Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woonservicegebieden. Rapportage resultaten tot mei 2009"

Transcriptie

1 Woonservicegebieden Rapportage resultaten tot mei 2009

2 Wat is de visie op woonservicegebieden? De gemeente Nijmegen wil de stad zo inrichten dat de wijken in 2020 levensloopbestendig zijn. Dat betekent dat mensen in hun wijk kunnen blijven wonen, zolang ze dat willen, ook als ze minder mobiel worden of andere beperkingen krijgen. Er moeten daarom geschikte woningen voorhanden zijn, waar de nodige zorg geleverd kan worden. Behoud van zelfstandigheid en privacy staat voorop. De woningen liggen in de buurt van een wijkservicepunt, dat wil zeggen centraal in de wijk, bij voorzieningen zoals eerste- en tweedelijns gezondheidszorg, winkels en openbaar vervoer. Ook is het belangrijk dat de woonomgeving barrièrevrij en sociaal veilig is. Voor mensen die niet (meer) de regie over het eigen leven kunnen voeren, voor dementerende ouderen en verstandelijk gehandicapten, zijn er, naast de huidige verpleeghuizen, ook kleinschaligere woonvormen hiervan beschikbaar in de wijk. Een dergelijk gebied noemen wij een woonservicegebied. Nijmegen heeft in 2020 negentien woonservicegebieden. Deze zijn op maat ingevuld, afhankelijk van de mogelijkheden en omstandigheden in de wijk. Dit betekent dat ieder woonservicegebied er anders uit ziet. Maar de volgende basisfuncties zijn in ieder geval aanwezig. Wonen Er zijn voldoende geschikte woningen (aangepast wonen, verzorgd wonen en beschermd wonen) beschikbaar in de buurt van de voorzieningen. De woonomgeving is hierop aangepast. Zorg en welzijn In iedere wijk zijn de volgende voorzieningen aanwezig: eerste- en tweedelijnszorg, ondersteunende diensten (maaltijdzorg, boodschappendienst) en voldoende mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning. Uitleg van vaak gebruikte termen Onder aangepast wonen verstaan wij woningen die aangepast zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit, denk aan rollatorwoningen, rolstoelwoningen en woningen die speciaal aangepast zijn voor ouderen. De bewoner woont zelfstandig. Verzorgd wonen gaat over zelfstandige woningen in woonzorgcomplexen met een beschut woonklimaat en extra zorg en dienstverlening. Onder beschermd wonen verstaan we onzelfstandig wonen; denk aan woningen voor dementerende senioren of woonvormen voor verstandelijk gehandicapten. Dit kan in kleinschalige vormen in de wijk of in grootschalige complexen. Als aanpasbaar gebouwd wordt, dan kan de woning aangepast worden aan de behoefte en de wensen van de bewoner. Hierdoor kan de bewoner langer in de eigen woning blijven wonen, ondanks fysieke beperkingen.

3 Algemene conclusies De resultaten van het woonservicegebiedenbeleid worden concreet. Een aantal wijken springt er uit: In Bottendaal is het Dobbelman-terrein ingericht als centrum van een woonservicegebied. Hier zijn ruim zeventig plaatsen met verschillende woonvormen gerealiseerd waarin wonen en zorg gecombineerd zijn. In Brakkenstein is onder andere verzorgingshuis Boszicht gemoderniseerd en heeft de nieuwbouw Brackenhove appartementen met zorg, zelfstandige appartementen en verpleeghuisplaatsen opgeleverd. Kalorama breidde uit met extra bedden in verpleeghuisvorm en zelfstandige appartementen. Ook in Hatert is er veel gebeurd. Verschillende woonvormen gericht op ouderen en mensen met een functiebepreking, zoals Fokus-, rolstoel- en rollatorwoningen, zijn gerealiseerd. Bovendien is het plan, dat beschrijft hoe de serviceplint wordt ingevuld, klaar. In Waterkwartier zijn afspraken gemaakt met woningcorporaties en zorgpartijen over de bouw van zorg- en pg-woningen (psychogeriatrisch) met mogelijkheden voor ontmoeting, ook voor de wijk. Verder zijn de behoeften aan woonvormen beter in beeld gebracht. Tenslotte vordert de invulling van de woonservicegebieden in de Waalsprong gestaag. In plan Laauwick gaan verschillende zorgaanbieders en corporaties voorzieningen realiseren. Serviceplint Hatert In een woontoren naast het bestaande wijkcentrum in Hatert zal de begane grond vrijgehouden worden voor een serviceplint, hier is de dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en zorg geconcentreerd. Er komt in ieder geval een ADL-cluster (algemene dagelijkse levensverrichtingen) met 24-uurs zorg voor de bewoners van de Fokus-woningen (aangepaste woning voor zwaar lichamelijk gehandicapten) in deze wijk. Eind vorig jaar is de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de serviceplint. Betrokken partijen zijn: Dichterbij, Mee, NIM, Portaal, RIBW, SWON, Tandem en ZZG Zorggroep. Door de samenwerking worden de lijnen tussen de diverse professionals verkort. De bouw van de toren start zomer 2009 en de oplevering zal naar verwachting een jaar later plaatsvinden. Dit betekent dat dan het cliëntondersteuningsteam Hatert, Fokus (met een ADL-cluster), ZZG Zorggroep (met een zorgteam), RIBW (met een ambulant team) en een huismeester van Portaal de plint zullen gaan betrekken. Dichterbij zal gebruik gaan maken van de gezamenlijke flexruimte.

4 Resultaten op de thema s wonen, zorg en welzijn Wonen In 2008 zijn 60 zorgwoningen en 36 pg-plaatsen opgeleverd. Het gaat om twee projecten: de woningen van RIBW aan de Nieuwe Mollenhutseweg en het vernieuwde Nijevelt met zorgappartementen en pg-plaatsen. Ook zijn er 145 woningen aanpasbaar gebouwd, zoals de etagewoningen op het Dobbelman-terrein, Dikkeboomweg en Stadshof. De nieuwbouw van Kalorama met 29 appartementen en 60 verpleeghuisbedden in Brakkenstein is zo goed als afgerond en de oplevering vond in het eerste kwartaal van 2009 plaats. De eerste fase van het centrumgebied van Hatert, 91 aanpasbaar gebouwde woningen met daarbinnen begeleide woonvormen, is klaar. In 2008 werd een start gemaakt met de nieuwbouw van Nieuw Malderborgh, 100 zelfstandige woningen en 24 pg-plaatsen. Voor een groot aantal locaties zijn afspraken gemaakt over de realisatie van wonen met zorg. Naar verwachting worden in 2009/2010 opgeleverd: Nieuw Malderborgh (fase 2, 100 aangepaste woningen); Honinghoeve (110 zorgwoningen); gezondheidscentrum Horstacker (21 rolstoelwoningen); winkelcentrum Marialaan, Kievietstraat, Koekoekstraat (98 zorgwoningen en 150 aangepaste woningen); Sperwerstraat (56 aangepaste woningen en 26 pg-plaatsen); Fase 1 Rosa de Lima (76 zorgwoningen voor ouderen). Zorg en welzijn In Nijmegen-west en Neerbosch-Oost is het pilotproject Buurthulp gestart. Via Buurthulp krijgen ouderen en mensen met een functiebeperking diensten aangeboden van vrijwilligers en betaalde arbeidskrachten, waardoor zij zelfstandig in hun wijk kunnen blijven wonen. Denk hierbij aan een boodschappendienst, klussendienst of gezelschap. Bijzonder is dat de vrijwilligers en arbeidskrachten in de wijk wonen. Het mes snijdt aan twee kanten, want doordat uitkeringsgerechtigde wijkbewoners een rol spelen, wordt een verbinding gelegd tussen de WWB (Wet Werk en Bijstand) en de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). In Buurthulp werkt Tandem als projectleider samen met SWON, Hulpdienst, Vrijwilligerscentrale en wijkposten. Verder is in Hatert en Bottendaal al veel bereikt, zie kaders. Geïntegreerde dienstverlening Globe Op het Dobbelman-terrein in Bottendaal hebben de ZZG Zorggroep, De Driestroom en Pluryn samen een kleinschalig wooncomplex, de Globe, gerealiseerd, waarbij geïntegreerde zorgverlening nagestreefd is. De Globe biedt woonruimte aan dementerende ouderen én gehandicapten, mensen met verschillende leefstijlen en culturele achtergronden. Zij hebben verschillende vormen van zorg nodig. De bedoeling is om de zorg- en dienstverlening zo efficiënt en klantgericht mogelijk te organiseren, los van de bestaande kaders van de organisaties. Het uiteindelijke doel is geïntegreerde dienstverlening op wijkniveau.

5 Ambities Inventarisatie In 2007 heeft de gemeente een inventarisatie gemaakt van het aantal woonvormen/ woningen per wijk voor ouderen en mensen met een beperking, afgezet tegen de landelijke behoeftenormen. Dit heeft geleid tot een planningskader voor Nijmegen met daarin per woonservicegebied de tekorten en overschotten van beschermd, verzorgd en aangepast wonen. Samen met stichting Maat hebben wij een aanpak ontwikkeld om deze eerste wat grove inventarisatie te verfijnen. In 2008 is dieper ingezoomd op Waterkwartier om de behoefte aan nieuwe woningen in beeld te krijgen. Tegelijkertijd werd overeenstemming bereikt over de terminologie van woningtypen. De behoefte aan deze woningen in 2020 is hiermee inzichtelijk gemaakt voor het Waterkwartier. Dit noemen we de planningsopgave. Daarover maken we afspraken met de partijen, vooral de woningcorporaties. Vanaf 2009 gaan wij deze inventarisatieaanpak ook toepassen op de andere wijken van Nijmegen, te beginnen bij Lindenholt en Dukenburg. Nieuw is dat we ook de benodigde voorzieningen meenemen in de inventarisatie. Doel is om de komende jaren de hele stad te inventariseren. Ook de partijen die niet aangesloten zijn bij Stichting Maat worden door de gemeente betrokken bij dit proces en bij de realisatie van woonservicegebieden. Samenwerking partijen, stichting Maat Tot voor kort bestond er weinig samenwerking tussen de corporaties, zorgaanbieders en welzijnsinstellingen. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing en scheiden wonen en zorg, hebben geleid tot de noodzaak en ook de wens tot samenwerking. Een groot aantal van deze partijen besloot om een stichting in het leven te roepen om de samenwerking gestalte te geven. Dit is stichting Maat. Zij treden in Nijmegen op als projectleider waar het gaat om de inrichting van de samenwerking, de inrichting van servicewijken vanuit klantperspectief en de ontwikkeling van zorg- en dienstenprogramma s. Stichting Maat ontwikkelt (samenwerkings)concepten die vervolgens door de verschillende partijen uitgevoerd worden. Een voorbeeld van zo n concept is de 24-uurs alarmopvolging in de stad. Ook de partijen die niet aangesloten zijn bij stichting Maat, ontwikkelen hun eigen vormen van samenwerking en proberen verder te denken dan de eigen organisatie.

6 Ambities Woonomgeving Om ervoor te zorgen dat er in de openbare ruimte voldoende rekening wordt gehouden met ouderen en andere doelgroepen met een slechte mobiliteit, is met inbreng van belangengroeperingen de Checklist toegankelijkheid openbare ruimte gemaakt. Deze is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en wordt als richtlijn bij alle projecten in de openbare ruimte gehanteerd. Toegankelijkheid heeft te maken met de aanleg van verkeersvoorzieningen, maar ook met beheer en onderhoud. Bij de aanleg van nieuwe infrastructuur is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld hellingshoeken, breedte van voetpaden, obstakels en op- en afritten op hoeken van trottoirs. Bij beheer gaat het om het voorkomen van bijvoorbeeld overhangende begroeiing, losliggende tegels, verzakkingen en gladheid. Inmiddels heeft de checklist een vaste plek verworven in veel gemeentelijke procedures en wordt standaard meegenomen in de voorwaarden die de gemeente stelt bij nieuwe projecten. Het ingenieursbureau neemt de aanbevelingen mee bij veranderingen in wegen en trottoirs in de stad. Ook is de checklist onlangs opgenomen in het handboek Inrichting openbare ruimte, waarin alle gemeentelijk beleid op dit gebied gebundeld is. De checklist raakt steeds meer bekend binnen de gemeentelijke organisatie. Nieuwe bouwprojecten en plannen De realisatie van woonservicegebieden wordt ook in 2009 met veel inzet gecontinueerd. Het overzicht Woningbouwprojecten vanaf 2007 geeft in het kort weer wat er komende jaren per wijk wordt gedaan of is gebeurd. Projecten in aanbouw, concrete plannen in ontwikkeling of gerealiseerde projecten zijn hierin meegenomen. Buurthulp De pilotprojecten Buurthulp in Nijmegenwest en Neerbosch-Oost moeten ertoe leiden dat er eind 2010 een structuur ligt, die gebruikt kan worden voor Buurthulp in de rest van de stad. Website Om burgers en instanties beter te informeren op het gebied van woonservicegebieden is een nieuw onderdeel op de gemeentelijke website in ontwikkeling. Hierin wordt per wijk de stand van zaken aangegeven, verdeeld naar de thema s wonen, zorg en welzijn. De indeling van woonservicegebieden is nagenoeg conform de wijkindelingen van de gemeente. Enkele afwijkingen zijn er wel. Deze hangen samen met de grootte en ligging van de wijk ten opzichte van voorzieningen en bestaande woonzorgcomplexen.

7 Woningbouwprojecten vanaf 2007 Aantal woningen Woonservicegebieden * Centrum (1) Bottendaal (2) Altrade (3) Galgeveld (4) Beschermd wonen Verzorgd wonen Aangepast wonen gerealiseerd in aanbouw planvorming Groenewoud / Heijendaal (5) Willemskwartier / Hazenkamp (6) Neerbosch-Oost (7) Hatert (8) Brakkenstein (9) Dukenburg (10) Lindenholt (11) Hees/Heseveld (12) * indeling woonservicegebieden Waterkwartier (13) Hengstdal (14) Grootstal / Hatertse Hei / St. Anna (15) Wolfskuil (16) Lent/Laauwik (17) Citadel (18) Groot-Oosterhout (19)

8 Colofon vormgeving OptimaForma, Nijmegen Dit is een uitgave van gemeente Nijmegen Juni 2009

Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Directie Inwoners Ingekomen stuk D15 (PA 15 juli 2009) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de leden van de gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Hierbij willen wij u informeren over ontwikkelingen op het gebied van de woonservicegebieden in het afgelopen jaar.

Hierbij willen wij u informeren over ontwikkelingen op het gebied van de woonservicegebieden in het afgelopen jaar. Directie Inwoners Ingekomen stuk D4 (PA 9 april 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording. Ons kenmerk ML40/14.0001491.

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording. Ons kenmerk ML40/14.0001491. Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D13 (PA 26 februari 2014) Beleidsrealisatie & verantwoording Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG

Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed. Gerard Koster VNG Wonen, Zorg en Maatschappelijk Vastgoed Gerard Koster VNG Opbouw presentatie 1. Ontwikkelingen 2. Opgaven regionaal/lokaal 3. Samenwerking 4. Voorbeelden 5. Vragen aan u 1. Ontwikkelingen Extramuralisering:

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012

Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams. 21 maart 2012 Informatiebijeenkomst Sociale wijkteams 21 maart 2012 Het zijn uitdagende tijden Trends Decentralisatie begeleiding en dagbesteding Awbz Transitie Jeugdzorg Wet Werken naar Vermogen Passend Onderwijs Kantelen

Nadere informatie

Wonen en zorg in de gemeente Wijchen

Wonen en zorg in de gemeente Wijchen Wonen en zorg in de gemeente Wijchen Presentatie eindrapportage Informatiebijeenkomst raad 14 april 2016 Toelichting door: Patrick Gering, BMC advies Nut en noodzaak afstemming en samenwerking Aanzienlijk

Nadere informatie

Wonen met zorg en support

Wonen met zorg en support 7 Wonen met zorg en support visie en doelstellingen wonen met zorg en support Door de vergrijzing en door grote veranderingen in de zorg, wonen steeds meer mensen met een zorgvraag in een gewone woning.

Nadere informatie

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna

uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna, uw persoonlijke keuze laurens Simeon en Anna Simeon en Anna Laurens Simeon en Anna is het bekende woonzorgcentrum in de deelgemeente Feijenoord, waar alles erop is gericht om tot op hoge

Nadere informatie

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Bouwen en Wonen. Datum uw brief -

Directie Grondgebied Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Bouwen en Wonen. Datum uw brief - Ingekomen stuk D17 (PA 23 februari 2011) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 75 6511 PS Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 322 78 48 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap

(SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN. Voor volwassenen met een lichamelijke handicap (SAMEN)WONEN MET ZORG IN DE GLOBE EN CASTELLATOREN Voor volwassenen met een lichamelijke handicap EEN PERFECTE LOCATIE MET ALLE VOORZIENINGEN IN DE BUURT Wonen in de nabijheid van het centrum van Nijmegen

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/15.0011229. Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/15.0011229. Datum uw brief Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 10 november 2015 Ons kenmerk

Nadere informatie

Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie)

Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie) Vergrijzing in Nijmegen (begeleidingsnotitie) 1. Inleiding Met de meerderheid van de ouderen in Nederland gaat het goed volgens de rapportage Ouderen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2006.

Nadere informatie

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Inleiding 1. Voldoende betaalbare en beschikbare woningen 2. Verduurzaming van de woningvoorraad 3. Wonen en zorg 4. Kwaliteit van wonen en leven in de wijk 5. Huisvesting

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief

Ons kenmerk ML40/13.0009104. Datum uw brief Ingekomen stuk D42 (PA 4 september 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Niet omdenken maar omdoen

Niet omdenken maar omdoen Niet omdenken maar omdoen om de opgave in de wijk waar te maken Elle van de Wall, adviseur wonen, zorg en wijken, Talis Ronald Leushuis, raad van bestuur, Talis Veranderende wet- en regelgeving op het

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o.

Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o. Bijeenkomst Zorglandschap Ternaard e.o. Dorpshuis Tunawerth, 4 juli 2018 Westerkade 2 9718 AN Groningen T (050) 549 09 02 W www.pau.nl Programma 19:00 avond opening agenda toelichting stavaza Zorglandschap

Nadere informatie

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb.

Zorg voor mensen. Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Zorg voor mensen Ze voelt precies aan wat ik nodig heb. Het uitgangspunt van Vivantes is om senioren te helpen zichzelf in hun eigen kracht te zetten en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te wonen.

Nadere informatie

Aanpak: voornaamste gekozen speerpunten voor verbetering van leefomstandigheden

Aanpak: voornaamste gekozen speerpunten voor verbetering van leefomstandigheden Woonservicegebied Berflo Es, hengelo Blok 1 projectgegevens Gemeente Hengelo, ruim 80.000 inwoners Wijk Berflo Es, herstructureringswijk met ongeveer 7500 inwoners waarvan ruim 20% ouder dan 55 jaar. In

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief

Ons kenmerk MO10/ Datum uw brief Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 18 maart Ons kenmerk MO10/14.0003227

Nadere informatie

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Een wensen- en ideeënlijst vanuit cliëntenperspectief als leidraad voor de samenwerkende gemeenten

Nadere informatie

Leenders Architecten. wonen met zorgverlening

Leenders Architecten. wonen met zorgverlening Leenders Architecten wonen met zorgverlening Bureaubrochure wonen met zorgverlening Deze bureaubrochure is opgebouwd uit twee delen: - Het eerste deel omvat algemene bureau informatie; - Het tweede deel

Nadere informatie

Meander Beschut en Beschermd Wonen

Meander Beschut en Beschermd Wonen Meander Beschut en Beschermd Wonen Met zorg omgeven Mensen met aandacht Meander Beschut en Beschermd Wonen Mensen voelen zich het meest thuis in de eigen vertrouwde woonomgeving. Daarom biedt MeanderGroep

Nadere informatie

Woord vooraf. Ik wens u veel woongenot toe in onze prachtige stad. A.T. Kamsteeg. Wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zorg

Woord vooraf. Ik wens u veel woongenot toe in onze prachtige stad. A.T. Kamsteeg. Wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zorg Woord vooraf Nieuwe woningen worden steeds vaker levensloopbestendig gemaakt: passend, ook als uw persoonlijke situatie verandert. Dat lukt steeds vaker ook bij bestaande woningen. Ook komen er nieuwe

Nadere informatie

Planningskader Wonen met Zorg

Planningskader Wonen met Zorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Planningskader Wonen met Zorg Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 en Wonen / 1021 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting In onze actualisatiebrief over

Nadere informatie

ACTIVITEITEN AMERSFOORT

ACTIVITEITEN AMERSFOORT ACTIVITEITEN AMERSFOORT Woningbezit naar woningtype Eengezinswoning Galerijflat Portiekflat Beneden-/ bovenwoning Totaal 5.462 3.588 3.119 598 12.767 Bovenstaand woningbezit is exclusief 540 onzelfstandige

Nadere informatie

Verbinden van zorg en welzijn

Verbinden van zorg en welzijn Verbinden van zorg en welzijn Dr. Gerard Molleman Hoe in Nijmegen de zorgpartijen werken aan de verbinding met welzijn (vooral in 1 e en 0 e lijn) Manager GGD Gelderland Zuid Projectleider Academische

Nadere informatie

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg

# wzgld. Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen. Wonen en zorg # wzgld Patrick Gering Procesbegeleider Heumen en Wijchen Wonen en zorg Procesaanpak vraag en aanbod wonen en zorg in balans Bijeenkomst wonen en zorg Provincie Gelderland, 15 juni 2016 Patrick Gering,

Nadere informatie

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG IN VIANEN HOF VAN BATENSTEIN De vraag naar goede zorg in combinatie met wonen is de afgelopen jaren gegroeid. Ook in Vianen. Daarom hebben LEKSTEDEwonen, ZorgSpectrum

Nadere informatie

Comfortabel wonen, met zorg zoals u dat wenst

Comfortabel wonen, met zorg zoals u dat wenst Comfortabel wonen, met zorg zoals u dat wenst 51 nieuwe appartementen aan het Raadhuisplein in Drachten Zelfstandig wonen in hartje Drachten. De beste zorg, op maat en altijd dichtbij Nauwe samenwerking

Nadere informatie

Algemene informatie. Goede zorg die vertrouwd voelt. Wonen in Mariahof en Scholtenhof. De aanleunwoning: zelfstandig met zorg wonen

Algemene informatie. Goede zorg die vertrouwd voelt. Wonen in Mariahof en Scholtenhof. De aanleunwoning: zelfstandig met zorg wonen Wonen in Mariahof en Scholtenhof De aanleunwoning: zelfstandig met zorg wonen ThuisZorg en plusdiensten Algemene informatie Goede zorg die vertrouwd voelt 1 2 Inhoud Goede zorg die vertrouwd voelt 5 1.

Nadere informatie

3 p. Maatschappelijk middenveld 2.0. voorwoord

3 p. Maatschappelijk middenveld 2.0. voorwoord maat jaarverslag 2009 p Inhoudsopgave Voorwoord 3 Herstructurering van de wijk: een grote impact op bewoners 4 MAAT-plaats: warme overdracht van de hulpvraag 6 Eerste woonzorgprogramma voor Laauwik 8 MAAT

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A

Welkom. Casuïstiek Dordrecht. Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in. Trivire. Wonen, Welzijn en Zorg. Workshop A Corporaties en zorgwoningen: roeien tegen de stroom in Welkom Voorzitter: Bob Spelt teamleider team wonen en stedelijke vernieuwing provincie Utrecht Workshop A Casuïstiek Dordrecht Wim van der Linden

Nadere informatie

welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen

welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen welkom Wonen, zorg en welzijn in Dukenburg Kansen en mogelijkheden voor wonen en zorg voor ouderen 17 januari 2012 Programma Inleiding wethouder Kunst Wonen, zorg en welzijn wethouder Frings Zorgconcept

Nadere informatie

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten

Factsheet AWBZ, 24 februari 2014. AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Factsheet AWBZ, 24 februari 2014 AWBZ naar Wmo: langdurige zorg per 1 januari 2015 naar gemeenten Het Rijk draagt op 1 januari 2015 een deel van de zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJMEGEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJMEGEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJMEGEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

3 maart 2008. Uitkomsten Jaarplan MAAT 2007 0

3 maart 2008. Uitkomsten Jaarplan MAAT 2007 0 Uitkomsten Jaarplan MAAT 2007 3 maart 2008 Uitkomsten Jaarplan MAAT 2007 0 Inhoudsopgave Servicewijken 02 Hatert 02 Groesbeek 03 Lindenholt 04 Algemeen 04 Duurzame gebiedsexploitatie Lindenholt 05 Waalsprong

Nadere informatie

Presentatie. werkgroep WozozoBo. in stuurgroep

Presentatie. werkgroep WozozoBo. in stuurgroep 2 december 2004 Presentatie werkgroep WozozoBo in stuurgroep Wie zitten in de werkgroep WozozoBo Piet (RB) Erica (WV) Wim (NH) Cora (GEM) Carl (NH) Johan (IN) Sabine (SWOR) Anton (adv) Joop (WO) Projectgroep,

Nadere informatie

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland

Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Samen beter in Transwijk Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Kanaleneiland Elke week leest mevrouw Vervoort de weekbladen in de lounge van Transwijk. Met een kopje koffie erbij, is dat een echt ontspannen

Nadere informatie

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap

Q en A Ouderen. Solidariteit & gemeenschap Q en A Ouderen Solidariteit & gemeenschap 1. Moeten ouderen straks een beroep doen op familie of buren? De PvdA wil een samenleving waarin we ook zorg voor elkaar hebben. Een samenleving waarin we de zorg

Nadere informatie

Beleidsplan 2010-2015

Beleidsplan 2010-2015 Beleidsplan 2010-2015 Inleiding De stichting Wooninitiatief Waalre, hierna te noemen WIW projecten, is een stichting waarvan het bestuur bestaat uit ouders of wettelijke vertegenwoordigers van jongvolwassenen

Nadere informatie

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Woonzorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wonen met zorg Carinova Woonzorg biedt wonen en zorg in zes woon- zorgcentra en twee verpleeghuizen. De woon- zorgcentra zijn Park Braband, De Diessenplas,

Nadere informatie

Afdeling : Maatschappelijke zaken Paraaf Raad: : Ja meaewerkisuer. ter kennisgeving Medewerk(st)er

Afdeling : Maatschappelijke zaken Paraaf Raad: : Ja meaewerkisuer. ter kennisgeving Medewerk(st)er Voorstel Aan : Burgemeester Zaaknummer :.2",è.- IS Is 3 Status : Openbaar / Ter besluitvorming Datum : 5 juni 2012 Afdeling : Maatschappelijke zaken Paraaf Raad: : Ja meaewerkisuer. ter kennisgeving Medewerk(st)er

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn

Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Juni 2010 Seniorenwoningen in Alphen aan den Rijn In Alphen aan den Rijn zijn meerdere onderzoeken gedaan naar senioren en hun

Nadere informatie

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg DEELNOTA Wet maatschappelijke ondersteuning Deelnota bij WMO-nota 2010-2014 De kracht van Almere 1 Inhoud Inleiding 3 Welke doelen willen we bereiken? 4 Wie zijn de spelers in dit proces? 5 Wat zijn de

Nadere informatie

Vergoedingen en kosten

Vergoedingen en kosten Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten www.pleyade.nl Wonen en zorg bij Pleyade Informatie over vergoedingen en kosten Wanneer u zorg krijgt op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Bewonerspanel Woonvormen

Bewonerspanel Woonvormen Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Woonvormen Extra ruimte is belangrijkste wens voor toekomstige woning Bijna de helft van de

Nadere informatie

Inleunwoningen. Woonzorgcentrum De Honinghoeve

Inleunwoningen. Woonzorgcentrum De Honinghoeve Inleunwoningen Woonzorgcentrum De Honinghoeve Inleiding Wilt u zelfstandig wonen, maar gebruik maken van voorzieningen die voor u het leven veiliger, comfortabeler en gezelliger maken? Woonzorgcentrum

Nadere informatie

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog

Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Wat zijn de laatste ontwikkelingen rond de toekomstvisie Westerkoog? In de digitale nieuwsbrief leest u meer over het proces. December 2008 Hart van Westerkoog Toekomstvisie Binnengebied Westerkoog Het

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel

in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis Ontmoeten, werken en ontwikkelen in copernikkel in Boschveld staat een huis de naam Copernikkel dankt zijn naam aan wijkbewoners. Zij zorgden ervoor dat iedereen weet waar de

Nadere informatie

Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht

Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht Samen beter in Zuylenstede Wonen, welzijn en zorg in Utrecht - Overvecht De lounge van restaurant Het Goede van Zuylenstede is een gezellig ontmoetings punt. Mevrouw Achterberg komt er graag. Welkom bij

Nadere informatie

Wonen met zorg in de wijk van de toekomst. Meander. Woonzorgcomplex in Wijchen-Noord

Wonen met zorg in de wijk van de toekomst. Meander. Woonzorgcomplex in Wijchen-Noord Wonen met zorg in de wijk van de toekomst Meander Woonzorgcomplex in Wijchen-Noord In Wijchen-Noord ligt woonzorgcomplex Meander. In dit moderne nieuwe gebouw wonen 56 mensen met een intensieve zorgvraag.

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we?

17-6-2015. Programma. Voorbereiding. We willen de brandveiligheid binnen ons bezit verbeteren. Welke gebouwen bezitten we eigenlijk? Waar starten we? Programma Plan van aanpak brandveiligheid woningen en woongebouwen Maikel Boonman Adviseur brandveiligheid Bereikbaar: PVM Eindhoven BV Beukenlaan 129 5616 VD Eindhoven 040 291 40 20 06 340 83 623 m.boonman@p-v-m.nl

Nadere informatie

Wonen in de wijk van de toekomst. De Oogst. Zelfstandig wonen met zorg bij de hand

Wonen in de wijk van de toekomst. De Oogst. Zelfstandig wonen met zorg bij de hand Wonen in de wijk van de toekomst De Oogst Zelfstandig wonen met zorg bij de hand In Wijchen-Noord ligt woonzorgcomplex De Oogst. In dit moderne nieuwe gebouw met 46 appartementen wonen mensen zelfstandig.

Nadere informatie

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 22 oktober 2008 heeft uw Raad een aantal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop.

Datum uw brief. Tijdens de Politieke Avond van 22 oktober 2008 heeft uw Raad een aantal moties aangenomen. In deze brief geven wij een reactie daarop. Directie Bestuursstaf Ingekomen stuk D2 (PA 17 december 2008) Kabinet en Bestuursondersteuning Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024)

Nadere informatie

warme aandacht voor mensen Informatiebrochure Locatie Liefkenshoek - Heteren Locatie De Hoge Hof - Herveld

warme aandacht voor mensen Informatiebrochure Locatie Liefkenshoek - Heteren Locatie De Hoge Hof - Herveld warme aandacht voor mensen Informatiebrochure Locatie Liefkenshoek - Heteren Locatie De Hoge Hof - Herveld 3 6 8 10 3 over stichting samen zorgen locatie hoge hof locatie liefkenshoek welzijn en zorg Welkom

Nadere informatie

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Welkom bij De Goede Zorg Zelf zorg kiezen Bij De Goede Zorg kiest u zelf de zorg of hulp die u nodig heeft. Onze dienstverlening is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

SAMEN ZORGEN voor MORGEN

SAMEN ZORGEN voor MORGEN SAMEN ZORGEN voor MORGEN Meer informatie De partners in Zorgen voor Morgen werken in de komende periode intensief samen om het beleid in de wijken breder in te voeren en tot een succes te maken. Wilt u

Nadere informatie

MEI 2013. het Nieuwe Zorgwonen

MEI 2013. het Nieuwe Zorgwonen MEI 2013 het Nieuwe Zorgwonen De Zorg Onze Zorg Grote veranderingen in de AWBZ staan ons te wachten. De verzorgingshuisbewoner bestaat straks niet meer. De zorg die eens in het verzorgingshuis gegeven

Nadere informatie

Samenvatting en Conclusies Extramuralisering: opgave voor partners Passend Wonen gemeente Heumen

Samenvatting en Conclusies Extramuralisering: opgave voor partners Passend Wonen gemeente Heumen Samenvatting en Conclusies Extramuralisering: opgave voor partners Passend Wonen gemeente Heumen Metrum Samenvatting onderzoek Extramuralisering: opgave voor partners Passend Wonen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Samenvatting

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE WAGENINGEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE WAGENINGEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE WAGENINGEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE VEENENDAAL. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE VEENENDAAL. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE VEENENDAAL Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

Borgsate, uw persoonlijke keuze. laurens Borgsate

Borgsate, uw persoonlijke keuze. laurens Borgsate Borgsate, uw persoonlijke keuze laurens Borgsate Borgsate Laurens Borgsate is een woonzorglocatie voor ouderen, gelegen in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. De locatie kenmerkt zich door de open

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE CULEMBORG. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE CULEMBORG. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE CULEMBORG Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE SCHERPENZEEL. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE SCHERPENZEEL. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE SCHERPENZEEL Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Programma / Programmanummer Wonen / 4210 Portefeuillehouder P. Depla Samenvatting De heer J. van Rens van de fractie van de

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RENSWOUDE. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RENSWOUDE. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RENSWOUDE Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

Inrichtingsplan Stips

Inrichtingsplan Stips Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inrichtingsplan Stips Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Met het Inrichtingsplan Stips geeft Stichting Het Inter-lokaal

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen

Ondernemingsplan 2009-2014. 10 beloften van Portaal Nijmegen Ondernemingsplan 2009-2014 10 beloften van Portaal Nijmegen 1 Beloofd! Meer dan 100 jaar oud Als rond de vorige eeuwwisseling de eerste woningbouwverenigingen worden opgericht, is één daarvan Woningvereeniging

Nadere informatie

PROVINCIE GELDERLAND Provincie Gelderland. Henk Nouws, Claasje Reijers. Ruimte voor zorg bv

PROVINCIE GELDERLAND Provincie Gelderland. Henk Nouws, Claasje Reijers. Ruimte voor zorg bv MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2013 SA M ENVATTING voor Provincie Gelderland auteur Henk Nouws, Claasje Reijers Ruimte voor zorg bv Research en advies in wonen en zorg Postbus 2038, 3800 CA AMERSFOORT

Nadere informatie

Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum

Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum Wonen Wonen met zorg en dienstverlening bij Het Spectrum ZORG MET AANDACHT, AANDACHT MET ZORG! Wonen bij Het Spectrum In Dordrecht heeft Het Spectrum meerdere woonlocaties voor mensen van 55 jaar en ouder.

Nadere informatie

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma.

De gemeente heeft GroenWest gevraagd om een volkshuisvestelijke onderbouwing van het programma. Aan Gemeente Montfoort Kopie aan Van GroenWest Onderwerp Woningbouwprogramma Voorvliet Noord fase 2 Datum 27 november 2017 Pagina 1/5 Inleiding De gemeente Montfoort en GroenWest willen graag sociale woningbouw

Nadere informatie

Samen werken aan goede zorg en behandeling

Samen werken aan goede zorg en behandeling Samen werken aan goede zorg en behandeling Informatie voor cliënten, familie en naasten In deze folder geven we u algemene informatie over de zorggroep Dignis. Ook lichten we de uitgangspunten van Dignis

Nadere informatie

Den Hoogenban, uw persoonlijke keuze. laurens DEN HOOGENBAN

Den Hoogenban, uw persoonlijke keuze. laurens DEN HOOGENBAN Den Hoogenban, uw persoonlijke keuze laurens DEN HOOGENBAN Den Hoogenban Laurens Den Hoogenban is een woonzorglocatie voor ouderen, die is gelegen in de wijk Overschie. De locatie kenmerkt zich door de

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHENEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHENEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHENEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen met

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJKERK. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJKERK. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE NIJKERK Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen met

Nadere informatie

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk

Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Op weg naar een andere vorm van welzijnswerk Van: Johan v.d. Sloot (welzijnsorganisatie STAERK) d.d. 20 september 2012 Geachte raadsleden, Bijgaand stuur ik u deze notitie over een nieuwe vorm van het

Nadere informatie

Brief van het college B&W d.d. 26 maart 2013 inzake actualisatie woonservicegebieden

Brief van het college B&W d.d. 26 maart 2013 inzake actualisatie woonservicegebieden Toelichting over de behandeling van: Brief van het college B&W d.d. 26 maart 2013 inzake actualisatie woonservicegebieden Hierbij te betrekken: Brief van het college van B&W d.d. 18 december 2012 inzake

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

WONEN EN ZORG REGIO LEKSTROOM

WONEN EN ZORG REGIO LEKSTROOM WONEN EN ZORG REGIO LEKSTROOM Inzicht in vraag van zorgdoelgroepen en mensen met een mobiliteitsbeperking in gemeenten Houten, Lopik, Nieuwegein, IJsselstein en Vianen Samenvatting en conclusies 21 november

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2018

Beleidsplan 2014-2018 Beleidsplan 2014-2018 (versie 20 oktober 2014) INLEIDING Wooninitiatief Plu-S is een stichting waarvan het bestuur wordt gevormd door ouders of de wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een beperking.

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE BEUNINGEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE BEUNINGEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE BEUNINGEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen

Nadere informatie

Meer woonkansen voor ouderen

Meer woonkansen voor ouderen Meer woonkansen voor ouderen Ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Met een slimme combinatie van maatregelen maakt u als gemeente dat mogelijk. Uw resultaten: Efficiënte

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE DRUTEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE DRUTEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE DRUTEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen met

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding

Dat is mensenwerk. Wonen met ondersteuning en zorg bij Reinaerde. Voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Ambulante Begeleiding REINAERDE Dat is mensenwerk 1 met ondersteuning en zorg bij Reinaerde Voor volwassenen met een verstandelijke beperking Ambulante Begeleiding Op zoek naar een woning Individueel met begeleiding in de buurt

Nadere informatie

De Groene Hoven. alle voorzieningen in de buurt! 58 zorgwoningen aan de Marconistraat 51 t/m 187

De Groene Hoven. alle voorzieningen in de buurt! 58 zorgwoningen aan de Marconistraat 51 t/m 187 De Groene Hoven alle voorzieningen in de buurt! De Groene Hoven in Kerschoten kent veel verschillende woningen, variërend van koopen huurwoningen en -appartementen in de sociale- en vrije sector tot kleinschalige

Nadere informatie

Notitie wonen en zorg Gemeente Geldermalsen November 2013

Notitie wonen en zorg Gemeente Geldermalsen November 2013 13B.000486 Notitie wonen en zorg Gemeente Geldermalsen November 2013 Inleiding Het terrein van wonen & zorg is sterk in ontwikkeling. Essentiële veranderingen in het overheidsbeleid, in combinatie met

Nadere informatie

Wonen in Eigen Haard

Wonen in Eigen Haard Wonen in Eigen Haard Eigen Haard is een gezellig woonzorgcentrum in het centrum van Zwanenburg. Verschillende voorzieningen liggen op loopafstand in de nabij gelegen winkelstraat met vele gezellige winkels

Nadere informatie

Samen beter in Ewoud Wonen, welzijn en zorg in IJsselstein

Samen beter in Ewoud Wonen, welzijn en zorg in IJsselstein Samen beter in Ewoud Wonen, welzijn en zorg in IJsselstein Bij de dierenweide van Ewoud is altijd wat te zien, voor jong en oud. Heerlijk genieten van de dieren en de mensen om je heen. Welkom bij Vecht

Nadere informatie

EEN WIJK VOOR IEDEREEN

EEN WIJK VOOR IEDEREEN EEN WIJK VOOR IEDEREEN visie op woonzorgzones in hengelo Afdeling SCZW Auteur: Maria Walters Datum: 06-12-2006 Versie: 1.0 Status: ter besluitvorming WOORD VOORAF De afgelopen jaren komen in Nederland

Nadere informatie

Woonzorg Zekerheid Samenzijn Rust Comfort Vrijheid Aanpak

Woonzorg Zekerheid Samenzijn Rust Comfort Vrijheid Aanpak 1 Programma Korte introductie Woonzorg Nederland Enkele cijfers Formules Tijd voor samenwerking 2 Thuis in wonen & zorgen Sinds 1950 geworteld in de Nederlandse samenleving 3 Een vitale woningcorporatie

Nadere informatie

Waard evol Wonen met Zorg

Waard evol Wonen met Zorg Waard evol Wonen met Zorg Ontwikkeling van een gezamenlijke visie op wonen & zorg in de regio Bommelerwaard Samenvatting Introductie De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel en de woningcorporaties Woonlinie,

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Drimmelen

Woonvisie gemeente Drimmelen Woonvisie gemeente Drimmelen Deel 2 informatieverstrekking 15 sept. 2011 Opzet bijeenkomst Korte beschrijving vorige informatieronde Nieuwe informatie over gedane onderzoeken: Onderzoek senioren Onderzoek

Nadere informatie

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHEDEN. Wonen met zorg

MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHEDEN. Wonen met zorg MONITOR WONEN-ZORG PROVINCIE GELDERLAND 2016 GEMEENTE RHEDEN Wonen met zorg Onder Wonen met zorg wordt verstaan: woonvormen die gekoppeld zijn aan zorg. Figuur 1 Onderwerp van het onderzoek is Wonen met

Nadere informatie