Eenvoudig boekhouden. Deel 2 stap Deel dit e-book:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eenvoudig boekhouden. Deel 2 stap 6-10. Deel dit e-book:"

Transcriptie

1 Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer Deel 2 stap 6-10

2 Inhoud Introductie 3 Btw-aangifte 4 Vaste structuur in debiteurenbeheer 8 Overzicht 11 Doe de eerste controle zelf! 13 Een jaaroverzicht zet u op het goede spoor 15 Conclusie 18

3 3 Introductie Verder met SnelStart In het eerste deel van het e-book las u al vijf praktische tips over het ordenen van uw administratie, het kiezen van een vaste werkwijze en het omgaan met ingaande en uitgaande facturen. In dit tweede deel willen we nader ingaan op de btw, het maken en gebruiken van overzichten en op het controleren van de boekhouding. Nog steeds is ons devies: SnelStart maakt het ondernemen succesvoller! Lees af en toe nog eens de tips door. Streep daarbij aan welke tips voor u direct toepasbaar zijn en voer ze op korte termijn door.

4 4 6 Btw-aangifte Btw staat voor Belasting op de Toegevoegde Waarde. U moet belasting betalen over de waarde die u toevoegde aan een product of dienst. Het gaat om het verschil tussen wat voor prijs u berekende (ex btw) en hoeveel u zelf moest uitgeven aan bijvoorbeeld grondstoffen. Alleen over dat verschil (uw netto winst) moet u btw betalen, meestal 6 % of 21 %. klik hier voor de website van de Belastingdienst

5 5 Btw heffen en afdragen Stel: U wilt zelf voor uw product 200,- ontvangen van uw klant. De Belastingdienst wil daar dan nog eens 21% over ontvangen (we gaan even uit van het zogenaamde hoge tarief.). U vraagt de klant daarom dus 242,- inclusief btw. Na de periode (bijvoorbeeld een kwartaal) moet u die 42 extra aan de Belastingdienst betalen. Btw betalen en terugvragen Maar om dit product te kunnen maken, heeft u 50,- aan materialen ingekocht. Uw leverancier bracht u 50,- + 21% = 60,50 in rekening, want hij moest ook 21 % aan de Belastingdienst betalen. U heeft dus zelf aan uw leverancier 10,50 btw betaald. In de btw-aangifte komt een bedrag van 42,- minus 10,50 te staan. U draagt dus uiteindelijk per saldo 31,50 af aan de Belastingdienst. U kunt dit ook anders uitrekenen met natuurlijk hetzelfde resultaat: 1. De grondstoffen hadden een waarde van 50,- ex btw. 2. U heeft er iets mee gedaan en het weer verkocht voor 200,- ex btw. 3. U heeft als ondernemer dus een toegevoegde waarde van 150,- gecreëerd. 4. De Belasting op die Toegevoegde Waarde bedraagt 150,- x 21% is 31,50.

6 6 Btw-hoogte niet belangrijk! Als u een product lever aan een ander bedrijf, krijgt u van dat bedrijf een bedrag PLUS btw. Die btw betaalt u volledig aan de Belastingdienst. Dat andere bedrijf betaalt aan u de prijs PLUS btw. Maar dat bedrijf kan het btw-bedrag weer volledig aftrekken bij de btw-aangifte. Om die reden maakt de hoogte van het btw-percentage tussen bedrijven weinig uit. Wat u bij verkoop heft, draagt u immers weer af. Of wat u voor inkoop betaalt, mag u weer terugvragen. Daarom worden offertes en prijsopgaven bij leveringen tussen bedrijven vaak zonder btw gedaan. Ook al verandert het btw-tarief (bijvoorbeeld van 19 % naar 21%), het maakt voor de netto prijzen niet uit. Btw-hoogte wel belangrijk Uiteindelijk zal er een product aan een consument geleverd worden. De consument kan de btw níet terugvragen. Voor hem betekent dus een btw-tarief van 21% dat het product 2 % duurder is dan bij een btw-tarief van 19 %. Die 2% is voor de Nederlandse economie. Maar het product is voor de klant wel duurder. Om diezelfde reden heeft men tijdelijk op arbeidsloon in de bouw 6% gezet. Zo werd het veel goedkoper voor consumenten een bouwvakker in te huren. Dat stimuleert de economie. In die gevallen is het btw-percentage dus wél belangrijk.

7 7 Btw verplicht aangifte In de btw-aangifte draagt u dus, kortgezegd, omzetbelasting af over uw omzet en trekt u af de omzetbelasting die u als ondernemer in rekening is gebracht. Hiervoor is het noodzakelijk dat u bij bent met uw boekhouding. Zorg dat u niet te laat bent met het (laten) doen van uw btw-aangifte. Zowel de aangifte als de eventuele betaling dienen voor het eind van de opvolgende maand na het tijdvak binnen te zijn bij de Belastingdienst. Een eventuele teruggave komt vanzelf. Kijk de ontvangen beschikking goed na. Tips: 1. Zorg voor een goed inzicht in wat u na elke periode aan btw moet betalen. Uw rekening stroomt vol in die periode, maar 21 % van de winst (dus na aftrek van de kosten) moet u weer afdragen. Laat u zich daar niet door verrassen! Met SnelStart kunt u op elk moment zien hoeveel btw u heeft ontvangen (die u dus weer moet afdragen). 2. Doe de eerste periodes in het jaar zelf. Laat de laatste periode goed controleren door uw boekhouder. Die kan dan eventuele fouten nog herstellen. Een btwaangifte met een foutje is lang niet zo erg als een btw-aangifte die te laat is. U heeft immers de geheven btw nog in uw bezit, terwijl die binnen de termijn moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. 3. Geef bij prijsopgaven, offertes en catalogi expliciet aan of het om bedragen INCLUSIEF btw of EXCLUSIEF btw gaat. Normaal gesproken kunt u aan bedrijven de bedragen exclusief btw vermelden. Geef dan wel aan: exclusief btw. Prijzen voor consumenten zijn in principe inclusief btw. 4. Niet iedereen is een rekenwonder. Maar het berekenen en verrekenen van btw is een belangrijk proces in uw administratie. Zorg dat u het principe begrijpt. Als u de uitleg hier niet helemaal snapt, vraag dan iemand om het u uit te leggen aan de hand van uw eigen bedrijfsproces.

8 8 7 Vaste structuur in debiteurenbeheer Iedereen kent ze, maar niet iedereen houdt ze uit elkaar: debiteuren en crediteuren. DeBiteuren zijn De Beste namelijk diegenen Die Betalen. Beter gezegd: die zouden moeten betalen. Hopelijk helpt dit ezelsbruggetje. Helaas betalen debiteuren niet allemaal op tijd. U moet dat in de gaten houden. Een goed debiteurenbeheer is noodzakelijk om de vinger aan de pols te houden.

9 9 Stel uw eigen procedure en termijnen van factureren vast Bedenk eerst welke betalingstermijnen u wilt hanteren. Natuurlijk doet u dit niet per factuur, maar bedenkt u dat voor een langere periode. U kunt dit ook opnemen in uw Algemene Voorwaarden. 1. Wat is de maximale betaaltermijn die u op uw facturen zet? Dat kan bijvoorbeeld 15 of 30 dagen zijn. 2. Hoeveel dagen na het verstrijken van de betaaltermijn stuurt u een herinnering als er niet is betaald? Ons advies is om dat snel te doen, maximaal 1 á 2 weken na het verstrijken van de betalingstermijn. Soms is een factuur zoek geraakt bij de klant. U kunt dan direct een vervangende sturen. 3. Als er binnen 1 á 2 weken na de herinnering geen reactie is, stuurt u een aanmaning. U kunt aangeven dat u om onmiddellijke betaling vraagt, om incassokosten te vermijden. Op internet zijn vele briefvoorbeelden te vinden. 4. Afhankelijk van de grootte van de klant en de relatie die u met hem heeft, kunt u tegelijk telefonisch contact op (laten) nemen. Ook een met de aanmaning als PDF wil nog wel eens helpen. Het kan zijn dat uw relatie niet zelf betaalt, maar dat er een financiële afdeling is, die om wat voor reden dan ook de betaling nog niet heeft gedaan. Natuurlijk is dat niet uw verantwoordelijkheid, maar het zorgt wel voor vertraging in het proces. Bedenk in dat geval dat uw klant gekozen heeft voor deze route. 5. Als er niet betaald wordt, kunt u de vordering uit handen geven. Benader hiervoor een incassobureau. Bedenk wel dat dit de relatie met de klant sterk onder druk zal zetten. Ook zijn er kosten aan een incassokantoor verbonden. Gelukkig geeft het dreigen vaak al het gewenste effect.

10 10 6. Zorg voor duidelijke Algemene Voorwaarden. Via het internet kunt u basisteksten hiervoor vinden, die u kunt aanpassen aan uw situatie. Plaats deze op uw website en verwijs ernaar in uw offertes. Desgewenst kunt u ze zelfs meesturen. Controleer de debiteuren regelmatig Debiteurenbewaking werkt enkel als u het regelmatig doet. Dus niet één keer in de twee maanden kijken naar de openstaande facturen maar doe dit regelmatiger, bijvoorbeeld één keer per week, na de normale facturatie. Bedenk wat u wilt doen met nieuwe leveringen aan slecht-betalende debiteuren. Gaat u door? Geeft u aan uw klant door dat de levering even stagneert vanwege zijn betaalgedrag? Besteed vooraf tijd aan het inrichten van deze onderdelen. Dit bespaart u later veel werk. Een goed administratiepakket helpt u daarbij. Wat als de debiteur failliet gaat? De kans is dan helaas groot dat u uw geld niet meer ontvangt. Er gebeuren enkele vervelende dingen: Uw klant is uw klant niet meer. Altijd jammer. Uw geleverde materialen zijn niet meer voor u beschikbaar. De curator bepaalt wat ermee gaat gebeuren. Uw gefactureerde btw dient u te betalen, ook al wordt de factuur niet aan u voldaan. Die btw kunt u pas later weer terugvorderen. Uw netto factuur bedrag wordt vooralsnog als inkomsten voor u gezien. Uw boekhouder kan hiervoor wel een voorziening opnemen om te voorkomen dat u hierover belasting betaalt. Pas als de curator de zaak definitief opheft (vaak jaren later), kan het bedrag definitief worden verrekend.

11 11 8 Overzicht Een belangrijk doel van het bijhouden van uw administratie is het behouden van overzicht. Kijk mee over de schouder Als u niet zelf met boekhoudsoftware werkt, zorg er dan voor dat u weet hoe u overzichten en rapporten kunt laten samenstellen. U hoeft niet alles te doorgronden. Maar u dient toch wel te weten hoeveel inkomsten en uitgaven u over de afgelopen maand of over het afgelopen jaar heeft.

12 12 Tips voor een beter overzicht Goed overzicht is het halve werk. Kijk gedurende het jaar geregeld naar uw cijfers en wacht niet op de jaarrekening. Zorg dat u inzicht hebt in uw bedrijf zodat u tijdig kunt ingrijpen als dat nodig is. 1. Kijk naar de stand van de debiteuren (klanten van wie u nog geld krijgt). 2. Kijk naar de stand van de crediteuren (leveranciers aan wie u nog moet betalen). 3. Kijk naar het verloop van de omzet en de kosten. 4. Vraag een adviseur (bijvoorbeeld een bevriende ondernemer of uw boekhouder) om commentaar te geven op de overzichten. Zijn uw kosten in verhouding met uw inkomsten? Zijn uw inkomsten in verhouding met uw eigen inzet? 5. Maak een aparte map waarin u dit soort overzichten bewaart. U kunt dan makkelijk periodes vergelijken. 6. Zorg dat u inzicht hebt in uw bedrijf, zodat u tijdig kan ingrijpen als dat nodig is. 7. Vergelijk dezelfde periode van het vorig jaar, als u vergelijkbare activiteiten hebt gedaan. Gaat het nog even goed? Komt u dezelfde klanten nog tegen? 8. Heeft een reclame- of marketingactie zichtbaar effect op de winst? Wat gebeurde er na een beurs of Google Ads campagne? 9. Kies de drie grootste kostenposten. Kijk of u op één van deze kostenposten komende jaar 25 % kunt besparen, bijvoorbeeld door te onderhandelen over een prijs, elders in te kopen of minder te verbruiken. Iedere euro die u niet uitgeeft, is winst.

13 13 9 Doe de eerste controle zelf! Voordat de administratie naar de boekhouder / accountant gaat, zorgt u dat u de eerste controles zelf hebt gedaan. Dit scheelt tijd, en dus kosten die u anders moet betalen aan uw boekhouder.

14 14 Goedkoop werk is duur werk Doet uw boekhouder ook simpel werk, zoals het invoeren van bonnetjes? Kijk dan eens of er niet een neefje is dat een goedkoop bijbaantje zoekt. Onder de twintig jaar betekent vaak veel goedkoper (en ook nog eens twee keer zo snel met een toetsenbord als boven de twintig). Denk wel na over het effect van het financiële inkijkje dat een familielid krijgt in uw bedrijf. SnelStart helpt Het mooie van SnelStart is dat fouten die u bij het invoeren maakt, er vroeg of laat uitkomen. Een verkeerd btw-percentage? Het wordt vanzelf gemeld. Een verkeerd factuurbedrag, dat daarmee afwijkt van uw bankafschrift? Het komt vanzelf boven tafel. De laatste checks Als SnelStart alles heeft gecheckt, doet u onderstaande stappen nog voor u de boekhouder belt. Bekijk de grootboekrekening vraagposten nog eens. Gedurende het boeken heeft u daar alles op geboekt wat u niet wist. Wellicht kunt u zelf nog wat van deze posten oplossen. Onze ervaring is dat mensen gaandeweg het ondernemen en het boekhouden snel dingen leren. U bent vast weer slimmer dan een half jaar geleden. Bekijk de stand van de bankrekening en vergelijk deze met de stand volgens de boekhouding. Klopt dit niet? Zoek het uit, u bent ergens een of meerdere mutatie(s) vergeten te boeken. Begin bij het oudste afschrift en zoek waar uw dagboek bank begint af te wijken van uw afschrift. Loop de kas na. Tel het saldo en check dit met het saldo in uw grootboekrekening kas na uw laatste boeking. Zorg dat u van alle inkoopfacturen de terug te vragen btw hebt gecheckt. Dit is geld dat u volledig terugkrijgt. Elke euro vergeten is een euro minder in uw portemonnee.

15 15 10 Een jaaroverzicht zet u op het goede spoor Jaarstukken zijn eigenlijk alleen verplicht als u een BV of NV runt, of als uw bank dat verlangt. Eenmaal per jaar kan uw accountant/boekhouder jaaroverzichten van uw onderneming opmaken om deze te verwerken in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Zorg dat u snapt wat er op papier staat. Het is immers uw bedrijf. Zorg voor een goede (SnelStart-)accountant die adviezen geeft over fiscale aspecten, zoals willekeurige afschrijving, extra afschrijvingsmogelijkheden et cetera. Voer wel zelf u boekingen in, zeker de eerste periode. Zo krijgt u inzicht in uw administratie en daarmee uw bedrijf. Laat uw jaaroverzichten de eerste keer helemaal bespreken en kijk deze nog eens na. Zoek verbeterpunten voor de toekomst en voer deze uit. Kies voor drie speerpunten, die u het komend jaar gaat verbeteren. Dit is concreter dan een heleboel punten die u ooit zult doen. U kunt op basis van de cijfers ook nadenken over de langere termijn.

16 16 Vlieg op verschillende hoogtes Het is zinvol om planningen op verschillende termijnen te maken. Begin daarbij op de langere termijn, en werk dan terug. Een hoge vlieghoogte: U kijkt drie jaren vooruit. Zet grote lijnen uit. Meer vestigingen? Uitbreiding van het personeelsbestand? Welke activiteiten doet u over drie jaar? Welke omzet maakt u? Een gemiddelde vlieghoogte: U kijkt één jaar vooruit. Als u bedenkt waar u over drie jaar wilt zijn, wat is dan het doel over één jaar? Welke producten moet u gaan ontwikkelen? Welke marketing-activiteiten ontplooien? Een lage vlieghoogte: U ziet veel details, maar u kunt niet ver vooruit kijken. Bedenk welke zaken u de komende drie maanden aandacht geeft. Met wie gaat u afspraken maken? Als u personeel heeft, wat vertelt u hen over uw plannen? Eén dag per kwartaal Neem elk kwartaal een dag de tijd om u met een kladblok of flipover terug te trekken. Neem de overzichten vanuit SnelStart mee. Bedenk welke kant u op wilt.

17 17 Welke manier? Laat u inspireren door de onderstaande ideeën en kies wat echt bij u past. Zonder u een ochtend helemaal af. Ga lunchen met een adviseur / vriend en vertel hem wat er die ochtend in u op kwam. Gebruik de middag om samen lijnen uit te zetten Heeft u een vaste relatie? Neem met hem of haar de tijd om hoofdlijnen door te spreken. Een goede partner kent u, heeft een frisse kijk, heeft een perfecte combinatie van betrokkenheid en distantie. En heeft u het getroffen met uw partner? Dan ziet hij of zij perfect waar u écht gelukkig van wordt. Waarom wilde u ondernemer worden? Doet u die dingen nog steeds? Of bent u al snel gegroeid tot bedrijfsleider van een organisatie waarin uw medewerkers datgene doen dat u het leukste vindt? Kies drie dingen die u het komend jaar wilt ontwikkelen, drie dingen die u het komend jaar wilt vasthouden en drie dingen die u het komend jaar wilt veranderen/kwijtraken. Wordt geen speler in uw toneelstuk maar regisseur. Zorg dat u ondernéémt in plaats van ondergáát, voor u óndergaat.

