Rapportage. Onderzoek en advisering tennispark LTC de Munnik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage. Onderzoek en advisering tennispark LTC de Munnik"

Transcriptie

1 Rapportage Onderzoek en advisering tennispark LTC de Munnik Opdrachtgever: Gemeente Leiderdorp Rapportnummer: _R_004_04 Datum vrijgave: 23 mei 2011 Vrijgave: G. Smit Goedkeuring: Ing. H.M. Visser geeft u de ruimte!

2 Gemeente Leiderdorp Blad 2 van 23 INHOUDSOPGAVE... BLZ 1 INLEIDING Definitielijst: PROJECTPLAN Gebiedsomschrijving Uitgangspunten INVENTARISATIE Tennisbanen Oefenmuur Hekwerken Verlichting Verhardingen Verenigingsonderkomen Beheerderwoning Erfgrens Beperking ONDERZOEK LTC DE MUNNIK Capaciteit en financiële draagkracht LTC anno Prognose LTC komende periode UITWERKING EN MOGELIJKHEDEN Tennisbanen Oefenmuur Hekwerken Verlichting Verhardingen Verenigingsonderkomen Beheerderwoning Maatvoering, erfgrens Gevolgen van uitstel onderhoud INRICHTINGSVOORSTELLEN Archeologische beperking Uitgangspunt LTC Ontwerp Constructie Fasering FINANCIËN Gebouwen Tennisbanen Exploitatie LTC De Munnik CONCLUSIE BIJLAGE 1 AANLEGKOSTEN TENNISBANEN LTC BIJLAGE 2 OVERZICHT RENOVATIEKOSTEN BIJLAGE 3 EXPLOITATIESCAN LTC DE MUNNIK (ANDRES CS)

3 Gemeente Leiderdorp Blad 3 van 23 1 Inleiding De aanleiding van dit rapport is het feit dat de gemeente Leiderdorp een 2 e mening met betrekking tot een onderzoek en advisering tennispark LTC de Munnik wenst. Rond het jaar 2001 zijn gesprekken tussen LTC de Munnik en de gemeente gestart teneinde het tennispark te verplaatsen. In 2006 is hiertoe tussen de gemeente Leiderdorp en de tennisvereniging LTC de Munnik een overeenkomst afgesloten. In 2009 is door de gemeenteraad besloten de verplaatsing niet door te laten gaan. Ondertussen heeft de vereniging, gelet op de verplaatsing van hun tennispark, een aantal noodzakelijke investeringen uitgesteld. Gelet op haar toekomst heeft de vereniging een plan over renovatie en vervanging van banen en clubhuis opgesteld en de gemeente om een bijdrage gevraagd. De gemeente heeft ProCensus gevraagd om de besluitvorming over de investering ten aanzien van tennispark LTC de Munnik te ondersteunen. ProCensus heeft het voorliggende rapport opgesteld en voor advies over exploitatie en bedrijfsvoering gebruik gemaakt van de expertise van Andres cs. 1.1 Definitielijst: dagelijks onderhoud klein onderhoud groot onderhoud geotechnisch onderzoek milieutechnisch onderzoek gravelbaan all weatherbaan onderbouw fundering(sporttechnische laag) toplaag bespeelbaar houden tennisbaan: vegen, (blad) vuil ruimen, egaliseren door regelmatig slepen, dagelijks lijnen borstelen, zandvulling slepen/ borstelen en zonodig aanvullen. jaarlijks alg,- mosbestrijding, toplaag reinigen en borstelen, zandvulling controleren en aanvullen, baan inspectie/ controle en eventuele kleine reparaties. vervangen toplaag (10 tot 15 jaar), onderbouw, drainage en fundering (20 tot 30 jaar) gericht op mogelijkheden draagkracht van ondergrond gericht op toepasbaarheid van vrijkomende materialen tennisbaan afgestrooid met gravel (gemalen baksteen) tennisbaan met zandingestrooide kunstgrasmat basis voor fundering en toplaag bestaat meestal uit waterdoorlatend/ waterbergend zand de stabiele laag onder de toplaag, goed verdicht, vlak en waterdoorlatend, voor schokdemping, meestal lava is de bovenste laag en als zodanig bepalend voor speltechnische eigenschappen

4 Gemeente Leiderdorp Blad 4 van 23 2 Projectplan 2.1 Gebiedsomschrijving De huidige voorzieningen van het tennispark liggen aan de Plantage te Leiderdorp. Op de onderstaande luchtfoto is het tennispark weergegeven. Tennispark LTC de Munnik (bron: google maps) 2.2 Uitgangspunten Middels een startgesprek vond kennismaking plaats tussen vertegenwoordigers van de gemeente Leiderdorp, het bestuur van LTC de Munnik en ProCensus. Hierbij is onder andere informatie uitgewisseld die benodigd is om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Hierbij zijn de volgende gegevens beschikbaar gesteld: Digitale ondergronden van de locatie van het tennispark (GBKN); Gegevens tennisbond en ISA-sport over tennispark de Munnik, Naw-gegevens contactpersonen gemeente en LTC de Munnik; Eigendomsverhoudingen gemeente Leiderdorp en LTC de Munnik. Niet beschikbaar waren: Gegevens opbouw en aanleg van tennisbanen; Onderhoudsschema tennisbanen. In een toelichting heeft het bestuur van LTC de Munnik aangegeven meer dan 20 jaar geen groot onderhoud aan het tennispark te hebben uitgevoerd. Dit heeft geleid tot versleten banen. Uit de eerste gegevens blijkt dat de banen redelijk bespeelbaar zijn, maar ook erg gevoelig. Er kan vrij snel schade aan de banen toegebracht worden, bovendien kan een flinke regenbui zeer regelmatig voor afkeuring van de velden (en dus de wedstrijden) zorgen. De algemene indruk van het gehele sportpark is sleets. De paden vertonen onregelmatigheden. Het groen is grotendeels versleten en de hekwerken zijn matig tot slecht. Deze indruk wordt door LTC onderschreven: omdat de inrichting en uitstraling gedateerd zijn wilde de club eind jaren 90 investeren in de banen en gebouwen. Andres cs heeft in een tweede gesprek met het bestuur van LTC De Munnik en later met de vertegenwoordigers van de gemeente Leiderdorp gesproken over de organisatie en exploitatie van de vereniging zelf.

5 Gemeente Leiderdorp Blad 5 van 23 3 Inventarisatie 3.1 Tennisbanen 3.2 Oefenmuur 3.3 Hekwerken Aangegeven is dat de banen al meer dan 20 jaar geen groot onderhoud hebben genoten. Naar mening van ProCensus en bijvoorbeeld de KNLTB heeft dit uitstel feitelijk te lang heeft geduurd. Ongeacht welke baansoort, de toplaag, onderbouw, fundering en bijvoorbeeld ontwatering hebben aandacht en onderhoud nodig. Een onderbouw en fundering van een gravelbaan gaan afhankelijk van het onderhoud- gemiddeld minimaal 20 tot maximaal 30 jaar mee. Een toplaag (gravel) gemiddeld 15 jaar. Vanuit de club is aangegeven dat het laatste groot onderhoud niet bekend is. Wel bekend is de slechte staat van de velden en bijvoorbeeld het ontbreken/ niet meer functioneren van de drainage. Ook zonder onderzoek betekent dit in feite aanleiding voor groot onderhoud aan fundering, drainage, onderbouw en toplaag. Het uitblijven van groot onderhoud heeft de banen tot nu toe niet onbespeelbaar gemaakt. Het uitvoeren van goed dagelijks onderhoud door een eigen groundsman heeft LTC waarschijnlijk voor problemen behoed. In de periode dat dit rapport opgesteld is valt visueel niet veel meer uit de conditie van de banen op te maken. De banen zijn zacht en moeten na de winter gefreesd, gevlakt en uitgevuld worden. Onderzoek ISA-Sport, Op verzoek van LTC heeft ISA-Sport in 2010 een onderzoek naar de banen uitgevoerd. De opdracht was het maken van een kwaliteitsbeoordeling van de huidige banen en vervolgens een ombouwadvies richting de aanleg van nieuwe banen. Uit het onderzoek blijkt : De maatvoering is niet geheel volgens de KNLTB-norm; De verlichting moet gedeeltelijk verplaatst worden; zowel de dikte en materiaal van fundering als onderbouw zijn ontoereikend; De drainage ontbreekt; de inrichting zoals hekwerken en obstakels voldoet niet aan de eisen. Onderzoek KNLTB, Op verzoek van LTC heeft de KNLTB in de zomer van 2010 onderzoek gedaan naar de maatvoering van de huidige banen. Vastgesteld is dat het laatste grote onderhoud aan de tennisbanen meer dan 19 jaar geleden is uitgevoerd. Tevens is vastgesteld dat de uitvoering (obstakels) en de maatvoering van 10 van de 12 banen voor wat betreft de uitlopen niet overeenkomt met de huidige reglementaire eisen van de KNLTB. Naast baan 6, de enkelbaan, ligt een oefenmuur. De locatie ligt aan de rand van het complex en is daarom moeilijk bereikbaar. De ondergrond, muur en hekwerk zijn oud en versleten. De kwaliteit van het aanwezige geplastificeerde harmonicagaas is over het algemeen matig tot slecht. De staanders zijn matig/ redelijk. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met het feit dat er meerdere uitvoeringen van de staanders zijn en er in een aantal gevallen met schoren is gewerkt.

6 Gemeente Leiderdorp Blad 6 van Verlichting De staanders zijn uitgevoerd als ronde buizen, H-profiel, verzinkt en/ of geplastificeerd. Uit het onderzoek van de KNLTB blijkt tevens dat een aantal poorten de banen opdraaien. Baan 1, 2, 4 en 5 worden door 6 lichtmasten aangelicht. Een aantal lichtmasten staat reglementair onjuist. Voor de banen 9/10 is vergunning voor verlichting aangevraagd en inmiddels verleend. 3.5 Verhardingen De paden en entree bestaan nu uit diverse materialen: tegels 30/30, 50/50, 40/ 60 en klinkers. De paden liggen niet strak en vlak en zijn hierdoor moeilijk te onderhouden. Er is sprake van verzakkingen en veel breuk bij de tegels, hetgeen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Door de ligging van de diverse banen, de locatie tussen Plantage en Hoogmadeweg en de tennishal is een soort van open structuur in het gebied ontstaan. Het complex is vanaf 5 kanten te bereiken. Dit betekent een slecht overzicht voor de vereniging maar ook voor de omgeving. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een verhoging van bijvoorbeeld de onderhoudskosten en heeft een negatief effect op de algemene beleving. 3.6 Verenigingsonderkomen Het clubhuis (kantine en kleedkamers) van de vereniging is in 1961 neergezet. In 1978 is de kantine van de tennishal (entree, bar en kleedkamers) gerealiseerd. Uit een eerste indruk blijkt dat de conditie van de opstallen redelijk is. Er is geen sprake van zichtbaar achterstallig onderhoud. Technisch gezien is er geen dringende reden om direct werkzaamheden aan het clubhuis te verrichten. In praktische zin moet gesteld worden dat de kwaliteit van het clubhuis en kantine van de tennishal duidelijk verbeterd kan worden. Het clubhuis is oud, dit toont zich door oude materialen, slechte isolatie en een gedateerde indeling. Door het gegeven dat LTC samen met stichting tennishal de Munnik onder 1 dak zijn ondergebracht is er sprake van een dubbel aantal faciliteiten: zo hebben beide kantine/ bar, kleedkamers en toiletten. LTC heeft aangegeven dat het handhaven van het huidige onderkomen voor onnodige exploitatielasten zorgt terwijl het onderkomen niet aan de eisen van de club voldoet. 3.7 Beheerderwoning 3.8 Erfgrens 3.9 Beperking Aan de plantage ligt op de hoek naast veld 7 en 8 een beheerderwoning, in eigendom bij LTC. Tegenwoordig is geen behoefte meer aan een beheerderwoning, de woning wordt verhuurd. De LTC heeft met de gemeente Leiderdorp een erfpacht afgesloten. Een onderdeel van deze erfpacht is de erfgrens van de vereniging. In principe is de erfgrens een hard gegeven waarmee in de renovatieplannen rekening gehouden moet worden. Leiderdorp ligt in een belangrijke archeologische zône. Met name de strook waarin ook het tennispark ligt valt onder beschermd gebied.

7 Gemeente Leiderdorp Blad 7 van 23 Dit betekent dat graafwerkzaamheden ter plaatse van de huidige velden dieper dan de fundering van deze velden daarom vermeden moet worden. Bij ongeroerde grond zijn graafwerkzaamheden tot 40 cm onder maaiveld mogelijk. Indien dit niet lukt dan is nader archeologisch onderzoek en dus overleg met de Rijksdienst nodig. Resultaat inventarisatie Op basis van de gegevens van de LTC, de gegevens van de KNLTB en ISA-sport is te concluderen dat de velden weliswaar bespeelbaar zijn maar op korte termijn groot onderhoud nodig hebben. De maatvoering van de huidige banen voldoet niet aan het reglement van de KNLTB. Het clubhuis LTC is oud, ongeschikt voor de huidige eisen van de LTC en qua exploitatie aanzienlijk voor verbetering vatbaar.

8 Gemeente Leiderdorp Blad 8 van 23 4 Onderzoek LTC De Munnik Centraal staat de vraag: Hoe wordt de actuele exploitatie en bedrijfsvoering (organisatie) van de vereniging beoordeeld en welke mogelijkheden bestaan er voor het aanbrengen van verbeteringen daarin? Voor een volledig overzicht verwijzen wij naar de exploitatiescan, bijlage Capaciteit en financiële draagkracht LTC anno 2011 Volgens de NOC*NSF planningsnorm betreft de bespelingnorm van tennisbanen maximaal tennis(ster)s per baan en 90 tennis(ster)s op een verlichte baan. Bij deze norm wordt geen rekening gehouden met de ondergrond van de tennisbanen. LTC de Munnik, met leden, dient op basis van deze norm over afgerond naar boven vijftien tennisbanen (uitgaande van zeventig spelers per baan) of twaalf verlichte tennisbanen te beschikken. Er van uitgaande dat LTC de Munnik de beschikking heeft over twaalf tennisbanen, waarvan vier verlicht, en hiermee een bespelingnorm van gemiddeld 87 tennis(ster)s per baan, voldoet LTC De Munnik niet aan de NOC*NSF planningsnorm waardoor er sprake is van een ondercapaciteit. Hierbij dient te worden opgemerkt dat er op dit moment 2 banen gebruikt worden die in feite niet tot de inventaris van de club horen. Met 14 banen heeft de club 73 tennis(sters) per baan. Uit de gegevens van de club blijkt dat de club op dit moment financieel gezien zowel solvabel als liquide is. Hierbij wordt opgemerkt dat twee voorzieningen niet of van onvoldoende omvang in de balans zijn opgenomen, te weten: een voorziening c.q. reservering waarvan de nu benodigde onderhouds- /renovatiekosten ten laste kunnen worden gebracht (de benodigde dotatie zou een zeer sterke negatieve invloed hebben); een voorziening c.q. reservering waarvan de nu gevraagde schadevergoeding voor uitstel en afstel van de ontwikkelingsovereenkomst ten bate kan worden gebracht (de benodigde dotatie zou een zeer sterke positieve invloed hebben). Opvallend is dat de vereniging sinds 1994, en wellicht langer, geen investeringen in de accommodatie heeft gedaan en de stand van de reserveringen sindsdien niet is toegenomen. 4.2 Prognose LTC komende periode Voor de toekomst is het belangrijk in te schatten wat het ledenaantal zal/ kan worden. Uit onderzoek blijkt dat er, hoewel de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat de ontwikkeling van het ledental van LTC De Munnik van meerdere factoren afhankelijk is, op basis van de bevindingen voor 2025 een ledental van circa mag worden geprognosticeerd. Een doorgroei van de vereniging naar rond de leden wordt niet uitgesloten. Indien de vereniging in 2025 over twaalf buitenbanen zou beschikken waarvan zeven of acht verlicht, dan is deze capaciteit op basis van de NOC*NSF planningsnorm voldoende voor leden. Bij leden telt deze baanconfiguratie gemiddeld 87 spelers per baan waarmee een geringe ondercapaciteit dreigt. Bij deze norm wordt echter geen rekening gehouden met de ondergrond van de tennisbanen terwijl het een gegeven is dat gravelbanen minder intensief bespeeld kunnen worden dan All Wheater banen. Op basis hiervan wordt de beoogde capaciteit ten aanzien van het geprognosticeerde aantal leden passend geacht.

9 Gemeente Leiderdorp Blad 9 van 23 Overigens is de relatie tussen een abonnement tot speelaanbod( type baan) niet afhankelijk van het type maar van de capaciteit van de baan. Zo zal verlichting meer speeluren bieden dan een baan zonder verlichting. Door het uitgeven van een optie: winterabonnement kan de LTC haar ledenbestand beïnvloeden. De vereniging zal op basis van haar ervaringcijfers zelf een optimaal ledenaantal moeten vaststellen en handhaven. Op basis van de huidige begroting is er qua ledenaantal geen probleem. Indien er echter investeringen worden gedaan, is het van groot belang de exploitatie uit te werken omdat de lasten in verhouding tot de ledenaanwas aanzienlijk kunnen toenemen. De actuele exploitatie en bedrijfsvoering van de vereniging wordt beoordeeld als te marginaal om het voorgestelde investeringsplan te realiseren. Mogelijkheden voor verbeteringen daarin betreft onder andere: matigen van het investeringsplan; faseren van het investeringsplan; toename van het aantal leden; verhogen van de contributie; besparen op kopieer-, porti- en drukwerkkosten; uitschrijven van obligaties onder leden en inwoners; inzet van voorzieningen c.q. reserveringen van LTC De Munnik; ten laste van de gemeente brengen van investerings- en afschrijvingskosten; verstrekken van een gemeentelijke renteloze en aflossingsvrije hypothecaire lening; verhogen van de gewenste gemeentelijke investeringsbijdrage; verlagen van de rentevoet; voeren van een btw belaste exploitatie op basis van sportbesluit; maximaliseren van de opbrengst van de bedrijfswoning en omliggende percelen. Resultaat onderzoek LTC De Munnik LTC De Munnik is een gezonde vereniging met goede toekomstmogelijkheden maar zal, voor er investeringen gedaan worden, eerst een sluitende exploitatie moeten opzetten. Uiteindelijk is het ledenaantal enerzijds van groot belang voor de exploitatie, anderzijds zal bij een optimaal aantal leden een ledenstop moeten worden overwogen.

10 Gemeente Leiderdorp Blad 10 van 23 5 Uitwerking en mogelijkheden 5.1 Tennisbanen 5.2 Oefenmuur 5.3 Hekwerken 5.4 Verlichting De tennisbanen zijn in de zomer van 2010 door ISA-Sport onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de opbouw groot onderhoud nodig heeft, omdat zowel de dikte, kwaliteit als materiaal van de fundering en onderbouw ontoereikend zijn. Dit komt overeen met het gegeven dat er al meer dan 20 jaar geen groot onderhoud is uitgevoerd. Volgens het rapport moet rekening gehouden worden met: de afvoer van de toplaag gravel; het (eventueel gescheiden) ontgraven van de fundering bestaande uit lava en slakken; een deel zal afgevoerd moeten worden, een deel kan eventueel hergebruikt worden; het (eventueel gescheiden) ontgraven van de onderbouw; ontdaan van klei, leem en puin is het zand eventueel toepasbaar als onderlaag van de nieuwe banen; ontwatering is van groot belang voor tennisbanen en mag daarom niet ontbreken; afhankelijk van de uitvoering zal de nieuwe drainage hart op hart op 4 m1 of 2 m1 afstand uitgevoerd moeten worden. NB Uiteindelijk zal het van hergebruik afhangen van de diverse inschrijvingen. Tenzij anders voorgeschreven kan een aannemer bij de aanleg van andere banen kiezen voor hergebruik of nieuw materiaal. Met behulp van de rapportage van ISA-Sport en aanvullend onderzoek kan in het werk bepaald worden hoeveel materiaal voor hergebruik in aanmerking komt. Herbouw van de oefenmuur is afhankelijk van de ruimte die een nieuw ontwerp biedt. Gezien de functie en de ruimte die zo n muur in beslag neemt lijkt het gewenst en mogelijk om de muur te verplaatsen en in het ontwerp mee te nemen. De kwaliteit van het gaashekwerk is slecht, deze zou vervangen moeten worden. Een aantal poorten moeten vanwege veiligheidsaspecten gedraaid worden. Gezien ook de matige kwaliteit van de staanders, de variatie in uitvoering hiervan en het feit dat voor de renovatie een flink aantal hekwerken verplaatst of (tijdelijk) verwijderd en herplaatst moeten worden, is het aan te bevelen de hekwerken te vernieuwen. Een beperking hierbij is de eerder aangegeven opmerking dat vanuit archeologisch oogpunt niet dieper dan de fundering van de velden gegraven mag worden. Bij ongeroerde grond zijn graafwerkzaamheden tot 40 cm onder maaiveld mogelijk. De lichtmasten bij de banen 1,2 en 4,5 moeten vanwege de uitloopmogelijkheden verplaatst worden. De lichtmasten komen in aanmerking voor hergebruik. Dit kan bij LTC maar eventueel ook elders. Gezien de positieve ervaringen met lagere lichtmasten heeft LTC aangegeven dat lagere masten ook welkom zijn.

11 Gemeente Leiderdorp Blad 11 van 23 Ondanks het feit dat er een vergunning voor de huidige verlichting is en ook een vergunning voor het aanlichten van banen 9, 10 is afgegeven zal een nieuwe vergunning nodig zijn. LTC wil in de toekomst 7 banen aanlichten. Waarschijnlijk zijn dit niet exact dezelfde banen waar nu sprake van is. Hierbij zal gebruik van kortere masten zeer waarschijnlijk minder lichthinder en daarom meer draagvlak in de omgeving vinden. 5.5 Verhardingen De paden en entree bestaan nu uit diverse tegels (30/30, 50/50, 40/ 60) en klinkers. Naast het feit dat een groot aantal tegels door onder andere breuk ongeschikt voor hergebruik is, is het aan te bevelen om bij renovatie nieuw materiaal te gebruiken. Nieuwe tegels zorgen voor een uniforme aanblik, voorkomen ergernis bij het gebruik, zijn goedkoper in onderhoud en geven een strakkere uitstraling. Door het padenstelsel te verbeteren zal het overzicht op het complex toenemen. Dit vormt een onderdeel van het nieuwe ontwerp van het complex. 5.6 Verenigingsonderkomen Omdat de inrichting en uitstraling gedateerd zijn en de exploitatie relatief veel kost heeft de club eind jaren 90 aangegeven te willen investeren in de gebouwen. Deze plannen zijn destijds in verband met de geplande verhuizing bevroren. Nu LTC niet verhuist zijn de plannen weer op tafel gelegd. Met de verbouwing kan een aantal doelen gerealiseerd worden. Door gezamenlijk met stichting de Tennishal onder andere bestuursruimte, kantine, kleedkamers en toiletten te maken is efficiënt gebruik van de ruimte mogelijk. Hiermee komt ook ruimte vrij voor een duidelijke entree, een verbeterde relatie tussen clubhuis en buitenbanen en wellicht een tribune. Door de investering ziet de LTC kans om de exploitatie van de gebouwen te verbeteren. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een vermindering van de onderhoudskosten en energiekosten. Eerder gemaakte plannen om de vrijkomende ruimte te gebruiken voor een jeugdhonk, kinderopvang, naschoolse opvang of iets dergelijks worden zeer waarschijnlijk niet uitgewerkt. De verbouwingsplannen zijn nog erg pril. Het betreft een totaal van ongeveer 420 m2, 120 m2 van de huidige gebouwen zouden vervallen. Ongetwijfeld zal het complex aan kwaliteit winnen als de plannen uitgevoerd worden. Dit staat echter los van de kwaliteit van de tennisbanen. Op het moment dat dit rapport wordt geschreven zijn de plannen nog niet uitgewerkt. Het is daarom nauwelijks mogelijk een mening over de nieuwbouwplannen te geven. 5.7 Beheerderwoning Aangezien LTC geen bestemming/ functie voor de woning heeft ligt het voor de hand de woning aan de gemeente of een projectontwikkelaar te verkopen. De woning is gekoppeld aan de bestemming sport waardoor de mogelijkheden voor wonen beperkt zijn. Voor de korte termijn betekent dit investeren. (bijvoorbeeld kosten sloop). Een wijziging bestemmingsplan of ander gebruik kan op lange termijn een oplossing betekenen maar hier is wel een bedrijfsrisico aan verbonden. Het perceel direct in de herindeling van de tennisbanen te betrekken is vanwege het feit dat er een beschermde, monumentale boom op het erf staat niet mogelijk. Naast deze beperking zou ook met archeologische zone en de belangen van de omwonenden rekening gehouden moeten worden.

12 Gemeente Leiderdorp Blad 12 van Maatvoering, erfgrens Door een aantal aanpassingen in de uitvoering van de banen te realiseren kan LTC De Munnik zorgen dat ze voldoet aan de minimale reglementaire eisen van de KNLTB. Deze aanpassingen kunnen in principe alleen gerealiseerd worden als het complex gerenoveerd wordt. Verschuiven, verlengen en/of verbreden maar ook draaien van banen en het veranderen van baansoort valt onder renovatie. Omdat het opnieuw inrichten van het complex niet valt onder de reglementaire ruimte die de KNLTB voor wat betreft de minimale maatvoering bij renovaties biedt is overleg met de KNLTB vereist. Uit vooroverleg met de KNLTB blijkt dat door gebruik te maken van de best mogelijke oplossing een dispensatie mogelijk en bespreekbaar is. Met het verschuiven van banen is ook de erfgrens van belang. Het schetsen van de diverse mogelijkheden levert consequenties (plussen en minnen) voor de erfgrens op. Dit zal verder besproken moeten worden. 5.9 Gevolgen van uitstel onderhoud De vraag is gesteld: heeft het uitstel van (groot) onderhoud consequenties voor de investeringen anno 2011? Het antwoord is tweeledig. In een situatie zonder verhuizingplannen zou groot onderhoud of zelfs nieuwbouw 20 jaar na aanleg zeker aan de orde zijn. In deze situatie echter heeft men rekening gehouden met het verplaatsen van het tennispark. Natuurlijk kan opgemerkt worden dat iedere baan die in de afgelopen 10 jaar groot onderhoud gehad zou hebben nu niet gerenoveerd zou hoeven worden. Dit zou dan ook in de huidige exploitatie zichtbaar zijn. Aangezien gegevens omtrent aanleg, opbouw en onderhoud ontbreken is het op basis van de huidige gegevens echter niet mogelijk een inschatting te maken hoeveel banen dit betreft. Anderzijds leidt het gegeven dat de alle banen groot onderhoud nodig hebben tot een zekere mate van vrije hand voor wat betreft het ontwerp en de overige afwegingen. Er is immers geen baan die vanwege eerdere, tussentijdse investeringen een heroriëntatie blokkeert en niet verplaatst kan worden. Gezien en gehoord de ontwikkelingen omtrent de voorgenomen verhuizing van het complex is het algemene beeld dat het complex biedt pover maar verklaarbaar. Immers, zolang de bespeelbaarheid van de banen en daarmee de veiligheid en spelplezier van de leden niet in gevaar komt, zou het uitvoeren van groot onderhoud gelet op de verhuizing verspilling zijn geweest. Wel is het opmerkelijk dat de LTC tot 2009 geen reserveringen voor groot onderhoud heeft gemaakt. Resultaat uitwerking Bij groot onderhoud moet rekening gehouden worden met een volledig nieuwe opbouw van de tennisbanen. Bij een renovatie zal ook met nieuwe inrichtingselementen gewerkt moeten worden. Voor een renovatie van het clubhuis zal eerst een programma van eisen/ ontwerp gemaakt moeten worden. In principe zijn er mogelijkheden om voor wat betreft maatvoering aan de eisen van de KNLTB te voldoen. Consequenties voor wat betreft de erfgrens zullen besproken en afgestemd moeten worden.

13 Gemeente Leiderdorp Blad 13 van 23 6 Inrichtingsvoorstellen 6.1 Archeologische beperking De Rijksdienst voor Cultureel erfgoed heeft vastgesteld dat locatie het Plantagegebied een hoge archeologische waarde heeft. Dit vanwege een mogelijke nederzetting uit de vroege middeleeuwen. Het standpunt van de Rijksdienst is: liever ongestoord laten. Hiermee heeft de renovatie van LTC een aantal beperkingen. De huidige velden mogen tot aan het fundament afgegraven worden. Waar geen tennisveld ligt (ongeroerde grond) mag slechts tot 40 cm afgegraven worden. Hiermee verwacht de Rijksdienst dat ongestoorde lagen ongemoeid blijven. Indien LTC als initiatiefnemer toch dieper wil graven dan zal zij eerst overleg met de Rijksdienst moeten voeren. Dit kan, maar de Rijksdienst is zeer kritisch naar de grootte van het te onderzoeken terrein terwijl de financiële consequenties van een archeologische afgraving voor rekening van de opdrachtgever (LTC) zijn. Voor verdere werkzaamheden zoals het plaatsen van een enkele lichtmast of paal van hekwerk is, in overleg met de Rijksdienst, toestemming mogelijk. 6.2 Uitgangspunt LTC 6.3 Ontwerp 6.4 Constructie De renovatie van het tennispark en gebouwen gaat wat LTC betreft verder dan alleen een ander type tennisbaan en opgeknapte kleedkamer. Aangezien LTC zich meer als wintervereniging wil profileren en ook de onderhoudskosten wil drukken is een uitgangspunt van LTC: de aanleg van all weather banen. Deze banen zijn ook bij mindere omstandigheden goed bespeelbaar. In combinatie met een uitbreiding van de verlichting betekent dit een aanzienlijke uitbreiding van het aantal speeluren. Andere verbeterpunten zijn; vermindering groenareaal, verbetering padenstelsel, versterken relatie tussen tennisbanen en kantine en een eigentijdse uitstraling van de vereniging. Verder wil LTC graag meedenken met de gemeente om het project tot een goed einde te brengen. Hierbij wordt gedacht aan een optimaal (her)gebruik van de gronden. LTC heeft zelf al een aantal vingeroefeningen voor een nieuwe inrichting gemaakt. De voorstellen hebben gemeen dat de velden 1 tot 3 en 4 tot 6 op nagenoeg dezelfde locatie blijven. Baan 4 tot 6 kunnen hierbij iets verbreed worden. De ligging van banen 7/8, 9/10 en 11/12 kan variëren. Hierbij is ook gekeken naar de mogelijkheid om de banen 13/ 14 (grond gemeente) uit te ruilen. Uitgangspunt voor de nieuwe inrichting is efficiënt grondgebruik. Hierbij is het een pre om banen te koppelen (bijvoorbeeld van 2 naar 3) zodat aanleg- en onderhoudskosten beperkt blijven. Met het verschuiven van banen is ook de erfgrens van belang. Op dit moment bestaat er een voorkeur voor het ontwerp/fotomontage plan 4. Het schetsen van dit plan levert consequenties (plussen en minnen) voor de erfgrens op. Voor een uitvoering van dit plan zal de erfgrens aangepast moeten worden. Wij adviseren de gemeente om in samenwerking met LTC de Munnik te kiezen voor een basisontwerp en deze te laten uitwerken. Op dit moment liggen er gravelbanen, er is een wens voor een ander soort baan: type all weather (kunstgras). Het is niet mogelijk gravelbanen en all weatherbanen te combineren.

14 Gemeente Leiderdorp Blad 14 van Fasering Dit vanwege het feit dat spelers (gravel) materiaal over het complex verspreiden waardoor de kwaliteit van all weather banen sterk zal afnemen. Ongeacht de uitvoering van de nieuwe banen zal een geotechnisch onderzoek noodzakelijk zijn. Middels dit onderzoek wordt de draagkracht van de ondergrond gemeten zodat het duidelijk wordt waaruit de opbouw van de fundering en onderbouw van de nieuwe banen minimaal moet bestaan. Aangezien iedere aannemer zijn eigen, bedrijfsgebonden opbouw heeft, is het niet wenselijk om vooraf materialen voor te schrijven. Naast een geotechnisch onderzoek zal ook een aanvullend milieuonderzoek duidelijkheid moeten verschaffen over de mogelijkheden tot eventueel hergebruik van materialen. Een optie is de onderlaag en/of fundering te laten liggen en opnieuw op te bouwen. Dit is afhankelijk van diverse aspecten zoals toekomstige hoogte, draagkracht van de bodem, opbouw (bedrijfsgebonden constructie van een aannemer) en aard vervuiling van de huidige fundering. Een groot voordeel is dat de archeologische beperking minder invloed op de uitvoering heeft. Indien gekozen wordt het gehele complex te verhogen heeft dit naast het voordeel van een besparing ten aanzien van de afvoer van de huidige fundering ook gevolgen voor de volledige infrastructuur van het complex en de omgeving. Een ophoging betekent mogelijk meerkosten maar ook bijvoorbeeld inklinking van de huidige locatie en omgeving en daarmee gevolgen voor de waterhuishouding, bomen, omwonenden, andere beheerderafdelingen en nutsbedrijven. Dit zal nader uitgewerkt moeten worden. Afhankelijk van de weeromstandigheden zullen de huidige banen van april tot en met november gebruikt worden. LTC heeft aangegeven dat het tennis voorop staat. De vereniging wil de mogelijkheid tot spelen niet volledig door de werkzaamheden stilleggen. Dit betekent dat de renovatie niet zonder een goedgekeurde planning (gefaseerd) uitgevoerd kan worden. De fasering is afhankelijk van het ontwerp, de financiering en de medewerking en samenwerking van LTC en de gemeente. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld doorgaan met faciliteren in het gebruik van de banen van de voormalige tennisclub van Leeuwen. Er zijn op dit moment 2 banen die ingezet kunnen worden. De overige 3 banen van voornalig tennispark van Leeuwen worden door LTC als ongeschikt beschouwd. De locatie van 2 voormalige- niet meer in gebruik zijnde- tennisbanen kan mogelijk als opslag gebruikt worden. Omdat de renovatie van het tennispark voorrang heeft boven de verbouwing van het verenigingsgebouw ligt de volgorde nagenoeg vast. Eerst banen en infrastructuur en later de gebouwen. Afhankelijk van eerder genoemde factoren kunnen de werkzaamheden in de periode van november tot en met april uitgevoerd worden. LTC en gemeente zullen een inrichtingskeuze moeten maken. Voor de start van het werk zal de Rijksdienst in overleg betrokken moeten worden en toestemming moeten geven. Voor de werkzaamheden zal op basis van een voorontwerp een definitief ontwerp gemaakt moeten worden. Hierbij moet rekening gehouden worden met maatvoering, archeologie en herindeling en restruimte. Na ontwerp is een technische uitwerking van belang voor het slagen van dit project. Hierbij zullen aspecten als draagkracht van de bodem en gewenste maaiveldhoogte van groot belang zijn.

15 Gemeente Leiderdorp Blad 15 van 23 De uitvoering is afhankelijk van de investeringen die gemaakt kunnen worden en de samenwerking die gemeente en LTC hebben. Het ontwerp kan leiden tot een verbeterd, integraal plan waar zowel LTC als de gemeente voordeel bij heeft.

16 Gemeente Leiderdorp Blad 16 van 23 7 Financiën 7.1 Gebouwen 7.2 Tennisbanen De hoogte van de kosten voor de verbouwing is afhankelijk van het nieuwe ontwerp en de gebruikte materialen en inrichting. Het is aan LTC en de gemeente om bijvoorbeeld consensus tussen een optimale en een minimale variant te vinden. Op basis van de huidige gegevens is een raming van de kosten gemaakt. In bijlage 1 is een kostenraming voor een dubbele gravel in vergelijking met all weatherbaan neergezet. Uitgangspunt van deze vergelijking is een opgave van de KNLTB uit In het overzicht is ook het onderhoud van de banen meegenomen. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen de vereniging is het reëel om een aantal onderhoudshandelingen door de leden zelf uit te laten voeren. Hierbij valt te denken aan bestrijding van zwerf,- blad,- en veegvuil en het borstelen/ vegen/ controleren en bijvullen van de zandvulling. Bij deze zelfwerkzaamheden zullen de risico s ten aanzien van de kwaliteit van de tennisbanen op een zorgvuldige manier meegewogen moeten worden. In bijlage 2 is de gehele renovatie doorgerekend. Deze raming zal beïnvloed worden door een aantal keuzes die LTC en gemeente nog moeten maken. Hierbij valt te denken aan ontwerp tennispark, grondruil, ontwerp clubhuis en de toekomstige hoogte van het tennispark. 7.3 Exploitatie LTC De Munnik Uit de resultatenrekeningen van 2004 tot en met 2010 blijkt dat de vereniging toen jaarlijks tot heeft uitgegeven aan onderhoudsgerelateerde posten waarvan salariskosten het merendeel uitmaken. Aangezien van de huidige kosten de salariskosten komen te vervallen en de overige kosten uitsluitend betrekking op het baanonderhoud lijkt de vereniging een last van per jaar te kunnen dragen. Daarnaast dient echter rekening te worden gehouden met een groot aantal andere lasten en de eventuele toename daarvan. Indien als uitgangspunt wordt gesteld dat de kosten voor onderhoud en elektra niet zullen toenemen dan zullen de additionele exploitatiekosten van LTC De Munnik jaarlijks bestaan uit onder andere: omschrijving verloop omvang afschrijving continue rente hypotheek 5,5% aflopend uit dienst groundsman continue in dienst part time groundsman continue +? Indien de besparing op de loonkosten per saldo op wordt gesteld, resteert een toename van de exploitatielasten van ten minste Daarnaast dient rekening te worden gehouden met een aflossingsverplichting die door de vereniging wordt gesteld op per jaar gedurende tien jaar. Met deze gegevens komen de lasten aanzienlijk hoger dan waar LTC De Munnik in haar begroting vanuit gaat.

17 Gemeente Leiderdorp Blad 17 van 23 De keuze van all weatherbanen in plaats van gravel banen is, gezien de onderhoudskosten, bedrijfsmatig het meest aantrekkelijk. De kosten van de verbouwing van het clubhuis zijn op dit moment niet duidelijk. De kosten van onderhoud en afschrijving zijn aanzienlijk hoger dan waar LTC De Munnik op basis van het huidige voorstel vanuit gaat.

18 Gemeente Leiderdorp Blad 18 van 23 8 Conclusie Stand van zaken De LTC is een relatief gezonde vereniging waar men met 12 banen voorziet in de behoefte tot het spelen van tennis. Deze rapportage heeft zich gericht op de inventarisatie en beoordeling van de technische staat van het tennispark en evaluatie van het gevoerde beheer en onderhoud. Het resultaat van dit onderzoek is in voorgaande hoofdstukken beschreven. Gevraagd is te adviseren over de aard, omvang en noodzaak van de benodigde renovatie- en vervangingsinvesteringen, inclusief eventuele alternatieven en faseringsmogelijkheden. Ook deze onderwerpen zijn beschreven terwijl als bijlage ook een overzicht van de renovatiekosten en een kostenvergelijking tussen gravel en All Weather banen is toegevoegd. Anno 2011 zijn de banen versleten en zal in het tennispark geïnvesteerd moeten worden. Deze investering betreft de tennisbanen, het tenniscomplex inclusief infrastructuur en de (club)gebouwen. Hierbij kan het belang van de renovatie van de tennisbanen als primair en het belang van de (club)gebouwen als secundair aangemerkt worden. Het uitblijven van investeringen zal tot gevolg hebben dat de banen binnen enkele jaren onbespeelbaar worden waardoor de LTC als zodanig geen tennisgelegenheid meer kan aanbieden en hierdoor haar bestaansrecht zal verliezen. Exploitatie Duidelijk is dat een nieuwe indeling van het complex en het investeren in nieuwe (all weather) tennisbanen voor LTC een belangrijk (financieel) effect heeft. Afhankelijk van diverse keuzes zal een exploitatieoverzicht gemaakt moeten worden. Hierbij is een aantal afwegingen te maken. Indien het achterstallig onderhoud buiten beschouwing blijft, zijn er zonder investeringen geen aanpassingen in de exploitatie benodigd. Het gepresenteerde renovatieplan is echter van een dusdanige strekking dat dit binnen de huidige exploitatie niet gerealiseerd kan worden. De vereniging beschikt over onvoldoende reserves en kan in relatie tot het investeringsniveau slechts zeer beperkte hypotheeklasten dragen. Binnen de huidige exploitatieopzet lijkt een verhoging van de exploitatielasten tot een maximum van circa dragelijk te kunnen zijn. De gemeente kan in diverse vormen bijdragen maar desondanks zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk. Te denken valt aan meer zelfwerkzaamheden door de clubleden, een drastische matiging van het investeringsplan en/ of bijvoorbeeld een drastische verhoging van de contributies. Andere mogelijkheden voor verbeteringen van de exploitatie betreffen onder andere: faseren van het investeringsplan; toename van het aantal leden; besparen op kopieer-, porti- en drukwerkkosten; uitschrijven van obligaties onder leden en inwoners; inzet van voorzieningen c.q. reserveringen van LTC De Munnik; ten laste van de gemeente brengen van investerings- en afschrijvingskosten; verstrekken van een gemeentelijke renteloze en aflossingsvrije hypothecaire lening; verhogen van de gewenste gemeentelijke investeringsbijdrage; verlagen van de rentevoet; voeren van een btw belaste exploitatie op basis van sportbesluit; maximaliseren van de opbrengst van de bedrijfswoning en omliggende percelen.

19 Gemeente Leiderdorp Blad 19 van 23 Conclusie Het complex van LTC is geinventariseerd en onderzocht. LTC is aan renovatie toe, de banen zijn afgeschreven terwijl het complex als zodanig gedateerd is. Indien een renovatie uitblijft zal dit uiteindelijk leiden tot een dusdanig verval dat de club mogelijk zijn bestaansrecht verliest. LTC is niet in staat om de renovatie op eigen kracht in te zetten. Gezien de exploitatie is een bijdrage van een partij als de gemeente Leiderdorp noodzakelijk. Het uiteindelijke ontwerp, planning en fasering (uitvoering) is afhankelijk van (gezamelijke) keuzes die LTC en de gemeente maken. Uitgangspunt zal moeten zijn: een gezonde exploitatie.

20 Gemeente Leiderdorp Blad 20 van 23 Bijlage 1 Aanlegkosten tennisbanen LTC

21 Gemeente Leiderdorp Blad 21 van 23 Bijlage 2 Overzicht renovatiekosten

22 Gemeente Leiderdorp Blad 22 van 23 Bijlage 3 Exploitatiescan LTC De Munnik (Andres cs)

23 Gemeente Leiderdorp Blad 23 van 23 Colofon Projectgegevens Advisering tennispark de Munnik Revisie 04 Datum 23 mei 2011 Opdrachtgever Gemeente Leiderdorp De heer A. Noordhuis Postbus AA Leiderdorp ProCensus Maelsonstraat NP Hoorn G. Smit

LTC de Munnik. Presentatie Gemeenteraad 11 mei. Martijn Lemmens

LTC de Munnik. Presentatie Gemeenteraad 11 mei. Martijn Lemmens LTC de Munnik Presentatie Gemeenteraad 11 mei Martijn Lemmens Agenda 1. De vereniging Historie Huidige ledenbestand Activiteiten 2. Renovatieplannen Eind jaren negentig tot 13 juli 2009 Sinds 13 juli 2009

Nadere informatie

Inleiding. 6 of 7 tennisbanen. 1 of 2 padelbanen. T.C. Venray Herinrichting park 19 april 2017

Inleiding. 6 of 7 tennisbanen. 1 of 2 padelbanen. T.C. Venray Herinrichting park 19 april 2017 T.C. Venray Herinrichting park 19 april 2017 Inleiding Tijdens de ALV van 8 maart j.l. is een variant voor herinrichting van het park gepresenteerd. Vanuit de ALV is de vraag neergelegd om met enkele varianten

Nadere informatie

A. van Leeuwenhoekweg 38 H 2408 AN ALPHEN AAN DEN RIJN www.aasportsystems.nl

A. van Leeuwenhoekweg 38 H 2408 AN ALPHEN AAN DEN RIJN www.aasportsystems.nl AA Sportsystems Onderzoek tennisaccommodaties 2011 AA Sportsystems is door de gemeente Heemstede gevraagd een rapport uit te brengen over de technische- en sporttechnische toestand van de tennisbanen op

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 3 november 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00823 Onderwerp: Subsidieverzoek SESO renovatie tennisbanen - Besluitvormend Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016

Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016 Onderhoudsplan sportparken Nieuw- West 2015-2016 Inhoud Inleiding In stadsdeel Nieuw-West liggen zes sportparken, te weten sportpark Spieringhorn, sportpark de Eendracht, sportpark Ookmeer, sportpark Sloten,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 11-02-2016 16-004 Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016 Aan de raad, Onderwerp Vervangingsinvesteringen sport 2015 en 2016 Gevraagde beslissing 1.

Nadere informatie

Bijlage overwegingen kunstgras

Bijlage overwegingen kunstgras Bijlage overwegingen kunstgras Algemeen In het algemeen heeft de sport in Nederland de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Meer mensen sporten en leggen steeds meer verband tussen sport

Nadere informatie

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken

Meer jaren onderhoudsplanning sportparken Voorziening Onderhoud Sportvelden in de gemeente Beek Projectnummer: Datum: Versie: Gecontroleerd door: BEK026 7 Dhr. R. van Rijt blad 1 van 24 Inhoud blz. 1 Inleiding 3 2 Gevolgde werkwijze 4 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Tennis Vereniging Voerendaal Verslag boekjaar 2015

Tennis Vereniging Voerendaal Verslag boekjaar 2015 Tennis Vereniging Voerendaal Verslag boekjaar 2015 Januari 2016 TV Voerendaal V&W per 30/11/2015 Opmerkingen: Inkomsten kantine zonder "toewijzing" gratis consumpties Aangepaste opzet lasten per commissie/budget

Nadere informatie

opname tennisbanen 1-6, TV Fidote projectnummer

opname tennisbanen 1-6, TV Fidote projectnummer Plaats: Opdrachtgever: Vereniging: Namens opdrachtgever aanwezig: Namens vereniging aanwezig: Middelbeers (gemeente Oirschot) Gemeente Oirschot TV Fidote De heer M. Pit De heer R. Kuiper Opname uitgevoerd

Nadere informatie

Voorstel aanbouw. 14 oktober 2013

Voorstel aanbouw. 14 oktober 2013 Voorstel aanbouw 14 oktober 2013 Agenda Huidige situatie Twee alternatieven onderzocht 1. Nieuwe aanbouw 2. Huidige aanbouw oplappen Uitwerking voorstel 1). Kosten. Financiele impact voor Tennis Volgende

Nadere informatie

ONDERDEEL EENHEID HOEVEELHEID PRIJS PER EENHEID TOTAAL TOTALE KOSTEN (EXCLUSIEF BTW) ,00. Onderhoud JAAR ,

ONDERDEEL EENHEID HOEVEELHEID PRIJS PER EENHEID TOTAAL TOTALE KOSTEN (EXCLUSIEF BTW) ,00. Onderhoud JAAR , Totaaloverzicht: Toekomstscenario's tennis Nuth Uitgangspunten: - prijspeill 2015 - vrijkomende materialen zijn milieutechnisch niet verontreinigd - ontmantelde tennisparken worden ingezaaid opgeleverd

Nadere informatie

KWALITEITSBEOORDELING Kunstgras voetbalveld. Veld 2 VV RSC Rossum Sportpark Het Maalland te Rossum. augustus 2016

KWALITEITSBEOORDELING Kunstgras voetbalveld. Veld 2 VV RSC Rossum Sportpark Het Maalland te Rossum. augustus 2016 Adviesbureau voor Sport en Cultuurtechniek Laarstraat 5 6999 DM Hummelo T 06 43550580 info@ascschuurman.nl www.ascschuurman.nl KWALITEITSBEOORDELING Kunstgras voetbalveld Veld 2 VV RSC Rossum Sportpark

Nadere informatie

Kunstgras natuurlijk?

Kunstgras natuurlijk? Kunstgras natuurlijk? Notitie Kunstgras natuurlijk 9 mei 2009 Inleiding De gemeenteraad heeft geïnformeerd naar de toepasbaarheid/bruikbaarheid van kunstgras voor de voetbalsportaccommodaties in de gemeente

Nadere informatie

Vervanging banen 1, 2, 3 en 4

Vervanging banen 1, 2, 3 en 4 Vervanging banen 1, 2, 3 en 4 mei 2017 Beste Starkenborghers, Op ons tennispark beschikken we over; 4 Canada Tenn (natuursteen) banen, eigendom van de club 1 minibaan (kunststof) SmashCourt, eigendom van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-047 Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik)

Ruimtelijke Onderbouwing. t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Ruimtelijke Onderbouwing t.b.v. het realiseren van twee lichtmasten, Flevostraat 251 Purmerend (Sportcomplex De Munnik) Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1. Aanleiding Stichting Spurd heeft een aanvraag om omgevingsvergunning

Nadere informatie

Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend

Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 14 april 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00288 Onderwerp: Subsidieaanvraag Stichting Exploitatie Sportpark Overbos - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Stichting Exploitatie

Nadere informatie

Tennisclub Rhenen Meerjaren begroting

Tennisclub Rhenen Meerjaren begroting Tennisclub Rhenen Meerjaren begroting De komende 10 jaar zal de Tennisclub Rhenen, naast regulier / klein onderhoud, rekening moeten houden om het tennispark in goede conditie te houden zoals: Kleedkamer

Nadere informatie

OLTC Banenwerkgroep. Max Timmer Kees Huijsman Arnoud van Sterkenburg. ALV 2 mei 2013

OLTC Banenwerkgroep. Max Timmer Kees Huijsman Arnoud van Sterkenburg. ALV 2 mei 2013 OLTC Banenwerkgroep Max Timmer Kees Huijsman Arnoud van Sterkenburg ALV 2 mei 2013 Opdrachtomschrijving I Opdracht formulering Het bestuur geeft de werkgroep opdracht om -op zijn minst- drie significant

Nadere informatie

Inleiding. Aanleiding

Inleiding. Aanleiding ADVIES SELECTIE BAANSOORT 12 november 2010 Inleiding In deze notitie staat het advies voor de selectie van een nieuwe baansoort. Het advies is geformuleerd door een commissie uit de leden, die het bestuur

Nadere informatie

BESTUURS KEUZE: BEPERKING TOT 2 VARIANTEN

BESTUURS KEUZE: BEPERKING TOT 2 VARIANTEN BESTUURS KEUZE: BEPERKING TOT 2 VARIANTEN INFORMATIE STAND VAN ZAKEN DISCUSSIE VARIANTEN - KEUZES FINANCIERING - FINANCIËLE CONSEQUENTIES PLANNING ARGUMENTEN VOOR VERVANGING / RENOVATIE

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context.

Nota van B&W. Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem. Bestuurlijke context. Nota van B&W Onderwerp Aanvullend krediet vernieuwbouw club-/kleedaccommodatie Hockey Club Haarlem Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. R.H. Heeck Telefoon 5115716 E-mail: heeckrh@haarlem.nl MO/SR Reg.nr.

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE Huisvestingsconsultancy Laride, Hart voor huisvesting Bastion 58

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018 FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017/2018 Vijfhuizen, 29 oktober 2018 Aan de leden en ouders/verzorgers van jeugdleden van de Tennisvereniging Vijfhuizen, Hierbij treft u het jaarverslag 2017/2018 van Tennisvereniging

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 25 oktober Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 25 oktober 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Verzoek tennisvereniging i.o. Venhorst Samenvatting om één tennisvereniging

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 7 september 2017 17-062 Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015

Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 Overleg Gemeente Gorinchem en gvv Unitas d.d. 24 maart 2015 HUIDIGE SITUATIE De gemeente Gorinchem is eigenaar van het sportterrein. Gvv Unitas huurt het sportterrein van de gemeente voor circa 16.000

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen en keuringsprocedure tennisbanen

Kwaliteitsnormen en keuringsprocedure tennisbanen Kwaliteitsnormen en keuringsprocedure tennisbanen Duurzame tennisbaanconstructie voorkomt problemen op lange termijn Iedere tennisser wil graag tennissen op kwalitatief goede tennisbanen. Op problemen

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2016

Financieel Jaarverslag 2016 Financieel Jaarverslag 2016 Vrienden van de gele bal, Eerst maar het slechte nieuws. De opwaartse trend van het ledenaantal is in 2016 niet doorgezet. Er zijn per saldo 7 leden minder dan begin 2016. Het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3 RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.3 Raadsvergadering van 8 oktober 2009 Onderwerp: Beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de renovatie was- en kleedruimte V.V. Noordhoek en omvormen gravelbanen naar kunstgrasbanen

Nadere informatie

V X? X X X V V V/? V/? V V/? ? V V X V/? X V V V/? V V V. Bijlage 1 Overzicht oplossingsrichtingen Sportpark Kethel

V X? X X X V V V/? V/? V V/? ? V V X V/? X V V V/? V V V. Bijlage 1 Overzicht oplossingsrichtingen Sportpark Kethel Bijlage 1 Overzicht oplossingsrichtingen Sportpark Kethel Beschrijving scenario Kosten minimale veldcapaciteit Kosten Totale oplossing Tijd Ruimte spelen trainen Relatie met Noord Oplossing voor: Parkeren

Nadere informatie

Bouwcombinatie Kralingseweg De heer P.H. Wielaard p/a Ringvaartweg AC ROTTERDAM. Zoetermeer, 26 november Geachte heer Wielaard,

Bouwcombinatie Kralingseweg De heer P.H. Wielaard p/a Ringvaartweg AC ROTTERDAM. Zoetermeer, 26 november Geachte heer Wielaard, Bouwcombinatie Kralingseweg De heer P.H. Wielaard p/a Ringvaartweg 171 3065 AC ROTTERDAM Zoetermeer, 26 november 2013 betreft: Rapportage aanvullend historisch onderzoek project: Achter s-gravenweg 28

Nadere informatie

Notulen Bijzondere Ledenvergadering

Notulen Bijzondere Ledenvergadering Notulen Bijzondere Ledenvergadering LTVB: Gereed voor de toekomst Vernieuwde inrichting tennispark LTVB Dinsdag 5 april 2016 Versie 0.2 van 14 april 2016 Bladzijde 1 van 6 Algemeen Aanwezig: Afwezig met

Nadere informatie

LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING BEGROTING

LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING BEGROTING LAWN TENNIS CLUB LISSE REKENING 2016 BEGROTING 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding Algemene toelichting 3 Begroting 2017 5 Contributies 2017 6 Exploitatierekening Exploitatierekening 1 Toelichting exploitatierekening

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion. Openbaar Onderwerp Rentedragende lening Stichting Beheer en Exploitatie Orion Programma / Programmanummer Sport / 1052 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De Stichting Beheer en Exploitatie Orion

Nadere informatie

Agenda. 11. Baanvervanging: keuze ondergrond banen CC, 1 en Verzoek goedkeuring investering t.b.v. de baanvervanging

Agenda. 11. Baanvervanging: keuze ondergrond banen CC, 1 en Verzoek goedkeuring investering t.b.v. de baanvervanging Agenda 11. Baanvervanging: keuze ondergrond banen CC, 1 en 2 12. Verzoek goedkeuring investering t.b.v. de baanvervanging Samenstelling en acties Ton Pennings Cees van den Boer Gijs van Uden Gijs Dekkers

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 april 2011 Agenda nr: Onderwerp: Stand van zaken realisatie tweede kunstgras hockeyveld. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 157518 Datum: 1 juni 2015 Programma : Sport Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G. van Beurkering-Huijbregts

Nadere informatie

Ad van der Heijden raad mei 2012

Ad van der Heijden raad mei 2012 Agendapunt commissie: 5 steller telefoonnummer email Ad van der Heijden 040-2083 633 adh@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Kunstgrasveld voetbalvereniging rkvv Dommelen.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA VOORSTEL: RAADSVERGADERING: ONDERWERP: aanpassing subsidieverlening voetbalvereniging d.w.b. Opmeer, 2 januari 2013 Beslispunten 1. De bijdrage à fonds perdu, ten behoeve van

Nadere informatie

1e Wijzigingsplan Hoef en Haag. Herprofilering watergang

1e Wijzigingsplan Hoef en Haag. Herprofilering watergang Herprofilering watergang SEQ Part \r0 \h ColofonInhoud Kop 1 Bijlage Herprofilering watergang definitief revisie 01 15 september 2015 Auteur(s) mr. M.E.C. Mutsaers Opdrachtgever Gemeente Vianen Postbus

Nadere informatie

*16.0004079* Onderwerp Rapport kunstgrasvelden VV Woudrichem en VV Sparta '30. Welzijn, Onderwijs, Cultuur. Datum voorstel 17 mei 2016

*16.0004079* Onderwerp Rapport kunstgrasvelden VV Woudrichem en VV Sparta '30. Welzijn, Onderwijs, Cultuur. Datum voorstel 17 mei 2016 Onderwerp Rapport kunstgrasvelden VV Woudrichem en VV Sparta '30 Corsa kenmerk Portefeuillehouder Ambtenaar Afdeling 16.0004079 / 2015Z00147 *16.0004079* wethouder R. Bergsma de raad G. Vonk Datum voorstel

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Rru SEB / april 2017

Rru SEB / april 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Rru SEB rru@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 100894/227698 20 april 2017 portefeuillehouder Onderwerp Privatisering tennisaccommodatie

Nadere informatie

BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING

BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING Beste leden van TV Riel Proces naar keuze baansoort Op 20 maart is een informatie avond gehouden. Op deze druk bezochte avond is een presentatie gegeven over de verschillende

Nadere informatie

Rru SEB 18066/ april 2017

Rru SEB 18066/ april 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email Rru SEB rru@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 18066/18067 20 april 2017 portefeuillehouder Onderwerp Privatisering tennisaccommodatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00514404 Onderwerp Portefeuillehouder Aanvullend krediet renovatie kunstgrasvelden RKDVC en VV Haarsteeg Mevrouw J. van Aart Datum raadsvergadering 11 juli 2017 Samenvatting Op 14 februari 2017

Nadere informatie

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK

Onderwerp beschikbaar stellen budget voor realisatie club / kleedgebouw DAK Raadsvoorstel Inleiding Atletiekvereniging DAK is al enige tijd bezig met de voorbereidingen om een eigen accommodatie te realiseren in sport en recreatiepark de Schroef. In eerste instantie was het de

Nadere informatie

Ambitieniveau. Geldstromen

Ambitieniveau. Geldstromen Ambitieniveau Onderwijs kost veel geld, maar levert een vermogen op. Eenmaal in de 40 à 50 jaar krijgt een school de kans om haar huisvesting te vernieuwen, een kans om huisvesting bij de tijd te brengen

Nadere informatie

Stand van zaken nieuwbouwplannen sv Zeeburg

Stand van zaken nieuwbouwplannen sv Zeeburg Stand van zaken nieuwbouwplannen sv Zeeburg Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 13 November a.s. worden de leden gevraagd een besluit te nemen over de nieuwbouw van de SV Zeeburg. Na de presentatie

Nadere informatie

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal

Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Concept Startnotitie gedeelde verantwoordelijkheid tennis en voetbal Versie 28 oktober 2014 1. Inleiding Op 25 februari 2014 heeft het college van B&W van de gemeente Menterwolde o.a. besloten: het gaan

Nadere informatie

Business case locatie kunstgrasveld

Business case locatie kunstgrasveld Steller : R.J.J. Coli Team : Maatschappij Datum : 4-12-2014 Onderwerp : Business case locatie kunstgrasveld Aanleiding In de afgelopen jaren is gebleken dat de sportvelden bij het Rijnlands Lyceum niet

Nadere informatie

GRONINGER TENNISVERENIGING VAN STARKENBORGH

GRONINGER TENNISVERENIGING VAN STARKENBORGH Begroting 2018 GRONINGER TENNISVERENIGING VAN STARKENBORGH De begroting bestaat uit: De begroting over 2018 Een toelichting bij de begroting Opgesteld januari 2018 door Ronny de Heus 1 Toelichting bij

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\

RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 08R.00052 r*\ gemeente WOERDEN Indiener: - college van burgemeester en wethouders Aandachtsveld portefeuillehouder: - wethouder Van der Woude Programma: Woerden Jong Onderwerp:

Nadere informatie

RAPPORTAGE Sportcarrousel Sneek. Gemeente Súdwest-Fryslân

RAPPORTAGE Sportcarrousel Sneek. Gemeente Súdwest-Fryslân RAPPORTAGE Sportcarrousel Sneek Gemeente Súdwest-Fryslân RAPPORTAGE Sportcarrousel Sneek Gemeente Súdwest-Fryslân Opdrachtgever : Gemeente Súdwest-Fryslân Contactpersonen : de heer A. de Jong Status :

Nadere informatie

Raadsvoorstel Versie 2.

Raadsvoorstel Versie 2. Raadsvoorstel Versie 2. Collegeverg, d.d. 03-11-2009 Gemeenteblad 2009 nr. 5 Dienst/Afdeling Nr. Leefomgeving/Voorzieningen 2009/664 Portefeuillehouder R. de Boer Onderwerp Accommodatie LTCB Raadsverg

Nadere informatie

: 29 september : renovatie tennisbanen sportpark Meilust

: 29 september : renovatie tennisbanen sportpark Meilust Gemeente ê Eergen op Zoom RAADSVERGADERING cf.d. roboq. Oltf Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 29 september 24 : SMD/44 : renovatie tennisbanen sportpark Meilust Aan de gemeenteraad, Voorstel 1.

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020

Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 27 april 2011 Registratienummer: TB 11.2588267 Agendapunt: 8 Onderwerp: Meerjaren Investerings- en Onderhoudsplanning (MIOP) sport 2011-2020 Voorstel:

Nadere informatie

Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland

Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Notitie alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Notitie Alternatieven herstructurering en privatisering Sportparken gemeente Wormerland Onderzoek naar varianten

Nadere informatie

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening.

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 26-01-2017 16-104 Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling

Nadere informatie

agendapunt H.04 Aan Verenigde Vergadering RENOVATIE TORENTJE, GEVELS EN DAKEN GEMEENLANDSHUIS Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 20-06-2013

agendapunt H.04 Aan Verenigde Vergadering RENOVATIE TORENTJE, GEVELS EN DAKEN GEMEENLANDSHUIS Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 20-06-2013 agendapunt H.04 1061816 Aan Verenigde Vergadering RENOVATIE TORENTJE, GEVELS EN DAKEN GEMEENLANDSHUIS Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 20-06-2013 I. Vast te stellen het investeringsplan m.b.t. renovatie

Nadere informatie

NU in. Raadsvoorstel. Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid.

NU in. Raadsvoorstel. Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid. NU in Raadsvoorstel gemeente Reg. nr Ag. nr Datum Boxtel 96100086 6 28-03-96 Onderwerp Voorstel tot het vaststellen van het gemeentelijk borgstellingen- en geldleningsbeleid. Inhoud Zowel de oude gemeente

Nadere informatie

3.1 Concrete voorstellen van ProCensus

3.1 Concrete voorstellen van ProCensus Raadsvoorstel Onderwerp: Kunstgras R.K.V.V. Zwaluw V.F.C. Afdeling: Samenlevingszaken Datum behandeling in B&W: 2 juni 2009 Datum raadsvergadering: 9 juli 2009 Nummer: 2009-48 1. Inleiding Op 21 april

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting 2016 Tennisclub Ootmarsum Inhoud 1. Overzicht Resultatenrekening en begroting 2. Overzicht Balans 3. Overzicht ledenaantal 4. Toelichting Resultatenrekening 2015

Nadere informatie

Aanpassing sportpark De Grift

Aanpassing sportpark De Grift Aanpassing sportpark De Grift NOTITIE advies aanpassing sportpark STICHTING BEHEER SPORTPARK DE GRIFT April 4, 2017 Opgesteld door het stichtingsbestuur: H.J. Zandbergen, H. Vermeulen, W.G. Vermeulen,

Nadere informatie

Paraaf toetser. Burgemeester

Paraaf toetser. Burgemeester B&W voorstel Nummer Onderwerp Renovatie sportaccommodaties 216 '''"'""m I 5 Ambtenaar Afdeling Telefoonnummer P. van DrieIB.van der Veken Wijk- en stadsbeheer (318) 53832 Paraaf afdelingsmanager Datum

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg HIM Mil IIMil IIIIII BM1302306 Raadsvergadering 31 oktober 2013 Agendanummer Onderwerp Dossier kunstgrasvelden Steenbergen;

Nadere informatie

Voortgang Tennishal Rapiditas

Voortgang Tennishal Rapiditas Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Voortgang Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de motie Maak overdekte wintertraining voor Rapiditas mogelijk van 17 november

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 17 Onderwerp: kunstgrasvelden Voetbalverenigingen Berg 28 en Walram.

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 17 Onderwerp: kunstgrasvelden Voetbalverenigingen Berg 28 en Walram. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2015 Agenda nr: 17 Onderwerp: kunstgrasvelden Voetbalverenigingen Berg 28 en Walram. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 10-01-2012 Onderwerp: Uitvoeringskrediet tennispark De Aan de raad.

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 10-01-2012 Onderwerp: Uitvoeringskrediet tennispark De Aan de raad. Pagina 1 van 13 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 10-01-2012 Onderwerp: Uitvoeringskrediet tennispark De Aan de raad. Munnik Beslispunten 1. op basis van het voorliggende plan van aanpak inclusief

Nadere informatie

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven.

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven. Raadsvoorstel Verbetering voetbalaccommodaties kenmerk 09.0017426 BIJLAGE A Beschrijving van de verbeteringsvoorstellen Samenvatting Kader: Voorgesteld wordt om te besluiten (als principebesluit) voor

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport

Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport Raadsvoorstel *Z03E1348FAD* Aan de raad Documentnummer : INT-17-36140 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Vaststellen Meerjaren Groot Onderhoud en InvesteringsPlan Sport 2018-2021 Inleiding Het Meerjaren Groot

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot bekostiging van herinrichting van de voetbalvelden van sportpark Kerkeböske in Helden-dorp.

Raadsvoorstel tot bekostiging van herinrichting van de voetbalvelden van sportpark Kerkeböske in Helden-dorp. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot bekostiging van herinrichting van de voetbalvelden van sportpark Kerkeböske in -dorp. Inleiding Voetbalvereniging is een vereniging die een sterke groei doormaakt. Deze

Nadere informatie

Beleidsregels buitenrijbanen Westelijk Buitengebied gemeente Putten

Beleidsregels buitenrijbanen Westelijk Buitengebied gemeente Putten *316569* Bijlage 4 Beleidsregels buitenrijbanen Westelijk Buitengebied gemeente Putten Regeling in het bestemmingsplan Westelijk Buitengebied Omdat een buitenrijbaan een niet direct passend, opvallend

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Gewijzigd Voorstel aan de raad

Gewijzigd Voorstel aan de raad Gewijzigd Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 december 2007 Nummer voorstel: 2007/130 Voor raadsvergadering d.d.: 18-12-2007 Agendapunt:

Nadere informatie

Uitgangspunten voor de realisatie. van kunstgrasvoetbalvelden. in de. Gemeente Oude IJsselstreek

Uitgangspunten voor de realisatie. van kunstgrasvoetbalvelden. in de. Gemeente Oude IJsselstreek Uitgangspunten voor de realisatie van kunstgrasvoetbalvelden in de Gemeente Oude IJsselstreek Februari 2010 1 1 Inleiding Voetbal is een veelbeoefende sport, zeker ook in de gemeente Oude IJsselstreek.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B26. Onderwerp: Vervangende nieuwbouw basisschool 't Vossenhol Datum B&W-vergadering: 1 mei 2012 Datum raadsvergadering: 31 mei 2012 Datum carrousel: 31 mei 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt 5.7/271103

Aan de gemeenteraad Agendapunt 5.7/271103 Aan de gemeenteraad Agendapunt 5.7/271103 Roden, 20 november 2003 Onderwerp Renovatie voormalig korfbalveld complex VV Peize Voorstel A. Een krediet van 94.700,00 (excl. BTW) beschikbaar stellen voor:

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille.

b Onvermijdelijk Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de investeringsportefeuille. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12BST02184 Beslisdatum B&W Dossiernummer RaadsvoorstelMeerjaren Investeringsprogramma 2013 na MKBA Inleiding De gemeente Eindhoven wil blijvend investeren in

Nadere informatie

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009

Onderwerp: renovatiewerkzaamheden sport 2009 Samenvatting: Inleiding: In de begroting is een (structurele) stelpost a.d. 85.000,- opgenomen voor renovaties aan de diverse buitensportaccommodaties. De afgelopen jaren is deze stelpost aangewend om

Nadere informatie

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad,

Aanleg kunstgras Duinrand S. Aan de raad, Agendapunt : 8 Voorstelnummer : 04-30 Raadsvergadering : 24 april 2007 Classificatienummer : Naam opsteller : M. Weima Informatie op te vragen bij : Portefeuillehouder(s) : Else Trap onderwerp: Aanleg

Nadere informatie

Plannen clubhuis 2015: de uitbreiding en de kosten

Plannen clubhuis 2015: de uitbreiding en de kosten Plannen clubhuis 2015: de uitbreiding en de kosten Zoals in de vorige update te lezen viel willen we het gewenste eindresultaat tijdens de ALV van 2015 presenteren. In dit stukje gaan we nu al dieper in

Nadere informatie

Welkom. Onderzoek naar kunstgrasvoetbalvelden

Welkom. Onderzoek naar kunstgrasvoetbalvelden Welkom Onderzoek naar kunstgrasvoetbalvelden Afstudeeronderzoek 2010, in opdracht van ProCensus, Hogeschool Van Hall Larenstein, door: Arjen Wallinga en Ramon van Dijk Kunstgras Onderzoek naar kunstgrasvoetbalvelden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Beschikbaarstelling kredieten sportlocatie Ursem

RAADSVOORSTEL. Beschikbaarstelling kredieten sportlocatie Ursem RAADSVOORSTEL DATUM 26 april 2011 AGENDAPUNT NUMMER ONDERWERP Beschikbaarstelling kredieten sportlocatie Ursem INLEIDING Aanleiding In uw vergadering van 13 december 2010 heeft u ingestemd met de hoofdlijnen

Nadere informatie

ACTIVA PASSIVA

ACTIVA PASSIVA Jaarrekening 2015 TV De Marsch BALANS ACTIVA 31-12-2013 31-12-2014 31-12-2015 PASSIVA 31-12-2013 31-12-2014 31-12-2015 Materiële vaste activa Eigen vermogen Clubhuis gebouw 6.588 - - Algemene reserve 50.381

Nadere informatie

Toelichting bij kaart

Toelichting bij kaart Definitief Ontwerp Fietsstraat Cremerstraat Juni 2016 Toelichting bij kaart Voorgeschiedenis November 2013 neemt de gemeenteraad een amendement aan waarmee 1 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de beginnen

Nadere informatie

Werkplan Aanleg kunstgras voetbalveld HVV Tubantia te Hengelo

Werkplan Aanleg kunstgras voetbalveld HVV Tubantia te Hengelo Werkplan Aanleg kunstgras voetbalveld HVV Tubantia te Hengelo projectnr. 403724 revisie 00 11 juni 2015 auteur(s) Nienke Bolscher-ten Dam Jeroen Moes Opdrachtgever Gemeente Hengelo Postbus 18 7550 AA Hengelo

Nadere informatie

Financieel verslag TCM

Financieel verslag TCM Financieel verslag TCM revisie 1 Inhoud Pagina Bestuursverslag 3 Exploitatie overzicht 4 Toelichting op exploitatie overzicht 5 Balans 8 Toelichting op de balans 9 2 Bestuursverslag Door het teruglopende

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2. Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO

Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2. Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO INITIATIEFVOORSTEL Vergadering d.d.: 12 februari 2009 Agendanummer: B2 Onderwerp: Voorstel tot verbetering voetbalaccommodaties WVV 67 en RKVV METO Initiatiefnemer: fracties CDA, ABZ, PvdA en VVD Portefeuillehouder:

Nadere informatie

JAARREKENING 2011 & begroting 2012 Tennis Vereniging Barendrecht

JAARREKENING 2011 & begroting 2012 Tennis Vereniging Barendrecht JAARREKENING 2011 & begroting 2012 Tennis Vereniging Barendrecht INHOUD: Bladzijde: Balans per 31 december 2011 1-2 Staat van baten en lasten 2011 3 Toelichting op balans 4-6 OVERIGE TOELICHTINGEN Toelichting

Nadere informatie

Zienswijzennotitie omgevingsvergunning Slotselaan 11a Rossum (OV0018)

Zienswijzennotitie omgevingsvergunning Slotselaan 11a Rossum (OV0018) Zienswijzennotitie omgevingsvergunning Slotselaan 11a Rossum (OV0018) De ontwerp-omgevingsvergunning voor realisatie van een woning met bijgebouw aan Slotselaan 11a in Rossum heeft van 23 april 2015 tot

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Herinrichting Sportpark IJsseloever Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14114 Datum : 19 juni 2012 Programma : Sport Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M. van

Nadere informatie

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen:

Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: Gemeente Hilvarenbeek Ingekomen: 24-3-2017 Notitie: Motivering archeologie Motivering aspect archeologie bij aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een nieuw horecagebouw op de locatie Goirlesedijk

Nadere informatie

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam

Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam VRAAGSPECIFICATIE voor het ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK ROTTANOVA opsteller: T. Guiran (BOOR) datum: 17 juli 2014 status: DEFINITIEF 1. Inleiding De gemeente Rotterdam

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie