PRESTATIECONTRACT WONEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRESTATIECONTRACT WONEN"

Transcriptie

1 PRESTATIECONTRACT WONEN GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen ondertekend. Dit Prestatiecontract vormt, ten behoeve van de huursector, een nadere uitwerking van de Woonvisie Borne Het Prestatiecontract bestaat enerzijds uit een meerjarige raamovereenkomst (kader) en anderzijds concrete prestatieafspraken op het gebied van huisvesting van doelgroepen, woonkwaliteit 8c leefbaarheid en wonen, zorg 8c welzijn. Overeengekomen is dat deze prestatieafspraken tweejaarlijks zullen worden geactualiseerd. Deze actualisering van het Prestatiecontract heeft in de tweede helft van 2013 plaatsgevonden. De afgelopen twee jaar hebben zich diverse trends en ontwikkelingen (krimp, bevolkingssamenstelling) voorgedaan die de gemaakte afspraken raken en daarnaast is er sprake van een aantal veranderingen in de regelgeving (regeerakkoord, Europa) die het Prestatiecontract beïnvloeden. Voorliggende tussentijdse evaluatie maakt de gevolgen daarvan zichtbaar en zal input vormen voor de actualisering van de Woonvisie Borne , welke in het komend jaar zal plaatsvinden. Afspraken en prestaties Huisvesten van doelgroepen Kernvoorraad Per 1 januari 2015 zal de kernvoorraad (goedkoop en betaalbaar) van de corporatie minimaal woningen bedraagt. Deze woningen zullen vooralsnog vanuit de bestaande voorraad in stand worden gehouden en niet nieuw worden bijgebouwd. De stand van zaken met als peildatum is als volgt:. goedkoop; tot 6 374, woningen. betaalbaar; van 6 374, tot E 574, woningen. duur; van 6 574, tot 6 681, 316 woningen. duur; boven toeslaggrens van 6 681,~ 58 woningen In totaal behoren woningen tot de kernvoorraad, bestaande uit goedkoop en betaalbaar. Hiermee is de doelstelling ruimschoots gehaald. Het aantal woningen dat behoort tot de kernvoorraad zal door mutaties, huurharmonisatie en verkoop verder dalen, maar blijft naar verwachting wel boven de afgesproken woningen op 1 januari In plaats van de kernvoorraad te definiëren vanuit de begrippen goedkoop en betaalbaar, wordt deze de laatste jaren steeds meer benaderd vanuit de totale woonlasten; dus inclusief de energiekosten. Mede gezien vanuit het streven naar duurzame oplossingen om het energieverbruik en de energielasten te beperken, lijkt dit een beter uitgangspunt dat door steeds meer corporaties en gemeenten gehanteerd wordt.

2 Senioren Van de door Woonbeheer te ontwikkelen nieuwbouwwoningen in de bestaande kern zal minimaal 70Vo geschikt zijn voor senioren. Voor wat betreft de nieuw toe te voegen woningen op uitleglocaties wordt in dit verband gestreefd naar 40Vo. In het project herstructurering Welemanstraat en omgeving zijn in twee jaar tijd 71 eengezinswoningen gesloopt, welke zijn vervangen door 15 levensloopbestendige huurwoningen, 19 reguliere eengezinswoningen, 6 energieneutrale huurwoningen en 16 koopwoningen.daarnaast is het project Atria opgeleverd. Hierin zijn 48 huurappartementen gerealiseerd. In totaal heeft Woonbeheer in de projecten Welemanstraat en Atria 88 woningen in de bestaande kern gebouwd. Hiervan zijn er = 63 geschikt voor ouderen. Dit is ongeveer 72Vo, waarmee wordt voldaan aan de prestatieafspraak van 70Vo. Voor wat betreft de nieuwbouwwoningen, zijn er in woningen gebouwd in de Bornsche Maten, waarvan 9 levensloopbestendig. In 2012 is begonnen met de bouw van nog eens 9 woningen waarvan 4 levensloopbestendig, welke in 2013 zijn opgeleverd. Daarmee zijn in totaal 13 van de 26 nieuwbouwwoningen levensloopbestendig. Dat komt neer op 50 o Zo, waarmee wordt voldaan aan de prestatieafspraak van 40Vo. Starters De groep (jonge) starters maakt met name gebruik van de categorie goedkope huur (tot 6 374,--). Met betrekking tot deze categorie is afgesproken dat Woonbeheer minimaal 200 woningen in Borne in haar voorraad zal behouden. Op de peildatum 30 juni 2013 waren dit er 280, waarmee bovengenoemde doelstelling gehaald is. Aanvullend is in dit verband de vraag gesteld of met name de jongeren in Borne binnen een redelijk tijdsbestek aan een huurwoning kunnen komen. Het aantal woningzoekende jongeren blijkt in de afgelopen jaren enigszins afgevlakt. Het aantal jongeren dat in de jaren 2011 en 2012 een woning toegewezen heeft gekregen geeft het volgende beeld: Leeftijd t/m 22 jaar t/m 25 jaar t/m 30 jaar totaal In 2012 heeft Woonbeheer substantieel meer jongeren (t/m 30 jaar) aan een woning kunnen helpen (circa o). In 2012 was er, als gevolg van de oplevering van nieuwbouwwoningen, sprake van een hoger aantal mutaties ^23 0 7o), hetgeen voor zowel jongeren als ook voor andere doelgroepen meer kansen bood op de markt voor sociale huurwoningen. Aangezien de corporatie voor de toewijzing van woningen aan de leeftijdscategorie vanaf 23 de jaar de grens van 6 374, niet meer behoeft aan te houden, zijn er in dit verband ook duurdere woningen toegewezen.

