Verslag Thematische vergadering commissie Watersysteem van woensdag 3 juni 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Thematische vergadering commissie Watersysteem van woensdag 3 juni 2015"

Transcriptie

1 Concept 2015 Verslag Thematische vergadering commissie Watersysteem van woensdag 3 juni 2015 Aanwezig: B.H.M. Aarnink (voorzitter), R. Broeze-van der Kolk (vice-voorzitter), H. Alberts (Natuur), G.J.W. Jonkhans (Landbouw), M. Mulder (Water Natuurlijk), C.H.M. Mentink (Landbouw), R.B.J. Merz J. Janssen (Algemene Waterschapspartij), (Algemene Waterschapspartij), G. Nijhoving (VVD), G.W.M. Poppink- Lenferink (CDA), N. Schiphorst (Bedrijven), H.J. Steenbergen (CDA), N. Sucu (Water Natuurlijk), H. Tromp (ChristenUnie), J. Vossebelt (SGP), M. de Weerd-Van der Meij (Ouderenpartij). Ambtelijk: J. Clasie, J. Wannink, L. Heitbrink (l.heitbrink@vechtstromen.nl) en R. Nij Bijvank (r.nij.bijvank@vechtstromen.nl, verslag). Afwezig: J. van Keulen (fractie Bedrijven), H.A. Meek (Water Natuurlijk), H. Morsink (SGP), Thema Onderhoud watersysteem Als bijlage is een korte samenvatting van de presentaties en de resultaten van de werkbijeenkomst bijgevoegd. Zoektocht Duurzame Drinkwatervoorziening Twente Mevrouw Broeze geeft een korte toelichting op de achtergrond van de Zoektocht en de inzet van het waterschap. Vragen / Aandachtspunten van de commissieleden Natuur: Gaat het waterschap bezwaar maken tegen een besluit van de provincie waar het waterschap het niet mee eens is? Mist in de afweging de effecten op de Natura2000 gebieden en wijst op het zgn. Lappel Bank arrest. Vraagt zich af of in de MKBA alleen de maatschappelijke kosten zijn verrekend en niet de baten. Mist in de totaalafweging ook de mogelijkheden voor winningen gekoppeld aan oppervlaktewater. WN: Mist ook de alternatieven waar de winning uit oppervlaktewater zijn beschouwd. Mist ook de afwegingen t.a.v. Natura2000 en PAS. Vraagt wat de positie van Mander is in de bestuurlijke besluitvorming. Wat is de onderhandelingsruimte: is het bijvoorbeeld mogelijk om Mander toch een beetje open te houden? Bedrijven: Vindt het jammer dat de Zoektocht zich helemaal richt op de grondwaterwinningen. We zouden toe moeten naar winningen uit oppervlaktewater. Grondwater is een kostbare schat van duizenden jaren oud, die we moeten laten zitten. CDA: Staat achter het mandaat. Het is inderdaad kurkdroog in Mander, er is veel schade. Vraagt wat de onderhandelingsruimte van het waterschap is. AWP: Geeft aan al schriftelijk haar inbreng te hebben geleverd. Merkt op dat er verschillende interpretaties zijn van een duurzame drinkwatervoorrziening en die van Vitens is erg smal. Roept op om ook te kijken naar alternatieven voor grondwaterwinning.

2 Landbouw: Staan achter het besluit. Merkt op dat de schaderegelingen bij Mander nooit helemaal naar tevredenheid zijn afgehandeld. Roept op om in de verdere uitwerking van het nog te kiezen alternatief aandacht te vragen voor een goede schaderegeling. Roept ook op dat wanneer er een nieuwe winning moeten worden gestart, dit ook in het perspectief wordt geplaatst van kleine onttrekking t.b.v. veedrenking. Daar dan ook niet al te moeilijk over doen. Beantwoording door mevrouw Broeze Geeft aan dat we eerst met onze inzet het gesprek in de stuurgroep aan gaan op 5 juni. Daarna volgt nog het gesprek van Stefan Kuks met Bert Boerman en Lieve Declerq op 9 juni. Vervolgens gaan we kijken hoe de zaken er voor staan en wat evt. vervolgstappen zijn. In de MKBA zouden inderdaad zowel kosten als baten moeten zijn verrekend. Eventuele argumentatie vanuit PAS kunnen we achter de hand houden. De winning uit oppervlaktewater is in de trechtering van de zoektocht wel beschouwd. Vanaf 2009 zijn in ateliers alle opties verkend, waaronder oppervlaktewater. In dat proces is uiteindelijk in algemene consensus besloten om oppervlaktewater-gerelateerde winningen te laten afvallen. Reden: in tijden van waterschaarste is er in zowel de Regge als de Dinkel al te weinig water om een beetje doorstroming te krijgen. De kanalen in Twente zijn veelal dead ends (geen doorstroming) en zijn daarom gevoelig voor vervuiling die ook niet zomaar wegspoelt. Was sowieso toen vrij kort na de brand bij Vredestein en de vervuiling van het kanaal, waardoor er veel twijfel was over de mogelijkheden in Twente over de winning uit oppervlaktewater. Aan de andere kant: de innovatie gaat door, ook in de zuiveringstechnieken, dus laten we vooral niet alleen maar kijken naar het water dat al schoon is en boven in het systeem onder de grote stuwwallen zit. Lopende discussies over de hoogte van de schaderegeling als gevolg van de winning Mander zou ondertussen afgehandeld moeten zijn na behandeling in de rechtbank. Wel kan in meer algemene zin bij de verder uitwerking van de zoektocht aandacht worden gevraagd voor een goede schaderegeling. Welke locatie ook wordt gekozen, de schaderegeling moet goed zijn en zal onderdeel moeten uitmaken van het flankerende beleid. Conclusies voorzitter De commissie Watersysteem ondersteunt het mandaat wat het DB aan mevrouw Broeze heeft gegeven voor de inzet van Vechtstromen in de stuurgroep van 5 juni 2015 over het voorkeursalternatief voor de Zoektocht Duurzame Drinkwatervoorziening Twente. Als specifieke aandachtspunten worden hierbij meegeven de aandacht voor Natura2000, het in beeld brengen van mogelijke baten in de MKBA en een goede schaderegeling als onderdeel van het flankerende beleid. (Naschrift: in de MKBA is wel gekeken naar de baten, onder andere vermindering van natschade. Deze zijn echter niet benoemd in de samenvatting. Per saldo zijn de kosten namelijk veel hoger dan de baten).

3 Actiepuntenlijst Datum CWS Voorgestelde actie Door Thema Onderhoud Watersysteem: Verwerking input Cie. Watersysteem in project Harmonisatie Werkorganisatie Watersysteem en terugkoppeling resultaten via portefeuillehouder en DB. W&Z Planning: 2015/2016 (1Q)

4 Bijlage: Werkbijeenkomst Thema Onderhoud Watersysteem 1. Inleiding In de Commissie Watersysteem heeft op 3 juni 2015 een themabijeenkomst plaatsgevonden over het thema Onderhoud Watersysteem. 2. Doel van de bijeenkomst Het doel van de bijeenkomst was om vanuit de Commissie Watersysteem input te verkrijgen voor een aantal ontwikkelen op het gebied van het onderhoud van het watersysteem. 3. Ontwikkelingen Binnen de organisatie vinden met betrekking tot het onderhoud van het watersysteem de volgende ontwikkelingen plaats. Ontwikkeling Aanpassen zeggenschap Inrichting werkorganisatie Doelmatiger en effectiever onderhoud Samenwerken bij beheer en onderhoud Doelmatigheid Bron (2020) (t.o.v. budget 2015 (= 9mln.) Budget % K 375-5% Eindrapport werkgroep Beleidsharmonisatie, 2013 (Wat- vraag) K 600-7% Eindrapport werkgroep Beleidsharmonisatie, 2013 (Hoe-vraag)? -?% Ontwerp Waterbeheerplan (niet gekwantificeerd) (Wat-vraag)? ±?% Ontwerp Waterbeheerplan (niet gekwantificeerd) (Hoe-vraag) Areaaluitbreiding K % AB-besluitvorming WRD (Wat vraag) Stedelijk water? +? In de tabel is aangegeven of de ontwikkelingen te maken hebben met de Wat- of de Hoe-vraag. Bij de Wat-vraag gaat over de uitvoering van onze primaire taak op het gebied van het watersysteem waarin wij een publiek belang dienen. Bij de Hoe-vraag gaat het er om dat bij het dienen van het publiek belang van het waterschap verwacht mag worden dat zij dit doet op een effectieve en efficiënte wijze. Bij beide vragen gaat het over de besteding van publieke middelen waarover ook op een goede wijze verantwoording over afgelegd moet kunnen worden. Dit laatste kan weergegeven worden met de Geld-vraag. In de praktijk hebben deze drie vragen hebben altijd een onderling verband met elkaar. 4. Werkwijze In drie groepen zijn deze ontwikkelingen bekeken en van reacties voorzien vanuit de Wat-vraag, de Hoe-vraag en de Geld-vraag. Deze vragen zijn als volgt geconcretiseerd.

5 Vraag Wat-vraag Hoe-vraag Geld-vraag Concretisering Wat doen we (en wat niet of beperkt) om het publiek belang te dienen en te zorgen dat het allemaal goed voor elkaar is en met aanvaardbare risico s. Doen we alles zelf of gaan we vergaand uitbesteden en samenwerken of kiezen we voor een tussenvorm en welke aspecten spelen, naast de financiële aspecten, daarbij een belangrijke rol. Wat mag het kosten? Hoe benutten we creativiteit? Vervolgens heeft per groep een terugkoppeling plaatsgevonden van de resultaten. 5. Resultaten Per groep heeft dit geleid tot de volgende resultaten. Wat-vraag: Gegevens op orde m.b.t. feiten/kosten Efficiënte inrichting (3m-paden) - Kosten - Tijd Kernteam vanuit het waterschap in combinatie met lokale aannemers - Flexibiliteit - Differentiatie - ogen en oren Samenwerking met: - Landbouwers - Burgers - Cleanteam/Blauwe diensten Doe het zelf waterbeheer (Landbouw op Peil) (Slim Organiseren) Veiligheid maatgevend Prijs/kwaliteit belangrijk Maaisel op boerenland Kunnen uitleggen wat je doet aan een breed publiek Communicatie (Dorpsraad) Kosten wel rol maar niet het uitgangspunt

6 Hoe-vraag: AB wel een mening hierover Uitbesteden? Ja, mits Zo veel mogelijk proberen lokale aannemers/partijen (agr./nat.) verenigingen gebruiken Goed kwaliteit van bestekken Circulaire economie ( groenstroom vermarkten ) Multipliereffect in regio - Economisch - Beleving/waarden (bijv. landschap) Kostenefficiënt Netwerkorganisatie Geld-vraag: Onderhoudsniveau/-taak is kaderstellend (=kerntaak) Wel strak budget neerzetten Inrichting zodanig dat beheerkosten laag blijven/zijn Onderhoud is geen sluitpost Gebiedskennis aannemer is pré - Langjarig - Lokaal Zorg voor voldoende kritische massa gebiedskennis eigen organisatie Omdat het in de groepen lastig is gebleken om een consequente afbakening aan te houden voor de Wat-, de Hoe- en Geldvraag is alle input in de bijlage nog een keer gerubriceerd weergegeven. 6. Vervolg In juni 2015 wordt het project Harmonisatie Inrichting werkorganisatie Watersysteem opgestart. Dit project heeft tot doel om te komen tot een goede en eenduidige inrichting van de werkorganisatie watersysteem. (zie ook het voorstel over Harmonisatie Inrichting Werkorganisatie Watersysteem in de Commissie Watersysteem van ). De input uit deze themabijeenkomst wordt gebruikt bij de ontwikkeling van het toetsingskader voor de analyse over zelf doen, uitbesteden en samenwerken. De resultaten van deze analyse moeten begin 2016 bekend zijn. De portefeuillehouder van het dagelijks bestuur zal periodiek worden geïnformeerd over de voortgang van dit onderzoek. De resultaten van de onderzoeksfase worden met het dagelijks bestuur gedeeld.

7 Tabel: Input vanuit Commissie Watersysteem (gerubriceerd naar Wat-, Hoe- en Geldvraag) Wat-vraag Wat doen we (en wat niet of beperkt) om het publiek belang te dienen en te zorgen dat het allemaal goed voor elkaar is en met aanvaardbare risico s. Hoe-vraag Doen we alles zelf of gaan we vergaand uitbesteden en samenwerken of kiezen we voor een tussenvorm en welke aspecten spelen, naast de financiële aspecten, daarbij een belangrijke rol. Geld-vraag Wat mag het kosten? Hoe benutten we creativiteit? Veiligheid maatgevend Onderhoudsniv eau/-taak is kaderstellend (=kerntaak) Onderhoud is geen sluitpost Kernteam vanuit het waterschap in combinatie met lokale aannemers - Flexibiliteit - Differentiatie - ogen en oren Samenwerking met: - Landbouwers - Burgers - Cleanteam/Blauwe diensten Doe het zelf waterbeheer (Landbouw op Peil) (Slim organiseren) Kunnen uitleggen aan een breed publiek wat je doet Communicatie Dorpsraad Uitbesteden? Ja, mits. Zo veel mogelijk proberen lokale aannemers/partijen (agr./nat.) verenigingen gebruiken Goede kwaliteit van bestekken Netwerkorganisatie Gebiedskennis aannemer is pré - Langjarig - Lokaal Zorg voor voldoende kritische massa gebiedskennis eigen organisatie Gegevens op orde m.b.t. feiten/kosten Efficiënte inrichting (3m-paden) - Kosten - Tijd Prijs/kwaliteit belangrijk Maaisel op boerenland Kosten wel rol maar niet het uitgangspunt Circulaire economie ( groenstroom vermarkten ) Multiplier-effect - Economisch - Beleving/waarden (landschap) Kostenefficiënt Wel strak budget neerzetten Inrichting zodanig dat beheerkosten laag blijven/zijn

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 6 januari 2016

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 6 januari 2016 Concept 6 januari 2016 Kenmerk: B2016/u1126 Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 6 januari 2016 Aanwezig: R. Broeze-van der Kolk (voorzitter), B.H.M. Aarnink (vice-voorzitter), H. Alberts

Nadere informatie

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 10 juni 2015

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 10 juni 2015 Concept 10 juni 2015 Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 10 juni 2015 Aanwezig: B.H.M. Aarnink (voorzitter), R. Broeze-van der Kolk (vice-voorzitter), W. Stegeman (DB), H. Alberts (Natuur),

Nadere informatie

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 30 maart 2016

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 30 maart 2016 Concept 30 maart 2016 Kenmerk: B2016/u@@ Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 30 maart 2016 Aanwezig: R. Broeze-van der Kolk (voorzitter), B.H.M. Aarnink (vice-voorzitter), H. Alberts

Nadere informatie

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 3 september 2014

Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 3 september 2014 Concept 3 september 2014 Verslag Commissievergadering Watersysteem van woensdag 3 september 2014 Aanwezig: B.H.M. Aarnink (voorzitter), J. van Hoek (vice-voorzitter), R. Broeze, W. Stegeman (DB-lid), H.

Nadere informatie

Commissie Watersysteem 3-2-2015. bijlage(n) Nettie Aarnink, Ria Broeze

Commissie Watersysteem 3-2-2015. bijlage(n) Nettie Aarnink, Ria Broeze MEMO Aan datum Commissie Watersysteem 3-2-2015 Van Nettie Aarnink, Ria Broeze bijlage(n) één onderwerp Beantwoording vragen projectevaluaties Inleiding In de commissievergadering van woensdag 21 januari

Nadere informatie

concept 24 september 2014 de openbare vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen Waterschapskantoor Almelo, Vechtzaal

concept 24 september 2014 de openbare vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen Waterschapskantoor Almelo, Vechtzaal Notulen van: de openbare vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen Locatie: Waterschapskantoor Almelo, Vechtzaal Datum vergadering: 24 september 2014 Tijd: 9.45 10.20 uur Aanwezige

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 16 september 2015

Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 16 september 2015 Concept 16 september 2015 Kenmerk: B2015/u@@ Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 16 september 2015 Aanwezig: S.M.M. Kuks (voorzitter), H. Alberts (Natuurterreinen), G. Engberts

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp. : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden

Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp. : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 23 november 2011 Onderwerp : Kaderstelling uitvoering werkzaamheden Agendapunt: 16a KORTE SAMENVATTING: Naar aanleiding van een aantal investeringsvoorstellen

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan.

Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. Onderwerp: Wijziging verordening leerlingenvervoer Oosterhout Vragen van fractie: GROENLINKS Naam raadslid: Willem-Jan. van der Zanden 1. Op pagina 2 van de raadsnota staat dat gehandicapte leerlingen

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Stadskanaal 14 september 2015

Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee. Gemeente Stadskanaal 14 september 2015 Informatiebijeenkomst Plan van Aanpak n.a.v. Akkoord van Westerlee Gemeente Stadskanaal 14 september 2015 Inleiding Het akkoord van Westerlee: Aanleiding Kernpunten Bestuurlijke afspraken Financiering

Nadere informatie

Verslag. van Sjoerd Haitsma onderwerp Omgevingswerkgroep Arcen 2018-Z4700 datum 5 maart 2018 plaats zaaknr. documentnr.

Verslag. van Sjoerd Haitsma onderwerp Omgevingswerkgroep Arcen 2018-Z4700 datum 5 maart 2018 plaats zaaknr. documentnr. Verslag van Sjoerd Haitsma onderwerp Omgevingswerkgroep Arcen 2018-Z4700 datum 5 maart 2018 plaats zaaknr. documentnr. aanwezig Leden van de Omgevingswerkgroep Vanuit waterschap: Sjoerd Haitsma, Bibi Bregman,

Nadere informatie

Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland

Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland Verslag Natura 2000 Stuurgroep Salland Maandag 4 juni 2012, AC restaurant langs de A1 te Holten Aanwezigen: Mevrouw WH.Maij (provincie Overijssel), de heer S. van Dijk (provincie Overijssel), mevrouw G.P.L.

Nadere informatie

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid;

B&W Vergadering. Voorgesteld besluit 1. Kennisnemen van de overwegingen van de coördinatie/stuurgroep fusie die tot het voorstel hebben geleid; 2.1.10 Raadsinformatiebrief fusie Westrom Risse 1 Dossier 1070 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1070 Vertrouwelijk Ja Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.10 Omschrijving Raadsinformatiebrief

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER

Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER Welkom! Dijkdenkersbijeenkomst VI Masterclass Besluitvorming & MER Welkom! Programma Welkom en Introductie Doel van de masterclass Korte terugblik Vooruitblik volgende bijeenkomst Masterclass door Patrick

Nadere informatie

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik

Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Nota voor : vergadering algemeen bestuur Datum : 1 juli 2015 Onderwerp : Jaarrekening 2014 en jaarverslag 2014 VNOG Agendapunt : Kenmerk : Bijlage: 3 Portefeuillehouder: H.J. van Schaik Inleiding De jaarrekening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014

Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 B en W voorstel 13INT02879 Onderwerp Notitie reikwijdte en detailniveau plan-m.e.r. bestemmingsplan Buitengebied 2014 Samenvatting voorstel Het te actualiseren bestemmingsplan Buitengebied 2014 is kaderstellend

Nadere informatie

Aanwezig vanuit waterschap: Marita Cals, Vivian van den Bosch, Govert Ramselaar, Wout de Fijter

Aanwezig vanuit waterschap: Marita Cals, Vivian van den Bosch, Govert Ramselaar, Wout de Fijter Verslag Onderwerp: Omgevingswerkgroep Kessel Plaats/datum bespreking: Kessel, 04-07-2017 Aanwezig vanuit waterschap: Marita Cals, Vivian van den Bosch, Govert Ramselaar, Wout de Fijter 1. Opening, doornemen

Nadere informatie

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

Verslag (concept) 3. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. Verslag (concept) Overleg Commissie Samenleving Datum 7 januari 2010 Aanwezig B. van Aalst (plv. voorzitter), J. van den Brink (SGP), R. van Leeuwen (VVD), L. Versteeg (CDA), A. Brand (D66), H. Brosky

Nadere informatie

Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk. B. Ordelmans. J.F.W. Clasie b.ordelmans@vechtstromen.nl 06-21882477 Aard voorstel.

Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk. B. Ordelmans. J.F.W. Clasie b.ordelmans@vechtstromen.nl 06-21882477 Aard voorstel. Voorstel voor Commissie Watersysteem Vergaderdatum 25 maart 2015 Onderwerp Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk B2015/u448 Portefeuillehouder R. Broeze Opsteller/indiener B. Ordelmans

Nadere informatie

IMPRESSIE INSPREKEN VASTSTELLING KEUR HHSK, NOVEMBER 2015

IMPRESSIE INSPREKEN VASTSTELLING KEUR HHSK, NOVEMBER 2015 IMPRESSIE INSPREKEN VASTSTELLING KEUR HHSK, NOVEMBER 2015 Inleiding Op 25 november 2015 vergaderde de Verenigde Vergadering (VV) van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). De

Nadere informatie

28 mei W. Stegeman (lid dagelijks bestuur/cda), A.W.J. Schoo (OUDERENPARTIJ).

28 mei W. Stegeman (lid dagelijks bestuur/cda), A.W.J. Schoo (OUDERENPARTIJ). Notulen van: de openbare vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen Locatie: Waterschapskantoor Almelo, Vechtzaal Datum vergadering: 28 mei 2014 Tijd: 9.32 10.00 uur Aanwezige

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 13 februari 2012 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen intergemeentelijke structuurvisie Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Zoals u

Nadere informatie

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen,

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging van Stefan Kuks als watergraaf van het waterschap Vechtstromen op 20 augustus 2014. Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte

Nadere informatie

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt

Bijlage. Vooraf: algemeen uitgangspunt Bijlage. Rol gemeenteraad en rol politieke partijen bij gemeentelijke herindeling als onderdeel van Plan van Aanpak Gemeentelijke herindeling Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. Vooraf: algemeen

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016

Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 Denktank Circulaire Economie Consolidatie 3 maart 2016 1. In de startblokken Wat doen we al rond dit onderwerp We produceren elektriciteit en warmte door middel van gisting van al ons slib en verbranding

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Stijn Smeulders / september 2017

Stijn Smeulders / september 2017 Agendapunt commissie: 5.4 steller telefoonnummer email Stijn Smeulders 06-14164246 stijn.smeulders@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 280559/287224 21 september 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen

Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen Herinrichting Aaltense Goor - Zwarte Veen PRESENTATIES Werksessie Landbouw 13 Maart 2012 Beste lezer, In dit document vindt u op navolgende pagina s de sheets van de volgende presentaties: 1. Presentatie

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen

Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen Raadsvoorstel Onderwerp Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Groningen Registratienr. 6735484 Steller/telnr. Rene.Brilhuis/ 12 95 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Geheim Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 27 september 2012

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 27 september 2012 BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d. 27 september 2012 Aanwezig: H.B. Eenhoorn L.A.W. de Lange, H.J.J. Lenferink (voorzitter), mevrouw E. van Oortmerssen-Schutte, J.B. Uit den Boogaard,, R. van Netten

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college Financiën helder en op orde gemeente Eindhoven Inboeknummer 12bst01585 Dossiernummer 12.38.651 18 september 2012 Commissienotitie Betreft startnotitie over Sturen met normen: domein 'flexibiliteit'. Inleiding Op 28 augustus is in

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Agenda Commissie Bestuur

Agenda Commissie Bestuur Agenda Commissie Bestuur Datum 15-09-2017 Tijd 9:00-12:30 Locatie Louise de Colignyzaal Voorzitter Dhr. Hans van Geesbergen Nr. 17020984 Link naar Webcast http://player.companywebcast.com/provinciezeeland/20170915_1/nl/player

Nadere informatie

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen.

In de beslisnota wordt aan u gevraagd in te stemmen met de vastgestelde doelen en maatregelen. Nummer Onderwerp : B-3.11.2008 : Beslisnota Kaderrichtlijn Water Korte inhoud : Water Beheer 21 e eeuw, 2008, Schoon en gezond water in Noord-Nederland 1. Implementatie Europese Kaderrichtlijn Water in

Nadere informatie

Rob van Veen. 22 mei 2013. Algemeen Bestuur waterschap De Dommel

Rob van Veen. 22 mei 2013. Algemeen Bestuur waterschap De Dommel Rob van Veen 22 mei 2013 Algemeen Bestuur waterschap De Dommel Waarom ook al weer Winnend Samenwerken? In het verlengde van de actie Storm zochten ook de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Aa

Nadere informatie

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019

Sector/stafafdeling: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Gt:MH NHJ ïl I. Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Wethouder Van der Kooi Ter behandeling in de vergadering van: de commissie Samenleving d.d. 3 april 2019 de Raad d.d. 26 maart 2019 Onderwerp: Uitvoeringsnotitie

Nadere informatie

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR

VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR GEMEENSCHAPPELIJKE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD secretariaat: Marisja Zych en Inge van der Linden e-mail: secretariaat@bmtskpo.nl Website: www.skpo.nl VERSLAG van de 149e vergadering van de GMR Datum: Woensdag

Nadere informatie

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente

Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Informatie Regionaal Bedrijventerrein Twente Geachte mevrouw, heer, Het is enige tijd stil geweest rondom de ontwikkeling van het Regionaal Bedrijventerrein Twente, het RBT. In oktober 2001 stelde de provincie

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Notitie Onderwerp: Masterplan Arenapark, oplegnotitie onderzoeken Projectnummer: 364083 Referentie: 20190401_Notitie_Onderzoeken_Def Datum: 01-04-2019 1 Aanleiding Het gebied Arenapark gaat vernieuwd en

Nadere informatie

Register nevenwerkzaamheden bestuursleden waterschap Vechtstromen

Register nevenwerkzaamheden bestuursleden waterschap Vechtstromen Register nevenwerkzaamheden bestuursleden waterschap Vechtstromen Bedoeld in artikel 2, derde lid van de Gedragscode integriteit leden algemeen bestuur waterschap Vechtstromen, en in artikel 2.1.1, derde

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN

BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN BESTUURLIJKE SAMENVATTING AFSTEMMEN INVESTERINGEN Aanpak De opdracht Afstemmen investeringen is voortvarend opgepakt door de werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de Gelderse waterschappen en

Nadere informatie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie

CONCEPT - NOTULEN. Nummer Onderwerp Actie CONCEPT - NOTULEN Onderwerp: Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling d.d. 6 juli 2011 Aanwezigen: Mevrouw A.M. Valent-Groot (voorzitter), de heer H. Wijnveen (wnd. Raadsgriffier), de heer A.C. van

Nadere informatie

N279 Veghel-Asten 11 juni 2018 Bijeenkomst 4 werkateliers: terugkoppeling en vooruitkijken

N279 Veghel-Asten 11 juni 2018 Bijeenkomst 4 werkateliers: terugkoppeling en vooruitkijken N279 Veghel-Asten 11 juni 2018 Bijeenkomst 4 werkateliers: terugkoppeling en vooruitkijken Aanleiding bijeenkomst Terugkoppeling geven van de oogst uit de werkateliers Aangeven wat wel/niet met suggesties

Nadere informatie

MEMO. 4) Uit een ambtelijke afstemmingsronde is naar voren gekomen een aantal zaken/ projecten gezamenlijk op te pakken;

MEMO. 4) Uit een ambtelijke afstemmingsronde is naar voren gekomen een aantal zaken/ projecten gezamenlijk op te pakken; Gewestelijke Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek GAD ISO 14001 MEMO Postadres: Postbus 514 1200 AM Hilversum Bezoekadres: Hooftlaan 32 1401 EE Bussum Telefoon: (035) 699 18 88 Fax: (035) 694 17 45

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance Regio Noordoost-Brabant Doorgroei Governance Aanleiding 1. Verhouding Bestuurlijke Regiegroep Strategisch Beraad: Wie besluit over wat? 2. Behoefte aan meer daadkracht/slagvaardigheid, ook t.b.v. (co-)financiering

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 29 mei 2012 nummer: 2012_BW_00060 Onderwerp Beslispunten inzake RijnlandRoute en RijnGouweLijn vergadering AB Holland Rijnland

Nadere informatie

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode

Zero Based Begroten. De andere kant van de kaasschaafmethode Zero Based Begroten De andere kant van de kaasschaafmethode Je moet de tijd nemen voor Zero Based Begroten, en je moet lef hebben Zero Based begroten legt een duidelijke relatie tussen de doelstellingen,

Nadere informatie

METROPODIREGIO AMSTERDAM

METROPODIREGIO AMSTERDAM METROPODIREGIO AMSTERDAM Postbus 202 woo AE Amsterdam Telefoon 14020 Retouradres: Postbus 202, 1000 AE Amsterdam Colleges van B&W en GS van de samenwerkende gemeenten, provincies en de Vervoerregio i.o.

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie.

Raadsinformatiebrief 18 JUL 20U AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM. Aan de raad van de Gemeente Werkendam. Kennisnemen van deze informatie. ^1 SAMENWERKENDE GEMEENTEN AALBURG WERKENDAM WOUDRICHEM Raadsinformatiebrief Aan de raad van de Gemeente Werkendam onderwerp Gezamenlijke collegebijeenkomst en gesprek gedeputeerde juli 2014 samenvatting

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / M. Lode SB OA. Kredietaanvraag planvoorbereiding Twickeler Grensweg SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201740 448860 / 448860 ONDERWERP M. Lode SB OA Kredietaanvraag planvoorbereiding AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Brief aan de CDA-fractie aangaande de OBGZ Programma / Programmanummer Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De CDA-fractie heeft ons College

Nadere informatie

Andere schooltijden..

Andere schooltijden.. Andere schooltijden.. Ongeveer 28-32% van de gezinnen is vanavond vertegenwoordigd. Team volgt ook traject (redelijk vergelijkbaar). Deze infoavond Doel: Informatie / achtergronden geven m.b.t. andere

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag

Communicatieplan gemeentelijke herindeling. Bij Hoog en Laag plan gemeentelijke herindeling Bij Hoog en Laag Inleiding Op dit moment onderzoekt de provincie Gelderland in samenwerking met de gemeenten op verzoek van de raden wat de financiële gevolgen zijn van een

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST

Raadadviescommissie Bestuur BESLUITENLIJST (17550\...) BESLUITENLIJST Datum : woensdag 10 september 2014 Tijd : 19.30 uur Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig : de heer J.G. van Maanen (commissievoorzitter), de heer H. Mulder (raadslid

Nadere informatie

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk

Concept agenda woordvoerdersoverleg thema Ruimte 23 november Opening en mededelingen. 1. Bespreekpunten. A. Doorkijk Concept agenda woordvdersoverleg thema Ruimte 23 november 2018 Opening en mededelingen 1. Bespreekpunten A. Doorkijk Lange termijn planning GS, met een concrete blik op de komende zes maanden B. Door fracties

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013

Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013 Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013 Nummer: 9A Tubbergen, 27 september 2013 Onderwerp: Vaststellen van het beleidskader voor de toepassing van de Kwaliteitsimpuls groene omgeving KGO. Samenvatting

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 20 november 2012 Agendanummer: 11 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders - Waterwet - Verordening voor de Fysieke Leefomgeving Flevoland (VFL) Lelystad, 21 maart 2013 VERGADERDATUM 23 april 2013 SSO SECTOR/AFDELING STUKDATUM NAAM STELLER 3 april 2013 R.J.E. Peeters ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT 12 Voorstel Kennisnemen van het projectplan voor Waterbeheerplan 3 waarin

Nadere informatie

Structuurvisie Windenergie gemeente Dordrecht

Structuurvisie Windenergie gemeente Dordrecht Structuurvisie Windenergie gemeente Dordrecht Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 3 maart 2016 / projectnummer: 2910 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) De gemeente Dordrecht wil in

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. "2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. 2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam STADSREGIO «JJW ROTTERDAM reg. nr. Qii BA R organisatie LN GEKOMEN "2 FEB. 2015 gem. r3y^ Aan College van B&W CC ambtenaren platform duurzaamheid dalutt ons kenmerk steller telefoon betreft 7 januari 2015

Nadere informatie

ONDERWERP Beheer en onderhoud stedelijk water

ONDERWERP Beheer en onderhoud stedelijk water VOORSTEL AB CATEGORIE: Bespreekstuk DATUM DB VERGADERING : 27 november/4 december DATUM AB VERGADERING : 18 december 2018 PORTEFEUILLEHOUDER : H. Pereboom REGISTRATIENUMMER : Z/16/005807-101663 OPSTELLER

Nadere informatie

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d Besluit. Akkoord,

BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur d.d Besluit. Akkoord, BESLUITENLIJST Dagelijks Bestuur dd 14-02-2019 Aanwezig: AL van Kempen (plv voorzitter), B Wolters, FQA van Trigt, JWE Spies (tot 1030), E Jaensch, N Mol, LAM Bakker (secretaris), S Ligthart (programmamanager),

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen

Water in Eindhoven. Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans. 28 september Water in Eindhoven - Studiedag Lokaal waterbeleid, Antwerpen Water in Eindhoven Studiedag Lokaal waterbeleid water in balans 28 september 2010 Aanleiding voor de stedelijke wateropgaven Maatregelen Effecten van maatregelen Omgaan met nieuwe extremen 1835 1921 2004

Nadere informatie

VEO Netwerkbijeenkomst CE 2019

VEO Netwerkbijeenkomst CE 2019 VEO Netwerkbijeenkomst CE 2019 Parallelsessie Concept Richtlijnen afbakening verdacht gebied Lennart van Oudheusden Henriëtte van Hoek Evaluatie (2017) In 2017 is de oude bijlage aanmerken en afbakenen

Nadere informatie

Voorstel aan de commissie Integraal Waterbeheer van 30 november 2011:

Voorstel aan de commissie Integraal Waterbeheer van 30 november 2011: Datum: 16-11-2011 Voorstelnummer: I8025 Onderwerp: voorstel peilgestuurde drainage Voorstel aan de commissie Integraal Waterbeheer van 30 november 2011: 1. het dagelijks bestuur te adviseren over bijgevoegd

Nadere informatie

Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 6 januari 2016

Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 6 januari 2016 Concept 6 januari 2016 Kenmerk: B2016/u1110 Verslag Commissievergadering Besturen en Organiseren van woensdag 6 januari 2016 Aanwezig: S.M.M. Kuks (voorzitter), H. Alberts (Natuurterreinen), G. Engberts

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D /

WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) D / WIJZIGINGSBESLUIT (watervergunning) 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 15 november 2017 een aanvraag voor een wijziging van een watervergunning

Nadere informatie

Achtergrond. Probleemstelling

Achtergrond. Probleemstelling 1 Achtergrond PLAN VAN AANPAK REGIONALE ENERGIEVISIE Aanleiding Op wereldniveau zijn afspraken gemaakt om de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden Celsius en bij voorkeur niet meer dan 1,5 graden

Nadere informatie

Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer

Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer Verkenning (stedelijk) grondwaterbeheer De verkenning is uitgevoerd door Henk van Zoelen (RWS/BodemPlus) Werkwijze De verkenning is uitgevoerd in drie fasen: Fase 1: bestuderen van relevante rapporten

Nadere informatie

Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken. Plan van aanpak Versie 6 december 2017

Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken. Plan van aanpak Versie 6 december 2017 Update Metropoolregio Eindhoven Werken aan samenwerken Plan van aanpak Versie 6 december 2017 Aanleiding Update samenwerking Bij de oprichting van de Metropoolregio Eindhoven in maart 2015 is afgesproken

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 18 juli 2014 Gemeente Naam Gemeente Naam Aanwezig: Holland Rijnland R.A. van Gelderen (voorzitter) Nieuwkoop J.W.M. Pietersen Alphen aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie

Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie VOORSTEL Adviescommissie 27 oktober 2014 agendapunt 11 Dagelijks bestuur 13 november 2014 Algemeen bestuur 18 december 2014 Voorbereid door Bijlage Floris van der Valk, projectleider Kaart locatie SGP

Nadere informatie

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant

ZLT0^7. Ingekomen 22 JUL20U. Provincie Noord-Brabant 6 2IUļOCļ4 HU III III llll MIMI 3623532 DIV.C ZLT0^7 /dtnrt low Retour: 5201AC100 Het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant t.a.v. mevrouw M. van Opzeeland Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Ambtelijk: M.J.L.A. Langeslag-Linssen (secretaris commissie, directielid), R.S. te Velde, J. Jogems, P. Rutte en T.J. Voskamp (verslag).

Ambtelijk: M.J.L.A. Langeslag-Linssen (secretaris commissie, directielid), R.S. te Velde, J. Jogems, P. Rutte en T.J. Voskamp (verslag). Concept 10 juni 2015 Verslag Commissievergadering Waterketen van woensdag 10 juni 2015 Aanwezig: J. van Hoek (voorzitter, ChristenUnie/SGP), R.K. van der Veen ( Algemene Waterschapspartij), P. Rijtema

Nadere informatie