Hoe bak ik een brood? Benodigdheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe bak ik een brood? Benodigdheden"

Transcriptie

1 Hoe bak ik een brood? Tijdshoeveelheid 5 uren Moeilijkheidsgraad: uitdagend Geen etenswaar wordt wereldwijd zo veel gegeten als brood, en dat al jarenlang. Het geldt dan ook nog altijd als een van onze eerste levensbehoeften. Het bakken ervan besteden we tegenwoordig graag uit. Maar waarom eigenlijk? Zelf bakken is niet moeilijk; je hebt slechts wat meel, bloem, water en zout nodig. Bovendien kun je dan de ingrediënten kiezen die jij het lekkerst vindt en weet je zeker dat je brood vrij is van allerlei emulgatoren en conserveermiddelen: additieven die vaak wel in industrieel gebakken brood zitten. Niets is (h)eerlijker dan brood uit eigen oven. Plus: de lekkere baklucht krijg je er nog eens bij cadeau. Mouwen opstropen dus en aan de slag! Benodigdheden Voor het bakken van 1 volkorenbrood heb je nodig: 10 gram (1,5 theelepel) verse gist 350 gram water van 22 graden Celsius (bij het bakken van brood moet je ook de vloeistoffen afwegen) 500 gram straf volkoren meel 10 gram (1,5 theelepel) fijn zeezout Enkele lepels olijf- of zonnebloemolie Beetje bloem Grote mengkom, er moet 1 kilo deeg in passen / Vork / Weegschaal / Broodvorm 12 x 19 cm / Scherp mesje / Oven / Kookwekker / Theedoeken / Werkblad / Keukenthermometer / Deegschraper (optioneel)

2 Stappen 1. Koop ingrediënten van goede kwaliteit Een lekker brood kun je alleen bakken als je goede ingrediënten gebruikt; de kwaliteit van het eindresultaat valt of staat daarmee. Kies daarom voor kwaliteitsproducten. Die zijn misschien wat duurder, maar de extra investering betaalt zich aan het einde van het bakproces gegarandeerd terug. Bij de meeste natuurwinkels kun je alle ingrediënten vinden die je nodig hebt om thuis brood te bakken. Je kunt ook eens aan je bakker vragen waar die bijvoorbeeld zijn bloem en meel vandaan haalt. Let er bij het kopen wel op er geen stoffen aan het meel of de bloem zijn toegevoegd; anders kun je geen puur brood bakken. Het beste kun je naar biologische producten vragen. 2. Schaf de juiste bloem of het juiste meel aan Bloem of meel is een belangrijk bestanddeel van brood. Het bepaalt voor een deel de smaak, maar ook de structuur (luchtigheid) en voedingswaarde. Pak daarom niet zomaar een pak bloem of meel uit het rek, maar verdiep je van tevoren in de verschillende soorten. Niet alle soorten zijn ook even geschikt voor het bakken van brood. Bloem en meel zijn gemalen graan. De meeste bloem en meel worden gemaakt van tarwe. Deze graansoort bevat namelijk belangrijke vitaminen en mineralen, is licht verteerbaar en rijk aan gluten. Voor het bakken van brood zijn gluten van groot belang; die zorgen ervoor dat het deeg rijst. Hoe meer gluten, hoe beter. Tarwemeel of bloem is dus zeer geschikt voor het bakken van brood. Helemaal wanneer het gemaakt is van harde tarwe; dit bevat veel gluten (meer dan bij zachte tarwe het geval is) en zorgt daardoor voor een goed luchtig deeg. Bloem van harde tarwe wordt ook wel straffe bloem genoemd en is in sommige winkels te koop onder de naam bakkersmeel. Lekker verwarrend; bloem en meel zijn toch twee verschillende producten. Het verschil zit m in de uitmalingsgraad: de mate waarin graan wordt gemalen. Bloem heeft een lagere uitmalingsgraad dan meel. Laag betekent dat het vaak is gemalen en gezeefd waardoor veel voedingsstoffen, zemelen en kiemdeeltjes verloren zijn gegaan. Het resultaat is een wit graanpoeder. Bloem wordt daarom gebruikt voor de bereiding van witbrood. Meel daarentegen heeft een

3 hoge uitmalingsgraad (is dus weinig gemalen) en is daardoor rijker aan voedingsstoffen en heel lichtbruin van kleur. Een gezond bruinbrood bak je dus met tarwemeel, vers tarwemeel om precies te zijn. Het nadeel van vers meel is dat het minder lang houdbaar is dan bloem: ongeveer 1 maand tegen 4 maanden. Er zijn verschillende soorten tarwemeel verkrijgbaar. Een bekende en gezonde soort is volkorenmeel. Dat heeft een uitmalingsgraad van honderd procent: bij het malen van het meel blijven de vitamines, mineralen en voedingsvezel, die voornamelijk in de buitenste laag van de tarwekorrel zitten, behouden. Speltmeel is ook een tarwemeel. Het wordt ook wel de oervorm van tarwe genoemd. Het heeft dan ook bijna dezelfde eigenschappen als tarwe. In deze Hoedoe gebruiken we volkorenmeel om een brood te bakken. Als je je aan de opgegeven hoeveelheden houdt en de onderstaande stappen volgt, zul je uiteindelijk een heerlijk volkorenbrood uit je oven te voorschijn halen. Hou je niet van volkoren? Kies dan voor een andere meelsoort of bloem en pas de hoeveelheden van de andere ingrediënten daar op aan. 3. Gebruik verse gist Je bloem of meel kan barsten van de gluten, maar zonder gist zal je deeg niet rijzen. Een harde graanklomp zul je dan in je oven vinden, geen luchtig brood. Gist kun je gedroogd of vers kopen. Gedroogd heeft als voordeel dat het lang houdbaar is: zes tot twaalf maanden. Verse gist daarentegen slechts een week, mits bewaard in de koelkast, maar het geeft wel een beter resultaat. Gebruik daarom als het kan verse gist. Bij de meeste natuurwinkels of kwaliteitsbakkers kun je het kopen. Je kunt verse gist herkennen aan een lichtgrijze kleur en een smeuïge en zachte structuur. 4. Kies voor zeezout Ook al adviseren voedingsdeskundigen om weinig zout te eten, voor broodbakkers geldt: gebruik zout, lekker zout. Zout heeft namelijk een functie in brood: het stabiliseert het gistingsproces, verlengt de houdbaarheid en verbetert de kleur en smaak. Je kunt natuurlijk gewoon keukenzout gebruiken; dat is overal verkrijgbaar en goedkoop. Zeezout is weliswaar wat duurder, maar bevat meer mineralen (jodium, calcium en magnesium) dan gewoon keukenzout. Zeezout, en dan de fijne maling, is daarom erg geschikt voor het bakken van brood.