3 Ook is in dit verband uitgezocht hoe lang deze woningzoekenden ingeschreven hebben gestaan alvorens zij een woning toegewezen kregen. Dit geeft voor de 61 in 2012 geholpen woningzoekenden onderstaand beeld:» minder dan één jaar ingeschreven: 23» tussen één en twee jaar ingeschreven: 20» tussen twee en drie jaar ingeschreven: 13» langer dan drie jaar ingeschreven: 5 Geconcludeerd mag worden dat in 2012 circa 70 0 A van de jongeren (43 van de 61) binnen twee jaar aan een huurwoning geholpen is. Bijzondere doelgroepen Voor statushouders zal door Woonbeheer minimaal één woning per kwartaal beschikbaar worden gesteld. De taakstelling ten behoeve van statushouders bedroeg per 1 januari , inclusief de opgelopen achterstand. Deze achterstand is inmiddels geheel ingelopen. In de jaren 2012 en 2013 is deze doelstelling herzien. In 2012 is deze herziene verhoogde doelstelling gehaald en ook voor 2013 zitten we op schema en zal de doelstelling waarschijnlijk worden gehaald. Woonruimteverdeling Statushouders; zie voorgaande punt Voorzien in huisvesting voor woningzoekenden als gevolg van herstructurering Voor woningzoekenden als gevolg van herstructurering is in het toewijzingsbeleid voldoende rekening gehouden. Er hebben zich in dit verband bij de grote herstructureringsprojecten geen problemen voorgedaan. Woonkwaliteit en leefbaarheid Nieuwbouw Om haar woningvoorraad op peil te houden bouwt Woonbeheer gemiddeld circa 30 woningen op jaarbasis.. In 2011 zijn in de Bornsche Maten 17 woningen gerealiseerd; de doelstelling was 26.. In 2012 is in de Bornsche Maten gestart met de bouw van 9 woningen (december); de doelstelling was 30.. In 2013 zullen aan de Stationsstraat 24 woonzorg'/sociale huurappartementen worden gerealiseerd, welke medio 2014 worden opgeleverd; de doelstelling was 28. Daarnaast is er voor de Bornsche Maten nog sprake van een doelstelling van 30 huurwoningen, waarvan er slechts 9 zijn gerealiseerd. De doelstelling met betrekking tot de nieuw te bouwen huurwoningen is in de jaren 2011 en 2012 niet gehaald. En voor de nabije toekomst wordt, met het definitief doorgaan van de verhuurdersheffing, niet verwacht dat nieuwbouw nog financieel haalbaar is.

