FTO Verminderde Nierfunctie. Voorbeeld FTO presentatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FTO Verminderde Nierfunctie. Voorbeeld FTO presentatie"

Transcriptie

1 FTO Verminderde Nierfunctie Voorbeeld FTO presentatie

2 Schematisch plaatje en versimpelde werking van een nefron. Onderaan de Lis van Henle, met de afvoerende ader (blauw) en de buis voor urine (geel). Bovenin rechts twee rode vaten, dit zijn aan en afvoerende vaten naar glomerulus/kapsel v Bowman. Dit zijn beide slagadertjes. Door de druk in het kapsel van Bowman wordt de vloeistof uit de adertjes richting urinebuis geperst. Angiotensine (dat bij verminderde perfusie verhoogd is via RAAS) geeft vaatvernauwing. Vaatvernauwing geeft minder doorstroming maar hogere druk en daardoor toch hogere GFR. Hierdoor blijft uitscheiding via de nieren mogelijk, maar de hoge druk kan nierschade veroorzaken. Remming (ACE remmer) geeft betere doorstroming door vaatverwijding van de slagadertjes, maar een lagere GFR (glomerulair filtration rate). Dit beschermt de nieren tegen verdere schade door een te hoge druk.

3 Normaalwaarden e-gfr e-gfr Grafieken van de geschatte nierfunctie t.o.v. de leeftijd bij een gezonde populatie, in een gezonde populatie heeft maar een klein gedeelte van de mensen een nierfunctie lager dan 50ml/min. De populatie in de apotheek heeft een lagere gemiddelde nierfunctie dan een gezonde populatie. Nijmegen 2007: Wetzels JF, Kiemeney LA, Swinkels DW, Willems HL, Den Heijer M. Age- and genderspecific reference values of estimated GFR in Caucasians: the Nijmegen Biomedical Study. Kidney Int 2007;72: Y as: geschatte nierfunctie met behulp van de MDRD X as: leeftijd Rode streep: e-gfr van 50, hierboven zijn bijna nooit aanpassingen in de dosering nodig.

4 Risicigroepen verminderde nierfunctie Diabetes mellitus Hypertensie Arterieel vaaltijden Recidiverende hoge urineweginfecties(refluxnefropathie) Auto-immuunziekten Geneesmiddelen (chronische NSAID s/lithium) Nierstenen Erfelijke nierziekten in de familie (bv cystenieren) De meeste patiënten vallen niet onder de gezonde populatie. Hierboven een aantal groepen waarin een verminderde nierfunctie veel vaker voor komt dan in een gezonde populatie

5 Prevalentie van e-gfr <60 Nijmegen 2006, e-gfr <60ml/min/l, 73m 2 Deze grafiek toont uitslagen van een Nederlands laboratorium uit De grafiek laat per leeftijdsgroep zien welk percentage van de mensen een nierfunctie onder de 60 ml/min heeft. Bij mensen van jaar heeft ongeveer 20% een nierfunctie onder de 60, vrouwen vaker dan mannen. Het gaat hier om uitslagen van door zorgverleners aangevraagde nierfunctietesten. Dit is dus geen weerspiegeling van de gehele populatie, maar een weerspiegeling van de populatie waarin er een reden is om de nierfunctie te controleren. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2008; 33: Leeftijdsafhankelijke referentiewaarden van de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid voor een betere inschatting van de nierfunctie P. Engbers -Buijtenhuijs, A.K. Boer, R.M.L. Brouwer en C.J.A. Doelman Medisch Spectrum Twente, Afdeling Laboratorium en Afdeling Nefrologie, Enschede; Catharina Ziekenhuis, Afdeling Laboratorium, Eindhoven

6 E-GFR normaalwaarden bij mensen van Gemeten waarden in een laboratorium: dus niet alleen gezonde mensen Overzicht van gemeten nierfunctie bij mensen van Op de y-as aantallen patiënten, op de x-as de e-gfr. Dit zijn de waarden die na aanvraag gemeten zijn in een lab, dus in deze groep mensen is er een reden geweest om de nierfunctie te controleren. Dit is dus niet de gemiddelde persoon maar een groep van mensen die meer representatief is voor onze patiënten. De rode streep zit bij een e-gfr van 50ml/min. Hier is duidelijk dat een aanzienlijk gedeelte van onze patiënten ouder dan 70 een nierfunctie lager dan 50ml/min heeft. De meeste computersystemen kunnen automatisch bewaken op nierfunctie bij mensen ouder dan 70. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2008; 33: Leeftijdsafhankelijke referentiewaarden van de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid voor een betere inschatting van de nierfunctie P. Engbers -Buijtenhuijs, A.K. Boer, R.M.L. Brouwer en C.J.A. Doelman Medisch Spectrum Twente, Afdeling Laboratorium en Afdeling Nefrologie, Enschede; Catharina Ziekenhuis, Afdeling Laboratorium, Eindhoven

7 MDRD Formule (bij mannen) e-gfr (ml/min/1,73m 2 ) =175 x ( x Scr) x (leeftijd) (x 0,742 bij vrouwen) (x 1,210 bij zwarte huidskleur) SCr = (serum)creatinineconcentratie in μmol/l Leeftijd = leeftijd in jaren (MDRD = modification of diet in renal diseases) De MDRD is een formule die gebruikt wordt om vanuit de creatininespiegel in het bloed een schatting te maken van de nierfunctie. Die schatting heet de e-gfr, estimated Glomerular Filtration Rate. Hiervoor is het nodig om de leeftijd van de patiënt en het geslacht te weten. Voor mensen van negroïde afkomst is er een extra correctiefactor. De MDRD geeft een e-gfr in milliliter per minuut bij een lichaamsoppervlak van 1,73 vierkante meter. Creatinine is een afbraakproduct van de spierstofwisseling. Het wordt door de nieren gefilterd/ geklaard en met de urine uitgescheiden. De hoeveelheid in het bloed is daarom een afspiegeling van de nierfunctie.

8 MDRD Formule van Schwartz (bij kinderen) Met de formule van Schwartz kunt u de creatinineklaring schatten van meisjes van 1-17 jaar en van jongens van 1-14 jaar. Revised Schwartz-formule: GFR (ml/min/1.73 m2 ) = (36.2 x lengte in cm) / serumcreatinine in µmol/lr) Voor kinderen geldt de MDRD niet, bij deze groep wordt de formule van Schwartz gebruikt

9 Definitie nierschade Chronische nierschade vlgns NHG/CVRM < 65 jaar e-gfr < 60 ml/min/1,73 m2 65 jaar e-gfr < 45 ml/min/1,73 m2 en/of persisterende (micro)albuminurie 3 maanden en/of persisterende en specifieke sedimentafwijkingen. Het NHG heeft de bovenstaande definitie van een nierfunctiestoornis. Deze grenzen komen uit NHG standaard cardiovasculair risicomanagement en uit de LTA chronische nierschade (dit is de Amerikaanse classificatie) De adviezen van de KNMP gebruiken andere grenzen, namelijk 50ml/min en 30ml/min (dit is de classificatie van de EMA (European Medicines Agency), deze classificatie wordt ook aangehouden in de SmPC s (registratiedossiers)

10 Afname nierfunctie Nierfunctie Normale afname met de leeftijd varieert in de literatuur 0,4 ml/min per jaar 6 ml/min per decade 10 ml/min per decade Zorgen maken bij meer dan 3 ml/min/jaar Het natuurlijk verloop van de nierfunctie is een geleidelijke afname met de leeftijd. Hierboven staan verschillende in de literatuur gevonden dalingen. Of een afname als normaal of snel geïnterpreteerd wordt, varieert per literatuurbron. De 0,4 ml/min/ jaar staat in de LTA chronische nierschade. De 6 ml/min per decade maak ik op uit de gemiddelde waarden in de grafiek in plaatje 2. De 10 ml/min per decade komt uit oudere leerstof, waarin de nierfunctie rond de 120 ml/min is rond het 20e jaar. Bij een gemiddelde nierfunctie van 120 ml/min rond de leeftijd van 20, en een gemiddelde nierfunctie van 70 ml/min rond de leeftijd van 70, zou een afname van 1 ml/min per jaar normaal zijn. De tendens is dat bij een daling van meer dan 3 ml/min in een jaar de reden onderzocht moet worden. Volgens de LTA chronische nierschade is herhaalde meting na 6 weken nodig bij een daling van meer dan 3 ml/min in een jaar.

11 Betrouwbaarheid MDRD Betrouwbaarheid MDRD formule Minder betrouwbaar bij lagere creatininespiegel Dus bij goede nierfunctie. Daarom in literatuur grenzen variërend van 60ml/min tot 90 ml/min. Verhoging van creatinine spiegel treedt pas op als er al een deel van de filtratiecapaciteit is verloren Minder betrouwbaar als het lichaamsgewicht, de lichaamsverdeling of de spiermassa afwijkt van het gemiddelde Minder betrouwbaar bij afwijkend dieet De MDRD geeft alleen een betrouwbare schatting van de nierfunctie bij gemiddelde patiënten. Bij een waarde van de e-gfr boven de 60 wordt de waarde minder betrouwbaar, waarden boven de 90 ml/min zijn veel minder betrouwbaar. De formule is geijkt op een populatie met een gemiddelde e-gfr van 40. Veel laboratoria geven bij een waarde hoger dan 60 ml/min daarom alleen door dat de waarde hoger is dan 60, niet wat deze waarde precies is. Bij afname van de filtratiecapaciteit neemt het aandeel tubulaire secretie toe. Dit aandeel kan oplopen van 5-10% (normaal) naar 30% met name bij patiënten met de range ml/min. De MDRD is dus geijkt op een populatie met een relatief groter aandeel tubulaire secretie.

12 Betrouwbaarheid gebruik creatininespiegel voor de e-gfr Spiermassa Spiergebruik (marathon:17%, San zegt 30%, enkele uren) Lichaamsoppervlak Voeding/ondervoeding (vegetariërs/vleesmaaltijd: gedurende ruim 8 uur stijging) Seizoen (zomer = winter + 4,7%) Zwangerschap (30% verlaging, ivm ander Vd) Ziekte (hyperthyreoïdie, rhabdomyolyse) Geneesmiddelen (daling tubulaire secretie door cimetidine trimethoprim en salicylaten) Er zijn veel factoren die de creatininespiegel kunnen verhogen of verlagen. Dit heeft effect op de geschatte nierfunctie, die daardoor lager of hoger uit kan vallen dan de werkelijke nierfunctie. Relatief meer spiermassa geeft een hogere creatininespiegel want creatinine is een afbraakproduct van de spierstofwisseling. Hierdoor lijkt de nierfunctie lager dan hij is. Bij spiergebruik wordt meer creatinine vrijgezet en is de creatininespiegel hoger. De MDRD maakt een schatting voor een lichaamsoppervlak van 1,73 vierkante meter. Dit wordt later nog uitgelegd. Vlees bevat creatinine, en verhoogt de creatininespiegel In de zomer is de creatininespiegel bijna 5% hoger dan in de winter, dus in de zomer lijkt de nierfunctie lager. Bij zwangerschap is de bepaling via de creatininespiegel onbetrouwbaar, een nierfunctie kan dan alleen gemeten worden door 24 uurs urine te verzamelen. Bij ziekten kan de spierafbraak versneld zijn, de hogere creatininespiegel komt dan door de ziekte, niet door een verminderde uitscheiding. Geneesmiddelen kunnen de uitscheiding van creatinine verminderen.

13 Correctie voor Lichaamsoppervlak (mdrd = /1,73m2) De MDRD geeft een e-gfr voor een persoon met een lichaamsoppervlak van 1,73 vierkante meter. Dus bv bij een lengte van 1,72m en een gewicht van 62 kg. Bij het laboratorium zijn lengte en gewicht van de patiënt niet bekend, dus kan het lab hier niet voor corrigeren. De streep op de grafiek laat zien wanneer het lichaamsoppervlak ongeveer 1,73m² is. Een veel langere of zwaardere patiënt zal een groter lichaamsoppervlak hebben, dus de werkelijke nierfunctie van deze patiënt is beter dan uit de MDRD geschat wordt. Iedereen die onder de schuine lijn zit heeft een groter lichaamsoppervlak. Inventariseer in de FTO groep wie er onder de groene schuine lijn zit, en schat het lichaamsoppervlak van de grootste en de kleinste persoon om het verschil te laten zien. De gemiddelde Nederlander heeft een lichaamsoppervlak rond de 2 vierkante meter, bij gebruik van de MDRD wordt de nierfunctie bij de meeste mensen onderschat. Bij 2 vierkante meter is de nierfunctie de door het lab doorgegeven MDRD X 2/1,73, dus ruim 15% hoger

14 Creatininespiegel/e-GFR Vrouw 70jr 1,56m 55kg Creat = 90 e-gfr 54 Correctie Lich opv: e-gfr = 48 Spieren? Man 30jr 1,82m 80kg Creat = 110 e-gfr 68 Correctie Sport: e-gfr = 88 Lich opv: e-gfr = 100 Twee extreme voorbeelden om het effect op de betrouwbaarheid van de MDRD te laten zien. Het linker plaatje is een sportieve man, direct na een krachtinspanning. Een creatininespiegel van 110 geeft volgens de MDRD een e-gfr van 68 ml/min. Sport geeft meer spierafbraak, de man is gespierd door het trainen en hij heeft een groter lichaamsoppervlak dan 1,73 vierkante meter. Correctie voor al deze factoren geeft een geschatte nierfunctie van 100 ml/min. Het rechter plaatje is een oudere mevrouw op een scootmobiel. Ze beweegt bijna niet, heeft weinig spiermassa (denk bv aan een COPD patiënt) en haar lichaamsoppervlak is kleiner dan 1,73 vierkante meter. Bij een creatininespiegel van 90 (dus lager dan de gemeten spiegel bij de atleet links) is volgens de MDRD de e-gfr 54. Maar correctie voor de overige factoren (behalve de spiermassa) geeft een geschatte nierfunctie van 48 ml/min. Gezien de lage spiermassa is haar werkelijke nierfunctie waarschijnlijk nog iets lager dan 48 ml/min

15 Preventie verslechtering nierfunctie Bloeddruk, doel NHG (cvrm): <140/90 mmhg LTA chronische nierschade <130/80 mmhg Middelen: 1e keus: plus - ACE remmers, A2 antagonisten bij kriebelhoest - zoutbeperking Controle: - Kalium en creatinine na dagen - Accepteer daling MDRD tot 20% met minimum 30 ml/min Om verdere daling van de nierfunctie te voorkomen worden ACE remmers en A2 antagonisten gebruikt om de bloeddruk te verlagen. De daling van de bloeddruk gaat gepaard met een daling van de e-gfr. Dit is een effect van systemische bloeddrukdaling en met name ook van intraglomerulaire bloeddrukdaling. Dit laatste effect is juist wat je nastreeft, omdat dit waarschijnlijk op lange termijn gunstig is. De nierfunctie moet gecontroleerd worden omdat de nierfunctie niet zover mag dalen dat deze in gevaar komt. Bij een e-gfr tussen 15 en 30ml/min wordt halvering van de dosis ACE remmer geadviseerd. Bij enalapril wordt al bij 50ml/min geadviseerd de dosering aan te passen (G-Standaard). In de G-Standaard staat:ace-remmers verlagen de intraglomerulaire filtratiedruk en verminderen proteïnurie. Hierdoor hebben ze waarschijnlijk op de lange termijn een beschermend effect op de nierfunctie. Bij start van een ACE-remmer kan de serumcreatinineconcentratie stijgen als gevolg van afname van de intraglomerulaire filtratiedruk.

16 Bijwerking op de nierfunctie NSAID s Aceclofenac, Diclofenac, Etoricoxib, Flurbiprofen, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Ketoprofen, Naproxen, Tiaprofeenzuur Hart en vaten Aliskiren, Amiodaron, Amiloride, Benazepril, Bumetanide, Candesartan, Captopril, Carvedilol, Cilazapril, Enalapril, Eplerenon, Eprosartan, Fosinopril, Irbesartan, Lisinopril, Losartan, Nimodipine, Olmesartan, Perindopril, Ramipril, Telmisartan, Trandolapril, Valsartan, Zofenopril Antibiotica, antiviral (etc) Adefovir, Amfotericine B (Nierfunctiestoornis is meestal voorbijgaand na staken van de behandeling, irreversibele nierbeschadiging kan optreden bij een cumulatieve dosis hoger dan 5 g.) Ceftibuten, Ceftriaxon, Cidofovir, Colistine, Daptomycine, Darunavir, Ertapenem, Fluconazol, Gentamicine, Indinavir, Micafungine, Mitotaan, Pentamidine, Povidonjodium (Vermindering van de nierfunctie is gemeld na toepassing op een grote wond in combinatie met een reeds bestaande nierfunctiestoornis.), Telavancine, Tipranavir, Valaciclovir, Vancomycine Voriconazol Immunomodulantia, immunosuppressiva en oncolytica Adalimumab, Alemtuzumab, Aldesleukine, Asparaginase, Bexaroteen, Bortezomib, Bleomycine, Busulfan, Cabazitaxel, Carboplatine, Certolizumab, Ciclosporine, Cyclofosfamide, Cytarabine, Dacarbazine, Dactinomycine, Doxorubicine, Eculizumab, Foscarnet, Histreline, Hydroxycarbamide, Ifosfamide, Interferon alfa, Irinotecan, Leflunomide, Mycofenolzuur, Oxaliplatine, Peginterferon alfa, Rituximab, Sirolimus, Tacrolimus, Tegafur, Teniposide, Trastuzumab, Triptoreline Diversen Argatroban,BCG-vaccin, Benzydamine, Benzylalcohol, Calciumacetaat, Calciumcarbonaat, Carbamazepine, Clodroninezuur, Clomifeen, Co-dergocrine, Deferasirox, Deferoxamine, Diazoxide, Exenatide, Formaldehyde, Gabapentine, Mannitol, Methyleendioxymetamfetamine, Pamidroninezuur, Pegvisomant, Pregabaline, Ranolazine, Rivaroxaban, Sevofluraan, Sitagliptine, Teriparatide, Zoledroninezuur, Zonisamide Deze dia is niet bedoeld om te lezen, maar om heel snel te laten zien dat er heel veel middelen zijn die een daling van de nierfunctie als bijwerking kunnen hebben. Dit is een selectie van middelen die in het Informatorium de bijwerking verminderde nierfunctie hebben

17 Bijwerking op de nierfunctie NSAID s Aceclofenac, Diclofenac, Etoricoxib, Flurbiprofen, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Ketoprofen, Naproxen, Tiaprofeenzuur Verhinderen beschermend effect van prostaglandinen op de nieren. (prostaglandinen beschermen tegen effect van adrenaline en angiotensine, dit voorkomt een te sterke daling van de nierperfusie indien deze al verminderd is) Risicofactoren voor verdere afname van de nierfunctie hartfalen, levercirrose, nefrotisch syndroom en chronische nieraandoeningen. leeftijd vanaf 80 jaar, dehydratie gebruik van geneesmiddelen die de nierfunctie kunnen verminderen, zoals diuretica of RAAS-remmers. Acute nierinsufficiëntie treedt op bij ong. 1% van de NSAID gebruikers met risicofactoren. Inleidende tekst NSAID s in het Informatorium Bijwerkingen op de nieren Acute of chronische nierinsufficiëntie, hyperkaliëmie, interstitiële nefritis, papilnecrose en nefrotisch syndroom kunnen optreden. NSAID s kunnen acute nierinsufficiëntie veroorzaken door verminderde nierperfusie (door hypovolemie). Normaal gesproken wordt een te sterke daling van de nierperfusie voorkomen door een verhoogde prostaglandinesynthese in de nier; NSAID s verstoren dit compensatiemechanisme. Verminderde nierperfusie leidt bovendien tot water- en zoutretentie, met als gevolg verergering of het ontstaan van hypertensie en hartfalen. Bij normovolemie is de rol van de renale prostaglandinesynthese bij het reguleren van de nierperfusie klein. Acute nierinsufficiëntie treedt op bij ong. 1% van de NSAID-gebruikers met risicofactoren. Risicofactoren hiervoor zijn hartfalen, levercirrose, nefrotisch syndroom, chronische nieraandoening, leeftijd vanaf 80 jaar, dehydratie en diureticagebruik.

18 Bijwerking op de nierfunctie Hart en vaten Aliskiren, Amiodaron, Amiloride, Benazepril, Bumetanide, Candesartan, Captopril, Carvedilol, Cilazapril, Enalapril, Eplerenon, Eprosartan, Fosinopril, Irbesartan, Lisinopril, Losartan, Nimodipine, Olmesartan, Perindopril, Ramipril, Telmisartan, Trandolapril, Valsartan, Zofenopril Vnl RAAS remmers Effect is inherent aan de werking, door tegengaan effect van RAAS minder perfusiedruk, daardoor daling GFR. Wel bescherming nieren, minder kans op verdere beschadiging Veel middelen die voor het hart of de vaten gebruikt worden kunnen de nierfunctie verminderen. Bij RAAS remmers hoort dit bij het werkingsmechanisme. Het vaatvernauwend effect van angiotensie wordt tegen gegaan. Hierdoor worden zowel de aanvoerende als de afvoerende slagadertjes in de nieren wat wijder. Hierdoor daalt de persdruk in het kapsel van Bowman (intraglomerulaire bloeddrukdaling), wat verdere schade tegengaat. Maar door de verminderde persdruk zal er minder vocht uitgescheiden worden, waardoor de GFR daalt. Bij starten van een RAAS remmer is dus een daling van de e-gfr te verwachten. De nierfunctie wordt gecontroleerd om te zien of de nierfunctie niet teveel daalt.

19 Bijwerking op de nierfunctie Voorbeeld van een patiënt met een aanzienlijke daling (7ml/min, 15%) in de nierfunctie tussen februari 2011 en februari 2012

20 Bijwerking op de nierfunctie Bij deze patiënt is in augustus 2011 de dosering enalapril verhoogd, dit kan de oorzaak van de daling van de e-gfr zijn

21 Medicijngebruik aanpassen Langere t1/2: Dosis verlagen Interval verlengen Laag starten/ op geleide van effect geven Schadelijk Niet geven omdat het schadelijk is voor de nieren Niet geven vanwege toxiciteit (of toename bijwerkingen) Onwerkzaam bij verminderde nierfunctie Dosis verhogen Niet geven omdat het onwerkzaam is Er zijn verschillende redenen waarom medicijngebruik een probleem kan zijn bij een verminderde nierfunctie. Zo kan er stapeling optreden omdat de klaring door de nieren verminderd/vertraagd is. Door de stapeling kan er toxiciteit optreden. Ook kan een middel schadelijk zijn voor de nieren en moet dit middel vermeden worden om verdere vermindering van de nierfunctie te voorkomen. Sommige medicijnen zijn minder werkzaam bij een verminderde nierfunctie.

22 (Dosis)aanpassingen Oplaaddosis: Afhankelijk van verdelingsvolume, gewicht en gewenste spiegel. Blijft meestal ongewijzigd! Onderhoudsdosis: aanpassen aan nierfunctie! Bij middelen waarvan de halfwaardetijd toeneemt met een verminderde nierfunctie kan een dosisaanpassing nodig zijn. Een oplaaddosis wordt gebruikt om snel een werkzame spiegel te bereiken. Een oplaaddosis is niet afhankelijk van de nierfunctie, dus deze hoeft meestal niet aangepast te worden. De onderhoudsdosis kan meestal wel omlaag. Dit kan door de dosis per keer te verlagen, of door het interval tussen twee innamemomenten te verlengen.

23 (Dosis)aanpassingen Lithium ml/min - 50% van de normale dosering - vervolgens dosering aanpassen op geleide van spiegel ml/min - vervang bij voorkeur lithium door een anti-epilepticum (lamotrigine, carbamazepine, valproinezuur) en/of een atypisch antipsychoticum Indien vervanging niet mogelijk is - 50% van de normale dosering - vervolgens dosering aanpassen op geleide van spiegel Voorbeeld: Lithium wordt minder snel uitgescheiden bij een verminderde nierfunctie. Bij een nierfunctie tussen de 30 en 50ml/min wordt aangeraden om met de helft van de normale dosis te beginnen en net als bij een normale nierfunctie, de dosering vervolgens aan te passen op geleide van de spiegel. Hoe lager de nierfunctie, hoe minder voorspelbaar het effect, daarom wordt bij een nierfunctie lager dan 30ml/min aangeraden om lithium te vervangen door een ander middel.

24 (Dosis)aanpassingen Interval verlengen (amox/clav bij e-gfr 10-30ml/min) Bij amox/clav is interval verlenging voor de amoxicilline niet nodig, dit geeft pas problemen bij langdurig gebruik van >4 gram/dag Clavulaanzuur geeft wel problemen: 2x daags amox/clav geven, 1x daags amoxicilline erbij Voorbeeld: Amoxicilline/clavulaanzuur. De verminderde nierfunctie heeft weinig gevolgen voor de amoxicilline, maar clavulaanzuur wordt wel veel langzamer uitgescheiden. Daarom is voor amoxicilline geen dosisaanpassing nodig, maar voor clavulaanzuur wel. Clavulaanzuur wordt bij verminderde nierfunctie 2dd ipv 3dd gedoseerd, het interval van de clavulaanzuur wordt verlengd van gemiddeld 8 uur naar gemiddeld 12 uur. In de praktijk is dit op te lossen door de patiënt 2x daags amox/clav te geven, en tussendoor 1x daags amoxicilline zonder clavulaanzuur.

25 (Andere)aanpassingen Ace remmers en diuretica vlgns standaard CVRM: daling van de e-gfr tot 20%, met 30 ml/min als ondergrens, is nog acceptabel. Wel dient dan te worden afgezien van verdere dosisverhogingen. bij een e-gfr tussen de 15 en 30 ml/min wordt dosishalvering van de ACE-remmer (of ARB) of het diureticum geadviseerd. bij een daling onder de 15 ml/min dient de ACE-remmer of het diureticum geheel te worden gestaakt. bij een aanhoudende lage waarde van de e-gfr (< 30 ml/min) zijn metabole complicaties te verwachten en wordt consultatie van een internist aanbevolen, zie ook de LTA Chronische nierschade De dosering van ACE remmers wordt gehalveerd bij een e-gfr tussen de 15 en 30ml/min (bij enalapril wordt al bij < 50 ml/min geadviseerd de dosering aan te passen, G-Standaard)

26 (Andere)aanpassingen Laag starten Ace remmers start je laag en doseer je op effect, bij hoog starten kans op acute daling nierfunctie Dosering verhogen GFR Furosemide is minder effectief: dosering verhogen op geleide van het effect. Evt vervangen door bumetanide Furosemide is minder effectief bij een verminderde nierfunctie. Om toch voldoende effect te krijgen wordt het hoger gedoseerd. Omdat bumetanide een betrouwbaarder effect heeft bij een verminderde nierfunctie wordt furosemide ook wel vervangen door bumetanide. De biologische beschikbaarheid van oraal furosemide is variabel, waardoor het effect onvoorspelbaar is; dit geldt niet voor bumetanide.

27 (Andere)aanpassingen Middel niet geven Onwerkzaam: Nitrofurantoine is onvoldoende werkzaam omdat het niet in de blaas terecht komt.vervangen door bv amoxicilline Toxisch: GFR Capecitabine is gecontra-indiceerd ivm toxiciteit Schadelijk: Nsaid s, methotrexaat: kunnen nieren verder beschadigen, nierfunctie monitoren, let op bijwerkingen. Sommige middelen moeten vermeden worden bij een verminderde nierfunctie. Nitrofurantoïne bereikt een veel hogere spiegel in de blaas dan in de weefsels omdat het via de nieren wordt uitgescheiden met de urine. Bij een GFR onder de 30 is deze uitscheiding onvoldoende en wordt met een normale therapeutische dosering geen bactericide concentratie in de urine en dus ook niet in de blaas bereikt. Capecitabine en de metabolieten worden uitgescheiden met de urine. Bij een lage GFR is het risico op toxiciteit door verminderde uitscheiding te hoog. Het effect van NSAID s is net bij de bijwerkingen op de nieren uitgelegd. Tijdens gebruik van methotrexaat kan de nierfunctie afnemen. (achtergrondinfo bij contra-indicatie nierfunctie)

28 (Andere)aanpassingen Middel niet geven Onwerkzaam (tenzij) : Hydrochloorthiazide Bij verminderde nierfunctie (creatinineklaring kleiner dan 30 ml/min) is het diuretisch effect van thiazidediuretica in het algemeen onvoldoende. Overleg met de apotheker * bij creatinineklaring ml/min- vermijd bij voorkeur hydrochloorthiazide * bij creatinineklaring kleiner dan 10 ml/min: een algemeen advies wordt niet gegeven Thiazide diuretica zijn in het algemeen niet effectief bij een GFR<30. Hierboven de balietekst van hydrochloorthiazide. Een uitzondering wordt uitgelegd op de volgende dia

29 (Andere)aanpassingen Combinatie lisdiureticum met thiazidediureticum Bij 5 patiënten met Scr mg/dl en ingesteld op furosemide (f) mg/dag, nam diuretisch effect weinig toe bij verhogen dosering naar mg/dag gedurende ten minste 3 dagen, terwijl wel significante verhoging effect werd gezien na toevoeging van HCTZ mg 2x per dag gedurende ten minste 3 dagen. Combined hydrochlorothiazide-furosemide therapy is a potent diuretic regimen and is effective in patients who have a poor response to furosemide alone. Because of it s potency and potential side effects, the combined therapy should be administered cautiously and under close supervision. Hoewel thiazide diuretica niet voldoende actief zijn bij een GFR <30, kunnen ze wel het effect van een lis diureticum versterken. Daarom zal de combinatie soms wel gebruikt worden in de tweede lijn. Het effect van deze combinatie kan sterk zijn. Informatie komt uit de risicoanalyse Hydrochloorthiazide bij verminderde nierfunctie Wollam GL ea. Diuretic potency of combined hydrochlorothiazide and furosemide therapy in patients with azotemia. Am J of Med 1982;72:

30 Nierfunctie en afspraken Privacy en lab waarden Afspraken met huisartsen/laboratoria/poh/zh

31 Privacy en lab waarden Artikel 6.10 Regeling Geneesmiddelenwet 1. Indien de arts besluit bij een patiënt nader onderzoek te laten uitvoeren naar de volgende bloedwaarden of terreinen, maakt hij daarvan aantekening op het recept: a. Creatinine; b. Natrium; c. Kalium; d. PT-INR; e. Farmacogenetische parameters; of f. Spiegels van geneesmiddelen met kleine therapeutische breedte. 2. Degene die laboratoriumgegevens van een patiënt betreffende de bloedwaarden of terreinen, bedoeld in het eerste lid, onder zich heeft, verstrekt deze desgevraagd aan de apotheker die het recept uitvoert. Wetgeving op het gebied van doorgeven van labwaarden

32 Privacy en lab waarden Voor het opvragen of mogen inzien van labwaarden is uitdrukkelijke toestemming van de patiënt vereist! Nieuw Artikel 66a Geneesmiddelenwet gewijzigd 1 augustus 2013 De apotheker kan indien de patiënt hem daartoe uitdrukkelijk zijn toestemming heeft gegeven, ten behoeve van de door hem te verlenen zorg laboratoriumuitslagen die noodzakelijk zijn bij de terhandstelling van een geneesmiddel aan de patiënt opvragen, raadplegen en bewaren. De apotheker vraagt de laboratoriumuitslagen op bij degene die de uitslagen onder zich heeft en diegene verstrekt deze. Labwaarden mogen alleen doorgegeven worden met toestemming van de patiënt. Dit is niet makkelijk te regelen. Kan de arts de patiënt om toestemming vragen op het moment dat hij deze verwijst om bloed te laten prikken?

33 Privacy en lab waarden Hoe kunnen we dit regelen?

34 Afspraken met apotheek/huisartsen/ laboratoria/poh/zh Wanneer e-gfr bepalen? Wie vraagt de toestemming van de patiënt? Hoe krijgt de apotheek de e-gfr door? Krijgt de apotheek alle waardes door / alleen < 60? Zijn er afspraken over de vragen in deze dia? De richtlijnen over bepaling van de nierfunctie worden uitgelegd in de volgende dia

35 Wanneer GFR bepalen? Bij nierfunctiestoornissen, gebruik van diuretica, ACE-remmers of ARB s worden ook het serumkalium en serumcreatininegehalte jaarlijks gecontroleerd. (NHG standaard CVRM 2012) Controleren de artsen in de FTO groep deze waarden in de praktijk?

36 Wanneer GFR bepalen? Een notitie in de achtergrondtekst van de CVRM standaard. Controleert elke arts in de FTO groep deze waarden na start en aanpassing van een ACE-remmer, AT2 antagonist of een diureticum? Deze aanbeveling wordt opgenomen in de MFB s. (Medisch Farmaceutische Beslisregels) Afgesproken met de expertgroep MFB. Bij de voorschrijver 1e lijn komt er een signaal bij 1e voorschrift en bij de apo 1e lijn als 30 dagen na EU de Clcr nog niet bekend is. In het vervolgproces wordt gecontroleerd of de Clcr niet ouder dan 13 maanden is.

37 Wanneer GFR bepalen? Bij middelen met waarschuwing MDRD < 50? Bij mensen met een MDRD < 50? Bij mensen > 70? Bij mensen met jaarlijkse daling > 3? Is er een afspraak binnen de FTO groep bij welke patiënten de GFR bepaald wordt? En hoe vaak wordt deze dan bepaald? Bij mensen met polyfarmacie? Polyfarmacie is een aanwijzing voor comorbiditeit; dit is een risicofactor voor verminderde nierfunctie.

38 Afspraken in de apotheek Wat doen de assistenten met de nierfunctie meldingen? Staat de melding bij mensen > 70 aan? Hoe wordt de nierfunctie opgevraagd? Wanneer wordt de nierfunctie opgevraagd? Hoe wordt de nierfunctie genoteerd? Wie overlegt met de voorschrijver over medicatiebewakingssignalen? Hoe wordt de patiënt op de hoogte gebracht van aanpassingen in de medicatie? Zijn er afspraken met de apotheek over de manier waarop de vragen over de nierfunctie gecommuniceerd worden? Bewaakt het computersysteem op nierfunctie voor alle mensen ouder dan 70?

39 Vragen? Discussietijd Bronnen LTA chronische nierschade: chronische_nierschade.pdf NHG standaard Cardiovasculair risico management: samenvatting/cardiovasculair-risicomanagement Informatorium Medicamentorum 2012/2013 Boekje verminderde nierfunctie, risico analyses en contra-indicatie verminderde nierfunctie. G-Standaard/KNMP Kennisbank

40 Colofon: Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie Alexanderstraat JL Den Haag Deze FTO presentatie is opgesteld door mevr. K. (Karen) de Leest, openbaar apotheker (Apotheek de Roerdomp te Nieuwegein &KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum) Versie april 2014 Hoewel bij het samenstellen van deze FTO presentatie de uiterste zorgvuldigheid is betracht, kunnen de KNMP en de opsteller geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige drukfout of andere onjuistheid die in deze FTO presentatie kan voorkomen.

Nierfunctie: benazepril 186

Nierfunctie: benazepril 186 Nierfunctie: benazepril 186 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum December 2013 Doel Het voorkomen van bijwerkingen

Nadere informatie

Nierfunctie: perindopril 174

Nierfunctie: perindopril 174 Nierfunctie: perindopril 174 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum December 2013 Doel Het voorkomen van

Nadere informatie

Nierfunctie: furosemide 127

Nierfunctie: furosemide 127 Nierfunctie: furosemide 127 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum December 2013 Doel Het voorkomen van therapiefalen

Nadere informatie

Chronische nierschade bij volwassenen

Chronische nierschade bij volwassenen Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Chronische nierschade bij volwassenen Toelichting Pagina 1 Nierfunctie Vanaf veertigjarige leeftijd neemt de nierfunctie geleidelijk af met ongeveer 0,4

Nadere informatie

Nierfunctie: triamtereen 202

Nierfunctie: triamtereen 202 Nierfunctie: triamtereen 202 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum December 2013 Doel Het voorkomen van

Nadere informatie

Nierfunctie bij oudere patiënten

Nierfunctie bij oudere patiënten Nierfunctie bij oudere patiënten Aris Prins, apotheker Apotheek Poeldijk Wie ben ik? Apotheker sinds april 2004 Na studie gewerkt als ziekenhuis apotheker in Ninewells Hospital Dundee, Schotland Sinds

Nadere informatie

Workshop chronische nierschade. Adry Bakker Diepenbroek Bettie Hoekstra

Workshop chronische nierschade. Adry Bakker Diepenbroek Bettie Hoekstra Workshop chronische nierschade Adry Bakker Diepenbroek Bettie Hoekstra Mevr. Muis 73 jaar Voorgeschiedenis: diabetes mellitus type 2 hartfalen regelmatig urineweginfecties, 2x pyelonefritis aspecifieke

Nadere informatie

Transmurale Afspraak Nierfunctiestoornis. 30 september 2010

Transmurale Afspraak Nierfunctiestoornis. 30 september 2010 Transmurale Afspraak Nierfunctiestoornis 30 september 2010 Onderwerpen 1. Definitie 2. Prevalentie 3. Richtlijnen 4. Diagnostiek 5. Preventie nierfunctieverlies 6. Behandeling metabole complicaties 7.

Nadere informatie

Werkafspraken vervolgen van de nierfunctie:

Werkafspraken vervolgen van de nierfunctie: Werkafspraken vervolgen van de nierfunctie: Bij personen < 65 jaar: Normale nierfunctie: egfr >90 controle 1x p.j. Milde nierfunctiestoornis: egfr 60-90 controle 1x p.j. Matige nierfunctiestoornis: egfr

Nadere informatie

Leerdoelen. Wees alert op nierproblemen bij probleeminventarisatie medicatie beoordeling. Begeleid beschermende maatregelen.

Leerdoelen. Wees alert op nierproblemen bij probleeminventarisatie medicatie beoordeling. Begeleid beschermende maatregelen. NIERFUNCTIE 2 Leerdoelen Wees alert op nierproblemen bij probleeminventarisatie medicatie beoordeling Begeleid beschermende maatregelen Functies Volume- osmo- en zuurregulatie Excretie afvalproducten stofwisseling

Nadere informatie

Nierinsufficiëntie bij DM en CVRM

Nierinsufficiëntie bij DM en CVRM Nierinsufficiëntie bij DM en CVRM Dr. Tom Geers, internist - nefroloog en opleider St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein Nierfunctie beloop met de leeftijd 1 Hoge sterfte bij dialyse patiënten Prevalentie

Nadere informatie

Protocol Chronische nierschade op basis van de LTA

Protocol Chronische nierschade op basis van de LTA Protocol Chronische nierschade op basis van de LTA A. Doel en achtergrondinformatie Doel Patiënten met chronische nierschade in een vroege fase diagnosticeren en het juiste behandeltraject inzetten om

Nadere informatie

Nierschade. Kernboodschap. Nierfunctiestoornissen en albuminurie. Hart- en vaatziekten. Tijdige behandeling kan dit risico verminderen!

Nierschade. Kernboodschap. Nierfunctiestoornissen en albuminurie. Hart- en vaatziekten. Tijdige behandeling kan dit risico verminderen! Nierschade April 2013 Leonie Tromp huisarts te Tilburg Kaderarts Hart- en Vaatziekten Kernboodschap Nierfunctiestoornissen en albuminurie Hart- en vaatziekten Tijdige behandeling kan dit risico verminderen!

Nadere informatie

28-10-2010. Programma. Casuïstiek. Vragen. Vervolg casuïstiek. Workshop 2: Chronische nierschade en geneesmiddelen

28-10-2010. Programma. Casuïstiek. Vragen. Vervolg casuïstiek. Workshop 2: Chronische nierschade en geneesmiddelen Programma Workshop 2: Chronische nierschade en geneesmiddelen Lia Dekker, apotheker Apotheek De Klipper, s-gravenzande Willem Kamermans, huisarts te s-gravenzande Prataap Chandie Shaw, nefroloog MCH Leerdoelen:

Nadere informatie

Chronische Nierschade

Chronische Nierschade Chronische Nierschade Uitingen nieraandoeningen: Verlies van eiwit via de urine, albuminurie Specifieke sedimentsafwijkingen Afname van de glomerulaire filtratiesnelheid Micro-albuminurie: In een willekeurige

Nadere informatie

Hartfalen: medicatie in de 1 e lijn en interacties

Hartfalen: medicatie in de 1 e lijn en interacties Hartfalen: medicatie in de 1 e lijn en interacties Disclosure Bart Kremers Werkzaam bij Apotheek Ravenstein en GIC-helpdesk van de KNMP Geen contacten/belangen mbt farmaceutische industrie Hartfalen-medicatie

Nadere informatie

Chronische Nierschade

Chronische Nierschade RCH15.331 Chronische Nierschade Chronische Nierschade Leonie Tromp Huisarts te Tilburg Kaderarts Hart- en Vaatziekten Kernboodschap Nierfunctiestoornissen en albuminurie Hart- en vaatziekten Tijdige behandeling

Nadere informatie

Let op bij (dreigende) uitdroging: Soms moet u uw medicijnen even overslaan

Let op bij (dreigende) uitdroging: Soms moet u uw medicijnen even overslaan Let op bij (dreigende) uitdroging: Soms moet u uw medicijnen even overslaan Informatie voor patiënten (Dreigende) uitdroging? Soms moet u uw medicijnen even overslaan In welke situaties loopt u risico

Nadere informatie

Schatting van de nierfunctie met de egfr implicaties voor de klinische praktijk. Iefke Drion 30 oktober 2014

Schatting van de nierfunctie met de egfr implicaties voor de klinische praktijk. Iefke Drion 30 oktober 2014 Schatting van de nierfunctie met de egfr implicaties voor de klinische praktijk Iefke Drion 30 oktober 2014 Casus Casus Vrouw 43 jaar Fam anamnese: moeder op 45 jaar ernstige nierfunctiestoornissen o.b.v.

Nadere informatie

Vulling. Hoeveel water heeft een mens en waar zit het?

Vulling. Hoeveel water heeft een mens en waar zit het? Vulling Hoeveel water heeft een mens en waar zit het? Vulling Lichaamswater Bij mannen 60%; vrouwen 50% ECV: iets minder dan de helft ICV: iets meer dan de helft Intravasculair (plasma): onderdeel van

Nadere informatie

Waarom aandacht chronische nierschade (CNS)? CNS. Controle nieren: meer dan albumine en kreatinine. Dr. Wim JC de Grauw. MDRD vs kreatinine klaring

Waarom aandacht chronische nierschade (CNS)? CNS. Controle nieren: meer dan albumine en kreatinine. Dr. Wim JC de Grauw. MDRD vs kreatinine klaring MDRD vs kreatinine klaring Controle nieren: meer dan albumine en kreatinine Dr. Wim JC de Grauw Huisarts Afd. Eerstelijnsgeneeskunde UMC St. Radboud Nijmegen Diabetes Huisartsen Adviesgroep (DiHAG) Lid

Nadere informatie

Medicatiebewaking 2.0

Medicatiebewaking 2.0 Medicatiebewaking 2.0 Personalized medicine op basis van individuele nierfunctiewaarden Frans van de Vaart Marianne van de Berg Brigit van Soest Leonora Grandia Ka-Chun Cheung Programma 13.45 uur Inleiding

Nadere informatie

Hartmedicijnen: werking en bijwerking Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie

Hartmedicijnen: werking en bijwerking Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie Van harte welkom! Hartmedicijnen: werking en bijwerking 20.00 Opening door Wendy de Valk 20.05 Harteraad 20.15 Krijn Dekens apotheker, aandachtsgebied cardiologie 20.40 Bert Schuurman, P.A. i.o. cardiologie

Nadere informatie

Vragen en antwoorden: reden van voorschrijven en uitwisselen laboratoriumwaarden

Vragen en antwoorden: reden van voorschrijven en uitwisselen laboratoriumwaarden Vragen en antwoorden: reden van voorschrijven en uitwisselen laboratoriumwaarden Reden van voorschrijven Waarom moet de arts de reden van voorschrijven op het recept vermelden? Om de patiënt nog betere

Nadere informatie

Chronische nierschade

Chronische nierschade Chronische nierschade Pauline Heijstee Kaderhuisarts diabetes Nierfunctie n Afvalstoffen klaren n Vochtbalans handhaven n Electrolytenbalans handhaven Nierschade n Verlies van stoffen die we niet willen

Nadere informatie

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Leden werkgroep: Mevrouw H.P.E. (Hilde) Peters, internist-nefroloog De heer J.

Nadere informatie

Vulling. Hoeveel water heeft een mens en waar zit het?

Vulling. Hoeveel water heeft een mens en waar zit het? Vulling Hoeveel water heeft een mens en waar zit het? Vulling Lichaamswater Bij mannen 60%; vrouwen 50% ECV: iets minder dan de helft ICV: iets meer dan de helft Intravasculair (plasma): onderdeel van

Nadere informatie

LET OP: Als er meer dan 500 mg/mmol eiwit is, dan wordt de uitslag een * en wordt het totaal eiwitverlies berekend!

LET OP: Als er meer dan 500 mg/mmol eiwit is, dan wordt de uitslag een * en wordt het totaal eiwitverlies berekend! Praktische leidraad voor huisarts en praktijkondersteuner m.b.t. interpretatie en behandeling van chronische nierschade (Gebaseerd op de NHG standaard Chronische Nierschade 2018 ) Er is sprake van chronische

Nadere informatie

BSD september 2014. Huisarts: Pauline Heijstee Meggy van Kruijsdijk Nefroloog: Watske Smit Jaap Beutler

BSD september 2014. Huisarts: Pauline Heijstee Meggy van Kruijsdijk Nefroloog: Watske Smit Jaap Beutler BSD september 2014 Huisarts: Pauline Heijstee Meggy van Kruijsdijk Nefroloog: Watske Smit Jaap Beutler Casuïstiek chronische nierschade Wat kan de huisarts Wanneer consultatie nefroloog Wanneer verwijzing

Nadere informatie

Bijwerkingen op de nier. Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014

Bijwerkingen op de nier. Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014 Bijwerkingen op de nier Patricia van den Bemt Lareb Bijwerkingendag 20-11-2014 Belangrijkste aandoeningen Acuut nierfalen Pre-renaal Renaal Post-renaal Nefrotisch syndroom Chronisch nierfalen Acuut nierfalen

Nadere informatie

Nierschade: erger voorkomen... Wybe Douwe Kloppenburg, nefroloog

Nierschade: erger voorkomen... Wybe Douwe Kloppenburg, nefroloog Nierschade: erger voorkomen.... Wybe Douwe Kloppenburg, nefroloog Inleiding Begrippen Indeling en voorkomen van chronische nierschade (CNS) Proteinurie en GFR als risicofactoren voor progressie nierschade

Nadere informatie

Lithium bij ouderen, wat als de nierfunctie verslechtert?

Lithium bij ouderen, wat als de nierfunctie verslechtert? Lithium bij ouderen, wat als de nierfunctie verslechtert? KenBis Maart 2017 Anna Krikke, psychiater Inleiding Inleiding Lithium, indicaties, bijwerkingen Richtlijn Renale bijwerkingen chronisch lithium

Nadere informatie

Tips en trics voor de nefrologie anno 2015. Dr. I.C. van Riemsdijk Drs. M.Wabbijn Internist-nefrologen

Tips en trics voor de nefrologie anno 2015. Dr. I.C. van Riemsdijk Drs. M.Wabbijn Internist-nefrologen Tips en trics voor de nefrologie anno 2015 Dr. I.C. van Riemsdijk Drs. M.Wabbijn Internist-nefrologen Disclosures Dr. I.C. van Riemsdijk None Drs. M. Wabbijn None Inleiding Algemeen: wat is nierfunctie

Nadere informatie

Kaliumcontrole bij gebruik RAAS-remmer / diureticum

Kaliumcontrole bij gebruik RAAS-remmer / diureticum Kaliumcontrole bij gebruik RAAS-remmer / diureticum 339 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 17-04-2012

Nadere informatie

L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald

L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald L.A.B. Lab door Apotheek Bepaald Apotheek West Friesland, maart 2019 Inhoudsopgave: Beschrijving werkwijze p.2 Labcontrole bij EU RAAS-remmer/diureticum p.6 Labcontrole bij dosisverhoging RAAS-remmer/diureticum

Nadere informatie

Chronische Nierschade. Wim de Grauw. Huisarts te Berghem Afd. Eerstelijnsgemeeskunde UMC St. Radboud Nijmegen Bestuurslid DiHAG

Chronische Nierschade. Wim de Grauw. Huisarts te Berghem Afd. Eerstelijnsgemeeskunde UMC St. Radboud Nijmegen Bestuurslid DiHAG Chronische Nierschade Wim de Grauw Huisarts te Berghem Afd. Eerstelijnsgemeeskunde UMC St. Radboud Nijmegen Bestuurslid DiHAG Wie moet ik extra in de gaten houden? DiHAG sterrencursus 11 juni 2009 2 Omvang

Nadere informatie

Nierfunctieonderzoek bij diabetes. N. Kleefstra & Henk Bilo 15 en 16 december Nieren. Nieren

Nierfunctieonderzoek bij diabetes. N. Kleefstra & Henk Bilo 15 en 16 december Nieren. Nieren Nierfunctieonderzoek bij diabetes N. Kleefstra & Henk Bilo 15 en 16 december 2011 Nieren Nieren 1 Functie & schade Nierfunctie : het vermogen om afvalstoffen te klaren (voorbeeld: kreatinine) het vermogen

Nadere informatie

Polyfarmacie bij ouderen

Polyfarmacie bij ouderen Polyfarmacie bij ouderen FTO maart 2016 WAGRO Polyfarmacie en Medicatiebeoordeling IGZ HARM NTVG Optimale zorg voor ouderen Ephor Start en Stopp criteria Strip methode 1 Opzet FTO Casussen (veel) Interactie

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 66a, tweede lid, en 68, tweede lid, van de Geneesmiddelenwet,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 66a, tweede lid, en 68, tweede lid, van de Geneesmiddelenwet, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18918 10 juli 2013 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2 juli 2013 (kenmerk 125176-105466-GMT),

Nadere informatie

Chronische nierschade A. van Tellingen. Smeerolie voor de poli 2015

Chronische nierschade A. van Tellingen. Smeerolie voor de poli 2015 Chronische nierschade A. van Tellingen Smeerolie voor de poli 2015 Wie dient verwezen te worden? 52-jarige vrouw met diabetische nefropathie: MDRD 62 ml/min/1.73m 2 en albuminurie 28 mg/l? 68-jarige man:

Nadere informatie

Chronische nierschade. Nierschade volgens de richtlijn? Chronische nierschade volgens de richtlijn?

Chronische nierschade. Nierschade volgens de richtlijn? Chronische nierschade volgens de richtlijn? Chronische nierschade Wanneer verwijzen en wanneer telenefrologie En natuurlijk: wat zelf doen. Michiel Bleeker, internist-nefroloog Bernhoven Ellen van Ommen, internist-nefroloog Bernhoven Wim de Grauw,

Nadere informatie

MFB s en de openbaar apotheker

MFB s en de openbaar apotheker MFB s en de openbaar apotheker Introductie Apothekers streven naar optimale farmaceutische patiëntenzorg. Deze zorg wordt steeds vaker afgestemd op de individuele patiënt. Dit is ook nodig, omdat er steeds

Nadere informatie

MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER-

MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER- KONINKLIJKE NEDERLANDSE MAATSCHAPPIJ TER BEVORDERING DER PHARMACIE MEDICATIEBEWAKING OP BASIS VAN NIER- F U N C T I E W A A R D E N EEN HANDLEIDING VOOR IN DE APOTHEEK 2 I N L E I D I N G H A N D L E I

Nadere informatie

Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik

Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik 101-106 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 27 mei 2013

Nadere informatie

Marike Wabbijn Internist-nefroloog/acuut geneeskundige Ikazia Ziekenhuis

Marike Wabbijn Internist-nefroloog/acuut geneeskundige Ikazia Ziekenhuis Marike Wabbijn Internist-nefroloog/acuut geneeskundige Ikazia Ziekenhuis Nierschade bij diabetes en vaatlijden Wat is nierfunctie? Wanneer is er sprake van nierschade? Wanneer is er sprake van nierfunctieverlies?

Nadere informatie

Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik

Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik Osteoporoseprofylaxe bij corticosteroïdgebruik 101-106 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 27 mei 2013

Nadere informatie

Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard. Fysiologie / Epidemiologie. Beeld van nierschade / nierziekte

Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard. Fysiologie / Epidemiologie. Beeld van nierschade / nierziekte Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard Wim de Grauw, huisarts Berghem Joy Lips / Michiel Bleeker - nefroloog Fysiologie / Epidemiologie Beeld van nierschade / nierziekte 1 Prevalentie CNS / registratie

Nadere informatie

Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard. Wim de Grauw, huisarts Berghem Joy Lips / Michiel Bleeker - nefroloog

Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard. Wim de Grauw, huisarts Berghem Joy Lips / Michiel Bleeker - nefroloog Chronische Nierschade Van LTA naar NHG Standaard Wim de Grauw, huisarts Berghem Joy Lips / Michiel Bleeker - nefroloog 2 Fysiologie / Epidemiologie Beeld van nierschade / nierziekte Prevalentie CNS /

Nadere informatie

Maagbescherming bij NSAID-gebruik 107

Maagbescherming bij NSAID-gebruik 107 Maagbescherming bij NSAID-gebruik 107 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 29-05-2013 Doel Verlagen van

Nadere informatie

Behandelingsprotocol voor chronische nierinsufficiëntie in de 1 ste lijn Bijlage: dosisaanpassingen medicatie Versie 2013

Behandelingsprotocol voor chronische nierinsufficiëntie in de 1 ste lijn Bijlage: dosisaanpassingen medicatie Versie 2013 Behandelingsprotocol voor chronische nierinsufficiëntie in de 1 ste lijn Bijlage: dosisaanpassingen medicatie Versie 2013 Dit behandelingsprotocol is een initiatief van het Lokaal Multidisciplinair Netwerk

Nadere informatie

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015

NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 INTERLINE NIERFUNCTIE STOORNISSEN juni 2015 Inleiding Leden werkgroep: Mevrouw H.P.E. (Hilde) Peters, internist-nefroloog De heer J. (Joan) Doornebal, internist-nefroloog Mevrouw M.P.E. (Ria) Couwenberg,

Nadere informatie

Nieren en medicijnen. Hogere risico s bij lagere nierfunctie

Nieren en medicijnen. Hogere risico s bij lagere nierfunctie Factsheet Nieren en nierschade deel 10 Hogere risico s bij lagere nierfunctie Nieren en medicijnen Veel medicijnen worden door de nieren uit het lichaam verwijderd. Maar als de nieren minder goed werken,

Nadere informatie

BIJSLUITER. HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet

BIJSLUITER. HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet BIJSLUITER HYDROCHLOORTHIAZIDE 6,25 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Haagse Nieren 2.0. Disclosure belangen spreker

Haagse Nieren 2.0. Disclosure belangen spreker Haagse Nieren 2.0 Irene van der Meer Internist-nefroloog Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Samenvatting. Belangrijkste bevindingen

Samenvatting. Belangrijkste bevindingen Samenvatting Chronische nierschade (CNS) en de complicaties daarvan, veroorzaken, naast de grote persoonlijke impact, veel druk op gezondheidszorg voorzieningen. Door de vergrijzing en de toename van suikerziekte

Nadere informatie

Versie 2.0. Beste huisarts/ praktijkondersteuner, In dit document vindt u een overzicht van wat het benchmark traject inhoud.

Versie 2.0. Beste huisarts/ praktijkondersteuner, In dit document vindt u een overzicht van wat het benchmark traject inhoud. Beste huisarts/ praktijkondersteuner, In dit document vindt u een overzicht van wat het benchmark traject inhoud. Benchmark bijeenkomst: De benchmark is een twee uur durende bijeenkomst waarbij de aanwezige

Nadere informatie

Cardiorenaal syndroom

Cardiorenaal syndroom Cardiorenaal syndroom Symposium Chronische Nierschade 29-10-2012 Irene van der Meer nefroloog, HAGA ziekenhuis Huisarts-voorzitter: Marjon Tombrock (HA te Rijswijk) 1 Cardiorenaal syndroom Betekenis: Een

Nadere informatie

Hartfalen en Nierfunctiestoornissen

Hartfalen en Nierfunctiestoornissen Hartfalen en Nierfunctiestoornissen Dr. Kevin Damman Hartfalen Cardioloog, UMCG Groningen k.damman@umcg.nl Disclosures Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties:

Nadere informatie

De nier en de rotonde. Googelen op rotondes in België. Wat gaat er mis bij diabetes? Nieren 10-12-2012. De nieren deel I. Nanno Kleefstra Henk Bilo

De nier en de rotonde. Googelen op rotondes in België. Wat gaat er mis bij diabetes? Nieren 10-12-2012. De nieren deel I. Nanno Kleefstra Henk Bilo De nieren deel I Nanno Kleefstra Henk Bilo De nier en de rotonde Googelen op rotondes in België Wat gaat er mis bij diabetes? Wat gaat er mis bij de rotonde? Nieren 1 Functie & schade Functie & schade

Nadere informatie

Implementatie NHG-standaard chronische nierschade (CNS) Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob

Implementatie NHG-standaard chronische nierschade (CNS) Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob Implementatie NHG-standaard chronische nierschade (CNS) 2018 Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob Conflict of interests GEEN Kernboodschappen NHG-richtlijn 2018:

Nadere informatie

Chronische nierschade (CNS)

Chronische nierschade (CNS) Chronische nierschade (CNS) Wilbert Jellema Internist-nefroloog, St Antonius Ziekenhuis Chronische nierschade (CNS) Outline: 1. Waarom zoveel aandacht voor CNS? 2. Hoe screenen? 3. Hoe verdere achteruitgang

Nadere informatie

Barnidipine C08CA12, december Indicatie Barnidipine is geregistreerd voor de indicatie hypertensie.

Barnidipine C08CA12, december Indicatie Barnidipine is geregistreerd voor de indicatie hypertensie. Barnidipine C08CA12, december 2017 Indicatie Barnidipine is geregistreerd voor de indicatie hypertensie. Standpunt Ephor In het rapport over de calciumantagonisten van april 2013 wordt barnidipine door

Nadere informatie

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE

DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE DOELGROEPENONDERZOEK CHRONISCHE NIERSCHADE Samenvatting Opdrachtnemer: Hans Mak Instituut Uitgevoerd door: Gezonde Nieren B.V. Opdrachtgever: Nierstichting Nederland Het volledige rapport is op te vragen

Nadere informatie

Samenvatting en adviezen uitgebreid

Samenvatting en adviezen uitgebreid Samenvatting en adviezen uitgebreid Doel De doelstelling van deze richtlijn is het bevorderen van de preventie en het ondersteunen van een zo goed mogelijke en gecoördineerde behandeling van patiënten

Nadere informatie

Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen.

Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen. aan Factsheets indicatoren Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen Publicatienummer: 2009.1901 Versiebeheer Wijzigingen 2009.1900 (okt 2009) Eerste

Nadere informatie

MFB S EN DE OPENBAAR APOTHEKER

MFB S EN DE OPENBAAR APOTHEKER MFB S EN DE OPENBAAR APOTHEKER INTRODUCTIE Apothekers streven naar optimale farmaceutische patiëntenzorg. Deze zorg wordt steeds vaker afgestemd op de individuele patiënt. Dit is ook nodig, omdat er steeds

Nadere informatie

Reis door het Nephron. Hilde de Geus

Reis door het Nephron. Hilde de Geus Reis door het Nephron Hilde de Geus Anatomie De nier Het nephron Het nephron Wat is nierfunctie? Vermogen om bloed te zuiveren referentie stof volume bloed per tijdseenheid (ml-min) Bloeddruk regulatie

Nadere informatie

FTO Oldenzaal

FTO Oldenzaal FTO Oldenzaal 11-06-2015 Inhoud Inleiding Ontwikkeling zorgbekostiging Speerpunten marktpartijen MFB Medisch Farmaceutische Beslisregels Kwaliteitsindicatoren Transparantie / meetbare zorg Gevolgen voor

Nadere informatie

Nefroloog? Mooi vak, maar... Chronische nierinsufficientie: wie doet wat?

Nefroloog? Mooi vak, maar... Chronische nierinsufficientie: wie doet wat? Chronische nierinsufficientie: wie doet wat? Arno Kuijper Anneke Dalinghaus Nefroloog? Mooi vak, maar... Trails in medicine Cardiologie MDL Nefrologie De ene MDRD is de andere niet Man 47jr 2009 kreat

Nadere informatie

Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108

Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108 Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 04-03-2014 Doel Verlagen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Triamtereen en Hydrochloorthiazide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Triamtereen en Hydrochloorthiazide Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Triamtereen/Hydrochloorthiazide Sandoz 50/25 mg, Triamtereen en Hydrochloorthiazide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

28-10-2010. Leefregels en voorlichting bij chronische nierschade. Welkom bij workshop 3 leefregels en voorlichting bij chronische nierschade

28-10-2010. Leefregels en voorlichting bij chronische nierschade. Welkom bij workshop 3 leefregels en voorlichting bij chronische nierschade Welkom bij workshop 3 leefregels en voorlichting bij chronische nierschade Kathy Schoenmakers, nursepractitioner Hagaziekenhuis Anneke Boon, diabetesverpleegkundige SHG Annick Linders, huisarts SHG Leefregels

Nadere informatie

ASN Review Nefro-farmacologie AKI, CKD en ESRD Marieke Kerskes Catharina ziekenhuis Eindhoven Nierziekten en klinische farmacie

ASN Review Nefro-farmacologie AKI, CKD en ESRD Marieke Kerskes Catharina ziekenhuis Eindhoven Nierziekten en klinische farmacie ASN Review 2014 Nefro-farmacologie AKI, CKD en ESRD Marieke Kerskes Catharina ziekenhuis Eindhoven Nierziekten en klinische farmacie Marieke Kerskes Ziekenhuisapotheker Disclosure potential conflicts of

Nadere informatie

Hyperkaliëmie Haalbaarheidsonderzoek binnen NIVEL Zorgregistraties

Hyperkaliëmie Haalbaarheidsonderzoek binnen NIVEL Zorgregistraties Hyperkaliëmie Haalbaarheidsonderzoek binnen NIVEL Zorgregistraties Linda Flinterman Liset van Dijk Joke Korevaar Het NIVEL onderzoekt de gezondheidszorg. Dat onderzoek kijkt mee met de mensen die zorg

Nadere informatie

Medicatie, diabetes en verminderde nierfunctie. Lieke Mitrov-Winkelmolen Ziekenhuisapotheker

Medicatie, diabetes en verminderde nierfunctie. Lieke Mitrov-Winkelmolen Ziekenhuisapotheker Medicatie, diabetes en verminderde nierfunctie Lieke Mitrov-Winkelmolen Ziekenhuisapotheker Diabetes medicatie en verminderde nierfunctie Kort overzicht Verminderde nierfunctie Metabolisme/eliminatie van

Nadere informatie

Twee richtingen met één stip aan horizon. Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie

Twee richtingen met één stip aan horizon. Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie Twee richtingen met één stip aan horizon SAMEN NAAR MEER MEDICATIEVEILIGHEID Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker MSc. Arthur Wasylewicz AIOS ziekenhuisfarmacie Medicatiebewaking in het St Jansdal Het

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het aantal mensen met een gestoorde nierfunctie is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Dit betekent dat er steeds meer mensen moeten dialyseren of een niertransplantatie moeten

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal betreffende tenofovirdisoproxil voor voorschrijvers - Brochure controle nierfunctie bij behandeling van volwassenen

Risico minimalisatie materiaal betreffende tenofovirdisoproxil voor voorschrijvers - Brochure controle nierfunctie bij behandeling van volwassenen Risico minimalisatie materiaal betreffende voor voorschrijvers - Brochure controle nierfunctie bij behandeling van volwassenen De risico minimalisatie materialen voor zijn beoordeeld door het College ter

Nadere informatie

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND

1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND BIJSLUITER Benefortin Flavour 2,5 mg tabletten voor katten en honden Benefortin Flavour 5 mg tabletten voor katten en honden Benefortin Flavour 20 mg tabletten voor honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER

Nadere informatie

Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care

Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care Dr. Nicole Hunfeld ziekenhuisapotheker Intensive Care Volwassenen De keerzijde? 1250 doden per jaar door geneesmiddelen voorgeschreven

Nadere informatie

Welkom. Namen presentatoren

Welkom. Namen presentatoren Welkom Namen presentatoren Programma Behandeling en preventie van chronische nierschade door dr. Andrea Kramer, internist-nefroloog Dialyse als nierfunctievervangende behandeling door dr. Akin Özyilmaz,

Nadere informatie

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet BIJSLUITER SPIRONOLACTON 12,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Chronische nierschade bij volwassenen

Chronische nierschade bij volwassenen Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Chronische nierschade bij volwassenen Toelichting Pagina 1 Nierfunctie Vanaf veertigjarige leeftijd neemt de nierfunctie geleidelijk af met ongeveer 0,4

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel Radiologie Röntgenafdeling Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw arts heeft voor u een radiologisch onderzoek

Nadere informatie

Implementatie NHG standaard Chronische Nierschade Ketenzorg Arnhem 2018

Implementatie NHG standaard Chronische Nierschade Ketenzorg Arnhem 2018 Implementatie NHG standaard Chronische Nierschade Ketenzorg Arnhem 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. De NHG standaard Chronische Nierschade... 3 1.1. Nieuw stroomdiagram... 3 1.2. De belangrijkste kernboodschappen...

Nadere informatie

Glomerulaire hyperfiltratie. Maren Schütz - ANIOS

Glomerulaire hyperfiltratie. Maren Schütz - ANIOS Glomerulaire hyperfiltratie Maren Schütz - ANIOS Glomerulaire hyperfiltratie (GH) Geen eenduidige definitie (150-160ml/min/1,73m 2 ) 3 Verandering in tubuloglomerulaire feedback en activatie van vasoactieve

Nadere informatie

Behandeling van hypertensie

Behandeling van hypertensie NECF onderwijsbijeenkomst 19 juni 2014 Farmacotherapie bij 80+ers: Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Behandeling van hypertensie Evelien Lutke Schipholt, apotheker externe instellingen, CWZ Gerard Rongen,

Nadere informatie

BIJSLUITER. FUROSEMIDE 2 mg/ml drank

BIJSLUITER. FUROSEMIDE 2 mg/ml drank BIJSLUITER FUROSEMIDE 2 mg/ml drank Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u

Nadere informatie

Chronische nierschade bij volwassenen Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Chronische nierschade bij volwassenen Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Chronische nierschade bij volwassenen Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstelling Afstemming beleid rond diagnostiek, behandeling en verwijzen van patiënten met chronische nierschade in

Nadere informatie

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 1 mg/ml drank met acetem SPIRONOLACTON 5 mg/ml drank met acetem

BIJSLUITER. SPIRONOLACTON 1 mg/ml drank met acetem SPIRONOLACTON 5 mg/ml drank met acetem BIJSLUITER SPIRONOLACTON 1 mg/ml drank met acetem SPIRONOLACTON 5 mg/ml drank met acetem Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 De nierfunctie: glomerulaire filtratiesnelheid (GFR)

Hoofdstuk 2 De nierfunctie: glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) Hoofdstuk 2 De nierfunctie: glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) Joan Doornebal Samenvatting De nier speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de homeostase en beschikt daarvoor over verschillende

Nadere informatie

BIJSLUITER FORTEKOR FLAVOUR 20

BIJSLUITER FORTEKOR FLAVOUR 20 BIJSLUITER FORTEKOR FLAVOUR 20 Aard van het middel Anti-hypertensivum (bloeddrukverlagend middel) Benaming van het diergeneesmiddel Fortekor Flavour 20 mg, tabletten voor honden Gehalte aan werkzame en

Nadere informatie

Medicatie Risico bij Nierschade. Nictiz symposium 15 november 2016 Chris Hagen nefroloog

Medicatie Risico bij Nierschade. Nictiz symposium 15 november 2016 Chris Hagen nefroloog Medicatie Risico bij Nierschade Nictiz symposium 15 november 2016 Chris Hagen nefroloog Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met

Nadere informatie

Workshop farmacokinetiek. Marieke Zeeman Internist-ouderengeneeskunde Klinisch farmacoloog i.o.

Workshop farmacokinetiek. Marieke Zeeman Internist-ouderengeneeskunde Klinisch farmacoloog i.o. Workshop farmacokinetiek Marieke Zeeman Internist-ouderengeneeskunde Klinisch farmacoloog i.o. De wachtkamer Patiënt M Patiënt B Patiënt C Patiënt D Recapitulatie Oplaaddosis C 0 = F x D / Vd Klaring Cl

Nadere informatie

Implementatie NHG-standaard chronische nier schade (CNS) Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob

Implementatie NHG-standaard chronische nier schade (CNS) Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob Implementatie NHG-standaard chronische nier schade (CNS) 2018 Liedewei van Waes, kaderhuisarts HVZ, SGE Geert Smits, kaderhuisarts HVZ, Pozob Conflict of interests GEEN Kernboodschappen NHG-richtlijn 2018:

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 138 Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Een belangrijke functie van de nier is het uitscheiden van afvalstoffen via de urine. Grote hoeveelheden water en kleine stoffen

Nadere informatie

Pijn workshop Verminderde Nier- en Leverfunctie. Thérèse Frijns, ziekenhuisapotheek Maasstad ziekenhuis Katia Pires, stagiair Farmacie

Pijn workshop Verminderde Nier- en Leverfunctie. Thérèse Frijns, ziekenhuisapotheek Maasstad ziekenhuis Katia Pires, stagiair Farmacie Pijn workshop Verminderde Nier- en Leverfunctie Thérèse Frijns, ziekenhuisapotheek Maasstad ziekenhuis Katia Pires, stagiair Farmacie 2 Dia Geen 3 Leerdoelen Basis farmacokinetiek en farmacodynamiek Inzicht

Nadere informatie