Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Machines in de bakkerij. Bakkerijoven. Gebruiksaanwijzingen maken. Benodigdheden. Werkwijze"

Transcriptie

1 Machines in de bakkerij Bakkerijoven Vraag informatie op over een bakkerijoven. Beantwoord deze vragen. Welke temperaturen zijn er mogelijk? Hoeveel broden passen er in? Hoe lang moet hij opwarmen? Werkt hij op gas of elektra? Welke speciale voorzieningen zijn er aan de oven en waar zijn ze voor? Bespreek je antwoorden met een klasgenoot. Gebruiksaanwijzingen maken Je gaat in groepjes van twee volgens de richtlijnen in deze opdracht gebruikaanwijzingen maken voor de oven(s), weegschalen en thermometers die op jouw school gebruikt worden. Vergelijk ze met je klasgenoten en de al aanwezige gebruiksaanwijzingen op school. Benodigdheden tekenpapier lineaal Werkwijze 1 Schrijf bovenaan het tekenpapier de naam van het apparaat. 2 Teken op de bovenste helft van het tekenpapier de ovenvoorkant. 3 Schrijf op de onderste helft in stappen hoe je de oven moet bedienen. 4 Vergeet niet duidelijk te maken wat je moet doen na gebruik van de oven (bijvoorbeeld schoonmaken en opruimen). 5 Maak daarna op dezelfde manier een gebruiksaanwijzing voor de weegschaal. 6 Tot slot maak je een gebruiksaanwijzing voor de thermometer. Opdracht Vond je deze opdracht makkelijk of moeilijk? Waarvoor had je hulp nodig? Wie heeft je daarbij geholpen?

2 Voorzichtig! In de bakkerij waar Mariska werkt, staan veel machines. Ze kan ze bijna allemaal bedienen. De oven is niet echt moeilijk. Alleen heeft ze zich een keer aan haar arm gebrand. De blaar is nog te zien als je goed kijkt. Het was haar eigen schuld want ze had haar mouwen opgerold. Bij een hete oven is het altijd oppassen. Gevaren Bedenk nog drie gevaren die op de loer liggen in een bakkerij. Een ongelukje zit in een klein hoekje Overal waar mensen werken, kunnen ongelukken gebeuren. Het is onmogelijk om alle ongelukken te vermijden. De kans op ongelukken kan wel worden verkleind. Iedereen die in een bedrijf werkt, moet hiervoor zijn best doen. De baas moet zorgen dat gevaarlijke omstandigheden worden vermeden. En hij of zij moet ervoor zorgen dat je je kunt beschermen. De werknemer moet de beschermingen gebruiken en gevaarlijke omstandigheden vermijden. Gevaren die je in het lokaal tegen kunt komen Bedenk een paar gevaren die je in het praktijklokaal kunt lopen. Onderzoek of er wat aan deze gevaren wordt gedaan om ze te vermijden. Bespreek met elkaar wat hierbij de plichten zijn van jou als leerling en van de school zelf. Grote ovens, kleine ovens De oven in de bakkerij waar Mariska werkt, is groter dan die bij jou op school. Een grote bakkerijoven heeft verhittingselementen in de vloer en in het plafond. Die kunnen los van elkaar worden bediend. Wil de bakker een product een extra bruine bovenkant geven, dan schakelt hij de verhittingselementen in het plafond in. Er zijn nog meer verschillen. De verhittingselementen zijn sterker. De oven wordt sneller heet. Als je er broden in zet om te bakken, zal de temperatuur in een grote bakkersoven minder snel dalen dan in een kleine huisoven.

3 Doorsnede van een oven met de verhittingselementen Over ovens Een bakker wil een product maken dat geen donkere bovenkant mag krijgen. Hoe moet de bakker de oven dan instellen? Er zijn nogal wat verschillen tussen een grote bakkerijoven en de oven bij jou thuis. Noem drie verschillen. Een grote bakkerijoven blijft beter op temperatuur dan de oven thuis. Leg dat in je eigen woorden uit. Stomen Brood wordt gebakken bij 240 C tot 260 C. Door de hitte droogt de buitenkant van het deeg snel uit. Dit kun je verhinderen door in de bakruimte stoom te brengen. In de schooloven kun je een bakje water neerzetten of wat water sproeien. De waterdruppeltjes veranderen dan in stoom. Dit verdampen kost erg veel warmte. De temperatuur in de oven daalt dus. Hierdoor bakt het brood minder goed. In grote bakkerijovens zit hiervoor een stoomleiding. Daarmee kan hete stoom in de bakruimte worden geblazen. De oventemperatuur daalt dan minder. De broden bakken beter en worden van een betere kwaliteit. In de oven Deeg droogt bij hoge temperatuur aan de buitenkant uit. Hoe kun je verhinderen dat deeg aan de buitenkant uitdroogt? Leg uit waardoor de temperatuur in een oven daalt als je er water in sproeit. Wat zal er met de temperatuur in de broodoven gebeuren als er stoom van 160 C in wordt geblazen? De mate van gistactiviteit hangt af van de temperatuur. Wat deeg warm maakt Je weet al dat gisten het beste werken in deeg van 26 C. Hoe dichter het deeg bij die temperatuur zit, des te beter wordt de kwaliteit van het brood. Hoe krijgt het deeg die temperatuur? Alle ingrediënten die in brood gestopt worden hebben een begintemperatuur. Hoe hoger die is, des te warmer het deeg wordt. Ook de temperatuur van de ruimte waarin je werkt speelt een rol. Het maakt uit of je werkt in een ruimte van 19 C of van 25 C.