4 5. Weeg nauwkeurig Ook met ingrediënten van goede kwaliteit kun je een slecht brood bakken. Als je bijvoorbeeld te veel zout toevoegt, kan het zijn dat het deeg niet of nauwelijks rijst. En een flinke schep gist zorgt misschien wel voor een luchtig deeg, maar kan je brood ook een vieze gistsmaak geven. Het moge duidelijk zijn: bij het maken van een goed deeg zijn de juiste verhoudingen van groot belang. Volg daarom de recepten nauwkeurig en weeg alles - ook vloeistoffen. Het afwegen van de ingrediënten kun je het beste doen met een digitale weegschaal; die is het nauwkeurigst. 6. Activeer het gist Voor het kneden van deeg is één ding echt onmisbaar: een paar schone handen. Sieraden, horloge e.d. af doen dus en onder de kraan met die handen, voordat je aan de slag gaat. Gist kan deeg pas laten rijzen als gistcellen zich vermeerderen en vervolgens koolzuurgas afscheiden. Om dit proces in gang te zetten, heeft gist lauwwarme temperatuur en vocht nodig. Oftewel: het moet worden vermengd met lauwwarm water. Bakkers noemen dit ook wel het activeren van het gist. Neem een grote mengkom (waar 1 kilo deeg in past) en doe de verse gist erin. Voeg 350 gram water van 22 C toe. Roer vervolgens met een vork door het water totdat de gist helemaal is opgelost. 7. Voeg meel en zout toe Meng in een aparte kom het meel met het zout. Dat mengen is nodig omdat als gist direct met zout in aanraking komt, de rijzende werking ervan wordt afgebroken. Voeg vervolgens het meel en zoutmengsel toe aan het plakkerige gistpapje. Nu is het tijd om je handen letterlijk uit de mouwen te steken. Met de ene hand meng je de droge ingrediënten door het gist. Ga grondig en snel te werk. Als de substantie in de kom een zacht en plakkering geheel begint te vormen, ben je goed op weg. Normaliter bestuif je je handen lekker met bloem als deeg plakkerig wordt. Bij brooddeeg kun je dit beter niet doen; ongemerkt voeg je heel wat grammen bloem toe waardoor het deeg een stijve structuur krijgt. De kans dat je straks een steenhard brood uit de oven haalt, is dan groot. Steek vervolgens je vingers helemaal door het deeg heen en voel of alle meel goed met de rest is vermengd. Schraap het deeg van je vingers. Hiervoor kun je eventueel een deegschraper gebruiken. Laat het deeg tien minuten in de kom, onder een theedoek, rusten. De theedoek zorgt ervoor dat het deeg vochtig blijft.

5 8. Kneed het deeg Iedere bakker heeft zijn eigen manier van kneden. Daarom zijn broden ook zo verschillend van smaak en structuur. Een volkorenbrood smaakt overal anders, ondanks dat het gemaakt is van dezelfde ingrediënten. De ultieme kneedmethode bestaat dan ook niet. Je zult moeten ontdekken welke jij het fijnst vindt en welke volgens jou tot het beste resultaat leidt: het lekkerste brood. Gelukkig zijn veel bakkers bereid om hun kneedtechnieken prijs te geven: in de boekhandel en bibliotheek vind je verschillende brood- of bakkookboeken met handige uitleg en tips. Lees verschillende recepten door en probeer ze uit; dan ontdek je vanzelf welke kneedtechniek jij het beste vindt. Hieronder lees je hoe gepassioneerde bakker en schrijver van Baking with Passion en The Handmade Loaf Dan Lepard het doet. In Handboek voor de thuiskok van Jill Norman wordt zijn kneedtechniek aan de hand van foto s, stapsgewijs uitgelegd. Deeg kneden doe je op een ruim, schoon en vlak werkblad. Laminaat, marmer, ongelakt hout en roestvrij staal zijn geschikte materialen voor een werkblad. Je kunt het werkblad licht met bloem bestuiven. Een andere optie is om het in te oliën met olijf-, maïs- of zonnebloemolie. Dit geldt ook voor je handen en de mengkom. Olie heeft als voordeel dat een kleine hoeveelheid al voldoende is om het deeg glad te houden. Bovendien geeft het nauwelijks smaak aan het deeg. Giet één theelepel olie op het werkblad en wrijf het uit tot een cirkel van twintig cm doorsnee. Ook het deeg bestrijk je helemaal met olie. Hier heb je ongeveer twee theelepels olie voor nodig. Leg het deeg op het ingeoliede werkblad en leg er een theedoek overheen. Was en droog vervolgens de mengkom goed af. Wrijf de kom en je handen in met een beetje olie. Dan is het tijd voor het echte kneedwerk: de theedoek gaat aan de kant en het deeg wordt dubbelgevouwen. Het deeg, met de opening naar jou toe gelegen, is nu nog heel zacht en kleverig. Voor het kneden heb je allebei je handen nodig. Met de ene hand houd je het deeg vast en met de andere hand duw je het van je af. Als je rechtshandig bent, hou je met je linkerduim het deeg op zijn plaats en duw je het met de muis van je rechterhand bij je vandaan. De linkshandigen onder ons werken precies andersom. Til vervolgens het deeg op en draai het een kwartslag. Begin dan weer opnieuw: vouw het deeg dubbel, duw het van je af en draai het tot slot een kwartslag. Herhaal de vouw- duw- draai- cyclus tien tot twaalf keer. Stop voordat het deeg aan het oppervlak gaat plakken. Leg het met de naad omlaag in de mengkom. Laat het, onder een theedoek gelegen,

6 tien minuten rusten. 9. Herhaal de kneedprocedure 2x Door het deeg meerdere keren te kneden, wordt het luchtig en elastisch. Herhaal daarom de kneedprocedure nog twee keer. Las tussen kneedronde twee en drie een rustpauze in van vijftien minuten. Zet het deeg dan weer weg in de mengkom onder een theedoek. Je zult zien dat je bij iedere kneedronde minder olie nodig hebt. Het resultaat na drie kneedrondes is een zacht en elastisch deeg. 10. Laat het deeg rijzen Leg het deeg weer terug in de mengkom onder een theedoek. Het deeg moet rijzen. De rijstijd is afhankelijk van het soort brood dat je wilt bakken. Voor een volkorenbrood gemaakt volgens dit Hoedoe- recept, moet het deeg dertig minuten rijzen. De meest logische plek om het deeg te laten rijzen, is in de keuken. Dat kan prima, alleen moet je keuken dan wel tochtvrij zijn. Verder is een temperatuur van dertig graden Celsius en een luchtvochtigheid van tachtig procent wenselijk. Om deze ideale rijsomstandigheden te creëren, hoef je niet de thermostaat op zijn hoogst te zetten of iets dergelijks. Met een simpele theedoek en wat warm water kom je ook een heel eind. Hou een theedoek onder de warme kraan en leg de natte doek over het deeg. Pas overigens op met kachels en de verwarming; ze zijn te warm waardoor het deeg te snel rijst en al langzaam gaart voordat het voldoende gerezen is. 11. Vorm het deeg Na de eerste rijs is het tijd om het deeg zijn definitieve vorm te geven. Als je kleine broodjes wilt bakken, zul je het deeg moeten opdelen in kleinere, gelijke stukken. Om een traditioneel langwerpig volkorenbrood oftewel pannebrood te bakken, zoals beschreven in dit Hoedoe- recept, heb je een broodbakvorm nodig van twaalf bij negentien centimeter. Broodbakvormen zijn onder andere te koop bij kookwinkels. Bestrijk de vorm met olie en bestuif hem met bloem. Ook het werkblad bestuif je licht met bloem, voordat je het deeg erop legt. Snijd het deeg in twee gelijke stukken en maak ze rond. Leg de stukken vervolgens naast elkaar in de vorm. Geen broodbakvorm in huis? Je kunt van het deeg ook een grote ronde bal kneden. Dit doe je door het deeg met de gladde kant naar beneden te leggen. Trek met je rechterhand de rand van het deeg naar het midden. Houd ondertussen met je linkerduim het deeg op zijn plaats. De linkshandigen onder ons werken precies andersom. Draai het deeg een

7 beetje en begin opnieuw met het trekken van de rand naar het midden. Herhaal het trekken, vasthouden en draaien zo n zes tot acht keer of tot je het hele deeg hebt afgewerkt. Het resultaat is een ruwe bal. Draai de bal ondersteboven en haal hem al draaiend door de bloem waarmee je het werkblad licht hebt bestoven. 12. Laat het deeg nogmaals rijzen Als je het deeg in de juiste vorm hebt gekneed, moet het voor de tweede keer rijzen. Leg ook dit keer een warme vochtige doek over het deeg heen. Dit komt het rijzen ten goede. Nauwkeurige rijstijden zijn helaas niet te geven omdat verschillende factoren (de temperatuur, de hoeveelheid gist en dergelijke) er invloed op hebben. De grondregel luidt dat het deeg minstens anderhalf, maar niet meer dan twee keer zijn oorspronkelijke volume moet krijgen. Bij het volkorenbrood volgens dit Hoedoe- recept zal dat waarschijnlijk na één tot anderhalf uur het geval zijn. Als je het deeg in een kom wilt laten rijzen, zorg er dan voor dat je een kom neemt die twee keer zo groot is als het ongerezen brood. 13. Warm de oven voor Het beste brood bak je in een oven die goed warm is. Zet daarom de oven aan op 220 graden Celsius als het deeg aan zijn tweede rijssessie begint. Op die manier is de oven goed op temperatuur als het deeg klaar is om gebakken te worden. Bovendien warmt de keuken ook lekker op, wat het rijzen van het deeg ook ten goede komt. 14. Bak het brood gaar Als het deeg voldoende is gerezen, is het zaak het zo snel mogelijk in de warme oven te zetten. Je kunt het deeg het beste voor het bakken even aan de bovenkant insnijden. Hierdoor voorkom je namelijk dat het brood aan de onderkant scheurt. Leg het brood voorzichtig, met de naad omlaag, op een met meel bestoven bakplaat. Met een scherp mes maak je vervolgens aan de bovenkant inkepingen van een halve centimeter diep. Om een knapperig korst te krijgen, kun je het deeg - vlak voordat het de oven ingaat - besproeien met een beetje water. Hoe lang het duurt voordat het brood gaar is, hangt af van het soort brood dat je bak. Neem de opgegeven baktijd als richtlijn. Iedere oven is namelijk anders. Het kan zijn dat jouw brood er wat langer over doet om gaar te worden of juist wat korter. Of misschien moet je de temperatuur een paar graden verhogen of verlagen. Voor het volkorenbrood uit dit Hoedoe- recept geldt: zet de broodbakvorm vijftien minuten in het midden van de oven op 220 graden Celsius. Verlaag de temperatuur tot 190 graden Celsius en laat de vorm nog dertig minuten staan of tot het brood gaar is.

