BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING"

Transcriptie

1 BELANGRIJKE VOORKEURSSTEMMING Beste leden van TV Riel Proces naar keuze baansoort Op 20 maart is een informatie avond gehouden. Op deze druk bezochte avond is een presentatie gegeven over de verschillende baansoorten en de speleigenschappen van die banen. Verder werd de aanleiding van de renovatie van de banen toegelicht. Iedere keuze voor een baansoort heeft verstrekkende gevolgen. Zo is bijvoorbeeld ook belangrijk om te weten wat de gemeente Goirle bij zal dragen. Als rekengroep banen hebben wij met het bestuur afgesproken dat we een samenvatting maken van hetgeen gepresenteerd is op de informatie avond. Deze samenvatting geeft u als lid voldoende informatie om een voorkeursstem door te geven. Op basis van de voorkeursstemmen, financiële consequenties, risico s en andere zaken zal het bestuur samen met de rekencommissie een voorstel voor een baansoort uitwerken voor de aanstaande Algemene Ledenvergadering. In die vergadering zal een stemming plaats vinden op welke baansoort we de komende jaar gaan tennissen. Laat dus uw stem horen! Wanneer u nog inhoudelijke vragen heeft kunt u deze mailen naar Bijdrage gemeente Om te beginnen met de gemeente Goirle: zij vergoeden de ombouw van gravel naar gravel. Deze vergoeding kan ook gebruikt worden voor de ombouw naar een andere baansoort echter eventuele meerkosten zullen voor rekening van de vereniging zijn. In onze berekeningen hebben we dan ook rekening gehouden met deze bijdrage. Uitgangspunten berekening Als rekencommissie hebben wij een 4-tal banen onderzocht, te weten gravel, gravel onder afschot, kunstgras rood (ook wel bekend als Smashcourt) en kunstgras. In de berekeningen is rekening gehouden met de vergoeding van de gemeente, de aanschafkosten van de banen en de jaarlijkse onderhoudskosten. We hebben om alles vergelijkbaar te houden alle baansoorten op een levensduur van 15 jaar gezet. In de praktijk klopt dit in ieder geval voor kunstgras zand en rood, Gravel zou met de nieuwe onderhoudstechniek langer mee kunnen gaan. De kosten van de aanschaf van kunstgras rood en kunstgras zijn hoger dan die van gravel. De kosten van het onderhoud zijn echter stukken lager waardoor de kosten van aanschaf vrij snel worden terug verdiend. De kosten van het lenen van gelden bij Sportfonds onder gunstige voorwaarden zijn bij de beide kunstgrasvarianten meegenomen in de kosten. Gravel onder afschot is uiteraard duurder dan traditionele gravel omdat daar ook drainage onder komt. Voor het onderhoud van de huidige banen is een contract afgesloten met de Diamant groep. Zij leveren een groundsman waarvan de huidige tijdsbesteding bestaat voor 45% aan baanonderhoud, de rest van de tijd wordt besteed aan groenonderhoud, kantinewerkzaamheden en algemene reparatieklussen. In onze berekeningen is dus 45% van de kosten die we aan de Diamant groep betalen meegenomen.

2 Aandachtspunt onderhoud Gezien de huidige politieke ontwikkelingen, waarbij de subsidie aan de Diamant groep kan komen te vervallen (a.g.v. invoering participatiewet per ), hebben wij ook een scenario uitgewerkt waarbij rekening gehouden is met meer commerciële tarieven voor onderhoud. We zijn daarbij uitgegaan van de gulden middenweg. Het huidige uurtarief van Diamant is ongeveer 10,-. Het huidig externe commercieel tarief 35,-. Wij zijn in onze berekeningen uitgegaan van 20,- per uur. Door het bestuur is contact opgenomen met Diamant over dit huidige uurtarief vs commercieel tarief en ze geven aan dat ze verwachten dat er niet meer zal wijzigen dan een inflatiecorrectie op het huidige tarief per jaar. Ze geven echter geen schriftelijke garanties hierover. Het contract met Diamant is onderdeel van en dus onlosmakelijk verbonden met de erfpachtovereenkomst. De kosten van onderhoud en aanschaf leest u verder in de presentatie, eerst wat achtergrondinformatie: Belangrijke feiten per baansoort op een rij Gravel * Kunstgras rood (smashcourt) Kunstgras zand Renovatie volledig vergoed door Gemeente Goirle Geld lenen (+/ euro) tegen gunstige Geld lenen (+/ eruo) tegen gunstige Onderhoud voor rekening condities bij Sportfonds condities bij Sportfonds van TV Riel Onderhoud voor rekening van TV Riel Onderhoud voor rekening van TV Riel Onderhoud niet mogelijk in eigen beheer vanwege de specifieke kennis. Deze wordt nu contractueel ingekocht bij Diamant groep Onderhoud in eigen beheer mogelijk (vegen van banen) Onderhoud in eigen beheer mogelijk (vegen van banen) Gemiddeld 9 maanden per jaar bespeelbaar Na een regenbui blijven plassen op de baan staan Na langdurige regen is de baan langdurig niet bespeelbaar 12 maanden bespeelbaar mits er geen sneeuw ligt of gedurende dooi na periode van vorst Na een regenbui is de baan meteen bespeelbaar Na langdurige regen is de baan na een 15 tot 25 minuten weer bespeelbaar. 12 maanden bespeelbaar mits er geen sneeuw ligt of gedurende dooi na periode van vorst Na een regenbui is de baan meteen bespeelbaar Na langdurige regen is de baan na 15 tot 25 minuten weer bespeelbaar Levensduur toplaag ca. 20 jaar Levensduur toplaag ca. 15 jaar Levensduur toplaag ca. 15 jaar Risicofactor groot: Huidig tarief voor onderhoud kan commercieel tarief worden in nabije toekomst Onderhoud kan niet in eigen beheer verzorgd worden Beschikbaarheid van een goede groundsman Risicofactor klein: Onderhoud is niet specialistisch en kan eventueel in eigen beheer verzorgd worden Risicofactor klein: Onderhoud is niet specialistisch en kan eventueel in eigen beheer verzorgd worden *De kosten van drainage en afschot bij gravel worden niet door de gemeente vergoed. Bij gravel onder afschot zal de baan zeker eerder bespeelbaar zijn door de drainage en het afschot (de baan loop wat af waardoor water naar de goot stroomt).

3 Speeleigenschappen van de banen GRAVEL en GRAVEL onder afschot 1. De baan biedt goed spelcomfort, harde ondergrond, doch met enige demping 2. Stabiliteit is minder te noemen, bij gravel ontstaan oneffenheden als kuiltjes en hoopjes gravel tijdens het spel. 3. Glijden is zeer goed mogelijk 4. Balstuit is hoog 5. Bal gedrag is onvoorspelbaar (wegstuiten op lijn, kuiltjes en hoopjes) 6. Er blijft balafdruk achter 7. Balsnelheid laag 8. Er kan veel effect aan de bal gegeven worden 9. Nodig een schoeisel met grof profiel 10. Voetenwerk: goede afzet, let op uitglijden op lijnen 11. Banen zijn na stevige regenbui een aantal uren niet bespeelbaar, bij gravel onder afschot eerder door de drainage KUNSTGRAS ROOD 1. De baan biedt goed spelcomfort en voelt zacht aan 2. Stabiliteit is goed te noemen, minder oneffenheden dan bij gravel 3. Glijden is goed mogelijk 4. Balstuit is hoog 5. Bal gedrag lijkt het meest op dat van gravel 6. Er blijft balafdruk achter 7. Balsnelheid laag 8. Er kan veel effect aan de bal gegeven worden 9. Benodigd: schoeisel met een profiel met draaicirkel 10. Voetenwerk: kleine pasjes voor behoud van controle 11. Banen zijn na stevige regenbui vrijwel direct bespeelbaar KUNSTGRAS ZAND 1. De baan biedt goed spelcomfort en voelt zacht aan 2. Stabiliteit en schokabsorberend vermogen zijn goed 3. Glijden is mogelijk, met goed schoeisel 4. Balstuit is laag 5. Bal gedrag is goed (veld en lijnen zijn van zelfde materiaal) 6. Er blijft geen balafdruk achter 7. Balsnelheid middel 8. Er kan veel effect aan de bal gegeven worden 9. Nodig een schoeisel met een grof profiel 10. Voetenwerk: kleine pasjes voor behoud van controle 11. Banen zijn na stevige regenbui vrijwel direct bespeelbaar

4 Blessureonderzoek TNO TNO heeft een onderzoek gedaan naar het aantal blessures per baansoort. Hieruit blijkt dat kunstgras minder blessure gevoelig dan gravel en andere banen. Ombouw scenario met huidig tarief Diamant groep Kosten per baansoort In onderstaande diagram is het verschil in kosten tussen kunstgras rood en kunstgras zand berekend ten opzicht van gravel en gravel onder afschot bij huidig tarief Diamant (zonder indexatie). De rentekosten zijn opgenomen onder kopje Renovatie/ombouw kosten.

5 Ombouw scenario met mogelijk commercieel tarief Diamant groep In onderstaande diagram is het verschil in kosten tussen kunstgras rood en kunstgras zand berekend ten opzicht van gravel en gravel onder afschot bij commercieel tarief Diamant van 20,- / uur (zonder indexatie). De rentekosten zijn opgenomen onder het kopje renovatie/ombouwkosten. Gevolgen contributie In de onderstaande grafiek zijn de mogelijke gevolgen voor de contributie per baansoort weergegeven. De verticale rode lijn reflecteert het huidige contributiebedrag van senior leden. In de berekening van de contributie is alleen rekening gehouden met de kosten per baansoort ten op zichten van het huidige contributiebedrag van senior leden. Let wel, deze gevolgen van de contributie zijn alleen gebaseerd op de wijziging van baansoort. Wanneer het besluit wordt genomen om over te stappen op all weather, kunnen andere kosten toenemen (denk bijvoorbeeld aan de kosten van verlichting en stookkosten van het clubhuis wanneer deze open zou zijn) Uiteraard wordt de contributie aangepast op deze toename van kosten. De meerkosten van gravel onder afschot hebben we niet mee genomen in de indicatie contributie, deze zijn gelijk aan gravel. De meerkosten aanleg zijn in dit geval ook geleend. De rentekosten daarvan zijn opgenomen in de bovenstaande tabel. Ook hier hebben we grafisch weergegeven wat de verschillen zijn:

6 Wat nu? Zoals gezegd mag ieder senior lid 1 voorkeursstem uitbrengen op zijn of haar favoriete baansoort. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u mailen naar Op basis van de voorkeursstemmen zal het bestuur een voorstel voor de ALV van 16 april uitwerken.

Raadsvoorstel 24 mei 2012 AB12.00428 RV2012.038

Raadsvoorstel 24 mei 2012 AB12.00428 RV2012.038 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 24 mei 2012 AB12.00428 RV2012.038 Gemeente Bussum Wijzigen meerjaren afspraken tussen N.V. Sportfondsen Bussum en gemeente Bussum en het

Nadere informatie

Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden. Handboek Financiële administratie

Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden. Handboek Financiële administratie Succesvol een financiële administratie opzetten en bijhouden Handboek Financiële administratie 1 Inleiding... 3 Stap 1: Organisatie... 5 Stap 2: Begroting... 6 2.1 Doel van de begroting... 6 2.2 Opbrengsten...

Nadere informatie

Onderzoek advieskwaliteit. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. voor zelfstandigen

Onderzoek advieskwaliteit. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. voor zelfstandigen Onderzoek advieskwaliteit Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen April 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding kwaliteitsonderzoek 3 Introductie en leeswijzer 3 Hoofdconclusies van het onderzoek

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN

HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN HOOFDLIJNEN HERSTELPLAN PGB 2009-2014 MAART 2009 PENSIOENFONDS VOOR DE GRAFISCHE BEDRIJVEN VOORWOORD HERSTELPLAN PGB 2009-2014 Al genomen maatregelen: meer zekerheid in beleggingsbeleid Premieverhoging:

Nadere informatie

Bossche Windmolen Delen

Bossche Windmolen Delen Bossche Windmolen Delen Hoe werken Bossche Windmolen Delen precies? Energie Coöperatie 073 (EC073) splitst een windmolen (op papier) in duizenden stukjes, genaamd Bossche Windmolen Delen. Ieder windmolendeel

Nadere informatie

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Een woning kopen zonder zorgen Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Woonstad Rotterdam Rochussenstraat 21 3015 EA Rotterdam Telefoon (010) 440 88 00 E-mail info@woonstadrotterdam.nl Postadres Postbus 2370

Nadere informatie

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Nummer 14 > Jaargang 10 > November 2012 inhoud > Financiële positie: dekkingsgraad blijft laag [p.1] Bestuur / Verantwoordingsorgaan [p.2] Uniform Pensioen

Nadere informatie

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Aan: alle actieve deelnemers alle gewezen deelnemers alle pensioengerechtigden datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Betreft: de risico s van het pensioenfonds voor

Nadere informatie

Duurzame scholen, een goede prestatie

Duurzame scholen, een goede prestatie Duurzame scholen, een goede prestatie December 2011 Samenvatting Het is zowel noodzakelijk als wenselijk dat nieuw te bouwen schoolgebouwen duurzaam zijn. In deze notitie geven we hiervoor de onderbouwing

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2004-I

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2004-I Bevolkingsgroei Begin jaren negentig verscheen in NRC Handelsblad een artikel over de bevolkingsgroei en de gevolgen van deze groei. Bij dit artikel werden onder andere de onderstaande figuren 1A, 1B,

Nadere informatie

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs?

Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Zonnepanelen in opmars bij agrariërs? Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Het laatste jaar met wel 40%. Dat maakt ze een stuk interessanter. Daarnaast kunnen fiscale voordelen

Nadere informatie

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo

het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Aan: Namens: Onderwerp: Wmo adviesraad het college van Burgemeester en Wethouders van Winsum. Drie scenario s voor het invoeren van een eigen bijdrage in de Wmo Geachte Leden van de Wmo Adviesraad, De

Nadere informatie

Examen VWO-Compex. wiskunde A1,2

Examen VWO-Compex. wiskunde A1,2 wiskunde A1,2 Examen VWO-Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 1 juni 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 22 vragen.

Nadere informatie

Minima-effectrapportage gemeente Hilversum 2012. De invloed van gemeentelijke maatregelen op de financiële positie van inwoners met lage inkomens

Minima-effectrapportage gemeente Hilversum 2012. De invloed van gemeentelijke maatregelen op de financiële positie van inwoners met lage inkomens Minima-effectrapportage gemeente Hilversum 2012 De invloed van gemeentelijke maatregelen op de financiële positie van inwoners met lage inkomens Minima-effectrapportage gemeente Hilversum 2012 De invloed

Nadere informatie

Zonnepanelen voor ondernemers

Zonnepanelen voor ondernemers Zonnepanelen voor ondernemers Achtergrondinformatie en voorbeeldberekeningen van zonnepanelen bij bedrijven Dit document beschrijft de situatie eind 2011 Prijzen voor zonnepanelen zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Een goed advies blijft ons uitgangspunt

Een goed advies blijft ons uitgangspunt Informatiebrochure Een goed advies blijft ons uitgangspunt HZ Adviesgroep is een onafhankelijke adviesorganisatie. Dit houdt in dat wij geen enkele contractuele binding hebben met een bank of verzekeraar.

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument Het Financiële Huis

Dienstverleningsdocument Het Financiële Huis Dienstverleningsdocument Het Financiële Huis In dit document staat wat wij voor u kunnen doen. En hoeveel dit gemiddeld kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook een soortgelijk document. Zo kunt

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Ennatuurlijk B.V. Datum: 5 februari 2015. Onderwerp: Vragen en antwoorden n.a.v. de informatiebijeenkomst in Helmond d.d.

Ennatuurlijk B.V. Datum: 5 februari 2015. Onderwerp: Vragen en antwoorden n.a.v. de informatiebijeenkomst in Helmond d.d. Ennatuurlijk B.V. Datum: 5 februari 2015 Onderwerp: Vragen en antwoorden n.a.v. de informatiebijeenkomst in Helmond d.d. 26 januari 2015 Contactgegevens Ennatuurlijk Telefoonnummer: 085-2734567 E-mail:

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds TNO Pensioen, hoe is dat nu geregeld?

Stichting Pensioenfonds TNO Pensioen, hoe is dat nu geregeld? Stichting Pensioenfonds TNO Pensioen, hoe is dat nu geregeld? Inzicht in uw pensioen Inhoud 2 Het bestuur heeft in 2014 ongeveer 25 pensioenpresentaties georganiseerd voor alle medewerkers van TNO en de

Nadere informatie

Winddelen windpark Burgervlotbrug

Winddelen windpark Burgervlotbrug Winddelen windpark Burgervlotbrug Voordelige stroom van je eigen windmolen Inhoudsopgave 1. Samenvatting 4 2. Hoe werkt het? 7 Het Winddelen-concept 7 Je eigen stukje windmolen 9 Je eigen stroom thuis

Nadere informatie

Collectieve ziektekostenverzekering voor minima 2015-2017

Collectieve ziektekostenverzekering voor minima 2015-2017 2 0 14-3 4 /. 9 Nieuwegein Gemeenteraad Onderwerp Collectieve ziektekostenverzekering voor minima 2015-2017 Datum 26 september 2014 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder

Nadere informatie

Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt

Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt Waarom de grijze massa van uw klant u door een volgende crisis helpt Het aantal organisaties dat problemen krijgt met klanten die wegblijven en een teruglopende cashflow positie, neemt elke maand opnieuw

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden NIBC Direct (Extra) Hypotheek. Alles wat u moet weten over de NIBC Direct Hypotheek

Algemene Voorwaarden NIBC Direct (Extra) Hypotheek. Alles wat u moet weten over de NIBC Direct Hypotheek Algemene Voorwaarden NIBC Direct (Extra) Hypotheek Alles wat u moet weten over de NIBC Direct Hypotheek Versie juli 2015 Hartelijk welkom bij NIBC Direct U heeft een NIBC Direct hypotheekofferte aangevraagd.

Nadere informatie

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig?

Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Veelgestelde vragen De veilingmethode Waarom is de methode van ANWB Groene Energieveiling effectief en eenvoudig? Het is voor u heel erg weinig moeite om tot een besparing op uw kosten te komen. 1. U schrijft

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER en DIENSTVERLENINGSDOCUMENT

DIENSTENWIJZER en DIENSTVERLENINGSDOCUMENT DIENSTENWIJZER en DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Wegwijs bij Spaland Hypotheken Elke financieel adviseur is per 1 juli 2009 verplicht om schriftelijk een omschrijving van de dienstverlening aan u te overhandigen.

Nadere informatie

CONCLUSIES EN SAMENVATTING

CONCLUSIES EN SAMENVATTING Nederlandse Mededingingsautoriteit CONCLUSIES EN SAMENVATTING Onderzoeksrapport inzake de winsten van energiebedrijven Nummer 102362 / 93 Betreft zaaknr. 102362 / Onderzoek Winst Energiebedrijven Datum:

Nadere informatie

Onderwerp : Verzoek geldlening Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam

Onderwerp : Verzoek geldlening Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam RAADSINFORMATIEDOCUMENT GEMEENTE WATERLAND Nummer : 109-27 Onderwerp : Verzoek geldlening Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam Portefeuillehouder : Tj. Hoekstra & P. Kools Contactpersoon : F. Schreutelkamp

Nadere informatie

ENERGIE- LEVERANCIERS

ENERGIE- LEVERANCIERS ENERGIE- LEVERANCIERS MEI 2012 Pagina 1 van 25 Inhoudsopgave Bladzijde 3 Inleiding 5 Conclusies 6 Algemene tevredenheid 7 Tevredenheid per categorie 12 Overstappen 16 Energiebesparing en groene energie

Nadere informatie