4 Het deeg wordt door het kneden ook nog warmer. In figuur staan al deze dingen nog eens overzichtelijk. De invloed op de deegtemperatuur van de verschillende bestanddelen De drie laatste zijn niet makkelijk te veranderen (figuur ). De vochttemperatuur kun je wel gemakkelijk veranderen. Met warmer of kouder water kun je de deegtemperatuur makkelijk veranderen. Om uit te rekenen wat de vochttemperatuur moet zijn, is de volgende formule bedacht. Formule: vochttemperatuur = 3 (gewenste deegtemp. wrijvingswarmte) (bloemtemp. + bakkerijtemp.) Hier zie je hoe de bakker deze formule gebruikt. Eerst zoekt de bakker uit welke dingen hij al weet. Die zet hij onder elkaar. In de bakkerij is het 20 C. De bloem wordt bewaard bij 18 C. De kneedmachine maakt het deeg 6 C warmer (twaalf minuten kneden). Het deeg moet 26 C worden. Daarna vult hij de formule in: vochttemperatuur = 3 (26 6) ( ) = = = 22 C 22 C is de uitkomst. Dit is dus de temperatuur van het water dat de bakker gebruikt voor het deeg. Zo wordt het deeg tijdens het maken 26 C. Vochttemperatuur berekenen Gebruik bij deze opdracht werkblad Kijk vast naar opdracht Reken zelf de vochttemperatuur uit voor het recept als de gewenste deegtemperatuur 26 C is. Volg de stappen op werkblad Krentenslofjes Je gaat vier krentenslofjes maken volgens het recept. Kijk tussendoor naar figuur. Benodigdheden 120 gram patentbloem 12 gram gist 2,5 gram zout 16 gram margarine 62 gram water met de juiste vochttemperatuur vulling 50 gram winddroge rozijnen 30 gram winddroge krenten 60 gram spijs

5 Doorwerken van de vulling, spijspil rollen, spijspil in deeg leggen Werkwijze 1 Maak een planning. Net zoals je in opdracht van hoofdstuk ook hebt gemaakt. 2 Maak deeg zoals je dat geleerd hebt bij de bolletjes. Kneed het in 10 minuten tot een soepel deeg. 3 Werk de vulling door het deeg volgens de tekening (of doe de docent na). 4 Meet de deegtemperatuur. 5 Verdeel het deeg in vier gelijke stukken. 6 Bol de deegstukken met een snufje bloem op. 7 Geef de deegstukken 10 minuten bolrijs onder plastic. 8 Maak van de spijs een pil van 30cm zoals in figuur (of doe de docent na). 9 Verdeel de spijspil in vier stukken. 10 Leg de spijs in de deegstukken zoals in de tekening van figuur (of kijk hoe de docent dit doet). 11 Geef de deegstukken een narijs van 30 minuten op de bakplaat. 12 Maak tijdens de narijs alles schoon en ruim op. 13 Bak de slofjes op 250 C. Bepaal zelf de baktijd door af en toe te kijken. 14 Bestrijk na het bakken de slofjes direct met een kwastje met water. 15 Laat de slofjes 15 minuten afkoelen en verpak ze daarna. 16 Bewaar de krentenslofjes. Je hebt ze in paragraaf weer nodig. Opdracht Was je planning nu beter dan de eerste keer? Wat had je anders ingeschat? Machines in een bakkerij Je kunt machines in een bakkerij herkennen.

6 De oven is een van de apparaten die in een bakkerij worden gebruikt. Je komt een aantal machines of gebruiksvoorwerpen uit het VAP-lokaal ook tegen in een bakkerij. De oven om een brood mee af te bakken kennen we allemaal. Maar ken je ook andere machines en gebruiksvoorwerpen van de bakkerij? Op werkblad zie je verschillende machines en gebruiksvoorwerpen die de bakker gebruikt bij zijn dagelijkse werk. Zet onder elk plaatje de naam van de machine en waarvoor hij gebruikt wordt. Je mag de opdracht samen met een klasgenoot maken. Laat je eventueel helpen door andere klasgenoten of door je leraar. a Vergelijk jouw antwoorden met die van je klasgenoten. Verbeter de fouten. b Welke machines gebruikt de bakker om brood te maken? c Welke gebruiksvoorwerpen gebruikt de bakker om brood te maken? Krentenslofjes Je kunt gistdeeg bereiden en er een vulling doorheen werken. Doorwerken van de vulling, spijspil rollen en spijspil in deeg leggen Met gistdeeg kun je veel doen. Je kunt het bijvoorbeeld vullen met rozijnen, krenten en amandelspijs. Je gaat samen met een klasgenoot gistdeeg vullen en er krentenslofjes van maken.

7 Benodigdheden: 120 g patentbloem 12 g gist 2,5 g zout 16 g margarine 62 ml water 50 g winddroge rozijnen 30 g krenten 60 g amandelspijs Werkwijze: 1 Maak gistdeeg zoals in taak. Als je het niet meer weet, vraag dan je leraar om hulp. 2 Werk de krenten en rozijnen door het deeg. Je leraar doet dit voor. 3 Verdeel het deeg in vier gelijke stukjes. 4 Bol de deegstukjes op met een snufje bloem. 5 Laat de bolletjes 10 minuten rijzen onder een warme vochtige handdoek. 6 Verwerk de amandelspijs zoals je leraar dit voordoet. 7 Leg in ieder uitgerold deeglapje een deegpil. Je leraar doet het voor. 8 Laat de deegstukjes nog 30 minuten rijzen. 9 Bak ze af op 250 C gedurende ± 15 minuten. Bak ze niet te bruin! 10 Laat de slofjes 15 minuten afkoelen. Daarna verpak je ze. a Waarom was dit moeilijker dan het maken van een gewoon gistdeeg? b Wat zou je de volgende keer anders doen?

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze

Je eigen zachte bolletjes maken. Zachte bolletjes. Benodigdheden. Werkwijze Je eigen zachte bolletjes maken Zachte bolletjes Gebruik bij deze opdracht werkblad Je maakt vier zachte bolletjes volgens recept. Benodigdheden 132 gram patentbloem 10 gram gist 2,5 gram zout 16 gram

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00 10:30 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen.

Nadere informatie

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze

Drakenbrood. Ingrediënten. 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen. Werkwijze Drakenbrood 500 g bloem of tarwemeel 1 zakje gist 3 dl lauw water 20 g boter 10 g zout rozijnen Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist met het water en boter toe. Strooi het zout langs

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 11.30 13.00 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen.

Nadere informatie

Bakrecepten. voor de feestdagen

Bakrecepten. voor de feestdagen Bakrecepten voor de feestdagen Speculaas 100 g boekweitmeel* 100 g rijstmeel** 100 g harde boter 125 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei (50 g) 1 theelepel glutenvrije bakpoeder 1 eetlepel glutenvrije speculaaskruiden

Nadere informatie

Olijven twister. Uitkomst: ca. 280 stuks

Olijven twister. Uitkomst: ca. 280 stuks Spécialités de pain Olijven twister Uitkomst: ca. 280 stuks 6.000 gram Tarwebloem 60% 4.000 gram Damco roggesauermix 40% 5.700 gram Water 57% 2.500 gram Zwarte olijven 25% 1.000 gram Desem 10% 200 gram

Nadere informatie

Adventskrans. Ingrediënten:

Adventskrans. Ingrediënten: Adventskrans De Adventsperiode is de aanloopperiode voor kerst. Advent komt van het Latijnse woord Adventus dat komst betekent, men verwacht immers de komst van het kerstkindje. In de Adventsperiode zitten

Nadere informatie

High tea recepten voor Pasen

High tea recepten voor Pasen High tea recepten voor Pasen Vegan Pasen Voor veel mensen draait Pasen om ei. Helaas komt er een hoop leed en onrecht kijken bij de ei-inustrie. Daarom is Pasen bij ons altijd ei-vrij. Omdat we van lekker

Nadere informatie

X C D X C D. consumptief-breed CSPE BB minitoets bij opdracht 14

X C D X C D. consumptief-breed CSPE BB minitoets bij opdracht 14 consumptief-breed SPE 2009 minitoets bij opdracht 14 variant c Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30 15.30 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 72 punten

Nadere informatie

De technologie. 1. Kneden. De temperatuur van het deeg. 2. Rijzen. De rol van de gist. 3. Bakken

De technologie. 1. Kneden. De temperatuur van het deeg. 2. Rijzen. De rol van de gist. 3. Bakken De technologie 1. Kneden De temperatuur van het deeg 2. Rijzen De rol van de gist 3. Bakken Als we met 4 eenvoudige grondstoffen (water, bloem, gist en zout) zoveel verschillende soorten producten kunnen

Nadere informatie

kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare mate en meeteenheden.

kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten, gangbare mate en meeteenheden. De temperatuur van de oven instellen Leeftijdsgroep Kerndoel Leerstofonderdeel Doel van de les Benodigdheden 12-16 jaar kerndoel 4: de leerlingen leren meten en wegen en leren omgaan met meetinstrumenten,

Nadere informatie

ZUURDESEM STARTER RECEPT. Zemelen, je kunt ook rozijnen gebruiken

ZUURDESEM STARTER RECEPT. Zemelen, je kunt ook rozijnen gebruiken ZUURDESEM STARTER (36 C) Zemelen, je kunt ook rozijnen gebruiken 1,5 l 125 g Laat 30 weken en filter vervolgens met: Vocht (gefilterd) 600 g MBZ-bloem of MBD (niet-gecorrigeerde bloem) 1000 g Laat 24 u.