8 Controleren of een brood gaar is, doe je met een theedoek. Neem het brood met een doek van de bakplaat en draai de onderkant naar je toe. Tik vervolgens met je andere hand op de onderkant. Als het brood hol klinkt, is het gaar. Verder moet het brood licht aanvoelen en mooi bruin van kleur zijn. Een brood dat gebakken is in een bakvorm, heeft zich als het gaar is - een beetje van de vorm losgemaakt. Eenmaal uit de oven, kun je het brood rustig op een rooster laten afkoelen. Als je het wilt bewaren, kun het brood het beste verpakken in vetvrij papier. Maar meestal komt er van inpakken niks terecht, want vers gebakken brood: wie kan dat nou weerstaan?! Do's Gebruik verse gist; dat geeft een beter resultaat (luchtiger deeg). Gebruik fijn zeezout; bevat meer mineralen (jodium, calcium en magnesium) dan gewoon keukenzout. Volg de recepten nauwkeurig en weeg alles - ook vloeistoffen; bij het maken van een goed deeg zijn de juiste verhoudingen van groot belang. Probeer verschillende broodrecepten; zo ontdek je welke kneedtechniek jij het fijnst en het lekkerst vindt. Laat deeg rijzen onder een vochtige warme theedoek; dit komt het rijzen ten goede. Controleer tijdens het rijzen of de theedoek nog warm en vochtig genoeg is. Gebruik een broodbakblik dat aan de buitenkant donker van kleur is; een donkere kleur geleidt de warmte beter. Snij het deeg, voor het bakken, aan de bovenkant in; zo voorkom je dat het aan de onderkant scheurt. Don'ts Zout direct met de gist mengen; de rijzende werking van gist wordt dan afgebroken. Meng daarom het zout eerst met het meel of de bloem. Bestuif je handen niet met bloem tijdens het kneden; ongemerkt voeg je heel wat grammen bloem toe waardoor het deeg een stijve structuur krijgt. Deeg laten rijzen naast de kachel of verwarming; het is daar te warm waardoor het deeg te snel rijst en al langzaam gaart voordat het voldoende gerezen is.

9 Deeg laten rijzen in een kom die even groot is als het ongerezen brood; dan heeft het deeg geen ruimte om te rijzen. Gebruik daarom een kom die twee keer zo groot is als het ongerezen brood. Bron De boeken Deeg, Richard Bertinet, Fontaine Uitgevers; Volkorenbrood.nl, Fred Tiggelman, Uitgeverij de Kookboekhandel Amsterdam en Handboek voor de thuiskok, Jill Norman, Fontaine Uitgevers. Meer uitleg De bakkers van Hartog s Volkoren Bakkerij en Maalderij in Amsterdam bakken niet alleen graag lekker brood voor je, maar zijn gelukkig ook bereid om hun kennis met je te delen. Op volkorenbrood.nl vind je verschillende filmpjes waarin de bakkers onder andere laten zien hoe je deeg kunt kneden. In het bijhorende broodkookboek, wat een aanrader is, vind je verschillende broodrecepten en veel handige tips. Met een plakje kaas of een dot jam is natuurlijk niks mis, maar er zijn ook genoeg andere lekkere ingrediënten die je op of bij je zelfgebakken brood kunt eten. Het Voorlichtingsbureau Brood heeft op haar site verschillende originele broodrecepten staan. Plus een heleboel nuttige informatie over broodsoorten en de voedingswaarde van brood. Een verloving en trouwerij worden gevierd met brood, maar ook bij een sterfgeval komt er brood op tafel. Bij het Nederlands Bakkerijmuseum nemen ze je mee langs alle hoogte- en dieptepunten in een mensenleven waarin brood- en bankettradities een rol speelden en spelen. Ook kun je er leren om oerbrood te bakken. Ook bij Videojug houden ze van een zelfgebakken broodje. In vier minuten en veertig seconden doen ze voor hoe zij een volkorenbrood bakken. deze informatie komt van de website: hoedoe.nl/eten- drinken/brood/hoe- bak- ik- een- brood

Witte chocolade met frambozencake

Witte chocolade met frambozencake Koulourakia Aanstaande zondag is het Pasen en dan moet er natuurlijk iets lekkers gebakken worden. Ik maak elk jaar Paaskoekjes. Die maak ik altijd van hetzelfde deeg als de kerstkransjes alleen maak ik

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood

Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood In Glutenvrij (31 e jaargang nummer 1, maart 2004) beschrijft Charlotte Leenaers de resultaten van een glutenvrije proeverij. Een smaakpanel heeft over

Nadere informatie

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine PRI A Voor traditionele oven en broodbakmachine Een prima brood met de Prima bloem en meelsoorten! De ambachtelijke Prima bloem en meelsoorten worden ontwikkeld met de grootste zorg en aandacht voor gezonde

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST 5 bakken. Naast recepturen heb ik vooral geprobeerd om je iets mee te geven over de techniek die eigenlijk nog belangrijker is om een brood te bakken waar je trots op kunt zijn. Ook heb ik geprobeerd om

Nadere informatie

SPELT RECEPTEN

SPELT RECEPTEN RECEPTEN BROOD Los de helft van het gist, samen met de suiker, op in een derde van het lauwe water. Goed roeren totdat alles opgelost is, en laat het dan even 10 minuten staan. Je zult zien dat de gist

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

Vers. uit eigen. bakkerij

Vers. uit eigen. bakkerij Vers uit eigen bakkerij Deka Proef t Verschil De eigen bakkers van Deka zijn er s ochtends al vroeg bij. Voor dag en dauw bakken zij het lekkerste brood, dat daarna regelrecht naar uw eigen winkel gaat.

Nadere informatie

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop

BAKWORKSHOP. Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. Bakworkshop BAKWORKSHOP Lekker brood smaakt naar vroeger, niet naar gisteren. SOORTEN BLOEM EN MEEL Bloem Met bloem wordt wit meel aangeduid. Bij bloem worden de zemel en de kiem van de graankorrel voor het malen

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

zonnebloempittenbrood > 1 brood

zonnebloempittenbrood > 1 brood volkorenbrood.nl zonnebloempittenbrood > 1 brood ingrediënten werkwijze deeg 400 gram volkorenmeel 80 gram zonnebloempitten 10 gram pijnboompitten 20 gram sesamzaad 10 gram zout 2,2 dl koud water 30 gram

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Pizza Margherita uit een echte steenoven

Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Het volledige recept voor deeg, sauce en topping Misschien wel de bekendste pizza ter wereld. Deze pizza werd al in 1889

Nadere informatie

Haver Speltmeel Mix Recepten

Haver Speltmeel Mix Recepten Haver Speltmeel Mix Recepten DON'T FORGET De basis voor deze recepten is Haver Speltmeel. Dit is een mix van havermeel (25%) en volkoren Kollenbergerspeltmeel (75%). Door de gluten in het volkoren speltmeel

Nadere informatie

Recept Farine fleur Inhoud

Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur... 1 Informatie voor de klant... 2 Authentiek Stokbrood... 3 Authentiek Vloerbrood... 4 Authentieke Bol met Roggebloem... 5 Frans Stokbrood... 6 Frans stokbrood

Nadere informatie

6 gratis Pompoen recepten.

6 gratis Pompoen recepten. s i t a Gr 6 gratis Pompoen recepten www.pompoensoep.info P O M P O E N P U R E E M A K E N POMPOEN PUREE Pompoenpuree kun je in Amerikaa kant en klaar in blikjes kopen, in Nederland is het ook wel te

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze

Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze Machines in de bakkerij Bakkerijoven Vraag informatie op over een bakkerijoven. Beantwoord deze vragen. Welke temperaturen zijn er mogelijk? Hoeveel broden passen er in? Hoe lang moet hij opwarmen? Werkt

Nadere informatie

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN

JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN JESSE VAN DER VELDE SINT RECEPTEN 14 HEERLIJKE, GEZONDE RECEPTEN Inleiding Sintrecepten Bedankt voor de aankoop van dit e-book, waarin je 10 overheerlijke Sintrecepten vindt - plus 4 bonusrecepten! Dit

Nadere informatie

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS

Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD TORTILLA CHIPS Hartige tussendoortjes TOMATENBROOD Neem 4 sneden bruin brood, het liefst een rustiek soort brood en zelf dik gesneden. Rooster de sneden brood in broodrooster of oven. Snij 2 teentjes knoflook doormidden

Nadere informatie

Kopieerblad 1 - Flessen vullen

Kopieerblad 1 - Flessen vullen Kopieerblad 1 - Flessen vullen Kopieerblad 2 - Bekers Kopieerblad 3 - Een frisse duik Kopieerblad 4 - Drijven en zinken Kopieerblad 5 - Het strand : * S : > Kopieerblad 7 - Sam en Moppie Kopieerblad 7a

Nadere informatie

Bakrecepten. voor de feestdagen

Bakrecepten. voor de feestdagen Bakrecepten voor de feestdagen Speculaas 100 g boekweitmeel* 100 g rijstmeel** 100 g harde boter 125 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei (50 g) 1 theelepel glutenvrije bakpoeder 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden

Nadere informatie

Zoet zonder zuivel. E. Schot

Zoet zonder zuivel. E. Schot Zoet zonder zuivel Zoet zonder zuivel E. Schot Realisatie, recepten en foodstyling: E. Schot Coverontwerp en fotografie: E. Schot ISBN: 9789402164190 E. Schot lekkerzonderkoemelk@outlook.com Alle rechten

Nadere informatie

Focaccia met groente

Focaccia met groente Focaccia met groente Voor 4 focaccia s heb je nodig: 450 gram bloem 250 ml water 75 ml extra vergine olijfolie 15 gram verse gist 10 gram grof zeezout 50 ml water een paar handjes vol gegrilde groente

Nadere informatie

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel.

Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Dit is het Receptenboek van Luc van Kessel. Er staan recepten in die ik lekker vind, kijk maar eens! Deze recepten kunnen jullie zelf bakken/maken. Als je deze recepten wil maken duurt het minimaal 10

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

Liefde en tijd Het perfecte meel De smaak van echt ambachtelijk brood Harde en zachte tarwebloem

Liefde en tijd Het perfecte meel De smaak van echt ambachtelijk brood Harde en zachte tarwebloem Inleiding Liefde en tijd Meel, water, zout en gist of desem. Dat is alles. Goed brood heeft niet meer nodig dan vier alledaagse ingrediënten. Juist daarin schuilt de schoonheid van zelf brood bakken. Én

Nadere informatie

ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk BROOD NOTENBROOD Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur Dit is gewoon een goed recept. Zijn er noten die je niet lekker

Nadere informatie

ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk ECHT ETEN 2 Als Jon in Frankrijk BROOD NOTENBROOD SPELTBROOD Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur Basisrecept, voor 3 broden Bereidingstijd: 1,5 uur

Nadere informatie

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN PIZZA S BAKKEN INLEIDING De Italiaanse keuken spreekt tot de verbeelding. Waar in de wereld je ook komt, overal vind je wel een Italiaans restaurant of pizzeria.

Nadere informatie

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken.

Helaas hebben we deze keer de recpeten niet kunnen opschrijven, en daarom bij deze enkele recepten van vorige kookcursussen en kookboeken. 2010-4juni 19.30 Turkse Kookworkshop in de Tuinen van Stinz geheel Vegetarisch we hebben gemaakt: Linzensoep Dolma: druivenbladeren en gedroogde paprika's gevuld met rijst en kruiden Sigare Börek: tot

Nadere informatie

Wat erin zit, staat erop! Etiketten

Wat erin zit, staat erop! Etiketten Wat erin zit, staat erop! Etiketten Zoek uit welke informatie er zoal op etiketten staat door tien verschillende verpakkingen te bestuderen. Maak een indeling van de categorieën informatie. Probeer er

Nadere informatie

Z U U R D E S E M C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D Zuurdesem indd :37

Z U U R D E S E M C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D Zuurdesem indd :37 ZUURDESEM C A S P E R A N D R É L U G G & M A R T I N I V A R H V E E M F J E L D B L A D Z I J D E 10 19 20 37 38 79 Voorwoord door Eke Mariën... 11 Tips van de bakker... 12 H O O F D S T U K BLOEM, W

Nadere informatie

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig

Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig Recepturen zijn opgesteld door: Ragnhild Visser-Vijfvinkel Eigenaresse VoedingVeilig www.voedingveilig.nl Zandkoekjes met kaneel 500 gram bloem 250 gram roomboter (op kamertemperatuur) 200 gram suiker

Nadere informatie

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel... 1 Informatie voor de Klanten... 2 Speltvolkoren... 4 Speltvolkoren met Zonnepitten... 5 Speltvolkoren met Lijnzaad... 6 Speltvolkoren met Elfzaden...

Nadere informatie

Tijd. Neem de ONZE OUDE HOLLANDER IS GEWOONWEG EEN PRONKSTUK!

Tijd. Neem de ONZE OUDE HOLLANDER IS GEWOONWEG EEN PRONKSTUK! Meesterstuk Een Neem de Tijd ONZE OUDE HOLLANDER IS GEWOONWEG EEN PRONKSTUK! Het is een oer-hollands kaasje dat maar liefst een jaar lang op smaak komt, rustend op de houten planken in ons pakhuis. Hij

Nadere informatie

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing

Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Warm notenontbijt Met Griekse yoghurt en honing Spoel de Quinoa voor dat je hem gebruikt eerst goed af, dit ivm met het waslaagje.doe het water en de Quinoa in een middel grote pan en breng aan de kook.

Nadere informatie

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken

Symfonie van Domy. 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Symfonie van Domy 4 seizoenen in de keuken Dominique Lucquedey Schrijver:Dominique Lucquedey Coverontwerp: Recepten van Domy ISBN: 9789402141313 www.receptenvandomy.nl

Nadere informatie

Creatieve Workshop rond feestdagen

Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen Creatieve Workshop rond feestdagen... 1 Eiwitarme marsepein verwerken tot leuke figuurtjes... 2 Recept marsepein... 2 Kleuren van marsepein... 3 Recept suikerlijm...

Nadere informatie

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van...

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van... Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek van... Quiche Quiz over de voedingsdriehoek Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel: 09/357.60.86 www.mamagreet.be www.greetlybaert.be

Nadere informatie

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal

Wandelsnacktips. Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is. Marjoleine van der Waal. gewichtsconsulente. Marjoleine van der Waal Wandelsnacktips Omdat wandelen niet alleen leuk, maar ook lekker is Marjoleine van der Waal gewichtsconsulente Marjoleine van der Waal Speciaal voor nieuwe wandeltiplezers Houd je net als ik van wandelen

Nadere informatie

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze Bacteriën als hulpje Yoghurt maken Je gaat in deze opdracht zelf yoghurt maken. Benodigdheden schone pan thermometer warmwaterbad eetlepel yoghurt 0,5l. melk klein flesje van 0,5l. aluminium en elastiekjes

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

Workshop Suikervrij bakken

Workshop Suikervrij bakken Workshop Suikervrij bakken Receptenboekje van:. www.kalasa.nl Suikervrij bakken. Te veel suiker eten is niet gezond, daarom willen steeds meer mensen suikervrij eten. Maar iedereen houdt wel van snoepen

Nadere informatie

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel

Australian Chocolate Mask. Enjoy! Ingredients: 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel Australian Chocolate Mask 2 eetlepels Australian cacaopoeder 2 eetlepels yoghurt 2 eetlepels honing Suiker, optioneel 1. meng de cacaopoeder met de yoghurt en de honing door elkaar 2. Voeg eventueel wat

Nadere informatie

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018

JIJ BENT JIJ. Met alle schoonheidsidealen. WELKOM Killerbody Agenda 2018 WELKOM Killerbody Agenda 2018 JIJ BENT JIJ Met alle schoonheidsidealen om ons heen lijkt het wel of er steeds meer mensen ontevreden over zichzelf zijn. Ook jij vindt misschien wel dat je te dik, te klein,

Nadere informatie

Herbalife Paasbrunch

Herbalife Paasbrunch Herbalife Paasbrunch De lente is aangebroken en op 5 & 6 april is het Pasen! Voor veel mensen een gezellig feest waarbij een lekkere brunch op tafel wordt gezet. Heerlijk natuurlijk! Maar hoe past dit

Nadere informatie

Adventskrans. Ingrediënten:

Adventskrans. Ingrediënten: Adventskrans De Adventsperiode is de aanloopperiode voor kerst. Advent komt van het Latijnse woord Adventus dat komst betekent, men verwacht immers de komst van het kerstkindje. In de Adventsperiode zitten

Nadere informatie

Opstel Nederlands Brood

Opstel Nederlands Brood Opstel Nederlands Brood Opstel door een scholier 2165 woorden 18 april 2005 5,9 52 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Inleiding Ik houd mijn werkstuk over brood. In mijn werkstuk zal je heel veel informatie

Nadere informatie

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise ***

8 personen. Het menu. Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** 8 personen Het menu Op de huid gebakken zeebaars met gemarineerde rodekool, knapperige walnoten en notenmayonaise *** Gebakken hertenbiefstuk gemarineerd in kaneel en mosterd met peer in honing, gebakken

Nadere informatie

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes

Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes 1 Kippenbouten met limoen en gebakken krieltjes Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd (min): 15 Bereidingstijd (min): 55 4 kippenbouten 4.5 eetlepels Vloeibare boter 750 g voorgekookte krielaardappeltjes

Nadere informatie

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag Opdracht 1 Zet de verschillende soorten molens in de juiste volgorde van oud naar jong op de tijdlijn in de rode kadertjes. Ken jij ook nog de juiste benamingen? Vul de letters van de foto in bij de juiste

Nadere informatie

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout

Spaghetti. Ingredienten (voor 15 personen) 900 gram bloem 9 eieren 90 ml olijfolie Een snufje zout Mexicaanse wraps Ingredienten (Voor 15 personen): 15 kleine wraps 1 grote ui 500 gram gehakt 3 paprika s (van verschillende kleuren) 2 potten wrap sauce (mild) 1 * Blikje mais van 300 gram 2 potjes soure

Nadere informatie

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room.

Doe mosterd, frambozenazijn, olijfolie en walnotenolie bij de kaas en meng met een garde. Breng op smaak met peper, zout en een eetlepel zure room. Witloofsalade met blauwe kaas. Ingrediënten 4 pers. De dressing 200 g blauwe kaas 1 dl kokend water 2 koffielepels mosterd 2 eetlepels frambozenazijn 5 eetlepels olijfolie 2 eetlepels walnotenolie 1 eetlepel

Nadere informatie

DAT MAKEN WE NATUURLIJK LEKKER ZELF!

DAT MAKEN WE NATUURLIJK LEKKER ZELF! DAT MAKEN WE NATUURLIJK LEKKER ZELF! 1e druk : Juli 2013 2013 Monique van der Vloed Alle rechten voorbehouden Auteur: Monique van der Vloed Uitgever: pumbo.nl Pagina aantal: 360 Bewerking: Arja de Vries/Monique

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 8. Naam: Duurzame broodjes bakken. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 8. Naam: Duurzame broodjes bakken. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 8 Duurzame broodjes bakken Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 De geschiedenis van brood Granenpapje Het eerste brood werd ontdekt

Nadere informatie

Zespuntige broodster. Ingrediënten:

Zespuntige broodster. Ingrediënten: Zespuntige broodster In het boek Bread van Jeffrey Hamelman kwam ik een vlechtschema tegen van een prachtige zespuntige broodster. Wat leek me dat mooi om met kerst te kunnen serveren! Ik zocht mijn eigen

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

Gerechten Koken met Kids 2014

Gerechten Koken met Kids 2014 Gerechten Koken met Kids 2014 Mini pizzaatjes Ingrediënten voor 9 pizza slices Pizzadeeg (kant en klaar) Pizza/Pastasaus 1 zakje Kaas/Parmezaanse kaas 1 pakje Ham 1 pakje Salami 1 blikje Ananas 1 Paprika

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

Galactosemie - recepten

Galactosemie - recepten Galactosemie - recepten Ideeën en tips voor tussendoortjes en desserts 1 INHOUDSTAFEL 1. Zandkoekjes... 3 2. Pannenkoeken... 4 3. Griesmeelpudding... 5 4. Kruidenkoekjes... 6 5. Cake... 7 6. Droge wafeltjes...

Nadere informatie

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be Derde Leerjaar Een koude of een warme bakker? Doelen verwoorden waarvoor verschillende graansoorten gebruikt worden; de delen van de (graan)plant benoemen; het proces beschrijven van zaaien naar graan

Nadere informatie

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu

Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu DESSERTEN VAN HET ZESDE LEERJAAR schooljaar 2011-2012 Cupcakes chocolade Hippe cupcakes met vanille Oliebollen Pannenkoeken Sekerpare Tiramisu CUPCAKES CHOCOLADE Ingrediënten: 50g pure chocolade 125g zachte

Nadere informatie

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5

Klop de boter samen met de suiker wit en luchtig. Dit duurt ongeveer 5 Oreo Tulband Laatst zag ik een foto voorbij komen van een Oreo cake en die zag zo lekker uit dat ik gelijk besloot om er ook één te maken. Door de witte chocolade die er op zit smaakt hij naar de Oreo

Nadere informatie

Myline recepten week 1

Myline recepten week 1 Myline recepten week 1 Gevulde Rode Paprika Hoeveelheid: 4 Paprika s Voorbereidingstijd: 5m Kooktijd: 20m Klaar In: 25m Dit recept in niet alleen lekker, het is ook mooi en makkelijk. 4 Paprika's 500 gram

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL. Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie!

EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL. Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie! EEN UITGAVE VAN HEALTHFOODS NL Verrassende Kokosolie Recepten Geef Jezelf Een Boost Met De Natuurlijke Power Van Kokosolie! 2010-2011 1 BELANGRIJK! Je bent vrij dit document door te sturen naar wie je

Nadere informatie

harten simpel bakrecept

harten simpel bakrecept Valentijns Appel kersen harten simpel bakrecept Een simpel bakrecept, maar ook lekker en deze Valentijns appel kersen harten zijn met liefde gemaakt. Een bakgerecht wat eigenlijk iedereen wel kan maken

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

BASISRECEPTEN KOOLHYDRAATARM AFVALLEN

BASISRECEPTEN KOOLHYDRAATARM AFVALLEN BASISRECEPTEN KOOLHYDRAATARM AFVALLEN BASISRECEPT LIJNZAADBROOD Lijnzaadbrood basisrecept 250 g gemalen lijnzaad 3 tl bakpoeder 1 tl zout 5 eieren 120 ml water 80 ml olijfolie Verwarm de oven voor op 180C.

Nadere informatie

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers

GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN. Eetclean.nl Emmy Schoenmakers GRATIS MINI EBOOK MET 5 CLEAN RECEPTEN Eetclean.nl Emmy Schoenmakers Het eetclean kookboek Clean eten is: Het eten van voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt Het vermijden van sterk bewerkte voeding

Nadere informatie

Boursin-hapje met zalm

Boursin-hapje met zalm Boursin-hapje met zalm Ingrediënten (10 stuks): 2 plakjes gerookte zalm Verse Dille ¼ doosjes Boursin (kruidenkaas) plasticfolie : 1. Beleg de plakjes gerookte zalm heel dik met Boursin en verse dille.

Nadere informatie

Recepten met Oranjebloesemwater

Recepten met Oranjebloesemwater Recepten met Oranjebloesemwater Aardbeien- Sinaasappelschuimtaart 50 gram pistachenoten 4 eieren 150 gram zachte boter + boter om in te vetten 250 gram witte basterdsuiker 2 theelepels oranjebloesemwater

Nadere informatie

Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum

Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum Gustatio: eieren gevuld met ansjovis en tonijn olijven brood mulsum Mensa prima: gehaktballetjes met pijnboompitten in een saus van rode wijn en druivensap krokant gebakken wortelschijfjes patina van ei

Nadere informatie

Recepten hondenkoekjes en taarten

Recepten hondenkoekjes en taarten Recepten hondenkoekjes en taarten Bron: www.oldenglishsheepdogs.nl/ Recepten voor gezonde en (h)eerlijke hondenkoekjes en taarten. Een leuke bezigheid is om zelf de snacks en snabbels voor uw hond te maken.

