belangrijke bedrijfsaspecten niet terug, bijvoorbeeld: - of de vennootschap veel of weinig concurrentie heeft - de ervarenheid van het management - de waarde en kwaliteit van het personeel - de sterkte van de producten of diensten. De RESULTATENREKENING: het overzicht van uw prestaties De resultatenrekening is het document dat gebruikt wordt om het verschil te maken tussen de opbrengsten en de kosten in een welbepaalde periode (bv. een jaar). Opbrengsten en de kosten is niet hetzelfde als inkomsten en uitgaven! Opbrengsten en de kosten worden toegewezen aan de periode waarin ze gerealiseerd worden. Inkomsten worden pas definitief wanneer de klant daadwerkelijk heeft betaald. Een onderneming die veel winst maakt kan toch met liquiditeitsproblemen kampen, bv. doordat haar klanten laat betalen en zij zelf ondertussen personeel, leveranciers en andere kosten moet betalen. Het verschil tussen de kosten en opbrengsten die met de normale activiteit van de onderneming te maken hebben geeft het bedrijfsresultaat. Het financieel resultaat is het verschil tussen opbrengsten uit bv. beleggingen en intresten betaald aan bv. kredietinstellingen waar we geld geleend hebben. Het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering of het courante resultaat is de som van het financieel en bedrijfsresultaat. Het uitzonderlijk resultaat bestaat uit het verschil tussen opbrengsten en kosten die in principe slechts éénmaal voorkomen. Ondernemingsresultaat = Opgave Bekijk aandachtig de balans en resultatenrekening van de N.V. Darlin. Jij bent een belangrijk aandeelhouder van deze onderneming. Je zou graag weten of deze onderneming gezond is. Daarom ga je de jaarrekening ontleden. Hoe zou je dat doen? Is deze onderneming gezond? Waarom? Noot: Ebita =?

4 Financiële analyse - 3 van 8 2. FINANCIËLE ANALYSE Door een financiële analyse kan het management beschikken over gedetailleerde informatie over de prestaties in het verleden en de financiële toestand van het bedrijf. Doel is de financiële toestand in het verleden zo goed mogelijk te analyseren om daaruit de juiste beslissingen voor de toekomst te treffen. Analyse technieken: 1 Verticale of structuuranalyse We bekijken de belangrijkheid van elke post van de balans in functie (%) van het balanstotaal en elke post van de resultatenrekening in functie (%) van de omzet. We zullen hier verschillende jaren met elkaar vergelijken, om ons een beeld te vormen van de tendensen in de financiële structuur en de bedrijfsresultaten. Vul in: % van het balanstotaal Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Vaste Activa Vlottende Activa Eigen vermogen Vreemd vermogen % van de omzet Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Aankopen handelsgdn Diensten en diverse gdn Bezoldigingen Afschrijvingen 52,79 22,09 17,63 2,76 Bedrijfsresultaat 4,7 Financieel resultaat -1,29 Ondernemingsresultaat 3,43 2 Horizontale of tijdsanalyse We bestuderen de evolutie in de tijd van elke post van de balans en de resultatenrekening. We stellen elke balanspost (of post van de resultatenrekening) van een referentiejaar gelijk aan. De volgende jaren worden uitgedrukt in percentages van het referentiejaar. Vergelijking met jaar 1 Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Va.A. Vl.A. E.V. V.V. Balanstotaal Omzet Bedrijfsresultaat Financieel resultaat Ondernemingsresultaat 113,58 127,3 139,39

5 3 Concurrentie-analyse We vergelijken onze financiële prestaties met andere bedrijven uit dezelfde sector. Financiële analyse - 4 van 8 4 Ratio-analyse De financiële drievuldigheid: rendabiliteit, liquiditeit, solvabiliteit Een ratio of kengetal is een verhoudingsgetal waarbij 2 of meer posten van de balans en/of de resultatenrekening met elkaar in verband worden gebracht. Ook ratio's worden over verschillende opeenvolgende boekjaren berekend, om de evolutie in de verhoudingen te volgen. a) Liquiditeitsratio's De liquiditeitsratio's worden berekend om na te gaan in welke mate de onderneming haar betalingsverplichtingen op korte termijn kan nakomen. Is de onderneming in staat haar schulden tijdig te betalen? Ruime liquiditeit of Current ratio = Vlottende activa : Schulden op - 1 jaar Een verhouding van 1,2 of 1,3 wordt als gezond aanzien. Deze ratio heeft slechts betekenis als de vlottende activa ook binnen het jaar kunnen te gelde gemaakt worden. Dit is niet altijd het geval voor de voorraden (ijzeren voorraad) en de vorderingen (klantenkern). Verklaar. De voorraad kan ook niet zomaar in geld omgezet worden. Een gedwongen verkoop van de voorraden stelt problemen. Verklaar. Vandaar dat men beter ook de liquiditeitsratio in enge zin kan berekenen. Enge liquiditeit of acid test-ratio (quick ratio) =(Vlottende activa - Voorraden) : Schulden op - 1 jaar Indien deze ratio nog steeds boven de 1 blijft is de liquiditeitssituatie in orde. Bedrijfskapitaal De liquiditeit van de onderneming kan ook uitgedrukt worden via de berekening van het bedrijfskapitaal. Nettobedrijfskapitaal = permanent vermogen - vaste activa (= Vl. A. - Schulden -1j) Het NBK vormt de liquiditeitsbuffer van de onderneming. Ze geeft het overschot of tekort in liquiditeit weer uitgedrukt in EUR. De nood aan NBK verschilt van onderneming tot onderneming. Ze is in de eerste plaats afhankelijk van de tijd nodig om de bedrijfscyclus te doorlopen. De bedrijfscyclus verschilt sterk tussen een handelsonderneming en een productieonderneming. Noot: 1 Een te hoge current ratio is echter ook niet gunstig. Waarom? 2 Een lage C.R. kan deels gecompenseerd worden door een hoge omloopsnelheid van de vlottende middelen. Verklaar.

6 Financiële analyse - 5 van 8 b) De solvabiliteitsratio's Wat betekent solvabel? Kan de onderneming AL haar schulden betalen? De volgende ratio's gaan na of de onderneming een gezonde financiële structuur heeft, een goede verhouding tussen E.V. en schulden: De eerste ratio is de graad van solvabiliteit of de ratio v/d financiële onafhankelijkheid = (E.V.: T.V.) x % (doorgaans 30 à 40 %) Bij verkoop van de activa mogen we zoveel % verlies lijden vooraleer de schuldeisers gevaar lopen. De fin. onafhankelijkheid geeft ook aan met welk percentage middelen de aandeelhouders zorgen voor de financiering van de onderneming. Om de solvabiliteit te meten kan men ook de netto-activa (= activa - fictieve activa - overgeboekt verlies) vergelijken met het V.V.. Ratio v/d financiële afhankelijkheid = (V.V.: T.V.) x % Wat kan je hieruit afleiden? Ratio van de lange-termijn-schuldgraad = schulden op +1j : E.V. Hier willen we nagaan op welke manier de vennootschap op lange termijn gefinancierd werd. Welke gevolgen heeft een hoge schuldgraad? Dekkingsratio van het V.V. op LT = (cash flow na belastingen : Schulden op + 1j) Deze ratio geeft weer of de onderneming de LT-schulden kan terugbetalen met de cash flow. Hoe groter de dekkingsratio, hoe groter het deel van de LT-schuld dat uit de cash flow kan terugbetaald worden. Als men de ratio omkeert bekomt men het aantal jaren nodig om de LT-schulden af te lossen indien de cash flow constant blijft. Noot: Solvabiliteit staat zowel in relatie met de rendabiliteit als met de liquiditeit: 1/ Verband tussen solvabiliteit en rendabiliteit: leverage Als de onderneming op haar investeringen meer verdient dan haar schulden kosten, wordt het rendement van het E.V. verbeterd door... 2/ Verband tussen solvabiliteit en liquiditeit: financiële lasten Als de onderneming meer V.V. gebruikt zullen haar verplichtingen tot intrestbetaling en schuldaflossing toenemen, en neemt het risico op onvoldoende liquiditeit toe. Vraag: 1. Kan een onderneming solvabel zijn, maar niet liquide? 2. Kan een onderneming insolvabel, maar wel liquide zijn?

7 c) De rendabiliteitsratio's De rendabiliteit is één van de voornaamste doelstellingen van een ondernemer. Financiële analyse - 6 van 8 Onder rendabiliteit van een onderneming verstaat men de mate waarin een onderneming erin slaagt met het in de onderneming geïnvesteerd vermogen een resultaat (winst) te realiseren. Wanneer is een onderneming rendabel? Een ondernemer zal slechts geld in een zaak investeren als hij verwacht dat dit geld rendeert. D.w.z.. dat het meer of tenminste evenveel zal opbrengen als een risicoloze belegging plus een risicopremie. Hoeveel die risicopremie zal bedragen hangt af van de grootte van het risico verbonden aan de onderneming. Hoe kan je de rendabiliteit van een onderneming meten? Rendabiliteit van het eigen vermogen R. EV = winst na belastingen : E.V. X R. EV = (winst na belastingen : omzet) x ( omzet : E.V.) R. EV = winstmarge x omloopsnelheid E.V. Deze laatste ratio laat toe gemakkelijker conclusies te trekken in verband met de rendabiliteit van de onderneming. Hoe kan men de rendabiliteit verhogen? Rendabiliteit van het totaal vermogen R TV = (winst voor bel. + financiële lasten) : T.V. X Rendabiliteit van de omzet Hier berekenen we het bedrijfsresultaat in relatie tot de omzet. Brutorendabiliteit of brutomarge = (brutobedrijfsresultaat : omzet) x % Nettorendabiliteit of nettomarge = (nettobedrijfsresultaat : omzet) x % Brutobedrijfsresultaat = bedrijfsopbrengsten - (aankopen + diensten en diverse goederen + bezoldigingen) Nettobedrijfsresultaat = brutobedrijfsresultaat - (afschrijvingen + voorzieningen) Deze ratio's moeten in relatie met elkaar bekeken worden.

8 Financiële analyse - 7 van 8 3. Omloopsnelheid en -tijd Efficiëntieratio's Met efficiëntieratio's of activiteitsratio's wordt nagegaan of het bedrijf met de beschikbare financiele middelen een maximum aan winst kan bereiken. Financiële middelen vragen immers een vergoeding en dienen dan ook efficiënt te worden aangewend. Voorraadrotatie d.i. het aantal maal dat de gemiddelde voorraad op 1 jaar werd gekocht en terug verkocht. Omloopsnelheid voorraden = Kostprijs van de verkopen : Gemiddelde voorraad Omlooptijd voorraden = 365/OS d.i. het aantal dagen nodig om onze gemiddelde voorraad te verkopen Klantenkrediet Omloopsnelheid handelsvorderingen = Omzet : Handelsvorderingen op -1j Omlooptijd vorderingen of dagen klantenkrediet = 365/OS d.i. het aantal dagen nodig om onze vorderingen te innen Vermits klantenkrediet financiële middelen vereist, moet men deze ratio regelmatig controleren. Waarop wijst een te lange inningsperiode? Waarop wijst een korte inningsperiode? Leverancierskrediet Het leverancierskrediet is een bron van financiële middelen. Omloopsnelheid leveranciers = Kostprijs van de goederen en diensten : Gemiddelde handelsschulden Omlooptijd leveranciers of dagen leverancierskrediet = 365/OS d.i. het aantal dagen uitstel van betaling dat we 'krijgen' van onze leveranciers. Het belangrijkste is ook hier weer de gevonden cijfers te kunnen beoordelen. Waarmee zal je ze vergelijken? Moet de O.T. a) van de voorraden, b) van de vorderingen en c) van de leveranciers liefst lang of kort zijn en waarom?

9 Financiële analyse - 8 van 8 Interpretatie van de financiële ratio's De interpretatie van de financiële ratio's kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan: - minimum of maximum waarden voorop stellen - vergelijkingen maken in de tijd en projecties naar de toekomst maken, wat nuttig is voor het opstellen van budgetten - vergelijkingen maken met gelijkaardige bedrijven om te zien of we een concurrentieel voordeel of nadeel hebben tegenover de andere bedrijven. Maar... De ratio's dienen met de nodige voorzichtigheid te worden geïnterpreteerd daar de berekeningen op momentopnames zijn gebaseerd, vermits de balans enkel de situatie op de balansdatum weergeeft. Tenslotte... Bij de berekening van de ratio's houden we enkel rekening met gegevens die terug te vinden zijn in de balans en de resultatenrekening. Het is belangrijk ook de toelichting te raadplegen om een zicht te krijgen op voorwaardelijke verplichtingen die de onderneming heeft aangegaan en zakelijke zekerheden (hypotheken, pand, e.d.) die door de onderneming gesteld zijn. Deze bepalen eveneens mee de solvabiliteit van de onderneming. Oefening: Maak een financiële analyse van de N.V. Darlin aan de hand van de bijgevoegde jaarrekening.

10 Samenvatting Ratio-analyse Ruime liquiditeit of Current ratio = Vlottende activa : Schulden op - 1 jaar Enge liquiditeit of acid test-ratio (quick ratio) = (Vlottende activa - Voorraden) : Schulden op - 1 jaar Nettobedrijfskapitaal = permanent vermogen - vaste activa (= Vl. A. - Schulden -1j) Solvabiliteit of de ratio v/d financiële onafhankelijkheid = (E.V.: T.V.) x % Om de solvabiliteit te meten kan men ook de netto-activa (= activa - fictieve activa - overgeboekt verlies) vergelijken met het V.V. = Netto-activa : V.V. Ratio v/d financiële afhankelijkheid = (V.V.: T.V.) x % Ratio van de lange-termijn-schuldgraad = schulden op +1j : E.V. Dekkingsratio van het V.V. op LT = (cash flow na belastingen : Schulden op + 1j) Als men de ratio omkeert bekomt men het aantal jaren nodig om de LT-schulden af te lossen indien de cash flow constant blijft. R. EV = winst na belastingen : E.V. X R. EV = (winst na belastingen : omzet) x ( omzet : E.V.) R. EV = winstmarge x omloopsnelheid E.V. R TV = (winst + financiële lasten) : T.V. X Brutorendabiliteit of brutomarge = (brutobedrijfsresultaat : omzet) x % Brutobedrijfsresultaat = bedrijfsopbrengsten - (aankopen + diensten en diverse goederen + bezoldigingen) Nettorendabiliteit of nettomarge = (nettobedrijfsresultaat : omzet) x % Nettobedrijfsresultaat = brutobedrijfsresultaat - (afschrijvingen + voorzieningen) Omloopsnelheid voorraden = Kostprijs van de verkopen : Gemiddelde voorraad Omlooptijd voorraden = 365/OS = Gem. voorraad * 365 / kostprijs verkochte gdn Omloopsnelheid handelsvorderingen = Omzet incl. BTW : Handelsvorderingen op -1j Omlooptijd vorderingen of dagen klantenkrediet = 365/OS = Handelsvorderingen op -1j * 365 / Omzet incl. BTW Omloopsnelheid leveranciers = Kostprijs v/d goederen en diensten incl. BTW : Gem. handelsschulden Omlooptijd leveranciers of dagen leverancierskrediet = 365/OS = Gem. handelsschulden *365 / Inkopen + div gdn en diensten of Kostprijs v/d goederen en diensten incl. BTW

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: INVESTERINGSANALYSE 1. Toepasbare beoordelingsmethodes 1.1. Pay-back 1.2. Return on investment 1.3. Internal rate of return 1.4. Net present value 2. De investeringsbeslissing

Nadere informatie

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant

Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse. Dossier De brouwerij. Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant Een meerwaarde voor u en uw klanten! Financiële analyse Dossier De brouwerij Studie gerealiseerd op basis van de gegevens van de klant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. RESULTAAT... 3 1.1. RESULTATENREKENING...

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo IAB-Accountant Belastingconsulent Tel 0484 187434. Ratio analyse

Aangeboden door Wouter Devloo IAB-Accountant Belastingconsulent Tel 0484 187434. Ratio analyse Aangeboden door Wouter Devloo IAB-Accountant Belastingconsulent Tel 0484 187434 www.boekhouder.be Ratio analyse INHOUDSOPGAVE 1. Liquiditeitsratio s...3 1.1. Current ratio of liquiditeit in ruime zin...3

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: KEUZE VAN DE GESCHIKTE FINANCIERINGSMIDDELEN 1. Vermogensbehoeften 2. Vermogensbronnen 1 Eigen vermogen 2 Vreemd vermogen 3. Principes van een gezonde financiering 1

Nadere informatie

Financiële analyse vzw

Financiële analyse vzw Financiële analyse vzw Dossier De Vereniging vzw Deze studie werd opgemaakt door S-PAS bvba - www.espas.be Daarbij is gebruik gemaakt van de boekhoudkundige gegevens van De Vereniging vzw INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45%

jaarlijkse groei 15% 12% 10% 10% jaarlijkse groei 20% 15% 12% 12% jaarlijkse groei 20% 15% Percentage van de omzet 45% 45% 45% 45% 45% FINANCIEEL PLAN opstart 1. PROGNOSE RESULTATENREKENING Cijfers in euro Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Jaar 4 Jaar 5 BEDRIJFSOPBRENGSTEN 291.500 327.530 448.381 493.094 542.276 Omzet 290.000 326.000 446.820 491.502

Nadere informatie

Hfst 5: Liquiditeit. 5.1 Analyse van de liquiditeit binnen de onderneming

Hfst 5: Liquiditeit. 5.1 Analyse van de liquiditeit binnen de onderneming Hfst 5: Liquiditeit Dagelijkse activiteiten staan centraal: - heeft de onderneming genoeg werkkapitaal om haar activiteiten te financieren? - Hoeveel werkmiddelen heeft ze nodig? 5.1 Analyse van de liquiditeit

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3 Inhoud WOORD VOORAF.......................................................... 1 1. INLEIDING............................................................. 3 2. PUBLICATIEVERPLICHTINGEN..........................................

Nadere informatie

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3

Inhoud WOORD VOORAF... 1 1. INLEIDING... 3 WOORD VOORAF.......................................................... 1 1. INLEIDING............................................................. 3 2. PUBLICATIEVERPLICHTINGEN...........................................

Nadere informatie

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE

Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting Economie Boekhouden: THEORIE Samenvatting door J. 1589 woorden 4 maart 2013 5,6 18 keer beoordeeld Vak Economie Economie Boekhouden Waar haalt de onderneming het geld vandaan? Financieringsbehoeften

Nadere informatie

Financiële ratio s met CASH!

Financiële ratio s met CASH! Inleiding Het is belangrijk dat je als ondernemer weet hoe je onderneming er financieel voor staat. Hier kan je financiële ratio's goed voor gebruiken. Maar wat zijn ze en wat doe je ermee? Om de financiële

Nadere informatie

Luca Pacioli. Portret van Luca Paciolis door Jacopo de Barbari, 1495. Luca Bartolomeo de Pacioli was een Italiaans wiskundige.

Luca Pacioli. Portret van Luca Paciolis door Jacopo de Barbari, 1495. Luca Bartolomeo de Pacioli was een Italiaans wiskundige. 33. Dubbele boekhouding. 33.1 Een beetje geschiedenis. De dubbele boekhouding werd uitgevonden door kooplieden uit Venetië en voor het eerst neergeschreven in 1494 door een Italiaanse monnik Luca Pacioli.

Nadere informatie

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18.

onderneming : Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal 18. bij oprichting Algemene informatie Naam onderneming Ondernemingsvorm (maak een keuze uit de lijst) Minimum geplaatst kapitaal Kapitaal volgens oprichtingsstatuten Minimum inbreng in speciën jaar 1 18.550,00

Nadere informatie

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0

Voorwaarde voor het berekenen van de ratio De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 5.3.6 Definitie van de ratio's voor verenigingen en stichtingen Codes die voorkomen in het A. EXPLOITATIE 1. BRUTOMARGE OP BEDRIJFSOPBRENGSTEN (%) De noemer moet positief zijn 70/74 > 0 70/74 > 0 Bedrijfswinst

Nadere informatie

Ratioanalyse 2011. Lotus Bakeries

Ratioanalyse 2011. Lotus Bakeries Ratioanalyse 211 Lotus Bakeries Kerncijfers Eigen vermogen 4.6.774, 39.42.233, 41.138.39, 31.919.68, 27.23.119, 4 4 3 3 2 2 1 1 Berekening: 1/1 Omzet 148.47.79, 138.119.71, 141.838.84, 146.339.94, 123.196.137,

Nadere informatie

Ratioanalyse 2010. Lotus Bakeries

Ratioanalyse 2010. Lotus Bakeries Ratioanalyse 21 Lotus Bakeries Kerncijfers Eigen vermogen 39.42.233, 41.138.39, 31.919.68, 27.23.119, 27.78.737, 4 4 3 3 2 2 1 1 Berekening: 1/1 Omzet 138.119.71, 141.838.84, 146.339.94, 123.196.137, 114.962.163,

Nadere informatie

Wat zegt uw financiële balans?

Wat zegt uw financiële balans? Wat zegt uw financiële balans? Samen met een door uw accountant opgestelde toelichting vormen de winst- en verliesrekening en de balans gezamenlijk de jaarrekening van uw onderneming. De balans is een

Nadere informatie

Bovendien vindt u via de ingebouwde linken rechtstreeks het gezochte resultaat.

Bovendien vindt u via de ingebouwde linken rechtstreeks het gezochte resultaat. Testdossier Dit is een voorbeeld van een dossier opgemaakt met HannaH-Lise. De teksten zijn uittreksels een document van de BNB en dienen slechts ter illustratie. Na de selectie van de af te drukken delen

Nadere informatie

inhoud voorwoord lijst van figuren inleiding hoofdstuk 1. de jaarrekening

inhoud voorwoord lijst van figuren inleiding hoofdstuk 1. de jaarrekening inhoud 5 inhoud voorwoord 11 lijst van figuren 13 inleiding 17 hoofdstuk 1. de jaarrekening 19 1.1 Inleiding 19 1.2 De onderdelen van de jaarrekening 22 1.2.1 De balans 22 1.2.2 De resultatenrekening 23

Nadere informatie

SOLVABILITEIT SOLVABILITEIT

SOLVABILITEIT SOLVABILITEIT KDT Financiele analyse P04.01 1 SOLVABILITEIT KDT Financiele analyse P04.01 2 SOLVABILITEIT In hoeverre is een onderneming in staat haar financiële verplichtingen inzake intrestbetaling en schuldaflossing

Nadere informatie

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1

Bedrijfseconomie. B-cluster BBBBEC2A.1 Bedrijfseconomie B-cluster BBBBEC2A.1 Succes met leren Leuk dat je onze bundels hebt gedownload. Met deze bundels hopen we dat het leren een stuk makkelijker wordt. We proberen de beste samenvattingen

Nadere informatie

Activa met lange omloop vastliggende activa Activa met korte omloop Vermogensbronnen (passief) Eigen vermogen

Activa met lange omloop vastliggende activa Activa met korte omloop Vermogensbronnen (passief) Eigen vermogen Activa met lange omloop vastliggende activa Kenmerken: -activa die blijvend of toch duurzaam in de onderneming aanwezig zijn -kunnen niet aan de onderneming onttrokken worden zonder het bestaan van de

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST MIEKE KIMPE CARINE COPPENS Vijfde editie Antwerpen Cambridge Financiële analyse van de jaarrekening

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST CARINE COPPENS MIEKE KIMPE Derde editie Antwerpen Cambridge Financiële analyse van de jaarrekening

Nadere informatie

Samenstellen Stichting His Healing Voice. Verslagperiode 1 januari december 2016

Samenstellen Stichting His Healing Voice. Verslagperiode 1 januari december 2016 Verslagperiode 1 januari 2016-31 december 2016 Gegenereerd op 29 jun 2017 Inhoudsopgave FINANCIEEL VERSLAG 3 Voorwoord 4 Resultaatanalyse 5 Financiële positie 6 Kengetallen 7 JAARREKENING 8 Balans 9 Winst-

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Liquide en Solvabel Voldoende werkkapitaal Voldoende eigen vermogen 2 1 Kasstromen Operationele cashflow Investeringscashflow Financieringscashflow 3 Liquiditeit Mate waarin schulden

Nadere informatie

Kenmerkende gegevens DE 1. Ondernemingsdossier BE 0999.999.999 Brussel, 31 mei 2013. Balanscentrale. Ondernemingsnummer 0999.999.

Kenmerkende gegevens DE 1. Ondernemingsdossier BE 0999.999.999 Brussel, 31 mei 2013. Balanscentrale. Ondernemingsnummer 0999.999. Balanscentrale de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 30 01 Fax + 32 2 221 32 66 helpdesk.ba@nbb.be www.nbb.be ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel Ondernemingsdossier BE 0999.999.999

Nadere informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie

Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Financiële ratio s bieden een schat aan informatie Ellen Vos, Innovatiesteunpunt Project ADLO Demo Groenten Tielt, 13 maart 2017 Sint-Katelijne-Waver, 14 maart 2017 Financiële ratio s De financiële toestand

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING. Conform de cursus Financieel Beheer IAB en de berekeningen door Ooghe en Van Wymeersch

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING. Conform de cursus Financieel Beheer IAB en de berekeningen door Ooghe en Van Wymeersch FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING Conform de cursus Financieel Beheer IAB en de berekeningen door Ooghe en Van Wymeersch INFO De berekeningen in deze powerpointpresentatie zijn terug te vinden in

Nadere informatie

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012

Voor het bedrijf. Climasoft nv. Vertegenwoordigd door Dirk Maartens. Financiële planningen. van januari 2010 tot december 2012 Financieel plan Voor het bedrijf Vertegenwoordigd door Dirk Maartens Financiële planningen van januari 2010 tot december 2012 Studie gerealiseerd op 10 januari 2010 door De Heer Deckers op basis van de

Nadere informatie

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016

Jaarrekeninglezen voor non-financials. Ruitenburg University 15 november 2016 Jaarrekeninglezen voor non-financials Ruitenburg University 15 november 2016 Introductie Welkom Voorstelronde sprekers Doel Eerst even dit! Inhoud Waarom een jaarrekening? Onderdelen van de jaarrekening

Nadere informatie

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow

Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Werkkapitaal, Equity cashflow, Entity cashflow en Discretionary Cashflow Er is al heel wat gezegd en geschreven over het onderwerp Cash Flows. Wat ons blijft verbazen is hoe onvolledig deze publicaties

Nadere informatie

Liquiditeit en rendabiliteit hebben betrekking op de verschillende aspecten van de financiële situatie van de onderneming.

Liquiditeit en rendabiliteit hebben betrekking op de verschillende aspecten van de financiële situatie van de onderneming. Ratio's en balanslezen (ontwerp samengesteld door Hendrik Claessens met een aangepast deel van Prof. Herman Van den Brande) De belangrijkste doelstelling van financiële analyse is een duidelijk en overzichtelijk

Nadere informatie

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM

BROUWERIJ LIEFMANS NV Juridische status : Faillissement. Juridische vorm : NV. Wontergemstraat, DENTERGEM BROUWERIJ LIEFMANS NV 0400.228.136 Juridische status : Faillissement Juridische vorm : NV Wontergemstraat, 42 8720 - DENTERGEM NACE code : 11050 - Vervaardiging van bier Het bedrijf komt NIET voor op de

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Beoordelen

Hoofdstuk 6: Beoordelen Hoofdstuk 6: Beoordelen M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H6: Beoordelen Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Rapport Pag. FINANCIËLE INDICATOREN VAN DE HORECA 2015

Rapport Pag. FINANCIËLE INDICATOREN VAN DE HORECA 2015 Rapport 2017 13 Pag. FINANCIËLE INDICATOREN VAN DE HORECA 2015 2017 Guidea - Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca vzw Deze informatie werd met de grootste zorg samengesteld. Guidea, het Kenniscentrum

Nadere informatie

De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0

De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0 5.3.5 Definitie van de ratio's voor ondernemingen Codes die voorkomen in het A. EXPLOITATIE 1. BRUTOVERKOOPMARGE De omzet moet ingevuld zijn (verplichte vermelding) 70 > 0 Bedrijfswinst (-verlies) + 9901

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers Les 3. Begrijp de balans en stuur op kengetallen 1. Winst- en verliesrekening 2. Balans 3. Kasstroomoverzicht 4. Winst en belasting Les 3 Maak

Nadere informatie

DOSSIER N BUDGET/FEDCOM/2015/02 - Annexe 2.4. Balanscentrale. Ondernemingsdossier

DOSSIER N BUDGET/FEDCOM/2015/02 - Annexe 2.4. Balanscentrale. Ondernemingsdossier DOSSIER N BUDGET/FEDCOM/2015/02 - Annexe 2.4 Balanscentrale Ondernemingsdossier Beknopte handleiding Oktober 2008 Inleiding De Balanscentrale van de Nationale Bank van België (NBB) staat in voor de verspreiding

Nadere informatie

4-10-2011. Wat is gezond?

4-10-2011. Wat is gezond? Wat is gezond? 1 Hoe minder schuld, hoe beter het bedrijf ervoor staat akkoord 25% geen mening 0% niet akkoord 75% n=8 Winst maken is voor een bedrijf minder belangrijk dan geld verdienen akkoord 13% niet

Nadere informatie

Eerbied voor het hout en respect voor de mens

Eerbied voor het hout en respect voor de mens Onderstaand treffen we informatie aan over de onderneming Lagae Hout N.V. en cijfergegevens uit de jaarrekeningen van 25, 26 en 27 Op basis van deze informatie gaan we de theorie van de ratioanalyse omzetten

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van:

Tussentijdse rapportage 2016 mrt van: Tussentijdse rapportage 216 mrt van: Tussentijdse rapportage 1 van 16 8-5-216 RESULTAAT IN EURO Ontwikkeling van opbrengsten en kosten Zoals blijkt uit de winst-en-verliesrekening bedraagt het resultaat

Nadere informatie

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A

Syllabus. Leerdoelen voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Syllabus en voor de European Business Competence* Licence, EBC*L Niveau A Modules: Bedrijfsdoelstellingen & kengetallen Financiële administratie Kosten & prijzen Bedrijfsvorm & wetgeving EBC*L International,

Nadere informatie

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016

MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 MKBTR TOPFIT SESSIE HET VERHAAL VAN DE JAARCIJFERS 17 MAART 2016 Wat gaan we doen? Wat zijn je verwachtingen? Stukje theorie Oefencasus Afronding Handel en boekhouding Zo lang er handel wordt gedreven

Nadere informatie

Resultatenrekening: een overzicht van de opbrengsten en de kosten van een bedrijf gedurende een bepaalde periode.

Resultatenrekening: een overzicht van de opbrengsten en de kosten van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Samenvatting door een scholier 1682 woorden 5 april 2004 6,5 34 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent Samenvatting M&O Hoofdstuk 21 21.1 Intern verslag in een eenmanszaak Met behulp van een aantal geprognosticeerde

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST

FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST TOEGEPAST FINANCIËLE ANALYSE VAN DE JAARREKENING TOEGEPAST MIEKE KIMPE CARINE COPPENS Vierde editie Antwerpen Cambridge Financiële analyse van de jaarrekening

Nadere informatie

Toets 3 HAVO 5 g Diagnostische toets 2012

Toets 3 HAVO 5 g  Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Toets 3 HAVO 5 20 12 MO Onderdeel 3.1 Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Diagnostische toets 2012 Uitwerkingen/waardering Voor deze toets zijn maximaal 35 punten te behalen; De

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving

Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving Hoofdstuk 17 Financiële verslaggeving 17.1 Geef van elke uitspraak aan of hij juist of onjuist is. a b c d e f g h i Publicatie van de jaarrekening is verplicht voor alle ondernemingen. Het jaarverslag

Nadere informatie

UITLEG EXAMEN 1E ZIT

UITLEG EXAMEN 1E ZIT UITLEG EXAMEN 1E ZIT 2017-2018 T5 & T6: getallen bij bedragen tijdsindexen en structuurpercentages weg, enkel nog namen en codes Wel deelpunten als getallen en bewerkingen juist zijn 1 E ZIT 2015-2016

Nadere informatie

Marge en rotatie. WVIB Totale Activa ROTA = We kunnen de formule ook anders noteren : WVIB Opbrengsten x Opbrengsten

Marge en rotatie. WVIB Totale Activa ROTA = We kunnen de formule ook anders noteren : WVIB Opbrengsten x Opbrengsten 19 Marge en rotatie De nettorentabiliteit van de ingezette middelen leert ons nog veel meer. Het is een instrument dat het management van een bedrijf enorm kan vooruithelpen in zijn dagdagelijkse activiteiten.

Nadere informatie

Q1 Q2 Q3 Q4. Liquide middelen begin kwartaal 290.000 1.011.500 1.012.000 947.500. Verkopen 1.140.000 880.000 1.020.000 1.435.000

Q1 Q2 Q3 Q4. Liquide middelen begin kwartaal 290.000 1.011.500 1.012.000 947.500. Verkopen 1.140.000 880.000 1.020.000 1.435.000 Uitwerkingen opgaven Brugboek hoofdstuk 20 Opgaven 20.2 t/m 20.4 en 20.7 t/m 20.9 Opgave 20.2 Liquiditeitsbegroting 2013 gesplitst per kwartaal Onderdeel Q1 Q2 Q3 Q4 Liquide middelen begin kwartaal 290.000

Nadere informatie

Analyse van de jaarrekeningen. Bedrijf nr 51: J. Hermans & Co. Prof. W. Missorten Prof. J. Branson

Analyse van de jaarrekeningen. Bedrijf nr 51: J. Hermans & Co. Prof. W. Missorten Prof. J. Branson Analyse van de jaarrekeningen Bedrijf nr 51: J. Hermans & Co Prof. W. Missorten Prof. J. Branson Academiejaar 2001-2002 Algemene bedrijfsinformatie 3 1.1. Bedrijf 3 1.2. Sector 3 1.3. Bestuur 3 2. Horizontale

Nadere informatie

Liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsbegroting 1 Liquiditeitsbegroting Voorspellen inkomsten en uitgaven Periode X, dag, week, maand, jaar Dynamische liquiditeit Staat van herkomst en bestedingen Kasstroomoverzicht Zie het als je eigen bankrekening

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 43 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 belangrijk Solvabiliteitskengetallen: de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen en totaal vermogen 2 3 4 Solvabiliteitskengetallen Er zijn verschillende solvabiliteitskengetallen

Nadere informatie

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00

Omzet in jaar 5 Jaaromzet , , , , ,00 Variabele kosten , , , , ,00 Financieel plan Naam: Adres: Telefoon: Email: michiel decavel bieststraat, 86, 86 8560 WEVELGEM decavele@hotmail.com Overzicht van de omzet Overzicht totale omzet Jaaromzet 187 500,00 187 500,00 187 500,00

Nadere informatie

Handleiding budgettering

Handleiding budgettering Handleiding budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de kans dat die rekenfouten

Nadere informatie

Kennis Bedrijfseconomie

Kennis Bedrijfseconomie Kennis Bedrijfseconomie Kennis Bedrijfseconomie Ad Bakker Opmaak: Sander Pinkse Boekproductie, Amsterdam ISBN 978 90 3724 617 9 2018 uitgeverij Edu Actief b.v. Gehele of gedeeltelijke overneming of reproductie

Nadere informatie

Financiële hefboomwerking

Financiële hefboomwerking 17 Financiële hefboomwerking Waarom gaan ondernemingen dan schulden aan, kan men zich terecht afvragen? Het antwoord ligt bij de kost van het alternatief. Schulden kosten aanzienlijk minder dan. Er werd

Nadere informatie

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Lokaal Financieel Management Praktijkgids INHOUDSOPGAVE I. Wegwijzer Woord vooraf 1 II. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Inleiding 1 II.1.1. Het actief 1. De balans vaste

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44

Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44 Samenvatting Management & Organisatie Boek 2B, Hoofdstuk 41 t/m 44 Samenvatting door een scholier 2184 woorden 5 april 2011 6,7 25 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 41 Regels voor de

Nadere informatie

Stichting Omroep Landgraaf

Stichting Omroep Landgraaf Stichting Omroep Landgraaf T.a.v. Het Bestuur Felix Ruttenstraat 16 6372KV Landgraaf KvK-nummer: 4172374 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 215 Inhoud JAARREKENING Financiële positie JAARSTUKKEN 215 JAARREKENING

Nadere informatie

Hoe kan u het balans management van uw onderneming optimaliseren?

Hoe kan u het balans management van uw onderneming optimaliseren? Company NV Hoe kan u het balans management van uw onderneming optimaliseren? Hasselt 16/10/2013 2013 Deloitte Fiduciaire Contactgegevens Voor inlichtingen met betrekking tot dit document, kunt u terecht

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Wat geeft de liquiditeit van een onderneming aan? De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming aan haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. b. Wat is het verschil

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

Homework. week 4. H5 Liquiditeit. opgave 1. januari februari maart ontvangsten. entree abonnementen subsidie horeca

Homework. week 4. H5 Liquiditeit. opgave 1. januari februari maart ontvangsten. entree abonnementen subsidie horeca H5 Liquiditeit opgave 1 januari februari maart ontvangsten entree abonnementen subsidie horeca 8. 5. 1.35. 75. 8. 1.. 75. 8. 1.5. 75. totaal 2.725. 1.875. 2.375. uitgaven alle kosten rente aflossingen

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van tabellen... Lijst van figuren... Inleiding... HOOFDSTUK 1 FINANCIËLE ANALYSE: INLEIDING... 1

Inhoud. Lijst van tabellen... Lijst van figuren... Inleiding... HOOFDSTUK 1 FINANCIËLE ANALYSE: INLEIDING... 1 Lijst van tabellen... Lijst van figuren... Inleiding... xv xix xxi HOOFDSTUK 1 FINANCIËLE ANALYSE: INLEIDING... 1 1.1. Onderneming, toegevoegde waarde en belanghebbenden... 2 1.2. Rol van de financiële

Nadere informatie

Financieel Management

Financieel Management Financieel Management Beoordeling financieel Financiële kengetallen Activiteitskengetallen Rentabiliteitskengetallen Liquiditeitskengetallen Solvabiliteitskengetallen Productiviteitskengetallen Beleggingskengetallen

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande

Jaarrekening Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg MT 's-gravenzande Jaarrekening 2013 Stichting Vrije Christelijke School Westerlee Galgeweg 57 2671MT Voorblad 0 Inhoud Opdracht 2 Resultaatvergelijk 3 Financiele positie 5 Grondslagen 7 Balans 9 V en W 11 Materiele activa

Nadere informatie

Opsteldatum: 26 oktober 2012 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2014. Telefoonnummer: 31611359232 Email adres: wilco.kraaij@unit4.

Opsteldatum: 26 oktober 2012 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2014. Telefoonnummer: 31611359232 Email adres: wilco.kraaij@unit4. Prognose 213-214 Bedrijfsnaam: Van Driel Aggregaten B V Vestigingsplaats: Veenendaal Opsteldatum: 26 oktober 212 Periode: 1 januari 29 t/m 31 december 214 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Van Driel Aggregaten

Nadere informatie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie Hoofdstuk II Boekhoudtheorie 1. Structuur 2. Basisveronderstellingen a. Entiteitveronderstelling b. Continuïteitsveronderstelling c. Geldwaarde-uitdrukkingsveronderstelling d. Veronderstelling van de historische

Nadere informatie

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES

2009-03-24 DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605. Juridische status : Actief. Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES DISTRIGAZ SA/NV 0476.201.605 Juridische status : Actief Juridische vorm : SA/NV RUE DE L'INDUSTRIE 10 1000 - BRUXELLES NACE code : 35220 - Distributie van gasvormige brandstoffen via leidingen Het bedrijf

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM. 18 mei 2011 - Startersdag Unizo. BAERT Alfred

HARTELIJK WELKOM. 18 mei 2011 - Startersdag Unizo. BAERT Alfred HARTELIJK WELKOM 18 mei 2011 - Startersdag Unizo BAERT Alfred Het ondernemingsplan is een plan dat wordt opgesteld om vooraf het succes van de onderneming in te schatten. (max.20 blz.) Er zijn veel modellen

Nadere informatie

Bijzondere jeugdbijstand

Bijzondere jeugdbijstand Bijzondere jeugdbijstand Financiële analyse 2009-2011 21 januari 2013 adres Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel telefoon 02 553 34 34 fax 02 553 34 35 mail contact@zorginspectie.be web www.zorginspectie.be

Nadere informatie

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse

Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse Proefexamen Financiële Rapportering en Analyse 2017-2018 Theorie 1. De Balanced Scorecard is een raamwerk dat managers toelaat de missie, strategie en doelstellingen van een onderneming te vertalen in

Nadere informatie

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015

Stichting 070Watt Pletterijkade SG Den Haag. KvK-nummer: RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Stichting 070Watt Pletterijkade 15 2515 SG Den Haag KvK-nummer: 60690461 RAPPORT INZAKE DE JAARSTUKKEN 2015 Inhoud ACCOUNTANTSVERSLAG Samenstellingsverklaring Resultaat-analyse Financiële positie JAARSTUKKEN

Nadere informatie

Opsteldatum: 23 mei 2011 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2013. Telefoonnummer: 611358230 Email adres: wilco.kraaij@unit4.

Opsteldatum: 23 mei 2011 Periode: 1 januari 2009 t/m 31 december 2013. Telefoonnummer: 611358230 Email adres: wilco.kraaij@unit4. Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Driel Aggregaten BV Veenendaal Opsteldatum: 23 mei 211 Periode: 1 januari 29 t/m 31 december 213 Bedrijfsnaam: Vestigingsplaats: Driel Aggregaten BV Veenendaal Opsteller:

Nadere informatie

Extra uitleg bij berekeningen budgettering

Extra uitleg bij berekeningen budgettering Extra uitleg bij berekeningen budgettering A. Algemene opmerkingen Bij het budgetteren komen zeer veel berekeningen voor, wat dus een grote kans op rekenfouten met zich meebrengt. Bovendien bestaat de

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 15-05-2014 Bedrijf Adres groesman international amsterdam - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,4 Betalingsscore 7,8

Nadere informatie

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S

FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S FINANCIËLE ANALYSE EN RATIO S 1 CONTACT PARMENTIER GUY MGI BVBA Valkenlaan 31 2900 Schoten Tel: 03/685.40.07 Mail: guy@parmrev.be Guy Parmentier Bedrijfsrevisor Executive professor University of Antwerp

Nadere informatie

Hoeveelheid info in de jaarrekening is wel afhankelijk van de grootte van de onderneming à maximum 1 criterium mag overschreden worden

Hoeveelheid info in de jaarrekening is wel afhankelijk van de grootte van de onderneming à maximum 1 criterium mag overschreden worden INLEIDING Analyse van de jaarrekening is enkel mogelijk als er een gepubliceerde jaarrekening is à vennootschappen met volkomen rechtspersoonlijkheid ongeacht de grootte (NV, BVBA, CVBA) Hoeveelheid info

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk

www.jooplengkeek.nl Hoofdstuk 42 belangrijk www.jooplengkeek.nl belangrijk 1 Liquiditeitskengetallen Current ratio Quick ratio Working capital (werkkapitaal) Cashflow Kengetallen Kengetallen zijn verhoudingsgetallen, ze geven de verhouding aan tussen

Nadere informatie

DE JAARREKENING VAN EEN VERENIGING (STICHTING) DOORGELICHT

DE JAARREKENING VAN EEN VERENIGING (STICHTING) DOORGELICHT DE JAARREKENING VAN EEN VERENIGING (STICHTING) DOORGELICHT DE JAARREKENING VAN EEN VERENIGING (STICHTING) DOORGELICHT inclusief financiële analyse van de jaarrekening van de grote en zeer grote verenigingen

Nadere informatie

Groesman International B.V.

Groesman International B.V. Kredietrapport Rapport datum 22-04-2015 Bedrijf Adres AMSTERDAM - Samenvatting Bedrijfsnaam Vestigingsadres Breitnerlaan 7 Kredietadvies EUR 1.000.000 Score 7,6 Betalingsscore 7,8 Rating Risico Bedrijfsstatus

Nadere informatie

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur

Jaarrekening dec december 2016 Benchmarkperiode 31 dec december om 15:55 uur Jaarrekening 2016 Rapportageperiode 31 dec 2016 31 december 2016 Benchmarkperiode 31 dec 2015 31 december 2015 Printdatum 07-06-2017 om 15:55 uur Voorblad 0 0 Inhoud Algemeen 2 Resultaatvergelijking 3

Nadere informatie

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis

RAPPORT Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee DB Maassluis RAPPORT 21 Stichting Spin for Life Aletta Jacobskade 66 3137 TB Vlaardingen Opgesteld door: Financieel adviesburo Hofman Noordzee 4 3144 DB Maassluis INHOUD JAARVERSLAG Verklaring Resultaat-analyse Financiële

Nadere informatie

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300

Oefenopgave 1. Oefenopgave 1. Crediteuren 600 EV 600. Debiteuren 400. Gebouwen 300 EV. Voorraden 200 Crediteuren. Kas 300 Oefenopgave 1 Oefenopgave 1 Balans 1-1-2001 (x 1.000 euro) Gebouwen 300 EV Voorraden 200 Crediteuren Debiteuren 400 Kas 300 EV 600 Crediteuren 600 300 1200 1200 - Inkopen 600.000 euro (helft rekening,

Nadere informatie

THEMA 10. Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan. 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe?

THEMA 10. Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan. 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe? THEMA 10 Resultaatbeoordeling: inleiding tot balans, resultatenrekening en liquiditeitsplan 0. Introductie: doet de omgeving er iets toe? Heeft de strategie van een onderneming een impact op de overlevingskans

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 HOOFDSTUK 5 Opgave 1 a. Bereken het netto werkkapitaal per 1-4-2018. = Nettowerkkapitaal Voorraad goederen 250.000 Debiteuren 80.000 ING bank 65.000 Kas 5.000 + 400.000 Crediteuren 60.000 Te betalen omzetbel

Nadere informatie

RENTABILITEIT RENTABILITEIT. winst = continuïteit. = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst?

RENTABILITEIT RENTABILITEIT. winst = continuïteit. = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst? KDT Financiele analyse P05.01 1 RENTABILITEIT KDT Financiele analyse P05.01 2 RENTABILITEIT = studie resultatenrekening = maakt onderneming voldoende winst? winst = continuïteit 1 KDT Financiele analyse

Nadere informatie

WERKEN MET GRAYDON BEDRIJFS- EN KREDIETINFORMATIE

WERKEN MET GRAYDON BEDRIJFS- EN KREDIETINFORMATIE WERKEN MET GRAYDON BEDRIJFS- EN KREDIETINFORMATIE 1. Kredietscore Dit is de kredietscore. De kredietscore is het meest eenvoudige adviesmodel van Graydon. Het werkt als volgt: Rood: Niet verantwoord om

Nadere informatie

Hfst 6 : Solvabiliteit

Hfst 6 : Solvabiliteit Hfst 6 : Solvabiliteit De financiële draagkracht op LT wordt bekeken. Belangrijk voor de relatie tussen een onderneming en haar financiële instelling(en). 3 aspecten van solvabiliteit: 1. Statische solvabiliteit:

Nadere informatie

Hoofdstuk II Verticale en Horizontale analyse

Hoofdstuk II Verticale en Horizontale analyse Hoofdstuk II Verticale en Horizontale analyse De compenserende bedragen en exploitatiesubsidies (740) maken deel uit van de Andere bedrijfsopbrengsten (74) en worden in de toelichting gedetailleerd. We

Nadere informatie

de balans en de resultatenrekening

de balans en de resultatenrekening de balans en de resultatenrekening als deel van de jaarrekening Administratief bediende in de boekhouding A BALANS P 6 Resultatenrekening 7 actief Actief Balans Passief 6 Resultatenrekening 7 6 7 zeer

Nadere informatie

Voorwoord... 3 DEEL I ALGEMENE BOEKHOUDING VAN ZIEKENHUIZEN 11

Voorwoord... 3 DEEL I ALGEMENE BOEKHOUDING VAN ZIEKENHUIZEN 11 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 3 DEEL I ALGEMENE BOEKHOUDING VAN ZIEKENHUIZEN 11 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen... 13 A. Wetgeving... 13 B. Toe te passen bepalingen uit de boekhoudwetgeving voor ondernemingen...

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 21 en 22

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 21 en 22 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 21 en 22 Samenvatting door een scholier 1676 woorden 10 september 2004 5,8 20 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent M&O samenvatting H21 Intern verslag

Nadere informatie

Werkgroepopdrachten Bedrijfseconomie DEEL A

Werkgroepopdrachten Bedrijfseconomie DEEL A Werkgroepopdrachten Bedrijfseconomie DEEL A Voorwoord Beste student(e), Voor u liggen de uitwerkingen van de voorgeschreven werkgroepopdrachten (week 1 t/m week 4) voor het vak Bedrijfseconomie. Onthoud

Nadere informatie

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen.

Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Definitie: Eigen vermogen gedeeld door het vreemde vermogen. Jaar kengetal Gemiddelde sector Indicator risicoanalyse inspectie 2016 73,6% 1 Don: ondergrens 3 2015 75% Don: ondergrens 3

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING Inhoud Voorwoord............................................ i DEEL I INLEIDING Hoofdstuk 1. Definitie en grondbeginselen............... 3 A. Definitie.......................................... 3 B. Verantwoording

Nadere informatie

Jaarrekening Test BV 2015

Jaarrekening Test BV 2015 Jaarrekening Test BV 2015 Aan: t.a.v. Test BV De heer Test Teststraat 20 1234 TT Testdorp Pagina 1 van 17 Inhoudsopgave Inhoudsopgave/Voorwoord Pagina 2 Bedrijfsinformatie Pagina 4 Balans: Activa Pagina

Nadere informatie