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze

lezen veilig leren Kinderboekenweektip Voorbereiding Les 1 - kookboeken en recepten Benodigde materialen Werkwijze veilig leren lezen Kinderboekenweektip 2009 Auteur: Josée Warnaar Het thema van de kinderboekenweek is Aan tafel! - Eten en snoepen in kinderboeken. In deze tip bakt u met de kinderen letterkoekjes. Het

Nadere informatie

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download

TARTE TATIN HET KLASSIEKE FRANSE DESSERT, GEVARIEERD MET PEER. Jurrijan.com, recepten download 1 Dit dessert kan mislukken, want je bakt de taart ondersteboven, maar het is zo heerlijk en geeft veel voldoening wanneer het lukt. De vulling is origineel met appel, maar peren, pruimen of zelfs ananas

Nadere informatie

Witte chocolade met frambozencake

Witte chocolade met frambozencake Koulourakia Aanstaande zondag is het Pasen en dan moet er natuurlijk iets lekkers gebakken worden. Ik maak elk jaar Paaskoekjes. Die maak ik altijd van hetzelfde deeg als de kerstkransjes alleen maak ik

Nadere informatie

Zespuntige broodster. Ingrediënten:

Zespuntige broodster. Ingrediënten: Zespuntige broodster In het boek Bread van Jeffrey Hamelman kwam ik een vlechtschema tegen van een prachtige zespuntige broodster. Wat leek me dat mooi om met kerst te kunnen serveren! Ik zocht mijn eigen

Nadere informatie

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag

Opdracht 1. Kweern Rosmolen Watermolen Windmolen Wrijfsteen. Lesmap Patattenmolen Opstal. Geboorte Christus Jaar 0. Vandaag Opdracht 1 Zet de verschillende soorten molens in de juiste volgorde van oud naar jong op de tijdlijn in de rode kadertjes. Ken jij ook nog de juiste benamingen? Vul de letters van de foto in bij de juiste

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB 2005 CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur CONSUMPTIEF-BAKKEN CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 68 punten te behalen.

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Examen VMBO-KB 2011 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving verwerking agrarische producten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen

Citroentaart. Ingrediënten: 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen 250 g zanddeeg sap van 3 citroenen 3 eieren 25 g maïzena 180 g suiker 220 g boter fijn geraspte schil van 1 citroen Citroentaart Verwarm de oven voor op 200 C. Rol het deeg uit en leg in de beboterde of

Nadere informatie

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine

PRI A Voor traditionele oven. en broodbakmachine PRI A Voor traditionele oven en broodbakmachine Een prima brood met de Prima bloem en meelsoorten! De ambachtelijke Prima bloem en meelsoorten worden ontwikkeld met de grootste zorg en aandacht voor gezonde

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Recepten met Oranjebloesemwater

Recepten met Oranjebloesemwater Recepten met Oranjebloesemwater Aardbeien- Sinaasappelschuimtaart 50 gram pistachenoten 4 eieren 150 gram zachte boter + boter om in te vetten 250 gram witte basterdsuiker 2 theelepels oranjebloesemwater

Nadere informatie

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen 2 3 Ik ben ROBÈRT VAN BECKHOVEN en een van de passies in mijn leven is brood, of misschien beter gezegd: brood bakken. De liefde voor het

Nadere informatie

zonnebloempittenbrood > 1 brood

zonnebloempittenbrood > 1 brood volkorenbrood.nl zonnebloempittenbrood > 1 brood ingrediënten werkwijze deeg 400 gram volkorenmeel 80 gram zonnebloempitten 10 gram pijnboompitten 20 gram sesamzaad 10 gram zout 2,2 dl koud water 30 gram

Nadere informatie

Moleculaire Gastronomie: Gluten

Moleculaire Gastronomie: Gluten Moleculaire Gastronomie: Gluten Het maken en analyseren van deeg met gluten Inleiding Moleculaire gastronomie heeft alles te maken met het ontdekken van nieuwe smaakcombinaties, experimenteren met structuren

Nadere informatie

harten simpel bakrecept

harten simpel bakrecept Valentijns Appel kersen harten simpel bakrecept Een simpel bakrecept, maar ook lekker en deze Valentijns appel kersen harten zijn met liefde gemaakt. Een bakgerecht wat eigenlijk iedereen wel kan maken

Nadere informatie

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1

ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 ICT in de keuken? Vak: Techniek Leraar: J. Gielen Naam:... 1 1. Wat is het probleem? In de lessen Techniek worden heel wat opdrachten gegeven. Soms weten we er niet aan te beginnen en zoeken we inspiratie

Nadere informatie

Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt op tafel gezet. De buitenkant wordt nat. Waarom?

Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt op tafel gezet. De buitenkant wordt nat. Waarom? Docentversie (24/05/2012) Natte Glazen Benodigdheden -glazen -ijsklontjes -koud water in kan of thermos of plastic flessen -maatbeker -weegschaal Een glas water uit de ijskast en met ijsklontjes wordt

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14

consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14 consumptief-breed CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 14 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen - Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). - Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld

Nadere informatie

Logus Proefmenu December 2014

Logus Proefmenu December 2014 Logus Proefmenu December 2014 Blini s met gerookte zalm, rucola en bieslookroom - Vispakketjes met peterselie-citroenvulling & Aardappelsterren met broccoli - Appelplaatkoek met cranberry s en vanillesaus

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6

consumptief-breed CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6 consumptief-breed CSPE BB 2010 minitoets bij opdracht 6 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

LEZEN LES 33, 34, 41, 42

LEZEN LES 33, 34, 41, 42 LEZEN LES 33, 34, 41, 42 BESTUDEERDE STOF Moeilijke woorden en zinnen Les 33 en 34 Tekstdoelen Les 41 Meningen en argumenten Les 42 OMVANG EN TIJDSINDICATIE 12 vragen, ca. 30 minuten NAAM: KLAS: INSTRUCTIE

Nadere informatie

Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken. 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij!

Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken. 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij! Werkblad bij lesvoorbereiding Breuken 1. Vereenvoudig de volgende breuken: 2. Maak de volgende sommen: Schrijf de berekening erbij! 3. En nu iets moeilijker. Schrijf de berekening erbij! Werkblad bij lesvoorbereiding

Nadere informatie

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud

Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel Inhoud Recept Speltvolkorenmeel... 1 Informatie voor de Klanten... 2 Speltvolkoren... 4 Speltvolkoren met Zonnepitten... 5 Speltvolkoren met Lijnzaad... 6 Speltvolkoren met Elfzaden...

Nadere informatie

Recept Farine fleur Inhoud

Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur Inhoud Recept Farine fleur... 1 Informatie voor de klant... 2 Authentiek Stokbrood... 3 Authentiek Vloerbrood... 4 Authentieke Bol met Roggebloem... 5 Frans Stokbrood... 6 Frans stokbrood

Nadere informatie

WerkPortfolio. PRO zanddeeg. Professionele bakkerij-recepten

WerkPortfolio. PRO zanddeeg. Professionele bakkerij-recepten WerkPortfolio Professionele bakkerij-recepten PRO zanddeeg Kruimeldeeg Basistechniek kruimeldeeg...01 Goudse moppen...02 Goudse moppen, vervolg...03 Gooise moppen...04 Gooise moppen, vervolg...05 Zandkoekjes...06

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST

HOOFDSTUK 2 BROODDEEG MET GIST 5 bakken. Naast recepturen heb ik vooral geprobeerd om je iets mee te geven over de techniek die eigenlijk nog belangrijker is om een brood te bakken waar je trots op kunt zijn. Ook heb ik geprobeerd om

Nadere informatie

www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

www.mamagreet.be - greet.lybaert@greetlybaert.be Kabouter Plop en zijn vrienden maken tijdens de krokusvakantie heel wat kinderen gelukkig met hun nieuwste musical De muziekkampioen. Greet Lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 60 86 pikt

Nadere informatie

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake

Het. -avontuur. Meli Honingbroodbeer Karamellen met meli honing Vloan met Meli honingkoek Meli Honingkoekjes Meli Choco milkshake Het -avontuur We doen de gerechten van 10 jaar geleden nog eens over, wed We doen de gerechten van 5 jaar geleden nog eens over, wedden dat ze even lekker smaken als toen? Meli Honingbroodbeer Karamellen

Nadere informatie

Kokos - Havermout koekjes

Kokos - Havermout koekjes Kokos - Havermout koekjes Benodigdheden(16 personen) 40 g suiker 60 milliliter kokosolie / 70 gram boter 50 g havermout 50 g bloem 50 g geraspte kokos 1/2 theelepel kaneel Snuf zout 1. Verwarm de oven

Nadere informatie

Geef naast uw grootbrood ook uw kleinbrood een authentiek karakter FERMENSON LIJN IS WEGENS SUCCES UITGEBREID MET KLEIN- EN VRUCHTENBROOD

Geef naast uw grootbrood ook uw kleinbrood een authentiek karakter FERMENSON LIJN IS WEGENS SUCCES UITGEBREID MET KLEIN- EN VRUCHTENBROOD Geef naast uw grootbrood ook uw kleinbrood een authentiek karakter FERMENSON LIJN IS WEGENS SUCCES UITGEBREID MET KLEIN- EN VRUCHTENBROOD FermenSon, hét gebruiksklare voordeeg De consument van dit moment

Nadere informatie

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten

Paleo Brood. met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten Paleo Brood met 10 heerlijke Glutenvrije & Graanvrije BrooDrecepten 1 Inhoudsopgave Paleo Brood Appel Vinegar Brood 4 Rozemarijn Brood 7 Zoete Aardappel Brood 8 Paleo Knoflook Brood 11 Kaneel Banaan Brood

Nadere informatie

Informatie voor uw klanten

Informatie voor uw klanten Inhoud Informatie voor uw klanten... 2 Koolhydraat arm brood... 3 Koolhydraat arm Ciabatta... 4 Koolhydraat arm Kleinbrood... 5 Koolhydraat arm Stokbrood... 6 Koolhydraatarme Croissants... 7 Koolhydraatarme

Nadere informatie

Recepten zomer 2014 1

Recepten zomer 2014 1 Recepten zomer 2014 1 2 Celebread, voor als u (n)iets te vieren heeft! De zomer is weer in aantocht en dit is hét seizoen om gezellig met vrienden en familie te barbecueën. Daarnaast staat er deze zomer

Nadere informatie

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen 2 3 Ik ben ROBÈRT VAN BECKHOVEN en een van de passies in mijn leven is brood, of misschien beter gezegd: brood bakken. De liefde voor het

Nadere informatie

BROODMIX. Broodeerlijke variaties met

BROODMIX. Broodeerlijke variaties met BROODMIX Broodeerlijke variaties met Brood & Gezonde voeding In de nieuwe Schijf van Vijf, van het Voedingscentrum, heeft volkorenbrood en bruinbrood een duidelijke rol. Brood is een belangrijke bron voor

Nadere informatie

Zon, aarde en maan. Expertgroep 3: De seizoenen. Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zon, aarde en maan. Expertgroep 3: De seizoenen. Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 3: De seizoenen Naam leerling:.... Leden expertgroep:... Voorbereiding Lente, zomer, herfst en winter zijn seizoenen met elk hun eigen karakter. Jullie gaan onderzoeken hoe het komt dat we

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. consumptief-bakken CSPE KB variant d. gedurende 450 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. consumptief-bakken CSPE KB variant d. gedurende 450 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2012 gedurende 450 minuten consumptief-bakken CSPE KB variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten.

Nadere informatie

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken

Pannenkoeken (4 personen) Ingrediënten: 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren een beetje zout boter om te bakken Recepten Pannenkoeken (4 personen) 500 gram Leemansmolen tarwebloem 1 liter melk 4 à 5 eieren Mix de bloem, het zout, de eieren en de helft van de melk in een kom tot een glad beslag. Meng de resterende

Nadere informatie

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze

Bacteriën als hulpje. Yoghurt maken. Benodigdheden. Werkwijze Bacteriën als hulpje Yoghurt maken Je gaat in deze opdracht zelf yoghurt maken. Benodigdheden schone pan thermometer warmwaterbad eetlepel yoghurt 0,5l. melk klein flesje van 0,5l. aluminium en elastiekjes

Nadere informatie

Kokerellen rond Maja de bij

Kokerellen rond Maja de bij Gemeentelijke jeugddienst Wippelgemdorp 12 9940 Evergem Tel:09/251.88.02 jeugd@evergem.be Kokerellen rond Maja de bij We doen de gerechten van 10 jaar geleden nog eens over, wed We doen de gerechten van

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen?

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe stroomt warmte? 1. Wat gebeurt er met de temperatuur in een verwarmde kamer wanneer je het

Nadere informatie

De basis van de pizza: Het deeg

De basis van de pizza: Het deeg De basis van de pizza: Het deeg Wat is het geheim achter die smaak waar Napolitaanse pizza s over heel de wereld om worden geroemd? Natuurlijk, hun traditionele houtovens maar wat dacht u van het deeg?

Nadere informatie

Focaccia met groente

Focaccia met groente Focaccia met groente Voor 4 focaccia s heb je nodig: 450 gram bloem 250 ml water 75 ml extra vergine olijfolie 15 gram verse gist 10 gram grof zeezout 50 ml water een paar handjes vol gegrilde groente

Nadere informatie

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen 3 Sinds mijn eerste boek Meesterlijk brood verscheen, is mijn passie voor brood en voor brood bakken alleen maar toegenomen. Waarom? Omdat

Nadere informatie

2.27 Beslagen en korstdegen

2.27 Beslagen en korstdegen 2.27 Beslagen en korstdegen Boterdegen Boterdeeg is de verzamelnaam voor alle deegsoorten die in hun bereiding een ruime hoeveelheid boter hebben. We gaan boterdegen maken of 'zetten' en verwerken tot

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe maken we dingen warmer?

Kernvraag: Hoe maken we dingen warmer? Kernvraag: Hoe maken we dingen warmer? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Welke kleur wordt heter? Neem twee stukjes doek, een witte en een zwarte. Houd je ene hand onder het

Nadere informatie

Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood

Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood Glutenvrije Proeverij Recepten Zelfgebakken Brood In Glutenvrij (31 e jaargang nummer 1, maart 2004) beschrijft Charlotte Leenaers de resultaten van een glutenvrije proeverij. Een smaakpanel heeft over

Nadere informatie

Ravioli met rode pesto

Ravioli met rode pesto Ravioli met rode pesto Dit heb je nodig voor de pesto: 150 gram half-gedroogde tomaten 2 rode paprika s 1 lente-uitje 2 teentje look 50 gram pijnboompitten peper en zout pimentpoeder edelgistvlokken bladpeterselie

Nadere informatie

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be

Derde Leerjaar. www.lessenpakket.be Derde Leerjaar Een koude of een warme bakker? Doelen verwoorden waarvoor verschillende graansoorten gebruikt worden; de delen van de (graan)plant benoemen; het proces beschrijven van zaaien naar graan

Nadere informatie

Onderzoeksopdrachten. Brood leeft!

Onderzoeksopdrachten. Brood leeft! Onderzoeksopdrachten Brood leeft! Onderzoeksopdracht 1 Benodigdheden Kookboeken Zoek in verschillende kookboeken naar enkele recepten voor brood. Bekijk de ingrediënten die worden gebruikt. KHLeuven Tia

Nadere informatie

CSPE GL minitoets bij opdracht 6

CSPE GL minitoets bij opdracht 6 SPE GL 2011 consumptief bakken - consumptief horeca - consumptief breed minitoets bij opdracht 6 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Pizza Margherita uit een echte steenoven

Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Pizza Margherita uit een echte steenoven Het volledige recept voor deeg, sauce en topping Misschien wel de bekendste pizza ter wereld. Deze pizza werd al in 1889

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2003

Examenopgaven VMBO-GL 2003 Examenopgaven VMBO-GL 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30 15.30 uur CONSUMPTIEF BAKKEN CSE GL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 59 punten

Nadere informatie

Werkzaamheden plannen met behulp van hulpmiddelen. Plannen met een planbord. Plannen met de computer

Werkzaamheden plannen met behulp van hulpmiddelen. Plannen met een planbord. Plannen met de computer Werkzaamheden plannen met behulp van hulpmiddelen Het plannen van werkzaamheden kost veel tijd. Zeker in een groot bedrijf dat veel medewerkers in dienst heeft. Of bij een bedrijf dat allerlei werkzaamheden

Nadere informatie

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van...

Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek. van... Koken in Q de party wok ten huize met de voedingsdriehoek van... Quiche Quiz over de voedingsdriehoek Greet Lybaert (Diëtiste) Polenstraat 169a 9940 Sleidinge Tel: 09/357.60.86 www.mamagreet.be www.greetlybaert.be

Nadere informatie

Kerstkoekjes bakken. Voor elke leerling een exemplaar van de Kopieerbladen Kerstkoekjes bakken 1, 2 en 3.

Kerstkoekjes bakken. Voor elke leerling een exemplaar van de Kopieerbladen Kerstkoekjes bakken 1, 2 en 3. Kerstkoekjes bakken Leeftijdsgroep Kerndoel 8-12 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel: 3 De leerlingen leren vaste tijdstippen op analoge en/of digitale klokken aflezen en leren daarmee een dagindeling

Nadere informatie

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade

Peperkoekhuisje. 250 ml gepasteuriseerd eiwit Poedersuiker. 200g pure chocolade Peperkoekhuisje Ingrediënten 400 gram honing 235 gram rietsuiker 235 gram boter 10 gram potas (U kunt ook 5 gram zuiveringszout gebruiken) 2 eetlepels water 1 kg bloem 2 theelepels gemalen kaneel 1 theelepel

Nadere informatie

Red Bull de taart met vleugels

Red Bull de taart met vleugels Op het werk hebben we een collega welke verslaafd is aan Red Bull. Het is zelfs zo erg dat hij ons erop attendeerde dat er verschillende smaken Red Bull zijn. Je zou denken een normaal blikje Red Bull

Nadere informatie

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker

Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Ingrediënten 10 plakjes bladerdeeg, 2 friszoete stevige appels (bijv. Jazz, ) 1 ei, 2 el rietsuiker Materialen appelboor, bakpapier, bakkwastje. STAP 1 Laat 10 plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien.

Nadere informatie

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2:

lesbrieven vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het werkbladen Lesbrief 2: lesbrieven werkbladen Lesbrief 2: vervuild water avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 vervuild water WAter zuiveren Proef 1 Bezinken Materialen

Nadere informatie

MONTEREN VAN DE STEEN VOOR PIZZA

MONTEREN VAN DE STEEN VOOR PIZZA PIZZA STONE NL STEEN VOOR PIZZA S + M Geen enkele natuurlijke steen kan de enorme invloeden van de temperatuur van een gasbrander aan zonder te breken of te scheuren. Wij kozen voor dit type baksteen omdat

Nadere informatie

Introductie Pennenland bv

Introductie Pennenland bv Introductie Pennenland bv Pieter is eigenaar van het bedrijf Pennenland bv. Met deze onderneming maakt hij al sinds 2005 pennen. Het bedrijf staat in Utrecht en er werken 12 mensen. Pennenland verkoopt

Nadere informatie

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken!

Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Overheerlijke Smul Recepten om suikervrij te bakken! Met o.a. chocoladetruffels, frambozenmuffins & vanillecake! Inhoudsopgave 1. Walnootmuffins met honing... 2 2. Suikervrije chocoladetruffels met rozijnen...

Nadere informatie

* Werkwijze O-tentic Chef

* Werkwijze O-tentic Chef Wat is een desem? Desem is het resultaat van bloem en water die op natuurlijke wijze fermenteren. Tijdens de fermentatie ontstaan wilde gisten en melkzuurbacteriën, twee micro-organismen die bepalend zijn

Nadere informatie

Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch

Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch Naam: Klas: Practicum soortelijke warmte van water Benodigdheden bekerglas, dompelaar (aan te sluiten op lichtnet), thermometer, stopwatch Doel van de proef Het bepalen van de soortelijke warmte van water

Nadere informatie

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten!

Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Beste gast van Culinair Centrum, Leuk dat u aanwezig was bij een kookworkshop in Culinair Centrum. Wij hopen dat u veel geleerd heeft en genoten! Hierbij ontvangt u de recepten om ze thuis nog eens te

Nadere informatie

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen?

Micro-organismen kweken en bekijken. Zelf bacteriën kweken. Benodigdheden. Werkwijze. Ziek van virussen? Micro-organismen kweken en bekijken Zelf bacteriën kweken Je gaat zelf bacteriën kweken. Benodigdheden twee lege petrischaaltjes met daarop je naam, klas en datum brander en lucifers vloeibare voedingsbodem

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 11.30 13.00 uur CONSUMPTIEF BAKKEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 50 vragen.

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE KB 2017 onderdeel B bijlage recepturen en werkplanning Cupcakes Ingrediënten voor het deeg 150 g patentbloem 150 g roomboter 150 g basterdsuiker 150 g heelei

Nadere informatie

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water

A'MUZE. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg; Soezendeeg: 100 gr boter zout 150 gr bloem 4 eieren; 125 ml melk 125 ml water St Honoré a la creme chiboust Deze taart zou een eerbetoon zijn aan Saint Honoré (Honoratus), bisschop van Amiens (ca. 600) en beschermheilige van de bakkers. ingrediënten: bodem: 1 grote plak bladerdeeg;

Nadere informatie

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Safe! Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ongelukken, kleine hoekjes, ogenblikken... Een ongeluk zit in een

Nadere informatie

Gerechten Koken met Kids 2014

Gerechten Koken met Kids 2014 Gerechten Koken met Kids 2014 Mini pizzaatjes Ingrediënten voor 9 pizza slices Pizzadeeg (kant en klaar) Pizza/Pastasaus 1 zakje Kaas/Parmezaanse kaas 1 pakje Ham 1 pakje Salami 1 blikje Ananas 1 Paprika

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Kopieerblad 1 - Flessen vullen

Kopieerblad 1 - Flessen vullen Kopieerblad 1 - Flessen vullen Kopieerblad 2 - Bekers Kopieerblad 3 - Een frisse duik Kopieerblad 4 - Drijven en zinken Kopieerblad 5 - Het strand : * S : > Kopieerblad 7 - Sam en Moppie Kopieerblad 7a

Nadere informatie

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN

VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN EEN KIJKJE NAAR KEEK INLEIDING Cake is een eenvoudige gebaksoort. Hoewel het woord "cake" in Engelstalige landen een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'

Nadere informatie

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas.

Werkboekje. Brood op de plank 2 e Klassen 2012. Dit boekje is van..klas. Werkboekje Brood op de plank 2 e Klassen 2012 Dit boekje is van..klas. WERKEN IN DE BINDELMEERCATERING INLEIDING De komende week zullen jullie gaan werken in de keuken van het Bindelmeer College. Jullie

Nadere informatie

Mens & Medisch. Future4U. Reflectieformulier. Future4U. Experimentlessen voor havo en vwo. Mens & Medisch. In deze les. Inhoud. www.exactwatjezoekt.

Mens & Medisch. Future4U. Reflectieformulier. Future4U. Experimentlessen voor havo en vwo. Mens & Medisch. In deze les. Inhoud. www.exactwatjezoekt. Future4U Experimentlessen voor havo en vwo Reflectieformulier In deze les De les sluit aan bij de sub domeinen Chemisch rekenen (sk), Eigenschappen en modellen (sk) en Onderzoek en ontwerp (sk). Aan de

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Lekker tellen. 6 kuikens van chocolade - of rozijnenbrooddeeg Nijntjes 10

Lekker tellen. 6 kuikens van chocolade - of rozijnenbrooddeeg Nijntjes 10 Lekker tellen 6 kuikens van chocolade - of rozijnenbrooddeeg 7 8 9 Nijntjes 10 Greet lybaert Polenstraat 169a 9940 Evergem tel: 09 357 6086 fax: 09 357 78 35 www.greetlybaert.be - greet.lybaert@greetlybaert.be

Nadere informatie

Viennoiserie. met croissantdeeg

Viennoiserie. met croissantdeeg Viennoiserie met croissantdeeg Productontwikkeling in samenwerking met: Henrik Wullems, Patissier Bakkerij Verba Enthousiaste gebruiker van DPW Croissantdeeg Mooie producten maken met onderscheidend vermogen.

Nadere informatie

Proficiat! Veel plezier!

Proficiat! Veel plezier! Proficiat! Je hebt de museumstand over de bakker gevonden! Dit boekje vertelt je alles over de bakker van vroeger en nu. Tussendoor krijg je leuke opdrachtjes om samen met vrienden of familie uit te voeren.

Nadere informatie

AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven

AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven AHPO-6/18 GOLD Narijskast/oven Gebruikshandleiding Voor informatie of technische bijstand belt u: 011-314-231-1130 502366A INHOUD INLEIDING VAN DE FABRIKANT... 2 GEBRUIKSAANWIJZING RIJSKAST... 3 GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie