Holwerd aan Zee herwaardering van het natuurlandschap. Kwelders droogvallend Wad. Wetlands slagen Kwelderverbeterplan SBB.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Holwerd aan Zee herwaardering van het natuurlandschap. Kwelders droogvallend Wad. Wetlands slagen Kwelderverbeterplan SBB."

Transcriptie

1 HOLWERD AAN ZEE Holwerd aan Zee is een plan voor grootschalige gebiedsontwikkeling in Noordoost Fryslân, waar meerdere opgaven en belangen op het gebied van water, natuur, economie, welzijn en recreatie in samen komen. Meest in het oog springend is de doorbraak van de zeedijk, om zo de natuurlijke verbinding tussen Waddenzee en achterland te herstellen. Doelstelling van het plan zijn verbetering van de waterhuishouding, natuurontwikkeling en versterking van de leefbaarheid in de regio door het creëren van omzet en banen. Holwerd aan Zee herwaardering van het natuurlandschap Vaargeul Kwelders droogvallend Wad Pier Wetlands slagen Kwelderverbeterplan SBB Buitenhaven Brede groene Multifunctionele dijk Stormvloedkering slagen van landwinning Hotel Broedeiland Dijkhuisje ecodiversiteit Handhaven Zwemplas Terpen in relatie met water beleving getijden Broedeiland ecodiversiteit Grândyk Landschapskunst Bestemmingsverkeer vakantiewoningen Langzaamverkeersroute Holwerd buitendijks Heechhout brug fietsen en voetgangers Rondweg zuid oost Toekomstig Boulevard Bezoekerscentrum langs kweldergroen en wetlands verblijfsgebied bestaand gebouw Centrum Holwerd Recreatieve trekkers Voorzieningen Inbreiden/ restaureren Culturele dragers Boulevard langzaam verkeersroute 1 Brug en sluis Entree van Holwerd 70 Wachtsteiger Vaarroute Fries Boezempeil IJsbaan Haniastate Met rondom recreatie ADEMA ARCHITECTEN A :5000 A Het plan omvat in essentie de volgende noodzakelijke ingrepen (van de Wadden richting achterland): Toegangsgeul vanaf het Wad door de kwelder. Een dijkdoorbraak ( met stormvloedkering of spuisluis). Een nieuwe multifunctionele groene Deltadijk. Nieuw gemaal Wetterskip Fryslân, opwaarderen aanvoerkanaal (Holwerter Feart). Buffermeer met getijdenwerking (spoelfunctie vaargeul Ameland). Natuurontwikkeling: kwelderverbetering, vismigratie, binnendijkse hoogwatervluchtplaatsen, slikkige oevers, broedeilandjes etc. Economische ontwikkeling: opwaarderen pier, hotel, strand, bungalowpark, haven, boulevard.

2 Een doorbraak voor mens en natuur De doorbraak kan worden uitgevoerd in combinatie met de voorgenomen aanleg van een nieuw gemaal om de Friese boezem te ontlasten. De Holwerter Feart wordt verbreed om aan de doelstellingen van de KRW te kunnen voldoen. De doorbraak is er niet alleen voor het waterbeheer, maar geeft ook mens en natuur de mogelijkheid om tussen Wad naar vasteland te verplaatsen. Effecten De nieuwe mogelijkheden voor het waterbeheer leveren een belangrijke bijdrage aan de opgaven voor klimaatadaptatie, zeespiegelstijging en waterveiligheid. Er wordt invulling gegeven aan de opgaven uit het Deltaprogramma en van de waterschappen om samen met bewoners te werken aan oplossingen voor waterveiligheid. De aanpassing van de Holwerder Feart en de aanleg van het gemaal worden ingezet voor het tegengaan van bodemverzilting in de omgeving door met zoet water te spoelen. Holwerd aan Zee draagt bijvoorbeeld bij door een verbetering van de waterkwaliteit, omdat de baggerwerkzaamheden in het gebied verminderen (KRW-maatregel).

3 Herstel van oorspronkelijke waarden Natuurontwikkeling is een belangrijke pijler in het plan. De ontwikkeling biedt unieke kansen voor behoud en versterking van bestaande natuur, evenals de ontwikkeling van bijzondere nieuwe natuur. Door de grote hoeveelheid passanten is de natuur nu deels verstoord, dit maakt het gebied echter uiterst geschikt als educatief centrum, waarbij natuurbeleving vanaf de dijk mogelijk wordt. Natura 2000 gebied Holwerd Effecten Door de aanleg van een valmeer achter de doorbraak ontstaat een brakke zone met uitstekende mogelijkheden voor vismigratie. Via de doorgetrokken Holwerter Feart kunnen trekvissen (o.a. de paling) en andere soorten de paaiplekken in het achterland bereiken. De doorbraak creëert een nieuwe zoet-zoutwater overgang met bijzondere kansen voor herstel en versterking van unieke natuurwaarden. Het project voorziet in verbetering van de kwelders, de aanleg van binnendijkse hoogwatervluchtplaatsen voor wadvogels en de aanleg van slikkige oevers en broedeilandjes. Het verbreden van de Holwerter Feart biedt ruimte voor aanleg van natuurvriendelijke oevers. De dijk, die nu een geasfalteerde barrière vormt, wordt deels omgezet in een groene dijk met de grond uit het buffermeer. Een multifunctionele groene dijk, zodat de dijk verblijfsgebied wordt om de nieuwe natuur buiten- en binnendijks te observeren en te beleven. Op de dijk kan ook aandacht worden besteed aan voorlichting en educatie op het gebied van natuur, klimaatadaptatie en het opwekken van duurzame energie.

4 Waddenpoort Holwerd Naast het herstel van natuurlijke processen in de waterhuishouding en natuur, speelt ook het recreatief medegebruik een belangrijke rol in het project Holwerd aan Zee. Het heeft niet alleen positieve effecten voor het dorp zelf, maar voor de recreatievoorziening in de gehele provincie. De afstanden tussen bijvoorbeeld Lauwersoog, Harlingen en de Afsluitdijk zijn nu te groot. Een knooppunt in Holwerd zorgt voor een fijnmaziger recreatief netwerk. Holwerd aan Zee vormt een nieuw attractiepunt in het recreatienetwerk van Friesland en verbindt de bestaande netwerken beter aan elkaar. Dit zal de gebruiksmogelijkheden van het totale recreatieve netwerk vergroten. Effecten De nieuwe vaarverbinding tussen de Waddeneilanden en de Friese Meren, vormt de nog ontbrekende schakel in het totale routenetwerk. Een fijnmaziger netwerk zorgt voor een groter toegankelijkheid (de huidige afstanden zijn voor veel mensen te lang) en versterkt de belevingsmogelijkheden van deze gebieden. De nieuwe verbinding sluit naadloos aan op de het Vaarcircuit Om de Noord (in voorbereiding) die het mogelijk maakt om binnendoor van Groningen naar Duitsland en Denemarken (en terug) te varen, waardoor ook de Duitse en Deense toerist aangetrokken wordt. Ook wordt de verbinding gelegd met eerdere projecten als Lits Lauwersmeerroute, Elfstedenvaarroute en Súd Ie compleet. Door het project Holwerd aan Zee komt Leeuwarden centraal in Fryslân te liggen en zal de stad meer bezoekers trekken. Door het verbinden van Holwerd met de vaarroute langs o.a. Dokkum en Burdaard wordt Leeuwarden een sterker knooppunt in het netwerk.

5 Recreatienetwerk Lauwersoog Leeuwarden Harlingen Hoofdvaarnetwerk Waddenzee Vaarnetwerk Waddenzee Hoofdvaarnetwerk Fryslan Holwerd aan Zee Wandelroute langs Waddenkust Door het realiseren van een jachthaven en een strand ontstaat nieuwe allure met uiteenlopende mogelijkheden voor waterrecreatie voor jong en oud. Dit draagt tevens bij aan het oplossen van een tekort aan recreatieve aanlegplaatsen in de regio. De nieuwe haven vormt tevens een extra vluchthaven voor waterrecreanten die moeten uitwijken voor weer of getij. Dit sluit aan bij het actieplan convenant vaarwegen. Daarnaast is er ruimte voor verblijfsaccommodatie in de vorm van recreatiewoningen en een waddenhotel. Uiteraard passend in het kwelderlandschap. Ook de overtocht naar Ameland mag niet worden vergeten. Het project Holwerd aan Zee biedt aanknopingspunten om de pier om te vormen van verkeersroute tot een aantrekkelijk transferium met verblijfs- en belevingsmogelijkheden.

6 Impuls voor de regio De dorpskern van Holwerd komt weer terug aan het water te liggen en de robuuste Holwerter Toer wordt als lichtbaken in ere hersteld. Hierdoor krijgt Holwerd een nieuw gezicht aan de zee met een prachtige boulevard aan het water. Daarnaast biedt het plan volop ruimte aan nieuwe recreatieve overnachtingsplekken. De kwalitatieve impuls biedt talloze recreatieve mogelijkheden, waarvan de bestaande dorpskern van Holwerd kan mee profiteren. Zo zorgt Holwerd aan Zee voor meer omzet en banen in de regio. Holwerd aan Zee brengt de Wadden en het achterland letterlijk en figuurlijk ook dichter bij elkaar. Het project biedt aanknopingspunten om de pier om te vormen van verkeersroute tot aantrekkelijk toeristisch verblijf- en overstappunt. Door een toename van het recreatief aanbod wordt het interessanter voor bezoekers om tussen Ameland en vaste wal te hoppen. Effecten De realisatie van Holwerd aan Zee brengt (los van de realisatie van het plan zelf) nieuwe permanente banen in de recreatiesector, visserij, boot-reparaties e.a. met zich mee. Uit de MKBA blijkt dat uitbreiding van de verblijfsrecreatie een positieve spin-off heeft voor het voorzieningenniveau (middenstand). Voor de landbouwsector ontstaan nieuwe unieke mogelijkheden voor zilte teelten (zeewierkwekerij, schaaldieren) en agrotoerisme. De impuls aan Holwerd zorgt voor waardevermeerdering en een betere verkoopbaarheid van onroerend goed in de regio. Zo worden verpaupering en verlies monumentale en historisch waardevolle panden in Holwerd en omgeving tegen gegaan. Door bovenstaande punten heeft het project een zeer positieve invloed op de leefbaarheid in de regio. Het project kan een belangrijke bijdragen leveren aan het bevaarbaar houden van de vaarroute naar Ameland (minder baggeren).

7 Kansen Holwerd aan Zee sluit aan op diverse lopende projecten en opgaven, zoals de ontsluiting van het UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, Culturele hoofdstad 2018, World Expo Rotterdam 2025 en talloze educatieve programma s. Door de versterking van de natuur en de unieke ontsluitingsmogelijkheden van het plangebied ontstaan uitgelezen kansen voor natuurbeleving en educatieve doeleinden. Holwerd aan Zee een project om mee geassocieerd te willen worden omdat het beantwoordt aan alle actuele opgaven in het gebied: klimaatadaptatie, waterveiligheid, krimp, Europese kaderrichtlijnen water, biodiversiteit en duurzaamheid. Potenties Holwerd aan zee vormt een herkenbare en logische toegangspoort van het nu nog nauwelijks beleefbare Unesco Werelderfgoed. Holwerd is één van de 7 Sense of Place projecten uit het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad Bekende landschapsarchitecten en -kunstenaars krijgen een rol. De ontwikkeling sluit naadloos aan bij het thema Currents/transition of Delta`s van de World Expo Rotterdam 2025 en kan als voorbeeld dienen voor complexe Delta vraagstukken. Er wordt een centrum voor educatieve, recreatieve en toeristische waddenexpertise voor jong en oud voorzien op de belevingsdijk. Het educatief centrum kan tevens dienst doen als vertrekpunt van Wadlooptochten, natuuren cultuurhistorische tochten en diverse fietsroutes. Associatie met het project is met name voor ondernemers uit de Topsector Water en onderwijs- en kennisinstellingen interessant.

8 Meerwaarde is meer dan de som der delen Burgerparticipatie Holwerd aan Zee is een innovatief en uniek project. Het is een schoolvoorbeeld van de moderne participatiemaatschappij. Inwoners uit Holwerd hebben een stichting opgericht bestaande uit leden van dorpsbelang en (agrarische) dorpsondernemers. Zij kennen de regio en mogelijkheden in het gebied als geen ander en werken aan hun eigen toekomstperspectief. Het project onderscheid zich door een bottom-up benadering en een concentratie van een groot aantal belangen op een natuurlijke locatie. Resultaat is een integrale gebiedsontwikkeling waarin de diverse onderdelen elkaar versterken en waarvan de gehele regio profiteert. Breed gedragen De Stichting Holwerd aan Zee heeft bestuurders en stakeholders al in een vroegtijdig stadium bij de planvorming betrokken om de plannen te toetsen, af te stemmen en te verbeteren. De basis van het project is gelegd door alle goede elementen uit de eerdere opgestelde plannen en visies te bundelen. Door deze integrale en interactieve aanpak is in een mum van tijd een gedegen en uitvoeringsgericht plan ontstaan met een breed en sterk draagvlak. Kosten-baten analyse De integrale meerwaarde komt duidelijk naar voren uit de maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) voor Holwerd aan Zee. Om een goed en gedegen beeld te krijgen van de mogelijke bandbreedte van de resultaten zijn zowel de kosten als baten van verschillende varianten van (combinaties van) maatregelen doorgerekend. Uit de berekeningen blijkt dat het project Holwerd aan Zee goede kansen heeft om maatschappelijke meerwaarde te genereren. De baten voortkomend uit besparing op baggerkosten vormen een belangrijke pijler voor een positief saldo. Daarnaast vormen de omvang van de verblijfsrecreatie en beperking van de projectkosten belangrijke parameters. Daarbij blijkt een groei van de verblijfsrecreatie tevens een flinke spin-off te hebben op het welzijn; een schot in de roos voor deze krimpregio! Colofon Stichting Holwerd aan Zee Rho adviseurs voor leefruimte

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Met Holwerd aan Zee hebben de bewoners van Holwerd het initiatief genomen om de economie en de leefbaarheid van het dorp en Noordoost Fryslân een impuls te geven. Kern van het plan

Nadere informatie

Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân

Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân HOE HET WAS OOIT HANDELSDORP AAN ZEE Toen KRIMP Leegstand Verpaupering Vele plannen volgden Niets doen kost binnen 2 decennia 23 miljoen waardedaling

Nadere informatie

Even voorstellen: Werkgroep Holwerd aan Zee. -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd

Even voorstellen: Werkgroep Holwerd aan Zee. -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd Even voorstellen: De werkgroep Holwerd aan Zee -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd -Theo Broersma Stichting Holwerd aan Zee Lid dorpsbelang NVWA Lid Plâttelandsprojecten

Nadere informatie

Holwerd aan Zee MKBA. Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok. Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans

Holwerd aan Zee MKBA. Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok. Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans Holwerd aan Zee MKBA Jeroen Stegeman Elisabeth Ruijgrok Zicht op Howerd vanaf het Wad door Dolly Leemans Maatschappelijke Kosten Baten Analyse MKBA is een vergelijking van de welvaarts- en welzijnseffecten

Nadere informatie

Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee

Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee Hessel Hiddema Voorzitter Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd Theo Broersma Penningmeester Stichting Holwerd aan Zee NVWA

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014 OPSTELLER VOORSTEL: J. Zijlstra AFDELING: ONTW - VRO Econom. en Grondzaken PORTEFEUILLEHOUDER: Albert van der Ploeg Agendapunt: No. /2014

Nadere informatie

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp MIRT-onderzoek Holwerd aan Zee Donderdag 12 mei 2016 Provinciehuis, Leeuwarden Inhoud van het verslag Expertmeeting

Nadere informatie

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland

REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland 310 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame:WADDENBAAI Projectnaam: Waddenbaai Datum:3 september 2018 Bestuurlijke opdrachtgever: Edo Kooiman Ambtelijke opdrachtnemer/projectleider: Hans

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

Studieopdrachten Deltaprogramma

Studieopdrachten Deltaprogramma Deltaprogramma Ontwerp een brede groene dijk met aansluitend kwelders, wat zijn de randvoorwaarden? Is gras de ultieme dijkbekleding voor een brede groene dijk (ecologisch en civiel techn.) Welke functies

Nadere informatie

Project van onderop!

Project van onderop! Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân werkgroep Hessel Hiddema Agrarisch ondernemer Dorpsbelang Holwerd Stichting Holwerd aan Zee Theo Broersma NVWA Dorpsbelang Holwerd Stichting Holwerd

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Structuurvisie Middengebied Noordwijk

Structuurvisie Middengebied Noordwijk Structuurvisie Middengebied Noordwijk Deze folder is een korte samenvatting van de structuurvisie Middengebied Noordwijk, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april 2005. De zone van het oorspronkelijke

Nadere informatie

Deltanetwerk, 29 november 2012

Deltanetwerk, 29 november 2012 Deltanetwerk, 29 november 2012 Kust- en Deltaontwikkeling in Zuid-Holland Mr. A.M. Kleij MPA Programmadirecteur provincie Zuid-Holland De Zuidvleugel Integrale visie gebiedsontwikkeling Integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Regionale Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DRZN. 2009/431 23 maart 2009 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Holwerd aan Zee

Haalbaarheidsonderzoek Holwerd aan Zee Haalbaarheidsonderzoek Holwerd aan Zee 1 1. Inleiding Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 In opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) en het Deltaprogramma Waddengebied is DLG gevraagd een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Economische impuls voor Noord-Nederland. Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA

Economische impuls voor Noord-Nederland. Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA Economische impuls voor Noord-Nederland Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA De Nieuwe Afsluitdijk Samen met: - Rijkswaterstaat - Ministerie I&M - maatschappelijk middenveld

Nadere informatie

Resultaten inventarisatie onderzoek 139 mensen hebben de enquête ingevuld, dit is onderverdeeld in 64 van de 150 huishoudens.

Resultaten inventarisatie onderzoek 139 mensen hebben de enquête ingevuld, dit is onderverdeeld in 64 van de 150 huishoudens. Resultaten inventarisatie onderzoek 139 mensen hebben de enquête ingevuld, dit is onderverdeeld in 64 van de 150 huishoudens. Naam Er hebben 42 personen een naam ingevuld, deze namen worden in dit rapport

Nadere informatie

I W A D D E N R O U T E S

I W A D D E N R O U T E S I WADDENROUTES Een van de belangrijkste aspecten om een gebied te ontwikkelen en de toestroom van toeristen en recreanten naar de regio te vergroten, is de bereikbaarheid van het gebied. Hierbij gaat het

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer

Grenzen verleggen in het Waddengebied. Maarten Hajer Grenzen verleggen in het Waddengebied Maarten Hajer De Waddenzee versterken: ja, maar hoe? 2 Waar J.C. Bloem niet geldt 3 En dan: wat is natuur nog in dit land? Waddenzee van (inter)nationaal belang Grootste

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

Addendum projectplan Súd Ie

Addendum projectplan Súd Ie Addendum projectplan Súd Ie 1 Inleiding Door gemeente Dongeradeel, provinsje Fryslân en Wetterskip Fryslân is de afgelopen jaren gewerkt aan een integraal plan voor de Súd Ie. Dit plan beoogt het weer

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer

Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Inrichtingsproject en proeftuin peilbeheer Wat zijn effecten van een ander peil op: - veiligheid van de dijk en achterland - waterkwantiteit, waterkwaliteit, kwel en leefomgeving Hoe In- en uitlaat middels

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij

Informatiebijeenkomst Getij Grevelingen 11 oktober Getij Grevelingen. Waarom herstel beperkt getij Getij Grevelingen Waarom herstel beperkt getij We willen in de Grevelingen de waterkwaliteit verbeteren door beperkt getij terug te brengen. Dat is goed nieuws voor de onderwaternatuur en geeft ook mogelijkheden

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VISIE KORNWERDERZAND. Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter

RUIMTELIJKE VISIE KORNWERDERZAND. Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter RUIMTELIJKE VISIE KORNWERDERZAND Feddes/Olthof landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter STAKEHOLDERS 24 APRIL 2014 1. IDENTITEIT KORNWERDERZAND DE AFSLUITDIJK IN HET WATERLANDSCHAP haaks

Nadere informatie

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp Golfbaan Kerkehout Schetsontwerp Golfbaan kerkehout Schetsontwerp Opdrachtgever Leidschendamse Golfvereniging In samenwerking met Grontmij en Alan Rijks Locatie Kerkehout, Zuid Holland Soort project schetsontwerp

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

BIJLAGEN ALGEMEEN. Bijlagen van het verkennend onderzoek naar de te realiseren jachthavenvoorzieningen in het project Holwerd aan Zee.

BIJLAGEN ALGEMEEN. Bijlagen van het verkennend onderzoek naar de te realiseren jachthavenvoorzieningen in het project Holwerd aan Zee. BIJLAGEN ALGEMEEN Bijlagen van het verkennend onderzoek naar de te realiseren jachthavenvoorzieningen in het project Holwerd aan Zee. Je kunt de dijk niet doorbreken door alleen maar naar het water te

Nadere informatie

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied

Deltaprogramma Waddengebied. Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Deltaprogramma Waddengebied Deltaprogramma 2012 Probleemanalyse Waddengebied Colofon Deltaprogramma Waddengebied Nieuwe Uitleg 1 Den Haag PROBLEEMANALYSE DELTAPROGRAMMA WADDEN Datum 10 augustus 2011 Status

Nadere informatie

P R O J E C T G R O E P W I E R U M

P R O J E C T G R O E P W I E R U M Doel nieuwsbrief Wie, wat, waar? De projectgroep Sense of Place Anna-Maaike v.d. Weide Terugblik Wat is er gebeurd na de schetsschuit Resultaten enquête Vooruitblik Link naar media INHOUDSOPGAVE WIE, WAT,

Nadere informatie

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014

ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor onderzoeksopdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners)

i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) i.s.m. Toekomstvisie Kraaijenbergse Plassen 18-09-2017 Erik van Nuland (Van Nuland & Partners) Aanleiding visie De ambitie 'Toeristische Poort naar de regio Land van Cuijk Wat is het eindplaatje van de

Nadere informatie

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract

BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract BIJLAGE Nadere toelichting op de projecten die meegaan in het Rijkscontract Deze bijlage geeft een overzicht van de projecten waar DNA aan werkt. Op de website www.deafsluitdijk.nl is meer informatie te

Nadere informatie

Vissen in het beleid. Een nieuwe impuls voor de waterkwaliteitstaak. Willem Rol Algemeen Bestuur

Vissen in het beleid. Een nieuwe impuls voor de waterkwaliteitstaak. Willem Rol Algemeen Bestuur Vissen in het beleid Een nieuwe impuls voor de waterkwaliteitstaak Willem Rol Algemeen Bestuur genda HHNK Huidige situatie Vissenbeleid Hoofdlijnen Potenties voor planten en biodiversiteit Behoud van brak

Nadere informatie

Waddenwerken Afsluitdijk >>>

Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk project Marktverkenning Afsluitdijk locatie Afsluitdijk ontwerpers Jonas Strous Peter de Ruyter Hilke Floris Remco Rolvink Jorrit Noordhuizen partners

Nadere informatie

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig - Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig en sociaal - Een van de 7 dorpen in de gemeente Ten

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

paspoort Veerse meer

paspoort Veerse meer paspoort Veerse meer 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd en elkaar

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten Sytske Raap Stelling 1 Krimp is een probleem Stelling 2 De aanpak van krimp kost veel geld Stelling 3 Gemeenten moeten regierol op zich nemen om burgers te bewegen

Nadere informatie

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Wadden UNESCO Werelderfgoed De mens aan de kust Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Presentatie in de serie Waddenkust Forum St. Nicolaaskerk, Blije, 21 november

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie

Op weg naar een Watervisie Lauwersmeer (tussenbalans) Presentatie van de. keuze van uit te werken scenario s/beheersvarianten. 14/15 april 2005 BOWL

Op weg naar een Watervisie Lauwersmeer (tussenbalans) Presentatie van de. keuze van uit te werken scenario s/beheersvarianten. 14/15 april 2005 BOWL Op weg naar een Watervisie Lauwersmeer (tussenbalans) Presentatie van de keuze van uit te werken scenario s/beheersvarianten 14/15 april 2005 BOWL Waarom een watervisie? Toekomstig waterbeheer Lauwersmeer.

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Plantoelichting en tekeningen kanoroute Wiericke - Reeuwijkse Plassen

Plantoelichting en tekeningen kanoroute Wiericke - Reeuwijkse Plassen Gebiedsdeal Reeuwijkse Plassen en Veenweiden mei 2018 Plantoelichting en tekeningen kanoroute Wiericke - Reeuwijkse Plassen Van Hees tuin- en landschapsarchitectuur in opdracht van Stichting VEEN Stichting

Nadere informatie

TU Delft Nijhuis & Pouderoijen

TU Delft Nijhuis & Pouderoijen TU Delft Nijhuis & Pouderoijen Inleiding 1. Het gebied 2. Het onderzoek 3. Gaming voor Gebiedsontwikkeling 4. De Resultaten 5. De Conclusies 1. De Zuidwestelijke Delta: de vormende kracht van water, sedimentatie

Nadere informatie

Wadden in tijden van Klimaatverandering

Wadden in tijden van Klimaatverandering Wadden in tijden van Klimaatverandering Lezingen serie Waddenacademie Volksuniversiteit Fryslan 18 maart 2015 Leeuwarden Pier Vellinga Universiteit Wageningen en Vrije Universiteit Amsterdam, Voorzitter

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Natuur en Landschap

Gebiedsontwikkeling Natuur en Landschap Gebiedsontwikkeling Natuur en Landschap Discussienota 1. Inleiding In het coalitieakkoord 2014-2018 wordt op pagina 2 de ambitie uitgesproken om de natuur, het landschap en recreatie goed te benutten:

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015 Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015 Projectnota Zuidelijk Westerkwartier 17-03-2015 1 Inhoud 1.! Inleiding...

Nadere informatie

Frame: Algemene regionale opgaven GROEN-BLAUW RAAMWERK

Frame: Algemene regionale opgaven GROEN-BLAUW RAAMWERK 542 REGIONAAL AMBITIEDOCUMENT Kop van Noord-Holland Frame: Algemene regionale opgaven GROEN-BLAUW RAAMWERK Projectnaam: Versterking vaarroutenetwerk Kop van Noord-Holland, knooppunt Kolhorn Datum: 14 september

Nadere informatie

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk Werken aan een waterveilig Nederland Project Afsluitdijk 80 jaar De Afsluitdijk beschermt Nederland al meer dan tachtig jaar tegen de zee. De dijk voldoet niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Nadere informatie

G r o e n d o o r r o o d. groen ROOD ROOD

G r o e n d o o r r o o d. groen ROOD ROOD G r o e n d o o r r o o d groen ROOD ROOD Inleiding De ruimtelijke vraagstukken in ons land veranderen van aard. Ze worden integraler, complexer en vragen om innovatieve oplossingen. Het gaat niet langer

Nadere informatie

Westflank Haarlemmermeer

Westflank Haarlemmermeer Nota Ruimte budget 48 miljoen euro Planoppervlak 1500 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Westflank Haarlemmermeer Westflank Haarlemmermeer is een Randstad Urgent - project.

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD. Betreft: Reactie visies Afsluitdijk

Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD. Betreft: Reactie visies Afsluitdijk Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD Harlingen, 27 februari 2009 Betreft: Reactie visies Afsluitdijk Kenmerk: AW/09014 Geacht projectteam Afsluitdijk,

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

# 3. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door:

# 3. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is mogelijk gemaakt door: Noord # 3 Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten Deze uitgave is mogelijk gemaakt door: Met medewerking van: Mei 2015 wvl0515lv054 Foto: Harry van Reeken Inhoud

Nadere informatie

ZOUTKAMP IN PERSPECTIEF Uittreksel. Stichting Historische Visserij Zoutkamp A d e m a A r c h i t e c t e n

ZOUTKAMP IN PERSPECTIEF Uittreksel. Stichting Historische Visserij Zoutkamp A d e m a A r c h i t e c t e n ZOUTKAMP IN PERSPECTIEF Uittreksel De overheden zijn bezig met visievorming voor gebiedsontwikkeling Lauwersoog/ Lauwersmeer Proloog ( kader voor Lauwersoog ) Koers op Lauwersmeer ( ontwikkelingskader

Nadere informatie

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM WIERUM IS LICHT VANGEN WIERUM IS GETIJDE VANGEN WIERUM IS RUIMTE VANGEN Het project de Kromme Horne is een landschappelijk element bestaande uit een 550 meter lange

Nadere informatie

De Toekomst van de Afsluitdijk

De Toekomst van de Afsluitdijk De Toekomst van de Afsluitdijk Hoe breed wordt de Afsluitdijk in de toekomst? Yolande van der Meulen Projectdirecteur Symposium De Brede Dijk Startpunt Afsluitdijk Cornelis Lely 1886 Zuiderzeevereniging

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Onderwerp: Dijkconcepten Harlingen Westerzeedijkgebied

Onderwerp: Dijkconcepten Harlingen Westerzeedijkgebied Memo Aan: Werkgroep Ontwikkeling Westerzeedijkgebied Datum: 03.09.2014 Van: Dienst Landelijk Gebied Aantal pg: 6 Onderwerp: Dijkconcepten Harlingen Westerzeedijkgebied Inleiding De ambitie is om een plan

Nadere informatie

Maritiem Kwartier Delfzijl

Maritiem Kwartier Delfzijl Maritiem Kwartier Delfzijl 31.08.2007 25 om zich te profileren moeten aan het Maritiem Kwartier ook unieke functies worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld buitendijkse- en havenwoningen, een waterluchthaven,

Nadere informatie

Beweegbare fiets- en voetgangersbrug

Beweegbare fiets- en voetgangersbrug Beweegbare fiets- en voetgangersbrug Landschappelijke en Cultuurhistorische waarde van de Harddraversdijk definitief revisie 2.0 21 oktober 2016 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 1.1 Onderbouwing waarde

Nadere informatie

Opgemaakt door Lija van Vliet en André Oldenkamp. Aantal pagina's 5

Opgemaakt door Lija van Vliet en André Oldenkamp. Aantal pagina's 5 Verslag Datum verslag Datum bespreking 24 augustus 2011 Vergadering Friese case WgIV Opgemaakt door Lija van Vliet en André Oldenkamp Aantal pagina's 5 De Friese Case op de zeilboot: 24/8 2011 Aanwezigen:

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

3. het betreffende specifieke beoordelingskader, zoals opgenomen in hoofdstuk 2 van dit Openstellingsbesluit.

3. het betreffende specifieke beoordelingskader, zoals opgenomen in hoofdstuk 2 van dit Openstellingsbesluit. Openstellingsbesluit van het dagelijks bestuur van het Waddenfonds van 30 april 2015, kenmerk 2015 / nr. 02, houdende nadere regels met betrekking tot de openstelling van een aanvraagperiode en de vaststelling

Nadere informatie

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk Werken aan een waterveilig Nederland Project Afsluitdijk 80 jaar De Afsluitdijk beschermt Nederland al meer dan tachtig jaar tegen de zee. De dijk voldoet niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Nadere informatie

DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT

DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT Dag van de Dijkzone: een kort verslag Op 21 mei 2014 organiseerden Programma naar een Rijke Waddenzee, Deltaprogramma Waddengebied en de Projectoverstijgende

Nadere informatie

Bjusterbaarlik recreëren. Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl

Bjusterbaarlik recreëren. Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl Bjusterbaarlik recreëren Recreëren in de Waadhoeke, in bjusterbaarlike belevenis. waadhoeke-resort.nl Op de oude zee, achter de dijk, ligt het land van Noordwest Friesland Lang geleden was Noordwest Friesland

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Living Lab

Onderzoeksprogramma Living Lab Holwerd aan Zee, Proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust Onderzoeksprogramma Living Lab (Versie oktober 2018) Opmerkingen vooraf Onderzoeksthema s binnen dit onderzoeksprogramma zijn vaak aan

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

Monitor 2017 prestatieoverzicht. Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân

Monitor 2017 prestatieoverzicht. Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân. Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân Monitor prestatieoverzicht Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân Kenniswerkplaats Noordoost Fryslân 1-2- Kenniswerkplaats prestatieoverzicht Voor u ligt de Monitor prestatieoverzicht Kenniswerkplaats Noordoost

Nadere informatie

Economische belang doortrekking A15

Economische belang doortrekking A15 Economische belang doortrekking A15 Drs. Paul Bleumink Managing Partner 6 september 2010 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Mobiel : 06 535 63 101 Fax :

Nadere informatie

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Het Groene Hart mooi dichtbij ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Groene Hart mooi dichtbij Een recreatievisie voor het Groene Hart Voor recreatie buitenshuis wil

Nadere informatie

Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee 2014-2018

Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee 2014-2018 Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee 2014-2018 Onze aanpak in vogelvlucht! NWEA, 10 maart 2014, Utrecht Leden Loodsteam: Bert ter Avest en Philip Drontmann 1 Natuur en recreatie belangen raken elkaar Deelnemers:

Nadere informatie

Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid.

Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid. Visie werkgroep recreatie en toerisme, economie en veiligheid. Aanleiding: Toekomstvisie Oostflakkee 2030 In oktober 2007 is de voormalige gemeente Oostflakkee gestart met de ontwikkeling van een Toekomstvisie

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

VERSLAG BESTUURDERSCONFERENTIE ROTTE RIJN VLIET 25 MEI 2016

VERSLAG BESTUURDERSCONFERENTIE ROTTE RIJN VLIET 25 MEI 2016 VERSLAG BESTUURDERSCONFERENTIE ROTTE RIJN VLIET 25 MEI 2016 Locatie: MRDH te Den Haag Aanwezig: Han Weber (PZH), Alexander van Steenderen (dagvz, MRDH), Robin Paalvast (Zoetermeer), Kees van Velzen (Alphen

Nadere informatie

Economische belang doortrekking A15 -concept-

Economische belang doortrekking A15 -concept- Economische belang doortrekking A15 -concept- Drs. Paul Bleumink Managing Partner 27 augustus 2010 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Mobiel : 06 535 63

Nadere informatie

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel

Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel Waterways for Growtn *TJ7V Ettlltten Gebiedsontwikkelingsplan Vaarverbinding Erica Ter Apel De Veenvaart, Kanaal met een verhaal Spreker: Oennis van Heteren Datum: 14 januari 2013! i Ca O land r \ 4 Aanleiding

Nadere informatie

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject

Waterdunen. Waterdunen is een groot recreatienatuurproject De aanleg Waterdunen Waterdunen is een groot recreatienatuurproject in West Zeeuws- Vlaanderen. Het geeft de regio de kans om de leefbaarheid op de lange termijn te waarborgen. Dit gebeurt door te investeren

Nadere informatie