4 Herstructurering Afgesproken is dat er binnen de contractperiode sprake is van de volgende herstructureringen: Welemanstraat (35 huur en 22 koop), Atria (48 huur) en Pellenhof (llhuur). Daarnaast is er in het kader van de Prestatieafspraken Wonen de provincie doelstelling vastgelegd dat o van de huurwoningen per 1 januari 2015 minstens energielabel B heeft.. In 2011 zijn op de locate Weieman fase 1, 30 woningen gerealiseerd (20 huur en 10 koop).. In 2012 zijn op de locatie Atria, 48 huurappartementen gerealiseerd en op de locatie Weieman fase 2, nog eens 27 woningen, waarvan 6 koop.. Op de locatie Pellenhof zijn in huurwoningen verkocht, welke in 2013 door een derde partij gerenoveerd zijn opgeleverd. De doelstelling met betrekking to de herstructurering is daarmee volgens plan verlopen. Op het gebied van energie en duurzaamheid kan in dit verband worden opgemerkt dat de voorraad huurwoningen van Woonbeheer Borne per 1 januari waarschijnlijk voor meer dan 60Vo minimaal energielabel B heeft. Verkoop Ten behoeve van de leefbaarheid en differentiatie wil Woonbeheer gemiddeld 15 woningen per jaar verkopen.. In 2011 zijn er door Woonbeheer 8 woningen verkocht; de doelstelling was 15.. In 2012 zijn er door Woonbeheer 13 woningen verkocht; de doelstelling was 20.. In 2013 zijn er door Woonbeheer 28 woningen verkocht. De doelstelling was 20. Het aantal te verkopen woningen is zowel in 2011 als in 2012 niet gehaald. In 2013 is er een duidelijke inhaalslag gemaakt. Momenteel bestaat er voldoende vraag naar een koopwoning van de corporatie. Medio 2013 heeft Woonbeheer 194 woningen extra aangewezen voor de verkoop. Hierdoor bedraagt het totaal aantal te verkopen woningen momenteel ruim 400. De extra aangewezen woningen zijn aangeboden aan de zittende huurders waarvan er, zoals het er nu uit ziet, 15 van plan zijn hun woning te gaan kopen. Er komen nu jaarlijks 30 tot 40 woningen beschikbaar voor verkoop. Door deze maatregel wordt de mogelijkheid om de doelstelling voor het verkopen van 20 woningen op jaarbasis te halen vergroot. De te verkopen woningen worden aangeboden met de mogelijkheid gebruik te maken van een VROM-Starterslening, hetgeen in de huidige woningmarkt een belangrijk instrument is om de verkoop van starterswoningen te faciliteren. Wonen, zorg Óc welzijn De definitie van een woonservicegebied luidt "een dorp, wijk of gebied met vraaggerichte integratie van woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen, die door bewoners op maat zijn af te nemen; dit maakt het mogelijk dat alle bewoners (jong en oud, zonder of met een beperking)

5 zo lang mogelijk kunnen participeren in de gemeenschap en hun zelfredzaamheid kunnen behouden in een prettige woon- en leefomgeving, waarin zorg niet overheerst". In de prestatieafspraken met de provincie is opgenomen dat per 1 januari 2015 minimaal 60Vo van de inwoners in enigerlei vorm van woonservicegebied woont. Wat dit precies betekent is niet nader uitgewerkt. Om toch enig houvast te hebben, hanteren we voor het meten van deze afspraak het Programma van Eisen woonservicegebieden uit het visiedocument "En noe ďr an" (november 2009). De regie met betrekking tot de uitvoering van deze nota ligt bij de gemeente. Met de oplevering medio 2014 van het gezondheidscentrum/appartementencomplex de Fleminghof aan de stationsstraat, wordt een belangrijke voorziening toegevoegd aan Borne die prima past binnen de definitie van een woonservicegebied. Ontwikkelingen In het licht van de bespreking van de onderwerpen uit het Prestatiecontract Wonen, komt ondermeer het thema maatschappelijk en commercieel vastgoed naar voren. Onder andere als gevolg van een veranderend consumentengedrag (kopen via internet) en van de noodzaak tot bezuinigingen, kan er op dit gebied meer leegstand ontstaan. De mogelijkheid tot herbestemming van panden of gebieden kan in de nabije toekomst in dit verband een belangrijke bijdrage gaan leveren aan een gewenste invulling hiervan. Het ligt daarom voor de hand hier in de volgende woonvisie nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Zoals hiervoor reeds aangegeven, ligt bij de betaalbaarheid van huurwoningen de benadering vanuit de totale woonlasten steeds meer voor de hand. Naast de kale huurprijs, vormen immers ook de energielasten een steeds belangrijker bestanddeel van de totale maandlasten van de huurder. Ook vanuit de Tweede Kamer komen geluiden dat juist deze benadering belangrijker wordt; kamerleden hebben aangegeven dat zij de betaalbaarheid van huurwoningen in termen van totale woonlasten willen gaan monitoren. Woonbeheer vraagt nadrukkelijk meer aandacht voor deze benadering, vooral omdat daardoor ook vanuit het duurzaamheidsprincipe, een meer integrale benadering mogelijk wordt. 10 december 2013, R.J. Hakstegen Sr. Beleidsmedewerker ROV Gemeente Borne P. Kip Manager Wonen Woonbeheer Borne

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145

Activiteiten Almere. Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning 95% 6.145 Activiteiten Almere Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 3.211 1.204 1.591 491 6.497 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PRESTATIEAFSPRAKEN WONEN 2013-2016 De gemeente Dinkelland, ten dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder Steggink, daartoe ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet aangewezen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties

Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties Bijlage 2 Samenvatting en toelichting op de prestatieafspraken 2017 tot en met 2019 Gemeente, de federatie en Huurdersorganisaties 1 De thema s en de prestatieafspraken op hoofdlijnen 1.1 Thema Betaalbaarheid

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland

Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland Analyse van de markt voor (bestaande) huurwoningen in de Gemeente Steenwijkerland drs. J.E. den Ouden 1-11-2013 Bevolking De gemeente Steenwijkerland telt momenteel circa 43.400 inwoners. Het inwonertal

Nadere informatie

Gemeentelijk woonbeleid

Gemeentelijk woonbeleid Gemeentelijk woonbeleid De gemeente als regisseur Presentatie Raadscommissie Wonen en Ruimte 12 maart 2007 Cor Harms Erik Timmer Dienst Beleid Gemeentelijk woonbeleid Inhoud Van cijfers naar woonbeleid

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Oldebroek, vertegenwoordigd door de heer B. Engberts, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 13 november 2018, zaaknummer 1012173,

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

De woonvisie en uw woningcorporatie(s)

De woonvisie en uw woningcorporatie(s) Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s) Circa 1/3 van de Vughtse woningen is een sociale huurwoning. Sociaal of betaalbaar wonen, wat betekent dat, wat is nodig? Portefeuille Woonwijze Huurbeleid:

Nadere informatie

- Prestatieafspraken -

- Prestatieafspraken - Bijlage 3 - Prestatieafspraken - - Gemeente Aa en Hunze - Stichting Woonborg - Woningstichting De Volmacht November 2010 Woonvisie 2011 Bijlage 3 1 Inleiding; Op 25 januari 2006 zijn in combinatie met

Nadere informatie

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^'

B&W. Advies. Lokale Beleidsruimte 2010-2014. :5/(.l.. :tt^ Zoetermeer sfeeds ondernemend. 3i./s.:(.o. ^ ^ ^^ivi^^^^^ Co^' ^ ^ ^^ivi^^^^^ gemeente \ B&W DM-nr. 2010/9146 Advies 100312 Versie: 1 Co^' Aox^ a< Verantwoordelijk Portefeuille Weth. Dr. T.J. Haan Mede verantw. Gemeentesecretaris Hoofdafdeling Auteur Lokale Beleidsruimte

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019

Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 Prestatie afspraken gemeente Mook en Middelaar 2019 In 2016 heeft de gemeente Mook en Middelaar, woningcorporatie Destion en de huurdersraad van Destion prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2017

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv ^ Gemeente *7/ IJsselstein Providesv Gemeente IJsselstein / / Gemeente IJsselstein - Provides - HVIJ lad 1 van 1 Gemeente IJsselstein Provides Woningwet 2015 In de nieuwe Woningwet (per 1 juli 2015 ingegaan)

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006

Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 Monitor Leerdamse woningmarkt 2006 1. Inleiding Bij de vaststelling van de beleidsnota Volkshuisvesting 2005 2010 door de gemeenteraad op 14 april 2005 zijn een aantal conclusies getrokken die kenmerkend

Nadere informatie

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlage 1: Vraag en Aanbod woningmarkt Aalsmeer Bijlage 2: Kaart Woningbouwprojecten Bijlage 3: Woonfonds Aalsmeer Bijlage 1: Vraag & aanbod woningmarkt Aalsmeer

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof en Binnenveste 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonzorg Nederland Bewonerscommissies Ankerhof, Peelerhof

Nadere informatie

7. Op welke wijze wordt het uitgangspunt, zolang mogelijk thuis en in de wijk kunnen blijven wonen, in de wijkconvenanten c.q. wijkplannen opgenomen?

7. Op welke wijze wordt het uitgangspunt, zolang mogelijk thuis en in de wijk kunnen blijven wonen, in de wijkconvenanten c.q. wijkplannen opgenomen? Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/043 Onderwerp: Woonvisie. Commissievergadering: 13 november 2014 Gesteld door: CDA / Kees Marchal Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol

Raadsvergadering 6 december Portefeuillehouder C.Koppenol RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer Raadsvergadering 6 december 2012 Agendapunt Programmaveld Ruimte Portefeuillehouder C.Koppenol Wettelijke basis - Onderwerp Woonvisie Papendrecht 2012-2020

Nadere informatie

Activiteiten Amersfoort

Activiteiten Amersfoort Activiteiten Amersfoort Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 5.561 3.553 3.088 600 12.802 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit

Nadere informatie

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9E061ECF3* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-31083/DV.15-441, afdeling Ruimte. Onderwerp: Woonvisie 2014-2030 Sellingen, 12 februari 2015 Algemeen Deze Woonvisie

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Nunspeet, vertegenwoordigd door de heer J. Groothuis, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouder d.d. 12 april 2016 nr. 03025660, Stichting

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Stec Groep aan gemeente Vught Esther Geuting en Joep Arts 12 november 2015 Waar staan we nu? 10 september Informatieavond raad (startdocument) 17 september Commissie

Nadere informatie

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum 9 april 2008 Onderwerp notitie betreffende nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog 1. Historie vanaf 2001 Woonplan 2001 Er is al

Nadere informatie

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren

Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma. De Huismeesters. voor gemeente Haren 1 Volkshuisvestelijk uitvoerings-/activiteitenprogramma De Huismeesters voor gemeente Haren 2017 Ons bod Groningen, 16 juni 2016 2 Aanbod 2017 Voor u ligt het voorgestelde, volkshuisvestelijke uitvoerings-/activiteitenprogramma

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice

Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice Prestatieafspraken gemeente Assen Woonservice 2017 Prestatieafspraken Assen Woonservice 2017 Colofon Status: definitief 01 12 2016 Prestatieafspraken Assen 1 1 Inleiding Met de invoering van de nieuwe

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 6 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD MITROS... 7 5.

Nadere informatie

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept

Prestatieafspra ken. Gemeente Assen Woonconcept Prestatieafspra ken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Prestatieafspraken Gemeente Assen Woonconcept 2017 Gemeente Assen n oncept Colofon Assen, december 2016 Status: definitief 07 12 2016 Prestatieafspraken

Nadere informatie

Activiteiten Almere. Woningbezit. Prestaties: afspraken en resultaten. Zelfstandige huurwoningen naar woningtype

Activiteiten Almere. Woningbezit. Prestaties: afspraken en resultaten. Zelfstandige huurwoningen naar woningtype Activiteiten Almere Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype 3.127 Eensgezinswoning 1.212 Galerijflat 1.750 Portiekflat 502 Beneden-/ bovenwoningen 6.591 Bovenstaand woningbezit in Almere

Nadere informatie

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle

Onderwerp: Woonvisie Brielle en het onderzoek ontwikkeling woningvoorraad Brielle Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Grondgebied/RO Wethouder Schoon Ter behandeling in de vergadering van: de commissie grondgebied d.d. 31 oktober 2017 de Raad d.d. 21 november 2017 Onderwerp: Woonvisie

Nadere informatie

Beknopt jaaroverzicht Een solide basis met zichtbare resultaten.

Beknopt jaaroverzicht Een solide basis met zichtbare resultaten. Beknopt jaaroverzicht 2015 Een solide basis met zichtbare resultaten. Verhuur Samenstelling van onze 80.000 bewoners Ouderen (65+) Studenten/jongeren 12 persoonshuishoudens Allochtonen Grote gezinnen 15%

Nadere informatie

Van Bouwen. naar. Wonen

Van Bouwen. naar. Wonen Van Bouwen naar Wonen De bijdrage van Volksbelang aan dit symposium: - resultaten woningmarktverkenning - resultaat toewijzing starterswoningen - samenstelling woningzoekendenbestand Volksbelang Daarnaast

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid.

