Aanpak: voornaamste gekozen speerpunten voor verbetering van leefomstandigheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpak: voornaamste gekozen speerpunten voor verbetering van leefomstandigheden"

Transcriptie

1 Woonservicegebied Berflo Es, hengelo Blok 1 projectgegevens Gemeente Hengelo, ruim inwoners Wijk Berflo Es, herstructureringswijk met ongeveer 7500 inwoners waarvan ruim 20% ouder dan 55 jaar. In de jaren vijftig is een verkaveling ingevoerd met uniforme en identieke licht, lucht en ruimte -stempels waarin portieketage flats en eengezinswoningen elkaar afwisselen. De woningvoorraad vertoont de kenmerken van het gemiddelde herstructureringsgebied: slechte en goedkope woningvoorraad, met name onderdak biedend aan sociaal zwakke groepen en een ouder wordende autochtone bewonersgroep. Matig en versnipperd voorzieningenniveau. Contactpersoon.Guus Dekking, programmamanager Berflo Es gemeente Hengelo, , Maria Walters, Bureau Zinia, programmamanager wonen en zorg woonservicegebied Berflo Es, Project woonservicegebied Berflo Es loopt sinds Betrokken partijen: AveleijnDST, Carint, InteraktContour, Mediant, RIBW Twente, Mee Twente, Welbions, Steunpunt Informele Zorg Twente, Stichting Welzijn Ouderen Hengelo, Huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapeuten Berflo Es, gemeente Hengelo, Bureau SPV, JP van den Bentstichting. Blok 2: karakterisering doelen en speerpunten Uitgangssituatie In de nota. Wijk voor iedereen heeft de gemeente Hengelo haar wens te komen tot 10 woonservicegebieden in de gemeente beschreven. Berflo Es geldt als pilotproject. De gemeente heeft met de wonen, zorg en welzijnpartijen geïnventariseerd welke bijdrage een ieder kan leveren aan het woonservicegebied in Berflo. In het rapport Wonen met zorg en welzijn in Berflo Es is het programma van eisen en het plan van aanpak beschreven. Aanpak: voornaamste gekozen speerpunten voor verbetering van leefomstandigheden In Berflo Es is er sprake van een eenzijdige woningvoorraad, een opeenhoping van sociale probleemgroepen met een geringe maatschappelijke participatie en een versnippering van wijkvoorzieningen. De gemeente Hengelo en corporatie Welbions interveniëren op twee fronten: door een omvangrijke fysieke en sociale herstructurering. De kleine huurwoningen zullen worden vervangen door eengezinswoningen en levensloopbestendige appartementen. De onderwijs-, welzijn-, zorgvoorzieningen en het winkelcentrum worden geconcentreerd in een strook langs de Kuipersdijk inclusief het huidige waterwingebied. Het waterwingebied als geheel wordt het nieuwe groene centrum van Berflo Es. Tot slot werkt de gemeente aan een professionalisering van de wijkwelzijnsorganisatie met als bedoeling een wijkaanbod te realiseren dat alle wijkbewoners zal aanspreken. De ambitie is van BerfloEs een levensloopbestendige wijk te maken die geschikt is voor jong en oud, gezond of met beperkingen. De kern van het woonservicegebied is de Multi Functionele Accommodatie. Rond de geplande MultiFunctionele Accomodatie is een woonservicegebied voorzien met een straal van circa 250 meter. Met name in dit gebied

2 zullen de levensloopbestendige appartementen en kleinschalige beschermd en verzorgd wonen projecten worden gebouwd. Blok 3 bouwstenen van het project Wonen (doel, norm) Van de kleine 4000 woningen in de wijk Berflo Es zullen 1100 woningen worden gesloopt en 1200 woningen terug worden gebouwd. Voor deze woningen geldt de norm bezoekbaar, deze woningen dienen toegankelijk te zijn voor rolstoelbezoek. Het woonzorgprogramma omvat 145 eenheden, waarvan circa 100 eenheden in het woonservicegebied rond de Watertoren zijn gepland. Al deze woningen worden gerealiseerd in beschermd, verzorgd of begeleid wonen en zijn bedoeld voor ouderen, lichamelijk of verstandelijk gehandicapten en voor mensen met psychiatrische problemen. De overige 45 eenheden worden verspreid over de wijk Berflo Es gebouwd. Naast de gelabelde woningen zullen er nog 55 nultredewoningen worden gebouwd. In totaal 200 woningen moeten voldoen aan de integrale toegankelijkheidseisen van de NEN Norm Naast het reguliere bouwtoezicht krijgt de bewaking van de toegankelijkheid een eigen toegankelijkheidscommissie. Bij het ontwerp van nieuwe woningen zal deze commissie bestaande uit experts van de gemeente, zorgpartners en Welbions de integrale toegankelijkheidseisen bewaken. Voor het woonservicegebied is tevens de wens te komen tot domotica-toepassingen op het gebied van woningautomatisering, communicatie en bewaking. Welzijnsdiensten (doel, norm) Voor Berflo Es wil de gemeente Hengelo het bestaande buurt- en clubwerk professionaliseren. De gemeente constateert een versnippering en bovendien worden de georganiseerde activiteiten niet door alle wijkbewoners aantrekkelijk gevonden. Door de professionalisering dient een wijkaanbod te ontstaat dat gericht is op autochtoon en allochtoon, jong en oud, arm en rijk. Fysiek is deze wens vertaald in één centraal gebouw, de Multi Functionele Accommodatie in het Waterwingebied. De MFA wordt het kloppend hart van de wijk. De wens is dat de MFA uitgroeit tot de centrale ontmoetingsplaats waar bewoners terecht kunnen bij een groot aantal organisaties die bijdragen aan het dagelijkse welzijn. In de MFA kunnen wijkbewoners straks terecht voor ontmoeting en activiteiten. Op dit moment wordt gekeken op welke wijze bestaande activiteiten voor diverse doelgroepen elkaar kunnen aanvullen en versterken. Zodat bijvoorbeeld dankzij de dagbesteding van verstandelijke gehandicapten een buurtmensa open kan zijn voor alle wijkbewoners. De welzijnsorganisatie onderzoekt of zij het reguliere welzijnsdienstenaanbod kan verbreden naar mensen met een handicap op beperking. In de MFA zullen ook de coördinatiefunctie voor de zorgverleners en het wijkloket voor brengfuncties een plek krijgen. Naast de welzijnsdiensten wordt een Brede School in de MFA gehuisvest. De Brede School zal bestaan uit de drie basisscholen van Berflo Es, (naschoolse) kinderopvang en een peuterspeelzaal.

3 De locatie van de MFA is geografisch niet het centrumgebied van de wijk, daarom is tevens gekozen voor drie kleinschalige sociale filialen of buurtkamers in de drie overige buurten van Berflo Es. Voor mensen met een beperkte mobiliteit zal de buurtkamer een ontmoetings- en eetpunt zijn. zorgdiensten (doel, norm) Voor de gehele wijk streven de partijen naar zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Om dit mogelijk te maken willen zorgpartijen vanuit één servicepunt zorg op afroep leveren. Dit zal de komende periode worden onderzocht. In de wijk worden tevens kleinschalige alternatieven ontwikkeld voor intramurale zorgconcepten. Deze zijn: - Beschermd wonen: drie woongroepen van zes bewoners voor dementerende ouderen en ernstig meervoudig gehandicapten met 24-uurs zorg en toezicht; - Verzorgd of begeleid wonen: 32 zelfstandige eenheden met zorg of begeleiding op afroep; - 12 wooneenheden voor mensen met een lichamelijke beperking; - 12 wooneenheden voor mensen met een verstandelijke beperking; - 26 wooneenheden voor mensen met psychiatrische problematiek. Zorgpartijen hebben de wens om hun gezamenlijke zorg op het niveau van de wijk te organiseren. Zorgaanbieder Carint heeft vooruitlopend een wijkteam voor Berflo Es opgezet. De eerste stap tot een groter wijkteam is om alle uitvoerende medewerkers met elkaar te huisvesten en elkaar zo te laten vinden. Een inmiddels vaste groep professionals en vrijwilligers afkomstig uit verschillende organisaties vormen het wijkzorgnetwerk Berflo Es. De verwachting is dat op deze wijze vanaf de werkvloer ideeën zullen ontstaan over het gezamenlijk opzetten van 24-uurs zorg of de samenstelling van het wijkteam. Bij multidisciplinaire zorg voor een wijkbewoner, neemt één van de deelnemers van het zorgnetwerk de coördinatie op zich. Voorts is afgesproken dat de wijkverpleegkundige als zichtbare spil in het netwerk functioneert. Om de fysieke herstructurering nog jaren in beslag zal nemen en de oplevering van het MFA op zijn vroegst wordt voorzien in 2012, is voor onder meer het wijkzorgnetwerk een tijdelijke wijkpost geopend. woonomgeving en basisvoorzieningen Voor de gehele wijk gelden toegankelijkheidseisen op basis van NEN Deze dienen bij de aanleg of beheer in de wijk als uitgangspunt. Bij de MFA is een nieuw buurtwinkelcentrum gepland voor de dagelijkse boodschap. In Berflo Es hebben de twee huisartsen aangegeven vast te willen houden aan de eigen praktijk en geen onderdak te wensen in de nieuwe MFA. Dit geldt eveneens voor de apotheek. organisatie van de keten - samenwerkingsvorm Voor de ontwikkeling van het woonservicegebied is een programmaorganisatie werkzaam, bestaande uit een stuurgroep, een programmacoördinator Berflo Es, een programmaplan met tien deelprojecten, waarvan er inmiddels per zeven van start zijn gegaan. Ieder project heeft een projectleider, die verantwoordelijk is voor een passende projectorganisatie.

4 Deze programmacoördinator is tevens aangehaakt aan de projectorganisatie voor de herstructurering van Berflo Es. Partijen hebben in intentieverklaring een de visie, het plan van aanpak en de projectorganisatie voor Berflo Es bevestigd. Voor ontwikkeling van woonservicegebieden in de gehele gemeente Hengelo is een convenant gesloten. - coördinatiefunctie In de MFA zullen alle coördinatiefuncties tav de zorg en welzijnsdiensten worden ondergebracht. Op welke wijze partijen met elkaar gaan samenwerken is komende jaar onderwerp van gesprek. - multifunctioneel centrum De gemeente Hengelo financiert het MFA. Over het beheer en de exploitatie dienen nog afspraken te worden gemaakt. Ook de programmatische invulling van het MFA is het komende jaar ter bespreking. De wens is zoveel mogelijk in de uitvoering samen te werken en activiteiten te combineren en zoveel mogelijk sociale doelgroepen te betrekken bij het beheer. Blok 4 proces van realisering (+ jaartallen) Het project woonservicegebied Berflo Es kent zijn oorsprong in de gemeentelijke beleidsnota Een wijk voor iedereen. In deze beleidsnota beschreef de gemeente de wens te komen tot woonservicegebieden. In 2007 is onder regie van de gemeente gestart met een verkenning van de mogelijkheden in Berflo Es als pilotproject. Deze samenwerking verloopt voor iedereen vruchtbaar. Na de ontwerpfase is in 2008 gestart met de concretisering van de ideeën. deelprojecten in voorbereiding In 2007 en half 2008 hebben vier werkgroepen gewerkt aan het opstellen van het programma van eisen. Dit heeft geleid tot de publicatie Wonen met zorg in Berflo Es. Programma van eisen, plan van aanpak (juli 2008). In juni 2009 heeft de stuurgroep het programmaplan en begroting goedgekeurd. Hierbij maken verschillende deelnemende organisaties capaciteit (uren) projectleiderschap vrij, als vorm van cofinanciering. In deze fase zal blijken of de tot nu toe goed verlopen samenwerking, daadwerkelijk zal leiden tot overdragen van mensen, middelen en zeggenschap in een gezamenlijke wijkorganisatie. Ook voor de totstandkoming van het beheer, de exploitatie en de invulling van de inhoudelijke programmering van de MFA zal nog de nodige inspanning nodig zijn. De oplevering van de MFA staat gepland voor verloop van samenwerking: mijlpalen en setbacks De samenwerking tussen partijen is goed. De komende jaren zal blijken of partijen in een concurrerende markt tot een vruchtbare samenwerking blijven komen. De aankomende WMO-aanbesteding is wat dat betreft een goede test.

5 blok 5 Kandidatuur proeftuin? bereidheid om deel te nemen De projectorganisatie is geïnteresseerd in deelname, met name vanwege de wens tot monitoring en kennisdeling. Wat levert een woonservicegebied op? Welke ervaring zijn elders opgedaan, waaruit de ontwikkeling van het woonservicegebied in Berflo Es lering uit kan trekken? startvoorwaarde: goede samenwerking in de keten De samenwerking tussen partijen is goed. startvoorwaarde: gezamenlijke visie en ambitie Er is een duidelijke gezamenlijke visie en ambitie. startvoorwaarde: realisering kan direct beginnen in 2010 Het gezamenlijk vormgeven aan een wijkorganisatie is al van start gegaan. De oplevering van de MFA vindt pas na 2010 plaats.

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/101039

Nadere informatie

Juli 2008. plan van aanpak visie en programma van eisen

Juli 2008. plan van aanpak visie en programma van eisen Juli 2008 plan van aanpak visie en programma van eisen 1 Juli 2008 Publicatie van de gemeente Hengelo Afdeling Sport Cultuur Zorg en Welzijn 2 VOORWOORD Wonen met zorg en welzijn is volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009

Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009 Woonservicegebieden Rapportage resultaten tot mei 2009 Wat is de visie op woonservicegebieden? De gemeente Nijmegen wil de stad zo inrichten dat de wijken in 2020 levensloopbestendig zijn. Dat betekent

Nadere informatie

Projectplan Schoon Heel en Veilig, bijlage 1 bij raadsvoorstel

Projectplan Schoon Heel en Veilig, bijlage 1 bij raadsvoorstel Projectplan Schoon Heel en Veilig, bijlage 1 bij raadsvoorstel 356660 Programma: Preventiepakket Berflo Es. Kansen scheppen, stappen maken Looptijd: medio 2009-medio 2012 Aanleiding Programma herstructurering

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Bavel woongebied 14

Gebiedsbeschrijving Bavel woongebied 14 Gebiedsbeschrijving Bavel woongebied 14 1. Inleiding De gebiedsbeschrijving Bavel is opgesteld met als doel om betrokkenen in de woongebieden eenduidige informatie te bieden over de diverse woonvormen,

Nadere informatie

Workshop 1: doelen en effecten van woonservicegebieden

Workshop 1: doelen en effecten van woonservicegebieden RIGO RESEARCH EN ADVIES DE RUYTERKADE 139 1011 AC AMSTERDAM WWW.RIGO.NL Workshop 1: doelen en effecten van woonservicegebieden RESEARCH EN ADVIES 13 oktober 2011 Henriëtte Rombouts RIGO RESEARCH EN ADVIES

Nadere informatie

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink

De brede school als maatschappelijke onderneming. Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school als maatschappelijke onderneming Ria van der Hamsvoord Karin Sesink De brede school is de parel van dorp of wijk Unieke kansen in deze bestuurlijke periode Uniek: Door de combinatie van

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Solide partner voor u

Solide partner voor u Solide partner voor u 2 Woon zoals u wilt Informatiebrochure UWOON staat niet alleen voor verhuren en verkopen van woningen, we zijn ook een sterke partner bij herstructurering of ontwikkeling van bouwplannen.

Nadere informatie

Roombeek. Ontwikkeling zorgcluster. Voorzieningen. Cultuur. Zorg. Agenda. Inleiding Het proces Stand van zaken

Roombeek. Ontwikkeling zorgcluster. Voorzieningen. Cultuur. Zorg. Agenda. Inleiding Het proces Stand van zaken Roombeek Ontwikkeling zorgcluster Agenda Inleiding Het proces Stand van zaken KISS stadsbezoek Enschede Roombeek 23 juni 2005 Inleiding Domijn / Woongroep Twente Roombeek stedenbouw / situatie Activiteiten

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Princenhage/ Heuvel woongebied 9

Gebiedsbeschrijving Princenhage/ Heuvel woongebied 9 Gebiedsbeschrijving Princenhage/ Heuvel woongebied 9 1. Inleiding De gebiedsbeschrijving Princenhage/Heuvel is opgesteld met als doel om betrokkenen in de woongebieden eenduidige informatie te bieden over

Nadere informatie

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in Welkom Voorzitter: Bob Spelt teamleider team wonen en stedelijke vernieuwing provincie Utrecht Workshop A Casuïstiek Dordrecht Wim van der Linden

Nadere informatie

Bouwstenen voor Sociaal Werkbezoek 23 november De Mediaan: Van ambitieuze plannen naar concrete stappen

Bouwstenen voor Sociaal Werkbezoek 23 november De Mediaan: Van ambitieuze plannen naar concrete stappen Bouwstenen voor Sociaal Werkbezoek 23 november 2010 De Mediaan: Van ambitieuze plannen naar concrete stappen Vroege Middeleeuwen Ambities Heerhugowaard-Zuid Stedenbouwkundige kwaliteit Sociale

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 1. Inleiding Bij de vaststelling van de beleidsnota Volkshuisvesting 2005 2010 door de gemeenteraad op 14 april 2005 zijn een aantal conclusies getrokken die kenmerkend

Nadere informatie

1.1 Sessie Zorg en Welzijn Sessie Sport Sessie Cultuur Sessie primair onderwijs Slotsessie...

1.1 Sessie Zorg en Welzijn Sessie Sport Sessie Cultuur Sessie primair onderwijs Slotsessie... BIJLAGE 1: STEMRESULTATEN INHOUD 1.1 Sessie Zorg en Welzijn... 2 1.2 Sessie Sport... 13 1.3 Sessie Cultuur... 22 1.4 Sessie primair onderwijs... 36 1.5 Slotsessie... 46 1 1.1 Sessie Zorg en Welzijn 1.

Nadere informatie

Diversiteit is onze kracht

Diversiteit is onze kracht Stichting WoonMere Algemeen Secretariaat: Sportmark 77 1355 KE ALMERE T 036 5470990 F 036 5470991 woonmere@planet.nl Diversiteit is onze kracht Een rapport over de mogelijkheid om een woonproject voor

Nadere informatie

- Haarle - Nijverdal Zuid - Nijverdal Noord, Hulsen - Hellendoorn, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan - Marle, Daarle, Daarlerveen

- Haarle - Nijverdal Zuid - Nijverdal Noord, Hulsen - Hellendoorn, Hancate, Egede, Eelen en Rhaan - Marle, Daarle, Daarlerveen Woonservicegebieden en Gebiedsgericht werken binnen de gemeente Hellendoorn Samen verder onder de noemer Buurt aan Zet Vastgesteld in de Stuurgroepvergadering Wonen Welzijn Zorg/ Zorgoverleg op 7 maart

Nadere informatie

Zorgsteunpunt Heusden

Zorgsteunpunt Heusden Zorgsteunpunt Heusden Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant 2011 Zorgsteunpunt Heusden Inleiding Bij het opzetten van een Platform Zorgcoöperatieve Ontwikkelingen Brabant behoort de omschrijving van

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Noord West woongebied 2

Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Noord West woongebied 2 Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Noord West woongebied 2 1. Inleiding De gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Noord West (NW) is opgesteld met als doel om betrokkenen in de woongebieden eenduidige informatie

Nadere informatie

Overhees. Klein Engendaal. Huurwoningen voor 50+ en 60+ in Soest

Overhees. Klein Engendaal. Huurwoningen voor 50+ en 60+ in Soest Overhees Overhees wordt begrensd door de Koningsweg, Dorresteinweg, Wieksloterweg O.Z., Insingerstraat en Eigendomweg en heeft een besloten karakter. De wijk Overhees is in de jaren 70 gebouwd. De wijk

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013 Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset 2013-2015 Versie 23 januari 2013 Doel: Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten in de FoodValley in staat om de zorg voor

Nadere informatie

WONEN MET ZORG IN LOSSER. Auteur: Zinia Status: Concept versie 0.5 Datum: Maart 2011

WONEN MET ZORG IN LOSSER. Auteur: Zinia Status: Concept versie 0.5 Datum: Maart 2011 WONEN MET ZORG IN LOSSER Auteur: Zinia Status: Concept versie 0.5 Datum: Maart 2011 INHOUDSOPGAVE 1 WOONSERVICEGEBIEDEN... 3 2 AANPAK... 5 3 ONTWIKKELINGEN... 7 4 BESCHERMD WONEN... 9 5 VERZORGD WONEN...

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Bedir, voor kwaliteit en identiteit. Basisschool. Onderwijs. Educatie. Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden

Bedir, voor kwaliteit en identiteit. Basisschool. Onderwijs. Educatie. Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden Bedir, voor kwaliteit en identiteit Basisschool Onderwijs Educatie Adres: Klarinetstraat 4, 5402 ZC Uden Basisschool Bedir: Thuis voelen en jezelf zijn. Op basisschool Bedir bepaalt de islamitische levensbeschouwelijke

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder P. Melzer opgesteld door Fysieke en Maatschappelijke Ontwikkeling / Jan Willem van der Linde Registratienummer

Nadere informatie

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland vast te stellen als volgt:

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland vast te stellen als volgt: 15 april 2009 - zaaknummer 2008-011526 Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op artikel 1.2, derde lid, van de Subsidieregeling

Nadere informatie

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 Programma 13.00 uur Welkom, kort voorstellen Aanleiding, doelen en aanpak Proeftuin Ruwaard 13.30 uur Leren van elkaar Wat helpt? Wat belemmert? Wat heb

Nadere informatie

Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid. Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk

Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid. Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk Eindrapport Samen sterk voor leefbaarheid Onderzoek naar behoeften en bijdragen van inwoners uit Keijenborg en Velswijk Prestaties: doelstellingen Doel: onderzoek naar vraagpatronen van inwoners Keijenborg/Velswijk

Nadere informatie

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Annette Duivenvoorden Projectleider Rem op AWBZ: 3 miljard Hervorming Langdurige Zorg Niet nieuw - Extramuralisering al gewenst beleid sinds jaren 90 - Geleid

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Tympaan 30 september

Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Tympaan 30 september Strategisch samenwerken wonen, welzijn, zorg Tympaan 30 september Workshop Gebiedsgerichte aanpak Context samenwerking wonen welzijn zorg 1. Dubbele vergrijzing: 75-plus verdubbelt, elke week een weekend

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7

Algemene inleiding 3. Inleiding Ambacht 5. Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 0 1 5 Algemene inleiding 3 Inleiding Ambacht 5 Leefbaarheidsprojecten 2015 Ambacht 7 2 Inleiding Waarom doen wij aan leefbaarheid? Waterweg Wonen wil actief bewoners betrekken bij hun woon- en leefomgeving.

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Programmamanagement. Eerste kwartaal

Programmamanagement. Eerste kwartaal waarom Programmaopdracht geformuleerd Gebieds/populatieanalyse uitgevoerd Ambitie en visie geformuleerd Strategische doelen geformuleerd Operationele doelen SMART geformuleerd Omgevingsanalyse uitgevoerd

Nadere informatie

BELEIDSPLAN: Visie op zorg;

BELEIDSPLAN: Visie op zorg; Stichting Samen toch apart Arnold van Rodelaan 65 5527 BS Hapert 0497-843196 Email: Info@Samentochapart.nl Website: www.samentochapart.nl KvK Eindhoven: 17203470 Rabobank Reusel: 12.12.05.991 BELEIDSPLAN:

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Zuid Oost woongebied 3

Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Zuid Oost woongebied 3 Gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Zuid Oost woongebied 3 1. Inleiding De gebiedsbeschrijving Haagse Beemden Zuid Oost is als doel om betrokkenen in de woongebieden eenduidige informatie te bieden over

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

volkshuisvesting afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie

volkshuisvesting afdeling Beleidsonderzoek en Geo Informatie 51 3 52 Volkshuisvesting Geringe toename woningvoorraad De woningvoorraad van de is in 29 met 46 toegenomen tot 36.777 op 1 januari 21. Deze toename is het saldo van toevoegingen (+236), onttrekkingen

Nadere informatie

Buurtontmoetingsplek (BOP) Nicolette Verkleij VKKFDG Inspiratiedag Zelhem 5 oktober 2013

Buurtontmoetingsplek (BOP) Nicolette Verkleij VKKFDG Inspiratiedag Zelhem 5 oktober 2013 Buurtontmoetingsplek (BOP) Nicolette Verkleij VKKFDG Inspiratiedag Zelhem 5 oktober 2013 Welkom xx aanwezigen x van dorpsraad/belangenorganisatie x van dorpshuis / mfc / kh x dcp x ondersteuningsinstelling

Nadere informatie

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015

De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is. ZorgImpuls maart 2015 De transities in vogelvlucht en hoe de toegang tot zorg georganiseerd is ZorgImpuls maart 2015 Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk heeft veel taken

Nadere informatie

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Het zorglandschap verandert Patiënten met complexe zorgvraag blijven thuis wonen zorg, behandeling en ondersteuning rond de patiënt thuis georganiseerd

Nadere informatie

welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen

welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen 17 januari 2012 Programma Inleiding wethouder Kunst Wonen, zorg en welzijn wethouder Frings Zorgconcept

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente

Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente In opdracht van: Versie: augustus 2008 Maatschappelijke Onderneming B+ Organisatie van bijzondere Buurtsuper locaties in Twente Inleiding Op 5 oktober

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016

Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Advies LEA-Werkgroep - Combinatiefunctionarissen - Hoornaar, 23 mei 2016 Agenda Sport en Bewegen in de Buurt Werkgroep en Proces Advies: We zien de noodzaak en benutten de kansen Onze visie Onze programma

Nadere informatie

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt impressie vanaf de Boogerd HET PLAN raat t kapellers De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt zetten zich in voor de multifunctionele

Nadere informatie

Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ. Gemeenteraden IJmond

Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ. Gemeenteraden IJmond Toelichting Stand van Zaken Decentralisatie AWBZ Gemeenteraden IJmond Korte terugblik IJmond Voorjaar 2012 Kadernota Van Zorg naar Participatie. Samenwerking KAM Voorbereidingsfase Aantal cliënten met

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Jaarplan ouderen versie 1.1

Jaarplan ouderen versie 1.1 Jaarplan ouderen 2019 versie 1.1 2 INHOUDSOPGAVE 1 Stappenplan in samenwerking met Zorgcirkels 3 2 Ontwikkelen integrale ouderenzorg 5 3 1. Stappenplan in samenwerking met Zorgcirkels In 2019 zal de stuurgroep/

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Ouder worden in je eigen huurwoning

Ouder worden in je eigen huurwoning Ouder worden in je eigen huurwoning Pilotproject: Lang zult u wonen voor huurders We zijn blij dat onze corporatie met ons heeft meegedacht over het ouder worden in onze huurwoning Een pilot van corporaties

Nadere informatie

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam.

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Leerdam, 17 februari 2016. Aan het bestuur van O2A5 Dam 1 4241 BL Arkel. Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Geachte toetsingscommissie,

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen

We worden steeds ouder. Notitie Ouderen We worden steeds ouder Notitie Ouderen Apeldoorn, maart 2018 We worden steeds ouder We worden steeds ouder en we blijven langer thuis wonen. Ouder worden kent verschillende fases. De 65+er van nu is actief

Nadere informatie

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland 2010 vast te stellen als volgt:

De Beleidsregels subsidieverstrekking Programma Thuisgeven in Gelderland 2010 vast te stellen als volgt: 25 november 2009 - zaaknummer 2009-022146 Beleidsregel subsidieverstrekking Thuisgeven in Gelderland 2010 GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Gelet op artikel 1.2, derde lid, van de Subsidieregeling vitaal

Nadere informatie

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra

4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra 4. Ondersteuning vrijwilligersorganisaties voor jongerenwerk en -centra Beleidsmatige kenmerken Beschrijving geplande activiteiten: Ondersteuning en begeleiding op aanvraag 1. Organisaties algemeen Beleid,

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Voorstel inzet bestemmingsreserve ouderenbeleid en gehandicaptenbeleid

Voorstel inzet bestemmingsreserve ouderenbeleid en gehandicaptenbeleid Voorstel inzet bestemmingsreserve ouderenbeleid en gehandicaptenbeleid Inleiding Met deze notitie wordt een voorstel gedaan voor inzet van de bestemmingsreserves ouderenbeleid en gehandicaptenbeleid. De

Nadere informatie

Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten Gemeente Aalten geeft je de ruimte. dd.

Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten Gemeente Aalten geeft je de ruimte. dd. Reactie en advies op uitwerking regionale woonagenda Gemeente Aalten 2016-2025 Gemeente Aalten geeft je de ruimte dd. 12 januari 2016 Adviesraad voor sociaal domein Februari 2016 1 Inhoudsopgave Paragraaf

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154

Raadsstuk. Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel BBVnr: 2016/324154 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Beleidskader Opvang, Wonen en Herstel 2017-2020 BBVnr: 2016/324154 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is de taak beschermd wonen door het Rijk gedecentraliseerd naar de (centrum)gemeenten.

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten

Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Kwetsbare mensen doen mee in wijken en buurten Leerervaringen uit het ontwikkel- en onderzoeksproject 14 maart 2011 Jolanda Habraken Inhoud presentatie Aanleiding project Structuur Activiteiten Resultaten

Nadere informatie

Ouder worden in je eigen huurwoning

Ouder worden in je eigen huurwoning Ouder worden in je eigen huurwoning Pilotproject: voor huurders We zijn blij dat onze corporatie met ons heeft meegedacht over het ouder worden in onze huurwoning Een pilot van corporaties Welbions en

Nadere informatie

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg # wzgld Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen Wonen en zorg Procesaanpak vraag en aanbod wonen en zorg in balans Bijeenkomst wonen en zorg Provincie Gelderland, 15 juni 2016 Patrick Gering,

Nadere informatie

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015

Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in. de buurt. TYMPAAN 20 mei 2015 Lydia de Jong, netwerk coördinator NH en ZH: De bibliotheek voor ontmoeting in de buurt 2 TYMPAAN 20 mei 2015 De bibliotheek is een laagdrempelige plek voor ontmoeting in de buurt, want: 3 Je kunt er altijd

Nadere informatie

Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ. Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014

Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ. Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014 Veranderingen op het gebied van de Wmo/AWBZ Bijeenkomst KBO Alverna 13 maart 2014 Hervorming langdurige zorg Doelen Rijk: - Verbeteren kwaliteit zorg en ondersteuning - Versterken zelf- en samenredzaamheid

Nadere informatie

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren?

Wijkarrangementen en wijkteams. Welkom. Op het programma. Waarom wijkgericht werken? Wat bereik je met wijkgericht arrangeren? Wijkarrangementen en wijkteams Welkom Congres Van AWBZ naar Wmo 20 januari 2014 Kennismaking met Deelnemers aan deze sessie Selma Nijhof, implementatiemanager sociale teams gemeente Venlo Hilde van Xanten,

Nadere informatie

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang Wat zijn wijk, buurt -en dorpshuizen accommodaties die de leefbaarheid en het welzijn in buurten,

Nadere informatie

Zorgvernieuwing in Middelburg

Zorgvernieuwing in Middelburg Zorgvernieuwing in Middelburg ERVARINGEN VAN EEN KOPLOPER Albert de Vries wethouder van o.a. wonen, zorg en welzijn Uitgangssituatie in 2002 Alle zorgverleners besloten te vernieuwen Woonbeleid Middelburg

Nadere informatie

Sociaal Werk Amsterdam

Sociaal Werk Amsterdam Bijlage bij Uitvoeringsbesluit Sociaal Werk Sociaal Werk Amsterdam Missie, rollen en randvoorwaarden Zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt passend en duurzaam

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening

Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening Concept opdrachtomschrijving Woonbuurt Lauwerscollege. d.d. 13 juli 2018 Versie; opgesteld na dialoog met Initiatiefgroep Wonen & Zorg Wonen met zorg in een hofje rondom een centraal plein/voorziening

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Krakeel Hoogeveen. Projectbeschrijving bij Idealen in aanbouw: woonwijken met diensten en zorg. In opdracht van. Hans van Rossum.

Krakeel Hoogeveen. Projectbeschrijving bij Idealen in aanbouw: woonwijken met diensten en zorg. In opdracht van. Hans van Rossum. Krakeel Hoogeveen Projectbeschrijving bij Idealen in aanbouw: woonwijken met diensten en zorg In opdracht van Kenniscentrum Wonen-Zorg Postbus 8258 3503 RG Utrecht, Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Telefoon 030

Nadere informatie

GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet

GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet GEBIEDSGERICHT WERKEN IN DE WOONSERVICEGEBIEDEN De Buurt Aan Zet Inleiding De gemeente Hellendoorn heeft vijf woonservicegebieden ingesteld: 1. Marle, Daarle, Daarleveen 2. Nijverdal Noord, Hulsen 3. Nijverdal

Nadere informatie

Transitie AWBZ/Wmo Bijeenkomst GOL. 15 oktober 2013

Transitie AWBZ/Wmo Bijeenkomst GOL. 15 oktober 2013 PowerPoint presentatie Lelystad Transitie AWBZ/Wmo Bijeenkomst GOL 15 oktober 2013 Hervorming langdurige zorg Beeldende uitleg: http://www.youtube.com/watch?v=82c3wtrk99k&feature=youtu.be PowerPoint presentatie

Nadere informatie

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE)

Wijkplan Veens. Riad Agarroud. Willemieke Koudijs. Simone de Vreede. Monique ter Beeke (MEE) Wijkplan Veens Riad Agarroud Willemieke Koudijs Simone de Vreede Monique ter Beeke (MEE) Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding Wijk West 3 Wijkster 3 Team West 3 Bewonersparticipatie 4 Wijkplatforms 4 Buurtpreventie

Nadere informatie

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg

#5052485 1. 1 Hervorming Langdurige Zorg Agendapunt 6 060915 BOSD Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 17 september 2015 Onderwerp : Notitie aansluiting regionaal HLZ agenda op vast te stellen regionaal convenant

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland

Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland Strategisch werken aan wonen, welzijn, zorg Bijeenkomst Tympaan Zuid Holland Gebiedsgerichte aanpak 1 Opbouw workshop 1. Kennismaking 2. Context 3. Casus beschrijven 2 Gemeente: nieuwe rol, minder geld

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Zeggenschap en keuzevrijheid in de zorg voor ouderen

Zeggenschap en keuzevrijheid in de zorg voor ouderen Zeggenschap en keuzevrijheid in de zorg voor ouderen CDA symposium Nunspeet, 27 september 2013 CDA symposium 27 september 2013 1 De huidige perceptie van ouderen: Er moet stevig worden bezuinigd. Recht

Nadere informatie

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan?

Initiatieven in je stad; op je handen zitten of op je handen staan? Stedelijke vernieuwing Lelystad Initiatieven in je stad; PowerPoint Stedelijke vernieuwing presentatie op uitnodiging. Lelystad op je handen zitten of op je handen staan? Jop Fackeldey, 11 februari 2014

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving Centrum/Belcrum woongebied 7

Gebiedsbeschrijving Centrum/Belcrum woongebied 7 Gebiedsbeschrijving Centrum/Belcrum woongebied 7 1. Inleiding De gebiedsbeschrijving Centrum/Prinsenbeek is opgesteld met als doel om betrokkenen in de woongebieden eenduidige informatie te bieden over

Nadere informatie

Integrale woonvisie Leuken. 10 oktober 2013

Integrale woonvisie Leuken. 10 oktober 2013 Integrale woonvisie Leuken 10 oktober 2013 Organisatie Intentieovereenkomst met plan van aanpak Interactief traject Gesprekken met sleutelfiguren Regiegroep Stuurgroep Visie is toegelicht in bestuurlijk

Nadere informatie

Begeleiding Gemeente Tiel

Begeleiding Gemeente Tiel Begeleiding Gemeente Tiel Voortschrijdende notitie versie 05 3 juli 2013 definitief De kaders In het Platform Zelfredzaamheid van regio Rivierenland is op 18 maart 2013 het convenant ondertekend, waarin

Nadere informatie

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid werkgroep denktank Zuid Leden denktank Zuid: Mevr. Leni de Heer, dhr. Herman van Doorn, dhr. Henk Saman, dhr. Marc Boonman, dhr. Ron Geiger en dhr. Gilles Dellebeke. Missie: Hoe ziet de wijk eruit in 2025-2030?

Nadere informatie