Nadere informatie

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood!

Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Weggooien? Niet doen! Er kan nog zoveel lekkers met oud brood! Mmm lekker oud brood! Brood weggooien is zonde. Het is jammer voor je portemonnee en nog slechter voor het milieu. Al het werk van de natuur,

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Aperitief voor 16 personen. Kaaskroketje Old Amsterdam (voor 10 personen)

Aperitief voor 16 personen. Kaaskroketje Old Amsterdam (voor 10 personen) Aperitief voor 16 personen Kaaskroketje Old Amsterdam (voor 10 personen) Voor 16 personen maken we 8 balletjes, die we voor de presentatie doormidden snijden. Om het menu niet te zwaar te maken werken

Nadere informatie

Het broodboekje. Alles over ons assortiment en meer

Het broodboekje. Alles over ons assortiment en meer Het broodboekje Alles over ons assortiment en meer Al onze broodproducten in één boekje Op bestelling Ook al is er iets gewijzigd in ons broodassortiment, je hoeft jouw favoriete brood niet te missen.

Nadere informatie

Bosbessen Pruimentaart

Bosbessen Pruimentaart Bosbessen Pruimentaart Deeg: 150 gr bloem 1 ½ tl bakpoeder 1 tl zout 50 gr boter 50 gr bruine suiker 75 gr boter Vulling: 200 gr suiker 1 ei 1 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker 175 ml melk 4

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks)

Recept van de maand mei Medaillekoekjes (12 stuks) Horst, 02-05-2015 Beste ouders en gastouders, Stopt u in 2015 met werken of wordt u werkloos? Dan hebt u nog 6 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dit was voorheen 3 maanden. Gaat u binnen deze 6 maanden

Nadere informatie

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding:

Turbo karamels Turbo karamels voor paarden Ingrediënten: Bereiding: Turbo karamels Turbo karamels voor paarden 250 g suiker 50g MediBronchiaal 10-15 druppels TurboBronchiaal als nodig Fit BARF fruit Karameliseer de suiker in een steelpan. Ondertussen, de cdvet TurboBronchiaal

Nadere informatie

Lekker eten met weinig koolhydraten

Lekker eten met weinig koolhydraten Lekker eten met weinig koolhydraten Groentenrolletjes Geroosterde 1 courgette 1 rode paprika 2 eetlepels olijfolie enkele takjes peterselie 100 gram roomkaas 2 teentjes knoflook 8 sneetjes Atkins koolhydraat

Nadere informatie

Amandeltaart met fruit

Amandeltaart met fruit Amandeltaart met fruit Een paar weken geleden was ik met mijn zus een dagje in Rotterdam en toen gingen we lunchen bij Jamie s Italian. We hebben superlekker gegeten en het toetje was zo lekker dat ik

Nadere informatie

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus)

Tapas. Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Tapas Croquetas met Serannoham Albondigas con salsa de tomate(gehaktballetjes met tomatensaus) Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem Tel.: 09 357 60 86 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

DIT IS GEEN KOOKBOEK. Patrick Keizer Ketchupmaker en hobbykok

DIT IS GEEN KOOKBOEK. Patrick Keizer Ketchupmaker en hobbykok DIT IS GEEN KOOKBOEK Maar wel een boekje met negen gerechtjes waar je blij van wordt, inclusief een recept om zelf brood met ketchup te bakken. met deze gerechten laat ik je zien dat je meer kunt met ketchup

Nadere informatie

Share your Moments. Cocoa powder recipes

Share your Moments. Cocoa powder recipes Share your Moments. Cocoa powder recipes receptenboek Met lekkere en onderscheidende recepten gemaakt met Organic Cocoa Powder van Australian. inhoud Chocolate Mask pag 3 Brownies pag 4 Chocolate Pie with

Nadere informatie

Ravioli met rode pesto

Ravioli met rode pesto Ravioli met rode pesto Dit heb je nodig voor de pesto: 150 gram half-gedroogde tomaten 2 rode paprika s 1 lente-uitje 2 teentje look 50 gram pijnboompitten peper en zout pimentpoeder edelgistvlokken bladpeterselie

Nadere informatie

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle

Wereldoriëntatie - Natuur Wereldoriëntatie - Techniek Geschatte lesduur Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt dat niet alle Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 & 1.2 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Hoofdstuk 1.2. Nuttige microben benadrukt

Nadere informatie

Kerst Kerstkoekjeskrans

Kerst Kerstkoekjeskrans Kerst Kerstkoekjeskrans Jippie! Het is bijna kerst! De winkels liggen heerlijk vol met allemaal kerstige dingen, waaronder allemaal leuke kookbladen die zich deze maand richten op kerst. Een van deze bladen

Nadere informatie

V O O R W O O R D K R A B K L A U W E N A A N Z E E T A R B O T S C H O L P I J L I N K T V I S M A K R E E L S C H E E R M E S S E N G E E P

V O O R W O O R D K R A B K L A U W E N A A N Z E E T A R B O T S C H O L P I J L I N K T V I S M A K R E E L S C H E E R M E S S E N G E E P V O O R W O O R D 8 K R A B K L A U W E N 145 A A N Z E E 11 T A R B O T 157 S C H O L 33 P I J L I N K T V I S 173 M A K R E E L 49 S C H E E R M E S S E N 189 G E E P 69 S N O E K B A A R S 207 L A N

Nadere informatie

RECEPTEN E-BOOK. Onze 5 best beoordeelde recepten

RECEPTEN E-BOOK. Onze 5 best beoordeelde recepten RECEPTEN E-BOOK Onze 5 best beoordeelde recepten Suus Berns miss_suus_ibdfit Power ontbijtshake ~ t i t~ Ingrediënten voor 1 persoon 200 ml amandelmelk 200 gram courgette (of een hele courgette van 300

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie