Foto s. 26 april WISA helpdesk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Foto s. 26 april 2012. WISA helpdesk"

Transcriptie

1 Foto s 26 april 2012 WISA helpdesk

2 Inhoudsopgave 1 Opstart Foto s Fotomap locatie Foto s klassikaal toekennen Foto s inlezen via E-ID kaart Foto s inlezen via inschrijvingswizard Foto s inlezen via de fiche van de leerling Foto s raadplegen Foto s worden niet getoond Fotokasten Inleiding Voorbereiding Bepalen fysieke locatie van de kast Fotokast maken Fotokast aan een scherm koppelen Rechten instellen op fotokast Locatie op Wis@d server vastleggen Foto s toekennen en in kast plaatsen Klassikaal Individueel Foto transfer naar/van kast Gebruik van fotokasten in Wis@d-client Gebruik van fotokasten in het leerlingvolgsysteem

3 1 Opstart Foto s Inleiding Wisa bevat de mogelijkheid om gebruik te maken van foto s. Zowel voor je leerlingen als personeelsleden kun je foto s gaan toevoegen. Het is belangrijk om te weten dat Wisa een foto zal ophalen aan de hand van je fotomap locatie, gevolgd door de waarde van de foto in de databank. 1.1 Fotomap locatie Je begint met het éénmalig instellen van je fotomap locatie onder Voorkeuren - Administratie instellingen - Map met beeldjes. bij het toewijzen van een foto moet je foto ALTIJD binnen je fotomap locatie staan! Figuur 1.1: Map met beeldjes 2

4 HOOFDSTUK 1. OPSTART FOTO S 3 Stel dat je fotomap ingesteld staat op: C:\fotos\ En je wijst een foto als volgt toe: C:\fotos\LeerlingA.jpg Omdat de fotomap locatie niet opgeslagen wordt, geeft dit in de databank correct volgende waarde: LeerlingA.jpg Stel nu dat je een andere map dan je fotomap locatie gebruikt zoals bijvoorbeeld: C:\mijnLeerlingFotos\LeerlingA.jpg Er zal dan foutief het volledige pad opgeslagen worden i.p.v. enkel de foto: C:\mijnLeerlingFotos\LeerlingA.jpg Dit is dus niet correct omdat een collega met een andere fotomap locatie de foto s niet zal kunnen bekijken. Vooraleer je foto s gaat toewijzen moet je er dus zeker van zijn dat je fotomap locatie overeenkomt met de locatie van je foto s! De naam van de fotomap kan best geen spaties of speciale tekens bevatten bijvoorbeeld niet C:\Foto s\schooljaar#2011&2012\. Maar er bijvoorbeeld een on- Wanneer de foto s van je instelling niet in 1 map steken. derverdeling per klas of schooljaar is, zoals bv. hier: C:\fotos\KlasA\LeerlingA.jpg Dan zal deze map mee in de databank opgeslagen worden: KlasA\LeerlingA.jpg Op zich is hier niets mis mee, alleen mag je dan NOOIT deze mappen gaan hernoemen. 1.2 Foto s klassikaal toekennen Je kunt via het scherm Leerlingen - Hulpprogramma s - Klassikaal - Foto s toekennen klassikaal foto s aan je leerlingen koppelen. Dit scherm is dus bruikbaar wanneer je bijvoorbeeld nieuwe foto s van je schoolfotograaf ontvangen hebt.

5 HOOFDSTUK 1. OPSTART FOTO S 4 Figuur 1.2: Foto s toewijzen Merk hierbij op dat je onder Foto enkel de naam van je foto te zien krijgt. Al naargelang je werkwijze zou deze kunnen voorafgaan met een submap met de klas of je schooljaar. 1.3 Foto s inlezen via E-ID kaart Het is mogelijk om identiteitskaarten in Wisa in te lezen. Hierbij kun je automatisch de foto van je leerling bewaren op de fotomap locatie. Er zijn 2 mogelijke scenario s, ofwel lees je deze in tijdens de inschrijfwizard, ofwel lees je deze achteraf in vanaf de fiche van je leerling Foto s inlezen via inschrijvingswizard Bij het opstarten van de inschrijfwizard moet je éénmalig enkele voorkeurinstellingen (via Voorkeuren - Voorkeurinstellingen huidig scherm) voor het werken met foto s gaan activeren:

6 HOOFDSTUK 1. OPSTART FOTO S 5 Figuur 1.3: Voorkeurinstellingen inschrijfwizard Neem pasfoto over bij het inlezen van identiteitskaart: De foto van je leerling zal in de fotomap geplaatst worden. Koppel identititeitskaart aan leerling bij inlezen: Deze optie kun je best activeren zodat er een link is tussen de leerling en de identiteitskaart. Foto leerling in kast plaatsen: Enkel indien je werkt met fotokasten (zie handleiding Fotokasten ). De volgende formulieren ook afdrukken bij inschrijvingsbewijs: Hiermee kun je d.m.v. een Zebra printer studentenkaarten voor de tijdsregistraties afdrukken Foto s inlezen via de fiche van de leerling Op de fiche van je leerling kun je op het tabblad Hoofd naar het onderliggend tabblad Identiteitskaart lezen gaan. Hierbij is het belangrijk dat het vinkje Verwerken naast Foto actief staat. Vervolgens kun je klikken op Klik hier voor het ophalen van de gegevens om de gegevens je identiteitskaart op te halen en je foto in de fotomap locatie weg te schrijven. 1.4 Foto s raadplegen Op de fiche van je leerling op het tabblad Hoofd kun je de foto van je leerling raadplegen. Je moet er enkel op letten dat je onder Voorkeurinstellingen - Voorkeurinstellingen huidig scherm het vinkje voor Foto tonen hebt geactiveerd.

7 HOOFDSTUK 1. OPSTART FOTO S 6 Figuur 1.4: Foto tonen 1.5 Foto s worden niet getoond Je kunt volgende stappen overlopen indien je foto nog niet getoond wordt: 1. Controleer of je fotomap locatie correct staat (zie Fotomap locatie 1.1). 2. Controleer of je voorkeurinstellingen zoals hierboven besproken correct staan (zie Foto s raadplegen 1.4). 3. Controleer of de waarde LL FOTO in je databank correct staat. Ga naar Leerlingen - Steekkaarten - Overzicht per instelling en klik op:.

8 HOOFDSTUK 1. OPSTART FOTO S 7 Figuur 1.5: Velden in overzicht Je kunt hier de tabel LEERLING openklikken, vervolgens Velden openklikken, en dubbelklikken op LL FOTO. Wanneer je nu op Gereed klikt krijg je in je overzichtslijst een nieuwe kolom LL FOTO met de waarde uit de databank. Dit zou enkel de naam van je foto mogen zijn. Eventueel voorafgegaan door een bovenliggende map voor een onderverdeling per klas of schooljaar. 4. Het is de combinatie van de fotomap locatie en de waarde LL FOTO die je foto zal gaan ophalen. Wanneer je merkt dat het volledige pad in je databank steekt zul je je foto s opnieuw moeten toekennen (zie Foto s toekennen 1.2).

9 2 Fotokasten 2.1 Inleiding bevat de mogelijkheid om gebruik te maken van fotokasten. De bedoeling van fotokasten is om op eenvoudige wijze foto s beschikbaar te maken voor alle gebruikers van de Wis@d clients. De foto s moeten niet meer naar elke gebruiker in uw school doorg d worden. Je kan foto s uiteraard ook gewoon op een gemeenschappelijke server bewaren zonder ze in een kast te plaatsen, maar dan zal het programma, telkens de gebruiker een foto opvraagt, deze foto moeten ophalen op de server, wat vertragend kan werken. Om dit te vermijden kan je de foto s in de gemeenschappelijke kast plaatsen, waaruit de gebruiker ze eenvoudig kan ophalen en opslaan op zijn eigen PC. Kasten kunnen ook gebruikt worden om allerhande documenten in op te slaan. Je kan het gebruik van documentkasten vergelijken met het bijhouden van documenten in een echte houten of stalen kast in je bureau. Documenten die in digitaal formaat opgeslagen worden, kunnen steeds geraadpleegd worden: sollicitatiebrieven, doktersbriefjes, rapporten, brieven voor strafstudies,... Het gebruik van documentkasten wordt beschreven in een aparte handleiding. Deze handleiding behandelt enkel het gebruik van fotokasten. 8

10 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Voorbereiding Bepalen fysieke locatie van de kast Kasten in Wis@d kunnen dus gezien worden als een digitale voorstelling van een echte kast. Een kast heeft een fysieke plaats, locatie in het kantoor. Zo ook in Wis@d. Je hebt verschillende plaatsen waar je een kast kan plaatsen: op de Wis@d server zelf, op een ftp-server, op een http-server of gewoon in een map op je eigen pc. Je moet eerst weten waar je de foto s wil bijhouden, alvorens je de volgende stappen kan uitvoeren.

11 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Fotokast maken Indien je op een server werkt die door Wisa wordt beheerd (ASP), én je wil dat de foto s bewaard worden in een door Wisa beheerde kast, neem dan contact op met de helpdesk (016/ of help8500@wisa.be). De helpdesk zal dan je fotokast configureren. Zodra je bericht krijgt dat de kast gedefinieerd is, kan je verder gaan met hoofdstuk 1.3 Foto s toekennen en in kast plaatsen. Wens je zelf de fotokast te beheren, ga dan in Wis@d naar Extra - Documentkasten. Voeg een nieuw record toe door op het -icoontje te klikken en vul de nodige velden in. Code Je kiest hier de code LFOTO voor leerlingfoto s. Omschrijving Beschrijving van het soort documenten die zich in de kast bevinden. URI (Uniform Resource Identifiers) Dit is de plaats en de naam van de fysieke kast. Het Wis@d programma moet weten waar, en via welke naam het een bepaalde kast kan bereiken. Je hebt 4 mogelijkheden: Je wil de fotos plaatsen in een kast op de Wis@d server. Dan gebruik je volgende notatie: Svr://[locatie]/

12 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 11 voorbeeld : Svr://LFOTO/ (Het eigenlijke pad van de locatie bepaal je via het Wis@d serverbeheer zoals wordt beschreven in punt 1.2.3) op een ftp-server: ftp://user:password@ftp.server/[locatie]/ voorbeeld : FTP://jan:wwjan@onzekastservernaam/kasten/fotos/ op een http-server: of op je eigen pc: file:///[locatie]/ Tabel Tabelnaam uit de databank die rechtstreeks verband houdt met het soort documenten dat in de kast bewaard wordt. Indien dit leerlingfotobestanden zijn, moet hier de tabel LEERLING ingevuld worden. Veld Hier vul je het ID veld van de gekozen tabel in. Voor de leerlingfoto s is dit LL ID Extenties De mogelijke extenties van documenten die je in de kast wenst te plaatsen (*.jpg, *.bmp,...) Als je hier waarden ingeeft, werkt dit als een beperking op het soort documenten die in de kast mogen. Indien niet ingevuld, kan je alle mogelijke documenten in de kast plaatsen Sjabloon bestandsnaam Dit veld is niet van toepassing op fotokasten. Sjabloon referentie 1 Dit veld is niet van toepassing op fotokasten. Sjabloon referentie 2 Dit veld is niet van toepassing op fotokasten. Sjabloon kast Dit veld is niet van toepassing op fotokasten. Klik op het disketje om de fiche van de kast te bewaren.

13 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Fotokast aan een scherm koppelen Je moet aan het programma duidelijk maken in welke schermen de gebruiker zal kunnen werken met welke kasten. Het programma heeft immers een uniek nummer (ID) nodig om de correcte foto uit de kast aan de juiste leerling te koppelen. Een kast waarin leerlingfoto s zitten, koppel je aan schermen die verband houden met leerlingen. Vanuit de fiche van de fotokast ga je in de linkerzone via Schermen naar het scherm waar je kan aanduiden in welke schermen de fotokast voor de gebruikers beschikbaar is. Indien je het scherm Leerlingen - Hulpprogramma s - Periodieke werken - Foto s van/naar kast overbrengen wil gebruiken om foto s in de kast te plaatsen, dan duid je in het linkergedeelte het scherm aan, en klik je op het -icoontje om het scherm in het rechtergedeelte te plaatsen. Doe dit voor elk scherm waar je de mogelijkheid hebt om foto s te tonen/op te halen. Werk je met het Leerlingenvolgsysteem, en je wenst dat de leerkrachten en/of leerlingbegeleiders die met de Wis@ad-leerkrachtenclient werken, foto s van leerlingen uit de kast kunnen halen, voeg hier dan ook de schermen met betrekking tot het leerlingenvolgsysteem toe.

14 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Rechten instellen op fotokast Vanuit de fiche van de fotokast ga je in de linkerzone via Rechten naar het scherm waar je kan aanduiden welke gebruiker rechten heeft op de fotokast. Vink alle vinkjes aan bij het profiel dat alle rechten heeft op de kast (foto s in kast plaatsen, foto s overschrijven). Je kan de vinkjes rechtstreeks in het overzicht aanvinken Bewaar je wijzigingen door op het -icoontje te klikken. Bij profielen die foto s uit de kast mogen ophalen, vink je het vinkje Openen aan. Klik op het disketje en vervolgens op de knop Verwerken om al je wijzigingen te bewaren.

15 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Locatie op server vastleggen Deze stap is noodzakelijk als je in stap gekozen hebt voor een locatie op de Indien je voor een andere locatie gekozen hebt (ftp, http of file) of als je op een server werkt die door Wisa beheerd wordt (ASP) en je wil dat de foto s in een door Wisa beheerde kast bewaard worden, dan kan je deze stap overslaan. Zoniet, dan moet je via het Wis@d serverbeheer effectief aanduiden waar ergens, op welke locatie, in welke map op de Wis@d server de fotokast staat. Je maakt via de Windowsverkenner, een map aan (vb. Leerlingfotos) op de plaats waar je de foto s wil bewaren op de Wis@d server. Start het Wis@d server beheer programma op. (Start - Programma s - Wisa administratie - Server) Er verschijnt een icoontje rechts onderaan op het scherm. Klik hier rechts op, en kies voor Beheer Wisa Administratie server Klik dan in de linkerzone op Locaties. Voeg een locatie toe door op te klikken, vul onderaan het scherm de fiche in, en verwijs naar de map die je net hebt aangemaakt. Klik dan op het disketje. Vooraleer je de volgende stap kan uitvoeren, moet je de Wis@d server stoppen en herstarten. OPGEPAST : dit moet je doen als er geen clients meer verbonden zijn met de Wis@d server, anders wordt hun werk onderbroken! Sluit het Wis@d Beheer af.

16 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Foto s toekennen en in kast plaatsen Vooraleer je foto s in de kast kan plaatsen, moet je ze eerst koppelen aan de leerling of het personeelslid. Voor leerlingen kan je dit per klas of individueel doen Klassikaal Zorg ervoor dat in je voorkeurinstellingen (Bewerken - Voorkeurinstellingen - Administratiesettings, Tabblad Mappen) de map met beeldjes verwijst naar de plaats waar de foto s momenteel fysiek zijn opgeslagen. Dit is belangrijk opdat in de databank de juiste verwijzing naar de foto zou worden opgeslagen bij het toekennen van de foto s. Ga naar Leerlingen - Hulpprogramma s - Klassikaal - Foto s toekennen.

17 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 16 Kies de instelling waarin je wil werken. Selecteer de klas waarvoor je foto s wil toekennen. Selecteer de locatie van de foto s op je lokale pc. Foto s toekennen doe je door de foto te slepen naar de naam van de leerling. Ofwel door in de linkerkolom de leerling aan te duiden, en vervolgens dubbel te klikken op de foto die bij deze leerling hoort. Vink Foto tonen aan om de foto s weer te geven. Klik op als je de foto s van deze klas naar de kast wil kopiëren. De foto s worden in de kast bewaard met als naam het unieke LL ID-nr in hexadecimale notatie, gecombineerd met de naam van de foto. Zelf merk je hier weinig van : in de databank wordt de naam gebruikt die je zelf had gekozen, nl. Huys.bmp. om ontbrekende foto s op te halen die eventueel al in de kast zou- Klik op den zitten.

18 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 17 Je kan controleren of de leerlingfoto goed gekoppeld werd aan de leerling. Je map met beeldjes staat ingesteld op In die map op jou PC zit de foto Huys.bmp Je koppelt de foto Huys.bmp aan de leerling Ignaas Huys. In de databank wordt Huys.bmp bewaard, zonder verwijziging naar de map op je pc. Dit is noodzakelijk opdat andere gebruikers de foto s die ze uit de kast ophalen, op hun eigen pc zouden kunnen plaatsen in een map die ze zelf kiezen en die ze instellen in hun map met beeldjes. Ga naar Leerlingen - Steekkaarten - Overzicht per instelling, en voeg met het -icoontje het veld LL FOTO toe. In het overzicht wordt het veld LL foto getoond. Het pad dat je zelf had ingesteld op je eigen pc mag hier niet mee vermeld worden.

19 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 18 Het is de bedoeling dat andere gebruikers zelf kunnen kiezen waar ze opgehaalde foto s willen bewaren door middel van hun map met beeldjes in de voorkeurinstellingen. Wens je een onderverdeling bv. per klas of per schooljaar te maken, dat kan, dan zal bij de gebruiker op zijn eigen pc automatisch diezelfde mapindeling gemaakt worden zodra de gebruiker foto s uit de kast haalt. Je map met beeldjes in de administratiesettings blijft in dit geval wel ingesteld op Het veld LL foto wordt opgevuld met het verschil tussen je map met beeldjes en het daadwerkelijke pad van de foto die je toekent aan de leerling.

20 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Individueel Je kan ook individueel een foto aan een bepaalde leerling toekennen en in de kast plaatsen. Ga naar Leerlingen - Steekkaarten - Hoofd. Zorg ervoor dat in de voorkeurinstellingen van dit scherm (Bewerken - Huidig venster, Leerlingfiche) het vinkje Foto tonen aangevinkt staat. Indien het vinkje afgevinkt staat, vink het dan aan, klik op Gereed, sluit tabblad Hoofd en open het scherm opnieuw. Zorg er ook voor dat je map met beeldjes goed staat in de administratiesettings. puntje 1.3.1) (zie Klik op het -icoontje in het Foto- veld, selecteer de gewenste foto en klik op het disketje om de wijzigingen in de fiche op te slaan. De leerlingfoto wordt getoond. Je kan deze foto individueel naar de kast kopiëren. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de foto van de leerling, en kies voor Foto naar server kopieren.

21 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 20 Indien het kopiëren naar de kast gelukt is, krijg je de melding Indien je een foto uit de kast zou willen ophalen, klik dan met de rechtermuisknop op de foto van de leerling, en kies voor Foto van server kopieren. Indien het kopiëren vanuit de kast gelukt is, krijg je de melding Indien er geen foto van deze leerling in de kast werd gevonden, krijg je de melding Het programma gaat dus op basis van het unieke LL-ID kijken in de kast of voor deze leerling een foto bestaat.

22 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Foto transfer naar/van kast In plaats van de foto s per klas of individueel per leerling naar de kast over te brengen of uit de kast op te halen, kan je dit ook ineens voor de ganse instelling doen als je voldoende rechten hiervoor hebt. Dit doe je via Leerlingen - Hulpprogramma s - Periodieke werken - Foto s van/naar kast overbrengen. Selecteer de instelling waarvoor je de foto s wil transfereren. Kies voor Situatie op werkdatum (leerlingen op werkdatum) of voor Situatie in jaar (leerlingen in gans schooljaar). Klik op. Het programma voert een aantal controles uit: de kastnaam en de fotomap worden gecontroleerd.

23 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 22 Als de controles OK zijn, heb je de keuze tussen: of Klik op deze knop om de fotos van je pc over te brengen naar de kast. Telkens er foto s bijkomen of wijzigen, zal je deze stap moeten herhalen om ervoor te zorgen dat de foto s die zich in je fotomap bevinden ook daadwerkelijk in de kast terechtkomen. Klik op deze knop om de foto s uit de kast op te halen en over te brengen naar je eigen PC, naar de map die je hebt ingesteld in je voorkeurinstellingen (Bewerken - Voorkeurinstellingen - Administratiesettings, Tabblad Mappen, map met beeldjes). Telkens er foto s bijkomen of wijzigen, zal je de stap moeten herhalen om ervoor te zorgen dat de foto s die zich in de fotokast bevinden, ook op je PC terechtkomen.

24 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Gebruik van fotokasten in Indien je geen beheerdersrechten hebt, maar wel rechten hebt om foto s uit de fotokast op te halen, kan je de leerlingfotos ophalen en opslaan op je eigen PC. Zorg er voor dat in je administratiesettings (Bewerken - Voorkeurinstellingen - Administratiesettings, Tabblad Mappen) de map met beeldjes verwijst naar de plaats op je PC waar je de foto s wil bewaren. (Maak op je PC eventueel eerst een apart fotomapje aan) Ga naar Leerlingen - Steekkaarten - Overzicht per... - Hoofd. Zorg ervoor dat in de voorkeurinstellingen van dit scherm (Bewerken - Huidig venster, Leerlingfiche) het vinkje Foto tonen aangevinkt staat.

25 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 24 Indien het vinkje afgevinkt staat, vink het dan aan, klik op Gereed, sluit tabblad Hoofd en open het scherm opnieuw. Indien je de foto van de leerling uit de kast wil ophalen, klik dan met de rechtermuisknop op de foto van de leerling, en kies voor Foto van server kopieren. Indien het kopiëren vanuit de kast gelukt is, krijg je de melding Klik op OK en de foto van de leerling wordt getoond. Indien er geen foto van deze leerling in de kast werd gevonden, krijg je de melding

26 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 25 Klik op OK en je komt terug in de fiche van de leerling.

27 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN Gebruik van fotokasten in het leerlingvolgsysteem Als je rechten hebt op het gebruik van het leerlingvolgsysteem, kan je ervoor zorgen dat de foto s van leerlingen die aan je toegewezen zijn, automatisch getoond worden in de schermen waar dit toegestaan is. Zorg er voor dat in je administratiesettings (Bewerken - Voorkeurinstellingen - Administratiesettings, Tabblad Mappen) de map met beeldjes verwijst naar de plaats op je PC waar je de foto s wil bewaren. (Maak op je PC eventueel eerst een apart fotomapje aan) Ga dan naar Bewerken - Voorkeurinstellingen - LLO:Fotos uit kast halen.

28 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 27 Vink Foto leerling uit kast halen aan. Stel het aantal seconden wachttijd in. Als je wenst dat Foto niet beschikbaar getoond wordt indien de foto niet kan opgehaald worden uit de kast, vink dan ook dit vinkje aan. Klik op Gereed. Open een scherm waar toegestaan wordt dat de leerlingfoto uit de kast wordt opgehaald. vb. Leerlingen - Opvolgsysteem - Interventies per instelling - Begeleiding. Als voor de gekozen leerling een foto in de kast gevonden wordt, zal deze foto na enkele seconden getoond worden.

29 HOOFDSTUK 2. FOTOKASTEN 28 Als de fotos in de kast hernieuwd werden nadat je ze reeds een eerste keer had opgehaald, dan zal je niet automatisch de nieuwe versie te zien krijgen. bv. De leerlingen werden gefotografeerd in het 1e jaar. Tijdens het eerste jaar heb je de fotos uit de kast overgehaald naar je pc. In het 2e jaar worden de leerlingen opnieuw gefotografeerd, hun vernieuwde foto s worden in de kast geplaatst. Het programma zal NIET steeds gaan controleren of er een nieuwere foto bestaat. Indien je de meest recente versie van de foto s wil ophalen, maak dan via de windowsverkenner je fotomapje leeg. Zodra je een scherm opent waar een leerlingfoto getoond wordt, zal de foto uit de kast wél worden opgehaald omdat het programma op dat moment geen foto op je eigen PC meer vindt.

Gebruik van formulierkasten

Gebruik van formulierkasten Gebruik van formulierkasten 14 augustus 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Formulierkasten 2 1.1 Voorbereiding................................... 3 1.1.1 Bepalen fysieke locatie van de kast...................

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Begin schooljaar basisonderwijs

Begin schooljaar basisonderwijs Begin schooljaar basisonderwijs 2 juli 2015 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Begin schooljaar basisonderwijs 2 1.1 Voorbereiden schoolstructuur.......................... 2 1.1.1 Klassen overdragen............................

Nadere informatie

Installatie procedure Wis@d

Installatie procedure Wis@d Installatie procedure Wis@d 14 augustus 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Installatie procedure Wis@d 2 1.1 Voorbereidend werk............................... 2 1.1.1 Downloaden applicaties.........................

Nadere informatie

Handleiding kasten Extern documentenbeheer

Handleiding kasten Extern documentenbeheer Handleiding kasten 1. Inleiding... 3 2. Voorbereiding en organisatie... 4 2.1. Fysieke locatie van de kast(en) bepalen... 4 2.1.1. Ftp of http-server instellingen... 4 2.1.2. Locatie op je eigen boekhoudserver

Nadere informatie

Afdrukken van gegevens

Afdrukken van gegevens Afdrukken van gegevens 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Afdrukken van gegevens 2 1.1 Een afdruk maken................................ 3 1.1.1 Afdrukken vanuit een scherm......................

Nadere informatie

Leerlingen. 31 maart 2016. WISA helpdesk

Leerlingen. 31 maart 2016. WISA helpdesk Leerlingen 31 maart 2016 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Structuur van het gegevensbeheer 3 1.1 Inleiding...................................... 3 1.2 Inschrijvingen................................... 3 1.3

Nadere informatie

Opzetten van het leerlingvolgsysteem

Opzetten van het leerlingvolgsysteem Opzetten van het leerlingvolgsysteem 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Leerlingvolgsysteem 2 1.1 Van start gaan.................................. 4 1.1.1 Definiëren van de rollen.........................

Nadere informatie

Studiebewijzen en Discimus Secundair Onderwijs

Studiebewijzen en Discimus Secundair Onderwijs Studiebewijzen en Discimus Secundair Onderwijs 31 juli 2017 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Studiebewijzen 2 1.1 Studiebewijzen................................... 3 1.1.1 Definitie van de studiebewijzen......................

Nadere informatie

Configuratie van de Website

Configuratie van de Website Configuratie van de Website 13 augustus 2013 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Configuratie website 2 1.1 Instellingen in Wisa............................... 2 1.1.1 Profielen aanmaken...........................

Nadere informatie

Discimus Getuigschrift en attesten Basisonderwijs

Discimus Getuigschrift en attesten Basisonderwijs Discimus Getuigschrift en attesten Basisonderwijs 31 juli 2017 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Definitie van de studiebewijzen.......................... 3 1.2 Fiche van de instelling...............................

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE...2 AFDRUKBEHEER...3

ALGEMENE INFORMATIE...2 AFDRUKBEHEER...3 Inhoud ALGEMENE INFORMATIE...2 AFDRUKBEHEER...3 1. AFDRUKKEN VAN GEGEVENS...3 1.1 Een afdruk maken...4 1.2 Formulierlocatie...6 1.3 Prioriteitenschema voor formulieren...7 2. WERKEN MET FORMULIEREN...8

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Handleiding Informat. v1.0

Handleiding Informat. v1.0 Handleiding Informat v1.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Afspraken... 3 2. Aanmelden... 3 3. Afwezigheden invullen... 5 3.1 Afwezigheden code Z, B, R, D... 5 3.1.1 Inbrengen... 5 3.1.2 Wijzigen...

Nadere informatie

Exporteren naar Word. 9 maart WISA helpdesk

Exporteren naar Word. 9 maart WISA helpdesk Exporteren naar Word 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar Word 2 1.1 Seriebrief..................................... 3 1.1.1 Aanmaak startdocument......................... 3 1.1.2

Nadere informatie

Exporteren naar excel

Exporteren naar excel Exporteren naar excel 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar excel 2 1.1 Exporteren van schermgegevens......................... 3 1.1.1 Export opvragen.............................

Nadere informatie

E-mail instellen in Outlook 2010

E-mail instellen in Outlook 2010 E-mail instellen in Outlook 2010 Benodigde gegevens Je kunt aan de slag met het instellen van je e-mailprogramma zodra je een e-mailadres hebt aangemaakt. Voor het instellen van je e-mailprogramma heb

Nadere informatie

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten

Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten Formulieren o.b.v. Vrije Overzichten EDUscope Administratie Versie 1.0 19-04-2016 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1.1 Formulier toevoegen... 3

Nadere informatie

Toekennen studiebewijzen basisonderwijs

Toekennen studiebewijzen basisonderwijs Toekennen studiebewijzen basisonderwijs 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Toekennen studiebewijzen basisonderwijs 2 1.1 Voorbereidend werk............................... 2 1.1.1 Studiebewijzen

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development

DocFlow. handleiding. DocFlow voor Act! Handleiding. Versie 2.0 10-02-2015. Onderdeel van Tendenz ICT Product van Afdeling (Web)Development DocFlow voor Act! Handleiding Versie 2.0 10-02-2015 Inleiding Met DocFlow kunt u aan een contact, bedrijf, groep of verkoopkans een Windowsmap koppelen, die bijvoorbeeld op het netwerk staat. U krijgt

Nadere informatie

Handleiding Opmaken fiche 281.10

Handleiding Opmaken fiche 281.10 Opmaken fiche 281.10 1. Inleiding... 3 2. Voorbereidingen... 4 3. Personeelsleden als leverancier in de boekhouding voorzien... 7 3.1. Manueel leveranciersfiches voor de personeelsleden aanmaken... 7 3.2.

Nadere informatie

Leerling Inschrijfwizard

Leerling Inschrijfwizard Leerling Inschrijfwizard 23 april 2015 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Leerling Inschrijfwizard 2 1.1 Opstart mogelijkheden van de inschrijfwizard................. 2 1.2 Stap 1 - Inschrijvingsdata school

Nadere informatie

en via WISA. 29 juli 2016. WISA helpdesk

en via WISA. 29 juli 2016. WISA helpdesk E-mailen via WISA 29 juli 2016 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 E-mailen via WISA 2 1.1 Instellingen.................................... 3 1.1.1 Mails sturen via............................. 3 1.1.1.1 Standaard

Nadere informatie

STAP 1 Een eenheid toevoegen

STAP 1 Een eenheid toevoegen g e b r u i k e r s sep. 2016 Om nieuwe activiteiten toe te voegen en klaar te zetten voor gebruik zijn er twee bewerkingen nodig: 1) Een eenheid toevoegen STAP 1 Een eenheid toevoegen Eenheden worden

Nadere informatie

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail Handleiding Installatie / Configuratie E-mail Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen? Neem dan contact op met onze telefonische helpdesk op 020 430 90 33 of per email op helpdesk@ezorg.nl.

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding. Visual Planning BHV

Handleiding. Visual Planning BHV Handleiding Visual Planning BHV Visual Planning BHV Pagina: 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk Pagina 1. Bestanden. 3 1.1. Bestandsconfiguratie. 3 2. Koppelen oude & nieuwe cursisten. 6 2.1 Koppelen nieuwe cursist.

Nadere informatie

Einde schooljaar basisonderwijs

Einde schooljaar basisonderwijs Einde schooljaar basisonderwijs 12 maart 2015 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Toekennen studiebewijzen 2 1.1 Voorbereidend werk............................... 2 1.1.1 Studiebewijzen definiëren........................

Nadere informatie

Werken met PIXresizer:installeren

Werken met PIXresizer:installeren Werken met PIXresizer:installeren Je kan PIXresizer downloaden van de website van de Zandloper. Onder rubriek ICT helemaal rechts op volgend adres: Dubbelklik op icoon Het gecomprimeerde bestand zal openen

Nadere informatie

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE

INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INTERNETBOEKHOUDEN HANDLEIDING BANKING MODULE INHOUD INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ALVORENS TE STARTEN... 4 UITGAAND BETALINGSVERKEER... 6 Samenstellen werklijst betalingen vanuit de openstaande verrichtingen...

Nadere informatie

Installatie procedure Wis@d

Installatie procedure Wis@d Installatie procedure Wis@d Voorbereiding: Om een nieuwe installatie van wisa uit te voeren moet u de bestaande versie verwijderen! Dat doet u door via het configuratie scherm het programma Cwisadmin te

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

Exporteren naar PDF. 9 maart WISA helpdesk

Exporteren naar PDF. 9 maart WISA helpdesk Exporteren naar PDF 9 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Exporteren naar PDF 2 1.1 Formulieren in afdrukvoorbeeld exporteren naar PDF............ 3 1.2 Formulieren rechtstreeks exporteren naar PDF................

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

Toetsen. 9 juni WISA helpdesk

Toetsen. 9 juni WISA helpdesk Toetsen 9 juni 2016 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Toetsen 2 1.1 Inleiding...................................... 2 1.2 Voorbereidend werk............................... 3 1.2.1 Officiële Leergebieden en

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0.

Handleiding. Documentbeheer. PlanCare 2. elektronisch cliënten dossier. G2 Paramedici het EPD voor paramedici. Handleiding. Declareren. Versie 3.0.0. Handleiding Documentbeheer Handleiding Declareren Versie 3.0.0.3 PlanCare 2 elektronisch cliënten dossier G2 Paramedici het EPD voor paramedici INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 2 2 Gebruik van de module...

Nadere informatie

Interventies en begeleidingen

Interventies en begeleidingen Interventies en begeleidingen 1) Interventies vs begeleidingen 1.1) Begeleidingen Vanaf het schooljaar 2013-2014 zal er conform de afspraken- gewerkt worden met een hoofdgroep begeleidingen waaraan telkens

Nadere informatie

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding

Dossier Instellingen. Inhoudsopgave. Inleiding Dossier Instellingen Inhoudsopgave Inleiding Dossier instellingen Dossier Meetinstrumenten Meetinstrumenten importeren Nieuwe meetinstrumenten importeren met bestaande meetinstrumenten Richtlijnen Richtlijnen

Nadere informatie

Einde schooljaar basisonderwijs

Einde schooljaar basisonderwijs Einde schooljaar basisonderwijs 31 juli 2017 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Toekennen studiebewijzen 2 1.1 Voorbereidend werk................................ 2 1.1.1 Studiebewijzen definiëren.........................

Nadere informatie

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten).

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). Dit is een stapje verder... Hiermee gaat u niet zomaar naar bv. Alle particulieren een mailing doen. ð Je gaat hier enkel personen of bedrijven

Nadere informatie

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail

Handleiding. Installatie / Configuratie E-mail Handleiding Installatie / Configuratie E-mail Heeft u na het lezen van deze handleiding nog vragen? Neem dan contact op met onze telefonische helpdesk op 020 430 90 33 of per email op helpdesk@ezorg.nl.

Nadere informatie

Installatie SoftN - MyCareNet

Installatie SoftN - MyCareNet Installatie SoftN - MyCareNet Inhoud Voor je start met de installatie... 2 Installatie SoftN - MyCareNet... 2 Configuratie SoftN - MyCareNet... 4 Eerste gebruik... 4 Instellingen scherm... 5 Dataprovider...

Nadere informatie

HANDLEIDING IBAMAFLEX

HANDLEIDING IBAMAFLEX HANDLEIDING IBAMAFLEX Voor docenten Deel 1: registratie examenresultaten Deel 2: naamlijsten en fotolijsten van studenten Deel 3: gegevens en afwezigheden van studenten opzoeken 08/01/2014 Inhoud 1. Elektronisch

Nadere informatie

Documentatie voor update HOPwin 8.00

Documentatie voor update HOPwin 8.00 Documentatie voor update HOPwin 8.00 I. Programma-instellingen... 3 1. Kantoorgegevens... 3 2. Instellingen knoppenbalk... 3 2.1 Een knop toevoegen... 4 2.2 Een spatie toevoegen... 4 2.3 Een knop/spatie

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding : Regletten in Pharmawin

Handleiding : Regletten in Pharmawin Handleiding : Regletten in Pharmawin Februari 2007 Corilus Hogenakkerhoek 5 9150 Kruibeke Tel. 03/253.20.20 Fax 03/253.20.40 pharma@corilus.be www.corilus.be 1. ALGEMEEN De module regletten of etiketten

Nadere informatie

INFORMAT WEBAPPLICATIE. ischoolcommunicatie

INFORMAT WEBAPPLICATIE. ischoolcommunicatie INFORMAT WEBAPPLICATIE ischoolcommunicatie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Hoe verstuur ik een bericht?... 3 Stap1 ischoolcommunicatie aanvinken bij e-mail, adres en/of gsm.... 3 Via leerlingen consulteren

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Plaats de koppeling op de juiste locatie (zie 3.2) Activeer de outlook koppeling (zie 3.3)

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Foto's in de service module

Foto's in de service module Foto's in de service module Simar automatisering b.v., oktober 2015 Inleiding Met ingang van oktober 2015 is het mogelijk om foto's toe te voegen aan servicemeldingen, deze automatisch te bewaren en mee

Nadere informatie

Fietsvergoedingen via de webtoepassing van Count-e

Fietsvergoedingen via de webtoepassing van Count-e Fietsvergoedingen via de webtoepassing van Count-e Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Activatie van fietsvergoedingen via het web... 3 2.1 Zichtbaar maken van fietsvergoedingen in de webtoepassing... 3 2.2 Aanmaak

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Handleiding Voor Bedrijven

Handleiding Voor Bedrijven Handleiding Voor Bedrijven Versie 1-2017 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. account 3 - Nieuw account aanmaken 2. Inloggen 5 - Op het beheersysteem 3. project 8 - Het aanmaken van een project 3b. project 14 - Biedingen

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren

ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren ABAB-Internetboekhouden: Handleiding Elektronisch Factureren In plaats van het afdrukken van verkoopfacturen op papier, is er nu ook de mogelijkheid om uw facturen elektronisch naar uw debiteuren te versturen.

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5.

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5. HANDLEIDING OKR MAKEN + TOEVOEGEN AAN DOD + VERSTUREN DOD INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO... 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD... 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN

Nadere informatie

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer

Auteur: Niels Bons. Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie. 2014, Provincie Fryslân. Uitgegeven in eigen beheer Auteur: Niels Bons Handleiding Koepeldatabase Zakelijk toerisme: aanmelden organisatie 2014, Provincie Fryslân Uitgegeven in eigen beheer (mail@infofryslan.nl) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer

Siemens Industry Mall. Handleiding. Winkelwagenbeheer Siemens Industry Mall Handleiding Winkelwagenbeheer Page: 1 of 22 Inhoudstafel 1 VOORWOORD...3 2 CREATIE VAN WINKELWAGENS...4 2.1 Opladen van een bestaande winkelwagen uit de Mall... 4 2.2 Selectie van

Nadere informatie

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development

Email2Act! handleiding. Email2Act! Handleiding. Versie 1.1 25-3-2015. Onderdeel van TendenZ ICT Product van Afd. (Web)Development Email2Act! Handleiding Versie 1.1 25-3-2015 Inleiding Met de standaardfunctionaliteit van Act! kunt u alleen een e-mail koppelen aan een contact. Met Email2Act! kunt u ook uitgaande en binnenkomende e-mails

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten)

3) Koppeltabel voor importeren matrix maken. (grondstoffen en nutriënten) Handleiding importeren matrix, formules en factoren van de Schothorst Feed Research (SFR) Versie 3.0 2014 Door Niek Aasman Koerhuis automatisering b.v. Wilt u gebruik maken van de formules van 2014 dan

Nadere informatie

Handleiding. ischoolcommunicatie. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel:

Handleiding. ischoolcommunicatie. Versie Nijverheidstraat Diksmuide Tel: Handleiding ischoolcommunicatie Versie 2016 Nijverheidstraat 9-8600 Diksmuide Tel: 051 50 21 76 - info@informat.be www.informat.be Inhoudsopgave 1. Algemene voorbereiding in ibasis/ileerlingen 3 1.1. Aanduiden

Nadere informatie

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst'

Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Outlook 2010, 64-bit Probleem bij verplaatsen van 'gegevensbestand.pst' Alle gegevens van een outlookaccount worden verzameld in een 'gegevensbestand' met een extensie: '.pst'. Dit bestand bevind zich

Nadere informatie

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL

HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL HANDLEIDING LEVERANCIERS PORTAAL Inhoudstafel 1. Inloggen... 4 2. Paswoord vergeten... 4 2.1. Afmelden 2.2. Meat&More/Buurtslagers 3. Contact... 5 4. Mijn gegevens... 5 4.1. Bedrijfsgegevens 4.2. Logingegevens

Nadere informatie

Telling basisonderwijs

Telling basisonderwijs Telling basisonderwijs 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Leerling 2 1.1 Voorbereiding van de tellingen......................... 2 1.2 Aanmaken van de telling............................. 3 1.3

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Instellen Microsoft Outlook e-mail.

Instellen Microsoft Outlook e-mail. Instellen Microsoft Outlook e-mail. Om ook je e-mail van het kantoor te kunnen bekijken heb je Microsoft Outlook nodig. Dit is een onderdeel van Microsoft Office. De meeste pc gebruikers maken voor hun

Nadere informatie

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren

Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Q1005 Artikelbeheer Pro: artikelen importeren Inhoud Het CSV bestand... Een nieuw Excel werkblad aanmaken en een bestaand werkblad wijzigen... 2 Kolommen opmaken... 4 Opslaan als CSV bestand... 6 Het CSV

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT

TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT TYP-TOP online HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 2 1.1 Programma openen via de methodesite... 2 1.2 Klasgroep aanmaken... 2 1.3 Leerlingen aan een klasgroep koppelen... 3

Nadere informatie

SFTP-client WinSCP. Nederlandstalige versie van de client 1/22

SFTP-client WinSCP. Nederlandstalige versie van de client 1/22 SFTP-client WinSCP Nederlandstalige versie van de client 1/22 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Vrijwaringsclausule...3 1.2. Doel....3 1.3. Waar vindt u de SFTP-client WinSCP?...3 2. Configuratie van

Nadere informatie

Opstarten van de module Overschrijvingen

Opstarten van de module Overschrijvingen Opstarten van de module Overschrijvingen 1 Welkom in de module Beheer overschrijvingen van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u kennis te laten maken met de module Beheer overschrijvingen in

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 2.3 Aanvraag bij de

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

W2105 Import Externe Bestanden

W2105 Import Externe Bestanden W2105 Import Externe Bestanden www.mpluskassa.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Toevoegen artikel import...4 3 Wijzigen artikel import...9 W2105 Import Externe Bestanden 2 1 Inleiding In deze handleiding

Nadere informatie

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium

Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Gebruik QNAP Baker Tilly Belgium Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openen documenten... 4 3. Downloaden documenten... 4 4. Documenten Delen... 5 5. Documenten Toevoegen... 7 6. Herbenoemen documenten... 8 7.

Nadere informatie

Aan de slag met de vernieuwde iomniwize

Aan de slag met de vernieuwde iomniwize Aan de slag met de vernieuwde iomniwize STAP 1 : inloggen via www.iomniwize.be kan je nog steeds inloggen met je vertrouwde login en wachtwoord. Je komt op deze startpagina terecht. STAP 2 : mijn profiel

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken

Eindejaarsdocument. Inhoudsopgave 1 INVENTARIS. 1.1 Inventaris afdrukken Eindejaarsdocument 1 Inhoudsopgave 1 INVENTARIS...1 1.1 Inventaris afdrukken...1 1.2 Inventaris exporteren (= Inventaris opslaan om later af te drukken)...3 1.3 Inventaris importeren...3 2 EINDEJAARSKORTING...5

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften ABAB-Internetboekhouden Handleiding uitbreidingsmodule: Inlezen Bankafschriften 1. Inleiding..2 2. Aanmaken van het bankbestand.. 2 3. Bankmutaties aanbieden..3 4. Bankafschriften inlezen en verwerken.....4

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

Zending aanwezigheden 1e 3 schooldagen

Zending aanwezigheden 1e 3 schooldagen Zending aanwezigheden 1e 3 schooldagen 14 augustus 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 Zending aanwezigheden 1e 3 schooldagen 2 1.1 Leerlinggegevens................................. 3 1.2 Ingave afwezigheden................................

Nadere informatie

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ).

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ). Pagina 1 van 17 Surf naar http://chamilo.avondschool.be (vanaf september 2012) Tik bij Gebruikersnaam (Username) uw ecard gebruikersnaam. Tik bij Wachtwoord (Password) uw bijhorend ecard wachtwoord. Klik

Nadere informatie

/ handleiding. /versie /05/2019

/ handleiding. /versie /05/2019 / handleiding HANDLEIDING E-LOKET BERICHTEN EN CONTACTEN /versie 1.0 27/05/2019 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 De Contactenmodule 4 2.1 Mijn organisatiegegevens beheren 4 2.1.1 Organisatiegegevens beheren

Nadere informatie