18 18 Conclusie Het bijhouden van de administratie is een verplichting die de Belastingdienst aan elke ondernemer oplegt. Het helpt als u met een juiste voorbereiding, een beetje goede wil en een passend boekhoudpakket uw administratie op orde brengt en houdt. Kennis en inzicht van de cijfers maken u een betere ondernemer en wie wil dat nou niet? Maak van uw boekhouder een adviseur Als u goed invoert, is uw boekhouder/accountant alleen nog maar controleur en adviseur. Dat scheelt kosten. Uw eigen betrokkenheid bij uw adminstratie scheelt kwaliteit van uw bedrijfsvoering.

19 19 Wat kan ik daar mee? De administratie en de boekhouder kunnen u goede ideeën aan de hand doen over het ondernemen. Maar uiteindelijk bepaalt u zelf. U zet de koers uit. Daarvoor is het zinvol om financiële doelen op te stellen. Ze dienen SMART te zijn: Specifiek: is het doel concreet genoeg? Meer winst is vaag. Betere producten is ook vaag. Halvering van het percentage klachten is wel specifiek. Meetbaar: kunt u over een bepaalde periode duidelijk aangeven of u het doel wel of niet hebt gehaald? Ambitieus: Is het doel waar u moeite voor moet doen en waarmee u iets bereikt? Het doel om minstens één tevreden klant te hebben is dat niet. Het doel om uw klantenbestand met 20% uit te breiden is dat wel. Realistisch: Is het doel haalbaar? Verdrievoudiging van uw omzet als kapperszaak is zonder uitbreiding meestal niet erg realistisch. Het is mooi naar een hoger doel te streven, ook als dat niet helemaal wordt gehaald. Maar een doel dat helemaal niet wordt gehaald, demotiveert en heeft geen nut. Tijdgebonden: Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn? Stel hiervoor ook een reëel tijdspad op, bijvoorbeeld een half jaar of een jaar. Langere periodes zijn niet erg specifiek meer. Natuurlijk kan het wel zin hebben om voor de langere termijn een plan te bedenken. Uiteindelijk geldt: onderneem! Een schip dat stil ligt, is niet te sturen. Ga aan de slag, breng uw onderneming in beweging, want alleen dan kunt u bijsturen. SnelStart helpt u succesvol te sturen!

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1

1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Uw boekhouding praktisch en overzichtelijk opzetten en inrichten... 1 1.1. Is een boekhouding verplicht?... 1 1.1.1. Waarom een boekhouding?... 1 1.1.2. Wat zit in een

Nadere informatie

Module 5 Controle over financiën

Module 5 Controle over financiën Geleerd in vorige presentaties Module 5 Controle over financiën Les 2. Jaarafsluiting en aangifte omzetbelasting 1. Aftrekbaarheid van kosten en btw 2. Incidentele posten Les 2 Verzorgen jaarafsluiting

Nadere informatie

Eenvoudig boekhouden. stap 1-5. Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer. Deel dit e-book:

Eenvoudig boekhouden. stap 1-5. Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer. Deel dit e-book: 1 Eenvoudig boekhouden voor iedere kleine ondernemer Deel 1 stap 1-5 2 Inhoud Introductie 3 Vaste plek 4 Vast moment 6 Factureer snel! 8 Verwerk uw inkomende facturen slim 10 Boek uw bankafschriften (automatisch)

Nadere informatie

Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie.

Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Boersma Adviseurs - Tiede Boersma Van: Boersma Adviseurs [info@boersmaadviseurs.nl] Verzonden: maandag 17 september 2012 12:10 Aan: Boersma Adviseurs - Tiede Boersma Onderwerp: Nieuwsmail Snelstart btw

Nadere informatie

"Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt."

Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt. "Ervaring krijg je wanneer je niet krijgt wat je wilt." (Pieter Klaas Jagersma) Belastingen voor veel starters iets waar ze liever niet over nadenken omdat het niet leuker te maken is en zo ingewikkeld

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Deel I

Bedrijfsadministratie Deel I Bedrijfsadministratie Deel I BTW in de boekhouding BAARHVILLE STUDIEHULP August 3, 2016 Opgesteld door: Deborah Baarh 1 Bedrijfsadministratie Deel I Thema Les DE BALANS SKIT-MODEL Startfase Duur fase:

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol Samenwerken met icounting Beschrijving financiële rol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Financiële rol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.2 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Mutaties inlezen

Nadere informatie

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur

De administratie. Administratie Noodzaak en nuttig. Kortom een (goede) administratie. De administratie. Eisen van een verkoopfactuur De Wat zijn de minimale eisen voor uw financiële (minimum)? De presentatie vind je op kvk.nl/startersdag Administratie Noodzaak en nuttig Kas/kassabonnen Financiële aantekeningen, inkoop- en verkoopboek

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet Samenwerken met icounting Beschrijving samenwerken compleet Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Samenwerken compleet 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.3 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1

Nadere informatie

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger:

Cursus boekhouden Pagina 2. Vandaar nu even een algemene definitie, dan kan het daarna allemaal wat eenvoudiger: Cursus boekhouden Cursus boekhouden Pagina 2 1 Boekhouden? Een boekhoudpakket is een uitgebreide rekenmachine. En dan ook nog een zeer eenzijdige rekenmachine, feitelijk enkel in staat tot optellen en

Nadere informatie

Voordelig en flexibel boekhouden via internet

Voordelig en flexibel boekhouden via internet Voordelig en flexibel boekhouden via internet Overal en altijd online uw bedrijfsinformatie paraat! Voor complete boekhouding, facturatie en veel meer! Ideaal om samen te werken met de accountant. Probeer

Nadere informatie

ZZP-pakket boekhouden online.

ZZP-pakket boekhouden online. ZZP-pakket boekhouden online. Wij bieden de volgende pakketten voor de ZZP-er en/of freelancer - ZZP-er online (Basis) - ZZP-er compleet pakket (Meekijkabonnement +) - ZZP-er totaal pakket (Online +) De

Nadere informatie

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces

26-5-2015. Module 3 Gegevens verwerken. Geleerd in vorige presentaties. Les 2. Wat is boekhouden? Wat zijn transacties? Les 2. Leer het boekhoudproces Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 2. Leer het boekhoudproces Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

Inhoud in vogelvlucht

Inhoud in vogelvlucht Inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xiii Inleiding... 1 Deel I: Waarom boekhouden? De basis... 5 Hoofdstuk 1: Boekhouden moet je doen... 7 Hoofdstuk 2: Een duik in de basisbegrippen... 17 Hoofdstuk

Nadere informatie

Instructie BTW-Aangifte

Instructie BTW-Aangifte Instructie BTW-Aangifte Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de titel : Aangifte Omzetbelasting. Dit is de

Nadere informatie

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud:

MODULE 3: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) Inhoud: Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Modestyling en Interieuradviseur) MODULE 3: BTW Inhoud: Consumentenprijs Verkoopprijs Te betalen btw Verschuldigde btw Af te

Nadere informatie

administratieve tips voor ondernemers

administratieve tips voor ondernemers administratieve 15 tips voor ondernemers 1 Voorwoord Een administratie bijhouden is voor sommigen een noodzakelijk kwaad. Dat zou het niet moeten zijn, want een goede administratie is erg belangrijk. Niet

Nadere informatie

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen.

Boekingsboek. Overzicht van een aantal soorten boekingen. Boekingsboek Overzicht van een aantal soorten boekingen. * contant * op rekening * met en zonder BTW * transitorische posten * hoe ga je om met de BTWboekingen * balans, V&Wrekening, liquiditeitsoverzicht

Nadere informatie

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding?

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding? Inleiding BTW-verhoging 21% De tekst van dit document is van toepassing op versie B03 van Cash. De verwachte datum voor deze versie is 14 september 2012. Op 1 oktober 2012 wordt de btw 'hoog' verhoogd

Nadere informatie

NK Internetboekhouden

NK Internetboekhouden Praktijkcase NK Internetboekhouden 15 december 2005 Versie: 3.0 (Definitief), 12-12-2005 Opgesteld door: Onderzoeksbureau GBNED Gerard Bottemanne www.gbned.nl Onderzoeksbureau GBNED Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 3. Verkoopfacturen maken en inkoopfacturen verwerken Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Archivering Btw-administratie

Nadere informatie

Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert?

Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert? Wilt u altijd inzicht in hoe uw bedrijf presteert? Altijd beschikken over up-to-date cijfers? U wilt weten waar u staat, om in te spelen op ontwikkelingen? U heeft behoefte aan een sparringpartner en u

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU:

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU: Pagina 1 van 5 Beschrijving ICP in SnelStart Classic: Vanaf 2010 moeten naast de intracommunautaire levering van goederen ook de intracommunautaire diensten aan de belastingdienst gemeld worden. Om dit

Nadere informatie

NSO Handleiding BTW-heffing op tabak

NSO Handleiding BTW-heffing op tabak Leidschendam, 23 mei 2013 NSO Handleiding BTW-heffing op tabak Mede dankzij de intensieve lobby van de NSO en TZN (groothandel tabakswaren) geldt per 1 juli a.s. een normale BTW-verrekening op tabaksproducten.

Nadere informatie

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager

De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager De BTW-verhoging van 1 oktober 2012 in UNIT4 Multivers Service Manager Wetgeving In het Lenteakkoord is afgesproken dat het algemene BTW-tarief wordt verhoogd van 19 procent naar 21 procent. Deze verhoging

Nadere informatie

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4

Inleiding... 1. Tip 1 Gooi je administratie weg... 2. Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3. Tip 3 Maak een indeling... 4 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Tip 1 Gooi je administratie weg... 2 Tip 2 Verminder het aantal bonnetjes... 3 Tip 3 Maak een indeling... 4 Tip 4 Je administratie over de schutting?... 6 Tip 5 Zorg voor inzicht...

Nadere informatie

Btw staat voor: "Belasting toegevoegde waarde", ook wel "Omzetbelasting"

Btw staat voor: Belasting toegevoegde waarde, ook wel Omzetbelasting Wat is btw? Btw staat voor: "Belasting toegevoegde waarde", ook wel "Omzetbelasting" genoemd. Deze belasting is door de overheid ingesteld en wordt geheven over de verkoopprijs van producten of diensten.

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

BASISKENNIS BOEKHOUDEN. 8. Belastingen

BASISKENNIS BOEKHOUDEN. 8. Belastingen 137 8. Belastingen Iedere burger moet belasting betalen. Maar ook ondernemingen krijgen te maken met belastingen. Voor de overheid zijn belastingen inkomsten die worden gebruikt om overheidstaken uit te

Nadere informatie

Details van boekingen

Details van boekingen Details van boekingen 1. Opstarten en inloggen 2. Kiezen: inkomsten of uitgaven boeken 3. Met een lege record beginnen 4. Uitleg vakjes algemeen 5. Klantnaam, Factuurdatum, Factuurnummer 6. Bijlage 7.

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert

Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert Sneller je facturen betaald? 5 tips van onze incasso expert Voorkom risicovol ondernemen Voor ondernemers is het opvolgen van facturen vaak niet het leukste klusje van de week... Het is tijdrovend werk

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Per 1 oktober 2012 wijzigt het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Diensten met een hoog btw-tarief die voor deze datum zijn verleend moeten, ongeacht

Nadere informatie

Het grote geldboek voor de kleine ondernemer

Het grote geldboek voor de kleine ondernemer Het grote geldboek voor de kleine ondernemer Stephan Zwanikken Leer in 5 praktische stappen je financiën doen en begrijpen Inclusief rekenmodellen t.w.v. 75 Het grote geldboek voor de kleine ondernemer

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Inkoopfacturen 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 9 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Inkoopfactuur... 3 Boekingsregel(s)... 4 Aanmaken inkooprelatie... 5 Via de Kamer van koophandel...

Nadere informatie

www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info

www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info Aan te passen naar elk ander jaar HOOFDMENU Dit Scherm zie je als de tool wordt geopend. Je kunt kiezen uit

Nadere informatie

certificering HET ADMINISTRATIEPAKKET

certificering HET ADMINISTRATIEPAKKET co 2 -administratie ketenverantwoordelijkheid aanbesteding certificering MVO HET ADMINISTRATIEPAKKET Wat levert digitalisering me op? En wat kost het me? Een boekhoudpakket hoeft niet duur te zijn. Toch

Nadere informatie

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion

FISCALE TIPS & BLUNDERS. 2016 1e druk Copyright Finovion FISCALE TIPS & BLUNDERS 2016 1e druk Copyright Finovion Wij heten u van harte welkom. WELKOM Dit handzame boekje met financiële blunders en fiscale tips ontvangt u van Finovion. Wij zijn een ondernemend

Nadere informatie

Handleiding BTW-heffing op tabak.

Handleiding BTW-heffing op tabak. Handleiding BTW-heffing op tabak. Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw maand- of kwartaalaangifte.

Nadere informatie

Handleiding FIS boekhouden

Handleiding FIS boekhouden Handleiding FIS boekhouden Voor kleine ondernemers, zoals ik die de uitgaande facturen met een tekstverwerker maakt, driemaandelijks de btw aangeeft en eens per jaar de inkomstenbelasting, zijn de meeste

Nadere informatie

Voorbeelden van debiteuren, crediteuren- en voorraadlijst

Voorbeelden van debiteuren, crediteuren- en voorraadlijst 9 het tellen van de voorraad minimaal één keer per jaar (meestal op 31 december) moet de voorraad volledig worden geteld en moet worden opgeschreven wat er op dat moment aanwezig is en in welke aantallen;

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentatie Module 3 Gegevens verwerken Les 4. Bank- en kasmutaties en incidentele posten verwerken Verkoopfacturen maken Inkoopfacturen vastleggen Beslisboom Les 3 Hoe importeer en verwerk

Nadere informatie

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling:

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling: Versie: 1209121 Pagina 1 van 5 Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen,

Nadere informatie

Classic. Voor elke ondernemer een passend pakket. Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog!

Classic. Voor elke ondernemer een passend pakket. Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog! pakketten en prijzen Voor elke ondernemer een passend pakket. Classic Uw partij voor snelstart. Krijg snel grip op uw cijfers en start vandaag nog! 2013 SnelStart Inhoud 2 Introductie...3 Onze software...4

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Verkooprol 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.2 Inkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1 Verkoopfacturen 4 3.2 Inkoopfacturen 4 4

Nadere informatie

2016 Boekhoudtarieven

2016 Boekhoudtarieven Boekhoudtarieven 2016 Takenpakket A: boekhouding samenwerking Taakverdeling Magda Daniels Klant Inboeken verstuurde nota s nee Ja Inboeken ontvangen nota s nee Ja Inboeken bankafschriften nee Ja BTW aangifte

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013 Veenendaal, 17 juni 2013 Handleiding BTW-heffing op tabak Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw

Nadere informatie

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren van inkoopfacturen

Handleiding Incura Boekhouding Invoeren van inkoopfacturen Inleiding Om het financiële resultaat van uw organisatie te kunnen bepalen is het belangrijk dat u naast uw verkoopopbrengsten ook de kosten goed vast te leggen. In deze handleiding richten we ons op het

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wanneer doet u een suppletie omzetbelasting? Hebt u te veel of te weinig btw aangegeven? Als dit bedrag meer dan 1.000 is, meldt u dit aan

Nadere informatie

Handleiding Financieel

Handleiding Financieel Handleiding Financieel Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Financieel...3 1.1 Grootboekschema...3 1.1.1 Grootboek verdichtingen...3 1.1.2 Invoeren kostenposten(grootboek nummers)/

Nadere informatie

INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER

INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters toch wel leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen ondernemer voor de btw zijn In

Nadere informatie

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid

INSTRUCTIE. Wat houdt het btw voordeel in? Besluit overheid INSTRUCTIE BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER De Belastingdienst maakt het voor zonnepanelen bezitters leuker: Particulieren met zonnepanelen kunnen btw terugvragen In deze instructie leest

Nadere informatie

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1 Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche 12-11-2013, versie 1.1 2. Inrichten van uw bedrijfsadministratie U gaat deelnemen aan het programma Sturen op Cijfers van het HBA. Uw bedrijfsadministratie

Nadere informatie

E-BOOK. App. Strakke administratie in minder tijd. Meer inzicht en meer tijd voor je core business

E-BOOK. App. Strakke administratie in minder tijd. Meer inzicht en meer tijd voor je core business E-BOOK App Strakke administratie in minder tijd Meer inzicht en meer tijd voor je core business INLEIDING Dank voor je interesse in het e-book Strakke administratie in minder tijd. Dit boek krijg je van

Nadere informatie

de Coöperatie expert

de Coöperatie expert Handleiding Spreadsheet Coöperatieadministratie Inleiding Samenwerken in een ondernemerscoöperatie gaat vooral om het doen van projecten. Per project zijn de opbrengsten, kosten en eventuele winstinhoudingen

Nadere informatie

SLUIT HET BOEKJAAR IN STIJL AF

SLUIT HET BOEKJAAR IN STIJL AF Exact Online SLUIT HET BOEKJAAR IN STIJL AF 10 onmisbare tips voor een goede jaarafsluiting www.exactonline.nl 02 SLUIT HET BOEKJAAR IN STIJL AF INTRODUCTIE Het is eerder donker, de creditcardlimieten

Nadere informatie

Oefenbrief 5 bij training Oneerlijke incassopraktijken

Oefenbrief 5 bij training Oneerlijke incassopraktijken Oefenbrief 5 bij training Oneerlijke incassopraktijken Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Abonnement op Foodbox Met deze oefenbrief gaan uw cursisten aan de slag met de Toolkit incasso voor

Nadere informatie

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2

EENMANSZAAK DEEL 1. Periode 3 Hoofdstuk 2 EENMANSZAAK DEEL 1 Periode 3 Hoofdstuk 2 Opgaven 35 t/m 58 HOOFDSTUK 2 Maak opgaven 35 t/m 40 STARTEN VAN EEN ONDERNEMING Onderzoek welke vergunningen je nodig hebt & welke wetgeving op jouw onderneming

Nadere informatie

inzetten als aftersales

inzetten als aftersales Debiteurenbeheer inzetten als aftersales Succesvol, en met behoud van klantrelatie! www.snelstart.nl is dit e-book voor mij? Ja, dit e-book is voor u! Mits u ondernemer bent en nog niet alles weet over

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP. Boekhouding. FashionBase. Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte. Facturatie.

Standaard functies FashionBase ERP. Boekhouding. FashionBase. Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte. Facturatie. Standaard functies FashionBase ERP Boekhouding, telebankieren en automatische BTW aangifte Facturatie Offertes Orders en vanaf offertes Voorraadbeheer Relatiebeheer (CRM) Agenda Projectadministratie (optioneel)

Nadere informatie

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005

Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 2004 Elektronische aangifte verplicht vanaf 1 januari 2005 Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers verplicht om belasting elektronisch aan te geven. Wat verandert er voor u? En hoe bereidt u zich daarop

Nadere informatie

AccountView Go Workflow documenten handleiding

AccountView Go Workflow documenten handleiding AccountView Go Workflow documenten handleiding Workflow AccountView Go Pagina 1 van 12 Inhoud 1 Business Case... 3 1.1 Maandelijkse rapporten... 3 1.1.1 BTW Aangifte... 3 1.1.2 Openstaande posten debiteuren...

Nadere informatie

Financiële administratie Bank- en kasboekingen

Financiële administratie Bank- en kasboekingen Financiële administratie Bank- en kasboekingen U kunt uw ontvangen bankafschriften en kasmutaties eenvoudig boeken in Kleos. U geeft per afschriftregel aan of het om een debiteurenboeking, crediteurenboeking

Nadere informatie

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00

HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS. Een e-book door ikbenfrits.nl. Vragen? Maandag t/m vrijdag tussen en 18.00 HYPOTHEEK VOOR ZZP ERS Een e-book door ikbenfrits.nl 1 VOORWOORD Hallo, ik ben Frits! Leuk dat je mijn e-book hebt gedownload! Ik leg je stap voor stap uit hoe je als zzp er een hypotheek kunt afsluiten.

Nadere informatie

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten)

Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen 6% primaire levensbehoefte 0% vrijgesteld (export, overheidsdiensten) www.jooplengkeek.nl Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) Omzet belasting (BTW) Toegevoegde waarde: de waarde die het bedrijf toevoegt aan een al bestaande waarde. Welke BTW tarieven zijn er? 21% luxe goederen

Nadere informatie

NAVIGATIE INSTELLINGEN

NAVIGATIE INSTELLINGEN INHOUD: NAVIGATIE... 2 INSTELLINGEN... 2 INKOMSTEN... 3 UITGAVEN... 4 BTW MUTATIES... 4 KLANTEN... 4 FACTUREN... 5 OPEN FACTUREN... 5 BTW OVERZICHT... 5 VERLIES- EN WINSTREKENING... 5 BALANS... 6 GRAFIEKEN...

Nadere informatie

Programma. Golfclinic. Borrel

Programma. Golfclinic. Borrel 18 september 2014 Programma Wie is wie? Onze visie op boekhouden Hoe werkt Actan Online Praktijkvoorbeelden Voordelen van Actan Online Uw investeringen Aanvulling Exact Vragen Golfclinic Borrel Wie is

Nadere informatie

School Handleiding

School Handleiding Twinfield @ School Handleiding Bank invoer Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands De Beek 9-15 3871 MV Hoevelaken Nederland Publicatie informatie Auteursrecht 2000 2017 - Twinfield International N.V.

Nadere informatie

Standaard functies FashionBase ERP

Standaard functies FashionBase ERP FashionBase ERP biedt voor de bedrijfskledingbranche een totaaloplossing en een op de klant gericht informatiesysteem. U kunt ook inzage krijgen in uw voorraden, inkoopprijzen en winstgevigheid van uw

Nadere informatie

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet

3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3 Consumentenprijs, BTW en inkoopwaarde van de omzet 3.1 Inleiding De overheid profiteert mee van elke aankoop die wordt gedaan. Want iedere ondernemer is verplicht aan de fiscus omzetbelasting (btw) af

Nadere informatie

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter

De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter 1 De Btw-verhoging van 01 oktober 2012 in UNIT4 Multivers met de UNIT4 Multivers BTW Converter Inleiding Per 01 oktober 2012 zal in Nederland het hoge Btw-tarief van 19% door de overheid verhoogd worden

Nadere informatie

Beginner. Beginner. Beginner

Beginner. Beginner. Beginner Beginner Nummer 1 Beginner Nummer 2 Beginner Antwoordmodel Antwoordmodel Antwoordmodel Nummer 3 2014: uitgave 0/kosten 30 Afschrijving De waardevermindering van de auto (een onderdeel van de vaste activa)

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

De wizard leidt u in een aantal stappen door de migratie van uw gegevens uit de oude versie van Compleet boekhouden naar de nieuwe versie.

De wizard leidt u in een aantal stappen door de migratie van uw gegevens uit de oude versie van Compleet boekhouden naar de nieuwe versie. Welkom bij de migratie wizard De wizard leidt u in een aantal stappen door de migratie van uw gegevens uit de oude versie van Compleet boekhouden naar de nieuwe versie. De migratie bestaat uit een aantal

Nadere informatie

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Periodeafsluiting Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met de uitwerkingen

Nadere informatie

MEER WETEN OVER BELASTINGEN

MEER WETEN OVER BELASTINGEN www.damd.nl Meer weten over Belastingen De belangrijkste belastingen waarmee je als zzp er te maken hebt zijn de inkomsten- en de omzetbelasting. De eerste belastingsoort is voor jou van belang, omdat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 Het jaar 2015 is al bijna weer ten einde. Een periode waarin iedereen vaak even terugkijkt op het afgelopen jaar, en verwachtingen, plannen en goede voornemens heeft voor het nieuwe jaar 2016. Oostwerk

Nadere informatie

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl INFOBOEK BOEKINGEN Newmerce.nl 1 Newmerce.nl 1. BOEKINGEN Met behulp van de module boekingen houdt u de inkoopfacturen, kas, bank, giro, memoriaal en eventueel periodieke journaalposten bij. U kunt met

Nadere informatie

Voorkom dubbel werk en reduceer de kans op fouten

Voorkom dubbel werk en reduceer de kans op fouten Choose a building block. Author Mark Harmsma Product Marketing Twinfield Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands Twinfield Concept boekingen meenemen in de btw-aangifte Voorkom dubbel werk en reduceer

Nadere informatie

BTW verhoging oktober 2012

BTW verhoging oktober 2012 GNB B.V. Postbus 1050 8300 BB Emmeloord E-mail: info@gnb.nl Ecu 23 8305 BA Emmeloord Tel.: 0527 62 42 62 Fax: 0527 62 43 62 Internet: www.gnb.nl KvK Lelystad: 39068313 ING Bank: 66 11 45 875 BTW nummer:

Nadere informatie

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken.

In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. INSTRUCTIE BTW BTW VOORDEEL VOOR DE PARTICULIER ALS ONDERNEMER In deze instructie leest u wat de handelingen zijn om van het BTW voordeel gebruik te maken. Let op: Ondanks dat we met zorg deze instructie

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 1. Richt je boekhouding in Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Papieren en digitale archief ordnersysteem Btw-administratie

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving inkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Inkooprol 3 3 Hoe werkt het? 3 4 Inrichting 3 5 Inkoopfacturen verwerken 4 6 Betalingen fiatteren 5 7 Betalingen uitschrijven

Nadere informatie

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs

Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Startersbrochure YKV accountants & adviseurs Wilhelminalaan 10 2405 ED Alphen aan den Rijn 0172-443674 Rietbaan 2b 2908 LP Capelle aan den IJssel 010-4219228 www.ykv.nl Over YKV accountants & adviseurs

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie

Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18

Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18 Quickstart Twinfield - Promedico Twinfield v6.18 Twinfield International NV De Beek 9-15 3871 MS Hoevelaken Nederland Belangrijk bericht Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met:

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met: Acumulus - SIEL IB Aangifte 2013 Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013 In samenwerking met: Annalies Janssens (www.countforyou.nl) Esther van der Meer (www.meerovercijfers.nl) Acumulus

Nadere informatie

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen

BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen BTW Hoog 19% wordt 21% - Pag 1 BTW Hoog 19% wordt 21% Instructies voor de nieuwe instellingen Inleiding Per 1 oktober 2012 wijzigt het percentage voor het hoge BTW tarief van 19% naar 21%. De belastingdienst

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Aanpassen BTW-percentage per 1 oktober 2012

Aanpassen BTW-percentage per 1 oktober 2012 Aanpassen BTW-percentage per 1 oktober 2012 Per 1 oktober 2012 wordt het BTW-percentage van 19% verhoogd naar 21%. Deze wijziging dient u uiteraard ook in de King-administratie door te voeren. In dit document

Nadere informatie

ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS

ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS ZELF JE ADMINISTRATIE DOEN BONUS BONUS SESSIE In les 1 hebben we laten zien wat een administratie allemaal inhoud, en wat er minimaal nodig is voor een aangifte BTW en Inkomstenbelasting. Ook heb je 7

Nadere informatie

Het ordnersysteem. Een eenvoudige methode van boekhouden. jaar. bedrijfsadviseur trainer conflictbemiddelaar

Het ordnersysteem. Een eenvoudige methode van boekhouden. jaar. bedrijfsadviseur trainer conflictbemiddelaar Het ordnersysteem OR ET D H N Een eenvoudige methode van boekhouden bedrijfsadviseur trainer conflictbemiddelaar YSTEE S M R E 25 jaar Het ordnersysteem Een eenvoudige methode van boekhouden Het ordnersysteem

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015

RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 RB EINDEJAARSTIPS & AANDACHTSPUNTEN 2014 / 2015 Omzetbelasting Omzetbelasting Benut verlaagd BTW-tarief voor renovatie en onderhoud tot 1 juli 2015 Het BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel

Nadere informatie

Aan de slag met Gere-geld

Aan de slag met Gere-geld Aan de slag met Gere-geld Allereerst bedankt voor het kiezen voor de administratieve oplossing van Gere-geld. In principe kunt u direct aan de slag met Gere-geld. Het is echter wel handig om een aantal

Nadere informatie

Hoe begin ik met Reeleezee?

Hoe begin ik met Reeleezee? Hoe begin ik met Reeleezee? Met deze eenvoudige instructie bent u binnen vijf minuten aan de slag met uw eigen administratie. Zelfs als u niets van boekhouden weet. Boekhouden in Reeleezee lijkt sterk

Nadere informatie