Inhoud. Voorwoord. Voorwoord. Beleid. Maatschappelijke verantwoording. Het huisvesten van de doelgroep. Kwaliteit en duurzaamheid. Jaarverslag 2018 Inhoud Voorwoord SAMENVATTING JAARVERSLAG 2018 WONEN MIDDEN-DELFLAND Voorwoord Beleid Maatschappelijke verantwoording 03 05 06 Wij zijn een lokaal verankerde corporatie met een scherpe

Nadere informatie

bijlage bijgevoegd Algemeen Uitvoeringsmaatregelen en Uitvoeringsparagraaf Deze zijn verwijderd uit het document en zijn

bijlage bijgevoegd Algemeen Uitvoeringsmaatregelen en Uitvoeringsparagraaf Deze zijn verwijderd uit het document en zijn Bijlage Wijzigingen Nota Wonen Blz. oude Was Wordt versie Algemeen Cijfers Zijn voor zover mogelijk geactualiseerd en als bijlage bijgevoegd Algemeen Uitvoeringsmaatregelen en Uitvoeringsparagraaf Deze

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Afdeling Omgeving Team Ruimtelijke Ontwikkeling, cluster Woningbouw Carine Roijakkers Informatiebijeenkomst Woningbouw en Volkshuisvesting 5 maart 2013 Programma Welkom en inleiding Stand van zaken corporaties

Nadere informatie

Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder Jaarschijf 2018

Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder Jaarschijf 2018 Uitvoering Prestatieafspraken Den Helder 2016 2021 Jaarschijf 2018 Gemeente Onderdeel Activiteit Wanneer Afd.* Thema Woonvisie 1. Organisatie en samenwerking 1.1. Organiseren voorjaarsoverleg en ambtelijke

Nadere informatie

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat

Gemeente Oudewater. Huurdersorganisatie De Woningraat Prestatieafspraken 2018 Gemeente Oudewater Huurdersorganisatie De Woningraat Oudewater is een aantrekkelijke plek om te wonen en te leven en moet ook in de toekomst zo blijven, daar werken wij samen aan!

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00359 OPSCHRIFT Vergadering van 12 mei 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Bas Brekelmans Betrokken portefeuillehouder(s): Arno van Kempen, Kees van Velzen Onderwerp Beantwoording

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9

Startdocument regionale prestatieafspraken Bijlage 9 Startdocument regionale prestatieafspraken 2020-2023 Bijlage 9 Concept 2 april 2019 In dit document worden de bestuurlijke opdrachten geformuleerd voor drie werkgroepen in het traject regionale prestatieafspraken

Nadere informatie

Activiteiten Amsterdam

Activiteiten Amsterdam Activiteiten Woningbezit Zelfstandige huurwoningen naar woningtype = 1.570 2.328 15.018 236 19.152 Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ Totaal bovenwoning Bovenstaand woningbezit is exclusief

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2016

Prestatieafspraken 2016 Prestatieafspraken 2016 Aanleiding De prestatieafspraken 2016 zijn een vertaling van het bod, waarin de corporaties aangeven door welke activiteiten zij een bijdrage leveren aan het realiseren van het

Nadere informatie

WOONVISIE VELSEN 2040

WOONVISIE VELSEN 2040 WOONVISIE VELSEN 2040 28 Februari vond een bijeenkomst plaats met raadsleden en inwoners over de nieuwe Woonvisie. Het eerste deel bestond uit een informatiemarkt, waarbij uitleg en achtergronden gegeven

Nadere informatie

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014

Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken. Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Eindhoven: geen verordening maar prestatieafspraken Joep Berghuis Studiedag Huisvestingswet 2014 18 juni 2014 Inhoud presentatie Woonvisie: kansen benutten, basis op orde Woningmarkt Eindhoven/regio Lokaal

Nadere informatie

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein

Woonruimteverdeling 2015 2 Woningstichting Putten. Opening Schauwplein Samenvatting In 2015 leverden wij 39 appartementen op aan het Schauwplein te Putten. De belangstelling voor de woningen was groot en leidde tot doorstroming. Wij sloten in 2015 inclusief deze nieuwbouw

Nadere informatie

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel

Woonvisie Gemeenteraad Boxtel Woonvisie 2015-2025 Gemeenteraad Boxtel Aanleiding Woonvisie 2010-2014 afgerond Regionale agenda wonen Veranderde dynamiek op de woningmarkt Extramuralisering Woningwet 2015 2 Vorm van de woonvisie Visie

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid

Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Samenwerkingsafspraken Enschede 2014-2015 Vanuit een gedeelde visie, onderling vertrouwen en gelijkwaardigheid Vastgesteld en ondertekend in het bestuurlijk overleg d.d. 26 november 2014 1 Jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap.

VOLKSHUISVESTING TOEN EN NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Van sociale volkshuisvesting naar de woningcorporaties in 2014 is een grote stap. Belanghoudersbijeenkomst 3 juni 2014 Blad 1. Op verzoek van Wonen Zuidwest Friesland aangaande een toelichting over de betaalbaarheid van het wonen willen wij dit toespitsen op onze corporaties en de veranderingen

Nadere informatie

Beantwoording artikel 38 vragen

Beantwoording artikel 38 vragen Beantwoording artikel 38 vragen Aan de PvdA fractie Ter attentie van mevrouw Suijker directie/afdeling RO/RBA contactpersoon J. de Heer onderwerp artikel 38 vragen PvdA telefoon 0182-588288 uw kenmerk

Nadere informatie

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL

Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur. 1. Inleiding. 2. Hoe komen huurprijzen tot stand. 3. Wat zijn streefhuren. 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL Streefhuren bij Woonstichting Etten-Leur 1. Inleiding 2. Hoe komen huurprijzen tot stand 3. Wat zijn streefhuren 4. Streefhuren Etten-Leur bij WEL 5. Wensportefeuille 1 1. Inleiding De sociale huurwoningen

Nadere informatie

Platform Wonen Assen 3 oktober 2013

Platform Wonen Assen 3 oktober 2013 Platform Wonen Assen 3 oktober 2013 Aanvalsplan wonen Albert Smit wethouder financiën, vastgoed, grondzaken en wonen 1 Aanvalsplan wonen: aanleiding Sinds 2008: Economische recessie Stagnerende woningmarkt

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Prestatieafspraken Hellevoetsluis 2019 Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Inleiding Voor u liggen de prestatieafspraken 2019 van de gemeente Hellevoetsluis,

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

Samenwerken aan prettig wonen Prestatieafspraken Vianen

Samenwerken aan prettig wonen Prestatieafspraken Vianen Samenwerken aan prettig wonen 2 Samenwerken aan prettig wonen Samenwerken aan prettig wonen Wat zijn de belangrijkste ambities en opgaven op het gebied van wonen in Vianen? Om hier concreet invulling aan

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN NIEUWE WOONVISIE NIEUWE VERHOUDINGEN IN DE SAMENWERKING

OP WEG NAAR EEN NIEUWE WOONVISIE NIEUWE VERHOUDINGEN IN DE SAMENWERKING OP WEG NAAR EEN NIEUWE WOONVISIE EN NIEUWE VERHOUDINGEN IN DE SAMENWERKING 1 Inleiding Begin 2014 hebben gemeente en Woonstichting de balans opgemaakt van de afspraken die we voor de jaren 2012 en 2013

Nadere informatie

Gemeente ~ Emmen. Lefler. Woningvoorraad en betaalbaarbeid. Lefler afspraak Jaarverslag Aan de raad van de gemeente Emmen. BSN. R.

Gemeente ~ Emmen. Lefler. Woningvoorraad en betaalbaarbeid. Lefler afspraak Jaarverslag Aan de raad van de gemeente Emmen. BSN. R. Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ê ~ Gemeente ~ Emmen Aan de raad van de gemeente Emmen. team OSO-RU ons kenmerk

Nadere informatie

Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen

Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen Bij Uitstek Dalfsen! Woonvisie 2011 2016 gemeente Dalfsen Algemeen Dalfsen heeft bij uitstek een eigen identiteit op het gebied van wonen. In de woonvisie leest u meer over de bebouwingsplannen voor de

Nadere informatie

Woningmarkt Leiderdorp. DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw

Woningmarkt Leiderdorp. DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw Woningmarkt Leiderdorp DEEL 2: Strategieën Rijnhart Wonen (theorie vs praktijk) Verkoop Betaalbaarheid/huurbeleid Nieuwbouw Gemeenteraad, 1 september 2014 Het werk van mij = simpel + - - Ca 3 miljoen!

Nadere informatie

Vraag 1 Kunt u ons in herinnering brengen hoeveel sociale huurwoningen vorig jaar in plan Jacobskamp door vrije sectorwoningen zijn vervangen?

Vraag 1 Kunt u ons in herinnering brengen hoeveel sociale huurwoningen vorig jaar in plan Jacobskamp door vrije sectorwoningen zijn vervangen? SINT-MICHIELS%STEL gemeente Fractie PvdA T.a.v. de heer J.P. Vermeulen Meanderplein 1 5271 GO SINT-MICHIELSGESTEL datum : 9 maart 2017 ons kenmerk uw brief van : 31 januari 2017 behandeld door : uw kenmerk

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties

Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties Prestatieafspraken 2019-2021 gemeente Oegstgeest, woningcorporaties en huurdersorganisaties 06-12-2018 1 Inleiding Deze prestatieafspraken hebben het karakter van een meerjarige raamafspraak. Dit jaar

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Prestatieafspraken... 2 Beschikbaarheid en betaalbaarheid... 2 Liberalisatie van huurwoningen... 3 Voornemens tot verkoop van sociale huurwoningen...

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006

BESLUITEN. verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector. B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Behoudens advies van de commissie ROW B&W-nr.: 06.1422 d.d. 28-11-2006 Onderwerp verdeling nieuwbouwwoningen vrije sector BESLUITEN 1. te constateren dat het hanteren van toewijzingsregels voor nieuwbouw

Nadere informatie

Uw advies onze uitdaging!

Uw advies onze uitdaging! Uw advies onze uitdaging! Wat deden we met uw adviezen? In november 2011 ontmoetten we onze belanghouders. Huurders, het bestuur van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers van de gemeente Kampen, politieke

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Activiteiten regio Amersfoort

Activiteiten regio Amersfoort Activiteiten regio De Alliantie verhuurt, beheert en bouwt huurwoningen in de gemeenten, Eemnes, Leusden, Nijkerk en Soest en levert hiermee een bijdrage aan de volkshuisvesting in die gemeenten. Prestatieafspraken/

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt en nieuwe verhoudingen in het wonen

Trends op de woningmarkt en nieuwe verhoudingen in het wonen Trends op de woningmarkt en nieuwe verhoudingen in het wonen Peter Boelhouwer 03-11-2015 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud In welke mate is de koopwoningmarkt hersteld? Prestatieafspraken

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Drimmelen

Woonvisie gemeente Drimmelen Woonvisie gemeente Drimmelen Deel 2 informatieverstrekking 15 sept. 2011 Opzet bijeenkomst Korte beschrijving vorige informatieronde Nieuwe informatie over gedane onderzoeken: Onderzoek senioren Onderzoek

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

30,3 29,2 15 9,7. Koopwoningen Corporatiewoningen Particuliere huurwoningen Heeze-Leende Metropoolregio Eindhoven Nederland

30,3 29,2 15 9,7. Koopwoningen Corporatiewoningen Particuliere huurwoningen Heeze-Leende Metropoolregio Eindhoven Nederland 1. VOORRAAD Dit onderdeel gaat in op de samenstelling van de woningvoorraad. Wat betreft het aanbod of de voorraad zijn er drie soorten eigendom: koop, particuliere huur en corporatiewoningen. Die laatste

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2014 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor 2018-1 > kerngegevens Halfjaarmonitor 2018-1 kerngegevens Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 4 september 2018 > rapport

Nadere informatie

Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019

Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019 Prestatieafspraken gemeente Kaag en Braassem 2017-2020 Duurzaam verbonden met de dorpen Jaarafspraken 2019 Voorwoord Voor u liggen de prestatieafspraken in de gemeente Kaag en Braassem voor de periode

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016

Boxmeer Herzieningswetproof. Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Boxmeer Herzieningswetproof Annemarieke Sandee FRAEY Partners in Publieke Waarde 3 maart 2016 Programma Deel 1: Informatie: Woningwet en ontwikkelingen in de volkshuisvesting Deel 2: Discussie: Verkennen

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie