Studieopdrachten Deltaprogramma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studieopdrachten Deltaprogramma"

Transcriptie

1

2 Deltaprogramma Ontwerp een brede groene dijk met aansluitend kwelders, wat zijn de randvoorwaarden? Is gras de ultieme dijkbekleding voor een brede groene dijk (ecologisch en civiel techn.) Welke functies en voorzieningen passen nu en straks bij HaZ op/in/bij/over/achter/ de multifunctionele zeedijk? Welke innovatieve ontwikkelingen (waterbouw) kunnen worden benut voor de opening in de dijk? Wat zijn de voordelen (financieel, ecologisch, duurzame energie, recreatievaart, beleefbaarheid)? Beschrijf het proces van een internationale prijsvraag om tot de meest innovatieve oplossingen te komen voor Holwerd aan Zee. Breng de koppelkansen van Rotterdam2025 (Wereld Tentoonstelling 2025) in beeld. Breng voor de komende 10 jaar in beeld wat de grote infrastructurele werken zijn in Fryslân en Groningen (aanleg wegen, viaducten, etc. i.r.t. benutten zand, klei en slib).

3 Natuur Welke vogelsoorten zouden binnendijks kunnen broeden en hoe zien broedeilanden er voor die soorten uit? (referentiemateriaal, artist impressions etc) Hoe kunnen kansen van een zoet-zoutovergang maximaal worden benut? Hoe kan baggerslib worden benut in een Circular Economy? Hoe kunnen verbindingen worden gelegd / koppelkansen met de Vismigratierivier van De Nieuwe Afsluitdijk (DNA)? Wat kan HaZ leren van het Marconi project in Delfzijl? Op welke manier zouden lokale vogelwacht verenigingen en vogeltelgroepen en vogelgidsen betrokken kunnen worden bij het toeristische product Holwerd aan Zee?

4 Groen Welke dieren zouden ingezet kunnen worden bij het onderhoud van het kweldergebied. Welke voorbeelden zijn er elders in Nederland? Wat kunnen we hiervan leren? Op welke manier zou de lokale bevolking / (agrarische) ondernemers een rol kunnen spelen in het beheer en onderhoud? Via welke constructie zou het beheer en onderhoud geregeld kunnen worden?

5 Recreatie Terpen Hoe heeft men vroeger op terpen geleefd? Welk materiaal werd door de eerste terpbewoners gebruikt voor woningen? Hoe heeft zich dit ontwikkeld? Welke bebouwingselementen zouden meegenomen kunnen worden om moderne recreatiewoningen op de terpen te bouwen op een duurzame manier. Welke andere karakteristieke en historische kenmerken van vroegere terpbewoners, zouden - in een nieuw jasje - terug kunnen komen in de terpen? Voorbeeld is een dobbe die als zwembad gebruikt wordt? Of een zoetwater bron die benut kan worden voor het groen?

6 Hotel Holwerd Hoe zou de inrichting er uit kunnen zien van woningen die horen bij Hotel Holwerd. Woningen in het historische kern van Holwerd. Stel dat gekozen wordt voor de 17de eeuw (tijd van een bloeiend handelsdorp Holwerd). Is dit haalbaar? Hoe zou dit er uit zien? Welke voorbeelden zijn er elders in de wereld van hotelkamers verspreid over een gebied of stad? Wat kunnen we hiervan leren. (Do's en don'ts,) Wat zijn de kansen en bedreigingen voor Hotel Holwerd? Wat zou een succesvolle marketingstrategie kunnen zijn voor Hotel Holwerd? Waarmee zou de marketingstrategie moeten kunnen vergelijken? Hoe zou de website van Hotel Holwerd er uit moeten zien? (inhoud en beleving) Hoe kan de link worden gelegd tussen Hotel Holwerd en Culturele Hoofdstad, kunst, Sense of Place, Oerol, Ameland Kunstmaand?

7 Welness Welke ingrediënten van het wad kunnen worden benut voor wellness? Wat maakt de waddenkust en wadbodem zo uniek dat het een helende werking heeft? Waar zou een wellness een plek kunnen krijgen? Hoe kan een wellness centrum zich onderscheiden van de vele Duitse wellness centra? Welke rol kan thermische aardwarmte spelen in het wellness concept? Waar zitten die thermische lagen exact? en wat is er voor nodig om deze aan te boren? Kan dit gecombineerd worden met het opwekken van groene stroom?

8 Holwerd Culinair / Culinaire Waddentocht Welke zilte producten zijn te gebruiken voor Holwerd Culinair? Wat is er voor nodig om deze zilte producten te kweken? Waar zou dat binnen Holwerd aan Zee (zoals het plan nu is) kunnen en hoe ziet dat er dan uit? Kan de nieuwe Nederlands keuken aangesloten worden op Holwerd Culinair? Welke rol zou duurzame visserij hierbij kunnen vervullen? Wat zijn de kansen voor eetbaar zeewier? Wat is er zo bijzonder aan zilte waddenproducten? Welke doelgroepen zijn met name geïnteresseerd in een zilte menu / zilt voedsel (voedsel allergie of groepen die ergens gebrek aan hebben, bijvoorbeeld mineralen etc) Productie van Waddenbier (gerst geteeld op zilte landbouwgrond). Bedenk hiervoor een marketing concept.

9 Verbreding Landbouw Welke tweede tak zouden boeren in de omgeving van het Wad, waddenkust, en Holwerd aan Zee kunnen aanboren? Waarmee wordt een activiteit uniek? Welke streekproducten sluiten goed aan op Holwerd Culinair / zilte gewassen? Welke vergeten gewassen kunnen worden geteeld om het culinaire gehalte verder op te schroeven? (producten worden gebruikt door sterren restaurants) Is de productie van een Waddengoudkaas interessant als tweede tak?

10 Duurzame energieproductie Welke vormen van duurzame productie zijn inpasbaar bij Holwerd aan Zee? Waar in het plan zou de productie van duurzame energie opgenomen kunnen worden? Hoe komt dit eruit te zien? Zijn er belemmeringen, aandachtspunten? Wat zijn de kansen en bedreigingen?

11 Beleef het Wad Bedenk een waddentocht arrangement om op een passende manier een soort culinaire tocht te maken dat het zoeken van oesters, kokkels, garnalen, zeekraal, lamsoor etc in zich heeft. Niet met een boot op stap, maar vanaf de kust. Bedenk hiervoor een marketing concept. Hoe zou een Waddenpluk route eruit kunnen zien? Wat zijn goede voorbeelden / vergelijkbare culinaire ontdekkingstochten in andere gebieden in Nederland en daarbuiten (referentiebeelden)? En wat kunnen we hiervan leren?

12 PR & Marketing Hoe kunnen de terpen, dobben en dijken terugkomen in het verhaal van Holwerd aan Zee? Welke elementen kunnen Holwerd aan Zee uniek maken in het Werelderfgoed Wadden? NL, Duitsland en Denemarken? Wat hebben wij, wat ze in D en D niet hebben? Wat kunnen we van andere Werelderfgoed gebieden leren? Buiten het Waddengebied? Wat is de visie van Unesco op het Waddengebied en hoe kunnen we hierop inspelen? Hoe kan de jeugdafdeling van de Club van Rome worden benut voor HaZ? Met welk (cultureel) evenement of evenementen, zou Holwerd aan Zee (de komende jaren) op de kaart kunnen worden gezet? Maak een eerste uitwerking. Bedenk een crowdfunding project en regisseer hiervoor media-aandacht. Maak een passende Lay-out voor een nieuwsbrief. En maak een concept. Maak foto s en filmpjes van het dorp en gebied te gebruiken voor PR doeleinden.. Maak een informatiefilm en/of visualisaties (deel)onderwerpen voor Holwerd aan Zee.

13 Vertalen onderdelen van de website in Duits en Engels (voor de taalvakken) verder zie voorwaarden deelname

14 Diversen Bedenk een structuur om Holwerd aan Zee te mengen in diverse (internationale) internet fora van vakgroepen, wetenschappers, (internationale) kennisinstellingen, natuurpartijen, politieke fora etc etc. Welke fora zijn dan van belang? Aandachtspunten fora, do s en don ts? Tijdbesteding, frequentie, Wat zou de centrale boodschap moeten zijn? Hoe kan dit gelinkt worden aan social media? Het projectbureau van Holwerd aan Zee moet opgeknapt worden, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Maak een plan voor een nieuwe inrichting van het projectbureau van Holwerd aan Zee. En maak een plan voor een nieuwe buitenkant van het projectbureau Holwerd aan Zee.

15 Diversen Bedenk een structuur om Holwerd aan Zee te mengen in diverse (internationale) internet fora van vakgroepen, wetenschappers, (internationale) kennisinstellingen, natuurpartijen, politieke fora etc Welke fora zijn dan van belang? Aandachtspunten fora, do s en don ts? Tijdbesteding, frequentie, Wat zou de centrale boodschap moeten zijn? Hoe kan dit gelinkt worden aan social media? Het projectbureau van Holwerd aan Zee moet opgeknapt worden, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Maak een plan voor een nieuwe inrichting van het projectbureau van Holwerd aan Zee. En maak een plan voor een nieuwe buitenkant van het projectbureau Holwerd aan Zee.

16 Formuleer zelf een opdracht / onderzoeksvraag of combineer 1. Er zijn vast meer kennisvragen. Kijk op en formuleer in overleg met de werkgroep een opdracht / onderzoeksvraag en draag op deze manier bij aan Holwerd aan Zee. 2. Andere mogelijkheid is om verschillende opdrachten / onderzoeksvragen aan elkaar te koppelen en individueel of als groep uit te werken. 3. Vraag de stakeholders (shareholders) van HaZ wat je voor hen zou kunnen betekenen i.r.t. HaZ (Rijkswaterstaat, Wetterskip Fryslân, Fryske Gea, Waddenvereniging, provincie, Min EZ, Staatsbosbeheer, Adema Architecten, Brand Dogs, Narvic, Rabobank NO Fryslân etc.)

17 Voorwaarden voor deelname onderzoek Holwerd aan Zee samenvatting van het onderzoek in het Engels en Duits (extra studiepunt voor deze vakken?) formuleer een vervolgonderzoeksvraag voor een andere middelbare school opleiding (ook voor scholen in het buitenland, dus ook dit in het Engels en Duits. Schrijf een persbericht van max. 15 regels n.a.v. onderzoeksresultaat (in overleg met de werkgroep HaZ). Geef aan hoe je via de social media communiceert over het onderzoek (iig Twitter, Facebook en als het kan via YouTube en IG) Beeldmateriaal (foto s en filmpjes) horen dus bij het op te leveren eindresultaat.

18 De opdrachten / onderzoeksvragen zijn ook te vinden op

Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân

Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân HOE HET WAS OOIT HANDELSDORP AAN ZEE Toen KRIMP Leegstand Verpaupering Vele plannen volgden Niets doen kost binnen 2 decennia 23 miljoen waardedaling

Nadere informatie

Even voorstellen: Werkgroep Holwerd aan Zee. -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd

Even voorstellen: Werkgroep Holwerd aan Zee. -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd Even voorstellen: De werkgroep Holwerd aan Zee -Hessel Hiddema Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd -Theo Broersma Stichting Holwerd aan Zee Lid dorpsbelang NVWA Lid Plâttelandsprojecten

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting Managementsamenvatting Met Holwerd aan Zee hebben de bewoners van Holwerd het initiatief genomen om de economie en de leefbaarheid van het dorp en Noordoost Fryslân een impuls te geven. Kern van het plan

Nadere informatie

Project van onderop!

Project van onderop! Project van onderop! ván Holwerd, vóór Noordoost Fryslân werkgroep Hessel Hiddema Agrarisch ondernemer Dorpsbelang Holwerd Stichting Holwerd aan Zee Theo Broersma NVWA Dorpsbelang Holwerd Stichting Holwerd

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee

Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee Even voorstellen De werkgroep Holwerd aan Zee Hessel Hiddema Voorzitter Stichting Holwerd aan Zee Voorzitter dorpsbelang Akkerbouwer Holwerd Theo Broersma Penningmeester Stichting Holwerd aan Zee NVWA

Nadere informatie

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp MIRT-onderzoek Holwerd aan Zee Donderdag 12 mei 2016 Provinciehuis, Leeuwarden Inhoud van het verslag Expertmeeting

Nadere informatie

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben

De mens aan de kust. Wadden UNESCO Werelderfgoed. Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Wadden UNESCO Werelderfgoed De mens aan de kust Uniek natuurgebied in een regio waar mensen wonen die werk en inkomen nodig hebben Presentatie in de serie Waddenkust Forum St. Nicolaaskerk, Blije, 21 november

Nadere informatie

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016)

Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid en opties Procesinnovaties POV Holwerd aan Zee (Wetterskip, mei 2016) Opgave waterveiligheid Westelijk van de veerdam is 2,3 km betonblokkenbekleding in de teen van de dijk afgetoetst

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Living Lab

Onderzoeksprogramma Living Lab Holwerd aan Zee, Proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust Onderzoeksprogramma Living Lab (Versie oktober 2018) Opmerkingen vooraf Onderzoeksthema s binnen dit onderzoeksprogramma zijn vaak aan

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

De Duitse Toerist Kennis & TIps

De Duitse Toerist Kennis & TIps De Duitse Toerist Kennis & TIps Duitsers besteden veel meer dan NL-ers Kansen voor dagtochten en kort verblijf Herkomst duitse toerist Voor kort verblijf (2-4 dagen) in Nederland 12% 2% 54% 1% 16% Bron:

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 OPSTELLER VOORSTEL: Jan Zijlstra AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Pytsje de Graaf Agendapunt: No. /2014 Dokkum, 8 januari 2014 ONDERWERP: bestuurlijke

Nadere informatie

Kwelderherstel langs de Terschellinger Waddendijk

Kwelderherstel langs de Terschellinger Waddendijk Kwelderherstel langs de Terschellinger Waddendijk Jantsje M. van Loon-Steensma; Earth System Sciences Climate Change Group 15 februari 2012 Symposium Een ruimere jas voor natuurontwikkeling in het Waddengebied

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT

DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT DAG VAN DE DIJKZONE LAUWERSMEER 21 MEI 2014 NAAM RAPPORT Dag van de Dijkzone: een kort verslag Op 21 mei 2014 organiseerden Programma naar een Rijke Waddenzee, Deltaprogramma Waddengebied en de Projectoverstijgende

Nadere informatie

Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea

Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea Leeftijd respondenten Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea Ter gelegenheid van haar 85 jarige jubileum vroeg It Fryske Gea haar leden naar hun mening over diverse actuele onderwerpen. In een enquête

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma. Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust

Onderzoeksprogramma. Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust Onderzoeksprogramma Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust (Versie september 2019) Opmerkingen vooraf Onderzoeksthema s binnen dit onderzoeksprogramma zijn vaak aan

Nadere informatie

Natuurwaarde van Waterkeringen

Natuurwaarde van Waterkeringen Natuurwaarde van Waterkeringen Kennisconferentie Deltaprogramma 23 April 2013, Jantsje van Loon-Steensma Wageningen UR Workshop Natuurwaarde van Waterkeringen (Zeedijken) Introductie De brede groene dijk

Nadere informatie

Holwerd aan Zee herwaardering van het natuurlandschap. Kwelders droogvallend Wad. Wetlands slagen Kwelderverbeterplan SBB.

Holwerd aan Zee herwaardering van het natuurlandschap. Kwelders droogvallend Wad. Wetlands slagen Kwelderverbeterplan SBB. HOLWERD AAN ZEE Holwerd aan Zee is een plan voor grootschalige gebiedsontwikkeling in Noordoost Fryslân, waar meerdere opgaven en belangen op het gebied van water, natuur, economie, welzijn en recreatie

Nadere informatie

De Boeren Bakplaat. een innovatief agrotoerisme concept

De Boeren Bakplaat. een innovatief agrotoerisme concept De Boeren Bakplaat een innovatief agrotoerisme concept 1 augustus 2010 Omgevingsverkenning: Wat mij aanspreekt aan agrotoerisme is dat men kan genieten van het leven op het platteland in combinatie met

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma Living Lab

Onderzoeksprogramma Living Lab Onderzoeksprogramma Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust (Versie februari 2019) Opmerkingen vooraf Onderzoeksthema s binnen dit onderzoeksprogramma zijn vaak aan

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN b&w AAN DE RAAD VOOR 18 december 2014 OPSTELLER VOORSTEL: J. Zijlstra AFDELING: ONTW - VRO Econom. en Grondzaken PORTEFEUILLEHOUDER: Albert van der Ploeg Agendapunt: No. /2014

Nadere informatie

Deltanetwerk, 29 november 2012

Deltanetwerk, 29 november 2012 Deltanetwerk, 29 november 2012 Kust- en Deltaontwikkeling in Zuid-Holland Mr. A.M. Kleij MPA Programmadirecteur provincie Zuid-Holland De Zuidvleugel Integrale visie gebiedsontwikkeling Integrale ontwikkeling

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma. Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust

Onderzoeksprogramma. Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust Onderzoeksprogramma Living Lab Holwerd aan Zee, proeftuin voor de ontwikkeling van de Waddenkust (Versie april 2019) Opmerkingen vooraf Onderzoeksthema s binnen dit onderzoeksprogramma zijn vaak aan elkaar

Nadere informatie

WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN

WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN WERKBLAD - ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS DIJKEN Je woont veilig in Nederland. Dat lijkt heel normaal, maar zo gewoon is dat niet. Een groot deel van Nederland ligt namelijk onder zeeniveau. Dus het gevaar

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen

Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen Projectoverstijgende verkenning van innovatieve dijkverbeteringsoplossingen voor de waddenzeedijken. Hiermee kunnen we noodzakelijke verbeteringen sneller en goedkoper uitvoeren. WAAROM DEZE POV? De POV

Nadere informatie

De vergeten slenk. Living lab Marneslenk 2.0

De vergeten slenk. Living lab Marneslenk 2.0 De vergeten slenk Living lab Marneslenk 2.0 2 Living lab Marneslenk 2.0 28-31 augustus 2017 Pingjum en omgeving 3 Organisatie: Bureau Peter de Ruyter, landschapsarchitectuur Kenniscentrum Landschap, Rijksuniversiteit

Nadere informatie

zeehavens 5b Wadden Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet

zeehavens 5b Wadden Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet Programma Wadden zee 5b Kernpunten Coalitie Wadden Natuurlijk ontmoet Raad van Advies Wij hoeven het niet altijd eens te zijn, maar wij kunnen wel samenwerken 26 augustus 2014 13.30-17.00 uur Windpowercentre

Nadere informatie

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV

Dijkverbetering. beleef het mee! Eemshaven-Delfzijl. Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV Dijkverbetering Eemshaven-Delfzijl beleef het mee! Combinatie Ommelanderdiek bestaat uit Boskalis Nederland BV en KWS Infra BV De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl Tussen Eemshaven en Delfzijl ligt

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Code49 Monumentenbeurs, Brabanthallen, s Hertogenbosch 14 mei 2019, Culemborg

Code49 Monumentenbeurs, Brabanthallen, s Hertogenbosch 14 mei 2019, Culemborg Code49 Monumentenbeurs, Brabanthallen, s Hertogenbosch 14 mei 2019, Culemborg CODE49 = Cultureel Ondernemen in Duurzaam Erfgoed Code49 is een initiatief van: Birgit Dulski (Nyenrode Business Universiteit)

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

P R O J E C T G R O E P W I E R U M

P R O J E C T G R O E P W I E R U M Doel nieuwsbrief Wie, wat, waar? De projectgroep Sense of Place Anna-Maaike v.d. Weide Terugblik Wat is er gebeurd na de schetsschuit Resultaten enquête Vooruitblik Link naar media INHOUDSOPGAVE WIE, WAT,

Nadere informatie

IJmuiden Rauw aan Zee. Thea Olivier, beleidsadviseur Economische Zaken, gemeente Velsen

IJmuiden Rauw aan Zee. Thea Olivier, beleidsadviseur Economische Zaken, gemeente Velsen IJmuiden Rauw aan Zee Thea Olivier, beleidsadviseur Economische Zaken, gemeente Velsen Indeling presentatie Aanleiding voor deelname aan identiteitstraject Toelichting op brandconcept IJmuiden Rauw aan

Nadere informatie

Economische impuls voor Noord-Nederland. Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA

Economische impuls voor Noord-Nederland. Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA Economische impuls voor Noord-Nederland Kees Terwisscha van Scheltinga, projectteam recreatie & toerisme DNA De Nieuwe Afsluitdijk Samen met: - Rijkswaterstaat - Ministerie I&M - maatschappelijk middenveld

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015

Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken. Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken Jan Hateboer, Wetterskip Fryslan Kennisdag Inspectie Waterkeringen Arnhem, 19 maart 2015 Hoogwaterbeschermingsprogramma Derde toetsronde Verlengde derde

Nadere informatie

Water en Natuur: Een mooi koppel!

Water en Natuur: Een mooi koppel! Water en Natuur: Een mooi koppel! Onderzoek naar de succesfactoren, belemmeringen en kansen voor het meekoppelen van water en natuur Tim van Hattum (Alterra Wageningen UR) Aanleiding Deltaprogramma gaat

Nadere informatie

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt.

Een wal van zand, klei of steen die mensen beschermt tegen hoog water. De plek waar het rivierwater in de zee uitkomt. Meander Samenvatting groep 5 Thema 3 Waterland Samenvatting Langs de kust Nederland ligt voor de helft onder de zeespiegel. Heel vroeger woonden mensen dicht bij zee op terpen. Langs de kust beschermen

Nadere informatie

De Nieuwe Afsluitdijk. Tjalling Dijkstra, projectbureau

De Nieuwe Afsluitdijk. Tjalling Dijkstra, projectbureau De Nieuwe Afsluitdijk Tjalling Dijkstra, projectbureau Ochtendprogramma Stand van zaken Ambities In de wolken Evaluatie Resultaten parallel sessie Ochtendprogramma Stand van zaken Ambities In de wolken

Nadere informatie

Programma naar een Rijke Waddenzee Kees van Es

Programma naar een Rijke Waddenzee Kees van Es Nieuwe Wadden Programma naar een Rijke Waddenzee Samen gaat het beter Kees van Es Inhoud Wat is PRW Wat doen we precies De rol van DLG binnen Rijke Waddenzee De toekomst Waarom PRW? 21 oktober 2008: Convenant

Nadere informatie

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk

Profielen. Inhoud. 1. Het profielwerkstuk. Stappenplan, tips en ideeën Profielwerkstuk Ben je op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk? Dan is het Woudagemaal misschien interessant voor je. Profielen Volg je het profiel Natuur & Techniek, dan zit je goed! Want in dit stappenplan

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Eerste ondernemerstafel 29 september 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik ondernemersavond, uitdagingen

Nadere informatie

Urban Experience Groningen

Urban Experience Groningen persreizen 2019 De combinatie van enerzijds een bruisende, historische stad en anderzijds een serene provincie, maakt Groningen bijzonder mediageniek. Wij heten journalisten, bloggers, vloggers en influencers

Nadere informatie

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID

4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID De Afsluitdijk met het terpenlandschap en merengebied en de Wadden- en IJsselmeerkust biedt ultieme mogelijkheden voor recreatieve routes. Fietsen en wandelen langs en over

Nadere informatie

Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg. Raadsconferentie 23 november 2016

Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg. Raadsconferentie 23 november 2016 Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg Raadsconferentie 23 november 2016 Waarom doen we dit Waarom doen we dit Waarom doen we dit Waarom doen we dit Doel Agroproductie en leisure park Zuid Limburg Het

Nadere informatie

Een veilig, aantrekkelijk en. economisch sterk. Wadden- en IJsselmeergebied. Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Een veilig, aantrekkelijk en. economisch sterk. Wadden- en IJsselmeergebied. Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Een veilig, aantrekkelijk en economisch sterk Wadden- en IJsselmeergebied De rol van het waterschap Luc Kohsiek Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier De kust IJmuiden Aanleg strekdam in

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE DE TRIPLE I VAN VVV NOORDOOST-BRABANT INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE Kijk je even in deze folder? Sluit prima aan bij onze digitale ambities dus wellicht iets voor ons... Triple I Brabant Triple I

Nadere informatie

Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD. Betreft: Reactie visies Afsluitdijk

Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD. Betreft: Reactie visies Afsluitdijk Projectteam Afsluitdijk Rijkswaterstaat Dienst IJsselmeergebied Postbus 600 8200 AP LELYSTAD Harlingen, 27 februari 2009 Betreft: Reactie visies Afsluitdijk Kenmerk: AW/09014 Geacht projectteam Afsluitdijk,

Nadere informatie

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM

GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM GROETSJES ÚT DE KROMME HORNE - WIERUM WIERUM IS LICHT VANGEN WIERUM IS GETIJDE VANGEN WIERUM IS RUIMTE VANGEN Het project de Kromme Horne is een landschappelijk element bestaande uit een 550 meter lange

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Regionale Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum DRZN. 2009/431 23 maart 2009 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days Tips voor de organisatie van een evenement In dit document: 1. Evenementen van Solar Days 2. Tips voor de organisatie van uw evenement 3. Planning 4. Contact gegevens Solar Days 2013 1. Evenementen Solar

Nadere informatie

Ondernemers. Leisure Port

Ondernemers. Leisure Port Ondernemers Leisure Port Toeristisch Platform: Doelstellingen 1 Verenigen van ondernemers 2 Promotie van lokale ondernemingen en activiteiten in de regio 3 Optimalisatie toeristische informatie voorziening

Nadere informatie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie Zilte Groenten Nieuwe smaken die zorgen voor een revolutie in de keuken Groenten van Marc. zijn ontwikkeld op Texel Geteeld op zilte grond, geirrigeerd met zeewater en 100% biologisch Hoe werkt Marc.?

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

Vr. 6 september 2013: Leeuwarden Fryslân viert feest

Vr. 6 september 2013: Leeuwarden Fryslân viert feest Vr. 6 september 2013: Leeuwarden Fryslân viert feest Bidboek Lwd2018: veel ruimte voor ecologie, landschap, biodiversiteit en Waddenzee 1. Het thema Nature and culture richt zich op ideeën en concepten

Nadere informatie

verslag sessie identiteit en projecten 18 en 19 september 2017

verslag sessie identiteit en projecten 18 en 19 september 2017 verslag sessie identiteit en projecten 18 en 19 september 2017 aanleiding In het kader van het Europese 2 Zeeën project Profit werkt Westtoer samen met Nederlandse, Franse en Engelse partners aan een innovatieprogramma

Nadere informatie

Terpen- en wierdenland. Een verhaal in ontwikkeling. Ulrum

Terpen- en wierdenland. Een verhaal in ontwikkeling. Ulrum Terpen- en wierdenland Een verhaal in ontwikkeling Ulrum Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Met steun van de provincies Groningen en Fryslân en de

Nadere informatie

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Effectief campagne voeren Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Wat ga ik vandaag vertellen Voorstel ronde Naam Actiegroep Ervaring met campagne voeren/omgaan met de media

Nadere informatie

Waddenacademie. Op basis van de doelstelling kent de Waddenacademie

Waddenacademie. Op basis van de doelstelling kent de Waddenacademie Werkprogramma Waddenacademie 2017 De Waddenacademie De Waddenacademie is een zelfstandige en onafhankelijke organisatie die, op basis van de best beschikbare kennis, een wezenlijke bijdrage wil leveren

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

de context Regionale transitie in een waterrijk landschap

de context Regionale transitie in een waterrijk landschap de context Regionale transitie in een waterrijk landschap We wonen, werken en leven in een laaggelegen delta It bêste lân fan ierde Delta s zijn: open, vlak, voedselrijk ecologische hotspots ideaal voor

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied

Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Netwerkbijeenkomst 31-10 Workshop promotie van het gebied Centrale vraag De regionale organisaties hebben vaak een belangrijke rol in de promotie van het gebied. De subsidies voor promotie zijn er niet

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou?

Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? Hoe help jij jouw doelgroep om de keuze te maken voor jou? INHOUD! Introductie! Begrijp je doelgroep! Onderscheiden ten opzichte van de concurrentie! Jouw verhaal INTRODUCTIE Storen of helpen? INTRODUCTIE

Nadere informatie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie

Wat en waar zijn de wadden? Les met werkblad - topografie Les met werkblad - topografie Doel: De leerlingen kennen na afloop de namen van de waddeneilanden en de volgorde waarin ze liggen. Ze kunnen enkele belangrijke plaatsen rond het waddengebied aanwijzen

Nadere informatie

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder

Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Participatie bij Windpark Fryslân, perspectief van de investeerder Workshop Windenergie en participatie Anne de Groot, 18 september 2014 Inhoud Wat is Windpark Fryslân? Welke partijen spelen een rol? Stand

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

De Waddenacademie: 10 jaar werken aan kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden

De Waddenacademie: 10 jaar werken aan kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden De Waddenacademie: 10 jaar werken aan kennis voor een duurzame toekomst van de Wadden Prof.dr. Jouke van Dijk Directeur Waddenacademie Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse RUG Wadden UNESCO Werelderfgoed:

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Auto s en wegen Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: auto s en wegen Introduceren thema Tweede Wereldoorlog:

Nadere informatie

Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg. Raadsconferentie 23 november

Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg. Raadsconferentie 23 november Agroproductie en Leisurepark Zuid Limburg Raadsconferentie 23 november 2016 2015 Waarom doen we dit Doel Agroproductie en leisure park Zuid Limburg Het behouden en verbeteren van de aantrekkelijkheid van

Nadere informatie

Reviewdocument Programmaplan Naar een Rijke Waddenzee I. Uit het streefbeeld Rijke Waddenzee 2030

Reviewdocument Programmaplan Naar een Rijke Waddenzee I. Uit het streefbeeld Rijke Waddenzee 2030 Reviewdocument Programmaplan Naar een Rijke Waddenzee 2015-2018 Beleving Werelderfgoed Waddenzee Versie tafels_150211 I. Uit het streefbeeld Rijke Waddenzee 2030 De Waddenzee is één van de grootste ononderbroken

Nadere informatie

Aanpak duurzaam GWW. Workshop Duurzame leveranciers

Aanpak duurzaam GWW. Workshop Duurzame leveranciers Workshop Duurzame leveranciers Luuk Gunnink Aanpak duurzaam GWW Hoe nu concreet duurzame initiatieven in projecten ontplooien? Met een beproefde hands-on aanpak -> Ambitieweb Introductie Aanpak Duurzaam

Nadere informatie

Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7. Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012

Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7. Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012 Raadsvergadering van 16 oktober 2012 Agendapunt 7 Onderwerp: Voorstel over het baggeren van de jachthaven in 2013 Schiermonnikoog, 4 oktober 2012 Aan de Gemeenteraad 1. Onderwerp Voorstel over het baggeren

Nadere informatie

Waddengebied in tijden van klimaatverandering

Waddengebied in tijden van klimaatverandering Waddengebied in tijden van klimaatverandering Oerol college cyclus Terschelling 14 Juni 2016 Pier Vellinga Universiteit Wageningen Vrije Universiteit Nationaal Onderzoekprogramma Kennis voor klimaat (2007-2015)

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Stakeholdersbijeenkomst

Stakeholdersbijeenkomst Stakeholdersbijeenkomst 29-11-2018 WELKOM Programma: 13.00 Inloop 13.30 Stand van zaken De Nieuwe Afsluitdijk 14.00 Stand van zaken project Afsluitdijk 14.45 Korte pauze 15.00 Interactief deel project

Nadere informatie

Leeuwarden stad van de smaak 2015

Leeuwarden stad van de smaak 2015 Leeuwarden stad van de smaak 2015 In Leeuwarden is het dit jaar allemaal te doen of eigenlijk te proeven en op smaak te beleven. In de stad in het noorden in Leeuwarden is het dit jaar, namelijk de Stad

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 32 Haarlem, 29 januari 2008 Onderwerp: 3 beleidsagenda s economie 2008-2011 Bijlagen: ontwerpbesluit Economische Agenda 2008-2011 Agenda Recreatie en Toerisme

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen

Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost. D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen Gekozen thema s/ kwantitatieve indicatoren LEADER Kempen Oost Thema 1:Landbouw- en natuureducatie D1: Vernieuwende vormen van landbouweducatie, met bijzondere aandacht voor scholen - Updaten en ontwikkelen

Nadere informatie

Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager

Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager Werkplaats Smakterbroek toekomst voor het gebied Vierlingsbeek Smakt/Holthees Maashees Erik Opdam - Procesmanager Inhoud Video bestuurders, eerste werkplaats en veldbezoek kavelruil bekeken? Zie www.aaenmaas.nl/smakterbroek

Nadere informatie

Wie ben je? 9 maart 2016

Wie ben je? 9 maart 2016 Wie ben je? 9 maart 2016 Wanhoop en hoop als bielzen @ikbenwini Onderwerpen IDENTITEIT DOELGROEP BOODSCHAP MIDDELEN RESULTAAT: JOUW PROFIEL MAKEN SAMEN MET ANDEREN! IDENTITEIT Herken je deze mini? Wat

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VISIT Beemster Light Festival 25 maart 2019

Informatiebijeenkomst VISIT Beemster Light Festival 25 maart 2019 Informatiebijeenkomst VISIT Beemster Light Festival 25 maart 2019 Wat is Visit Beemster? Visit Beemster is het merk van Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed (SPBW) waarin bedrijven, culturele organisaties

Nadere informatie

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

2015 Provincie Zeeland. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. WATERDUNEN: EEN NIEUW ICOON VAN ZEELAND Deltawerken 2.0 Op de grens van land en zee Avontuurlijk Waterdunen Vogels van dichtbij KUSTVERSTERkING Getijdenduiker Recreatiewoningen Kustlaboratorium 3 5 7 9

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Wadden in tijden van Klimaatverandering

Wadden in tijden van Klimaatverandering Wadden in tijden van Klimaatverandering Oerol College 2018 Kunst ontmoet Wetenschap Marc van Vliet / Pier Vellinga Pier Vellinga, hgl klimaat en Water Waddenacademie; hgl. klimaatverandering VU Amsterdam

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020

EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020 EXPOSURE & ACTIVATIE SEIZOEN 2019/2020 HET PARKSTAD LIMBURG STADION Op 15 augustus 2000 worden de poorten van het multifunctionele Parkstad Limburg Stadion voor het eerst geopend. Het stadion is tot op

Nadere informatie