Verslag van de NGS proeverij van sake, gehouden op 28 februari 2011 in Restaurant Sonoy te Emmeloord. Door Paul Op ten Berg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de NGS proeverij van sake, gehouden op 28 februari 2011 in Restaurant Sonoy te Emmeloord. Door Paul Op ten Berg."

Transcriptie

1 De wereld van de sake Verslag van de NGS proeverij van sake, gehouden op 28 februari 2011 in Restaurant Sonoy te Emmeloord. Door Paul Op ten Berg. Proeven in de watertoren Na een flinke reis door de IJsselmeerpolders kwam de watertoren van Emmeloord in zicht, waar het NGS onderdak kreeg in de Waterkamer voor een leerzame proeverij en lunch, met sake als onderwerp. Restaurant Sonoy heeft zich gevestigd op deze prachtige locatie, van waaruit je normaal gesproken een subliem uitzicht hebt. Door de mist zat dit er vandaag echter niet in. Inleiding Na een introductie door Noël Vanwittenbergh en Edger Groeneveld, begon Fukue Homma, Sake Sommelier van Restaurant Yamazato (Hotel Okura), met een inleiding over sake. Sake Sake is een alcoholische drank, die ontstaat bij vergisting van een oplossing van rijst in zuiver water. Het gistproces lijkt wat op dat van bier. In Japan wordt sake al eeuwenlang geproduceerd, zoals documenten uit 712 aantonen. De brouwerijen zijn te vinden in 46 prefecturen. Moderne brouwerijen werken het hele jaar door, terwijl de ambachtelijke alleen s winters sake maken. Het produceren van sake gemaakt van rijst

2 begon in Japan een paar honderd jaar voor Christus. Papieren uit 712 tonen aan dat er op het keizerlijk hof in die tijd al een aparte sake afdeling was. Overigens werd in China jaar voor Christus al sake gebrouwen van rijst. Fukue Homma, Sake Sommelier van Restaurant Yamazato (Hotel Okura) Verschil met wijn Sake bevat 5 maal zoveel aminozuren als wijn, waardoor sake veel umami in de smaak bezit. Dat is een van de redenen waarom sake vaak prachtig combineert met gerechten. Rijst voor sake Er bestaan in Japan honderden soorten rijst. Een deel wordt voornamelijk gebruikt als eet rijst, een ander deel is officieel gecertificeerd als rijst geschikt voor de productie van sake (shuzō kōtekimai). De rijstsoorten voor sake hebben een grote shinpaku (kern van zetmeel), die voor eet rijst een kleine shinpaku. De populairste rijstsoorten voor het brouwen van sake zijn Yamadanishiki, Gohyakumangoku, Miyamanishiki en Omachi. Door de verschillende rijstsoorten en het terroir waar deze verbouwd worden, ontstaat een grote verscheidenheid van smaken bij sake. Polijsten In de jaren 30 van de vorige eeuw kwamen technieken beschikbaar om rijstkorrels grondig te polijsten door middel van machinale verticale polijsting. Tijdens de oorlog was er echter een groot gebrek aan rijst om te brouwen en werd meer dan minimaal polijsten verboden. Pas vanaf de jaren 50 werd machinaal polijsten nationaal doorgevoerd, hoewel de meest gepolijste producten slechts geproefd weren door de leden van de nationale sake-competitie. Deze daiginjō en ginjō-sake bereikten de gewone consument pas in de jaren 90.

3 Vanaf de 14 e eeuw werd bijna alle rijst voor het maken van sake al handmatig of met behulp van molens gepolijst. Door het weg polijsten van de schil en de buitenste laag verwijdert men proteïne en olie uit de buitenste lagen, waardoor tijdens het brouwproces geen ongewenste aroma s ontstaan. Door ongeveer 30-40% van de korrel af te polijsten kan men sake maken die eigenlijk geen rijstwijn meer zijn, omdat deze smaak, aroma en kleur van rijst missen. Vaak wordt hier door middel van bepaalde gistsoorten juist een fruitachtige smaak aan gegeven. Het polijstingspercentage (in Japans seimai-buai) weergegeven op de fles is het percentage van de korrel, dat resteert na polijsting. Een polijstingspercentage van 70% betekent dus dat er 30% van de korrel is afgeslepen. Het huidige record ligt bij een polijstingspercentage van 18%. Bij een polijstingspercentage van 60% of lager, kortom als er minimaal 40% van de rijstkorrel wordt weg gepolijst, mag men de term ginjō gebruiken. Bij een polijstingspercentage van maximaal 50%, kortom als minimaal de helft van de korrel wordt afgeslepen, mag men de term daiginjō voeren. Verschil van opvatting Tijdens de toelichtingen die Dick Stegewerns en Simon Hofstra tijdens proeverij en lunch gaven, bleken zij niet altijd over dezelfde opvattingen te beschikken. Simon houdt vast aan de Japanse standaardindeling voor sake, die erop neer komt dat hoe meer rijst van de korrel wordt af gepolijst, hoe beter de sake is. Dick Stegewerns echter is van mening dat een hoge graad van polijsten niet zaligmakend is. Niet 1 getal maar de combinatie van de verschillende elementen is belangrijk, en uiteindelijk is smaak de doorslaggevende factor, ook bij de indeling in categorieën. Persoonlijk prefereert hij volle, meer rijstachtige sake boven lichte, fruitachtige daiginjō. Water Ook de kwaliteit van het water is erg belangrijk voor de productie van sake. Het Japanse water meestal wordt grondwater of bronwater gebruikt - is zacht, wat een groot

4 voordeel betekent. Net als bij bier en whisky kan de aanwezigheid en hoeveelheid van bepaalde mineralen in water de smaak en de kwaliteit van sake sterk beïnvloeden. Sake-brouwerijen hebben zich bijna zonder uitzondering gevestigd op plaatsen met goed rivier- of bronwater. In de loop der tijd ontdekte ongewenste elementen ijzer e.d. worden weg gefilterd voor gebruik. Giststarter De eerste stappen bij het brouwen van sake zijn het polijsten, wassen, kort weken, stomen en licht afkoelen van de rijst. Aan een relatief klein gedeelte gestoomde rijst is eerder al de kōji-schimmel toegevoegd. In een speciale afgesloten kamer binnen de brouwerij dringt bij langzaam oplopende temperatuur deze schimmel door tot de zetmeelkern van de poreuze gestoomde rijst en gaat deze omzetten in suiker.

5 Na ruim twee dagen verkrijgt men een werkende massa kōji-rijst. Deze gaat in een kleine tank, waaraan verder water, melkzuur, gist en een deel gestoomde rijst wordt toegevoegd. Dit mengsel noemen we de giststarter, in het Japans moto (oorsprong) of shubo (sake-moeder). Het melkzuur moet zorgen voor een omgeving waarin de gistsoort voor het vormen van sake zich het meest thuis voelt en andere bacteriën en gistsoorten het leven te zuur wordt gemaakt.

6 Vóór de laat 19 e- eeuwse introductie van westerse wetenschap hadden sake-brouwers geen benul van fenomenen als bacteriën, melkzuur en gist. Het is een wonder dat zij al in de premoderne periode zijn gekomen tot een ingewikkeld brouwproces op basis van een giststarter. Sake is dan ook een volkomen unieke drank, die geen gelijke kent binnen de andere rijstculturen op deze wereld. Tegenwoordig werkt men voornamelijk met de zogenaamde sokujō-giststarter, waarbij melkzuur wordt toegevoegd. Dit is de meest veilige manier van brouwen, die de ontwikkeling van de giststarter tevens met ongeveer twee weken bekort. De kimoto en yamahai methoden, waarbij de melkzuurbacteriën uit de lucht het werk moeten klaren, worden echter ook nog gebruikt, voornamelijk door kleine ambachtelijke brouwerijen. In dit geval duurt de ontwikkeling van de giststarter een volle maand en leidt meestal tot sake met een vollere smaak. Er zijn ook enkele brouwerijen die geen gist toevoegen maar de in de brouwerij aanwezige gist-kolonies naar de tank laten komen. Startbeslag

7 Voor hoge kwaliteits sake worden de gepolijste rijstkorrels op een lopende band gestoomd en vervolgens afgekoeld. Dan wordt een gistcultuur (kōji) toegevoegd, die zich gedurende 2 dagen gaat vermeerderen tot het startbeslag, de moto of shubo. Brouwproces Zodra onder extreme omstandigheden zich een sterke gistcultuur heeft gevormd die lang bestand is tegen een hoog gehalte alcohol, wordt de giststarter overgebracht naar een grote tank. Hier worden gedurende vier dagen in drie stadia op de tweede dag mag de massa rusten - kōji-rijst, gestoomde rijst en water aan toegevoegd, waarbij de hoeveelheid telkens wordt verdubbeld zodat de gist het proces kan bijbenen. De zich nu gevormde brouwmassa (moromi) mag vervolgens gemiddeld vier weken saccharificeren en fermenteren. Kleine hoeveelheden water worden nog toegevoegd en de temperatuur wordt in bedwang gehouden om te zorgen dat de gist niet op hol slaat en de sake langzaam de door de meesterbrouwer (tōji) de beoogde smaak, zuurgraad en alcoholpercentage bereikt. Daiginjō en ginjō-sake worden onder iets lagere temperaturen nog langzamer gebrouwen. Simultane meervoudige fermentatie Bij wijn kan gisting relatief eenvoudig, zelfs spontaan, plaatsvinden omdat de druif suiker bevat. Rijst bevat geen suiker en het brouwen van sake behoeft dus een extra stap waarbij het in de rijst wel aanwezige zetmeel omgezet wordt in suiker. Deze extra stap is ook nodig in het geval van bier, met als groot verschil dat de processen van sacharificatie en fermentatie niet opeenvolgend maar gelijktijdig plaatsvinden. De bovengenoemde kōji-schimmel zorgt ervoor dat er op het brouwvat ook constant suiker wordt gevormd, die de vorming van alcohol verder opdrijft. Sake heeft dan ook het hoogste alcoholpercentage onder de gefermenteerde dranken, onverdund gemiddeld 17-18%, met uitschieters boven de 21%.

8 Na de fermentatie wordt de sake geperst, om vaste delen en vloeistof te scheiden. In het geval van nigorizake (troebele sake) is de sake slechts door een ruwe doek gezeefd, waardoor deze wit en troebel is. Versgeperste onbewerkte sake (nama genshu) is heel goed te drinken, maar in de meeste gevallen wordt er toch nog door de mens ingegrepen. Rijstsoorten voor sake Om te beginnen wordt er aan ongeveer 90% van de sake nog voor het persen alcohol toegevoegd. Sommige brouwerijen hebben edele motieven en proberen zo aroma s uit de vaste delen los te maken. Maar veelal is het oogmerk om van dezelfde hoeveelheid (relatief dure) rijst meer sake te maken door toevoeging van alcohol, suiker (om het droge van de alcohol er weer af te halen) en water (om het alcoholpercentage weer omlaag te brengen). Deze crisis-traditie stamt uit de Tweede Wereldoorlog, toen men bij gebrek aan rijst niet anders kon, maar wordt zelfs in deze decennia van gigantische rijstoverschotten nog bij 70% van de sake toegepast. Binnen de sake ligt de grootste scheidslijn tussen pure sake (junmaishu) zonder enige toevoeging en sake met toevoegingen (dit benadrukt men liever niet door middel van een speciale term) van alcohol etc. De laatste jaren is in Japan een apart junmai-circuit ontstaan, met brouwerijen, sake-winkels, bars en restaurants die alleen in 100% pure sake handelen. Dit is ook de enige soort sake waarvan de productie en consumptie groeien. Het merendeel van de optionele extra stappen vindt echter na het brouwen plaats. Na een rustperiode van vier dagen wordt meestal fijn bezinksel (ori) afgetapt. In veel gevallen wordt daarna nog twee keer gefilterd over koolstof om andere ongewenste deeltjes en kleur uit de sake halen. Vervolgens wordt het grootste gedeelte van de sake verdund tot circa 15 %. Voor het bottelen en bij het verlaten van de brouwerij wordt veel sake twee maal gepasteuriseerd. Door al deze handelingen na het brouwen stabiliseert men het product en unificeert men de smaak, maar bij elke stap verdwijnt er ook wat leven en smaak. Een moeilijke afweging.

9 De scheiding in voorkeur voor puur aan de ene kant en bewerking en toevoeging aan de andere kant is ook duidelijk te onderkennen bij de twee importeurs. Yoigokochi Sake Importers handelt alleen in 100% pure sake (junmaishu) en een groot deel van de collectie bestaat uit ongepasteuriseerde, onverdunde en ongefilterde sake. Vinites heeft alleen gepasteuriseerde sake in het assortiment en relatief veel sake die verder bewerkt zijn en waar alcohol aan toegevoegd is. Rijping Jonge sake is wild en ruw, maar zeer smaakvol. Veel sake-liefhebbers wachten in december in spanning op de eerste sake van het brouwseizoen, de versgeperste shiboritate en de troebele nigorizake, beide in principe ongepasteuriseerd (nama) en ongefilterd (muroka). Daarop volgen in het begin van het jaar de nama genshu, volle en frisse sake (want ongepasteuriseerd en onverdund) die weinig tijd nodig hebben om op smaak te komen. In de herfst komt de hiya-oroshi, de slechts eenmaal gepasteuriseerde half-nama sake, gevolgd door de bulk van hiire (gepasteuriseerde) en kasui (verdunde) sake die meer tijd nodig hebben. Helaas wordt het gros van de sake te vroeg op de markt gebracht, domweg vanwege gebrek aan ruimte, kennis en financiële reserve bij de brouwerijen. Door rijping van alleen al een jaar wint het merendeel van de sake aanmerkelijk aan smaak en body. Bij verdere rijping kan een sake aanmerkelijk winnen aan zachtheid, complexiteit, rijkheid, aroma en kleur. Oudering van koshu vindt bijna altijd plaats op de fles, slechts sporadisch op de tank. Rijping op hout vindt ook plaats, maar haast zonder uitzondering slechts heel kort (een maand) omdat de eigen smaak van sake het al snel aflegt tegen de sterke smaak en geur van het cederhout. Deze taruzake (op houten vat gerijpte sake) is een winterproduct en is dus juist hele jonge sake.

10 Een aantal sake-typen: ongefilterde sake (Muroka Sake, Nigori Sake, Ori Sake); ongepasteuriseerde sake (Hon Nama Sake, Nama Chozo Sake); kort gerijpte (gelagerde) sake (Shibori Tate Sake en Shinshu Sake); lang gerijpte (gelagerde) sake (Jukusei Sake, Koshu Sake); onverdunde sake (Genshu Sake); ongepasteuriseerde sake (Nama Zume en Hiya Oroshi) Serveertemperatuur De temperatuur waarop een sake wordt geschonken, is net als bij wijn van invloed op de smaak. Zoete sake (aangegeven op de Japanse droog/zoet schaal NSD met een cijfer voorafgegaan door een -) kan beter niet verwarmd worden, want wordt dan te zoet in onze beleving. Droge sake (aangegeven door een cijfer met een +) kan meestal koud, op kamertemperatuur of verwarmd tot lichaamstemperatuur. Echt heet maken leidt tot het verdwijnen van aroma, smaakverlies, en het inhaleren van alcoholische dampen die het proeven van de sake onmogelijk maken. Langgerijpte sake (>10 jaar) gedijen vaak het best op kamertemperatuur of licht verwarmd. Bij sake kan men spelen met de temperatuur, wat de mogelijkheden vergroot om sake goed met gerechten te combineren, maar afgezien van de bovenstaande regels bestaat er geen ideale temperatuur en kan men handelen naar persoonlijke voorkeur. Glasfabrikant Riedel heeft een speciaal sake-glas ontwikkeld. Proeverij De geproefde sake werden gepresenteerd en aangeleverd door 2 importeurs, Yoigokochi Sake Importers en Vinites. De naam van de sake wordt gevolgd door de naam van de brouwerij tussen haakjes. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex. BTW. De afkorting SB betekent seimai-buai en geeft het gewichtspercentage aan van de rijstkorrels na het polijsten. Flight 1 aperitief sake, fruitig, vrij veel zoet en zuur 1. Chobito Sparkling (Hana No Mai) Lichte, koolzuurhoudende sake uit Shizuoka door 2e gisting op fles. Alc. circa 6%. Rinse smaak van frisse appel met net even wat zoet. Prima als aperitief (Vinites, 300 ml 8,30). 2. Ine Mankai (Mukai Shuzō) Type junmai akagomeshu, gemaakt van een prehistorische zwart-paarse rijstsoort, uit de prefectuur Kyoto. Geheime brouwmethode. Deze unieke sake was een afstudeerproject. SB 73. Alc. 14%. Licht oudroze van kleur. Krachtig aroma van zuurkool met rookworst, brede, karaktervolle smaak met rijp fruit en bitters (Yoigokochi, 720 ml 19,95). 3. Daigo no Shizuku (Terada Honke) Middeleeuwse sake van het type junmai bodaimoto muroka nama genshu shizenshu, uit de prefectuur Chiba. SB 90: de volle smaak en het aroma van de rijst zijn behouden. Korte, heftige brouwmethode met een zeer simpele giststarter, waardoor de sake een hoog gehalte aan zoet en zuur heeft. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund, biologische rijst. Alc. 15%. Troebel geelgroen. Geur van rook, grapefruit en bloemen. Zeer krachtige smaak van groente, schillen van granny smith en hoge citrus zuren. Zeer krachtige, sterke finale met ferme bitters van komkommerschil (Yoigokochi, 720 ml 18,95).

11 Flight 2 ginjō en daiginjō sake, fruitig en aromatisch 1. Dōkan Daiginjō (Ōta Shuzō) Type junmai daiginjō muroka nama genshu uit de prefectuur Shiga. SB 50. Kort gerijpt onder het vriespunt. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund. Alc. 17%. Kristalhelder, kleurloos. Elegante, zeer expressieve geur met veel impact van de alcohol. Verfijnde, licht zoete en fruitige smaak van druiven en citrus. Krachtige nasmaak, maar niet branderig (Yoigokochi, 720 ml 25,00). 2. Nabeshima Ginjō (Fukuchiyo Shuzō) Type junmai ginjō namazume uit de prefectuur uit de prefectuur Saga, die eigenlijk voldoet aan de voorwaarden voor daiginjō. SB 50. Alc. 16%. Kristalhelder, kleurloos. Zeer zuivere, elegante, vineuze geur met een klein gerookt accent. Romig zachte, zalvende smaak vol zacht fruit, met minder zuur en meer zoet. De alcohol is nu goed in balans (Yoigokochi, 720 ml 18,95). 3. Junmai Daiginjō Minowamon (Daishichi) Type junmai daiginjō uit de prefectuur Fukushima, gebrouwen volgens de traditionele Kimoto methode. Werd als eerste in Japan geproduceerd met rijst die was gepolijst volgens de door Daishichi ontwikkelde super vlakke methode waarbij alle ongewenste componenten worden geëlimineerd. Troebel zilverkleurig. Volle geur. Zuivere smaak met veel umami, een tikje gerookt en wat drop, met elegant fruit. Doet wat aan topklasse bier als Leffe Blond denken. (Vinites, 720 ml 32,50) Flight 3 nama genshu sake, stevig en vol 1. Hakugyokukō (Kidoizumi Shuzō) Type junmai koōn yamahai muroka nama genshu uit de prefectuur Chiba. SB 60. Ouderwetse, langzame brouwmethode, waarbij de starter wordt verhit en geen melkzuur wordt toegevoegd. Heeft qua polijsten het ginjō niveau, maar mag door de hete brouwmethode niet zo heten. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund. Alc. 18%. Fonkelend lichtgoud. Volle, rijke geur met veel fruit. De geconcentreerde smaak vult de mond steeds meer met elegant fruit en bloemen,

12 waarbij de alcohol stevig aanwezig is. Maar de balans blijft tijdens de lange finale fris door de zuurgraad. (Yoigokochi, 720 ml 17,95). 2. Chōchōkyū 2007 (Nakano BC) Type junmai ginjō jukusei muroka nama genshu uit de prefectuur Wakayama. SB 55. Rijping onder het vriespunt gedurende 3 jaar. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund. Alc. 18%. Bleek zilvergoud. Lichte geur met elegante stijl. Zachte, pure smaak van rijst, maar de alcohol is in de finale wat gesepareerd. Veel volume. Door de lage zuurgraad staat het zoet voorop (Yoigokochi, 720 ml 17,50). 3. Tokubetsu Junmai (Tenzan) Type jizake genshu uit de prefectuur Saga. Terroir sake gemaakt van louter lokale ingrediënten, met water uit een van de 100 beste bronnen. Onverdund. Alc. 18,5%. Bleek goudgeel. Aparte, boeiende geur met wat hooi en gedroogde herfstbloemen. Dierlijke smaak, complex en delicaat, waarbij de alcohol fraai ondersteunt. Amandelbitters in de finale (Vinites, 720 ml 26,60). Flight 4 - uitgesproken rijstachtige sake, weinig gepolijst of met rijstsediment 1. Katori 90 (Terada Honke) Type junmai kimoto muroka shizenshu uit de prefectuur Chiba. Vooroorlogse, ambachtelijke sake van biologisch verbouwde rijst. SB 90. Omdat de smaak van de rijst in de buitenste lagen van de korrel zit, heeft deze bijna ongepolijste sake veel karakter. Uitsluitend wilde gist, geen toevoegingen. Alc. 15%. Licht goudgeel, kristalhelder. Vrij krachtige geur van paddenstoelen en noten. Zeer zuivere smaak van rijst, vol en puur. Heeft wat aspecten van een volle rode wijn. Bijzondere sake met complexe tonen, een hechte balans en bitters in de finale (Yoigokochi, 720 ml 12,85). 2. Soma no Tengu (Uehara Shuzō) Type junmai ginjō nama genshu usunigori uit de prefectuur Shiga. Ruw gezeefd in grove doeken, waardoor de sake troebel is en een lichte zoetimpressie ontstaat. SB 59. Alc. 17%. Zilvergroen. Geur van sauvignon blanc. De fruitige smaak doet

13 aan Riesling denken, met een natuurlijke balans tussen de hoge citrus zuren en het fraaie zoet. De alcohol is wel prominent aanwezig (Yoigokochi, 720 ml 18,50). 3. Sugidama (Momokawa) Type junmai ginjō uit Aomori in het noorden. Alc. 14,5%. Helder zilverkleurig. Gerookte geur met shiitake. De smaak valt daarna terug en wordt vlak. Mist wat karakter (Vinites, 720 ml 18,80). Flight 5 tot 12 jaar gerijpte sake die goed combineert bij hoofdgerechten 1. Biden 1999 (Inoue Gōmei) Type junmai yamahai koshu uit de prefectuur Fukuoka. SB jaar gerijpt. Alc. 16%. Licht goudgeel, helder. Neus van herfstbloemen en shiitake. Volle smaak van rijp fruit, noten, paddenstoelen, citrusschil en wat karamel. De alcohol geeft een scherp randje (Yoigokochi, 720 ml 16,00). 2. Kariho Rikuu 1999 (Akita Seishu) Type junmai yamahai koshu shizenshu uit de prefectuur Akita. Van biologisch geteelde rijst, SB jaar gerijpt. Alc. 17%. Kristalhelder zilver. Geur van zuurkool. Weeïge, complexe smaak van o.a. gedroogde appel, gedroogde pruimen en noga. Volle sake met zeer goede balans, rijp en met versmolten alcohol. Klasse! (Yoigokochi, 720 ml 21,95). 3. Yamada Nishiki Koshu (Urakasumi) Type junmai daiginjō uit Miyagi in het noorden. Ongeveer 5 jaar gerijpt. Alc 16 à 17%. Kristalhelder zilver. Frisse, levendige geur, fruitig en evenwichtig. Zuivere smaak, fijn en complex. Hier is sprake van een volmaakte eenheid tussen zoet, zuur, umami en alcohol. Grote klasse! Bij oesters in diverse bereidingen (Vinites, 720 ml 55,80).

14 Flight 6 meer dan 12 jaar gerijpte sake voor bij het dessert of als digestief 1. Tasan Koshu 1998 (Akishika Shuzō) Type junmai ginjō genshu koshu uit de prefectuur Osaka. Van de beste brouwerij in West-Japan, ook zeer sterk in gerijpte sake. SB 60. Alc. 15%. Heeft 12 jaar rijping gehad en is onverdund gebotteld. Lichte goudgele kleur. Geur en smaak doen denken aan een kurksmaak bij wijn, iets wat proevers vaak schijnen te constateren bij deze sake. Dit paddenstoelachtige aroma blijkt een gevolg te zijn van de langdurige rijping (Yoigokochi, 720 ml 25,00). 2. Kokin 1990 (Kidoizumi Shuzō) Type junmai genshu koshu uit de prefectuur Chiba. SB 60. Blend van 3 vintages, elk meer dan 20 jaar oud. Deze cognac onder de sake wordt in een klein cognacglas geserveerd omdat in een groot cognacglas de slechts 18% alcohol moeite heeft het aroma naar de neus te leiden. Amberkleurig. De geur lijkt op die van medium sherry. De smaak is vrij zoet en vol. Gebrand, gedroogde vijgen, madeira. Doet sterk denken aan een mooie palo cortado (Yoigokochi, 720 ml 55,00). 3. Momotose junen (Fukumitsuya) Type koshu, een 5 jaar gelagerde sake van een topbrouwerij voor gelagerde sake in Ishikawa. Dit was een van de eerste brouwerijen uit midden Japan die aan het eind van de vorige eeuw terugging naar pure sake. Alc. 15 à 16%. Goudgeel, met gemiddelde concentratie. Geur van ananas, gedroogde appel en umami. In de smaak rubber van fietsbanden, lychee en fino passada (Vinites, 300 ml 34,95). Flight 7 pruimenwijn op basis van sake Mii no Umeshu 2005 (Inoue Gōmei)

15 Pruimenwijn uit de prefectuur Fukuoka op basis van 5 jaar gerijpte Biden junmai yamahai sake, SB 65. In de sake werden gedurende 2 maanden gedroogde pruimen geweekt. Mag geen sake heten. Alc. 10%. Bleek geelgroen. De geur heeft alle kenmerken van amaretto. Frisse, sappige smaak van pruimen en bittere amandelen. Zoet en zuur zijn in balans (Yoigokochi, 720 ml 15,00). Na deze boeiende proeverij gingen we een verdieping lager naar het restaurant, waar ons een zeer smakelijke en goed verzorgde sake lunch te wachten stond. Patron Cuisinier Paul van Staveren begon met de parade van amuses waarmee hij naam heeft gemaakt. Amuses Japanse pizza met tonijn, frisse kruiden, mayonaise en Tonkatsu saus Pittig fris, met zowel zoetzure als rijpe tonen, doet wat denken aan edele piccalilly, zeer smakelijk.

16 Tomaatje met olijven tapenade, pastille van groene kruiden, luchtige sereh en gefrituurde ansjovis - Beignet van gamba, cakeje van rode curry en crème van groene curry De ansjovis is vrij dominant en combineert fraai met de mousse, de frisse tomaat en de basilicum. Gaat prima met de derde sake door wederzijds rijpe tonen. De beignet doet

17 het subliem bij de gronderige toon van sake 1, is neutraal bij sake 2 en is te sterk voor sake 3. Bij het cakeje mist sake 1 het zoet, terwijl sake 2 het tamelijk goed doet en sake 3 mintachtig wordt: een bijzonder effect. Gegrilde gamba met structuren van komkommer en wakame Deze amuse biedt een hoge zuurgraad en bitters van de komkommer. Sake 1 combineert daarbij aardig, maar niet spectaculair. Nummer 3 echter doet het prima, de filmende sake pakt alles op. Sake bij de amuses 1. Junmai Ginjō (Tsuji) Afkomstig uit de prefectuur Okayama. Licht goudgeel. Minerale geur van rijp fruit. Levendige, elegante smaak met veel zacht fruit. De alcohol is volledig geïntegreerd (Vinites, 720 ml 20,50). 2. Kizan (Chikumanishiki Shuzō) type junmai ginjō nama genshu uit de prefectuur Nagano. SB 55. Ongepasteuriseerd, onverdund. Alc. 15%. Kleurloos, kristalhelder. Neutrale geur, fruitig en elegant, met accent van grappa, kirsch, appel en citrus. Zachte, stoffige, zetmeelachtige smaak van zoete peer en appeltaart. Een tikje geprononceerde alcohol (Yoigokochi, 720 ml 15,95). 3. AFS 2009 (Kidoizumi Shuzō) type junmai kōon yamahai nama genshu uit de prefectuur Chiba. SB 65. Ongepasteuriseerd, onverdund. Alc. 14%. Zeer hoge waarden zuur, zoet en aminozuren (umami), gemaakt om 30 jaar te rijpen. Licht amberkleurig met een roodzweem. Geur van kreupelhout, rauwe snijbonen, gekookte - en gebakken rijst. Vrij droge smaak, met sappigheid, breedte en veel vulling van gedroogde appels, hooi, witte bonen en stro (Yoigokochi, 500 ml 14,00). Lunch LANGOUSTINE & BUIKSPEK Langoustine geroosterd met krokant Iberico buikspek, auberginecrème, zure room met kaviaar, kruidenblaadjes, frisse vinaigrette en gel van bergamot een scala van smaken, met rijpe tonen van het spek en een goede zuurbalans

18 Sake 1 - Masakura (Daishichi) - type junmai ginjō uit de prefectuur Fukushima. Gebrouwen volgens de traditionele kimoto-methode. Delicate geur, floraal. Brede, zeer fruitige smaak met terroir en veel zuren, die fraai combineren met het gerecht. Zachte, romige afronding in de finale (Vinites, 720 ml 25,50). Sake 2 Mutemuka (Mutemuka Shuzō) type junmai nama genshu shizenshu uit de prefectuur Kōchi. Biologisch verbouwde rijst, SB 70. Ongepasteuriseerd en onverdund. Alc. 18%. Licht en speels, met zacht fruit, chocolade en aardse tonen. Vol en zeer evenwichtig, krachtige smaak van rijst en meiknolletjes (Yoigokochi, 720 ml 16,00). ZEEBAARS & COQUILLE Zeebaarsfilet met coquille en lardo di colonnata, zacht gegaarde zuurkool en saus van kaviaar Het gerecht bevat in verhouding veel zuurkool en heeft zowel romige als zilte tonen. Sake 1 - Junmai Ginjō (Urakasumi) - type junmai ginjō, SB circa 50. Deze sake is te dominant en te krachtig bij het gerecht, waarbij de alcohol overheerst en een eigen leven leidt (Vinites, 720 ml 28,95). Sake 2 Ōkarakuchi (Akishika Shuzō) - type junmai ginjō karakuchi muroka nama genshu uit de prefectuur Osaka. SB 60. Alc. 19%. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund. Beendroog en vol van smaak. Combineert het beste met het gerecht omdat deze sake strakker is dan de vorige en door zijn concentraat zowel zuurkool als romigheid goed kan begeleiden (Yoigokochi, 720 ml 19,95).

19 EEND & BUTTERNUT Tamme eend van de Kronenhof, ragout van het boutje, structuren van pompoen, saus van eendenlever, krokante aardappel à la crème en specerijen jus rijpe tonen van de eend en de garnituren. Sake 1 - Tokubetsu Junmai (Umeda) type tokubetsu junmai muroka uit de prefectuur Hiroshima, Muroka. SB 65. Rijpe, volle smaak met veel tropisch fruit, dat nog opvallend jeugdig en fris is. Complex. De twee smelten goed samen, want sake en gerecht hebben beide rijpe tonen (Vinites, 720 ml 15,65). Sake 2 - Akishika Boku 2004 (Akishika Shuzō) - type junmai oke-chozō muroka nama genshu uit de prefectuur Osaka. SB 69. Gebrouwen en 6 maanden gerijpt op houten vat, gevolgd door 7 jaar flesrijping. Deze taruzake werd slechts een keer gemaakt. Alc. 17%. Ongepasteuriseerd, ongefilterd, onverdund. Donkere amberbruine kleur. De neus doet denken aan Banyuls, oude sherry en marc de Bourgogne. Licht zoet van smaak, waardoor een wat koelere serveertemperatuur op zijn plaats is. Complex, rijk en zeer bijzonder, met o.a. anijs en veel umami. De rijpe aroma s hebben veel affiniteit met wild, waardoor ook deze sake goed bij de eend aansluit (Yoigokochi, alleen 1800 ml, gelimiteerd, prijs op aanvraag).

20 POLDERMODDER Chocolade-amandel crumble, spongcake, karamel van whiskey met chocoladesorbet, custard van chocolade en dikke room. Heerlijk dessert met allerlei aspecten, met zowel zachte als knapperige structuren. sake 1 Kijōshu 8 years (Enoki) - type junmai ginjō uit Hiroshima. Twee jaar lagering op Amerikaans eiken. Krachtige geur en smaak met donkere tonen. Goede match met het dessert (Vinites, 720 ml 47,50). Sake 2 - Ōmiji Kijōshu 1978 (Ōmi Shuzō) - type junmai koshu kijōshu uit de prefectuur Shiga. SB 60. Een sake gedeeltelijk gemaakt met sake i.p.v. brouwwater, die daarna vergeten werd en 33 jaar heeft gerijpt, met een enorme aromaontwikkeling tot gevolg. Alc. 17%. Vrij veel restzoet, fluwelen textuur. Cherry brandy. Zeer lange finale met karamel. Combineert door het restzoet het beste. Bijzonder! (Yoigokochi, 720 ml 29,95).

21 V.l.n.r. Simon Hofstra, Fukue Homma, Dick Stegewerns

22 Paul van Staveren Met dank aan: Dick Stegewerns en Froukje Betten van Yoigokochi Sake Importers Simon Hofstra van Sake Europe Fukue Homma, Sake Sommelier van Restaurant Yamazato, Hotel Okura Paul van Staveren, Patron-Cuisinier van Restaurant Sonoy Jelmer van Wieren, Sommelier van Restaurant Sonoy Yoigokochi Sake Importers voor het afscheidscadeau aan alle aanwezigen van het boek Topchefs & Sake, geschreven door Cila van der Endt en David Linsey

DE WERELD VAN SAKÉ. Freddy Nguyen

DE WERELD VAN SAKÉ. Freddy Nguyen DE WERELD VAN SAKÉ Freddy Nguyen Inhoudsopgave Inleiding! 2 Wat is Saké?! 3 Bereiding van Sake! 4 Ontstaan van de alcohol! 4 Ingredienten! 4 Bereiding in het kort! 5 Bereiding stap voor stap! 6 Koji nader

Nadere informatie

Informatie brochure 2018

Informatie brochure 2018 Informatie brochure 2018 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vien0 s - Rose Vien0 s - Rode Vien0 s - Dessert Vien0 s - Product informatie - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 9 9 Vien0 is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie

Inhoudsopgave. - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie Informatie brochure Vieno 2017 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vieno s - Rose Vieno s - Rode Vieno s - Dessert Vieno s - Prijzen - Contactinformatie 1 2 3 5 6 7 8 8 Vieno is hét nieuwe alcoholvrije

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

Spannend zonder alcohol!

Spannend zonder alcohol! Informatie brochure 2019 Inhoudsopgave - Vieno - Assortiment - Witte Vien0 s - Rose Vien0 s - Rode Vien0 s - Dessert Vien0 s - Product informatie - Prijzen - Contactinformatie 1 2 4 6 7 8 9 10 10 Spannend

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Vinificatie Productie en export

Vinificatie Productie en export Bouza do Rei Bij dit in 1983 opgerichte bedrijf worden wij ontvangen door bedrijfsleider Isidoro Serantes Serantes. Het is een van de grootste privébedrijven van Rías Baixas. Bouza do Rei is pionier voor

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Rosso del Duca. Jaartal DOP Montepulciano d Abruzzo

ARTIKELFICHE. Rosso del Duca. Jaartal DOP Montepulciano d Abruzzo Rosso del Duca Jaartal 2014 fris, subtiel, droog DOP Montepulciano d Abruzzo 100% montepulciano en is uitgegroeid tot moderne sterspeler van de Abruzzen. De Rosso del Duca heeft een donker robijnrode kleur.

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE MONTALCINO OP 01/04/2014. Vanavond is de heer Mommerency onze gastheer en zal hij ons rondleiden in de wondere wereld van Montalcino. Eerst drinken wij 7 Rosso s en dan 11 Montalcino

Nadere informatie

Sake overzicht Sake Europe B.V.

Sake overzicht Sake Europe B.V. Koude Sake Honjozo Honjozo Takanoi Karakuchi Niigata Yottesoro Alcohol percentage 14 á 15% Umeda Honshu Ichi Hiroshima Takanoi Echigo Niigata Momokawa Nebuta Tanrei Junmai Aomori Alcohol percentage Ongeveer

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties Azienda Agricola ORSOLANI San Giorgio Canavese Piemonte Erbaluce di Caluso DOCG Een wijn voor elke gelegenheid, met een fris karakter en levendige zuurtegraad. Zowel de druif als zijn wijn zijn uniek in

Nadere informatie

Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief.

Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief. Sherry of Jerez?? Meer dan een aperitief. Waar komt Sherry vandaan? Productie 13.000 ha 350.000 hl Palomino Fino 97% Moscatel 3% Pedro Ximénez 0,3% Eigen vinificatieproces Vinificatie Productie droge witte

Nadere informatie

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc.

Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. Een ongefilterd fris trappistenwitbier met citrusachtige geur. De droge lichtzurige smaak zorgt voor een verfijnderd karakter. Alc. 5,5% 3,00 Een sprankelend trappistenbier van hoge gisting. Licht moutig

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER.

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. Jaarlijks geeft onze voorzitter een degustatie met als thema : Bordeaux 10 jaar oud! Daar 2007 in de Bordeaux een moeilijk

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. Traditioneel start Peter Lesage ons nieuw seizoen bij de wijnacademie. Vanavond zal hij witte wijnen uit de Pessac-Leognan laten

Nadere informatie

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Hotel te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Aperitief Champagne

Nadere informatie

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.

IN HET GLAS NAAM BROUWERIJ ADRES. Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT TEMPERATUUR. T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn. IN HET GLAS NAAM Cornet BROUWERIJ Brouwerij De Hoorn ADRES Steenhuffeldorp 3 1840 Steenhuffel België CONTACT T: +32 (0)52 31 74 11 brouwerijdehoorn.be BEZOEKEN Bezoeken kan in groep (min. 15 en max. 50

Nadere informatie

Huiswijnen (ook per glas te bestellen)

Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Wijnkaart Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Opta Wit Dão Vinho Branco 2015 20,50 Sappige, droge witte wijn uit de Dão regio. Deze wijn is gemaakt van de Encruzado, Malvasia Fina en Cerceal Branco.

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

De ripasso Austero wordt gemaakt van niet gedroogde druiven en vervolgens geweekt in de schillen van de Amarone s.

De ripasso Austero wordt gemaakt van niet gedroogde druiven en vervolgens geweekt in de schillen van de Amarone s. Pietro Zardini maakt mooie wijnen in de typische -lijn: van de rode van niet-gedroogde druiven, via een ripasso tot een tweetal s van gedroogde druiven. Wijnlijst De ripasso Austero wordt gemaakt van niet

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE COTES DE CASTILLON DOOR TOPWIJNEN LESAGE 9/2/2016 Vandaag zal Peter ons nieuw wijnjaar inzetten met een degustatie van Castillon wijnen, een voor velen minder geproefde wijnstreek.

Nadere informatie

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij

Ons Carusobier is een volmoutbier van hoge gisting, gebrouwen door de Scheldebrouwerij BIERKAART Bieren van t vat pilsener 25 cl alc. 5,0 % vol. 2,10 pilsener 50 cl alc. 5.0 % vol. 3,90 Up 22 cl alc. 5,5 % vol 2,20 Hoppen Blond van Jopen alc. 6,8% vol. 3,30 Ons eigen bier 2,60 Ons Carusobier

Nadere informatie

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35

Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Warme dranken Koffie-kop 2,00 Koffie-mok 4,00 Espresso 2,00 Koffie verkeerd 2,35 Cappuccino 2,35 Thee 2,00 Earl Grey, Mint, English Breakfast, Forest Fruit, Green tea lemon, Rooibos vanilla, Green tea

Nadere informatie

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry

Eilan Gillan. Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry 16 mei 2014 Eilan Gillan Speyside Gedistilleerd 2007 Gebotteld 2013 Alcoholpercentage 43% Leeftijd NAS Vattype Sherry De man achter Eilan Gillan is Oliver Blanc, de eigenaar van de cognac distileerderij

Nadere informatie

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002

ARCHONTIKO: Mandilaria-Grenache Rouge. Fles: 75cl ( per 6 ) Alcohol: 12% Jaar: 2002 GriekseProducten Cair ARCHONTIKO: MandilariaGrenache Rouge Rood Fles: 75cl ( per 6 ) Jaar: 2002 Rode wijn van diverse wijnstoksoorten: Cabernet Sauvignon, Grenache rood, Agiorgitiko en Xinomayro met een

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen.

Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Hallo Irene Scipio, Het heeft even geduurd maar hier heb ik wat informatie over de type wijnen die, denk ik, bij jou wel in de spaak vallen. Ik heb niet specifiek merknamen genoemd maar meer landen, streken

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be

Biertypes. Alles over bier SCHWARZBIER STOUT. horecasupport.be Alles over bier Biertypes HET ASSORTIMENT BIEREN IN DE MARKT GROEIT. NAAST TYPES EN SMAKEN IS ER ONDERSCHEID TUSSEN ONDERGISTEND EN BOVENGISTEND BIER. BEKENDSTE ONDERGISTEND BIER (GEBROUWEN BIJ LAGE TEMPERATUREN)

Nadere informatie

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen

speciaalbier De Volmolen Genieten van een lekker We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles, vraag ernaar! Café-Zaal-Camping De Volmolen samengesteld door Genieten van een lekker speciaalbier De Volmolen Café-Zaal-Camping De Volmolen Volmolen 4, 5561 VH Riethoven www.devolmolen.nl We hebben regelmatig wisselende bieren van tap en fles,

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Sake overzicht Sake Europe B.V.

Sake overzicht Sake Europe B.V. Koud Kikusui Shinkaishu Sake gemaakt van zeewater, een variëteit waarbij het belangrijke ingrediënt water nog meer smaak en karakter aan de sake meegeeft dan met bijvoorbeeld bronwater of rivierwater.

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC CIABOT BERTON La Morra Piemonte Langhe Favorita Alissa DOC De wijngaarden in Canale, Roero, een heuvelachtig gebied (250 m boven de zeespiegel), naar het oosten gepositioneerd. 100 % Favorita 2000 flessen/jaar

Nadere informatie

Productie en export Proeverij

Productie en export Proeverij Pereira D Oliveiras Pereira D Oliveiras (Vinhos), Lda. is een kleine producent van Madeira die bekend staat als de hoeder van de traditie. Het hoofdkantoor - tevens lodge en proeflokaal - is gevestigd

Nadere informatie

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Bubbles Mont Blanc 362 - Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Mooie uitgebalanceerde cava. Fris met fijne bubbels. Mooie hinten van noten en appel. Perfecte balans tussen

Nadere informatie

Budels, mijn bier is mijn vrijheid!

Budels, mijn bier is mijn vrijheid! , mijn bier is mijn vrijheid! De e Brouwerij B.V., gevestigd in het centrum van Budel, is een zelfstandige familiebrouwerij. Doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen we onze bieren naar eigen smaak en inzicht

Nadere informatie

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc

CARTA VIEJA. : Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc Heldergele kleur met groene reflecties. Frisse, schone en intense neus. Witte bessen, verse kruiden en limoenaroma's worden benadrukt, met asperges en minerale tonen. Grote balans en textuur

Nadere informatie

Universele smaakfactoren

Universele smaakfactoren Universele smaakfactoren Wijngaard Druivenstok Vinificatie Wetgeving en etikettering van wijn Figuur 6.1: Het proces van wijn maken Mensen kunnen proeven en producten hebben smaak. In de vorige paragraaf

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Witte wijnen - Spanje

Witte wijnen - Spanje Amante - Macabeo Druivenras: Macabeo, Verdejo Karakteristieken: Deze wijn is gemaakt van Macabeo- en Verdejodruiven die geteeld worden op 700 meter onder het continentaal-mediterraans klimaat. Dit merken

Nadere informatie

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO WIJNKAART MOUSSEREND Frizzante Pinot Nero 'Sacchetto' Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO Frizzante Prosecco 'Sacchetto' Fijne

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

Presentatie SOPHIE PLUIM

Presentatie SOPHIE PLUIM AUSTRALIAN VALLEY WINES Presentatie SOPHIE PLUIM http://www.australianvalleywines.nl/nl/ AUSTRALIE WIJNLAND MET DIVERSITEIT Australië is het wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit,

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

U kunt ervan op aan dat alle medewerkers zich vol enthousiasme zullen inzetten om uw beleving compleet te maken.

U kunt ervan op aan dat alle medewerkers zich vol enthousiasme zullen inzetten om uw beleving compleet te maken. Van harte welkom in restaurant Entre Nous! De naam zegt het al, onder ons : een gezellige plek om samen te zijn en te genieten van elkaar en van het prachtige Zuid-Limburg. De chef streeft ernaar al het

Nadere informatie

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E D E S S E RT W I J N M I G U E L T O R R E S, M O S C A T E L O R O F L O R A L I S S PA I N Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L

Nadere informatie

Onze bieren. Flesbieren

Onze bieren. Flesbieren Geen 18, geen alcohol Flesbieren Kriek Max (3.5%) Helder, donkerrood kriekbier van spontane gisting met een zoet en fruitig aroma en een fruitig zoet-zuur palet door toevoeging van 25% natuurlijke kriekensappen.

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco Ciro Bianco Druiven: Greco Bianco Vinificatie: na handmatige oogst (eind september) zachte pressing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur, rijping in stalen vaten, één maand op fles bij gecontroleerde

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

Sasanokawa 7-nen Jukusei Junmai Genshu (uit: Sasanokawa, Niigata Noord Japan)

Sasanokawa 7-nen Jukusei Junmai Genshu (uit: Sasanokawa, Niigata Noord Japan) New York, London en Parijs weten het al. Sake is hot en een interessant en volwaardig alternatief voor wijn. Niet alleen in winebars of cocktailbars maar ook zeker ter begeleiding van de culinaire maaltijd.

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product...

fourapples news In deze editie van appel tot appelsap van appelsap tot cider van cider tot destillaat en afgewerkt product... fourapples news Bij fourapples draait alles rond appels. We produceren... - *fourbubbels* (een cider van 4% vol. alc.) - *sweetshine* (een zoete appel likeur - 18% vol. alc.) - *sweetshine cherry* (een

Nadere informatie

NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL

NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL WAT ALS JE NOORD-HOLLANDSE GOUDA MET HET RODE ZEGEL COMBINEERT MET GROENE THEE? WAT ALS JE COMBINEERT MET GROENE THEE? Wel, dan krijg je een sensationele smaakbeleving! Dat komt omdat groene thee het romige

Nadere informatie

Montepulciano d Abruzzo

Montepulciano d Abruzzo Montepulciano d Abruzzo Rosso di Montepulciano Montepulciano d Abruzzo Plaats Montepulciano Druif Vino Nobile di Montepulciano Rosso Piceno Superiore Wijn 1 Wijn 1: Tesoruccio Montepulciano d'abruzzo

Nadere informatie

De naam zegt het al, onder ons : een gezellige plek om samen te zijn en te genieten van elkaar en van het prachtige Zuid-Limburg.

De naam zegt het al, onder ons : een gezellige plek om samen te zijn en te genieten van elkaar en van het prachtige Zuid-Limburg. Van harte welkom in restaurant EntreNous! De naam zegt het al, onder ons : een gezellige plek om samen te zijn en te genieten van elkaar en van het prachtige Zuid-Limburg. De chef streeft ernaar al het

Nadere informatie

EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid

EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid EetbaarSoest - Workshop Fermenteren 23 Jan 2016, G. Christiansson, EetbaarSoest & IVN Eemland Duurzaamheid Fermenteren = Voedsel te laten verbeteren door micro-organismen (bacteriën, schimmels). Wilde

Nadere informatie

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST Met veel zorg selecteren wij in samenwerking met de wijn therapeut de wijnen, hierbij houden wij rekening met de seizoenen, maar bovenal met de gerechten van onze

Nadere informatie

Wijnpakket Zoet en versterkt

Wijnpakket Zoet en versterkt Wijnpakket Zoet en versterkt Beschrijving van de wijnen DOW s 10 Years Old Masterblend Tawny Port Soort: Port Druivensoorten: tinta barocca, tinta cao, tinta roriz, touriga franca, touriga nacional Land:

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE POMEROL WIJNEN OP 4 FEBRAURI 2014 DOOR PETER LESAGE. Peter, die voor de derde maal bij onze wijnacademie komt, zal ons vanavond laten kennis maken met Pomerol van 2010. De klimatologische

Nadere informatie

Sake overzicht (versie april 2011)

Sake overzicht (versie april 2011) Sake overzicht (versie april 2011) Koud Honjozo Honjozo Ichishima 088000 Ongeveer 15,5% Een brouwerij met een imponeerde geschiedenis. De leiding is in handen van een nieuwe jonge generatie die open staat

Nadere informatie

Menu s & prijzen voor groepen

Menu s & prijzen voor groepen Menu s & prijzen voor groepen Om constante kwaliteit te kunnen bieden en het inperken van wachttijden hanteren wij voor groepen vanaf 8 personen onderstaande menu s. Voor de lunch heeft u de keuze uit

Nadere informatie

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Bodegas Gomez Cruzado werd opgericht in 1886, door Angel Gomez Cruzado. Hij besloot zijn wijngaarden aan te planten op de hellingen rond Haro het hart

Nadere informatie

Huiswijnen. Onze wijnen zijn van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00. Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00

Huiswijnen. Onze wijnen zijn van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00. Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00 Huiswijnen Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00 Soepele fruitige rode wijn met wat stevigheid en een klein pepertje (syrah-grenache). Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00 Fruitige droge witte

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Wijnpakket Frankrijk wit

Wijnpakket Frankrijk wit Wijnpakket Frankrijk wit Monterre, Viognier Druivensoorten: viognier De Monterre Viognier heeft een bouquet van zacht fruit en florale tonen. Het is een droge wijn met een frisse en fruitige smaak. Heerlijk

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina Best Argentinian Wine Producer of the year IWSC, 2010 De in Bordeaux geboren Fransman Hervé

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar

Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar Dinsdag 6 november 2012: Libanese wijn Chateau Musar PROEFNOTITIES Deze degustatie wordt gegeven door onze voorzitter die ons een mooi overzicht zal geven van dit Libanees wijnhuis. Er waren slechts 9

Nadere informatie

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS

PRODUCT. Sinds 1921 CATALOGUS PRODUCT Sinds 1921 CATALOGUS Beste klant, Siebrand, een bijzonder familiebedrijf, is opgericht in 1921. Wij zijn trots op de rijke historie die wij als bedrijf hebben. Het Siebrand-imago wordt gekenmerkt

Nadere informatie

Bedrijfsleider Karsten Peter

Bedrijfsleider Karsten Peter Gut Hermannsberg met prachtige wijnen van 2010 Door Paul Op ten Berg De wijnstreek Nahe is met 4.000 ha wijngaarden een van de kleinere wijngebieden van Duitsland. Maar door een veelheid aan bodemtypes

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE NOORDELIJKE RHONE door LIEVEN CAPPELLE OP 022/05/2017

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE NOORDELIJKE RHONE door LIEVEN CAPPELLE OP 022/05/2017 VERSLAG WIJNDEGUSTATIE NOORDELIJKE RHONE door LIEVEN CAPPELLE OP 022/05/2017 Vanavond zal Lieven ons een degustatie geven over, voor de meeste van ons, toch minder gedronken wijnen. Eerst geeft Lieven

Nadere informatie

Lunchkaart tot 17.00 uur

Lunchkaart tot 17.00 uur Lunchkaart tot 17.00 uur Broodje gezond Ham, kaas, komkommer, tomaat, ei en rode ui Broodje rundvleeskroket Rundvleeskroket, rode ui en mosterd 7,00 Broodje zalm Gerookte zalm, dragonmayonaise, komkommerlinten,

Nadere informatie

Proefdoos:(Rioja(toppers(

Proefdoos:(Rioja(toppers( Proefdoos toppers Proefdoos:toppers Copyright 2014Grandcruwijnen.nl Proefdoos toppers HerasCordonVendimiaSeleccionadaAlta De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan.

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Wat is oud? Wat is nieuw?

Wat is oud? Wat is nieuw? Wat is oud? Wat is nieuw? 13-04-2015 Ardmore Ardmore Traditional heeft in 2010 nog bij de World Whisky Awars de gouden medaille in de wacht gesleept, en terecht want het is een prachtige whisky! Prachtige

Nadere informatie

Welkom bij Restaurant Sfeer Eten en Drinken

Welkom bij Restaurant Sfeer Eten en Drinken Welkom bij Restaurant Sfeer Eten en Drinken Persoonlijke aandacht, betrouwbaarheid, passie, uiterst sfeervolle service en gastvrijheid zijn bij ons vanzelfsprekend. Gastvrij en smaakvol dineren in een

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

Presentatie. Paul Houben

Presentatie. Paul Houben Port proeverij Presentatie Paul Houben Wijngebieden langs de Douro Douro wijn Dourovallei beschut tegen Atlantische winden Arme grond: leisteen, graniet met zand Klimaat: bergen beschermen wijnranken,

Nadere informatie

Welkom bij Taste! Taste! presenteert u passie! U kunt niet kiezen? We vertellen u graag ons menu du Chef!

Welkom bij Taste! Taste! presenteert u passie! U kunt niet kiezen? We vertellen u graag ons menu du Chef! Welkom bij Taste! Taste! is er voor iedereen die liefde voelt voor pure cuisine. Voor fijnproevers die zichzelf en hun tafelgenoten willen overrompelen met smaken, geuren en composities die aan de basis

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. Vanavond was het Wijnhuis Vanden Bulcke onze gastheer en wilde ons de wijnen van het Domaine Grand Veneur uit de Rhone streek, in

Nadere informatie

NESCAFÉ ALEGRIA 100% ARABICA BLEND

NESCAFÉ ALEGRIA 100% ARABICA BLEND 100% ARABICA BLEND NESCAFÉ Alegria 100% Arabica is een donker gebrande melange, met een volle smaak en verrijkt met fruitige wijnaccenten. Ideaal voor het bereiden van een heerlijke karaktervolle koffie.

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

150 cl 250 cl josen sakagura 9,00 13,00 warm geserveerd Futsushu pr 75% smv 3,0+

150 cl 250 cl josen sakagura 9,00 13,00 warm geserveerd Futsushu pr 75% smv 3,0+ S A K E Onze saké komt van het huis Sawanotsuru. Deze sakébrouwerij bestaat sinds 1717 en is gevestigd in het Nada district, ten noordoosten van Kobe. Het huis draagt kwaliteit hoog in het vaandel en naast

Nadere informatie