Wat erin zit, staat erop! Etiketten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat erin zit, staat erop! Etiketten"

Transcriptie

1 Wat erin zit, staat erop! Etiketten Zoek uit welke informatie er zoal op etiketten staat door tien verschillende verpakkingen te bestuderen. Maak een indeling van de categorieën informatie. Probeer er acht te vinden. Bewaar de verpakkingen voor latere vragen. Aan de verpakking kun je zien wat erin zit. Groepen informatie op het etiket Heb je in opdracht goed opgelet? Als je het goed hebt bekeken, dan heb je de volgende categorieën van informatie op etiketten kunnen vinden: informatie over producent en herkomst; het soort product; datum van minimale houdbaarheid; inhoud; ingrediëntenlijst; bewaarvoorschrift; gebruiksaanwijzing; voedingswaarde informatie. De laatste drie zijn niet verplicht. Sommige fabrikanten zetten deze dingen er wel op als extra service voor hun klanten.

2 Informatie op de verpakking Vergelijking Voor deze opdracht heb je je antwoord op opdracht nodig.vergelijk de categorieën die jij hebt gemaakt met de categorieën in de tekst en beantwoord de volgende vraag. Welke groepen had je over het hoofd gezien? Welke groepen had jij nog meer gevonden? Productinformatie op het etiket Je kunt met het blote oog geen verschil zien tussen halfvolle en volle melk. Het is onder andere daarom verplicht om op het etiket informatie te verstrekken over het soort product en de ingrediënten die er in zitten. Fantasienamen voor het product mogen wel gebruikt worden, maar op de verpakking moet dan ook staan om wat voor product het eigenlijk gaat. Op de verpakking staat hoeveel erin zit en tot wanneer de inhoud houdbaar is. Overschrijding van de houdbaarheidsdatum betekent niet dat je meteen ziek wordt als je de inhoud toch opeet. Mocht je echter toch ziek worden, dan kun je de fabrikant niet meer de schuld geven. Bij bederfelijke producten zoals vlees en zuivel is het verstandig om de houdbaarheidsdatum niet te overschrijden. Productinformatie Gebruik bij deze opdracht werkblad Ook heb je weer opdracht nodig. Benodigdheden de tien verpakkingen uit opdracht Werkwijze 1 Bestudeer tien verpakkingen. 2 Horizontaal staan in de tabel op werkblad met nummers de producten. Schrijf de producten op het werkblad.

3 3 Verticaal zet je de typen productinformatie die je op verpakkingen aan kunt treffen. 4 Zet een kruisje als je op een verpakking een bepaald type productinformatie hebt aangetroffen. Opdracht Waarom kun je beter geen producten meer eten als de houdbaarheidsdatum is overschreden? Bewaarvoorschrift Een product dat koel en donker bewaard moet worden, moet je niet op de vensterbank zetten. Er is dan een grote kans dat de inhoud lang voor de houdbaarheidsdatum bedorven is. Het optreden van voedselvergiftiging is in veel gevallen het gevolg van verkeerd bewaren van producten. Meestal is bewaren op een koele, donkere en droge plek in een goed afgesloten verpakking het beste. Staat er geen bewaarvoorschrift op het etiket, dan kun je het product over het algemeen zonder bezwaar op kamertemperatuur bewaren. Beantwoord de volgende vragen Waarvoor dient een bewaarvoorschrift? Wat zou er gebeuren als je je niet aan het bewaarvoorschrift houdt? Verborgen informatie Als je door een supermarkt loopt, dan zie je al heel vlug welke producten goedkoop en welke duur zijn. Dat komt door de verpakking. Kleine kinderen zijn heel gevoelig voor de verpakking. Die letten niet op teksten. We noemen het uiterlijk van een verpakking verborgen informatie omdat het niet ergens op een etiket staat, maar wel iets over de inhoud zegt. Deze verborgen informatie die je uit vorm, kleurgebruik, presentatie haalt is belangrijker dan veel mensen denken.

4 Beantwoord de volgende vragen Een fabrikant van hagelslag wil vooral een leuke verpakking voor kinderen. Wat raad jij hem aan? Een fabrikant van een nieuwe frisdrank wil graag jongeren aanspreken. Wat raad jij hem aan? Voedingswaardewijzer Op het pak van sommige producten staat op de verpakking informatie over de belangrijkste voedingsstoffen en de energie-inhoud. Dit noemen we voedingswaardewijzers. Om het vergelijken van producten eenvoudig te maken gaan deze voedingswaardewijzers altijd over 100 gram of ml van het product. De voedingswaarde van een product wordt bepaald door de soort en de hoeveelheden voedingsstoffen die er in zitten. Een voedingswaardewijzer Korte uitleg over de onderdelen van de voedingswaardewijze. Kilojoules of kilocalorieën is een maat voor de hoeveelheid energie die het product bevat. Hoe groter dit getal hoe vlugger je er van aankomt. Vet zegt iets over de hoeveelheid vet die er in zit. Soms staat er ook bij of het om verzadigde of onverzadigde vetten gaat. Hoe meer onverzadigde vetten hoe beter het voor je lijf is. Eiwit is een bouwstof voor je lichaam. Iedereen heeft het nodig. Als je nog in de groei bent heb je meer nodig. Koolhydraten leveren je energie net als vetten. Van suiker moet je niet te veel binnen krijgen. Met natrium wordt meestal keukenzout bedoeld. Je hebt het elke dag in je voedsel nodig, maar met mate. Vitaminen en mineralen worden op een aantal verpakkingen aangegeven met vijf bolletjes. Hoe meer bolletjes zwart zijn, hoe rijker het product is aan die voedingsstof. Vitamine en mineralen op een voedingwaardewijzewaarde Wettelijke spelregels Voor de informatie op een etiket gelden allerlei wettelijk regels. Een fabrikant kan aansprakelijk worden gesteld als het product niet voldoet aan de informatie op het etiket of als je er ziek van wordt. Bewaren Zoek uit hoe je de volgende producten het beste kunt bewaren. Noem de temperatuur en vochtigheid waarbij het bewaard moet worden en of het in het donker moet blijven. brood champignons eieren gepasteuriseerde melk tomaat banaan

5 koekjes (vul verder aan met drie zelfbedachte producten) Tip: Kijk eens in de supermarkt. Daar bewaren ze alles op de juiste manier. De energie in een pinda Je gaat onderzoeken hoeveel energie een pinda kan leveren. Om één gram water één graad Celsius te verwarmen, is een hoeveelheid energie nodig van 4,2 joule. Benodigdheden brander pinda of andere noot prepareernaald knijper of klem reageerbuis thermometer 10ml water Werkwijze 1 Doe de brander aan. 2 Prik de (halve) pinda aan een prepareernaald. 3 Doe 10ml water in de reageerbuis. 4 Doe een thermometer in de reageerbuis. 5 Meet de temperatuur van het water en noteer deze. 6 Klem de reageerbuis vast. 7 Houd de pinda in de vlam van de brander tot de pinda vlam vat. 8 Houd de pinda onmiddellijk daarna onder de reageerbuis. 9 Zorg er voor dat de pinda volledig onder de buis opbrandt. 10 Meet de temperatuur van het water op het moment dat de vlam uitgaat. Opdracht Hoeveel graden Celsius is de temperatuur van het water gestegen? Hoeveel Joule is dat? Neem de volgende zin in je schrift over en vul aan. Temperatuurverschil x 4,2 Joule x 10 =... Joule. 10 is het gewicht van het water in grammen. Hoeveel Joule bevatte jouw pinda dus? Etiketten te kust en te keur Beoordeel van vier of vijf verschillende merken van eenzelfde soort voedingsmiddel de informatie op de verpakking. Geef aan: of de verplichte informatie aanwezig is; welke verplichte informatie je mist; welke informatie aanwezig is die niet verplicht is; welke informatie je mist die niet verplicht is; welke vraagtekens er voor jou nog blijven; welke van de genoemde ingrediënten jijzelf liever niet binnenkrijgt. Bepaal het beste merk wat de informatie betreft van je onderzoek. Schrijf op waarom je dit het beste vindt. De docent bekijkt jouw werk. De informatie op de etiketten moet je goed hebben begrepen. Je keuze voor het beste merk moet met goede argumenten uit je onderzoek zijn bepaald.

6 Een eigen product vervaardigen Je kunt uitleggen waarom je geen etiket nodig hebt als je een product zelf hebt gemaakt. Probeer maar eens te begrijpen wat allemaal op een etiket staat. Als je zelf een product maakt, dan bepaal je zelf welke grondstoffen en welke hulpstoffen je gebruikt. Je gaat appelmoes maken. Je kiest zelf welk soort appels je gebruikt. En je bepaalt zelf hoeveel suiker je toevoegt. Benodigdheden: 1 kg appels. Kies zelf welke soort. suiker een glazen pot met schroefdeksel een passe-vite of roerzeef een kookketel een houten lepel Werkwijze: 1 Weeg de appels en was ze onder de kraan. 2 Snij de appels in kleine stukken. Verwijder de slechte plekken. Je hoeft de appels niet te schillen of het klokhuis te verwijderen. 3 Doe de stukken appel in de kookketel. Voeg 200 ml water toe. 4 Kook de appels gaar. Roer onder het koken af en toe met een houten lepel. Laat de deksel zoveel mogelijk op de pan. De appels zijn gaar als ze zacht zijn. 5 Haal de appels door een passe-vite. 6 Voeg 100 gram suiker toe. Goed mengen. 7 Doe de moes in een met soda schoongemaakte en nagespoelde glazen pot. 8 Zet de pot helemaal onder water in een ketel. Verwarm de pot 10 minuten op 75 C. 9 Koel de pot af. Droog hem af en plak er een zelfgemaakt etiket op. Je weet nu precies wat er in je pot zit. Je weet ook hoe je het product gemaakt hebt. Je weet dat de moes minstens een paar maanden goed blijft, want je hebt hem verwarmd. Je hebt dus eigenlijk geen etiket meer nodig. Collage van etiketten Je kunt uitleggen wat het nut is van etiketten.

7 Een etiket In een winkel staan allerlei producten. Sommige herken je direct. Andere niet. Er zijn producten die je niet kent, maar die wel je aandacht trekken. Deze producten zijn zo verpakt dat ze opvallen. Meestal gebeurt dat door mooie opvallende etiketten. a Hoe komt het dat je sommige producten in een winkel direct herkent? b Er staan veel producten in de winkel die jouw aandacht niet trekken. Hoe zou dat komen? c Als onbekende producten in een winkel je opvallen, hoe kom je er dan achter wat het voor producten zijn? 1 Verzamel etiketten van een aantal producten. Probeer de etiketten zo min mogelijk te beschadigen. Je kunt ze bijvoorbeeld losweken boven de warme stoom van een fluitketel. Kijk wel uit dat je je niet verbrandt. 2 Plak de etiketten op een vel A3. Maak er iets kunstzinnigs van. Probeer er iets mee uit te beelden. Laat je fantasie maar werken. De beste kunstwerken krijgen een speciale plaats op school. Tips: Orden de etiketten op kleur. Maak productgroepen. Let op de vorm van de etiketten. Orden naar duidelijke en onduidelijke informatie. Beeld een figuur uit die met reclame of informatie te maken heeft. Etiketten informeren klanten over de producten. Maar ze zorgen ook voor een goede aankleding van het product. Producten vallen op door aansprekende etiketten en trekken zo misschien nieuwe kopers.

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS GEZOND?

IJS FABRIEK IJS GEZOND? IJS FABRIEK IJS GEZOND? Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs gezond? Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Gezonde voeding vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62382

Gezonde voeding vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62382 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 07 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62382 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze Bacteriën als hulpje Yoghurt maken Je gaat in deze opdracht zelf yoghurt maken. Benodigdheden schone pan thermometer warmwaterbad eetlepel yoghurt 0,5l. melk klein flesje van 0,5l. aluminium en elastiekjes

Nadere informatie

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht

Energiebalans. Opdracht 8B. Opdracht Opdracht 8B Energiebalans Opdracht Doel: Introductie vragen (Bijlage 1) 20 min. Opdracht 1 (Werkboekje Energiebalans) 30 min. Aan de hand van het deze opdracht leren de kinderen: Wat de energiebalans is;

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Gezonde voeding vmbo-kgt12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Gezonde voeding vmbo-kgt12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/62447 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk.

o In zakken gemaakt uit de huid van de dieren. o In de magen van de dode dieren. o Door veel te roeren in de melk. Oppervlaktespanning Lees aandachtig info fiche 1 Beantwoord de vragen. info fiche 1 Apps 15 min Van probleem tot ontwerp In welk voorwerp bewaarden de jagers hun melk vele jaren geleden? o In zakken gemaakt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART DRANKEN

OPDRACHTKAART DRANKEN OPDRACHTKAART DRANKEN Ga naar de afdeling met de sappen, frisdranken en sportdranken. Opdracht 1: Zoek van één soort frisdrank (mét prik) van hetzelfde merk een gewone en de light-versie. Bekijk de ingrediënten:

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Gelukkig Gezond! Verwerkingsles etiketten lezen

Gelukkig Gezond! Verwerkingsles etiketten lezen Gelukkig Gezond! Verwerkingsles etiketten lezen INHOUD: - Lesopzet Kennisquiz Opdrachten maken Product ontwerpen - Achtergrond informatie Ingrediënten Allergenen Referentie-inname Gezondheidsclaims Vinkje

Nadere informatie

Bewust en gezond winkelen

Bewust en gezond winkelen Het werkblad sluit aan bij de infofiches waarin je ook meer informatie vindt bij de verschillende opdrachten. Gebruik de infofiches en het werkblad naast elkaar. Opdracht 1 (aansluitend bij infofiche 1)

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Borrelhapjes met energie

Borrelhapjes met energie Borrelhapjes met energie Keuzeopdracht voor biologie bovenbouw vwo Een practicum over voedingstoffen, voedingsmiddelen en energie Voorkennis: kennis over voeding uit de onderbouw biologie/verzorging. Termen

Nadere informatie

Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan?

Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan? Is de pinda een energiebron? Zo ja, hoeveel energie bevat de pinda dan? Uit bijna alle dieetvoorschriften blijkt: 'Van pinda's eten wordt je snel dik. Je wordt er snel dik van, omdat ze veel calorieën

Nadere informatie

Bewust en gezond winkelen. Doelstellingen. De leerlingen kunnen een gezonde keuze maken op basis van het etiket.

Bewust en gezond winkelen. Doelstellingen. De leerlingen kunnen een gezonde keuze maken op basis van het etiket. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen zien in dat het zinvol is om een boodschappenlijstje op te stellen vooraleer boodschappen te doen. De leerlingen kunnen het etiket lezen en verschillende etiketten

Nadere informatie

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage.

Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. Mensen in de ruimte GROEP 5-6 58 50 minuten 1 en 23 Pak voor de activiteit Hoe eten astronauten? de foto van de etende astronaut uit de bijlage. De leerling: weet dat voedsel in de ruimte gaat zweven weet

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie blauw

Examen VMBO-GL versie blauw Examen VMBO-GL versie blauw 2018 gedurende 90 minuten profielvak Groen CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 6 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn maximaal 20 punten

Nadere informatie

Energie en voeding. Stempelpost 9 (22,5 km) - Gooi je tank vol! Brood - koolhydraten, vetten. werkblad 3 - pagina 1

Energie en voeding. Stempelpost 9 (22,5 km) - Gooi je tank vol! Brood - koolhydraten, vetten. werkblad 3 - pagina 1 Energie en voeding werkblad 3 - pagina 1 Stempelpost 9 (22,5 km) - Gooi je tank vol! In de vorige les heb je gezien dat je lichaam energie nodigt heeft om goed te kunnen functioneren. Vergelijk het maar

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2011 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie rood

Examen VMBO-GL versie rood Examen VMBO-GL versie rood 2018 gedurende 90 minuten profielvak Groen CSPE GL onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn maximaal 21 punten

Nadere informatie

Productinformatie: Melk en melkproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Wat is melk?

Productinformatie: Melk en melkproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Wat is melk? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van melk. We vertellen je waarvoor je melk en melkproducten kunt gebruiken. Ook kom je meer te weten over de verschillende soorten melk

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2018 gedurende 120 minuten profielvak Groen CSPE KB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei tijdsduur voor het gehele examen 09:00 11:00 LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke

Nadere informatie

Voedsel bewaren. Lesinfo. 1.1. Doelstelling. 1.2. Benodigdheden. 1.3. Inleiding

Voedsel bewaren. Lesinfo. 1.1. Doelstelling. 1.2. Benodigdheden. 1.3. Inleiding Lesinfo Voedsel bewaren 1.1. Doelstelling De kinderen aantonen dat het belangrijk is om voedsel op de juiste manier te bewaren en een verband kunnen leggen tussen voedingsmiddelen en de geschikte bewaarmethode.

Nadere informatie

APPEL MIDDENBOUW GROEP 4/5/6

APPEL MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 APPEL MIDDENBOUW GROEP 4/5/6 LESOPZET Samenvatting De leerlingen leren enkele appelrassen aan hun kenmerken herkennen. Daarbij wordt ingegaan op het verschil in sapgehalte van de verschillende appelrassen.

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 16 1.3 Machines in de keuken 21 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 115 minuten profielvak Groen CSPE BB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn maximaal 40 punten

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty!

Gerechten. Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes. Keep it simple and make it tasty! Gerechten Ontbijt Lunch Diner - Tussendoortjes Keep it simple and make it tasty! Intro Voeding... Het blijft allemaal lastig en ingewikkeld. Door de grote variatie en vele keuzes die je in het voedingsadvies

Nadere informatie

Eten koken en bewaren

Eten koken en bewaren Eten koken en bewaren Er komt veel bij kijken als je een maaltijd wilt serveren. De maaltijd moet gezond zijn en daarom evenwichtig worden samengesteld. Voordat je een maaltijd serveert, moet je het voedsel

Nadere informatie

Getsie...bedorven! Bederf. Micro-organismen en hygiëne. Kies de juiste namen bij de tekeningen

Getsie...bedorven! Bederf. Micro-organismen en hygiëne. Kies de juiste namen bij de tekeningen Getsie...bedorven! Bederf Laat enkele producten bederven. Dit zijn: vochtig sneetje brood op een schoteltje onder een bekerglas een beetje melk in een open bekertje in het lokaal een stukje vlees op een

Nadere informatie

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen?

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen? Micro-organismen kweken en bekijken Zelf bacteriën kweken Je gaat zelf bacteriën kweken. Benodigdheden twee lege petrischaaltjes met daarop je naam, klas en datum brander en lucifers vloeibare voedingsbodem

Nadere informatie

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie.

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie. Testlab Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in

Nadere informatie

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen 1. INLEIDING In een evenwichtige gezonde voeding is het belangrijk om iedere dag een goeie portie groenten en fruit te eten. Deze kunnen soms duur oplopen. Daarom is het belangrijk om groenten en fruit

Nadere informatie

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter

Productinformatie: Boter en boterproducten. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Kwaliteitskenmerken van boter Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van boter en boterproducten. We vertellen je ook waar je boter en boterproducten voor kunt gebruiken in de keuken en welke soorten boter

Nadere informatie

Melk voor jong en oud. Doelstellingen

Melk voor jong en oud. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten dat het voor alle leeftijdsgroepen belangrijk is om voldoende melk en melkproducten te gebruiken. De leerlingen kunnen mensen er op een creatieve manier toe

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 115 minuten profielvak Groen CSPE KB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn maximaal 33 punten

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yomio Yoghurt

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yomio Yoghurt PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yomio Yoghurt Algemeen Productomschrijving Ingrediënten Volle yoghurt met L. acidophilus en B. lactis. De Yomio cultures produceren overwegend rechtsdraaiend melkzuur

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE. Biologische Halfvolle Melk

PRODUCTSPECIFICATIE. Biologische Halfvolle Melk Algemeen PRODUCTSPECIFICATIE Productomschrijving Ingrediënten Halfvolle gehomogeniseerde en gepasteuriseerde biologische melk met een vetgehalte van min 1,5% en max. 1,8%. De melk is vol van smaak. Halfvolle

Nadere informatie

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert

Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Kokerellen op het verjaardagsfeest van Lynn Lybaert Vitamine C cocktail Zeelse kermiskaramellen Plattekaaspannenkoekjes Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.mamagreet.be

Nadere informatie

Voedingsstoffen. Green Science CITAVERDE. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/81652

Voedingsstoffen. Green Science CITAVERDE. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/81652 Auteur Green Science CITAVERDE Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 september 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/81652 Dit lesmateriaal is gemaakt met

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 220 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA VOEDING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo gezondheid groei De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) Uitleggen dat er eten om gezond van te groeien of om te snoepen

Nadere informatie

Wat je moet weten over etiketten...

Wat je moet weten over etiketten... Aan de slag met: etiketten Stimuleer... met gezonde tips ETIKETTEN DOE-BOEK Inleiding Wat je moet weten over etiketten... Werk je als professional (onderwijs, welzijn, zorg) met ouders/opvoeders en kinderen

Nadere informatie

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Gezond eten en drinken voor kinderen in de basisschoolleeftijd Je kind speelt, leert en groeit. Door goed te eten en te drinken, krijgt je kind de energie die hij daarvoor nodig heeft. Van ontbijt tot

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE. Biologische Volle Melk

PRODUCTSPECIFICATIE. Biologische Volle Melk Algemeen PRODUCTSPECIFICATIE Productomschrijving Volle gehomogeniseerde en gepasteuriseerde biologische koemelk met een natuurlijk vetgehalte van gemiddeld 3,7%. De melk is vol en romig van smaak. Ingrediënten

Nadere informatie

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van...

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van... Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek van... Quiche Quiz over de voedingsdriehoek Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel: 09/357.60.86 www.mamagreet.be www.greetlybaert.be

Nadere informatie

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf

G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf G e z o n d e t e n m e t d e Schijf van Vijf De Schijf van Vijf in het kort Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten is samen met voldoende bewegen dé basis voor een

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

Panini kaas tomaat. Panini kaas tomaat. Warme broodjes. Warme broodjes. Tip

Panini kaas tomaat. Panini kaas tomaat. Warme broodjes. Warme broodjes. Tip Panini kaas tomaat Panini kaas tomaat Voor 10 panini s: 10 voorgebakken volkoren of bruine panini s halvarine 1 blik tomatenblokjes (à 400 gram) 1 eetlepel mosterd 250 gram geraspte belegen 30+ kaas n

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding

voedingsadvies bij dreigende ondervoeding patiënteninformatie voedingsadvies bij dreigende ondervoeding De arts of verpleegkundige heeft met u besproken dat u kans heeft op ondervoeding. Goede voeding kan helpen om uw conditie te verbeteren. Wat

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9. Hoofdstuk 2: Voedingsmiddel & voedingsstof 15. Hoofdstuk 3: Voedingswaarde & energiewaarde 21

INHOUDSTAFEL. Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9. Hoofdstuk 2: Voedingsmiddel & voedingsstof 15. Hoofdstuk 3: Voedingswaarde & energiewaarde 21 INHOUDSTAFEL Hoofdstuk 1: Belang van gezonde voeding 9 1.1 Zonder voedsel, geen groei 11 1.2 Zonder voedsel, geen herstel 11 1.3 Zonder voedsel, geen warmte 12 1.4 Zonder voedsel, geen weerstand tegen

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 17 1.3 Machines in de keuken 24 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

PIZZA S BAKKEN. VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN PIZZA S BAKKEN INLEIDING De Italiaanse keuken spreekt tot de verbeelding. Waar in de wereld je ook komt, overal vind je wel een Italiaans restaurant of pizzeria.

Nadere informatie

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken.

1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. Aardappelpuree : Ingrediënten 1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 25 g boter nootmuskaat Aardappelpuree : Bereidingswijze 1. Je schilt een kg kruimige aardappels en deze snijd je in kleine stukken. 2.

Nadere informatie

Werkblad drankenbord. Drankje: Smaak: Vul in. 1) Hoeveel suiker? 2) Hoeveel suikerklontjes? Vul in

Werkblad drankenbord. Drankje: Smaak: Vul in. 1) Hoeveel suiker? 2) Hoeveel suikerklontjes? Vul in Werkblad drankenbord Drankje: Smaak: 1) Hoeveel suiker? a) Kijk op de verpakking onder voedingswaardetabel bij koolhydraten waarvan suikers hoeveel gram suiker per 100 ml in het pakje zit en vul dit in.

Nadere informatie

6.4. Boekverslag door J woorden 6 mei keer beoordeeld. Verzorging. Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen?

6.4. Boekverslag door J woorden 6 mei keer beoordeeld. Verzorging. Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen? Boekverslag door J. 1746 woorden 6 mei 2004 6.4 292 keer beoordeeld Vak Verzorging Hoofdst 1. Voedingsstoffen. 1.1 Wat zijn voedingsstoffen? Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om b.v te lopen

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yoghurt

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yoghurt Algemeen PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Volle Yoghurt Productomschrijving Ingrediënten Volle Yoghurt van biodynamische volle melk met een vetgehalte van gemiddeld 3,0%. Deze volle yoghurt is bereid

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 305 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Quaker Oats Granen Havermout 550g

Quaker Oats Granen Havermout 550g QUAKER QUAKER 550GR EAN: 08710398170538 (CE), 08710398170521 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Variant Merk QUAKER OATS HAVERMOUT 550GR Havermout Granen HAVERMOUT QUAKER

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 verwerking agrarische producten CSPE KB landbouw en natuurlijke omgeving 2010 verwerking agrarische producten SPE KB minitoets bij opdracht 1 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1).

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2012 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl

Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Gratis E-book Wijn maken druivenwijnmaken.nl Hoe maak je wijn? Op de volgende pagina s leer je stap voor stap wijn maken van druiven. Zelf doe ik dit nu al 17 jaar, in begin met wisselend succes, maar

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 verwerking agrarische producten CSPE BB minitoets bij opdracht 1

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 verwerking agrarische producten CSPE BB minitoets bij opdracht 1 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 verwerking agrarische producten CSPE BB minitoets bij opdracht 1 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1).

Nadere informatie

Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes

Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes Fruitsalade Karamellen Kokoksrotsjes Worstebroodjes Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert. 1 Zeelse kermiskaramellen

Nadere informatie

Kokerellen rond roodkapje

Kokerellen rond roodkapje Kokerellen rond roodkapje Briochebrood Hartjes van koekebrood Zeelse kermiskaramellen Vloan Macarons Greet lybaert Diëtiste-Kinderkooklessen Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel 09/357.60.86 Fax 09/357.78.35

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Halfvolle Yoghurt

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Halfvolle Yoghurt PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Halfvolle Yoghurt Algemeen Productomschrijving Ingrediënten Yoghurt van biologische halfvolle melk met een vetgehalte van min 1,5% en max. 1,8%. De Yoghurt is mild van smaak.

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig:

Tomatensoep. Eet smakelijk. Muffins. Nodig: Tomatensoep Nodig: 1 liter water. 1 kilo rijpe tomaten. 2 groentebouillonblokjes. 1 prei of klein zakje soepgroente. Vermicelli. 1. Doe het water in de pan en breng het aan de kook. 2. Was en snij de tomaten

Nadere informatie

landbouw en natuurlijk omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijk omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2017 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijk omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Extra: Broodje gezond hv12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Extra: Broodje gezond hv12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76270 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Magere Yomio Yoghurt

PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Magere Yomio Yoghurt PRODUCTSPECIFICATIE Biodynamische Magere Yomio Yoghurt Algemeen Productomschrijving Ingrediënten Magere yoghurt met L. acidophilus en B. lactis. De Yomio cultures produceren overwegend rechtsdraaiend melkzuur

Nadere informatie

Vegetarische gerechten van Gery Mulder

Vegetarische gerechten van Gery Mulder Vegetarische gerechten van Gery Mulder Tomaten preisoep... 1 Zuuurkoolschotel, een echt wintergerecht... 2 Aardappelgerecht... 3 Rabarber met een variatie... 5 Natte preipot... 6 Tomaten preisoep Benodigd:

Nadere informatie

CHOCO-TOF. Fruitspiesjes Karamellen choco chocoladekoekjes chocolademousse

CHOCO-TOF. Fruitspiesjes Karamellen choco chocoladekoekjes chocolademousse CHOCO-TOF Fruitspiesjes Karamellen choco chocoladekoekjes chocolademousse Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Confituur maken (oriëntatie)

Confituur maken (oriëntatie) Confituur maken (oriëntatie) Recept 1. Recept 2. Werkwijze Ingrediënten Hoeveelheid Maateenheid Seizoensfruit 500 gram Suiker 500 gram 5 minuten Confituur maken (oriëntatie) 2. Werkwijze 1. Recept 2. Werkwijze

Nadere informatie

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15 Inhoud Voorwoord 5 1 Grondstoffen 9 1.1 Aardappelen 10 1.2 Spinazie 12 1.3 Appels 14 1.4 Samenvatting 15 2 Productie van frites 17 2.1 Overzicht van de fritesproductie 18 2.2 Ingangscontrole 19 2.3 Sorteren,

Nadere informatie

Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al?

Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al? Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al? Een paar heerlijke & gezonde salade recepten die je echt moet proeven! Deze recepten zitten vol met eiwit en zijn over het algemeen makkelijk te bereiden.

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding en zien het belang in van een evenwichtige en gevarieerde voeding. De leerlingen weten aan welke voedselgroepen

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 115 minuten profielvak Groen CSPE BB onderdeel B Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 8 opdrachten.

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Karnemelk

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Karnemelk PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Karnemelk Algemeen Productomschrijving Karnemelk van biologische aangezuurde volle melk met na het karnen een vetgehalte van 0,5%. De Boeren karnemelk is mild en

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Volle Yoghurt

PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Volle Yoghurt Algemeen PRODUCTSPECIFICATIE Biologische Boeren Volle Yoghurt Productomschrijving Ingrediënten Volle Yoghurt van biologische volle melk uit Nederland met een vetgehalte van gemiddeld 3,7%. De Yoghurt is

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Vaak krijg ik vragen over het bewaren van vlees. Biologisch vlees is anders dan vlees uit de supermarkt omdat er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen in verwerkt wordt. De

Nadere informatie